Cemu ovakav naziv?

jablanov_dnevnik RSS / 02.01.2009. u 12:23

Pretpostavicu da ste culi za stanovitog Branimira Stulica zvanog Dzoni. Dzoni je bio muzicar. Roker. Mudrac. Filozof. Pesnik. Ipak, mnogo vise od svega toga Dzoni je bio neko ko je pokusao nas balkance da nauci da razmisljamo svojom glavom. Tako je i prosao. U praskozorje raspada Jugoslavije Dzoni je otisao u Holandiju da vozi taksi, prevodi Homera i radi ko zna sta sve ne. Jednom recju puk'o je. Otisao je odavde slomljen ponavljajuci "Sve sam dao, nemam vise nista." Da li je sve to bilo uzalud?

Jablan je Dzonijeva pesma koja govori o zivotnom izboru, mozda i najvecem koji se postavlja pred sve nas - da li se uklopiti u sredinu po svaku cenu ili probuditi mozak iz atrofije, imati svoje misljenje koje se nekome svidja a nekome ne? Da li je bolje svima klimati glavom ili svima prkositi? Da li ima smisla u danasnje vreme misliti svojom glavom ili se ipak treba prikloniti kalupu? Da li biti miran dobar podanik sistema, zgrceni aparatrcik sa cinovnickom dusom koji stegnutog srca placa racune drugog u mesecu, utorkom jede grasak a petkom sarme traceci dane u bednoj kancelariji na nekom besmislenom ali sigurnom poslu ili zivot postoji van tih ustaljenih normi?

Tekstovi i komentari koji ce se ovde pojavljivati treba da nam kazu da li je Dzoni uzalud dao sve ili jos uvek ima onih koji smeju da nazovu stvari pravim imenom ne misleci kako ce to biti prihvaceno.  



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana