Does Serbia Need a Foreign Policy?

Jelena Milić RSS / 25.08.2007. u 19:21

  Možemo se sporiti oko toga da li je svet danas  unipolaran, bipolarna ili unipolaran, ili čak i nepolaran. Za zvaničnu srpsku spoljašnju politiku se, sa druge strane, skoro sa sigurnošću može reći da jemultipolarna u smislu da ono što se predstavlja kao zvanično i usaglašeno ne da nije jedinstveno,  već je povremeno kontradiktorno do nivoa koji zabrinjava. Za vreme prošle vlade imali smo  tri centra iz kojih se vodila, slabo koordinirano naravno, spoljna politika zemlje. Centri u kojima su se te tri politike kreirale bili su nešto slabije vidljivi ali su se mogli naslutiti. Jedan  od najdrastičnijih blamova koji potvrđuju nekoordiniranost i multipolarnost naše vanjske politike dešavao se  tokom i posle prijema Srbije u PfP. U Rigi nije bilo nikog od predstavnika vlasti tokom prijema zemlje, a u zemlji su se posle javno svađali oko toga ko je za prijem zaslužan. Blam sa PfP se nastavlja, ali druge vrste, pa o tome nešto kasnije u tekstu.  

Između dve vlade, Srbija je, preciznije Vojislav Koštunica,  na vrlo opskuran način propustila priliku  da ima svog čoveka na čelu novog tela za regionalnu saradnju u Jugoistočnoj Evropi, vrlo  prestižnoj poziciji i za samu Srbiju, što je u javnosti prošlo prilično nezapaženo.  

Formiranje nove vlade dalo je nadu da če se broj zvaničnih centara smanjiti na dva. No, čini se da i danas imamo najmanje tri zvanične politike, jer ono što, na primer,  Božidar Đelić priča, sve manje može da se podvede pod ono što Tadić –Jeremić dopuštaju  Koštunici. Ili Koštunica njima. Stiče se utisak  da kad se stvatri odmaknu kontroli na scenu izađe ministar Samardžić ili neko drugi od glasnogovrnika Vladete Jankovića i stavi tačku na makar i retoriku o Evro-atlantskim integracijama.

 

 

 Imajući u vidu da svi i dalje  tvrde da oko Kosova  imaju jedinstven stav, čini se da neko vara javnost i svoje birače, jer zauzeti kurs oko pregovora  zasigurno ne može proći bez reperkusija po međunarodni položaj zemlje. Sudeći po  izveštaju o  poseti ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića Norveškoj od pre neki dan koji stoji na sajtu vlade, ministar Jeremić je u Oslu razgovarao  samo  o našim evropskim integracijama i bilateralnoj vojno-bezbednosnoj saradnji, ali ne i atlantskim integracijama,  što je velika propuštena šansa i jasna poruka. Norveška je  zemlja koja pokušava da Srbiju približi NATO i tokom perioda pre nego se Mladić uhvati i naša javnost eventulano ne prelomi.  To je, nažalost, dokaz da je Koštuničina anti-NATO kampanja bila sasvim uspešna, jer ona jeste pre svega bila usmerena ka DS. Argumenti DS zvaničnika da je pitanje evro-atlantskih integracija pre svega naše unutrašnje pitanje ne piju vodu, kao  ni onaj da smo ušli smo u PfP, te da je to za sada dovoljna  potvrda atlantskog  kursa. Jer, prošlo je već 8 meseci od formalnog prijema a Srbija još uvek nije usvojila osnovna dokumanta koja su potrebna da bi postali i punopravan član. Zašto tačno?

 

O tome koliko je i jednima i drugima i trećima zaista stalo do dobrog međunarodnog položaja Srbije odavno govore  zastoji i način rasprave ( naravno da unutarkoaliciona neslaganja mogu da postoje, ništa novo) rasprave oko naimenovanja novih ambasadora u vrlo bitnim zemljama i institucijama. Posle višemesečnih natezanja konačno smo dobili predstavnike u nekim od zemalja Kontakt grupe, ali još uvek ne u svima. Imajmo u vidu da je vladi trebalo skoro 100 dana da se sastavi, a već je potrošila i još 100. Najnovije spekulacije i javna prepucavanja oko razloga za naimenovanje ili odustajnje od istog Sande Rašković i drugih, pokazuju i tim zemljama u koje bi trebali da odu, koliko ih u stvari ne poštujemo, to jest koliko ih diplomatski smatramo relevantnima. Argument ministra Jeremića da postoje i drugi kanali diplomatije, kao odgovor na pitanje novinara šta se zapravo dešava i kakve su repekusije, je u najmanju ruku nezreo imajući u vidu sve izazove koji pregovori o Kosovu  nose. O kakvom onda jedinstvenom pregovaračkom stavu nam pričaju, kad ne mogu da se saglase oko preduslova za to! 

Imajući ovo u vidu, odgovor na prafrazirano Kisindžerovo pitanje bio bi –NE, i to ne zato što bi nam bilo bolje da uopšte nemamo vanjsku politiku nego da imamo ovakav rašomon, već zato što je još jedino što Koštunicu zaista ( čini se da je sa Rusima već postigao šta je hteo oko energenata i  naših transportnih resursa i odvlačenja zemlje od Evro-atlantskog kursa)  zanima Republika Srpska. Nastala, inače, tokom istih mirovnih sporazuma tokom na osnovu  kojih je UN kreirao ( UN SC Res 1031)  zaista prvu  NATO državu  na Blakanu, po njegovim kriterijumima—BiH sa RS kao entitetom. Što mu u tom slučaju ne smeta.( Ne mogu da dokučim zašto ovo DS ne koristi kao kontra argument nikako. Ili mogu.)  On i Dodik se Dejtona drže do mere koja ugrožava stabilnost u celom regionu zbog nemogućnosti da se od Bosne napravi funkcionalna država, što neumitno vodi njenoj podeli. Posle toga,  što se Koštunice tiče, može  potop. 

Ili požari. U prilogu su dva dokumenta, molba Albanije NATO Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Center-u,  fokalnoj -"24/7"   tački za koordinaciju i pružanje pomoći u katastrofama NATO i partnerskim zemljama,  od 23 jula ove godine i potvrda centra o pruženoj pomoći od 13 augusta.( Setite se koliko je vremena trebalo onom jednom  ruskom avionu da stigne.)  Slične zahteve upućivale su nedavno  i Makedonija i Bugarska. Koštuničini analitičari i dalje tvrde da je NATO izgubio smisao  postojanja posle pada Berlinskog zida. Ako im  se kolektivna borba NATO članica protiv terorizma, kao novi osnov potrebe za zajedničkim savezom ne sviđa,  jer  smatraju  da je preuveličana ili da su Amerikanci i Co zaslužili 9-11, 7/7 i drugo ( a kako onda ima toliko terorizma stalno na jugu Srbije, na Kosovu  i u Sandžaku ) kako i sa kime tačno planiraju regionalna  i šira savezništva u borbi protiv prirodnih katastrofa. Ili ima neki aneks Tarabićevog proročanstva koji samo u DSS  znaju, koji Srbiju izuzima iz prognoza da je upravo oblast Jugoistočne Evrope među najpogođenijim  globlanim zagrevanjem. Ako je tako, onda  nam  zaista  ne treba vanjska politika, pa ni DS u vladi.        

Atačmenti



Komentari (67)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:14 25.08.2007

Da...

Ozbiljan tekst.
No ja mislim da mi uopšte nemamo spoljnu politiku i da su ova vrludanja priča samo za unutarnju upotrebu. Kakva multipolarnost...multipolarnost prepostavlja neki sistem. Ovo što imamo je entropija.
Evo, uzmi nekoliko repera. Odnos prema EU i evroatlanskim integracijama, odnos prema izgradnji kolektivnog sistema bezbednosti, odnos prema regionu.....
Od kada nema Zorana Đinđića mi spoljne politike nemamo. Njegova orjentacija je bila jasna, Svilanović je bio na toj trasi i tu je Koštunica bio na margini, uz neke sitnije probleme. Koštunica nije vodio spoljnu politiku...
Meni za ovo što se događa nije kriv Koštunica. Njegova pozicija je potpuno jasna. Na kraju pogledaj samo spisak njegovih ambasadora. Fatić koji je meni još gori primer od Sande Rašković, i tako dalje. Ma šta ambasadora, pogledaj ko su dva poslednja ministra spoljnih poslova.
Ovde je krivac Boris Tadić čija se diplomatska aktivnost svodi na objašnjavanje da je Koštunica ok i da samo uz njegovu pomoć Srbija može iz beda.
Jelena Milić Jelena Milić 22:25 25.08.2007

DS na potezu

Slažem se savim da je lopta u DS dvorištu.
PS nisam sigurna da Koštunica nije znatnije uticao na našu vanjsku tokom DOS vlade. Da nije, mnoge bi stvari bile brže učinjene. Neke koje nisu, mislim da nisu uprvo zbog njega. Seti se kako je Rade Bulatović brano Pavkovića na mestu načelnika generalštba. Tad za PfP nije bio uslov Mladić, već Pavković.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:33 25.08.2007

Re: DS na potezu

Jelena Milić
Slažem se savim da je lopta u DS dvorištu.
PS nisam sigurna da Koštunica nije znatnije uticao na našu vanjsku tokom DOS vlade. Da nije, mnoge bi stvari bile brže učinjene. Neke koje nisu, mislim da nisu uprvo zbog njega. Seti se kako je Rade Bulatović brano Pavkovića na mestu načelnika generalštba. Tad za PfP nije bio uslov Mladić, već Pavković.

E, da...On je opstruirao ono što je mogao. Smena Pavkovića je bila njegova nadležnost i on je onda tu zapeo.
No, seti se...Kad je gde otputovao, ko je to došao njemu....ne, Koštunica je u spoljno političkom smislu bio marginalizovan do funkcionalne mere.
Ovo što se događa od 2004. godine, to je upravo ono što su mu u onoj promeriji o kojoj sam na prethodnom tvom blogu pisao, napisali akademici. Ljudi koji potpuno krivo kao i on vide i geopolitiku i diplomatiju i geografiju i istoriju....Bolje bi bilo da uopšte ništa ne vide, nego što tako vide...
Dakle Tadić, on je čovek koji Koštunicu pravi "državnikom" na našu štetu....
Jelena Milić Jelena Milić 22:46 25.08.2007

Re: DS na potezu

ali su mu stvari isle na ruku. posle agonija u afganistanu i iraku, a pre svega posle eu ustezanja oko int u iraku--sto se mene tice sasvim opravdano ustezanje jer je operacija ocito je bila i lose pripremljena i nije imala grounds koje su govorili etc--zapadna medjunarodna zajednica se kad je status kosova u pitanju odrekla opravdanosti intervencije na kosovu i konacni status stavila u okvir koji kostunica relativno dobro puni--konzervativno medjunarodno pravo. i opet mu stvari idu na ruku, ruska teznja da prebrise jecinova posrtanja to jest marginalizaciju rusije u periodu najburnijih unutrasnjih previranja. sad, dal je sve to sto mu je islo na ruku, ili ima i planiranja i pracenja, ja ne znam tacno, ali mi se cini da ima i ovog drugog. pre mi se cini da tadic ne vidi sta se desava zato sto hoce i jare i pare. a kostunica je opasan zato sto hoce suvise, i propustice da u ovoj konstalaciji snaga i trendova koja je donedavno bila --a nadamo se sa novom administracijom u sad nesto ce se vratiti na klintonovsku politiku prema regionu--, dobije podosta toga.

da je iole pametan i da ostavi bosnu na miru, te da pricu o statusu sam gurne prema izvestaju komisije iz 2005, otisao bi u svetsku istoriju kao faktor stabilnosti na blakanu --mz bi mu spomenik digla za zivota--a srbija i kosovo bi dobili neki fast track ka eu.

sto nas vodi ka tome da se mi na unutrasnjem planu protiv njega ne mozemo boriti vise tako sto cemo zapadnoj medjunarodnoj zajednici samo prstom upirati na njega i vikati buuuu evo ga nacionalista. vidi kacinske u poljskoj. vidi busa u ostalom.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:52 25.08.2007

Re: DS na potezu

Jelena Milić
ali su mu stvari isle na ruku. posle agonija u afganistanu i iraku, a pre svega posle eu ustezanja oko int u iraku--sto se mene tice sasvim opravdano ustezanje jer je operacija ocito je bila i lose pripremljena i nije imala grounds koje su govorili etc--zapadna medjunarodna zajednica se kad je status kosova u pitanju odrekla opravdanosti intervencije na kosovu i konacni status stavila u okvir koji kostunica relativno dobro puni--konzervativno medjunarodno pravo.

da je iole pametan i da ostavi bosnu na miru, te da pricu o statusu sam gurne prema izvestaju komisije iz 2005, otisao bi u svetsku istoriju kao faktor stabilnosti na blakanu --mz bi mu spomenik digla za zivota --a srbija i kosovo bi dobili neki fast track ka eu.

sto nas vodi ka tome da se mi na unutrasnjem planu protiv njega ne mozemo boriti vise tako sto cemo zapadnoj medjunarodnoj zajednici samo prstom upirati na njega i vikati buuuu evo ga nacionalista. vidi kacinske u poljskoj. vidi busa u ostalom.

Ne..Treba pustiti da ga oni šutnu kao Miloševića. Nikako ga držati nad vodom. To zapravo i nije ništa drugo nego nastavak te politike drugim sredstvima...
Ovako, samo se rasteže vreme, troši u ludo energija i rezultat bude pogubniji...
Bez kohabitacije, on sada ne bi politički postojao, a mi bi spremali neki novi oktobar ili novembar...
Jelena Milić Jelena Milić 22:55 25.08.2007

Re: DS na potezu

pa ne bi ga sutirali da je iole pametniji. bio bi faktor stabilnosti. dryavnik godine, ko onomad u neewsweek. mi moramo da imamo konsistentniju poliitku protiv njega iznutra. njemu ni hag ne visi nad glavom ko milosevicu!
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:11 25.08.2007

Re: DS na potezu

Jelena Milić
pa ne bi ga sutirali da je iole pametniji. bio bi faktor stabilnosti. dryavnik godine, ko onomad u neewsweek. mi moramo da imamo konsistentniju poliitku protiv njega iznutra. njemu ni hag ne visi nad glavom ko milosevicu!

Samo najava izolacije bi bila dovoljna da on izgubi svaki politički značaj.
Ovako, on predstavlja "faktor čega god".
Uspeli su da unutra instaliraju večitu opoziciju ( radikale koji ne smeju na vlast a zauzimaju trećinu političkog prostora i ovo im je kao dar sa neba, imaju pare, dnevnice, odela, automobile i lokalne poslove) a time se instaliraju i kao večita vlast ( jer nema ko drugi).
Bez promene politike u DS-u ovako će ostati do sudnjega dana. A dok je Tadić šef DS-a ta politika se neće menjati. Pa ti vidi. Ima da slušaš i 2033 kako je Koštunica premijer u 89. godini iako je njegova stranka osvojila samo 6 posto glasova jer je DS spremna da se "žrtvuje" za Srbiju i da je štiti od "zlih" radikala sa kojima je dogovorila taktiku..o)))

Jelena Milić Jelena Milić 09:50 26.08.2007

to drago-o izolaciji

samo da definisemo, u skladu sa kagan postom-kad kazes izolacija mislis izolacija zapadnog sveta?

kao sto rekoh, sumnjam da ce u vrlo dogledno vreme ikad biti postignut konsenzus koga i zasto treba izolovati u okviru sb un, kostunicu tek. dakle, ne postoji vise sukob sa svetom kako to kaze tadic, vec samo reperkusije na odnose sa zapadom, koji se formalizuu kroz integracije.

sto se samog zapada tice, mislim da politika uslovljavanja, koja je davala rezultate, gubi sama sebe jer je kombinovala suvise elemente politike samo da deliver pa nek je i kostunica.



Urosh Urosh 12:07 26.08.2007

Re: DS na potezu

2 Drago i Jelena-mislim da ste prevideli to sto je vanredno stanje prekratko trajalo.
Tada je bilo prilike da se Kostunica ukloni sa srbijanske politicke scene, vanredno stanje je imalo 70% podrske gradjanki i gradjana Srbije, postojala je prilika i za suocavanje s prosloscu i za promenu spoljne politike Srbije.
Zakon o lustraciji, previse mek, donet je tek posle ukidanja vanrednog stanja, umesto da samo vanredno stanje traje ne 5, koliko je predlagao VBP, nego 10 godina, i da se za njegovog trajanja donese Zakon o lustraciji po ugledu na Nemacku posle ujedinjenja, a glede DDR-a, i da se za tih 10 godina srede stvari u svemu i da i DSS i SRS i SPS i ostali prirepci istih budu zabranjeni i da Milenko Smiljanic i njegov kvazi sindikat ne budu u mogucnosti da sole pamet gradjanima ove zemlje.
A to se sve desilo, Kostunica je premijer, stanje, ovakvo kakvo je, je samo posledica preterane demokraticnosti DOS-a, pre svega njegovog jezgra-Zivkovica, Cede, Zarka Koraca, Natase Micic i ostalih.
Ja ne krivim Kostunicu zato sto je iskoristio priliku, vec gorepomenute sto su mu tu priliku dali.
nemanjag nemanjag 23:44 25.08.2007

Serbia Does Need a Foreign Policy :-)

...ali srbija je zemlja u kojoj ni mnogo 'manje bitne' odluke ne mogu biti formulisane... dokle god se ovde cak i neka osnovna ljudska prava ugrozavaju, a u javnosti postoji tzv. debata, o stvarima koje su standard i ne dovode se u pitanje vec decenijama u mnogim zemljama u svetu, mislim da se ne mozemo bas nadati jasnoj ili jasnijoj spoljnoj politici srbije...

naravno da treba da postoji multipolarnost, naravno da javna debata moze samo da doprinese kreativnom resavanju problema, i naravno da me nervira to konstantno ponavljanje 'jedinstvo oko politike prema kosovu'... ono sto je potrebno srpskoj spoljnoj politici mozda najbolje moze da se formulise kao 'red'... jer to jednostavno ne postoji... spoljnom politikom svako se bavi... i iako gradjani glasaju, neposredno biraju predsednika, posredno vladu, premijera, i ministra inostranih poslova, pa samim tim biraju i politiku koja ce se sprovoditi u narednom mandatu tih institucija, mi konstantno imamo ljude koji su potpuno sporedni, i koji se mesaju tamo gde ne bi trebalo... u kojem svojstvu ministri energetike ili prosvete komentarisu buduci status kosova... ne razumem... i ne razumem zasto se nato i ostali zvanicnici mz pecaju, kao nesto stalno demantuju... kao da nisu imali iskustva sa srpskim politicarima proteklih 20 godina....

i ne razumem dokle cemo da se cudimo zasto ratko mladic nije uhapsen... dokle cemo da 'molimo' ds da ucini 'nesto'?
Jelena Milić Jelena Milić 10:02 26.08.2007

Re: Serbia Does Need a Foreign Policy :-)

u pravu ste sto se tice definisanja pojama multipolarnosti i reda. mozda sam trebala da kazem "multipolarnost" ili da kazem zvanicna spoljna politika. nije problem sto reperkusije na spoljni polozaj zemlje imaju razna tela, potezi i okolnosti, naravno da se politika oblikuje i u parlamentu i na drugim mestima, u insitutima etc...moja muka je sto vidim da nema koordinirane zvanicne politike u vrhu drzave u stvari u vrlo bitnom trenutku po zemlju. i tu, u praksi, mogu da postoje manja neslaganja, pogledajte u ostalom da se oko nsc i sd u sad formiraju dve struje oko kosova, ali je ovaj stepen raskoraka u srbiji odraz diletantizma i sebicnosti a ne neke posebne strategije.

selperedejz selperedejz 23:51 25.08.2007

Srbija formirala spoljnu politiku

Pre nekoliko dana sam na drugom vasem blobiju izrazio bojazan da cemo biti uvuceni u NATO, bez referenduma. Ali upravo ovi vasi napisi i nezadovoljstvo koje pokusavate pretociti u nesto konstruktivno, sto je za svaku pohvalu, jer tako nesto do sada nije dolazilo iz LDP-a, kao i svi oni silni komentari koje ste pobrisali, su me naterali da se dobro zamislim.
Pretpostavljam da je ta brzopleto iskazana bojazan dosla zbog naviknutosti na generalni javasluk u zemlji, iz inercije sam zauzeo pogresan stav (koji nije bitniji deo tog mog komentara).


Srbija je odluku o pravcima spoljne politike donela jos u trenutku formiranja vlade. Nece biti daljeg priblizavanja NATO-u!
A to je istovremeno i ispravna i jedina moguca odluka. Apsolutna vecina ljudi u Srbiji se protivi atlantskim integracijama. Nemoguce je tolikoj vecini "objasniti" da je dobro za njih ako se poistovete sa monolitnom americkom politikom, koju stanovnistvo citave Zapadne Evrope vidi kao najvecu opasnost po mir i bezbednost u svetu (32%, a na drugom mestu je Kina sa duplo manje procenata, zatim se redjaju: Iran, Irak, Sev. Koreja i na poslednjem mestu je Rusija). I sto je jos vaznije, i sami Amerikanci na isti nacin i u istom procentu gledaju na politiku sopstvene zemlje. Koja je jos i slepo proalbanska, to nema potrebe spominjati.

S druge strane, Rusija ne zahteva uclanjenje ni u jedan klub, ne zahteva nikakvu posebnu politiku, osim da se ne vodi anti-ruska politika, naravno. Iza ruskih aktivnosti jednostavno ne stoji nikakva grandiozna ideologija!

Posto je odluka bila i ispravna i jedino moguca, ona je za DS bila i - laka. Lopta je bila u njihovom dvoristu i vec su je odigrali. Igra je zavrsena, zato se niko i ne uzbudjuje preterano, cela zemlja odobrava takav kurs. Zato se ni DS ne uzbudjuje, jer doprinose antinatovskom konsenzusu.

Djelic u izjavi za WSJ:
"The big Russian groups have just come of age, they want fair access to deals," said Mr. Djelic, adding that they won't get any special consideration. "We know there have been some countries discriminating against them, but that will not happen in Serbia."
Jelena Milić Jelena Milić 10:50 26.08.2007

Re: Srbija formirala spoljnu politiku


sasvim ste u pravu sto se tice opisa trenutnog stanja --raspolozenja prema nato--u zemlji. u pravu ste i za to da svet nije samo pro-nato zapad, upravo u tome sam pisala na proslom postu, da straha od izolacije ne moze biti, to jest kad se kaze izolacija i sankcije da se moze misliti samo na zapadnu medjunarodnu zajedinicu.

sto se tice "uvlacenja" u nato, o tome kako zemlja ulazi u saveze nesto kaze ustav, nesto skupstina. referendum nije nuzan, ako ga ustav ne predvidja. tako da su moguce razlicite strategije i taktike--to jest scenariji onih koji su na vlasti. no za opoziciju postoji manje opcija, i nije mi jasno zasto je progresivna opozicija u nas ( ldp, manjine, svm, civilni sektor...) potpuno inertna kad je ova tema u pitanju.

sad da li je ispravna i da li je nepromenjlivo jedina moguca je drugo pitanje. ne znam kolio ste pomno pratili, ja smatram da je anti nato stav sasvim legitiman. no, neki anti nato argumenti jednostavno ne stoje. takodje, sa mog ideoloskog stanovista i sa stanovista opet mog sta mislim da je za zemlju najbolje ulazka u nato je jedino ispravno resenje.

kazete da rusija ne zahteva sveze. pa ni nato ni eu nas nigde ne teraju ka njima! i sama eu, pogledajte nemacku, odrzava vrlo intenzivne stratesko-ekonomske bilateralne odnose sa rusijiom.

sto se americkog javnog mjenja tice, samo da razjasnimo--stavovi o busovoj vlasti i o samim americkim vrednostima su sasvim odvojene stvari. bus je taj, pa shodno tome i njegova vanjska, koji imaju mali rejtong sad i u svetu i u sad ( no to nije bilo tako posle 9/11) .

ps ja na blogu i nigde drugo u javnosti ne izrazavam zvanicne stavove ldp. to sto se u dosta stvatri ) kosovo uzroci, hag, etc..) deklarativno poklapaju nije nista novo. no od deklarativnog do realizacije i artikulacije stavova posebnih o posebnim temama dug je put. tu vec dolazi do znatnijih razlika, pa vas molim da moje postove smatrate samo mojim licnim stavom.

pps brisani su kometari koji nemaju veze sa postom ili nekog vredjaju ili su ocit trol.

dezelin dezelin 11:44 26.08.2007

Re: Srbija formirala spoljnu politiku

to jest kad se kaze izolacija i sankcije da se moze misliti samo na zapadnu medjunarodnu zajedinicu.


A to je i jedina izolacija koja se moze uvesti. Pogledajte oko sebe (po kuci, napolju, itd...) pa mi kazite koliki je procenat stvari koje posedujete a da nije poreklom sa zapada.

poz.
Jelena Milić Jelena Milić 09:59 27.08.2007

Re: Srbija formirala spoljnu politiku

veliki. vrlo veliki. ako pretpostavim da mi i nergenti dolaze sa istoka jos veci.

ako pomislim i na outsourcing, jos veci.

verujem da skoro sva garderoba koju imamo, sa izuzetkom cipela, ima poreklo u jugoistocnoj aziji ili juznoj americi na primer.


verujem i da gro velikih transkacija velikih monopolistickih firmi kod nas je u stvari sa rusijom i kinom. a te firme zaposlajvaju ljude.

ako se uzme i piraterija, i kineski buvljak ovde, ...i gde se i odalkle u stvari uvozi bela tehnika, jos veci!

suprotno tome, ako me pitate koliko je procenat knjiga i muzike i filmova koje gledam i citam sa zapada, onda je odgovor veliki.
Veljko B Uzicanin Veljko B Uzicanin 01:11 26.08.2007

Spoljna politika je ogledalo unutrasnje

Teoretski gledano, spoljna politika jedne zemlje je odraz njene unutrasnje politike. A kako u Srbiji nema smislene unutrasnje politike, tako nema ni spoljasnje. Razlog ovakvom stanju je cinjenica da Srbijom umesto politike i politicara upravljaju interesne grupe, koje sebe nazivaju "politickim strankama", koje su sve listom derivati Saveza Komunista Srbije (DS za Tita i Partiju, SRS/DSS/SPS za Lenjina i Staljina), a koji se trenutno konsoliduje nakon decenije ilegale i van ociju javnosti. Ova ilegala je, naravno, kao i u Rusiji, imala za cilj konzerviranje sistema, koji se sada pojavljuje u svom punom predjasnjem sjaju. U tom smislu se konsoliduje i spoljasnja politika, koja ce na kraju biti tipa kubanske nesvrstanosti : mi smo nesvrstani, ali cemo umreti podrzavajuci Sovjetski Savez (koji se takodje vraca iz ilegale).
Sve u svemu, da bi Srbija dobila bilo kakvu politiku, pa i spoljnu, potrebna je samo jedna sitnica : promena drustvenopolitickog sistema, ali u Srbiji nema nikoga ko tako nesto sme i da pomisli. No, vasa deca ce uzivati u tome (mislim kada konacno budu rastakala kriptokomunisticki sistem).
Zbog svega toga, ja sam za potpunu promenu sistema pre nego za bilo kakvu kritiku funkcija postojeceg, jer svaka kritika, pa i u negativnom smislu sadrzi afirmaciju sistema i podrzava ga. Sto bi rekli braca Slovenci : Budimo realni - trazimo nemoguce !
selperedejz selperedejz 01:38 26.08.2007

Re: Spoljna politika je ogledalo unutrasnje

Pa ja ne mogu da zamislim nista komunistickije od prizeljkivanja "promene drustvenopolitickog sistema" i "ja sam za potpunu promenu sistema". I izostavio si LDP, crvene, pri nabrajanju stranaka, sta li su tek oni? NS? SPO?

Da si neki anarhista pa da si za ukidanje sistema bio bi mi simpatican, a ovako...
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 06:50 26.08.2007

Re: Spoljna politika je ogledalo unutrasnje


Veljko care, svaka ti cast za komentar!!!!
Sve u svemu, da bi Srbija dobila bilo kakvu politiku, pa i spoljnu, potrebna je samo jedna sitnica : promena drustvenopolitickog sistema, ali u Srbiji nema nikoga ko tako nesto sme i da pomisli.

Pa kako nema Veljko, ja se polomi ovde na blogu pisuci mesecima upravo ovo.
Zbog svega toga, ja sam za potpunu promenu sistema pre nego za bilo kakvu kritiku funkcija postojeceg, jer svaka kritika, pa i u negativnom smislu sadrzi afirmaciju sistema i podrzava ga. Sto bi rekli braca Slovenci : Budimo realni - trazimo nemoguce !

Konacno istomisljenik, ne mogu da verujem......Kakvo olaksanje, iskreno, vec sam poceo da gubim nadu da cu naci istomisljenika ovde na blogu:)

Pozdrav
Bojan
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 19:15 26.08.2007

Re: Spoljna politika je ogledalo unutrasnj

Bojan Zdravic

Veljko care, svaka ti cast za komentar!!!!
Sve u svemu, da bi Srbija dobila bilo kakvu politiku, pa i spoljnu, potrebna je samo jedna sitnica : promena drustvenopolitickog sistema, ali u Srbiji nema nikoga ko tako nesto sme i da pomisli.

Pa kako nema Veljko, ja se polomi ovde na blogu pisuci mesecima upravo ovo.
Zbog svega toga, ja sam za potpunu promenu sistema pre nego za bilo kakvu kritiku funkcija postojeceg, jer svaka kritika, pa i u negativnom smislu sadrzi afirmaciju sistema i podrzava ga. Sto bi rekli braca Slovenci : Budimo realni - trazimo nemoguce !

Konacno istomisljenik, ne mogu da verujem......Kakvo olaksanje, iskreno, vec sam poceo da gubim nadu da cu naci istomisljenika ovde na blogu:)

Pozdrav
Bojan

Nije ni čudo...o)) Mnogo ste isti....u mnogočemu.
Nego Zdraviću - "Budimo realni - tražimo nemoguće" nisu rekli braća Slovenci nego Markuze...o))
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 19:29 26.08.2007

Re: Spoljna politika je ogledalo unutrasnj


Veljko care, svaka ti cast za komentar!!!!


Valjda razumes da se ne obracam tebi Kovacevicu, sta se trpas - niko te nije spomenuo:( ?
vraticu se vraticu se 01:50 27.08.2007

Re: Spoljna politika je ogledalo unutrasnje

I ja potpisujem, samo objasni kako treba izvrsiti promenu? Imam neke ideje ali neznam jel' smo na istoj talasnoj?
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 06:12 27.08.2007

Re: Spoljna politika je ogledalo unutrasnje

vraticu se
I ja potpisujem, samo objasni kako treba izvrsiti promenu? Imam neke ideje ali neznam jel' smo na istoj talasnoj?

Super, jos jedan istomisljenik u istom danu - kakav radostan dan:))
Ja sam bas dosta pisao u poslednje vreme na ovu temu, ajde molim te elaboriraj tvoje ideje, bice mi drago da ih cujem.
Pozdrav
Bojan
blackbox blackbox 13:33 26.08.2007

Does Sebia Need a Foraign Policy?

svaka čast.još jedan odličan i aktuelan tekst.[
malo dopune
Ne slažem se da ne postoji spoljna politika Srbije. Nema zemlje bez spoljne politike a opravdano je pitanje kakva je, ko je kocipira, kome služi, koliko je konzistentna, ko je sprovodi, itd, itd.
Dakle Srbija nema konzistentnu spoljnu politiku, nema ni strategiju nacionalne bezbednosti ni definisane i projektovane nacionalne (državne) interese.Srbija još ne zna ni gde su joj granice, da li stvarne ili one po Preambuli.
Srbija nema ni unutrašnju politiku, jer je to kompilacija interesa partija, koje se ponašaju kao interesne grupe. Zato i imamo inverziju- umesto da spoljna politika bude odraz unutrašnje i rezultanta alokacije njenih interesa u međunarodnoj zajednici, kod nas se izriču spoljno-politički stavovi samo u funkciji unutrašnje upotrebe. Zato ministri DSS i premijer vode rat protiv NATO a ostali ćute. Ko će ozbiljno shvatati dražavu u kojoj premijer kaže jedno, predsednik drugo, najveća partija i njeni lideri treće. Pogotovo narod ne razume mnogo, osim navijačkog odnosa prema stavovima koji su i namenjeni domaćoj javnosti. Kao i ranije, kad narod shvati već je kasno.
Ovako, možda je i dobro što naše političare vani ne shvataju dovoljno ozbiljno, jer šta bi bilo ako bi npr. SAD ili NATO recipročno zauzele oštar stav prema našoj vladi.
Dakle, nema na nivou države jedinstvenog stava po ključnim pitanjima kao što je odnos prema EU i EAI, odnosi sa susedima, pa onda svako priča što misli da je u datom trenutku popularno.
Ilustrativan primer je pozicija vojske. Faktički od početka raspada SFRJ vojska nije imala državu iza sebe. Posle petooktobarskih promena takođe nije ,i sve reforme koje je uradila bile su bez političke podrške.Vojska je davno uradila sve što je ona trebalo da uradi u pravcu ulaska u PzM i EAI. Da li se neko seća reakcije premijera Srbije na prijem u PzM- kao da se ništa nije desilo, a o pominjanju približavanja NATO da i ne govorimo.
Vojska inače ne vodi spoljnu politiku, ona je instrument spoljne politike i u tom duhu realizuje aktivnosti iz oblasti međunarodne vojne saradnje.
Ne sporim da je Kosovo prioritet, ali ne treba zbog Kosova sve da čeka, valjda je toliko samohvaljena vlada i koalicija sposobna da paralelno vodi i realizuje nekoliko strateških državnih ciljeva.Da li nije ili ne mogu da se dogovore?
Pozdrav
jovanz021 jovanz021 08:27 27.08.2007

Re: Does Sebia Need a Foraign Policy?

blackbox
Dakle Srbija nema konzistentnu spoljnu politiku, nema ni strategiju nacionalne bezbednosti ni definisane i projektovane nacionalne (državne) interese.Srbija još ne zna ni gde su joj granice, da li stvarne ili one po Preambuli.

Malo sam zbunj... ovaj sludjen.

Dve velike (nuklearne) drzave - Indija i Kina, imaju medjusobno istu situaciju u pogledu dve provincije, a Kina ima jos i Tajvan, a Indija Kasmir, pa Pendzab.

Slicnu situaciju ima i Kipar, pa Maroko u odnosu na Zapadnu Saharu, pa Sri Lanka, itd. i svi se ponasaju slicno Srbiji, a nisam primetio da njihovu spoljnu politiku neko kvalifikuje kao nekonzistentnu.
blackbox
... Da li se neko seća reakcije premijera Srbije
na prijem u PzM- kao da se ništa nije desilo, a o pominjanju
približavanja NATO da i ne govorimo.
...
Ne sporim da je Kosovo prioritet, ali ne treba zbog Kosova sve da čeka,
valjda je toliko samohvaljena vlada i koalicija sposobna da paralelno
vodi i realizuje nekoliko strateških državnih ciljeva.Da li nije ili ne
mogu da se dogovore?

Jel' Srbija postupa kontradiktorno nekom usvojenom dokumentu kojim se definise njena spoljna politika?
Jelena Milić Jelena Milić 14:02 27.08.2007

o konzistentnosti

imate batakovica u vikend danasu. ne kaze eksplicitno eu i nato ali kaze saradnja, bliska, etc...da podvucemo i tu crtu, ne mora ekspliictno da se kaze nato, da uzmemo i samo ovo sto jeremic u zadnjih par dana prica--eu.

ne cini li vam se da je taj zvnaican stav nekonzistentan sa zvanicnom politikom kako oko kosova dalje? o toj nekonzistentnosti se radi.

kina i indija ne potpisuju sporazum o stabilizaciji i asocijaciji sa EU npr.
blackbox blackbox 14:58 27.08.2007

Re: Does Sebia Need a Foraign Policy?

to jovanz
Suviše je pretenciozno da se identifikujemo sa Kinom ili Indijom, pa čak ni problemi nisu baš identični. Mada ne sporim da se ,sa stanovišta međunarodnog prava, može diskutovati ,i oni o tome diskutuju, ali je Tajvan i dalje Tajvan.
Dalje, da se ne zavaravamo i to da i Kina i Indija imaju daleko veće kapacitete za rešavanje tih problema, posebno ako se ima u vidu da u međunarodnom pravu sila nije nezanemarljiva činjenica a oni se ipak ustežu da je upotrebe. Za razliku od njih, kod nas ima izgleda dosta onih koji bi ponovo počeli silom pa šta košta da košta.Mislim da to nije racionalno.
Danas je naš ministar predložio na Bledu da se svim zemljama regiona ponudi ubrzana procedura za ulazak u EU, jer bi se time eliminisali uzroci narastanja tenzija.
E sad, Srbija je u procesu pregovora ali bez Kosova.Pa je li to znači da je Kosovo u sastavu Srbije, da će ili neće biti?
Dobro kaže Jelena, kod nas su konzistentne samo izjave funkcionera jedne partija, a već na koalicionom nivou to nije slučaj. Dok je jednima prioritet EU, drugima je to vrlo uslovno, trećima nije uopšte, jedni bi da prekidaju, drugi da zatežu, treći da ne zatežu odnose sa ovim ili onim državama itd, itd, itd. Jedino svi govore o navodnom konsenzusu oko Kosova, mada i po tom pitanju ima disonantnih tonova.
Da se razumemo, ja bi voleo da imamo projektovane strategijske ciljeve spoljne politike, oko kojih postoji opšti konsenzus, i koji se ne bi menjali promenama koalicija i vlada (npr.kao što je slučaj u Nemačkoj),nažalost izgleda smo daleko od toga.

Oko PzM
Podsećam to je bilo krajem prošle godine, kada još nismo bili otkrili da NATO pravi državu na Kosovu. Izostanak reakcije premijera govori o njegovom stavu prema pristupanju tom programu ili, u najmanju ruku, ostavilo je takav utisak. E sada kada se to poveže sa aktuelnim reakcijama, daje odgovor o odnosu DSS prema PzM. E, ako ostale partije koje su u koaliciji ističu da je to i dalje prioritet, da li je to kozistentnost (ili konsesualnost) na nivou vlade.
U vezi Vašeg pitanja :Jel' Srbija postupa kontradiktorno nekom usvojenom dokumentu kojim se definise njena spoljna politika? moje pitanje je koji je to dokument, da li postoji?
Pa najupršćenija SWOT analiza će pokazati da nam retorika nije baš najproduktivnija.
pozd.
jovanz021 jovanz021 10:29 28.08.2007

Re: Does Sebia Need a consistent policy?

Jelena Milic
o toj nekonzistentnosti se radi.



Mislio sam na ovu nekonzistentnost:

Sudden Twist 13:34 27.08
Integrisanje u NATO i EU bice pusta maštarija ukoliko se nametne americko rešenje za Kosovo, a EU legne na rudu po sistemu "linija manjeg otprora". U tom slucaju ce samo autokratski režim uvoditi Srbiju u EU i NATO jer za to nece imati podršku biraca.



Ne vidim konziztentnost u libdem opredeljenjima koja bi da birackom telu nametnu politiku koju ono odbija. Pogotovo u fazi kada clanstvo u EU podrzava vecina biraca, a da je pretpostavka (koju za sada niko ne osporava) da bi se ovo raspolozenje promenilo ukoliko EU, krseci povelju UN, rez. 1244, Badinterovo misljenje, Dejtonski sporazum i brojne druge medjunarodne ugovore o odredjivanju granica posle WW1, prizna jednostrano nezavisnost KiM.

Jelena Milic
kina i indija ne potpisuju sporazum o stabilizaciji i ...


blackbox
Suviše je pretenciozno da se identifikujemo sa Kinom ili Indijom, pa cak ni problemi nisu baš identicni. Mada ne sporim da se ,sa stanovišta medunarodnog prava, može diskutovati ,i oni o tome diskutuju, ali je Tajvan i dalje Tajvan.

...

Da se razumemo, ja bi voleo da imamo projektovane strategijske ciljeve spoljne politike, oko kojih postoji opšti konsenzus, i koji se ne bi menjali promenama koalicija i vlada (npr.kao što je slucaj u Nemackoj),nažalost izgleda smo daleko od toga.



Clanstvo u NATO nije propisani cilj ni u jednom skupstinskom dokumentu, s tim sto saradnja ne pretpostavlja clanstvo. A bolje je saradjivati nego se oruzano sukobljavati, sve dok saradnja ne podrazumeva odricanje od fundamentalnih drzavnih/nacionalnih interesa. Clanstvo u EU je deklaratisani cilj, ali je sa nekoliko Rezolucija i Deklaracija o KiM jasan i drzavni stav da Srbija nece zrtvovati svoj teritorijalni integritet (citaj: KiM) radi clanstva u EU. Dakle, Jeremic zastupa drzavnu politiku, a ne politiku LDP i (mogucu ali neizgovorenu) manjine u DS, i zastupa je dobro. Utoliko postoji minimum proklamovanih drzavnih strateskih ciljeva (spoljne) politike (jer clanstvo u EU podrazumeva da spoljna postaje unutrasnja politika) - hocemo u EU i podrazumevamo da EU postuje nas teritorijalni integritet kao i ostalih drzava kandidata/clanica (videti: Kipar). Lopticaa je dakle u EU dvoristu. A do potpunog jedinstva deli nas ili LDP prihvatanje ovih ciljeva, ili njihov nestanak iz skupstine. (Da Vas podsetim, ne tako davno su SPO i ND/Liberali Srbije bile parlamentarne stranke)



Bledski forum je neformalni skup, a Ahtisari je tamo "private individual", inace "envoy" genseka UN - dakle po rangu nizi od ministra inostranih poslova i Jeremic je blagom merom odgovorio na slovenacki (uobicajeni) bezobrazluk. Mogao je i da se pokupi i napusti skup, mogla bi (i trebalo bi) Srbija da pocne da pravi prepreke Merkatoru, pa neka se izracunaju gde bi radije trgovali - u Srbiji ili na KiM.



I to je sve potpuno saglasno medjuanrodnom pravu i nista drugacije od onog sto rade Indija i Kina u medjusobnom sporu. BTW, Srbija nema znacaj i gabarite Indije i Kine, ali principijelno pitanje svakako ima znacaj, a u medjusobnim odnosima Srbije sa ostatkom sveta koji deluje na KiM i zagovara njegovu nezavisnost, usudjujem se da kazem da je vec srednjerocno (a narocito durogorcno) Srbija u povoljnijem polozaju nego sto je (slabija) Indija u odnosu na (jacu) Kinu.



Izgleda da u ovakvoj prognozi nisam usamljen

The shortfall of oil and gas has dramatically changed the power relationships among countries.

...

b) Economic power is shifting clearly to Asia and over time, so will political and military power.

...

e) With the US having lost the right to vigorously support human rights initiatives around the world, the strong moral force behind this movement is losing steam and initiative.

...

g) The world will become more chaotic with regional powers striving for more authority and other countries acquiring nuclear weapons both as a deterrent to attack and also for aggressive policies. The classic example in this regard is Russia, which is taking more and more measures symptomatic of the Cold War.

...

One thing is certain. The world 20 years from now will be a far, far different place than the one we inhabit today.



Evo malo ekonomskih analiza o uzrocima globalnih ekonomskih poremecaja, narocito u njihovoj monetarnoj sferi. Usput, evo ovde jos jednog pogleda na "za sad dobru" kinesku kupovinu americkih obveznica i akcija.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 11:15 28.08.2007

Re: Does Sebia Need a consistent policy?

jovanz021
Jelena Milic
o toj nekonzistentnosti se radi.



Mislio sam na ovu nekonzistentnost:

Sudden Twist 13:34 27.08
Integrisanje u NATO i EU bice pusta maštarija ukoliko se nametne americko rešenje za Kosovo, a EU legne na rudu po sistemu "linija manjeg otprora". U tom slucaju ce samo autokratski režim uvoditi Srbiju u EU i NATO jer za to nece imati podršku biraca.



Ne vidim konziztentnost u libdem opredeljenjima koja bi da birackom telu nametnu politiku koju ono odbija. Pogotovo u fazi kada clanstvo u EU podrzava vecina biraca, a da je pretpostavka (koju za sada niko ne osporava) da bi se ovo raspolozenje promenilo ukoliko EU, krseci povelju UN, rez. 1244, Badinterovo misljenje, Dejtonski sporazum i brojne druge medjunarodne ugovore o odredjivanju granica posle WW1, prizna jednostrano nezavisnost KiM.

Jelena Milic
kina i indija ne potpisuju sporazum o stabilizaciji i ...


blackbox
Suviše je pretenciozno da se identifikujemo sa Kinom ili Indijom, pa cak ni problemi nisu baš identicni. Mada ne sporim da se ,sa stanovišta medunarodnog prava, može diskutovati ,i oni o tome diskutuju, ali je Tajvan i dalje Tajvan.

...

Da se razumemo, ja bi voleo da imamo projektovane strategijske ciljeve spoljne politike, oko kojih postoji opšti konsenzus, i koji se ne bi menjali promenama koalicija i vlada (npr.kao što je slucaj u Nemackoj),nažalost izgleda smo daleko od toga.



Clanstvo u NATO nije propisani cilj ni u jednom skupstinskom dokumentu, s tim sto saradnja ne pretpostavlja clanstvo. A bolje je saradjivati nego se oruzano sukobljavati, sve dok saradnja ne podrazumeva odricanje od fundamentalnih drzavnih/nacionalnih interesa. Clanstvo u EU je deklaratisani cilj, ali je sa nekoliko Rezolucija i Deklaracija o KiM jasan i drzavni stav da Srbija nece zrtvovati svoj teritorijalni integritet (citaj: KiM) radi clanstva u EU. Dakle, Jeremic zastupa drzavnu politiku, a ne politiku LDP i (mogucu ali neizgovorenu) manjine u DS, i zastupa je dobro. Utoliko postoji minimum proklamovanih drzavnih strateskih ciljeva (spoljne) politike (jer clanstvo u EU podrazumeva da spoljna postaje unutrasnja politika) - hocemo u EU i podrazumevamo da EU postuje nas teritorijalni integritet kao i ostalih drzava kandidata/clanica (videti: Kipar). Lopticaa je dakle u EU dvoristu. A do potpunog jedinstva deli nas ili LDP prihvatanje ovih ciljeva, ili njihov nestanak iz skupstine. (Da Vas podsetim, ne tako davno su SPO i ND/Liberali Srbije bile parlamentarne stranke)



Bledski forum je neformalni skup, a Ahtisari je tamo "private individual", inace "envoy" genseka UN - dakle po rangu nizi od ministra inostranih poslova i Jeremic je blagom merom odgovorio na slovenacki (uobicajeni) bezobrazluk. Mogao je i da se pokupi i napusti skup, mogla bi (i trebalo bi) Srbija da pocne da pravi prepreke Merkatoru, pa neka se izracunaju gde bi radije trgovali - u Srbiji ili na KiM.



I to je sve potpuno saglasno medjuanrodnom pravu i nista drugacije od onog sto rade Indija i Kina u medjusobnom sporu. BTW, Srbija nema znacaj i gabarite Indije i Kine, ali principijelno pitanje svakako ima znacaj, a u medjusobnim odnosima Srbije sa ostatkom sveta koji deluje na KiM i zagovara njegovu nezavisnost, usudjujem se da kazem da je vec srednjerocno (a narocito durogorcno) Srbija u povoljnijem polozaju nego sto je (slabija) Indija u odnosu na (jacu) Kinu.



Izgleda da u ovakvoj prognozi nisam usamljen

The shortfall of oil and gas has dramatically changed the power relationships among countries.

...

b) Economic power is shifting clearly to Asia and over time, so will political and military power.

...

e) With the US having lost the right to vigorously support human rights initiatives around the world, the strong moral force behind this movement is losing steam and initiative.

...

g) The world will become more chaotic with regional powers striving for more authority and other countries acquiring nuclear weapons both as a deterrent to attack and also for aggressive policies. The classic example in this regard is Russia, which is taking more and more measures symptomatic of the Cold War.

...

One thing is certain. The world 20 years from now will be a far, far different place than the one we inhabit today.



Evo malo ekonomskih analiza o uzrocima globalnih ekonomskih poremecaja, narocito u njihovoj monetarnoj sferi. Usput, evo ovde jos jednog pogleda na "za sad dobru" kinesku kupovinu americkih obveznica i akcija.

E, ovo je put u izolaciju. Baš taj recept koji ste izložili..
Šta je međunarodno pravo, svakako ne tumače Koštunica i Jeremić. A da se Jeremić "opekao" o to što vi zovete principima govori njegova izjava od sinoć. Kaže, nisam otišao nego sam zakazao bileteralne susrete...
jovanz021 jovanz021 13:47 28.08.2007

Re: Does Sebia Need a consistent policy?

Drago Kovacevic
E, ovo je put u izolaciju. Baš taj recept koji ste izložili..


Bas bi bilo ljubazno od Vas kada bi malo elaborirali, na koju i kakvu "izolaciju" mislite? I, saglasno duhu diskusije koji ovde vlada zahvaljujuci nasoj ljubaznoj domacici, da ponudite odgovarajuce obrazlozenje i reference?



Ili mislite je dovoljna referenca Vasa tvrdnja na blogu?

Drago Kovacevic
Šta je medunarodno pravo, svakako ne tumace Koštunica i Jeremic.


Sarmantno zajedljiva opservacija - ocigledno ste delom u pravu: osim U.N. i njenih tela (npr: ICJ), ne postoji ovlasceni "tumac" medjunarodnog prava. Medjutim, nisu Kostunica i Jeremic potpuno usamljeni

"Today the people of Serbia are defending their sovereignty and territorial integrity," Putin said at a Kremlin ceremony. ""Peace cannot be built in Europe without taking into account the fundamental principles of international law."


S obzirom da su pomenuta trojica predstavnici drzava, dakle subjekata medjunarodnog prava, dozvolicete nadam se da njihovom stanovistu dam izvesnu prednost u odnosu na Vase argumente?

Drago Kovacevic
A da se Jeremic "opekao" o to što vi zovete principima govori njegova izjava od sinoc. Kaže, nisam otišao nego sam zakazao bileteralne susrete...


A mozda se Jeremic plasi da mu, nakon inicijalne iznenadjenosti, zagovornici unilateralne nezavisnosti KiM ne posalju harpije da mu zagorcavaju zivot?
blackbox blackbox 21:54 28.08.2007

Re: Does Sebia Need a consistent policy?

to jovanz021
samo cu dati kratke komentare na vasa dva stava.
vi kažete [b]"Clanstvo u NATO nije propisani cilj ni u jednom skupstinskom dokumentu, s tim sto saradnja ne pretpostavlja clanstvo".

O članstvu u NATO odlučiće građani na referendumu, ako uopšte dođemo do te faze .Pa valjda je članstvo najviši oblik saradnje.Ako svi naši susedi budu u NATO, zašto bi mi sebi dozvolili da budemo iza njih. Hoćemo li se ponositi što smo iza Albanije.Ne uzima nama niko Kosovo, ni EU ni NATO, već mi izgleda tražimo krivca za stanje za koje smo i sami krivi. Zašto se pitanje Kosova nije rešavalo npr. u vreme ili posle Dejtona? Zašto se toliko tolerisalo da Albanci na Kosovu prave paralelnu državu i vojsku.
Dalje kaete
''...... mogla bi (i trebalo bi) Srbija da pocne da pravi prepreke Merkatoru, pa neka se izracunaju gde bi radije trgovali - u Srbiji ili na KiM.''
Ovo oko Merkatora me podseca na već viđeni bojkot slovenačke robe i legendarnu Radu Lambadu.Da li bi zatvarenjem Merkatora naškodili Sloveniji ili našim građanima. Pa zašto je na otvaranju Merkatora bilo preko 200.000 Beograđana. Hajde da ostanemo samo na seoskim prodavnicama mešovite robe i živimo domaćinski, šta će nam ti stranci.
blackbox blackbox 21:54 28.08.2007

Re: Does Sebia Need a consistent policy?

to jovanz021
samo cu dati kratke komentare na vasa dva stava.
vi kažete [b]"Clanstvo u NATO nije propisani cilj ni u jednom skupstinskom dokumentu, s tim sto saradnja ne pretpostavlja clanstvo".

O članstvu u NATO odlučiće građani na referendumu, ako uopšte dođemo do te faze .Pa valjda je članstvo najviši oblik saradnje.Ako svi naši susedi budu u NATO, zašto bi mi sebi dozvolili da budemo iza njih. Hoćemo li se ponositi što smo iza Albanije.Ne uzima nama niko Kosovo, ni EU ni NATO, već mi izgleda tražimo krivca za stanje za koje smo i sami krivi. Zašto se pitanje Kosova nije rešavalo npr. u vreme ili posle Dejtona? Zašto se toliko tolerisalo da Albanci na Kosovu prave paralelnu državu i vojsku.
Dalje kaete
''...... mogla bi (i trebalo bi) Srbija da pocne da pravi prepreke Merkatoru, pa neka se izracunaju gde bi radije trgovali - u Srbiji ili na KiM.''
Ovo oko Merkatora me podseca na već viđeni bojkot slovenačke robe i legendarnu Radu Lambadu.Da li bi zatvarenjem Merkatora naškodili Sloveniji ili našim građanima. Pa zašto je na otvaranju Merkatora bilo preko 200.000 Beograđana. Hajde da ostanemo samo na seoskim prodavnicama mešovite robe i živimo domaćinski, šta će nam ti stranci.
49 41 49 41 14:17 26.08.2007

Pa; mi cemo biti UVEK GRESNI!

1. Svoje GRESNOSTI; najbolje nas je opisao Branislav Nusic. Osim, toga postoji u nama Balkancima Nacio-Feudska KLICA- koja je proradila i Tudjmanu, Milosevicu, Izetbegovicu pa i u Agim Cekuu.
2. Oduvek smo bili istorijski "TAMPON"- izmedju velikih. Otomanskog Carstva i Austrougarske; Hitlerovog "Drang nach Osten", Varsavskog Pakta i NATA.
3. Veliki ce nam STALNO pretiti i VIKATI: "Hocete li sa NAMA ? Ako, necete! Dobit cete po NOSU"! To znaci:"Ako niste sa NAMA-onda ste PROTIV NAS"!
- Istorijski CIKLUSI iz 19. i 20. Veka. Stalno smo NATOPLJENI KRVLJU- kao ZENSKI "TAMPON"; jer u nama postoji "KRVOLOCNOST"- koja kad se POTPIRI IZVANA; krenemo u KRVOLOCNI PIR da UNISTAVAMO- dojucerasnjeg KOMSIJU, OTMEMO mu ili ZAPALIMO-sto se ne MOZE PONETI!

To su "DOKAZALI": Hrvati, Bosanci, Srbi,Albanci (jos UVEK dokazuju na Kosovu i sada pocinju na jugu Srbije i delimicno u Malesiji).

Nije LOPTA u rukama-dvoristu NEKOG DS; DS ili WHAT EVER- je samo TEATAR za LOKALNU publiku-beogradsku, nisku ili cacansku. To je POLITICKI TEATAR-"dusebriznicki"- da bi se "DOKAZALA PATRIOTNOST"-koji su pokazivali i Ulemik, Ceku, Milosevic i mnogi drugi.
Da li je Djindjic mogao da nesto URADI u tom "BALKANSKO-POLITICKOM MILJEU"- pa i tu bas nisam!
Horda "CISTI PRED SOBOM"!

Bilo kome da se "OPREDELIMO"-bicemo GRESNI; "Ruskoj BRACI" ili NATO Aliansi.

Mlogo BRE se VRTE VELIKE PARE; na tim PROSTORIMA i "PERUCKAJU"- I ruske, americke, albanske.


Vitez Koja Vitez Koja 21:31 26.08.2007

Potpuno van teme, tek...

Draga Jelena,

Zasto "vanjska" politika?

Dobar tekst, inace, dobro zasnovano pitanje.

Pozdrav!
jaglika jaglika 03:20 27.08.2007

Preduslovi za spoljnu politiku

Srbija je poslovicno netalentovana za spoljnu politiku, kroz istoriju.
Yu. je imala relativno dobru spoljnu, za vreme Tita. Unutarnja joj je bila katastrofalna, ali spoljna nije bila losa, u datim okolnostima.
Danas su potpuno druga vremena i okolnosti. Za pocetak, trebalo bi se izleciti od autizma i xenofobije.
Vladimir B. Vladimir B. 06:32 27.08.2007

zasto jednostavno...

Hvala na jos jednom korisnom tekstu. Htedoh pitati:

da je iole pametan i da ostavi bosnu na miru, te da pricu o statusu sam gurne prema izvestaju komisije iz 2005, otisao bi u svetsku istoriju kao faktor stabilnosti na blakanu --mz bi mu spomenik digla za zivota--a srbija i kosovo bi dobili neki fast track ka eu.

sto nas vodi ka tome da se mi na unutrasnjem planu protiv njega ne mozemo boriti vise tako sto cemo zapadnoj medjunarodnoj zajednici samo prstom upirati na njega i vikati buuuu evo ga nacionalista. vidi kacinske u poljskoj. vidi busa u ostalom.


Na osnovu cega tvrdite ovo u prvom pasusu? Iako nas primeri Slovenije ili Hrvatske navode na takav zakljucak, politika uvlacenja zapadnim silama nije uvek uspesna. Pogledajte Makedoniju. Da li mislite da bi Srbija prosla bolje? Ili bi bila kupirana u svakom slucaju, zato sto je tako odluceno u nekim aditonima Kongresa?

Ovo je bila slobodna refleksija, vraticu se na nju.

Pre toga, da li mogu da Vas zamolim da se ukratko osvrnete na izraz "stabilnost na Balkanu", u smislu koji taj pojam ima u svetskoj politici? Mala analiza, sta se podrazumeva pod stabilnim Balkanom? Balkan bez rata? Bez tenzije? Bez nacionalizma? S postovanjem gradjanskih prava? S razvijenom ekonomijom? S nerazvijenom ekonomijom, ali bez nacionalizma?

Znate, iz Trinidada i Tobaga stizu vesti da Tobago zeli da se osamostali. Hocu da kazem, da li ovde imamo slucaj dovodjenje ideala nacionalne drzave do apsurda, i da li smatrate da bi njegovim ukidanjem balkansko pitanje bilo reseno?

Ali da ostavim to, nego da kazem da sticem utisak da se situacija mozda predstavlja uprosceno, u smislu ostatak sveta pita, Srbija odgovara. Mozda je situacija ipak komplikovanija od toga? Imate slucaj Grcke koja je, iako "stari" clan NATO, jako sklona krsenju svih mogucih ljudskih prava, da ne kazem da je kumovala zaostravanju sukoba medju zemljama bivse Jugoslavije (pogledajte knjigu Takisa Michasa Unholy Alliance na tu temu, [url=http://www.mail-archive.com/sim@antic.org/msg05601.html][/url]). O svemu tome se cuti. Srpski nacionalizam je podgrevan od grckog sovinizma, ali Grckoj, ipak, niko nista ne prebacuje, naprotiv. Cak joj, zbog ko zna kojih razloga, kade i u makedonskom pitanju: gorepomenuta drzava s politikom popustanja zapadnim silama, Makedonija, nema pravo ni na sopstveno ime. I tako dalje.

Zato mislim da geostrateska pitanja nije uvek dobro svoditi na ideoloska, a Vi me ispravite ako gresim. Drugim recima, mozda nema "fast track"-a za Srbiju i Kosovo, pa sve i da Kostunica dubi na glavi? (o spomeniku ce se diskutovati na sednici mz)



jovanz021 jovanz021 08:09 27.08.2007

Re: zasto jednostavno...

Vladimir B.
Imate slucaj Grcke koja
je, iako "stari" clan NATO, jako sklona krsenju svih mogucih ljudskih
prava, da ne kazem da je kumovala zaostravanju sukoba medju zemljama
bivse Jugoslavije (pogledajte
na tu temu,
knjigu Takisa Michasa Unholy Alliance).

Da li se u medjunarodnoj politici nekada koriste i operacije koje se na zargonu nazivaju "navlakuse"?
jovanz021 jovanz021 07:49 27.08.2007

percepcija, subjekt, realnost, ideologija,

Brzi ste.

Pomenuti Przezinski mozda nije relevantan, ali percepcija njegovih predloga jeste realnonst:
Where can you find a public in favour of the idea that we must completely disarm, and then perhaps, according to theorists such as Zbignew Brzezinski, that we must divide our territory into three or four parts.

Ako je to tako, sledi da:
This huge, oddly shaped Eurasian chessboard -- extending from Lisbon to Vladivostok -- provides the setting for 'the game." If the middle space can be
drawn increasingly into the expanding orbit of the West (where America preponderates), if the southern region is not subjected to domination by a single player, and if the East is not unified in a manner that prompts the expulsion of America from its offshore bases, America can then be said to prevail. But if the middle space rebuffs the West, becomes an assertive single entity, and either gains control over the South or forms an alliance with the major Eastern actor, then America's primacy in Eurasia shrinks dramatically. The same would be the case if the two major Eastern players were somehow to unite. Finally, any election of America by its Western partners from its perch on the western periphery would automatically spell the end of America's participation in the game on the Eurasian chessboard, even though that would probably also mean the eventual subordination of the western extremity to a revived player occupying the middle space.

Srbija postaje subjekt onda kada unutar zadatih parametara igra na sopstvenu korist - bilo da je "kooperativna" ili "opstruktivna". Ako:
Jelena Milić
...ministar Jeremić je u Oslu razgovarao samo o našim evropskim integracijama i bilateralnoj vojno-bezbednosnoj saradnji, ali ne i atlantskim integracijama, što je velika propuštena šansa i jasna poruka. Norveška je zemlja koja pokušava da Srbiju približi NATO i tokom perioda pre nego se Mladić uhvati i naša javnost eventulano ne prelomi.

i ako
Kušner je domaćine u Beogradu upozorio da Srbija neće moći da udje u Evropsku uniju pre nego što se reši pitanje Kosova.

Sledi da vecina preferira Kosovo u odnosu na EU (bar je tako glasala), a da aktuelna vlast vodi upravo takvu spoljnu politiku. Odugovlacenje sa integracijama u sisteme koji iskazuju nameru da ne postuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije jeste politika. Pitanje koje se namece je: kako mislite da je moguce voditi drugaciju spoljnu politiku, precizno onu koju ovde zagovarate, a da se istovremeno ostane libdem?

Pored toga, a u pogledu percepcije:
Estimates by the US Department of Energy anticipate that world demand will rise by more than 50 percent between 1993 and 2015, with the most significant increase in consumption occurring in the Far East.

kao i
subota 25. avgust 2007
Ruska isporuka nafte Nemačkoj manja
17:23 | Izvor: Tanjug

sa osvrtom na:
25. avgust 2007
Slabi rast porudžbina u "evrolendu"
17:09 | Izvor: Tanjug

da li se dopusta mogucnost percepcije domace javnosti da ce SECI, SP, SEEKAP, i ostale CEFTA dozive istu sudbinu kao i CENTO, ciji je FNRJ/SFRJ bila clan u jednom trenutku? Da li ce to znaciti kraj libdem koncepta?
Dilan Dog Dilan Dog 09:36 27.08.2007

Jedino bih pitao

ako mozete da mi navedete, ili ako neko drugi zna, ozbiljnu argumentaciju

ZA

i

PROTIV


pristupanja zemlje NATO-u
Jelena Milić Jelena Milić 10:07 27.08.2007

Re: Jedino bih pitao

pa bilo ih je vise, i u osnovnim postovima i u komentarima.

no, mozda se moze napraviti i poseban post. sa eksplicitnim predlgom da se daju argumenti za i protiv.

pozz
Atomski mrav Atomski mrav 12:06 28.08.2007

Re: Jedino bih pitao

Moj argument PROTIV: Ne želim da Srbija više ikad učestvuje u bilo kakvom ratu, osvajačkom, odbrambenom, građanskom, etničkom, bratoubilačkom, samostalno ili sa nekakvim "saveznicima", ne želim da moja zemlja učestvuje u nekakvim "humanitarnim" intervencijama po svetu... prosto, nikakva ideologija me ne zanima.
Sudden Twist Sudden Twist 09:59 27.08.2007

Dobra primedba los primer

Srbija je, preciznije Vojislav Koštunica, na vrlo opskuran način propustila priliku da ima svog čoveka na čelu novog tela za regionalnu saradnju u Jugoistočnoj Evropi, vrlo prestižnoj poziciji i za samu Srbiju


Disonantni tonovi u našoj spoljnoj politici dobar su povod da se takva politika nazove multipolarnom, ali bi mogla i da signalizira "dobar policajac, loš policajac" pristup. To je ono što sam pokušao da kažem i na prethodnoj temi koju ste otvorili vezanu za ideologiju. Mislim da ovakav dvoglavi pristup može više da donese u praktičnom smislu nego srljanje u NATO ili u PUTINATO. Rezultati su (ne)pravedniji od prividne pravednosti uverenja (polazne tačke/ideologije).

Sa stanovišta DS, ukoliko je njihov cilj da Srbija uđe u NATO, svakako je bolje izboriti bilo kakav ustupak te organizacije ili onih koji stoje iza nje, pre nego što pokušaš da izboriš legitimnost svoje polazne tačke. S obzirom da je NATO u ovom trenutku prilično nenaklonjen Srpskoj poziciji (ma koliko nju neko smatrao neracionalnom, ali je pozicija koja ima legitimitet in constituency) onda bi svako srljanje Jeremića u Norveškoj bilo kontraproduktivno sa stanovišta odnosa polazne tačke/rezultat. Pored toga iz ličnog iskustva mogu reći da se Norveška diplomatija prilično iskreno i sa poštovanjem odnosi prema našoj državi, da ne preispituje naše pozicije na način koji to čine neke druge evropske administracije, i da ne nameće svoje pozicije i ideje jer drži da smo dovoljno sposobni da se staramo najbolje prepoznamo sopstvene interese. Isto tako, vrlo su dobro obavešteni o pozicijama naše Vlade i stavu većine građana pa bi Jeremićevo iskakanje u pravcu NATO bilo i za njih neprijatno. Dakle DS ne srlja.

Čini mi se, s druge strane ni da DSS ne srlja u Rusiju, već održava ono što je do sada postignuto u Kosovskom procesu, s tim da u čitavoj priči je malo agresivniji nego što bi bilo po mom ukusu. Ali sam već napomenuo u prethodnoj temi da i DSS, pored snažne retorike, kroz razne aranžmane sa Amerikancima drži vrata otvorena.

I sada kada uzmemo u obzir polazna tačka/rezultat pristup, ako nam je cilj da uđemo u EU ne smemo dozvoliti da ista po pitanju Kosova ide "linijom manjeg otpora" već bi trebalo dati do znanja "ako priznanate Kosovo Srbiju EU neće videti" jer ukoliko se to desi stvarno ne znam koja Vlada bi mogla da "edukuje" naciju o finesama kako su EU i NATO u njihovom interesu.

A Kušner igra na to da u Srbiji misle da je ulazak u EU samo njen interes a ne i interes same EU.

PS. BiH je za razliku od Kosova spoljnopolitičko pitanje, a Svilanović ne bi bio "naš čovek" osim ako je jedini kriterijum da je građanin Srbije kao što ni češki bankar na čelu MMF-a ne bi bio "češki čovek" u istoj.
Jelena Milić Jelena Milić 12:23 28.08.2007

Re: Dobra primedba los primer


suddentwistu, na proslom postu sam vam ostavila poduzi odgovor i na njegoovm kraju molbu da mi ponovo protumacite ovu vasu izjavu-ocenu . ostavila sam vam i mj stav o tome, ako sam shvatila da vi smatrate da je to zvanican stav vlade.

"suprotnom gurate nas nepotrebno u drugom pravcu, pa birajte između Srbije i 1,5 miliona wannabe 2,0 miliona nezasitih i zaostalih (pri tome: nepouzdanih)".
ako smatrate da su ovo makar i parafrazirano reci vlade onda su vrlo teske i opravdan razlog da nam se kosovo nikad i ne vrati, te da je kostunicin stav o tome u stvari sasvim podudran sa slobinim. a tadic dopusta.

sto se GS naimenovanaj tice, ne vidim zasto je primer los, tim pre sto je on dugo u stvari i bio jedini kandidat. on je imao izuzetnu podrsku i pakta i eu zvanicnika i svih predstavnika zemalja regiona! i na kraju i podrsku predsednika tadica za nominaciju! kostunicin kandidat koji je predlozen posto je povucena GS kandidatura, nije to imao. da, bilo ko da je izabran je covek zemlje iz koje je izabran. tako da je i gospodin biscevic hrvatski covek na mestu gs rcc jer je bila potrebna nominacija vlade zemlje iz koje dolazi. mislim da je u datim okolnostima GS svojim radom i angazmanom i nominacijom i podrskom sam doneo nesto kreibiliteta vladi i drzavi u datim okolnostima, te da je bilo vrlo neodgovorno propustiti takvu sansu, jer racionalnih argumenata u prilog povlacenja nominacije nema. ako pogledajte stalamte oko statusa kosova, videcete da bi sad skoro svi prihvatili da pregovaraju o dinamici i raspletu koji je predlozila medjunarodna komisija za balkan 2005. a to je ono sto se GS stavlja na dusu.

nisam sigurna da se jednoj maloj zemlji u tranziciji moze da igra an cartu bad cap good cap, a i ne vidim neku razliku u pozicijama izmedju ds i dss za takav opis situacije. sve razlike se naglo smanjuju.

izmedju srljanja i dizanja ruku od jedne orijentacije ostoji ogroman prostor. ne vidim sta bi bilo srljanje u spominjanju neceg sto ionako postoji, to jest tog troclanog tela za koordinaciju nasih nato integracija, jer ono jeste napravljano kao pomocno sredstvo i reakcija na objektivne otezavajuce okolnosti!

principi moraju biti isti, pogotovu kad se zalazete za postovanje medjunarodnog prava. zasto ima opravdanja za nato misiju u bh a nema na kosovu? i inace, mislim da ce uskoro postati neodrziva pozocija da jeremic o eu integracijama prica kao o vanjskopl prioritetu, a da ministarstvo za kosovo hendla kosovo kao unutrasnje pitanje bez obzira na reperkusije na medjunarodni polozaj i zvanicni vanjskopl kurs. mislim da je i jeremicevo clanstvo u pregovarackom timu korekcija te situacije.

na neka druga pitanja koja ste ovde otvorili, a koja smatram vrlo zanimljivim, cu vam odgovoriti dodatno. trebalo bi mi za njih objasnjenje dileme sa vrha teksta. otvorili ste odlicno pitanje unutrasnje podrske evroatlantskim integracijam u slucaju kosovske nezavisnosti.

inace, i vama kao i goranu n i jos nekima se zahvaljujem na vrlo inspirativnoj i stimulativnoj raspravi podrprtoj sa dosta argumenata.


ps upravo citam izvestaj o susretu kacin --jovanovic i mislim da je jovanovic sasvim dobro poentirao i napravio exit strategy i za eu i za srbiju kad je kosovo u pitanju. steta sto ds ne zeli da ozbiljnije razmotri tu opciju. to je delomicno i odgovor na vase dileme kako cemo u eu kad izgubimo kosovo.

iskreno, svidjalo se to meni ili ne, bez obzira koje ideoloske vrednosne pozicije zauzimam, bojim se da je to toliko realno da zaista treba smisljati exit strategije koje ce biti enter u eu i nato istovremeno.
Sudden Twist Sudden Twist 09:48 29.08.2007

Re: Dobra primedba los primer

suddentwistu, na proslom postu sam vam ostavila poduzi odgovor i na njegoovm kraju molbu da mi ponovo protumacite ovu vasu izjavu-ocenu . ostavila sam vam i mj stav o tome, ako sam shvatila da vi smatrate da je to zvanican stav vlade.

"suprotnom gurate nas nepotrebno u drugom pravcu, pa birajte između Srbije i 1,5 miliona wannabe 2,0 miliona nezasitih i zaostalih (pri tome: nepouzdanih)".
ako smatrate da su ovo makar i parafrazirano reci vlade onda su vrlo teske i opravdan razlog da nam se kosovo nikad i ne vrati, te da je kostunicin stav o tome u stvari sasvim podudran sa slobinim. a tadic dopusta.


Pa moram priznati da se ne snalazim kada je u pitanju preglednost bloga a i vi ste veoma brzo "skočili sa teme na temu" koje u korenu imaju isto pitanje, odnosa ideologije i spoljne politike. Otuda izvinjenje.

Ovo što ste citirali nije parafraziranje stava vlade već moje grubo politički nekorektno tumačenje naše politike oko Kosova kroz ponašanje i izjave naših političara, uključujući tu i VK ali i VJ (Vuk Jeremić ne Vojska Jugoslavije :). Naravno da ne smatram da reči koje sam ja upotrebio koriste naši zvaničnici u zvaničnim susretima.

Ali, s druge strane, legitimno je na prihvatljiv način postaviti pitanje zbog čega se stabilizacijom situacije u regionu smatra udovoljenje zahtevima jedne objektivno nekompatibilne zajednice sa bilo čim koje ugrožava normalan tok razvoja čitave jedne države koja je učinila priličan napredak u odnosu na to gde je bila 2000. godine.

Što se tiče Kosova niko nama ne treba da ga vraća iako na prvi pogled izgleda tako, te je u tom smislu pitanje da li Voja misli kao Sloba irelevantno. Ono što se dešava je zapravo pritisak da ga se Srbija odrekne jer zapravo treba da se suočimo sa realnošću. Taj stav da je Kosovo izgubljeno meni liči na stav: "zemlja je ravna zar ne veruješ svojim očima".

Ja lično ne smatram da je održiv stav da se administrativna teritorija Kosova SAČUVA u Srbiji jer je moja (ne vladina) percepcija da je Kosova tamo gde su ostali Srbi (Sever i srpski arhipelag/enklave). Ne vidim nijedan razlog zbog kojeg bi neko vežbao multietničko društvo na tim ljudima ma koliko vi smatrali da je moj politički stav nekorektan (za Vojin ne znam).

Mislim da ono što rade Voja i Tadić zapravo suočavanje MZ sa realnošću da Srbija ne može ići u evroatlanske integracije ukoliko joj se ODUZME Kosovo! Drugi susret sa realnošću na koji njih dvojica ukazuju je da ukoliko oni pokušaju jednostrano da nametnu nezavisnost, realnost je da severni deo Kosova ostaje u Srbiji i faktički i pravno (nema potrebe da deklarišu svoju nezavisnost od Kosova koja pravno ne postoji).

Kada je u pitanju GS mislim da nije u pitanju problem on kao pojedinac već u tome kakav signal šalje Vlada o čvrstini svog stava prema Kosovu ukoliko podržava kandidaturu čoveka koji smatra da je nezavisnost Kosova najbolje rešenje? Sorry mate nothing personal it's just politics :)

I na kraju g. Nikolić je stidljivo najavljivao dugoročno približavanje SAD EU i Rusije. U tom smislu smatram da je prenaglašeno misliti da je retorika DSS išla izvan zadatog koordinatnog sistema iako na prvi pogled izgleda da je zemlja ravna:)

PS Dobro je da možemo da se na lep način ne slažemo, mislio sam da je na Blogu B92 to nemoguća misija.
Jelena Milić Jelena Milić 11:14 27.08.2007

hm....Jeremić napustio svečanu večeru

Jeremić napustio svečanu večeru
27. avgust 2007. | 07:41 -> 11:28 | Izvor: B92, FoNet
Bled -- Vuk Jeremić je napustio svečanu večeru, organizovanu povodom početka rada međunarodne konferencije, Strateški forum Bled.


Jeremić i Rupel na Bledu (Beta)
Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je večeru napustio u znak protesta što mu nije bilo omogućeno da reaguje na govor specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija. Kako saznaje B92, Jeremiću je slovenački ministar spoljnih poslova, Dimitrij Rupel obećao da će imati mogućnost replike na govor, koji je na večeri držao posebni izaslanik UN za Kosovo, Marti Ahtisari.

Neposredno pre večere, ministar Rupel je promenio mišljenje i ministru Jeremiću uskratio mogućnost replike, jer, kako saynaje B92, Marti Ahtisari nije hteo da drži govor, ukoliko srpski ministar bude mogao da mu replicira.

Zbog toga je ministar Jeremić otišao sa večere, a Marti Ahtisari u svom govoru je samo ponovio svoje, do sada više puta iznete stavove po pitanju rešenja pitanja statusa Kosova.

Jutros, drugog dana rada Strateškog foruma Bled, ministar spoljnih poslova Slovenije, Dimitrij Rupel, razgovarao je, tokom radnog doručka sa ministrom Jeremićem.

Sadržaj razgovora još uvek nije poznat, a ministar Jeremić će upravo, na panel diskusiji o budućem širenju EU, održati govor.

Tokom dana, na Bledu će biti održane i panel diskusije, na kojima će više od 400 učesnika iz 50 država, uz članove međunarodnih organizacija i poslovnih ljudi, razgovarati o budućnosti integracija u EU, energetici i promenama podneblja, kao i globalnoj prevladi, što su sve teme povezane sa predstojećim predsedovanjem Slovenije EU, u prvoj polovini iduće godine.

"EU strateški prioritet Vlade"

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas da je strateški prioritet Vlade u Beogradu da ubrzano pokrene Srbiju ka punom pristupu Evropskoj uniji.

"Težnja priključenju EU jeste zajednički cilj svim nacijama i zemljama u regionu", rekao je Jeremić obraćajući se učesnicima Strateškog foruma na Bledu "Evropska unija 2020: udružena i jedinstvena".

Jeremić je izjavio da Srbija polaže velike nade u slovenačko predsedavanje EU.

Prirodno je da zemlja iz našeg susedstva treba da se bori za odnos ovog regiona sa EU, ocenio je Jeremić.

Prema njegovim rečima, "put koji je počeo Samitom u Solunu 2003. godine, gde je budućnost Balkana u EU prvi put jasno iskazana, trebalo bi sada pomeriti na sledeći nivo tokom slovenačkog predsedavanja".

sentinel26 sentinel26 11:46 27.08.2007

Re: hm....Jeremić napustio svečanu večeru

Jelena Milić
- Vuk Jeremić je napustio svečanu večeru, organizovanu povom početka rada medjunarodne konferencije, Strateški forum Bled.

"EU strateški prioritet Vlade"
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas da je strateški prioritet Vlade u Beogradu da ubrzano pokrene Srbiju ka punom pristupu Evropskoj uniji.

Ala im je pokazao kako se vodi spoljna politika.

Oni ljudi iz 50 evropskih zemalja ne znaju da protokol može da se mijenja kako se kome svidi.
Ni na svadbama ne može da se mijenja protokol po želji gostiju.

Ovaj gospodin govori o nekim ciljevima Vlade u nekom budućem vremenu. O sadašnjem vremenu ništa. Nudi nam to kao neki sladak čaj koji treba da progutamo i da zaboravimo onaj gorki koji nijesmo naručili.

Dosta šale,
gospodjo Milić zar ne mislite da je krajnje vrijeme da se ovom gospodinu zahvale na trudu i rasporede ga na neko mjesto dje bi mogao donijeti neku korist.

Strateški interes Srbije je da nema nijednog ovakvog ministra.
Ne bih da citiram njegove posljednje dvije izjave, onu iz Osla i onu na TV Bgd o pregovorima u Beču.

Demokratska stranka je za ovakav kadar zaslužila čistu jedinicu. Dokle će tako?


Jelena Milić Jelena Milić 13:51 27.08.2007

Re: hm....Jeremić napustio svečanu večeru

hao sto naslov mog komentara kaze, za sad mogu reci da se nesto cudno, verujem i ozbiljno desilo, sto je ministra nagnalo na takav potez, kao sto verujem i da organizator ima razlog validan zasto mu je uskratio pravo na repliku ( ako je uopste bila predvidjena)

s obzirom da drugih info nema, ne mogu imati ni konkretniji stav. jedno je sigurno--posle onakvih uvreda licne prirode na racun ahtisarija, posle onakvih diskvalifikacija koje su dolazile od strane misnistara iz vlade u kojoj je jeremic, verujem da ahtisari moze da se drzi uzdrzano--ili da odbija polemiku--na nekom forumu koji nije runda pregovora gde se nema izbora.


jesam bila iznenadjena personalnim resenjem, ali ne bih to dalje komentarisala. verujem da bi svakome bilo tesko u postojecim okolnostima.

no mi se cini validnim primetiti da su i u oslu i na bledu od vanjskopolitckih ciljeva ostale samo eu integracije.
sve ce teze biti promovisati cak i to, ako se odnos sa mz oko kosova bude zaostravao i dalje.

kao sto je DS pozicija o nasim vanjskopolitickim ciljevima sve teze odbranjiva ao se istovremEno daje i podrska ovakvoj politici oko kosova ( a ja ne sporim legitimitet vladi da to pokusava, svaka bi, samo dajem sebi pravo da pitam za posledice) tako smatram i da je vladina pozicija o regionalnoj saradnji sve teze odbranjiva ako se istovremeno preti reperkusijama makar i diplomatskim u slucaju bilateralnih priznanja.

sve u svemu, cini se da DSS vodi konzistentiju politiku u vladi, konzistentniju sa svojim programom, nego sto to radi DS. ne kazem da je to sto radi DS--odredjuje prioritete--nelegtimno, ali mislim da je mozda primerenije dA onda i svoja nacela shodno tome uskladi.




sentinel26 sentinel26 16:15 27.08.2007

Re: hm....Jeremić napustio svečanu večeru

Jelena Milić
hao sto naslov mog komentara kaze, za sad mogu reci da se nesto cudno, verujem i ozbiljno desilo, sto je ministra nagnalo na takav potez, kao sto verujem i da organizator ima razlog validan zasto mu je uskratio pravo na repliku ( ako je uopste bila predvidjena)

no mi se cini validnim primetiti da su i u oslu i na bledu od vanjskopolitckih ciljeva ostale samo eu integracije.
sve ce teze biti promovisati cak i to, ako se odnos sa mz oko kosova bude zaostravao i dalje.

sve u svemu, cini se da DSS vodi konzistentiju politiku u vladi, konzistentniju sa svojim programom, nego sto to radi DS. ne kazem da je to sto radi DS--odredjuje prioritete--nelegtimno, ali mislim da je mozda primerenije dA onda i svoja nacela shodno tome uskladi.


Biće oni kažnjeni zbog ovoga posljednjega čak i ako izvrše uskladjivanje, samo je pitanje u kojoj će varijanti kazna da bude manja.
Tačno je, kad dodje svodjenje računa, DSS će moći mirno da pokaže da je razlika izmedju njihovog programa i sprovedene politike mala a DS će da čeka pomoć (i spas) iz EU !?

Jeremić je i u Oslu prijetio "pogoršanjem" odnosa sa zemljama koje .... tra-la-la...

Prije nego je došao na Bled imao je cio plan rada Foruma i cio protokol.

Za mene bi bilo normalno da je tražio da i on govori o istoj temi o kojoj govori Ahtisari. Možda bi mu želja bila ispunjena ali vjerovatno samo prije specijalnog izaslanika UN-a a nikako poslije.

Gospodin je tražio da mu se dozvoli (da po izlaganju) replicira ako nadje za shodno. Takvo nešto je nezamislivo u diplomatiji.
Ovo je bilo njegovo pravljenje opravdanja za napuštanje svečane večere.

Oni su mjesecima trubili kako je Ahtisarijev plan mrtav a uskoro će morati da priznaju da to nije tako.
Kako sakriti od naroda da je za EU Ahtisarijev plan još uvijek jedini plan na stolu. Treba ljude pogledati u oči.

Većini gradjana je jasno da integracija Srbije u EU nije moguća bez ptrethodne integracije u NATO strukture.

Danas je na Bledu izjavio da EU treba odmah sve zemlje Zapadnog Balkana da proglasi kandidatima za prijem u EU i da im predoči uslove.
Dakle, ništa Hag, ništa Kosovo. Prije mjesec dana iz EU je poručeno da nema EU integracije (za Srbiju) bez rešenja statusa Kosova.



blackbox blackbox 19:05 27.08.2007

Jos jedna potvrda navodne konzistentnosti

Evo na javnom servisu saopštiše da će našu delegaciju u Beču predvoditi Samardžić a u istoj biti ministar spoljnih poslova Jeremić i drugi.
Pa ministar spoljnih poslova može biti član delegacije samo u slučaju da je predvodi predsednik države ili vlade.
ilki u nekim slučajevima parlamenta.U svim ostalim slučajevima MIP je šef delegacije. Kod nas može i van protokola i van uobičajene diplomatske prakse pa nam samo ostaje da se čudimo što nam se zbog toga drugi čude. Zar nije i ovo jedna potvrda upravo svega što pričamo. Da li se zna gde je centar i ko kreira spoljnu politiku i koliko su naši predstavnici kredibilni., da li ih stavljamo u nelagodan položaj na međunarodnim skupovima,.....
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 20:38 27.08.2007

Re: Jos jedna potvrda navodne konzistentnosti

blackbox
Da li se zna gde je centar i ko kreira spoljnu politiku

Pa naravno da se zna gde je centar. Centar je u rukama onoga, ko drzi DB i policiju. U Srbiji je potebno izvrsiti promenu sistema, tek onda stvari mogu krenuti normalnim tokom. Nemojte me pogresno shvatiti, ali ovo sto se radi u "opozicionoj" Srbiji, ukljucujuci i ovaj blog, je najobicnije presipanje iz supljeg u prazno i zilavljenje.

Postavicu pitanje: moze li jedan sistem koji je na nivou komunistickih zemalja iz perioda pada Berlinskog Zida, sam sebe da transformise u jedno napredno-demokratsko drustvo. Kao sto smo videli iz nase 17-ogodisnje prakse, odgovor je - NE MOZE!

Jedne te iste teme se mesecima po stoti put bistre ovde na blogu, zar ne vidite ljudi da su sve nebuloze koje se desavaju u Srbiji: Velja, Ilarion, spoljna politika, Milanovic, Hag, Jocic, Stojkovic.....zapravo produkti jednog zastarelog, dekadentnog, stetnog i potpuno anahronog sistema. Ovde se mesecima besomucno i mazohisticki ponavljaju jedne te iste besmislene kritike posledica.
Alo, ljudi, napregnite ganglije, prestanite da kritikujete polsedice - besmisleno je, zaista izgleda malogradjanski. Predjite na UZROK malo vreme je..... Taj uzrok se zove SISTEM. OVAJ SISTEM U SRBIJI, MORA KOMPLETNO DA SE RUSI!!!!!!

Ne moze se krenuti napred u evropske integracije, dok se ne srusi sadasnji jednopartijski/policijsko-udbaski rezim. Taj sistem se mora srusiti, i postaviti novi demokratski sistem. To je ono sto su Madjarska, Cehoslovacka, Poljska....uradile padom Berlinskog Zida. To je jedini nacin da Srbija promeni. Sve ostalo je zapravo status quo.

Nema tu mnogo sta da se filozofira i besomucno, do izbezumljenosti kritikovati, Voju, Velju, Djoku, Miku i Lazu...Mnogo ih je, ne mozemo se baviti njima - svakim ponaosob, gubljenje je vremena. jEDNOSTAVNO PROMENIMO SISTEMA I ONI CE BITI SMENJENI, SVI ZAJEDNO U KOMPLETU.

Preduslov PROMENE SISTEMA u Srbiji je:
1. Ukidanje DB i KOS
2. Otvaranje svih dosijea
3. Lustracija

Bez toga ce sve ostati isto, bez toga se nista ne moze promeniti.

Pozdrav
Bojan
Jelena Milić Jelena Milić 11:52 28.08.2007

Re: Jos jedna potvrda navodne konzistentnosti

potpuno sam istu stvar primetila.

inace, cini se da mip ima jednu vanjsku politiku koja smatra da je pregovori oko kosva i konsekvence nece uopste doticati, a pregovaracki tim --koji valjda tretira kosovo kao unutrasnji problem--ne haje za medjuanrodne reperkusije, a sad odjednom i jeremic u njemu.
Goran Nikolić Goran Nikolić 12:55 27.08.2007

strpljivo

uvazena g. Milic, ubedjen sa da vreme
radi za jasnu spoljnu politiku Srbije,
nestrpljenje moze vrlo lako da
pokvari stvari

nece ici lako, ali ipak ide,
pozdrav
Jelena Milić Jelena Milić 13:39 27.08.2007

Re: strpljivo

hm. hm.

slozila sam se sa vasom genralnom ocenom da nam ako uporedimo sa onim kako je bilo--u ekonomskom smislu i sto se tice stepena ljudskih sloboda--nikad nije bilo bolje. ne secam se tacno da li ste i vi koristili taj argument, ali moj glavni argument u prilog odbrani ekonomske slike je nam je ipak ekonomija u tranziciji vlasnickoj i otovrenija --to jest na zdravijim, da ne kazem jedinim mogucim osnovama, u odnosu na plansku privredu, cijih se krakorocnih efekata mnogi secaju, a ne povezuju da su i neke od posledica sunovrata bile izazvane ne samo sankcijama i slobom vec i samom prevazidjenoscu modela. no kad je vanjskopoliticki kurs u pitanju, stvari su drugacije. ekonomski razvoj se moze nastaviti u raznim oblicima politickih sistema. no, mislim d adalji razvoj demokratskog rezima, a time i zasitia ljudskih prava, zavisi mnogo od spoljnoplitickog kursa.

priznajem da ne znam o kavom nestrpljenju govorite.

kao pandam nestrpljenju, pretpostavljam je strpljenje. strpljenje nije isto sto i odustajanje od ciljeva, zarad drugih ciljeva. strpljenje takodje nije varanje vlastitih biraca.

hm. mislim da ga na primer kostunica gubi ( ili vise nece da se maskira ) i da nas on sam gura ka eksplicitnijim izjasnjavanjima

sto se ds opet tice, smatram da odsustvo politike, ili PLANA KAKO DA SE PROKLAMOVANI ciljevi ostvare, ne moze da se pravda stetnoscu necijeg nestrpljenja. takodje, smatram da je drzavna politika o kosovu ( a ja ne kazem da je nelegitimna, jednostavno takav je pravac) sve nekompatibilnija sa proklamovanim ds vanjskopolitickim ciljevima ( bar onim od nesto ranije, pre nego sto se u govorima ministra jeremica sad mogu cuti samo eu integracije, sto smatram pobedom kostunicine poslednje inicijative)

takodje, ne bih nikako prenebegnula raspravu o tome koliko se gubi ako srbija udje u eu i nato 2077 ili nesto ranije, npr. takodje, ne bih zaboravila ni dinamiku prosirenja eu, niti buduce modele te dinamike, dal fazno, dal individualno.

ne znam tacno sta podrazumevate pod pojmom "vreme" koje radi za nas. ako mislite na politicke trendove, ili na pristup radio ne radio radi ti radio, ne bih se slozila. tu postoji razlika u odnosu na ekonomske trendove. kao sto vidite i prirodne katastrofe su sve cesce nesto, a sve ce nas ubrzanije pogadjati i posledice drugih globalnih izazova, protiv kojih usporenim integracijama necemo moci adekvatno da se odnosimo. mozda necemo ni ubrzanijim, ali bar ne bi bili sami. o spoljnoj dinamici koja namece ubrzano svrstavanje vec sam pisala na prethodnom blogu.


generalno, odbijam argumente tipa, ne talasaj, mi radimo sa pravu stvar, samo se to jos ne vidi. obicno se onda nikad i ne vidi. ai nije bas demokraticno.

nece ici lako, ali ipak ide kazete. to je bilo za vreme pokojnog premijera, zahvaljujuci pre svega ISPUNJAVANJU USLOVA IZ politike uslovljavanja koja je tad bila na snazi mnogo vise, i dala za nas odlicne rezultate, no je bilo prostora i za vise.

sadasnje zaostravanje retorike sa zapadnom mz, eventualne reperkusije po regionalnu saradnju ako kosovo postane nezavisno...sve to vodi ka tome da ostanemo mala nebitna zemja na obodima eu i nato.





Sudden Twist Sudden Twist 14:34 27.08.2007

Re: strpljivo

drzavna politika o kosovu ( a ja ne kazem da je nelegitimna, jednostavno takav je pravac) sve nekompatibilnija sa proklamovanim ds vanjskopolitickim ciljevima


Kapiram da je upravo suprotno. Integrisanje u NATO i EU biće pusta maštarija ukoliko se nametne američko rešenje za Kosovo, a EU legne na rudu po sistemu "linija manjeg otprora". U tom slučaju će samo autokratski režim uvoditi Srbiju u EU i NATO jer za to neće imati podršku birača.

Da li može srpski režim da dozvoli luksuz, dajemo Kosovo zarad neizvesnog ulaska u EU 2020, da ne govorim o NATO? Dajem jedno nešto za dva ništa.

To je suština naše pozicije, "ne kompromitujte put jedne moderne demokratske države u EU zarad ljudi koji ucenjuju nasiljem"!

Jer na čemu bi se temeljilo ignorisanje stava 6 000 000 ljudi u odnosu na 1,5 milion?
Goran Nikolić Goran Nikolić 15:30 27.08.2007

Re: strpljivo


nekoliko razloga za strpljivost-
1. sto se tice ekonomskih trendova oni nas, ako se i ovakvi kakvi su, nastave, definitivno, guraju ka zapadu
2. modernizacija, koja je u dobroj meri vesternizacija, opet deluje u istom pravcu
Takav je, sve vishe, kulturoloski obazac nasheg drustva (i to od 19. veka, a i ranije),
a posebno nasha omladina, koja potpuno prihvata takav sistem vrednosti
3. prosirenje EU na zapadni Balkan je, prakticno, neizbezno,
i verovatno je da ce, izuzimajuci Hrvatsku, biti grupno
To ce verovatno biti i strateska orijentacija velikih zemalja Zapadne Evrope pa i SAD, pored ostalog,
i zbog Turske i Ukrajine. Dakle, po svemu sudeci, ucicemo u EU, taman sve cinili da ne udjemo.
Mene cak ne bi iznanadilo da se ponovi prica sa Partnerstovm za mir,
kada je u pitanju EU, NATO pa i STO (ali tu ce biti lakse),
Dakle, bicemo primljeni jer ce MZ proceniti da na taj nacin moze efektnije da utice
na nash fragilni demokratski sistem

Kada su u pitanju prirodne katastrofe,
mislim da je ta stvar, prakticno, efemerna za zemlju na nasjoj geograskoj sirini.

pozdrav
ana t. ana t. 17:08 27.08.2007

Re: strpljivo

Pre svega cestitke Jeleni za sjajne tekstove. Vec 10 god. zivim vani ali jos uvek pocinjem svoj radni dan sa otvaranjem vesti iz Srbije i jos uvek se iz dan u dan pitam "PA DA LI SU OVI NORMALNI?" Ja mogu da razumem da obicni ljudi koji se ne bave politikom razmisljaju na taj nacin, ali da bilo koji evropski politicar danas krene da preti EU i SAD pa to ne mogu da razumem!. Postoji jos jedna stvar koja mi nije jasna, uglavnom ovde na blogu preovladjuje misljenje da DS i DSS vode politiku oko Kosova koja im odgovara da bi zadrzali glasace... Nije mi jasno ko je dao Kostunici ulogu branioca Kosova kad ga on nije ni izgubijo, covek je datu situaciju zatekao! Sad ja jednostavno ne verujem da je srpski narod toliko autistican da ne moze da shvati da je situacija zbog gluposti koje je pravio Sloba takva i takva. Probajte zamisliti da su DS i DSS izasli udruzeno i izneli neki plan tipa Kipar, gde bi postojao Albanski i Srpski deo pa onaj srpski imao jake veze sa Srbijom, pa onda da se na citavu pricu uradi jaka propaganda,...Zaista ne mogu da poverujem da bi ljudi u Srbiji imali bilo koji problem sa tom pricom!

Sudden Twist Sudden Twist 08:40 28.08.2007

Re: strpljivo

ucicemo u EU, taman sve cinili da ne udjemo.
Mene cak ne bi iznanadilo da se ponovi prica sa Partnerstovm za mir,
kada je u pitanju EU, NATO pa i STO (ali tu ce biti lakse)


Kod STO-a ne postoje latentna ili eksplisitna politička uslovljavanja od same organizacije, s obzirom da ni ne postoji politički uslov ulaska u STO. Tako da sa stanovišta Ženeve nema nikakvih problema ukoliko su vam pravila STO compatibale. Problem je što o vašem članstvu zapravo odlučuju sve članice STO (ceo svet) kojima se vaša ponuda trgovinskog režima može dopasti ili ne. Dovoljno je jedna članica da vam pravi problem i vi nemate mogućnost ulaska u multilateralni sistem trgovine.

Kraće rečeno u STO vas niko ne može ugurati, mogu samo da vam ne dozvole da uđete.

PS U samom STO veruju da je realno da Srbija uđe 2008 ili 2009 što je u skladu i sa našim Akcionim planom. Sve ostalo ne zavisi od nas niti od samog STO već od članica!

jovanz021 jovanz021 10:26 28.08.2007

Re: strpljivo

Sudden Twist
Kod STO-a ne postoje...



Dolazim u iskusenje da intervenisem kod moderatora zato sto mi "kradete" ideje za tekstove LOL


Sudden Twist
U samom STO veruju da je realno da Srbija ude 2008 ili 2009...



S tim sto je na ovom pitanju poceo ozbiljno da radi tek Parivodic u prvoj vladi VK. Za vreme prethodnih "reformskih" vlada WTO je bila "poslednja rupa na svirali". Valjda su mislili da cemo clanstvom u EU (po Labusu 2002 to je trebalo da bude 2007) automatski uci i u WTO.
Jelena Milić Jelena Milić 11:45 28.08.2007

Re: strpljivo

gorane, pre svega puno vam hvala na ovako obrazlozenim argumentima u komentarima. i na optimizmu. ne znam za druge, ali ja zaista pocinjem da uzivam u raspravi na blogu i da, sto mislim da je najbitnije, nailazim na sve zanimljivija razmisljanja i prognoze i strategije.

nisam sigurna da nas sami ekonomski trendovi guraju ka zapadu. mislim da se i u odnosu drzave prema javnim preduzecima, i prema monopolima, i prema tajkunima mi krecemo u pravcu jedne ekonomije koja vise lici na rusku danas, nego na klasicno zapadnu. iskreni, mene cudi odsustvo reakcije javnosti na sporost oko ratifikovanja cefta. pri tome mislim na strucnu javnost koja se zalaze za takve ekonomske integracije.

jos nesto--veliki problem sa kojim su se susretale i druge tranzicione zemlje je to sto se privatizacija vidi kao glavni uzrok korupcije, a ne los sitem i netransparentnost. kod nas je antikorupcioni savet postao ideoloski protivnik privatizacije. u zemljama koje su imale jasniju i brzu eu agendu, to je prevazidjeno. kod nas je, po istrazivanju centra za razvoj civilnog drustva, jos uvek jedan od glavnih jakih otpora tranziciji.

modernizacija je sve manje vesternizacija. see jugoistocnu aziju. velika razlika izmedju precepcije odnosa sloboda i ekonomskog napretka, u odnosu na zapadni zapad.

volela bih da je tacka tri takva kako vi kazete, ali dopustam da imam i skepse. bojim se da ce se eu vrlo brzo naci u situaciji da bitra izmedju svoje unutrasnje stabilnosti i svega drugog, ukljucujuci i dalja prosirenja. sama rasplet oko kosova, moze doneti vrlo nepredvidjene okolnosti koje mogu ne ojacati kako se ovde ocekuje, vec dodatno razvodnjiti solunsku agendu. ne iskljucujem uopste mogucnost koncentricnog sirenja, sa razlicitim integrativnim stepenima, npr. ili sektorskog.

sve u svemu, daleko sam od stava radio ne radio ulazis u eu. moja poenta je da moramo sve jace ne samo da govorimo o evroaatlantskoj komponenti, vec da i u stranackom i javnom radu usvajamo vrednosti i ideoloske odrednice koje to podrazumeva. ukljucujuci i koncept intervecija. to jest da pomognemo da nas uvlace, ne samo tako sto cemo se predstaviti kao mala grupa funkcionera koja to hoce, verujte nam na rec, al nas neko ovde sprecava, vec i kao odgovrni politicari koji javnosti jasnije i transparentije moraju da objasne sve argumente za i protiv. da, kosovska prica to donele otezava, ali bez obzira na nju mi moramo kreirati ponovo atmosferu iz leta 2000 tako da kazem. tamo gde ja imam optimizam jeste da se jasnim obracanjem moze dosta toga postici. ( see ldp rezultat i profil kampanje za parlamentarne izbore 240 000 ljudi nije uopste malo ). ovo precutno uvlacenje nije dobro i ne verujem da je zapadna MZ spreman na tako nesto. pogotovu sto se odavde opasno podriva mogucnost bh da postane funkcionalana drzava.



srbija vise ne moze da bude pretnja regionalnoj stabilnosti, tako da interes EU da nas primi da bi nas pacifikovao vise ne postoji. kao ni nato. lako nas je okruzene izolovati. pogotovu ako na celu drzave budemo imali ljude koji postaju sve eksplicitnije protiv eu vrednsoti. ili ih nastave karikirati svojim inerpretacijama i uslovima.

toplo vam preporucujem da pogledate CIA izvestaj o globalnom zagrevanju, kao i komentare tih izvetaja relevantih vlada u regionu koji kaze da su mediteran i see najugrozeniji. u globalnom svetu efemetrnost je vrlo rastegljiv pojam.
cyberella cyberella 11:52 28.08.2007

Re: strpljivo

Jer na čemu bi se temeljilo ignorisanje stava 6 000 000 ljudi u odnosu na 1,5 milion?


A na čemu temeljite izjavu da je stav 6.000.000 ljudi protivan stavu tih 1.5 milion kako tvrdite? Nigde nije pokazano takvo istraživanje, čisto sumnjam da je ta informacija tačna. Ima mnogo građanka i građana Srbije koji bi jedva čekali da se ovaj balast Kosova skine više s dnevnog reda i da se počne razmišljati o normalnim stvarima i normalnom životu. I to tako da Kosovo zaisate više ne bude u okviru Srbije. Po vama je dakle sigurno da su apsolutno svi Srbi za Kosovo u Srbiji, jasno da da nisu. A da su političari mudriji i manje skloni populizmu i ostanku na vlasti ne bi podilazili građankama i građanima besmislenim teritorajlnim pretenzijama (by the way, radi se o 12, nego bi se potrudili da izračunaju koliko nas košta odugovlačenje ove teme, a šta bi Srbija dobila kada bi Kosovo i Metohija postali nezavisni. Možda je upravo to državni i nacionalni interes, ali niko neće i ne sme da kaže, jer je odmah izdajnik. Ukratko, što pre se ova tema skine s dnevnog reda, biće nam lakše.
Jelena Milić Jelena Milić 12:43 28.08.2007

to ana t

hvala na pohvalama. prijaju naravno.

kostunica je imao, kao i ds tada, vise primedbi na milosevicevu unutrasnju politiku nego na njegovu prekodrinsku politiku. nisu imali ni primedbi na poliitku prema kosovu--koja nas je dovde dovela. tako da nisu dobro mogli da sagledaju ni razloge ni povode ni sankcija ni bombardovanja. shodno tome ni mehanizme koje je bilo potrebno uvesti, a pe svega vrednosti, da bi se iskorenio uzrok a ne povod.


kratak period otvaranja mz koji je usledio posle petog oktobra je tadasnja vlada odlicno pratila, no je kostunica sve vise opstruirao. djindjic je shvatio da mu ispunjavanje okvira i uslova za evro-atlantske integracije nosi i promene vrednosne na unutrasnjem, i za njih je imao hrabrosti. to sa sadasnjom ds i vladom sa dss nije slucaj.

a sad je takva hrabrost potrebnija, da bi se mz zapadna opet privolela za jedan novi talas ubrzanog prijema koji je nuzno potreban i da bi se mobilisale reformske snage iznutra i da bi se amortizovao gubitak kosova i da se ne bi izgubila dinamika i da se region ne bi usporio jer se sve je jasnije ide na prijem u paketu. sad, da li je nacin da se zapadna mz na to privoli nepotrebnim antagoniziranjem, kome povod ne moze da bude ni objasktivno teska situacija oko kosova, vi vidite. ja mislim da nije. no to je standardna DSS koju znamo, i koja se sve manje lazno predstavlja, i ja to cenim.

ono sto brine je ds. kako naime ne dovesti potpuno u pitanje libdem vrednosti time sto u stvari imate neki precutni plan za uvodjenje zemlje u eu i nato, mimo samog birackog tela!!! ja to ne podrzavam.

a talas unutrasnje mobilizacije, koji bi bio stimulans mz da nas opet intenzivnije podrzi je nemoguce stvoriti ako vi sve vise povladjujete kostunici i njegovoj antizapadnoj retorici i sami dizete ruke od atlantskog kursA.

smatram da je jedan od razloga nezrelih odluka naseg birackog tela u stvari to sto ih stranke uopste ne informisu adekavatno o posledicama pojedinih izbora koje naprave na birackom mestu. to nije politika to je otimacina vlasti svim mogucim sredstvima. to cak nije vise ni oportunizam.

uz sve kritike propusta ldp da posle ulaska u pralament ove teme, takodje, drizi upravo on u javnosti, njegov izborni rezultat na na jasnim neskrivenim ciljevima i vrednostima daje nadu da jos uvek srpska javnost ima sluha i da moze da racionalno proceni sta joj je bolje. ds ima veliku odgovornost.


http://www.balkan-commission.org/

preporucam vam izvestaj ove komisije o kosvovu. u razgovoru sa jelokom kacinom cedomir jovanovic je predlozio nesto slicno, u stvari. da se pregovori vode paralelno, te da se istovremeno zavrse i clanstvo u eu i nezavisnost kosova. sasvim se salzem. to je exit strategija za koju neki iz ds tvrde da je sad nemoguca.

Goran Nikolić Goran Nikolić 13:43 28.08.2007

Re: strpljivo


uvazena g. Milic, nisam ja optimista
po vokaciji
valjda

ali ajde da se opet ''usprotivim'' nekim vasim tvrdnjama,
mada se vecinom slazem

to oko CEFTA verovatno je nesporazum, mala je sansa da nije, Srbiji CEFTA mozda i najvise odgovara

antikorupcijski savet bio je vrlo malo svrsishodan, nazalost,
cak se bojim da je nenamerno skretao paznju
sa mozda vaznijih tema, kakva ironija

mislim da nije racionalno medijski ubedjivati Srbe
da je dobro da udju u NATO,
to je jalov posao,
na tome treba raditi sa manje buke,
ili ode mast u propast

uvlacenje u EU olaksalo bi situaciju u BH,
i sto je zanimljivo, i za Srbe, Bošnjake, EU i SAD
cije je Dejton chedo.
moguce su samo kozmeticke promene Dejtona,
i to je ona sto bosnjacka elita ne moze da prihvati,
mozda se tu ne slazemo, ali to je varijanta za stabilnost
nema stvaranja vestackih nacija, nema ni podele, jer bi to nagradilo RS

Srbija ima i neke poene kod MZ,
i to je ponashanje oko referenduma u Crnoj Gori,
kada su mnogi analiticari u Evropi i SAD,
bili iznenadjeni stepenom nemeshanaja Srbije
(nije da ga nije bilo),
odlazak Tadica u CG takodje je bio od znacaja
takodje, Srbija govori pomirljivim tonom sa BH i Hrvatskom,
na upucuju i ambasadori koji se tamo salju

na kraju oko vesternizacije,
meni je izglednija varijanata da ce SAD ostati hegemon u 21. veku,
i u tom slucaju pribliyavanje srbeij prvo EU, a zatim SAD cini se neizbeznim

ako svet zaista postane multipolaran, u sta sumnjam,
i ako bi EU bila jedan od ravnopravnih centara moci
(sto sada nije, pored ostalog, zbog patuljaste vojne mocil ali i slabije tehnologije od SAD)
mi opet ne bi imali alternativu, osim puta ka EU,

ako bi se snazno uzdigla Kina (ili Indija ili islamski svet)
to bi nas samo priblizilo SAD i EU, dakle opet vesternizacija.
u tom slucaju sledi i stratesko partnersto Rusije, SAD i EU, ali to je malo verovatna opcija.

pozdrav
ana t. ana t. 16:48 28.08.2007

Re: strpljivo

Drago mi je da se razgovor krece ka ekonomskim interesima Srbije. Smatram da je najbitniji cilj da se stvori jak i stabilan srednji stalez/srednja klasa u drustvu. Potreban je mnogo veci broj stabilnih malih i srednih preduzeca - CEFTA zasto se sa tim odugovlaci? Samo sa jakim srednjim stalezom mozemo biti interesantno trziste za EU a ne samo izvor jeftine radne snage. Dakle, to sto ce mo mi i ovako i onako uci u EU to nje sporno, sporan je kvalitet zivota koji ce imati vecina u Srbiji. Upravo ovde se vracamo na Jeleninu konstataciju da se Srbija okrece ruskom ek. uredjenju- gde skoro da ne postoji srednji stalez, a okrece glavu od evropskog.
Sudden Twist Sudden Twist 08:47 29.08.2007

Re: strpljivo

Ima mnogo građanka i građana Srbije koji bi jedva čekali da se ovaj balast Kosova skine više s dnevnog reda i da se počne razmišljati o normalnim stvarima i normalnom životu


1.Pretpostavljam da ukoliko se ne slažem sa vama ja sam nenormalan i ne razmišljam o normalnom životu, a u koliko si vi ne slažete sa mnom vi ste izdajnik. To je daleko od razložne komunikacije.

2. Smatram stav o tome da je Srbiji bolje bez Kosova legitimnim političkim stavom i niko ko Srbiji želi boljitak ne može se smatrati "izdajnikom". Međutim, ja generalno imam problem sa uprošćavanjima i dihotomijom tipa normalan/nenormalan, kosovo van srbije/kosovo u srbiji. Naime i u stavu da Srbija treba da se pomiri sa realnošću i prepusti Kosovo može biti nijansi. Npr. da li ste vi spremni da finansirate nezavisnost Kosova kao što predviđa Atisarijev plan? Zašto je to vama prihvatljivo? Kakvo je to oslobađanje balasta koje nas kao poreske obveznike košta 2 000 000 000$?

3. Postoji generalno problem kakvu percepciju imate o Kosovu i šta je Kosovo u Srbiji. Po mojem mišljenju Srbi sa Kosova moraju ostati u Srbiji i to je ono što ja podrazumevam Kosovom u Srbiji. Tamo gde nema Srba na Kosovu to više nije Kosovo i slažem se to je balast. Niti treba dozvoliti da zbog licemerne političke korektnosti neko na tim ljudima trenira multietnicizam

4. Da li je vama "normalan život" da vi odlazite u Super Vero i dok kupujete plazma keks, žalite se što ne možete da kupite i toblerone zbog nekog Voje Koštunice ili mene, dok neko dete u nekoj enklavi ne može da mrdne ni od svoje okućnice? Da li se osećate dobro ukoliko vaš sugrađanin ili sugrađanka na Kosovu nema osnovna ljudska prava? Jer vam bolje?

5. DA li vam je "normalan život" ukoliko neko preko noći preuzima energetski potencijal na Kosovu u koji je vaša država uložila milijarde i na kojoj je zasnivala energetsku strategiju bez nuklearki? Da ne govorim o preduzećima.

6. Da li vaš koncept "građanka" podrazumeva i solidarnost sa drugim "građanka"?
Sudden Twist Sudden Twist 08:51 29.08.2007

Re: strpljivo

A na čemu temeljite izjavu da je stav 6.000.000 ljudi protivan stavu tih 1.5 milion kako tvrdite?


Pa tebe sam svrstao u onih preostalih 1 000 000 "normalnih" "građanka" i građana. Kao i 500 000 Albanaca i Albanki koje bi da smeju rekli nešto drugo od tamošnje normalnosti.
Jelena Milić Jelena Milić 09:32 29.08.2007

to goran nikolic o strpljivosti

vreme mozda radi za jasnu spoljnu politku srbije ( ne rekoste u kom pravcu) , ali vukadinovic i one za koje on radi rade protiv onog kursa za koji se ja zalazem, i to vrlo intenzivno, pa u pitanju nije nestrpljenje vec zabrinutost :)

see next post
My2cents My2cents 05:07 29.08.2007

Krajnje dobronamerno

Gospođo/Gospođice Milić, najlepše Vas molim da vaše komentare pišete koristeći ili srpski ili engleski jezik. Ovako kako Vi pišete govore samo pojedini naši emigranti koji pošteno ne znaju ni jedan od dva navedena jezika. Ako mislite da tako starate utisak „učenosti“ grdno se varate. Vaši tekstovi koji inače pokreću značajne teme izgledaju smešno, a kod mene bar stvaraju utisak da je osoba koja ih piše skorojević.
Jelena Milić Jelena Milić 09:29 29.08.2007

Re: Krajnje dobronamerno

hvala. no ovo je blog, nesto opustenija forma. i brza. zaista nekad pravim kompromise, u smislu koliko vremena mogu da odvojim....ko moze da prati ovako, ok, ko ne moze......

ocito da ima dovoljno onih kojima ne smeta. meni dovoljno.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana