Povodom postavljenja generala Ćirkovića na novu dužnost

Jelena Milić RSS / 17.02.2009. u 11:47

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM NAIMENOVANJA GENERALA MLADENA ĆIRKOVIĆA NA MESTO ZAMENIKA NAČELNIKA GENERALŠTABA

Centar za evroatlantske studije i Roditelji u crnom ižražavaju dilemu i čuđenje  povodom naimenovanja generala Mladena Ćirkovića, dosadašnjeg komandanta Kopnene vojske, na mesto zamenika načelnika generlaštaba.

U zvaničnom obrazloženju ovog naimenovanja kaže se da general Ćirković važi za profesionalca sa velikim vojničkim i ratnim iskustvom, koji je  tokom rata 1999. bio  komandant 15. oklopne brigade te da je odlikovan Ordenom za hrabrost.

No, Centar za evroatlantske studije i Roditelji u crnom podsećaju  i da je  Ćirković  1999. stavljen na „crnu listu" za zabranu ulaska u zemlje EU, a u avgustu 2000. se  našao i na obnovljenoj listi EU.

Centar za evroatlantske studije i Roditelji u crnom upozoravaju javnost i Predsednika Srbije, Borisa Tadića,  koji je Ćirkovića naimenovao na novi položaj, da je general Ćirković bio i komadnant Prištinskog korpusa u periodu kada su, pod još nerazjašnjenim okolnostima, u kasarni Sinkovac u Leskovcu nastradali vojnici Dragan Kostić (poginuo 27.8.2004.) i  Srđan Ivanović ( poginuo 3.8.2005.) a u Kopnenoj zoni bezbednosti  Radoman Žarković ( poginuo 30.6.2005.), svi tokom služenja redovnog vojnog roka. 

Prema izjavi Milijana Kostića, oca poginulog Dragana, general Ćirković je u svom kabinetu u Leskovcu primio njega i njegovu suprugu samo par dana posle  tragedije i tom prilikom izjavio da su "pojedini oficiri krivi za smrt njihovog deteta." Ćirković je sličnu izjavu dao i kada je  došao u privatni obilazak  groba pokojnog Radomana Žarkovića.

Centar za evroatlantske studije i Roditelji u crnom upozoravaju javnost i sve nadležne organe na veliki broj indicija  koje ukazuju da se i u slučaju ova tri vojnika, kao što je sad konačno jasno i u slučaju Topčider, radi o ubistvima a ne samoubistvima kako tvrde vojni i civilni istražni organi. Pravni zastupnici porodica su Centru i Roditeljima u više navrata potvrdili velike malverzacije u istražnim radnjama u ovim predmetima kao i  opstrukcije u predmetima koje pokušavaju da pokrenu ili vode pred nadležnim sudovima.

Centar za evroatlantske studije i Roditelji u crnom pozivaju  generala Ćirkovića da se o ovim slučajevima sada  i javno odredi,  imajuću u vidu da je na  tako visokoj funkciji kao što je zamenik načelnika generlaštaba, a Predsednika Tadića koji ga je naimenovao na tu  funkciju, da ove okolnosti, koje su mu i sami roditelji nastradalih vojnika više puta u svojim jalovim pokušajima da dođu do pune istine o okolnostima pod kojim su im deca nastradala već predočavali, ne smetne s uma i podeli deo odgovornosti za naimenovanje Ćirkovića pod ovim okolnostima.

Centar za evroatlantske studije i Roditelji u crnom  saopštavaju javnost da će i u buduće, kroz projekat  STOP ZABORAVU-Pravno-medijaska podrška porodicama civila i vojnika nastradalih od 1998. godine  naovamo pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima, koji zajedno realizuju, o svim okolnostima vezanim i za ove predmete obaveštavati nadležne domaće i zainteresovane međunarodne organe.

 

U Beogradu, 17.2.2009.                        



Komentari (33)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jesen92 jesen92 12:53 17.02.2009

Pesma medju narodima

...vise nismo nebeski narod, sad smo pesma....tako nam rece Predsednik.....Trebalo bi onda da sve tece kao pesma pa i da docekamo pravedni epilog u vezi stradalih vojnika ....Preporuka za tebe i iskrena podrska na ovoj borbi ciji se kraj ne nazire....Pozdrav
sentinel26 sentinel26 12:53 17.02.2009

Ne smije ili neće javno

da govori o ovim pitanjima, g-din general ?
Ako je zaista govorio roditeljima to što pišeš onda bi mogli da ga natjeraju da i javno progovori.

Kao što nijednog trenutka nijesam vjerovao u priču o "samoubojstvu" u Topčideru, javno izražavao taj svoj stav, što se pokazalo kao ispravno, tako ni za slučaj Kostić ne vjerujem u zvaničnu priču.

Nerješavanje ovih slučajeva na pravi način a posebno slučaj Topčider opasno su ugrozili ugled i autoritet vojske, ( i ne samo njen ) pa ako su baš to željeli, imaju ga.
Ako su pak mislili da će to biti kolateralna šteta koju će brzo prekriti zaborav - prevarili su se.

Tebi preporuka, pozdrav i zahvalnost na istrajavanju za rješavanje ovih slučajeva.
blackbox92 blackbox92 14:14 17.02.2009

Re: Ne smije ili neće javno

sentinel26
da govori o ovim pitanjima, g-din general ?
Ako je zaista govorio roditeljima to što pišeš onda bi mogli da ga natjeraju da i javno progovori.

Kao što nijednog trenutka nijesam vjerovao u priču o "samoubojstvu" u Topčideru, javno izražavao taj svoj stav, što se pokazalo kao ispravno, tako ni za slučaj Kostić ne vjerujem u zvaničnu priču.

Nerješavanje ovih slučajeva na pravi način a posebno slučaj Topčider opasno su ugrozili ugled i autoritet vojske, ( i ne samo njen ) pa ako su baš to željeli, imaju ga.
Ako su pak mislili da će to biti kolateralna šteta koju će brzo prekriti zaborav - prevarili su se.

Tebi preporuka, pozdrav i zahvalnost na istrajavanju za rješavanje ovih slučajeva.

Naravno da treba istrajavati da se ta pitanja razjasne ali vojska je pod civilnom i demokratskom kontrolom i za sve što uradi i ne uradi odgovornost je na političkom rukovodstvu.
Prema tome , to je pravo pitanje za ministra odbrane, vladu, sudstvo, i NARAVNO moralno pitanje za one oficire koji su na bilo koji način umešani u stradanje vojnika ili znaju kako je do toga došlo.
Pravo pitanje je, takođe, ko sprečava sudske organe da završe istragu, ako sprečava, kome je u interesu da se kaže ISTINA kakva god da je.
Mnogo je nepoznanica.
filvas filvas 13:35 17.02.2009

Ne baš previše jasno saopštenje

Iz ovog saopštenja stekao sam utisak da vi smatrate da general Ćriković i sam intimno ima neke sumnje u zvaničnu verziju o tim incidentima, i ako vam je cilj da ga ohrabrite da o tome priča, onda vas podržavam.

Mejdutim, nisam shvatio kakve veze sa tim ima isticanje činjenice da je EU stavila Ćirkovića na crnu listu. S obzirom da se do sada nije pojavilo ništa što bi ukazivalo da je umešan u kršenje prava i običaja rata, to što je bio u Prištinskom korpusu može samo da mu služi na čast.

Ne mislite valjda da Predsednik treba da pita nekoga iz EU kog generala će postaviti na koji položaj?
Jelena Milić Jelena Milić 15:28 17.02.2009

sta nije jasno

Centar za evroatlantske studije i Roditelji u crnom upozoravaju javnost i Predsednika Srbije, Borisa Tadića, koji je Ćirkovića naimenovao na novi položaj, da je general Ćirković bio i komadnant Prištinskog korpusa u periodu kada su, pod još nerazjašnjenim okolnostima, u kasarni Sinkovac u Leskovcu nastradali vojnici Dragan Kostić (poginuo 27.8.2004.) i Srđan Ivanović ( poginuo 3.8.2005.) a u Kopnenoj zoni bezbednosti Radoman Žarković ( poginuo 30.6.2005.), svi tokom služenja redovnog vojnog roka.

Prema izjavi Milijana Kostića, oca poginulog Dragana, general Ćirković je u svom kabinetu u Leskovcu primio njega i njegovu suprugu samo par dana posle tragedije i tom prilikom izjavio da su "pojedini oficiri krivi za smrt njihovog deteta." Ćirković je sličnu izjavu dao i kada je došao u privatni obilazak groba pokojnog Radomana Žarkovića.


Centar za evroatlantske studije i Roditelji u crnom pozivaju generala Ćirkovića da se o ovim slučajevima sada i javno odredi, imajuću u vidu da je na tako visokoj funkciji kao što je zamenik načelnika generlaštaba, a Predsednika Tadića koji ga je naimenovao na tu funkciju, da ove okolnosti, koje su mu i sami roditelji nastradalih vojnika više puta u svojim jalovim pokušajima da dođu do pune istine o okolnostima pod kojim su im deca nastradala već predočavali, ne smetne s uma i podeli deo odgovornosti za naimenovanje Ćirkovića pod ovim okolnostima.
filvas filvas 15:43 17.02.2009

Re: Evo sta nije jasno

Centar za evroatlantske studije i Roditelji u crnom ižražavaju dilemu i čuđenje povodom naimenovanja generala Mladena Ćirkovića, dosadašnjeg komandanta Kopnene vojske, na mesto zamenika načelnika generlaštaba.

No, Centar za evroatlantske studije i Roditelji u crnom podsećaju i da je Ćirković 1999. stavljen na „crnu listu" za zabranu ulaska u zemlje EU, a u avgustu 2000. se našao i na obnovljenoj listi EU.
Jelena Milić Jelena Milić 15:58 17.02.2009

Re: Evo sta nije jasno

you can bettet that that filvas

naveli smo ono sto se manje spominje, na sta smo podsetili
pa onda ono sto mi stalno spominjemo na sta smo upozorili

leskovac i KZB to jest slucajeve

ivanovic, zarkovic i kostic
adam weisphaut adam weisphaut 18:41 17.02.2009

Re: Ne baš previše jasno saopštenje

Iz ovog saopštenja stekao sam utisak da vi smatrate da general Ćriković i sam intimno ima neke sumnje u zvaničnu verziju o tim incidentima,

Wtf, "imao intimne sumnje"?
Ako je imao relevantna saznanja morao je da ista dostavi nadležnim sudskim organima,
ako nije-nije smeo da govori ništa što bi moglo da dodatno uznemiri roditelje.
filvas filvas 19:02 17.02.2009

Re: Evo sta nije jasno

Napisao sam da je saopštenje nejasno zato što mi nije jasno šta je tačno njegov cilj. S obzirom na ono što je napisano, očigledno je da niste želeli da samo podsetite i upozorite javnost. Vi ste izborom reči sugerisali da Ćirković nije podobna ličnost da obavlja funkciju na koju je postavljen, ali niste jasno rekli zašto to mislite. Mogli ste da napišete da ste začudjeni izborom ove osobe koja je po vašem mišljenju nepodobna zbog toga i toga.

Uključivanjem stava EU o srpskom generalu vi celu priču razvodnjavate politikanstvom i ispada da vam je cilj da diskreditujete generala Ćirkovića ali ne zbog incidenata u kojima su mladići poginuli, čime potkopavate ono što bi trebalo da vam je osnovni cilj. Pri tome, nedopustivo je poistovećivati služenje u Trećoj armiji i Prištinskom korpusu sa vršenjem zločina. To je zapravo skandalozan argument.

Da stvar bude još nejasnija, nasuprot ovom EU razlogu da sumnjate u Ćirkovića, iz onog što ste napisali ispada da je on pošteni oficir koji jedino nije imao hrabrosti ili mogućnosti da sumnje koje je privatno izneo, istera na čistac.

Od izjave da su oficiri krivi, pa do zaključka da je reč o ubistvima je veliki put i ja vas svesrdno podržavam u zalaganju da sve sumnje budu proverene. Ipak, i vi morate da vodite računa o logici i da ne mešate irelevantne stvari u slučaj.

Stvarno ne bih želeo da ulazim u priču o tome šta se zaista dogodilo. Ali ako već iznosite detalje, moram da primetim da ubodne rane i ugasene cigarete i slika koja izgleda kao da je mladiću pucano u usta, ništa ne dokazuju. To su detalji koji isto tako mogu da izgledaju kao mogući znaci psihičkih problema koji su mogli da dovedu do samoubistva pucanjem u usta.

Problem je što se s jedne strane vojska ponaša neodgovorno prema javnosti, dok se sa druge strane i NVO koje
se tom temom bave izgledaju kao da im je isitina o ovim slučajevima samo sredstvo da dokažu da je VS zločinačka organizacija. Ne tvrdim da je to zaista tako, ali ovakva saopštenja samo daju eventualnim krivcima odličan politički zaklon.
adam weisphaut adam weisphaut 19:59 17.02.2009

.

Da stvar bude još nejasnija, nasuprot ovom EU razlogu da sumnjate u Ćirkovića, iz onog što ste napisali ispada da je on pošteni oficir koji jedino nije imao hrabrosti ili mogućnosti da sumnje koje je privatno izneo, istera na čistac.

Oficir koji nije imao hrabrosti, a koga se oficir bojao?
Ako pak nije imao mogućnosti onda je odgovaran zbog iznošenja neproverenih sumnji čime je povredio porodicu.
Ako jedan oficir učini tako nešto može se reći da se ne radi o nekom vrsnom profesionalcu.
Bilo kako bilo izgleda da s eradi o moralnoj gromadi.
Od izjave da su oficiri krivi, pa do zaključka da je reč o ubistvima je veliki put

Da li je neko disciplinski kažnjen za propust? Izgubio posao? Niko?

Stvarno ne bih želeo da ulazim u priču o tome šta se zaista dogodilo. Ali ako već iznosite detalje, moram da primetim da ubodne rane i ugasene cigarete i slika koja izgleda kao da je mladiću pucano u usta, ništa ne dokazuju. To su detalji koji isto tako mogu da izgledaju kao mogući znaci psihičkih problema koji su mogli da dovedu do samoubistva pucanjem u usta.

Ti si bre i sudski ekspert?
Blago blogu na ovakvo omsicentnim ličnostima.

Jelena Milić Jelena Milić 14:17 17.02.2009

TO DJOLE

obrisala sam vas komentar, stvarno mu je kaj neprimeren ovom postu
djole63 djole63 17:23 17.02.2009

Re: TO DJOLE

Sto se mog brisanja tice, stvar je razjasnjena.
Samo kraj mog komentara nije odgovarao temi i kako nije moguce obrisati deo komentara, obrisan je u potpunosti.
Na ostatak komentara Jelena nije imala primedbe, iako nije bio pohvalan (ono oko kriterijuma - da li je neko bio na listi ili nije).

Sa druge strane, nije mi jasno zasto je brisan Vracarac i ko jos bese tu "u paketu", niki_m cini mi se (onaj komentar o dripcima koji su bombardovali Srbiju). Ako sam ja promasio temu i ton posta i diskusije svojim komentarom, za njih se to ne bi moglo u potpunosti reci.
Jelena Milić Jelena Milić 17:32 17.02.2009

Re: TO DJOLE

vrlo promasena tema.

kad pisem samo ja nemam nista protiv uvreda na moj racun, ili izvrtanja mojih izjava, , al ovo je zajednicko saopstenje ruc-a i ceas i to mi je kriterijum sta brisem u ovom postu.

ko nije u stanju da se koncentrise na vezu cirkovic-kasarna u leskovcu-dva pobijena momka i jedna u kzb dok je on bio nacelnik korpusa, neka ide na neki drugi blog
blackbox92 blackbox92 14:56 17.02.2009

ovo je ozbiljno


.
Prema izjavi Milijana Kostića, oca poginulog Dragana, general Ćirković je u svom kabinetu u Leskovcu primio njega i njegovu suprugu samo par dana posle tragedije i tom prilikom izjavio da su "pojedini oficiri krivi za smrt njihovog deteta." Ćirković je sličnu izjavu dao i kada je došao u privatni obilazak groba pokojnog Radomana Žarkovića.

Bilo bi minimalno korektno da se o ovome oglasi služba informisanja ministarstva odbrane, na osnovu predhodnog razgovora sa gen.Ćirkovićem, jer je ovo već mnogo ozbiljna stvar vezano za tragediju vojnika.
To što je Ćirković bio na listi EU ne mora da znači ništa jer su oni tada na listu stavili sve oficire koji su bili na komandnim dužnostima u 3.armiji i Prištinskom korpusu. Lično mi nije poznato da je neko Ćirkovića optužio za bilo koji slučaj kršenja običaja rata i ratnog prava, a to što je bio na dužnosti na kojoj je bio tokom 1999.godine takođe ne treba a priori uzimati kao minus
niki m niki m 15:06 17.02.2009

Generali

Mozda bi trebalo da zatrazimo da nam iz Pristine posalju neke bivse pripadnike OVK pa da sa njima lepo popunimo generalstab? Ili, mozda, da zamolimo Baraka Obamu da nam na odredjeno vreme ustupi Veslija Klarka? Ubedjen sam da bi u tom slucaju zadovljili ove nase atlantiste.
Jelena Milić Jelena Milić 15:27 17.02.2009

a sta zadovoljava vas

Centar za evroatlantske studije i Roditelji u crnom upozoravaju javnost i Predsednika Srbije, Borisa Tadića, koji je Ćirkovića naimenovao na novi položaj, da je general Ćirković bio i komadnant Prištinskog korpusa u periodu kada su, pod još nerazjašnjenim okolnostima, u kasarni Sinkovac u Leskovcu nastradali vojnici Dragan Kostić (poginuo 27.8.2004.) i Srđan Ivanović ( poginuo 3.8.2005.) a u Kopnenoj zoni bezbednosti Radoman Žarković ( poginuo 30.6.2005.), svi tokom služenja redovnog vojnog roka
loader loader 15:34 17.02.2009

Vojna stomatologija


Generalima se u zube ne gleda

nego u šapku
r0811n r0811n 15:51 17.02.2009

xxx

Postavljenje gen Ćirkovića na mesto zamenika Generalštaba, kao i samog načelnika, je jasno i definitivno opredeljenje B.Tadića i političke elite ka strateškom opredeljenju masivne,zastarele vojske i isto tako zastarelog post-Titovskog koncepta partijske vojske što je naravno skandalozno.Tak se sada može razumeti očajnički napor gen.Ponoša da ,,prekrši pravila,, i obrati se javnosti.
Ta Javnost ga je naravno ,,pustila niz vodu,, (kao i mnoge druge koji su posle 2000-te shvatili nužnost reformi).
Bez obzira na nijanse u mišljenjima Srbija definitivno ide ka Borisovoj Putinizaciji zemlje i to na način na koji mu i Koštunica može pozavideti.
One koje to ne brine treba bar upitati koliko ta patijska i masivna vojska, ruskog koncepta -Čuvaj sve što može da puca-, treba upitati -Ko će da plati takvu i toliku vojsku pored već ovakve i ovolike državne administracije?
filvas filvas 15:54 17.02.2009

Re: xxx

Postavljenje gen Ćirkovića na mesto zamenika Generalštaba, kao i samog načelnika, je jasno i definitivno opredeljenje B.Tadića i političke elite ka strateškom opredeljenju masivne,zastarele vojske i isto tako zastarelog post-Titovskog koncepta partijske vojske što je naravno skandalozno.


Na osnovu čega ovo tvrdite?
r0811n r0811n 16:58 17.02.2009

Re: xxx

Na osnovu materijalnih činjenica koje ne vidi samo onaj koji neće da ih vidi.
filvas filvas 18:15 17.02.2009

Re: xxx

Na osnovu kojih materijalnih činjenica?
Inner Party Inner Party 16:19 17.02.2009

Ni simpatije, ni razumevanje

U zvaničnom obrazloženju ovog naimenovanja kaže se da general Ćirković važi za profesionalca sa velikim vojničkim i ratnim iskustvom, koji je tokom rata 1999. bio komandant 15. oklopne brigade te da je odlikovan Ordenom za hrabrost.

No, Centar za evroatlantske studije i Roditelji u crnom podsećaju i da je Ćirković 1999. stavljen na „crnu listu" za zabranu ulaska u zemlje EU, a u avgustu 2000. se našao i na obnovljenoj listi EU.


Ja imam razumevanja za rad na razjasnjenju pogibija vojnika na odsluzenju vojnog roka, ali nikada necete dobiti razumevanje za Vas rad sa ovako sastavljenim saopstenjem.

1) Ispada da je greh sto je general sluzio na KiM i bio za to odlikovan.
2) Ispada da Tadic mora da pita EU za misljenje kada postavlja generale.

Patriotrizam je obaveza svih gradjana Srbije. Ni jedna NVO nece apsolutno nista postici ako izdaje ovako sastavljena saopstenja.
Doctor Wu Doctor Wu 16:48 17.02.2009

Re: Ni simpatije, ni razumevanje

Ni jedna NVO nece apsolutno nista postici ako izdaje ovako sastavljena saopstenja.

Da, slažem se, totalno besadržajan proglas, pun insinuacija i wink winkova koji se na kraju pretvaraju u upozorenje kartaginu-treba-srušiti-Tadiću i poziv Ćirkoviću da potvrdi ono što je izjavio. Posebno iritira ovo boldovanje Centra za evroatlantske studije i Roditelja u crnom što čitav proglas svodi na EPP. Loše odrađen posao za kog god da je rađeno.
Jelena Milić Jelena Milić 16:53 17.02.2009

Re: Ni simpatije, ni razumevanje

razumevanje A PRE SVEGA OBAVEZE nadleznih organa ne mogu biti zasnovani na simpatijama vec cinjenicama i zanimljivim indicijama.

razumevanje sire javnosti je odavno tuzno i nikakvo, i medijske i ngo i pravosudne i advokatsko-tuzilacko esnafkse, jer nikog godinama nije briga. pa ni vas. sta ste vi poduzeli? tako da se koncentrisemo na OBAVEZE nadlaznih istraznih organa i medjunarodnih institucija i saopstenja pisemo tako da u njima stavimo stvari koje bi njima morale biti od znacaja.

a vi, da ste se potrudite da procitate celo saopstenje mozda bi videli da prvo ide ono sto je spomenuto,

podsecanje na ono sto nije spomenuo, pa upozorenje na ono sto NIKO ne spominje

izmedju navodjenja, pa podsecanja i upozorenja ima velike razlike.

nacin na koji vi iz celog saopstenja izvlacite da komentarisete , a previdjate ostatak, je vrlo indikativan.

govori dosta za sam projekat, hvala vam na tome.

Centar za evroatlantske studije i Roditelji u crnom izražavaju dilemu i čuđenje povodom naimenovanja generala Mladena Ćirkovića, dosadašnjeg komandanta Kopnene vojske, na mesto zamenika načelnika generlaštaba.

dakle ovde nema osude

U zvaničnom obrazloženju ovog naimenovanja kaže se da general Ćirković važi za profesionalca sa velikim vojničkim i ratnim iskustvom, koji je tokom rata 1999. bio komandant 15. oklopne brigade te da je odlikovan Ordenom za hrabrost.


citat

No, Centar za evroatlantske studije i Roditelji u crnom podsećaju i da je Ćirković 1999. stavljen na „crnu listu" za zabranu ulaska u zemlje EU, a u avgustu 2000. se našao i na obnovljenoj listi EU.


ako vama ne smeta da se bas iz trece armije iz koje ih je nekoliko u hagu, a zbog cijih je nedela pola tadasnjeg drzavnog vrha takodje u hagu, a preko hiljdu albanaca u batajnici u masovnoj grobnici onda nista. nama je malo cudno i iznenadjeni smo da bas izbor padne na coveka sa ovakvim okolnostima.


Centar za evroatlantske studije i Roditelji u crnom upozoravaju javnost i Predsednika Srbije, Borisa Tadića, koji je Ćirkovića naimenovao na novi položaj, da je general Ćirković bio i komadnant Prištinskog korpusa u periodu kada su, pod još nerazjašnjenim okolnostima, u kasarni Sinkovac u Leskovcu nastradali vojnici Dragan Kostić (poginuo 27.8.2004.) i Srđan Ivanović ( poginuo 3.8.2005.) a u Kopnenoj zoni bezbednosti Radoman Žarković ( poginuo 30.6.2005.), svi tokom služenja redovnog vojnog roka.


interesantno da na ovu 'sitnicu" nemate osvrt

Prema izjavi Milijana Kostića, oca poginulog Dragana, general Ćirković je u svom kabinetu u Leskovcu primio njega i njegovu suprugu samo par dana posle tragedije i tom prilikom izjavio da su "pojedini oficiri krivi za smrt njihovog deteta." Ćirković je sličnu izjavu dao i kada je došao u privatni obilazak groba pokojnog Radomana Žarkovića.


a tek o ovome

Centar za evroatlantske studije i Roditelji u crnom upozoravaju javnost i sve nadležne organe na veliki broj indicija koje ukazuju da se i u slučaju ova tri vojnika, kao što je sad konačno jasno i u slučaju Topčider, radi o ubistvima a ne samoubistvima kako tvrde vojni i civilni istražni organi. Pravni zastupnici porodica su Centru i Roditeljima u više navrata potvrdili velike malverzacije u istražnim radnjama u ovim predmetima kao i opstrukcije u predmetima koje pokušavaju da pokrenu ili vode pred nadležnim sudovima.


i, sta mislite zasto je ovo ovako kako jeste? ne vidite mozda neki sled u svemu, ili bar potrebu da se cvrsto uverite da sleda nema. nikakvu "dilemu i cudjenje" ? CEAs i RUC imaju.


Centar za evroatlantske studije i Roditelji u crnom pozivaju generala Ćirkovića da se o ovim slučajevima sada i javno odredi, imajuću u vidu da je na tako visokoj funkciji kao što je zamenik načelnika generlaštaba, a Predsednika Tadića koji ga je naimenovao na tu funkciju, da ove okolnosti, koje su mu i sami roditelji nastradalih vojnika više puta u svojim jalovim pokušajima da dođu do pune istine o okolnostima pod kojim su im deca nastradala već predočavali, ne smetne s uma i podeli deo odgovornosti za naimenovanje Ćirkovića pod ovim okolnostima.


ako gresimo, nista lakse, cucemo direktno od Cirkovica....

C
entar za evroatlantske studije i Roditelji u crnom saopštavaju javnost da će i u buduće, kroz projekat STOP ZABORAVU-Pravno-medijaska podrška porodicama civila i vojnika nastradalih od 1998. godine naovamo pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima, koji zajedno realizuju, o svim okolnostima vezanim i za ove predmete obaveštavati nadležne domaće i zainteresovane međunarodne organe.


a ako ne, pa teracemo i dalje. sami, sami...
Jelena Milić Jelena Milić 17:03 17.02.2009

besadrzajnost ili....

Centar za evroatlantske studije i Roditelji u crnom upozoravaju javnost i Predsednika Srbije, Borisa Tadića, koji je Ćirkovića naimenovao na novi položaj, da je general Ćirković bio i komadnant Prištinskog korpusa u periodu kada su, pod još nerazjašnjenim okolnostima, u kasarni Sinkovac u Leskovcu nastradali vojnici Dragan Kostić (poginuo 27.8.2004.) i Srđan Ivanović ( poginuo 3.8.2005.) a u Kopnenoj zoni bezbednosti Radoman Žarković ( poginuo 30.6.2005.), svi tokom služenja redovnog vojnog roka.

Prema izjavi Milijana Kostića, oca poginulog Dragana, general Ćirković je u svom kabinetu u Leskovcu primio njega i njegovu suprugu samo par dana posle tragedije i tom prilikom izjavio da su "pojedini oficiri krivi za smrt njihovog deteta." Ćirković je sličnu izjavu dao i kada je došao u privatni obilazak groba pokojnog Radomana Žarkovića.


Pravni zastupnici porodica su Centru i Roditeljima u više navrata potvrdili velike malverzacije u istražnim radnjama u ovim predmetima kao i opstrukcije u predmetima koje pokušavaju da pokrenu ili vode pred nadležnim sudovima.
Jelena Milić Jelena Milić 18:16 17.02.2009

ma da,bitno je samo da NVO rade simpaticno

Milorad Ivanovic vam je ovde na blogu jos 2006 rekao ovo:

Milorad Ivanović tvrdi da je njegov sin tokom redovnog služenja vojnog roka vozio Ratka Mladića i generala Ćirkovca. Srđan je, po zvaničnoj verziji leskovačkih lekara umro od naprasne i iznenadne srčane i moždane smrti, samo dan pre završetka vojnog roka.

Sina su mi ubili! On nije umro od prekomerne doze. To je laž! Moj Srđan nije bio narkoman. Jedva da je imao da kupi hleb, a da ne govorim o tome da je imao novac za drogu ….Bio je zdrav kada je otišao u vojsku, a vratili su ga u mrtvačkom sanduku. Sada, na sve nacine, žele da se opravdaju i sakriju istinu tvrdeci da je moje dete bilo narkoman. Ali, ja im neću dozvoliti da blate uspomenu na mog mrtvog sina. Znam da ne mogu da ga vratim, ali mogu, bar, da sačuvam njegovu čast i obraz." ponovio je i juče Milorad Ivanović, otac poginulog Srđana.



i....da li ga je iko posetio, pitao, proverio TACNOST NJEGOVIH NAVODA, uhapsio ako je lagao...demantovao....
blackbox92 blackbox92 18:43 17.02.2009

Re: Ni simpatije, ni razumevanje

Inner Party
U zvaničnom obrazloženju ovog naimenovanja kaže se da general Ćirković važi za profesionalca sa velikim vojničkim i ratnim iskustvom, koji je tokom rata 1999. bio komandant 15. oklopne brigade te da je odlikovan Ordenom za hrabrost.

No, Centar za evroatlantske studije i Roditelji u crnom podsećaju i da je Ćirković 1999. stavljen na „crnu listu" za zabranu ulaska u zemlje EU, a u avgustu 2000. se našao i na obnovljenoj listi EU.


Ja imam razumevanja za rad na razjasnjenju pogibija vojnika na odsluzenju vojnog roka, ali nikada necete dobiti razumevanje za Vas rad sa ovako sastavljenim saopstenjem.

1) Ispada da je greh sto je general sluzio na KiM i bio za to odlikovan.
2) Ispada da Tadic mora da pita EU za misljenje kada postavlja generale.

Patriotrizam je obaveza svih gradjana Srbije. Ni jedna NVO nece apsolutno nista postici ako izdaje ovako sastavljena saopstenja.

Ne, nego je najveći greh države i vojske prema onima koji su nastradali a da se još ne zna kako i zašto. Ako su neki nečiji sinovi pa i ovi su sinovi svojih roditelja kojma , nažalost, niko neće vratiti sinove ali je država dužna da im kaže istinu.
Čudno je da država i vojska to zbog sebe ne učine, jer ovako ostaje večita sumnja da nešto kriju.
blackbox92 blackbox92 18:50 17.02.2009

Re: Ni simpatije, ni razumevanje

Patriotrizam je obaveza svih gradjana Srbije. Ni jedna NVO nece apsolutno nista postici ako izdaje ovako sastavljena saopstenja.

Gde je tu patriotizam ako se roditeljima ne kaže istina a oni su otišli da služe vojsku patriotski.
Da država radi svoj posao NVO se ne bi moralae ni baviti ovim pitanjem.
Pri tome, i u drugim vojskama ginu vojnici, dešavaju se nesrećni slučajevi, pa i ubistva i samoubistva. Nije vojska Srbije po tome izuzetak, ali kod drugih se to odmah razjasni a ovi slučajevi što duže ostaju nerazjašnjeni sve više dobijaju sumnjiv karakter.
Verujem da je bilo još nesrećnih slučajeva u Vojsci koji su razjašnjeni i nemaju ovakvu dimenziju.
Artur Dent Artur Dent 10:28 18.02.2009

Re: Ni simpatije, ni razumevanje

Inner Party
Patriotrizam je obaveza svih gradjana Srbije.

A sta je patriotizam definises ti?
Jelena Milić Jelena Milić 17:51 17.02.2009

radoman zarkovic-slika iz mrtvacnice



slike ovog momka ste vec imali prilike da vidite na mom blogu

general cirkovic zna za njegovu smrt koju su istrazni vojni organi okarakterisali kao samoubistvo.

na slikama se vidi oko 40 ubodnih rana hladnim predmetom, przenja cigarama, a receno je da se sam ubio puskom

slike objavljujem uz saglasnost porodice zarkovic od koje sam ih i dobila

dve tri godine vec, nikoga se to ne tice.


Jelena Milić Jelena Milić 17:59 17.02.2009

moj sin je vozio cirkovica i mladica



covek desno na ovoj slici, Milorad Ivanovic vam je ovde na blogu jos 2006 rekao ovo:

Milorad Ivanović tvrdi da je njegov sin tokom redovnog služenja vojnog roka vozio Ratka Mladića i generala Ćirkovca. Srđan je, po zvaničnoj verziji leskovačkih lekara umro od naprasne i iznenadne srčane i moždane smrti, samo dan pre završetka vojnog roka.

Sina su mi ubili! On nije umro od prekomerne doze. To je laž! Moj Srđan nije bio narkoman. Jedva da je imao da kupi hleb, a da ne govorim o tome da je imao novac za drogu ….Bio je zdrav kada je otišao u vojsku, a vratili su ga u mrtvačkom sanduku. Sada, na sve nacine, žele da se opravdaju i sakriju istinu tvrdeci da je moje dete bilo narkoman. Ali, ja im neću dozvoliti da blate uspomenu na mog mrtvog sina. Znam da ne mogu da ga vratim, ali mogu, bar, da sačuvam njegovu čast i obraz." ponovio je i juče Milorad Ivanović, otac poginulog Srđana.


i....da li ga je iko posetio, pitao, proverio TACNOST NJEGOVIH NAVODA, uhapsio ako je lagao...demantovao....
jesen92 jesen92 00:02 18.02.2009

Re: moj sin je vozio cirkovica i mladica

...ova fotografija je dovoljna svakom normalnom coveku da u slucaju poginulih vojnika ne poteze pitanja u vezi nvo, stranih placenika i sl....to je sasvim druga tema...zalosno je da 8 godina posle 5 oktobra zivimo i dalje u drzavi u kojoj zivot ne kosta nista...pitala bih sve komentatore koji skrecu sa teme da li mogu da zamisle kako bi se osecali da je njihovo dete ovako nesto dozivelo....btw u svim segmentima drustva vratili smo se na devedesete, jedino sto nema rata, i to je ono zbog cega bi trebalo da budemo vrlo uplaseni za buducnost...
neny neny 15:26 18.02.2009

Re: moj sin je vozio cirkovica i mladica

to sto nema opste mobilizacije i rata mozemo samo da zahvalimo EU I USA.inace da se srpski putin pita odavno bi mi krenuli u ispunjavanje "nase svete tradicije".

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana