.44 magnum

uniceps RSS / 20.01.2009. u 20:22

"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself a question: Do I feel lucky?....Well, do ya punk?"
Harry Callahan

"Why can't I just eat my waffle?"
Barack Obama

Dva citata, jedna nacija. Vremenska distanca - 28 godina. Ciljna grupa: obozavaoci prljavog Harija i dalje rado kupuju six-gun, dok ce vecina koja nije imala priliku da se nadje u prestonici Amerike uzivati kraj "malih" i "malo manje malih" ekrana uz six-pack. Motivi su isti, razlika je u stavu:
Six-gun: I've got the power!
Six-pack: Wuzz up!?

Ovi drugi su krosbrendirani sa Obamom u svojevrsnom omazu reklame radnog naziva "Bud Light Wuzz Up - Deset godina potom", u malo oronulom izdanju, ne bas tako dobrom raspolozenju i evidentnom razocaranju. Tuzno. Zamalo da pustim suzu, kad je onaj iz reklame pakovao stvari za selidbu.

Ono sto im je Bush&Co. (na srpskom Buško) ostavio u amanet, nema bas mnogo veze sa samim Dzordzijem, koliko sa istorijskom cinjenicom da je USA imperija novog doba, sa svim svojim manama i pokojom vrlinom. U tom smislu, preporucio bih lakomislenima da se ne uzdaju u Obamu kao novog Mesiju ili nedajBoze Nerona. Amerika ce trajati i duze.

Ipak, nisu samo ove dve grupe, svi su cilj Obamin. Well, almost everyone, a oni sto nisu gotovi, njih se ionako sve ovo ne tice, posto njihove dugove placa ceo svet.

Srpski-lokalno gledano, Obami 44-tom i nije neka referanca to sto je ex-glasnogovornica Alfe, pardon Delte, navodno zvanica na njegovoj inauguraciji, pa taman je pratio Slobobran. Siguran sam da je na toj svetkovini bio jos poneki binSr, koji zasluzuje da mu ime bude pomenuto.

Fascinantan momenat je svakako cifra od $160.000.000 (slovima:stosezdesetmilionadolara), potrosena na ovu dogodovstinu. Kazem potrosena jer ne vidim kako bi se ovako monstruozna investicija mogla opravdati pred samom sobom. Ovo mi lici na domace slave, gde se jednom godisnje ne stedi na hrani i picu, a sutradan se uz prvu jutarnju kafu polurezignirano komentarise koliko je ko od gostiju pojeo i popio. Mislim da ce u americkom slucaju ta kafa biti preskocena. Kriza je.

Uprkos Obaminom obecanju da ce dati sve od sebe da "se nece izvinjavati nikome zbog naseg (americkog valjda) nacina zivota" mislim da bi mogao da se izvine nama za nas nacin zivota i tako pocne svoju dugo najavljivanu World Tour 2008-2012. Cini mi se da ne trazim mnogo, obzirom na daleko veca ocekivanja ostatka sveta, a posebno njegovih sunarodnika.

U principu je Obama u vecini stvari u pravu, ali mi se cini da iz principa nece uraditi ono sto je Princip uradio. Oligar$i ce i dalje, uz neznatne kolaterale, vladati ovom planetom. Uostalom, jedan je bio Che, a i njega su, ako ne lazu, ubili. Svevisnji prati sve, pa se isti taj pukovnik koji je eliminisao ikonu monohromatskog dizajna, najveceg promotera cigare kao i oslobodioca jednog karipskog ostrva, inace nesvrsenog doktora, omaskom(?) digao u vazduh - tako sto je na posao krenuo sa aktn-tasnom, model C-4. Izgleda da je zaboravio sifru. Godine cine svoje. Savest, takodje.

Koketiranje sa revolucijom, u slucaju Obame, nije bas uputno jer on svoj pohod nije poceo sa brodice koja propusta vodu, vec iz najnovijeg Cadillac-a, model "Presidential Limo". Doduse, ni ovaj potonji, iako verovatno blindiran, nije 100% vodootporan. Bushno je...na sve strane.

Smatrati Obamu spasiocem je, u najmanju ruku, stvar nerealno loseg ukusa. Smatrati Obamu varnicom je nesto sasvim drugo. Najsmislenije je ovom Lavu dati priliku da svoje reci pojaca delima ili jednostavno bljesne poput novogodisnje prskalice, a u istoriji ostane zapisan samo kao kuriozitet, sto zbog finisha, to zbog neispaljenog metka.

"Do we really feel lucky?"

U.

P.S.

Ako je do moje formalne podrske: Go Obama, Go!

Atačmenti



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana