O blogu i Bliskom istoku, i rasprodajama u Zari ako stignem

Jelena Milić RSS / 04.01.2009. u 15:13

"Fali mi samo 6 ocena da budem odličan!"

Moj sin, brat Sava, pošto nam je saopštio da neće na polugodištu nece imati ni jednog keca, od čega smo svi redom danima strepeli

Ovo nije prvi put da se u svetu desava nesto big, ili nešto sto ja smatram da je big, al ovaj ulaz u Gazu je definitivno globalno big, samo što nase TV  stanice i drugi outleti  koje do februara  ne izlaze iz NG i Božić šema i beskonačnih repriza tesko da to vide,  i da češće počnem da svraćam na blog, da vidim sta se na blogu kaže. A ono šutnja, osim naravno Jasmine T, al njen ugao je uvek poseban. Ovo nije kritika, ovo je konstatacija. Sećam se Burme, engleska škola,  na primer, pa potegoh ja, iz nekog mog ugla, zaista nisam čekala neku  instrukciji "odozgo" ma šta to bilo, kako insinuira recimo Čovek u belom glede moje izjave da ne znam sta bih napisala o ovome sad. Mislila sam da će o napadima u Bombaju, za mene takođe neviđeno velikim globlanim događajem čije posledice (političke, ne ljudske) nikako neće biti stavljene pod kontrolu samo hapšenjem vinovnika, biti i ovde više reči. Ovo kažem i zato što se globalna  blogosfera usija u takvim momentima, a naša nekako ne prati taj trend. Moža je i ovo nešto o čemu bi mogli da vodimo statistiku, u vremenu svođenja računa, o profilu tema koje doživljavaju pikove. Opet kažem, nije kritika, konstatacija je. Ja blog ne čitam da čujem vest ( mada svaka čast, bilo je momenata kad smo bili i prvi), već reakcije na događaje, stavove o procesima i da upoznam okruženje. Da zajedno pokrenemo stvari, da obaramo referendum za ustav, da lobiramo za svoju opciju, dokle god i druga ima fore da blog u  tu svrhu koristi ako oće ili kapira koliko je moćan, što da ne.  I da podelim neke svoje lične stvari. Često i pišem tako da kombinujem sve to, jer tako vidim blog, taj prostor kao ni jedan  drugi. I život vidim tako.

Ne smeta mi što je naš blog dobio jednu novu komponentu, sve domninantniju doduše -elementarnu česticu-kako sam je ja krstila BLOZON. Zante ono, danima ne mogu da se setim, te jel Ritam srca, ma nije, pa sam lajala da je postao Facebook a znam da nije to  na šta mislim, stepen anonimnosti je suštinska razlika....kako se zvala ta emisija sa porukama lične prirode, pomislila sam  ola evo za sister i mene nove igre tipa ajd brzo al bez Google nabroj 4 skakonice, 7 sekretara SKOJa i to, i sinu mi juče-Ozon! Jer da nema BLOZON momenta možda i ne bi uspeli da napravimo ovoliko dobrih koraka kolektivne prirode i akcija  kao što je podrška Krugolini,  5 parkiću, Doktorima  klovnovima ( svim organizatorima sve čestitke još jedno od srca), etc....I pitam se da li je Nikola Knežević imao stav o tome, o toj globalnoj otuđenosti i nesolidarnosti savremenog čoveka- tako je nekako to sve uprostio- pre ovog  promašaja koji je poslednje  stavio na svoj  blog. A opet, komentari i debata su mi tako dobri, da i meni daju potvrdu da je blog zdrav, tako da kažem, da se u OK atmosferi može demantovati, dati suprotno mišljenje, čestitiati NG pa onda sve po spisku, etc.

Nisam pratila skroz prethodne fajtove ovde  oko Bliskog istoka, ali znam da je bilo teških sa  neprimerenim momentima. Al evo, deca su na Kopu, ja na odmoru, imaću vremena ( i uslova)  da pazim na parohiju, pa da se upustim u avanturu. A vi neki, šta dava kažem, pišem iz glave, niko me ni zavao  ni pisao mi  danima nije, na računima ništa novo, nego ja ko ja, gledam CNN, čitam The Economist i svašta drugo, pa reko da razmenimo utiske o ovome. Polako pre nego zaključite da sam pod uticajem samo  gorespomenutih ( zašto mi niko nikad nije rekao da sam pod uticajem Kurira, a njega čitam najredovnije, ili pod uticajem Dr House)  razmišljam malo svojom glavom i drznem se da često ( reče statistika)  utisake  podelim sa vama. Čitam recimo redovno Sergeja Karaganova, al nisam  pod njegovim uticajem. Vi  pišite  kako vi vidite sve ovo, nije bitno ko ste i zašto to tako pišete, dal vas neko plaća za to il imate normalnu ljudsku potrebu da debatujete i razmenjujete, bitnan je stav koji iznesete.  Ja nemam ni  znanja i hrabrosti toliko da imam definitivan i jasan stav o izraelsko-palestinskom pitanju, osim da mi je kolicina nasilja sa obe strane neshvatljiva i neprihvatljiva,  mogu samo sve da interpretiram iz svog vrednosnog sistema primerenog 21 veku, ali imam kamaru utisaka. Iskreno, ne verujem ni da onaj ko ima mnogo  veće znanje istorije događaja ima mnogo  bolji uvid u to šta i kako dalje. Kad je ovaj sukob u pitanju, mislim da MZ i sve direktno upletene  i opterećuje to imanje "suviše istorije", a premalo konsenzusa sta je prihvatljivo a šta ne u 21 veku i gde na kugli zemaljskoj.  

Prvi i najjači mi je, mimo pomisli opet stotine mrtvih a to jeste prvo što pomislim,   to gledanje rata in vivo a sa ogormne distance, gledam, gledam, i onda...odem da spavam. ( Da li ne činim ništa ili je to večno vraćanje na pitanje kako zaustaviti dovoljano "pranje savesti" i dal mormao svi sve da zaustavljamo, ko treba, dal sam glasajući za nekog prenela deo svoje odgovornosti i za ovo na njega...ah, biće ovo plodna blogovska 2009)  Onaj o tome koliko je nesrazmerno to veliki događaj u svetu i kako kod nas ne zavređuje da probije novogodišnji papir za pakovanje sam već rekla. Neko reče ovde  -smišljen tajming dobar od strane Izraela, aludirajući valjda na NG globlano. Ni otvaranje Olimpijade i to u Kini,  niije bio  loš, zar ne!  Je li rat u Gruziji dao legitimitet ovome sada? Tajming je bio "dobar" i za Bombaj, SAD u tranziciji vlasti. A evo, i  Europa je šutjela do juče mislim. I to je zanimljivo. Da li ste čuli rusku reakciju konkretnu, neku koja nije ovako okruglo pa na ćoše.

"Od suštinskog značaja je da se okončaju patnje civilnog stanovništva na obe strane, da se zaustavi krvoproliće time što će se obezbediti bilateralni prekid vatre... Rusija će nastaviti da energično vrši pritisak u tom cilju", dodaje se u saopštenju.

 Postujte pliz, ja još ne nadjoh, još mi treba da razumem češku izjavu, da li je to stav predsedništva EU ili Češki, proveravam.

 Inače, Švarcenberg tvrdi da je izjava portparola češkog premijera da je izraelski kopneni napad na pojas Gaze "defanzivan, a ne ofanzivan" pogrešno shvaćena.

 Shefer kaze mogao bi NATO pod nekim uslovima, kad bi NATO neko pozvao, al da je to sve na dugom stapu. Al zašto onda kaže. BTW, imajte samo na umu mimo toga šta mislite o meni, Kosovu, Batajnici, Grdelici, da je Mediteran jedno od strateških  mesta realizacije  dalje konsolidacije NATO, i u smislu da li je regionalni ili globalni igrač, i u smislu fokusa misija i operacija. I Srbija ćuti. Neko reče ovde nije pametno da mala zemlja ima stav o svemu! Dal je tako? Mudri Ljubiša Sekulić, moj idol u Forumu za međunarodne odnose mene je učio da upravo velike sile mogu i bez principa, jer imaju recimo nuklearno oružije da pojačaju argument kad je frka, dok malima samo princip i pomaže na duge staze.

 SB naravno- gle čuda nema jedinstven stav o najnovijoj eskalciji sukoba, i ma kako svi cenili globlanu instituciju poput UN, UN nije demokratičan a jeste arhaičan  i potrebna mu je reforma. Do tada, idu krize, za neke UN ima mehanizme i konsenzus, ali ih vidimo sve više za koje i nema. I šta u tim uslovima. Da banalizuje skroz, da li je bolje da pogine oko 500 ( civila i vojnika dve zaraćene strane, bilo koje ) ili broj manji od toga recimo globalnih trupa koje bi zaustavile nasilje, bez obzira ko ih formira. Da li je formiranje mandatorno za sve zemlje čalnice grupe ili dobrovoljno? Kako države same to rešavaju na svom nivou, profi vojskom, ili neprofi sa sooolidnim benificijama? Čemu služe te benificije, ako ne kao kompenzacija za eventulane rizike. Ako se ne rizikuje ekstra, čemu benificije, što ih hirurzi nemaju veće? Sankcije? Kome, kako. I jedni id rugi ih nameću, i najčešće stradaju civili. Civili? Imaju li oni veze sa vlašću koja ih brani-ugrožava-predstavlja....da li je bolje da sukob zaustavi neko koga ne volimo-ne cenimo, al da ga zaustavi, il da sukob traje? Šta je tim civilima pritet u životu?  Neko juče reče ovakvoj izraleskoj vladi ( a koliko je ona slika Izraela, i ima li u svetu bolje alternative od izbora, ne verujem, a ni Čerčil čini mi se) Hamas treba, kao što Hamasu treba ovakva izraelska vlada. Kako je, opet, Hamas, došao na vlast? ( A Nije Toma Nikolić tolko zlo, neka smo ga meinstrimizovali i oprali, zarad čega tačno!)

Meni, opet, najbolji The Economist o svemu ovome. Kad Dr House  još ćuti.

And yet Israel should not be surprised by the torrent of indignation it has aroused from around the world. This is not just because people seldom back the side with the F-16s. In general, a war must pass three tests to be justified. A country must first have exhausted all other means of defending itself. The attack should be proportionate to the objective. And it must stand a reasonable chance of achieving its goal. On all three of these tests Israel is on shakier ground than it cares to admit.

A opet, pošto danima čitam, gledam, evo i pisem o ovom sukobu sada, uhvatila sam sebe da razmišljam i o tome da strujem do Delta  šitija da vidim ima li rasprodaja. Sad dal ću u kolima razmišljati o dometima R2P, to je drugo. Mislim, šta reći, treba mi još samo šest ocena da budem odlična.

 Sretna vam svima Nova godina, čitaćemo se još.  Izmešu opcija kometa ili konstanta ( kontroverzna što bi rekli neki)  nemam dilemu! Fali mi jos samo 6 ocena!



Komentari (224)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

a.andjelkovic a.andjelkovic 15:47 04.01.2009

Borbe u pojasu Gaze

Jos jedan dokaz o kukavicluku,Americke ispostave EU,pod pokroviteljstvom UN,da bi Amerika (SAD) mogla da
svoje unutrasnje probleme zataskava novim sukobima,van svoje teritorije.Uskoro ce i "nasi borci",protivnici kosovskog
mita,uvideti da li su Srbi sa tim mitom,krivci za sva ratna dogadjanja na ovim prostorima ili je proizvodjac,staro
evropsko zlo proterano preko Atlantika,taj nama promovisani Zapad.
Jelena Milić Jelena Milić 15:48 04.01.2009

Re: Borbe u pojasu Gaze

blago vama, vi ste kanda jedini na svetu koji ima jasan stav sta se desava

ps ima li neko ko nije tolika kukavica, neki aktrer, drzava, organizacija, koja po vama ima bolji stav?
a.andjelkovic a.andjelkovic 16:18 04.01.2009

Re: Borbe u pojasu Gaze

Valjda je i vama ocigledno da ima.Za sada Palestinci.
aguero aguero 20:15 04.01.2009

Jelena,Jelena,kiso oko Kragujevca!

blago vama, vi ste kanda jedini na svetu koji ima jasan stav sta se desava

Jelena,Jelena.....Ja nigde u u celoj ovoj papazijaniji od vaseg posta ne videh vas stav.Dakle,sta je vas stav o ovoj vojnoj aktivnosti Izraela.Pozivanje na nedostatak zvanicnih komentara i pozivanje nas,blogera,da komentarisemo,nije dovoljno.Nema Vas u svemu tome!!!
Ili mislite da je dovoljno od Vas sto ste pokrenuli ovu temu....Tu zaslugu imaju samo oni koji su naredili napad!Ovu temu oni su pokrenuli,a ne Vi!

Posle samo 2 minuta skinuli ste mi komentar gde sam izraelsku agresiju nazvao ZLIKOVACKOM!Time ste ubili sopstveni post!Hvala!

Zara je,ipak,prava tema za Vas!
Jelena Milić Jelena Milić 21:36 04.01.2009

Re: Borbe u pojasu Gaze

svi? i hamas lideri, aktiivsti i oni koji to podrzavaju?
Jelena Milić Jelena Milić 21:42 04.01.2009

Re: Jelena,Jelena,kiso oko Kragujevca!

"Posle samo 2 minuta skinuli ste mi komentar gde sam izraelsku agresiju nazvao ZLIKOVACKOM!Time ste ubili sopstveni post!Hvala!"

ja nisam nista brisala. inace, moja uredjivacka politika na mom blogu bi tu vasu ocenu ostavila, jer ste rekli izraelska agresija na ne svi jevreji, ostalo je stvar procene. ne skacite sa zakljucima.

rekoh, najbliza mi je ocena koju je izneo The Economist i glavni deo sam citirala.



nemam jasan i konacan stav, jer mislim da bi to bila simplifikacija. imam preporuke, ideje, u kom pravcu razmatrati pojedine globalne ili regionalne opcije koje bi dale bar neki siri a ne drzavno/pokrert individualni legitimitet reakcijama na ovakve situacije. o tome jako cesto ovde pisem. iskreno, plase me ovde iznesena neka tako nepravedno crno bela misljenja i stavovi.


Zara je,ipak,prava tema za Vas!

steta sto to neko iz glorije recimo ne misli tako, ili naseg cosmo, bila bi bar neka vajda od pisanja

( sta ste o zari i slicnom od mene citali btw, i gde, pa znate da mi to bolje lezi)
pro-life pro-life 21:50 04.01.2009

Re: Jelena,Jelena,kiso oko Kragujevca!

vidi druze meni ubjedljivo najvise skidaju komentare ali to je dobro zanci da si ih isprovocirao ,da ih je zabolilo ,zato nemoj da se iscudjavas nicemu, znasli gde si dosao ... kad se naprimer prica o srebrenici skida se svaki komentar koji pise o kravicama ,bartuncu neodgovara im druze... mislim da kad jedan narod sabije u pojas gaze milion i pol stanovnika iskljucis im vodu struju ,nema hrane ,nema ljekova ,operisu se bez anestezije to je genocid to je nacizam
Jelena Milić Jelena Milić 21:59 04.01.2009

Re: Jelena,Jelena,kiso oko Kragujevca!

ne genralizujte i procitajte komentare ostale

preporucujem moj odgovor coveku u belom, glede tog asta treba raditi za zlocine u istocnoj bosni
gorran2 gorran2 22:05 04.01.2009

Re: Jelena,Jelena,kiso oko Kragujevca!

sabije u pojas gaze milion i pol stanovnika iskljucis im vodu struju ,nema hrane ,nema ljekova ,operisu se bez anestezije to je genocid to je nacizam
Ovo je faktor koji igra značajnu ulogu, a koji se masovno zaobilazi ili falsifikuje.
Naime, arapski narod na teritoriji Palestine trpi već decenijama vojnu i policijsku brutalnost i torturu, kao i kršenje osnovnih ljudskih prava. Milioni izbeglica i decenijama žive u nehumanim uslovima.
To je osnovni činilac koji je zacementirao radikalne stavove među Palestincima, kao i među mnogim drugim Arapima. Amerika je svojom potpuno jednostranom i bezuslovnom podrškom izraelskoj politici sile dobrim delom isprovocirala mržnju na kojoj sad pokušava holivudski inscenirati "rat protiv terorizma" ili "sukob civilizacija" kao svoju novu veliku misiju spašavanja sveta.
Doctor Wu Doctor Wu 22:37 04.01.2009

Re: Jelena,Jelena,kiso oko Kragujevca!

To je osnovni činilac koji je zacementirao radikalne stavove među Palestincima, kao i među mnogim drugim Arapima.

Ovo nije tačno. Arapi nikada Jevrejima nisu priznavali pravo na državu Izrael i to je u korenu konflikta. Englezi su i Arapima i Jevrejima obećali teritoriju Izraela a Arapi su svoje parče teritorije (koja je pre toga bila pod britanskom okupacijom) izgubili u arapsko-izraelskom ratu 1948. godine. To je sukob oko teritorije koji traje praktično 100 godina. Arapi danas koriste Palestince kao oružje u borbi protiv Izraela a od 1979. se u priču umešao i Iran zbog borbe za prestiž u muslimanskom svetu. Inače, Hamas finansiraju radikalni Egipćani i Saudijci (kao što Hezbollah u Libanu finansiraju Iran i Sirija).

Fatah je jedini tu neka vrsta nacionalističke palestinske opcije, protiv koje se bore i radikalni islamisti i izraelski desničari.
gorran2 gorran2 22:48 04.01.2009

Re: Jelena,Jelena,kiso oko Kragujevca!

Sukob jeste dublji i stariji, i prošao kroz razne faze. Zato sam i pokušao da naglasim da je pomoć velikog brata Izraelu radikalizovala stavove Izraela, učinila frustraciju i poraz Arapa dubljim i težim, radikalizovala njihove stavove, i udaljilo mogućnost mirnog - a kamo li pravednog - rešenja u neizvesnu budućnost.
aguero aguero 23:11 04.01.2009

Re: Jelena,Jelena,kiso oko Kragujevca!

( sta ste o zari i slicnom od mene citali btw, i gde, pa znate da mi to bolje lezi)

*novo

Nisam procitao nista Vase o Zari,ali mislim da je neumesno pominjati rasprodaje u Zari,na bilo koji nacin i na bilo kom mestu,ako se u istom postu govori o izraelskom napadu na Gazu.
Ako nista drugo,sam naslov vaseg posta mogao bi da uputi na zakljucak da su Vama sve tri nabrojane stvari u istoj ravni - blog,Bliski Istok i Zara.Ako i jesu,o.k.,ali onda o Bliskom Istoku pisite na kraju,.....ako stignete.
lidiaz lidiaz 23:14 04.01.2009

Re: Jelena,Jelena,kiso oko Kragujevca!

Samo sto je u samom pocetku sukoba, kasnih cetrdesetih, taj veliki brat bio SSSR, koji je preko Cehoslovacke i Jugoslavije naoruzavao Izrael.
Tek negde sezdesetih su ulogu velikog brata preuzeli Amerikanci.
Radikalizacija stavova Izraela je posledica holokausta i tremana Jevreja neposredno posle rata. Kada su shvatili da od totalnog unistenja moze da ih zastiti samo sopstvena jaka drzava. Zato u Izraelu, a i medju Jevrejima, osim kod pripadnika omanje religiozne sekte, nema razlike u misljenju da li jaka drzava treba da postoji. Razlike su u misljenjima kolika ta drzava treba da bude.
Na zalost vecina Izraelaca jos nije za drzavu u granicama od pre '67, sto se oslikava u pobednicima na izborima. S druge strane, palestinski terorizam tu ne pomaze, posto se umereni radikalizuju. Dva primera, uoci prethodnih izbora, dok je Sharon jos bio ziv (u nevegetativnom stanju) moj sef me je pitao sta mislim o izborima. Tokom razgovora, on, koji je uvek glasao za levicarske partije, za Meretz (najvise leva parlamenatrna) na prethodnim, rekao je kako razmislja da glasa za Sharonovu partiju. Iz straha i zbog osecaja da je potrebno jako (citaj stap i sargarepa) rukovodstvo, koje ce da popusti kad treba (povlacenje iz Gaze), ali i da odgovori u slucaju napada. To je bilo neposredno posto se Izrael potpuno povukao iz Gaze, i kad su zapoceli raketni napadi.
Drugi primer su nedavne ankete, kada je prvo ojacala opoziiona desnica, a potom i partija Avoda (Laburisti) ciji je predsednik ministar odbrane Barak. Ovi drugi su pokupili glasove Meretza prevashodno.

Za frustraciju Palestinaca, ostali Arapi nisu bas toliko frustrirani, ima mnogo uzroka. Jedan je svakako nehuman zivot, a za sta je Izrael debelo odgovoran. Drugi je i razocaranje u nekad najblize saveznike koji su im, jedan po jedan, okrenuli ledja. To su pre svega Egipat i Jordan, donekle i Sirija, koji su ih svojevremeno uvukli u sukob, a kasnije napustili. Kao i razocaranje u sopstveno rukovodstvo, pre svega lidere PLO, iz koga je nastao Fatah, koji su vise radili na licnom bogacenju nego na dobrobiti sopstvenog naroda.
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:23 04.01.2009

Re: Jelena,Jelena,kiso oko Kragujevca!

To su pre svega Egipat i Jordan, donekle i Sirija, koji su ih svojevremeno uvukli u sukob, a kasnije napustili.

al je zato uz zdušnu pomoć izraela liban izvršio pokolj u izbegličkim kampovima.
kad treba da pokolju palestince, svako im je dobar saveznik.
ej! 3.000 izbeglica. šta ćeš bedniju kategoriju od izbeglica pod šatorima.
koju liban ne bi mogao da izvede bez podrške izraela.
što i sam izrael priznaje.
al ovo je nešto drugo.
ovo je pravedna borba protiv dece.
svaka čast!
Jelena Milić Jelena Milić 23:28 04.01.2009

Re: Jelena,Jelena,kiso oko Kragujevca!

preporucujujem vam da jos jednom procitate post, mozda vam bude jasnije o cemu sam pisala ( o fenomenu tako blizu a tako daleko, tako daleko a tako blizu, i sta mi kao pojedinci mozemo, ili trebamo, i gde su dometi toga...)


a to nije sigurno istorija bliskog istoka, pa ni istorija palestinsko-izraelskog sukoba

inace, blog je dnevnicki zapis, i ja mu tako pristupam, ne kao kolumni o odredjenim temama npr


palilula92 palilula92 23:40 04.01.2009

Re: Jelena,Jelena,kiso oko Kragujevca!

Ako nista drugo,sam naslov vaseg posta mogao bi da uputi na zakljucak da su Vama sve tri nabrojane stvari u istoj ravni


a sta bi sa citanjem bloga dalje od naslova?
ivana23 ivana23 15:59 04.01.2009

БУБАЊ И ШИПКА

Обама би, ако жели да буде прихваћен као објективан брокер блискоисточног мира, Израелу без обзира на „специјалне односе” требало да саопшти да као и свака друга земља мора да одговара за своје акције, да америчка подршка има границе и да САД признају Палестинцима право на живот и – снове.

Лепа блискоисточна добродошлица Бараку Обами. Газа у рушевинама блицкрига, регионални мировни план лежи разбацан у комадима, Махмуду Абасу крајем јануара истиче мандат па ће испарити и оно мало легитимитета који припада палестинском председнику, Израелци ће вероватно у фебруару изабрати владу деснице која ће бити још мање спремна на договоре са Палестинцима.

Да ли је Израел пожурио са оштром интервенцијом у појасу Газе пре инаугурације новог америчког председника у кога неки полажу велике наде верујући да би после катастрофалне политике Џорџа В. Буша балансиранијим приступом нешто могао да учини на Блиском истоку?

Обама би израелским савезницима могао да објасни да ратна опција неће донети толико прижељкивану безбедност. Могао би неким новим уговором да оснажи приврженост САД територијалном интегритету Израела – у замену за спремност Израелаца да уђу у озбиљне разговоре о мировном плану Арапа представљеном још 2002. године.

Bosko Jaksic - ceo tekst
Jelena Milić Jelena Milić 16:00 04.01.2009

Re: БУБАЊ И ШИПКА

tacno, hvala ivana, tu sam procitala o spojenim sudovima
loader loader 18:33 04.01.2009

Re: БУБАЊ И ШИПКА

Jelena, mislim da je šteta da ovaj razigrani blogić
na temu bliskoistočnih ponavljajućih događaja
nema u svom sastavu baš ovu karikaturu:

iz "Gvardijana"
Već sam je postavio juče-preključe na jednom blogu,
ali tako je dobra, da se, evo, može i ponoviti...
vladimir petrovic vladimir petrovic 11:13 05.01.2009

Re: БУБАЊ И ШИПКА

Dobro ukazivanje.

Barak Obama do danas (5. januar) nije ni slovo zucnuo oko ovog sukoba u Gazi, kao da ne postoji.
To nesto govori.

The more things change, the more they are the same.
loader loader 13:00 05.01.2009

Re: БУБАЊ И ШИПКА

Barak Obama do danas (5. januar) nije ni slovo zucnuo oko ovog sukoba u Gazi, kao da ne postoji.
To nesto govori.
Iz njegovog ličnog ugla, nema ni razloga da govori, jer se američka politika na bliskom istoku ni nadalje neće bitno menjati, bar ne skoro. Stoga Obami ništa nije zapelo da se i glasno stopi sa tom činjenicom. Ovako, bar do prvih konferencija za novinare, može da održava poluavangardni imidž koji je navukao u kampanji. Zašto bi ovu sliku o sebi narušavao već sada, ako trenutak "obznane" može da odloži bar još koji dan...
niccolo niccolo 16:02 04.01.2009

Cutanje

I Srbija ćuti


Sad nesto razmisljam, seca li se neko kada je Srbija u poslednjih 20 godina imala stav o bilo cemu sto se nije direktno ticalo Srbije?
Jelena Milić Jelena Milić 16:03 04.01.2009

Re: Cutanje

a imamo li konkretan i jasan stav o necemu sto se tice srbije
niccolo niccolo 16:05 04.01.2009

Re: Cutanje

Jelena Milić
a imamo li konkretan i jasan stav o necemu sto se tice srbije


I to sto kazes!
Jelena Milić Jelena Milić 16:07 04.01.2009

Re: Cutanje

mada...cujem pre neki dan od dece slogan....kosovo je srbija sve ostalo je delta

tu bi se jos i uspostavio lako konsenzus ( i tacniji je od onoga i eu i kosovo )
niccolo niccolo 16:12 04.01.2009

Re: Cutanje

Ja sam uvek govorio da su deca pametnija od odraslih (a narocito su pametna dok ih ne oteraju u skolu, na tom mestu ih totalno zaglupe (barem u Srbiji sa srpskim obrazovnim sistemom)).

Nego, govoreci o deci, od koliko ukupno ocena fali jos 6?
Jelena Milić Jelena Milić 16:13 04.01.2009

Re: Cutanje

osmi razred
niccolo niccolo 16:22 04.01.2009

Re: Cutanje

Smaranje ...mislim, ko ce uciti kad toliko stvari odvracaju paznju...
a.andjelkovic a.andjelkovic 16:24 04.01.2009

Re: Cutanje

Nije imala,a i sada nema i kada se tice Srbije.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 17:53 04.01.2009

Re: Cutanje

Jelena Milić
a imamo li konkretan i jasan stav o necemu sto se tice srbije


Mala zemlja cuti dok njeni stanovnici mrdaju usima. Za to vreme vladajuca kasta osluskuje i razmislja da ;li i sama da zamrda usima, ili da se opredeli i bude adekvatno kompenzovana.
Dolazak nove administracije u Americi pruza mogucnost staroj da jos malo prtomrda dok sasvim (ha,ha,ha) ne ode sa vlasti.
Novu Godinu sam docekala u jednom malom pabu na obali reke u mom gradu na kraju repa Amerike i na TV ekranu koji je bio okacen u uglu zadimljene prostorije, videla bracni par Klinton kako igraju zaljubljeno gledajuci jedno drugo u oci, ili pored, nisam bila sigurna. I sta sam htela da kazem, uvek je sve isto u carstvima moci, samo se lica menjaju. Zelim da verujem da ce sa Obamom da se povrati nada kod ljudi (koja sam ja budala da tako mislim...). Izrael, Palestina, Kosovo, ko jebe narod.
Srecna Nova Godina.
vladimir petrovic vladimir petrovic 11:18 05.01.2009

Re: Cutanje

Srbija ćuti

Sad nesto razmisljam, seca li se neko kada je Srbija u poslednjih 20 godina imala stav o bilo cemu sto se nije direktno ticalo Srbije?


Hm. Bilo bi neprimereno da se Srbija sada istrcava sa stavovima.
U politici (narocito u diplomatiji) nije vazno STA SE KAZE vec KO TO KAZE. Nasa pozicija danas stvarno nije takva da bi to moglo da bude vazno na sirem svetskom planu.

Nas stav se podrazumeva: resavanje sporova mirnim putem.
niccolo niccolo 12:37 05.01.2009

Re: Cutanje

Nas stav se podrazumeva: resavanje sporova mirnim putem.


Pa da, ali bi neko barem i tu prostu rečenicu trebao da iskaže, ovako deluje kao da nismo ni primetili da se bilo šta događa.

Takođe, treba imati u vidu da u našoj zemlji žive i pripadnici islamske vere, pa bi barem zbog njih trebalo da naša vlast "pozove" na prekid vatre sa obe strane i pronalaženje rešenja mirnim putem...
Covek u belom Covek u belom 16:02 04.01.2009

Gaza i sramota raznih

Jest da sam pomenut kako te prozivam, al bar smo po pitanju toga sto se desava u Gazi, nadam se, istomisljenici. A da ponovim da jeste bruka sto su do sada samo 2 osobe sa bloga javno pokrenule pricu, JT i madam Hag i ma koliko se ne slagao sa njima u svemu ostalom, za ovo im svaka cast. A blokada kod nas u medijima jeste posledica nebrige, a ne stvarne namere. Mene mnogo vise brine blokada i cenzura tekstova u stranim medijima, jer tu ocigledno postoji namera da se ne dize previse prasine.
Jelena Milić Jelena Milić 16:05 04.01.2009

Re: Gaza i sramota raznih

Mene mnogo vise brine blokada i cenzura tekstova u stranim medijima, jer tu ocigledno postoji namera da se ne dize previse prasine.


kojim stranim medijima? al dzairi, u zemin zibau, pravdi

na CNN niocemu drugom, joj...

a pratis li kako se nema stava i od strane arapske lige?

sretna ti nova godina i zelim ti jos puno argumentovanih fajtova

PS pazi ovo i oni su primetili isto

SRS i Islamska zajednica u Srbiji osuđuju napad

Srpska radikalna stranka osudila je izraelsku agresiju na palestinsku teritoriju u pojasu Gaze, ali i ponašanje SAD i Evropske unije.

U saopštenju je ocenjeno da se trajan i pravedan mir na Bliskom istoku ne može postići silom i da je jedino rešenje da Izrael okonča svoju okupaciju Palestine i da se uspostavi nezavisna palestinska država.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je takođe najoštrije osudio izraelsko višednevno granatiranje naselja u pojasu Gaze čije su žrtve uglavnom civili, kao i rušenje više desetina džamija na tom području, ocenjujući da ovi napadi prete da izazovu humanitarnu katastrofu.

"Neophdno je da Savet bezbednosti, Organizacija islamske konferencije i Arapska liga preduzmu hitne aktivnosti kako bi se napadi na nedužno stanovništvo zaustavili", piše u saopštenju.



Covek u belom Covek u belom 16:37 04.01.2009

Re: Gaza i sramota raznih

Jelena Milić
na CNN niocemu drugom, joj...
Jest vala o patnjama jadnog izraelskog stanovnistva u blizini (Gaza, Israel residents caught in crossfire of war) i neopohodnosti ulaska u Gazu i sl. Ni reci o patnjama Palestinaca o stotinama mrtvih i o kolosalnim razaranjima o tome sta se radi tom jadnom narodu dole. Licemerje par exellence.

a pratis li kako se nema stava i od strane arapske lige?
Pa nije bas da nema, kasnili su malo sa sastancenjem (zateklo ih u nezgodom trenutku :)) al su imali sastanak 31.12. E sad Saudijci su naravno minirali sve zajednicke osude, al zato Ahmadinedzad nije oskudevao u teskim recima. Problem je sto i arpska liga nije jedinstvena jer ima i previse americkih satelita (Irak, Arabija).

sretna ti nova godina i zelim ti jos puno argumentovanih fajtova
Sretna nova godina takodje uz iste zelje!
Jelena Milić Jelena Milić 17:34 04.01.2009

Re: Gaza i sramota raznih

.
Ni reci o patnjama Palestinaca o stotinama mrtvih i o kolosalnim razaranjima o tome sta se radi tom jadnom narodu dole. Licemerje par exellence


koji ti cnn gledas, ja ceo dan ovaj sa rozmari crc, i reports non stop, ne rade mobilni u gazi, pa e mailovi, pricaju palestinci deo dan

ko sto rekoh timu osmani dole, meni i ta kolicina nasilja i aptnji, koju je pokazao cnn, sasvim dovoljna da mi bude uzasno i da kazme to nije nacin.
djcorto djcorto 17:42 04.01.2009

Re: Gaza i sramota raznih

Jelena Milić
a pratis li kako se nema stava i od strane arapske lige?


Ali pojednici su reagovali ...

http://www.arabianbusiness.com/542364-dubai-ruler-cancels-all-new-year-celebrations

Zanimljivo je procitati komentare na gornjem linku.
djcorto djcorto 17:50 04.01.2009

Re: Gaza i sramota raznih

A evo sta mi pise prijatelj Sirijac:

" ... because it was the other way, there used to be Fat'h in Palestinian
leadership since beginning, but many people felt in the last few years
that those people are exactly like others interested in power,money
etc. so it was a shock that Hamas won in maybe one of the very few
"democratic elections" in the region . so actually it was a little bit
different in this case.and actually ironically maybe it was a the only
free one in the arab region, and suddenly although even that The
Carter Center monitored that , but suddenly when Hamas won, many
countries didn't accept that because it is a " terrorist organization !

and here I quote from the Carter Center

The Carter Center had monitored three Palestinian elections, including
one for parliamentary seats in January 2006. Hamas had prevailed in
several municipal contests, gained a reputation for effective and
honest administration and did surprisingly well in the legislative
race, displacing the ruling party, Fatah. As victors, Hamas proposed a
unity government with Mahmoud Abbas of Fatah as president and offered
to give key ministries to Fatah, including that of foreign affairs and
finance.

Agree that human rights is a thing that the region lacks, but its not
always the issue, for them it was a combination of human rights,
dignity and the right to live! not an easy combination, to be honest.

now the arab leaders? well that is a good joke ! I believe that you
can hardly find any Joe Average that supports them or believe in them.

and what really hurts is as I told you this time even no one can help
them! they are in kind of big jail and thats it ! and none of the
"arab leaders" is welling to change that. for the reasons you have
mentioned ! ..."
Jelena Milić Jelena Milić 21:48 04.01.2009

Re: Gaza i sramota raznih

djcorto,

pismo vaseg poznanika otvara slicne teme koje i ja ovde pokusavam da pokrenem.

kao sto u tekstu rekoh, sta su SAd koji k...legitimizovali hamas ikad ( ko mi sad tomu) ja mislim da cilj uvek ne opravdava sredstva. hamas nije mogao biit lek za korumpirani i nesposobni fatah.

i dobro je sto je ovaj vas poznanik istakao i da je procedura ipak bila uslovno receno demokratska, jer neki ovde od komentatora tvrde da palestinci nemaju nikakv uticaj na hamas, sto mislim da nije tacno, i porede to sa situacijom u srebrenici

Jelena Milić Jelena Milić 22:01 04.01.2009

Re: Gaza i sramota raznih

"Jest vala o patnjama jadnog izraelskog stanovnistva u blizini "


http://www.cnn.com/2009/WORLD/meast/01/04/gaza.humanitarian/index.html
mislim da zaista preterujes oko toga

imas verujem bolje argumente

ali ti se ponasas nekkad skoro onako crno belo spinocano, kako optuzujes neke zapadne medije da rade ( ja na srecu mislim da ne spinuju toliko)
ivana23 ivana23 16:11 04.01.2009

The New York Times


Protesters rallied in Times Square on Saturday against the Israeli attacks on Gaza.

Jelena Milić Jelena Milić 16:23 04.01.2009

Re: The New York Times

al ivana , sta mislis sta oni misle / preduzimaju /kakv im je stav oko ovoga

"Došao je taj trenutak, nema više ni vremena, ni smisla, na razloga čekati. Moramo ih zaustaviti. Ni jedna zemlja na svetu ne bi trpela da je bombarduju sa 80, 90 raketa dnevno", rekao je predsednik Izraela Šimon Peres.
ivana23 ivana23 16:25 04.01.2009

Los Angeles Times


Palestinians carry the body of 4-year-old Lama Hamdan during her funeral in the town of Beit Hanoun, northern Gaza Strip. Two sisters, Lama and Haia Hamdan, were killed earlier Tuesday in Israeli missile attacks in the northern part of the city.
ivana23 ivana23 16:35 04.01.2009

Re: The New York Times

Jelena Milić
al ivana , sta mislis sta oni misle/reduzimaju /kakav im je stav oko ovoga
"Došao je taj trenutak, nema više ni vremena, ni smisla, na razloga čekati. Moramo ih zaustaviti. Ni jedna zemlja na svetu ne bi trpela da je bombarduju sa 80, 90 raketa dnevno", rekao je predsednik Izraela Šimon Peres.

Ako mislis na USA, zeznuto je. Jos nekoliko dana, pa ova administracija daje vruc krompir novoj...
Slazem se sa Jaksicem koji kaze: Да ли је Израел пожурио са оштром интервенцијом у појасу Газе пре инаугурације новог америчког председника у кога неки полажу велике наде верујући да би после катастрофалне политике Џорџа В. Буша балансиранијим приступом нешто могао да учини на Блиском истоку?
Prerano je da bi mi iz naseg "mrtvog ugla" (samo uz medijska saznanja) mogli doneti bilo kakav zakljucak.
Atomski mrav Atomski mrav 16:36 04.01.2009

Re: The New York Times

Zeznuto je? Siguran sam da će oni koji ginu svakodnevno u pojasu Gaze imati razumevanja za "zeznutu" situaciju u SAD. Vade se na izbore kao i naši političari
ivana23 ivana23 16:42 04.01.2009

Re: The New York Times

Atomski mrav
Zeznuto je? Siguran sam da će oni koji ginu svakodnevno u pojasu Gaze imati razumevanja za "zeznutu" situaciju u SAD. Vade se na izbore kao i naši političari

Ko je rekao da je situacija u SAD zeznuta? U stvari jeste, ali mozda za Izrael koji nije siguran u reakciju nove administracije (petpostavka, ogradjujem se).
A da se vade na izbore nije logicno, pa zavrseni su pre dva meseca.
mayo1 mayo1 16:53 04.01.2009

Re: The New York Times

A da se vade na izbore nije logicno, pa zavrseni su pre dva meseca.

Stvar dobrih političkih običaja.
Niti Bush niti Obama do službene inauguracije se neće razbacivati velikim riječima.
Izrael je američki saveznik u tom dijelu svijeta, često obavlja američke prljave poslove i nije za očekivati neku veliku packu ili promjenu američke politike.
Ove događaje treba gledati kroz širu sliku Bliskog istoka, prvenstveno odnos Iran - neke druge arapske zemlje - USA.
Gaza je vrh brijega.
Covek u belom Covek u belom 16:56 04.01.2009

Re: The New York Times

mayo1
Stvar dobrih političkih običaja.
Niti Bush niti Obama do službene inauguracije se neće razbacivati velikim riječima.
Jel to neko pomenuo Hilandar?
vlada dvm vlada dvm 23:09 04.01.2009

Re: The New York Times

ivana23

Atomski mravZeznuto je? Siguran sam da će oni koji ginu svakodnevno u pojasu Gaze imati razumevanja za "zeznutu" situaciju u SAD. Vade se na izbore kao i naši političari Ko je rekao da je situacija u SAD zeznuta? U stvari jeste, ali mozda za Izrael koji nije siguran u reakciju nove administracije (petpostavka, ogradjujem se).A da se vade na izbore nije logicno, pa zavrseni su pre dva meseca.

svi koji očekuju radikalnu promenu politike USA prema Izraelau se varaju. Obama se ič ne pita.
Time Bandit Time Bandit 16:11 04.01.2009

treba sacekati sa "stavovima"


vi ste kanda jedini na svetu koji ima jasan stav sta se desava


a imamo li konkretan i jasan stav o necemu sto se tice srbije


u doba SFRJ-ota imai smo stav o svemu (to sto drugi nisu sceli da cuju to je njihov problem) jer je bio centralizovan i spreman u jednoj kuhinji. Danas, posto nismo sigurni sta se tacno desava, a izbog cega, bolje da sacekamo dok se ne razjasni (tj minimalizujemo stetu od opredeljenja)...


Jelena Milić Jelena Milić 16:15 04.01.2009

Re: treba sacekati sa "stavovima"

"tj minimalizujemo stetu od opredeljenja)..."

tako reci dizemo ruke od principijelne odbrane teriotorijalnog integriteta i suvereniteta i odbrane medjunarodnog prava u globalu ( ili ga postujemo ko u slucaju gruzije, al najvise kad se nas tice

ok, mogli su bar da kazu, zao nam civila, neka UN resava, bilo sta, ipak je dogadjaj
niccolo niccolo 16:19 04.01.2009

Re: treba sacekati sa "stavovima"

bolje da sacekamo dok se ne razjasnj


Hmm...pa ako cekamo da se razjasni onda nece ni biti potrebe za nasim stavom, stvar ce biti razjasnjena...
Atomski mrav Atomski mrav 16:20 04.01.2009

Re: treba sacekati sa "stavovima"

Čemu tolika poređenja Srbije sa svim i svačim što se dešava u svetu? Zašto nije problem stav SAD ali jeste stav (ili izostanak istog) Srbije?
niccolo niccolo 16:23 04.01.2009

Re: treba sacekati sa "stavovima"

Ko kaze da nije problem stav SAD?
Jelena Milić Jelena Milić 16:25 04.01.2009

Re: treba sacekati sa "stavovima"

zato sto je srbija deo sveta , htela to ona ili ne

a i iskreno, pre sam se drznula da ovo sad i vasu reakciju poredim sa reakcijama na napad na gruziju

tamo bas i nije bacano 80 raketa dnevno ninaciju teritoriju
Time Bandit Time Bandit 16:28 04.01.2009

Re: treba sacekati sa "stavovima"


ako cekamo da se razjasni onda nece ni biti potrebe za nasim stavom


da, to bi trebao biti okvir nase spoljna politike, tj najvise koristi bi imali gradjani SRB od takvog pristupa

tako reci dizemo ruke od principijelne odbrane teriotorijalnog integriteta i suvereniteta i odbrane medjunarodnog prava u globalu


da, tacno to, pravimo se englezi a sve u nedostatku pravih informacija (zasto i kako) i podrzavamo medjunarodno pravo koje podrzava vecina od koje zavisimo (EU i SAD)

ok, mogli su bar da kazu, zao nam civila, neka UN resava, bilo sta, ipak je dogadjaj


prvi deo recenice je razlozna reakcija, za drugi posto cemo da sacekamo sa konkretnom reakcijom UN, sacekati i podrzati odluku UN (ako i kada je bude)



Atomski mrav Atomski mrav 16:30 04.01.2009

Re: treba sacekati sa "stavovima"

a i iskreno, pre sam se drznula da ovo sad i vasu reakciju poredim sa reakcijama na napad na gruziju

Nemoj samo ti o Gruziji, pliz...
niccolo niccolo 16:37 04.01.2009

Re: treba sacekati sa "stavovima"

da, to bi trebao biti okvir nase spoljna politike, tj najvise koristi bi imali gradjani SRB od takvog pristupa


Pa ne znam, u tom slucaju nikada ne bismo imali argument tipa "mi smo vas podrzali tad i tad" u odnosu na neke zemlje koje mnogo ne bi zanimalo nesto sto je nama veoma vazno, a recimo prilikom glasanja u UN ili tako nekom slicnom prilikom. Niti bismo mogli da obecamo da cemo ih podrzati u necemu sto je njima vazno, jer bi nasa politika bila da se ne mesamo ni u sta...
Jelena Milić Jelena Milić 16:46 04.01.2009

Re: treba sacekati sa "stavovima"

zasto?

ako je bilo OK uci u gruziju da li je OK uci i u gazu?
Time Bandit Time Bandit 16:57 04.01.2009

Re: treba sacekati sa "stavovima"


Sukob nije u nasem dvoristu (regionu) a u kom slucaju bi se ocekivala nasa pravovremena reakcija (obzirom na nase interese, poznavanje situacije i detalja koji su doveli do novonastale situacije).

Iz tog razloga, sacekati na reakcije i odluke UN-a, i podrzati ih, deluje kao smisleno ponasanje.

Na kraju krajeva uticaj nase reakcije opada kvadratno rastojanju od objekata na koji se odnosi, a o kredibilitetu nasih stavova u poslednjih dvadeset godina ne vredi trositi reci...
Covek u belom Covek u belom 16:58 04.01.2009

Re: treba sacekati sa "stavovima"

Jelena Milić
ako je bilo OK uci u gruziju da li je OK uci i u gazu?
Ako je OK uci u Gazu onda je OK uci i u Srebrenicu, jel tako?
Exitus Letalis Exitus Letalis 19:04 04.01.2009

Re: treba sacekati sa "stavovima"

ako je bilo OK uci u gruziju da li je OK uci i u gazu?

izrael se brani u gazi ko što se srbija branila u kninu i vukovaru.
otud tako glasno ćutanje.

kad je bila ona strahota od cunamija, poslali smo
kamion vode posle dva meseca.

polako ali sigurno.
filvas filvas 19:12 04.01.2009

Re: treba sacekati sa "stavovima"

Ako je OK uci u Gazu onda je OK uci i u Srebrenicu, jel tako?

Ovo je cini mi se, bottom line i za to sledi preporuka.

Izrael je okupirao Pojas Gaze i Zapadnu Obalu Jordana i ucinio zivot na okupiranim teritorijama nesnosnim. Kada ljudi nemaju osnovne uslove za zivot, to je plodno tle za radikalne pokrete kao sto je Hamas.

Izrael je preduzeo ovu akciju da bi osigurao da nece doci do bilo kakvog sporazuma izmedju SAD i Irana, a sto je tema o kojoj se mnogo pricalo kad je izabran Obama.

2700 ranjenih civila i preko 400 mrtvih, sruseni univerziteti i dzamije su zlocini na koje nema odgovora iz tzv. "civilizovanog sveta". To samo jos jednom potvrdjuje da je vase omiljeno tzv "pravo da zastitite" od ugnjetavanja obican instrument u rukama velikih sila, zbog cega mu se male zemlje moraju suprotstaviti svim mogucim sredstvima.

Mene ne cudi Jelena, to sto ponosno isticete da nemate misljenje o bliskoistocnom problemu, posto je to upravo trik kojim se zapravo obezbedjuje dominacija Izraela. Steta je sto ste tako olako prihvatili taj okvir samo zato sto vam zvuci zgodno. Apsolutno je neopravdano nemati misljenje o Palestincima, a imati ga o Albancima.

Inace, ko Al Dzaziru stavlja u isti kos sa Pravdom i Zijemin Zibaoom, ne zna sta prica. Al Dzazira je za CNN uzor objektivnog novinarstva sto je pokazala i barem jedna studija koje su napravili istrazivaci sa Prinstona.
Jelena Milić Jelena Milić 21:31 04.01.2009

Re: treba sacekati sa "stavovima"

"ako je bilo OK uci u gruziju da li je OK uci i u gazu? "
a zasto ne poredjenje sa gruzijom i rusijom? u cemu je razlika?


da li je i tu ISKRIVLJENI i pogresno citirani "koncept prava na zastitu" po vama bio isntrument u rukama velike sile?

ili kako smo to uradili 98/99 na kosovu?

sto se mene tice, i u srebrenicu je trebalo uci, ali je opet pitanje mandata mirovnih misija i legitimnosti humanitarnih intervencija

inace, cub je rekao medijima, nije rekao kojima, a ja pitam kojima, navela sam par worldwide...

mene plasi da neko zna kakvi su redom izvestaji svetskih medija. plasim se i izbegavam takve generalizacije.

sto se mog stava prema palestincima i albancima tice, on je apsolutno isti kao prema kinezima, norvezanima, ili kataloncima

etnicka grupa posebna

a sto se tice srpsko-kosovosko-zapadna medjunarodna zajednica odnosa ili kriza na bliskom istoku, tu vec nemam tako jasan stav.

ipak, mislim da istoriju i okolnosti ovog sukoba znam bolje, cito i po onoj logici, sta citao na drini cupriju, hodao po njoj, i po onome da te vise zanima ono sto direktno utice na tvoj zivot


"2700 ranjenih civila i preko 400 mrtvih, sruseni univerziteti i dzamije su zlocini na koje nema odgovora iz tzv. "civilizovanog sveta". To samo jos jednom potvrdjuje da je vase omiljeno tzv "pravo da zastitite" od ugnjetavanja obican instrument u rukama velikih sila, zbog cega mu se male zemlje moraju suprotstaviti svim mogucim sredstvima."

ovo je prilicno nefer, jer je izvrtanje onoga sro r2p treba da bude. i to nije instrument jedne sile, vec mehanizam koji trazi konsenzus. sto bi ste ili verovatno vec i znate, da samo jednom nesto od obilja amterijla procitate. ali iz nekog razloga vam je bitnije da izvcete.

opet, i glave 5 i glave 7 UN povelja dopustaju po nesto, ali nacin da se sve moze tumaciti u duhu vremena, to je valjda i jedna od pozitivnih strana povelje.




filvas filvas 13:15 05.01.2009

Re: treba sacekati sa "stavovima"

Izraelsko-palestinski konflikt nije toliko komplikovan kakvim zele da ga predstave. Pogledajte mape iz doba britanskog protektorata, iz doba Rata za Nezavisnost, iz doba Sestodnevnog Rata i konacno "Mapu puta" pa cete videti ko je uzurpator.

R2P ne moze da bude to o cemu vi pricate iz prostog razloga sto velike sile nikad nece odustati od svog prava veta. Amerikanci su sad blokirali bilo kakvu raspravu u SB o izraelskom napadu na Gazu, kao sto su i Rusi to uradili tokom sukoba u Juznoj Osetiji. R2P je maska kojom zapad zeli da legitimise svoje pravo da intervenise na "Istoku" i to nema nikakve veze sa humanitarnim razlozima. Monopolizovanje koncepta ljudskih prava im daje mogucnost da presudjuju u tim pitanjima i obezbede svoju hegemoniju i uticaj u svetu.

Ja zaista mislim da je ideja ljudskih prava vredna ideja, ali SAD su je bezocno instrumentalizovale. Dajuci im pravo da se mesaju u stvari drugih zemalja ni na koji nacin necete unaprediti ljudska prava. Ja sam sokiran da vi to ne uspevate da sami uvidite.

Da nije tako, NATO bi sad dao ultimatum Izraelu i mobilisao avijaciju u Indzirliku, u Grckoj i na Kipru. Naravno, potpuno je absurdno tako nesto uopste i pominjati. Vreme je da svoj entuzijazam i veru u univerzalna prava ljudi reflektujete i budete svesni kada to sto pricate doprinosi nominalnom cilju, a kada ste puki instrument jedne monstruozne politicke masinerije koja drzi veci deo sveta u pokornosti putem brutalne sile.

Inace, svima koji mozda nisu gledali odlican palestinsko-holandski film "Pravo u Raj" (Paradise Now) toplo preporucujem da to urade. Secam se da je publika bila toliko ganuta da su ljudi ostali da sede u potpunoj tisini jos desetak minuta posto se film zavrsio.
Atomski mrav Atomski mrav 16:19 04.01.2009

Svi su krivi osim...

E baš si lepo isprozivala i Rusiju i EU, pa čak i Srbiju jer nemaju stav - a šta je stav SAD? O tome ni slova. Osim da su u "tranziciji vlasti"... to je kao izgovor?
Jelena Milić Jelena Milić 16:22 04.01.2009

Re: Svi su krivi osim...

si cuo govor busa u subotu, hamas je kriv :) i da se zustavi sverc oruzija u gazu ( to i nije lose)

malo su kasnili, al eto ti

inace, sta mislis sto u SB nije bilo rezolucije, pa ameri i libija

opet, sta oce ameri -da se u rezoluciji kaze da je hamas teroristicka organizacija

a sta ti mislis?

"Došao je taj trenutak, nema više ni vremena, ni smisla, na razloga čekati. Moramo ih zaustaviti. Ni jedna zemlja na svetu ne bi trpela da je bombarduju sa 80, 90 raketa dnevno", rekao je predsednik Izraela Šimon Peres.

zajebano jel da
Atomski mrav Atomski mrav 16:29 04.01.2009

Re: Svi su krivi osim...

Jelena Milić Jelena Milić 16:30 04.01.2009

Re: Svi su krivi osim...

a za one koji umeju i da citaju sta je napisano

Meni, opet, najbolji The Economist o svemu ovome. Kad Dr House još ćuti.

And yet Israel should not be surprised by the torrent of indignation it has aroused from around the world. This is not just because people seldom back the side with the F-16s. In general, a war must pass three tests to be justified. A country must first have exhausted all other means of defending itself. The attack should be proportionate to the objective. And it must stand a reasonable chance of achieving its goal. On all three of these tests Israel is on shakier ground than it cares to admit.
Atomski mrav Atomski mrav 16:32 04.01.2009

Re: Svi su krivi osim...

Ma sve si spomenula, i CNN i The Economist, i SB UN ali nigde u tvom tekstu nema State Department-a. Gde je njihov "torrent of indignation"?
Jelena Milić Jelena Milić 16:39 04.01.2009

Re: Svi su krivi osim...

pa nasla sam busov/vest pre pola sata, i to ti nesto govri da ameri jos nemaju stav ...to jest nije li ti to indikacija ( mimo tranzicije vlasti) da je izrael mozda preterao? a da je to nacin kako sd kaze!

ili ti mislis da je moj blog toliko bitan pa ako ja previdim stav sd da ce to nesto znaciti, mislim stvarno tesko je bar zvanicne Sd stavove prevideti :)) mora da se spinuje suptilnije od toga ako se oce
Atomski mrav Atomski mrav 16:40 04.01.2009

Re: Svi su krivi osim...

Pa ako isprozivaš sve sem S(A)D, onda je TO spin. Najlakši način da se opravdaš je da optužiš druge...
Jelena Milić Jelena Milić 23:49 04.01.2009

Re: Svi su krivi osim...

http://www.jewishjournal.com/united_states/article/condi_to_aipac_there_must_be_a_palestinian_state_20080603/

kad smo vec kod mog stava o americkom stavu u nacelu, evo jednog koji podrzava

inace, mislim da su izraelci ovim potezom ( a o tome je ovde rec, o ovom potezu, o ovom sukobu) samo dorineli tome, to jest da su pucali sebi u nogu

PS obrati paznju i kome je to rekla
dali76 dali76 16:28 04.01.2009

jungle

Engleski filozof Hobbes posle horora kojeg je iskusio u gradjanskom ratu napisat ce djelo u kome ce postaviti principe realizma ,filozofskog pravca, kome pripadaju rukovodstva danas vodecih zemalja.
Rat I konflikt su deo prirodnog kljudskog stanja , to je nesto u nama duboko usadjeno..
The war is our state of nature…..
Sve je dzungla samo je “nasa” avlija oaza mira I ako je potrebno zbog radi mira u nasoj kuci voditi ratove izvan nase kuce sve je to pravdano Makavijelijem “cilj opravdava sredstvo”….
LBJ : bolje da ratujemo mi u Vijetnamu nego da rat dodje nama”..
Bush: Bolje da ratujemo mi u Iraku nego d aim dopustimo da ovde ratujemo …
Doslo je I vreme globalizacije I pojavio se problem s realizmom …
Gdje su “granice nase avlije (drzave)
Teorija da samo u granicama nase drzave je mir red I stabilnost dok je van toga dzungla gdje se ne zna kako ce biti sutra gdje je sve nepredvidjeno I dozvoljeno postala je problematicna za realiste ,simpaticno nazvane neocons , kojima se eto dopala I ideja liberalne demokratije koja je pak jos vise otvarala mogucnost izlaska u ono sto su donedavno realisti zvali dzunglom..
Onda je dosao Hungtinton s svojim poznatim tekstom “ sukob civilizacija” I rijesenje je nadjeno.
Svijet se podjeliti po civilizacijskim osnovama I naravno stanje reda I mira vlada u “west” do je rest opet dzungla…..
Palestina jeste za realiste dzungla gdje nista nije predvidivo , I gdje je sve dozvoljeno I pravdano…Zrtve su brojke, kollateralna steta na svakom koraku….
Ako cilj opravdava sredstvo onda trebamo traziti sto je ovdje bio cilj , al vec ssam se ispisao I previse……
Jelena Milić Jelena Milić 16:34 04.01.2009

Re: jungle

Onda je dosao Hungtinton s svojim poznatim tekstom “ sukob civilizacija” I rijesenje je nadjeno.


da li je? ili je i to bio netacan/neprecizan odgovor na glupu tezu o kraju istorije? zbog ovakvih stvari npr

He skated over the fact that many of the nastiest clashes take place within civilisations rather than between them: more Muslims die at the hands of their fellow Muslims than die at the hands of “Jews or Crusaders”; and Europeans fought the 20th century’s bloodiest conflicts among themselves.


btw, jedna od stvari koja je i na blogu i sire u srbiji prosla nezapazeno jeste hantingtonova smrt

meni se svidja konstatacija da je spomenuta mu knjiga bila odgovor na liberalni optimizam, koja je tad burno shvacena od nekih, al da kakva vreman idu ona moze da bude bude textbook za liberalni pesimizam

Huntington was a remarkable figure for all sorts of reasons, but most importantly because he was willing to question the excessive liberal optimism of the 1990s. Perhaps the best tribute that can be paid to him now is to question the excessive Huntingtonian pessimism that is now threatening to replace it.
Covek u belom Covek u belom 16:47 04.01.2009

Re: jungle

Jelena Milić
He skated over the fact that many of the nastiest clashes take place within civilisations rather than between them: more Muslims die at the hands of their fellow Muslims than die at the hands of “Jews or Crusaders”; and Europeans fought the 20th century’s bloodiest conflicts among themselves.
Ovakava izjava je pre svega glupa, a zatim i licemerna, s obzirom da bi se ista izjava mogla primeniti na manje vise svaku naciju na svetu, eto recimo potpuno je validno i sledece:
more Americans die at the hands of their fellow Americans than die at the hands of Islamic terrorists and enemies of the USA.
Jelena Milić Jelena Milić 17:00 04.01.2009

Re: jungle

more Americans die at the hands of their fellow Americans than die at the hands of Islamic terrorists and enemies of the USA.


tacno, to gornji citat ( koji sam ja navela) koji je kritika hantingtonovog pristupa i tvrdi.

dakle, dal je vise rusa stradalo od staljinizma ili od islamizma? od staljinizma rekla bih.

vise ukrajinaca stradalo od rusa ili od islama?

i tako redom, i tako redom, ne radi se samo o nacijama vec o civilizacijama ( u tom smislu ww2) ali poklapa se.
Covek u belom Covek u belom 17:09 04.01.2009

Re: jungle

Jelena Milić

tacno, to gornji citat ( koji sam ja navela) koji je kritika hantingtonovog pristupa i tvrdi.

dakle, dal je vise rusa stradalo od staljinizma ili od islamizma? od staljinizma rekla bih.
Hehe, pa to ti je poenta politicke korektnosti. Dozvoljeno je da se medjusobno potamanis, al ne mozes druge da tamanis...
Jelena Milić Jelena Milić 17:36 04.01.2009

Re: jungle

ne nije , u politicku korektnost mi ne diraj. ima nas koji verujemo u to.

Tim Osman Tim Osman 16:38 04.01.2009

"Količina nasilja...

...sa obe strane je neprihvatljiva."

Rekoste vi Jelena i ostadoste živi.

Da li ste videli ovo http://www.liveleak.com/view?i=3b3_1230864719 ?????

O čemu mi ovde pričamo. Ovo je ogoljeni masakr, kao onaj u Libanu.

Sa "obe strane"?

Koliko je poginulo civila u Izraelu od Hamasovih raketa?

Koliko je poginulo Palestinaca u poslednjih par dana? Koliko dece?

http://www.turkishweekly.net/news/62659/57-of-israeli-casualties-in-gaza-in-2009-were-children-428-dead-since-strikes-began.html

Na Srbiju bi bacili neutronsku bombu da se ovako ponašala na Kosovu. Ovo liči na Goražde-Srebrenica akcije VRS u prošlom milenijumu.

Samo što bosanski Srbi nisu imali svetsku štampu i njeno "objektivno izveštavanje" koja bi 1992. pisala nešto tipa "Serb forces tighten grip on Gorazde", bez stavljanja akcenta na masakr civila.

Ako imate želudac, pogledajte gornji link. Mene je sramota.
Jelena Milić Jelena Milić 16:45 04.01.2009

Re: "Količina nasilja...


a od ovoga ?

i dalje smatram da je nasilja suvise na obe strane kroz suvise dug period vremena ( mislim na bliski istok, nista drugo i sire )

slazem se sa vama na apsurdan nacin u jednoj stvari-ja mislim da mz mora da reaguje enrgicnije, da je morala u ruandi, da je u bosni morala ranije



ivana23 ivana23 16:46 04.01.2009

Re: "Količina nasilja...

Tim Osman:

http://www.liveleak.com/view?i=3b3_1230864719

http://www.liveleak.com/view?i=3b3_1230864719
http://www.turkishweekly.net/news/62659/57-of-israeli-casualties-in-gaza-in-2009-were-children-428-dead-since-strikes-began.html

http://www.turkishweekly.net/news/62659/57-of-israeli-casualties-in-gaza-in-2009-were-children-428-dead-since-strikes-began.html
Covek u belom Covek u belom 16:51 04.01.2009

Re: "Količina nasilja...

Jelena Milić

a od ovoga ?
Ne valja ti link, a i da valja, po cemu se dati link razlikuje od svih nasih "rodoljuba" kojih se ti gnusas koji Srebrenicu opravdavaju Kravicama i Bratuncem. Pa ti navodjenjem ovog linka radis bas to. Ako to nisu dupli standardi ja onda ne znam sta su...
Jelena Milić Jelena Milić 16:57 04.01.2009

Re: "Količina nasilja...

cuj, to je sajt izraelskog min spoljnih poslova, u kome se kaze da je od 2000 naovamo poginulo oko 1500 izrelaca civila.

rodoljuba" kojih se ti gnusas koji Srebrenicu opravdavaju Kravicama i Bratuncem


jel moze jedna primer, eno imas statistiku, medju najbrbljivijim sam blogerima, nadji jedna primer takve moje tvrdnje.
( druga je prica ko kave rezultate predstavlja, dal ima pumpanja i stimovanja)

ja samo kazem da je i 1500 izraelaca nedopustivo mnogo. ( kao sto su i sve one zrtve u bombaju strsana stvar za bilo koji cilj te vrste osim konsenzulane antifassiticke borbe ) nista dalje od toga. ne kazem da je izraelska drzava pametno nasla kako da to resi. to nisam rekla.

al, ne mislim ni da je hamas ( koji ima solidno uporiste da se ne lazemo) cvecka kad kaze nikd izrael kao drzava.

nema tu kompromisa ni liderstva ni elita vizionarskih ni na jednoj ni na drugoj strani.

plus je ( ovo sasvim licno) i kolicina verskog i etnickog fanatizma meni nedopustivo melika i nerazumljiva
Tim Osman Tim Osman 17:03 04.01.2009

Re: "Količina nasilja...

Ti stalno pričas "moralo je da se reaguje ranije" kao da zaista postoji "međunarodna zajednica" kojoj je stalo da se ovakve stvari izbegnu.

Da postoji takva volja, takve stvari bi bile izbegnute.

Izrael ne radi ono što radi samo zato što je jak, nego zato što mu se može. A može mu se jel ima lobi koji je najači na svetu i koji svakoga ko se usudi da prozove Izrael zbog fakat genocida nad Palestincima optuži za antisemitizam. Otuda i tolika autocenzura u medijima.

Zašto se scene kao iz snimka koji sam ovde postavio ne puštaju u svakom prilogu o "sukobima" u Gazi?

Na Zapadu? Na B92? Na RTS?

Treba samo pogledati kako izveštavaju zapadni mediji (osim onih u Francuskoj, koji moraju da budu objektivniji da ne bi naljutili svoje građane arapskog porekla pa se u naslovima nađu palestinske žrtve) i pokušati ne osetiti gnušanje, stid i sramotu.

Kao da ih je obučavao Slobodan Jovanović iz Politike Ekspres - samo što ne pišu da su goloruke IDF snage napale ustaške bandite iz Gaze, ne bi me čudilo.

Čekam samo da se javi neki pametnjaković koji će ovde da napiše da je postojanje izraelskog lobija fikcija, da me optuži za antisemitizam, ili još jača kombinacija, da se jave srpski rodoljubi kao ovi iz komentara B92 i da napišu "puna podrška iz Srbije za legitimnu izraelsku akciju protiv muslimanskih terorista i balija."

Ako to nije rasizam, onda ne znam šta je. Ispada da su palestinske žrtve manje vredne od hrišćanskih (evropskih) ili jevrejskih.

Nisko smo pali.

"Israeli Defence Forces" - kakvi carevi spina. Mnogo su jaki.
Covek u belom Covek u belom 17:07 04.01.2009

Re: "Količina nasilja...

Jelena Milić
ja samo kazem da je 1500 izraelaca nedopustivo mnoog. nista dalje od toga. ne kazem da je izraelska drzava pametno nasla kako da to resi. to nisam rekla.
I ja kazem da je 1000 Srba u Kravicama, Bratuncu, Skelanima i okolini nedospustivo mnogo i sta cemo sad. Jel da postupimo prema izraelskim liderima kao prema Karadzicu i Mladicu? Da blokiramo Izreal dok ne isporuci svoje ratne zlocince? Bice to, al limburga meseca kad se sisaju majmuni.
al, ne mislim ni da je hamas ( koji ima solidno uporiste da se ne lazemo) cvecka kad kaze nikd izrael kao drzava.
Ajd podseti me sta kaze Silajdzic?
Ja tvrdim da je trenutna situacija u Gazi direktno uporediva sa ratom u istocnoj Bosni. Opet ponovljam, ako to nisu dupli standardi, ja ne znam sta su.
Jelena Milić Jelena Milić 17:11 04.01.2009

Re: "Količina nasilja...

Mnogo su jaki.


pa sad....

i reci mi da li je i koliko izraelaca do sad poginulo, ajd samo od 2000 naovamo? namerno sam navela ovaj izvor, kao najradiklaniji koji vas moze iritirati. koliko dakle? NIKO?

cuj, ja ne kazem mora se ranije, vec da se moraju traziti mehanizmi, a njih sad nema ili o njima nema konsenzusa...

ja sam mislim ovde prva koja je uvela termin zapadna medjunarodna zajednica, jer vidim da globalne nema bez obzira na UN! a oni bar imaju neke regionalne organizacije poput eu i nato ( vidis i sam da OAJ nema snage u darfuru, sa ili bez UN)

ja zaista nemam univerzalno resenje, samo sam se drznula da jednu opciju o kojoj se u svetu pa i u UN razgovora i koja se definise spominjem u nekim posotvima r2p . sa svim njenim nedovrsenostima, da ne spominjem i problem ogroman pitanja kolaterlanih zrtava.

ali, dopustam sebi da se pitam kako palestinci zrtve vide aktivnosti hamasa!

sto se optubi za antisemitizam i podrske palestincima tice, ovde si si siguran da to neces doziveti, zato sam negde gore i rekla da u ovom problemu ima suvise istorije kao dodatni problem, i da se mora sve stavljati u kontekst bliskog istoka i 21 veka. holokaust ne opravdava drzavni teror drzave izrael ( ja te stvari drzavu i etnicitet gledam posebno) , jer nemacke nema npr.

i sam izrael je nastao kao posledica cionistickih aktivnosti koje su bile slicne hamasovim.

ja zelim da zivim u svetu u kome je robovlasnicko drustvo nekad bilo ok, sad nije

u kome je terorizma nekad bio ok sad nije

Tim Osman Tim Osman 17:22 04.01.2009

Re: "Količina nasilja...

Pokušavam da nađem neki third party link za izraelske žrtve pošto ne verujem zvaničnim ciframa strana u sukobu, it goes without saying.

Istovremeno, i ja kažem "i 15 je mnogo", ali ovde se ne radi o tome.

Dobro si rekla da je Izrael nastao dobrim delom i zahvaljujući terorističkim akcijama cionista pre drugog i posle drugog svetskog rata.

Ali toga je bilo od kako je sveta i veka, samo je razlika u tome što nikada nije snimljen nijedan holivudski ili mainstream film o cionističkim teroristima, a o arapskim na desetine. Pametnom dosta.

Samim tim, ljudima je svejedno kada čuju na primer da je danas stradalo 30 i kusur Palestinaca, među njima ko zna koliko žena i dece, jer im je to strana kultura, dehumanizovana baražom propagande o "zlim muslimanskim fanaticima" koja nas zasipa iz medija već 20-ak godina.

Ta priča jedino nije važila 1992-1995. kada su mudžahedini testerisali glave Srbima u Bosni i krajem osamdesetih, kada je Bžežinski naoružavao Bin Ladenove i Zarkavijeve fanatike da bi isterali Ruse iz Avganistana.

U Iraku je od američke okupacije naovamo, prema nekim procenama, stradalo gotovo milion ljudi.

O čemu pričamo?

Ovde je u pitanju gola sila, genocid nad civilima koji se u Gazi sprovodi godinama i sada masakr tih istih civila, kao i u Libanu.

Hamas tu ide na ruku Izraelu i ponaša se kao Partizani kada pobiju nemačku patrolu, a onda ovi streljaju celo selo, drugo nisam ni očekivao...

Možemo pričati danima o bliskoistočnom problemu, ali poenta je sledeća:

Tamo se nešto događa, mediji bi trebalo da to prenesu, a događa se ovo:

http://www.flickr.com/photos/effarania/

Ništa od toga se ne može videti ni u naslovima, ni u slikama, ni u izveštajima.

Zato možemo da nastavimo da kupujemo na popustima u Zari...
Jelena Milić Jelena Milić 17:23 04.01.2009

Re: "Količina nasilja...

I ja kazem da je 1000 Srba u Kravicama, Bratuncu, Skelanima i okolini nedospustivo mnogo i sta cemo sad


da razdvojimo civilne zrtve od uniformisanih gubitaka koji su u pasurdu zvanom rat legitimni. ( to je uradjeno u srebrenici). mnogi sa kojima sam pricala o istocnoj bosni, kazu da je tu broj diskutabilan zbog toga.

da ne gresimo dusu time sto spinujemo koliko ih je bilo, nema potrebe da pumpamo i 1srpski nevin tu civil je mnogo. al opet, da imamo realnost da kazemo da to i jeste bio gradjanski rat, da je status uniforme i civila komplikovan, ali da znamo da izmene i dopune zenevske konvencije vaze i u unutrasnjim sukobima pa da se toga drzimo. ( dolsedno, i kad je kosovo i policija nasa u pitanju...) da ne trgujemo brojevima vec da skupljamo dokaze. ( a problem je sto kad skupljas dokaze u rs, skupljas i one koji osudjuju karadzica i mladica i ostale "heroje"..)

pa da postujemo ICTY kao ideju i resenje jer drugog nema a kritikujemo mu propuste do neba ukljucujuci i nasera orica ( ovo ja na osnovu razgovora sa ljudima iz tog kraja, licnih, ja nemam podatke) .

pa da se pitamo koliko predmeta ima u BH sudovima nad zrtvama srpskim ( malo, ja sam dozivela sok kad sam pitala poznanika iz ICTY da li ima predstavu, nije imao ni predstavu)

pa da to ne uradimo ko sad za hrvatsku kad dodje potreba za kontramerom, vec zato sto tako i to treba.

da saradjujemo sa tokacom,

da....

Jelena Milić Jelena Milić 17:31 04.01.2009

Re: "Količina nasilja...

Ništa od toga se ne može videti ni u naslovima, ni u slikama, ni u izveštajima.

Zato možemo da nastavimo da kupujemo na popustima u Zari...


iskreno, meni je sasvim dovoljno i ovo sto na cnn od uzasa vidim. i sto slusam od i reports, od ljudi iz gaze. na tom strasnom cnn, meni je i to dosta.

razmisljam o tome. gledam. ali da, sinoc sam gledala, gledala, i gledala, i otisla da spavam.

sta ste vi uradili?

mislite samo o ovome, niste rucali danas ?

ja sam uvela pricu o zari zato sto mislim da u savremnom svetu i nema potrebe da se samo individulani stav i rekacija gledaju ili pokusavaju, to je nefunkcionalno, to je malih dometa, vec da mora dugorocno i kolktivno. a za to se mora biti spreman i na kompromise.
Tim Osman Tim Osman 17:41 04.01.2009

Re: "Količina nasilja...

Ja kao običan građanin mogu samo da lajem ovako na Blogu i to je to.

Da sam javna ličnost, istupanje protiv strane koja u ovom sukobu čini ratne zločine bilo bi career suicide.

I vi to dobro znate.

Ja vas nisam prozivao kada sam pominjao Zaru, uostalom, skidam vam kapu što ste se usudili da kažete pomenete "cionističke akcije", što je, naravno, eufemizam za čisti terorizam, koji se u javnoj sferi ne sme vezivati uz Izrael, jer nije dobro za posao, a bogami ni za zdravlje.

Ja mislim da su Srbi, Arapi, Jevreji, Hrvati, Amerikanci, whoever, ljudi kao i svi ostali.

Zato, kada Srbi ubijaju Muslimane, ja kažem da me je sramota (i bilo me je sramota zbog Prijedora, Srebrenice, Zvornika i drugih slučajeva).

Kada Muslimani ubijaju Srbe, ja isto kažem da je to sramota, a posebno činjenica da se to u zapadnim medijima sramotno prećutkivalo, što je opet poslužilo Slobi da potkrepi svoju priču u globalnoj zaveri protiv Srba.

Kada bombaš samoubica pobije jevrejske ili druge civile gde god, to je zločin.

Ali kada Izrael pod tim izgovorom već godinama vrši genocid na Palestincima (decenijama) koji žive kao Psi u Gazi i drugde, kada sruše pola Libana, kada krše međunarodno pravo preteći da će da rokaju Iran zato što predstavljaju pretnju njegovim interesima, kada preko neokonzervativaca u Bušovoj administraciji (mislim da bi jedan post ovde bio prekratak da se u toj ekipi pobroje izraelski lobisti ili oni sa dvojnim izraelsko-arapskim državljanstvom) izdejstvuju da se pod lažnim izgovorom napadne Irak, posle čega usledi ongoing genocid protiv Iračana, onda, ako sam čovek, mogu i to da kažem.

Da sam javna ličnost, nisam siguran da bih to smeo, eto priznajem. Mislim da ne bih dugo trajao, ma kojim javnim poslom se to bavio.
Jelena Milić Jelena Milić 17:50 04.01.2009

Re: "Količina nasilja...

oh, ako treba, iako ni ja nisam javna licnost, al evo izralel susvise cesto poteze za drzavnim terorizmom.

kad kazete ne moze se izjasniti o ovome, mislite na javne licnosti kod nas, u sad ili u svetu.

meni se svidja izjava eni lenoks recimo, osudila je ali je rekla i da hanasove akcije smatra neprimerenim.

problem je kako i gde razdvojiti hamas od ostalog

inace,s to se irana tice, ne smetaju vam ahmedinedzadove izjave? ne plasi li vas tanka linija izmedju izjava i dela ( ne zuno nejgovog) ali drugih nekontrolisanih koji se "prime"

spomenuli ste dam je neko osporavo postojanje izraelskog lobija?

cujte, ja sam pre par godina bila na IVP programu SD Bush term 2, predstavljanje nove medjunarodne politike, sa grupom komentatora i sefova deskova za eu-sad odnose

vodali su nas 3 nedelje po organizacijaam, institucijama, medijima koji svi zajedno uticu na formiranje americke vanjske politike

i bez skrivanja su nas odveli u AIPAC
problem je sto nema koherentne alternative/kontrateze arapske rekla bih



lidiaz lidiaz 17:59 04.01.2009

Re: "Količina nasilja...

Koliko je poginulo civila u Izraelu od Hamasovih raketa?

A koliko treba? Koliko je dovoljno pa da bilo kakva reakcija Izraela bude opravdana?

Jelena Milić Jelena Milić 18:01 04.01.2009

Re: "Količina nasilja...

Došao je taj trenutak, nema više ni vremena, ni smisla, na razloga čekati. Moramo ih zaustaviti. Ni jedna zemlja na svetu ne bi trpela da je bombarduju sa 80, 90 raketa dnevno", rekao je predsednik Izraela Šimon Peres.


i ovo je legitimno

nema lakog odgovora

http://www.mfa.gov.il/MFA/Terrorism-+Obstacle+to+Peace/Palestinian+terror+since+2000/Victims+of+Palestinian+Violence+and+Terrorism+sinc.htm

meni ovo deluje uverljivo, sistematicno, i primer kako bi trebalo ne vidim ovo kao skaradni izraelski spin
Jelena Milić Jelena Milić 18:01 04.01.2009

Re: "Količina nasilja...

Došao je taj trenutak, nema više ni vremena, ni smisla, na razloga čekati. Moramo ih zaustaviti. Ni jedna zemlja na svetu ne bi trpela da je bombarduju sa 80, 90 raketa dnevno", rekao je predsednik Izraela Šimon Peres.


i ovo je legitimno

nema lakog odgovora
gorran2 gorran2 18:10 04.01.2009

Re: "Količina nasilja...

JM
ja sam mislim ovde prva koja je uvela termin zapadna medjunarodna zajednica, jer vidim da globalne nema bez obzira na UN! a oni bar imaju neke regionalne organizacije poput eu i nato ( vidis i sam da OAJ nema snage u darfuru, sa ili bez UN)
Noviji događaji pokazuju da jedina "međunarodna zajednica" koja zaista radi na terenu jeste USA. NATO je samo njegovo neupotrebljivo "domobranstvo". USA uostalom zaprema polovinu svetskog vojnog budžeta (Druga polovina uglavnom otpada na kupovinu opreme i "tehnologije" od USA).
Doduše, u poslednje vreme se pojavio Putin sa još ciničnijom tezom, koja bi otprilike u prevodu glasila: međunarodna zajednica, to sam (i) ja.
Covek u belom Covek u belom 18:15 04.01.2009

Re: "Količina nasilja...

Jelena Milić
inace,s to se irana tice, ne smetaju vam ahmedinedzadove izjave? ne plasi li vas tanka linija izmedju izjava i dela ( ne zuno nejgovog) ali drugih nekontrolisanih koji se "prime"
Mene licno ne. Smatram da je Ahmedinedzadov potencijal da nanese stvarno zlo u ovom svetu jednak potencijalu Sadamovog oruzja za masovno unistenje. Slicno vazi i za druge "nekontrolisane". Oni mogu da nanesu zlo jedino sami sebi i svom narodu. Al ih ja zbog toga sigurno ne bih napadao niti pretio vojnom intervencijom.
Covek u belom Covek u belom 18:16 04.01.2009

Re: "Količina nasilja...

gorran2
Noviji događaji pokazuju da jedina "međunarodna zajednica" koja zaista radi na terenu jeste USA.
Trebao si i radi da stavis pod navodnike.
gorran2 gorran2 18:18 04.01.2009

Re: "Količina nasilja...

Trebao si i radi da stavis pod navodnike.
100% si u pravu - sorry
Jelena Milić Jelena Milić 18:19 04.01.2009

Re: "Količina nasilja...

"nekontrolisane".

ok, procena za iran ....a sta mislite o onima koji su nacinili teror u bombaju? ko njih "kontrolise"

procena je jedno, ali stav. treba li imati sav o hamedinedzadovim stavovima? ja mislim da treba, i da su neprihvatljivi.

problem jeste u 21 veku veliko pricva o faling sates, naddrzavnim organizacijama ( ne samo korporacijam :)

i on ostoji bez obzira na zlopupotrebu price o WMD u iraku

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana