Izbor naroda

netzanik RSS / 13.01.2009. u 11:02

Narod u Srbiji: nepismen, bahat, tvrdoglav, siromašan, nemilosrdan, licemeran... Nedozreo da vidi gde vode izbori koje pravi. Narod koji nema osećaj da izabere one koji treba da ga vode. Teško je naći zemlju sa gorom elitom, možda, jedino, ako hoćemo da se poredimo sa nekim nam prijateljskim državama iz pokreta nesvrstanih. Vlast loša, opozicija, sa manjim izuzecima, još gora. Da li će biti promene? Na moju sopstvenu žalost, ne verujem. Imam 31 godinu i mislio sam 2000. godine, biće bolje. Brzo se videlo da neće. Iako u to nisam hteo da poverujem, naivno sam i dalje tražio novu političku nadu, pokušavao na sve strane da nađem nekog razumnog, poštenog u moru političkih opcija Srbije. Takvih u vrhu srpske politike nema, ili bar ja ne mogu dopreti do njih, što meni lično dođe na isto. Srpski mentalitet na delu se najviše pokazuje u politici. Tu uvek isplivaju najgori. Zašto? Razloga je mnogo, pokušaću da navedem neke:

 

-         Srbi su nepismeni;

-         Srbi su licemeri;

-         Srbi su tvrdoglavi;

-         Srbi su inadžije;

-         Srbi vole da ih lažu;

-         Srbi su sujeverni;

-         Srbi ne vole pametnije od sebe;

-         Srbi su kukavice;

-         Srbi vole „da komšiji crkne krave“, ali i da posle prvog „crkavanja“ „crkne i meni, pa da komšija nema gde da kupi detetu mleko“;

-         Srbi vole „čvrstu ruku“;

-         Srbi vole nerad i nered;

-         Srbi u tuđem oku vide i trun, ali u svome ne primećuju jednogodišnje zalihe pilane;

-         Srbima je za sve „drugi kriv“;

 

Naravno, ove važi samo za većinu, ali većina odlučuje, zar ne? Na sve ove moje komentare neko će dodati „ne može narod da bude kriv za sve“, i priznaću, da je u pravu. Ne može, naravno, najviše su krivi oni koje takav narod izabere, jer oni su DUŽNI da takav narod obrazuju i iz njega iskorene osobine koje sam naveo. Međutim, onda se javlja strah. Ako obrazujemo narod – izgubićemo vlast. Kad to preovlada, a u našoj istoriji obično je tako, kreće Vrzino kolo. Uvek je lakše vladati neobrazovanom masom nego ljudima koji za svoje odluke koriste svoju glavu.

 

Da li postoji nada u napredak srpskog društva? Ne. Zašto? Zbog Borisa Tadića, Vuka Jeremića, Ratka Mladića ali i većine nas koji u ovoj zemlji živimo. Sad kad nas naš mladi ministar spoljnih poslova posvađa sa celim svetom i nada da ću se dočepati neke normalne zemlje (a da me u njoj ne gledaju kao ludaka) polako umire. Doduše uvek mi ostaju Gabon i Laos ili Ekvatorijalna Gvineja. Tamo je  Tito još uvek živ. Samo treba reći da si iz Jugoslavije, za Srbiju nisu čuli.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana