Srpske antinomije

wukadin RSS / 31.01.2009. u 17:52

 

Nedavno sam jednom blogeru dao preporuku (nije moje da savetujem, a ne bih da to bude shvaćeno kao pretnja) kako nije baš zdrava mržnja prema svemu što nije zapad, globalizacija, ateizam i pseudo-urbano. Ova preporuka je bila na osnovu njegovih postova koje sam čitao i pre nego sam počeo da pišem, i nije tvrdnja da on tu spada, nego recimo stav da ima indicija, da se tako nešto da nazreti iz njegovog pisanja.

Odgovor je usledio brzo, i instinktivno. Nije me uopšte iznenadio. Zapravo to nije bio odgovor nego izvrtanje mojih reči u citatu (kao on reče »redakcija«). Po njemu nije zdrava mržnja prema svemu što nije istok, antiglobalizam, pravoslavlje i pseudo-ruralno. Naravno, ispada da se tako nešto odnosi na moju malenkost, a on nije imao prilike da se u tako nešto uveri. Da ga delimično opravdan, nije mogao da se uveri ni u suprotno, osim jednoga od četiri navedena - prilikom rasprave o religiji poprilično jasno sam izneo svoju skepsu prema monoteističkim religijama objave. Ako tu spada pravoslavnje kao deo hrišćanstva, onda je jasno da nisam neki veliki vernik te vere, barem ne dogmatski.

Moglo bi se pričati koliko su tačno iznete suprotnosti. Ja neću o tome sada pisati, ali voleo bih da vidim to u raspravi, ako je bude. Zašto bi baš pseudo-ruralno bilo suprotnost pseudo-urbanom?! To ostavljam čitaocu.

A sada ću pokazati kako ove podele, tipično srpske, iako u velikoj meri promašene, ne stoje. Ne stoje u mom slučaju, ni u slučaju dosta ljudi čije sam stavove imao prilike da vidim.

Ja ne mrzim sve što nije istok. Nemam nikakav problem sa (državama, politikom) Venecuele, Bolivije, Brazila i Kube koji su dobrano na zapadu. Ne mrzim ni sve što nije antiglobalizam. Nisam primetio da je predsednik Tadić antiglobalista, a u poslednje vreme ne radi loše - potpisao je u prelaznom roku za Gasprom. Inače, nije li Južni tok i akvizicija NIS-a još jedan oblik globalizacije?! Za pravoslavlje sam već rekao. Dodao bih i da ne podržavam pravoslavne zemlje u svim sukobima. Nisam podržao etiopsku okupaciju dela Somalije. A pseudo-ruralno?

I onda sam rekao, i ponavljam, ja i ne znam šta je to. Svi se nešto trse da su urbani, što bi se neko folirao da je ruralan? Još neko bitan... Možda znam za jedan primer, i on je diskutabilan, jednog bivšeg političara koji na ovim blogovima i dalje ima mnogo fanova. Neću da ga imenujem, jer je bivši.

Koju smo pouku izvukli? Možda da nije sve crno-belo, a da kritika nekoga ne mora da znači da je onaj ko kritikuje sve suprotno. Kada je predavana ta lekcija »javnost« u Srbiji je spavala...

A što se tiče mržnje - može li ona biti zdrava. Ne znam, nisam stručnjak. To ostavljam čitaocima, pošto se autorka jedne emisije o kojoj se ovde dosta piše, ne tako davno hvalila da nekoga baš zdravo mrzi.



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

adam weisphaut adam weisphaut 19:31 31.01.2009

Čitajući post,

ispada da je moj odgovor-ničim izazvan.
Ali čime je izazvana prepooruka?
wukadin wukadin 15:26 03.02.2009

Re: Čitajući post,

Najteže je gledati sam sebe. Nije li još Ilija Čvorović rekao "ja ne mogu da vidim sebe sa strane"...
Pa ništa kolega, podsetite se malo svojih postova, zašto imate potrebu da dokazujete kako je Amerika bolja od Rusije, ili kako su Rusi počinili više nepočinstava. Ima tu i vremenskog relativizma - Ajnštajn bi imao šta reći na vaše postove. Kada vam se ukaže na robovlasništvo, vi "meni je bitnije ono što je sada"... A SADA je da je Rusija izvela samo jedan napad van svojih granica u poslednjih 15 godina, i to kad su bili ugroženi državljani Rusije. A koliko su izveli Amerikanci i sa kojim razlozima... Sad ćete verovatno naći da vam je nešto drugo bitno. Možda to što im je predsednik lepo preplanuo, kako reče jedan Evropljanin.
Pravoslavlje... Pa čini mi se da ste imali dosta jetkih primedbi. Uostalom, vi ste sami uzeli antinomiju ateizam - pravoslavlje, ja vas nisam na to terao.
A psudo-ruralno i dalje ne znam šta je...

Uostalom, to je prosto. Možete sad reći: Ja ne mrzim sve što nije zapad jer... pa navedete šta vam je van političkog zapada gotiva (Japan i Južna Koreja tu zasada ne spadaju, mada ima i tamo znakova osvešćenja). Ili "ne mrzim sve što nije ateizam" pa ... znate već. Mala vežba iz duhovne i političke fleksibilnosti nikad nije na odmet.
adam weisphaut adam weisphaut 08:03 04.02.2009

Re: Čitajući post,


zašto imate potrebu da dokazujete kako je Amerika bolja od Rusije, ili kako su Rusi počinili više nepočinstava.

Zato što je Rusija velika sila, istorijski ništa manje nemilosrdnija od SAD, naprotiv, sa unutrašnjim uređenjem koje je hronično autoritarno, koje takođe rado izvozi a ima puno onih koji bi ovde da im kupe taj proizvod.
A SADA je da je Rusija izvela samo jedan napad van svojih granica u poslednjih 15 godina

Sada je i njeno unutrašnje uređenje koje mi izaziva građenje, sad Rusija čuva srpsku lejdi Magbet, sada je Rusija stecište napad na rasnoj osnovi, sada se u ruskim medijima gaji onaj duh imperijalne osuječenosti kojije gajila jedna druga evropska država posle WWII...
Pa čini mi se da ste imali dosta jetkih primedbi.

A da li je zabranjeno biti jedak i ne daje li crkva (srpska) dovoljno razloga za to?
Zašto mi ne smeta recimo rumunska, bugarska, grčka, nego baš ova?
Pa zato što je ova društveni čimbenik sa političkim ambicijama, a šta ko veruje kad se zavuče u svoju keliju me iskreno briga-a ako me je briga-što bi mi smetako? Ergo ne mrzim pravoslavlje-jednostavno sam kritičan onako kako bih bio kritičan prema recimo katoličkoj crkvi u Hrvatskoj.
A psudo-ruralno i dalje ne znam šta je...

Folksy. kitch sentiment glede srpskog sela koje postoji samo u svesti nacionalno romantične inteligencije.
pa navedete šta vam je van političkog zapada gotiva

Ne gotivim ništa posebno u politici, samo mislim o onom šta je korisno.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana