SHOTE MORI SHOTE

jande92 RSS / 29.01.2009. u 11:13

Ovih dana se zabavljam uz raznorazne tekstove obojene probudjenim nacionaliznom sa ''bivših prostora'' i u moru svega što čitam, putem elektronske pošte, mi je stigao mail od jedne drugarice koje me je baš oborio. Znamo se,  ozbiljna je žena, a na moje iznenadjenje isti tekst je poslala na jedno 100 adresa. Nisam još otpozdravio ali ukratko mail ide ovako..

Da li znate poreklo reči šota (shota), mislimo na igru i naravno pesmu koja je glavni dekor većine veselja, na kojima sam bar ja bio. Poreklo ove reči vodi od imena osobe koja se zove Šota Galica ili Šota Galjica koja je bila žena jednog kačaka-odmetnika Azema Bejta (1889-1924) iz sela Galica, koji je bio najpoznatiji bandit u to vreme i harao je Kosovom i Metohijom. Nakon njegove smrti, supruga je nastavila, koliko shvatam, preuzela bandu i harala, tj. nastavila porodičnu tradiciju pljačkanja, ubijanja...

Glavno je to da se za nju vezuje priča da je na planini Mokra (na severozapadu KIM) uhvatila šestoro srpske dece-čobančadi i na monstruozni način ih ubila. Priča se da je decu svezala, naložila vatru i bacila u oganj. Kao da ovo nije već dovoljno, ona je po priči sa svojim ''kačanicima'' igrala oko te vatre a oni su joj zapevali ''šote mori šote, šote mašala, stalno želim šote mori da te igram ja''. Čak se dalje tvrdi da je na mestu stradanja te dece podignuta spomen ploča ali su je komunisti krajem II Svetskog rata uklonili jer im je kvarila planove o dolazećem bratsvu i jedinstvu svih naroda i narodnosti.

Dalje u tekstu se nudi fotografija zlikovaca, zatim ''dokaz'' da na svim forumima kod šiptara gore pomenuti Azem zauzima visoko mesto po popularnosti, zatim pravo ime ubice Qerime Halil Galica i naravno tekst nekog sveštenika iz Republike Srpske koji ovo objavljuje i potvrdjuje u listu ''Svetosavsko zvonce'' sa početka 2007. godine.

Posle se naravno nudi i to kako se ponašati u raznim prilikama tj. šta raditi ako slučajno čujete ovu pesmu...itd.

E, sad se ja pitam šta da radim. Mislim imam jednu prijateljicu koja je profesor istorije muzike,ali blam me da pitam.

Pišem ovo ovako i molim moje poznanike i prijatelje da ne ''šire'' elektronskim putem ovakve tekstove jer me dobro protresu a ja nekako nemam ni snage da ih proveravam.

Atačmenti



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana