... O dokolici

MightyNora RSS / 15.01.2009. u 00:01

Pričam ti priču...

Šut sa poludistance nije bio toliko loš. Evo, gađam, i ako pogodim, od danas prestajem da pušim. Pripremam se za šut, publika ustaje na nogeee, sirena svira kraj, iiii.... Ok, 2 od 3. Gužvam još jedan do pola ispisan list papira i okrećem se od kante. Prelazim sobu potmulim koracima do drugog kraja pognute glave. Glave nekog ko je usresređen samo na taj trenutak. Ako pogodim odavde računaće se za dva. Krckam vrat i lomim prste. Udahnem brzo i kratko. Polako izdahnem: Nije dobar osećaj u glavi. Govorim sebi da bi trebalo da udahnem dublje. Ispunim pluća do kraja, zadržim i polako ispustim dah. Od priliva kiseonika mi se zavrti. Zavrti mi se i soba, i zašto ovo radim i još nešto svašta. Nešto od sutrašnjih nedovršenih akcija mi proleti kroz glavu. Znam da sam zbog nečeg krenuo u sve ovo, ali sada ne mogu da se setim. A, da, da, cigarete. Dakle, publika skandira, od zvuka sirene samo još par sekundi. Okrećem se naglo, izbacujem zgužvani papir i pogađam zvučnik satelit na komodi pored kante. Papir se odbija i pada iza nje. Svetla se gase, publika odlazi ne isprativši me čak ni zviždukom. Do sada mi sudija nije svirao faulove. Prilazim kanti i šutnem je. Onako, kao iznervirano. Sudija to vidi i, iako je kraj utakmice, sudi mi namernu ličnu. Pogledam iza komode. Ne vidim od mraka gde je papir. Ko će sada da je pomera. A proleće će blizu, pa ću tada da ga dohvatim. Pratim pogled po sobi. On se lepi na kutiji. Otvaram je i izvlačim cigaretu. Mislim se kako će proleće ubrzo. Tada je mnogo lepši vazduh. Da, tada ću da prestanem da pušim.

Gledam u talog kafe. Ja inače ne pijem kafu. Ali zato pijem pivo. Pivo mnogo bolje klizi od kafe. Dok je proleće unaokolo, mi se čvarimo na terasi nekog od fensi kafića. Razmišljam se kako bi mnogo bolje bilo da može da se kaže fancy. Do ušiju dopire razgovor za stolom. Uključujem se prateći ga. Čekam pravu priliku da se ubacim nekom doskočicom. To je fancy. Propuštam priliku jer sam je se setio tek pošto je razgovor na tu temu otišao u drugom pravcu. Mozak mi se isključuje na trenutak kada pored našeg stola treba da prođe par nogu i sisa. I dupe... dupa, ... dupeta. Zamislim se nad time što reč dupe nema množinu u jednini. Mislim, ono, kada vidiš jedno dupe, ali je to par guzova. Razgovor još pršti kao grad po šoferki. Prvi skrećem pažnju svima na prolazeću. Grad stane, šoferka prsla. Digla se magla oko svega ostalog, vidimo samo dva metra ispred sebe. Uzeo sam prednost u razgovoru. To je muška dominacija. Ako sam je prvi video, prvi mogu i da je startujem. Fanciee. Drugovi me pogledom potapšu po ramenu. Neko i nadigne obrvu. Izvučem se iz poluležećeg položaja i sednem u stolicu. Čim je prošla, menjam temu na ono što se meni priča. Pričam, kako sam video fenomenalne naočare. Cvike baš za ovo vreme. Onda ih i opišem. Šteta što imam usku glavu i što koštaju toliko, ali bi njemu sigurno dobro stajale. Neko se nastavlja o tome kako je juče kupio super farmerke na sniženju. Gubim interesovanje za razgovor. Mislim o tome šta bi se desilo da sam je startovao. Pogled me odvuče opet na kafu. Šta ono beše ide uz kafu, pitam se. A, da, cigarete. Uzimam jednu i palim. Sećam se da bih trebalo da stanem sa pušenjem. Proleće je i baš je lep vazduh. Kažem sebi da je ovo trenutak za uživanje. Uvučem pun dim. I zavrti mi se u glavi od miksa svežeg vazduha i otrova. Pravim krugove od dima dok izdišem. Neko primeti kako je to super. Fancy, mislim se, baš fanciee.

Latim se tog letnjeg dana da sredim stvari. Pogledam kutije unaokolo koje već dve godine nisu pomerene. Kutije od cipela, a cipele odavno nisu više u njima. Čak te cipele više i nemam. Zapalim cigaretu i ostavim je u piksli dok izvlačim prvu kutiju. Miris sećanja zapahne iz nje dok je pomeram i počne da se meša sa mirisom dima. Pitam se šta ću da nađem u njima. Otvorim prvu i ugledam džumbus stvari. Uglavnom sitnih. Fino (i setno) je dok prolaziš prstima preko njih. Počnem da kopam po sećanjima. Bukvalno. Vadim jednu po jednu i pregledam ih. Pokušavam da se setim kada i gde sam ih koristio/dobio/napravio poslednji put. Sećanja naviru kako se moji prsti uklapaju. Za neke ne mogu da se setim zašto ih uopšte čuvam. Praznina me ispuni kada ih držim. Mislim se kako bi bilo dobro da ih se rešim. I rešim se da ih bacim. Pravim gomilice sitnih sećanja. Ovo sećanje je vredno, ovo ne, ovo... hmmm, ovo je ok, nju bih mogao da pozovem da vidim šta radi. Gle, šta će mi ovo ovde, ovo moram da bacim. Ovo je kul. U trenutku vidim dim ispred sebe. Setim se cigarete od pre par minuta. Pogledam u pikslu. Cigareta dogorela do pola. Od pola požutela od katrana. Kao i sitnice koje su požutele od starosti i čekanja. Tresnem, uvučem, tresnem, spustim nazad u pikslu. Vratim se na stvarčice. Ovo je ok, ovo nije... Proces traje neko vreme. Nekada zastanem. Počnem da pravim gomilicu koju nazovem Možda. Možda ću da ih bacim, možda ne. Na kraju uzmem kesu i potrpam stvari koje su za bacanje u nju. Gomilicu Možda odlučim da bacim takođe. Ipak izvučem par stvari i odlučim da ih sačuvam. Kutiju spakujem. Pogledam, prošlo dva sata. Ne mogu sada da sređujem ostale kutije. Ali se odlučim da joj nađem novo mesto. Pored komode. Pomerim malo komodu u levo.

Odjednom, iza komode nađem zgužvani papir. Sav prašnjav i u paučini. Vidim da je na njemu nešto napisano. Razvijem ga da bih video šta piše. Neke škrabotine. Držim ga neko vreme dok pušim sedmu cigaretu u redu. Svaku po pola, pa mi nije dovoljno nikotina da zadovolji potrebu. U toj pozi, dok držim prašnjavi papir u jednoj ruci i od pola rđavu cigaretu u drugoj, se setim.

Da sam ostavio ringlu upaljenu sa vodom za čaj još pre dva sata. Ne znam da li sam vam rekao da ja ne pijem kafu. Otrčim do kuhinje, a tamo pičvajz. Razmišljam se o tome koliko je pičvajz dobra reč.

Nije bio narodni umotvorac lud kad je rekao da je dokon mozak đavolje igralište. Niti da rad oslobađa.

Rad oslobađa dokon mozak đavoljeg igrališta.

rukavica.jpg 



Komentari (39)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Time Bandit Time Bandit 00:44 15.01.2009

nedostaje optimizam


MightyNora MightyNora 00:52 15.01.2009

Re: nedostaje optimizam

On se krije tu izmedju redova. Negde izmedju nadarenog pojedinca i narodnog umotvorca. :) Radis neko vreme pa te uhvati iza coska. U tome je nekako fora.

Zato je tu rukavica...
Time Bandit Time Bandit 01:00 15.01.2009

Re: nedostaje optimizam

On se krije tu izmedju redova


loader loader 01:06 15.01.2009

Pušenje je pola zdravlja...

jeremija92 jeremija92 01:08 15.01.2009

?

Nešto se pitam - kako pojedine reči i izrazi postaju popularni?

U svakodnevnoj komunikaciju dugo je dominiralo kako god, evo već neko vreme često čitam i slušam izraz nešto svašta.
Izvini na na trolovanju, inače lep post, kao i uvek.:)
loader loader 01:16 15.01.2009

Re: ?

dugo je dominiralo "kako god", evo već neko vreme često čitam i slušam izraz "nešto svašta".
Slažem se. Tropiranje jezika.
A tu je negde i onaj ružni glagol "oDraditi",
koji u govoru sada već zamenjuje jedno 67% svih glagola !
Izvinjavam se što sam prihvatio trolovanje. Inače, zaista lep post .. :)
Time Bandit Time Bandit 01:26 15.01.2009

Re: ?

ružni glagol "oDraditi",

"Zeleo (ili voleo) bih da verujem" (jos jedna rogobatna postapalica) da "oDraditi" nece dugo trajati (opstati).
loader loader 01:34 15.01.2009

Re: ?

Sportski reporteri su stub opstanka te rogobatije ! "Odradili trening.." Užas. Onda to ulazi u uši... Obaviti, izvršiti, uraditi, učiniti, izvesti... Umesto tih i sličnih glagola skoro uvek će biti upotrebljeno "oDraditi". Nikako to ne valja.

Siromašan jezik znači - misli u uskom odelu !
Time Bandit Time Bandit 02:00 15.01.2009

Re: ?

cini se da je oDraditi uslo u modu pocetkom devedesetih kao zamena za "otaljavati" i vrsnjak je onoga " i taj rad ".

Predpostavlja se da oDraditi znaci uraditi nesto sto je obavezno, dosadno, glupo ali se mora, i kratkog trajanja.

Na nesrecu toga su se mahom dohvatili "nacitani" sportski komentatori misleci da je oDraditi moderna zamena za uraditi...
jeremija92 jeremija92 02:03 15.01.2009

Re: ?

Sve sam vas ispoštovao.
Time Bandit Time Bandit 02:14 15.01.2009

Re: ?

svakako kako dolikuje
Unfuckable Unfuckable 06:59 15.01.2009

Re: end of troll

cini se da je oDraditi uslo u modu pocetkom devedesetih kao zamena za "otaljavati" i vrsnjak je onoga " i taj rad ".

odraditi je u javnu upotrebu prvi uveo Dušan Mitević - ali, pošto se on nije slikao dovoljno, zasluge za omasovljenje pripisujem Nebojši Čoviću, koliko se sećam - a dobro se sećam.
"Itajrad" je čist slang tipa "totika'em" i mislim da nema veze sa drugim navedenim rogobatnostima.

Majti, druže moj
perfektan tekst, ponovo.
Btw :
I dupe... dupa, ... dupeta
- ja bi 'ladno probao sa "dupad" , nekako mi - ide uz sve.

Mislim se kako će proleće ubrzo. Tada je mnogo lepši vazduh. Da, tada ću da prestanem da pušim.

Sjajno. Ali - ovde bih podsetio na Bukovskog, tko razume - shvatiće :
"Kada smo tužni pijemo zbog tuge, a kada smo srećni - da proslavimo. Kada se ništa ne dešava, onda pijemo da bi nešto počelo da se dešava"
Ono što sam ja otkrio tokom poprilično "duvačkog" staža je da cigarete oduzimaju jako mnogo - vremena.
Da,da....vremena
MightyNora MightyNora 07:42 15.01.2009

the end of troll

Fensi ste to napisali drugari. To je baš taj rad. Nekako sve ovo nije trol, baš ide uz dokolicu. Kad nemaš šta a ti po floskulama. Mislim, primeri su pravi.

Dupad je reč koju smo tražili, Hvala na inspiraciji.

E da, vreme equals život!

De si bre unfuck, rekoh da ce da me ima pa eto...
topcat topcat 08:47 15.01.2009

...

Mislim se kako će proleće ubrzo. Tada je mnogo lepši vazduh. Da, tada ću da prestanem da pušim.


Iz iskustva...proljece nije neka sreca za prestanak pusenja.
Ljeto je jednostavno previse blizu!
ludvig92 ludvig92 12:37 15.01.2009

Re: ...

Razmišljam se o tome koliko je pičvajz dobra reč.


e, fantazija od misli:)
ali, ono stvarno:)

MightyNora MightyNora 00:54 16.01.2009

Re: ...

topcat
Mislim se kako će proleće ubrzo. Tada je mnogo lepši vazduh. Da, tada ću da prestanem da pušim.


Iz iskustva...proljece nije neka sreca za prestanak pusenja.
Ljeto je jednostavno previse blizu!


Hahahah, tako nekako sam i mislio :)
MightyNora MightyNora 00:55 16.01.2009

Re: ...

ludvig92
Razmišljam se o tome koliko je pičvajz dobra reč.


e, fantazija od misli:)
ali, ono stvarno:)



Al zar nije. Imao sam jednom, (sa ovim dole spomenutim... necu da mu izgovaram ime) jednu formalnu grupu na jednom serveru koja se zvala Pitchwise - niko nista nije razumeo, ali smo ja i on dobro znali sta znaci
Glendhul Glendhul 12:30 15.01.2009

tema

Ma sjajan tekst. Obicno mi nesto kao na pola dobro to sto pises. Tisina svi! Imam pravo da ga kritikujem! Ali ovo sad mi bas leglo.
I optimizma ima sasvim dovoljno. Stil je vrckav, sav se na pola smesi. Nije bitno uvek bas sta se kaze, vec i kako...

Dakle, preporuka i to ona prava, kasvetna.

p.s. Imam sad i zeleni deck. S`hebo si se skroz :)
MightyNora MightyNora 00:56 16.01.2009

Re: tema

Fala b'ate fala...

Nego kad padne mrak na sumu, sva bica postanu crna...

To su ti rekli zar ne?!

rad

Rad oslobađa dokon mozak đavoljeg igrališta.


tako je!
MightyNora MightyNora 00:57 16.01.2009

Re: rad

Ovo zvuci kao jedna od onih komunistickih, ali moram priznati da mi je sve bliza ta filozofija...

Tako da... TAKO JE!

p.s.

Bas mi je drago da te vidim Ann... Kako je Britain?
Kazezoze Kazezoze 09:30 16.01.2009

pushenje

ja prestao da pushim na petak 13ti...
mozhda je to reshenje, treba izabrati pravi datum

Re: rad

MightyNora
Ovo zvuci kao jedna od onih komunistickih, ali moram priznati da mi je sve bliza ta filozofija...Tako da... TAKO JE!p.s.Bas mi je drago da te vidim Ann... Kako je Britain?

ah, you know, same old, same old...:)))

Re: rad

MightyNora
Ovo zvuci kao jedna od onih komunistickih, ali moram priznati da mi je sve bliza ta filozofija...Tako da... TAKO JE!p.s.Bas mi je drago da te vidim Ann... Kako je Britain?

ah, you know, same old, same old...:)))
loader loader 15:57 16.01.2009

Re: rad

MightyNora
Ovo zvuci kao jedna od onih komunistickih, ali moram priznati da mi je sve bliza ta filozofija...Tako da... TAKO JE!p.s.Bas mi je drago da te vidim Ann... Kako je Britain?

ah, you know, same old, same old...:)))
sybil sybil 03:36 17.01.2009

Re: pushenje

Kazezoze
ja prestao da pushim na petak 13ti...mozhda je to reshenje, treba izabrati pravi datum

ko god zeli da prestane/prestaje da pusi neka procita tekst:
http://blog.b92.net/text/6762/Budi%20sam/

meni je neverovatno pomogao.
Kazezoze Kazezoze 09:08 17.01.2009

Re: pushenje

ko god zeli da prestane/prestaje da pusi neka procita tekst:
http://blog.b92.net/text/6762/Budi%20sam/

meni je neverovatno pomogao.

prochitao sam i tekst je kao oni natpisi na kutijama cigara-glup i neistinit.
ja nisam prestao da pushim zbog straha da cu dobiti rak na plucima nego da bih preispitao sebe da li sam jachi od ovisnosti pushenja.
sybil sybil 01:24 20.01.2009

Re: pushenje

Kazezoze
ko god zeli da prestane/prestaje da pusi neka procita tekst:http://blog.b92.net/text/6762/Budi%20sam/meni je neverovatno pomogao. prochitao sam i tekst je kao oni natpisi na kutijama cigara-glup i neistinit.ja nisam prestao da pushim zbog straha da cu dobiti rak na plucima nego da bih preispitao sebe da li sam jachi od ovisnosti pushenja.

glup-mozda, neistinit-to nikako.
izvini, jesi li ti cuo za nauku, casopise nature, science, impact faktore itakoto?
prestati sa pusenjem zbog testiranja snage je ortodoksna glupost. prestati sa pusenjem da bi se smanjio rizik za bolesti je - inteligencija.
sybil sybil 05:37 20.01.2009

Re: pushenje

ups greska...
sybil sybil 05:37 20.01.2009

Re: pushenje

rece neko ko pise ovakve gluposti po blogu

4. Kada osoba ima rak to nagovještava da je došlo do smanjenja hranjivih materija.[/b]
b. Mlijeko potiče organizam da proizvodi sluz, pogotovo u digestivnom traktu. Sluz hrani ćelije raka. Izbacivanjem mlijeka i zamjenom sa nezaslađenim soja mlijekom, ćelije raka će „gladovati"
Izbjegavajte kavu, čaj, čokoladu jer imaju visok nivo kofeina
14. Neke materije podižu imuni sistem (IP6, flor, antioksidanti, vitamini, minerali EFA i dr.) i omogućavaju da obrambene ćelije organizma uništavaju ćelije raka. Vitamin E omogućava ubijanje ćelija raka, što predstavlja normalnu reakciju organizma u uklanjanju oštećenih, nepoželjnih i nepotrebnih ćelija.



introvert introvert 21:36 17.01.2009

kako ono beše...

miris je najvažniji?

pokušaj da zamisliš
a ti dobro zamišljaš
sve te mirise i ukuse
koje bi mogao da osetiš
prolećni dan
voćni jogurt
koža
kukovi i pupkovi
tokovi i sokovi...

i eto motiva.
ostalo je pis ov kejk.
MightyNora MightyNora 22:12 17.01.2009

Re: kako ono beše...

Ma nemoj, i kako sad ja da odem u grad ciste glave molim te? :)))
topcat topcat 22:17 17.01.2009

Re: kako ono beše...

Zapali cigaru...sve ce se ciniti lakse...
Unfuckable Unfuckable 22:56 17.01.2009

Re: kako ono beše...

a što bi morao otići u grad čiste glave u subotu veče
topcat topcat 23:34 17.01.2009

Re: kako ono beše...

pa to ce shvatiti kad zapali...
introvert introvert 03:40 18.01.2009

Re: kako ono beše...

MightyNora
Ma nemoj, i kako sad ja da odem u grad ciste glave molim te? :)))


ne bejah tu,
ali Unfuckable read my minds.

šta ćeš u gradu, čiste glave...
Unfuckable Unfuckable 03:45 18.01.2009

Re: kako ono beše...

hej intro, drago mi je čuti...
otići u grad čiste glave ovih dana, liči pomalo kao odlazak u gustu šumu bez portabl topa
introvert introvert 04:14 18.01.2009

Re: kako ono beše...

ne znam tačno kako izgleda i čemu služi portabl top,
ali ako je to kao da si otpisao dobru zabavu
a nisi ni pošao,
onda mogu da zamislim.
MightyNora MightyNora 05:12 18.01.2009

Re: kako ono beše...

Svejedno,

Ne vratih se ciste glave, tako da mission acomplished!

M

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana