Putovanja

Pravac Budimpešta I

Belius RSS / 10.01.2009. u 01:40

Kako me je vađenje novog pasoša podstaklo da se vratim starom hobiju, putovanjima, reših da sa prijateljima provedem Novu Godinu negde preko. Sledi kratka priča o poseti Budimpešti, kombinacija doživljaja i praktičnih saveta svima koji su namerili u tom pravcu, a ne putuju da bi pregovarali o isporukama gasa... >>>

Prva prednost ove destinacije ukazuje se na samom početku puta: povratna vozna karta Beograd-Budapest-Beograd košta 26 € (plus rezervacija što je dodatnih oko 250 RSD). Voz kao takav i nije loše prevozno sredstvo: putuješ dovoljno dugo da ti dosadi, udobnije je od kombija ili autobusa i niko se od prijatelja ne žali da samo on vozi (osim ako ti mašinovođa nije nekim slučajem prijatelj). Na raspolaganju su dva termina (ujutru i uveče) i dva različita voza. Da li zbog katoličkog Božića koji je prethodio ili je uvek tako, gužve nije bilo pa je sedam i po sati koliko se u proseku putuje, prošlo u ležernoj atmosferi (zajedno sa čuvenim balama koje vam cure iz usta dok spavate u sedećem položaju).

Ako se niste napili sa ukrajinskim sprovodnjikima (čiji je spavaći vagon takođe u kompoziciji) i greškom produžili za Kijev ili za Moskvu, silazite na čuvenu Budapest Keleti stanicu. S obzirom da je na odabir destinacije uticalo i to što smo smeštaj obezbedili kod prijatelja, za one koji nemaju prijatelje u Budimpešti, preporučujem ili da ih pronađu ili da smeštaj potraže u nekom od hostela ili hotela. Cene se kreću od 10 Evra do koliko god možete da potrošite. Od stanice dalje možete kako vam volja, mi smo najčešće/najradije koristili noge i metro za koji se ispostavilo da je vrlo praktičan, pouzdan i bez velike gužve (barem za praznike). Prvu liniju metroa, koja se nalazi na Listi svetske baštine, Mađari su otvorili 1896. godine. I tako dok mi odlučimo koje će nam boje biti Ćira u Beogradu, Budimpešta do 2010. godine dobija četvrtu liniju metroa, a za petu je plan već završen...

Stan našeg domaćina nalazi se na uglu Vaci ulice (Váci utca), što mu dođe nešto kao naša Knez Mihajlova (samo manja ;) -  jedna od glavnih pešačkih zona i ulica sa najviše elitnih radnji stvorenih da isprazne novčanik, što zbog brendirane robe, što zbog skupih suvenira. Odatle smo započinjali svaki „radni dan" svraćajući, umesto na jutarnju kafu, prvo u menjačnicu. Za jedan evro se u proseku dobije oko 258 forinti. Na gornji kurs zaboravite pošto vam neće biti potreban, na kraju ćete sigurno potrošiti sve što ste zamenili - profesionalna deformacija iz perioda kada se masovno šopingovalo po Mađarskoj, pa sada kada su vize redukovale šverc, osećate se nekako i privilegovani, a u isto vreme „dužni" da barem preko grane prenesete koje vino, kobasicu ili krem sir. U svakom slučaju, obratite pažnju kod zamene novca pošto smo primetili da ima menjačnica koje za evro daju mnogo manje forinti, ili „hvataju" turiste na proviziju.

Na svom južnom kraju, Vaci ulica završava ispred Nagy-vásárcsarnok, centralne pijace na kojoj možete pronaći sve potrebne namirnice, pre svega sve moguće vrste mesa na tone. Kao protivteža, na severnom kraju, na trgu Vörösmarty, tokom praznika su bile postavljene velike drvene kućice/tezge, gde ste mogli kupiti od kuvanog vina, preko sarmi za poneti, do šašavih kapa i drugih suvenira - pravi mali vašar sa ciljem da podigne prazničnu atmosferu. S obzirom da nas je umesto tadašnjih beogradskih +10 sačekao debeo minus, uglavnom smo se dogrevali kuvanim vinom. Naravno, pod obavezno je bilo probati i poznati Tokajac, autohtonu sortu belog vina, koje Mađari pominju čak i u svojoj himni. Iskren da budem, ne sećam se da se ikad popilo toliko vina po glavi posetioca, niti da je manje bolela glava.

Čak i bez glavobolje, idealnu relaksaciju posle novogodišnje noći (ili bilo koje druge), predstavlja odlazak u jedno od mnogih javnih kupatila sa termalnom vodom. Mi smo obišli Széchenyi Gyógyfürdo, jedno od najvećih u Evropi, posebno poznato po svojim otvorenim bazenima koji rade i tokom zime. Neopisiv je doživljaj baškariti se u vrućoj vodi dok oko vas lagano proleću pahulje. Sa jedne strane penzioneri igraju šah (u vodi, naravno), na drugoj strani zaljubljeni parovi ispod malih vodopada. Jedna grupa se kikoće u đakuziju, drugi vrište dok ih jaki mlazevi vode vrte u krug u okruglom bazenu. Svi opušteni i dobro raspoloženi, a u vama radost i bezbrižnost predškolskog deteta - brige su ostale ispred vrata. Onda malo sauna na 70 stepeni, pa bazen sa 18, pa inhalacija u sauni sa mentom, pa opuštanje u sauni sa kamilicom. I tako dok ne padne mrak, pa onda opet ;)

Nastaviće se...

Atačmenti



Komentari (20)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dolybell92 dolybell92 02:32 10.01.2009

Pešta

Pre WWII je imala oko 30 zatvorenih bazena za plivanje...
Belius Belius 02:53 10.01.2009

Re: Pešta

kažu da je Mađarska druga u Evropi po broju termalnih izvora...
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:28 10.01.2009

Re: Pešta

kažu da je Mađarska druga u Evropi po broju termalnih izvora...

Verovatno uredjenih. Za ukupan broj nisam siguran
Nenad Celarevic Nenad Celarevic 02:43 10.01.2009

bas lepo

Bas lepo drugar,

ono sto je vazno napomenuti da nije preporucljivo vracati se nocnim vozom.

Posto smo nedavno probali, rekao bih da je previse hladno :)

Belius Belius 02:50 10.01.2009

Re: bas lepo

barem ti ne cure bale dok spavaš, zaleđene su
biće i o tome priče u nastavku...
dolybell92 dolybell92 03:29 10.01.2009

Gerbeaud





Klik na sliku ...
dolybell92 dolybell92 04:22 10.01.2009

Pogled na Dunav...

dolybell92 dolybell92 04:48 10.01.2009

Keleti pályaudvar

The building was constructed in eclectic style between 1881 and 1884 and was one of the most modern railway stations of Europe in that time. It was planned by Gyula Rochlitz and János Feketeházy.
The main façade is adorned with two statues of James Watt and George Stephenson.


dolybell92 dolybell92 05:26 10.01.2009

Budimpešta

jedan od najlepših gradova Evrope, za mene najlepši grad.

Slideshow from Budapest - Pictures
jaksa scekic jaksa scekic 12:29 10.01.2009

Mozda idem lekciju ispred


1.Mongolski restoran

Address: Budapest, XII, Marvany u. 19/a
Phone: 212-1859

Restoran je do bola, ne propustiti, ali tesko je naci mesto treba rezervisati na vreme.
Uplati se suma zaboravio sam koliko, u tu je klopa i pice.(preko nedelje znatno jeftinije)
Klopa je spremljena na ogromnom stolu, nekoliko vrsta mesa koje stoji u raznim sosovima, pa poluobrt stoji nekoliko kuvara koji to sto izaberete i stavite na tanjir peku na plotni pred Vama. Pored mesa, raznih povrca, i drugih cudesa..

Posebno je lepo leti, jer ima bastu.

2. Remiza na kraju grada ili Fatal u novoj Vaci ulici

Rebarca

Sta cu malo sam mator za muzeje

J
Belius Belius 17:02 10.01.2009

Re: Mozda idem lekciju ispred

nema lekcija ni ispred ni iza: čist švedski sto pa ko šta doda )

vrlo konkretna dopuna, nismo bili, verovatno sledeći put, zvuči odlično..

poz
dexter92 dexter92 14:57 10.01.2009

a vize?

Jel i Madjari traze litar krvi?
Salu na stranu, ali kako doci do vize da bi se proveo npr. vikend u Budimpesti, a da nemam tamo rodjake, prijatelje i slicno i koliko to sve kosta (para , vremena i zivaca)?
Belius Belius 16:46 10.01.2009

Re: a vize?

E sad za vize, to je druga priča...

Ne znam da li još uvek Mađari osim Šengena izdaju i vize samo za Mađarsku (što je verovatno jednostavnije dobiti), u svakom slučaju mislim da je procedura pojednostavljena, tj. da Mađari lakše daju turističke Šengen vize (koje koštaju 35 evrića). Jedna od opcija je raspitati se kod turističkih agencija, možda je tako najbezbolnije. Naravno, ko upada u povlašćene kategorije po Sporazumu o viznim olakšicama, ako se malo snađe, može da prođe i gratis i bez mnogo maltretiranja. Ja sam Šengen već imao tako da mi viza nije bila problem...
dexter92 dexter92 15:19 10.01.2009

+

Poslednji put sam u Budimpesti biou maju 2003 tako da nemam skoriji apdejt.
Ono sto nama moze da bude zanimljivo je mislim Westend trzni centar (najveci mol u centralnoj evropi) sa odlicnim fastfudovima u prizemlju i Ikea za koju treba odvoiti jedan dan jer je ogromna i ima najjeftiniji hotdog na svetu :)
Posto sam bio samo par dana nisam stigao da cekiram 'adult ' sadrzaje Budimpeste, a cuo sam da su prilicno raznovrsni ...
jaksa scekic jaksa scekic 15:31 10.01.2009

Re: +

dexter92
Poslednji put sam u Budimpesti biou maju 2003 tako da nemam skoriji apdejt.
Ono sto nama moze da bude zanimljivo je mislim Westend trzni centar (najveci mol u centralnoj evropi) sa odlicnim fastfudovima u prizemlju i Ikea za koju treba odvoiti jedan dan jer je ogromna i ima najjeftiniji hotdog na svetu :)
Posto sam bio samo par dana nisam stigao da cekiram 'adult ' sadrzaje Budimpeste, a cuo sam da su prilicno raznovrsni ...



Kriza u Pesti, ako se moze produzi do Beca, jos 2,5 sati kolima, a viza ista Schengen


J
alexlambros alexlambros 18:44 10.01.2009

e,

pa bas lepo
ja cekam da vidim hocu li dobiti stipendiju za MA u Budimpesti, nisam bio nikada i bas sam se pitao da l' mi je to pametno .... izgleda da je bas dobro tamo
spaskeu spaskeu 21:53 10.01.2009

budim-pesta

Evo i ja danas stigo iz Budimpešte - 3 sata i 15 minuta (nisam baš poštovao ograničenja ). Stvarno vredi otići s obzirom na blizinu.

Mala ispravka - ekskluzivne radnje nisu u Vaci ut, već u Deak ferenc ut. koja seče ovu prvu.
Inače sam zbog žene obišao sve žive tržne centre, pa ako nekog nešto interesuje, nek pita.

Inače sam vizu dobio na šest meseci (doduše imao sam prethodno dosta Šengena i ostalih viza). Procedura u mađarskoj ambasadi je sasvim korektna i bez mnogo čekanja (vizu izdaju za 4 radna dana).
sergey92 sergey92 21:42 11.01.2009

viza


Mađari izdaju šengen vizu sa kojom, naravno, možete po celoj EU.
Za one koji nemaju nikoga da im pošalje garantno pismo, moj savet je da preko sajta Booking.com rezervisu neki jeftin hotel (potrebna vam je važeća VISA kartica) odštampate rezervaciju i podnesete to sa zahtevom za vizu a nakon toga poništite rezervaciju, bez penala naravno...

Što se šopinga tiče, moja preporuka je:
WestEnd center link...
ARENA Plaza - noviji tržni centar sa nižim cenama nego WestEnd
ARKAD - preko puta IKEA

Hrana:
na staroj gradskoj pijaci se jede najbolji gulaš - i najskuplji
Noa caffe & Bar - na nekoliko mesta u gradu (preko puta WestEnd-a npr...)
restorani na "Beogradskom keju"

Smeštaj:
Airport Hotel 4* - na 5km od aerodroma, noćenje 50-ak evra (soba) i besplatan prevoz do aerodroma
Szonyi hotel 3* - 27eur po osobi, jakuzi, sauna...
Hungaria hotel 4* - povoljna cena, odlicna lokacija (kod žel. stanice)
Novotel congres 4* - mirno, lepo...

Toliko za sada

Belius Belius 22:30 11.01.2009

Re: viza

Odličan kontribjušn, danke
Unfuckable Unfuckable 11:08 12.01.2009

odličan

i informativan tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana