Srecni mrav

Vesna Knežević Ćosić RSS / 28.08.2007. u 20:01

Jednom davno ziveo je srecan i vredan mrav koji je svaki dan dolazio rano ujutro prvi na posao. Ceo radni dan bio je veseo i odlicne volje i dok je radio pevusio je vesele pesmice. Bio je srecan dok je radio i njegovi rezultati su bili odlicni.

 

No, radio je bez usmerenja, jer uopste nije imao nadredjenog sefa. Zato je gospodin strsljen, direktor firme, odlucio da takva situacija ne moze da potraje i zaposlio je bubamaru koja je imala veliko iskustvo sa upravljanjem.

 

Prva briga bubamare bila je da organizuje pracenje dolazaka i odlazaka mrava na posao/sa posla. Uspostavila je u tu svrhu i sistem prijemnih i odlaznih dokumenata. Zbog povecanog obima posla oko papira su morali zaposliti sekretaricu koja bi pripremala papire i izvestaje. Pauk, kojeg su za tu funkciju zaposlili, je odmah uspostavio sistem arhiviranja i postao je odgovoran i za preuzimanje telefonskih poziva.

 

U medjuvremenu je srecni i vredni mrav samo radio, radio i radio. Direktor strsljen je bio odusevljen sa izvestajima koje je dobijao od bubamare i uskoro je poceo da zahteva uporedne studije sa grafikonima, pokazateljima i analizama trendova razvoja. Zbog povecanog obima posla bilo je nuzno zaposliti hrcka koji bi bio direktna pomoc direktoru i kupili su mu odmah nov racunar sa stampacem.


Veoma brzo je srecni i vredni mrav poceo da se zali na svu tu papirnu vojsku sa kojom je morao po novom da se bori. Direktor je odmah video da je potrebno najhitrije reagovati. Kreirao je novo radno mesto sefa sluzbe koji bi nadzirao srecnog i vrednog mrava.
Na novo radno mesto je zaposlio cvrcka koji je odmah po svom dolasku zamenio celokupni namestaj u svojoj kancelariji i na zahtev dobio ergonomski oblikovanu stolicu i nov racunar sa ravnim LCD ekranom.

Posto je broj racunara narastao morao se kupiti i instalirati i mrezni server. Novi sef sluzbe je shvatio da hitno treba pomocnika (koji je uzgred bio njegov pomocnik i u prethodnoj firmi) za pripremanje strateskog nacrta upravljanja i proracuna sluzbe. U pozadini cele price mrav je postajao sve manje srecan i sve manje produktivan.

Sef cvrcak je odusevljeno zakljucio da mora naruciti studiju o socijalnom raspolozenju i zadovoljstvu zaposlenih u firmi. Kada je direktor strsljen pogledao cifre i na osnovu njih shvatio da firma, u kojoj je radio srecni i vredni mrav, nije vise tako rentabilna kao pre, duboko se zamislio. Unajmio je najelitnijeg savetodavca, gospodju sovu kojoj je rekao da izvrsi potpunu dijagnostiku firme i da predlozi resenja za poboljsanje rentabilnosti na nacin da firma posluje kao pre.

 

Gospodja sova je po tromesecnom detaljnom analiziranju odnosa u firmi direktoru predala sledeci izvestaj: "U firmi je previse zaposlenih!" Direktor strsljen je prihvatio stucnu analizu i odmah otpustio mrava.

  Pricu o srecnom mravu poslala mi je prijateljica:)

 

Atačmenti



Komentari (64)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Mungos Mungos 20:27 28.08.2007

Genijalna prica!

To se upravo dogaja(lo) sa ovdasnjim (SAD) ultra-mega-giga-kompanijama, mahom trgovackim: prateca administracija i mere kontrole & bezbednosti u njima je toliko narasla ( a uz to i troskovi poslovanja) da se pribeglo redukovanju "mrava", ne bi li se odrzao neki profit. Naravno, sve to je izazvalo strmoglavi pad kvaliteta usluge, pa je zbog toga sve izrazenije nezadovoljstvo potrosaca..

Ono sto je medjutim za jos vecu paznju, je cinjenica da te kompanije prakticno ne ostvaruju nikakav profit na "konvencionalan" nacin (prodajna cena - nabavna cena - ukupni troskovi poslovanja=profit} vec mahom spekulativnim radnjama: movac od prodaje obrcu na berzi, kroz visokorizicne kratkorocne investicije; raznim muvanjima sa penzionim osiguranjem & sopstvenim akcijama; neplacanjem poreza u realnom iznosu.

Bio sam menadzer nizeg ranga u dve takve kompanije, pa... samo pitajte!:)

Mungos, The Realni

"Ako kanis pobijediti, ne smijes izgubiti!" (Alan Ford)

"
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 22:38 28.08.2007

Re: Genijalna prica!

Mungos: To se upravo dogaja(lo) sa ovdasnjim (SAD) ultra-mega-giga-kompanijama (...)
Ono sto je medjutim za jos vecu paznju, je cinjenica da te kompanije prakticno ne ostvaruju nikakav profit na "konvencionalan" nacin (prodajna cena - nabavna cena - ukupni troskovi poslovanja=profit} vec mahom spekulativnim radnjama: movac od prodaje obrcu na berzi, kroz visokorizicne kratkorocne investicije; raznim muvanjima sa penzionim osiguranjem & sopstvenim akcijama; neplacanjem poreza u realnom iznosu.

To se, čak mnogo izraženije, događa(lo) i sa ovdašnjim (SRB) javnim preduzećima.

Ovo mi više liči na basnu za javna preduzeća jer, za razliku od njih, privatne firme ipak moraju da privređuju da bi opstale. Većina naših javnih preduzeća i teorijski i praktično ne ostvaruju ama baš nikakav profit ni ovako ni onako, ni konvencionalno ni ispod žita, a odolevale su zubu vremena i logici tržišta bez obzira na rezultate rada. Pritom, uglavnom su svi stršljeni, bumbari, paukovi, cvrčci, kukci, bubamare i drugi insekti u tim preduzećima međusobno u srodstvu, prijateljskim ili ljubavnim vezama.

Srpska realnost - da nije basna, bila bi španska serija.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 01:27 29.08.2007

Re: Genijalna prica!

Većina naših javnih preduzeća i teorijski i praktično ne ostvaruju ama baš nikakav profit ni ovako ni onako, ni konvencionalno ni ispod žita,

Uf, uf, diplomirao sam ekonomski fakultet pre 20 godina, ali ovo su neke nove kategorije izgleda u nauci, "teorijski i praktican" profit javnih preduzeca , profit javnih preduzeca "ni ovako ni onako", "konvencionalni i ispod zita" profit javnih preduzeca. Rece pre neki dan da si student, jel' ti to studiras ekonomiju zapravo, izvini sto pitam?
sa ovdašnjim (SRB) javnim preduzećima.

Srpska realnost - da nije basna, bila bi španska serija

Takodje, pricao si na svom blogu i o "srpskoj zenidbi" isto u negativnom kontekstu, te o nekim "cedomorstvima" - jel' ja to ne shvatam dobro, ili mi se cini da ti mrzis Srbe, kad ovako podrugljivo pricas o njima. Ja razumem da odredjene pojave u drustvu treba kritikovati, zapravo slazem se sa tim - da negativne pojave treba obavezno kritikovati, ali zasto svakoj negativnoj pojavi u drustvu obavezno pridajes taj nacionalni atribut - srpki. Mislim visenacionalna smo sredina, ovo je vrlo osetljivo sto radis - mislim da bi trebao da budes oprezniji - narocito kada se podrugljivo podsmevas ("Srpska realnost - da nije basna, bila bi spanska serija).

Na kraju postavio bih ti pitanje: da li ti to koristis svaku priliku da izrazis mrznju i gadjenje, prema tom srpskom, ili si jednostavno neoprezan i ne osecas gresku?

Mungos Mungos 02:08 29.08.2007

Re: Genijalna prica!

Srecko, ono sto sam izneo je upravo poenta! Tragedija i jeste u tome da se velike americke kompanije sa zvucnim imenima, ponasaju bas kao nekadasnja DRUSTVENA (a ne javna) preduzeca! Zato me uvek gledaju sa cudjenjem kada kazem "joj stro me ova nasa firma podseca na SFRJ - kompanije.

Razlika je samo u tome sto ovi, kako sam vec naveo, ostvaruju profit muvanjem na berzi, sa penzionim fondovima i varanjem zaposlenih (posebno onih na "dnu" sa popustima za akcije kompanije.

Sto bi se reklo: "sve je isto, samo Cede nema!":)

Mungos, The Dos'o, Vid'o, Otis'o

P.S.Zdravicu, nemo' se uzbudjavate oko ovog nezdravog! Takvima ni da crtas tacku po tacku ne bi bilo jasno zbog zaslepljenosti nekom indukovanom mrznjom, nastalom u potrazi za kakvim-takvim identitetom. Sreca da jos ima nas pri pameti!:)
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 02:13 29.08.2007

Re: Genijalna prica!


Ma ne uzbudzavam se Mungose, ali on mnogo grijesi:

A tko grijesi - ne vrijedi

The Ja:)

P.S. Mada tko grijesi - ima pravo na popravku:)
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 02:44 29.08.2007

Re: Genijalna prica!

Bojan Zdravic: Uf, uf, diplomirao sam ekonomski fakultet pre 20 godina, ali ovo su neke nove kategorije izgleda u nauci, "teorijski i praktican" profit javnih preduzeca , profit javnih preduzeca "ni ovako ni onako", "konvencionalni i ispod zita" profit javnih preduzeca. Rece pre neki dan da si student, jel' ti to studiras ekonomiju zapravo, izvini sto pitam?

Nisam ekonomista, slobodno ponudi drugačiju interpretaciju. Kao student filozofije, trudim se da budem jednako otvoren za svaki argument.
Takodje, pricao si na svom blogu i o "srpskoj zenidbi" isto u negativnom kontekstu, te o nekim "cedomorstvima" - jel' ja to ne shvatam dobro, ili mi se cini da ti mrzis Srbe, kad ovako podrugljivo pricas o njima. Ja razumem da odredjene pojave u drustvu treba kritikovati, zapravo slazem se sa tim - da negativne pojave treba obavezno kritikovati, ali zasto svakoj negativnoj pojavi u drustvu obavezno pridajes taj nacionalni atribut - srpki.

Srbin sam i ne mrzim Srbe, baš naprotiv! Međutim, mislim da slučaj ženidbe koji sam opisao nije primer za pohvalu, kao ni slučajevi čedomorstava koje sam pomenuo negde u raspravi sa tobom (drugi ljudi su u komentarima ispričali slične anegdote o ugovorenim brakovima). Drago mi je što se slažeš da negativne pojave u društvu treba kritikovati, ali praviš projekciju kada mi kažeš: "svakoj negativnoj pojavi u drustvu obavezno pridajes taj nacionalni atribut - srpki" (?). Naime, kada pominjem neuspešna domaća društvena preduzeća ili nerazvijena ruralna područja, ne govorim o etničkim zajednicama (SRB nije etnička, već državna oznaka). Drugo, govorili smo samo o dve negativne pojave i nijednoj nisam dodavao nacionalni atribut, prosto govorio sam o njima kao o domaćoj realnosti.
Mislim visenacionalna smo sredina, ovo je vrlo osetljivo sto radis - mislim da bi trebao da budes oprezniji - narocito kada se podrugljivo podsmevas ("Srpska realnost - da nije basna, bila bi spanska serija).

Iz komentara kojeg citiraš je očigledno da pod izrazom "srpska realnost" podrazumevam realnost Srbije, a ne Srba. U pravu si kada kažeš da smo svi u istom sosu, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Ukoliko smatraš da ne treba da se na sarkastičan govori o društvenim preduzećima u Srbiji, bolje je da kažeš zbog čega to misliš umesto što se prosto zgražavaš nad sarkazmom i neopravdano mu pripisuješ nacionalnu konotaciju.
Na kraju postavio bih ti pitanje: da li ti to koristis svaku priliku da izrazis mrznju i gadjenje, prema tom srpskom, ili si jednostavno neoprezan i ne osecas gresku?

Već sam ti rekao da ne mrzim, ali ova spekulacija o "gadljivosti" u kontekstu svih tvojih prethodnih pogrešnih interpretacija definitivno potvrđuje da ti ne polemišeš samnom, već sa nekom svojom fantazijom. Napravio si katastrofalno pogrešnu procenu mojih nazora. Iako je naravno moguće da sam u pojedinim ocenama neoprezan, potpuno sam siguran da nikada nisam podgrevao netrpeljivost prema nekoj naciji, a pogotovo ne prema svojoj.

Jedan savet za tebe: ako si već dovoljno odvažan da iznosiš zapaljive optužbe, onda bar budi oprezan i temeljan kada to činiš jer svaka reč bez pokrića vodi ka daljoj inflaciji njihovog značaja - rastućoj inflaciji značaja tvojih reči.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 04:30 29.08.2007

Re: Genijalna prica!



Već sam ti rekao da ne mrzim, ali ova spekulacija o "gadljivosti" u kontekstu svih tvojih prethodnih pogrešnih interpretacija definitivno potvrđuje da ti ne polemišeš samnom, već sa nekom svojom fantazijom. Napravio si katastrofalno pogrešnu procenu mojih nazora.

Pa dobro ok, hvala na odgovoru, ja nisam ni napravio procenu tvojih nazora, ja sam ti samo postavio pitanje. Ja te nisam optuzio, ja sam te samo pitao - procitaj moj post. Ok, odgovorio si mi, ne moras sad ti mene da optuzujes, zato sto sam te nesto pitao. Valjda mi dajes za pravo da ti postavim pitanje?
Postavio sam ti pitanje, jer nisam bio siguran u tvoj stav - trazio sam pojasnjenje. Ako te interesuje, tako izgledas kada te citam. Nisam te pitao iz cista mira.

Ne mogu da shvatim da izvlacis konkluziju iz jos neustanovljene premise. Moje pitanje ne moze biti moj stav, odnosno premisa iz koje ces izvuci konkluziju. Filozof si, znas o cemu ti pricam.
Zato je ovo nize, potpuno besmisleno
:
Jedan savet za tebe: ako si već dovoljno odvažan da iznosiš zapaljive optužbe, onda bar budi oprezan i temeljan kada to činiš jer svaka reč bez pokrića vodi ka daljoj inflaciji njihovog značaja - rastućoj inflaciji značaja tvojih reči.

Moj post je bio apsolutno dobronameran. Ako si iole samokritican, shvatices poentu.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 06:35 29.08.2007

Re: Genijalna prica!

ili mi se cini da ti mrzis Srbe, kad ovako podrugljivo pricas o njima


bojane, aj' molim te zaobidji teshke rechi i prozivku, chovek je samo napisao "srpska posla", nece nacionalno bice da ti krepa od toga.

tom tom 07:23 29.08.2007

Re: Genijalna prica!

e, ovaj zdravić se stvarno zakačio za tebe, očigledno je da ima neku fiksaciju....čitao sam tvoj komentar i bio mi je sasvim ok a onda se on kači sa nekim teorijama zavere...mislim stvarno...
deki_swe deki_swe 10:47 29.08.2007

Re: Genijalna prica!

Bojan är možda u pravu. Često se kao uzrok loših pojava pominje nešto kao "kod nas", "u bivšoj SFRJ", "u Srbiji", "kod srba", "na balkanu" itd - kao da geografska, nacionalna i etnička dimenzija jedini imaju uticaj na sve moguče pojave. Možda se radi samo o nekakvoj "politizaciji" - neznam. Bojan samo želi reči da se izbjegava, ili nezna, prepoznati pravi uzrok problema.
Sergel Sergel 10:48 29.08.2007

Re: Genijalna prica!

Ma (ajde necu da kazem paranoja...) pusti zmijolovac komentare grudibusaca koji u svakoj satiri vide bodlju uperenu prema svom slepom oku. A sto se Cede tice, nisi u pravu jerbo, jes da onog Cede nema, ali ima Jovanovica koji brije s elektricni aparat :)

PS. Sjajna formulacija vezana za basne & konkvistadore plebejskog prostora nase domovine:) U prevodu imas totalnu kongruenciju od mene ( a i jasan mi je tvoje ratno ime).
tom tom 13:32 29.08.2007

Re: Genijalna prica

.
tom tom 13:36 29.08.2007

Re: Genijalna prica!

deki_swe
Bojan är možda u pravu. Često se kao uzrok loših pojava pominje nešto kao "kod nas", "u bivšoj SFRJ", "u Srbiji", "kod srba", "na balkanu" itd - kao da geografska, nacionalna i etnička dimenzija jedini imaju uticaj na sve moguče pojave. Možda se radi samo o nekakvoj "politizaciji" - neznam. Bojan samo želi reči da se izbjegava, ili nezna, prepoznati pravi uzrok problema.


Bojan uopšte nije u pravu. Maliciozan je i ima neku fiksaciju na Sekeljića, to se vidi iz aviona..
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 13:46 29.08.2007

Re: Genijalna prica!


Gazdarice, nema problema - kao ti kazes. Deki swe, hvala ti sto me branis, upravo to sam juce propustio da napisem
Bojan är možda u pravu. Često se kao uzrok loših pojava pominje nešto kao "kod nas", "u bivšoj SFRJ", "u Srbiji", "kod srba", "na balkanu" itd - kao da geografska, nacionalna i etnička dimenzija jedini imaju uticaj na sve moguče pojave. Možda se radi samo o nekakvoj "politizaciji" - neznam. Bojan samo želi reči da se izbjegava, ili nezna, prepoznati pravi uzrok problema.

Bojan Zdravic Bojan Zdravic 13:50 29.08.2007

Re: Genijalna prica!

tom
Bojan uopšte nije u pravu. Maliciozan je i ima neku fiksaciju na Sekeljića, to se vidi iz aviona..

Iz kojeg aviona, da nisi ti mozda maliciozan. Koji je tvoj argument kojim potkrepljujes svoj stav. Daj dokazi mi tu malicioznost, molim te - citiraj je.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 18:41 29.08.2007

Re: Genijalna prica!

Bojan Zdravic: Pa dobro ok, hvala na odgovoru, ja nisam ni napravio procenu tvojih nazora, ja sam ti samo postavio pitanje. Ja te nisam optuzio, ja sam te samo pitao - procitaj moj post. Ok, odgovorio si mi, ne moras sad ti mene da optuzujes, zato sto sam te nesto pitao. Valjda mi dajes za pravo da ti postavim pitanje? Postavio sam ti pitanje, jer nisam bio siguran u tvoj stav - trazio sam pojasnjenje. Ako te interesuje, tako izgledas kada te citam. Nisam te pitao iz cista mira.

Lepo je što si ljubopitljiv, samo treba izbegavati otrovne reči kad god imamo druge na raspolaganju.

Kao što reče Tom, u trenutku mi se učinilo da sam meta fiksacije.

Nego, da ne trolujemo ovu lepu basnu o vrednom mravu i neracionalnoj stršljenovoj ekipi...
pnbb pnbb 20:11 29.08.2007

Re: Genijalna prica!

To se upravo dogaja(lo) sa ovdasnjim (SAD) ultra-mega-giga-kompanijama, mahom trgovackim: prateca administracija i mere kontrole & bezbednosti u njima je toliko narasla ( a uz to i troskovi poslovanja) da se pribeglo redukovanju "mrava", ne bi li se odrzao neki profit


a sta ti mislis, mungose, jel im se takva mravlja situacija slucajno omakla, ili su vlasnici mega-giga kompanija glupi, pa ne znaju kako da prave profit, ili nesto trece?

ta cinjenica o kojoj pricas da je za mnogo vecu paznju, ne deluje li ti simptomaticno?

eh ti glupi vlasnici mega-giga firmi, bas nemaju pojma kako da naprave profit...

Bojan Zdravic Bojan Zdravic 20:47 29.08.2007

Re: Genijalna prica!

Lepo je što si ljubopitljiv, samo treba izbegavati otrovne reči

Jedan savet za tebe: ako si već dovoljno odvažan da iznosiš zapaljive optužbe, onda bar budi oprezan i temeljan kada to činiš jer svaka reč bez pokrića vodi ka daljoj inflaciji njihovog značaja - rastućoj inflaciji značaja tvojih reči.

Nema potrebe da mi dajes nikakve savete, te procene sta treba i kako raditi. Verovatno te je malko ponela cinjenica sto imas svoj blog, pa mislis da to znaci da mozes da delis lekcije iz svega i svacega - na svim blogovima, te da time automatski raspolazes pravom na kosmicku istinu. Ok, moze ti se to tolerisati na tvom blogu - tamo si domacin. Ali nemoj da te to ponese decace, da nam delis sad lekcije i packe po celom B92 blogu, pocevsi od neke tvoje teorije profita, preko "srpskih basni" te do toga sta ce ko da prica i radi na blogu. Jos si ti zelen za to, jos uvek nemas za to ni dovoljno obrazovanja, ni prakse - zaista zvucis izuzetno bezobrazno i komicno dok delis te direktive. Ajde sad u cosak, i nemoj da mi se obracas vise dok ne naucis da se ponasas i postjes starijeg od sebe.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 00:19 30.08.2007

Batina je iz raja izašla +

Bojan Zdravic: Ali nemoj da te to ponese decace, da nam delis sad lekcije i packe po celom B92 blogu, pocevsi od neke tvoje teorije profita, preko "srpskih basni" te do toga sta ce ko da prica i radi na blogu. Jos si ti zelen za to, jos uvek nemas za to ni dovoljno obrazovanja, ni prakse - zaista zvucis izuzetno bezobrazno i komicno dok delis te direktive. Ajde sad u cosak, i nemoj da mi se obracas vise dok ne naucis da se ponasas i postjes starijeg od sebe.



Hvala što si nam otkrio plemeniti izvor svog autoriteta: tu čvrstu, patrijarhalnu strogost zrelog muškarca.

Od sada ću Te gledati drugim očima... Da li smem da Te zovem "oče"?
dox dox 00:46 30.08.2007

Re: Genijalna prica!

Dobro bre Zdravicu jel ti pregledas komentar pre nego sto ga objavis?

Kazes da si dipl. ecc vec punih 20 godina, a ovde branis/zastupas vampire i ispicuture drzavnog budzeta, pritom se pozivajuci na odbranu srpstva! Nisam procitao nijednu tvoju smislenu rec o ekonomiji, ali vidim da ti se mnogo svidja milosevicevsko dzabalebarenje drustvenih preduzeca. Verovatno si i ti omastio brk u jednoj takvoj olupini samoupravnog socijalizma tokom protekle dve decenije tvoje karijere kao ekonomiste. Da nemas licencu za stecajnog direktora mozda?

Po tvojoj nekontrolisanoj nadobudnosti siguran sam da obavljas neku mnogo vaznu funkciju u srbijanskoj ekonomiji.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 04:20 30.08.2007

Re: Batina je iz raja izašla +

Da li smem da Te zovem "oče"?

Daleko bilo nakazo, pogledaj se nasta licis
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 04:26 30.08.2007

Re: Genijalna prica!

Dobro bre Zdravicu jel ti pregledas komentar pre nego sto ga objavis?

Kazes da si dipl. ecc vec punih 20 godina, a ovde branis/zastupas vampire i ispicuture drzavnog budzeta, pritom se pozivajuci na odbranu srpstva! Nisam procitao nijednu tvoju smislenu rec o ekonomiji, ali vidim da ti se mnogo svidja milosevicevsko dzabalebarenje drustvenih preduzeca. Verovatno si i ti omastio brk u jednoj takvoj olupini samoupravnog socijalizma tokom protekle dve decenije tvoje karijere kao ekonomiste. Da nemas licencu za stecajnog direktora mozda?
DOX
Po tvojoj nekontrolisanoj nadobudnosti siguran sam da obavljas neku mnogo vaznu funkciju u srbijanskoj ekonomiji

Koji si bre sad pa ti? O cemu pricas ti decko?
a ovde branis/zastupas vampire i ispicuture drzavnog budzeta, pritom se pozivajuci na odbranu srpstva!

o cemu pricas ti?
vidim da ti se mnogo svidja milosevicevsko dzabalebarenje drustvenih preduzeca
gde to vidis?
Verovatno si i ti omastio brk u jednoj takvoj olupini samoupravnog socijalizma tokom protekle dve decenije tvoje karijere kao ekonomiste

Decko zasto lupetas , kad ne znas nista o meni
Da nemas licencu za stecajnog direktora mozda?
Nemam zivim od 91. u inostranstvu

Po tvojoj nekontrolisanoj nadobudnosti siguran sam da obavljas neku mnogo vaznu funkciju u srbijanskoj ekonomiji.

Ma ne zivim i imam export-import firmu u USA.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 04:56 30.08.2007

Re: Genijalna prica!

DOX
Dobro bre Zdravicu jel ti pregledas komentar pre nego sto ga objavis?

Kazes da si dipl. ecc vec punih 20 godina, a ovde branis/zastupas vampire i ispicuture drzavnog budzeta, pritom se pozivajuci na odbranu srpstva! Nisam procitao nijednu tvoju smislenu rec o ekonomiji, ali vidim da ti se mnogo svidja milosevicevsko dzabalebarenje drustvenih preduzeca. Verovatno si i ti omastio brk u jednoj takvoj olupini samoupravnog socijalizma tokom protekle dve decenije tvoje karijere kao ekonomiste. Da nemas licencu za stecajnog direktora mozda?

Po tvojoj nekontrolisanoj nadobudnosti siguran sam da obavljas neku mnogo vaznu funkciju u srbijanskoj ekonomiji.

Izvini molim te - propustio sam da te pitam, jel' si bio na necemu dok si pisao ovaj post, ili ti je ovakvo stanje urodjeno?

Pozdrav
Bojan
dox dox 11:57 30.08.2007

Re: Genijalna prica!

Koji si bre sad pa ti? O cemu pricas ti decko?
Decko zasto lupetas , kad ne znas nista o meni

Kada si ti vrsio nuzdu u pelene ja sam vec bio ozenjen covek,zato pogni glavu kada se obracas starijem od sebe! Ko sam ja? Ja sam onaj ko ne trpi pridike o velikosprstvu od Srba koji su odbegli u inostranstvo.
o cemu pricas ti?

Napads ovde ljude koji kritikuju uzasnu situaciju u zemlji i rad drustvenih preduzeca, a ti si od toga istog pobegao cim je malo zagustilo. Ponavljam da nijednu jedinu smislenu rec o ekonomiji od tebe nisam procitao, a busas se da si dipl. ecc. Ova zemlja te je odskolovala da postanes visokokvalifikovani kadar, a ti si to ulaganje srbijanskog drustva strpao u licni kofer i odneo na noge Amerikancima, pa mi jos odande preko bare pricas kako je meni ovde situacija super. Sram te bilo, ko te tako vaspitao
imam export-import firmu u USA.

A da nisi ti jedan od onih "patriota" koji nam prave spoljno-trgovinski deficit sa USA? Jel si trgovao sa ovim nasim "biznismenima" iz '90-ih? Mora da jesi.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 13:50 30.08.2007

Re: Batina je iz raja izašla +




"My Father, my Father, why hast thou forsaken me" (Mark: XV, 34)

Oče moj, Oče moj, zašto me ostavi...?

Mora da si ti neki starozavetni otac.



Osećam se kao poznati lik one arhetipske priče:


Bojan Zdravic Bojan Zdravic 14:33 30.08.2007

Re: Genijalna prica!

A da nisi ti jedan od onih "patriota" koji nam prave spoljno-trgovinski deficit sa USA? Jel si trgovao sa ovim nasim "biznismenima" iz '90-ih? Mora da jesi.

Ma ne, ni jedan jedini posao nisam uradio sa Srbijom, od kada sam je napustio 91. godine. Spoljnu trgovinu u Srbiji rade iskljucivo Milosevicevi DB-ovci. Ja sam protiv DB-a i ovog drustvenog sistema, i uskoro cu registrovati stranku, koja ce u tacki broj 1 imati ukidanje DB-a, otvaranje dosijea i lustraciju istih - te samim tim rusenje ovog udbaskog-policijskog drustveno politickog sistema..
Ova zemlja te je odskolovala da postanes visokokvalifikovani kadar, a ti si to ulaganje srbijanskog drustva strpao u licni kofer i odneo na noge

Gresis ciko, mene je drzava Srbija izbacila iz zemlje, htela da me posalje preko Drine da ubijam neduzne ljude, dok je udbaskim sinovima dala polozaj u drustvu, fabrike i kapital, preko noci.

Prebrzo zakljucujes ciko - iz necega sto ne znas donosis zakljucke. Ako zaista imas toliko godina (ja imam 45) trebao bi da zvucis malo mudrije i opreznije.
Ponavljam da nijednu jedinu smislenu rec o ekonomiji od tebe nisam procitao, a busas se da si dipl. ecc.

Nismo ni govorili o ekonomiji.
Ja sam onaj ko ne trpi pridike o velikosprstvu od Srba koji su odbegli u inostranstvo.

Ovo ne razumem, moje je licno pravo da izaberem gde cu da zivim. Apsolutno sam protiv ideje o velikosrpstvu, nigde nisam ni rekao da je podrzavam - naprotiv, kategoricki sam protiv tog idiotizma. Vrlo si pristrasan i nekritican u ovoj diskusiji, cak i bezobrazan sa tim etiketiranjima. Vidim da si iznerviran, ali cinjenica da si iznerviran, uopste ne mora da znaci da si u pravu - izgledas smesno sa tim histericnim ponasanjem. Daj smiri se malo, pa mozemo i da nastavimo diskusiju ako hoces.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 23:35 30.08.2007

Re: Genijalna prica!

Dox, preporučujem vam da se okanete ovog čoveka, vidite da ne zaslužuje sagovornike.
Tarkovski Tarkovski 00:00 03.09.2007

Re: Genijalna prica!

Ma basne su super da oslikaju zivot u korporacijama. Dobro napisano.
d j o l e d j o l e 21:02 28.08.2007

Business joke

Mungos Mungos 02:10 29.08.2007

Re: Business joke

Da, znam tu pricu!:) Super sto si se setio tog primera!

Zdrav-po!

Mungos, The :)))

"Ako ih ne mozes pobijediti, a ti im se najebi m....!" )(Nije Alan Ford)
Sergel Sergel 21:16 28.08.2007

Hrcak je...

sisar sto iritira vegeterijance:) Prica je odlicna ali na zalost jedna od 814 varijanti na istu temu sa razlicitim likovima maznutih od Ezopa, ili bar Lafontena. Mislim da je prijateljica upecatljiviji efekat mogla da postigne da je umesto strljenu dodelila glavnu ulogu poskoku ili bar tvoru:)
mixmasterche mixmasterche 21:32 28.08.2007

Gde sam tu ja?

Sve je manje posla i sve je manje ljudi koji rade. Mnogo je uvoznickih firmi koji uvoze ovo ili ono, i sam sam radio u jednoj takvoj. Znam da se kod nas sve preterano marzira i nase shvatanje biznisa je daleko od normalnog. I sve mi to platimo kao krajnji konzumenti proizvoda ili usluga, kroz povecanje troskova poslovanja. To je veliki problem. A veci od velikog problema je kad su troskovi poslovanja veliki u javnim i drzavnim preduzecima, koje gotovo sve mi dotiramo iz budzeta. A najveci? E najveci je problem kad su ti troskovi napravljeni u drzavnoj administraciji. Koliko samo tu ima strsljena, sova, hrcaka i cvrcaka? Na svaki problem u drustvu i drzavi se odgovara sa osnivanjem po jedne agencije. Pa se onda vestacki produkuje srednja klasa ciji ce glasovi biti podeljeni izmedju DRS, SDD, SNG 26 i RS, vec kako ko zaigra na izborima. A gde je tu mrav i onaj koji jedva ceka priliku da postane mrav?
Mungos Mungos 02:44 29.08.2007

Re: Gde sam tu ja?

MixmasteruChe,
Znam da se kod nas sve preterano marzira


Sta bi rekli, npr. najveca americka department store kompanija Wal-Mart (za koju sam radio neko vreme kao menadzer) prozivede igracku u Kini za 18 CENTI i prodaje je u SAD za 14,99$? Da ne pominjem da ne placaju ijedan promil carine ili akcize, zato sto je to proizvela NJIHOVA kompanija u Kini, pa se transfer tretira kao "unutrasnji"...

Normalna marza za proizvod siroke potrosnje "normalnog" kvaliteta, u SAD moze biti najvise 25%. Sve preko toga - tesko da ces prodati.

Mungos, The Bljak

"Tko vara, ne igra posteno!" (Nije Alan Ford)
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:48 28.08.2007

Volim mravce,

ali imam toliko posla ovih dana da ne postizavam da pišem, zato odoh da radim kao mrav, a tebi draga - preporuka :)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 06:51 29.08.2007

Re: Volim mravce,

i ja i ja!
odo' da mravuljam, a tebi ljubac:)
nsarski nsarski 22:01 28.08.2007

Haha,

sjajan scenario. Mozda bi se mogao nazvati "Modifikacija Parkinsonovog zakona"? Broj zaposlenih se povecava dok ne ispuni kapacitete kompanije - nezavisno od posla.
Think "Zastava":)
Queeria Queeria 00:12 29.08.2007

I šta je onda bilo?

A šta se desilo posle?
Otišao u kafanu i napio se, pa otišao kući i pretukao ženu jer mu tražila novu bundu?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 06:48 29.08.2007

Re: I šta je onda bilo?

nemam pojma:)
izbor je shirok, od prodaje charapa na buvljaku, do kursa za strshljene:)
Kazezoze Kazezoze 09:51 29.08.2007

Re: I šta je onda bilo?

A mozhda ipak (zbog zasluga) nadje privremeno mesto u menzi isl.

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 10:43 29.08.2007

Re: I šta je onda bilo?

kazezoze, znala sam da ces da nadjes dooobru ilustraciju:)

heh, imam i ja jednu, skroz prigodnu, al' kako god da je okacim, trt, nishta:(
Srki Srki 05:20 29.08.2007

ETF, FON

Tuzni primer iz stvarnosti:

Mrav = dipl. elektroinzenjer.
strsljen, bubamara, pauk, hrcak, cvrcak, sova = dipl. ing. organizacije rada iliti fonovac.

Jel' moze neko da mi objasni cemu FON zapravo sluzi (osim da se ovi sto ne mogu da upisu normalan fakultet okite nekakvim titulama i diplomama i da onda slozno satru mrave)?

Nego, Mungose, moju malu firmicu od 5 inzenjera (ovih pravih, ne FON-ovaca) upravo kupuje jedna veeelika azdaja verovatno puna americkiih ekvivalenata fonovaca pa cu moci da se uverim da li je ovako kako pises . S obzirom na tvoje sitnomenadzersko, ali ipak vredno iskustvo, imas li neki savet kako da se (kao mrav) postavim spram te hijerarhije? Ili je jedino resenje da otvorim svoju kompaniju i samoproizvedem se u strsljena?

Pozdrav.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 06:29 29.08.2007

Re: ETF, FON

srki, aj' da ne diskriminishemo po shkoli, plz. koliko ja znam, FON je u medjuvremenu postao sasvim pristojna shkola, sa dobrim nastavnim kadrom, sa koje izlaze edukovani ljudi, chuh da imaju jako rachunarstvo...

ne mozhe se ni za sve etf-ovce reci da su samo inkubator za mrave. izlecu i iz tog gnezda buduci strshljeni.

'ocu kazhem, zayebi diskriminaciju, ja se naslushah i eteefovskog elitizma, pa kazhu, nish' shto nije tehnichka fizika itd:)


Atomski mrav Atomski mrav 07:02 29.08.2007

Re: ETF, FON

Tako je Vesna, a da i ne spominjemo koliko čovek zaista nauči na fakultetu a koliko na poslu... nakon samo par dana upoznavanja sa SAP-om meni je došlo da demonstrativno zapalim knjigu iz Baza podataka na sred studentskog trga...

Inače, hvala na (mravljem) postu. Preporuka! :)
Lilu Lilu 07:26 29.08.2007

Re: ETF, FON


Mrav = dipl. elektroinzenjer.
strsljen, bubamara, pauk, hrcak, cvrcak, sova = dipl. ing. organizacije rada iliti fonovac.

5 inzenjera (ovih pravih, ne FON-ovaca)


Vi sa ETF ste neka elita? Osim vaseg neospornog tehnickog znanja posedujete znanje iz organizacije, komunikacije ( ne izmedju masina , vec izmedju ljudi), pregovaranja i sl.? Kad je ta firma imala sve joj potrebno, sto vas nije bilo 50 zaposlenih, samo elektroinzenjeri, pa da sve puca od produktivnosti?
U mojoj sluzbi, jedne velike firme, su svi elektroinzenjeri ukljucujuci sefa a bolje bismo funkcionisali da su nam postavili cistacicu za sefa. Covek je genije sto se tice programiranja, ali ga podredjeni ne postuju, ne rade sta treba jer nema stav sefa, vecinu posla na kraju mora sam da odradi a cela firma informaticki lose funkcionise jer elektroinzenjeri hoce samo da programiraju niko nece da odrzava sistem i kontaktira sa korisnicima pa su frke svaki dan ko nije uradio sta treba.
Nama treba sef! I to po mogucstvu FON-ovac.
Nije problem u administraciji, vec sto se u istu u javnim preduzecima odavno zaposljavaju rodjaci, prijatelji, koji znaju da ne moraju da rade jer imaju zaledjinu.
Srki Srki 07:40 29.08.2007

Re: ETF, FON

Vesna, ti si naravno ovde sef, I mean no harm, vise da malo zamutim vodu. A i inspirisao me poredak u prici i slicnost sa tima kako su odredjeni strucni profili rasporedjeni po hijerarhiji kompanija . Mozda je to moja predrasuda i ponadah se da ce neko da me razuveri i poduci umesto da me proglasi za diskriminatora ;-).

Hej, ja ovo samo onako, iz mog malog iskustva, doduse bajatog par godina, kad su fonovci (ah, da i saobracajci) vazili za astrologe medju inzenjerima. Boze blagi ko je sve iz moje srednje skole isao na FON...Mozda gresim, ali ipak nesto sumnjam da je moguce da neka skola u roku od nekoliko godina, dakle krace od skolovanja jedne generacije i ne bilo gde, nego u Srbiji gde sve pa i skole postaju samo gore (ovo dolazi iz usta mojih nastavnika koje posecujem kad povremeno skoknem do kuce)) postane "dobra", kad svako ko bi tome mozda i mogao doprineti gleda da odleprsa sto dalje odatle. Pre ce biti da ostale skole postaju lose...

To da FON ima "jako racunarstvo" mi zvuci kao urbana legenda, iz usta nekog FON-ca, ne daj se prevariti. Cuh zalopojke drugara koji radi kao programer za neke strance berzance tu u BGD-u, a kome su uvalili da intervjuise kandidate za posao programera. Rezime intervjua kandidata: FON-ovci, bilo ih najvise, nadmeni do zla boga, ali sto se struke tice - Bogu plakati. PMF-ovci - sa druge planete, potpuno neupotrebljivi za prakticne svrhe. Jedino ETF-ovci (sa softverskog inzenjeringa) imaju neke veze sa celom pricom, primise na kraju jednog. Ok, ok, suvise mali sample za generalne zakljucke, zato sam i pitao da mi neko objasni.

A sto se ETF-a tice, uvek je bilo - ko ne polozi prijemni, ide na FON, Saobracajni (kad su ovi fakulteti izmisljeni) ili eventualno u Cacak, Nis ili NS. A ko polozi, ceka ga Caja na drugoj. Ko je prosao Caju, s njim nema zajebancije, ko nije, opet ide na FON. Kakav je poredak stvari sad j...m li ga...Tehnicka fizika (ili kako li se to sad zove?) je stvarno imala mnogo dobre studente, mozda najbolje na celom faksu, ali i dosta lose, one koji nisu mogli da ugrabe neki profitabilniji smer. Ali sto je imala zajebane asistente.....

Ok, rasplinuh se, da spustim loptu, sigurno si u pravu kad kazes da ne ode svako sa ETF-a na MIT (pogotovu ne poslednjih godina), kao i da nije svaki FON-ovac ogranicen, ali je iz nekog razloga vise ETF-ovaca medju mravima i vise FON-vaca medju ovim ostalim bubama. Zasto? .
Atomski mrav Atomski mrav 08:09 29.08.2007

Re: ETF, FON

Zar i ti, sine Srki? Kao, elektro faks u NS je mnoooogo lošiji od ETF u BG? Lakše se upisati? Lakše ga završiti? Ma sve je to OK, faks koji sam ja završio je najbolji i najjači, moj auto je najbolji, devojka/žena najlepša... :)
Srki Srki 08:28 29.08.2007

Re: ETF, FON

Lilu, ne znam to za elitu, ja sam bio sasvim osrednji student na ETF-u.

Sto se tice tvog pitanja u vezi sa mojom firmom, upravo je tako kao sto kazes - sve su bili elektroinzenjeri (mislim, jos uvek su). Od vlasnika, preko dizajnera, modelovanja, fabrikacije, QA-a, PCB developer-a , dizajnera mehanickih sklopova (hehehe, to sam bio ja, tek da se zna da mogu da naucim "isto sto mogu i masinci", a jedva sam polozio elektroniku kod Caje ;-)), laboratorijske nabavke, coveka zaduzenog za semiconductor operacije, customer relation i IT administratora. Jedino je salesman bio to sto jeste, bez ikakve skole, a i sekretarica (hocu reci "accountant manager". Ipak nije to sve - onda smo nabavili jos jednog inzenjera (elektro) za transistor assembly, a on je doveo zenu i komsinicu da rade na autobonderima. Na kraju smo unajmili jos tri tehnicara (elektro) za sve monkey poslove, s tim sto je jedan poceo da radi i sales. Dakle, 5 inzenjera i 5 tehnicara, a muva se tu i 2-3 graduate studenta sa lokalnog Univerziteta odakle sam i sam dosao, gle cuda svi elektroinzenjeri, koji isto tako rade manje vise sve, ukljucujuci i trk po burek i vrtenje rostilja na krovu svakog poslednjeg petka u mesecu....Firmu smo prodali za toliko para da bi bilo nekulturno da kazem, ne zato sto nam je falilo cvrcaka i strsljenova i sto smo ogrezli u haos i bezumlje, nego sto za sve postoji pravi trenutak, tacno pred ono kad strsljen odluci da unajmi bubamaru da postrojava mrave. Nekakvi fonovci u formi ne-tehnickog menadzmenta bi nam trebali ko rupa u glavi, a ni za ovim IT administratorom niko ne bi iskreno zalio, da ne radi i ostale elektroinzenjerske poslove.
Ali dobro, to o cemu ti pricas da vama treba i nije fonovac sa znanjima organizacije, komunikacje i pregovaranja, nego batinas. Ili neka druga malo bolja motivacija. Cekaj, da li hoces da kazes da se na FON-u stvarno uce te "magijske" vestine? Digli ruke od Pascal-a o Cobol-a?


Srki Srki 08:38 29.08.2007

Re: ETF, FON

Sorry, Mrave, nisam hteo da uvredim, stvarno je tako bilo, barem sto se prijemnog tice (a isti profani su i onako predavali na oba faksa). Kad sam ja upisivao faks, NS je bila moja prva alternativa ako puknem na ETF-u u BG, ali su zlikovci odlucili da po prvi put organizuju prijemni u isto vreme na svim ETF-ovima u Srbiji. To je bio poslednji prijemni po onom starom sistemu "4 sata za 4 zadatka", skoro da sam dobio cir na zelucu! Jos mi odzvanja zagrobni glas Srbijanke Turajlic u hali BG sajma: "Vreme je isteklo. Ako vam se prijemni ucinio tezak, ne brinite, bio je tezak i svima drugima...".

A ovo za auto i zenu je suva istina! ;-).

Atomski mrav Atomski mrav 08:59 29.08.2007

Re: ETF, FON

Ma neeee, nema uvrede :) Zato sam stavio smajli :)
Isti profani više ne predaju na ETF i FTN... promenile su se neke stvari (na bolje, bar što se FTN tiče)...
I, na kraju, džabe "prestižni" faks ako se ne zaposliš u struci, ako ne radiš posao koji je zanimljiv, koji te podstiče da stalno učiš i usavršavaš se, itd, itd...
I džabe ti je ako si završio faks "dupetom", tj. upornošću (i možda inteligencijom) a zapravo te čitava ta struka ne interesuje... ili si lenj ili nezainteresovan...
Zaključak: najradije bih sarađivao sa inteligentnim, sposobnim i poštenim ljudima bez obzira na to šta su od škole završili... :)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:49 29.08.2007

Re: ETF, FON

srki, samo za tebe, malo stilizovano:

Kada je, pre ihaha vremena, na velikoj panel sesiji, na kojoj su poznata imena prognozirala sudbinu objektno orijentisanih jezika, Edvard Yourdon, izdavač "Američkog Programera" ustao i pitao:

- Šta predlažete da uradimo sa tri miliona postojećih COBOL programera?

Odgovor je glasio:- POBITI IH!

-Lepo. A šta ćemo da radimo sa osamdesetjednom milijardom linija programa napisanih u COBOL-u?- nastavio je Yourdon.

Sive eminencije su rekle:- BACITI IH! Verovatno i onako nevaljaju!
Atomski mrav Atomski mrav 09:58 29.08.2007

Re: ETF, FON

Ne znam kad je to bilo, ali poneki od tih "umirovljenih" COBOL programera je mogao da uzme lepu kintu tamo krajem devedesetih, u jeku "Y2K bug" paranoje... :)

Da su mene pitali šta da se radi sa tri miliona postojećih COBOL programera i 81*10 EXP 9 linija COBOL koda u nadolazećoj eri objektno orijentisanog programiranja, ja bih rekao: "Napravite objektno orijentisani COBOL" :)
Lilu Lilu 11:24 29.08.2007

Re: ETF, FON

Ok,Srki, moja greska .
Mada mi izgleda da je bitna i delatnost firme. I velicina.
Ne znam za FON i sta uce iz programiranja. Samo mi je bilo logicno da su ih na takvom fakultetu naucili bolje organizaciju. Za koju smatram da nije "magijska" vestina vec nauka.
Srki Srki 19:24 29.08.2007

Re: ETF, FON

Ja sam verovatno zavrsio "prestizni" faks vise dupetom nego inteligencijom (kad uporedimo sa onim fantomima iz matematicke gzije kojim ni Laban nista nije mogao), ali mnogo volim svoj mravlji posao, narocito kad sve radi kako treba (a sto se realno reeeeeeeeetko desava ;-)). A volim i taj konstantni haos koji vlada u startup kompaniji i entuzijazam zaposlenih i improvizaciju skoro do perverzije. Volim i kad ima puuuuno posla, a tu ga uvek ima! I kad me nateraju da naucim neke stvari koje inace verovatno nikad ne bih...

Ej, svako postovanje za NS i elektronski faks u Nisu, neki od moji najboljih prijatelja iz studentskih dana koji su sad profani po raznim uiverzitetima ovde preko mora su potekli odatle, pa moram da budem fin da me ne napuse ako citaju ovaj blog ;-). A jel' znas mozda kako sad idu postdiplomske u Novom Sadu? Da li je i to samostalno ili ljudi i dalje idu u Beograd da polazu ispite?

Pozdrav.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:37 29.08.2007

Re: ETF, FON

qq, nije valjda da su samo ove inzhenjerske rachunardzije - mravchine:)

nekad je medju mojim drugarima iz te koshnice cirkulisao vic:

Kad porastem, bicu Caja!

:)

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:52 29.08.2007

Re: ETF, FON

etf, fon, tandaramandara:)

bila sam pri kraju faksa, ljut drushtvenjak, najljuci, kad svrnem u goste sas tadashnim zmuom, etf-ovcom kod njegovog ortaka, naravno, etf-ovca. ovaj moj na doktorskim studijama u usa, drugar mu profa na etf u bg, oboje tehnichka fizika, udarili u ezoteriju, sve prshti.

i secam se, ubacim se ja u pricu, pitam za jednog mog drugara iz gimnazije, super djak je bio, al' bash, znala sam da je upisao etf i nish' dalje nisam znala i tako, pitam ja tipa, jel' moj shkolski drug kod tebe i kakav je bla bla bla, a on mi kazhe, aaa znam znam, drzhao je demonstracije kod mene. tu ja skochim, kazhem, ma ne verujem bre, nije on iz te priche kewe mi, qq, ovaj kazhe, ma jeste bre i bash je bio dooobar, ja tu zinem, kazhem, ma nemoguce...:) jedva smo se sporazumeli shta su za njih demonstracije, a shta za jednog poshtenog filozofa, tj mene

blamchina:)
Srki Srki 20:27 29.08.2007

Re: ETF, FON

Hehehe, Caji bi mogao ceo blog da se posveti. Moje drugare i mene su jos u srednjoj skoli plasili njime: "videcete vi svoje kad dodjete kod Caje...". Taj covek je stvarno bio kultna licnost ETF-a, kojoj su u Elektronu jednom stampali bioritam za junski ispitni rok..., nekima po dobru nekima po zlu, zavisi ko je iz kog puta polozio elektroniku...Demonstratore su uveli kasnije, kad lista kandidata za elektroniku nije mogla da stane ni na nekoliko oglasnih tabli (to su bili oni polubogovi sto dobiju >6 kod Caje pa onda resavaju zadatke nama ostalim jadnicima...). A jednom smo se pre par godina posle predavanja na hodniku nasli profa na lokalnom faksu (inace ziva legenda beogradskog ETF-a, da ne pominjem sad ime) i moja malenkost, tada vec zavrsio postdiplomske ali kako sam bio jos uvek dokon cekajuci radnu vizu uzeo cas kod njega. I ne znam ni sam kako smo krenuli da evociramo uspomene na svoje ispite iz elektronike kod Caje, polagane u razmaku od dobrih petnaestak godina...Tu je svacija prica - drama! A oko nas stoji par ovdasnjih studenata, slusa i verovatno misli da preterujemo kad kazemo da ovde verovatno ni jedan A+ student ne bi ubo sesticu kod Caje ni iz vise pokusaja...



Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:13 29.08.2007

Re: ETF, FON

(to su bili oni polubogovi sto dobiju >6 kod Caje pa onda resavaju zadatke nama ostalim jadnicima...).


da da da, objasnili mi da su to "demonstracije", a ja mislila diz'o bunu i revoluciju, transparenti, shtrajk gladju i taj rad, a ono - pokazivach, qq
Atomski mrav Atomski mrav 06:42 30.08.2007

Re: ETF, FON

A jel' znas mozda kako sad idu postdiplomske u Novom Sadu? Da li je i to samostalno ili ljudi i dalje idu u Beograd da polazu ispite?

He he he... kad si ti otišao iz zemlje? Pa Srbija se barem po tom pitanju decentralizovala breee... naravno da ne moraš da polažeš ispite na postdiplomskim studijama u BG :) Inače, postdiplomskih studija ima k'o šodera... jbg, prvo su se bavili hiperprodukcijom "stručnjaka" kako bi dali mladima čime da se bave (da studiraju umesto da demonstriraju), pa kako sad ti silni stručnjaci nemaju posla, daj što više postdiplomskih studija da se besmisao nastavi... tako to otprilike izgleda.
Srki Srki 17:07 30.08.2007

Re: ETF, FON

Atomski mrav

He he he... kad si ti otišao iz zemlje? Pa Srbija se barem po tom pitanju decentralizovala breee... naravno da ne moraš da polažeš ispite na postdiplomskim studijama u BG :) Inače, postdiplomskih studija ima k'o šodera... jbg, prvo su se bavili hiperprodukcijom "stručnjaka" kako bi dali mladima čime da se bave (da studiraju umesto da demonstriraju), pa kako sad ti silni stručnjaci nemaju posla, daj što više postdiplomskih studija da se besmisao nastavi... tako to otprilike izgleda.


Uh, pa otisao sam 2000, taman pred pad Slobe. Ovo sam cuo od nekih drugara koji su putovali, drago mi je da se tu nesto menja i nadam se da su ti okolni faksovi dobra konkurencija beogradskom i da ne sluze kao tezga. Slazem se sa tobom u vezi sa postdiplomskim u Srbiji, ali mislim da i to ima slicnu terapeutsku vrednost kao i fakultet - cini ti se da radis nesto na tome da ostanes normalan. I ja sam tu prvo krenuo, firma placala i polozio sve ispite, za sta mi je trebalo skoro 5 godina koliko sam motivisan bio, a onda sam pred uzimanje teze zapalio, kad se ukazala prilika. Pa onda ovde ajd' sve ispocetka, prvo nisu priznali nista, a onda kad su videli da cu da zavrsim sa 4.0 dozvolili mi da prenesem tri komada .

Pozdrav Mrave.



Sergel Sergel 17:34 01.09.2007

Re: ETF, FON

Daj momak ne prduckaj i ne napadaj ljude koje ne poznajes. Otkud ti to pravo? Moze biti da Zdravic nikako nije u pravu ali ti nisi nikakav neprikosnoveni arbitar da odredjujes da li on zasluzuje ili ne zasluzuje sagovornika? Tolika doza arogancije i megalomanije nije dobra za zdravlje a ni za ovaj forum (blog) a da i ne govorim o tome kako si skrenus s teme i kakis o fakultetima i disertacijama. Da se izvinis Zdravicu i da budes dobar pa ce mozda vlasnik ovog bloga da ti odobri da i dalje lupetas po njemu! Ni ja nisam nikakav arbitar da o tebi sudim jer te ne poznajem (ne druzim se s ljudima takvog tipa) ali napravio sam izuzetak kad sam video tvoj bezobrazni komentar!

PS. Zdravica ne poznajem i nemam pojma ko je, osim da je homo sapiens!
Sergel Sergel 10:56 29.08.2007

Nije Alan Ford

...ali je Michael Elias. Kaze ovako on meni, poruci Mungosu da je Srbija divna zemlja i da mi tamo imamo "sve osim onoga sto nemamo"! Znaci neka se ne buni jer zamisli da "nemamo ni ono sto imamo"...a kad bolje razmislim, ima i toga:)
Ja se licno i irelevantno pitam: dokle ce bre vise taj ler gas kod nas?
MilutinM MilutinM 11:02 29.08.2007

Poučno

Vesna,

hvala za lep i poučan tekst. Bez obzira na sve komentare koji ga ne podržavaju.
Goran Nikolić Goran Nikolić 14:00 29.08.2007

mrav

genijalno
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 18:15 29.08.2007

FANTASTIČNO,

oduševio sam se pričom, tako obična tako kratka i prosta a nama (srbiji) oduzela , upropastila...preko 20godina truda. živaca... Nisu važni glumci REZULTAT JE OČIGLEDAN NAŠE OGLEDALO...
vidim se...
debela preporuka

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana