Oduvek sam frazu zdrav zivot, pogotovo zdrava ishrana povezivala sa neutemeljenim sarlatanima koji prodaju maglu u obliku vitamina, minerala, oligoelmenata, cegasvene. Moje znanje o ishrani se svodilo na:
1. hrana sadrzi ugljene hidrate, proteine i masti vitamine, minerale
2. ljudi koji imaju diabetes ne treba da jedu secer
3. debeli treba da jedu manje
Istrazujuci i citajuci postala sam vatreni fan Tibeta. Kod njih je sve prirodno i preventivno.Pitali su jednog doktora sa Tibeta sta bi uradio kada bi se razboleo, rekao je kod akutne bolesti zapadna medicina, ali dugotrajna zastita od bolesti je nas tradicionalni metod.
Prvo epidemioloske studije. Zasto je kancer bolest Zapada i zasto je epidemija nastupila posle WWII? Sta se desilo?
1. velike kolicine rafinisanog secera u ishrani
2. promene uzgajanja zivotinja
3. pesticidi i hemikalije
WHO:Ucestalost kancera je 9 puta veca na Zapadu u odnosu na Kinu, Laos, Koreju. Interesantno je da je ucestalost kancera kod Azijata koji zive na Zapadu koji su poprimilistil zivota ista kao kod ostalih? Sta je to u nasem stilu zivota sto izaziva bolesti?
Nemacki biolog Otto Heinrich Warburg je dobio Nobeovu nagradu za otkrice da metabolizam malignih tumora zavisi od konzumiranja glukoze. PET scan koji se koristi za dijagnozu tumora ustvari detektuje oblasti tela sa najvecim konzumiranjem glukoze.
Cim uzmemo secer, brasno, alkohol i uopste hranu sa vioskim glikemicnim indeksom oslobadja se insulin i IGF faktor rasta. Dokazano je da insulinski pikovi i IGF stimulisu rast kancerogenih celija I kapacitet da se sire. I ne samo to, nego su misevi manje otporni na hemoterapiju ako su u insulinskom piku. Takodje podsticu inflamaciju.
Gde je rationale za smanjenje hrane sa visokim glikemicnim indeksom u svakodnevnoj ishrani? Naravno, u cinjenici da se kancer hrani secerom.
Hrana visokog glikemicnog indeksa (izbegavati): secer, med, sirupi, brasno sve od brasna, kroasani , krompir, kornflakes, cerealije za dorucak, dzemovi, kolaci, pica, koka kola, sveps, etc...alkohol (samo 1 casa vina uz jelo moze).
Hrana niskog glikemicnog indeksa: agava nectar, xilitol tamna cokolada sa najmanje 70%kakaoa, hleb ne samo od psenice, nego mesani, povrce, ukljucujuci slatki krompir, oatmeal, musli moze, voce narocito berries (borovnice, maline, etc.), voda sa limunom ili timijanom, zeleni caj koji direktno ubija kancer, beli i crni luk pomesani sa drugom hranom eliminisu insulinske pikove.
T
To nije sve. Najveca labratorija za biologiju kancera u Montrealu je godinama u saradnji sa industrijom ispitivala sintetske lekove protiv kancera. Neki lekovi su bili izuzetni na zivotinjama, ali kada se daju ljudima ili nemaju efekat ili su isuvise toksicni da bi se primenili.Sta bi moglo da bude efikasno protiv kancera bez nezeljenih efekata? Gledajuci decu obolelu od leukemije, dosli su na ideju-hrana. Hiljadama godina dokazano da nema nezeljenih efekata. Tako je sve pocelo. Ako ste pratili moje prethodno pisanje ispitivnje uticaja hrane bi imalo sledeci tok: da li hrana blokira angiogenezu, kako utice na inflamatio i NK killere?
U Nature postoji rad da zeleni caj blokira angiogenezu (Y. Cao, R. Cao;" Angiogenesis inhibited by drinking tea", Nature, 398, 1999; 381.)
Briljantna ideja. Pincipijelna razlika izmedju Zapada i Azijata (citati visoka i niska frekvencija bolesti) je ishrana. Iako briljantna, da li se ideja moze ostvariti? Ko ce da finansira istrazivanje da maline ubijaju kancer? To ne moze da se patentira i ostvari profit. Kako napraviti finansijski rizican potez?
I onda se desio poziv od prijatelja koji je umirao od terminalnog stadijuma kancera pankreasa. Rekli su mu zivece samo nekoliko meseci.Nije imao sta da izgubi. Prijatelj iz Montreala je prikupio sve moguce radove I sastavio listu hrane koja ubija kancer: kupus, brokoli, bel luk, soja, zeleni caj, turmeric, maline, borovnice, tamna cokolada. Posle 2 nedelje desilo se cudo: osecao se bolje, ustajao, radio, putovao i ziveo 4 i po godine. I posle tog dogadjaja ko ima moralno pravo da ignorise ispitivanje uticaja hrane na kancer.Colin Campbell koji je 35 godina ispitivao vezu kancer-ishrana veruje da je promocija kancera iz semena u biljku reverzibilan proces, ako nema tzv. promotora nema ni razvoja. Zapadna ishrana je promotor kancera. Na Univerzitetu u Kaiforniji su dokazali da su secer, nedovoljno omega 3s masti i visak 6s masti promotor IGF-a, inflamacije i kancera. Rihard Beleveau kaze da posle godina istrazivanja kada bi ga pitali da sastavi ishranu - promotor za kancer, ne bi nista menjao. Zapad ima idealnu ishranu za razvoj kancera.
Zeleni caj ima katehine sa anti-angiogenim delovanjem. Dalje, tzv. EGCG komponente blokiraju receptore koji omogucavaju sirenje stranih celija i krvnih sudova. Direktno je dokazano da zeleni caj usporava rast mnogih tumora. Kada pripremate zeleni caj najbolje je da pijete posle 10 minuta stajanja, posle 1 sata gube se aktivne komponente.
Na Harvardu su kombinovali zeleni caj I soju i pronasli sinergizam i ihibiciju tumora dojke.
Soja ima fitoestrogene, slicne hemijske gradje kao estrogeni i slicno deluju kao tamoksifen (citostatik). Zastitni efekat soje od kancera dojke je prisutan samo kod zena koje su koristile soju od detinjstva. Postoji i kontroverza da vece doze imaju stetan uticaj. Soja dokazano blokira angiogenezu.
Turmeric ima mocan ani-inflamatorni efekat zbog kurkumina koji blokira rast tumora i ima i anti-angiogeno delovanje i prisiljava kancerogene celije na smrt. Dokazano je da sprecava razvoj tumora kod miseva. Dalje, kurkumin je NF kappa B antagonist (moj prethodno tekst). Paznja: u kasiku maslinovog ulja staviti turmeric i crni sitni biber, samo tako moze da se apsorbuje.
Pecurke (shiitake etc,.) sadrze lentinan koji povecava aktivnost imunog sistema I dokazano blokiraju rast tumora.
Berries su potentni protiv angiogeneze. Ti eksperimenti se rade tako sto se uzgajaju celije krvih sudova in-vitro , dodaju se stimulatori rasta- kancerogene clije, a potom komponenta koja se ispituje. Ellagic acid je aktivna komponenta malina, kupina, jagoda, etc. Ona takodje sprecava mutacije izazvane karginogenima.
Visnje imaju detoksifikujuce komponente, a borovnice imaju molekule koji ubijaju kancerogene celije.
Zacini
Menta, timijan, oregano, basil, ruzmarin blokiraju receptore za angiogenezu i deluju na gene koji stimulisu rast kancera. Ruzmarin sprecava invaziju kancera u susedna tkiva.
Persun i celer su zbog apigenina mocne anti-angiogene komponente.
Sinergizam hrane
Efekat koktela od povrca je ispitivan na misevima. Misevi su inokulirani kancerogenim celijama . Koktel od brokolija, garlic, kupus, turmeric, biber, grejpfrut i zeleni caj je ispitivan. Misevi koji nisu dobijali kotel su razvili ogroman tumor, oni koji u dobijali koktel imali su manji tumor, bili su zivahni i pokretni.