Afera Topčider ( updated version) -nebitna tema/e ili blog..

Jelena Milić RSS / 22.02.2009. u 17:07

Dole nize je moj sedmi post na blogu B92 objavljen 9. juna 2006. Pun naslov mu je Afera Topčider ( updated version) -nebitna tema/e ili blog jam? Sadašnji softver ne podržava postavljanje celog naslova. Inače, isti  je bio posledica moje iznenađenosti  tadašnjom blogošutnjom o tim slučajevima-mojim tekstovima-kako god. Pre toga sam o Topčideru pričala i na Peščaniku, o čemu sam takođe pisala na blogu, ceo transkript mog izlaganja objavljen je  u postu mi broj 6 od 22. juna 2006. U ta dva teksta sam, manje više, objavila celu ličnu političku agendu koju imam i zastupam, koju sam promovisala i pre bloga i posle mimo bloga, javno, javno, javno... a koju mi Wu i ekipa sad nabijaju na nos kao skriveni pretekst angažmana oko RUC  a ostalo je "malverzacija nesretnim roditeljima." Ne vidim da prvo vodi drugom.

Inače, u ovom serijalu koji ponvaljam ( ranjena Ms Milić, čoveče ko RTS sam stvarno) možete da me pljujete koliko hoćete, ja ovo puštam kao jedan sociološki eksperiment. Ne uključujem se u raspravu. Briše moderatr a ne ja, njegovo pravo. Mada mi nekad žao, mislim da bi celina komentara i trolova doprinela eksperimentu o tome šta neke komentatore u stvari zanima, a očemu nikako nemaju stav.Bez obzira na moj stil, rekla bih, kad se sve sagleda u kontinuitetu i sa "istorijske distance."

Čudo je ta blog arhiva. Neki koji mi, poput Filvasa, javno spočitavaju ovo:

Ne dajte da išta kvari vašu sreću, vi ste uvek u pravu i u svemu ste najbolji, najpošteniji, najdosledniji i najslobodumniji. Svi ostali su budale, kriminalci, frustrirani tipovi, ratni zločinci i tajni agenti udbe. Gud baj.

 mogu sabrana dela od  svojih komentara objavljenih upravo kod mene da objave! Vračarac, Inner Party i ostali kojima je bitnije ko stoji iza mene i koji su zabrnutiji za cenzuru na mom blogu nego za ono o čemu zaista pišem. Što se DB i tog rada tiče, ne tiče me se, nikad nikom od svih likova ovde te stvari ne kačim, ma šta ko učitavao. Bitno mi je šta pišu. To se jedino računa. Da smo  neka normalna  zemlja, volela  bih i sama da budem šef analitike DB recimo. Da mi se čini da frustracija ima, to da.

 Ja brišem samo na zajedničkim posotvima sa RUC, jer oni namaju kompove i nisu IT pismeni, tad sam rigoroznija, ovde, u ovom serijalu,  je redaljka što se mene tiče dozvoljena. Ja samo sedim i čitam. 

Jelena Milić: Mislim da se deradikalizacija Srbije najbolje radi tako što se vaspitavaju za demokratsko građanstvo ti neopredeljeni birači koji dolaze. I taj edukativni momenat mora da postoji, masovni populizam ne može da prođe. I mislim da mora da bude još jedna druga stvar prisutna sve vreme, a to je društvena solidarnost, taj koncept solidarnosti. Kod nas je to sve nekako izvrnuto. Ti imaš udruženje roditelja opskurno nastradalih vojnika u zadnje dve-tri godine, koji jadni tumaraju od institucije do institucije, kao što je onomad tumaralo ono Udruženje porodica nestalih i kidnapovanih s Kosova, dok na kraju krajeva nisu došli tamo gde treba i počeli da rade sa Natašom i sa Fondom, pa će nešto od svega toga možda da bude kako treba. Šta je sa onom dvojicom momaka iz Topčidera, šta je sa tim nemim, nezaštićenim svedocima saradnje države sa haškim optuženicima? Ja nekako sve mislim da oni kojima je stalo, a verujem da im je iskreno stalo, da se politički kontekst suđenja za ubistvo Đinđiću istera na čistac, moraju da shvate da je taj politički kontekst isti i kada je u pitanju afera Topčider i kada su u pitanju masovne grobnice u Batajnici. Mi moramo da te sve procese politički objedinimo i da ne insistiramo samo na tom jednom procesu, nego na svima zajedno, jer su im mehanizmi potpuno isti.

 Afera Topčider ( updated version) -nebitna tema/e ili blog jam?

 

  Sećate li se Dragana i Dražena? Sećate li se da su  Danas, B92 i NUNS imali odvojen mali prostor u kome se svakodnevno podsećalo na nerešeno ubistvo Ivana Stambolića?  

Šta mislite o tako nečemu, kao početku kampanje da se u potpunosti razreši afera Topčider?  Afera Topčider je case study političkih malverzacija, društvene nebrige, nekontrolisanih obaveštajnih službi i oružanih snaga.....Mislite o tome. For more details see below.

 S/CG/SCG,  raj za nesmetano funkcionisanje odmetnutih vojno-bezbednosnih službi i zametnutih vojnih sudova - više ne postoji. Stvorena da bi se kupilo vreme do momenta kada će međunarodna zajednica naći vremena i nešto diplomatskih resursa da privede kraju odlučivanje o statusu Kosova, ova i ovakva državna tvorevina skupo je na unutrašnjo-političkom planu koštala i Srbiju i Crnu Goru. Uz sve druge manjkavosti provizornost rešenja i nedoređenost propratnih akata stvorili su situaciju u kojoj je zaista bilo nemogće suštinski reformisati oružane snage i staviti ih pod parlamentarno-demokratski nadzor. Ovo ovih dana priznaje i sam  ministar Stanković :  “Ministarstvo odbrane u više navrata tražilo je  da se promeni zakonska regulativa o vojsci, ali  nije bilo pristanka organa donedavne državne zajednice, pa tako nije mogao da bude promenjen ni pravilnik o regrutaciji, niti su odobrena sredstva za ponovnu regrutaciju.” Srbija je nasledila takve oružane snage “po automatizmu” i Vlada će u narednim danima verovatno izaći sa nekoliko novih provizornih rešenja kojima će pokušati da dalje produži taj bez/ustavni položaj Vojske Srbije i Crne Gore, kako stoji na sajtu Ministarstva ili Srpske vojske, kako je  to arbitrarno  predložio  predsednik Tadić, a Skupština aminovala na mala vrata. “Odlukom Narodne skupštine Republike Srbije od 5. juna 2006. godine oblast odbrane je stavljena u nadležnost Republike Srbije. Srpska vojska, kao pravni sledbenik Vojske Srbije i Crne Gore, koristiće postojeće oznake i obeležja do donošenja neophodnih propisa kojima će oblast odbrane biti regulisana na nivou Republike Srbije.”

 

Odsustvo spremnosti Vlade Srbije da planira šta i kako dalje u slučaju uspeha crnogorskog refereduma već sada daje jasne indicije da će nas ovako stečena srpska nezavisnost (samostalnost) skupo koštati. Nekontrolisane obaveštajne  službe opet imaju mogućnost da se u tom novom brisanom prostoru, koje im je Koštunica otvorio, etabliraju tako da im nikavo buduće solidnije državno ustrojstvo, jači parlament i bolje zakonodavstvo, neće moći ništa. Koliku opasnost takva situacija nosi, dobro ilustruje nedavni  izveštaj šefa BIA Radeta Bulatovića podnet  skupštinskom Odboru za bezbednost.  RfE ga je ovako ocenio: "Najnoviji polugodišnji izveštaj o radu Bezbednosno informativne agencije… vrvi od nabrajanja potencijalnih opasnosti gde se faktori nestabilnosti uglavnom pronalaze među predstavnicima nacionalnih manjina. U međuvremenu, nadležni još uvek ne reaguju na prekršajne prijave protiv Bulatovića zbog kršenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama." I kako sad pripadnici manjina da se osećaju u oružanim snagama koje se zovu Srpska vojska?! Ne govori li i ovo istupanje u prilog tezi da se i  načinom  uvođenja pitanja imena vojske treba ozbiljnije pozabaviti!

Činjenicu da su službe nekontrolisane sada otvoreno  iznose i državni službenici. Generalni inspektor MUP-a Srbije Vladimir Božović  danas je izjavio  da “ nije otklonjena haška prepreka i da su za to krive nereformisane službe bezbednosti, ali i to što nisu izabrani generalni inspektor Bezbednosno-informativne agencije, generalni inspektor vojnih službi bezbednosti, kao ni ombudsman.” Dobra volja čelnika Ministarstva odbrane i korektne političke izjave  koje su u smutnim vremenima tranzicije više od pustih fraza, nisu dovoljni da popune ogromnu strukturalnu prazninu koju smo nasledili zatečeni stečenom nezavisnošću (samostalnošću). Evo poslednjeg primera, a u vezi sa još jednom nesrećom u oružanim snagama.  Načelnik uprave ze za ljudske resurse Generalštaba Petar Radojčić je u ponedeljak, povodom samoubistva Dejovića u valjevskoj kasarni, izjavio da se najkvalitetniji regruti odlučuju za civilno služenje, a u vojsku dolaze, na žalost, oni iz "propalih porodica, sa porodičnom patologijom i psihičkim oboljenjima, uživaoci droge i počinioci krivičnih dela". Zoran Stanković je  te izjave okarakterisao kao paušalne, koje ne sadrže u sebi elemente istine: "Jako mi je žao što smo uvredili jedan broj naših građana". Ni svi zacrtani i predstavljeni projekti “otvaranja” vojske, njenog jezičkog i pi-ar usavršavanja i ušminkavanja, pa čak i "popunjavanje malog prostora koji ostavlja nerešena saradnja sa Hagom u vojnoj saradnji sa SAD", kako je aktuelnu posetu SAD objasnio general Ponoš,   ma kako korisni, jednostavno nisu niti mogu biti dovoljni da se stvari svedu i stave na svoje pravo mesto. Za to je potrebna politička volja i plan koga, namerno ili ne - nema.  Danas je pokušano  još jedno  samo-reformisanje službi i zamajavanje očiju domaćoj, ali ne i stranoj javnosti-nadležne službe  počele  su  sa pripremom Akcionog plana  za rešavanje suradnje sa Hagom. Ministar   Lončar je nekoliko puta izbegao da odgovori  da li su predstavnici službi bezbednosti prisustvovali sednici vlade Srbije, kao što je najavljivao ministar finansija Mlađan Dinkić!  Karadžiću-Mladiću, sami sebe zaplićemo, sami sebe rasplićemo…Sami sebe reformišemo i stavljamo pod kontrolu.

Bilo je, naravno, mnogo toga što se od 5. oktobra moglo uraditi, i pre i posle Beogradskog sporazuma, da se sadašnja komplikovana situacija predupredi. Ono što, ipak, treba najviše da brine jeste društvena nemoć da se ne dopusti da posledice ovakvog stanja padnu u zaborav i da se njihovim žrtvama pomogne da dođu do istine o sudbini svojih bližnjih. Udruženja porodica misteriozno nastradalih vojnika lutaju od jedne do druge institucije čija se nadležnost više ne zna. Tabloidima služe za jednokratnu tiražnu potrebu, a eks čelnicima eks DOS-a za kratkotajnu političko-advokatsku promociju. Od ovakve vlasti, čiju su dijagnozu uspešno postavili svi, od doslednog dela civilnog sektora, do pur-pen DS-G17 vlastozicije, koja popunjava sve koalicione rupe od lokala do države, nije ni za očekivati da nešto preduzme. Ali, šta je s nama ostalima? Sećamo li se mi još ko su Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović? Momci koji su u kasarni na Topčideru ućutkani kao svedoci saradnje države s haškim optuženicima. Momci koji su zbog Haga ućutkani, a onda još posthumno uniženi blagonaklonim odnosom te iste države prema besramnom vojnom tužiocu Vuku Tufegdžiću, koji je njihovu smrt skoro pretvorio u apsurd. I koji se onda, i pored ozbiljnog incidenata sa saobraćajnom policijom u Mionici, još pojavio kao istražni sudija i na mestu ubistva svedoka-saradnika u procesu osumnjičenima za ubistvo premijera Đinđića. Zapravo, kao da je svima u interesu da afera Topčider padne u zaborav.

Novi negativni izveštaj o nesaradnji s Tribunalom primljen je u Srbiji kao raport s berze na kojoj ni nemamo akcije.   Ljiljana Smajlović  smatra  da je prekid pregovora sa EU kriv  zbog naše daljnje nesaradnje s Hagom. Politika je u utorak objavila tekst Slobdana Antonića u kome se doslovce konstatuje: “ Да се правила морају поштовати ако хоћете да играте, то није спорно. Спорно је шта је правило. И доиста, како тачно гласи правило које Србија тренутно крши? Да земље ЕУ морају сарађивати са судом за бившу Југославију? Али, зар Србија не сарађује? Не, јер није ухватила једног генерала. Добро, није га ухватила, али шта с тим? Европа је пуна неухваћених лопова и убица. Но нико тамо не зауставља возове, не затвара школе и болнице, док све убице не буду ухваћене. Европа нам је драга, али нам је драг и здрав разум. Европа мисли да због једног генерала треба све да стане. Не у Европи, већ у Србији. Тешко да ће и један разуман човек из Србије бити одушевљен таквом идејом. Заправо, ни разумни људи из Европе не би требало баш да се таквом идејом поносе.” Naravno, Politika je primetila ko nedostaje i u presudi za aferu Bodrum, ali je zaboravila da primeti da je taj  jedan nedostajući genral optužen za smrt 8000 ljudi, kao što ne drži  otvorenim ni  pitanje šta su i kome “skrivili” Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović.

 I drugima, od kojih se  nekao više očekuje, kao da promiču velike teme-vesti, poput ove:"Lokalne srpske vlasti na severu Kosova  objavile su  nedavno  kako su angažovale oko 400 vojnih rezervista kako bi ih branili od "napada albanskih ekstremista".   Naime, srpske vlasti u tom delu Kosova najavile su formiranje svojih snaga reda, što deo analitičara smatra uvodom u moguće u otcepljenje dela Kosova nastanjenog srpskom većinom. Gradonačelnik Zvečana, čiju su izjavu o vojnom samoorganizovanju preneli mediji, opovrgao je da je takav proces u toku. Nisu ga svesni ni predstavnici Misije Ujedinjenih naroda. Vlasti u Beogradu tvrde da nisu upoznate s akcijom navodnog vojnog samoorganizovanja kosovskih Srba, a u Ministarstvu odbrane Srbije tvrde da, ako i postoji, u njega nisu uključeni aktivni pripadnici republičke vojske.  Gradonačelnik Zvečana “Dragiša Milović bio je vrlo precizan, saopštivši da su na severu Kosova angažovani pripadnici bivše jugoslovenske vojske, a to spada u domen civilnih vlasti,” rekao je   portparol Ministarstva odbrane Srbije pukovnik Zoran Puhač! 

Svima kojima je zaista stalo do toga da :

-se ispune sve obaveze prema Hagu

- se na čistac istera politička pozadina  afere Topčider

-se reši politička pozadina  ubistva premijera Đinđića

 - državne  institucije više ne čine ratne zločine i politička ubistva po nalogu vlasti (za šta je  presuda Miloradu Ulemeku  sada i zvaničan dokaz)

-   oružane snage ne čine zločine usled neusaglašenosti ustava i drugih zakona

 -   zločine ne čine paravojske formirane od državnih institucija 

-  broj nesreća  smanji na najmanju moguću meru

-  finasijske afere  ne budu  zataškane ( satelit, pancir...)

- ratni zločini  ne ostanu nekažnjeni

-u oružanim snagama, bile profesionalne ili ne, svi građani tretiraju jednako (što sada nije slučaj, počevši od zakletve uz himnu Bože pravde...)

-oružane snage stupe u regionalne i druge međunarodne bezbednosne saveze poput Partnerstva za mir

ne  preostaje ništa drugo nego da non-stop budu  i istražni organi i tužitelji u svim nerešenim slučajevima i da insistiraju na ustavnom rešenju koje će omogućiti demokratsku kontrolu oružanih snaga i obaveštajnih službi.  Koje će se u praksi primenjivati.  Da bi se Srbija konačno postavila na noge,  potrebni su i toliko pominjani ustav, ali i  suočavanje sa proslošću i sadašnjošću i verovatnom budućnošću, dosledna društvena solidarnost i kolektivna akcija. Sećate li se da su  Danas, B92 i NUNS imali odvojen mali prostor u kome se svakodnevno podsećalo na nerešeno ubistvo Ivana Stambolića.

Šta mislite o tako nečemu, kao početku kampanje da se u potpunosti razreši afera Topčider?  




Komentari (20)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 17:19 22.02.2009

Again, again...


. . .
Jelena Milić Jelena Milić 17:23 22.02.2009

Re: Again, again...

kad moze RTS odma moze i ranjena ms milic posle 3 godine

kao ogledalo da sam postavila, a likovi se samo ukazuju u svom svom sjaju i lepoti

al palim sad, necu da kvarim zabavu

vracarac92 vracarac92 17:27 22.02.2009

Re: Again, again...

kao ogledalo da sam postavila, a likovi se samo ukazuju u svom svom sjaju i lepoti
Cista poetika. cestitam. Izgleda da je po vasem misljenju ignorancija onih koji se sa vama ne slazu "iz raja izasla". U ostalom, izgleda da se najbolje osecate kada raspravljate sama sa sobom. Uvek ste i u pravu i u centru paznje.
nego, sta narod misli o ovoj vojnoj "pikanteriji":

General-potpukovnik Ljubiša Diković, novopostavljeni komandant Kopnene vojske, u vreme kada je bio mlad oficir cinkario je svog poznanika iz detinjstva Miletu Savića zbog vređanja tadašnje JNA, Josipa Broza, Slobodana Miloševića.
Zbog ovog postupka revnosnog oficira, Mileta Savić iz sela Skržuti kod Užica 1989. godine osuđen je na 15 dana zatvora, ali je zbog prašine koja se podigla u javnosti 1992. odležao samo devet dana. Iako je Mileta osuđen zbog narušavanja javnog reda i mira, bilo je jasno da je on jedan od poslednjih političkih zatvorenika, utamničenih zbog verbalnog delikta.
Sve je počelo na svinjokolju kod Ljubišinog brata Dragana u novembru 1988, kada su se akteri malo podnapili i sporečkali oko politike.

- Ljubiša je tada službovao u Sarajevu i došao je u posetu bratu koji je moj komšija u Skržutima. Dobro sam ga poznavao jer smo išli u istu školu, a pošto je njegov brat klao svinje, otišao sam da mu pomognem. Malo smo popili, prešli u moju kuću i nastavili da pijemo i razgovaramo. Zbog razlike u mišljenjima smo se malo sporečkali. Onda sam ja govorio nešto protiv režimskih slikara, pokazao na uramljenu sliku hrama svetog Save i rekao da je to prava slika, a ne one režimske. To se njemu nije svidelo i demonstrativno je napustio kuću - priča Mileta.
Naš sagovornik kaže da je posle ponovo otišao kod Ljubišinog brata i da je tu nastavljena prepirka. Mileta kaže da nije mogao ni da sanja da bi takav razgovor mogao toliko da ražesti Dikovića, kojeg poznaje od detinjstva, da bi ga ovaj prijavio policiji.
- Njega je naljutilo i to što sam ja rekao da je Slobodan Milošević ravan k..cu. Posle su se pojavili članci u „Politici“ i „Intervjuu“ sa naslovima „Zbog Broza u zatvor“, ali ja mislim da je to bilo više zbog Miloševića, pošto je on u to vreme postao jako moćan i svi koji su bili na državnim jaslama su se kleli u njega - tvrdi Mileta.


U sudskim spisima stoji i izjava svedoka koji je rekao da su Mileta i Ljubiša polemisali i o knjizi Vuka Draškovića „Nož“ i da je čuo kada je Ljubiša rekao „ti ćeš meni da kažeš da sam ja jajarska vojska“ i krenuo da uhvati Savića za prsa. Tuču je sprečio Ljubišin brat, Miletin komšija koji je stao između njih dvojice.
U obrazloženju presude koju je „Alo!“ dobio na uvid navedena je i izjava Dikovića da je Savić „pred više lica napadao i omalovažavao JNA, govorio da bi bilo bolje da su četnici pobedili partizane, te okrivljivao predsednika Tita za položaj SR Srbije u okviru SFR Jugoslavije i kritikovao spoljnu politiku naše zemlje, a time izazvao uznemirenje kod njega i drugih lica“.
blackbox92 blackbox92 17:45 22.02.2009

Re: Again, again...

I šta sad hoćemo da kažemo, da je došlo vreme četnika i da Ljubiša Diković nije podoban.
Ljubiša je pogrešio što se uopšte upuštao u raspravu sa takvim tipovima jer je očito bio zaboravio ono "da se sa budalom ne ulazi u polemiku jer će te dobiti na iskustvu".
A bilo bi interesantno da se objavi gde je ratovao taj Savić, koji nije jajara, a ovog Dikovića već prozivaju da je prošao sve ratove.
vracarac92 vracarac92 17:50 22.02.2009

Re: Again, again...

I šta sad hoćemo da kažemo,
ama bas nista, samo sam hteo da ukazem kakvih sve likova ima u vojsci. I da ne bude zabune, podrzavam Jeleninu akciju samo se ne slazem sa nacinom na koji je vodi.
blackbox92 blackbox92 21:30 22.02.2009

Re: Again, again...

vracarac92
I šta sad hoćemo da kažemo,
ama bas nista, samo sam hteo da ukazem kakvih sve likova ima u vojsci. I da ne bude zabune, podrzavam Jeleninu akciju samo se ne slazem sa nacinom na koji je vodi.

OK, nije tebi nego pitanje onome ko to potencira kao minus tome Dikovicu. Bez veze, da je rekao obrnuto mozda bi njega taj Savic prijavio.
A ja hocu da kazem, da ne samo taj Dikovic, nego i najveci broj politicara su odjednom od Titovih pionira postali njegovi najveci kriticari, postovaoci cika Draze, sto ce reci da nisu iskreni ni onda ni sada vec obicni politikanti i karijeristi.
Izvini, nije bilo namenjeno tebi vec komentar na članak u novinama.
rumtitituki rumtitituki 18:26 22.02.2009

Centriranje studije

Odgovorili ste mi da o vasem radu potrazim na netu, guglu, arhivi.
Pogledao sam ali nisam nista mogao da pronadjem.


Da li bi ste bili ljubazni da mi date linkove ka studijama koje ste objavili?

dolybell92 dolybell92 19:48 22.02.2009

Samo deo

Načelnik uprave ze za ljudske resurse Generalštaba Petar Radojčić je u ponedeljak, povodom samoubistva Dejovića u valjevskoj kasarni, izjavio da se najkvalitetniji regruti odlučuju za civilno služenje, a u vojsku dolaze, na žalost, oni iz "propalih porodica, sa porodičnom patologijom i psihičkim oboljenjima, uživaoci droge i počinioci krivičnih dela".


Ovakva se izjava ne može demantovati, isto kao što se ni Veljin tekst
o Rasimu Ljajiću, (njemu svaka čast....) ne može demantovati.
kad glavni čovek tako nešto kaže to nije samo lični stav - već očito,
rasprostranjeno mišljenje u vojsci... to je konstatacija a ne mišljenje.

Sećate li se Dragana i Dražena?


Naravno da se sećamo... mi se sećamo ali se nadležne službe za sećanja,
ne sećaju - a plaćeni su da se sećaju i njih i svih ostalih nedužnih žrtava..
Da li ih se seća ONAJ KOJI IH JE POSLAO na dežurstvo ?
blackbox92 blackbox92 21:36 22.02.2009

Re: Samo deo

Načelnik uprave ze za ljudske resurse Generalštaba Petar Radojčić je u ponedeljak, povodom samoubistva Dejovića u valjevskoj kasarni, izjavio da se najkvalitetniji regruti odlučuju za civilno služenje, a u vojsku dolaze, na žalost, oni iz "propalih porodica, sa porodičnom patologijom i psihičkim oboljenjima, uživaoci droge i počinioci krivičnih dela".

Ima li link?
Ovo normalan čovek ne bi mogao da kaže a pogotovo ne neko ko je general i načelnik uprave za ljudske resurse i treba da afirmiše da mladići dolaze u vojsku.
Ako je Radojčić zaista to izjavio, to je mnogo opasnije i pogubnije za vojsku od onoga zbog čega je Ponoš smenjen.
treger92 treger92 01:59 23.02.2009

Re: Samo deo

Zašto sumnjaš pa jeli rečeno za ubijenog gardistu da je retardin. Pa svko ko je služio vojsku zna šta je garda. To bi bilo isto kao da kažeš za nekog pripadnika kobre koji je ubijen da je bio retardiran. Čoveče to je najveća uvreda za vojsku a pogotovu za elitnu jedinicu kao što je garda.I šta je bilo ništa dotični je unapređen.Sramota koja je pala na vojsku ne može se sprati bez rešavanja svih slučajeva. Vojska je izgubila poverenje a svakim danom ugled joj još više pada ako ne reši ove slučajeve.
djole63 djole63 21:31 22.02.2009

?

ranjena Ms Milić

A sto ranjena?
Pratim serijal blogova ali nekako mi je ovo van konteksta ... Ne dozivljavam Ms Milic ko zrtvu.

u ovom serijalu, je redaljka što se mene tiče dozvoljena

A tek ovo zvuci bas ...
Jelena Milić Jelena Milić 08:01 23.02.2009

Re: ?

gde ti zivis?
gleda li Ranjenog orla, Mirjam, u odlicnoj produkciji RTS? pa onda odma posle kraja serijala, RTS opalio i reprizu!

got it now? <_<
djole63 djole63 09:41 23.02.2009

Re: ?

gde ti zivis?

Pitanje na mestu - nisam u BG. Nemam RTS u ponudi kanala, a ni satelit.
Cuo za renomirani serijal ... raspitacu se ...
Jelena Milić Jelena Milić 10:03 23.02.2009

Re: ?

"vazduhoplovni avijaticari" su u modi a ti ne pratis
djole63 djole63 10:34 23.02.2009

Re: ?

Pa ne stize se bas sve ... ali ispravicu taj propust.
Duzan sam znati !
A i upisacu neki letacki kurs, tek da budem u trendu
avemarija avemarija 18:26 23.02.2009

Re: ?

vazduhoplovni avijaticari" su u modi a ti ne pratis

Bili i pre 60 godina , a i sad su !
Peconi il Pilot- mrtva trka...
Tine i Radojka Tine i Radojka 01:44 23.02.2009

Wu i ekipa

da nije ovih dušebrižnika
pa gde bi nam bio
kraj
Jelena Milić Jelena Milić 08:02 23.02.2009

Re: Wu i ekipa

drugi pogleda na stvari, treci, peti...stoti su ovek OK, al isto kocenje bez konstrukcije, bez strateskog predloga, bez ukljucivanja, sa deljenjem saveta sa visne....

ko ona dvojca sa blakona u mapetu, samo sto oni imaju smisao za humor

avemarija avemarija 18:57 23.02.2009

Predlog


Da se prvo izdvoji novac{konkretan} da se podigne spomen obelezje Draganu i Drazenu ;
da onih 250 ,zadriglih iz skupstine , daju ,ali svoju dnevnicu, da to bude doprnos njihov,
mi ostali gradjani i onako em ih dzabe placamo ,em sami nemamo leba da jedemo.

Da na spomeniku stoji natpis da su dva , tek zapoceta zivota, najsurovije prekinuta , i lepo da se doda sa drzava zna SVE !


Reci mi Jelena, ko je,osim Batica, ikada posle, u skupshtini spomenuo njih , nesrecne decake ?!

A primecujem da su i poslanice i poslanici svi skoro overweighty , dobro uhranjeni ;jos ona Natasa Jovanovic ispade najbolja riba

I pod hitno srezati broj poslanika na pola !
dali76 dali76 05:51 24.02.2009

mozemo li se naci bar negde?

Koliko se energije potrosi na utvrdjivanje ko hoce ko nece biti u centru paznje. Kao da je ovo blog o Jeleni Milic a ne blog koji pise Jelena Milic!
I eto ispada da svi podrzavamo akciju al se razlikujemo oko nacina vodjenja ove akcije.Cilj nam jeste zajednicki, al avaj nacini toliko razliciti da na kraju niko poslje ovih silnih prepirki se ne moze ni sjetiti sta je zapravo cilj.
Mozemo li se bar sloziti na ciju adresu treba uputiti ova pitanja? Slazemo se,nadam se da u pitanju nije predsjednik Obama il’ ministarstvo obrane Ruske Federacije!Vlast je odgovorna koliko je pritisak javnosti jak a pritisak javnosti zavisi koliko smo mi slozni u tome sta nam je cilj , a posto eto cilj nam je isti , al nacini razliciti I bitniji od cilja vlast moze sasvim fino trljati ruke I ne ciniti ama bas nista , a zasto bi?
Solidarnost drustvena zgazena, izmrcvaljena I ranjena a ceh vlastite neodgovornosti placaju onih kojih se sve ovo najvise I tice.
Oni kojima je ovo aktualna tema I kad mi ugasimo blog.
A mi se zato vreme mozemo tjesiti kako smo mali sitni I ne mozemo ama bas nista uciniti sem se svadjati I opet dodjem do prvei druge recenice ovog komentara pa tako u krug , krug pakla.Mi ga svojski stvaramo drugi u njemu zive.
Cestitam nam Srbijo!
Ne mozemo nnaci polaznu tacku , al mozemo svasta nesto drugo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana