drumom ili sumom pitanje je sad?

antioksidant RSS / 08.01.2009. u 22:44

bank of england je danas donela odluku da spusti svoju kamatnu stopu na 1.5%. to je inace najnizi iznos od formiranja te institucije 1694te godine.

Bank of England

 

bank rate had a direct influence on interest rates in the domestic banking system, being the rate at which the bank of england, acting as lender of last resort, would normally lend to members of the discount market against security (e.g. treasury bills and eligible bills)

razlog? ima ih nekoliko ali vecina se krije u ovoj recenici: surveys of retailers and reports from the bank's regional agents imply that consumer spending has weakened


s druge strane narodna banka srbije vec duze vreme podize svoju referentnu kamatnu stopu.

 

referentna kamatna stopa u postupku sprovođenja monetarne politike ima ulogu signalizirajuće kamatne stope, kao i ulogu polazne kamatne stope, pošto se visina osnovnih kamatnih stopa na novčanom tržištu, odnosno koridor kamatnih stopa, utvrđuje prema visini te kamatne stope

od oktobra predprosle godine kada je refstopa bila 9.50% pa do poslednjeg povecanja na 17.75% (novembar 2008me) svasta se izdesavalo i u svetu i kod nas.

 

da li nam se desava isto?

cini mi se da se na "trulome zapadu" pre sveg plase prelivanja finansijske krize na realni sektor (proces koji je vec zapoceo i ciji obim i trajanje niko sa sigurnoscu ne moze predvideti). kada privreda ulazi u recesiju drzava obicno pritiska gas i stimulise potrosnju. novac treba da je jeftin, a "masine" koje stvaraju gdp ne smeju stati.

u srbiji se naravno desava nesto mimo sveta. mi jos uvek bijemo svoje bitke sa inflacijom. magicna rec je stednja. (o tome kako stedeti uz raspojasanu fiskalnu politiku vec ne znam sta reci)

cini mi se da neko gresi. nadam se oni :(

ps:
the european central bank has cut its key interest rate by 1.75 percentage points to 2.5 percent since early october, and may reduce it again next week

 



Komentari (36)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Spiridon Spiridon 23:03 08.01.2009

..

eto prilike sada da predjes sa varijabilne na fiksnu kamatu (10 god) ako imas kredit za gajbu
antioksidant antioksidant 23:31 08.01.2009

Re: ..

eto prilike sada da predjes sa varijabilne na fiksnu kamatu (10 god) ako imas kredit za gajbu

u svakom zlu ima nekog dobra

vazi i obrnuto. nije da nije
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:19 08.01.2009

Dobrodoša' na naslovnu!

A, bre, ova Tajanstvena Urednica, za ove praznike, kano Arsenije Čarnojević, povede veliku Seobu iz Potpalublja na Naslovnu.

Čestitamo!
ps: u ove novčane priče ti se ič ne razumem. Čekam neki blog o zdravstvu da se uključim ko čovek. Pardon, žena.
antioksidant antioksidant 23:30 08.01.2009

Re: Dobrodoša' na naslovnu!

Čestitamo!

hvala :)
reanimator reanimator 23:23 08.01.2009

...

s druge strane narodna banka srbije vec duze vreme podize svoju referentnu kamatnu stopu.

A ko zna šta sve možemo da očekujemo. Mislim...Dinkić je sad demonstrativan, a neki kad su demonstrativni, momentalno postanu subverzivni.
antioksidant antioksidant 23:30 08.01.2009

Re: ...

Dinkić

vidis - on utice na povecanje referentne kamatne stope divljanjem u fiskalnoom sektoru.

koliko god mi ovakva jelasiceva politika bila cudna - priznajem da su mu opcije uzasno suzene...

mi imamo problem inflacije, samo je pogresno sto je nbs ostavljena kao jedina brana. u njenoj borbi sa cenama ubice se svaki zametak privrede
constrictoria92 constrictoria92 00:41 09.01.2009

Re: ...

koliko god mi ovakva jelasiceva politika bila cudna - priznajem da su mu opcije uzasno suzene...

mi imamo problem inflacije, samo je pogresno sto je nbs ostavljena kao jedina brana. u njenoj borbi sa cenama ubice se svaki zametak privrede


Potpuno si u pravu.

p.s.
cestitam naslovnu!
loader loader 00:57 09.01.2009

Re: ...

Constrictoria:
"p.s."

Slažem se.. :) Mudro :)
Evo, i u slici:
antioksidant antioksidant 12:39 09.01.2009

Re: ...

hvala na cestitkama

@loader - pa nisam se zaposlio u nbs-u ili boe-u pa da me zasipas novcem:)
loader loader 14:40 09.01.2009

Re: ...

antioksidant:
"@loader - pa nisam se zaposlio u nbs-u ili boe-u pa da me zasipas novcem:)
Nije lova samo tamo, u nbs, ili... Ima tu, na primer, i siva ekonomija.. :)
loader loader 00:18 09.01.2009

Dvodecenijska (ekonomska) demagogija

Zemlja u kojoj se i ovi prošli, majski izbori obave u atmosferi utrkivanja stranaka u obećanjima, a ta obećanja obično kreću od srs-pekare jeftinog hleba koja onda svima ostalima "digne lestvu", ne može da očekuje odgovornu i štedljivu ekonomsku politiku. Stvari su postavljene na ravni iracionalnih predstava o celovitosti državne teritorije, velikih socijalnih obećanja i jedne problematične masovne psihologije koju karakteriše stav da su određene lične beneficije zagarantovane (a ne da treba da budu zavređene). Tako se skoro ni jedan odgovoran ekonomski potez ne može povući, a da to ne bude propraćeno nečijim dušebrižničkim uveravanjima da je bespotrebno ugrožen standard naroda. Kako sve u povratnom dejstvu ima direktne ili odložene političke implikacije, dolazi se na kraju do neke vrste trulog kompromisa između realne ekonomije i ogromnih socijalnih uslovljavanja.
antioksidant antioksidant 12:43 09.01.2009

Re: Dvodecenijska (ekonomska) demagogija

dolazi se na kraju do neke vrste trulog kompromisa između realne ekonomije i ogromnih socijalnih uslovljavanja.

ovo je jedan od kljucnih kamena spoticanja ozdravljenja srpskog ekonomskog tkiva

cak i kad ima jasnih ideja sta i kako treba raditi (desava se) jako je tesko probiti se kroz populizam. svako "skretanje" sa socijalistickog diskursa (niko nece biti na ulici i ostalo) moze jako skupo kostati u glasackom telu.
loader loader 14:56 09.01.2009

Re: Dvodecenijska (ekonomska) demagogija

antioksidant:
"moze jako skupo kostati u glasackom telu.
A to koštanje ponajmanje treba gledati u smislu političkog profita pojedinih stranaka (i ličnog stava prema tim strankama). Preveliko ignorisanje tog "populacionog mehanizma" može na primer učiniti da rezon "stomacima umesto glavama" na kraju dovede do okretanja biračkog mehanizma nekoj demagoško-narodnjačkoj kombinaciji koja bi ovu našu ojađenu državicu, od juna prošle godine po prvi put sasvim okrenutu u pravcu EU, ponovo gurnula u poluizolaciju, usporavanje, čekanje, ksenofobiju i, u krajnoj liniji, dodatno propadanje i ispuštanje i onog ograničenog broja ekonomskih šansi koje nam se nude.
antioksidant antioksidant 15:41 09.01.2009

Re: Dvodecenijska (ekonomska) demagogija

ovu našu ojađenu državicu, od juna prošle godine po prvi put sasvim okrenutu u pravcu EU

optimisto :)
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:48 09.01.2009

Re: Dvodecenijska (ekonomska) demagogija

eto popravio se odmah

"ponovo gurnula u poluizolaciju, usporavanje, čekanje, ksenofobiju i, u krajnoj liniji, dodatno propadanje "
antioksidant antioksidant 18:52 09.01.2009

Re: Dvodecenijska (ekonomska) demagogija

ovu našu ojađenu državicu, od juna prošle godine po prvi put sasvim okrenutu u pravcu EU

ovo boldovano je zazvucalo previse optimisticno

nemam utisak da u srpskoj politickoj eliti (a ona se pita) postoji jasan stav o smeru kretanja (sa prihvatanjemm svih posledica kako pozitivnih tako negativnih)
loader loader 19:19 09.01.2009

Re: Dvodecenijska (ekonomska) demagogija

Primedba zbog "optimizma" je sasvim na mestu. I vama, i meni su jasni razlozi tog opreza !

Nego, bejah optimista i 2000-te, pa...! Kad uporedim tadašnju 2/3 volju da se u stvari čuva staro i današnji kakav-takav, ali ipak kurs da se ide ka EU, onda ne mogu da ne iskažem određene pozitivne stavove. Ne zaboravimo da je Koštunica sa vlasti (bio faktički u kontinuitetu još od 2000.) sišao tek smenom Radeta Bulatovića. Ova nategnuta većina u parlamentu, koja je brodić Srbije okrenula Ka EU (da ne ulazimo u veštinu i brzinu plovidbe), mogla je za još neki minus procenat glasova na izborima lako da bude i takva da nas definitivno okrene od sveg naprednog i definitivno dotuče. A elita..? Elita je takva, jer je mentalitet naš takav (narod se bavi korupcijom na svakom koraku, recimo, voli iracionalnost..). Ne jadikujmo što elita nije bolja, jer to smo mi. Još dugo ona neće biti uočljivo drugačija. Stoga, treba da vidimo šta možemo s ovim što imamo. Inače je priča o eliti kao priča o našem Kosovu. Imaš, a nemaš. Konačno, optimizam ne mora da bude znak nedovoljne kritičnosti, zar ne ? .. :) Kao što ni silna suzdržanost ne mora da bude znak zdrave kritičnosti ...:) Stvari imaju mnogo, mnogo nijansi.
antioksidant antioksidant 19:49 09.01.2009

Re: Dvodecenijska (ekonomska) demagogija

Konačno, optimizam ne mora da bude znak nedovoljne kritičnosti, zar ne ? .. :) Kao što ni silna suzdržanost ne mora da bude znak zdrave kritičnosti ...:) Stvari imaju mnogo, mnogo nijansi.

naravno i dobro je sto mozemo komentarisati brzinu napretka (mada sam ja i po pitanju smera sve veci pesimista ali o tome neki drugi put).

ovaj blog za temu ima nas odnos prema svetskoj ekonomskoj krizi. danas je ponovo bio "sastanak".

nisam optimista. po neki put mi se cini da se ne zeli sagledati. neki put mi se cini da se ne zna sagledati. ali najverovatnije se radi samo o koncepcijskim razlikama.

vera u slobodno trziste ne postoji. sve se svodi na preraspodelu drzavnog intervencionizma (a tu se karte dele na osnovu "politicke moci". privreda se anestezira, ubija se inicijativa, ne razvija se konkurentnost...

i to moze tako dok ima "porodicne srebrnine". a nje sve manje, a stecena prava sve sira i sve veca...

zato se mi bavimo inflacijom. kada dodje recesija bice kasno....


loader loader 23:10 09.01.2009

Re: Dvodecenijska (ekonomska) demagogija

Mene sve nešto prožima utisak da mi kao društvo nemamo kapacitet da se suočavamo sa ozbiljnim problemima. Jedna od stvari koja tu tezu indirektno potvrđuje jeste i naša sklonost ka bežanju u teme koje nisu "društveno ekonomične": vraćanje u istoriju, razvodnjavanje konteksta, političke improvizacije... To je verovatno, jednim delom, bežanje od neprijatne činjenice da se nema moć za rešavanje nevolja. Vlada ni sama ne može da se ponaša racionalno, iz gore već iznetih razloga (socijalna udovoljavanja i mogući politički bumerang). Konačno, ova kriza kod nas, tj. kod vlade, budi ono za šta smo godinama uvežbavani, a to je upravo (i vi ga pomenuste) državni intervencionizam. Još bolja prilika da se primeni princip stranačke podele države, gradova, stranačke podele ulica, vazduha, vode... Nama više nego išta treba svežih investicija, širenje obima proizvodnje i njene konkurentnosti, stvaranje ambijenta pouzdanosti tržišta... Tržišta..? A tek sada je, eto, idealna prilika (možda i izgovor) da država još više bude tutor ekonomije. Ma, ne, i dalje sam, uprkos svemu, blagi optimista.. :)

antioksidant antioksidant 23:23 09.01.2009

Re: Dvodecenijska (ekonomska) demagogija

optimista sam i ja. i to kao pravi optimista - bezrazlozni :)

ova kriza mnogima dobro dodje. nekima da ugodnije "zauzdaju trziste" i "da država još više bude tutor ekonomije". nekima da lakse otvore oci ljudima koje su prave propustene sanse proteklih godina.

recesija ce samo ogoliti stvari i sve cemo jasnije videti. ali sta kada prihvatimo da je car go? ko ce ga i cime obuci?

mi imamo jos samo par godina (jos samo par vrednih firmi iz porosicne srebrnine) i ako ne utrcimo u eu (gde su fondovi) pre nego sto ih skrckamo dolazi nam tesko vreme...

magicna rec je infrastruktura. nista stednja. masine ne smeju stati. jer kada se stane sa bicikle se pada...
loader loader 02:58 11.01.2009

Re: Dvodecenijska (ekonomska) demagogija

ko ce ga i cime obuci?
Prikupi se harač, pa mu se kupe 'aljine..
jesen92 jesen92 01:22 09.01.2009

ako je za utehu

....izgleda da se u celoj ex yu prave suprotni potezi od ostatka sveta a u cilju resavanja finansijske krize...ovde se verovatno svi secaju druga tita i cuvene preporuke o stezanju kaisa....gledala sam na hrt jednu novinarku dopisnicu iz londona koja je pricala o tome kako englezi resavaju problem stimulisanjem potrosnje i smanjenjem kamata i na kraju svog izvestaja zakljucila da englezi rade sve suprotno od onoga sto se radi u hrvatskoj..
antioksidant antioksidant 12:49 09.01.2009

Re: ako je za utehu

jesen92
....izgleda da se u celoj ex yu prave suprotni potezi od ostatka sveta a u cilju resavanja finansijske krize...ovde se verovatno svi secaju druga tita i cuvene preporuke o stezanju kaisa....gledala sam na hrt jednu novinarku dopisnicu iz londona koja je pricala o tome kako englezi resavaju problem stimulisanjem potrosnje i smanjenjem kamata i na kraju svog izvestaja zakljucila da englezi rade sve suprotno od onoga sto se radi u hrvatskoj..

jeseni, potezi koji se sada povlace su manje vise iznudjeni. mi (pod mi mislim i na nas i na hrvate i bosance i makedonce i crnogorce) smo jednostavno sebe doveli u situaciju da je neko drugo ponasanje tesko moguce. svi se nalazimo u slicnim problemima - neko vise neko manje.

privredni sistem je nereformisan, neefikasan, neproduktivan, nefleksibilan, opterecen intervencionizmom drzavnog aparata...

kada je krenula svetska ekonomska kriza (kao posledica finansijske) stvoreno je okruzenje u kome se jasnije vide sve slabosti. slabosti naseg ekonomsko politickog sistema su postale (u stvari tek ce postati) jako vidljive ali sve te slabosti su vec bile tu. sada se samo nalaze pod reflektorima.
dali76 dali76 08:26 09.01.2009

cestitamo

ja se ne razumijem toliko u ekonomiju al s politicke strane cini mi se da relativno populisticka politika vlade ce donjeti konzekvence.....
antioksidant antioksidant 12:51 09.01.2009

hvala

cini mi se da relativno populisticka politika vlade ce donjeti konzekvence.....

mislim da je populisticka politika vlade vec donela ozbiljne kosenkvence. zbog populizma (izmedju ostalog) se nismo dovoljno dobro spremili za negativni ciklus.a on je dosao jaci nego ikada...

loader loader 14:58 09.01.2009

Re: hvala

se nismo dovoljno dobro spremili za negativni ciklus.a on je dosao jaci nego ikada...
Šta tek jadni Španci da kažu, ili Islanđani...? :)
NNN NNN 15:48 09.01.2009

antioksidant

antioksidant antioksidant 18:20 09.01.2009

Re: antioksidant

NNN

Vlasta92 Vlasta92 08:20 12.01.2009

osam

sati...najbolje razumem ova dva komentara
vishnja92 vishnja92 19:01 12.01.2009

Re: osam

a ti citala ostale?
antioksidant antioksidant 21:46 09.01.2009

Cilj Vlade je pravedna raspodela teškoća

e sad se plasim :)

u stvari nerviram se

sastanak se odigrao danas. svi su zadovoljni. to je valjda dobro.

edit: komunizma se izgleda necemo odreci pa da prodje jos 5 decenija. k'o na igli smo.

zeleo sam da cujem sta i kako ce se stvoriti ambijent da slobodni preduzetnicki duh zazivi i prezivi ovo smutno vreme. ne treba mi vise "pravednih raspodela"... kada se ima jedno veliko nista (a tezimo ka tome) lako cemo to "pravedno raspodeliti"

Prioritet Narodne banke Srbije, u ovoj godini, biće prikupljanje domaće štednje, održavanje stabilnosti cena kao i obezbeđivanje kredita privredi, najavio je guverner Radovan Jelašić.

znam da nije mislio to kako zvuci ali zvuci jezovito...

i za kraj da ne bude da "nema svetla u tunelu", izgleda da se mladjani dinkic docepao nekog dobrog udzbenika..

Jedna od mera biće i povećanje investicija u infrastrukturu zajedno sa smanjenjem javne potrošnje u drugim oblastima, dodao je Dinkić.


ulaganje u infrastrukturu je kljuc. infrastrukturni radovi (po definiciji veliki) odrzavaju gdp, podsticu mrezu komitenata i ostavljaju trag u buducnosti... znam da zvuci populisticki ali je daleko bolje od "podsticajnih kredita" koji bi se delili iz paradrzavnih fondova preko novokreiranih agencija....

mada izgleda da je citao na preskok

Dinkić je napomenuo i da će firme koje dobiju podsticajna sredstva morati da se obavežu da održe nepromenjenu zaposlenost i povećaju izvoz,


ali razumem ga... politicar je :) mora se reci nesto i sto lepo zvuci

marco_de.manccini marco_de.manccini 23:07 09.01.2009

Re: Cilj Vlade je pravedna raspodela teškoća

pravednih raspodela

eh, ja se ubih na 18 strana da objasnim kako pravedno raspodeliti stvari, a ti opet imash neshto protiv.

hej, sve shto sam izneo je izmishljeno u usa, belgiji, francuskoj, ... nishta komunizam.
antioksidant antioksidant 23:17 09.01.2009

Re: Cilj Vlade je pravedna raspodela teško

eh, ja se ubih na 18 strana da objasnim kako pravedno raspodeliti stvari,

ti pricas o pravednim proporcijama a on o pravednoj raspodeli teskoca pa ko ima vise i da da vise... to je komunizam

a moram biti protiv - imam anti u imenu :)

ps: nemam vremena da se posvetim tvojim blogovima - zelim to da uradim sa paznjom - zato me nema. potrudicu se da to uradim pre nego sto protekne 7 dana smrti
marco_de.manccini marco_de.manccini 23:21 09.01.2009

Re: Cilj Vlade je pravedna raspodela teško

u jednom si definitvno u pravu (u stvari u vishe, ali ova stvar je ochogledna).

kad nema shta da se deli, lako je pravilno podeliti.
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 14:44 10.01.2009

:)

antioksidant antioksidant 15:07 15.01.2009

novosti i najave

vest:

ecb smanjuje svoju ref stopu za 0.5 procentna poena na 2% (vazi od 21. januara)

najava:

Jelašić je naveo da će sledeće nedelje Monetarni odbor odlučivati o smanjenju referentne kamatne stope, dodajući da je njegov stav da osnovna kamata treba da bude smanjena. „Bliži smo smanjenju referentne kamatne stope nego povećanju“, rekao je Jelašić.

Da li će i za koliko biti smanjena, odlučiće Monetarni odbor posle sagledavanja efekata kursa na kretanje cena i procene kakav će biti privredni rast.

Jelašić je ocenio da je visoka referentna kamata dala rezultate i da bi u suprotnom dinar bio još slabiji i najavio smanjenje repo hartija od vrednosti da bi država finansirala troškove deficita budžeta od 1,5 odsto.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana