Čekajući međunarodnu odluku o statusu Kosova

Tamara Kaliterna RSS / 04.09.2007. u 10:52

Iako u Beogradu za zelenim stolom govore o „administrativnoj granici Kosmeta i Srbije“, to je prava državna granica, podignuta sa srpske strane. Putnicima sa srpskim dokumentima i strancima koji odlaze na Kosovo na „administrativnoj granici“ policija i carinici kontrolišu dokumenta i prtljag. Na srpskoj strani tzv. „administrativne granice“ koja deli ne Kosovo od Srbije, već Srbiju od Kosova, kontejner Ministarstva finansija Srbije, nekoliko pasa lutalica i bodljikava žica.
Automobili sa srpskim registracionim tablicama smeju da voze po Kosovu, vozači kola sa kosovskim tablicama moraju da ih skinu kad izlaze sa Kosova, zakače srpske tablice koje moraju da plate, kao i  dodatno osiguranje. Dažbine plaćaju srpskim vlastima, a ovaj prekršaj čine pred srpskim čuvarima zakona, jer Srbija ne priznaje nikakve dokumente uprave UN na Kosovu. Ista procedura važi i za ambulatna kola, kojima se bolesni kosovski Srbi prevoze u bolnice u Srbiji. Kad tako dvostruko oporezovani vozači krenu prema Srbiji, osim novih tablica na unutrašnji retrovizor obavezno nakače plastične tirkizne brojanice.
Službenici Misije UN na Kosovu (UNMIK) dočekuju ležerno putnike iz Srbije, a na vrećama sa peskom postavljenim 1999. sa UNMIK strane granice odavno je izraslo grmlje.
Prvi grafit kad se uđe na Kosovo je u korist Oslobodilačke vojske Kosova (OVK, na albanskom UČK), a prvi bilbord je reklama slovenačkog proizvođača električnih aparata “Gorenje”. Bivša jugoslovenska republika Slovenija ima u Prištini godinama svoju privrednu komoru i poput mnogih država svoj ured za vezu, preteču ambasade. Kosovo je pod prinudnom upravom samo u monetarnoj politici, spoljnim poslovima i vojsci. Ostalo su atributi suverene države.

Kastriot u Gračanici:
Toponimi na Kosovu su dvojezični. Kada se iz Srbije prilazi “administrativnoj granici”, toponimi na albanskom jeziku su preškrabani. Od granice do Prištine, što je četrdesetak kilometara svuda se gradi, ali bez visokih zidova oko kuća. Novinarka je na prištinskim ulicama videla samo dve žene u šalvarama. Ne zna da li su bile Iranke, Alžirke ili Albanke.
Jedna vrsta mineralne vode, konzervirano povrće i “plazma” keks su jedini artikli iz Srbije u prištinskim samoposlugama.     
U Prištini se na ulici slobodno govori srpskim. Posvuda mladi ljudi, moderno obučeni, bez verskih, zlatnih ili drvenih aditiva na golišavom telu, kao u Srbiji. Deca igraju fudbal i voze skejt bordove. U Prištini ima devet privatnih univerziteta i sedam dnevnih listova.        
Srbin iz srpske enklave Gračanica se žali da ne može da proda deset kilograma sira u Vranju, jer se sir iz Gračanice na ulasku u Srbiju carini. Njegov suseljanin ima sreće, drži kafanu, gosti su svih nacija,  ima svinjetine na roštilju, prodao je Kastriotu iz Prištine, stalnoj mušteriji, veprovinu i kobasice, a posle su bančili do jutra.
Srpkinja, profesorka koja nije uspela da se zaposli u rodnom Nišu, zaposlila se u Gračanici gde je srednjoškolce učila hemiji. Ona je na platnom spisku Beograda. Plata nije stizala mesecima. Žalila se upravi škole, nije pomoglo, otišla je da se žali u UNMIK. Tamo su joj rekli da oni ne mogu ništa, jer su zaposleni u školstvu u nadležnosti Srbije, ali su je pitali da li može da im prevede dopis koji je upravo stigao. Mogla je i odmah podigla honorar u eurima. Ispričala je kako je pre tri godine objavljeno da je ubijena u martovskim nemirima 2004. Srećom, ona je tu vest emitovanu u svim medijima Srbije, čula pre svoje majke.
Usred prištinskog univerziteta, između Albanološkog instituta i Nacionalne biblioteke zjapi nedovršena pravoslavna crkva, započeta 1993. parama ratnih bogataša Slobodana Miloševića. Crkva je okružena bodljikavom žicom. Na Kosovu ima oko 500 Albanaca pravoslavne vere.
U Umetničkoj galeriji nema religioznih motiva, mrtve prirode, čak ni božura sa Kosovskog polja na kome su se protiv Turaka 1389. u Lazarevoj armiji pored pridošlica borili lokalni Albanci. Nema  akvarela, portreta političara. Na zidovima su uljani, ekspresionistički doživljaji koji iskaču iz rama. Samo je jedna instalacija sa mecima na limenoj podlozi. I boja koja asocira na krv.  

Rasprodaja vekovnih ognjišta:
Na ogradi oko kosovskog parlamenta izvešene slike Albanaca nestalih 1998. i 1999. godine. “Nedostaju nam”, jedinstvena je poruka među fotografijama. Kažu da je mart na Kosovu mesec mrtvih, dan žalosti u selima i gradovima. Od 24. do 31. marta 1999. pobijena je petina svih Albanaca stradalih u ratu. Među onima koji su prošli srpsku policijsku torturu 40 odsto su bile žene.
Za mlade ljude na Kosovu rat je trajao 78 dana, koliko i NATO bombardovanje. Za analitičare, rat je bio od 1998. do sredine juna 1999. Za starije Albance, rat je počeo 1987. odnosno partijskim pučem Miloševića na 8. sednici Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije. Deca iz sela oko Vitine, koja su bila bebe pre osam godina i danas vrišteći beže kad čuju srpski jezik.
Na Kosovu su ostali oni Srbi koji nemaju gde da odu, nemaju sa čim da odu ili misle da nisu učinili zlo pa i onda kada su samo ćutke slušali o njemu. Do 2003. godine tri četvrtine kosovskih Srba prodalo je ono što političari i pesnici u Srbiji nazivaju „vekovna ognjišta“ Albancima za basnoslovne pare i pokupovalo po Srbiji imanja i stanove.
Kosovske manjine imaju pravo na 18 odsto mesta u svim institucijama pokrajine. Po naredbi Beograda, samo Srbi nisu iskoristili to pravo.       
Osim UNMIK-a i Kosovske policijske službe u srpskim enklavama postoji ilegalna srpska policija, bivši Miloševićevi policajci. Nisu u uniformi, plaća ih Beograd. Mogu da hapse, sude po zakonima Srbije i šalju u zatvor u Srbiju. Dešavalo se da Srbi zatraže od Albanaca da ih zaštite od srpske policije. Kad je prošle godine Crna Gora proglasila nezavisnost, 350 srpskih oficira iz Crne Gore je tajno prebačeno u srpske enklave na Kosovu. Prema objašnjenju zvaničnika zvečanskih Srba, tih 350 oficira je trebalo da zaštiti Srbe “ako ih Albanci napadnu”.
U getu na severnom delu pokrajine živi 40 odsto kosovskih Srba a oko 70.000 kosovskih Srba je razasuto po “albanskoj teritoriji”.   
Akademik Vaso Čubrilović je 1937. nudio Beogradu: „Kada Nemačka proteruje desetine hiljada Jevreja... preseljenje nekoliko stotina hiljada Albanaca neće značiti početak svetskog rata“.              
U poslednjih osam godina Beograd manipuliše sa dve mogućnosti kad je reč o Kosovu - ili da neprihvatljivom platformom za pregovore sa svetom iznudi podelu Kosova na albanski i srpski deo, ili da za pet milijardi dolara kompenzacije od SAD digne ruke od Kosova. U februaru 2003. Savet za međunarodne odnose SAD je nudio Srbiji 2,5 milijarde dolara ako pristane na nezavisnost Kosova, jer je „Beogradu očajnički potreban novac“. Beograd je od tada za “najskuplju srpsku reč” uveo porez na dodatu vrednost. Zavisno od ponuđača, Srbija je procenjivala vrednost prirodnih bogatstava i individualne imovine na Kosovu od 2,5 do 500 milijardi dolara. Krajem aprila je u beogradskoj štampi objavljeno da samo rezerve uglja na Kosovu vrede 500 milijardi dolara. Vojislav Koštunica, premijer Srbije u ostavci, pred međunarodnim pregovaračima i u UN uporno tvrdi da Kosovo čini 15 odsto teritorije Srbije. U stvari, Kosovo zauzima 12,6 odsto ukupne teritorije Srbije.

Kosovo izbrisano sa auto-karte:
Srbi na Kosovu koji ne rade dobijaju mesečno iz Srbije po sto eura. Nezaposleni u Srbiji dobijaju dvadeset odsto manje. Plate zaposlenih u „srpskom“ zdravstvu i školstvu na Kosovu su dva puta veće nego u Srbiji. Beograd je strogo preporučio Srbima da ne uzimaju plate iz kosovskog budžeta. Godišnje donacije iz sveta za kosovski budžet su 450 miliona dolara. Iz budžeta Srbije se godišnje izdvaja za kosovsku srpsku zajednicu 75 miliona evra. Srbi čine desetinu kosovskog stanovništva.
Dokumentaciju o kosovskim društvenim preduzećima odnele su  vojska i policija kad su se povlačile sa Kosova juna 1999. Od privatizacije društvenih preduzeća na Kosovu ostalo je da se zaposlenima podeli još 45 miliona eura. Srbi ne dolaze po svoje pare. Privatizacija na srpskom delu Kosova je odložena pod pritiskom neimenovanih političkih snaga Srba sa severa pokrajine, a završiće kad se reši status Kosova. Kakav će biti status pokazuje podatak da firme iz Srbije ne sudeluju u kosovskoj privatizaciji, a ni jedan Srbin sa Kosova nije kupio firmu na Kosovu. Kupci trećine društvenih preduzeća Srbije na Kosovu su iz SAD, EU i albanske dijaspore.     
Evropska agencija za rekonstrukciju ulaže 120 miliona eura za izgradnju autoputa od Merdara, na „administrativnoj granici“ Kosova i Srbije do Drača u Albaniji. Srbija nije zainteresovana za ovu autocestu preko Kosova.
     
Figurica jelena u masovnoj grobnici: Suspenzija kosovske autonomije 1989. koju je osim srpskog, garantovao i ustav Jugoslavije izazvala je proteste Albanaca, na koje je Miloševićev režim krvavo uzvratio. Od marta 1989. do februara 1990. ubijeno je najmanje 70 Albanaca. Stotine su povređene i mučene u zatvorima, iako je cilj demonstranata bio “defanzivan”: zaustaviti nasilje režima i očuvati kosovsko društvo. Nezavisnost je bila prigušeni cilj.  
“Etničko čišćenje” Albanaca počelo je u obrazovnim institucijama. Oko hiljadu profesora i 27.000 studenata je 1991. isterano sa univerziteta u Prištini. Organizovali su ilegalni, paralelni školski sistem sa 20.000 nastavnika i 300.000 đaka. Tri četvrtine sredstava za paralelne škole namirivalo se iz sistema dobrovoljnog oporezivanja.
Nenasilje je postalo metod borbe sa režimom. Petominutna promenada u središtu svakog kosovskog naselja trebala je da podseti na svaki akt srpske brutalnosti. Incidente sa srpskom vojskom i policijom su  obeležavali “dani tuge” - u isto vreme oglasile bi se fabričke i automobilske sirene. Poslanici izbačeni iz kosovske skupštine su na njenom stepeništu 1990. proglasili Republiku Kosovo. Godine 1990. gotovo polovina odraslog stanovništva Kosova, njih 400.000 potpisalo je peticiju “Za demokratiju, a protiv nasilja”. Revidirane su patrijarhalne tradicije. U dvogodišnjoj kampanji protiv krvne osvete pomirilo se oko 2.000 porodica. Zimske 1990. hiljade ljudi palile su sveće na prozorima i balkonima. Između 40.000 i 100.000 ljudi je 13. juna 1991. prisustvovalo ceremoniji “Mirne sahrane nasilja”. U zemlju je spušten mrtvački kovčeg na kome je pisalo “Nasilje”. Demonstranti su hodali kosovskim sokacima, zveckali ključevima i govorili: “Ovim ključevima ćemo otključati naš zatvor”.  
Pisac Ibrahim Rugova je bio vođa gandijevskog otpora. „Imamo unutrašnju, psihološku slobodu, koja je prvi korak ka fizičkoj i kolektivnoj slobodi”, govorio je. Nenasilni pokret na Kosovu trajao je do marta 1998. godine. Pripadnici OVK prvi puta su se pojavili bez maske takođe marta 1998. godine.
Prema međunarodnim podacima, od 1998. do juna 1999. ubijeno je oko 10.000 Albanaca. Prema haškim optužnicama, u proleće 1999. deportovao je 740.000 Albanaca sa Kosova. Početkom 2001. postmiloševićev režim pronašao je u Srbiji 17 masovnih grobnica kosovskih Albanaca. Mrtve su prenosili kamionima, hladnjačama za voće, zakopavali ispod autoputa u izgradnji, pored policijskih vežbališta. Krajem aprila 2007. je Međunarodni komitet Crvenog krsta objavio da je pronađena 18. grobnica.
U osam grobnica u beogradskom naselju Batajnica pored mrtvih nađene su bolničke otpusne liste, ček od penzije, teglica dečije hrane, dve prelomljene donje vilice, polomljeno ogledalce, staklena figurica jelena, dve kesice kafe, neseser za šminku, ukrasni papir, ženski kišobran, dva recepta za naočare i potvrda srpske Uprave javnih prihoda Srbije da je Krasniqi Bib iz Đakovice “izmirio dugovanja za četvrto tromesečje 1998. godine”. Po odeći se može zaključiti da su ljudi, sahranjeni zajedno, ubijeni u različita godišnja doba.

Novinarska i kosovska stvarnost:
Na planini Kopaonik, geografskoj razmeđi Kosova i Srbije sredinom aprila sastalo se dvadesetak novinara sa Kosova i iz Srbije da razgovaraju o saradnji nakon međunarodnog definisanja statusa Kosova. Dok su govorile kolege iz Srbije, petina kosovskih novinara služila se slušalicama za prevođenje. Kada su govorili albanski novinari, svi iz Srbije su koristili slušalice.
Mladi kolega je za večerom pričao kako je morao da studira iz knjiga na engleskom jeziku koji je prethodno morao da nauči. Pričao je kako su oba roditelja koja su radila u državnoj službi dobila otkaz u Zvečanu. Sedmočlana porodica se upinjala da preživi. „Čuvao sam  tuđe ovce kako bi se prehranili. Bio sam najsrećniji kad umoran dođem kući, sednem za naš kompjuter i odlutam internetom“. Neko od kolega za stolom je pitao: „Šta ti je password?“. Drugi, naravno iz Srbije je dobacio: „Password mu je bee, bee“.
Novinari sa Kosova su na Kopaoniku opisali kako ih je Međunarodna federacija novinara naučila da izbegavaju „jezik mržnje“ i pogrda prema nealbanskoj zajednici. Beogradski mediji koriste uvredljive izraze za Albance čak i na sportskim stranama novina, a sudstvo to ne sankcioniše. Perparim Isufi iz lista „Zeri“ se žalio: „Zbog Srba smo zapostavili ostale nacionalne manjine na Kosovu“.
Prema anketi Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), koju su prećutali mediji Srbije, samo jedan od deset kosovskih Srba će napustiti Kosovo ako ono dobije nezavisnost. Isto će učiniti tri od deset Albanaca. Emigrantima je važniji ekonomski status od državnih obeležja.

Italijanske okupacije Kosova: Članice Kontakt grupe su davno preporučile da međunarodne trupe ostanu na Kosovu i posle proglašenja statusa bez obzira kakav će status biti. Osim članstva u Kontakt grupi, Italija se angažovala i na kosovskom terenu. Kad je u junu 1999. Milošević kapitulirao i pristao da trupe sveta okupiraju Kosovo, od 50.000 vojnika KFOR-a Italijani su činili desetinu kontingenta. Od 39 zemalja koliko je detaširalo vojnike na Kosovo, Italija je bila peta po broju vojnika. Danas na Kosovu ima 17.000 stranih trupa, od čega su 2.250 Italijani. General-major Roberto Bernardini je zamenik komandanta KFOR-a, brigadni general Attilio Claudio Borreca je komandant Multinacionalne brigade Jugozapad, čiji je štab u Prizrenu, a karabinjerski pukovnik Domenico Libertini je komandant Specijalizovane multinacionalne jedinice čije je sedište u Prištini. Vojna baza „Selo Italija“ (Villagio Italia) je blizu Peći.
Italijani čuvaju manastir Visoki Dečani, koji je pri vrhu spiska srpskih svetinja na Kosovu i deo kulturne baštine UNESCO-a. Bivši šef italijanske diplomatije Gianfranco Fini obratio se za Božić 2005. italijanskim vojnicima na Kosovu: „Vi ste graditelji mira, a ne oni koji mašu zastavama duginih boja. Razlikujete se od pacifista kao što se razlikuju fotografija i karikatura“. Fini, sa plavim bejzbol kačketom na glavi je tako čestitao praznik mira vojnicima, od kojih su deset odsto žene.
U manastiru italijanskim vojnicima sa zahvalnošću prepričavaju kako su ih karabinjeri zaštitili od napada „Balli kombetara“ (Nacionalni front) 1942. i 1943. Posle su manastir do kraja rata čuvali, takođe okupacioni, nemački vojnici. Kada se srpska vojska u junu 1999. povukla sa Kosova, oko manastira su stražarili vojnici OVK. Kroz istoriju su tradicionalno oko svih kosovskih manastira stražarili Albanci, kojima su srpski i jugoslovenski kraljevi zbog toga darivali titulu vojvoda.   
Manastir Visoki Dečani je zadužbina srpskog kralja Uroša III iz 1327. a glavni majstor kad se gradio manastir je bio crnogorski franjevac Vita Trifunov. Carigradski patrijarh je 1647. obznanio da je rimski papa osnovao Dečane. Na najbližem, groblju u Peći sahranjeno je oko 90 Kalabreza iz brigade „Garibaldi“ koji su poginuli 1943. i 1944. Mnogi krstovi na grobovima su polomljeni.
Godine 2004. italijanski vojnici su obnovili parohijski dom u Belom Polju i nazvali ga „Kuća nade“ (La casa della speranza).

(Objavljeno u najnovijem broju geopolitičkog časopisa „Limes plus“)



Komentari (41)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nestorijanac nestorijanac 11:19 04.09.2007

Divota !

Predlazem da se ovaj tekst stampa i podeli ljudima koji zive u enklavama po Kosovu. Takodje, trebalo bi ih zamoliti da napisu po neki komentar na nesto sto je ovde napisano. Takodje, te bi njihove komentare valjalo objaviti u tom geopolitickom casopisu gde je objavljen i ovaj tekst.
Tamara Kaliterna Tamara Kaliterna 11:56 06.09.2007

Re: Divota !

Neka se dicni starac u intimi zapita kad je poslednji put bio na Kosovu i da li je uopste bio. Mislim, izvan enklava
nestorijanac nestorijanac 12:58 06.09.2007

Re: Divota !

Zasto u intimi ?
Inace, zivim na Kosovu.
Pozdrav !
Doctor Wu Doctor Wu 11:28 04.09.2007

Ovo je

fantasticno...
Black Adder Black Adder 11:42 04.09.2007

Hvala

Ovaj tekst je divan zato sto sadrzi toliko informacija koje nije tako lako naci ni na jednom drugom mestu. Najvise mi se dopada sto govori o tako opste poznatim stvarima o kojima je govoriti u Srbiji tabu . Ipak, postoje delovi koji su subjektivni kada je kritika albanske strane u pitanju (odnosno, ne postoji kritika albanaca), ali generalno mislim da je ono sto se tice srba na Kosovu i Srbije u vecoj meri tacno.
Vec sam poceo da ga prosledjujem ljudima za koje mislim da bi voleli da ga procitaju.
Tamara Kaliterna Tamara Kaliterna 12:17 06.09.2007

Re: Hvala

I meni je najgore sto svi tekstovi u medijima Srbije o Kosovu lice jedan na drugoga kao jaje jajetu. Ono sto mi se najvise dopalo kod Albanaca na Kosovu je njihova okrenutost buducnosti, za razliku od Srbije. Pri tom ne mislim na njihova ocekivanja nezavisnosti
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 11:44 04.09.2007

Dve stvari...

Kako je moguće da je politička klasa kraj svih problema koje imamo uspela da u fokusu drži samo i isključivo Kosovo. Sada imamo tezu da nam ništa ne treba - ni život, ni EU, ni izbori, dok se Kosovo "ne reši".
Životna je istina da se na Kosovo ne vraća da bi se tamo živelo, nego da sa njega treba otići da bi se živelo. Bez obzira na nacionalnost.
Kad bi sada EU otvorila granice, ja mislim da na Kosovu ne bi ostala ni polovina njegovih žitelja.
Ovaj aspekat je potpuno nedirnut a on je od ključnog značaja. Mnogo važniji od toga ko će tamo biti suveren. Suveren neće biti niko bar što se nacionalnog suvereniteta tiče. I Srbi i Albanci će ostati sa one strane suvereniteta jer insistiraju na nečemu što je prošlost i što definitivno umire.
nestorijanac nestorijanac 12:24 04.09.2007

Konstatacija

Životna je istina da se na Kosovo ne vraća da bi se tamo živelo, nego da sa njega treba otići da bi se živelo. Bez obzira na nacionalnost.

Zvuci tacno.
Kada uzmemo u obzir "prisustvo" i "nacin" delovanja medjunarodne zajednice na Kosovu vec skoro celu deceniju, sta li je razlog za takvo stanje stvari ?
dragan7557 dragan7557 14:46 04.09.2007

Re: Dve stvari...


Kad bi sada EU otvorila granice, ja mislim da na Kosovu ne bi ostala ni polovina njegovih žitelja.


A koliko bi Srba ostalo u Srbiji?????
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:37 04.09.2007

Re: Dve stvari...

dragan7557

Kad bi sada EU otvorila granice, ja mislim da na Kosovu ne bi ostala ni polovina njegovih žitelja.


A koliko bi Srba ostalo u Srbiji?????

Ne znam....
G r o f G r o f 22:17 04.09.2007

Re: Dve stvari...

Stvarno...Koliko?
Ćerka treba da ide na maturalni izlet u Italiju i da se skupi dokumentacija za vizu potrebna su, sa dosta sreće, dva radna dana. Potpisi oba roditelja u policiji, potpisi oba roditelja overena u sudu, uverenje o plaćenom porezu, prosek primanja, pored pasoša i uverenje o državljanstvu??????, overene zdravstvene knjižice, samo su neki od potrebnih dokumenata.
.......i odjednom postadoh svestan da smo mi u rezervatu, getu, zatvoru, gde li već.
Gledam ljude u redovima i pitam se zašto toga nisu svesni.
Niko se ne oseća ponižen.
Luda zemlja.
mariopan mariopan 13:15 05.09.2007

Re: Dve stvari...

DA LI VI ZAISTA MISLITE DA SU REDOVI PRED AMBASADAMA I VIZE NAMA UVEDENE ZBOG KOSOVA?
I mislite da nas ponizavaju zbog Kosova? Ko kaze da nismo ponizeni...samo to ne pokazujemo ali jesmo... to je i bio cilj.
Pa eto pitanja za vas..Zasto su vize trbale Madjarima i Rumunima a oni nisu imali Kosovo? Vize sluze da se bogati zastite od navale siromasnih i ostace sve dok ekonomski ne dostignemo nivo EU a to za nas znaci sto godina... Ubedjuju nas i naravno LAZU da je to zbog kosova i da ce ODMAH SUTRA svi mladi moci da putuju samo da pustimo to Kosovo... pa u ratu su sva sredstva dozvoljena pa lazi pogotovo...procitajte ponovo tekst to je jedna Gebelsovska propaganda..ne pecajte se tako lako..a zivi bili pa videli.
hercule poirot hercule poirot 11:58 04.09.2007

Sto je divno na tom Kosovu!

Hvala puno!
milosib milosib 12:42 04.09.2007

Komentari

Citam komentare na tekst i prisecam se jedne emisije iz ponocnog programa radija b92 sa njegovih pocetaka. Elem, tema emisije( 2 nastavka) je bila kako i najveca glupost, ako dodje preko zvanicnog sredstva informisanja, za ljude postaje istina. Ne secam se bas najbolje, ali bese u pitanju neobjavljena knjiga nekog veoma "poznatog naucnika" koji na osnovu zvuka, simbola i jos neceg odredjuje vas karakter. Slusaoci su istinski poverovali, a red za analizu je ostao podugacak.

Ovaj primer biranih i selektivno prikazanih poluistina, pa i potpunih neistina, ovdasnji blogeri vec proglasise za cinjenice. Citajuci imao sam utisak da je ovo prevod sa albanskog. Toliko stvari bi trebalo prokomentarisati da moram da sednem da pisem ceo dan, a nemam toliko vremena, pa ne znam, da li cu.
Domazet Domazet 05:28 05.09.2007

Stani malo...

Milosibe

...polovina komentara je zaje&ancija na racun poletne spisateljice i njenog sastava za Pionire Malene. Kad se malo odomacis prepoznaces te sto se zaje&avaju po tome sto imaju nesto u glavi. Drugu polovinu cine Drago i Pioniri Maleni. Koji obozavaju kada se njihove spisateljice poetski zanesu (mislim na Pionire Malene, Drago je covek profesionalac). Ovaj put toliko da je cak i nas Drago morao malo da koci...

Meni je u svemu tome i najsmesnije i najtuznije (u isto vreme) to sto je uznesena spisateljica sastava za Pionire Malene bila (ako se na varam) urednik Danasa.

E da, ima tu i profesionalnih mrzitelja Srba za koje bi covek mogao da se zakune da zive na Novom Beogradu. Cisto da ne misle da sam ih namerno izostavio.
milosib milosib 08:58 05.09.2007

Re: Stani malo...

Domazet hvala ti! Mora biti da sam omatorio pa sve shvatam ozbiljno.
Domazet Domazet 18:37 05.09.2007

Ma jok brate, nisi ti jedini...

Milosibe,

...i ja sam isto tako, kada sam tek pristigao na Blog, uzimao blogere za ozbiljno. Dok nisam shvatio da je ovo mesto za okupljanje Pionira Malenih. I da ih na okupu drze dve grupe ljudi. Ljudi poput Draga koji su dovoljno pametni da shvate da se na Poluostrvu Cuda najlakse zivi proglasavajuci neozbiljnosti za ozbiljnim politickie stavove. Program cak! I ljudi poput drage nam spisateljice koja, izgleda, sasvim ozbiljno ne kapira koliko je njena potpuna neozbiljnost potpuno ozbiljna, a koji su takodje Pioniri Maleni ali uznapredovali, sa VIP cinom. Uzgred, nemoj verovati zlim jezicima koji pronose vesti da je ono VIP skracenica za 'Veoma Izuzetno Povrsni'. Nema sanse, pa svi znaju da je 'veoma izuzetno' pleonazam...

A ovi sto imaju nesto u glavi i sto uporno, a na nerviranje Pionira Malenih, gostuju na Blogu su odavno ukapirali da je jedino sto ima smisla raditi - udarati u zahebanciju. Da ne treba mozda ozbiljno raspravljati o prilozenom nam sastavu?

E da, opet sam zaboravio ove sto besno kevcu sto karavan prolazi a oni nista pa im zato krivi Srbi. I oni su tu. Jos ce da pomisle da imam nesto protiv njih kako ih ovo stalno zaboravljam...
Tamara Kaliterna Tamara Kaliterna 12:31 06.09.2007

Re: Komentari

Slazem se sa vama. Bolje vam je da utrosite vreme na pametnije stvari. Recimo, na ucenje albanskog, kako bi mogli ustanoviti da li je tekst preveden sa albanskog
sentinel26 sentinel26 18:42 04.09.2007

La casa della speranza

Najprije da vam čestitam što ste prezentirali mnogo podataka i činjenica koje se odnose na tu "svetu" teritoriju a o kojima je maltene zabranjeno govoriti.

Kosovo sigurno ne izgleda kao "kuća nade" ali vaš tekst podstiče vjerovanje da istina ipak ne može da se skriva dugo.

Iako u vašem tekstu nema nijedne izreke - pohvale ili pokude, ipak kod nekih vidimo "prepoznavanje" kritike srpskih vlasti.

U Srbiji je izgleda zabranjeno govoriti da su se lokalni Albanci (Arbanasi) borili na Kosovu u Lazarevoj vojsci protiv Turske vojske.

U Srbiji je izgleda zabranjeno govoriti da je u Muratovoj (Turskoj) vojsci bilo podosta Srba.

U Srbiji je kao zabranjeno govoriti da tamo postoje i neki Albanci pravoslavne vjeroispovesti.
Kada sam jednom rekao da imam prijatelja, Albanca iz CG koji je pravoslavne vjeroispovesti, pitali su me gdje živi i kako se zove. Jedno svešteno lice mi je doslovno reklo - "Jeste, ima ih ali to nisu pravi pravoslavci".

One dvije opcije (podelu ili pare) koje spominjete su ovdje veoma prijemčive ali ako može po "crnogorski" (navodno) - " Nemoj mi to razdvajat! "

Preporuke date Srbima da ne uzimaju plate iz Kosovskog budžeta se bogami ne poštuju. Znam mnoge koji uzimaju plate i tamo i ' vamo..

Ne znam u procentima ali lično poznajem neke Srbe na Kosovu koji ne namjeravaju da se sele bez obzira na status.

------------------------

Šta Vlada Srbije misli o budućnosti KiM možda se može pročitati iz zaglavlja sledećeg dokumenta objavljenog u Službenom glasniku RS br. 71/2007 i 80/2007, čiji početak izgleda ovako:

ODLUKA
O RASPOREDU SREDSTAVA PREDVIĐENIH ZAKONOM O BUDŽETU REPUBLIKE SRBIJE ZA 2007. GODINU ZA REALIZACIJU NACIONALNOG INVESTICIONOG PLANA ("Sl. glasnik RS", br. 71/2007 i 80/2007)

Član 1
Ovom odlukom utvrđuje se raspored sredstava predviđenih Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2007. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 58/07) za realizaciju Nacionalnog investicionog plana.
Član 2
Sredstva iz člana 1. ove odluke za realizaciju Nacionalnog investicionog plana raspoređuju se budžetskim korisnicima za finansiranje sledećih projekata i u sledećim iznosima:

Šifra. Naziv korisnika ..... Oblast.......... Naziv projekta...... BUDŽET 2007 ...... APV 2007 ... . KIM 2007 .... Garanc.2008

......... Kancel.za NIP .....Novi projekti.....Novi projekat........... 39.570.000

......... Kancel.za NIP ......Olimp.ig.ml. ....Stud.Grad ................. 8.000.000

......... Kancel.za NIP ....1000 ml.lidera...1000 ml.lidera........25.000.000

......... Kancel.za NIP .....

..................................................................................................................................................................................................... itd.

1) -.Skraćenja pojedinih naziva su moja.
Puni nazivi glase:
- Kancelarija za NIP;
-Olimpijske igre mladih 2007.godine;
-Studentski grad rekonstrukcija - treći deo;
- 1000 mladih lidera;

Dokument je inače veoma obiman i u njemu ima veoma zanimljivih cifara za uporedjivanje i ozbiljnu analizu ali to nije tema ovog bloga.
Boldiranje delova teksta je moje......

anabras anabras 21:44 04.09.2007

iscrpna

analiza. Hvala sto ste je postavili kao blog inace je nikad ne bih procitala u geopolitickom casopisu. Dalo se sve to naslutiti ali...Ima toga jos mnogo, mutnih poslova ove vlade vezano za Kosovo. Bila je neka reportaza o novim praznim stanovima na Kosovu oko kojih se svadjaju i tako godinama tu niko ne zivi.
Kosovo je rec na koju smo svi postali alergicni zbog njihovih sebicnih interesa.
Najvise me plasi novokomponovana istorija koju uce nasa deca. 1984
mariopan mariopan 12:44 05.09.2007

Re: iscrpna

Eto i ja da saznam kako je lepo na Kosovu pa da pozurim da se vratim,
Cim pronadju onog sto je rafalom pokosio decu koja su se kupala u reci,evo davali su trogodisnji pomen a niko ne odgovara za taj i mnoge druge zlocine koji su i u ovom tekstu potpuno ignorisani.
Ni pomena o izvestaju AMNESTI INTERNACIONAL o stanju ljudskih prava na Kosovu koji kaze da se LJUDSKA PRAVA NEALBANACA NE POSTUJU,DA SE ZLOCINI NAD NJIMA NE ISTRAZUJU I NE PROCESUIRAJU.
To znaci da ce onih nestalih i na najzverskiji nacin pobijenih oko 2500 Srba i drugih nealbanaca ostati bez pravde a zlocinci bez kazne. Nema tako lepe i slobodne zemlje na svetu gde mozete tako SLOBODNO UBITI SRPSKO DETE i SPAVATI MIRNO jer vas niko ne goni,ma sta da kazem,o tome niko i ne pise. Nigde niste videli slike nestalih Srba?
A onaj 17-ti mart nam se samo pricinio jer sve NENASLINE ALBANCE nismo videli kako ruse i pale i ubijaju sve nam se samo pricinilo.I onih proteranih 250 000 koji u Srbiji od nemila do nedraga po supama i barakama krckaju silne miline evra koje su uzeli od SIROTIH ALBANACA za svoja imanja i to se izgleda samo pricinjava,bagra jedna bogataska uzeli pare pa sad zive po kontejnerima,valjda da se Vlasi ne dosete?
Tako lepu pricu o Kosovu nisam jos nigde nasla, a ni toliko neistina alal vam.... Zaista,sto rece jedan bloger ovo bi trebalo stampati pa razaslati Srbima na Kosovu da znaju i oni u kako srecnom drustvu zive,kako ih SIGURNO cuva OVK..... lepo se nasmejah do kraja vase price...
Tamara Kaliterna Tamara Kaliterna 12:42 06.09.2007

Re: iscrpna

za pocetak - ako hocete etimoloski, onda se pise AMNESTY INTERNATIONAL, a fonetski AMNESTI INTERNESNL . Toliko od mene i Vuka K.
blackbox blackbox 12:17 05.09.2007

Čekajući međunarodnu odluku o statusu Koso

odličan tekst.Još samo kad bi htela da ga objavi Politika i javni servis pa da narod vidi pravu istinu.
Ne bi bilo loše da se ovaj tekst dostavi ministru za Kosovo.
Narod o ovome nema pojma, njemu se servira da su samo Šiptari ubijali Srbe, kao što verovatno Šiptari pričaju da su Srbi ubijali njih.
Pa kad bi se pred pregovaračke timove iznelo na sto šta su i jedni i drugi radili, valjda bi se urazumili i bilo bi neke nade za kompromis, ako je posle svega uopšte moguć.
mariopan mariopan 12:46 05.09.2007

Re: Čekajući međunarodnu odluku o statusu

Pa odlican je samo jos da je istinit....
nestorijanac nestorijanac 12:53 05.09.2007

Re: Čekajući međunarodnu odluku o statusu

Pa, mozda je odlican bas u tom smislu da nije istinit, ali da je napisan sa namerom da KAO bude istinit. Elem, kao neki odlican trik, ali, ipak samo trik. Sa rokom upotrebe.
Tamara Kaliterna Tamara Kaliterna 12:46 06.09.2007

Re: Čekajući međunarodnu odluku o statusu

slobodno proverite recenicu po recenicu, po mogucnosti na licu mesta
nestorijanac nestorijanac 13:01 06.09.2007

Re: Čekajući međunarodnu odluku o statusu

Tako sam i ucinio. Proverio na licu mesta.
Kralj Markovic Kralj Markovic 16:27 05.09.2007

Strasno

Ovaj tekst, koji je izuzetno korektan i koji vešto barata činjenicama, izazvao je među ovih nekoliko citalaca stvarno bezumne reakcije. To je ono što je strašno i to je ono što čini život u ovoj Srbiji nepodnošljivim. Njihovi cinični komentari su zapravo proizvod sada već dvadesetogodišnje tragikomične propagande čije je cilj bio i ostao - raščovečenje Albanaca. Svako raščovečenje uglavnom ima za cilj ono što je i pokušano 1999. godine - masovno proterivanje ili istrebljenje. Pokušavam da zamislim taj pačvork u glavama pojedinih komentatora (ne razumem doduše šta oniovde traže, valjda tepaju sebi da su drugačiji od onih koji svoje komentare ostavljaju na četničkim ili srpskim nacionalističkim sajtovima) i ne mogu opet da sebi dam odgovor na pitanje - da li oni i na trenutak pomisle ko je i na kakav način oformio njihovo mišljenje, ako se mišljenjem može nazvati nešto što u sebi ima toliko strasti i mržnje!
nestorijanac nestorijanac 17:33 05.09.2007

Re: Strasno

Ovaj tekst, koji je izuzetno korektan i koji vešto barata činjenicama, izazvao je među ovih nekoliko citalaca stvarno bezumne reakcije.


Srecom za blog, Vasa je reakcija "unela" um. Bez strasti i mrznje.
Kralj Markovic Kralj Markovic 18:42 05.09.2007

Re: Strasno

Teško je uvek procenjivati gde su granice strasti i mržnje, ali recimo da pokušamo to odediti prema objektu delovanja. Dakle, postavimo pitanje prema kome sam ja u prethodnom komentaru iskazao strast i mržnju. Samo nemojte reći - prema Srbiji i Srbima, jer smo se toga već naslušali. O umu nećemo, to može odista da zakomplikuje priču!
nestorijanac nestorijanac 18:49 05.09.2007

Re: Strasno

Gospodine Kralj Markovicu (pretpostavljam da je ovo Vase ime) mozda ne bi bilo lose da Vi date te primere bezumlja, strasti i mrznje na koje ste umno reagovali, i to, kao sto vec rekoh - bez strasti i mrznje.
Domazet Domazet 18:50 05.09.2007

'bem ti misha...

...opet izgleda tehnicka greska pa su Tamarini postovi potpisani sa Kralj Markovic?
nestorijanac nestorijanac 19:07 05.09.2007

Re: 'bem ti misha...

Da li to znaci da necemo dobiti primere strasti, mrznje i bezumlja na koje je bloger Kralj Markovic umno reagovao, bez strasti i mrznje ?
Domazet Domazet 20:30 05.09.2007

Nesto mi kaze...

Nestorijanac

...da cemo morati da cekamo sledeci broj geopolitickog casopisa.

A sada ozbiljno, ovo je vrlo indikativno:

Teško je uvek procenjivati gde su granice strasti i mržnje, ali recimo da pokušamo to odediti prema objektu delovanja.


Ovo je jedna od karakteristika pogleda na svet polaznika ovdasnjeg zabavistanceta. Zavisno od toga koga mrzis tvoja mrznja je (ako je politicki nekorektna) rasizam, fasizam i sta ti ja znam ne, ili (ako je politicki korektna) vid politicke borbe i osnova politickog programa. Normalno, Pioniri Maleni se smatraju jedino kompetentni da odrede sta je politicki korektno a sta nije. Ja sam dugo mislio da je ovakav stav licemerje proisteklo iz intelektualne i egzistencijalne nemoci koja je u domenu ako ne bas svesnog ono bar polusvesnog. Sada sam, medjutim, ubedjen da je to zapravo stanje svesti, jos bolje da je skliznulo iz po(lu/d)svesnog u refleksno. Ali da ne ulazim u ozbiljniju raspravu na ovom, da kazem nesto neozbiljnijem, threadu...
Kralj Markovic Kralj Markovic 22:58 05.09.2007

Re: Nesto mi kaze...

Nemam pojma u cemu je tvoj problem, zaista. Znas, sve zavisi od konteksta, od pozadine. Pokusaj to uraditi sa bojama. Uzmes jednu boju, pa menjas pozadinu, videces, stvarno je zabavno i poucno. Jasno mi je da vi ne prepoznajete sopstvenu mrznju prema Albancima, jer mrznja prema Albancima u zemlji Srbiji jeste kao disanje, nesto sasvim uobicajeno. Ta mrznja se podrazumeva, kao da mrzis recimo... U stvari, necu da navodim primere, vec je valjda jasno. Isto tako, kada neko skrene paznju na tu mrznju, kada je osudi, u zemlji Srbiji deluje kao neko ko je protiv disanja, neprijatelj vazduha. Stvari su vrlo jednostavne, i nije nista cudno sto je toliko ljudi obolelo od mrznje i ksenofobije u zatvorenom drustvu koje ne priznaje nikakve razlicistosti.
Uzivajte u mrznji, pardon u disanju, gospodo!
nestorijanac nestorijanac 23:36 05.09.2007

Re: Nesto mi kaze...

Jasno mi je da vi ne prepoznajete sopstvenu mrznju prema Albancima, jer mrznja prema Albancima u zemlji Srbiji jeste kao disanje, nesto sasvim uobicajeno.


Gospodine Kralj Markovicu,
ova Vasa misao je nesto o cemu mozda mozete jos malo razmisljati. Mozda odustanete da je ponovo napisete. Takodje, cesto pominjete mrznju, a sada je evo, cak i nacionalno odredjujete. Mozda je to preterano ?
Slazete se, nadam se, da na Kosovu trenutno stradaju ljudi i da su osnovne slobode nedostupne manjinama koje tamo zive.
Domazet Domazet 00:44 06.09.2007

Strasno...

Kralj Markovic
...Jasno mi je da vi ne prepoznajete sopstvenu mrznju prema Albancima, jer mrznja prema Albancima u zemlji Srbiji jeste kao disanje, nesto sasvim uobicajeno. Ta mrznja se podrazumeva, kao da mrzis recimo... U stvari, necu da navodim primere, vec je valjda jasno. Isto tako, kada neko skrene paznju na tu mrznju, kada je osudi, u zemlji Srbiji deluje kao neko ko je protiv disanja, neprijatelj vazduha. Stvari su vrlo jednostavne, i nije nista cudno sto je toliko ljudi obolelo od mrznje i ksenofobije u zatvorenom drustvu koje ne priznaje nikakve razlicistosti.Uzivajte u mrznji, pardon u disanju, gospodo!


Pritisnula mrkla noc zemljicu Srbiju, pomrcina na sve strane. Samo ti i jos nekolicina naspram strasne tame. Vitezovi u sjajnom oklopu. Svaka vam cast, stvarno ste prizor. Samo pazi kad krenes da zadevas ruku za rever, oklopi zahebana stvar, em ces sve nokte da polomis em ces da se probudis.

Boze kakav zevzek...
Kralj Markovic Kralj Markovic 10:12 06.09.2007

Re: Strasno...

Nijedan kontraargument, cinicni komentari kao znak slabosti. Tesko je pogledati sebe u lice, Srbija to izbegava godinama. I vi, gospodo! Necu da budem patetican, niti mi to prilici, ali cu ipak reci da sam siguran da ce vas vasa deca ili unuci pitati kako ste se poneli u ovim vremenima, i da ce vas biti sramota! Ukoliko ne uspete da sacuvate da se Srbija ne promeni ni malo, cisto da izbegnete vlastitu sramotu!
nestorijanac nestorijanac 13:03 06.09.2007

Re: Strasno...

Ponadao sam se da ce te malo uzeti u obzir stvarnost na Kosovu. Ipak, izgleda da Vas zanima nesto drugo.
Kralj Markovic Kralj Markovic 01:36 07.09.2007

Re: Strasno...

Stvarnost na Kosovu - da li znas uopste nesto o tome? Glavni argument koji se podrazumeva jeste da zapad ima iskrivljeno misljenje o Srbiji zahvaljujuci popagandi. Ako se slozimo sa tom tezom, onda se moramo sloziti, jer to je tako, bas ordinarno, da mi imamo apsolutno pogresno misljenje, zahvaljujuci nasoj primitvnoj propagandi, o tome sta se desava na Kosovu.
Zamislite da se incidenti u Vojvodini predstave iz ugla neke zainteresovane strane za stvaranje haosa, pa delovalo bi da je u Vojvodini poceo gradjanski rat. Ali sta znaju ljudi o tome koji nemaju veze sa medijima?
Razmislite o tome i ne shvatite ovo da branim Albance. Oni ce se morati izboriti sa svojim problemom!
nestorijanac nestorijanac 01:47 07.09.2007

Re: Strasno...

Stvarnost na Kosovu - da li znas uopste nesto o tome?

Znam ponesto. Zivim na Kosovu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana