Draga ministarko Malović,

Krugolina Borup RSS / 10.01.2009. u 13:10

its_a_girl-4801.gifSve čestitke za rođenje ćerkice! Da je živa, zdrava i srećna! (Puj, puj, puj.) Vama, takođe, iskreno divljenje za predani rad do poslednjih dana trudnoće, kao i planirani povratak na posao nakon samo dve nedelje porodiljskog bolovanja, što mediji izveštavaju da ste uradili i u slučaju rođenja prve ćerke, pre sedam godina. Svaka Vama čast!

Pišem Vam ne samo da bih Vam čestitala, već i da bih Vas priupitala za iskustvo iz porodilišta. Ne znam da li ste upoznati s Građanskom inicijativom "Majka hrabrost", te ukratko želim samo da vas informišem da je reč o ženama koje su se okupile kako bi izrazile svoje nezadovoljstvo iskustvima iz različitih porodilišta u Srbiji. Na vebsajtu http://www.majkahrabrost.com/ možete pročitati priče o iskustvima 300 žena na preko 500 porođaja, mada to nije sve, jer novopristigle priče još preko 100 žena čekaju da ih ovih dana učitam na vebsajt.

Bilo bi nam neizmerno drago da sa nama podelite svoje iskustvo iz porodilišta. Mislim, da se ne lažemo, jasno je nama da je Vaša priča verovatno izuzetno pozitivna, ipak ste Vi ministarka, i kao takvoj Vam ne treba veza da biste imali posebno dobar tretman u porodilištu. Međutim, uprkos tome, ili upravo zbog toga, bilo bi zanimljivo čuti baš Vaše iskustvo, i to ne samo ovo poslednje, već i ono od pre 7 godina. Jasno nam je da ste sad verovatno u totalnom haosu oko bebe i da imate preča posla nego da boravite pred kompjuterom, ali nema žurbe - kad god našli vremena, neće biti kasno. A s obzirom da nam informacija da se nakon samo dve nedelje porodiljskog bolovanja vraćate na posao govori da ste WonderWoman, uvereni smo da ćete to vreme kad tad uspeti da izdvojite za nas.

S obzirom da ste se porodili u Višegradskoj, za koju imam sveže informacije insajdera od juče da ne poštuje u celosti zakonsku odredbu po kojoj svi zaposleni moraju nositi identifikacione bedeževe s imenom, prezimenom i funkcijom, a na koju ih je (kao i sve ostale zdravstvene ustanove, uostalom) početkom novembra prošle godine ministar zdravlja cirkularnim pismom podsetio - naročito bi nam bilo važno da od Vas direktno čujemo potvrdu ili opovrgavanje te informacije. Dakle, prvo pitanje o Vašem iskustvu u porodilištu bi glasilo:

1) Da li su svi zaposleni u Višegradskoj s kojima ste vi dolazili u kontakt nosili vidno istaknute identifikacione bedževe s imenom, prezimenom i funkcijom?

Ostala pitanja, koja služe kao smernice za opisivanje iskustva iz porodilišta svim ženama koje su ispričale svoje priče, glase:

2) Da li ste u porodilištu doživeli bilo kakve neprijatnosti? Kakve? Da li vas je neko vređao i ponižavao? Kako?

3) Kako su vas oslovljavali u porodilištu? Imenom i prezimenom, ili nekim nadimcima? Kojim?

4) Da li je bilo problema sa smeštajem ili opremom? Kakvih?

5) Kada ste, nakon porođaja, prvi put videli svoje dete? Koliko ste ga često viđali? Da li ste mogli da ga vidite kad god želite?

6) Kada ste, nakon porođaja, prvi put podojili svoje dete? Da li je bilo problema s dojenjem? Kakvih?

7) Da li ste ikada posumnjali u stručnost lekara i lekarskog osoblja? Kada i zašto?

8) Da li ste ikada posumnjali u opravdanost nekih protokola i pravila u porodilištu? Kojih? Zašto? Kako biste ih vi promenili?

9) Da li ste nekoga morali potplatiti? Ako jeste, koga (zanimanje, ne ime)? Za šta? Koliko?

10) Imate li bilo kakvih drugih zapažanja ili komentara koji gornjim pitanjima nisu obuhvaćeni, a smatrate ih važnim?

Žene obično na ova pitanja odgovaraju anonimno, jer ako planiraju još dece, a iznose negativna iskustva, žele da se zaštite od eventualnih konsekvenci zbog svoje iskrenosti. Vi ste, međutim, javna ličnost, predstavnik vlasti, te se uzdam u vašu hrabrost da se, ako i imate kakvih primedbi i negativnih iskustava iz porodilišta, nećete libiti da imenom i prezimenom stanete iza njih.

Za kraj samo da kažem da se među pomenutim objavljenim pričama nalaze i one koje iznose pozitivna iskustva, i da su ona svakako više nego dobrodošla. Žene rado hvale medicinsko osoblje, kad za to imaju razloga, mnogo rađe nego što ih kude. Nažalost, do sada primljene priče u najvećem broju iznose negativna iskustva. Kako od Vas očekujem opis pozitivnog iskustva (zovite to i predrasudom, ali takva su mi očekivanja, da se ne lažemo), nadam se da ono može biti primer kako stvari MOGU DA FUNKCIONIŠU.

Još jednom, sve čestitke i najlepše želje. Nadamo se da nas, usled rastrzanosti između roditeljstva i poslovnih obaveza, ipak nećete zaboraviti, te da ćete nas obradovati pričom o ličnom iskustvu iz porodilišta. Ostale majke Srbije biće Vam zahvalne.

S poštovanjem,

Branka Stamenković aka Krugolina Borup
ispred Građanske inicijative "Majka hrabrost"

ps: Upravo mi je skrenuta pažnja od strane blogera da bi se ovakvo javno obraćanje Vama moglo doživeti kao napad na Vašu privatnost. Ako ste to tako doživeli, duboko Vam se izvinjavam i molim za oproštaj. Na Vama je da odlučite da li ćete jedno tako lično iskustvo podeliti javno ili ne, i svaka vaša odluka je za poštovanje. Ako odlučite da ga ne podelite s nama, to će biti potpuno razumljivo, ali bih Vas ipak molila da nam i u tom slučaju odgovorite samo na jedno jedino pitanje, koje nikako ne zadire u privatnost Vašeg iskustva: Da li su svi zaposleni u porodilištu s kojima ste dolazili u kontakt nosili bedževe s imenom, prezimenom i funkcijom ili ne?.

 



Komentari (512)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vishnja92 vishnja92 13:55 10.01.2009

divljenje?

iskreno divljenje za predani rad do poslednjih dana trudnoće, kao i planirani povratak na posao nakon samo dve nedelje porodiljskog bolovanja

ovo ja vidim kao zlostavljanje deteta zanemarivanjem.

takodje bih veoma volela da nekad negde procitam ijedan suvisli razlog za skracenje porodiljskog bolovanja na 6 meseci, narocito s obzirom na preporuke SZO o dojenju i nezi deteta.

ps - da ne bude zabune, ja porodiljsko nisam uopste imala (cisto zbog daljih prozivki)
j.bre j.bre 14:00 10.01.2009

Re: divljenje?

vishnja92
ps - da ne bude zabune, ja porodiljsko nisam uopste imala (cisto zbog daljih prozivki)

kako bre visnja nisi imala porodiljsko?
j.bre j.bre 14:07 10.01.2009

Re: divljenje?

vishnja92
takodje bih veoma volela da nekad negde procitam ijedan suvisli razlog za skracenje porodiljskog bolovanja na 6 meseci, narocito s obzirom na preporuke SZO o dojenju i nezi deteta.

Ja bre pojma nemam sta se tamo desava, nije valjda da ce da ga skracuju?

To je bila stvar zbog koje sam Srbiju stalno hvalila. Ovde zene moraju nazad na posao nakon 3 meseca. Jadne bebice.
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:07 10.01.2009

Re: divljenje?

kako bre visnja nisi imala porodiljsko?


Ni ja nisam bila na porodiljskom.
U to vreme bila sam nezaposlena.
antioksidant antioksidant 14:09 10.01.2009

Re: divljenje?

takodje bih veoma volela da nekad negde procitam ijedan suvisli razlog za skracenje porodiljskog bolovanja na 6 meseci, narocito s obzirom na preporuke SZO o dojenju i nezi deteta.

novac, mada rekla si suvisli pa povlacim...

(kada bi se preracunale ustede na medicinskim troskovima dece koja su dojena u odnosu na hranjenu vestackom hranom, verovatno bi se ispostavilo da je jeftinije da majke ne rade)
ovo ja shvatam kao zlostavljanje deteta zanemarivanjem.

ne mora da znaci. sve je u organizaciji (ko ima mogucnosti naravno). dete moze imati potpunu negu i paznju i ako majka radi (ponavljam ako je "spoljni faktor" sklon da pomogne)
j.bre j.bre 14:13 10.01.2009

Re: divljenje?

Krugolina Borup
kako bre visnja nisi imala porodiljsko?


Ni ja nisam bila na porodiljskom.
U to vreme bila sam nezaposlena.

Pa jedino tako.
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:14 10.01.2009

Re: divljenje?

Što se tiče povratka na posao nakon 2 nedelje...

Kad neko ima normalan posao, kod normalnog poslodavca, to uopšte nije problem. Ako se ministarka odluči za dojenje (što, pak, ne mora uraditi - ne bi bila ni prva ni poslednja, to je lična stvar, lična odluka i nije naše da se u to mešamo), u čemu je problem da joj muž ili majka ili ko već, dete dovodi u kancelariju da ga podoji kad treba? To je u normalnim zemljama sasvim uobičajena praksa.

Ako žena ima normalno radno vreme od 8 sati dnevno i slobodne vikende, ne vidim da tu ima bilo kakvog zanemarivanja deteta. Popodne i vikendom može potpuno da se posveti svom detetu.

Uostalom, ima dete i oca, zar ne?

antioksidant antioksidant 14:14 10.01.2009

Re: divljenje?

Pa jedino tako.

ima gazdi bez duse

istina sve manje ali 90te nisu tako daleko pa da zaboravljamo
vishnja92 vishnja92 14:42 10.01.2009

Re: divljenje?

kako bre visnja nisi imala porodiljsko?

lepo. radila na crno (takvo neko gadno vreme bilo) do poslednjeg dana i krpila sama svoje porodiljske fondove unapred.
To je u normalnim zemljama sasvim uobičajena praksa

e pa vidis, Krugolina - po ovome smo mi bili daleko normalnija zemlja od tzv. "normalnih zemalja". i ne pricaj mi, molim te, o vikend majcinstvu u prvim mesecima bebinog zivota. to je mimo svake pristojnosti i postovanja ljudskog zivota.

ako ih radjamo, imamo neku obavezu prema njima. nije beba moja jer sam je ja rodila. to je drugo ljudsko bice prema kome, cinom radjanja, preuzimam dozivotnu odgovornost.

i jos nesto - poprilicno mi je neprijatno da komentarisem tudje privatne odluke, ali ako se to vec provlaci kroz medije i ako si dozvolila sebi da radis ovako opasnu stvar, osecam se obaveznom da reagujem (iz prostog razloga sto sam tu).
doticna gospodja je trenutno veoma zamenjiva u svim svojim zivotnim ulogama - osim u ulozi majke. ja se iskreno nadam i iskreno joj zelim da se predomisli.
j.bre j.bre 14:44 10.01.2009

Re: divljenje?

Krugolina Borup
To je u normalnim zemljama sasvim uobičajena praksa.

Izvini, ali ja ne vidim sta je tu normalno.

Ako žena ima normalno radno vreme od 8 sati dnevno i slobodne vikende, ne vidim da tu ima bilo kakvog zanemarivanja deteta. Popodne i vikendom može potpuno da se posveti svom detetu.
Uostalom, ima dete i oca, zar ne?

Naravno, ali... daj da se prvo ogradim i kazem da pricam o uobicajenim situacijama, gde su oboje zdravi, pravi i zaposleni.

Znaci, taj otac isto ide na posao. Koliko takvih porodica ima na raspolaganju taste i svekrve? Vukljati bebu u kancelariju na podoj svaka 2-3 sata...?!

Drugo, ta beba je 9 meseci bila u majcinom stomaku, naviknuta na toplotu njenog tela, blizinu, glas, otkucaje srca... i dok je beba tako mala majcino prisustvo cini da se oseca sigurno i zasticeno.
Sve je to u redu, emancipacija, ravnopravnost, ali ma koliko da se trudimo, jedno ne mozemo da promenimo - zena ce uvek biti ta koja radja dete.

Krugolina Borup Krugolina Borup 14:44 10.01.2009

Re: divljenje?

nije beba moja jer sam je ja rodila.


Pa, nije samo tvoja.
I tatina je.
antioksidant antioksidant 14:47 10.01.2009

Re: divljenje?

Pa, nije samo tvoja.
I tatina je.

nije ni mamina ni tatina

beba je svoja a mama i tata imaju odgoovornost za nju
vishnja92 vishnja92 14:48 10.01.2009

Re: divljenje?

Pa, nije samo tvoja.
I tatina je.

procitaj pazljivije sta sam napisala.
j.bre j.bre 14:51 10.01.2009

Re: divljenje?

vishnja92
lepo. radila na crno (takvo neko gadno vreme bilo) do poslednjeg dana i krpila sama svoje porodiljske fondove unapred.

I ja sam u to vreme bila honorarac, jos uvek single, pa mi je lako da zaboravim u kakvim smo vremenima ziveli. Strasno!

Svaka Tebi cast Visnja i svim zenama koje su kroz to morale da prodju.
scabies scabies 15:02 10.01.2009

Re: divljenje?

to je mimo svake pristojnosti i postovanja ljudskog zivota.

Ja bas mislim da je mimo svake pristojnosti ulaziti u to da li ce (bilo koja) zena da doji svoje dete, da ga sama qpa ili ne qpa, sama prepovija ili ne, da ga ljulja, drzi na grudima... Majke koje to zele-treba im to omoguciti, one koje ne-bolje i za njih i bebu (i njihov odnos) da ih niko ne tera na to!
Dobro majcinstvo nije samo niz tehnickih stvari koje treba odraditi. Tehnicke stvari moze da uradi bilo ko, Majka je vazna za druge stvari!
j.bre j.bre 15:12 10.01.2009

Re: divljenje?

scabies
Ja bas mislim da je mimo svake pristojnosti ulaziti u to da li ce (bilo koja) zena da doji svoje dete, da ga sama qpa ili ne qpa, sama prepovija ili ne, da ga ljulja, drzi na grudima... Majke koje to zele-treba im to omoguciti, one koje ne-bolje i za njih i bebu (i njihov odnos) da ih niko ne tera na to!
Dobro majcinstvo nije samo niz tehnickih stvari koje treba odraditi. Tehnicke stvari moze da uradi bilo ko, Majka je vazna za druge stvari!

Vidis Scabies, nisi jos postala mama, a veruj mi mnoge stvari se promene onog dana kad ugledas svoje dete. Nije kod svake zene isto, ali svakako je drugacije nego do tada.

Jedno je slobodna volja zene (majke), a drugo su prava novorodjene bebe i odgovornost koju majka prema tom bicu ima.
Razumem poentu tvoje izjave, mislis da ako bi majka bila prisiljena da npr. ljulja bebu, to bi radila preko volje i to onda nikom dobrone bi donelo. Ali... ljuljanje bebe, kupanje, drzanje u narucju - to nisu puke mehanicke radnje, pa samim tim zena koja bih ih tako dozivljavala, ne bi ni trebala da radja.

Nisu deca za svakoga.
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:13 10.01.2009

Re: divljenje?

Ja bas mislim da je mimo svake pristojnosti ulaziti u to da li ce (bilo koja) zena da doji svoje dete, da ga sama qpa ili ne qpa, sama prepovija ili ne, da ga ljulja, drzi na grudima... Majke koje to zele-treba im to omoguciti, one koje ne-bolje i za njih i bebu (i njihov odnos) da ih niko ne tera na to!
Dobro majcinstvo nije samo niz tehnickih stvari koje treba odraditi. Tehnicke stvari moze da uradi bilo ko, Majka je vazna za druge stvari!


E, upravo tako!
Scaby - wise woman - kao i obično.

Imam drugarice koje su "uživale" blagodeti višegodišnjeg porodiljskog odsustva. "Uživale" je pod navodnicima zato što je dobar broj njih iz tog perioda izašao duboko isfrustriran. Naravno, ima i onih koje su iskreno u tome uživale.

Žene su različite, i svakoj treba ostaviti pravo da odluči za sebe šta joj je činiti. Isfrustrirana žena ne može biti dobra svom detetu, to je nepobitna činjenica.

I ponavljam: IMA DETE I OCA!

J.bre, Višnja i novoregistrovana Milivolt (ako si uopšte žensko), pitanje: da li je i koliko otac vaše dece učestvovao u svakodnevnim aktivnostima i obavezama oko njih, u prvih godinu dana nakon vašeg porođaja?
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:16 10.01.2009

Re: divljenje?

Jedno je slobodna volja zene (majke), a drugo su prava novorodjene bebe i odgovornost koju majka prema tom bicu ima.
Razumem poentu tvoje izjave, mislis da ako bi majka bila prisiljena da npr. ljulja bebu, to bi radila preko volje i to onda nikom dobrone bi donelo. Ali... ljuljanje bebe, kupanje, drzanje u narucju - to nisu puke mehanicke radnje, pa samim tim zena koja bih ih tako dozivljavala, ne bi ni trebala da radja.


A otac? Ako otac ljulja bebu dok je majka na poslu, da li se to računa?

j.bre j.bre 15:18 10.01.2009

Re: divljenje?

Krugolina Borup
J.bre, Višnja i novoregistrovana Milivolt (ako si uopšte žensko), pitanje: da li je i koliko otac vaše dece učestvovao u svakodnevnim aktivnostima i obavezama oko njih, u prvih godinu dana nakon vašeg porođaja?

Otac mog deteta u tom periodu nije bio u Srbiji, te ti ne mogu odgovoriti na to pitanje.
vishnja92 vishnja92 15:18 10.01.2009

Re: divljenje?

da li je i koliko otac vaše dece učestvovao u svakodnevnim aktivnostima i obavezama oko njih, u prvih godinu dana nakon vašeg porođaja?

maksimalno. jos nesto?
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:22 10.01.2009

Re: divljenje?

maksimalno. jos nesto?


Ima još nešto.

To, kad nisi imala porodiljsko jer si radila na crno - da li to znači da si dala otkaz da bi bila sa svojim detetom, ili to znači da si ubrzo posle porođaja počela opet da radiš, jer ti je prećeno otkazom?
j.bre j.bre 15:26 10.01.2009

Re: divljenje?

Krugolina Borup
A otac? Ako otac ljulja bebu dok je majka na poslu, da li se to računa?

Ej Kru, reci mi na sta ciljas ponavljanjem vaznosti uloge oca?

Naravno da je njegova uloga vazna, ali napisah ti vec gore:
da se prvo ogradim i kazem da pricam o uobicajenim situacijama, gde su oboje zdravi, pravi i zaposleni.

Znaci, taj otac isto ide na posao. Koliko takvih porodica ima na raspolaganju taste i svekrve? Vukljati bebu u kancelariju na podoj svaka 2-3 sata...?!

Drugo, ta beba je 9 meseci bila u majcinom stomaku, naviknuta na toplotu njenog tela, blizinu, glas, otkucaje srca... i dok je beba tako mala majcino prisustvo cini da se oseca sigurno i zasticeno.
Sve je to u redu, emancipacija, ravnopravnost, ali ma koliko da se trudimo, jedno ne mozemo da promenimo - zena ce uvek biti ta koja radja dete.

Moja situacija je bila drugacija, te otac deteta nije ucestvovao, ali zato je ucestvovao moj otac, moja majka, moj brat. Bez obzira sto je uvek imao ko da ostane s bebom, nisam ni pomisljala da se vracam na posao pre isteka porodiljskog bolovanja. I ne zato sto sam lenja ili nisam volela svoj posao, naprotiv.
vishnja92 vishnja92 15:31 10.01.2009

Re: divljenje?

To, kad nisi imala porodiljsko jer si radila na crno - da li to znači da si dala otkaz da bi bila sa svojim detetom, ili to znači da si ubrzo posle porođaja počela opet da radiš, jer ti je prećeno otkazom?

to znaci da sam tokom trudnoce radila u firmi + nocu privatan posao da bih skupila novac za porodiljsko i da - bila sam sa svojom decom. nikome od poslodavaca, kao ni meni, nije napamet palo da ocekuje moj povratak posle par meseci, a i da jesu - dzaba bi im bilo.
i posle svojih "porodiljskih" sam u oba slucaja nasla bolje firme.

mada mozda ne razumem smisao tvog pitanja. raditi na crno znaci dobijati novce za posao koji napravis i ne dobijati ga kad nisi tu. ako te nema - nema te, bilo da je u pitanju godisnji, porodiljsko, lepdandanas ili stogod drugo. uzajamne obaveze su veoma smanjene (osim one da se posao uradi kako treba :))
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:32 10.01.2009

Re: divljenje?

J.bre, ono što hoću da kažem jeste da, ako od 168 sati nedeljno, majka na poslu provede 40 sati, a ostalih 128 sati s detetom - dete neće patiti. Ima ko da ostane s detetom tih 40 sati, da ga ljulja, da mu pruži sigurnost, osećaj ljubavi, zbrinutosti, da ga hrani, presvlači, kupa i oblači.

Nemam ništa protiv i potpuno razumem žene koje žele da godinu dana budu sve vreme sa svojim detetom. (Što je, uostalom, moj slučaj). Međutim, protiv sam toga da se majke koje hoće da se vrate na posao što pre proglašavaju zlostavljačima i zanemarivačima svoje dece. TO JEDNOSTAVNO NIJE TAČNO.

E, sad, što smo svi mi odrasli i vaspitavani u konzervativnoj zemlji s konzervativnim shvatanjima, i što će nam decenije i decenije biti potrebne da se tog negativnog programiranja oslobodimo - to je već neka sasvim druga priča.
scabies scabies 15:33 10.01.2009

Re: divljenje?

Vidis Scabies, nisi jos postala mama, a veruj mi mnoge stvari se promene onog dana kad ugledas svoje dete.
Nisam-istina. Ali sam bila dete. Moja majka je zbog svoje profesije cesto bila fizicki odsutna, a ja ipak mislim da sam imala srecno detinjstvo i da nisam bila ni za sta uskracena. Tek kad sam odrasla shvatila sam koliki je napor bio paralelno sa takvim poslom podizati decu, obavljati sve 'tehnicke' stvari... I zato posebno cenim sve sto je za nas radila, smatram da je to mnogo vise nego da je bila domacica koja je 24h qci bez bilo koje druge obaveze sem da brine o deci i qci...
Ali... ljuljanje bebe, kupanje, drzanje u narucju - to nisu puke mehanicke radnje, pa samim tim zena koja bih ih tako dozivljavala, ne bi ni trebala da radja.
Naravno da nisu! To zna svako ko je ikada drzao bebu u narcju. I ne mislim da one koje tako misle ne treba da radjaju, vec znam da one koje tako misle-ni ne radjaju! To i jeste poenta. To i jesu stvari koje se mere kvalitativno, a ne kvantitativno!
j.bre j.bre 15:46 10.01.2009

Re: divljenje?

Krugolina Borup
J.bre, ono što hoću da kažem jeste da, ako od 168 sati nedeljno, majka na poslu provede 40 sati, a ostalih 128 sati s detetom - dete neće patiti. Ima ko da ostane s detetom tih 40 sati, da ga ljulja, da mu pruži sigurnost, osećaj ljubavi, zbrinutosti, da ga hrani, presvlači, kupa i oblači.

Sve bih se slozila s tobom da ne pricamo o tek rodjenoj bebi.
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:55 10.01.2009

Re: divljenje?

Sve bih se slozila s tobom da ne pricamo o tek rodjenoj bebi.


Ajde ti sad meni reci, šta će toj bebi da se desi, kakve će posledice ta beba da trpi, zbog toga što se majka dve nedelje nakon porođaja vraća na posao?
j.bre j.bre 16:01 10.01.2009

Re: divljenje?

scabies
Moja majka je zbog svoje profesije cesto bila fizicki odsutna, a ja ipak mislim da sam imala srecno detinjstvo i da nisam bila ni za sta uskracena.

A koliko nakon porodjaja je pocela da radi?

Secam se (ako nisam pogresno zapamtila) da je meni moja mama rekla da su u vreme kada smo brat i ja rodjeni zene imale 4 meseca porodiljskog + 4 meseca radile pola radnog vremena. Ne mogu da se zakunem da je info tacan, davno bese kad mi je to rekla.

Kasnije nisam ni ja provela puno vremena pored moje majke, stavise, jedno vreme sam bila s babom i dedom, odvojena od oba roditelja, ali, kao i ti, smatram da sam imala srecno detinjstvo.
E to je ono sto ja smatram i cega se ja secam. Sta se u mom bicu desavalo u prethodnom periodu, to niko ne zna. A cesto se pitam da li neki "zahebi" koje danas imam u glavi ili srcu poticu bas iz tog perioda.

A, slozices se, svi mi imamo neke svoje "zahebe" kojima ne znamo uzrok.
j.bre j.bre 16:06 10.01.2009

Re: divljenje?

Krugolina Borup
Ajde ti sad meni reci, šta će toj bebi da se desi, kakve će posledice ta beba da trpi, zbog toga što se majka dve nedelje nakon porođaja vraća na posao?

Evo sad iznad napisah Scabies bas o tome.

Beba umreti nece, to je sigurno i navici ce se na kakve god okolnosti, ali prirodno je da joj, u tom najranijem periodu, najudobnije bude uz majku. Razloge sam navela u onom, vec jednom kopiranom, komentaru.
scabies scabies 16:19 10.01.2009

Re: divljenje?

A, slozices se, svi mi imamo neke svoje "zahebe"

Slozicu se! Imaju ih i oni cije su majke bile tu 24h i oni cije nisu. Ja na srecu (ili ne) mislim da znam uzrok svojih...i mislim da nisu imali veze sa mojim roditeljima... A cak i da jesu-odavno im je oprosteno!
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:24 10.01.2009

Re: divljenje?

Beba umreti nece, to je sigurno i navici ce se na kakve god okolnosti, ali prirodno je da joj, u tom najranijem periodu, najudobnije bude uz majku.


Pa, uz majku je više nego tri četvrtine vremena!
Zar stvarno misliš da će je "upropastiti" to što manje od četvrtine vremena majka nije fizički uz nju, već neko drugi?
scabies scabies 16:38 10.01.2009

Re: divljenje?

Beba umreti nece, to je sigurno i navici ce se na kakve god okolnosti, ali prirodno je da joj, u tom najranijem periodu, najudobnije bude uz majku.

Da kazem jos nesto dok se nije pojavila Maca22 Prioriteti tek rodjene bebe su: da je sita, da je napojena, da je suva, da joj je toplo, da je nista ne boli... Slazem se da je najprirodnije ocekivati da ce joj te potrebe najadekvatnije zadovoljiti majka (i da joj to nece padati tesko), ali to ne mora da bude pravilo. A posebno ne obaveza!!!
ivana23 ivana23 16:39 10.01.2009

Prvi primer - pre tri dana

Francuska ministarka pravde na poslu pet dana nakon porođaja
Autor: Tanjug | 07.01.2009. - 15:03

Ministar pravde Rašida Dati preuzeće danas dužnosti pet dana nakon što se porodila. Četrdesettrogodišnja ministarka će početi da redovno obavlja svoje obaveze, kao što je ranije najavila, pošto se prošlog petka prvi put porodila i dobila ćerku Zoru.
.....................

Njena trudnoća je dobila veliki publicitet, pošto je ministarka odbila da saopšti ko je otac njenog deteta. To je otvorilo prostor različitim nagađanjima, od kojih su najčešće pominjana imena bivšeg španskog premijera Hozea Marije Aznara, francuskog ministra sporta Bernara Laporta, ali i Fransoa Sarkozija, mlađeg brata šefa države, pa i samog predsednika.

Izvor


chobanica chobanica 16:43 10.01.2009

Re: divljenje?


Zar stvarno misliš da će je "upropastiti" to što manje od četvrtine vremena majka nije fizički uz nju, već neko drugi?


Iz mog iskustva, da sam barem eto tu cetvrtinu vremena provodila sa nekim drugim, ne bi bilo mnogih mojih zaheba.
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:43 10.01.2009

Re: Prvi primer - pre tri dana

Ministar pravde Rašida Dati preuzeće danas dužnosti pet dana nakon što se porodila.


Pa, ova naša ministarka mu onda dođe lenčuga neopevana!
Goran Vučković Goran Vučković 16:44 10.01.2009

Re: Prvi primer - pre tri dana


Njena trudnoća je dobila veliki publicitet, pošto je ministarka odbila da saopšti ko je otac njenog deteta. To je otvorilo prostor različitim nagađanjima, od kojih su najčešće pominjana imena bivšeg španskog premijera Hozea Marije Aznara, francuskog ministra sporta Bernara Laporta, ali i Fransoa Sarkozija, mlađeg brata šefa države, pa i samog predsednika.

Da je muško, reklo bi se: uuuu kakav švaler
j.bre j.bre 16:45 10.01.2009

Re: divljenje?

Krugolina Borup
Zar stvarno misliš da će je "upropastiti" to što manje od četvrtine vremena majka nije fizički uz nju, već neko drugi?

Vec rekoh da ne mislim da ce je "upropastiti", ali mislim da ce joj biti bolje ako je majka uz nju.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 16:46 10.01.2009

Re: Prvi primer - pre tri dana

Da je muško, reklo bi se: uuuu kakav švaler

a u ovom sluchaju shta kazhemo?
scabies scabies 16:47 10.01.2009

Re: Prvi primer - pre tri dana

To je otvorilo prostor različitim nagađanjima, od kojih su najčešće pominjana imena bivšeg španskog premijera Hozea Marije Aznara, francuskog ministra sporta Bernara Laporta, ali i Fransoa Sarkozija, mlađeg brata šefa države, pa i samog predsednika.
A posle neki ovde kazu da je ovo pismo nasrtaj na Ministarkinu privatnost
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:48 10.01.2009

Re: divljenje?

Vec rekoh da ne mislim da ce je "upropastiti", ali mislim da ce joj biti bolje ako je majka uz nju.


Nije pitanje da li će joj biti bolje.
Pitanje je da li će joj biti loše.
Goran Vučković Goran Vučković 16:50 10.01.2009

Re: Prvi primer - pre tri dana

a u ovom sluchaju shta kazhemo?

U ovom slučaju kažemo: "Da je muško, reklo bi se: uuuu kakav švaler"

scabies scabies 17:44 10.01.2009

Re: divljenje?

ali ako se to vec provlaci kroz medije i ako si dozvolila sebi da radis ovako opasnu stvar

Vishnja92, nisam shvatila koju 'opasnu stvar'?
vishnja92 vishnja92 18:14 10.01.2009

Re: divljenje?

Vishnja92, nisam shvatila koju 'opasnu stvar'?

nisi shvatila jer ne zelis, a ja zaista nemam nameru da se vrtim sa svima vama ovde u krug i ponavljam istu stvar na nekoliko razlicitih nacina.

u zivom razgovoru se dogadja da se stvari precuju, zaborave i pogresno shvate. medjutim, ovde vam sve lepo pise i pisace dokrajavremenailidoknepobrisenekoAmen. prema tome - izvoli, citaj.

dovidjenja.
maca22 maca22 19:54 10.01.2009

Re: divljenje?

Krugolina Borup
Sve bih se slozila s tobom da ne pricamo o tek rodjenoj bebi.

Ajde ti sad meni reci, šta će toj bebi da se desi, kakve će posledice ta beba da trpi, zbog toga što se majka dve nedelje nakon porođaja vraća na posao?

Postace pishoticno.

Po psihoanaliticarima.

E i posto ima razlicite ljude koji ga neguju, onda ce ritmicno da se ljulja.
(isto po njima)
maksa83 maksa83 20:06 10.01.2009

Re: divljenje?

I tatina je.

Jeste, ali im laktacija i nije nešto...
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:12 10.01.2009

Re: divljenje?

Postace pishoticno.

Po psihoanaliticarima.

E i posto ima razlicite ljude koji ga neguju, onda ce ritmicno da se ljulja.
(isto po njima)


Kuku, Maco! Ovo su ozbiljne pretnje.
De potkrepi referencama, ljubi te Krugolina.

Znam za ritmično ljuljanje dece koja su lišena DODIRA, ali ne neophodno majčinog dodira, nego dodira uopšte.
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:14 10.01.2009

Re: divljenje?

Jeste, ali im laktacija i nije nešto...


Zato i postoje pumpice. Pa se majka lepo uveče izmuze, a sutra dok je na poslu - beba dobije mleko na bočicu od onog ko je za nju zadužen to vreme. Idealno - od oca.

Ili, pak, žena se može odlučiti da ne doji.
Da, znam, znam, svi znamo - majčino mleko je najbolja stvar.
Opet - na majci je konačna odluka da li će dojiti ili ne.
maca22 maca22 20:23 10.01.2009

Re: divljenje?

Krugolina Borup
Postace pishoticno.
Po psihoanaliticarima.
E i posto ima razlicite ljude koji ga neguju, onda ce ritmicno da se ljulja.
(isto po njima)

Kuku, Maco! Ovo su ozbiljne pretnje.
De potkrepi referencama, ljubi te Krugolina.
Znam za ritmično ljuljanje dece koja su lišena DODIRA, ali ne neophodno majčinog dodira, nego dodira uopšte.

Ne mogu da potkrepim referencama jer nisam procitala na netu, vec od psihologa koje poznajem. Dobro de, nije obavezno da tako ispadne. A ni ne mislim da ce to da se desi.


Ali Krugolina, mislim da nisi shvatila o cemu se ovde radi.
Nisu pretnje (?)
Nije napad na 'majke koje zele i mogu da se vrate na posao'.

Stvar je u tome da OVA majka, verovatno zbog prirode posla MOZE da se vrati. Tako da ne mislim da iko napada nju licno.

Vecina se oseca napadnutim jer se po novinama promovise "ustajanje vec sutradan" (a nismo daleko od onog tradiocionalno i patrijahalno zenomrzackog) a vecina smrtnica realno nema uslove za povrataka na posao.
Jesmo sada mi gore od nje? Ili samo nemamo uslova?
Isto kao i porodjaj, jel smo mi razmazene, ili je ona, zbog prirode posla imala bolji tretman.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 20:34 10.01.2009

Re: divljenje?

Prioriteti tek rodjene bebe su: da je sita, da je napojena, da je suva, da joj je toplo, da je nista ne boli...


nije tacno. vi zaista ne znate mnogo o bebama, ne verujem da ste surovi.

to sto ste nabrojali spada u zadovoljavanje fizioloskih potreba. to se podrazumeva, tj trebalo bi da se podrazumeva.

ali nije dovoljno.

nije dovljno ni stenetu.

kad sam uzimala psa, rekli su mi da ga ne uzmem od mame dok ne napuni tri meseca.

pa kad moze pas, moze i beba. da ima svoju mamu blizu sebe. da joj slusa glas, da joj oseca dodir kad je miluje, ljuljuska... znate li da majke nagonski drze novorodjence na 18 cm od lica jer je gle cuda to bas prava udaljenost da beba vidi mamino lice.

to naravno ne mora da bude osoba koja je rodila bebu, mama moze da bude i tata i baka i tetka, dakle odrasla osoba koja ce da razmenjuje s bebom neznosti, da joj prica, da je mazi.

uostalom, procitajte neku knjigu zaboga, o razvoju beba i sta je vazno u prvim mesecima, pa u prve tri godine i zasto.

i sta biva kad beba suva i nahranjena lezi u tolom krevetu bolnickom *sve sto ste nabrojali. ali bez interakcije.

bebi treba ljubav, sestro.



Krugolina Borup Krugolina Borup 20:34 10.01.2009

Re: divljenje?

Nije napad na 'majke koje zele i mogu da se vrate na posao'.

Stvar je u tome da OVA majka, verovatno zbog prirode posla MOZE da se vrati. Tako da ne mislim da iko napada nju licno.


Jeste ovde bio napad na ministarku, kao i na sve žene koje eventualno reše da se vrate na posao pre isteka porodiljskog bolovanja. Korištene su reči tipa: "zanemarivanje" i "zlostavljanje" deteta.

Kako diskusija odmiče, postaje pak jasno da je takva reakcija uglavnom emotivna iz straha da se to sutra ne nametne kao "standard". Ja taj strah razumem, i protiv sam skraćivanja porodiljskog bolovanja. Međutim, koristiti argumente tipa "zlostavljanje i zanemarivanje deteta" u borbi protiv skraćivanja bolovanja nije u redu i vređa žene koje žele da se ranije vrate na posao.

Mnogo bi iskrenije bilo da žene koje emotivno reaguju na ovakvu odluku ministarke priznaju i sebi i celom svetu da u korenu svega stoji strah da se sutra i one ne nateraju na isto, jer bi njima teško palo odvajanje od deteta, i jer njima treba više od dve nedelje vremena za oporavak od porođaja i adaptaciju na novi ritam života. Njima, dakle - ne bebi!!!

Evo, ja prva priznajem! Meni je trebalo 4 meseca da dođem sebi, 7 meseci da se totalno unormalim. To što ministarka sve to može za samo 2 nedelje - e, to je ono što u meni izaziva osećaj divljenja!
maca22 maca22 20:39 10.01.2009

Re: divljenje?

Krugolina Borup

Jeste ovde bio napad na ministarku, kao i na sve žene koje eventualno reše da se vrate na posao pre isteka porodiljskog bolovanja. Korištene su reči tipa: "zanemarivanje" i "zlostavljanje" deteta.

Pa dobro, ali ja vidim da je takav izraz upotrebila samo jedna osoba. Mozda jer je to bio prvi komentar, pa kao da vuce senku nad svim ostalima..
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:40 10.01.2009

Re: divljenje?

bebi treba ljubav, sestro.


Hoće li beba biti uskraćena za majčinsku ljubav ako od 168 sati nedeljno, 40 sati majka nije pored nje?
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:41 10.01.2009

Re: divljenje?

ja vidim da je takav izraz upotrebila samo jedna osoba.


Di prebroj ispočetka.
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:42 10.01.2009

Re: divljenje?

Ne mogu da potkrepim referencama jer nisam procitala na netu, vec od psihologa koje poznajem.


Znači: rekla-kazala.
Nije u redu da time plašimo majke.
maksa83 maksa83 21:11 10.01.2009

Re: divljenje?

Zato i postoje pumpice. Pa se majka lepo uveče izmuze, a sutra dok je na poslu - beba dobije mleko na bočicu od onog ko je za nju zadužen to vreme. Idealno - od oca.

Ovo, osim što je, da se ne lažemo, prilično smaranje (evo trenutno čujem škripu pumpice) i kako kapiram nije baš najprijatnija stvar na svetu, između ostalog pretpostavlja jednu idiličnu situaciju u kojoj otac može da si priušti da ne radi.

Sad Krugolino, sve su to nečiji validni izbori, ali nemoj da mi praviš od te žene neko čudo heroja, tim pre što mislim da nije izabrala teži put, nego lakši. Znam šta pričam, pošto sam 10 dana sasvim sam kući bio "mama" novorođenčetu dok je mama bila u bolnici (zbog ozbiljnih komplikacija izazvanih nemarom i indolentnošću akušerskog kadra na Zvezdari). Povratak na posao (a koji ume da bude prilično stresan i ume da traje 60 ili više sati nedeljno umesto 40) sam doživeo kao - godišnji odmor. Toliko o tome.

Aj' da poštujemo njen izbor, ali ne mogu da prihvatim da je prirodan.

(Uz rizik da zauzmem Unfuckovo mesto u ovoj rundi, ovo što dr. scabies priča dole o potrebama bebe nema veze sa životom, toliko znam i ja kao muškarac, a izvinjavam se što ne odgovaram njoj direktno, ne mogu da se razapinjem mnogo u ovoj prilično klin vs ploča raspravi).

I razmisli, pa ti si ovde pre 10 dana imala blog o tome kako smo se pretvorili u ovo i ono i odrodili od prirode, a sada treba da zgutamo da je majka koja je otišla na posao dve nedelje posle porođaja - mnogo jaka fora? Nije. To je nešto na šta slegneš ramenima i nastaviš da gledaš svoja posla.
maca22 maca22 21:28 10.01.2009

Re: divljenje?

Krugolina Borup
ja vidim da je takav izraz upotrebila samo jedna osoba.

Di prebroj ispočetka.

Samo jedna. :)
maca22 maca22 21:31 10.01.2009

Re: divljenje?

scabies
Prioriteti tek rodjene bebe su: da je sita, da je napojena, da je suva, da joj je toplo, da je nista ne boli...

I kontakt. Ljubav.
To je potrebno i psu i macki.
maca22 maca22 21:44 10.01.2009

Re: divljenje?

Krugolina Borup
Ne mogu da potkrepim referencama jer nisam procitala na netu, vec od psihologa koje poznajem.
Znači: rekla-kazala.
Nije u redu da time plašimo majke.

U redu je da im posavetujemo da same pitaju psihologe, pa da ne bude samo "rekla-kazala".
maca22 maca22 22:16 10.01.2009

Re: divljenje?

Krugolina Borup
Mnogo bi iskrenije bilo da žene koje emotivno reaguju na ovakvu odluku ministarke priznaju i sebi i celom svetu da u korenu svega stoji strah da se sutra i one ne nateraju na isto, jer bi njima teško palo odvajanje od deteta, i jer njima treba više od dve nedelje vremena za oporavak od porođaja i adaptaciju na novi ritam života. Njima, dakle - ne bebi!!!

Ne, gresis.
I ako bih stala na noge, nameravam da ostanem uz bebu BAS zato sto verujem da je njoj to potebno. Videla sam da to treba psima i mackama koje sam odgajila.

A sto se mene, licno, tice zelim da se promovisem po novinama kao neko ko je OSTAO. I kome je trebala podrska i pomoc. I da mi se bas zato dive.
Bas zato sto se divimo i promovisemo pogresne stvari. A spanska/francuska anti-heroina moze da mi oriba kupatilo dok pevusim bebi.
a.bogdanovic a.bogdanovic 22:26 10.01.2009

Re: divljenje?

Krugolina Borup

Kako diskusija odmiče, postaje pak jasno da je takva reakcija uglavnom emotivna iz straha da se to sutra ne nametne kao "standard". Ja taj strah razumem, i protiv sam skraćivanja porodiljskog bolovanja. Međutim, koristiti argumente tipa "zlostavljanje i zanemarivanje deteta" u borbi protiv skraćivanja bolovanja nije u redu i vređa žene koje žele da se ranije vrate na posao.

Mnogo bi iskrenije bilo da žene koje emotivno reaguju na ovakvu odluku ministarke priznaju i sebi i celom svetu da u korenu svega stoji strah da se sutra i one ne nateraju na isto, jer bi njima teško palo odvajanje od deteta, i jer njima treba više od dve nedelje vremena za oporavak od porođaja i adaptaciju na novi ritam života. Njima, dakle - ne bebi!!!


Sa moje strane to nije strah, vec negodovanje sto se povratak na posao 5 dana ili 14 dana nakon porodjaja predstavlja kao obrazac ponasanja uspesnih zena.

No, ne mislim da je to iz razloga sto iskljucivo ja imam potrebu za duzim periodom adaptacije, vec sto tu potrebu imamo i beba, i ja i moj posao. Svo troje, podjednako i u paketu. I, iskreno, bilo bi najpostenije kada bi se to priznalo. Svaljivati uzrok samo na majke kojima je navodno potrebno vise vremena, al' se one nevaljale kriju iza svojih beba je podjednako jednodimenzionalno i ekstremno koliko je i optuzivanje onih drugih majki za zlostavljanje.


I ne mislim da su zene koje se vrate na posao posle 5 dana od porodjaja junakinje ili vredne divljenja. Bile bi mi junakinje da urade nesto spektakularno u svom poslu i da tome sto rade daju nesvakidasnji doprinos. Ili, bile bi mi junakinje da sjajno odgoje svoju decu. Bile bi mi junakinje i da uspeju i u jednom i u drugom. A to sto su se vratile na posao 5 dana nakon porodjaja - to ne svedoci niti o jednoj od ovih stvari. Cak ni o tome da sjajno obavljaju svoj posao, ma koliko se to zeli predstaviti.


scabies scabies 22:29 10.01.2009

Re: divljenje?

to sto ste nabrojali spada u zadovoljavanje fizioloskih potreba. to se podrazumeva, tj trebalo bi da se podrazumeva.
Eto ni ja sad ne mogu da trazim i googlam, ali zadovoljenje primarnih potreba (fizioloskih) je preduslov svega ostalog, kazu psiholozi. To je baza hijerarhijske piramide. Nisam htela da kazem da ljubav nije vazna za bebe. Vazna je i za odrasle, zaboga! Ali ljubav se ne moze premeriti kvantitativno. Ne zna se koliko sati mazenja, pricanja, drzanja u narucju je potrebno, ili je u medjuvremenu ustanovljeno.
U svakom slucaju htela sam da kazem: najvaznije je da osnovne potrebe bebe (te fizioloske) budu zadovoljene 24h dnevno, a majcinsq neznost mogu dobiti i u onih 16 preostalih sati.
I da ponovim: svima treba ljubav, sestro
EDIT:
i zbog onih koji ne prate kontinuitet: prvo sto sam rekla je: majka ne postoji zbog niza tehnickih stvari-to moze da obavi i neko drugi, majka je za nesto drugo nezamenljiva! A znate za sta-za bezuslovnu ljubav! To je ono sto vise niko sem majke nikome ne moze da pruzi... Ili bar jako tesko i jako retko... Sve druge ljubavi se nekako zasluzuju... I najdublje verujem da osoba koja nije osetila bezuslovnu ljubav-ostaje hendikepirana za ceo zivot...
scabies scabies 22:39 10.01.2009

Re: divljenje?

Znam za ritmično ljuljanje dece koja su lišena DODIRA

A ja znam je da je to posledica nedovoljne stimulacije centra za ravnotezu.
a.bogdanovic a.bogdanovic 22:41 10.01.2009

Re: divljenje?

scabies
to sto ste nabrojali spada u zadovoljavanje fizioloskih potreba. to se podrazumeva, tj trebalo bi da se podrazumeva.
Eto ni ja sad ne mogu da trazim i googlam, ali zadovoljenje primarnih potreba (fizioloskih) je preduslov svega ostalog, kazu psiholozi. To je baza hijerarhijske piramide. Nisam htela da kazem da ljubav nije vazna za bebe. Vazna je i za odrasle, zaboga! Ali ljubav se ne moze premeriti kvantitativno. Ne zna se koliko sati mazenja, pricanja, drzanja u narucju je potrebno, ili je u medjuvremenu ustanovljeno.
U svakom slucaju htela sam da kazem: najvaznije je da osnovne potrebe bebe (te fizioloske) budu zadovoljene 24h dnevno, a majcinsq neznost mogu dobiti i u onih 16 preostalih sati.
I da ponovim: svima treba ljubav, sestro


Kako se na toj hijerarhijskoj piramidi kotira osecaj sigurnosti (za sopstveni zivot)?

I na kojim sredstvima treba majka da bude da bi, nakon 8 sati provedenih na poslu provela i tih 16 sati u pruzanju te majcinske neznosti? Plus jos vreme utroseno do posla i nazad, pa prekovremeni rad - sto da ne, vratila se na posao sama, poslodavac ima svako pravo da od nje ocekuje isto sto i od ostalih zaposlenih. Ili da mu kaze "Znate, ja sam malo i mama, pa ne mogu da ostanem prekovremeno. Al' u principu sam ok, mogu ja to".


scabies scabies 22:50 10.01.2009

Re: divljenje?

ovo što scabies priča dole o potrebama bebe nema veze sa životom, toliko znam i ja kao muškarac
E ovde svi bas vole da cupaju komentare iz opsteg kontexta... Ja sam htela da kazem da postoje teorije (ne moje) po kojima bebi zadovoljavanje primarnih potreba daje osecaj sigurnosti i koje kazu da se beba zato i vezuje najvise za onoga ko joj te potrebe zadovoljava. Ja govorim o lestvici prioriteta, a ne o onome sto je jedino bitno. Ko ne veruje moze da proba da umiri gladnu bebu koja place dodirima-nece da upali. Na zalost mi smo primarno bioloska bica, a tek onda sve ostalo (ko ne veruje neka pita Macu-strucnjaka).
Nego, ako bi ti ili neko drugi mogao da mi objasni kako mogu sliq sa svog kompjutera da ubacim u komentar, bila bih zahvalna!
chobanica chobanica 23:01 10.01.2009

Re: divljenje?

Prvo je uploadujes na neki sajt (tinypic.com recimo) a onda direct url koji ti na sajtu daju prekopiras ovde u boks koji se otvori kada kliknes na drvo.

edit: ili jos lakse, samo prekopiras "IMG Code for Forums & Message Boards" direktno u poruku
scabies scabies 23:01 10.01.2009

Re: divljenje?

Kako se na toj hijerarhijskoj piramidi kotira osecaj sigurnosti (za sopstveni zivot)?

To upravo govorim.
Priroda je zato i stvorila instikte. Oni su vitalni (oni koji nama odrzavaju zivot): glad, zedj, san... i mogu biti oni koji produzavaju vrstu: sexualni, materinski... Tako kaze psihologija. Istina kaze da postoje i socijalni: gregarni (instikt copora), potreba za igrom...
Osecaj sigurnosti i jeste pre svega zadovoljenje primarnih potreba, ne znam sta me pitas...
A mene bas zivcira da predugacko qcam sto je mozda ponekad uzrok nekih pogresnih tumacenja.
A ko moze da bude iskren prema sebi nek' se zapita da li bi mu bilo do ljubavi (dodira, zagrljaja) ako 2 dana nije spavao i jeo i uz sve to je mokar ili bi njegovu 'ljubav' u tom trenutq (bar na kratko) qpio onaj ko bi ga nahranio, napojio, dao mu da se presvuce i zaspi?
scabies scabies 23:04 10.01.2009

Re: divljenje?

Prvo je uploadujes na neki sajt (tinypic.com recimo) a onda direct url koji ti na sajtu daju prekopiras ovde u boks koji se otvori kada kliknes na drvo.

Mnogo ti hvala. Samo me sad malo mrzi da se toliko cimam...
maca22 maca22 23:08 10.01.2009

Re: divljenje?

scabies
Na zalost mi smo primarno bioloska bica, a tek onda sve ostalo (ko ne veruje neka pita Macu-strucnjaka).

Ne vidim razlog za ovakve prozivke, jer se nigde nisam pravila nekakavim strucnjakom. Nisam ni lagala da sam lekar za razliku od tebe.
Ako ti se svadja, sacekaj Unfa.
aquariusoptimist aquariusoptimist 23:08 10.01.2009

Re: divljenje?

Povratak na posao (a koji ume da bude prilično stresan i ume da traje 60 ili više sati nedeljno umesto 40) sam doživeo kao - godišnji odmor


Kako si posten Makso, to svi mladi ocevi rade, ali ne bi priznali ni za zivu glavu.
Pocnu da rade prekovremeno, kazu, treba vise para, nekad istina, mnogo cesce izgovor da pobegnu od dernjave.
scabies scabies 23:15 10.01.2009

Re: divljenje?

Ne vidim razlog za ovakvo podbadanje

Nije bilo neko posebno podbadanje, vise sala-mala. Sto se odma' ljutis...
Nisam ni lagala da sam lekar za razliku od tebe.
Sta sam ja je potpuno nebitno, ali bih volela da mi pokazes gde sam ja rekla da sam lekar. Mogu da se kladim sa tobom u koliko god novca hoces, pred celim ovim svetom sto gleda, da to NIKADA NIKOME na blogu nisam rekla!!! Sto na tvoje razocaranje nikako ne znaci da nisam....
maksa83 maksa83 23:17 10.01.2009

Re: divljenje?

Pocnu da rade prekovremeno, kazu, treba vise para, nekad istina, mnogo cesce izgovor da pobegnu od dernjave.

Pravo da ti kažem, dok nisam dobio decu radio sam redovno 10 i više sati dnevno i navukao sam za to vreme 120 dana neiskorišćenog godišnjeg odmora. No more.

Moja poenta je bila - biti full time majka novorođene bebe je, bre - JAKO zajeban pos'o, i nisam sklon da pravim heroja od nekog ko je to zamenio za nešto drugo.
scabies scabies 23:23 10.01.2009

Re: divljenje?

Uspela sam!
Evo slicica jedne bebe koja je upravo presvucena i nahranjena, zaspala na dlanu onoga ko je nahranio i presvukao (i malo drzao u rukama) a ko joj nije mama.
maca22 maca22 23:31 10.01.2009

Re: divljenje?

maksa83
biti full time majka novorođene bebe je, bre - JAKO zajeban pos'o, i nisam sklon da pravim heroja od nekog ko je to zamenio za nešto drugo.

scabies scabies 23:35 10.01.2009

Re: divljenje?

Nisam ni lagala za razliku od tebe.

Maco, mooolim te, da pronadjes gde sam to rekla ili da se izvinis za klevetu! Mislim, bilo bi lepo.
a.bogdanovic a.bogdanovic 23:38 10.01.2009

Re: divljenje?

scabies
Kako se na toj hijerarhijskoj piramidi kotira osecaj sigurnosti (za sopstveni zivot)?

To upravo govorim.
Priroda je zato i stvorila instikte. Oni su vitalni (oni koji nama odrzavaju zivot): glad, zedj, san... i mogu biti oni koji produzavaju vrstu: sexualni, materinski... Tako kaze psihologija. Istina kaze da postoje i socijalni: gregarni (instikt copora), potreba za igrom...
Osecaj sigurnosti i jeste pre svega zadovoljenje primarnih potreba, ne znam sta me pitas...
A mene bas zivcira da predugacko qcam sto je mozda ponekad uzrok nekih pogresnih tumacenja.
A ko moze da bude iskren prema sebi nek' se zapita da li bi mu bilo do ljubavi (dodira, zagrljaja) ako 2 dana nije spavao i jeo i uz sve to je mokar ili bi njegovu 'ljubav' u tom trenutq (bar na kratko) qpio onaj ko bi ga nahranio, napojio, dao mu da se presvuce i zaspi?


Osecaj sigurnosti nije isto sto i osecaj sitosti usled punog stomaka ili osecaj udobnosti usled cistih pelena.

Osecaj sigurnosti je osecaj da, uprkos tome sto ti se desavaju stresne stvari (a za bebu rodjenje, koje je zapravo njeno otrzanje od sigurne sredine u kojoj je provelo 40 nedelja, jeste stres), tvoj zivot nije ugrozen. Bebe taj osecaj dobijaju kontaktom sa osobom koja im je poznata i koja im je tu sigurnost ranije ulivala. Ovo narocito vazi u prvim danima njenog zivota i majka je u tome nezamenljiva, bez obzira na svu tatinu ljubav i zelju. Bebe prepoznaju majcin glas i njeni otkucaji srca, poznati od ranije dok je bila deo mame, ulivaju joj osecaj sigurnosti.

Ako ce Rasida svom petodnevnom detetu, kojem nesumnjivo ta vrsta zastite jos uvek jeste potrebna jer ne govorimo o 6-mesecnoj ili 1-godisnjoj bebi, tu vrstu sigurnosti zaista da obezbedjuje - onda se ja pitam kako ce ona obavljati svoj tako odgovoran posao, dan za danom? I tu mi svaka prica o herojstvu&junastvu pada u vodu, jer je to sve mazanje ociju. Rasida ce il' da zabusava na svom poslu iako ce ga nominalno i dalje obavljati, il' ce dobar deo posla prebaciti na ljude koji ce preuzeti brigu o detetu. Sto se mene tice, ok - al' da se to onda ne podvodi pod herojstvo i junastvo jer, boze moj, ova zena moze sve, a narocito da se takva odluka ne racionalizuje time da je briga o 5-dnevnoj bebi skup mehanickih radnji koje moze sa podjednakom uspesnoscu bilo koja osoba da obavi.

Za ovaj ostatak...ko je uopste govorio o tome da potreba za osecajem sigurnosti iskljucuje potrebu da se bude sit i cist





omega68 omega68 23:47 10.01.2009

Re: divljenje?

Ovo, osim što je, da se ne lažemo, prilično smaranje (evo trenutno čujem škripu pumpice) i kako kapiram nije baš najprijatnija stvar na svetu, između ostalog pretpostavlja jednu idiličnu situaciju u kojoj otac može da si priušti da ne radi.

Možda je bez veze što mi muškarci pričamo o tome , ali ovo je tačno.Kad sam poneo supruzi TO u bolnicu sreo me je njen lekar i odmah mi rekao da nijedna takva stvar ne valja.Posle sam se setio da mi je zapravo pričao o svom ličnom i iskustvu svoje supruge koji imaju malu decu pa su isprobavali.
Vrlo brzo se pokazalo kao tačno
scabies scabies 23:53 10.01.2009

Re: divljenje?

Ovo narocito vazi u prvim danima njenog zivota i majka je u tome nezamenljiva, bez obzira na svu tatinu ljubav i zelju.

Apsolutno je netacno da beba koja nije sa majkom ima osecaj da joj je zivot ugrozen. A sve i da je tacno ne znam kako je to ustanovljeno, jer tvrdim da se taj strah ne manifestuje (a vi mi recite kako se manifestuje)...
maca22 maca22 23:58 10.01.2009

Re: divljenje?

The infant discovers the world by first creating it. The mother makes what is in fact a dialogue between her and her infant appear to him as a monologue born of his own desire. Phantasy is progressively enriched by the world’s riches, which create in turn the desire to anticipate through increasingly sophisticated hallucination that new reality. Next time, the phantasy will include details of smell, taste, touch, etc., leading to greater enrichment. ‘In this way he starts to build up a capacity to conjure up what is actually available. The mother has to go on giving the infant this type of experience. The process is immensely simplified if the infant is cared for by one person and one technique…not by several nurses’ (P, p153). If there are different mothers, reparative gestures are inhibited and ‘the destructiveness that is basic in human relationships’ becomes inhibited (HN, p72).
chobanica chobanica 00:05 11.01.2009

Re: divljenje?

Ovo narocito vazi u prvim danima njenog zivota i majka je u tome nezamenljiva, bez obzira na svu tatinu ljubav i zelju.


Naravno da je potrebno da majka uspostavi kontakt sa bebom odmah po rodjenju, ali to odmah svakako ne traje mesecima. Sto su deca manja, to se brze adaptiraju. Cak ima smisla da se majka vrati na posao sto pre, jer ako beba navikne da je uz mamu 24 sata, sto je starija to ce odvajanje na nekoliko sati predstavljati veci sok za nju. Narocito ako je jos previse mala da razume da ce se mama vratiti uvece.

Moje licno misljenje.
maca22 maca22 00:06 11.01.2009

Re: divljenje?

a.bogdanovic

Sa moje strane to nije strah, vec negodovanje sto se povratak na posao 5 dana ili 14 dana nakon porodjaja predstavlja kao obrazac ponasanja uspesnih zena.

No, ne mislim da je to iz razloga sto iskljucivo ja imam potrebu za duzim periodom adaptacije, vec sto tu potrebu imamo i beba, i ja i moj posao. Svo troje, podjednako i u paketu. I, iskreno, bilo bi najpostenije kada bi se to priznalo. Svaljivati uzrok samo na majke kojima je navodno potrebno vise vremena, al' se one nevaljale kriju iza svojih beba je podjednako jednodimenzionalno i ekstremno koliko je i optuzivanje onih drugih majki za zlostavljanje.

Potpis.
a.bogdanovic a.bogdanovic 00:23 11.01.2009

Re: divljenje?

scabies
Ovo narocito vazi u prvim danima njenog zivota i majka je u tome nezamenljiva, bez obzira na svu tatinu ljubav i zelju.

Apsolutno je netacno da beba koja nije sa majkom ima osecaj da joj je zivot ugrozen. A sve i da je tacno ne znam kako je to ustanovljeno, jer tvrdim da se taj strah ne manifestuje (a vi mi recite kako se manifestuje)...


Samo pazljivije citanje...novorodjencad ima potrebu da im se stavi do znanja da svi nadrazaji koji dolaze iz sredine, a na koji oni nisu naviknuti, niti su ih ikada ranije iskusili, ne predstavljaju opasnost po njihovu egzistenciju. A njima su nepoznati nadrazaji sve- sve ono sto nama cini uobicajenu svakodnevicu.
Bebe placu i kad su site i kad su ciste i kad ih nista ne boli.
Ali u tom mehanicisticki shvacenom svetu mozda mogu i direktno u skolu da krenu.
a.bogdanovic a.bogdanovic 00:30 11.01.2009

Re: divljenje?

chobanica
Ovo narocito vazi u prvim danima njenog zivota i majka je u tome nezamenljiva, bez obzira na svu tatinu ljubav i zelju.


Naravno da je potrebno da majka uspostavi kontakt sa bebom odmah po rodjenju, ali to odmah svakako ne traje mesecima. Sto su deca manja, to se brze adaptiraju. Cak ima smisla da se majka vrati na posao sto pre, jer ako beba navikne da je uz mamu 24 sata, sto je starija to ce odvajanje na nekoliko sati predstavljati veci sok za nju. Narocito ako je jos previse mala da razume da ce se mama vratiti uvece.

Moje licno misljenje.


To je sve ok, ali samo obrati paznju na to da govorim o bebi koja ima 5 dana. Cak sam i eksplicitno navela da ne govorim o bebi koja ima 6 meseci ili godinu dana, jer je to poptuno druga prica, vec o bebi od 5 dana.
5 dana - znaci nekih 120 sati zivota. Odraslom coveku su od 2 nedelje odmora potrebna prva 4 dana da bi uopste prihvatio ideju da nije na radnom mestu i da bi njegov odmor, mentalni i fizicki, efektivno poceo. Cisto da stavimo u perspektivu.
scabies scabies 00:55 11.01.2009

Re: divljenje?

@maca22
Ja potpuno razumem najnize ljudske porive, ali nikada mi nece biti jasno da li je moguce da ljudi kad ih osete ne osete pomalo i stid zbog istih... Ali, tvoja savest-tvoja stvar.
Lazi slabo trpim i slabo praktiqjem... A ti slaga-optuzujuci mene za laz. I kad vec ti neces da mi kazes gde si to videla, pozivam i sve ostale da ako nadju-jave. A ako nadju-ja cu se tebi izviniti...
Ovo sve pisem ne zato sto nesto jesam ili nisam (a najmanje imam nameru da dokazujem sta jesam i sta nisam), vec zato sto sam bila prva koja se bunila kad su ljudi ovde tvrdili da nesto jesu a pri tome nisu rekli svoje puno ime i prezime. Lako je ovde frljati se titulama, uspesima, desetkama kod Milosa Kalezica, a sve pod pseudonimom... I rekoh jednom prilikom onom Vaqmu (sto je posle nestao) da se ovde svi imaju smatrati za laike dok se suprotno ne dokaze. Kao sto sam rekla da jedini doktori koje znam na blogu jesu: AnaWith... i DrM, ljudi lepo rekli ime i prezime, pa ko sumnja-moze proveriti... Nije da bih da proveravam tvoje desetke, cak nije da ti ne verujem, samo mislim da je ruzno zaklanjati se iza takvih stvari...
Te stoga mozes da mislis i da sam cistacica, kasirka u Maxiju, medicinska sestra, dete, sta god...ali nemoj me optuzivati za lazi, ako to ne mozes da dokazes...

gaston92 gaston92 01:19 11.01.2009

Re: divljenje?

Kao sto sam rekla da jedini doktori koje znam na blogu jesu: AnaWith... i DrM


Kad kazes doktor, je l mislis na MD or PhD ?
chobanica chobanica 01:24 11.01.2009

Re: divljenje?

gaston92
Kao sto sam rekla da jedini doktori koje znam na blogu jesu: AnaWith... i DrM


Kad kazes doktor, je l mislis na MD or PhD ?


Tko jos racuna PhD
gaston92 gaston92 01:54 11.01.2009

Re: divljenje?

Tko jos racuna PhD


Pa da
NNN NNN 02:11 11.01.2009

Re: divljenje?

Nije mi jasno da se ovde ima oko čega raspravljati!
Zar je moguće da neko STVARNO MISLI da ima nešto važnije nego biti uz svoje tek rođeno dete?
vagabunda vagabunda 02:54 11.01.2009

Re: divljenje?


zar je moguce da neko STVARNO MISLI da ima pravo da sudi drugima? /oksimoron nameran, btw/

covece al je na ovom blogu isplivalo patrijarhata (i to na neocekivanim mestima! ), mislim da cu ubrzo pobeci glavom bez obzira. zamisli molim te, zena se usudila da maaalko misli i na sebe! ne-do-pu-sti-vo! ona ima da prestane da postoji cim se dete rodi! ona vise jednostavno nije bitna, u suprotnom je sebicna kucka.

znam nekolicinu dece (sada odraslih) izuzetno "pozrtvovanih" roditelja. vecina vuce zesce traume iz detinjstva. samo da su (roditelji) bili manje "pozrtvovani" i vise "sebicni", svima bi bilo mnogo bolje.



scabies scabies 03:02 11.01.2009

Re: divljenje?

zamisli molim te, zena se usudila da maaalko misli i na sebe! ne-do-pu-sti-vo! ona ima da prestane da postoji cim se dete rodi! ona vise jednostavno nije bitna, u suprotnom je sebicna kucka.

Da ti pravo kazem, sad me malo sramota sto nisam imala petlju da ovo kazem pre tebe. A bas pre par dana (gotovo identicno) rekla jednoj drugarici.
znam nekolicinu dece (sada odraslih) izuzetno "pozrtvovanih" roditelja. vecina vuce zesce traume iz detinjstva. samo da su (roditelji) bili manje "pozrtvovani" i vise "sebicni", svima bi bilo mnogo bolje.

Svi zanmo takve. Videla sam i ovde na blogu neke potencijalno takve...
Eto, da te podrzim pre nego sto poleti drvlje i kamenje!
maca22 maca22 03:08 11.01.2009

Re: divljenje?

vagabunda
covece al je na ovom blogu isplivalo patrijarhata (i to na neocekivanim mestima! ), mislim da cu ubrzo pobeci glavom bez obzira. zamisli molim te, zena se usudila da maaalko misli i na sebe! ne-do-pu-sti-vo! ona ima da prestane da postoji cim se dete rodi! ona vise jednostavno nije bitna, u suprotnom je sebicna kucka.

Ja zaista to ne vidim.
(opet ne vidimo isto )
scabies scabies 03:14 11.01.2009

Re: divljenje?

Ja zaista to ne vidim.

Covece, ima ljudi sa djon-obrazom, neverovatno. Ti koliko ja vidim ne vidis ni kad se tebi neko direktno obrati...
maca22 maca22 04:11 11.01.2009

Re: Prvi primer - pre tri dana

ivana23
Njena trudnoća je dobila veliki publicitet, pošto je ministarka odbila da saopšti ko je otac njenog deteta. To je otvorilo prostor različitim nagađanjima, od kojih su najčešće pominjana imena bivšeg španskog premijera Hozea Marije Aznara, francuskog ministra sporta Bernara Laporta, ali i Fransoa Sarkozija, mlađeg brata šefa države, pa i samog predsednika.

Veseli Sarkozijev kabinet.
ocesneces ocesneces 04:35 11.01.2009

Re: divljenje?

Izvini, ne mogu da prolazim kroz sve komentare, mozda je neko kasnije i ostavio komentar na ovu temu, ali....
Stavovi decijih psihologa na temu bitnosti prisustva majke na dalji psihicki razvoj deteta se bitno razlikuju od tvojih. Mozda ne bi bilo lose ako se vec bavis ovim temama da konsultujes i nekog psihologa, pretpostavljam da bi mogao i da napise neki tekst koji bi eventualno stavila na neki od svojih sledecih blogova bas o ovome.
ocesneces ocesneces 04:39 11.01.2009

Re: divljenje?

Pardon, nisam bila jasna kome se obracam. Krugolini
dolybell92 dolybell92 05:50 11.01.2009

Re: divljenje?

Nisu deca za svakoga.

Malo da post "progleda"... ))


dolybell92 dolybell92 06:14 11.01.2009

Re: divljenje ....

AS YOU KNOW NOW THAT I AM A BABY......I HAVE A RIGHT TO SLEEP ANYWHERE...

viliana viliana 11:30 11.01.2009

Re: divljenje?

"Nemam ništa protiv i potpuno razumem žene koje žele da godinu dana budu sve vreme sa svojim detetom. (Što je, uostalom, moj slučaj). Međutim, protiv sam toga da se majke koje hoće da se vrate na posao što pre proglašavaju zlostavljačima i zanemarivačima svoje dece. TO JEDNOSTAVNO NIJE TAČNO.

E, sad, što smo svi mi odrasli i vaspitavani u konzervativnoj zemlji s konzervativnim shvatanjima, i što će nam decenije i decenije biti potrebne da se tog negativnog programiranja oslobodimo - to je već neka sasvim druga priča."

Smatram da sam jako ambiciozna osoba, i posle tridesetosam godina postala sam majka. To mi je najveci uspeh u zivotu. Sve sto sam postigla je plod moje upornosti, velikog rada i zalaganja. Kada sam se organizovala da pocnem da radim posle tri meseca naisla sam na veliko nerazumevanje u sredini u kojoj radim. Moji prijatelji su u zapadno/evropskim zemljama pocinjali da rade posle tri meseca, moja majka koja me je donela na svet sedamdesetih je posle dva meseca pocela s poslom.
Na zalost, mi smo sredina koja ne prasta uspeh !
Pozdrav Krugolini i svima koji su slobodni da iskazu svoje misljenje
NNN NNN 12:10 11.01.2009

Re: divljenje?

covece al je na ovom blogu isplivalo patrijarhata (i to na neocekivanim mestima! )

ona ima da prestane da postoji cim se dete rodi! ona vise jednostavno nije bitna, u suprotnom je sebicna kucka.
Etiketiranje nepoznatih ljudi nije baš najcivilizovanji oblik komunikacije, a ni najargumentovaniji, ali nije bitno.

Odakle ste sve ovo iščitali, ne znam. Nismo ni najmanje patrijarhalna porodica, ali smo sigurni da je biti uz svoje dete je najlepša moguća stvar na svetu. I za dete, i za roditelje. Ja sam u porodilištu patila i ona dva dana koja nisam provela sa detetom. I neću se vratiti na posao dok god zakonski ne budem morala. Ne zato što
vise nisam bitna,
niti zato što će neko u našoj patrijarhalnoj porodici (btw. i pater familias je sa nama kod kuće i patrijarhalno presvlači upišane pelene) misliti da sam
sebična kučka
već zato što nam je LEPO! I ne mislimo da imam pravo da sudim drugima. Smatram da svako ima pravo da odluči kako će podizati svoje dete, ali sam sigurna u dve stvari:
1. deca koja provode puno kvalitetnog vremena, ispunjenog nežnošću, sa svojim roditeljima su srećna deca;
2. u Srbiji je sve ili..ili; a nije tako... može se u praksi biti dobar i požrtvovan roditelj i imati uspešan i normalan društveni život i karijera (znam dosta takvih, a nadam se da ćemo videti
i ovde na blogu neke potencijalno takve...)

Biljana FN
ps. i ne vidim razlog za divljenje, ni ženi koja se vraća na posao posle 2 dana/ 2 nedelje, kao ni onoj koja ostaje uz dete 2 meseca/ 2 godine/ 20 godina.. sve je to pitanje mogućnosti i ličnog izbora, a ne herojski poduhvat.
NNN NNN 12:17 11.01.2009

Re: divljenje?

da li je i koliko otac vaše dece učestvovao u svakodnevnim aktivnostima i obavezama oko njih, u prvih godinu dana nakon vašeg porođaja?


Evo i ja da odgovorim, mada nisam pitana, ali potpisujem ovo
ako ih radjamo, imamo neku obavezu prema njima. nije beba moja jer sam je ja rodila. to je drugo ljudsko bice prema kome, cinom radjanja, preuzimam dozivotnu odgovornost.
što je Visnja rekla. Maksimalno (ovih 6 meseci) je posvećen i mislim da moje dete ne bi bilo uskraćeno za neženost i sve drugo, sve i da sam se ja vratila na posao posle dve nedelje, ali bih JA bila uskraćena za radost provođenja vremena sa njim, za trenutke kad se smeje (a puno se smeje), kad guče, kad je prvi put uzeo igračku, seo i milion drugih stvari koje se ne mogu opisati rečima. I kao što napisah negde dalje: to je stvar ličnog izbora.. Nije ni za medalju, nije ni za linč...
Biljana FN
chobanica chobanica 14:11 11.01.2009

Re: divljenje?

ali bih JA bila uskraćena


Tacno tako, kao sto i Kru rece. Ako bebi nista ne fali, sta onda mi imamo da osudjujemo majcin izbor da njoj licno ne bude lepo.

Mada svako ima razlicit dozivljaj lepog, ako je zeni posao toliko bitan i voli ga onda joj je lepo da se vrati na njega a sa bebom da provede ostatak vremena.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana