Mediji| Politika

pescanik na blogu

Biljana Srbljanović RSS / 27.01.2009. u 15:30

Portal B92 sa autorkama Pescanika ubrzano radi na tome da se citav sajt pescanik.net preseli ovde, u "sigurnu kuću". U medjuvremenu, kao što sam rekla, svoj blog ponovo aktiviram sadržajima čiji su autori saradnici Pešcanika. Danas objavljujem pismo autorki i dva teksta - Nikole Samardžića i Petra Lukovića. S jednom napomenom - pescanik.net čine tekstovi, ali ne i komentari čitalaca. Blogerski način komunikacije, posebno onaj koji se može zateći kod mene, nije prihvatljiv svakome. Molila bih vas da diskusiju vodite na primereni način i da budete pristojni prema gostima.

Hvala.Blogerka BS

 

Pismo slušaocima i čitaocima Peščanika

Posle pet dana blokade, nalazimo se u tranziciji ka bezbednijem mestu sa kojeg ćete uskoro moći da pratite sajt www.pescanik.net.

Pre toga, podnećemo krivičnu prijavu Tužilaštvu za visoko-tehnološki kriminal povodom napada na sajt Peščanik, zatim tužbu Četvrtom opštinskom tužilaštvu zbog demoliranja automobila koji je vozila Svetlana Lukić, a RTV B92 podneće prijavu smetnji Republičkoj agenciji za telekomunikacije (RATEL) povodom tvrdnji velikog broja slušalaca da je signal radija B92 ometan tokom trajanja emisije Peščanik 23. i 24. januara 2009. godine.

Sve naše slušaoce koji budu imali problema sa signalom radija B92 tokom trajanja narednih emisija Peščanik molimo da smetnje prijave Republičkoj agenciji za telekomunikacije poštom na adresu: RATEL, Višnjićeva 8, 11000 Beograd, preko e-mail adrese: ratel@ratel.rs ili putem kontakt strane na ovom linku.

Sve naše slušaoce i čitaoce pozivamo da slušaju emisiju Peščanik 30. januara 2009. godine u 9.30h na radiju B92.

Hvala vam na velikom broju pisama podrške i konstruktivnim predlozima,

Pozdravljaju vas dve Svetlane i mali tim radio emisije Peščanik

AKO VAM JE DOBRO, ONDA NIŠTA.

 

Poslednja odbrana i poslednji dani
Nikola Samardžić

Ugašen je Peščanik. Bez namere da podsećam, bilo je osnova za pretpostavku da će odustajanje od evropskog zakonodavstva, zaoštravanje odnosa sa susedima i oslonac na Rusiju doprineti političkom zatvaranju u javnom domenu. Odatle nije dug put do osporavanja ljudskih sloboda i prava. Po sistemu spojenih sudova, brutalno nasilje se ponovo omasovilo na ulicama, uz odjek šovinističkog divljanja u susednoj Hrvatskoj. Ali, tamo je administracija blagovremeno odgovorila, izgrednike identifikovala, a proces u celini nastavila da marginalizuje.

U stvari, prilike i u Srbiji i u Hrvatskoj su se dovoljno izmenile, pa je kao dominantni ideološki ventil preostalo mahom dobrodušno gunđanje protiv globalizma, kapitalizma, Evrope i Amerike, katkad i jednih protiv drugih. Jedino se nije spustio prag osetljivosti političkih i državnih lidera na kritiku, prezir ili uvrede, poruke koje bi trebalo da su u politici legitimne i kad su kulturno i moralno neprihvatljive.

Postizborni dogovori su prilikom formiranja republičke i beogradske vlade ostavili politički sistem lišen demokratske opozicije. Stranke načelne evropske i demokratske orijentacije uvučene su, u skladu s finansijskim i političkim potrebama svojih lidera i nomenklature, u opšti sistem klijentelizma i korupcije koji generišu javna preduzeća, oligarsi i monopoli. Radikalsko-narodnjačka opozicija postala je ideološka prethodnica na putu koji osporava potrebu nastavka reformi, pre svega završetka privatizacije, liberalizacije privrede, politike i kulture, usklađivanje domaćeg sa evropskim zakonodavstvom, regionalne inicijative itd. Kad ministar spoljnih poslova insistira na političkim vezama s Moskvom on ostaje nedorečen: da li te veze podrazumevaju podražavanje autoritarne politike, ubistva novinara i fizičke pritiske na proevropsku opoziciju, slobodno udruživanje i mišljenje. U svakom slučaju, taj proces, ukoliko postaje zvanična državna politika, ne ostaje usamljen u sferi diplomatskih ili ekonomskih odnosa. Toga su veoma bili svesni oni koji su odlučili da, makar privremeno, ugase Peščanik.

Bez obzira na činjenicu da za Peščanik govore i pišu univerzitetski profesori, advokati, pisci i novinari koji su pripali ovdašnjoj opštoj kulturi, ne samo medijskoj, i svega nekoliko političara, mahom neuspešnih pa zato i bezazlenih, ta radijska emisija i njen internet portal poneli su epitete koji ukazuju na politički ekstremizam i loše namere. Mada se opšta poruka može svesti na pozive da se ovdašnje političko društvo dodatno upristoji, demokratizuje, da usvoji evopske norme i, ako ništa drugo, poštuje sopstvene zakone. Drugim rečima, u Srbiji je politički centar, u evropskom smislu, potisnut u zonu političkog delovanja koje je opasno i štetno. Zato stvarni ekstremisti i izgrednici napadaju Svetlanu Vuković i Svetlanu Lukić i njihove goste u bezličnoj masi koja ih čini individualno zaštićenim i neodgovornim.

Gašenje Peščanika još je jedan bedan, kukavični sunovrat zvanične srpske kulture, od Idola i Memoranduma, do Mokre Gore i ambasadorske konferencije. Ruski i kosovski mit srpskog mejnstrima postepeno se izliva u kanalizaciju najnižih poriva i osećanja. Samim tim jedna kultura ostaje bez svojih važnih sadržaja, koje je sama osporavala uvek kad ih je iz prošlosti i njenih fatazmagorija prevodila u sferu dnevne politike i njenih prizemnih potreba.

Gašenje Peščanika sastoji se od nekoliko krivičnih dela na koja nadležne institucije nisu reagovale. Kolateralna šteta su medijska kuća B92 i internet provajder Peščanikovog portala. Ometanje radijskog prenosa Peščanika započelo je u vreme prethodne vlade, i ono podrazumeva upotrebu tehnike koja, svojom snagom, sama otkriva svoje korisnike. Nisam raspoložen da verujem da hakeri nisu povezani s državnim službama koje su požurile da predvide i ubrzaju konačan, politički ishod aranžmana koji bi, sa gasom, trebalo da obezbedi i protok ideja.

Gašenje Peščanika odigralo se u kontekstu zvaničnog zanemarivanja poruke Evropskog parlamenta koji je jedan dan u godini posvetio sećanju na Srebrenicu, i putovanja ministra spoljnih poslova u Brisel, gde je otišao po odgovor za koji je već očigledno da će biti odrečan, kako bi odgovornost zaustavljanja evropske integracije Srbije prebacio na Holandiju i evropske institucije.

A kako izgleda novinarska karijera u Srbiji pod takvom vladom objašnjava Svetlana Lukić: „Nije normalno da ja svaku promociju moram da organizujem uz prisustvo policije, jer smo bili napadani od organizovanih grupa, od Nove Srbije, Sabora Dveri itd, pa do obaranja sajta, do velikih problema s emitovanjem emisije, do havarije s automobilom“. Ta karijera još uvek je, doduše, manje tegobna od sudbine Ane Politkovskaje i još 300 novinara, koliko se procenjuje, koji su nestali iz istih pobuda koje su ugasile Peščanik. Srebrenica je srpska Čečenija, a Peščanik jedna od svega nekoliko preostalih supstitucija političkoj opoziciji i pravu na slobodno mišljenje koje su državni i mafijaški mediji ukinuli.

Danas, 26.01.2009.

Offline pismo Borisu Tadiću
Vreme teče Predsedniče!

Petar Luković

 

Izuzetni gospodine predsedniče,

Bez obzira na zlokobnu životnu činjenicu da se nikad nismo upoznali, nismo se čak nigde ni videli – posedujem iracionalno uverenje da vas dovoljno poznajem jer sam, kao i svi građani Srbije priključen na različite oblike medijske bele tehnike, svakodnevno, bez zaštite, izložen vašem liku i delu; impresivnu količinu vaših intervjua, izjava, premišljanja i komentara povodom različitih tema – govorili vi o Kosovu, gasu, Rusiji, vojsci, ptičjem gripu, inflaciji, EU ili o školskom sportu, svejedno – nije mogućno izbeći čak ni u hinjenoj izolaciji; uspeli ste, čestitam, da među građanima Srbije stvorite ispravan utisak da ste vi i Srbija jedno isto, da kad kažem „Srbija“, u stvari, misim na vas, Borisa Tadića. Nisam jedini koji je morao da primeti koliko volite da radite: vredan predsednik je svakako bolji od lenjog predsednika, ali sam takođe morao da primetim da vas ne sputava opis vašeg radnog mesta i da kao politički freelancer imate volju, želju i potrebu da vas konsultuju povodom bilo čega, ipak je predsednička poslednja!

Ono što sam iz vaših cenjenih intervjua za drugarske medije (RTV B92, RTS, Press, Politika, naročito Večernje novosti) uspeo da upamtim jeste vaše „čvrsto opredeljenje“ za „evropske vrednosti“, pod kojima se, valjda, podrazumeva nekakva sloboda govora i sloboda kritike. Mogu da vas razumem da vam nikako nije jasno da postoje ljudi koji vas ne vole i koji u vama ne vide nikakvu garanciju za svetlu budućost – vi, koji se toliko trudite oko svake krupne sitnice, čak posećujete i osnovne škole da sa đacima-prvacima igrate šah, dolazite u neprijatnu situaciju da vas deo javnosti ne vidi onako kako vi sebe vidite; vi, svakako, mislite da činite sve najbolje što je u vašoj moći; ja, recimo, mislim da niste dorasli izazovima predsedničkog mesta na kojem se nalazite, neka vas ne zavara primisao da je reč o „razočaranom glasaču“ jer, tek da vas podsetim, nisam ni glasao za vas na predsedničkim izborima, o čemu sam imao skromnu priliku da vas obavestim u jednoj od emisija „Peščanika“ početkom godine.

Ah, da, „Peščanik“! Slučaj koji se ovih dana dogodio – da se poslednja emisija „Peščanika“ preko Radija B92 nije mogla čuti diljem Srbije zbog ometanja, da je web sajt „Pešanika“ oboren, da su nepoznati počinioci (NN lica u bekstvu) slupali na parkingu automobil urednice „Peščanika“, da je na delu očigledna vrsta terora – verovatno vam nije poznat. Mogu da razumem; problem sa akcizama za cigarete u obliku Zakona donet od Odmetnutog dela Vlade i hard-core opozicije, verovatno vam stvara veću glavobolju; tek je heartache stav Holandije koja se usudila da se suprotstavi evropskim integracijama Srbije a kojoj ćete doakati „kreativnim rešenjima“, citiram vašeg ministra inozemnih poslova; muči vas, dozvolite da budem i ja kreativan, problem Kosova, nevolje cure na sve strane i teško je zapušiti sve rupe; zato sam uveren da nemate pojma o problemima jedne radio-emisije, što bi vas se, budimo iskreni, ticala nekakva emisija u kojoj vi ne učestvujete?

Ipak, Dear President Tadić, problem oko „Peščanika“ prerastao je samo unutrašnje medijske granice; ometanje ove emisije neodoljivo podseća na vreme slavnog Slobodana Miloševića, kad su mnogobrojne Službe imale zadatak da zakrče, zaustave, onemoćaju ili ukinu etar; danas, u vreme kad je slogan „Tadić je Srbija“ već postao državna doktrina, nema nikakvog razloga da vam se ovako, preko e-novina (koje, naravno, ne čitate), iz virtuelnog spejsa, obratim i podsetim na svega few činjenica.

U ometenoj emisiji, uvodnik urednice Svetlane Lukić bio je posvećen vama; činjenica da ste uz Putina i KUD Hamas bili jedini koji nije poslao čestitku Baraku Obami – jeste tema za komentar; baš kao što je tema za komentar činjenica da se podrška Evropskoj Uniji u Srbiji poprilično smanjila za vreme ove vaše „proevropske Vlade“, kako vi to volite da kažete. Sagovornici u toj spornoj emisiji (Žarko Korać, Dejan Ilić, Petar Luković) takođe su se bavili vašim radom i bili, da se ne lažemo, vrlo kritični, povremeno ogorčeni, čak i neprimerno oštri spram prisutnog tadićizma u svakoj srpskoj spori. Ukratko, ovo je mala protivteža vašoj preuspešnoj PR službi, manjinski glas „protiv“ u situaciji kad vaša lična i partijska popularnost nema granica.

Dogodilo se, izuzetni predsedniče, ono što se dogodilo: „Peščanik“ niko nije čuo u repriznom terminu, u subotu, jer je Ometanje bilo besprekorno; sajt još ne radi – hiljade hakera vredno rade na tome da se ovaj sajt više nikad ne podigne; a najzanimljivije od svega jeste da u gotovo svim komentarima (ne samo u e-novinama), na različitim internet forumima koji još nisu osujećeni, čitamo kako iza čitave ove akcije stoji – Boris Tadić.

Vi, koji ste poznati po nizu beskorisnih gestova tzv. Pomirenja (svojevremeno ste za tribinu na Pravnom fakultetu koja se zvala „Oslobađanje srpske Srebrenice“ rekli da je sasvim u redu jer je u pitanju sloboda govora), ovog se puta niste oglasili da makar demantujete da je naređenje za ometanje stiglo iz vašeg okruženja; ili ćete nas i dalje uveravati da je „pravo na slobodu govora“ rezervisano za različite oblika fašizma i nacizma, čega je prepun medijski prostor ove Srbije pod vašim predsednikovanjem?

Kako to, predsedniče Tadiću, da svaki ovdašnji fašista može medijski da se zajebava sa likvidiranima u Srebrenici – podsećam da ih je bilo najmanje 7.000 ubijenih – i da tvrdi da ih je streljano svega petsto-šesto, kad je presudom Međunardnog suda pravde jasno rečeno da se radi o „ograničenom genocidu“, za koji je kriva Srbija jer taj genocid nije sprečila; kako to, predsedniče Tadiću, da iz dana u dan čitamo tekstove u kojima se ubica Zorana Đinđića, izvesni Milorad Ulemek Legija, sa strahopoštovanjem uzdiže u nebesa, piše se slobodno kako on ni mrava ne bi zgazio, taman posla nekog ubio, piše se kako će uskoro izaći iz zatvora, kako je ovo godina „Legijine slobode“, svašta se piše, dragi predsedniče, čitate li bar nešto? A je li nešto od toga zabranjeno? Ometeno? Nedostupno javnosti? Otvorite web stranicu Nove Srpske Fašističke Misli u retkim trenucima predaha.

Činjenicu da deo javnosti misli da vi stojite iza cenzure medija i da ste, možda, lično kivni na „Peščanik“, jer se „Peščanik“ nije pretvorio u vaše PR robove – možete ignorisati, naravno, to je vaše lično i predsedničko pravo; ali, ako to učinite, pređete preko svega kao da se ništa nije dogodilo, ne oglasite se, ne obezbedite da Država Srbija ustanovi ko je odgovoran za ovu vrstu najpodlije, miloševićevske cenzure, imaćemo sve razloge da poverujemo da je Predsedniku dobro, a kad je Predsedniku dobro – onda ništa.

A da li vam je dobro?

E-novine.com, 26.01.2009.

 

 

 



Komentari (68)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

adam weisphaut adam weisphaut 15:41 27.01.2009

?

Portal B92 sa autorkama Pescanika ubrzano radi na tome da se citav sajt pescanik.net preseli ovde, u "sigurnu kuću"

Korporativna društvena odgovornost?
r0811n r0811n 15:48 27.01.2009

Re: ?

adam weisphaut
Portal B92 sa autorkama Pescanika ubrzano radi na tome da se citav sajt pescanik.net preseli ovde, u "sigurnu kuću"

Korporativna društvena odgovornost?


Nemoj da si nepristojan.
Vidi kako ja.
Bloger Ruben
Biljana Srbljanović Biljana Srbljanović 15:52 27.01.2009

Re: ?

smatram da je b92 i dalje najznacajniji medij i da pescanik prirodno pripada ovde.
znam i da ima dosta onih koji kriticki razmisljaju o uredjivackoj politici, pre svega komercijalnom programu.
ipak, realnost je takva da svaka medijska kuca mora od neceg da zivi i bolje da zivi od budala sto cesu guzice za sitnu lovu pred kamerama i od budala koje to gledaju, pa da od tih para moze i nesto vazno da se vidi-cuje-procita (npr http://www6.b92.net/specijal/sajmiste/video.php), nego da budale cesu guzice na drugoj televiziji, gde ce nesmenjeni direktor od tako zaradjenog novca da vodi svoj privatni propagandni rat.
mozda gresim.

inace, secam se odlicno da je jedna od vodecih tema ovog leta, prilikom odlucivanja da moja stranka da manjinsku podrsku vlasti, bila bas medijska situacija, nepostojanje zakona i slucaj sluzbenika tijanica. tada je receno da se saceka septembar, da skupstina pocne da radi i da legalnim putem regulisu uzurpaciju.
tacno je da nisu precizirali koji septembar treba da se saceka, a vidim da to vise nikome nije tema. tim povodom takodje podsecam da je yucom putem pescanika objavio da je korax danas bio svedok na sudjenju po tuzbi sluzbenika tijanica.

najcrnji najcrnji 16:03 27.01.2009

Re: budale

od budala koje to gledaju

I ja sam odgledao jednog 'Velikog Brata'. Da li me to kvalifikuje kao budalu?
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:18 27.01.2009

Re: ?

ipak, realnost je takva da svaka medijska kuca mora od neceg da zivi i bolje da zivi od budala sto cesu guzice za sitnu lovu pred kamerama i od budala koje to gledaju, pa da od tih para moze i nesto vazno da se vidi-cuje-procita, nego da budale cesu guzice na drugoj televiziji, gde ce nesmenjeni direktor od tako zaradjenog novca da vodi svoj privatni propagandni rat.

Biljana Srbljanović Biljana Srbljanović 16:20 27.01.2009

Re: budale

I ja sam odgledao jednog 'Velikog Brata'. Da li me to kvalifikuje kao budalu?

sta ti mislis?
G r o f G r o f 16:31 27.01.2009

Re: budale

Da li me to kvalifikuje kao budalu?


Naravno,,,
Ja sam ga gledao dva puta...haha.
Gledao sam i Kursadžije za Novu godinu. Zašto? Pa b92 je naprasno izgubio signal na dva dana.
Mislim da je tako bilo i pretprosle Nove godine. Čudno. Verovatno je neki pijani radikal na repetitoru, pa se iživljava, pomislio sam.
Sad se pitam može li me tako neka budala zezeti svake Nove godine.
Može.
Pa to je jezivo. Neko tamo se može iživljavati, a ja ga ne mogu ni mrko pogledati.
Šta sam ja? Mrav, gnjida, ništa.
Imam li ja pravo na policisku zaštitu od silovatelja duha.
Nemam.
Nemam.
Nemam.
adam weisphaut adam weisphaut 16:31 27.01.2009

Re: ?

de ce nesmenjeni direktor od tako zaradjenog novca da vodi svoj privatni propagandni rat.

Da me se posebno ubeđuje da Tijanić zaslužuje smenu naravno nije neophodno,
ali šta ako bude elegantno zamenjen (ako uopšte bude smenjen) na isti način kao što je zamenjena Smajlovićka.
Nije problem Tijanić ličnost, nego Tijanić prototip.
scabies scabies 17:27 27.01.2009

Re: ?

realnost je takva da svaka medijska kuca mora od neceg da zivi i bolje da zivi od budala sto cesu guzice za sitnu lovu pred kamerama i od budala koje to gledaju, pa da od tih para moze i nesto vazno da se vidi-cuje-procita

Ja se pitam zasto B92 ovog petka ne emituje Pescanik u svom televizijskom programu? Bar na B92info. I tako stane iza Pescanika. I testira tehnicke i druge mjogucnosti neprijatelja Pescanika...
Nece da remete programsq semu? Ili nece da nerviraju budale?
bindu bindu 19:31 27.01.2009

problem veci od samog p-roblema

Imam li ja pravo na policisku zaštitu od silovatelja duha.


problem je u tome sto oni koji siluju duh tvrde da duh ne postoji, tako da tu dolazimo do "metafizike" tog p-roblema.
nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 04:15 28.01.2009

Re: ?

Biljana Srbljanović
realnost je takva da svaka medijska kuca mora od neceg da zivi i bolje da zivi od budala sto cesu guzice za sitnu lovu pred kamerama i od budala koje to gledaju, pa da od tih para moze i nesto vazno da se vidi-cuje-procita


u mnogim prilikama si zauzimala vrlo tvrd stav prema "drugima", "nebitnima", "budalama" i sl. pored toga sto si time samo navodila vodu na njihovu vodenicu jer ti ne mozes i ne umes da se spustis nize od njih ( nema im ravnih na njihovom terenu) gubis iz vida jednu vrlo vaznu cinjenicu: situacija se nece promeniti na bolje, u svakom pogledu, sve dok se oni ne pridobiju a ne dok se ne poraze
miraf92 miraf92 16:10 27.01.2009

najpre preporuka

sto nam je omoguceno da pratimo sta se desava sa Pescanikom.
Da nema bloga Biljane S.,Perinih e-novina ,Ceca i Pescanika,gradjani ove Srbije bi bili u totalnom mraku.
Ne bih puno da komentarisem,bojim se pocecu da psujem.Podvukla bih samo to sto je Pera rekao:

"Kako to, predsedniče Tadiću, da svaki ovdašnji fašista može medijski da se zajebava sa likvidiranima u Srebrenici – podsećam da ih je bilo najmanje 7.000 ubijenih – i da tvrdi da ih je streljano svega petsto-šesto, kad je presudom Međunardnog suda pravde jasno rečeno da se radi o „ograničenom genocidu“, za koji je kriva Srbija jer taj genocid nije sprečila; kako to, predsedniče Tadiću, da iz dana u dan čitamo tekstove u kojima se ubica Zorana Đinđića, izvesni Milorad Ulemek Legija, sa strahopoštovanjem uzdiže u nebesa, piše se slobodno kako on ni mrava ne bi zgazio, taman posla nekog ubio, piše se kako će uskoro izaći iz zatvora, kako je ovo godina „Legijine slobode“, svašta se piše, dragi predsedniče, čitate li bar nešto? A je li nešto od toga zabranjeno? Ometeno? Nedostupno javnosti? Otvorite web stranicu Nove Srpske Fašističke Misli u retkim trenucima predaha."
Eto to je to sto me najvise ljuti.
Exitus Letalis Exitus Letalis 17:36 27.01.2009

Re: najpre preporuka

preporuka, kao prvo.
a evo i malog doprinosa.

na ulicu!
malo li smo puta stajali zbog njih... doduše u dalejoj prošlosti.
izgleda da ne praštaju što nismo i nedavno.

od kukanja 'leba nema.
to i hoće, da se malo isplačemo jedni drugima na ramenu i nikom ništa...

Exitus Letalis Exitus Letalis 17:41 27.01.2009

Re: najpre preporuka

Krasici Krasici 18:47 27.01.2009

Re: najpre preporuka

Krasici Krasici 18:53 27.01.2009

Re: najpre preporuka

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 21:14 27.01.2009

Re: najpre preporuka

Leti
preporuka, kao prvo.
a evo i malog doprinosa.

na ulicu!
malo li smo puta stajali zbog njih... doduše u dalejoj prošlosti.
izgleda da ne praštaju što nismo i nedavno.

od kukanja 'leba nema.
to i hoće, da se malo isplačemo jedni drugima na ramenu i nikom ništa...


E moja revolucionarko ... ti bi na ulicu ali da vas stiti milicija. Kao i na promocijama pescanika. Ne kapiras da time ustvari ustvari pokazujes ekstremizam te vase cele politicke opcije okupljene oko pescanika. Uostalom tako je i na zapadu: uvek kada ekstremisti organizuju neki skup, nema veze da li su levi ili desni, uvek je tu milicija da ih razdvaja posto ona druga strana uvek dodje da ih ometa i protestuje. I bez milicije bi doslo do sukoba i nereda (cesto ne moze ni milicija lako da ih razdvoji )... Skupove neke umerene i razumne politicke opcije niko ne uznemirava ...

pozz

ps. Izvinjavam se sto ometam idilicnu atmosferu (samo)obozavanja i klanjanja Cecama, pescaniku i sebi samima ...
soylentgreen soylentgreen 21:37 27.01.2009

Re: najpre preporuka

Virtuelni Vasilije

Uostalom tako je i na zapadu: uvek kada ekstremisti organizuju neki skup, nema veze da li su levi ili desni, uvek je tu milicija da ih razdvaja posto ona druga strana uvek dodje da ih ometa i protestuje. I bez milicije bi doslo do sukoba i nereda (cesto ne moze ni milicija lako da ih razdvoji )... Skupove neke umerene i razumne politicke opcije niko ne uznemirava ...


Vrlo mi je drago sto su se brzo i lako definisali oni koji Pescanik smatraju nerazumnim, neumerenim i ekstremnim, i osecam se dobro sto sam uz nerazumne, neumerene i ekstremne. Stavise, shvatio bih kao licnu uvredu ako bi me neko od gorepomenutih definisanih nazvao razumnim, umerenim i ... stremnim.

Na domacoj politickoj sceni se odomacilo papagajisanje termina "ekstreman", koji se koristi kao catch-all fraza za uspesne protivnike vlasti, a u zadnje vreme i za pomodno izjednacavanje progresivnih sa fasistima, licencirano od neokonzervativaca.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 21:45 27.01.2009

Re: najpre preporuka

soylentgreen
koji se koristi kao catch-all fraza za uspesne protivnike vlasti


A ko su to "uspesni protivnici vlasti"? DSS narodjaci? Radikali (novi i stari)? Ova politicka opcija sto je okupljena oko pescanika jedva prelazi cenzus pa bi se tesko i mogla nazvati uspesnom ... mada nisu bas ni protivnici vlasti posto joj uglavnom daju podrsku - sto je naravno vrlo pozitivno i sto ja podrzavam ...

ps. o kakvom izjednacavanju pricate? levo i desno nisu isto kao sto nisu isto + i -, severni i juzni pol.
Exitus Letalis Exitus Letalis 22:00 27.01.2009

Re: najpre preporuka

E moja revolucionarko ...

w, kako je tamo kod tebe?
cool!
sediš pored kompa i nama držiš lekcije.
znaš, neka prava se mogu i građanskom inicijativom izboriti.
si vido kako krugolina gura?
samo je pitanje volje i motiva.
al to razvrstavanje na leve i desne (ekstremiste) je onako malo bljak...
ajd, malo se obavesti, malo svrati i tako to...

zanimljivo je da niko nije postavio nikada blog o radio fokusu i tim
širiteljima čiste, nepatvorene mržnje.
takođe je zanimljivo da niko u skupštini ništa ne pita oko
sinhronizovane akcije ometanja emisije, rušenja sajta i lupanja kola.

evo, imamo ovde blogerku koja je poslanica u istoj.
nit tamo pita, nit ovde komentariše.

nadam se da neće proći, pa uz tvoju pomoć il bez nje..

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 22:17 27.01.2009

Re: najpre preporuka

Exitus Letalis
E moja revolucionarko ...

w, kako je tamo kod tebe?
cool!
sediš pored kompa i nama držiš lekcije.
znaš, neka prava se mogu i građanskom inicijativom izboriti.
si vido kako krugolina gura?
samo je pitanje volje i motiva.
al to razvrstavanje na leve i desne (ekstremiste) je onako malo bljak...
ajd, malo se obavesti, malo svrati i tako to...

zanimljivo je da niko nije postavio nikada blog o radio fokusu i tim
širiteljima čiste, nepatvorene mržnje.
takođe je zanimljivo da niko u skupštini ništa ne pita oko
sinhronizovane akcije ometanja emisije, rušenja sajta i lupanja kola.

evo, imamo ovde blogerku koja je poslanica u istoj.
nit tamo pita, nit ovde komentariše.

nadam se da neće proći, pa uz tvoju pomoć il bez nje..



Ne razumem sta nece proci? Jel ja treba stalno da ponavljam da podrzavam vase zahteve upucene vlasti da se i ometanje emisije, sajta i lupanje kola sto pre razresi? Uostalom ubedjen sam da ce tako i biti. Evo procitah da je Ceca rekla da ce podneti tuzbu sudu itd...

Ali to opet nema veze sa nekim kritikama upucenih pescaniku ... Pa nije on sveta krava valjda? I sta onda trubite o demokratiji ako pod njom podrazumevate samo da vi svakome mozete da kazete svasta a vama niko nista ... I preterujete sa tom halabukom ... te predsednik, te skupstina kao da je smak sveta. Radio emisija se emituje e sad sto sajt jos ne funkcionise boze moj ... evo objavljuje se i ovde i na e-novinama ... ako se tako nastavi mozda pescanik dobije jos par slusalaca vise ...

ps. a prema "blogerki" nisi fer, stalno imas neki pik na nju ... umesto da se vi svi od nje ucite kako se razumni i umereni ljudi ponasaju u politici. Da je takvih vise medju vama (ako uopste ima takvih kod vas?) onda bi imali mnogo vise glasvoa i vecu podrsku u javnosti ... Nju sigurno ne treba nigde u Srbiji da stiti milicija ...
Lektorka Lektorka 22:30 27.01.2009

Re: najpre preporuka

wow, vaso!

malo dete - pretera, pa dobije grdnju, pa se dopola snebiva, a otpola bocka nanovo...

nije bitno. nego - dosadno je.

izvini na iskrenosti.

i, u pravu si: halabuka. koje verovatno ne bi bilo kad ne bilo i gluvih telefona poput tebe.

sorry, exitus, biljana, cece. sve znate. furamo dalje. odavde se iskljucujem.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 23:11 27.01.2009

Re: najpre preporuka

wow, vaso!
nije bitno. nego - dosadno je.


E Wow, znam ja da je tebi "dosadno" sve sto nije JEDNOGLASNO ... ali ne ocekujes valjda da ovde budu objavljivani tekstovi autora sajta koji su skoro svi clanovi politickog saveta jedne partije i da svi aplaudiraju? To je neozbiljno... i nema veze sa demokratijom. To sto ja podrzavam omogucavanje pescaniku da nesmetano radi je podrska onima koji (velikim delom) drugacije misle ... i ne znaci da necu da kritkujem ono sa cime se ne slazem. Onima koji se pojave i napisu nesto kao "po zadatku i po komandi" je to tesko razumljivo ... a nekima i dosadno. Ali sta da se radi ...


trener92 trener92 00:46 28.01.2009

Re: najpre preporuka

ps. a prema "blogerki" nisi fer, stalno imas neki pik na nju ... umesto da se vi svi od nje ucite kako se razumni i umereni ljudi ponasaju u politici. Da je takvih vise medju vama (ako uopste ima takvih kod vas?) onda bi imali mnogo vise glasvoa i vecu podrsku u javnosti ... Nju sigurno ne treba nigde u Srbiji da stiti milicija ...



potpis: trener
zokstan zokstan 13:39 28.01.2009

Re: najpre preporuka

ps. a prema "blogerki" nisi fer, stalno imas neki pik na nju ... umesto da se vi svi od nje ucite kako se razumni i umereni ljudi ponasaju u politici. Da je takvih vise medju vama (ako uopste ima takvih kod vas?) onda bi imali mnogo vise glasvoa i vecu podrsku u javnosti ...


gordanac 14:25 20.11.2008
"DKP koji za sada primaju zahteve su Diseldorf, Pariz i Beč.
Cena obrasca u zemlji je 2000 din. + 180 din.
U DKP je cena veća zbog konzularnih troškova, ali čini mi se da ne prelazi 50 eura.
Rok je uprosečen na 15 dana, od dana prijema zahteva do izdavanja isprave.
Do sada je izdato oko 120 000 biometrijskih pasoša.
Nedeljno se izdaje oko12 000 putnih isprava.
Lična karta se može "izvaditi" istovremeno sa novom putnom ispravom. (Lična larta je obavezan dokument državljana Srbije, putna isprava - nije, naravno)
Oko 12 % stanovništva Srbije poseduje važeću putnu ispravu.
Izdato je u Srbiji (ukupno, obnovljene, zamenjene, popunjene, istekle,..) oko 3 700 000 putnih isprava (u proseku oko pet putnih isprava po jednom vlasniku putnih isprava (i punoletni i maloletni)"

gordanac 19:18 12.12.2008
"Do sada je izdato oko 120 000 biometrijskih pasoša."


gordanac 18:20 20.11.2008
"I kad je već reč o temi - bavila sam se jedno vreme mišlju da napišem blog naslova "parlamentarna čitanka" ili tako nešto slično, ali sam praktično - odustala, činilo mi se da to nikoga ne bi zanimalo. Izgleda da bih mogla to da promislim još jednom, možda...."

gordanac 05:04 16.12.2008
"Padne mi ponekad na pamet potpuno šašava ideja da napravim post sa naslovom (otprilike) "Parlamentarna čitanka" kojim bih opisala mnogo toga što se zaista dešava, kao i ono što bi "trebalo" da se dešava u skupštini, pa brzo odustanem jer procenim da bi ljudima to bilo dosadno...sada ste me opet podsetili da promislim još jednom..."

"Parlamentarna čitanka"

gordanac 18:44 19.11.2008
"TREĆA SEDNICA DRUGOG REDOVNOG ZASEDANJA NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE U 2008. GODINI
Izmene Zakona su 12.taćka , sednica je počela 05.11.2008. i još traje (sad je trenutno pauza, jer "ide" prenos utakmice..."

27. januar 2009. | 12:52 -> 22:02 | Izvor: B92, Beta, Tanjug
Skupština skraćeno zbog TV prenosa
garcon garcon 16:13 27.01.2009

Imam li pravo na misljenje, na kritiku!?

Srbija ili Rusija u malom!?

Mislite da nekog briga za Svetlane i Pescanik... pod milim bogom ne, nikog... sacica nas slobodoumnih i bar iole mislecih. Recice: "Mnogo laju tako im i treba!"

E pa draga gospodo nezainteresovani, nece proci dugo vremena pa cete osetiti na svojoj kozi suverenu demokratiju sto vam je uvode po principu drage nam brace.

Eeeeee Srbijo kakav odnos do zivota imas...


Za mene je ovo desavanje sa Pescanikom, vanredno stanje, ukidanje slobodnog govora, ukidanja misli iza koje stojim i ja, da li je moguce da je nekome zivot u opasnosti da niko ne reaguje, gde je policija, konstantno cutanje svih ovih godina. Da se je prvi put zapretilo neofasistima i nacionalistima kada su fizicki prekidali promocije pescanika do ovoga ne bi doslo!

Biljana hvala da si se vratila da imamo nekih vesti o Pescaniku... nadam se da neces dugo ostati ovde, ipak je ovde u mnogome zavladala Trijumfijada i Velikabratovscina... hleba i igara... daju nam vesti i osvescuju po jednoj strane ovaj nas narod i bace nas u realnost i zapocnu katarzu a onda preko ususkanih i fancy bbc dizajn varijanti odvedu te u neke lepe trenutke i ne dozvole da krene katarza. Srbija treba jos jednom da stane... kakvi Trijumfi i Veliki bratovi i fancy klubovi i dj setovi... zna se ko to sebi moze da dozvoli a ko ne sme... veliko pretvaranja...

Tako da...stojim uz tebe i odluku da ne pises na blogu B92, u trenutku mi je bilo jasno, prosto prirodno jasno... savrseno jasno...

Nema te partije koja je slobodna :O), nema te partije koja je konstruktivna za razgovore i planove, za konkurse...

Nema stranke, partije kojoj mozes pripadati mozes biti samo druga Srbija... a to je tesko i moras biti hrabar...

wawy wawy 16:25 27.01.2009

tadic bi trebao

podhitno da se oglasi povodom ovoga, ili makar neko iz vlade.

a na svako pitanje pa i na ovo "ko je napao 'pescanik'?" je najlakse pronaci odgovor ako se prati trag novca. a moje (sasvim pristojno) pitanje je:

ako iza ds-a stoji miskovic, ko stoji iza ove, ako mogu da primjetim, ldp/ex-ldp grupe, tj kakvu finansijsku pozadinu oni imaju? mozda se u tome krije odgovor ko je odgovoran za napad na 'pescanik' na osnovu toga da su suprostavljeni miskovicu.

a da pitanje nije bez osnova i pausalno, pozvao bih se na 'oprostajno pismo' biljane srbljanovic srpskoj javnosti od politickog angazmana (za koje smatram da je jedan od najpostenijih poteza u srpskoj politici zadnjih godina) u kome svoj razlaz sa cedomirom i ldp-om objasnjava izmedju ostalog i prljavim politickim igrama i postojanjem odredjenih tajkuna koji stoje iza njih. dakle, o kojim tajkunima se konkretno radi?
Biljana Srbljanović Biljana Srbljanović 16:27 27.01.2009

Re: tadic bi trebao

ako iza ds-a stoji miskovic, ko stoji iza ove, ako mogu da primjetim, ldp/ex-ldp grupe, tj kakvu finansijsku pozadinu oni imaju? mozda se u tome krije odgovor ko je odgovoran za napad na 'pescanik' na osnovu toga da su suprostavljeni miskovicu.


moja finansijska pozadina su moja plata i autorska prava na komade koje se izvode u zemlji i svetu. izvoli i prati taj trag novca, pa pronadji pozadinu napada na pescanik.

wawy wawy 16:48 27.01.2009

Re: tadic bi trebao

Biljana Srbljanović
moja finansijska pozadina su moja plata i autorska prava na komade koje se izvode u zemlji i svetu. izvoli i prati taj trag novca, pa pronadji pozadinu napada na pescanik.

nice try!

ponovicu pitanje, i molim precizan odgovor:

...'oprostajno pismo' pismo biljane srbljanovic srpskoj javnosti od politickog angazmana (za koje smatram da je jedan od najpostenijih poteza u srpskoj politici zadnjih godina) u kome svoj razlaz sa cedomirom i ldp-om objasnjava izmedju ostalog i prljavim politickim igrama i postojanjem odredjenih tajkuna koji stoje iza njih. dakle, o kojim tajkunima se konkretno radi?


________________

dodatno pitanje za lukovica posto je u tekstu i on pisao:
da li je peri zasmetalo da nakon izuzetno casnog 'ferala' pise u novinama ciji je sufinasijer crnogorska 'moralna gromada' milo djukanovic (e-novine), covjek koji nije na optuznici suda u italiji samo zato sto ima imunitet, koji u drzavi koju mudro vodi ima unistenu ekonomiju, gladne gradjane, brojna nerasvijetljena ubistva, nekoliko ratova i deportacija civila iza sebe, i, po ocjeni evropske komisije, usku povezanost vlasti sa organizovanim kriminalom?
da li mozemo u tom slucaju da vjerujemo u objektivnost tekstova koje pise za e-novine koje imaju takav bekgraund?
G r o f G r o f 16:55 27.01.2009

Re: tadic bi trebao

ponovicu pitanje


Meni je svojom ociglednom zlonamernošću išlo na živce i prvi put....ali ponavljaj kad si navalio.
wawy wawy 17:01 27.01.2009

Re: tadic bi trebao

G r o f
ponovicu pitanje


Meni je svojom ociglednom zlonamernošću išlo na živce i prvi put....ali ponavljaj kad si navalio.

nije zlonamjerno grofe, po meni je to jedino logicno pitanje koje se moze postavit ako se zeli saznati odgovor. i legitmno nadasve.. a da li je ocigledno, to jest vrlo jasno i precizno - naravno.
G r o f G r o f 17:17 27.01.2009

Re: tadic bi trebao

po meni je to jedino logicno pitanje koje se moze postavit ako se zeli saznati odgovor. i legitmno nadasve..


U pravu si.
Medjutim, kad je u pitanju novac, LDP je sitna riba. Prozivati njih po tom pitanju izgleda kao teranje vrabaca što kradu mrvice, dok nam neko odvlači korpu sa hlebom.
Upravo zbog toga pitanje para uši.
wawy wawy 17:50 27.01.2009

Re: tadic bi trebao

G r o f
po meni je to jedino logicno pitanje koje se moze postavit ako se zeli saznati odgovor. i legitmno nadasve..


U pravu si.
Medjutim, kad je u pitanju novac, LDP je sitna riba. Prozivati njih po tom pitanju izgleda kao teranje vrabaca što kradu mrvice, dok nam neko odvlači korpu sa hlebom.
Upravo zbog toga pitanje para uši.


da, naravno, totalno sitni.
ali gledam nesto, moguce da grijesim pa se izvinjavam zbog mogucnosti da se protumaci ko insinuacija, ali u zadnje vrijeme nikolic oblaci evropsko ruho i uci se bontonu po ubrzanom metodu, u igri je ruski gas, tadic cinculira izmedju evrope, nato-a i rusije, itd, itsl, sve mi vuce na preraspodjelu snaga na politickoj sceni.
prosto cini mi se da je to suvise visoka politika i komplikovana isprepletena mreza interesa da bi obican neupucen covjek mogao da je razumije, ali ono sto vec mogu da shvatim je da postoji mogucnost da u takvim uslovima ldp i ne bude bas sitna riba, vec tas na vagi, a posto im je esencija pogonskog goriva koruptivna, tu minimalnu tezinu bi mogli dobro i da naplate. a u svemu tome bi biljana ponovo mogla biti zloupotrijebljena kao u bg mayor case. naravno sada na drugaciji nacin.

no, sve ovo i ne mora biti tacno zbog nepotpunosti informacija, ali bi dosta toga bilo jasnije ako bi biljana bila do kraja otvorena i imala hrabrosti da odgovori na pitanje nekoliko postova iznad.
queeria92 queeria92 19:05 27.01.2009

Evo odgovora:

ako iza ds-a stoji miskovic, ko stoji iza ove, ako mogu da primjetim, ldp/ex-ldp grupe, tj kakvu finansijsku pozadinu oni imaju?... o kojim tajkunima se konkretno radi?



Biljana Srbljanović Biljana Srbljanović 19:48 27.01.2009

Re: tadic bi trebao

ali bi dosta toga bilo jasnije ako bi biljana bila do kraja otvorena i imala hrabrosti da odgovori na pitanje

biljana se uplasila i pobegla. srecom da si neupucen, zamisli tek sta bi bilo da si upucen.

edit: trol je okoncan, molim da se pridrzavate toga.
treger92 treger92 00:09 28.01.2009

Re: tadic bi trebao

Ako niste upoynati evo odgovora iza nekih stoje pare a iza nekih KGB.
Miroljub Spasic Miroljub Spasic 16:28 27.01.2009

Sat

blue rider blue rider 16:49 27.01.2009

Manjina

u zivotu, manjina na izborima, manjina na blogu, manjina svuda. A lepo je negde biti vecina, zar ne? A to nam daje pescanik. Mesto gde smo medj' svojima.

Pero majstore....

A ko zeli moze da uziva u vasiliju i ekipi koji ce preuzeti dalje.


Jelena Pavlović Jelena Pavlović 16:53 27.01.2009

kako zapusiti rupe na problemima

".....dozvolite da budem i ja kreativan, problem Kosova, nevolje cure na sve strane i teško je zapušiti sve rupe;"

Da se posluzim recima cuvene Erice Jong da se do potpunog zadovoljenja dolazi zapusavanjem svih rupa koje u ovom slucaju naseg precednika jedino moze njegov ministar spoljnih poslova da postigne.
mikimedic mikimedic 17:00 27.01.2009

Auf

Portal B92 sa autorkama Pescanika ubrzano radi na tome da se citav sajt pescanik.net preseli ovde, u "sigurnu kuću".


Pa malo je blog padao do sada, mogu da mislim sta ce da bude ubuduce...
Covek u belom Covek u belom 17:52 27.01.2009

Re: Auf

mikimedic
Pa malo je blog padao do sada, mogu da mislim sta ce da bude ubuduce...
Ma nece samo ce Layered Technologies-u (evo malo besplatne reklame, mozda ce b92 da dobije popust ) da naprave malo vise posla nego do sada :).
G r o f G r o f 17:30 27.01.2009

...nije sporadično.

Peščanik i slične emisije naprosto personificiraju širinu pogleda, slobodu duha, humanistčku misao, svet.
Svi zadojeni tamom, krvlju, okovima, doživljavaju ga kao nešto pogubno.
Tu leži razlog napada, bilo da se izvodi sporadično ili organizovano.
dzouzi dzouzi 18:21 27.01.2009

...

"Izuzetni" gospodine predsedniče,


Vi, koji ste poznati po nizu beskorisnih gestova tzv. Pomirenja...


Odakle vam pravo na "Pomirenje" a da pre toga, bar malo, niste "opipali puls"
običnog naroda koji vas je doveo na vlast?

Odakle vam pravo na izjednačavanje "njihovog" i našeg bola...?

Bolovi su nemerljivi, a zaborav ne postoji... :(((
mikimedic mikimedic 21:51 27.01.2009

Re: ...nije sporadično.

Peščanik i slične emisije naprosto personificiraju širinu pogleda, slobodu duha, humanistčku misao, svet.
Svi zadojeni tamom, krvlju, okovima, doživljavaju ga kao nešto pogubno.
Tu leži razlog napada, bilo da se izvodi sporadično ili organizovano.


Borci za pravdu sto voze na CG table?
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 18:38 27.01.2009

Akcija

Ukoliko Cece organziju neku akciju, protest, stagod, makar peticiju ili saopstenje - unapred uzimam ucesce i dajem potpis. Uskracivanje slobode govora je najopasniji oblik manipulacije, koji vodi direktno u totalitarizam.
Dawngreeter Dawngreeter 18:42 27.01.2009

Re: Akcija

Dodajem i svoje ime ovde.
dzouzi dzouzi 18:46 27.01.2009

Re: Akcija

Dodajem i svoje ime ovde.


Takodje.
Biljana Srbljanović Biljana Srbljanović 19:50 27.01.2009

Re: Akcija

Nebojša Spaić
Ukoliko Cece organziju neku akciju, protest, stagod, makar peticiju ili saopstenje - unapred uzimam ucesce i dajem potpis. Uskracivanje slobode govora je najopasniji oblik manipulacije, koji vodi direktno u totalitarizam.


au spajo, al odbrusi.
mikimedic mikimedic 21:52 27.01.2009

Re: Akcija

Uskracivanje slobode govora je najopasniji oblik manipulacije, koji vodi direktno u totalitarizam.


opasniji oblik manipulacije i od zelenog golfa na bulevaru.
Luka Ivanišević Luka Ivanišević 19:12 27.01.2009

DEVEDESETE!

Gospođo Srbljanović, cenjeni BLOGERI,
Strašno je ovo što se dešava sa "PEŠČANIKOM". Ono što je po meni još strašnije jeste da smo se vratili u period mračnih devedesteih kad je svako ko je drukčije mislio i ko se protivio pogubnoj politici aktuelnog režima, doživljavao represije. Bilo bi strašno da su se socijalisti sami vratili na vlast u ovoj državi, a najstršnije od svega je što je te iste socijaliste na neka važna mesta u državi vratio blok za evropsku Srbiju predvođen DS-om, istom onom strankom koja se tokom devedesetih borila protiv tih istih socijalista! Podestiću vas da je u neko značajno mesto u gradskoj upravi zauzeo i Nemanja Đorđević, isti onaj lik koji je bio glavni prilikom zatvaranja radija B92 oko bombardovanja 1999. godine i koji je sprovodio socijalističku represiju nad slobodnim medijima. Danas smo svedoci da se po istom receptu vrši represija nad "PEŠČANIKOM": hakeri obaraju sajt i ometanje radio signala petkom od 9:30 do 11:00 i subotom u repriznom terminu od 15:30 do 17:00.
Za kraj bih hteo da poručim da ne treba da se plašimo ovih represija jer to znači da smo svesni da nam nije dobro. A ako dozvolimo da nas obuzme strah i tvrdimo da nam je dobro....Onda ništa....
Biljana Srbljanović Biljana Srbljanović 20:12 27.01.2009

komentar pod nazivom "degutantne misli .."

...gospodina samardzica" je obrisan, a komentator udaljen, jer je vredjao autora teksta.
bertold bertold 20:34 27.01.2009

Šminkerka predsednika uzela slobodan dan

ne može čovek bez odgovarajućeg tena pred kamere, pa su izjavu morali da daju ovi neuredni iz kabineta, u dve rečenice, e, sad, da je u pitanju Miladin i njegova "situacija", organizovao bi se poseban predsednički intervju na RTS-u i elsewhere, ako treba krv - krv, a ove fore - to, Ustavom zagarantovana prava i te gluposti, ma daj, i to još u vreme odmora i razonode.

Predsedniče, Predsedniče, hakeru nijedan.

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je danas od nadležnih državnih organa da provere informacije o ometanju emitovanja radio emisije Peščanik i demoliranju automobila urednice Svetlane Lukić.

Kako je agenciji Beta rečeno u kabinetu predsednika Srbije, Tadić je od nadležnih zatražio i da tim povodom preduzmu odgovarajuće mere.

Internet prezentaciju emisije Peščanik Radija B92 napali su hakeri i ona je nedostupna.

U obaveštenju produkcije Internet sajta navode se informacije dobijene od slušalaca da su se Peščanik od 23. januara i njegova repriza 24. januara emitovali uz prekidanje, šuštanje i ometanje signala Radija B92 u Beogradu i širom Srbije, a tehnička služba B92 će proveriti i obavestiti javnost o tim navodima.

B92 je od slušalaca dobila i informacije o ometanju signala njihovog radija i najavila prijave nadležnom tužilaštvu i Republičkoj agenciji za telekomunikacije ukoliko se potvrde te sumnje.

Tokom emitovanja Pešcanika, demoliran je i automobil Svetlane Lukić.

27/01/2009
Exitus Letalis Exitus Letalis 01:01 28.01.2009

Re: Šminkerka predsednika uzela slobodan dan

Tokom emitovanja Pešcanika, demoliran je i automobil Svetlane Lukić.

šta je sledeće?
nije valjda da se ne pitamo?
možda vijanje po trotoaru?

p.s. ipak se oglasio.
nije prošlo ni 4 dana.
munja čovek.
soylentgreen soylentgreen 20:48 27.01.2009

The P-Day

Vec je izvesno da ce Pescanik ovoga petka biti slusaniji nego ikada ranije. Nadam se da su Cece(tm) spremne i na visini zadatka, ne preterano ozbiljne (to trziste pokrivaju Tadic & Co.) i sa ubitacnim sarkazmom.

Udbasi sad mogu da urade dve stvari:

1. da se tiho povuku i priznaju totalnu nesposobnost za planiranje i procenu situacije, posto su postigli totalno suprotni efekat i realno ugrozili gazde; ili

2. da dignu ulog u celoj igri. Novinare ubijaju, i Cece(tm) su dostigle zavidni iritantni nivo za vlast.

Niko danas ne moze sa sigurnoscu da pogodi sta ce se desiti od ove dve opcije, ali ono sto mozemo da uradimo je da dignemo ulog i sa nase strane (ko smo mi? To je za drugi blog - ali je fantasticno smesno da su ovi moroni iz Udbe uspeli da vaskrsnu to mi):

Pozivam na picket line ispred B92 kako bi se sprecilo ponovno demoliranje kola, i kako bi se pljeskalo Cecama kad izadju. Nista manje, nista vise.


noboole noboole 21:09 27.01.2009

Koji predsednik!?

Just a little bit of history repeating. Ovakva maltretiranja su nesto sa cime Srbija mora da zivi sve dok se ne desi taj malo verovatan slucaj u kome pretezna vecina ljudi u vrhu vlasti pocinje da neguje 96/97-mashke vrednosti i jos neverovatnije, uspe da nadje dovoljno kompetentnih i postenih ljudi koji ce da zauzmu pozicije u drzavnoj administraciji. Do tada ce nas Schwartzi (secate se Protestatora?) 'da trazi informacije' kome da dzej-em.
anabras anabras 00:06 28.01.2009

a precednik se slika

kako gde je i šta radi....pa eno ga večeras na svečanoj akademiji u Sava centru. dobili prosvetari besplatno karte, pa hteli i oni da se doteraju i izađu da čuju svog ministra, vide svog precednika, pa možda i on njih vidi...(a on ih je...on ih je preskakao, šmrc). Tiskaju se prosvetari, nema mesta za sve, ali uporni, bake sede na stepeništu, ali neka, možemo mi to. I evo ih, nonšalantno sa 5 min zakašnjenja, da ih svi vidimo, da im aplaudiramo. NAŠI POLITIČARI, NAŠA VLAST, NAŠ PONOS I DIKA. Ja dovela petogodišnjeg sina, eto fenomenološki, ne znam ni sama što smo došli...zvale me koleginice...ajde da čuje hor..whatever. "Mama, zašto sada aplaudiraju?"(grrr, šta reći, zašto sam uopšte i dolazila). I onda čekamo, a blicevi sevaju oko našeg precednika, a on voli da se svika, a hor stoji i verovatno ih vrlo bole noge, ali još samo 10 min, još samo pedesetak fotografija. Sve očekujem da će neko iz obezbeđenja da skloni ove novinare koji su tik ispred tadića i ispred cele publike, ali ne. oni uprno škljocaju. i bi mi muka. i odlušasmo hor i besedu dragog nam ministra i odosmo. videh.
I na veliko, i svečano i bog zna kako. I sve bajno i cvetno i leptirići. I uiii, i kakav peščanik da njega sad smara i on mora da se slika, u vražju....
talicni talicni 00:37 28.01.2009

Re: a precednik se slika

Nemoj tako, el presidente je naredio hvatanje hakera i likova iz juga.
Exitus Letalis Exitus Letalis 01:14 28.01.2009

Re: a precednik se slika

talicni
Nemoj tako, el presidente je naredio hvatanje hakera i likova iz juga.


Beograd, Novi Sad -- Predsednik Srbije, povodom informacija o ometanju emisije Peščanik i demoliranju automobila Svetlane Lukić, zatražo je od nadležnih organa proveru slučaja.

kakvu proveru?
pa neka mu krstić proba da otvori sajt.
šta će mu nadležni organi za tu proveru.
a neka se šaper vine do 92ke i baci pogled na auto.

kao da provere, znači možda jeste a možda nije.
osim toga, ako njegovi ne znaju da se stanica ometa.... pa znaš šta.
pa zar krstić nije ovde otvorio blog da se požali na peščanik.
slušaju i ako neće.
moraju.

p.s. a da se nije ništa čulo, potvrđujem ja lično, jer mi radio stoji samo na toj frekvenci.
u pozadini tog ogromnog šuma naslućivala se muzika a ne peščanik.

p.p.s. i još jednom pitam gde su očevici?
jel se neko javio?
jel sme il ne sme da kaže?
ako sme, zašto nije?
ako ne sme, od koga ne sme?
jel policija obezbedila mesto da se ne unište eventualni dokazi?
...
mnogo pitanja a nijednog odgovora....

p.p.p.s.
što da ne pitam glogerku? jel je štiti imunitet?
eizo eizo 01:03 28.01.2009

...

drago mi je da ponovo pisete blog ovde
Filip Mladenović Filip Mladenović 01:50 28.01.2009

1968.

EVO ŠTA SU POBUNJENI STUDENTI UZVIKIVALI NA ULICAMA PRESTONICE SRBIJE TE BURNE 1968:

Hoćemo sutra bez onih koji su upropastili juče!

Nećemo rešavanja, hoćemo rešenje!

Nema sporazuma, nema primirja sa onima za koje je republika - špekulacija, a revolucija – zanat!

Radničku omladinu na fakultete! Dosta nam je maminih i tatinih sinova!

Mladost je naša jedina privilegija!

Radnici se savijaju – birokrate uživaju!

Ko odgovara za haos u privredi!? Imamo li Ustav!?

Nećemo demokratiju u šlemovima!

Dosta pendreka po ljudskom umu!

Borimo se za boljeg čoveka, a ne za bolji život!

Dok upravljaju amateri, stradaju proleteri!

Govori kako živiš, živi kako govoriš!

Praznu glavu vetar nosi!

Hoćemo slobodu demonstracija!

Dosta bogaćenja na račun radnika!

Politički rad – besplatan rad!

Živela sloboda stvaralaštva!

Svima jednaki uslovi za školovanje!

Tražimo slobodnu štampu!

Dosta nam je crvenih buržuja!


ŠTA SE PROMENILO OD TE ČUVENE 1968, ZA PROTEKLIH 40 GODINA!?
Beograd tone! Srbija tone! Sve je manje kičmenih stubova!

alpenmarija alpenmarija 03:59 28.01.2009

Re: 1968.

Filip Mladenović
EVO ŠTA SU POBUNJENI STUDENTI UZVIKIVALI NA ULICAMA PRESTONICE SRBIJE TE BURNE 1968:

Hoćemo sutra bez onih koji su upropastili juče!

Nećemo rešavanja, hoćemo rešenje!

Nema sporazuma, nema primirja sa onima za koje je republika - špekulacija, a revolucija – zanat!

Radničku omladinu na fakultete! Dosta nam je maminih i tatinih sinova!

Mladost je naša jedina privilegija!

Radnici se savijaju – birokrate uživaju!

Ko odgovara za haos u privredi!? Imamo li Ustav!?

Nećemo demokratiju u šlemovima!

Dosta pendreka po ljudskom umu!

Borimo se za boljeg čoveka, a ne za bolji život!

Dok upravljaju amateri, stradaju proleteri!

Govori kako živiš, živi kako govoriš!

Praznu glavu vetar nosi!

Hoćemo slobodu demonstracija!

Dosta bogaćenja na račun radnika!

Politički rad – besplatan rad!

Živela sloboda stvaralaštva!

Svima jednaki uslovi za školovanje!

Tražimo slobodnu štampu!

Dosta nam je crvenih buržuja!


ŠTA SE PROMENILO OD TE ČUVENE 1968, ZA PROTEKLIH 40 GODINA!?
Beograd tone! Srbija tone! Sve je manje kičmenih stubova!




BRAVO !!!!!!!!!!!
upravo tako!
dali76 dali76 01:52 28.01.2009

Demokratizacija vs demokratizacija

Mislim da DS kao najveca stranka na vlasti ima odgovornost da institucije te iste vlasti razrijese ove dogadjaje oko emisije Pescanik. Zbog toga mislim da je svaka inicijativa koja ide u tom smjeru dobro dosla za demokratizaciju Srbije al s malim slovom d..
Monopolsko I nekad nedemokratsko ponasanje gostiju Pescanika ne bi trebalo dovoditi u nikakvu svezu s podrskom ovoj emisiji. Svaki alternativni glas je korak napred u demokraciji koja nije bajka vec process dok suprotno tome tj gasenje ove emisije jeste dva koraka unazad.
Na kraju krajeva nasi komentari upuceni drugima govore nesto I o nama…odgovornost nije jednosmjeran put…
Pozdrav
man ray loves me man ray loves me 12:38 28.01.2009

naravno da sam protiv

toga da se bilo kome zabrani da govori, ako ne krsi zakon. a tek da se nekom demolira auto i ugrozava bezbednost, to je potpuni skandal.

licno, pescanik ne slusam, i prema njemu sam ravnodusna.
ako vam je nikola samardzic dobar, onda nista.
alselone alselone 13:59 28.01.2009

Posle izjave o

bioloskom otpadu Mr Nidza je izgubio svako pravo javne kritike i glasa.
112358oo 112358oo 14:24 28.01.2009

***

u skladu sa napisanim tekstom, upućujem na čitanje i sledećeg teksta:

13:48 _ Sre 28 Jan _ Borci za slobodu govora _ Autor: d_sandic
Exitus Letalis Exitus Letalis 14:53 28.01.2009

Re: ***



Drzava mora hitno da otkrije napadace na Pescanik

Inicijativa mladih za ljudska prava i mreza MoJA InicijaTIva zahtevaju od drzavnih organa da odmah otkriju i kazne napadace na sajt emisije Pescanik i imovinu novinarke Svetlane Lukic. Posle brojnih napada na tribine u organizaciji Pescanika, usledio je i hakerski napad na sajt, kao i napad na automobil Svetlane Lukic. Ovi napadi predstavljaju ozbiljno ugrozavanje medijskih sloboda u Srbiji i zahtevaju hitnu reakciju drzave.

Ovi napadi jasno su upozorenje da u Srbiji još uvek nisu osvojene medijske slobode i da profesionalno bavljenje novinarstvom nosi sa sobom rizik od represije. Ugrozavanje bezbednosti novinarki i ometanje rada Pescanika direktan su rezultat nereagovanja drzave na fasisticke ispade i zabranu skupa Pescanika u Arandjelovcu. Podsecamo da su tribinu sprecili ljudi predvodjeni lokalnim funkcionerima i visokim partijskim zvaničnicima Nove Srbije – inace parlamentarne stranke.

Imajuci u vidu da autorke i sagovornici Pescanika zestoko kritikuju aktuelnu vlast u Srbiji i predsednika Republike Borisa Tadica, ovakvi napadi ostavljaju i prostor za ozbiljnu sumnju u dobre namere vladajuce elite da napadace privedu pravdi. Neresavanje slucaja Pescanik dovelo bi u pitanje pro-evropski karakter Vlade i vladajuce vecine, na kom oni neprestano insistiraju. Takodje bi bila poslata jasna poruka da u Srbiji nije pozeljna kritika vlasti i sloboda misljenja i izrazavanja.
Exitus Letalis Exitus Letalis 14:55 28.01.2009

Re: ***

HELSINŠKI ODBOR ZA LJUDSKA PRAVA U SRBIJI
HELSINKI COMMITTEE FOR HUMAN RIGHTS IN SERBIA


Napad na Peščanik


Povodom najnovijeg napada na Peščanik kroz ometanja radio emisije B92 Peščanik i rušenjem njihovog sajta izražavamo i protest i zabrinutost zbog još jednog pokušaja gušenja liberalnog mišljenja. Istovremeno ozbiljan incident sa vozilom autorke Peščanika ukazuje na beskrupuloznost i spremnost na fizičko ugrožavanje bezbednosti onih koji zastupaju stav drugačiji u odnosu na dominirajući. Nije reč samo o ugrožavanju slobode govora same po sebi već o smišljenom potiskivanju podrške proevropskoj orijentaciji srbijanskog društva.

U trenutku kada je put Srbije prema Briselu inače blokiran, slučaj Peščanik nije incident već deo šire strategije koja za posledicu ima potpunu izolaciju Srbije.

Zahtevamo od nadležnih državnih organa da preduzmu sve što je neophodno, da se utvrde svi počinioci pomenutih dogadjaja i da se prema njima preduzmu odgovarajuće zakonske mere.

Podsećamo nadležne institucije na ustavnu obavezu zaštite imovinske i lične sigurnosti gradjana što se u slučaju Svetlane Lukić i Svetzlane Vuković stalno dovodi u pitanje.


Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Komitet parvnika za ljudska prava – YUCOM
Žene u crnom
Centar za kulturnu dekontaminaciju – CKZD
Fond za humanitarno pravo
Gradjanske incijative
Biljana Srbljanović Biljana Srbljanović 15:03 28.01.2009

molim da predjete ovde

http://blog.b92.net/text/7120/Kafa%2C%20čaj%2C%20sok%3F/

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana