Jarci na brvnu (part two)

Jelena Milić RSS / 22.01.2009. u 13:29

Obećah da de part two biti o tome da li je moguće istovemeno  raditi na ostvarivanju  tri ravnopravna prirtetima o kojima je predsednik Tadić nedavno govorio:  dobrim odnosima sa EU, Rusijom i SAD.

Ako mene pitate, naš prvi triangl prioriteta  izgleda ovako: uspostaviti dobre odnose sa samima sobom, sa regionom i sa EU. A Obamina Amerika ako nas se seti, seti, ostalo ionako stiže redovno. Što via EU i NATO ( otud moj utisak da onaj Tadićev triangl nema dobro  proračunatu statiku na kojoj bi se posle gradilo, al ode to u part three) što direktno: kultura, moda, filmovi, muzika, nauka, društveni trendovi, sport, mediji,  .... Putinova Rusija, u kojoj se ovih dana HR aktivisti ubijaju, neka hvala, mada vidim NSPM sve intenzivinje radi na tome. Skuplja dara nego mera. Čini  mi se  i da je EU oko ovoga sa gasom naučila ponešto, ili je znala i pre, al sad će da ima novi pristup. Maker i na uštrb komocije svojih građana jedno par godina. Ako čitate između redova ili ako znate šta koja reč u diplomatskom jeziku znači verovatno ste već i sami uvideli.  Moj prevod je otprilike ovakav-popeli su im se na vrh glave i ruske komapnije i država i posrednici tajkuni  i ukrajinska ekipa u istom sastavu, i to će zasigurno imati i konkretnije posledice u budućnosti, verovatno na uštrb popuštanja Rusiji.

Ako je suditi  prema reakcijama na Rezoluciju EP o Srebrenici u Srbiji, daleko  smo od sve tri stvari koje sam pobrojala kao prioritetne: dobri odnose sa samima sobom, sa regionom i sa EU. Još će ispasti da su predsednikovi prioriteti ostvarljiviji od mojih. Ajmo redom.

Da li je moguće na unutrašnjem planu napraviti neki konsenzus bar oko prirode zločina, činjenice da je genocid genocid i da to što je počinjen "samo u jednoj  opštini" ni na koji način ne menja prirodu zločina i društvenog tereta koji nameće. Možemo li savesti bar vlastite radi i žrtava radi da postignemo načelni konsezus oko reda veličine broja žrtava i prirode zločina, ali i oko toga da sve u ratu i nije zločin. Tako knjige kažu.  Da li je moguće razumeti da su i drugi zločini protiv čovečnosti dovoljno veliki i grozni, da se ne moraju apgrejdovati na nivo genocida da bi im se dala potrebna politička, društvena  istorijska pažnja. Zar je tako teško pročitati definicije i pratiti bar highlights prakse, da se vidi da kada su zločini protiv čovečnosti u pitanju: naum, metodologija  realizacije, struktura izvršioca i žrtava ( vojna, etnička, verska, polna ..) imaju mnogo važnije mesto u kvalifikaciji nego same brojke. Da, genocidom se teorijski može nazvati i ubistvo jedne osobe.

Da li je moguće zapamtiti da se u Hagu ne sudi za sve zločine počinjene devedesetih na tlu bivše Jugoslavije.  Zašto pocenjujemo značaj suđenja pred domaćim sudovima. Kao da su zločini za koje se tu vode procesi manje važni i veliki.  Šta nas kao društvo, državu i grupe pojedinaca sprečava da sprovedemo sistematsku objektivnu  istragu o stradanjima srpskih civila i zločinima mimo običaja rata nad uniformisanim pripadnicima srpskih snaga u istočnoj Bosni na primer. Šta nam je iskreno bitnije? Da pokažemo zapadnom svetu da je nedosledan što to ne radi na adekvatan način ( koji je adekvatan, onaj kako su isterali na čistac dešavanja u Srebrenici, za koji sistematski tvrdimo da je falsifikat i zavera), da "nateramo" baš Sonju i Natašu ili nekoga u Federaciji da baš oni  ispitaju i utvrde šta se u istočnoj Boni dešavalo ( a ovamo lažu, spinuju, etc..)  ili da se istina istera na čistac a počinioci zločina oteraju u zatvore. Šta se u tom smislu sistematski radi u RS?

Šta tačno sprečava državu Srbiju da  preduzme sistematske i odgovorne korake oko toga? Kad je došlo do odbrane teritorijalnog suvereniteta nad Kosovom,  nije se pokazala baš bezidejnom, sve kroz organe UN. Evo i oko navoda o trgovini organima kao ratnom zločinu tokom oružanih sukoba na Kosovu, nešto se čini. Zašto je priča o stradanju Srba u istočnoj Bosni ostala na nivou diletanatskih udruženja kojima ta istina i nije cilj, već im je sistemski zadatak da negiraju Srebrenicu, ako je već zapadna međunarodna zajednica ne hendla na pravi način.

Društvo? Građani? Koliko je teško napraviti udruženje, registrovati se?  Nije teško.  Reputacija, sistematičnost, podršaka, to već ide malo teže. Ali daleko od toga da je nemoguće. Ima li iko ovde ima bilo kakav dokaz da ga je neki donator - uobičajeni osumnjičeni za svetsku zaveru protiv Srba:  UN, EU, vlade zapadne, Norvežani, Japanci, Ameri ....odbio za grant za takav projekat?  Simo Spasić! Da li ste se ikad zapitali da li njegov metod,  a sad vidimo i priroda, imaju ikave veze sa dinamikom rasvetljavanja zločina nad Srbima na Kosovu? Šta je efikasnije, demonstracije, demonstracije koje se pretvore u patetičnu sliku, ili sistemsko skupljnje činjenica, podataka, posvećenost žrtvama a ne političkom spinu, državnim marifetlucima ili vađenju tema iz naftalina u druge svrhe, a ne recimo da se Jasenovac jednom za svagda postavi kao neupitnost istorijaska, kao što su Aušvic i drugo? Šta nam je za to trebala hrvatska tužba da se nakanimo, ako je naum iskren i ako to smatramo važnim.  

Umesto svega toga, nama je dominantan  društveni metod reakcije  postalo to da kukamo kako  je zapad  pristrasan i/ili kako nas satanizuju. To konkretno realizujemo negiranjem prirode, razmera, i naše društvene i državane odgovornosti za genocid u Srebrenici, praktikujući najnemoralniji pristup: negiranjem činjenica i/ili spinovanjem simetrije zločina.

Teško ćemo tim metodom uspostaviti i dobre odnose sa regionom. Nije li baš metod da mi stalno činimo the right thing od sad pa nadalje pravi način da pokažemo šta mislimo o odvratnoj prošlosti, da pokažemo otklon i od sistema vrednosti i od sistema koji nam ga je nametnuo a mi ga prihvatili, pa da tako  i  njima postavimo letvicu, kad već imamo još uvek tolika "potraživanja" i očekivanja! Je i za regionalnu saradnju i pomirenje treba više stana i poteza, naravno.

Pročitajte  bedni novi tekst  na NSPM Srebrenica u Evropi. Zašto je teško postići cilj dokaza u debati koristeći lako proverljive činjenice poput one da je sahranjeno 2900 žrtava zbog sporosti DNA analiza i potvrda, i da se ostatci ne sahranjuju dok se ne skupi oko 60% ostataka, a ne po pola NN kosti ako se u ovom gnusnom tekstu tvrdi, ako znamo jedinu i pravu istinu.  Traži se da "Evro-Nemci" prvo budu kažnjeni za Šumarice pa da mi nešto preduzmemo oko Srebrenice! "Euro Nemci"! Na šta sta se tu cilja? Nije ni u tom tekstu, pa ni šire u NSPM ni kod naše političke  elite  koja ovo toleriše, u pitanju ni odbrana Kosova po cenu EU budućnosti, ni briga za reputaciju Srba i Srbije, ni za žrtve u istočnoj Bosni, već da se Srbiji ogadi EU. Pa nije li baš EU nastala kao mehanizma da se jednom za svagda krvavi sukobi na tlu Evrope zaustave. Evropa sukoba i dva svetska rata i novi Euro Nemci i Euro Francuzi,  i ostali,  jesu različite stvari. Nastale kao posledica usvajanja novog sistema vrednosti. Ne bi li ona pred EU Nemačka, pritom,  podeljena posle WW2 kao ultimate kazna za sve što je počinila, pa i za Šumarice. Još se u tom tekstu  Srebrenica "pravda" time što su pobijeni bili "vojni obveznici" kao da međunarodno pravo dopušta ubijanje zarobljenika! Ako nam je "case" tako jak, zar ne možemo bolje.

Al zašto ne bi mogao NSPM, kad ministar spoljnih poslova sinoć na Pinku za uslov nastavka pridruživanja EU-da se Ratko Mladić uhapsi i isporuči Hagu zbog najtežih optužbi vezanih za Srebrenicu, koristi termin "holandska opozivija našem priključenju." I to u trenutku kad na PE nudi da se provučemo na drugačiji način, ako već Mladića in VIVO ne možemo da lociramo. I to na način koji  neki stručnjaci za prevladavanje prošlosti sa kojima sam razgovarala baš i ne odobravaju, smatrajući rezoluciju EP površnom  prečicom da se strašno nasleđe olako stavi ad akta simboličnim gestom, i na taj način  sam dubinski proces daljnjeg suočavanja onemogući. Imajući u vidu Kacinovu  prilično tupavu argumentaciju-tipa ovo je za žive ne za mrtve-u prevodu da nesretne majke Srebrenice skinemo sa vrata- sa jedne, i poražavajuću  reakciju u Srbiji sa druge strane, ja se sa tom ocenom slažem.  Al sam opet za to da se rezolucija usvoji. Jer bez formalnog procesa pridruživanaj EU, makar i takvoj EU koja i sama hoće da smandrljava stvari, Srbija nema ama nikave šanse da se dubinski demokratizuje pa i suoči sa prošlošću na pravi način. A i ne vidim šta nas ta rezolucija sprečava da guramo dalje teme za koje smatramo da nisu dobro usmerene i pokrivene.

I ko je sad protiv uslovljavanja Srbije i ubrzanog pridruživanja  Srbije u EU, Sonja i Nataša i drugi iz NGO sektora  koji podržavaju Rezoluciju i očekuju da je i država Srbija podrži? LDP?   Ja,  koja sam predlagala neki simbolični gest naših zvničnika svih redom kao alternativu dok se Mladić ne nađe,  koja sam i za ovu Rezoluciju, iako je  smatram još lakšom alternativom nego što bi to bio samoinicirani gest naših zvaničnika?  ili Vuk Jeremić i Co koji se prave da ne vide šta nam je u stvari ponuđeno. Ili vide al se prave ludi jer nisu za ulazak u EU, il su našu EU budućnost nekom prodali u paketu. S tim ni odbrana Kosovo po cenu eU perspektive više veze nema, to je izgovor. Ili su je prodali, ili su i oni oduvek bili za dubinske antevropske alternative koje nam spinuju po NSPM i  akademiji  već godinama. Decenijama. I od pre Putina. Pazite za nastavak EU integracija Kosovo još nije uslov, za sad je samo Mladić, a mi ga nabijamo sad već svima za sve, i Holanđanima pride, umesto da prihvatimo ovu slamku. Ona, s druge strane, one koji hoće ne sprečava da se prevladavanjem prošlosti na dublji i sistematičniji način i dalje bave.

Milica Delević, direktorka kancelarije za evropske integacije,  je juče predstavila novo  istraživanje javnog mjenja u kome se vidi da podrška EU integracijama opada. Evo kako ona tumači taj pad podrške:

"Ovo je odraz i razočaranja zbog neodmrzavanja Prelaznog trgovinskog sporazuma, percepcija toga da kada su učinjeni neki značajni politički koraci ono što smo očekivali od strane Evropske unije nije usledilo."

A da prihvatimo rezoluciju, pa da vidimo šta bi onda Holanđani rekli, a EU učinla. Šta Milica Delević  recimo misli o Rezoluciji EP? Da se potrudimo mi malo ovde, šatro pro EU orijntisani, da nam EU nešto opipljivo da. Ne daju radikali, Koštunica, Čosić odavde da imamo pravi stav i idemo u EU, ne daju Holanđani odande, nije vlajda. Jel Holnađani imaju većinu u našem parlamentu?



Komentari (70)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vanja.t vanja.t 14:15 22.01.2009

licemerje

Dobro je da si postavila link, pa da zainteresovani mogu da pročitaju o čemu se radi i shvate ukoliko nisu ideološki ostrašćeni. Uz termin ''evro nemci'', ide i termin ''balkano srbi'', sa ciljem da se ukaže na licemrje administracije EU (ne evrope, ili evropskih naroda) i da prema istim groznim delim imaju poptpuno različit odnos.

Svi koji potenciraju samo određene datume i događaje su licemerni, bez obzira sa kojih pozicija o tome pričaju: eu, nato, srb, rus, hr.... Prestanite da se naslađujete tuđom mukom i da uživate stavljajući nam prst u oko.

Sve od Jasenovca do Srebrenice je jedna velika muka za sve ljude na ovom prosotru, svih vera i nacija. Ti zločini su zadesili gotovo sve porodice u samo 2 do 3 generacije, i zato ljudi reaguju konfuzno i emotivno i zato povezuju i Šumarice i Srebrenicu, sve što ih boli a pogotovo nepravda a kud ćete veću od selektivne osude zločina.

Kad već imate priliku da o tome pišete javno, na najčitanijem portalu u regionu, iskoristite tu priliku ozbiljno.
Jelena Milić Jelena Milić 14:22 22.01.2009

Re: licemerje

"Kad već imate priliku da o tome pišete javno, na najčitanijem portalu u regionu, iskoristite tu priliku ozbiljno."

Ja sam se za tu priliku izborila doslednim javnim angazmanom, i spremna sam da moje pisanje stalno bude podvrgnuto kometarima, kritikama i analizama. Imenom i prezimenom. I likom. Vi je imate, sa nikom ili bez, takodje, bez obzira sta ste pre i kako radili. Izvolite, bar ovde, nista vas nece sprecavati osim toga da ne sirite govor mrznje. Prostor je vas.

"Prestanite da se naslađujete tuđom mukom i da uživate stavljajući nam prst u oko.Ć

Kako vi, BTW, znate sta je cija muka? Kako to odredjujete?

Gde ste videli nasladjivanje?

Probajte VI da
iskoristite tu priliku ozbiljno
."
treger92 treger92 14:43 24.01.2009

Re: licemerje

Ako je neko licemer to ste onda vi koji se krijete iza nika. Kao prvo sličnost između Kragujevca, Kraljeva i Srebrenice je u tome što su to uglavnom civili i nedužni građani koji su odabranisamo po nacionalnom kriterijumu. Ajedna bitna razlika je u tome što su odgovorni za taj zločin i to po komandnoj odgovornosti odgovarali posle rata. I još nešto u te zločine bili su umešani i te kako Srbi koji su služili okupatoru a toga u Srebrenici nije bilo.Mene Srebrenica boli i zato što su pripadnici mog naroda to bezumlje učinili u moje ime. Još me više boli kada vidim da pojedinci kao vi to odobravaju i revitalizuju. SWrbija treba da se odrekne prošlisti koju je kreirao Slobodan tako što će kao država da se distancira od tih zločine koji su činjeni u njeno ime. Srbija treba da obeleži sva stratišta na gde su stradali Albanci, Bošnjaci i ostali na njenoj teritoriji recimo ako niste upućeni u ksarani SAJ recimo je bila a možda ima još neka masovna grobnica Albanaca., i da ne nabrajam ima puno takvih mesta. Netreba kopati po dalekoj prošlosti jer su za ta nedela odgovarali odgovorni posle drugog svetskog rata. I nemojte se ljutiti na Hrvate kada veličaju svoje zločince jer i mi to isto radimo.Kod Sanadera sigurno ne visi Pavelićeva slika u kabinetu iako on možda nema ništa protiv njega, ali to je njegova privatna stvar a mi se kao država ponosimo zločincima a to je velika razlika priznaćete.Prema negurajte vi prst u oko onima koji ne podržavaju zločince i njihova dela.
blackbox92 blackbox92 19:10 24.01.2009

Re: licemerje

Eto naprimer u Nemačkoj uvode obavezu u školama da učenike vode da obiđu nekadašnje konc.logore gde im se drže časovi istorije a po mogućnosti i upriličava razgovor sa nekim još živim preživelim logorašem.To je uvedeno da bi se moderna Nemačka suprostavljala porastu broja nacističkih grupa. Tako se normalna država i narod odnose prema istoriji i zločinu.
Za razliku od toga, kod nas se svesno prećutkuju zločini u toku 2.svetskog rata. Dovoljno je videti kako se Srbija odnosi prema spomen obeležjima iz 2.svetskog rata, kao što su Sajmište, Jajinci, Banjica, Šumarice, Kraljevo.
Da li se tamo vode učenici i da li im se drži veliki čas istorije, ne.Umesto toga,crkveni velikodostojnici drže opera Nediću i Draži. Izvršeno je izjednačavanje četnika i partizana sa upadljivim isticanjem da su četnici bili antifašistički pokret a da se partizani marginalizuju.
Poštovaoci lika i dela i programa Nedića,Ljotića i Draže su najvatreniji zagovornici da se Srebrenica ne pominje, iako je ona rezultat njihove ideologije.
Prema tome, svaki pošteni Srbin, jer tako govore oni koji se be za to proglašavaju, trebalo bi da se zapita zašto mi ne možemo biti normalni kao Nemci.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:53 22.01.2009

Preporuka...

Preporuka Jelena..Nemam šta dodati..
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:42 22.01.2009

Re: Preporuka...

Drago Kovacevic
Preporuka Jelena..Nemam šta dodati..


Hm, pa popravlja se ... ali nije bas da se nista ne moze dodati/korigovati
Licno sam uveren da prihvatanje ove rezolucije nece bitno uticati na stav Holandije ... kao sto ne vidim nista sporno u Jeremicevjj izjavi o "holandskoj opoziciji nasem prikljucenju". Kako drugacije reci ako je Holandija JEDINA EU zemlja koja blokira svaki napredak u tom smislu?

Inace ako je EU donela odluku da posebno obelezava strasan zlocin u Srebrenici, sasvim je normalno da se tome pridruzi i Srbija a i Republika Srpska. I procene najekstremnijih srpskih nacionalista se krecu od 1000 do 2000 streljanih civila/zarobljenika tako da i ta (minimalna) brojka ovaj zlocin cini stravicnim, i najvecom mrljom u srpskojj istoriji ... koja iz nje nikad nece biti izbrisana. To sto postoje i drugi zlocini ciji se izvrsioci slave i sto su ti zlocini presudno uticali na spiralu zlocina koja je kulminirala u Srebrenici ne menja nista bitno ... i nikako ne moze biti opravdanje. Uostalom srpski predsednik je vec odao postu zrtvama i nema nikakvog razloga da to ne cini opet i uvek ponovo.

Naravno to ne znaci da i Srbija i Republika Srpska ne treba da odaju postu i onim drugim zrtvama o kojim se cuti - naprotiv. I naravno da bi trebalo da insistiraju i ucine sve da se nepravde u tom smislu isprave. I da se nejasnoce razjasne. Ovakvim ponasanjem ce steci samo veci kredibilitet i povecati mogucnost da u tome i uspeju ...

pozz
Blade Runner Blade Runner 18:02 22.01.2009

Re: Preporuka...

Hm, pa popravlja se ...

nesha92 nesha92 14:55 22.01.2009

konkretno

da li si zaista ocekivala da Tadic ( ili bilo ko drugi na njegovom mestu) na medijima sme da kaze ista razlicito od:
dobrim odnosima i sa EU, sa Rusijom i sa SAD

U pitanju je normalni diplomatski govor i fala bogu da nije izbacio nikoga iz konteksta...
Kad smo vec kod Tadica iskreno me je nasmejalo njegovo osvrtanje na clanak Dusana Pavlovica iz proslonedeljnog broja Vreme te brzojezicko baratanje terminom Politicka Odgovornost objasnjavajuci valjda svima nama pa i Dusanu da biti docent na FPN-u i ne znaci bog zna sta...
Tako da umesto britkog Poligrafa , dobismo svi mi no no kako smo vec godinama u nazad i navikli kad je u pitanju kritika politickog sistema.
A posto kako kazete kroz ceo text mi treba da se potrudimo malo vise zanimljivo ce biti pratiti ko ce ostati trudan po izlasku Seselja iz Haga - EU nece 100% , znaci opet mi..
Kako god bude odgovornost I Holandije za zlocin pocinjen u Srebrenici nece nestati izrucenjem Ratka Mladica.
Samo nikako ne mogu da razlucim da li to Holandija oseca politicku odgovornost ili prosto sramotu...
Jelena Milić Jelena Milić 14:59 22.01.2009

Re: konkretno

"Kako god bude odgovornost I Holandije za zlocin pocinjen u Srebrenici nece nestati izrucenjem Ratka Mladica.
Samo nikako ne mogu da razlucim da li to Holandija oseca politicku odgovornost ili prosto sramotu..."

I jedno i drugo rekla bih, za razliku od Srbije.


nesha92 nesha92 16:00 22.01.2009

Re: konkretno

I jedno i drugo rekla bih, za razliku od Srbije

Na zalost tu ne mogu da se slozim sa Vama.
Pre bih rekao da oni osecaju da nesto nije u redu ( za razliku od Srbije koju motkom teraju da prizna i sama to), ali da na krajnje licemeran nacin pokusavaju da izadju iz toga.
U tu svrhu koriste mehanizme EU i za sada im jako dobro uspeva.
Istinskog priznanja i pokajanja tu nema nimalo jer bi u protivnom videli i sa njihove strane fokusiranje odgovornosti na same aktere i sa njihove strane.
Ovako Holandija predstavlja sebe kao jedinog branioca EU casti i vrednosti od strane "balkano srba" koji svojim ne cinjenjem postadose izraz.
Da se razumemo - bolje je biti clan takvog na ( ceste) momente licemernog sistema vrednosti kakav EU nudi nego nastavljati sistem u kojem je kult licnosti&populizam jedini politicki sistem koji radi.
Nece valjda iz EU traziti i da svi potpisemo da se divimo njihovim vrednostima pre nego sto nam dozvole prikljucenje?
wawy wawy 15:01 22.01.2009

sustina

problema je cini mi se bas u ovome:

Jelena Milić
...spinovanjem simetrije zločina.


samo gledanje na to kroz simetriju, koja neminovno uslovljava i odredjene suporstavljene strane je po mom misljenju srz problema i velika greska.
i svako svodjenje na "nashe i njihove" zlocine je neprihvatljivo. zlocin je zlocin, i nema ime ni prezime, njegovi pocinioci nemaju imena osim neljudskoga. zaboga, oni svojim cinjenjem ne pripadaju ni ljudskom rodu a kamoli nekome narodu!
zbog toga smatram pogresnim uobicajeno nazivanje zlocina srpskim, hrvatskim, albanskim, crnogorskim, ili muslimanskim.
znaci, njihovi pocinioci su dijametralno suprostavljeni svim ovim narodima a samim tim se ne mogu tako ni imenovati, cim se tako ne mogu ni shvatati.

tako da mislim da je resenje zauzimanja pravog stava u administraciji i drustvu upravo u shvatanju ove sushtine. i uporno insistiranje na kompletnom rasvjetljavanju, procesuiranju i stigmatizaciji svih zlocina, bez politickih kalkulacija. i ne vidim da ima sustinske razlike izmedju onih koji potenciraju "svoje" i onih koji potenciraju "tudje". dvije strane iste medalje, tj cine istu gresku i jedni i drugi.
filvas filvas 15:25 22.01.2009

Nova paradigma

Na zalost, tumacenje Milice Delevic je dnevnopoliticko umesto da bude politikolosko ili sociolosko. Ona kao visoki funkcioner vlade naravno, ne moze da bude toliko slobodoumna, ali rec je o tome da pad poverenja u EU nije posledica nesprovodjenja Prelaznog sporazuma, nego prevazidjenosti paradigme EU, a to nije fenomen s kojim smo suoceni samo mi, nego citava Evropa. Paradigma Evrope ujedinjene na principima demokratije, ljudskih prava i drzave blagostanja je prestala da bude verodostojna zbog preglomazne birokratije, ratobornosti, ekonomske krize i, ne manje znacajno, cinizma novih istocnoevropskih drzava koje su u EU videle iskljucivo izvor finansijske i ekonomske pomoci.

Drugim recima, to kuda smo mi krenuli 1989. verujuci u Evropu kao sigurno utociste kada se jednog dana otresemo bandita i sovinistickih ubica, u medjuvremenu je prestalo da postoji. Opiranje Holandije zbog Mladica je simptom umora, a ne moralne doslednosti. Mladic je tu samo izgovor, a posle njega bice nesto drugo. Evropa nema vise viziju buducnosti i zato nema ni ustava, ni Lisabonskog ugovora.

Srpska politicka klasa mora pod hitno da razradi scenario za izbegavanje ovog ideoloskog vakuuma. Ukoliko se ne dogodi da nekim cudom uspeju da uhapse Mladica, ideologija evropejstva ce u Srbiji implodirati, a EU ce ostati poznata jedino kao organizacija koja je ucestvovala u ratu protiv nas da bi nam otela Kosovo. To bi imalo katastrofalne posledice na drustveno uredjenje, ekonomiju i kulturne modele u vezi sa tolerancijom, radnom etikom i ljudskim pravima koji se poistovecuju sa tzv. "evropskim standardima".

Umesto papagajskog ponavljanja politickih floskula, potrebno je da tzv. "civilno drustvo" u Srbiji konacno ulozi napor za formulisanje nove paradigme kojom bi se prevazisao jaz stvoren osecanjem nepravde kao dominantnog politickog raspolozenja. Ovo je veoma vazno ukoliko ne zelimo da uskoro imamo zacementirano antizapadnjastvo karakteristicno za mnoge islamske zemlje.
011-495 011-495 23:19 22.01.2009

Re: Nova paradigma

Amin,slazem se potpuno
milosib92 milosib92 19:31 23.01.2009

Re: Nova paradigma

Umesto papagajskog ponavljanja politickih floskula, potrebno je da tzv. "civilno drustvo" u Srbiji konacno ulozi napor za formulisanje nove paradigme kojom bi se prevazisao jaz stvoren osecanjem nepravde kao dominantnog politickog raspolozenja. Ovo je veoma vazno ukoliko ne zelimo da uskoro imamo zacementirano antizapadnjastvo karakteristicno za mnoge islamske zemlje

Da bi se to ostvarilo potrebno je da predstavnici civilnog društva i njihovi donatori prestanu da tretiraju Srbiju i vlast u njoj kao neprijatelje demokratije.
filvas filvas 20:50 23.01.2009

Re: Nova paradigma

Upravo tako. Ali odgovornost je na civilnom drustvu. Milosevic je mrtav.
treger92 treger92 15:02 24.01.2009

Re: Nova paradigma

Koliko vidim ja svi su krivi što mi ne želimo u EU.Pa Mladića kao uslov postavila je sama Srbija. Da smo ispštovali međunarodno pravo i našu obavezu koju je potpisao Milošević a ne premijer ili Kralj Holandije to se uopšte ne bi postavljalo kao uslov. Zašto naši političari kada su stizale pare iz EU nisu pevalida nam te pare ne trebaju jer mi smo okrenuti ka Rusiji koja od nas ne trađi da joj izručujemo naše građane već naprotiv sve one koji su sa podebelim dosijeo odgovornosti prema ovom narodu čuva i neguje naravo sa našim parama.Srbija je izgubila svoj ugled samo zato što ne poštuje ili selektivno poštuje međunarodne obaveze i to isključivo one kojoje joj donese pare za održavanje status kvoa. Kada se ipak izruči Mladić i Adžić Srbija već ima sledećeg keca u rukavu to je Miladin Ubica koji se već uvodi u skupštinu. Kada i on ispuši tu je Sandžak pa Vojvodina i tako to. To nam ne pravi EU ljudi nego naši političari. Međunarodna zajednica je dosta čekala na Srbiju da preduzme inicijativu oko stvarnog reševanja problema Kosova.Na našu nesreću Putin je bio zauzet ubistvima novinara i aktivista za ljudska prava pa naši političari nisu od njega dobili svoje mišljenje na vreme. Tadić je u svojo gluposti smenio Ponoša koji je imao bar kakav takav ugled kod NATO-a sa sto posto proruskim čovekom i to nam se odma vratilo formiranjem kosovskih snaga. Živo me zanima kakav je student bio naš predsednik i kolko mu je tatin uticaj pomogao da završi fakultet.Njegovi potezi uopšte nemaju inteligenciji koju bi trebao da ima jedan intelektualac.
milosib92 milosib92 19:26 24.01.2009

Re: Nova paradigma

Tadić je u svojo gluposti smenio Ponoša koji je imao bar kakav takav ugled kod NATO-a sa sto posto proruskim čovekom i to nam se odma vratilo formiranjem kosovskih snaga.

Da li je potez dobar ili ne može se diskutovati, ali da je to dovelo do formiranja "kosovskih snaga" to nema veze. Te snage su predviđene Ahtisarijevim planom koga EU i NATO na silu sprovode jer su ga oni uostalom i definisali.
treger92 treger92 19:40 24.01.2009

Re: Nova paradigma

Kad si toliko pametan kaži šta ih je sprečavalo to da urade do sada. Sigurno naša avijaca od tri miorla jednog miga i pet aviona za zaprašivanje komaraca.
vericar vericar 16:49 22.01.2009

Jarci na brvnu, II

Jelena, divim se tvojoj pomalo mazohistickoj upornosti u citanju NSPM i gg. Antonica i Vukadinovica.... ja to, naprosto, ne mogu.....
Sto se tice Srebrenice, Mladica i integracija u EU, ja odavno govorim,a vreme ce pokazati da li sam u pravu, da nasa elita u svari i ne zeli u EU, i da je Mladic ustvari, odlicno sredstvo i nacin da se ulazak u EU odlozi, pa i, oni se nadaju, jednog dana sadvim izbegne. Kao sto je pred izbore Kostunica ogolio svoje stavove, i priznao da je protiv Evrope, (ja takodje verujem da i njemu i Tadicu Kosovo takodje sluzi sa udaljavanje od Evrope), tako cemo, mic po mic, videti po njenom prestrojavanju (i to suprotno volji biraca) od Evrope ka Rusiji (vec sada je nasa nova strategije -u najnovijem nacrtu -nacionalne bezbednosti, ne EU integracije, vec neutralnost, ) sta stvarno misli i smera sadasnja vladajuca elita. Ona nas sve veoma uspesno zamajava time sto prica jedno, a radi drugo. Smatram da nije postena prema biracima u tome sto su joj usta puna Evrope, a ustvari, njena agenda je nesto sasvim drugo. A dok mi ukapiramo sta je to, bice kasno.
Prvi put ti pisem, pa da znas ko je, Verica Rankovic
jaksa scekic jaksa scekic 18:23 22.01.2009

Re: Jarci na brvnu, II

[u]Jelena, divim se tvojoj pomalo mazohistickoj upornosti u citanju NSPM i gg. Antonica i Vukadinovica.... ja to, naprosto, ne mogu.....[/u]

Jelena, pridruzujem se Verici, mislim da im dajete previse i prostora i znacaja.
Ja licno sam iznenadjen da ih Bujke jos drzi kao kolumniste u Poltici, nit sta novo da kazu, ponavljaju se i postaju monotoni. Bilo je to prilika da ih Bujke, kako to narod kaze "malo prosara", ali njegova je novina, valjda zna sta radi.
vanja.t vanja.t 18:34 22.01.2009

Re: Jarci na brvnu, II

Ja licno sam iznenadjen da ih Bujke jos drzi kao kolumniste u Poltici


još su tamo?!!

nit sta novo da kazu, ponavljaju se i postaju monotoni.


stvarno strašno!
adam weisphaut adam weisphaut 18:43 22.01.2009

Re: Jarci na brvnu, II

jaksa scekic

Ja licno sam iznenadjen da ih Bujke jos drzi kao kolumniste u Poltici

Ja lično nisam.
Prilagodili se novoj vlasti, jednom udvorice, nikad novinari-što bi rekao Boarov.
Isto važi i za "Politiku".
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 18:44 22.01.2009

Re: Jarci na brvnu, II

Verica
ja odavno govorim,a vreme ce pokazati da li sam u pravu, da nasa elita u svari i ne zeli u EU


Bravo Verice ... hvala bogu da se ovde pojavi i jedna moja istomisljenica. I ja to isto odavno govorim: "drugosrbijanska" elita u stvari ne zeli da Srbija udje u EU. Posto ce tako ostati bez svog lukrativnog posla. I onda vise nece biti to sto je sada: tzv/smzv elita ...
jaksa scekic jaksa scekic 18:41 23.01.2009

Re: Jarci na brvnu, II

Ne vredi, ne samo Bujke vec i Tijanic dovodi Djordja Vukadinovica kao experta za EU, univerzalnog sinteticara-analiticara.
Vrsni poznavalac opste-svetskih zbivanja, a i sire (imam novog idola to je Prokopijevic koji se razume u sve od igle do atomskog reaktora i razume bolje stanje u US ekonomiji od samog Obame i njegovog tima) upravo je pokazao svoje ogromno znanje tvrdeci da je hrana u Srbiji znatno jeftinija nego u Madjarskoj, i to mu je bio jedan od argumenata zasto Srbija ne treba da pristupi EU.
Da nisam skoro bio jos bih mu i poverovao.

Dizem ruke , predajem se

Im moze meni glupom neko da objasni zasto svi seku vene na NSPM, sta je to, ko je to, koliko oni imaju divizija sto bi rekao Drug Dzugasvili kad se raspitivao o Papi..Ja koliko se secam, sto god su ingeniozni umovi NSPM predvidjali nije se ostvarilo..A mozda i gresim , iluminisite me pls
Inner Party Inner Party 18:08 22.01.2009

Ja ovo...

Milica Delavić, direktorka kancelarije za evropske integacije, je juče predstavila novo istraživanje javnog mjenja u kome se vidi da podrška EU integracijama opada.


.. dozivljavam kao jako pozitivnu stvar. Ljudi moraju da budu realisticni i da vise ne nasedaju na obecanja o brzom ulasku u EU. 2020. mozda i kasnije. Sa druge strane saradnja (sto tesnja) sa Rusijom moze i odmah danas. NATO neutralnost po DSS principima se podrazumeva. Bela Sengen lista sto pre. Sto se ostalog tice ja se u velikoj meri slazem sa NSPM tekstom pa ...
Doctor Wu Doctor Wu 21:20 22.01.2009

Re: Ja ovo...

Bela Sengen lista sto pre.

Slažem se. EU da se stavi on hold bar dok se ova kriza ne završi.
AlexDunja AlexDunja 22:33 22.01.2009

Re: Ja ovo...

Slažem se. EU da se stavi on hold bar dok se ova kriza ne završi.

wu, molila bih objasnjenje,
zaista.
sa cim se slazes, i ostalo.
?
Doctor Wu Doctor Wu 23:35 22.01.2009

Re: Ja ovo...

sa cim se slazes, i ostalo.
?

Sa osnovnim ciljem da Srbija dobije beli Šengen, a da se pre priključenje EU dobro razmotre sve opcije. Članstvo u EU nije spaslo ni Španiju ni Grčku ni Irsku od downgradovanja njihovih obveznica a u velikoj meri im je sprečilo manevarski prostor tokom razvoja i razbuktavanja ove finansijske krize. To će imati dugoročnih posledica i drastičan pad standarda stanovnika sve tri zemlje. Pored toga, mi kao mala zemlja u EU ne bi imali preteranog uticaja na vođenje naše ekonomske politike tako da bi igrali isključivo onako kako nam se kaže. Znam da se to sa postojećim korumpiranim političkim aparatom može činiti kao napredak, ali isto tako znam da politički aparat EU zemalja nije ništa manje korumpiran, a da ako i bude vodio računa o interesima građana pre će voditi računa o interesima moćne trojke (Nemačka, UK, Francuska) nego o interesima sitne boranije.

Nije li stoga bolje prodati placeve Kinezima i Korejancima, otvoriti velike logističke centre za njihovu robu uz Dunav i Savu, izlobirati maksimalno taj Južni tok, i održavati maksimalno dobre odnose sa Nemcima, omogućavajući im tax free proizvodnju u Srbiji, i sve to bez ikakvog učlanjivanja u EU i skupog i nepotrebnog ulaženja u NATO?

Tako ja mislim. A ti?
AlexDunja AlexDunja 23:48 22.01.2009

Re: Ja ovo...

slazem se za taj bledunjavi sengen, valjda.
dunster sam za ekonomiju, pa ne znaem
ovo drugo.
ali.
odakle ti ideja da ce bilo ko
razmatrati (ovde) sve opcije?
posebno ako su gradjanima na korist.
pa ni ti nisi tako naivan.
Doctor Wu Doctor Wu 00:08 23.01.2009

Re: Ja ovo...

Samo da objasnim da je downgradeovanje obveznica u direktnoj vezi sa tim kako rating agencije procenjuju verovatnoću bankrota države (hoće se reći: EU neće ništa uraditi da spreči bankrot jedne Španije, Irske, Grčke ili Mađarske.)
odakle ti ideja da ce bilo ko
razmatrati (ovde) sve opcije?

Pa, ako je ljudima zaista stalo do države u kojoj žive onda će i političari morati da povedu računa o njoj. Kad postoji jasno izražen interes lako će se naći neko ko će ga pretvoriti u politički argument. Po meni, problem Srbije nisu političari, nego nedovoljno artikulisani društveni interesi. Narodu se nude neke maglovite, vague ideje, surogati interesa (kao što su članstvo u EU, Nato, savezi sa Rusijom, kakve sve ne gluposti), dok su jedini pravi interesi povećanje kvaliteta standarda i kvaliteta života koje treba ostvariti u žestokoj konkurenciji sa drugim narodima. Pošto bogatstva nema neograničeno, treba videti kako se najbolje i najefikasnije mogu iskoristiti naše prednosti i prikriti naše mane.
nesha92 nesha92 10:12 23.01.2009

Re: Ja ovo...

Članstvo u EU nije spaslo ni Španiju ni Grčku ni Irsku od downgradovanja njihovih obveznica a u velikoj meri im je sprečilo manevarski prostor tokom razvoja i razbuktavanja ove finansijske krize.

Jes vala prvo pun stomak a onda idejna nadrgadnja - tako li bese?
Salu na stranu tako je svugde -
A sto se tice
Nije li stoga bolje prodati placeve Kinezima i Korejancima, otvoriti velike logističke centre za njihovu robu uz Dunav i Savu
, bojim se da to nece bas da ide tako lako....
Ideja je naravno jako dobra ali se moze desiti da ostale clanice Dunavske komisije nece bas biti odusevljene - pa se moze desiti da i ako to mi predlozimo - Rumuni ukradu ideju i ponude Kinezima&Korejancima nesto vise a to svakako mogu... tako da kad vec pricas o interesu onda nemoj zaboraviti da je i Ruminija jaca od nas u svakom pogledu a kamoli mocna trojka u EU.
Srbija kao tax free je odlicna ideja - samo to ne ide tek tako - mi odlucimo da smo tax free i svi se sloze....
Opet bi nas prvo sve komsije pojele - ondasnja SFRJ kao tax free - e to je vec nesto drugo...
Tako da jedina opcija ostaje EU ali sa jakim ekonomksim vezama i sa Rusijom i sa Kinom i sa Indijom...
Ako moze....
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 12:26 23.01.2009

Re: Ja ovo...

novo istraživanje javnog mjenja u kome se vidi da podrška EU integracijama opada.


pa logicno je da opada. Svakom iole realnom je, najkasnije od Karadzicevog hapsenja, jasno da je Srbija spremna da ucini sve da uhapsi Mladica. Pa holandsko cvrsto (da ne kazem bezobzirno i preterano) inistiranje na njegovom hapsenju tesko da moze naici na razumevanje najveceg dela ljudi. Ako oni (i ostali NATO-ovci) ne uspevaju da uhapse Bin Ladena godinama iako su okupirali ceo Afganistan ... kako mogu da inistiraju na bezuslovnom hapsenju Mladica? A ako ipak Srbija nekako uspe da ga uhapsi pa se onda neko pojavi sa novim zahtevom specificnim samo za Srbiju, siguran sam da bi to dovelo do potpune promene raspolozenja u odnosu na evropske integracije. Sto je sasvim razumljivo i normalno ...

I steta je sto u Srbiji nema nikoga da pita EU zbog cega ne insistiraju na resavanju problema izbeglica iz dva najveca etnicka ciscenja na prostorima ex-Yu: onog u Hrvatskoj i na Kosovu. Zar nije bil normalno da uslove ulazak Hrvatskoj u EU i priznanje Kosova prethodnim povratkom izbeglica? I nema nikoga da pita Holandiju kako to da ne oseca odgovornost za to sto je Oric vrsio najuzasnije zlocine iz tzv. DEMILITARIZOVANE zasticene zone. Zlocine koji su bili mozda brojcano manji ali su bili jos okrutniji i uzasniji, posto oni nisu ubijali vojne obveznike, nego sve - od malog deteta pa do stare bake? I kako to da im ne smeta sto je taj Oric na slobodi i slavi se kao heroj.

Ali to sve nema ko da pita zato sto oni koji bi to mogli i koji u svom nazivu imaju "humanitarno pravo", "helsinski odbor", "zene u crnom" i slicno BIRAJU zrtve i zlocine kojima se bave ... po nacionalnom kljucu i moralno-politickoj podobnosti ...
bik_koji_sedi bik_koji_sedi 12:34 23.01.2009

Re: Ja ovo...

Ali to sve nema ko da pita zato sto oni koji bi to mogli i koji u svom nazivu imaju "humanitarno pravo", "helsinski odbor", "zene u crnom" i slicno BIRAJU zrtve i zlocine kojima se bave ... po nacionalnom kljucu i moralno-politickoj podobnosti ...


Биће да има и бирања и по цени...
Wessen Brot ich esse dessen Lied ich singe.
nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 19:09 22.01.2009

moguce

Obećah da de part two biti o tome da li je moguće istovemeno raditi na ostvarivanju tri ravnopravna prirtetima o kojima je predsednik Tadić nedavno govorio: dobrim odnosima sa EU, Rusijom i SAD.

Ako mene pitate, naš prvi triangl prioriteta izgleda ovako: uspostaviti dobre odnose sa samima sobom, sa regionom i sa EU.


znaci treba da se vratimo, sad vec, u prosli vek i ona zla i vunena vremena kad su komunjare vladale i zavodile pucanstvo svojim polozajem u svetu i dobrim odnosima sa istokom, zapadom i vodecoj ulozi medju trecima?

a ne, necemo mi to! ostacemo verno na putu novih partijica koje su se ispilile iz te jedne i omrazene. nema veze sto ni lekciju o zamlacivanju naroda nisu bas najbolje naucili.

nema povratka!
dali76 dali76 19:25 22.01.2009

depolitizacija :nemoguca misija

Zasto bi se morala osnivati nova organizacija ili ti novo udruzenje radi istrage zlocina nad Srbima ?
Jeli Helsinski Odbor udruzenje samo koje se bavi odredjenim zlocinima djeleci ih na naciju zlocinaca I zrtava?
Za mene je HO visoko ispolitizirana organizacija bas kao I sto je sve valda u Srbiji ispolitizirano , pa tako I posao domara zahtjeva pripadnost odgovarajucoj stranci.
No, kad se ovo pretoci i na one koji se bave ljudskim pravima imamo to sto imamo.Zlocin koji se desio postaje stvar politike I ako neko drugi slucajno spomene druge zlocine avaj opet je to relativizacija onih prvih zlocina I konzekvenca politike je ovdje odvratna zlocinima kroz politicku prizmu se gleda kao na poene tipa :a oni nama”….
Dok se organizacije za ljudska prava politicki deokupiraju tako ce I biti a zrtve ce po mnogo puta biti zrtvovane na sramotu svih nas.
Uvijek treba poci od sebe naravno….
Atomski mrav Atomski mrav 20:56 22.01.2009

Re: depolitizacija :nemoguca misija

Preporuka za komentar!
Doctor Wu Doctor Wu 21:04 22.01.2009

Ko je stradao

u ovoj rečenici?
Šta nas kao društvo, državu i grupe pojedinaca sprečava da sprovedemo sistematsku objektivnu istragu o stradanjima srpskih civila i zločinima mimo običaja rata nad uniformisanim pripadnicima srpskih snaga u istočnoj Bosni na primer.

011-495 011-495 21:27 22.01.2009

A zasto


....da "nateramo" baš Sonju i Natašu ili nekoga u Federaciji da baš oni ispitaju i utvrde šta se u istočnoj Boni dešavalo... ? Ako je to druga zemlja,mislim RS, onda to nije "rejon" uvazenih g-dja, ili nisam u pravu? Sa Kosovom isto pitanje.
Moj zakljucak, na osnovu desavanja u proteklim godinama, je da uvazene g-dje nisu uopste zainteresovane za to sta se desava Srbima kao naciji ili pojedinacno ali su vrlo zainteresovane sta se desava drugim nacijama. Ispada da one nisu borci za ljudska prava nego za nacionalna prava.
Rezoluciju o Srebrenici ne treba potpisati i to NE iz razloga da to nije zlocin, jeste i to neopisiv, nego iz razloga favorizovanja jednih zrtava. Sta je sa hrvatskim zrtvama u tom ratu? "Na kraju krajeva" sta je sa srpskim zrtvama? Da li je zlocin veci samo zato sto je vise ljudi pobijeno? Time se rana koja tamo postoji ostavlja otvorenom za sva vremena i pre ili kasnije ce biti rata. Neko ce se hraniti pricama o pogromu koji nije nigde obelezen a neko ce se hraniti pricama kako je bio pogrom koji je evo i Evropa priznala a ako je priznala zazmurice na jedno oko na revansizam.
Ako svi u Evropi pa i mi pisemo kako su sve zrtve u II sv.ratu jednake (ne razdvajamo pobednike i porazene) zasto to ciniti ovde? Tim pre sto to nije kvalifikovano i tretirano kao genocid pa da ima tretman jevrejskog pogroma. Ili se polako ide u tom pravcu?
U svemu ostalom se slazem.
filvas filvas 22:30 22.01.2009

Re: A zasto

Jelena, ne znam sta je tacno razlog (pretpostavljam da ste dosli do nekih novih uvida), ali imam utisak da je u poslednje vreme vas kriticizam postao mnogo konstruktivniji i zelim da vas u tome podrzim.
Goran Vučković Goran Vučković 01:19 23.01.2009

Re: A zasto

Jelena, ne znam sta je tacno razlog (pretpostavljam da ste dosli do nekih novih uvida), ali imam utisak da je u poslednje vreme vas kriticizam postao mnogo konstruktivniji i zelim da vas u tome podrzim.

Loše društvo, cenim
Jelena Milić Jelena Milić 09:52 23.01.2009

ldp deklaracija i lsv rezolucija

U Skupštini Srbije dva akta osude genocidaObjavljeno: Čet, 22. 01. 2009. 20:21 GENOCID I DNEVNI RED
Predložili ublaženu ali i za LDP donekle prihvatljivu verziju osude: Nenad Čanak i LSV
PHOTO: FoNet

Liga socijaldemokrata Vojvodine i Liberalno demokratska partija uputile su u četvrtak, 22. januara, u skupštinsku proceduru predloge rezolucije (LSV), odnosno deklaracije (LDP) kojima se na različite načine osuđuje genocid u Srebrenici i traži saosećanje sa žrtvama masakra, odnosno (LSV) svih nevinih žrtava ratova sa teritorije bivše Jugoslavije. Zajednički imenitelj ovih akata je osuda genocida, ali, Liberalno demokratska partija smatra da je i tekst koji je predložila Liga relativizovanje genocida i da se ne razlikuje od stava koji su izneli lideri Demokratske stranke. Funkcioneri LDP istakli su da će podržati „čak i ovakav predlog”, ako dođe u skupštinsku proceduru. Svoje predloge akata LSV je predstavila na konferenciji za novinare, a LDP na otvorenom sastanku sa aktivistima nevladinih organizacija, Žena u crnom, Fondom za humanitarno pravo, Komitetom pravnika za ljudska prava i drugim.Bojan Tončić „Napravili bismo ogroman korak kada bismo uspeli da ova deklaracija uopšte dospe na dnevni red. Nema stvarnih, suštinskih kritika institucija, jer medije više interesuje šta se i koliko jede u skupštinskom bifeu. Ima još mnogo inicijativa, a mi nismo ništa što nije došlo iz vlade stavili na dnevni red – pa, mi smo izvršni biro vlade! Nijedna građanska inicijativa nije mogla da dođe na dnevni red, čak ni ona koju je podržao patrijarh. A mi hoćemo da se makar dignu ruke, da se prebrojimo. Mi smo parlamentarna grupa čiji nijedan predlog nije dospeo na dnevni red”, rekla je Vesna Pešić, narodna poslanica LDP. Ona je istakla da je posle poslednjih parlamentarnih izbora bilo saglasnosti u DS, da se, zbog presude Međunarodnog suda pravde u Hagu, donese skupštinska deklaracija, ali nije bilo većine.

„Sve institucije u Srbiji treba da se suoče sa zločinima i da ih prikažu kao zločine pojedinaca, a ne kolektiva. Neophodna je javna ograda svih institucija Srbije od zločinačke prošlosti i da se osude individualni krivci za ono što se devedesetih godina na teritoriji bivše Jugoslavije dešavalo”, rekla je poslanica LSV Aleksandra Jerkov.


Finansiranje genocida iz budžeta

Na pitanje e-novina da li predlog rezolucije LSV saopštava građanima Srbije da su učestvovali u finansiranju genocida, Nenad Čanak rekao je da je „genocid finansiran od para građana Srbije i mi svi to znamo”. „Oficiri koji su njime upravljali bili su na platnom spisku Srbije dugi niz godina, samo se o tome ne govori. A ovakve prilike su one u kojima se mora o tome govoriti. Neki nam prebacuju da ne vodimo računa o srpskim žrtvama. One su ogromne, nemerljive. Ali je takođe činjenica da su srpske žrtve tragedija, a ove ostale su i tragedija i sramota. Upravo zbog toga treba apostrofirati da se izgradnjom spomenika kakav predlažemo treba da apostrofiraju žrtve srebreničkog masakra. Na taj način Srbija može da se ogradi od Srbije Slobodana Miloševića, Vojislava Šešelja, Ratka Mladića i ostalih”, rekao je Čanak.

Predsednik LSV Nenad Čanak rekao je sa „to što se Srbija danas suočava sa ozbiljnim ekonomskim problemima ne znači da treba staviti na stranu ono na čemu Liga insistira, neophodnost razjašnjenja onoga što se dogodilo u našoj bližoj prošlosti”.

„Te istorijske činjenice se moraju uneti u nastavne planove u Srbiji, kako bi se izbegla manipulacija žrtvama i da bi se stvorilo okruženje u kojem ponavljanje ratnog zločina ne bi bilo moguće. Nismo ljudi koji odustaju, podvukao bih da 11. jul treba da bude dan sećanja na genocid u Srebrenici i sve nevine žrtve ratova u bivšoj Jugoslaviji, ne zaboravimo da su mnogo pre Srebrenice bile i Slovenija i Hrvatska i sve što se potom događalo”, rekao je Nenad Čanak.

Podsećajući na inicijativu koju su u formi deklaracije skupštini podneli Žarko Korać i ona, Nataša Mićić, potpredsednica LDP je naglasila da je to bilo 2005. na desetogodišnjicu srebreničkog masakra. „To je, zapravo, bio predlog nevladinih organizacija da se naglase obaveze državnih organa Srbije u ispunjavanju odluka Međunarodnog suda pravde. Za to, kao i za Predlog deklaracije o ulozi Narodne skupštine u procesu prijema Republike Srbije u članstvo EU nemamo podršku drugih stranaka. Mi kao ključni problem vidimo činjenicu da je na delu opravdavanje zločina ili relativizacija genocida u Srebrenici. Podržavamo da Narodna skupština jednim aktom proglasi dan sećanja, ali to bi moglo da bude samo dopuna naše deklaracije, kojom od svih državnih organa tražimo poštovanje međunarodnih konvencija, kako bi se Srbija konačno suočila sa prošlošću. Uporedite tekstove LSV i LDP, oni relativizuju i govore o spomeniku, ali mi smo spremni da podržimo i tako mali korak”, rekla je Nataša Mićić.

Na sastanku u Poslaničkom klubu LDP naglašena je i činjenica da građani ne mogu, uprkos stotinama ili desetinama hiljada potpisa, da pred Skupštinu Srbije stave svoju inicijativu na dnevni red. Takvo stanje, kako je istakla Staša Zajović, koordinatorka Žena u crnom, obesmišljava ustavom zagarantovana prava građana, ali ne obeshrabruje civilni sektor.





Povezani članci:
Kako osuditi genocid Komentari članka (2) Dodaj novi komentar
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:04 23.01.2009

Re: ldp deklaracija i lsv rezolucija

Finansiranje genocida iz budžeta

Na pitanje e-novina da li predlog rezolucije LSV saopštava građanima Srbije da su učestvovali u finansiranju genocida, Nenad Čanak rekao je da je „genocid finansiran od para građana Srbije i mi svi to znamo”


Pa nek sad neko kaze da je tip normalan (ukljucujici i onoga ko je smislio ovaj naslov). Za streljanje ljudi u Srebrenici nije bilo potrebno nikakvo posebno finansiranje. Srbija pomagala i finansirala deo srpskog naroda u BiH koji bez toga ne bi preziveo ... kao sto su neki drugi finansirali neke druge. Za masakr u Srebrenici su krivi oni koji su ga izvrsili i naredili ... a oni su poznati. Osuda zlocina i genocida se podrazumeva u svakoj normalnoj drzavi pa ne vidim sto bi Srbija uopste donosila neke posebne deklaracije. Dovoljno je da se u obelezavanju tog dana i tog dogadjaja pridruzi EU zemljama. I da to radi kao i te druge zemlje ...

A ovi nasi koji se profesinalno bave genocidom jedva docekali da se razmasu ...
filvas filvas 11:50 23.01.2009

Re: ldp deklaracija i lsv rezolucija

Zeljni su publiciteta. Namerno pisu takve stvari da bi zapravo doveli do toga da donosenje rezolucije bude nemoguce i da onda mogu da nastave da igraju ulogu moralno superiornih boraca za pravdu. Meni je vec muka od tih igara. Ja uopste ne vidim u cemu se sastoji doprinos LSVa i LDPa demokratiji. Zaista. Ako moze neko da me prosvetli... Ozbiljno kazem.
011-495 011-495 12:55 23.01.2009

Re: ldp deklaracija i lsv rezolucija

Mislim da bi drzavni tuzioc trebao da podigne optuznicu protiv LSV iLDP u vezi klevete drzave. Odakle njima ideja/informacija da je Srebrenica genocid, masovno ubistvo-da. Pre nego sto izadju sa etiketiranjem treba prvo da razmisle o posledicama.
adam weisphaut adam weisphaut 13:02 23.01.2009

?

011-495
Mislim da bi drzavni tuzioc trebao da podigne optuznicu protiv LSV iLDP u vezi klevete drzave. Odakle njima ideja/informacija da je Srebrenica genocid, masovno ubistvo-da. Pre nego sto izadju sa etiketiranjem treba prvo da razmisle o posledicama.

Da nije iz one presude ICJ?
filvas filvas 13:22 23.01.2009

Re: ?

Pa kad se ubije izmedju 2 i 8000, ljudi to je bas veoma masovno ubistvo. Mislim da rec genocid odrazava ono sto se tamo desilo jer su ljudi sistematski ubijani da bi bila istrebljena populacija Srebrenice. Raspravljati se oko toga nije smislleno i bolje je tu energiju potrositi kako bi se Naser Oric, Silajdzic, Haradinaj, Taci i ostali nasli iza brave.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:52 23.01.2009

Re: ?

filvas
jer su ljudi sistematski ubijani da bi bila istrebljena populacija Srebrenice.


ja se ne slazem iz prostog logickog razloga: da je cilj bio istrebljenje populacije onda ne bi vecinu te populacije sami Srbi izvezli van zone na sigurno podrucje. Ovde se radi o strasnoj kazni/osveti za Oriceve zlocine. Postoji izvestaj ove iste Holandske vlade (odnosne one prethodne pre nego sto pala) u kojima oni iznose procenu da je do odluke o streljanju doslo naglo posto su prethodne noci muslimanske oruzane snage prekrsile neki dogovor i izvrisle nagli proboj pri kome je poginulo dosta srpskih vojnika. U tom istom izvestaju se iznosi i procena holandske tajne sluzbe da Milosevic o svemu nista nije znao ... i na to se poziva Chomsky u jednoj svojoj knjizi. U njoj on iznosi primer Faludze u kojoj su Amerikanci isto izdvojili vojno sposobne muskarce. Uostalom slicno su uradili i Nemci u Kragujevcu. Sve su to strasni zlocini ali nijedan nema karakter genocida ... Genocidni karakter imaju najvise Oricevi zlocini posto su oni ubijale SVE stanovnike pojedinih sela. Ali mislim da se ni to ne moze nazvati genocidom posto su razmere ipak manje ...

U pravu si, trenutno je vaznije da svi zlocinci stignu pred lice pravde ... svi, od Mladica do Orica. Ali dugorocno mislim da bi RS trebalo da pred nekim medjunarodnim institucijama trazi preispitivanje karakterizacije tih zlocina ... ako naravno takve mogucnosti postoje u medjunardnom pravu ... Iako se radi o formi (posto zlocin nista ne moze opravdati), ipak nije ta kvalifikacija bas tako nebitna ...
011-495 011-495 15:53 23.01.2009

Re: ?

adam weisphaut
011-495
Mislim da bi drzavni tuzioc trebao da podigne optuznicu protiv LSV iLDP u vezi klevete drzave. Odakle njima ideja/informacija da je Srebrenica genocid, masovno ubistvo-da. Pre nego sto izadju sa etiketiranjem treba prvo da razmisle o posledicama.

Da nije iz one presude ICJ?


O cemu pricate?
adam weisphaut adam weisphaut 16:26 23.01.2009

Re: ?



O cemu pricate?

Link
filvas filvas 18:55 23.01.2009

Re: ?

ja se ne slazem iz prostog logickog razloga: da je cilj bio istrebljenje populacije onda ne bi vecinu te populacije sami Srbi izvezli van zone na sigurno podrucje. Ovde se radi o strasnoj kazni/osveti za Oriceve zlocine.

To je veoma osetljivo pitanje jer to masovno pogubljenje treba posmatrati u kontekstu politike etnickog ciscenja i stvaranja etnicki cistih teritorija.

U principu, nemam nista protiv da se cela stvar dodatno istrazuje. Ali dok je na snazi presuda iz Haga, vrlo je stetno javno je osporavati na ovako kolokvijalan nacin. Ukoliko neko zaista ima dokaze da celu stvar preformulise, onda to treba i uraditi, ali mislim da je za to vreme izgubljeno. Uopste ne vidim nacin da se taj projekat u dogledno vreme ostvari a da se Srbima ne razbije o glavu i donese jos gori publicitet.

EDIT: Mislim da je sada dobar trenutak da Srbija makar najavi da planira da podigne optuznicu protiv Silajdzica. Cak i ako do optuznice na kraju i ne dodje, ta najava mogla bi da bude diplomatsko sredstvo za raskusurivanje oko neceg drugog.
filvas filvas 19:14 23.01.2009

Re: ?

Evenutalno rekvalifikovanje srebrenickog zlocina nije tema za medjunarodne sudove nego za istoricare. Srbija je poslednjih dvadesetak godina u potpunosti zapostavila istoriografiju izgubivsi hegemoniju koju je na Balkanu imala zahvaljujuci pobedama u Balkanskim i Svetskim ratovima. U svetu u kome mediji imaju ovakvu moc, sposobnost da nametnete svoju interpretaciju dogadjaja je vazniji resurs cak i od vojske. Zbog toga su ratni zlocini tako bitan faktor politike. Srbija kao svetski parija mogla bi da iskoristi pojacano interesovanje za "prave verzije" ciji je simptom fascinacija Zeitgeistom i da proba da raskrinka neke od cuvenih stereotipova o dogadjajima tokom jugoslovenskih ratova. Dok ne budemo mogli da povratimo svoje mesto u mainstreamu, treba da osvojimo underground.

Gledajte samo sta Kusturica radi... i kakav publicitet ima. Uprkos svemu.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 19:25 23.01.2009

Re: ?

Pa medjunarodnii sud pravde je u presudi eksplicitno rekao da etnicko ciscenje nije genocid ... sto je i jasno. I rekao je da se nje bavio ocenjivanjem da li je u pitanju genocid nego da je prihvatio ocenu suda tribunala u Hagu koji je tu kvalifikaciju uveo nekim pojedincima za sudjenje u vezi Srebrenice. Ali je cak i tako prihvacenu ocenu ogranicio na region Srebrenice i rekao eksplicitno da se ne moze govoriti o genocidu na nivou cele BiH.

Sve u svemu ne vidim nista sporno u diskusiji o odluci nekog suda? To je normalno ljudsko pravo na slobodno izrazavanje svog misljenja. U sta spada i misljenje o odluci nekog suda. Zasto ne bi neko rekao da smatra da je nepravda sto Haradinaj nije osudjen i da zbog toga kritikuje rad i propuste u radu suda? Naravno svi su duzni da postuju odluke i presude suda bez obzira sta mislili o njima ... dok se te odluke ne promene legalnim putem ... Uostalom ovde niko ne dovodi u pitanje sama nedela, nego sao njihovu kvalifikaciju ...

Inace ne mislim ni ja da RS moze sad da nesto radi (zali se) u tom smislu ... Ali nekad u buducnosti ... zato sto ce joj to uvek visii kao pecat i opterecenja ...

To u vezi Silejdzica meni zvuci malo nelogicno. Odnosno ne vidim kako Srbija moze da podigne optuznicu protiv njega? On je strani drzavljanin i ta svoja (ne)dela je vrsio na teritoriji druge zemlje ... znaci mogla bi samo RS da ga tuzi ... Jedino mozda zbog dobrovoljacke ulice, posto su u njoj pobijeni i drzavljani Srbije?

ps. E sad pravni mehanizam ne postoji onda ostaju samo istoricari i ostali obicni ljudi kao sto smo mi ovde ... a ako je problematicno sto radimo mi, onda bi bilo problematcino i za istoricare
adam weisphaut adam weisphaut 19:31 23.01.2009

Re: ?

Gledajte samo sta Kusturica radi... i kakav publicitet ima. Uprkos svemu.

Pogledajmo...
adam weisphaut adam weisphaut 19:36 23.01.2009

Re: ?


Sve u svemu ne vidim nista sporno u diskusiji o odluci nekog suda?

Osim ako se ne radi o o Filaretu, tad su ti odluke suda sveto pismo.
Tako da se da zaključiti da se presuda po kojoj je počinjen u genocid u Srebrenici da osporiti iako je prihvaćena od najozbiljnije sudske istance na planeti ali odluke lokalnog suda, koji je u najmanju ruku bio nekompetentan, uzimaš zdravo za gotovo. Toliko o tome.
jaksa scekic jaksa scekic 19:39 23.01.2009

Re: ?

adam weisphaut
Gledajte samo sta Kusturica radi... i kakav publicitet ima. Uprkos svemu.

Pogledajmo...


Il mislite na ovo

sa Index HR portala

NA KONCERTU u Oslu održanom u studenom 2008. Emir Kusturica i The No Smoking Orchestra su još jednom pokazali svoje pravo lice", navodi se u pismu čitatelja iz Norveške poslanog na adresu portala monet.ba. Kusturica i njegov bend, naime, na svom repertoaru imaju pjesmu "Wanted Man" Johnnyja Casha, a čiji tekst Kusturica na svojom koncertima voli izmijeniti.

Već je ranije na svjetskoj turneji Kusturica koristio ovu pjesmu za odavanje počasti Radovanu Karadžiću, a to je praksa od koje proslavljeni i (pre)cijenjeni redatelj nije odustao ni nakon što je ratni zločinac koji se godinama skrivao uhićen i izručen Haškom sudu.

"Članovi grupe, ničim izazvani, hrabro i na materinjem srpskom jeziku 'da ih ceo svet razume', zborno pjevaju - 'Ko ne voli Dabić Rašu, popušio kitu našu'. Tako Emir K. i The No Smoking Orchestra s Rašom u mislima i kitom na usnama putuju Europom, nastojeći osobnim primjerom dati svoj doprinos miru i suradnji u regiji. Sljedeće stanice ovog putujućeg cirkusa su Munchen i Zurich", navodi se u pismu poslanom iz Norveške.

Kusturica se, svojim oskvrnućem kultnog Cashevog hita, tako sasvim jasno referira na Radovana Karadžića. "Rašo" je, naime, ime kojim Karadžića od milja nazivaju njegovi pristaše (a na plakatima potpore ponekad su se znali naći i natpisi za "Rašu četnika", dok se "Dabić" referira na njegov alter-ego Dragana Dabića.

P.V.

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 19:50 23.01.2009

Re: ?

adam weisphaut
Osim ako se ne radi o o Filaretu, tad su ti odluke suda sveto pismo.


To je tvoje uobicajeno izvrtanje istine po cemu si poznat Adi ... ja nikad nisam tvrdio da neko ne moze da dovede u pitanje pojedinacnu presudu ... niti da o njoj diskutuje. To ne znaci samo da neko odluku vaseg partijskog suda o ponistavanju presude treba da prihvati kao vazecu. Niti da to moze da uradi crkva. Uostalom i gore sam rekao da svako mora da prihvati odluku suda (haskog) dok se ona ne promeni ...

Najveci problem je sto ste vi to vase misljenje generalizovali na celu crkvu ... i jos pljuvali i vredjali. I to je problem. Inace ne vidim sta je problem da ti verujes/napises da ta odluka suda nije ispravna? Naprotiv, imas moju PUNU podrsku da to dokazes i iniciras da se nepravda ispravi tamo gde joj je mesto - u sudu... Pa onda kritkujte crkvu ako ne postuje tu presudu ...

Kad je u pitanju ovo moje misljenje ja sam izneo argumente pa ih ti pobij ako mozes ... a ne po svom dobrom obicaju da skreces temu na nesto deseto ...
adam weisphaut adam weisphaut 19:58 23.01.2009

Re: ?

Naprotiv, imas moju PUNU podrsku da to dokazes i iniciras da se nepravda ispravi tamo gde joj je mesto - u sudu... Pa onda kritkujte crkvu ako ne postuje tu presudu ...

Da se dokaže na sudu?
Po kom osnovu? Pa proces je zastareo.
Glupost. "Argumentovana".

filvas filvas 20:41 23.01.2009

Re: ?

Sve u svemu ne vidim nista sporno u diskusiji o odluci nekog suda

Ne vidim ni ja. Jedino sto se plasim da ne bude backfire kao toliko puta do sada. Licno mislim da je moguce ziveti i sa tom presudom. U izvesnom smislu, Srbiji ona cak otvara prostor da povede regionalnu inicijativu kao neko ko hoce da pomogne Bosni a u tome se kriju ne samo politicke mogucnosti nego i ekonomske. Igrom slucaja, zadesio sam se u smrznutom Sarajevu bas kada je Srbija isporucila gas Bosni. Tesko je opisati recima tu zahvalnost koja je odmah personalizovana - "da nam nije Tadica"...

To u vezi Silejdzica meni zvuci malo nelogicno.

To sto je neko drzavljanin druge drzave nije nikakva prepreka. Sirom Evrope su brojni Srbi osudjeni za ratne zlocine u Bosni. A drugo, ukoliko je zlocin izvrsen nad srpskim drzavljanima, a jeste, onda je i to dovoljan osnov. Silajdzic je konkurent SDA, i iako mu trenutno akcije stoje vrlo slabo, Sarajevo bi mozda bilo spremno da nesto i trampi za takvu uslugu. No, da se ne mesamo u visoku politiku.

Il mislite na ovo

sa Index HR portala

Mislim i na to, zato sam napisao "Uprkos svemu", ali mislim i na Kustendorf, Dzarmusa i Maradonu, i clanke u Gardijanu i to sto se Kustendorf poredi sa Sandensom. Cak i da je preterano, nije lose za jednog takvog tipa. Sto bi se reklo, ni ja ga ne volim, al takav je poso.
milosib92 milosib92 22:41 23.01.2009

Re: ?

jaksa scekic
Il mislite na ovo

sa Index HR portala
.

Neću da ulazim u tačnost podataka, ali ne postoji nepouzdaniji izvor od index.hr na ex YU prostorima. Pa oni i sportske vesti menjaju po više puta, a objave ih sa bar par sati zakašnjenja.
jaksa scekic jaksa scekic 22:47 23.01.2009

Re: ?

milosib92
jaksa scekic
Il mislite na ovo

sa Index HR portala
.

Neću da ulazim u tačnost podataka, ali ne postoji nepouzdaniji izvor od index.hr na ex YU prostorima. Pa oni i sportske vesti menjaju po više puta, a objave ih sa bar par sati zakašnjenja.


Mora da je i Youtube nepouzdan

Otkucaj Kusturica Karadzic i cuces tonski snimak sa koncerta u Oslu,pa onda mozemo da pricamo
adam weisphaut adam weisphaut 22:57 23.01.2009

Re: ?

Neću da ulazim u tačnost podataka, ali ne postoji nepouzdaniji izvor od index.hr na ex YU prostorima.

A ionako je do skoro bilo "k'o ne voli Radovana, ne video Đurđevdana" iz BA.
Gde bi se Kusta odrekao Đurđevdana? To bi bilo kao da se odrekne imena.
jaksa scekic jaksa scekic 23:11 23.01.2009

Re: ?

adam weisphaut
Neću da ulazim u tačnost podataka, ali ne postoji nepouzdaniji izvor od index.hr na ex YU prostorima.

A ionako je do skoro bilo "k'o ne voli Radovana, ne video Đurđevdana" iz BA.
Gde bi se Kusta odrekao Đurđevdana? To bi bilo kao da se odrekne imena.


A na kraju krajeva zast o Kusturica to i da ne radi,ako je verovati Blicu i Politici:
"Niko u Vladi Srbije nije očekivao da će socijalisti(i jos neki koalicioni partneri) u Skupštini Srbije, suprotno dogovoru u vladajućoj koaliciji, progurati amandman o akcizama na cigarete koji praktično ruši budžet Srbije, a ide naruku samo Predragu Rankoviću Peconiju"

Osoba sa Interpolove poternice ruca u Skupstini a predsednica Skupstine to tumaci univerzalnim ljudskim pravima.

Nema ,Srbi su sebi najveci neprijatelji, niko drugi im nije potreban, pa i sta cemo na Parlamentarnoj skupstini saveta Evrope, samo da nas globe,evo sta Press veli:

"Miloš Aligrudić, potpredsednik DSS-a i šef naše delegacije pri Savetu Evrope, kaže za Press da Ratomir Milikić, koji je prošle godine naplatio od Skupštine 5,5 miliona dinara „troškova", nije uradio ništa loše i da on „nema šta da mu zameri"! Pored milionskih troškova, Milikić je napravio i telefonske račune od oko 800.000 dinara. ....Ovaj je valjda bio sekretar delegacije za Savet Jevrope.

J

Opet pitam po cenu da ispadnem glup u drustvu, il ima ova kuca sto se naziva Srbija gazdu, domacina ili ne?
filvas filvas 00:38 24.01.2009

Re: ?

Izgleda da je poenta u tome da se pokaze kako je demokratija obicna glupost kako bi na kraju ponovo bila ukinuta.

Evo i ja cu rizikovati da ispadnem glup, pa cu da pitam u cemu je tacno stvar i zasto predsednica skupstine ne koristi svoja ovlascenja onda kada je sasvim jasno da poslanici zloupotrebljavaju svoj polozaj i bezocno arce i pare i vreme?
011-495 011-495 17:05 24.01.2009

Re: ?

adam weisphaut
O cemu pricate?Link


dobro je, nismo krivi za pocinjen genocid nego nismo sprecili...ali nisu ni Holandjani a to je bio njihov zadatak u okviru UN mandata a Srbija nije imala nikakav mandat (zakonsku obavezu) nego moralnu odgovornost ali Srbi su poznati po "visokom" moralu. Da li je ili ne dvostruki standard ne znam ali i da jeste to se ne kaznjava zakonski, nazalost.
adam weisphaut adam weisphaut 17:39 24.01.2009

Re: ?

ali nisu ni Holandjani

A nigde presude protiv njih.
Što malo kvari spin.
treger92 treger92 19:55 24.01.2009

Re: ldp deklaracija i lsv rezolucija

Interesujeme kako ti misliš da ugled države ne čini poštovanje međunarodnih zakona i obaveza.Pa SRS direktno svim svojimpotezima radi na rušenju i ono malo ugleda Srbije. Radikali proglašavaju srpski parlament sigurnom kućom za razne zločine, dovode lica sa interpolovih poternica na ručak u skupštinu. Zašto nisu doveli nekog beskućnika ili dobrog studenta iz unutašnjosti da pojede nešto kvalitertno da bolje uči nego našli bitangu koja zemlju gura u sukob sa USA..Pa gde si da to osudiš ili nošenje bedževa sa likom haškog optuženika koji se ponaša na suru kao zadnji uličar i krnji ugled jednog naroda koji mu je pružio utočište a on u znak zahvalnosti zavađa ga sa normalnim svetom.A o Srebrenici svet zna sve i tu nema šta da se krije osim od sopstvenog naroda.
Blade Runner Blade Runner 21:19 23.01.2009

Dobri odnosi

Ako mene pitate, naš prvi triangl prioriteta izgleda ovako: uspostaviti dobre odnose sa samima sobom, sa regionom i sa EU.

Da bi uspostavio dobre odnose sa nekim mora i taj neko da želi da iste takve odnose ima sa tobom. Neki iz regiona i EU su pokazali koliko im je do toga stalo, ali to može i da se promeni. Ako pod dobrim odnosom sa samim sobom podrazumevaš definisanje šta je za Srbiju najbolje da uradi (kome carstvu da se prikloni ili ne), to će biti biti najveci izazov.
filvas filvas 21:38 23.01.2009

Re: Dobri odnosi

A kad bi Lepu Brenu postavili za ministarku?

Blade Runner Blade Runner 21:49 23.01.2009

Re: Dobri odnosi

E, onda bi se svi zagrlili, zajedno zapevali, popili po neku, napili se i na kraju pijani potukli.
sveti_gral sveti_gral 09:57 25.01.2009

Pa ti stvarno ne znaš kako

se žena preziva? Pišeš o svemu i svačemu, sve znaš, o tvoja promišljanja se otimaju svi kad ono međutim ... Also, nije Delavić no Delević.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana