Može biti samo jedan- jedno

Jelena Milić RSS / 30.12.2008. u 14:16

" As philosopher Jagger once said, you can't always get what you want."

Philosopher Dr House

Ode Ponoš.

Evo, kako sam  prva počela da o ovome pišem, a i pre sam se drzala da pišem o tom muškim temama i generalno o politici bezbednosti zemlje lanem po koju, između Hulija Iglesijasa, Talibana, rolera, rasprodaja u Zari  i drugog globlano bitnog,  ajd opet.

Šta smo čuli od Tadića, što nedostaju osnovna dokumenta? Te zbog rastura sa Crnom Gorom, te zbog ustava. Primećujete li da još jedna razlog nedostaje, koji niko ovde neće javno da nam kaže? Evo ja ću- Kosovo. U cara Trojana kozije uši, al svi ćute. 

U  tim dokumentima, Strategiji nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane,  koji su sad upućeni na produženu javnu raspravu zahvaljujući inicijativi Centra za civilno vojne odnose, kao glavnu bezbednosnu pretnju naši eksperti vide separatsitičke težnje koje su rezultirale ocepljenjem Kosova. E sad, ima jedan problem. Nije ovo više 98-99, ovo je kraj 2008, u kojoj je većina čalnica EU ali i regiona  i SAD priznale rezultat  te  separatističke težnje u formi samoproglašenog nezavisnog Kosova. Elem, ako je to proglašenje najveća opasnost po nas, onda su i ti koji su ga priznali dolivači ulja na vatru u uzročnici naše povećane nebezbednosti, zar ne? I, kakva je naša procena oko toga  i kakva evenutalna politika spoljna i odbrane oko toga? Ima li to veze jedno sa drugim. Mislim, jesmo li sad mi neutralnu u odnosu na te koji su nam izvor nebezbednosti, glavna pretnja?

Medijski, blam do blama. Ajde što niko o tim stvarima sistemski ne piše ( osim ovde prisutne, molim lepo a vi kako oćete, od primećivanja da snižavamo naprasno nivo odnosa sa KFOR par meseci posle samoproglašenja, na dalje, do ukazivanja da ne možemo mi sami sebe da proglasimo faktorom stabilnosti u regionu i glavnim partnerom EU i SAD u smirivanju kosovske mafije i drugih, kad skoro vi na zapadu i u regionu tvrde da su priznanja Kosova i EULEX to......), kad ste čuli neku analizu Atlantskog saveza, neke druge NGO koja bi načelno time trebala da se bavi, aaaa, šutnja, nije vreme, odbrana Kosova. Sa časnim izuzetcima poput mog kolege iz Foruma za medjunarodne odnose Milana Karagaće u Danasu.  Ajd što Dragec stavi Ponošu usta stvari koje nikad rekao nije, i celu priču okrenu ka NATO integracijama koje su po meni našim i zapadnim konsenzusom bile sklonjene sa dnevnog reda i uopšte nisu suština sukoba već jedna od kolaterala,  nego što moram i onog Ninoslava Krstića svugde da čitam. Sva sreća oglasi se Stipa Sikavica u vikend Danasu u tekstu Reforma ili povratak korenima i lepo reče nisu bili loš tim Šutanovac i Ponoš, imali smo i gore, razlozi su u opštoj državnoj konfuziji i činjenici da je Kosovo jedan i jedini prioritet, kave EU integracije, kakva regionalna saradnja. 

 Najveća prepreka vojnim reformama je u tome što se odustalo (valjda je to odluka političke vlasti) od 2010. godine kao referentne za konačnu profesionalizaciju Vojske; što se povećava njena brojna veličina umesto da se smanjuje; što je odnos sa međunarodnim snagama na Kosovu redukovan na tehnički nivo; što još nema vajde od Partnerstva za mir; što se, dakle, spušta i vojna rampa ka evroatlantskim integracijama. Ponoš kaže da nemamo politiku odbrane. Nije to novost. Nemamo ni ostalu strategijsko-doktrinarnu dokumentaciju. Ali, za to nije ni jedini ni prevashodni krivac Dragan Šutanovac. Dokle god nam Kosovo bude izvor i utoka svekolikog življenja nije moguće da se tu išta suštinski menja nabolje. Napokon, u sudaru između Šutanovca i Ponoša jedan će najverovatnije pasti sa brvna. Šteta. Nisu bili loš tim. 

I da primetim ovde da je Ljubodrag Stojadinović u pobrajanju problema sa kojima se vojska susreće jedini spomenuo i Topčider ( i  Leskovac, dodajem ja.)

Bivajući vojno lice a ne političar, Ponoš koji pametno nikad nije ni rekao ono što mu Dragec kiti već je samo pričao o tome da vojska neće sprečavati hapšenja haških optuženika i da će poštovati odluku državnog vrha o bezbednosnim integracijama  zemlje, ma  kakve one bile, jedini nije ni bio u obavezi da celu ovu priču poveže direktno sa Kosovom. On je rekao  kakve implikacije sve to ima na stanje u politici odbrane. Vojnički časno. Drama  oko toga šta sme a šta ne sme u javnost ( čita li on uopšte sve drugo po novinama što mu ministri iznose, pa Ponoš je bio najdiskretniji, izneo opšte poznate činjenice) i kako to treba uraditi su samo dokaz nemoći Borisa Tadića da svoje kobojagi evropska nastojanja pomiri sa nepomirljivom politikom i EU i Kosovo.

 Svi koji su učesnici u sistemu odbrane snose svoj deo odgovornosti. Komunikacija između načelnika Generalštaba i ministra odbrane, nezavisno od uvek postojećih koncepcijskih razlika, mora da bude saglasna opštem bezbednosnom interesu", kazao je Tadić za RTS.

  "Bude saglasna opštem bezbednosnom interesu", KOM TACNO kad smo se slozli i da nije definisan, da tu i jeste problem!

Nek smeni i Dinkića, rekao je i gore stvari o nemanju autoriteta vlade.... Meni je indikativno i što je par godina, od momenta intenziviranja pregovora o statusu Kosova, on-Tadić  u stvari imao podršku nekohrenetne zapadne međunarodne zajednice oko držanja naše politike bezbednosti pa i reforme vojske u limbu. Pustite Kosovo pa se integrišite sa Svernom Korejom, Iranom, Veneculeom i Sirijom ako oćete. Što smo otprilike u 2008 zahvaljujući Jeremići i uspeli! Čitam danas Dodika, božeoprosti, čovek i ja se slažemo, daj guknite tu podelu  više, da znamo na čemu smo, da se zaokružimo pa da možemo i sa drugim izazovima da se uvatimo u koštac, da sa definisanim granicma uđemo u debatu o bezbednosnim integracijama, o njihovoj kompatibilnosti ili ne sa EU i energetskim, pa da vidimo šta je najbolje za Srbiju, ne mora uopšte NATO, poenta je da u ovakvom limbu ionako nismo nigde a to je u globlanom 21 veku, pa, rizično ako mene pitate.

A Ponoš. Pa mogu da mu otpevam pesmu Zvezdinih navijača...štoooo ste došliii kad ste znaliiiii, ali šta je tu smisao.Mislim da je i to znao, i da je doprineo koliko je mogao. Za mene se ovim definitvno utvrdio kao najbolji frajer na našoj  sceni i  iskreno se nadam da sa iste  neće nesati.  Smatram  da je Tadić napravio veliku grešku. Ne samo u smislu rasipanja dragocenim resursima ljudskim, već što je aminovao nastavak sive privatizacije vojne indsustrije i objekata, gde Šutanovac nije jedini već samo deo  solidne količine DS kadrova, koja od Živkovićevog kabineta ide tamo vamo po po vojsci, SDPR i Zastavi, već i da nam kaže kako stvarno stoji situacija sa EU i Kosovom u paketu. Sad mu je lako, ima svetsku ekonomsku krizu da nam na njoj vija sabornost i ima realno situaciju da nam izbori ne trebaju dok god, kako to lepo i jasno LDP primećuje, politika glavnih aktera ostane ista. BTW, koliko sam  uspela da pokupim, a našla sam samo na RfE, na tom odboru za bezbednost samo se Nenad Milić LDP zahvalio Ponošu na informacijama i upozorenjima i istako da je to što je reako mnogo bitnije od onoga kako je to rekao.  


"Pitanje - da li je na to imao pravo ili ne - je zaista je besmisleno u ovom trenutku, s obzirom na vrstu problema o kojima je govorio general Ponoš. Kada se tako nešto desi, kada partijska država funkcioniše u sistemu kakav je odbrana, a pogotovo vojska onda je to u jednom trenutku moralo da izađe u javnost. Ja vam se još jednom zahvaljujem što ste to izneli u javnost i mislim da je to jedini način da pokrenemo to pitanje sa mrtve tačke i da ga rešimo."

Ukratko, situacija pred 2009 u  Srbiji je ovakva:  može biti samo jedan Jeremić i samo jedno -Kosovo.

A evo i ja da kažem-citiram  nešto očito u prilog tezi da Ponoš ništa novo ni tajno nije rekao! Pronađite biser u sledećem javnom državnom dokumentu!

Народна скупштина Републике Србије усвојила је 14. октобра 2004 Резолуцију о придруживању Европској унији. Канцеларија за придруживање Европској унији активно је учествовала, заједно са представницима Европског покрета, у раду скупштинског Одбора за европске интеграције при изради те резолуције. Заједнички рад Владе, Скупштине и представника грађанског друштва у изради овог документа, успешан је модел дијалога свих заинтересованих учесника у процесу европских интеграција и од суштинске је важности за даље постизање друштвеног и политичког консензуса о уласку у Европску унију.

Резолуција садржи смернице за рад законодавне и извршне власти Републике Србије с циљем достизања Копенхагеншких критеријума. У том смислу, у Резолуцији се изражава:

- потпуна сагласност о уласку у Европску унију као највишем и неоспорном политичком приоритету и о укључивању у програм Партнерство за мир, као елементу заједничке безбедоносне структуре европских земаља

- спремност за даље ангажовање на испуњавању политичких услова за улазак у Европску унију. Резолуција наглашава потребу да се правди приведу сва лица осумњичена за злочине почињене током оружаних сукоба у периоду од 1991. до 2000. године на територији бивше СФРЈ.

- потпуна сагласност о даљем унапређивању добросуседских односа и свих других видова регионалне сарадње и регионалних иницијатива.

- обавеза Народне скупштине да приоритет буде рад на усклађивању домаћег законодавства са правним тековинама Европске уније, а захтева се и увођење посебних процедура за побољшање ефикасности тог процеса.

- неопходност израде Националне стратегије Србије за придруживање Србије и Црне Горе Европској унији, која ће утврдити тренутну ситуацију у Србији у областима значајним за придруживање ЕУ, анализирати услове за придруживање које поставља ЕУ и утврди редослед и рокове за предузимање неопходних мера и активности.

Преузмите документ

PS -"Партнерство за мир, као елементу заједничке безбедоносне структуре европских земаља"!

Mislim, stvarno. Pa think tanks  bliski EU poput ECFR  pišu o tome kako tako nešto u stvari i ne postoji ! Napišite nećemo u NATO, zbog toga i toga, ili zbog Kosova, to  je poštenije i legitimnije od ovoga.



Komentari (151)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gorran2 gorran2 14:44 30.12.2008

Doktrina odbrane?

Odbrane čega?
Od 1989 do danas suština politike u Srbiji je moto: "Viči 'odneše Kosovo' i trpaj pare u džak".
Do sada je odlično radilo. Zašto bi se sad nešto menjalo?
Jelena Milić Jelena Milić 15:06 30.12.2008

Re: Doktrina odbrane?

Jelena Milić primećuje da srpsku politiku parališe i pitanje Kosova, koje praktično oblikuje sve poteze vlasti i opozicije:


„Svi akteri su zauzeli retoričku poziciju ’za Evropsku uniju’, a u stvari im to uopšte ne ide u prilog i uvek im je super izgovor bitka za Kosovo i nepronalaženje Mladića; mi onda, u toj situaciji, samo produbljujemo ovu agoniju od partitokratske države i podele izbornog plena"


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,3908310,00.html, rekoh to i za DW pre neki dan
gorran2 gorran2 15:23 30.12.2008

Re: Doktrina odbrane?

Kad bi našim političarima neko ubrizgao serum istine, rekli bi:

DA NEMA KOSOVA, TREBALO BI GA IZMISLITI.

Doduše, nije to nikakva specifičnost Srbije. To je smisao politike danas. Ameri već 10-15 godina forsiraju svoj konkurs za novog neprijatelja br. 1, kako bi opravdali 500 milijardi dolara godišnje vredan "biznis" sa sopstvenom državom.
A ne treba mnogo mašte da se zamisli kako je lepo poslovati sa vlastitom državom. (Videti pod "Milo Đukanović" ).
Plus, ostane ti gomila cevi iz kojih možeš da šenlučiš hiljade tona čelika u sekundi, i da mašeš zastavama, slaviš ljudska prava, pevaš patriotske pesme i snimaš profitabilne filmove.

DAKLE, ŠTO JE NAŠIM "POLITIČARIMA" KOSOVO, TO JE SVETSKIM DRMATORIMA "SISTEM ZAJEDNIČKE BEZBEDNOSTI".
gorio92 gorio92 21:30 30.12.2008

Re: Doktrina odbrane?

Doduše, nije to nikakva specifičnost Srbije. To je smisao politike danas. Ameri već 10-15 godina forsiraju svoj konkurs za novog neprijatelja br. 1, kako bi opravdali 500 milijardi dolara godišnje vredan "biznis" sa sopstvenom državom

Moguće da je tako, sa malom razlikom izmedju SAD i Srbije, tamo vlast ipak radi i za dobro svojih gradjana, a u Srbiji vlast posle izbora zaboravlja gradjane, i radi samo za sebe.
Covek u belom Covek u belom 23:13 30.12.2008

Re: Doktrina odbrane?

gorio92
Moguće da je tako, sa malom razlikom izmedju SAD i Srbije, tamo vlast ipak radi i za dobro svojih gradjana
Koliko covek treba da bude naivan pa da zaista veruje u ovako nesto?
a.andjelkovic a.andjelkovic 01:18 31.12.2008

ReRe: Doktrina odbrane?

Deplasirano,kada je vec odneto.Mora da se nesto menja,ako zele novac u dzak.
a.andjelkovic a.andjelkovic 01:25 31.12.2008

Re: Doktrina odbrane?

Vlast u SAD jos nije zbrinula svoje gradjane,posle poplava u Nj.O.Ni ulice nisu jos rascistili,brinu o nama.
mariopan mariopan 14:57 30.12.2008

Evo

Ja cu da napisem da necu NATO zbog Kosova i bombardovanja.

A da li nas je Boris slagao kada je trubio i Kosovo i EU, pa jeste, ali nije to jedino sto je slagao. Zato necemo imati izbore jer je svako ko gukne o izborima izdajnik ove zemlje, lika i dela dozivotnog nam vladara.

A o podeli da gukne?


Pa niko ne sme o tome da gukne jer bi to bio atak na NATO - Americke interese i teritoriju, tu ni parcence ne sme da fali.Aj sad gukni ako smes Tadicu.
Jelena Milić Jelena Milić 15:04 30.12.2008

Re: Evo

mariopan,

samo da se zabelezi, ja smatram da je podela resenje iz ovog corsokaka podeljenje eu i nas i situacije realne na kosovu

i nije mi jasno zasto je to manje neprijatno reci zapadu nego biti strateski partner sa rusijom

a ti, dodaj americke i 20 zemalja eu teritorije
vracarac92 vracarac92 15:07 30.12.2008

Re: Evo

Mislim da nam se Predsednik obrukao. Smatram da je ukoliko je baš morao, ako nije bilo drugog izbora ili rešenja, trebao obojcu da razreši dužnosti. Ovako sve je smešno i besmisleno, ostavlja političara da vodi vojsku a smenjuje vojnika (u kog se do pre nekoliko dana kleo). Nisam siguran kako će vojska primiti ovu odluku ali s' obzirom da je kako stvari stoje ceo vojni vrh naklonjen Ponošu (dokaz za to je nedavni prijem koji je vojska bojkotovala) ne verujem da će biti oduševljeni.
Ja cu da napisem da necu NATO zbog Kosova i bombardovanja.
Pridružujem se. Ja sam za neutralnost.
Jelena Milić Jelena Milić 15:15 30.12.2008

Re: Evo

"Mislim, jesmo li sad mi neutralnu u odnosu na te koji su nam izvor nebezbednosti, glavna pretnja? "

mislite da je OK biti neutralan u odnosu na one koji su podrzali nesto sto je najveca pretnja nasoj bezbednosti?
Atomski mrav Atomski mrav 15:17 30.12.2008

Re: Evo

Logično, ne možeš biti neutralan u odnosu na onoga kojeg smatraš svojom najvećom pretnjom. Verovatno otuda i toliko "stremljenje" Rusiji (stvarno ili kobajagi, to ne umem da procenim). No, ni NATO baš ne pomaže čitavoj stvari, tako da...
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:20 30.12.2008

Re: Evo

Jelena M.
Čitam danas Dodika, božeoprosti, čovek i ja se slažemo, daj guknite tu podelu više, da znamo na čemu smo, da se zaokružimo pa da možemo i sa drugim izazovima da se uvatimo u koštac, da sa definisanim granicma uđemo u debatu o bezbednosnim integracijama, o njihovoj kompatibilnosti ili ne sa EU i energetskim, pa da vidimo šta je najbolje za Srbiju, ne mora uopšte NATO, poenta je da u ovakvom limbu ionako nismo nigde a to je u globlanom 21 veku, pa, rizično ako mene pitate.


Hm. Dobro je da se bar u tome slazete sa Dodikom.
Pa onda jos potvrdjujete:
samo da se zabelezi, ja smatram da je podela resenje iz ovog corsokaka podeljenje eu i nas i situacije realne na kosovu


Ruku na srce, ja sam sa vama, ali je sada to tesko izvesti. Ceka se da nam neko to ponudi kao alternativu, tako ja bar shvatam.

Drugo, ne vidim da mnogo zalite za Ponosom, a secam se da ste jednom priznali (svako ima svoje slabe tacke) da vam se on svidja "ki muskarac". Ili je sada Sutanovac po vasem ukusu?

P. S. Trolujem, ali jeste li videli sta jutrosnji NYT pise za sadasnjeg predsednika Busa?

When Mr. Bush officially takes his leave in three weeks (in reality, he checked out long ago), most Americans will be content to sigh good riddance. I disagree. I don’t think he should be allowed to slip quietly out of town. There should be a great hue and cry — a loud, collective angry howl, demonstrations with signs and bullhorns and fiery speeches — over the damage he’s done to this country. (BOB HERBERT: Add Up the Damage, NYT)

Ako najuticajniji americki dnevnik tako pise, jos moze da se sudi Busu, nesto a la "impeachment".
Jelena Milić Jelena Milić 15:26 30.12.2008

Re: Evo

jasno sam napisala u postu alo, alo da smatram da je ponos imao debele razloge da ovo uradi ovako, i mislim da se za njim mnogo maje repova vije nego za sutanovcem te da "navijam " za njega.

takodje, sad sam napisala da mislim da je tadic pogresio sto ga je smenio .

opet, mislim da su i on i sutanovac u stvari kolaterala oko kosova ( sutanovac u smislu da je imao hrabrosti da otovri pitanje bezbednosnih integracija zemlje ), pogledajte ceo tekst stipeta sikavice

dalje, ja nikad nisam osporavala postojanje RS, dejton dao, dejton da sa ljulja ili konseznusom menja.

sto se busa tice, kako bih vam rekla, on je jedna ruzna faza SAd, ali ne znam kako bi i neka demokratska administracija reagovala na 11/9

vracarac92 vracarac92 15:28 30.12.2008

Re: Evo

Logično, ne možeš biti neutralan u odnosu na onoga kojeg smatraš svojom najvećom pretnjom.
A ko je to?
U svakom slučaju ja sam protiv ulaska u NATO (u koji nas, bogu hvala, niko i ne zove) zbog njegove uloge po pitanju Kosova kao i zlikovačkog bombardovanja. Ruse nikada nisam ni pomenuo.
Mislim da treba da ostanemo van bilo kakvih vojnih alijansi ali da sa svima izgradimo dobre odnose.

Exitus Letalis Exitus Letalis 16:20 30.12.2008

Re: Evo

jasno sam napisala u postu alo, alo da smatram da je ponos imao debele razloge da ovo uradi ovako, i mislim da se za njim mnogo maje repova vije nego za sutanovcem te da "navijam " za njega.


ponoš je izabran, kao američki djak, kada se još verovalo da ćemo u eu, za šta se glasalo kad je tadić biran za predsednika.
pošto se od eu odustalo, ma šta pričali političari, ponoš više nije zanimljiv.

osim toga, tadić ruši čuvenu srpsku tradiciju da kumovi jedan drugog puštaju niz vodu - tako ostade šutanovac.

ne navijam ni za kakvu vojsku, osim profesionalne, za koju je bio zadužen ponoš.
sada od toga više nema ništa.

i dalje će da se služi vojni rok u najgorim mogućim uslovima.
a sve države naokolo su ukinule služenje vojnog roka.

p.s. kad smo kod tadića, dal neko može da napiše šta je od obećanja ostvario?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:22 30.12.2008

Re: Evo

Mislim da treba da ostanemo van bilo kakvih vojnih alijansi ali da sa svima izgradimo dobre odnose.

Da, ali bi onda morali biti bar kao Kina ili Indija...
dali76 dali76 16:47 30.12.2008

Re: Evo

jel vama drago to e Srbija odustala od EU il ...
meni se cini da vi pratite ono :meni se snilo sto mi je milo...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:49 30.12.2008

Re: Evo

dali76
jel vama drago to e Srbija odustala od EU il ...
meni se cini da vi pratite ono :meni se snilo sto mi je milo...

Pa da mi je drago ne bih kritikovao Tadića, nego Ponoša....o))
aquariusoptimist aquariusoptimist 19:21 30.12.2008

Re: Evo

pošto se od eu odustalo


E.L.
Jel znas nesto ili...?
Ozbiljno te pitam, bez ironije.
a.andjelkovic a.andjelkovic 19:23 30.12.2008

Re,Re: Evo

Da bi se izbegao bilo kakav komentar o Kosovu i NATO,izmislise hitno Rusiju,kao opasnost za jaku Srbiju.
mariopan mariopan 20:09 30.12.2008

Re: Evo

Jelena Milić
mariopan,

samo da se zabelezi, ja smatram da je podela resenje iz ovog corsokaka podeljenje eu i nas i situacije realne na kosovu

i nije mi jasno zasto je to manje neprijatno reci zapadu nego biti strateski partner sa rusijom

a ti, dodaj americke i 20 zemalja eu teritorije

Podela. Ja sam to isto rekla davno na blogu Gorana Svilanovica ( poslednji blog pred proglasenje nezavisnosti Kosova) mislila sam da je to postenije (?kako za koga ali za mene jeste ) i brze pa da idemo dalje i mi i oni...ali tada je bilo euforicnih blogera koji su jedva docekali proglasenje nezavisnosti, neki samo zato sto imaju konkretne koristi a neki jer su mislili da ce odmah sutra u Evropu a Kosovo ionako nema veze sa njima ili nekim njihovim interesima , to im je samo kamen oko vrata. I to tudji kamen,recimo onih izbeglica i raseljenih , onih sto traze svoje otete i nestale....... da je njihov ratovali bi do sudnjeg dana.

Citam ovih dana realne ocene Kosova kao neuspelog eksperimenta u kome su se zaglibili njegovi kreatori.

Da je odmah uradjeno ovako i nama bi bilo lakse a i njima, ali oni hoce SVE. Nisu nas bombardvali radi pola Kosova , treba im celo.

Pogresna je adresa gde kucamo na vrata. Nije ovde.
blackbox92 blackbox92 22:17 30.12.2008

Re: Evo

Jelena Milić
jasno sam napisala u postu alo, alo da smatram da je ponos imao debele razloge da ovo uradi ovako, i mislim da se za njim mnogo maje repova vije nego za sutanovcem te da "navijam " za njega.

takodje, sad sam napisala da mislim da je tadic pogresio sto ga je smenio .

opet, mislim da su i on i sutanovac u stvari kolaterala oko kosova ( sutanovac u smislu da je imao hrabrosti da otovri pitanje bezbednosnih integracija zemlje ), pogledajte ceo tekst stipeta sikavice

dalje, ja nikad nisam osporavala postojanje RS, dejton dao, dejton da sa ljulja ili konseznusom menja.

sto se busa tice, kako bih vam rekla, on je jedna ruzna faza SAd, ali ne znam kako bi i neka demokratska administracija reagovala na 11/9


Šta je rekao Ponoš na Odboru,evo
Ima razloga da se o svemu tome još razgovara i na odboru, vladi i drugim mestima.
blackbox92 blackbox92 22:40 30.12.2008

Re: Evo

Pa niko ne sme o tome da gukne jer bi to bio atak na NATO - Americke interese i teritoriju

mariopan
Kakvi bre američki interesi.Mi mnogo umišljamo da smo predmet sukoba velikih sila. Nismo mi njima ni na Š mestu, to samo umišljamo da bi sebi davali značaj i tražili opravdanje za nespremnosti, nesposobnosti i promašaje.
To je isto kao i politizacija gasnog sporazuma, čemu se samo kod nas pridaje politička konotacija a Rusima je to obična trgovina kao sa svakom drugom firmom.
Vreme je da shvatimo da smo ništa više ali ni manje važni od drugih, da shvatimo koliki je naš realni uticaj, moć i značaj i da se jednom prizemljimo i počnemo baviti svojim a ne svetskim problemima. Nećemo mi pitanje Kosova nikako drugačije rešiti nego u razgovoru sa Albancima i što pre to i oni i mi shvatimo pre ćemo i jedni i drugi prestati da budemo predmet za podsmevanje, sažaljevanje, čuđenje i potkusurivanje u kalkulacijama velikih kad to njima treba.
To što Vi nećete u NATO zbog bombardovanja je u redu i tako ćete se opredeliti ako bude bilo , ikada , referenduma.Ali sada to pitanje stavljati u takvoj formi kada nam je ulazak u NATO toliko daleko, nema nikakvog smisla.Ako time izražavate da ne odobravate bombardovanje pa ni ja ga ne odobravam ali i ne mislim da se vraćamo u stanje kakvo je bilo 1999.godine. Niti smo mi isti ni NATO, ni EU, niti bi današnji NATO to ponovio.
mariopan mariopan 23:18 30.12.2008

Re: Evo

blackbox92
Pa niko ne sme o tome da gukne jer bi to bio atak na NATO - Americke interese i teritoriju

mariopan
Kakvi bre američki interesi.Mi mnogo umišljamo da smo predmet sukoba velikih sila. Nismo mi njima ni na Š mestu, to samo umišljamo da bi sebi davali značaj i tražili opravdanje za nespremnosti, nesposobnosti i promašaje.
To je isto kao i politizacija gasnog sporazuma, čemu se samo kod nas pridaje politička konotacija a Rusima je to obična trgovina kao sa svakom drugom firmom.
Vreme je da shvatimo da smo ništa više ali ni manje važni od drugih, da shvatimo koliki je naš realni uticaj, moć i značaj i da se jednom prizemljimo i počnemo baviti svojim a ne svetskim problemima. Nećemo mi pitanje Kosova nikako drugačije rešiti nego u razgovoru sa Albancima i što pre to i oni i mi shvatimo pre ćemo i jedni i drugi prestati da budemo predmet za podsmevanje, sažaljevanje, čuđenje i potkusurivanje u kalkulacijama velikih kad to njima treba.
To što Vi nećete u NATO zbog bombardovanja je u redu i tako ćete se opredeliti ako bude bilo , ikada , referenduma.Ali sada to pitanje stavljati u takvoj formi kada nam je ulazak u NATO toliko daleko, nema nikakvog smisla.Ako time izražavate da ne odobravate bombardovanje pa ni ja ga ne odobravam ali i ne mislim da se vraćamo u stanje kakvo je bilo 1999.godine. Niti smo mi isti ni NATO, ni EU, niti bi današnji NATO to ponovio.

Kako mislis da resavas pitanje Kosova u razgovoru sa Albancima kada njima stize signal iz Amerike da ni ne pregovaraju? Oni nisu pregovarali uopste, valjda si to video? I za to optuzujes opet Srbiju? Hajde , razgovaraj ti sa nekim ko nije ni dosao da te slusa nego da ga slikaju da je dosao i da moze da kaze da nece nista od ponudjenog jer mu se nudi sve, sto bi onda uzeo manje? A to sve nude oni cije nije ni pedalj Kosova - Amerikanci. Pa sto to rade ako im nismo vazni i nemaju interesa? Sto ne pokupe svoje baze i nestanu , mozda bi se onda mi i dogovorili sa Albancima?

Mi smo njima jako vazni , nama se bave neprekidno jer njihovi interesi se ne zavrsavaju uzimanjem Kosova, ziv bio pa video , dok Srbija ne bude beogradski pasaluk nece nas ostaviti na miru.Samo to sada rade na finiji nacin ,mozda nece vise bombama ali efekat ce da bude isti.

Ponasam se u skladu sa onom narodnom "koga zmija ujede i gustera se boji"..to jest ja njima ne verujem ni ako mi poklone donose. Tvoj komentar ima mnogo tacnih i logicnih delova ali ipak ja mislim ovako.Ne verujem im nista, lazu dok zinu, nema licemernijih politicara na svetu od tih takozvanih ljigavih pregovaraca sve jednih istih tipa Ahtisari,( i dadose mu Nobela,malo mu bilo ono koferce srebrno pa mu dali jos) stvarno licemerno do kraja.

( pravilo bloga je da nikome ne persirmao osim ako nismo u nekoj velikoj svadji a ja mislim da nismo, ako nastavis moracu i ja tebi da persiram )

Exitus Letalis Exitus Letalis 23:45 30.12.2008

Re: Evo

E.L.
Jel znas nesto ili...?
Ozbiljno te pitam, bez ironije.

ma ili... naravski..

kao što kaže jelena: čitam, gledam, slušam...
nisam ohrabrena...

fivas = vox populi

Evroatlantske integracije su najvisi cilj iskljucivo vama, Jeleni Milic i drugim ljudima koji dobijaju novac za propagiranje prikljucenja Srbije NATOu.


dakle, slušam i one poput fivasa, po pijacama, prodavnicama, svi pričaju ko koštunica da im je u stomaku...

s druge strane, mislim da eu ne odgovara ni našim tajkunima. da smo tamo sva bi roba koštala ko u eu (zara, mangko, maks & spenser etc. a ne bi bilo 40 posto skuplji isti džemper kod miškovića nego u sred ncy ili amsterdama)
pa de je lanac kosta kafe... ko to drži? pa mišković i karić.
sve bre drže.
kako piše grafit - kosovo je srbija, sve ostalo je delta!

blackbox92 blackbox92 00:46 31.12.2008

Re: Evo

maripan
taman posla da se ljutim.Ali moramo priynati da po pitanju Kosova ni mi nismo ništa fleksibilniji od Albanaca, oni neće ništa nego nezavisnost a mi im dajemo svašta samo to nedamo a znamo da nismo u poziciji da damo ili ne damo.Samo produžavamo sebi iluziju. S druge strane,ruku na srce, mi i ne priznajemo te Albance za naše građane već samo govorimo o Srbima na Kosovu, i o teritoriji. Od kada je uhapšen Vlasi Srbija je pokazala da će Kosovo rešavati ne u dogovoru sa Albancima već silom pa je dovela do 1999.godine, praveći se da ne vidi da tamo od 1990.godine nema efektivnu vlast već samo policiju koja statitira.
Što se pregovora tiče, nećete reći da su i naši pokazali preteranu volju za razgovore sa Albancima , pa Koštunica čak nije udostojio ni našu ni delegaciju kosovskih Albanaca ni međunarodne posrednike zajedničkom večerom.
Davno sam napisao da onaj kome je svejedno što Kosovo nije više u Srbiji nema srca a da onaj ko misli da će ga vratiti nema mnogo veze sa realnosću.
sybil sybil 01:11 05.01.2009

Re: Evo

Jelena Milić
mariopan, samo da se zabelezi, ja smatram da je podela resenje iz ovog corsokaka podeljenje eu i nas i situacije realne na kosovu i nije mi jasno zasto je to manje neprijatno reci zapadu nego biti strateski partner sa rusijoma ti, dodaj americke i 20 zemalja eu teritorije

pa upravo to ponasanje "ruska ekspozitura na balkanu" ne daje kredibilitet da se uopste pomisli na podelu kosova. da se ponasamo drugacije, mislim kao iskreni evropski partner (za one kojima nije jasno sta to znaci, to je ono sto je to radio zoran djindjic) moglo bi se razgovarati o podeli. i sta sada mi imamo od te politike: ni kosovo, ni podelu, a poklonili nis zarad " podrske" koja znaci sta? da ce rusi da napadnu bondstil?
smejurija i kukavicluk sadasnje ekipe na vlasti. samo sprovode rusku agendu protiv nato.

sta mislite o ovome jelena?
avemarija avemarija 15:10 30.12.2008

Sve je

prosto k'o pasulj - Ponosh je bio najbolji frajer medju njima , kako da ga se ne reshe.?!
Jelena, mushka menopauza je daleko izrazajnija i ranije pochinje a valunzi se manifestuju ne crvenilom nego zelenilom.
Jelena Milić Jelena Milić 15:12 30.12.2008

Re: Sve je

cekaj, oces da kazes da i jesam u pravu-frajer je

i nisam u pravu-nije zbog kosova?
avemarija avemarija 15:27 30.12.2008

Re: Sve je

cekaj, oces da kazes


Ocu da kazem da si u pravu shto se tiche najfrajer
a sto se tiche Kosova - jeste ,zbog Kosova

Dva puta si u pravu
a podela Kosova bi bilo najidealnije reshenje, iako smatram da je i za to kasno {moje mishljenje}
Jelena Milić Jelena Milić 15:28 30.12.2008

Re: Sve je

ave cezare
ivana23 ivana23 15:52 30.12.2008

***

Exitus Letalis Exitus Letalis 16:25 30.12.2008

Re: Sve je

a podela Kosova bi bilo najidealnije reshenje, iako smatram da je i za to kasno {moje mishljenje}

ček, od kada je to najidelanije rešenje?
do skora bilo smo celo kosovo.
znači i tu ima pogađanja - daj šta daš...
da ne pričamo da se u delu koji ostaje albancima nalaze svi manastiri i crkve.
znači, od toga se odustaje.
malo po malo, odustaće se od čitavog kosova.
avemarija avemarija 16:33 30.12.2008

Re: Sve je

znači i tu ima pogađanja - daj šta daš...


k'o trazi vece izgubi iz vrece, iliti -the dream is over
EL - ti si Pitija
aquariusoptimist aquariusoptimist 19:24 30.12.2008

Re: ***

ivana23


Kad me vide oci sire,
zene vole oficire.
Covek u belom Covek u belom 19:32 30.12.2008

Re: Sve je

Exitus Letalis
malo po malo, odustaće se od čitavog kosova.
Nece, nece, al ti slobodno moz da nastavis da se trudis, zao mi je jedino sto nezavisno kosovo onakvo kakvo bi zelela neces docekati, al sta da se radi, zivot je surov...
Exitus Letalis Exitus Letalis 20:37 30.12.2008

Re: ***

Kad me vide oci sire,
zene vole oficire.

mlad momak izvećeri provodi se prazno a uniforma na površini...
Exitus Letalis Exitus Letalis 20:41 30.12.2008

Re: Sve je

Nece, nece, al ti slobodno moz da nastavis da se trudis

kad bi nešto zavisilo od tebe i mene. ne zanosi/m se.
zao mi je jedino sto nezavisno kosovo onakvo kakvo bi zelela neces docekati, .

neću dočekati ni srbiju kakvu želim a neće mi moji praunuci...
takva realnos'
šta da se radi...

al sta da se radi, zivot je surov

a i opasno je živeti.
ne samo ovde.
pazi gazu.
a niko ni da gukne a kamo li da postavi blog.

a i nema se kad. nova godina je. slavi se na sve strane.
evo vežba bregović za 100 iljada jura. trešti mi u dnevnoj sobi...
ko da ima nešto da se slavi.
Jelena Milić Jelena Milić 20:55 30.12.2008

to el

pazi gazu.
a niko ni da gukne a kamo li da postavi blog.


nas blog ne pokriva ni mnoge druge teme. mozda i ne moze sve.

ja gledam tv, citam, ali nemam muda da ista napisem.

Covek u belom Covek u belom 21:07 30.12.2008

Re: to el

Jelena Milić
ja gledam tv, citam, ali nemam muda da ista napisem.
Jest gadno, tu se stavovi ne poklapaju sa finansiranjem, a ne ko za NATO.
Ja se sve nekako nadam da ce Fuchs okaciti nesto, ako ne on onda bar Budimac, al za sada nista.
Inace, pametnom coveku je dovoljno samo da pogleda datum kad su napadi otpoceli i da mu bude jasno ko sta i kako podrzava i koliko je cela stvar unapred planirana da se bilo kakva reakcija u svetu minimizuje.
Exitus Letalis Exitus Letalis 22:24 30.12.2008

Re: to el

Ja se sve nekako nadam da ce Fuchs okaciti nesto, ako ne on onda bar Budimac, al za sada nista.
Inace, pametnom coveku je dovoljno samo da pogleda datum kad su napadi otpoceli i da mu bude jasno ko sta i kako podrzava i koliko je cela stvar unapred planirana da se bilo kakva reakcija u svetu minimizuje.

WALTZ WITH BASHIR

Reditelj animiranog remek dela Valcer sa Bashirom, koji kritika ocjenjuje kao najkontroverzniji film prikazan u ovogodišnjoj selekciji Cannesa, u ponedjeljak će doputovati u Sarajevo.
Za Folmanovo ostvarenje, koje je zapravo autobiografsko sjećanje reditelja na masakr koji je libanonska vojska počinila u izbjegličkim kampovima Sabre i Šatile 1982. nad Palestincima, kada je ubijeno oko 3. 000 civila


u filmu, ko je gledao, explicitono se priznaje umešanost izraela u taj masakr.
a film je pored brojnih nagrada, nominovan i za oskara.
srđan mitrović će to bolje znati.
arijel šaron je bio ministar odbrane Izraela u to vreme i sumnjičen je za taj masakr.

Izraelska Desnica Dovodi Bliski Istok Na Ivicu Rata
Jean Shaoul i Chris Marsden
11. octobra 2000.

Izraelska okrutna represija Palestinaca prijeti da dovede do rata koji bi mogao obuhvatiti cijeli Bliski Istok, i prouzrokovati humanu tragediju strašnih razmjera.


Šaronova posjeta pod naoružanom pratnjom jerusalemskom zajedničkom svetom mjestu, Hramu Mount-u, kojeg dijele Palestinci i Izraelci, je bila kalkulisana da provocira nasilnu reakciju od strane Palestinaca (Šaron je odgovoran za masakre u koncentracionim logorima Sabra i Šatila 1982.). Kada su Šarona dočekali protestanti, izraelske trupe su otvorile vatru, ubijajući 6 demonstranata. Tako su počeli dani silne represije pod izraelskim snagama bezbjednosti, u kojima je više od 90 ljudi—skoro svi Palestinci—ubijeno i 2.000 ranjeno.


ne mogu da razumem narod koji je vekovima stradao da tako bezočno uništava druge narode.
većina njih je rasla i školovala se na zapadu i širom sveta. kako je moguće da nisu ništa naučili iz svog iskustva.
bojim se da će svojom politikom izazvati svoje okruženje a onda je to rat ogromnih razmera, bez obzira na svu podršku koju imaju od bušove administracije.

mojoj prijateljici u londonu mentor je bio čovek koji je rekao da hoće da služi vojni rok u izraelu ali neće na okupiranim teritorijama. zbog toga je uhapšen i odležao 3 godine u zatvoru.
iselio se za englesku.
ivana23 ivana23 22:29 30.12.2008

Re: to el

Ja se sve nekako nadam da ce Fuchs okaciti nesto, ako ne on onda bar Budimac, al za sada nista.

Budimac je u Novom Sadu kod svojih i nije pri kompu. Javljao se pre neki dan iz nekog internet kafea.
blackbox92 blackbox92 00:49 31.12.2008

Re: Sve je

Exitus Letalis
a podela Kosova bi bilo najidealnije reshenje, iako smatram da je i za to kasno {moje mishljenje}

ček, od kada je to najidelanije rešenje?
do skora bilo smo celo kosovo.
znači i tu ima pogađanja - daj šta daš...
da ne pričamo da se u delu koji ostaje albancima nalaze svi manastiri i crkve.
znači, od toga se odustaje.
malo po malo, odustaće se od čitavog kosova.

Kažu da ne može biti razgovora o podeli jer bi tim razgovorima priznali nezavisnost Kosova, pošto se o podeli teritorija razgovara na nivou ravnopravnih subjekata. A Kosovo za nas nije subjekat, valjda je objekat ili predikat.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:26 30.12.2008

Ponoš je za mene pobednik...

"Bivajući vojno lice a ne političar, Ponoš koji pametno nikad nije ni rekao ono što mu Dragec kiti već je samo pričao o tome da vojska neće sprečavati hapšenja haških optuženika i da će poštovati odluku državnog vrha o bezbednosnim integracijama zemlje, ma kakve one bile, jedini nije ni bio u obavezi da celu ovu priču poveže direktno sa Kosovom."

Moja "predikcija" što bi kazala Krugolina, bila je isti dan, kad je objavljen njegov intervju, da će on otići. I on sam je to znao i mislim da je to bio njegov svestan izbor. U "rusku" i avanturu "neutralnosti" neka idu drugi. No, ključna stvar u ovom što se dogodilo je promena politike nastala kroz ovu godinu i Ponoš kao čovek od integriteta ne pristaje biti krpa. I gađajući Šutanovca, on je gađao Tadića zbog promene politike, zbog kuće "sa više vrata". Ključna razlog za smenu je upravo odustajanje Borisa Tadića od evroatlanskih integracija. Ponoš je pobednik, i meni je ta njegova pobeda još draža što je moj Kninjanin. Što ruši stereotip kako su ljudi iz moga kraja van tokova savremene civilizacije. Malo subjektivno, ali šta da radim. Svaka čast Ponošu...njegovo vreme tek dolazi..
Jelena Milić Jelena Milić 15:34 30.12.2008

Re: Ponoš je za mene pobvednik...

ma cool drago, samo mislim da si mu ucinio medvedju uslugu pricom da se svrstavao. ...mislim da se on pobunio vise sto nije data elaborirana razrada druge opcije! i to je legitimno. i to je vojnicki, i nadam se da bi se on i pored toga sto sam recimo ja za nato, povinovao odluci civilnih organa o kursu zemlje, da je njega sludelo sto istog uopste nema.

a sta je uzrok skretanja sa eeuatl kursa? kosovo!
Atomski mrav Atomski mrav 15:35 30.12.2008

Re: Ponoš je za mene pobvednik...

Ma da, Tadić je šutnuo Ponoša zbog Dragovog posta! A onda je mrmot zavio čokoladu u staniol...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:44 30.12.2008

Re: Ponoš je za mene pobvednik...

Jelena Milić
ma cool drago, samo mislim da si mu ucinio medvedju uslugu pricom da se svrstavao. ...mislim da se on pobunio vise sto nije data elaborirana razrada druge opcije! i to je legitimno. i to je vojnicki, i nadam se da bi se on i pored toga sto sam recimo ja za nato, povinovao odluci civilnih organa o kursu zemlje, da je njega sludelo sto istog uopste nema.

a sta je uzrok skretanja sa eeuatl kursa? kosovo!

Ma bilo je jasno da je Ponoš znao šta ga čeka...i da je to deo "naftno - gasnoga" sporazuma"...seti se koji dan je objavljen njegov intervju...
A Kosovo, ja mislim da Tadića, Jeremića, Dačića, Nikolića, Koštunicu i društvo boli briga za Kosovo, osim kad se preko te priče ostvaruju politički poeni, kad se može preko Kosova sve opravdati.
Kosovo je draga Jelo, "duda varalica"..

Jelena Milić Jelena Milić 15:47 30.12.2008

Re: Ponoš je za mene pobvednik...

za to kako ih boli za kosovo i za sta im sluzi sam saglasna skroz i o tome pricam non stop


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,3908310,00.html

a da je deo naftnog sporazuma to zasita ne nogu da tvrdim, ne znam, nemam info
ali covek vec neko vreme nije dolazio ni na kolegijum, zar nije to vec bio razlog da tadic nesto preduzme!
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:50 30.12.2008

Re: Ponoš je za mene pobvednik...

Jelena Milić
za to kako ih boli za kosovo i za sta im sluzi sam saglasna skroz i o tome pricam non stop


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,3908310,00.html

a da je deo naftnog sporazuma to zasita ne nogu da tvrdim, ne znam, nemam info
ali covek vec neko vreme nije dolazio ni na kolegijum, zar nije to vec bio razlog da tadic nesto preduzme!

Pa priča o neutralnosti je od Ponoša u Tadićevoj koncepciji učinila "suvišnim čovekom". Valjda je to tebi jasno. Neutralnost i "naftno - gasni" sporazum su ista priča. Dva njena poglavlja...
Exitus Letalis Exitus Letalis 16:26 30.12.2008

Re: Ponoš je za mene pobvednik...

a sta je uzrok skretanja sa eeuatl kursa? kosovo!

novi informbiro!
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:31 30.12.2008

Re: Ponoš je za mene pobvednik...

Exitus Letalis
a sta je uzrok skretanja sa eeuatl kursa? kosovo!

novi informbiro!

Staljina za sveca..o))
Covek u belom Covek u belom 19:40 30.12.2008

Re: Ponoš je za mene pobednik...

Drago Kovacevic
Moja "predikacija" što bi kazala Krugolina, bila je isti dan, kad je objavljen njegov intervju, da će on otići. I on sam je to znao i mislim da je to bio njegov svestan izbor. U "rusku" i avanturu "neutralnosti" neka idu drugi. No, ključna stvar u ovom što se dogodilo je promena politike nastala kroz ovu godinu i Ponoš kao čovek od integriteta ne pristaje biti krpa. I gađajući Šutanovca, on je gađao Tadića zbog promene politike, zbog kuće "sa više vrata". Ključna razlog za smenu je upravo odustajanje Borisa Tadića od evroatlanskih integracija. Ponoš je pobednik, i meni je ta njegova pobeda još draža što je moj Kninjanin. Što ruši stereotip kako su ljudi iz moga kraja van tokova savremene civilizacije. Malo subjektivno, ali šta da radim. Svaka čast Ponošu...njegovo vreme tek dolazi..
Joj bre Drago sto si naivan, dal ti stvarno mislis da se u politiku bolje razumes od te tvoje brace koju povremeno pomenes u blogovima?
Ponos je Tadicev covek (a u ovom slucaju je odigrao kao Sakasvili Amerima u Gruziji), a cela ova situacija je bila igra da se malo pritisne Sutanovac od strane Tadica. Direktan pritisak u partijskim krugovima je apsolutno nerpilican u ovom trenutku, pa mora ovako. A sam Sutanovac je dovoljno ojacao da mu se mora malko pripretiti makar i na ovaj nacin. Pises tu o nekakvim podela u DS-u, a ne znas ni sta se i kako odvija medj kumovima, cist amaterizam.
blackbox92 blackbox92 22:58 30.12.2008

Re: Ponoš je za mene pobednik...

Drago Kovacevic
"Bivajući vojno lice a ne političar, Ponoš koji pametno nikad nije ni rekao ono što mu Dragec kiti već je samo pričao o tome da vojska neće sprečavati hapšenja haških optuženika i da će poštovati odluku državnog vrha o bezbednosnim integracijama zemlje, ma kakve one bile, jedini nije ni bio u obavezi da celu ovu priču poveže direktno sa Kosovom."

Moja "predikacija" što bi kazala Krugolina, bila je isti dan, kad je objavljen njegov intervju, da će on otići. I on sam je to znao i mislim da je to bio njegov svestan izbor. U "rusku" i avanturu "neutralnosti" neka idu drugi. No, ključna stvar u ovom što se dogodilo je promena politike nastala kroz ovu godinu i Ponoš kao čovek od integriteta ne pristaje biti krpa. I gađajući Šutanovca, on je gađao Tadića zbog promene politike, zbog kuće "sa više vrata". Ključna razlog za smenu je upravo odustajanje Borisa Tadića od evroatlanskih integracija. Ponoš je pobednik, i meni je ta njegova pobeda još draža što je moj Kninjanin. Što ruši stereotip kako su ljudi iz moga kraja van tokova savremene civilizacije. Malo subjektivno, ali šta da radim. Svaka čast Ponošu...njegovo vreme tek dolazi..

Otprilike, "sam pao sam se udario".
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:00 30.12.2008

Re: Ponoš je za mene pobednik...

Covek u belom
Drago Kovacevic
Moja "predikacija" što bi kazala Krugolina, bila je isti dan, kad je objavljen njegov intervju, da će on otići. I on sam je to znao i mislim da je to bio njegov svestan izbor. U "rusku" i avanturu "neutralnosti" neka idu drugi. No, ključna stvar u ovom što se dogodilo je promena politike nastala kroz ovu godinu i Ponoš kao čovek od integriteta ne pristaje biti krpa. I gađajući Šutanovca, on je gađao Tadića zbog promene politike, zbog kuće "sa više vrata". Ključna razlog za smenu je upravo odustajanje Borisa Tadića od evroatlanskih integracija. Ponoš je pobednik, i meni je ta njegova pobeda još draža što je moj Kninjanin. Što ruši stereotip kako su ljudi iz moga kraja van tokova savremene civilizacije. Malo subjektivno, ali šta da radim. Svaka čast Ponošu...njegovo vreme tek dolazi..
Joj bre Drago sto si naivan, dal ti stvarno mislis da se u politiku bolje razumes od te tvoje brace koju povremeno pomenes u blogovima?
Ponos je Tadicev covek (a u ovom slucaju je odigrao kao Sakasvili Amerima u Gruziji), a cela ova situacija je bila igra da se malo pritisne Sutanovac od strane Tadica. Direktan pritisak u partijskim krugovima je apsolutno nerpilican u ovom trenutku, pa mora ovako. A sam Sutanovac je dovoljno ojacao da mu se mora malko pripretiti makar i na ovaj nacin. Pises tu o nekakvim podela u DS-u, a ne znas ni sta se i kako odvija medj kumovima, cist amaterizam.

Haha, Beli...Silna je opasnost za Tadića Šuki...ne budi dete. Tadić u DS-u ima samo dvojicu ljudi koje vidi kao potencijalne protivnike za respekt. To je Pajtić koga je umirio sa ruskim parama i to je Živković koji objektivno nema potrebne poluge da nešto više tamo uradi. DS je potpuno promenila krvnu sliku. Pa tamo su sada većina biračkoga tela bivši Slobini i Koštuničini glasači, tako da je ova proruska politika taman za tu ciljnu grupu..
Ponoš je čovek koji je odbrusio Tadićevoj politici ovako, preko pominjanja Šuleta kao ministra. A zapravo je sve Tadićeva odgovornost i sve na njegovu adresu.
I vidi što je ovo zanimljivo..Sad i ti priznaješ raskol u DS-u...o)) Nekako si fleksibilan, ili nema drugih argumenata..o))
Covek u belom Covek u belom 23:33 30.12.2008

Re: Ponoš je za mene pobednik...

Drago Kovacevic
Tadić u DS-u ima samo dvojicu ljudi koje vidi kao potencijalne protivnike za respekt. To je Pajtić koga je umirio sa ruskim parama i to je Živković koji objektivno nema potrebne poluge da nešto više tamo uradi.
Pajtic jeste kupljen, al on nikad nije ni imao neku podrsku, sem u Vojvodini, a i tamo uvek pod kontrolom. Zivkovic je opasnost za Tadica koliko i Ceda .
DS je potpuno promenila krvnu sliku. Pa tamo su sada većina biračkoga tela bivši Slobini i Koštuničini glasači
Za razliku od recimo 2001.
Ponoš je čovek koji je odbrusio Tadićevoj politici ovako, preko pominjanja Šuleta kao ministra. A zapravo je sve Tadićeva odgovornost i sve na njegovu adresu.
Ponos se svesno "zrtvovao" zarad visih il da kazem atlanskijih ciljeva, shodno ciljevima usledice uskoro i nagrada, to apropo ovim sta tvrde kako mu je karijera zavrsena.

Sad i ti priznaješ raskol u DS-u...o)) Nekako si fleksibilan, ili nema drugih argumenata..o))
Raskol, raspad, treniranje strogoce, nisi ti bas toliko naivan da ne znas razliku izmedju pojmova. Treniranja strogoce u partiji je uvek bilo (eto recimo deda Micun), bilo je povremeno i raskola koji su vodili frakcionisanju (recimo Ceda), al raspada vala nije bilo niti ce ih biti u skorije vreme, al zato moz da padne neko prisjedinjenje .
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:35 30.12.2008

Re: Ponoš je za mene pobednik...

blackbox92
Drago Kovacevic
"Bivajući vojno lice a ne političar, Ponoš koji pametno nikad nije ni rekao ono što mu Dragec kiti već je samo pričao o tome da vojska neće sprečavati hapšenja haških optuženika i da će poštovati odluku državnog vrha o bezbednosnim integracijama zemlje, ma kakve one bile, jedini nije ni bio u obavezi da celu ovu priču poveže direktno sa Kosovom."

Moja "predikacija" što bi kazala Krugolina, bila je isti dan, kad je objavljen njegov intervju, da će on otići. I on sam je to znao i mislim da je to bio njegov svestan izbor. U "rusku" i avanturu "neutralnosti" neka idu drugi. No, ključna stvar u ovom što se dogodilo je promena politike nastala kroz ovu godinu i Ponoš kao čovek od integriteta ne pristaje biti krpa. I gađajući Šutanovca, on je gađao Tadića zbog promene politike, zbog kuće "sa više vrata". Ključna razlog za smenu je upravo odustajanje Borisa Tadića od evroatlanskih integracija. Ponoš je pobednik, i meni je ta njegova pobeda još draža što je moj Kninjanin. Što ruši stereotip kako su ljudi iz moga kraja van tokova savremene civilizacije. Malo subjektivno, ali šta da radim. Svaka čast Ponošu...njegovo vreme tek dolazi..

Otprilike, "sam pao sam se udario".

Pa imao je dve mogućnosti. Da nastavi tumaranje, bez koncepcije, što bi ga držalo na toj poziciji, ili da kaže, ljudi tako se nismo dogovorili. Odabrao je ovo drugo što je potpuno ispravno...
dunjica dunjica 15:31 30.12.2008

.

As philosopher Jagger once said, you can't always get what you want.


And I went down to the demonstration
To get my fair share of abuse
Singing, "We're gonna vent our frustration
If we don't we're gonna blow a 50-amp fuse"
Sing it to me now...

You can't always get what you want
You can't always get what you want
You can't always get what you want
But if you try sometimes well you just might find
You get what you need
Oh baby, yeah, yeah!


Jelena Milić Jelena Milić 15:36 30.12.2008

Re: .

dunjice, ponos voli stonse!
avemarija avemarija 15:57 30.12.2008

Re: .

ponos voli stonse!


naravno ,God Gave Him Everything pa chak i muzika koju voli je prava.
drug.clan drug.clan 15:42 30.12.2008

mali diktator

Nije ovde rec o generalu, o ambasadoru o NIS-u vec o necemu drugom

Pocinje da se vlada naredbama, ukazima, odlukama, konferencijama predsednika drzave cija je jedina ustavna funkcija da se slika. Smenjuju se generali, ministri, ambasadori... donose odluke, prodaje imovina ... sve odlukama predsednika (sto direktnim sto kroz diktatorsku stranku i tajne koalicije jednog coveka sa radikalima)

Boris se polako ali sigurno pretvara u naseg novog malog slobu - napoleona.

Ovaj pored svih onih diktatorskih decijih bolesti za koje znamo ima i one neizlecive zvane narcisizam i hiper egocentrizam sto ce izlecenje uciniti jos tezim.

aquariusoptimist aquariusoptimist 19:36 30.12.2008

Re: mali diktator

drug.clan
Boris se polako ali sigurno pretvara u naseg novog malog slobu - napoleona..


He, he, a kako je ono bese zavrsio Napoleon?
MilutinM MilutinM 15:53 30.12.2008

Izreka

Ima i ona stara: Ko se mača laća, od mača i gine.

Ponoš je, po zamisli onih koji su ga postavili (a na kraju i sklonili) smenio priličan broj kolega, vojnih lica. Priličan broj zasluženo. E, sada, malo se zaneo pa pomislio da može i da misli svojom glavom. U ovom sistemu, to nije moguće.

Šta će sada Prededsnik da uradi? Koga da postavi a da ima poverenje u njega? Ko je sledećI: Nenad Krstić ili neko još provereniji iz kabineta Predsednika?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:06 30.12.2008

Re: Izreka

E, sada, malo se zaneo pa pomislio da može i da misli svojom glavom. U ovom sistemu, to nije moguće.

Nije se zaneo Milutine...Veruj mi da znam da je njegov intervju bio vrlo svesni izbor. Čovek već dugo zna da je Tadić odustao od koncepcije i mandata koji mu je dao kad je imenovan za načelnika štaba. I znao je da je bolje da kaže i da bude jasno zašto je smenjen nego da ga smenjuje šaptom. A znao je da je krajnje vreme za objavu trenutak sklapanja "naftno - gasnoga" sporazuma. Jer to nije samo taj sporazum. Ovo je prelazak Tadića na rusku stranu i načelnik štaba sklon Nato- integracijama je čist višak. Sad bi najbolji načelnik štaba, što se Tadića tiče bio Boža Delić.
MilutinM MilutinM 16:55 30.12.2008

Re: Izreka

Nešto se ovo ne uklapa u moje vidjenje proste logike postavljanja (i smenjivanja) fuKcionera koja je odomaćena u poslednje vreme.
oort oort 15:53 30.12.2008

daleko ste otišli...

mali kviz da se relaksirate:
biti novinar je super. evo recimo vest o smeni ponoša kaže da je on smenjen u skladu sa tadićevim ustavnim ovlašćenjima. to je bitno pomenuti zato što:
a) boris krši ovlašćenja đuture, pa je novinar zapanjen "šta mu bi danas"
b) boris retko koristi ovlašćenja, pa je novinar zapanjen "šta mu bi danas"
c) zapravo niko ne šljivi ustav pa šta god se uradi po ustavu to je vest
d) možda će neki pijani u kafani ustati i prodrati se "ma ko je taj boris da smenjuje generala", pa će ostali imati čime da ga ućutkaju
e) postoji određeni broj reči koji mora da se napiše da bi nešto bilo vest
f) novinar je zapravo treći bratučed ujkinog šure verana matića, pa dok se dete ne snađe...

lični favorit mi je d, mada podozrevam da je tačno pod e.
drug.clan drug.clan 15:58 30.12.2008

Re: daleko ste otišli...

oort
mali kviz da se relaksirate:
biti novinar je super. evo recimo vest o smeni ponoša kaže da je on smenjen u skladu sa tadićevim ustavnim ovlašćenjima. to je bitno pomenuti zato što:
a) boris krši ovlašćenja đuture, pa je novinar zapanjen "šta mu bi danas"
b) boris retko koristi ovlašćenja, pa je novinar zapanjen "šta mu bi danas"
c) zapravo niko ne šljivi ustav pa šta god se uradi po ustavu to je vest
d) možda će neki pijani u kafani ustati i prodrati se "ma ko je taj boris da smenjuje generala", pa će ostali imati čime da ga ućutkaju
e) postoji određeni broj reči koji mora da se napiše da bi nešto bilo vest
f) novinar je zapravo treći bratučed ujkinog šure verana matića, pa dok se dete ne snađe...

lični favorit mi je d, mada podozrevam da je tačno pod e.



iz istog razloga se kaze da je "predsednik zamolio Jeremica" da ne uputi onu novinarku u kanadu na ambasadorsko mesto. Jer da su rekli da je Tadic uklonio doticnu osobu to bi otkrilo njegov diktatorski nacin vlade pa ovako molbom zvuci bolje.
gorran2 gorran2 16:02 30.12.2008

Re: daleko ste otišli...

ima i g

g) treba s vremena na vreme organizovati izbor za srpskog idola, učesnika u kući Velikog Brata, i sl, da bi se nahranio limbični sistem domaćica.

Dakle, evo nam ga - brand new - naš idol, usamljena poštenjačina u pokvarenom svetu.

Kanda mu se smeška moguća politička karijerica ) Šta ćeš, u programu HLEBA I IGARA uvek postoji glad za novim herojima...
oort oort 16:09 30.12.2008

Re: daleko ste otišli...

ih bre, vi odma ozbiljno. nije bre to aerodrom da je bitno ko je direktor, to je vojska, tamo je rasulo evo 20 godina, pa nas niko ne napade.
filvas filvas 16:56 30.12.2008

Re: daleko ste otišli...

Problem sa Ponosem je, barem kako meni izgleda, to sto je insistirao na odredjenoj vrsti doktrine, a ne to sto je principijelno insistirao na donosenju doktrine odbrane. Ponos je shvatio da je integracija u strukture NATO stavljena na led i preduzeo je nedozvoljen politicki potez koji ce ga sa razlogom stajati karijere.

Tadic jeste kriv jer je dozvolio da situacija sa Ponosem eskalira pa ce morati da smeni ovog dinamicnog oficira. Medjutim, za mene najvece pitanje ostaje motivacija Ponoseva da se usprotivi ministarstvu odbrane, vladi i predsedniku. Mislim da je ono sto se ovde sugerise, da je rec o licnom dostojanstvu i brizi za drzavu pomalo navan pogled na stvar. Izgleda da je Ponos NATO entuzijast, a to nije dobra pozicija za nacelnika generalstaba Vojske Srbije, zbog cega ga nazalost treba smeniti.

Predsednik i vlada pokusavaju da igraju na ivici zileta i to ce raditi dokle god to bude moguce. S jedne strane, ako je to pitanje "civilizacijskog" opredeljenja, oni zele da Srbiju prikljuce EU, pa i NATO paktu. Sa druge strane, ne mogu da se pomire sa otimanjem Kosova. Oni pokusavaju da zapadu posalju signal da je clanstvo u EU moguce, ali da za uzvrat ocekujemo ustupke. U tom svetlu treba tumaciti i sporazum o gasu i NISu sa Rusima, ali i odugovlacenje sa donosenjem dokrtine i strategije odbrane. Kakve izglede ovakva politika ima na uspeh je drugo pitanje. Reklo bi se ipak, da je od generalovog integriteta, vazniji integritet drzave.

General Ponos ovakav pristup ili nije razumeo ili se sa njim nije saglasio i to je bitan razlog zasto bi morao da ode, ali je to trebalo da uradi sam. Ovako, on je podrio bezbednost drzave i napravio gaf koji je tesko oprostiti.

Jos jednom se pokazalo da Srbija nema dovoljno ljudi sposobnih da se izdignu iznad shvatanja drustva i politike kao malih feuda iz kojih svako lobira za sebe, ne vodeci racuna o celini. Dezintegracija drustva u Srbiji je dostigla nezapamcene razmere i to bi morali da imaju na umu svi oni koji suzbijaju patriotizam videci u tome iskljucivo seme zlokobnog srpskog nacionalizma. Bez patriotizma, nema drzave. A bez drzave, gradjani zive tesko.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:07 30.12.2008

Re: daleko ste otišli...

Ponos je shvatio da je integracija u strukture NATO stavljena na led i preduzeo je nedozvoljen politicki potez koji ce ga sa razlogom stajati karijere.

Pa kako će ga stajati karijere...u vojnoj hijerarhiji on nema kud dalje.....
On je napravio nešto što je jedino razumno i pametno..kazao gde smo sada što se tiče evroatlanskih integracija, i ništa više..
filvas filvas 17:17 30.12.2008

Re: daleko ste otišli...

Karijera mu je zavrsena. To je cena koju ce platiti. Mislim da nije uradio nista pametno i razumno. Nadam se da je samo rec o bandoglavosti i jos nisam spreman da razmisljam o drugim mogucim motivima za podrivanje autoriteta komandanta oruzanih snaga. U svakom slucaju, steta.

Evroatlantske integracije su najvisi cilj iskljucivo vama, Jeleni Milic i drugim ljudima koji dobijaju novac za propagiranje prikljucenja Srbije NATOu. Za nas koji smo sposobni da stvar pogledamo sa strane, to je kompleksna igra sa velikim ulogom. Mislim da Srbija na zalost, u njoj mora da ucestvuje.
drug.clan drug.clan 17:31 30.12.2008

Re: daleko ste otišli...

filvas
Karijera mu je zavrsena. To je cena koju ce platiti. Mislim da nije uradio nista pametno i razumno. Nadam se da je samo rec o bandoglavosti i jos nisam spreman da razmisljam o drugim mogucim motivima za podrivanje autoriteta komandanta oruzanih snaga. U svakom slucaju, steta.



kog komadanta oruzanih snaga?
Pa Ponos je bio komadant oruzanih snaga?
filvas filvas 17:33 30.12.2008

Re: daleko ste otišli...

Predsednik Republike je komandant oruzanih snaga.
jaksa scekic jaksa scekic 17:35 30.12.2008

Re: daleko ste otišli...

Drago Kovacevic
Ponos je shvatio da je integracija u strukture NATO stavljena na led i preduzeo je nedozvoljen politicki potez koji ce ga sa razlogom stajati karijere.

Pa kako će ga stajati karijere...u vojnoj hijerarhiji on nema kud dalje.....
On je napravio nešto što je jedino razumno i pametno..kazao gde smo sada što se tiče evroatlanskih integracija, i ništa više..


Odlicno informisan dopisnik novosadskog Dnevnika iz Brisela:(objavljeno 28.12)

Aktuelni načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Zdravko Ponoš neće još dugo biti na toj dužnosti.

Izvori „Dnevnika“ kažu da će general Ponoš biti uskoro smenjen s mesta prvog čoveka Vojske, ali neće biti potpuno odbačen, već bi u narednih nekoliko meseci trebalo da bude vojni predstavnik Srbije pri komandi NATO-a koja se nalazi u belgijskom gradu Monsu.

Priče da bi general Ponoš mogao da ode u Brisel, odnosno Mons, podgrejane su ovih dana saznanjem da je tamo misiju završio general-potpukovnik Milan Zarić, pa je Srbija trenutno bez vojnog „ambasadora“ pri NATO-u. Pažljiviji pratioci celokupne situacije setiće se i da je general Ponoš već bio nezvanični kandidat za odlazak u Mons pre Zarića. Aktuelni načelnik Generalštaba Vojske Srbije, tvrde dobro obavešteni izvori „Dnevnika“ uživa podršku Zapada i zbog toga ne bi bilo problema da vrlo brzo bude primljen. Uz vojnotehničku akademiju u Zagrebu i poslediplomske studije na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, general Ponoš je završio i Kraljevski koledž za odbrambene studije u Londonu, kao i kurs za više izvršioce u Maršal centru u Nemačkoj. Pre četiri godine bio je načelnik Uprave Ministarstva odbrane za međunarodnu vojnu saradnju. Dobro govori engleski.



http://www.dnevnik.co.yu/modules.php?name=News&file=article&sid=48965
filvas filvas 17:43 30.12.2008

Re: daleko ste otišli...

Videcemo. To je mesto nize po rangu, ali je dobro za NATO entuzijastu. Sta vi imate da kazete na sve ovo?
Jelena Milić Jelena Milić 17:48 30.12.2008

to filvas

":ljudima koji dobijaju novac za propagiranje prikljucenja Srbije NATOu"

molim vas ali bar jedan dokaz za ovo!

nije stvar dal bi se bunila ili ne, ali stvar je principa, na osnovu cega ovo tvrdite!

filvas filvas 17:56 30.12.2008

Re: to filvas

Na osnovu toga sto i vi i Drago Kovacevic radite za nevladine organizacije. Bar tako pise u vasim nepotpunim biografijama na ovom blogu.

Da ne bude zabune, rekao sam vec vise puta da to smatram legitimnim i zakonitim, ali isto tako ukazujem na cinjenicu da tek treba dokazati da li je to u javnom interesu vecine gradjana Srbije. Simple as that.

Od cega dobijate platu? Cime se bavite? Ko finansira to sto radite i zbog cega?
Jelena Milić Jelena Milić 17:59 30.12.2008

to filvas part two

ako s eudostojite prvo d anavedete tacne izvore odakle se ja to finasiram da promovisem nato ( ja pri tome ne sporim da se javno zalazem kao komentator da srbija udje u nato, ali ne zatos to sam za to placena )

dakle, ako se udostojite, onda mozemo mozda da nastavimo raspravu

"Ovako, on je podrio bezbednost drzave i napravio gaf koji je tesko oprostiti."

cime tacno? sta to nije poznato od ranije? jer on kriov sto nemamo strategijske dokumnte?!

koji gaf! da li ste slusali mladjana dinkica pre mesec dana u utisku nedelje, sta je sve reko o nereformisanju sektora odbrane, o tome ko koga kontrolise etc, pa set puta crnje stvari je rekao, sto neko nije porekao, ili smenio dinkica!

ponos nas je opomenuo da ovako vise ne ide sa opste poznatim stvartima koje nekako svi redom guramo pod tepih! hvala mu.
Jelena Milić Jelena Milić 18:10 30.12.2008

Re: to filvas

pa nvo su sirok spektar, rade humanitarne, socijalne i druge stvari, i nvo finasiraju i nasa drzava i eu i sl, i mnoge privatne i medjuanrodne fondacije....

nvo je verujem i drustvo za zastitu lika i dela radovana karadzica tako da je jako povrsno ( tendeciozno ) reci da smo svi siti i da nas sve placaju da srbija udjer u NATO. dakle, vrlo nekorektno sa vase strane.

CEAs je tek u fazi razvoja i za sad ima samo jedna grant od fonda za otovreno drustvo ( nisam nista vise nigde jos ni trazila jer pravim strateski plan razvoja tek) i to o stvarima koje sa clanstvom u nato veze nemaju, o tome posebno.

inace, kao sto ste i sami rekli, u nato nas niko i ne zove.

zasto je toliko nemoguce da neko moze da ima takvo misljenje iz ubedjenja? iako je bio ovde za vreme bombardovanja, iako je podstanar iako misli da je haradinja sramno pusten iz haga, aiko pozdravlja hapsenje ovk lidera ako ima indidcija da su cinili zlocine....

ja imam jednu prostu logiku, sve najstabilnije i najrazivjenije zemlje sveta su ili protestantske ili monarhije ili nato! sve analize javnog mnjenja kazu da su njihovi gradjani najzadovoljniji zivotom u svojim zemljama, zivotni vek im je najduzi, etc, etc..te zemlje odvajaju najvece delove budgeta za humanitarnu pomc, etc,e tc...ja tu srbiju zelim da vidim, i o tome javno pricam. kad budem dobila grant ako dobijem, stavicu na sajt i donatora i ime projekta. za sad, polemisete sa nekim ko o tome godinama prica iz ubedjenja. ne sekirajter se, te ce grantove, ako ih i bude, uzeti oni koji sad o svemu cute i maksimum im je prica o FfP

za vasu informaciju vec par meseci sam sef ekspertskog tima na projektu evropski standari u srbiji fonda centar za demokratiju koji finansira evropska komisija. ( poljoprivreda, ekologija,zastita potrosaca, sve teme o kojima se kod nas skoro uopste nista ne govori)

no, mislim da ste i ovom insinuacijom i vi i neki drugi na proslim postovima presli meru.

ruzno. pokusajte bolje, preciznije i sa argumentima.





Jelena Milić Jelena Milić 18:19 30.12.2008

to filvas-a ovo ?

потпуна сагласност о уласку у Европску унију као највишем и неоспорном политичком приоритету и о укључивању у програм Партнерство за мир, као елементу заједничке безбедоносне структуре европских земаља


ovo je iz zvanicnog skupstinskog dokumanta!

i vama to ne smeta, kad bi se svi vi potrudili da propustite kroz iglene usi drzavu koja ovakve blamove dopsusta ( nisam primetila ni da smo ni drago ni ja za skoro po dve ipo godine pisanja takve gafove sebi dopustali, ma kako miki m pokusao da izvrene sta sam i o cemu rekla) a imate kod nas na blogovima toliko prostora ko nigde drugde, mozda bi nam svima bilo bolje
dunjica dunjica 18:21 30.12.2008

Re:

sve najstabilnije i najrazivjenije zemlje sveta su ili protestantske ili monarhije ili nato!


kod ovog prvog vrijedi i obrnuta tvrdnja: sve protestantske su među najrazvijenijima; dok sam se kod ona druga 2 kriterija malo lecnula, ne samo zato što su djelomično točni.

za vasu informaciju vec par meseci sam sef ekspertskog tima na projektu evropski standari u srbiji fonda centar za demokratiju koji finansira evroska komisija. ( poljoprivreeda, ekologija,z astita potrosaca, sve teme o kojima se kod nas skoro uopste nista ne govori)

Ovo su neke od najvažnijih tema održivog razvoja i ozbiljno bavljenje njima je preduslov za budućnost kakvu bismo poželjeli našoj djeci. Stoga, Jelena, čestitke zbog funkcije i željom da opravdaš ukazano povjerenje!
Jelena Milić Jelena Milić 18:26 30.12.2008

Re:

danska, holandija, norveska ( nije u eu), australija ( nije u nato ni u eu), kanada, sad, japan, belgija, francuska, gb....
filvas filvas 18:27 30.12.2008

Re: to filvas part two

Vi tvrdite da to sto dobijate novac za vasu nevladinu organizaciju nema nikakve veze sa stavovima koje vi kao direktorka te organizacije zastupate. Meni je veoma tesko da u to poverujem, pa vas zato pitam:
Cime se bavi nevladina organizacija Centar za evroatlantske studije? Ko je finansira i zbog cega?

Kao neko ko pokusava da utice na odluke od javnog interesa duzni ste da na ova pitanja odgovorite.

Vase simpatije za Ponosa zasnovane su iskljucivo na njegovim politickim opredeljenjima. Da je kao nacelnik generalstaba trazio od ministra vojnog da Srbija sklopi pakt s Rusijom, trazili biste njegovu smenu.

Poredjenje Ponosa i Dinkica je ultraneprimereno. DInkic je politicar i vodja partije koja je svoj legitimitet potvrdila na izborima. Pitanje njegove smene je pitanje koalicionog sporazuma. Ponos je bio nacelnik generalstaba koji je javno demonstrirao neslaganje za drzavnom politikom. Umesto da podnese ostavku u tisini, svojim postupkom je implicirao da Predsednik i Vlada ne vode racuna o odbrani zemlje, sto jeste gaf zbog koga je i smenjen. Podrivanje bezbednosti zemlje se sastoji u podrivanju autoriteta Predsednika Republike kao komandanta oruzanih snaga. U tome je stvar. Izgleda mi da ovo namerno ne zelite da uvidite!
Exitus Letalis Exitus Letalis 18:36 30.12.2008

Re: to filvas

pa nvo su sirok spektar

naravno.
i storm front i obraz etc. su nevladine organizacije.
neke finansirane iz cetnicke dijaspore.
Jelena Milić Jelena Milić 18:38 30.12.2008

Re: to filvas part two

kao sto rekoh za sada samo jedna projekat fonda za otovreno drustvo, i dok se on ne realzuje necu drugo raditi osim sto cu nastaviti da pravim plan za strateski razvoj think tanka za sta treba vremena i ljudi a ja nisam u stisci) jer imam angazman u FCD.

ovde pisem kao blogerka jelena milic u slobodno vreme za dz ) nista fond, nista forum za medjunarodne odnose, nista ceas) kao sto ste vi filvas!

ja jako dobro pravim razliku u funkcijama, ali ponos je rekao opste poznate stvari, kao i dinkic u ostalom, on ne moze biti izvan realnosti

za razliku od draga, ja ne smatram da je ponos bio OK sto se zalagao za ulayak u NATO jer to covek nikad javno nije rekao, vec je reako radicu kako drzava kaze i to je bilo OK, a ne radicu kako drzava kaze al ako mi se to svidja. al se nasao u problemu sto drzava oce i jare i pare i uopste nema strategiju odbrane primerenu spoljnopolitickom kursu koji menja svako malo pa nije ni cudo.

da se drzava okrene prema rusiji jos vise, ja bi se bunila na ministra spoljnih i na vladu, kao sto i radim, a ne na gereralstab!


interesantno, ne smeta vam sto je vuku jeremicu sef tadic a ne cvetkovic

moja poenta je inace da ponos nicim nije podrio bezbednost zemlje vec to rade tadic i jeremic


filvas filvas 18:43 30.12.2008

Re: to filvas part two

Ja sam naglasio da rad NVO smatram zakonitim i legitimnim. U medjuvremenu ste odgovorili na neka pitanja i ja sam primoran da vam poverujem prosto zato sto je argument koji ste iskoristili potkopava vase stavove. Vi se zalazete za bezuslovno pridruzivanje NATOu iz ubedjenja da su
sve najstablinije i najrazvijenije zemlje ili protestantske ili monarhije ili nato!


Zasto se onda ne zalazete za prelazak u protestantizam i za vracanje kralja na presto? To je potpuno ista pogresna logika. To je primer metonimijskog madjijskog misljenja.

Zar ne vidite da nas sunovrat nema nikakve veze sa tim sto smo pravoslavna drzava (a nismo, nego smo gradjanska), sto smo republika i sto smo izvan NATO saveza? Ono sto stalno pokusavam je da vas nateram da date argumente za to za sta se zalazete umesto da bajate. Prosli put me je moderator obrisao ali mogu da vam ponovim:

Poenta je u sledecem: Suocena sa zasluzenim prezirom koji Srbi gaje prema NATO paktu, Jelena Milic pokusava uporno i bezuspesno da predstavi pristupanje Srbije ovom savezu kao korak u razvoju civilizacije. Da bismo se lakse saglasili sa pristupanjem, Jelena Milic pokusava da nas navede da verujemo u univerzalnu pravdu olicenu u famoznom R2P, kao "uzvisenoj misliji" EU i NATO. Medjutim, razlog zbog koga je u ovom poduhvatu neuspesna je u tome sto ne uspeva da nadje apsolutno nikakvih dokaza da NATO predstavlja bilo kakvo civilizacijsko dostignuce.

Umesto toga, Jelena (a o tome sam vam vec pisao) morali biste da mnogo detaljnije analizirate politiku i bezbednosno znacajne dogadjaje u svetu i u regionu, kao i razlicita vidjenja srpskih drzavnih ciljeva i strategija. To bi zahtevalo vise rada, ali bi rezultat mogao da bude sledeci: Let's cut the bullshit, NATO jeste fasistoidna ustanova cija je uloga u danasnjem svetu da zastiti uticaj i moc zapada. I jeste, vec su nas jednom bombardovali i to ce uraditi opet ukoliko im to bude islo u racun. I jeste, Rusi su suvise slabi da bi nam pomogli, a vise nemamo ni nekadasnju vojsku. Prema tome, braco Srbi, zaba je odvratna, ljigava i i ogavnog ukusa, ali je bolje da je progutamo, nego da ratujemo za slobodu.

Zar vam se ne cini da je mnogo svrsishodnije posteno reci: reketas nam je zakucao na vrata i mozemo ili da platimo, ili da nam opet razlupa radnju. Bolje je da platimo, a kasnije cemo se osvetiti kad bude zgodan trenutak. Treba biti otvoren. Umesto toga vi pricate bajke o R2P! Pa ako vi u to verujete stvarno, onda nikada necete ispuniti cilj za koji ste placeni, da Srbija pristupi NATO. Zar stvarno mislite da cemo ulaskom u NATO u ocima drugih dokazati da pripadamo zapadnoj civilizaciji!!!??? To je bizarna ideja.
Jelena Milić Jelena Milić 18:53 30.12.2008

Re: to filvas part two


"Zasto se onda ne zalazete za prelazak u protestantizam i za vracanje kralja na presto? To je potpuno ista pogresna logika. To je primer metonimijskog madjijskog misljenja"

pa pretpostavila sam da cete shvatiti da se ne zalazem ni za pretrcavanje u protestantizam, ni u to da postanemo monrhija

ja jednostavno kazem kako stvari stoje, po mom vrednosnom sistemu, a on se nekako poklapa i sa time sta gradjani tih drzava kazu o kvalitetu zivota u njima. eto vise volim da zivim u nato drzavi nego u iranu, zene imaju bolja prava.

mogu i ovako i mislim da je i to legitiman argument, jer nato nije vojni vec politicki savez i civilizacijski savez da: bliza mi kultura

sto se r2p tice mislim da ste vi povrsni time sto ga vezujete za eu i nato. on je upravo pokusaj da se arbitrarno odlucivanje svede na najmanju mogucu meru. ni zapad o svemu nema konsenzus, sto je u jednu ruku dobobro ali moze da pravi probleme. vas licni pik i antagonizam prema meni mi govore samo jedno-da nesto ipak uspevam da postignem. o izboru tema ipak cu odlucivati sama, vam internet i sloboda medija veliki, izvolite, pistie, publikujte. blog jos ne nalzim relevantnim toliko, zbog vas i vama slicnih je tesko, da se otovre rasprave sta gubimo ne videci sta jedna regionalana organizacija, a nato je to, radi u mediteranu, sta u sahari, sta sa solarnom energijom, etc, etc...

sto se vrednosti , srbije i rusije tice, pogledajte odgovor sentinelu i izjavu pomocnika min unutrasnjih rusije o "marginalnim elementima" sirotiniji i imigrantima. ne zelim da zivim u takvoj drzavi i da mi takvi budu strateski partneri.

srbija jeste diletantska drzava zato sto oce da se usunja mimo jave rasprave u PFP i MAP a ovamo nam PFP prodaje kao eu odbrambeni mehanizam!


ja ne tvrdim da cemo se odmah pozapadniti kad udjemo ni u eu a kamo li nato, jer su njegovi uslovi mnogo labaviji, ali se nadam da tome tezimo, da i to ne krijem. uopste nisam u tripu da sa svima budem jednako dobra, sa femicidnim indijcima i kinezima na primer.


vi ste vrlo nadmeni i ne podnosite razlicito misljenje, i u nedostatku dokaza cesto ili izvrcete sta ko pise ( na srecu sve stoji) ili tvrdite lazi.

vas stil. ne bih gubila vise vremena.

Exitus Letalis Exitus Letalis 18:59 30.12.2008

Re: to filvas part two

Rusi su suvise slabi da bi nam pomogli,

ne mogu i da nama pomažu i da haraju po bivšim zemljama sovjetskog saveza.
ono što rade tamo je više nego skandalozno.
a vise nemamo ni nekadasnju vojsku

eee, dok smo imali tu vojsku, to su susedi najbolje osetili.
fala bogu da je više nemamo.
Zar vam se ne cini da je mnogo svrsishodnije posteno reci: reketas nam je zakucao na vrata i mozemo ili da platimo, ili da nam opet razlupa radnju.

ovo je skroz tačno. ali reketaši su rusi.
samo što nekad reketaš završi u ćorki ali ovaj reketaš ne podleže našim zakonima a ima pravo i na svoje
oružane snage.
filvas filvas 19:03 30.12.2008

Re: to filvas part two

Nacelnik generalstaba nije ovlascen da javno sudi o tome da li bezbednost potkopavaju predsednik drzave i ministar spoljnih poslova. To se zove civilna kontrola nad oruzanim snagama i to je glavni uslov za "evroatlantske integracije". Kada bi to bilo dozvoljeno, moglo bi da se desi da nacelnik generalstaba proceni da je drzava na pogresnom koloseku i izda naredjenja koja smatra neophodnim. Ponos to srecom nije uradio, ali Mladic svojevremeno jeste. Razlika je ogromna, ali je princip da se nacelniku generalstaba daje pravo da javno komentarise politiku drzave apsolutno nedopustiv. Uporedite samo Ponosev slucaj sa letosnjom ostavkom americkog nacelnika generalstaba admirala Viljema Felona.

Ponos je trebalo da napise strogo poverljiv memorandum predsedniku, premijeru, ministru i da u tisini podnese ostavku. Ovako je uznemirio gradjane u situaciji u kojoj upravo traje javna debata o doktrini odbrane.

Vec sam vam rekao da je na nedonosenje dokumenata u vezi sa doktrinom presudnu ulogu imala spoljnopoliticka pozicija zemlje koja je je posledica objektivnih dogadjaja, a ne ideoloska zaslepljenost predsednika, premijera i ministra inostranih poslova ili korumpiranost ministarstva odbrane.
Jelena Milić Jelena Milić 19:08 30.12.2008

Re: to filvas part two


Vec sam vam rekao da je na nedonosenje dokumenata u vezi sa doktrinom presudnu ulogu imala spoljnopoliticka pozicija zemlje koja je je posledica objektivnih dogadjaja


to znaci da nam spoljna politika nije bila dobra, i da se nismo snasli u dogadjajima, da ih nismo dobro procenili, i uskladili zelje i mogucnosti i okolnosti i da smo sebi dopustili da zbog nemogucih ciljeva nemmao osnovna strateska dokumenta

"Ovako je uznemirio gradjane u situaciji u kojoj upravo traje javna debata o doktrini odbrane. "

e ovo me uveselilo, nazalost gradjane je solidno bilo briga za sve to, mislim da je stanje u Tempu mnogo bitnije....i to govri o nama mnogo.

ponos je prestao da dolazi na kolegijum, pa kao sto vidite niko nije reagovao, i sam kaze d aje pokusao i na druge nacine.

mislim da ste malo banalizovali pojam demokratske kontrole vojske, svi tvrde da lanac komandovanja nije bio narusen

ono sto je kod te kontrole mnogo zanimljivije je uloga parlamenta i odbora za bezbednost, kakva ovlascenja ima i da li ih Koristi! koliko ja znam, i ovakva su velika ali ih ne koristi, takoda mislim da i u prici o kontroli vojske ponos nije uradio nista pogresno, nego nam je i tu posredno ( jer o politici nije pricao vec o implikacijama) rekao kako katastrofalno stvari stoje u vojsci ( on nije pricao o spoljnopolitickom ili ekonomskom polozaju zemlje)

PS milo mi je da pominjete primere iz SAd :))


srbija je solidno komicna, ni ustav niko ne psotuje, mi se ne demokratizujemo vec DSizujemo, a i to je bolje od DSSizacije, i bas mi nijen jasno zasto je na ponosu nasao tadic da nam glumi zemlju u kojoj se svi mandati tacno postuju, pogotovu kad su neuskladjeni, lose definisani, i sto rece sabic na nekom skupu, ti ni jednu nasu instituciju ne mozes po opisu nadleznosti da poznas na duze

u stvari jasno mi je zbog kosova, zbog kog i jesmo ovde gde jesmo

filvas filvas 19:16 30.12.2008

Re: to filvas part two

vas licni pik i antagonizam prema meni mi govore samo jedno-da nesto ipak uspevam da postignem.

Ja nemam nikakav licni pik i nikakav antagonizam prema vama licno. Naprotiv. Trosim svoje vreme pokusavajuci da podstaknem argumentovan razgovor, a vasa je zasluga sto birate teme koje su meni zanimljive. To sto je na vasem blogu ovako zivo, treba da vam sluzi za ponos.
vi ste vrlo nadmeni i ne podnosite razlicito misljenje, i u nedostatku dokaza cesto ili izvrcete sta ko pise ( na srecu sve stoji) ili tvrdite lazi.

Ja nisam nadmen, uvek priznajem kad nisam u pravu i nije mi cilj da bilo koga uvredim. Navedite primer lazi ili izvrtanja reci i cinjenica. Molim vas da to uradite inace ste vi ta koja izmislja. Do sad ste cesto pribegavali tome da naprosto ignorisete ono sto ja govorim, ali to sto glumite uvredjenost ne moze da se koristi umesto argumenata.
Jelena Milić Jelena Milić 19:22 30.12.2008

Re: to filvas part two

pa pogledajte prethodni trol, dakle rekli ste i to vise puta da me placa neko da promovisem nato.

ne ne placa me niko.

i tako dalje, i tako dalje.

ton vam jeste nadmen, zato vas moderatori i brisu, izvrcete da sam r2p povezala direktno sa nato i eu, etc, etc....

Poenta je u sledecem: Suocena sa zasluzenim prezirom koji Srbi gaje prema NATO paktu, Jelena Milic pokusava uporno i bezuspesno da predstavi pristupanje Srbije ovom savezu kao korak u razvoju civilizacije. Da bismo se lakse saglasili sa pristupanjem, Jelena Milic pokusava da nas navede da verujemo u univerzalnu pravdu olicenu u famoznom R2P, kao "uzvisenoj misliji" EU i NATO. Medjutim, razlog zbog koga je u ovom poduhvatu neuspesna je u tome sto ne uspeva da nadje apsolutno nikakvih dokaza da NATO predstavlja bilo kakvo civilizacijsko dostignuce.


i nismo gradjanska drzava vec drzava srba i drugih....
filvas filvas 19:31 30.12.2008

Re: to filvas part two

to znaci da nam spoljna politika nije bila dobra, i da se nismo snasli u dogadjajima, da ih nismo dobro procenili, i uskladili zelje i mogucnosti i okolnosti i da smo sebi dopustili da zbog nemogucih ciljeva nemmao osnovna strateska dokumenta

Ovo naprosto ne proistice kao zakljucak iz cinjenice da je zemlja u objektivno teskoj spoljnopolitickoj poziciji. Mislim da je jos rano da se odbrana integriteta zemlje proglasi "nemogucim ciljem". To je ono sto vi mislite, ali se bojite da javno kazete, osim kad vam ovako izleti, sto opet ne znaci da ste u pravu.
ponos je prestao da dolazi na kolegijum, pa kao sto vidite niko nije reagovao, i sam kaze d aje pokusao i na druge nacine.
mislim da ste malo banalizovali pojam demokratske kontrole vojske, svi tvrde da lanac komandovanja nije bio narusen

Ovo je kontradikcija koja zahteva vase, a ne moje razjasnjenje. General Ponos je morao da bude smenjen odmah kada je prestao da dolazi na kolegijume, ili je trebalo da podnese ostavku. Ja sam vec napisao da smatram da je za ovakav diletantski rasplet odgovoran i Tadic. To sto svi tvrde da lanac komandovanja nije bio narusen je rutinska fraza. Nije bio narusen iskljucivo zbog toga sto nisu izdata operativna naredjenja, ali drzava ne moze da racuna na savest nacelnika odbrane. On mora da slusa ili da podnese ostavku. Nema treceg. Ovo sto je uradio je opasan primer.

bas mi nijen jasno zasto je na ponosu nasao tadic da nam glumi zemlju u kojoj se svi mandati tacno pstuju

Svaka ustanova i svaki mandat moraju da se postuju, a vojska je najvazniji sistem u drzavi i zato mora da bude najdisciplinovaniji.
Jelena Milić Jelena Milić 19:40 30.12.2008

Re: to filvas part two

e stvarno se raspricasmo,

nista mi nije "izletelo"

vanjskopoliticki ciljevi su: eu, kosovo i regionalana saradnja ( i ja bih da jedem kilo kremisima i da budem kejt mos) sto jeste nemoguca misija

mislim da je zadnji cas da se proceni da li odbrana "integriteta" solidno virtuelnog kosta preskupo srbiju . zato i smatram ( za dzabe ni to niko ne finansira) da je mozda podela ( korekcija granica po helsinskom zavrsnom aktu saglasna) izlaz

Svaka ustanova i svaki mandat moraju da se postuju, a vojska je najvazniji sistem u drzavi i zato mora da bude najdisciplinovaniji
.

ovde se nacelno slazem, tome bi trebalo da tezimo, al da se ne lazemo nogo ba sje ovde nasao tek tako da bude zadrt, pa nista nam drugo skoro nije usaglaseno.

ja mislim recimo da je parlament najveci problem i ustav. i sizofrena spoljna politika. odatle sve drugo. i da se samo odatle srbija moze korigovati, kad se te smetnje otklone. i naravno, daljnjim EU integracijama, ja ne sporim drzavi odluku sto je atlantske integracije zrtvovala zbog odbrane kosova ( kao sto rekoh tu odavno vidim konsenzus sa zapadnom medjunarodnom zajednicom na moju licnu zalost) , ali mislim da je red da nam pusti da biramo da li ocemo i eu integracije i evropeizaciju da zrtvujemo.
filvas filvas 19:49 30.12.2008

Re: to filvas part two

i nismo gradjanska drzava vec drzava srba i drugih....

Nismo pravoslavna drzava, u svakom slucaju. Isticanje protestantizma kao faktora blagostanja je tek bizarnost u 21. veku. Maks Veber za pocetnike. Citajte i kritiku Protestantske etike i duha kapitalizma.
pa pogledajte prethodni trol, dakle rekli ste i to vise puta da me placa neko da promovisem nato.
ne ne placa me niko.

Ja sam rekao da mi je tesko da poverujem da dobijate grantove i da to nema nikakve veze sa onim sto govorite o NATO paktu, ali sam kasnije rekao da verujem vasem odgovoru da ste NATOvac iz ubedjenja. Medjutim, dobijati novac za propagiranje i lobiranje ne iskljucuje veru u cilj. Sto vise verujete u NATO bolje cete ga propagirati, a da nije ni potrebno da sami budete svesni ove veze.
ton vam jeste nadmen, zato vas moderatori i brisu, izvrcete da sam r2p povezala direktno sa nato i eu, etc, etc....

Moj ton zvuci nadmeno samo onome ko nije u stanju da razlikuje argumente od prazne price. Razlozi zbog koga me moderatori brisu su to sto ne citaju ono sto pise nego se fokusiraju na kljucne reci i sto ne dozvoljavaju kritiku na svoj racun. Moj "nadmeni ton" nema veze sa tim. Ja samo reagujem na jeftine trikove. I sami ste jednom prilkom priznali da ste sa mnogo strana culi zalbe na cenzuru na B92.
filvas filvas 20:00 30.12.2008

Re: to filvas part two

mislim da je red da nam pusti da biramo da li ocemo i eu integracije i evropeizaciju da zrtvujemo.

EU-integracija i "evropeizacija" su dva procesa koji jesu povezani, ali ne u potpunosti. Harmonizacija standarda sa EU je moguca i bez integracije u njene politicke i vojne strukture. Mislim da je moguce zrtvovati integraciju zarad nepristajanja na odcepljenje Kosova.

To sto tvrdite da je najbolje resenje podela Kosova je pomalo u nesaglasnosti sa prethodnom kritikom na racun ministra Jeremica. Ta tema nikada ne bi ni mogla da se razmatra da Srbija nije odbila da saradjuje na sprovodjenju Ahtisarijevog plana. Za Srbiju cilj nije da vlada Kosovom, nego upravo da zadrzi virtuelni suverenitet nad njim, na slican nacin na koji je suveren Kanade i Australije sa mnogo manje legitimiteta i dalje britanski monarh.

Ovo sto je sa Kosovom uradjeno je tempirana bomba koja svakog trenutka moze da eksplodira, sto danasnji dogadjaju u Kosovskoj Mitrovici samo dokazuju.
Jelena Milić Jelena Milić 20:17 30.12.2008

Re: to filvas part two

slazemo se da su to dva razlicita procesa, i zato ih ja tako i navodim. ja se samo bojim da srbija nema resursa za evropeizaciju sama od sebe bez formalnog procesa pridruzivanja i veceg ukljucivanja eu i ec u proces pridruzivanja svih zemalja ZB.

za jeremica me necete ubediti, mislim da se sto bi moj sin reako "primio"

bicu i dalje korektna clan foruma za medjunarodne odnose i necu prenositi ono sto pricamo na zatvorenim sesijama pokusacu da za svoj stav o jeremicu koristim ono sto on javno prica i radi

mislim da mi gubimo osnovnu strukturu demokratskog i modernog drustva tim naumom da virtuleno zadrzimo suverenitet. iako sam se javno cudila cemu paranoja oko izjasnjavanja na gen skupstini i stalnog suda, mislim da je kolaicija koju je jeremic tom prilikom napravio preskupa, kao i ova prica o strateskom partnerstvu sa rusijom, a da pri tome ne vidim da se sa EU ispod zita pregovara o podeli, jer mislim da bi to i EU bila dobra strategija jer ne verujem ( za vreme klausa tek) da ce uspeti da ovih preostalih 5 dovedu onboard


jedna od primera da je kao krajnji cilj postavljena pirova pobeda vidim u tome da moramo da mejnstrimizujemo tomu nikolica i pisemo sramne akte mirenja sa sps i trpimo partitokratiju i DSizaciju umesto daljenje demokratizacija ! takodje, na moje veliko razocaranje uz amen zapadne medjunarodne zajednice. ( tako, verujte pre ce njega uzeti za pormotera nato nego mene, on moze da deliver, ja ne :)

sta smo dobili, kradju ostavki srs od strane tome, i svi to aminujemo, i dizemo ruke od kritickog odklona prema politici slobodana milosevica ....tesko da je to mala cena i da je to put da se evropeizujemo bez formalnog procesa pridruzivanja! sa branom crncevicem i oliverom anticem. neka hvala, mozda zapadni ambasadori to vide kao potencijal za reformu, ja ne.

nedavno sam predavala na jednom seminaru sa randjelom nojkicem, i on mi je potvrdio i strah da smo sever toliko kriminalizovali da cemo i njega tesko ikad vise integrisati u bilo kakav sistem sa institucijama o kojima smo malopre pricali. ja sam na tom seminaru rekla i albanskim polaznicima da ne vidim sta dobijaju ne idenjem na olimpijade etc i da mislim da se resenje mora naci medju nasim elitama u vlasti, neka konkonfederacija,sta ja znam ....izboden je mladic, i krenulo je klupko, ne mogu nista drugo da komentarisem, ali to sta mi je randjel pricao kako su odvratni odnosi ljudi iz enklava sa severom mi je potvrdilo i da se o podeli ne razmislja strateski niti da je to cilj. cilj je NEDOVRSENA DRZAVA

ali, opet, mislim da odgovoran politicar mora da vidi kakvu cenu placa, i bojim se da mi nismo dovoljno disciplinovani i tolerantni i skloni dugorocnom posvecenju cilju bez devijacija za takvo nesto






filvas filvas 21:19 30.12.2008

Re: to filvas part two

ali, opet, mislim da odgovoran politicar mora da vidi kakvu cenu placa, i bojim se da mi nismo dovoljno disciplinovani i tolerantni i skloni dugorocnom posvecenju cilju bez devijacija za takvo nesto

Naravno. Treba videti koliku cenu placamo ovim sto radimo, ali treba videti i koliku cenu placamo ukoliko pristanemo da nam se oduzme Kosovo.

Situacija u zemlji je daleko losija nego sto bi mogla da bude i za to krivicu snosi DS. Pokazalo se da nisu u stanju da dovedu parlament u red i da nisu u stanju da uspostave sistem po kome strucni ljudi upravljaju javnim resursima. Ali nista od toga nema veze sa evropskim integracijama.

Sa druge strane, EU je ucinila sve da Srbi izgube poverenje u nju, a pri tome je podkopala i osnovu legitimiteta "proevropskih" stranaka. Srbija se nasukala na sprud licemerja EU i sad se vise ne zna kuda treba da idemo.

Kao sto rekoh, vlada i predsednik igraju na ostrici brijaca pokusavajuci da izdejstvuju nesto od EU. Ukoliko to ne da rezultat, nacicemo se u jos goroj situaciji. Tada cemo bezuslovno prihvatiti sve sto se od nas trazi. To ce se desiti krajem 2009.

Za Srbiju je bitno da proceni kolika ce dugorocno biti moc zapada i kakva je perspektiva EU. Mislim da ulazimo u fazu u kojoj ce upotreba sile biti mnogo ucestalija u medjunarodnim odnosima jer je to resurs koji preostaje onda kada novca nema. Umesto da kupite negi rezim, vi cete sada morati da ga bombardujete. Ukoliko Rusija krahira tokom iduce godine, Srbiji ce to biti znak da je igra gotova i tada cemo mirne duse moci da prihvatimo sve uslove. Dotle, vredi se dzilitati, mozda nesto iskamcimo. Za utehu ostaje nam nada da cemo jednom kad tad ponovo vratiti Kosovo. Od 1389. do 1912. cekali smo 533 godine.
Atomski mrav Atomski mrav 21:36 30.12.2008

Re: to filvas

a imam jednu prostu logiku, sve najstabilnije i najrazivjenije zemlje sveta su ili protestantske ili monarhije ili nato! sve analize javnog mnjenja kazu da su njihovi gradjani najzadovoljniji zivotom u svojim zemljama, zivotni vek im je najduzi, etc, etc..te zemlje odvajaju najvece delove budgeta za humanitarnu pomc, etc,e tc

Dobro, to je tvoja logika i ti pokušavaš iz petnih žila da dokažeš da je ispravna. A šta je sa Turskom?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana