LEKSIKON SRPSKIH REČI I IZRAZA 04

Filip Mladenović RSS / 28.12.2008. u 02:33

I kao što se posle svakog rata pažljivo prekopavaju minska polja i uništavaju neeksplodirana ubojna sredstva, tako se i  u našem jeziku odredjenim rečima - ubicama, moraju poskidati detonatori. Kako? U formi leksikona, gde bi na jednom mestu bio  okupljen najveći broj reči monstruma, zbog kojih je toliko nevinih ljudi na Balkanu stradalo tokom proteklog stoleća.

Zato je ovaj leksikon svojevrstan rečnik otrežnjenja i samooslobadjanja, zbornik demistifikacija ključnih pojmova XX veka i zbirka uputstava za prepoznavanje demagoga - tog zloćudnog tumora u svakom nacionalnom biću.

D

9. mart, dat. - Dan neobavljenog posla.

V

Virovitica - Karlovac - Ogulin - Karlobag, sl. - Gradovi u Republici Hrvatskoj, poslužili kao gradjevinski materijal za vile i bazene na liniji Dedinje - Senjak -Topčider - Batajnica.

I

Istraga, im. - Sortiranje prljavog veša.

K

Kalašnjikov, im. - Rusko prezime, koje se u prevodu na srpski izgovara rafalno.

N

NIS, skr. - Dodjem ti, na ruskom!

P

5. oktobar, dat. - Vidi pod D.

Proteza, im. - Sastavni deo nacionalne nošnje.

Š

Šporet, im. - Madjioničarska kutija naših majki i supruga  tokom tranzicije.

W

WC šolja, sl. - Žuta štampa,  u keramici.

 

                                                                                                Filip Mladenović



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dunja73 dunja73 04:01 28.12.2008

D -- ocena 5

za 5
jeremija92 jeremija92 16:45 28.12.2008

Još nešto na V




Srećna Ti, Nova godina, Filipe.
madam_mym madam_mym 18:13 28.12.2008

srpske reci i izrazi

Nova sam ovde, i odusevljena!
Sve tvoje tekstove prosledim prijateljima!
Daj malo nesto o ovim novim nakaradnim zvanjima zena, kao na primer PSIHOLOSKINJA, FILOLOSKINJA, TAKSISTKINJA, FOTOGRAFKINJA......i td.

Sve najlepse u 2009. vam zelim svima!
mydarling75ss mydarling75ss 21:41 02.01.2009

malo slova a ima ih 30

Vidi co'eka. Napisa samo par slova a mi ih imademo, bese li 30,. Ali pod<V> ti je naj napisano. Dodaj jos neko, naprimer sta ima pod <B> banke, Bus, bombe, Batajnica, Bosko Buha, ah da i onaj famozni "BTC" citaj WTC in New York.
mydarling75ss mydarling75ss 22:05 02.01.2009

srpske reci pravopis i ostale glu.+ eurici

[b][/b] Moram dodati jos nesto a cuh na B-92. Kometarise, izlaze svoj govor, za govornicom Skupstine< drugarica Persida, citaj Lidija iz R. Stranke, pa kaze:... o macicima i kucicima nema ko da brine pa lutaju bez cilja. Gle, cuda nevidjenoga< na koje to macke i kucke misli>. Ako su to ove tz. KRUPNE MACKE snacice se same pa i KULOVI. Odes brate lepo u neki Odbor primis "KUCECU" platu oko 7-8000 eura ,ne dinara .posaljes licnog cuvara (kerovodju) da ti kupi nesto sitno za klopu al' da ne potrosi vise od 15.000.- din pa cekas deda mraza, naravno, svakog meseca, brate-Deda Mraz je deda mraz. A sta je sa snegom, zimom-za njega to nema ni snega ni zime ... cao vidimo se a gde drugde neg na Havajima. Vas zastupnik gradjana. "Bozic Bata". (P.S. Sto rece Soic: ne uklapam se Djole)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana