Eh, taj Skype....!!!

Branislav Kovačević Cole RSS / 07.09.2007. u 12:14


Tamo negde...
Tamo negde...

Nisam baš ona generacija kojoj je kompjuter stajao pored krevetca, ali ipak služim se onoliko koliko mi to moje mogućnosti dopuštaju...zgodan je kao pisaća mašina, nije loš ni za komunikaciju, spram naših brzih pošta i pruga....tu i tamo se još snalazim u pojedinim programima, tek koliko da sam elementarno pismen za 21.vek, jer do penzije imam još da „guslam“.Ponekad naučim još neki manji programčić i to je to. Ipak svestan sam da i moj, ne tako nov, kompjuter prevazilazi moje mogućnosti, jer u njemu imam programe koje nikada nisam „ni kliknuo“.

Tako mi je na „desktopu“ dugo stajala ikonica „Skype“ za koju sam otprilike znao čemu služi, ali se nešto nisam baš obazirao na nju. Zahvaljući Blogu B92 odjednom mi se sve otvorilo....

Rat je bio, raspad SFRJ i mnoge adrese i mnogi telefoni više nisu važili..Dok se moglo, čuo sam se sa prijateljima, tražili smo se, bili zabrinuti jedni za druge, pomagali jedni drugima, opet koliko se moglo...a onda je nekako sve utihnulo....Mnogi nisu imali snage, nerava, mogućnosti da sačekaju da se rat završi, mnogi su se osećali ugroženima (fizički, ekonomski...) pa su „zapalili“ gde se moglo i kako se moglo...I sam sam promenio adresu stanovanja....i prosto, svako od nas se zatvorio u svoj „egzistencijalni brlog“ pokušavajući da spase porodicu, sebe..da ostane normalan...

I tako su tekli dani, godine..

Sve smo se redje pitali...“ Sta beše sa onim...a gde li je sad onaj...?“

Nekako prodjoše mnoge godine, kako kome, ovako ili onako....pa su i pitanja o nekome postajala sve redja....Tek tu i tamo zaiskri sećanje na nekoga u čudnoj igri asocijacija, kada ti nečije ime više nije „blisko“ nego je tek onako „na vrh jezika. Pomisliš, kako li sad izgleda, nakon svih ovih godina, pa počnu slike da ti se redjaju, onako nejasno i mutno.

A onda stigne mail.....“ Haloo Coleeeeee pokusavam da se ulogujem u tvoj Blog al ne biva…..Mi smo otisli 31 decembra 1994, kad je to tamo prestalo da bude moja domovina. Ona. Ja sam pripadao onoj sto je ovi pljuju, a imali su vise koristi i od tebe i mene. Nama nije trebala korist nama je trebala domovina onakva.
Ajd sad ja ne umem da pisem, bolji sam uzivo.
Javni se da se pricamo i gledamo.....Tvoj...Z.M » (skracena varijanta mail-a)

Moj prijatelj, glumac...ZM (nemam dozvolu da stavim njegovo ime, pa zbog toga samo inicijali, mada sam siguran da On ne bi imao ništa protiv)...koga nisam video....ko zna od kada...Javlja mi se iz Kanade...odnekle....!

Teško je opisati koliko mi je stvari u tom trenutku prošlo kroz glavu...koliko slika, dogadjaja, likova....o-sećanja....

Ne bih o tome!

Posle par razmenjenih mailova...utvrdismo da i ja imam Skype..nakon odgovarajućih instrukcija i sitnih nabavki, uspeli smo da imamo i sliku i ton. Videli smo se....osedeli ili oćelavili, tragovi proteklih godina vidljivi......Razmenili smo fotke dece, ljubimaca.....Prisećali se ovoga i onoga.....Gde li je taj sada....?Jel. pa nije moguće....Gde sad živi...? A šta ...taj je umro....e JBG-a, nisam znao...A šteta! .... Sećaš se onog vica....o Muji i Hasi.....hahahahahahha....Jes vala.....i tako redom....

A deca porasla, ma kakvi porasla, odrasli ljudi.

Ako, ako...tako i treba!

Utrkujemo se medjusobno, jedan drugome upadamo u reč, da se zagrcnemo...od informacija....

Pričamo, a nekako, lebdi nad nama ŽAL!

Nekako mi se skockalo sve u isto vreme, u iste dane.. Javi mi se i jedna druga prijateljica....Živi sada daleko, negde...u Teksasu....Udala se, ima ćerku....Ide već na klavir, svira...A tvoja deca, kolika su....Nemoj da pričaš......!!!! Koliko je sati razlike izmedju nas...Aha...Ajd sutra budi u 14, po Vašem... ćerka mi tada polazi u školu pa ćeš je videti kako izgleda...

Sutradan u 14,oo bio sam pored kompjutera....video sam je tek probudjenu i namrgodjenu, što je ustala tako rano....Mahnula mi je rukom reda radi...Ni ne zna ko sam...a i kako bi znala?

I sve isto kao u prethodnom razgovoru....fotke, priče..pitanja.....Ma znam...Bolje me ne pitaj...Al dobro je sad....Živi smo....idemo na posao...i tako!

Pričamo, a nekako, oseća se ŽAL!

Kažu da kad krene, onda krene...onako baš,baš,baš me krenulo!...Javio mi se i brat, koji je nedavno bio kod mene, a sada živi u NY....i on ima Skype....Prošao mu godišnji odmor, a dolazi svake godine....Okupimo se kod mene....pa se ispričamo do sledeće....

I kao vrhunac javi mi se, opet zahvaljući Blogu B92 i školski drug, još iz osnovne....??? On je u Australiji....kompjuteraš..Njemu je lako, zna sve oko tog čuda od tehnike....Fotke, priče, pitanja.....na mnoga nemam-o odgovor-e....Ali ću saznati, pa ću ti javiti.....Pričamo, pričamo...Promenili smo se....Ma nije valjda, baš čudo da jesmo....Hahahhahahaha...Hoćeš li dolaziti skoro, pitam? Ne verujem....nisam bio nijednom do sada...Možda!

I opet ŽAL, nostalgija, ...šta li je? Rasejali su nas: Amerika, Kanada, Švedska, Australija....

Kad malo bolje razmislim za sve je kriv taj prokleti Skype!!!

Atačmenti



Komentari (44)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Spiridon Spiridon 13:31 07.09.2007

Cole

nije da sada otkrivam toplu vodu ali opcija za slanje slika na skype je takodje super. Mogu da se izmenjaju fotke za cas posla, a onda komentari na tu temu =]

mozda si vec provalio ali za svaki slucaj ...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 13:41 07.09.2007

Re: Cole

Hahahah...ukapirao si da ne znam puno...o svemu tome..tako da ne znam kako se salje..ako ima neki kraci kurs???
unapred hvala!
poz
bkc
Spiridon Spiridon 14:01 07.09.2007

kad vec kenjam

nije lose da skines jedan mali softver koji ti omogucava da smanjih jednu (ili vise) slika iz jednog poteza =] da bi lakse prosle kroz skype.

zove se jednostavno "Image Resizer" i peti je otpozadi (from the bottom sto bi rekli braca englezi) na ovoj adresi (sa desne strane)

http://www.microsoft.com/windowsxp/downloads/powertoys/xppowertoys.mspx

jednostavno se skida (jel je mali) i instalira. Kada si to uradio mozes da odes u folder gde su ti slike i da markiras sve slike koje zeles, desni klik misem i vidis da ti se u prozorcetu pojavila opcija "resize pictures". Tu izaberes hoces small, medium ili large i GOTOVO. Dobijes smanjene kopije u istom folderu.

Na samom skype imas opciju "send file" gde sliku kacis kao kada je saljes preko mejla.
Ova opcija ti se nalazi na vrhu chat prozora



i eto mlake vode, merakliske





Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:11 07.09.2007

Re: kad vec kenjam

Hvala, hvala...hvala!
Nadam se da cu savladati gradivo..
poz
BKC
Gordana Vasić Gordana Vasić 13:46 07.09.2007

Ajoj Cole!

Pa gde se potrefi da čitam ovaj Vaš tekst dok Balašević peva "Sevdalinku"?
Baš me krenulo danas.
Onaj moj žal u duši se protegnu i skoči mi zavrat, malo me davnu tek kolko da ne mogu da progutam gutljaj kafe. Mogli ste me na duši nositi, Cole, a da to i ne znate (da sam se zadavila).
A što je još gore sa tim Žalom, ne želim da ga nema, hoću da zauvek ostane u meni, da me davi i gnjavi... da ne zaboravim nikada šta sam imala.
E, imam i ja to sokoćalo... taj skajp, postavila deca. Nisam ga nikad koristila, ali posle ovog teksta ću ih mučiti (decu naravno) dok me nauče kako da ga koristim.
I za to ste krivi, jer će mi od danas život postati komplikovaniji (još jedan program, jao!) a žal će početi da radi puno radno vreme.

Pozdrav od srceta za ovaj tekst.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:11 07.09.2007

Re: Ajoj Cole!

E pa sad....! Tako se skockalo....a ipak nije lose...sto smo se nasli, pa makar na Skyp/u....
A da sam kriv JESAM...ako Vam je tako lakse...!!!
poz
bkc
mariopan mariopan 14:18 07.09.2007

Re: Ajoj Cole!

I meni SKAJP postavila deca,kratak kurs od pet minuta,znate kakva su deca,to je za njih luk i voda a ja treba da ukapiram od prve jer kad odu nemam koga da pitam pa eto belaja. Srecom sluzimo se time godinama,lepo se vidimo i ispricamo pa nam i nostalgija manje teska. Vredi se malo potruditi jer mi je blizi deo familje,braca i sestre razasuti po celoj planeti,nema sanse da se svi okupimo.Tako da sokocalo radi li radi...pozdrav.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:37 07.09.2007

Re: Ajoj Cole!

ma neka radi radi...mozda se nesto i promeni..kod nas..Mada nisam bas neki optimista
poz
bkc
Gordana Vasić Gordana Vasić 18:43 07.09.2007

Re: Ajoj Cole!

mariopan
I meni SKAJP postavila deca,kratak kurs od pet minuta,znate kakva su deca,to je za njih luk i voda a ja treba da ukapiram od prve jer kad odu nemam koga da pitam pa eto belaja. Srecom sluzimo se time godinama,lepo se vidimo i ispricamo pa nam i nostalgija manje teska. Vredi se malo potruditi jer mi je blizi deo familje,braca i sestre razasuti po celoj planeti,nema sanse da se svi okupimo.Tako da sokocalo radi li radi...pozdrav.


Znam, kako da ne znam? :) Kad sam počinjala da učim rad na kompjuteru, ja lepo, onako ko prava savremena dama - upišem kurs. U kući umal revolucija da izbije! Sramota, kažu. Pored njih tolikih, majka da ide na kurs i da daje pare (a znaju oni dobro, bolje nego ja, na šta bi sve korisno te pare mogle da odu). No, nisam ni ja od juče. Ne ispišem se sa kursa, ali pristanem da me uče. Stane neko pored mene, ja ko đače - sve slušam. MeDŽutim, deca malko nervozna, pa otimaju miša iz ruke... ček bre, nije tako, ček da ti ja to pređem pa ćeš ti... Ne dam se ja, držim miša čvrsto: pokaži mi, kažem, nemoj ti da mi odradiš tako brzinom munje, ma ne vidim šta si uradila/o.
Pa dobro, samo da ti pokažem! Ma, pokaži mi, nemoj ti umesto mene da uradiš! Nikad tako neću naučiti.
E, tako. Završih ja lepo taj kurs, tamo učitelj za moje pare sve lepo, polako, cile-mile.
Malo je falilo da pomislim kako nikad neću savladati ni obično kucanje u Word-u.
Al to me nije zal, to je normalno.
E, sa skajpom ćemo drugačije. Sad i oni znaju da ne može to sa mnom baš tako lako. Hm...
Gordana Vasić Gordana Vasić 18:57 07.09.2007

Re: Ajoj Cole!

Branislav Kovačević Cole
E pa sad....! Tako se skockalo....a ipak nije lose...sto smo se nasli, pa makar na Skyp/u....A da sam kriv JESAM...ako Vam je tako lakse...!!!pozbkc


Krivi smo svi, Cole. I nije mi zbog toga lakše.
No, šta bi - bi! Samo da se ne završi pod tepihom.
A lepo se skockalo... onako baš lepo, melanholično i nostalgično.
Pa da se svi, sa skajpom ili bez, pronađemo, prvo sami sebe a usput i jedni druge.

:)
jesen jesen 19:46 07.09.2007

Re: Ajoj Cole!

..Cole, idi na opciju pretrazivanje, napisi ime, zemlju, grad ako znas......i mozes tako da nadjes jos izgubljenih prijatelja...ja sam tako neke nasla....Pozdrav
dunjica dunjica 20:19 07.09.2007

Re: Ajoj Cole!

Ako znate email adrese onih koje tražite, možete i njih ubaciti u opciju za pretraživanje. Taj način se meni osobno pokazao najpouzdanijim da ću naći one koje tražim. Manja je vjerojatnost da Skype prikaže npr. tri Milana Jovanovića iz Beograda ako se ubaci email-adresa, nego ime i prezime.
jesen jesen 23:42 07.09.2007

Re: Ajoj Cole!

...Da, ali ako znas mail mozes i da pitas osobu ima li skype...ali ako nisi dugo u kontaktu sa nekim ostaje ti da pretrazujes preko imena ili nadimka i onda moze da se desi da pronadjes davno izgubljenog prijatelja....
dunjica dunjica 11:26 08.09.2007

Re: Ajoj Cole!

Jesen, naravno! Samo, neki nisu naročito ažurni pri odgovaranju na elektronsku poštu (, ali neki zato odmah reagiraju na Skype
DEDA DEDA 15:31 07.09.2007

Cole

Nisam baš ona generacija kojoj je kompjuter stajao pored krevetca

Ovde sam se nasmejao sam tako.... medutim kako sam post iscitavao sve je manje bilo osmeha.....
naime i moj unuk raste tamo negde u Kanadi.....mi se vidimo i cujemo preko mesindzera na hotmajlu....ali kao sto kazete bas me krenulo , niste Vi krivi , dode taki dani .
Ove naprave ne mere daljine , 8000km a veze su bas dobre (adsl-512) tako da slike ne moraju da se umanjuju .

pozdrav
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:35 07.09.2007

Re: Cole

....Sta da kazem...nemam ja nista protiv sto svako zivi gde zivi...da je to bilo samo pitanje izbora mesta , a ne prinude, bezanja od mobilizacija...i sl...Ovako smo se rasturili...I meni je cerka jedno vreme zivela u Italiji...pa i ako nmiej daleko, preko sveta, nekako je lepse kad je tu...zar ne?
Al...ZZAl osta zzal!!!
poz
bkc
a sto se compjutera tice....ucim, ucim...eto pisem i na Blogu, napredujem....!!!!
Gordana Vasić Gordana Vasić 19:37 07.09.2007

Re: Cole

Branislav Kovačević Cole
....Sta da kazem...nemam ja nista protiv sto svako zivi gde zivi...da je to bilo samo pitanje izbora mesta , a ne prinude, bezanja od mobilizacija...i sl...Ovako smo se rasturili...I meni je cerka jedno vreme zivela u Italiji...pa i ako nmiej daleko, preko sveta, nekako je lepse kad je tu...zar ne?Al...ZZAl osta zzal!!!pozbkca sto se compjutera tice....ucim, ucim...eto pisem i na Blogu, napredujem....!!!!


E to, to! Rastureni smo, bačeni smo u rasejanje... iz nužde! To boli najviše.
I... otvarajte nove teme, zašto da ne? Pa šta ako je tužno? I treba da bude.
Kad mene jednom budu pustili da postavljam blogove, a ne da samo komentarišem, ja ću otvarati takve teme.
(Kuku, sad mi verovatno nikada neće ni dozvoliti da pišem blogove! Ali, ja rekoh, pa nek bude šta bude.)
oldtajmer oldtajmer 15:32 07.09.2007

Skype pored krevetca

Cole, moj mladjani sin (godinu i kusur), zahvaljujuci Skypu poznaje svoje babe i dede. Pre neki dan mi je rekao kako je shvatio da je to "(tel)'efon", pre toga je mislio da je "Nana" :)

Cudno je to deci, ali kapiraju brze i lakse nego sto mi mislimo. Iako smo daleko, barem neki kontakt ima na redovnoj bazi...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:36 07.09.2007

Re: Skype pored krevetca

slazzem se...ali bi bilo bolje....drugacije, zar ne...Al da ne otvaram...nove teme....!
poz
bkc
oldtajmer oldtajmer 15:39 07.09.2007

Re: Skype pored krevetca

Naravno, snalazimo se ovako kako mora... i kako mozemo :(

Ja vise volim kad me uhvati ta zal, podseca me da je tu, a onako zaboravim, a ustvari samo potiskujem... Pre deteta nisam o tome mnogo ni razmisljao...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:43 07.09.2007

Re: Skype pored krevetca

...da svakom je svoja sudbina i svoj zivot najvazniji , prirodno.Ali da smo svi zajedno malo vise vodili racuna i o drugima idioti nam se ne bi dogodili...i sve ne bi bilo tako strasno! Ovako placamo skupu cenu..Ovo se naravno ne odnosi na VAs licno, vec generalno...
poz
bkc
oldtajmer oldtajmer 15:47 07.09.2007

Re: Skype pored krevetca

pravo kazete... nove teme :(
Spiridon Spiridon 15:56 07.09.2007

tema za film

tema za film #Link Replika: 4srbin (koji zivi u Njujorku) instalira najnoviji 3-D virtualni sistem kod sebe u stanu i takodje isti takav kod keve u BG-u.
Sada ce baka i unuk moci cak i da zaplesu takozvani Virtual Dance u real time i imaju skoro potpuni audio vizuelni dozivljaj, a deda ce cak moci i da proseta unuka o obliznjem virtualnom parku.

Problem se javlja u trenutku kada stan od 15 kvadarata u centru Njuce postaje premali za ovakav pionirski poduhvat.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 16:01 07.09.2007

Re: tema za film

Hm....ali ponavljam samo da ne bude zabune.,..Nije problem ko gde zivi, vec zbog cega je otisao...Ako je bila bilo kakva prisila, a pod tim podrazumevam i izbegavanje rata i svega slicnog...onda tu nastaje problem..
A sto se tice scenarija....pa sad...Da obrnemo pricu pa da je taj manji stan u Bgd/u...nekako je realnije...Baka je imala veliki stan, ali ga je prodala i kupila manji,.kako bi za ostatak nabavila 3D virtuelni sistem....itd
Spiridon Spiridon 16:20 07.09.2007

Re: tema za film

A sto se tice scenarija....pa sad...Da obrnemo pricu pa da je taj manji stan u Bgd/u...nekako je realnije...


ako bas zelis da bude realnije onda bi scenario bio sledeci

posle zavrsenog instaliranja 3D virtualnog sistema na obe strane (u Njuci i BG) mladic otkriva da njegova majka i baka malog Stanislava ima neverovatni 56.6K dial-up modem sto joj jedino omogucava da otvori google home page za neverovatnih 15 minuta.

porazen ovom cinjenicom on se odlucuje za najtezi korak i prodaje kompletnu 3D opremu preko eBay gde nalece na iskusne Iranske hakere koji ga ostavljaju i bez opreme i bez para.
Potpuno utucen i finansiski degradiran odlazi na John F. Kennedy International Airport (JFK) resen da izvede teroristicki akt plaseci ljude slikom Vojislava Seselja (iz perioda Vojinog strajka gladju).

http://img299.imageshack.us/img299/8027/seseljoo6.jpg
oldtajmer oldtajmer 16:49 07.09.2007

Re: tema za film

E, pokusao sam da nadjem sliku one VR aparature iz Matrix-a da okacim kao predlog kako da se prevazidje problem malog stana, ali nisam uspeo :)))
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 16:56 07.09.2007

Re: tema za film

Vi ste autor.....scenarija...pa neka bude tako..onda.Inace taj aerodrom ,JFC,pamtim jer sam dugo trazio pusacku sobu po njemu..kao i svaki ovisnik....
poz
bkc
dunjica dunjica 18:26 07.09.2007

Re: tema za film

Spiridone, Spiridone, kako nekog da uplaši slika ćosavog vojvode, qq lele?!
Mića Marković Mića Marković 18:32 07.09.2007

Re:pitanje

Izvinjavam se Coletu za trol.
Da li mi neko može pomoći u vezi jednog tehničkog problema.
Neoprezno sam dowlodovao softver MOZILLA, koji mi je dosta
toga poremetio.
Kako da ga izbacim?
Hvala.
dragan7557 dragan7557 18:51 07.09.2007

Re: Re:pitanje

Imate opciju deinstaleren i pritisnite taster.
Radojicic Radojicic 18:53 07.09.2007

Re: Re:pitanje

Mića Marković
Izvinjavam se Coletu za trol.
Da li mi neko može pomoći u vezi jednog tehničkog problema.
Neoprezno sam dowlodovao softver MOZILLA, koji mi je dosta
toga poremetio.
Kako da ga izbacim?
Hvala.


Mico idi ovde pa vidi sta ces zavisno od sistema koji imas
http://www.mozilla.org/releases/mozilla0.9.5/#uninstall

A Coletu hvala na postovima i evo malo Simica na kojeg me podsetio ovaj danasnji

Moj zamor od epskih proporcija

Svidja mi se kada ubiju Ahila
pa cak i druskana mu Patrokla
i onu usijanu glavu Hektora
i kad je celokupna grcka i trojanska jeunesse d oree
manje vise strucno poklana
tako da je najzad mir i tisina
(bogovi su za trenutak zavezali)
moze se cuti kako peva ptica
i neka cerka pita majku sme li da ode do izvora
pa naravno da sme
tom finom malom stazom
sto vijuga kroz maslinjak.
dragan7557 dragan7557 18:54 07.09.2007

Re: Re:pitanje

Izinite zaboravio sam da kažem :desnim dugmetom pritisnite ikonicu Mozilla i tu je deinstalacija.
Mića Marković Mića Marković 20:27 07.09.2007

Re: Re:pitanje

Za Radojicica,
Uspelo.
Hvala.
Ostao jedan problem.
Poslao sam privatnu poruku sa molbom za pomoc.
gagonja gagonja 18:43 07.09.2007

skajp je najveci izum posle

tocka!!
i fudbalske lopte
dunjica dunjica 20:21 07.09.2007

Re: skajp je najveci izum posle

skype je (za mene) najveći izum poslije veš-mašine!
vucko vucko 21:55 07.09.2007

Re: skajp je najveci izum posle

dunjica
skype je (za mene) najveći izum poslije veš-mašine!

Veš mašina je definitivno van konkurencije :)
Mića Marković Mića Marković 14:43 08.09.2007

Re: skajp je najveci izum posle

Čitam ovih dana, da se na tržištu pojavila mašina za veš koja ne koristi deterdžent.
Umesto praška, u pitanju je neki hemijski proces, u kome se iz H2O ova dva H nekako
razdvajaju i deluju kao deterdžent.
Zna li neko nešto više o tome?
dunjica dunjica 15:00 08.09.2007

Re: skajp je najveci izum posle

Mićo, nije naročito nova ideja. Vjerojatno ste mislili na ovaj Sanyo model?
Tokyo, June 22, 2001---SANYO Electric Co., Ltd., a world leader in Home Appliances announced the sale of the Worlds first Washing Machine using Electrolyzed Water that provides a Zero-detergent wash option through the use of Ultrasonic Waves and Electrolysis. Up until now the industry standard and excepted norm of traditional washing machines worked on the principle of using water in the washing machine’s spin function and soap to remove dirt from the clothing. Three years ago SANYO introduced a new type of washing machine that was different from anything ever seen in the washing machine industry: Dirt Removal through the “Ultrasonic Wave Washing Machine”.

SANYO has now succeeded in implementing its Electrolyzed Water technology cultivated in SANYO’s Water purifying bacteria-removing system into the Fully-Automatic “Wash with Ultrasonic Waves and Electrolysis” washing machine. By combining Electrolyzed Water’s dirt dissolving and bacteria-removing properties with the dirt removal power of Ultrasonic Wave technology SANYO has achieved the World’s first “Zero-Detergent course” washing machine. This hybrid Washing machine developed with both a “Zero-Detergent” and “Standard-Detergent” course in which the user may select either course according to the extent and type of dirt was designed taking into consideration sanitation, environment, and low energy consumption while ensuring powerful cleaning capability.

Main Features

Achieved the Worlds first Electrolyzed Water powered “Zero-detergent course” washing machine perfect for cleaning light dirts from normal everyday wear. The “ASW-ZR Series” washing machine combines Ultrasonic Wave’s dirt removal power with electrolyzed water produced using electrodes placed on the side of the wash basin. As electricity passes through the electrodes active oxygen and hypochlorous acid are generated that work to dissolve organic dirt such as sweat on items such as bath towels, undershirts, pajamas, and T-shirts etc.”

(MORE)

Achieved the Worlds first bacteria removal finish using Electrolyzed Water.

Leaves a clean finish and bacteria free wash

Electrolyzed Water has bacteria-removing properties. This allows for the removal of various unwanted bacteria. The use of Electrolysis is also effective for preventing mold etc. from forming in the wash bin area.

Low running costs using the “non-detergent course”

Washing machines running costs may be divided into water, electricity, and detergent costs. Using the “Zero-Detergent course”, allows for significant cost savings due to the fact that detergent, which represents a large portion of the washing machines running costs is not used. Compared with SANYO’s 1993 model ASW-80V, 32 yen per wash load is saved for detergent costs alone. Over a years time this represents a potential savings of approximately 12,000 yen.

Included with SANYO’s popular ‘Angled Drum’ as well as a transparent window for easy viewing.

SANYO has targeted a universal design for washing machines with the aim of making it even easier for all people to use. The ‘Angled Drum’ is the perfect feature for shorter people or the elderly to easily reach cloths lying at the bottom of the wash drum..

Other Features

Uses a High Performance DD mechanism Motor, achieves a Low noise level of 37dB (at time of washing)

Bath water may be used through the final rinse stage (loaded with a Bath water purifying pump)

Wash at the optimum water level in accordance to wash load volume (non-step water level)

Thorough water removal at 1000 rotations per minute. (High Speed Thorough water removal.)


No, još 1986. se javila ideja o pranju veša ultrazvukom. Na ovoj WEB STRANICI piše puno više, pa koga zanima...
Mića Marković Mića Marković 15:38 08.09.2007

Re: skajp je najveci izum posle

Hvala Dunjice,
to je to.
Mislim da je stvar posebno značajna sa ekološkog aspekta.
Ako sam dobro zapamtio, cena je oko 700 evra.
torquemada torquemada 15:21 08.09.2007

Skype i ves masina

Skype je najbolji izum posle ves masine. Ima mnogo primera. Eto npr. Neobojsa Bakrec, on je svoju zenu smuvao preko neta. Pa su svoju vezu upravo "produbil"i preko Skypa. I zbog te produbljenosti je ona napustila muza i decu, i nosena omamljujucom elektonskom strascu oisla sa Robinom/poetom. Pa posle kazu da Skype nije koristan? Pitam se imali li neko savet kako se produbljuje veza?
adam weisphaut adam weisphaut 15:59 08.09.2007

Re: Skype i ves masina

Pitam se imali li neko savet kako se produbljuje veza?

Kazu da razmena muzike putem skypa pomaze
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:45 10.09.2007

Re: Skype i ves masina

Ne znam kako se to putem Skypa radi/pitajte Bakareca...Znam kako se obnavlja veza sa prijateljima..Ja sam nekako vise za licne kontakte...starinski covek!
poz
bkc
Aniram Aniram 15:03 09.09.2007

SKYPE

I opet ŽAL, nostalgija, ...šta li je? Rasejali su nas: Amerika, Kanada, Švedska, Australija....

Kad malo bolje razmislim za sve je kriv taj prokleti Skype!!!


Priznajem da mi je trebalo malo vremena da resim ovaj akronim - al mi sad odjednom puče pred očima:

SKYPE = Srpski Komunistički Ym Partijske Ekipe (ćirilični elemenat je bitan!)
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:43 10.09.2007

Re: SKYPE

Hvala Vam na tumacenju....hahahahah..Moze i tako da se vidi...mada je greh prebaciti sve na njih.,..Ima ga i kod ostalih..,.da ne nabarajam..
poz
bkc

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana