Pero Defformero

medjutim92 RSS / 22.01.2009. u 13:12

Konačno.. Posle 13 godina od izdavanja albuma prvenca, Pero Defformero se vratio!

Ko, odnosno šta je Pero Defformero?

Novosadsku horror folk "atrakciju" predvode jedan od najboljih domaćih gitarista Saša Friš (najveći fanovi će se zakleti da su za Friša svi ostali amateri) i harizmatični vokal Goran Biševac - Biške. Tu su i basista Nenad Kovačević (pre njega bas je svirao basista Ritma Nereda Mire, kome je Pero bio matična grupa) i bubnjar Slobodan Stanojević - Sloba. Muzika koju sviraju je metal, i to odličan, a vokal i tekstovi su pravi narodnjački, u stilu JV hitova iz osamdesetih. Opaka kombinacija.

Pre mnogo godina, Saletu Frišu se smuči sve, i posle mnogo prisilnog slušanja narodnjaka, reši da im pokaže kako se to radi. Tako su nastale prve pesme buduće grupe. Prvi sastav Pera Defformera, značajno drugačiji od današnjeg, snimio je istoimeni album 1995. Posto svirke nisu prošle baš onako kako se očekivalo, bilo ih je malo, i bend brzo prestaje sa radom, pevač i basista odlaze na Novi Zeland, nazovi drugi album se snima u kućnim uslovima, bez plana za izdavanje.Posle 1998, od grupe nema ni traga ni glasa..

 U međuvremenu, par kaseta, jedna u Rumi i jedna u Banjaluci, stiču kultni status, vrte se do beskonačnosti i doprinose širenju priče. Neke 2002. pesme mutiraju u MP3, ripovane sa kasete, i povremeno se puštaju na metal večerima u Filozofu i sličnim metal mestima. I pored lošeg kvaliteta zvuka, pobuđuju veliko interesovanje. 2003. fanovi dolaze u kontakt sa članovima grupe i upoznaju ih sa postojanjem kulta. Iznenađen i oduševljen novim informacijama, Friš ponovo okuplja bend i kreće sa svirkom. Pero polako napreduje ka većim i većim prostorima, konačno nastupa i u Beogradu, snima "Jaroslavu" za dobrotvorni album obrada Djordja Balaševića "Neki noviji klinci i.. ", ponovo snima stare pesme uz nekoliko novih, i posle mnogo odugovlačenja, album stiže početkom ove godine. Od utorka je u prodaji u Livingroomu (BG) i Mungosu (NS) po ceni od 450 din.

 Ko do sada nije čuo za Pera, pod hitno treba da čuje i vidi :)

 

DSC00074.jpg 

Spot za pesmu "Došli smo do kraja puta"

Pero Defformero myspace

Pero Deformero wiki



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ludvig92 ludvig92 15:31 23.01.2009

...

auf kako se seti:)
nisam fun uopšte ali znam ljude po ns-u koji ih obozavaju...i ako se dobro secam mislim da su imali jednu opasnu svirku na exitu pre neku godinu.
medjutim92 medjutim92 16:40 23.01.2009

Re: ...

ludvig92
auf kako se seti:)
nisam fun uopšte ali znam ljude po ns-u koji ih obozavaju...i ako se dobro secam mislim da su imali jednu opasnu svirku na exitu pre neku godinu.


Nazalost, Pero Defformero NIJE svirao na exitu, kazu im da se ne uklapaju u koncepciju :(

Prosle godine je svirao Piknik, u kome svira vise clanova Pera..

btw, Vel'ko M! :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana