Knjiga

ludvig92 RSS / 16.02.2009. u 17:00

 OaklandCaliban5.jpg

Postoji li gluplje pitanje od silnih na koja dajete odgovore u raznim almanasima, spomenarima, internet profilima... od onog koja vam je omiljena knjiga. Ukoliko osećate knjigu, knjizevnost, pisanje, pišete, bilo šta, teško da ima. Nekako postoji taj osećaj da nije isto kada vas pitaju za omiljenog fudbalera, vrstu pice, piće, boju očiju kod zene, cveće, rock grupu ili za to. A opet kada god negde naiđem na to pitanje, imam uvek spreman odgovor. Zapucam kao iz topa ime jedne knjige. Zato što sam vremenom shvatio da i najgluplja pitanja mogu dati dobre odgovore.

Ne radi se o najboljoj knjizi na svetu, niti takvo štogod postoji. (mada, otkako sam pre godinu dana smogao snage da počnem sa čitanjem dostojevskog, idiot se čini kao pristojan odgovor. Nikada posle jedne knjige nisam toliko dugo ćutao, nikada me jedna knjiga nije toliko išamarala kao ta, nikada nisam imao veću pauzu u čitanju sledeće kao posle te). Ali ne radi se o tome, niti je moj odgovor na gornju dilemu idiot.

Ne radi se ni o najboljem piscu na ovim prostorima, niti takvo štogod postoji. (mada sam i tu imao nekoliko faza, pogotovo kod domaćih autora, u srednjoj mi se činilo da postoji samo pavić, pa onda svi ostali, pa me je onda razredna naterala da čitam na drini ćupriju jer sam se kao i svaki napaljeni adolescent buntovnik opirao čitanju tih nobelovaca i klasika, pa sam shvatio da je samo andrić na ovom jeziku tako kvalitetno pisao, ali mi je on bio nerealno savršen i u stilu i u rečenici i u svemu, činilo mi se da ovaj svet nije zasluzio takvog pisca, pa sam onda zbog jedne devojke onomad upoznao opus kiša i to je bilo to, nakon njega pavić mi dođe kao dečiji pisac, i to dosta loš, a nakon drugog čitanja peščanika za mene više nije bilo dileme. ali nije ovaj tekst o tome, niti je peščanik odgovor.

Ne radi se ni o najboljem piscu na svetu, niti takvog čega ima. (mada sam tu ostao najdosledniji od svojih mlađih dana, zašto, pa zato što se kafka sa istim oduševljenjem čita u svim fazama i godinama, zato što je proces imao osim reči i ideju, i zato što smo ga svi ziveli u nekom trenutku i tako...). Mada, pogađate ni to nije odgovor.

 

0140293280.02.LZZZZZZZ.jpg 

Ovo je odgovor. I pored činjenice da sam još od pijaniste zavoleo barika, teško da ga mozemo nazvati jednim od najvećih pisaca, a ime knjige je do te mere obično, jednostavno, čak prilično glupo, da ni dan danas ne mogu da se setim kako sam ja uopšte pročitao tu knjigu prvi put. Kao što rekoh, daleko je city od najbolje knjige. Ali sam je čitao dvocifren broj puta. Za sada. Malo ko se tako kvalitetno igrao, ne sa knjigom, ne, već sa knjizevnošću, malo ko je napisao ovako nepretenciozan a komunikativan roman, malo gde je neko tako plesao kratke uvrnute dijaloge kao ovde, malo ko je bio tako predivno duhovit u jednom delu, malo je knjiga sa nekoliko naizgled poptuno nepovezanih priča čija tema nije da otkrijete da li je ubica batler, ne, niti u njoj ima misterija, ne, ni velikih ideja, nema ni toga, ima samo zivota, onog jednostavnog, a neobičnog, da, onog kojeg sve manje ima, jel.

"Ova knjiga se zove City. Ona je zamišljena kao grad, priče su četvrti, likovi su ulice. Sve ostalo je vreme koje teče, želja za lutanjem i potreba za posmatranjem. Tri godine sam kroz nju putovao. Čitalac, ukoliko želi, može da pređe isti put koji sam ja prešao. To je ono najlepše, i najteže u svakoj knjizi: može li se putovati unutar nečijeg tuđeg putovanja?"...napisao je autor između ostalog o svom remek delu.

Eto, moglo bi se piskarati o citiju, ali nema potrebe, ritmična je, pročitaćete je brzo, ako ga uhvatite. 

mislim, nezahvalno je pisati o knjigama, slozićete se.

 

 

 



Komentari (17)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 18:01 16.02.2009

:)

mislim, nezahvalno je pisati o knjigama, slozićete se.

hocu.
kod mene je tako i sa muzikom...
a bogami, i sa slikama...
shunjich92 shunjich92 19:35 16.02.2009

Re: :)

apsolutno se slazem... s tim sto bih mozda dodao i film...
AlexDunja AlexDunja 19:50 16.02.2009

Re: :)

apsolutno se slazem... s tim sto bih mozda dodao i film...

da.
ludvig92 ludvig92 20:02 16.02.2009

Re: :)

auf tu sam dosta čudan...
slikarstvo mi je daleko, nikad nisam uspeo da ga dozivim, izuzimajući kandinskog kojeg pamtim još iz škole, više kao incident:))
filmove uglavnom ne gledam, imam stav da 95% ništa ne valja, a i ne drze mi paznju....
muzika da, svakako:)
AlexDunja AlexDunja 20:08 16.02.2009

Re: :)

izuzimajući kandinskog

i on:))
ludvig92 ludvig92 20:30 16.02.2009

Re: :)

i on:))


:))
jooj AD,
kada sam prvi put došao u kontakt s njim, na sekund sam zanemeo, i onda se nasred časa samo nasmejao...u fazonu, da, to je to, igra se, samo se igra, kakva briljantna igra, kakva provokacija svega što sam dotad gledao:))
posle sam pisao i neki referat o njemu, sve u svemu...
da skontala si već:)
eto.
AlexDunja AlexDunja 20:40 16.02.2009

Re: :)

ludvig92
i on:))


:))
jooj AD,
kada sam prvi put došao u kontakt s njim, na sekund sam zanemeo, i onda se nasred časa samo nasmejao...u fazonu, da, to je to, igra se, samo se igra, kakva briljantna igra, kakva provokacija svega što sam dotad gledao:))
posle sam pisao i neki referat o njemu, sve u svemu...
da skontala si već:)
eto.

oprosti za format:))
umem da smanjivam slike:))
ali, nije mi se dalo...
nego ima ihhhh, ne zna se:))
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:27 16.02.2009

Knjige, čemu?

Ima onih koji traže utočište u knjigama.

Šta ćemo sa njima? Možemo li im verovati kada govore o knjigama?

Preporuka!
AlexDunja AlexDunja 18:49 16.02.2009

Re: Knjige, čemu?

Ima onih koji traže utočište u knjigama.

e, v.p.
ja mislim da sam jedna od njih...
mislim da ne bih sacuvala ovo malo
razuma da knjiga nije bilo...
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:57 16.02.2009

Re: Knjige, čemu?

AlexDunja
ja mislim da sam jedna od njih...
mislim da ne bih sacuvala ovo malo
razuma da knjiga nije bilo...


Verujem ti, sestro!
AlexDunja AlexDunja 19:11 16.02.2009

Re: Knjige, čemu?

vladimir petrovic
AlexDunja
ja mislim da sam jedna od njih...
mislim da ne bih sacuvala ovo malo
razuma da knjiga nije bilo...


Verujem ti, sestro!

kaze se:
sestrobrategospodjo
edi-va edi-va 21:34 16.02.2009

Moja

omiljena knjiga je neprochitana.
shunjich92 shunjich92 12:33 17.02.2009

Re: Moja

mozda bih mogao da se slozim sa ovim... pogotovo sto ne volim jednu istu knjigu da citam vise puta, bez obzira sto cu je mozda doziveti na neku drugaciji nacin... mislim da ima previse toga sto nisam procitao, a pre malo vremena da bih se zadrzavao na onome sto vec jesam...
taube taube 00:25 17.02.2009

,

slažem se da pitanje o omiljenoj knjizi ponekad zazvuči glupo, i kad si pomenuo dostojevskog i ja sam jedan baš dugi perio odgovarala da mi je omiljena knjiga '' poniženi i uvređeni ''-'' унижение и оскорбление '' na ruskom lepše zvuči, i ja sam dugo ćutala nakon čitanja te knjige, čak sam i plakala a baš retko plačem dok čitam neku knjigu; posle sam odgovarala kao iz topa na pitanje: omiljena knjiga - Čarls Bukovski - POST OFFICE, priča o sumornoj svakodnevnici prosečnog američkog poštara, da bih sad stigla do Solženjicina i njegovog dela ' jedan dan ivana denisoviča' - potresna priča o ljudima koji jedu poluraspadnute kosti ribe, oči plivaju po čorbi, parčence hleba im je sve dok po čitav dan rade prinudno u sibiru, po 10 godina su ljudi radili po tim sibirskim logorima a nisu praktično ništa jeli i onda se zapitam-pa, zašto ja kukam, šta to meni nedostaje? Dobar je Solženjicin, dobar, dobar kao i tvoj tekst o knjizi
ludvig92 ludvig92 00:41 17.02.2009

Re: ,

zanimljiv opus,
volim bukovskog, mada mi je još jači u stihu, nije to poezija, mislim da je on jedini pisac koji je pisao pesme koje nisu poezija u onom smislu...poseban je on...
solzenjicina nisam još uvek čitao, nazalost.
miloradkakmar miloradkakmar 09:03 17.02.2009

Књига , коме ?


Библиотека , бар у мојој варошици, постаје складишта књига. Књиге позјамљују , углавном школска деца за лектиру, па студенти за потребе студијских програма, а мањи број је оних којима је књига " потреба "зарад личног задовољства. И кућне библиотеке су својеврсна складишта или декорација стамбеног простора.
Књигу треба изнети напоље. Прошле године, у мојој варошици , приређен је сајам књига на отвореном .Људи су прво били изненађени , бојажљиво пролазили поред штандова и када су увидели да се то догађа у њиховом градићу почели су да купују књиге. Највише су их привлачили кувари , светска чуда , митологија, астрологија и лака литерарна штива. И то је нешто !
taube taube 14:12 17.02.2009

Re: Књига , коме ?

tacno. i to je nesto

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana