Jedan običan vikend...?

Branislav Kovačević Cole RSS / 29.08.2007. u 12:13


Suton
Suton

Retko ko od nas, se u ovoj svakodnevici, osvrće na život oko sebe, pa naravno nisam ni ja nesto posebno. Tu i tamo se zaustavimo, kada se desi nešto što bi moglo da nas uznemiri, rastuži ili razveseli, obraduje ili zabrine....i to traje taman onoliko dok nam se nešto sledeće ne „navali“...i tako redom. Skoro da ne stižemo, od sopstvenih rešavanja problema, egzistencijalnih ili kakvih drugih, da zastanemo...pogledamo svet oko sebe, prijatelje, poznanike, komšije...da nekom pripomognemo, da se sa nekim proveselimo, da sa nekim podelimo radost ili tugu, da se razumemo. Nekako nas ova brzina, kojom se planeta okreće, čini sve više sebičnim, otudjenim....u neprekidnoj borbi za standardom, a onda nas nešto „ošine“, onda nas nešto zaustavi u tom letu...i....? Eto tako prodje i prošli vikend, a sve je ličilo da će biti običan, ni po čemu poseban...

Ipak!

            Sve je počelo tog petka uveče.Koleginici sa kojom radim već punih dvadesetak godina, iznenada je preminuo otac. Sišao čovek do garaže...i pao! Kraj!Naravno ti i takvi slični dogadjaji uoči vikenda imaju svoje otežavajuće okolnosti, pored emotivnih...Koja služba radi, šta se inače radi u takvim slučajevima i što šta drugo, da ne zalazim u detalje...Ipak se sve završilo, kako i mora...
Vratih se kući...vidim ističe mi saobraćajna dozvola, baš u ponedeljak, kada je zakazana sahrana...Ajde, organizujem se nekako, prvi mi komšija radi na tim poslovima, pa svratih do njega da se dogovorim, šta sve treba, koliko brzo može da se završi, koliko para treba i sl...Komšija u dvorištu, familija ljušti papriku...ništa posebno. Kafica, mala kisela...dogovor...Zazvoni mu mobilni ... “Ih....ma šta kažeš....kad.....kako....U sunce mu njegovo...pa kako....Javi mi...šta ste se dogovorili ...„ Prebledeo čovek..... Neki mladić koji je radio sa njim, star 22 godine, poginuo vozeći bicikl. „Pokupio“ ga neko automobilom...Strašno! Ok , komšija, izvini...razumem situaciju...Ostavih nepopijenu kafu...nepopušenu cigaretu...

Izlazim iz njegovog dvorišta. Preko puta njega, sa druge strane ulice, meni nepoznati prave novu kuću. Po tablicama na kolima vidim da rade u Nemačkoj...Po običaju radi se do duboko u noć, a posebno kada su ove vrućine. Valja sve planirano završiti pre povratka...upaljena svetla svuda...radio izbačen na dvorište, trešti muzika...i to ona ...po meni, najgora...!!! Samo se povremeno čuje još i kucanje flaša piva....za uspešan rad. Poneko i pusti „prateći“ glas povrh svega. Šta će ljudi, gledaju svoja posla..! Ipak, preglasno je, neprijatno...iritirajuće!

Nekako se sve u životu pakuje, pa tako u isti mah, naidje sa druge strane, iz prodavnice, drugi komšija...“Ej komšija, šta radiš..?“, pitanje koje je uobičajeno i uglavnom se postavlja tek tako, da se započne razgovor, ili eto da se nešto kaže...Šta da mu odgovorim....pomislih, kad on nastavi: „Umro komšiji Dark....“ A Dark je bio jedan prelepi primerak njufaundlenda, crn kao ugarak, miran dobroćudan pas, na koga su moji ljubimci (nemački ovčari) stalno lajali…jer nam se dvorište sa zadnje strane naslanja jedno na drugo...Nastavlja komšija...“Pa dobro jeste imao 14 godina...star je bio...“, vidim žao njemu, a kako li je tek njegovom vlasniku, mom komšiji... A žao i meni!

Ništa...šta da se radi...život je to! Ipak ona trešteća muzika, gde se pravi kuća sada mi još više zasmeta....Vratim se kojih desetinu metara, nazad, do budućih komšija koji uz muziku prave kuću....Ugledaše me, pa zastadoše....Neko utiša radio! „Komšije, rekoh....baš da se ne upoznajemo ovako....ali smanjite malo tu muziku...Lepo je što zidate kuću...ali ne moramo i MI da slušamo ono što Vi slušate...“ Vidim gledaju me...znojavi, popili po neku....“ Pa nije mnogo glasno, reče jedan....Šta smeta?“...“Smeta komšija, smeta....da ti kažem...ono što ne smeš u Nemačkoj, ne smeš ni ovde....da tako pustiš glasno muziku tamo gde živiš, već bi ti policija bila na vratima...“, odgovorih mu, a osećam da mi adrenalin radi sve više...Vidim misle oni....ovo je bre Srbija...moja zemlja...mogu da radim šta ja hoću....ako već ne mogu u Nemačkoj!!! I pre nego što bi , po starom dobrom srpskom običaju, započela svadja, rekoh im da ovde žive i bolesni ljudi, ljudi kojima nije do pesme u tom trenutku....i da ako žele da žive „komšijski“ radio moraju da unesu u kuću...Vidim, krivo im..Izašao odmah i neki buljuk dece okolo, gledaju šta se dogadja. Izadjoše im i žene koje su do tog trenutka, verovatno, spemale večeru u kuhinji. Nasta tišina...neprijatna, dok jedna od njih ne pridje, ugasi radio, spakova ga i unese u kuću....“ Rekla sam Vam da smeta......smeta i meni, a neće drugima....“, mrmljajući udje, noseći radio, u kuću. „Hvala komšije....nije mi bila zla namera...ipak...malo povedite računa o drugima...“ Okretoh se i podjoh ka svojoj kući. Kako sam ušao u dvorište čuh sada muziku sličnog žanra...doduše, rekao bih, nešto dalje, sa druge strane....I ovo je bila uživo svirka...“Čaše lomim, ruke mi krvave...“ razabirem te poznate kafanske stihove u višeglasnom pojanju, različitih vokalnih mogućnosti, ali najglasnijeg mogućeg inteziteta (dranja)...Pomislih šta je bre ovo danas...? Izadjoh do kapije....kad iz tog pravca, odakle se čuje muzika, naidje još jedan komšija....Upitah ga...šta se to čuje...dole...?...“Eh....taj i taj ide u vojsku, pa pravi ispraćaj....!!!“ odgovori mi komšija odmičući lelujavim hodom....

Ispraćaj u vojsku!!? Pa zar se to još uvek organizuje...? Pa se još i veseli?

O Bože....!!!

A sve je ličilo da će vikend biti običan, kao mnogi pre toga!

Atačmenti



Komentari (70)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Ruben Ruben 12:23 29.08.2007

komšiluk

E, ebga, i kod mene isto, zida jedan preko puta, levo umro, desno ...ma, šta da gnjavim,copy-paste.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:24 29.08.2007

Re: komšiluk

Eh da C est la vie....!
Atomski mrav Atomski mrav 13:04 29.08.2007

Re: komšiluk

Francuzi kažu "C'est la vie", a mi kažemo "Jebi ga..."
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 13:14 29.08.2007

Re: komšiluk

Da! Kratko i jasno...a dan je bio lep...malo topliji, ali lep!
JBG!
razumte razumte 20:33 29.08.2007

Re: komšiluk

Навуко ме на ово место почетком Августа претраживач до nsarski-еве колумне. Са његових стана склизнух право на Цолетову Мицу3/4 и улетох..

Кад 4.08. у Сутон, на триста метара од зграде, клинци обрађују рок из седамдесетих. По мом укусу. Отварам терасу и слушам - уживам. Понешто им боље звучи него у оригиналу ..милина једна.
Наједном комшија, одврће са своје терасе јужњачке хитиће. Бесним, затварам прозоре, терасу, враћам се на Мицу3/4 и видим milandez-ов пост (опристи али преносим преправљено због простора)
Ne postoji "komšija A" koji " sluša Stravinskog", a da mu je, pri tome, "komšija B"(slusa Šekija T.) komsija

Ух ! Ја сам "А" само да он слуша Шекија . Десет минута касније испред његових врата:
"Добар дан комшија је ли ово Шеки?" - " Није то је Синан"
"А оно пре ?" - " То је био Миле Китић"
" Слушате ли Шекија?" - "Ако мислиш на Шекија Турковића пустићу ти па уживај"
" А јел може мало тише ?" - " Ма може комшија, кад сам Ја пуштао гласно, али ови мајмуни кад престану _ _ _ _ _ их Рок у главу!!!"
Трчим назад, проверавам, затвореност прозора , терасе, замишљам јадне пролазнике испред, пуштам са компа 5.Бетовенову и откуцавам milandez-у :
" по теби ја и не постојим јер мој комшија слуша ШекијаТ. ......."

ко је коме Сметао те вечери?...
Ма живели сви Сутони и живеле све Зоре овога....само да их свима буде све више и више....

p.s.: Не разумем како али овде се краде сат уназад или ја то лоше памтим?
dragan7557 dragan7557 22:42 29.08.2007

Re: komšiluk

A,može i ovako:

'So these are the first great weapons of destruction,the outcome of the brilliant physics of the twentieth century.
What a sad commentary on our species,Nicole mused,as she was walking among the nuclear bombs.
A visitor comes to see us. It cannot speak our language,but it does discover where we live.When it turns the corner on to our street, while ite porpous is still utterly unknown, we blast it into oblivion'.

Arthur C. Clarke and Gentry Lee: RAMA II
Gos'n Cole vi ste još dobro prošli !!!
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:50 30.08.2007

Re: komšiluk

Pa...moze tako da se kazze!!!
poz
bkc
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 14:37 30.08.2007

Re: komšiluk

Gospodine Cole, vaš slikovit post me je podsetio na moju muku, koja se ponavlja najmanje jednom nedeljno. Izvinjavam se ako je priča čak pomalo bizarna.

U zgradi preko puta moje živi porodica u kojoj su oba supružnika gluvo-neme osobe. Njihova deca nemaju probleme sa sluhom, ali mnogi žitelji naše akustične uličice imaju probleme sa njihovim muzičkim ukusom. Letnjim noćima, kada svi širom otvaraju svoje prozore da malo rashlade svoje uzavrele stanove, naše mlade komšije puštaju preglasnu muziku neverovatnih "Grand"-ioznih tekstova i neosvadbarskih ritmova, koja često trešti čak do zore. Kada njihovi najbliži susedi pozvone na vratima ili pozovu telefonom sa namerom da ih zamole da malo priguše buku, vrata se ne otvaraju, slušalica se ne diže... Naši folk-di-džejevi nisu slabi na komšijske suze, a njihovi roditelji neometano spavaju čvrstim snom. Budući da prigovor komšiluka roditeljima uvek dolazi post festum, nije se pokazao delotvornim. Pritom, otkako su videli da se radi o osobama sa hendikepom, ni policija više ne dolazi.

Svako nosi svoj krst.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:41 30.08.2007

Re: komšiluk

Ma na tu temu svako od nas ima raznih iskustava...ali vecinom negativnih...Zivot u grad je takav...a posebno danas,....ali da je samo to, ni po jada!
poz
bkc
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:54 29.08.2007

Knjaže,

komšijska preporuka, prvo...a onda, vidiš...a kad ja budem krenula u realizaciju projekta "badnjevačka komšinica", neće ni da primetiš...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 13:00 29.08.2007

Re: Knjaže,

Vala samo mi ti trebas ..JOSH!!!
Imas ti svoje prijateljice,..,..u NS-u Vlastu i Goradanuc....itd....a to je tek druga prica....da ne trolujem svoj blog
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:22 29.08.2007

Komšijski trol,

Badnjevački zelenooki nosokopač, počni da se navikavaš...jerbo meni možeš i da ostariš na tarabi, ali trola maći neću
kralj pajaca kralj pajaca 13:22 29.08.2007

Jedan običan vikend...?

Rekoh: "Spasi Boze Osterajh..."
jesen jesen 14:21 29.08.2007

Pohvala

..moram da te pohvalim...ove "pricice iz zivota" bas ti idu....a moze i kroz njih svasta da se "provuce"....mis'im...ma nema veze...Ali imam lepu vest, moj sin za vikend dobio od nekog "bebu" kuče..neki seter ...ustvari nemam pojma, ne razumem se u kučiće ali ovaj je bas sladak...i sad imamo zabavu kao da zaista imamo bebu...A sto se komsija tice...jedan je kod mene takodje pravio neku zabavu pa je trestalo ,ono najgore sto moze da se zamisli, celu noc...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:35 29.08.2007

Re: Pohvala

Uffff,,Fala Bogu nesto nekom lepo....Seter///ja nisam nikakav strucnjak za pse, i ako ih imam dva..Ako je musko, lakse je nego sa zenskim, bar meni...! Koliko mi je poynato seteri su malo nezznijeg zdravlja..inace su veseli i dobri psi...traze setnju, istrcavanje, kao i vecina...pasa.Treba da ide kod veterinara /ja idem kod Marka u glavnoj..,.i vrlo sam zadovoljan...treba da se ocisti od glista, preventivno, da primi vakcinu...itd...ima specijalna hrana, granule za stence...i to je najbolje da se odmah navikne na to..Eto ako sam pomogao...
Hvala za komplimente...ali...ipak se znamo.....pa mi je onako/al ajd sad..kad si vec natrukovala..
poz
bkc
Nevena Nevena 15:28 29.08.2007

Re: Pohvala/idem sorom a muzika mi smeta

jesen
..moram da te pohvalim...ove "pricice iz zivota" bas ti idu....a moze i kroz njih svasta da se "provuce"....mis'im...ma nema veze...Ali imam lepu vest, moj sin za vikend dobio od nekog "bebu" kuče..neki seter ...ustvari nemam pojma, ne razumem se u kučiće ali ovaj je bas sladak...i sad imamo zabavu kao da zaista imamo bebu...A sto se komsija tice...jedan je kod mene takodje pravio neku zabavu pa je trestalo ,ono najgore sto moze da se zamisli, celu noc...

- Gadni su ti ''gastarbajteri'' iz Nemacke, ''neotesani'', ''primitivni'', ''...... u Bec.....iz Bec....'', slusaju glasnu muziku, jos su i popili koju kao da im je Srbija dedovina.... Umesto da su isli u velike gradove, na Dedinje, na primer, da grade kule, ili pak na Novi Beograd da grade velike stanove, a tamo je vreva u velikim gradovima, oni pojurili za svojim srcima i dosli u rodno selo/varosicu da grade ''dvorce'' i jos pustili muziku. Sve to ''treba'' proterati, banovati, udaljiti sto dalje od naseg raja i spokoja.
Pa kako ih nije sramota, te gastose, da rade citav svoj radni vek disciplinovano i odano, a mozda su i dizali kredite tamo u toj Nemackoj, jos su dosli da ometaju domacu tisinu, mir i spokoj nasch nama tako mili? Zar nisu umeli da zatvore vrata za sobom kad su odlazili i da nas ostave zauvek na miru, da nas ne uznemiravaju poslom da se jos u Srbiji i gradi pa da isporucioci materijala u Srbiji i zaradjuju? Ah, ti gosti/radnici celi zivot provedose u ''tudjini'' a ostadose ''gastarbajteri galamdzije'', nikako da se nauce pameti i izlece od nostalgije. Bas ne mogu cudom da se nacudim.Tssssssssss!!!

jesen jesen 23:59 29.08.2007

Re: Pohvala, Pa sta..

..ako se znamo, nista nisam slagala a i ne volim bas da delim komplimente...Nego, obrukala sam se, nije seter u pitanju nego staford ....Sve je kupljeno, i za gliste i za buve i te granule..medjutim, prvi dan pojeo te granule i vise nece da lizne...gazda mu se uplasio za zdravlje pa mu dao virslu i on pojeo...sutra ce da ga vodi ponovo kod veterinara na konsultacije...on ide negde u D. Dugalica....

lici mi na ovoga samo sto je mali....

Koristim ovaj prostor da odgovorim i Neveni posto zurim: Ne znam draga Nevena sto meni saljes odgovor u vezi nekih gastose kad ja njih nigde nisam spomenula.Ovaj moj komsija nije iz mog sora, to je tacno ali nije ni iz EU...Meni je ne bitno odakle je ko ali mi je bitno da mi ne probija usi po celu noc...mozda je to "babsko" razmisljanje ali sta cu kad godine prolaze...Ipak, podnosim ja jos uvek nocne komsijske svirke ali samo kada mi se muzika svidja..eto, izbirljiva sam i to je neko ljudsko pravo...pravo na izbor....
Nevena Nevena 08:07 30.08.2007

Re: Pohvala, Pa sta..

Koristim ovaj prostor da odgovorim i Neveni posto zurim: Ne znam draga Nevena sto meni saljes odgovor u vezi nekih gastose kad ja njih nigde nisam spomenula.Ovaj moj komsija nije iz mog sora, to je tacno ali nije ni iz EU...Meni je ne bitno odakle je ko ali mi je bitno da mi ne probija usi po celu noc...mozda je to "babsko" razmisljanje ali sta cu kad godine prolaze...Ipak, podnosim ja jos uvek nocne komsijske svirke ali samo kada mi se muzika svidja..eto, izbirljiva sam i to je neko ljudsko pravo...pravo na izbor....

Odgovor sam poslala Vama jer sam se nespretno ukljucila u ovu ''diskusiju'' a nije bilo nista licno jer ja znam da ni Vama kao ni meni nije bitno odakle je ko ali izgleda da nekome jeste inace se ne bi naglasavalo da to neko iz Nemacke (dakle gastarbajteri) pravi kucu i dok u Nemackoj ne sme da pisne dosao je u neciji kraj da galami.
Niko Vama nije osporio Vase pravo da birate ali, eto, ima i onih koji drugome osporavaju njegovo pravo da i on/a kaze nesto iako nije iz naseg kraja pa ga ''treba'' cak i udruzenim snagama diskvalifikovati.

Btw. Da niste i Vi na PM dobili opomenu da obratite paznju na Nevenu?
jesen jesen 10:02 30.08.2007

Re: Pohvala, Pa sta..

Nisam nista dobila, ako dobijem obavesticu vas/te....posto si ti mladja, precicu na ti...primetila sam da ti se obracam cas ovako ca onako a to je bas bez veze....
skyspoter skyspoter 15:02 29.08.2007

evo ja cu

da priznam. Javno. Ja sam ona sto pusta muziku glasno. Ali samo petkom navece posto me je dete od 11 godina, opomenulo da ide u skolu radnim danom i da se subotom odmara a nedeljom priprema za skolu.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:09 29.08.2007

Re: evo ja cu

Lepo je sto vodite racuna o svom detetu....! Jedino ne znam sta radi komsiluk..idu li oni u skolu, na posao...ima li bolesnih..,...a da mozda uzmete slusalice, pa onda mozete najjace sto mozete...
skyspoter skyspoter 20:58 29.08.2007

Re: evo ja cu

branislave nemam dece mada bih volela. klinka je iz komsiluka. vrata do mene. nema bolesnih i ja radim. muzika mi dodje kao destress petkom navece.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:56 30.08.2007

Re: evo ja cu

nemam nista protiv muzike....neka svako slusa sta hoce, ali nema pravo da time uznemirava druge koji vole drugu muziku ili im do toga nije tog dana.,...ali sve je to stvar kulture i vaspitanja.,...Slusalice su prava stvar za sve koji vole da slusaju glasniju muziku, koju god....
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 17:48 29.08.2007

UF DOBRO JE...

Kako si krenuo sa smrtnim slučajevima pomislih da nekog sahranjuju uz muziku...
Pomislih ČUDAN neki komšiluk....
Nevena Nevena 18:15 29.08.2007

Re: UF DOBRO JE...

vidomir pavlovic
Kako si krenuo sa smrtnim slučajevima pomislih da nekog sahranjuju uz muziku...Pomislih ČUDAN neki komšiluk....

Ma to se samo izdajnici/strani placenici gastarbajteri vratili sa divljeg Zapada da uznemiravaju pitomi Balkan. :))) I jos hoce i da se nastane i za stalno uvezu njihove radne navike i uznemiravaju nas mir i nase lezanje. Ko im je samo dozvolio da nam je znati, mora da je u pitanju neka opasna zavera.
Nevena Nevena 18:20 29.08.2007

Re: UF DOBRO JE...

P.S. E da, i zamisli jos prave i kuce.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:32 29.08.2007

Re: UF DOBRO JE...

uuu, bre, nevena, shto si se naljutila, pa BKC nigde nije napisao SVI gastarbajteri, samo je pomenuo te, u svom komshiluku, jel'da, shta sad, treba da im se divi?

evo, ja imam, koji sam sreckovic, u komshiluku gastose pvratnike, boliglava, vrnuli se s ibice gde su svirali godinama, pa kad odvrnu, milina, doobar dzez, ori se ulica, al' onako s osecajm za trenutak, na primer, ujutro, razvale salsu, uvece saksofon, sve mi se chini da lipe ispred zgrade lepshe trepere kad mu ga daju, 'ocu kazhem, ne smeta, brate:)
Nevena Nevena 21:00 29.08.2007

Re: UF DOBRO JE...

Vesna Knežević Ćosić
uuu, bre, nevena, shto si se naljutila, pa BKC nigde nije napisao SVI gastarbajteri, samo je pomenuo te, u svom komshiluku, jel'da, shta sad, treba da im se divi?evo, ja imam, koji sam sreckovic, u komshiluku gastose pvratnike, boliglava, vrnuli se s ibice gde su svirali godinama, pa kad odvrnu, milina, doobar dzez, ori se ulica, al' onako s osecajm za trenutak, na primer, ujutro, razvale salsu, uvece saksofon, sve mi se chini da lipe ispred zgrade lepshe trepere kad mu ga daju, 'ocu kazhem, ne smeta, brate:)

Ma kakva ljutnja, ja kad dodjem na odmor u rodni kraj meni ovaj kljuca


a ovog leta doveo i devojku pa u duetu.
Imas li mozda neko resenje, ja volim vise da slusam ovoga
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:04 29.08.2007

Ama, Nevena,

al' si se navrzla, pa gde je to Cole napisao da je loše, da smeta što ljudi prave kuću?! Ili da ne valjaju zato što su gastosi? Lepo čovek kaže i ja se sa tim potpuno slažem, nema ni jednog razloga da se neko ponaša kabadahijski, da ne misli na drugog, samo zato što se vratio "kući". Zar ti stvarno misliš da bi oni, u recimo Nemačkoj, pravili kuću uz muzički tutanj? Ili je ok u Nemačkoj se fino ponašati, a onda dođeš u majčicu Srbiju, a tu se sve sme, naši smo, šta ima kome da smeta galama? I šta ako su kupili građevinski materijal i platili radnike, dažbine i poreze, pomogli srpsku ekonomiju, pa jel' su time kupili i pravo da se ponašaju onako kako se nikada ne bi tamo odakle su došli? U Srbiji se ne mora biti pristojan i uviđavan? Jel' to priča? Ja živim u inostranstvu, ali kada dođem u Srbiju mi na pamet ne pada da radim ono što ni ovde ne radim.
Nevena Nevena 21:16 29.08.2007

Re: Ama, Nevena,

Jelica Greganović
al' si se navrzla, pa gde je to Cole napisao da je loše, da smeta što ljudi prave kuću?! Ili da ne valjaju zato što su gastosi? Lepo čovek kaže i ja se sa tim potpuno slažem, nema ni jednog razloga da se neko ponaša kabadahijski, da ne misli na drugog, samo zato što se vratio "kući". Zar ti stvarno misliš da bi oni, u recimo Nemačkoj, pravili kuću uz muzički tutanj? Ili je ok u Nemačkoj se fino ponašati, a onda dođeš u majčicu Srbiju, a tu se sve sme, naši smo, šta ima kome da smeta galama? I šta ako su kupili građevinski materijal i platili radnike, dažbine i poreze, pomogli srpsku ekonomiju, pa jel' su time kupili i pravo da se ponašaju onako kako se nikada ne bi tamo odakle su došli? U Srbiji se ne mora biti pristojan i uviđavan? Jel' to priča? Ja živim u inostranstvu, ali kada dođem u Srbiju mi na pamet ne pada da radim ono što ni ovde ne radim.

Postovana advokatice, veoma je vazno da se zna da su to gastosi iz Nemacke, je l' te? Zamislite, iz Nemacke i jos prave kuce! Uzgred, da li to oni dovedose i majstore iz Nemacke ili su to domaci?
A evo i jednog primera:
Kad god dodjem leti kod rodjaka ne mogu da spavam od radija njihovih komsija iza kuce. Iznesu ljudi tranzistor na prag od kuce pa treste narodnjaci ujutro u 4 h. Kad sam jedno jutro izasla i zamolila ih da utisaju, dovela sam neke goste strance pa nema smisla, komsije su se pozalili na mene mojim rodjacima recima: - Sta misli ta ''gastarbajterka''.
Zamislite, dosla ''gastarbajterka'' da se odmori u rodnoj Srbiji. Gde to ima da gastarbajteri imaju nekog prava da traze jos i tisinu ujutro u 4 h.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:02 29.08.2007

Aman ženo,

šta si navalila sa tim kućama, kakve veze ima pravljenje kuća, a obaška Nemačka?! I šta zapravo sad hoćeš da kažeš svojim primerom, jel' se ti to slažeš sa Coletom ili ne? Šta sad, kad gastarbajteri dižu galamu, što ih napadate, a kad hoće da se odmaraju onda, šta? Opet kao gastarbajteri ne valjaju? Uostalom ti si se okačila na to što su gastarbajteri, Cole to uopšte nije potencirao...uostalom što i da ne napiše, jel' to neka sramota? I kakve veze ima odakle su majstori, pa valjda gazda odgovara za ono šta mu se u dvorištu dešava.
A oko ovog "poštovana advokatice", malo se suzdrži, ako može bez tih momenata, ovde svi razgovaramo na postavljenu temu ili komentare, koji se pojave.
Nevena Nevena 07:57 30.08.2007

Re: Aman ženo,

Jelica Greganović
šta si ti si se okačila navalila sa tim kućama, kakve veze ima pravljenje kuća, a obaška Nemačka?! I šta zapravo sad hoćeš da kažeš svojim primerom, jel' se ti to slažeš sa Coletom ili ne? Šta sad, kad gastarbajteri dižu galamu, što ih napadate, a kad hoće da se odmaraju onda, šta? Opet kao gastarbajteri ne valjaju? Uostalom na to što su gastarbajteri, Cole to uopšte nije potencirao...uostalom što i da ne napiše, jel' to neka sramota? I kakve veze ima odakle su majstori, pa valjda gazda odgovara za ono šta mu se u dvorištu dešava.A oko ovog "poštovana advokatice", malo se suzdrži, ako može bez tih momenata, ovde svi razgovaramo na postavljenu temu ili komentare, koji se pojave.


Pa, gospodjo, (je l' moze ovako?) tema je boli glava (he, he) i provlaci karakteristike koje se pripisuju samo ''gastarbajterima'' (nevaspitanji, vratili se kakvi su i otisli, pijanice, galamdzije.... a mi fini i tihi, svi slusamo Chopena i Baha) pa otuda i moja ironija. Ali vidim ja, vi ste stari znanci, druzite se (mozda ne samo virtuelno) zauzimate odmah defanzivni stav ovako kolektivno i po starim navikama kao da vas neko napada (taman posla da jos neko ima svoje misljenje o tim visoko intelektualnim temama (o Boze) koje se postavljaju) i dok jos niste ni ukapirali u cemu je poenta vi ste vec zauzeli stav prema pridoslici, vazno je da ste onako patriJotski odbranili ''napadnutog'', nije bitno da li je jos neko imao sta da kaze, bitno je da vi pridoslicu u samom startu diskvalifikujete jer nije demokratski da neko zauzima drugaciji individualni stav od vaseg kolektivnog.
Zamislite, samo gastarbajteri prave kuce, samo gastarbajteri galame, piju, uznemiravaju, tamo u Nemackoj ne smeju da pisnu pa dosli u svoju rodnu zemlju da se istresaju. Tipicno za gastarbajtere da grade kuce a mi jadni....
O tempora o mores!
Sta reci jos a ne spomenuti ksenofobiju, sektasko izdvajanje, netoleranciju, egoizam staracki/mladalacki nebitno...

P.S. Samo se odeca kachi na chiviluk, covek/zena se ukljucuje u ''diskusiju''.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:54 30.08.2007

Re: UF DOBRO JE...

Ma sustina teksta i jeste da se svakome od nas nesto dogadja, a da malo nas vodi racuna o tome da u svakom trenutku nije svakom i do zabave, galame,,,,,koliko god razloga za to i bilo...! Dakle ovo je bio jedan karakteristican insert iz zivota..a hvala Bogu da nije cest!!!
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:59 30.08.2007

Re: UF DOBRO JE...

Vesna
Sasvim je svejedno da li je dzez ili nesto slicno...sto i sam volim da slusam...Prosto nema smisla terati druge...Nisam spomenuo mog. jos jednog lomsiju, zavrsio akademiju/odsek saksofon...fantasticno...pusta dobru muziku...ali kad pocne sa skalama da "odlepis"....Prosto uznemiravanje je uznemiravanje, pa cak i kada ti se muzika dopada...
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:06 30.08.2007

Tako je.

Važno je da si ti ukapirala. A, ovo za čiviluk, mnogo ti hvala, oči si mi otvorila.
jesen jesen 10:47 30.08.2007

Re: UF DOBRO JE...Tacno..

..nije uvek svakome do zabave i galame...ipak, bas zbog toga, sto se svakome dogadjaju razlicite stvari u istom trenutku, mora postojati odredjena tolerancija sa obe strane...Drugo je kada neko svakodnevno uznemirava komsiluk sa raznim vrstama buke pa i muzikom a drugo je kada neko nesto proslavlja...Jednom se desilo u mom komsiluku da je neko umro a da je neko slavio 18 rodjendan...mnogi su se zalili na ove slavljenike ali ja sam bila na njihovoj strani...neko puni 18 godina samo jednom u zivotu i pri tome nije imao pojma da ce komsija da umre bas tog dana....Trudili su se da ne budu suvise glasni ali nekima je i to smetalo.......
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 11:09 30.08.2007

Re: UF DOBRO JE...Tacno..

Mora se imati mera...u svemu...a po pravilu prednost imaju oni koji se ne raduju.,,,Ipak!
jesen jesen 11:36 30.08.2007

Re: UF DOBRO JE...Tacno..

Pa da, mora se imati mera posebno kada nekome u blizini nije do radovanja....ali mora se imati i mera kada se zahteva tisina bas uvek....hocu da kazem, mora neko ponekad i da nesto proslavi....
margos margos 11:59 30.08.2007

Re: UF DOBRO JE...Tacno..

Branislav Kovačević Cole
Mora se imati mera...u svemu...a po pravilu prednost imaju oni koji se ne raduju.,,,Ipak!


...da krenem i ja sa 'uh'... ovo me podsetilo kad sam sa jedne od najtuznijih sahrana morala na jedan decji rodjendan... izmedju to dvoje sam sedela sat vremena u tisini da se 'sikicki' pripremim za 'dalje'...

Nije nam lako da sa sobom 'imamo meru', a kamoli sa drugima...

PS zgrada do moje se zida... radovi pocinju u 7:00 svakoga jutra, i nedeljom... komsija iznad renovira stan... a nervozna komsinica meni posle deset uvece (odmah posle deset!) vice da utisam tv i ako ne odreagujem iste sekunde, gadja mi prozore cime stigne, uglavnom vocem i povrcem. sljive su sada aktuelne...

PPS volim da citam vase price:))
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:17 30.08.2007

Re: UF DOBRO JE...Tacno..

Zivot u gradu trazi stalne kompromise...toleranciju..sve dok se mozze...sta da se radi ..Zivot u 21.veku ce biti takav.
Hvala!!!
poz
bkc
Dragana Sepe Dragana Sepe 19:40 29.08.2007

sjajni tekstovi

Veliki pozdrav !
Vi uvek pisete tekstove pune emocija, tople, zivotne, prepoznatljive za svakoga... samo nastavite tako, molim Vas !

P.S. Jeste li dobili razglednice ???
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:01 30.08.2007

Re: sjajni tekstovi

Dragana...
Hvala za komplimente....ipak sam ja samo pribelezio i podelio sa vama inesert iz zivota...jedan obican vikend....a sad svako se prema sebi prepoznaje u svemu tome...
Hvala unapred za rayglednice...ali jos nisu stigle...Jedino od Jelice jedna sa mora!
poz
BKC
nsarski nsarski 19:48 29.08.2007

Jedno obicno pitanje,

za jedan obican vikend:
Ja u kuci imam parket, i moj pas se po njemu uzasno kliza. Kad se nadje na tepihu, sve je OK, naravno, ali ako proba da sedne pa upre sapama o nepokriven deo parketa, samo pocne da polako klizi ka lezecem polozaju. Imas li neko resenje za to:)?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 20:22 29.08.2007

Re: Jedno obicno pitanje,

ima ima, al' traje...:)

moj prethodni pas, pokojna zenka nemackog ovcara po imenu Alisa, zadnjih godina svog dugog pseceg zhivota, kad se manje kretala i imala duzhe nokte, uspela je da dokrajchi sav preostali lak...

tepihe ne drzim, parkete nisam doterala, taman fino za novog chlana porodice, opet zhenka nemachkog ovchara i shta da ti kazhem, ne kliza se:)

vidomir pavlovic vidomir pavlovic 20:52 29.08.2007

Re: Jedno obicno pitanje,

taj deo nepokrivenog parketa pokri ženkom nemačkog ovčara...koja se ne kližeeeee, samo nemoj da joj nokte(kandze)isečeš....
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:53 29.08.2007

Učitelju,

moj predlog za rešenje problema - mačka.
skyspoter skyspoter 20:54 29.08.2007

Re: Jedno obicno pitanje,

mnogo ga mazis pa je taj deo tela posato jako aerodinamican na parketu. ;-)
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 20:57 29.08.2007

Re: Učitelju,

zavisi koliko je ker sposoban za mačku...na nevidjeno bojle je nemački ovčar... Uostalom nek gazda kera proceni slučaj...i veličinu pareketa!!
nsarski nsarski 20:59 29.08.2007

Re: Jedno obicno pitanje,

Znaci, da cekam da malo "razgazi" parket? :))
Nokte mu (joj) seku kad je sisaju, mozda je u tome stvar?
nsarski nsarski 21:00 29.08.2007

Re: Učitelju,

Ma parket je u celoj kuci. A pas je snaucer.
Nevena Nevena 21:07 29.08.2007

Re: Jedno obicno pitanje,

nsarski
za jedan obican vikend:Ja u kuci imam parket, i moj pas se po njemu uzasno kliza. Kad se nadje na tepihu, sve je OK, naravno, ali ako proba da sedne pa upre sapama o nepokriven deo parketa, samo pocne da polako klizi ka lezecem polozaju. Imas li neko resenje za to:)?


Ovo umiruje sve zivotinje





a i ovo

skyspoter skyspoter 21:11 29.08.2007

Re: Jedno obicno pitanje,

bollocks!!!!
moji samo urlicu na muziku. bilo koju a kao imaju pedigre.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:15 29.08.2007

A ovo

umiruje parkete
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:16 29.08.2007

Re: Jedno obicno pitanje,

da razgazi nego, mada mi smo stara shkola, nokte turpijamo na betonu, kochenjem:)
nsarski nsarski 21:21 29.08.2007

Re: Jedno obicno pitanje,

Imamo i klavir, to nije problem. Ali, kad pocnem da sviram usnu harmoniku ili frulu, moj pas pocne da zavija tuzno. Da li je zbog zvuka, ili mog "talenta" jos nisam otkrio. U svakom slucaju, to ga ne smiri. A kliza se, to je tacno - ko u crtacima:))
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:22 29.08.2007

Re: Jedno obicno pitanje,

moj prethodni pas, koga josh nisam prebolela, a kako stvari stoje, bice necu nikad, reagovao je na flautu. a krenesh da mu duvash, prati savrsheno, laje, a na saks je i zavijao.

ovaj sadashni pas, jok, a jesmo mu svirali i s talentnom i znanjem i onako, na duvku, bezveze.

klavir nemamo, prodali 1999. skoro za dz, da platimo zaostalu struju da nas ne iseku. a dobro nas je sluzhio, chak smo na njemu i chist vesh drzhali, pa kad neko od mladunaca drekne - jel' ima neke chiste charape, fino kazhesh - na klaviru.

Nevena Nevena 21:22 29.08.2007

Re: Jedno obicno pitanje,

skyspoter
bollocks!!!! moji samo urlicu na muziku. bilo koju a kao imaju pedigre.


:))))))))))))))))))))))))))

onda ipak jedna maca mozda moze da bude resenje



vidomir pavlovic vidomir pavlovic 21:32 29.08.2007

Re: Jedno obicno pitanje,

IJU KAKO LEPA MACA

kao da jede samo dugotrjano mleko i švapski sir ova nije za običan parket....
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:40 29.08.2007

A kako su

tek crne mace em lepe, em muzikalne
dragan7557 dragan7557 21:40 29.08.2007

Re: Učitelju,

Jelica Greganović
moj predlog za rešenje problema - mačka.


To je kopiranje premijera i u krajnjoj liniji Richard-a Burton-a na koga ovoj pošto poto pokušava da da liči.Vidi Thomas Becket film samo brez maćke.
Nevena Nevena 21:44 29.08.2007

Re: Jedno obicno pitanje,

vidomir pavlovic
IJU KAKO LEPA MACAkao da jede samo dugotrjano mleko i švapski sir ova nije za običan parket....

A ova?


Nevena Nevena 21:45 29.08.2007

Re: Jedno obicno pitanje,



ili ova?

dragan7557 dragan7557 21:47 29.08.2007

Re: A kako su

Jelica Greganović
tek crne mace em lepe, em muzikalne


Slika i prilika mačaka Borke Vučić a razumeju se u finansije,psebno obučene za lov u mutnom.
Nevena Nevena 21:49 29.08.2007

Re: Učitelju,

Jelica Greganović
moj predlog za rešenje problema - mačka.


Pravo resenje:)))

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:02 30.08.2007

Re: Jedno obicno pitanje,

nsarski
hahahahaha...moji proklizavaju u dnevnom boravku..gde su plocice....ali mislim da njima to i odgovara.,...jer legnu...pa uzivaju!
poz
bkc
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:04 30.08.2007

Re: Učitelju,

Jelica
Ne nasedajte na Jelicin predlog za macke....Nastace samo jos veca jurnjava..umesto klizanja,....Bolje je da se klizaju...
miladin miladin 10:33 30.08.2007

Uzitak

[youtube]http://www.youtube.com/Tommy Emmanuel-Angelina[/youtube]
Evo malo uzitka pozdrav svima...
margos margos 12:04 30.08.2007

Re: Učitelju,

nsarski
Ma parket je u celoj kuci. quote]

Pitajte vi ipak veterinara... kazu da je parket 'smrt' za psa... 'razgazen parket' je bolji od novog - svakako!
Ili mozda da postavite neke stazice po kojima bi isao..?
poz,
elefteria elefteria 02:24 02.09.2007

predvecerje

[b][/b]mislim da su i pecenjaci obelezili vas protekli vikend?sto i nije tako lose morate priznati .ipak se desavaju i neke pozitivne stvari u vasem prelepom okruzenju .HVALA:)
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:13 02.09.2007

Re: predvecerje

Hahahahahh....provaljen sam sa tim pecenjacima....Ali to je bilo u cerkinom aranzmanu, a i zdravstveno, nakon njih nisam bas prosao....Hm,,,.Hvala za prelepo okruzenje....i JOS LEPSE DRUSTVO, doduse mladje i nije moje...al Neka!!
poz
BKC
PS>HM i a sinoc i spagete..hvala bogu te nisam probao!!!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana