Društvo

CRKVA NIJE BUVLJAK. PA VALJDA NI DRŽAVA!!

blackbox92 RSS / 20.12.2008. u 11:09

Amfilohije ne voli “žute”,a to se ima smatrati ključnim argumentum da se  “Crkva se ne meša u politički život, državne poslove i stranačku borbu”

Srbija je demokratska država u kojoj je Crkva odvojena od države a ispovedanje vere slobodno, gde se država ne meša u crkvene poslove , niti, kao što je bilo u komunističkom vremenu, ima rezervisan odnos prema vernicima.

To podrazumeva da se i Crkva bavi svojim poslovima i da se ne meša u politički život, ne agituje za neke stranke, javno ne manifestuje podršku pojedinim političarima, da se ne ponaša kao politička partija.

Da to nije baš sve tako potvrđuju svojim delovanjem pojedini crkveni velikodostojnici od Filareta, Artemija do Amfilohija, koji svojim delovanjem daju za pravo svim onima koji u SPC vide nosioca konzervativnog, vraćanja u prošlost, nacionalizma, averzije prema savremenom i progresivnom, antievroejstva pod izgovorom antikatoličanstva I antizapadnjaštva. Istovremeno, crkveni velikodostojnici nisu uopšte alergični na valutu EU, na džipove, mobilne telephone, satelitske TV kanale, bogate rezidencije i sve ono što običnim vernicima  govore da je sotonsko.

Ono što je neprihvatljivo za svaku normalnu demokratsku državu koja drži do sebe, to je način na koji se pojedine vladike direktno upliću u politički život.

Sve one koji su zaboravili sramni govor Amfilohija na opelu pokojnom premijeru Đinđiću, Afilohije ih je podsetio svojom izjavom povodom zabrane vladici Grigoriju da gostuje na B92. On doslovno kaže:

 “Savetovao sam mu da ne učestvuje u emisiji "najžuće" među "žutim" televizijama i najnecrkvenije na Balkanu. Učinio sam to da bismo sačuvali njegov obraz i dostojanstvo Crkve.”

Za sve one koji možda ne znaju “žuti” je omiljeni naziv koji koriste SRS, DSS, NS, SNS i razne desne patriJotske spontano organizovane omladinske organizacije bliske Crkvi, kada svom žestinom napadaju Demokratsku Stranku i ismejavaju njenu evropsku orjentaciju.

Znajući da Amfilohije pogotovo ne voli crvenu boju, a gadi se na žutu onda nije lako zaključiti dam u je crna omiljenija.

Znajući takođe da Amfilohije ima lične simpatije za pojedine sadašnje političke lidere I neke koji su već prošli jer su se  preselili, znajući da neke posebno ne simpatiše kao što su Čanak i Čeda, od naših i Milo od stranih, sada eto imadosmo priliku da iz njegove izjave saznamo da mu izgleda ni predsednik “žutih” nije po volji. Nelogično bi bilo da Amfilohije simpatiše Borisa Tadića a da prezire njegovu stranku.

Oni koji , i pored svega, misle da se Crkva ne petlja preterano tamo gde joj nije mesto, kao ni onda kada je angažovala vojsku da premešta metalnu kointejner-crkvu, neće ni ovo smatrati dovoljno skandaloznim.

Dok se svi trude da se dodvore vladikama, vladike unapred imaju svoje miljenike,omiljene boje, i ne kriju koga  podržavaju a koga ne i koju boju nikako. Nadam se da je nepotrebno neke podsećati da, ne samo ljubav, već i elementarna pristojnost podrazumevaju reciprocitet kao meru obostranog uvažavanja.

Crkva nije buvljak, s pravom reče Amfilohije.



Komentari (38)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sentinel26 sentinel26 12:14 20.12.2008

Nije buvljak ?

Ali i na njenoj pijaci ima "robe" sumnjivog porijekla i bez deklaracije.

Crkva je u Srbiji previše ušla u državne pore i zajedno sa njom funkcioniše na principu spojenih sudova.
Kao što je crkva ušla u sve državne pore, tako je i ona državu "pripustila" da udje u njen biznis.

Predizborna kampanja za vrhovnog poglavara je poodavno započela i ne samo da je izašla iz crkvenih okvira nego i po primjeni "političkog izbornog marketinga" ne zaostaje za vodećim partijama u Srbiji.
Naravno, svaka kampanja košta.

U više navrata sam kritički pisao o ponašanju Rista Radovića (Amfilohija ), pa bih to sada "preskočio".
Braća Srbi su ga obožavali zato što je "vodio rat" protiv Crne Gore, Crnogoraca i CPC, a sada je stigao račun da se plati - Zalen sie bite !

Ono što je on izgovorio u mikrofon 13.oktobra u Podgorici, moralo je odmah, prije svega, da zabrine sve vjernike u Srbiji, ali nije.
Zašto ?

Preporuka i pozz.
blackbox92 blackbox92 12:21 20.12.2008

Re: Nije buvljak ?

Tačno je to što kažeš, a ja samo htedoh reći da bi država morala da se ponaša sa više digniteta prema sebi i manje snishodljivosti barem prema takvim kao što je Risto.
A valjda će i "žuti" shvatiti da sa crnima mogu samo pocrniti a crni, kakav je ovaj, nikad neće požutiti.
sentinel26 sentinel26 12:40 20.12.2008

Ključ ?

blackbox92
A valjda će i "žuti" shvatiti da sa crnima mogu samo pocrniti a crni, kakav je ovaj, nikad neće požutiti.

Ovo je ključno i meni se čini da oni ovo znaju ali da je ignorisanje nužno vjerovatno radi koristoljublja.

adam weisphaut adam weisphaut 12:50 20.12.2008

Re: Nije buvljak ?

A valjda će i "žuti" shvatiti da sa crnima mogu samo pocrniti a crni, kakav je ovaj, nikad neće požutiti.

Imala je Vesna Pešić tekst u kojem je objasnila da onda kada se šminka nikad ne skida, šminka priroda.
Kada vidim da Jeremić vapi za Smardžićem u skupštini ne mogu da se ne prisetim tih reči.
Što se tiče simpatija Amfilohija, kladim se da je on spreman da simpatiše koga god.
Dokle god je u njegovom interesu.
Premazan je dovoljno za to.
blackbox92 blackbox92 14:56 20.12.2008

Re: Nije buvljak ?

Što se tiče simpatija Amfilohija, kladim se da je on spreman da simpatiše koga god.

i to si u pravu.
AlexDunja AlexDunja 12:36 20.12.2008

preporuka za tekst.

meni je zao sto je nase drustvo
tako tesko bolesno...
i sto nema snage da postavi stvari na svoje mesto.
i drzavu i crkvu i biznis i sve...
blackbox92 blackbox92 18:24 20.12.2008

Re: preporuka za tekst.

AlexDunja
meni je zao sto je nase drustvo
tako tesko bolesno...
i sto nema snage da postavi stvari na svoje mesto.
i drzavu i crkvu i biznis i sve...

I meni AD, gde god se okreneš to se vidi, ali valjda će biti bolje
hvala na poseti i pozdrav
dali76 dali76 15:42 20.12.2008

medju vladikama nista novo

Nerijetko bio sam napadan u nekim licnim diskusijama radi politickih kvalifikacija nekih nasih crkvenih velikodostojnika, a upravo ti isti velikodostojnici svojim se izjavvaama spustaju na nivo politicara a samim tim uticu na dignitet crkve kojoj pripadaju.
Zanima me jel doticni vladika postuje vlastite vjernike koji su,”nedaj boz” glasali za te “zute” na primjer?
Svijestan sam ja da religija I politika,koliko god deklarativno bile razdvojene , u prakticnom zivotu uvijek mora biti konekcija.
Tako u drzavi kojoj zivim religija samim tim I crkveimaju svoj uticaj u politici.
Republikanci uvijek ocekuju podrsku vjernika u svezi pitanja abortusa, braka , I slicnih drustvenih tema , no ovdje vjernici vise nego crkveni velikodostojnici samostalno imaju svoje stavove doduse I medju ovim drugima politicke izjavenisu rijetkost.
Elem, ovo sto radi g. Radovic je odavno prekrsilo mjere kulturnog ponasanja ..
No, ne mislim ja moja alex dunja da nama nema spasa I verujem da cemo imati snage izboriti se s tim.
Uz sav respect prema gostima ja se pitam jesu li oni samokriticki govorili o “svojim avlijama”?
Ako se neiformisan unaprijed se ispricavam ..
Poz I preporuka
blackbox92 blackbox92 18:22 20.12.2008

Re: medju vladikama nista novo

.
Zanima me jel doticni vladika postuje vlastite vjernike koji su,”nedaj boz” glasali za te “zute” na primjer?

Ovo je suština i potvrda njegovog mešanja u stvari države i politički život.I , naravno, bezobrazluk prema vernicima koji su "žuti" ili koji su glasali za "žute". To je direktna uvreda i predsednika Republike, na šta bi trebao da reaguje njegov kabinet i njegova stranka
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:16 20.12.2008

E..

Ja mislim da njega ne bole "žuti" nego Grigorije i ono što Grigorije govori. A ako me je neko stvorio atmosferu da može ovako da se ponaša, to su baš "žuti". Ima Zakon u kojemu je crkva favorizovana, ima mogućnosti da radi šta ga je volja, novca, džipova, donacija, milošti, gradnje, investicija...
Fali mu još samo da postane patrijarh...E, sad, možda žuti stvarno više simpatišu Grigorija. Ako ćemo pravo on nekako izgleda kao japi...po stajlingu im je bliži..
Pa zar ne reće Tadić čim je zaseo u predsedničku fotelju - "Crkva treba da se pita"...o))
blackbox92 blackbox92 18:14 20.12.2008

Re: E..

Hvala Drago na komentaru, a ja samo da dodam.
Uvek treba praviti razliku između ljudi vernika i crkvenih glavešina. Kao što političarima glasači služe da pozivajući se na njihove glasova vladaju, tako se i crkvene glavešine pozivaju na vernike.
Što se tiče Tadićeve izjave da crkva treba da se pita, to upravo kaže i Crkva a Amfilohije u praksi provodi. Koliko god se Tadić trudio, a kao predsednik države treba da uvažava crkvu ali ne i da joj se dodovorava, Amfilohiju će uvek biti bliži oni koji su protiv Tadića.
Grigorije ne odgovara Amfilohiju jer govori drugačije nego on i oni koji su vodili ratničku politiku.Možda se Amfilohiju ne sviđaku ni ovakvi stavovi:
.....» Često se susrećemo sa situacijom da se vjerski i nacionalni identitet jedne zajednice izgrađuje na konfrontaciji sa drugom zajednicom ili grupom:»Ja sam ono što oni nisu« ili «oni su ono što nisam ja«. Nerijetko u takvim slučajevima , ova konfrontacija sa drugim zajednicama doživljava se kao akt vjere i patriotizma, što u osnovi vodi ka funfamentalizmu koji na ovim prostorima- u ovom ili onom obliku- nije potpuno stran nijednoj vjerskoj zajednici. Stoga je ne samno dužnost nego i obaveza, kako Crkve tako i drugih vjerskih zajednica, da aktivno rade na uspostavljanju suživota , mira, tolerancije i poštovanja sloboe svakog čovjeka. Naravno- sloboda koja ne ugrožava drugoga u njegovoj slobodi . Jer dar slobode je najužvišeniji dar Božiji i niko nema prava da nasiljem prema drugome, skrnavljenjem njegovih bogoslužbenih objekata ili na bilo koji sličan način izražava svoju vjernost Bogu i sopstvenom predanju.Vjerske zajednice tu mogu mnogo doprinijeti u afirmisanju vjere u Boga, i na svu sreću takvi primjeri postoje.
Posebno je važno da se Crkva i vjerske zajednice distanciraju od dnevne političke ideologije i njihovog uticaja, koji je uglavnom posljedica vremena romantizma i devetnaestog vijeka.Neuspjeh skoro svih vjerskih zajednica na podrčju bivše SFRJ da na vrijeme ukažu na opasnost od ateiziranog nacionalizma, koji se nerijetko skrivao iza vjerskog fundamentalizma , ozbiljna je opomena svima da u izgradnji budućih odnosa mora ojačati međusobno povjerenje i da se mora ostvariti minimum saglasnosti oko onoga što je prihvatljivo za sve zajednice.”
Iz izlaganja episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija na okruglom stolu
U Strasburu 19. i 20. juna 2008.godine, na temu «Doprinos crkava i verskih zajednica u izgradnji trajnog mira na jugoistoku Evrope»:
A možda je sve to rezultat neuspešnog pokušaja Amfilohija da postane Patrijarh. A kažu da ni oko tog pitanaj nema jedinstva u Sinodu, postoji više struja a još nisu uspeli da naprave koaliciju.
Exitus Letalis Exitus Letalis 20:20 20.12.2008

jel ovaj?!?!


DŽEGER MIČE, NEVERNIČE!

"22. Jul 2007.
Amfilohije: 'Stonsi' pjevaju satanske pjesme

Članovi grupe "Rolingstonsi" su bezbožnici koji pjevaju demonske pjesme, rekao je mitropolit crnogorsko - primorski Amfilohije.

Exitus Letalis Exitus Letalis 20:38 20.12.2008

Re: jel ovaj?!?!


mislim black, da se o ovom liku ne može ozbiljno pričati.
kao ni o njegovim izjavama.
izdao je knjige "šta sve treba da zna pravoslavna devojčica".
da to žene čitaju, kao što ne čitaju, ne bi mogle da poveruju
šta im sve žele.
ej, da se stide kad imaju menstruaciju.
da se odrekunu novog džempera u korist bratovljevog bicikla...
muka mi je da nabrajam..
ima i "šta sve treba da zna pravoslavni dečak"
naravski, da bude ratnik.

taj baja drži tribine na mašinskom fakultetu.
išao kod miloševića.
držao slovo na odru zorana đinđića i izvređao koga je stigao.
šta znači ovo što je rekao da je b92 žuta?
pa šta se od njega moglo i da očekuje.

ne kaže se džaba - prvo idu popovi pa topovi.

ali ko o to dozvoljava?
pa država, naravski, i to svi, vlast i bivša i sadašnja.
zato su se svi oni razmahali.

ja nism vernik i mnogo sam srećna zbog toga.
ne slavim, ne idem na slave.
dok sam odlazila a ima tome dosta godina, tu nema pola vernika,
sve samo poziranje. i nadmetanje ko će više klope da spremi.
pa kod druge rakije, čegagod, krene politika i onda upadneš
u takav bedak, jer vidiš ko je sve biračko telo.






blackbox92 blackbox92 23:22 20.12.2008

Re: jel ovaj?!?!

Hvala ti na ovom komentaru. U svemu se slažem a posebno sa ovim oko estradnog verništva i poziranja sa slavama i na slavama, koje se ne često pretvore u buvljak jer se zaboravi da je slava pa se udari u bučnu muziku i raspredanje o poilitici.
Verovatno je Amfilohije i, verovatno mnogi drugi, iziritiran stavovima koje Grigorije iznosi u pismu, a evo nekih, ilustracije radi.

“..Наша саопштења су углавном стереотипна, и бива то да нам се људи смеју говорећи да треба да престанемо да лажемо и њих и себе.
Ево само неколико примера очигледне немоћи:
- јавни несрећни скандал са епископом врањским, када је све било препуиштено грађанском суду и суду јавности, а ми, Црква, до дана данашњег не учинисмо ништа више од пилатовског прања руку, нити смо стали уз њега, нити му судили..
- пуних седамнаест година епископ Артемије, свејесно или несвјесно, наочиглед свих гради грађевину расколничког духа
- Епископ Никанор банатски пред камерама изопштава једног неоспорно канонског архијереја
- многоучени епископ Филарет на саблазан свих , нејеванђељски штрајкује глађу, и на том мјесту посјећују га архијереји, и на том мјесту подиже се храм, црква саблазница, шта ли..
-пуних 17 година Павловом руком и дјелом зацељени раскол у Америци не зацељује..
- вјеронаука у Београду је пред фијаском . А храм Светог Саве градимо као да је Скадар на Бојани...
Кад се подсјетим свих наших служења нацијама, идеологијама и људима, скривања иза идеје српства, светосавља, националне цркве, “чуварке народног бића”, итд, којим изразима се бранимо од наводних “несветосавских” и којекаквих других утицаја , а у ствари у лицима епископа пројављујемо неспремност и неспособност за пастирске изазове времена у коме нас је Бог поставио за пастире словенског стада.
и даље..
Ми више нећемо моћи да се скривамо иза лица светог и скромног старца, нашег патријарха, који се тренутно , како рече један од архијереја, не лијечи на ВМА, него тамо станује на нашу срамоту.Поред толиких манастира и конака, гдје би можда и у бољим условима могао провести остатак свог земаљског живота, не заузимајући мјесто неком млађем болеснику...
И даље..
Насупрот тим литургијски активним, свјежим и одговорним људима, којих је сваким даном чудом Божјим све више и више, стоје изанђали, потрошени тужни људи изгубљене вјере, који то надокнађују фанатизмом, страхом, слепилом, дивљењем себи- као нпр. један саблажњени и самозвани академик и један пропали поп-политичар, недоучени професор, и уз то моралиста....”
A verovatno ima još puno toga što neki ne vole da čuju.
sentinel26 sentinel26 00:03 21.12.2008

Re: jel ovaj?!?!

blackbox92
A verovatno ima još puno toga što neki ne vole da čuju.
Je li ovo sve iz toga čuvenog "pisma" ili ima nešto još sa nekog skupa .. ?

On je napisao pismo episkopima ( vladikama ), a ja ne znam ko je pismo pustio u javnost, on lično ili neki "insajder" ?
blackbox92 blackbox92 00:24 21.12.2008

Re: jel ovaj?!?!

sentinel26
blackbox92
A verovatno ima još puno toga što neki ne vole da čuju.
Je li ovo sve iz toga čuvenog "pisma" ili ima nešto još sa nekog skupa .. ?

On je napisao pismo episkopima ( vladikama ), a ja ne znam ko je pismo pustio u javnost, on lično ili neki "insajder" ?

Da, to je iz pisma.A ko ga je pustio u javnost nije mi poznato.
Ima on i stav o globalizaciji i jos po o cemu.
Exitus Letalis Exitus Letalis 14:39 21.12.2008

Re: jel ovaj?!?!

Ми више нећемо моћи да се скривамо иза лица светог и скромног старца, нашег патријарха, који се тренутно , како рече један од архијереја, не лијечи на ВМА, него тамо станује на нашу срамоту.Поред толиких манастира и конака, гдје би можда и у бољим условима могао провести остатак свог земаљског живота, не заузимајући мјесто неком млађем болеснику...
И даље..


može kod ovog



vidi kako je ovaj skroan

jeremija92 jeremija92 00:12 21.12.2008

i crkva i država...

.... nažalost sve više liče na buvljak
blackbox92 blackbox92 00:28 21.12.2008

Re: i crkva i država...

jeremija92
.... nažalost sve više liče na buvljak

Da, u pravu si Jeremija.
I hvala ti sto si malo svratio.Inace, da sam znao da pripremas tekst na ovu temu, ne bih ja pisao vec bih se prikljucio tebi. Ovako dupliramo ali ne smeta, ti si vidljiviji.
pozdrav
dali76 dali76 08:38 21.12.2008

hipokrate

Iz komunizma koje nipodastavao religiju I od crkava pravio konjusnice uletjeli smo u extremni nacionalizam gdje su odjedared svi vjernici postali. Izvadile se ikone slavske a ko nije imao a pa na buvvljacima je bilo toga kolko hoces. Gdje ide ova rasprava u opet extremni ateizam I pljuvanje pljuvanja radi?
J
A jesam osudjivao I osudjujem politikanstvo nekih crkvenih vjerodostojnika I njihove podjele na zute I “druge boje” medije ali sta je ovo.
Ovdje se pocelo raspravljati sta je vladika Amfilohije pisao o pravoslavlju?
Gospodo draga , ako je neko ateista neka to I bude, ali prava nema da se petlja I sudi o onome o cemu pise pravoslavna vijera, isto toliko koliko prava nema ni vladika da se bavi politikanstvom.
Ako vam se ne svidja vjera il neka religija vi ljepo izvolite. Postoji Martin Luter I vjera protestanska I bezbroj drugih vjera pa izvolte mozda u tim vjerama djevojcica se ne mora odricati dzepera radi bratovog bicikla.
Mislim svi smo odrasli ljudi pa svakom je slobodno.
Neki bi ,vidim rado osudjivali crkvu a I sami se mijesali u teoloska pitanja.
Onda neka blackbox ljepo otvori novu teolosku temu pa hajde da raspravimo.
Ne razumijem kako neko moze biti toliki hipokrata osudjivati crkvu sto se mijesa u politiku a I sam se mijesati u crkvene ili cisto teoloske stvari.
I na zapadu je bozic postao toliko komercijaliziran pa nitko zbog toga ne vodi teoloska pitanja.
Ja kazem I ponavljam nema se sta vladika petljati u politikanstvo I ovo sto je izjavio gosn Radovic jeste politikanstvo I , usudicu se reci bezobrazluk ,ali nista manji bezobrazluk jeste sad osudjivati crkvu radi njenih cisto teoloskih vjerovanja .
Kome se e dopada , ko ne vjeruje nema prava da vredja one koji misle drugacije.
Toliko hipokratizma u jednom jedinom blogu, svaka cast !!!
blackbox92 blackbox92 12:17 21.12.2008

Re: hipokrate

Pa Dali, gore si na jednom mestu postavio pitanje kako Amfilohije može da vređa svoje vernike koji su članovi ili glasači
"žutih". Stvar je u tome što se on sa pozicije na kojoj je, a to je trenurno VD patrijarha SPC,direktno određuje koje su stranke dobre a koje đavolske.Mene baš briga ko će da bude patrijarh, kako će da se dogovore, koliko se svađaju, koje episkope smatraju izdajnicima,da li će priznati CPS, da li neće ali će formirati posebnu IZ za Srbiju koju će priznati, neka sve to rešavaju u crkvama i džamijama ali neka ne truju narod tako što će pod okriljem Boga i vere da se petljaju u svetovne i državne poslove. Da li kad on kaže da je jedna stranka sotonska to znači da nju i njene članove treba istrebiti kao sektu.
Uostalom, meni lično pismo Grigorija deluje razumnije i za SPC afirmativno, umesto ovih kao Amfilohije kome je stalo do vlasti i u tome ne bira sredstva.
Nemam ništa protiv Crkve, pogotovo ne u smislu kako ti navodiš, ali imam protiv onih koji bi zarad svojih funkcija i drugih interesa da unose zlu krv među narod. Dosta nam je tuče i sukoba.
Uostalom, neka crkva i njeni velikodostojnici svojim ponašanje privuku ateiste da postanu vernici a ne da huškaju vernike na njih.A i pojam ateiste kod nas je vrlo difuzan jer ateistom smatraju svakog ko ne ide da se slika na liturgijam, ko ne slavi slave kao na vašaru, ko ne nosi oko vrata krst do pupka a u kolima obešen još veći na retrovizor , a ima ljudi koji su pravi vernici ali ne veruju popovima-lopovima. Upravo o tome na nekoliko mesta i piše episkop Grigorije.
Ne verujem da Pahomije, Artenije, Filaret, Amfilohije i onaj što u Bjeljini ima dvorac kao engleska kraljica,doprinose da se narod vraća crkvi, naprotiv.
Ne radi se da li treba rasprava o religiji ili ne, ovde je u pitanju ponašanje nekih koji se pozivaju na autoritet crkve i vere a rade suprotno tome.
Nadam se da se nismo pogrešno razumeli, odnosno da smo se sada razumeli.
pozdrav
Exitus Letalis Exitus Letalis 14:27 21.12.2008

Re: hipokrate

Gospodo draga , ako je neko ateista neka to I bude, ali prava nema da se petlja I sudi o onome o cemu pise pravoslavna vijera, isto toliko koliko prava nema ni vladika da se bavi politikanstvom.

ma nije moguće da nemam prava?
ko to propisuje?
ta dogma?
ima da uzmeš kako se kaže i tačka.

ko može da zabrani građanini, bio on vernik ili ne, da osudi pedofiluju u redovima crkvenih
velikodostojnika?
ako važe zemaljsi zakoni za pedofile, što ne bi važili i za vladike.
kako su oni iznad zakona?
nnjih iznad zakona stavlja crkva.
građani ne, niti roditelji (koji su izgleda vernici, jer ne bi poslali decu kod pahomija) koje je taj lik
napastvovao.
crkva ne osuđuje ni koljače među sveštenicima.
naprotiv, postali su sveci.

ta dvoličnost crkve je strašna.
Kome se e dopada , ko ne vjeruje nema prava da vredja one koji misle drugacije.

misliš da mene ne vređa što se crkva pravi blesava na poteze svojih pojedinih vladika ili na neke
odluke sinoda.
jel vas crkva uči, vera sigurno ne, da zatvarate oči pred njihovim nepočinstvima.
blackbox92 blackbox92 14:56 21.12.2008

Re: hipokrate

ko može da zabrani građanini, bio on vernik ili ne, da osudi pedofiluju u redovima crkvenih
velikodostojnika?

Upravo tako. A kakav tek utisak ostavlja crkva koja to toleri[e u svojim redovima. O tome i Grigorije pi[e.
Hvala EL i preporuka.
dali76 dali76 15:50 21.12.2008

pljuvanje pljuvanja radi

Pa sta hocete li vi gradjanko dab irate patrijarha mordi? Hocete li vi mozda da menjate te dogme? Eno vam martin lutera , zar niste culi covijek to davno uradio.
Mislim da je cist bezobrazluk reci za sebe da ste ateista a onda tvrditi kako imate pravo menjati dogme?
Koju bi ste vi dogmu mjenjali? Onu da nema boga? Eto ajte ocemo referendum.
Al to je valda nama svojstveno.
Kod nas svaka baba zna ko bi trebao biti selector a svaki ateista zna kakve su dogme.
Kakvi smo dobro I prolazimo.
Ja jos jednom kazem ovo sto rade neke vladike rusi ugled crkve, al kanda mi je malcice muka od ovih pljuvaca koji plljuju pljuvanja radi.
Exitus Letalis Exitus Letalis 17:29 21.12.2008

Re: pljuvanje pljuvanja radi

Mislim da je cist bezobrazluk reci za sebe da ste ateista a onda tvrditi kako imate pravo menjati dogme?

gde sam tvrdila da želim nešto da menjam?
pokaži il ne umeš da čitaš.
al kad smo kod toga, tvoja analogija, ne budi primenjeno, mogla bi da se koristi,
recimo, ovako - ko nije ekonomista, nema da priča o ekonomiji.
ko nije književnik, nema da priča o književnosti. ukinimo književne
kritičare! ua kritičari!
ukinimo svaku kritiku bilo čega u društvu.
jer nismo ni policajci, ni sudije, ni inžinjeri, štaveć.
jel to recept crkve?

nego reci ti meni da li su tvoja deca ravnopravna, ako ih imaš
i ako su ćerka i sin?
dal ćerka mora da se odrekne svog novog džepera zarad bratovljevog
bicikla?

jel si poslušao amfolohija?
jel ti se ćerka stidi što ima menstruaciju?
jel učiš sina da puca?
sve to u božijim knjigama ovog amfilohija.

ko ga sluša mora da postane zatucan.
svaka religija, makar da je u svojim prapočecima bila prosvetiteljska,
ostala je na tom nivou prapočetaka.
a svet napreduje.
religija je postala sama sebi svrha.

i da se razumemo, ne govorim o vernicima, govorim o
izaslanicima gospoda boga na zemlji. govorim o ovima
koji ga reprezentuju i tumače.
a tumače ga kako im odgovara.

i da dodam:
uopšte se ne gade tehnologije.
žive u skladu s tim ko da su rođeni u džipovima, oduvek se kupali
u jakuzi kadama, nosili po tri mobilna.
hvala graciji, ako se tako zove ta novina, koja nam je pokazala
kako "skromno" živi kačavenda.
ni ostali ne zaostaju.
sigurno si kao vernik osuševljen.

za razliku od mene koja uošte nisam oduševljena što razni
điberi žive po tuđim kućama ili novim izgrađenim od ko za koje love.
al ja eto smem da kažem.

Ja jos jednom kazem ovo sto rade neke vladike rusi ugled crkve


i šta je crkva uradila u vezi s tim?
proglasila koljača za sveca.
ne jednog, čak dvojicu.
toliko joj je smetalo što je pop maca streljao žene.
dali76 dali76 16:11 21.12.2008

jel moze pitanje bb

Jel blackbox jel knjiga o pravoslavnom decaku il o devojcici (parafrazram) sto neke ovdje spomenuh jel to politicko pitanje?
Ti napisa ispod komentara da sve sto rece doticni bloger sve se slazes?
Ja bih volio da se doticni vladika bavi samo pravoslavnim temama a da se mane malko ovih politickih.
Odrasli smo ljudi, svatko od nas moze birati I religiju, a bogme I knjige koje hoce il nece prihvatiti.
Ja postujem sve koji ne veruju I ne smatram ih ni boljim ni gorim, ali ovde se promovise mrznja gdje ateisti ,avaj, bi da menjaju dogme crkvene?
Stvarno super
Crkva nije buvljak , kako si ti rekao u naslovu, al kako je krenulo crkva ce ispasti nesto mnogo gore…

Exitus Letalis Exitus Letalis 17:38 21.12.2008

Re: jel moze pitanje bb

Jel blackbox jel knjiga o pravoslavnom decaku il o devojcici (parafrazram) sto neke ovdje spomenuh jel to politicko pitanje?

ja sam to spomenula.
videla svojim očima i držala u ruci.

knjige, ako tako može da se nazove to, imaju naslove:

"šta sve treba da zna pravoslavna devojčica" i
"šta sve treba da zna pravoslavni dečak".

prodaju se u radnjama srpske pravoslavne crkve.
svrati i baci pogleda,. al nemoj da trošiš pare.
dali76 dali76 18:14 21.12.2008

Re: jel moze pitanje bb

Svaka crkva,bilo pravoslavna,bapsticka, il pentakosci , kao I svaka religija imaju svoja ucenja,ako hoces svoje dogme.
To je njihovo pravo , daj boze samo da se tim I bave ..
Ja s druge strane imam pravo birati hocu li ja to kupiti,citati,il prihvatiti I to cak nema veze ni s tim jesam li ja vjernik il ne.
Ja samo kazem hipokratizam jeste osudjivati vladike zbog politike (eto jai h isto osudjujem) a s druge strane osudjivati I knjige koje su totalno teoloskog karaktera.
Apo meni je stvar culture izjaviti da je neko ateista a onda raspravljati o dogmama crkve?
To je nneka druga filozofska tema pod naslovom ima li boga ili nema.
Ljudi cesto kazu ja ne idem u crkvu jer je pop lopov , pa oni koji radi popa idu u crkvu vala ne trebaju ici nikako.
Religija je privatnost , sto kod nas nazalost nije slucaj,ali valda mozemo naci mrvu postovanja prema onim sto drugacije misle ili vjerujuil zaista trazim previse.
Uvijek jesam I hocu kritizirati vladike koji djele svoje vlastite vjernike na zute ,plave kakve god..
Ali sudjelovati u pljuvanju radi pljuvanja izvinte molim.
blackbox92 blackbox92 00:24 22.12.2008

Re: jel moze pitanje bb

dali76
Jel blackbox jel knjiga o pravoslavnom decaku il o devojcici (parafrazram) sto neke ovdje spomenuh jel to politicko pitanje?
Ti napisa ispod komentara da sve sto rece doticni bloger sve se slazes?
Ja bih volio da se doticni vladika bavi samo pravoslavnim temama a da se mane malko ovih politickih.
Odrasli smo ljudi, svatko od nas moze birati I religiju, a bogme I knjige koje hoce il nece prihvatiti.
Ja postujem sve koji ne veruju I ne smatram ih ni boljim ni gorim, ali ovde se promovise mrznja gdje ateisti ,avaj, bi da menjaju dogme crkvene?
Stvarno super
Crkva nije buvljak , kako si ti rekao u naslovu, al kako je krenulo crkva ce ispasti nesto mnogo gore…


Može pitanje uvek, ali bez pretenzija da ću moći na svako odgovoriti.
Ne mislim da je ta knjiga političko pitanje ali je opštedruštveno pitanje, pa ako je crkva svojim autoritetom nametne kao obaveznu literaturu, dakle preko ministarstva ostvari politički uticaj onda dobija drugačiju dimenziju.
Lično mislim da si bespotrebno reagovao oštro na komentare ED jer ona nije ništa rekla šta nije tačno.Ako pođemo od toga da su verske slobode i prava slobodna, dakle sve veroispovesti to ne znači da se one kao političke stranke nadmeću koja će imati veći uticaj u civilnom društvu.Već znači da i ateisti imaju ista prava na slobodu izražavanja svog mišljenja, ne ugrožavajući slobodu drugih.To što crkva pokušava da uređuje društveni život nije u redu kao ni to što je propisano u toj knjizi. Doduše nisam čitao knjigu ali nema razloga da ne verujem EL, kao što ne vidim da je razumno to što propisuje.
Mislim da ćemo se složiti da je upravo naša crkva najmanje spremna na bilo kakve promene i ona bi da živimo još uvek u kelijama i srednjem veku, a vladike da se voze džipovima i uživaju u dvorovima.Evidentno je da u crkvi postoji konzervativna struja koja vuče u pravoslavni fundamentalizam, a ima i druga koja je da konačno i mi Srbi imamo modernu crkvu kao sav ostali svet. Činjenica je da su Islam i Pravoslavlje najmanje spremni na bilo kakve promene.
Dakle nemam ništa protiv neka crkva radi u crkvenim okvirima kako misli ali neka me ne tera da moram misliti da su popovi Bogovi, jer ja pravim razliku između Crkve i popova.
Da nije bilo Ataturka gde bi Turska bila danas, a kod nas se, kroz izgovor o vraćanju veri, korenima, duhovnosti, crkva uz pomoć političke elite, koja se prema njoj odnosi podanički,pokušava vraćanje nazad.
I sam si rekao da si zato da se dotični, a ja bih dodao i svi, vladika bavi pravoslavnim temama a da se mane političkih.
Stvar je što to nije tako. Amfilohije se jasno politički određuje i svrstava, seti se govora u vezi referenduma u CG, Artemije se jedno vreme počeo ponašati kao da je ministar odbrane, a u Uskršnjoj poslanici, suprotno hrišćanstvu, kunu.
Neće bas biti da su posle 2.svetskog rata sve crkve porušene, pretvorene u štale, popovi jahani , počupali im brade- to je preterivanje, a tačno je da verski praznici nisu bili državni, kao što je tačno i da nikome nije branjeno da slavi slavu i da se krsti, osim što je bilo nespojivo da neko bude član SKJ i vernik(možda je i moglo kao u Poljskoj).
E sada oni koji su bili žestoki članovi partije i na tome gradili karijeru, kasnije, opet zbog karijere, postaše još žešći vernici i antikomunisti.
Ja takođe poštujem sve koji veruju i koji ne veruju, smatrajući to njihovim ličnim pravom i izborom ali da me niko od njih ne tera na jedno ili drugo, hoću sam da biram.
Za razliku od vernika, koji imaju popove, hodže i druge emisare, ateisti to nemaju i nisu u ravnopravnom položaju.
Kod nas je posebno agresivno što se negira nacionalna pripadnost ako nisi i vernik.
Lično ne mislim da su ateisti agresivniji od teista, već da su izloženi agresivnom teizmu svih veroispovesti.
Smatram da je crkva značajna nacionalna institucija,ali da sama mora da vodi računa o svom ugledu, na šta upravo upozorava episkop Grigorije.
U naslovu sam sitirao Amfilohija, koji je rekao da Crkva nije buvljak i slažem se s tim, uz napomenu da ne sme dozvoliti da postane., kao što ni država ne sme sebi to dozvoliti.
I na kraju, ja nemam aspiracije da bilo kome osporavam stav i mišljenje, pa tako ni tvoje ni EL, ali mislim da crkva ne treba biti nedodirljiva za kritike i u tom smislu se slažem sa EL.
blackbox92 blackbox92 00:34 22.12.2008

Re: jel moze pitanje bb

dali76
Svaka crkva,bilo pravoslavna,bapsticka, il pentakosci , kao I svaka religija imaju svoja ucenja,ako hoces svoje dogme.
To je njihovo pravo , daj boze samo da se tim I bave ..
Ja s druge strane imam pravo birati hocu li ja to kupiti,citati,il prihvatiti I to cak nema veze ni s tim jesam li ja vjernik il ne.
Ja samo kazem hipokratizam jeste osudjivati vladike zbog politike (eto jai h isto osudjujem) a s druge strane osudjivati I knjige koje su totalno teoloskog karaktera.
Apo meni je stvar culture izjaviti da je neko ateista a onda raspravljati o dogmama crkve?
To je nneka druga filozofska tema pod naslovom ima li boga ili nema.
Ljudi cesto kazu ja ne idem u crkvu jer je pop lopov , pa oni koji radi popa idu u crkvu vala ne trebaju ici nikako.
Religija je privatnost , sto kod nas nazalost nije slucaj,ali valda mozemo naci mrvu postovanja prema onim sto drugacije misle ili vjerujuil zaista trazim previse.
Uvijek jesam I hocu kritizirati vladike koji djele svoje vlastite vjernike na zute ,plave kakve god..
Ali sudjelovati u pljuvanju radi pljuvanja izvinte molim.

Pa ja ne vidim u čemu je spor. Niko nema ništa protiv vernika ali neka to rade kako i sam kažeš a kako pravi vernici i rade, kao upražnjavanje svoje privatnosti.
A već korićšenje crkava za distribuciju knjiga koje propagiraju rodnu neravnopravnost, prodaja drugih naslova i knjiga koje izlaze iz okvira religije,komercijalizacija i pravljenje biznisa prodajom raznih novokomponovanih relikvija, ne spada u taj okvir.
Exitus Letalis Exitus Letalis 02:16 22.12.2008

Re: jel moze pitanje bb

Apo meni je stvar culture izjaviti da je neko ateista a onda raspravljati o dogmama crkve?

o čemu pričaš? kako je stvar kulture? ili si mislio da kažeš da je nevaspitan svako ko kritikuje crkvu?
ma daj, u svetu im se penju na glavu.
ne daju im da dišu.
sprdaju se sa svim što je za sprdanje i niko, sem zatucanih, ne kaže da su nekulturni.

ovde ako pipneš u crkvu, odmah si sve najgore.
možda si malo zaboravio šta znači ''hipokratizam'', mada ni ta reč nije tačno napisana - ali ako si mislio na hipokriziju - znači licemerstvo
a hipokrita je onaj ko se predstavlja da je dobar i ispravan a u stvari je nepošten, dvoličan, licemer....
e sad, šta smo mi, uključujući i tebe?
nepošteni?
dvolični?
licemeri?
sve to?
il možda možeš da pomisliš da smo slobodni građani koji imaju vlastito mišljenje o
raznim stvarima pa i o religiji a naročito o poslenicima na zemlji.
Exitus Letalis Exitus Letalis 02:24 22.12.2008

Re: jel moze pitanje bb

A već korićšenje crkava za distribuciju knjiga koje propagiraju rodnu neravnopravnost, prodaja drugih naslova i knjiga koje izlaze iz okvira religije,komercijalizacija i pravljenje biznisa prodajom raznih novokomponovanih relikvija, ne spada u taj okvir.

a tek kletve.
pa jel onaj prokleo celo selo jer su praznovali neku kobasicijadu, pa im još
pretio da neće u crkvu da ih pušta i još im zvonio posmrtna zvona godinu dana.
pa jel posao crkve da preti ljudima.
kaznićete bog ako ne uradiš to i to...
ma malo sutra.
što ne kazni svoje vernike karadžića i mladića?
ne bi vernica biljana plavšić, da nije haga, nikakvu kaznu od boga videla za sve zločine koje je
naredila.
il je bog možda tolerantan?



jel ove kažnjava il blagosilja?
vidi datum.
pošli u srebrenicu, malo ranije da se pripreme.
dali76 dali76 09:42 22.12.2008

hoces

li i sad blackbox potpisati svoje ime ispod vakvih komentara ?
izvinjavam se radi pogresno napisane rijeci doticnom blogeru...
blackbox92 blackbox92 10:24 22.12.2008

Re: hoces

dali76
li i sad blackbox potpisati svoje ime ispod vakvih komentara ?
izvinjavam se radi pogresno napisane rijeci doticnom blogeru...

Što bih se ja potpisivao nisam ja slikao ovog popa, nisam organizovao ove koje on blagosilja, ne slažem se sa onim što su radili ni sa onima koji su ih na to nagovorili, naredili, primorali.
Ovo što je napisano je sve tačno i za to treba da se stide oni iz crkve koji to rade, primedbe treba uputiti njima a ne onome ko na to ukaže ni meni koji se složim da na to treba ukazati.
I da ne bude zabune, kad govorim o takvom ponašanju verskih velikodostojnika, koji i nisu dostojni dostojanstva, mislim na takve na svim stranama u ovom našem balkanskom blatu.
Exitus Letalis Exitus Letalis 14:07 22.12.2008

Re: hoces

dali76
li i sad blackbox potpisati svoje ime ispod vakvih komentara ?
izvinjavam se radi pogresno napisane rijeci doticnom blogeru...

ne znam na sta uopšte odnosi ovaj post.
al zbilja.
kome je upućen i zbog čega.
ako su primedbe na ovog svštenika, pa slikoa se čovek za tv. nema ko ga nije video.
tek da vidiš široki plan!
sve sa mitraljezom.
da ne pričamo da spominje naše neprijatelje.

ove je blagosiljao.
šta je tu sporno?


dali76 dali76 19:33 22.12.2008

moglo e i gor...

Vi ste rekli:
“sprdaju se sa svim što je za sprdanje i niko, sem zatucanih, ne kaže da su nekulturni.”
Sprdanje jeste prava rec jelte jel se I vi sprdate sa svim sto je za sprdanje ili ipak imate granica u tom vasem sprdanju?
Vi se sprdate samo fiktivno s crkvenim velikodostojnicima vec je vasa frustracija okrenuta ka religiji I njenoj sustini .
Ja nisam I necu nigdje reci da su ateisti manje vredni nego ljudi koji vjeruju ,a vi doduse indirektno, smatrate budalama sve one koji ne misle kao vi odnosno vjeruju.

Rekli ste :
možda si malo zaboravio šta znači ''hipokratizam'', mada ni ta reč nije tačno napisana”
“pokaži il ne umeš da čitaš.”
Vase reci ,mislite govore o mojoj pismenosti ili o vama?
Kad imate argument s covijekom koji ima govornu manu ili naprimjer muca vi u vas argument I to stavite ? Jel I to je za sprdnju mozda?

Rekli ste :
“ko nije književnik, nema da priča o književnosti. ukinimo književne
kritičare! ua kritičari!”
Ne rekao sam da nema smisla da pricam s vama o politikanstvu crkve kad vi negirate samu religiju kao takvu.
Taman kad bih vladika bio samo vladika bez mijesanja u politiku on je za vas opet samo lazov jer narodu prica o bogu koji ne postoji.Ako pak I postoji on ne bi kaznio gjdu Plavsic , il G. Karadzic il Mladica.
Ako otvorite temu bog postoji ili ne ,rado cu uzeti vreme da diskutujem s vama.
Za vas je crkva buvljak pun lazi ,a vjernici su?
Zamislite ja kao vjernik ne moram prihvatiti sve sto kaze vladika il sto pise vladika jel vam to cudno?
Ja sam ako vam ije tesko provjeriti pisao o folklorizaciji SPC kod gospodina Nikole Knezevica, I zamislite eto kritikovao SPC !!!
Vi ih ne kritikujete vi se sprdate ,I omalozavate sustinu religije ko god bio na celu iste a to je po meni stvar vaspitanja I nepostovanja drugacijeg.
Zapad je pun zatucanih ljudi vjerovali ili ne.
Postoje razlicite crkve kao napr Jehovini svjedoci , koji su dosta agresivni u svom nastupu , ja mogu reci sto mislim ,cak sta vise treba pricati,ali da li im ja kazem sta I kako da vjeruju izvrgavajuci ruglu svie sto je ,kako vi kazete za sprdnju?
Ja razumijem vasu frustraciju I vas bijes zbog svega onogsto nas je zadesilo.
Nisam ni ja bio ppostedjen zla I zlocina , ali vam kazem naucio sam u zivotu razdjeliti ljude od crkve ili od religije.
Mnogo puta do sad religija je bila alatka u rukama zlih ljudi I previse , ali to ne govori o religiji vec o ljudima.
Ja vamopet kazem otvorite temu o postojanju I nepostojanju boga I pricat cemo al na kulturan nacin bez sprdnje s nikim.
Ja djece nemam , ako ih budem imao ucicu ih da budu ljudi prije svega da sami izaberu religiju , I da misle svojom glavom , al da postuju drugacije I one koji misle drugacije.
Hristjanstvo nazalost nije promjenilo svijet ,svijet je promenio hristjanstvo ….
Jas am samo covijek nit bolji nit gori ,mozda malo zatucan I nepismen al avaj moglo je I gore ..

Exitus Letalis Exitus Letalis 00:23 23.12.2008

Re: moglo e i gor...

Re: moglo e i gor...
Vi ste rekli:
“sprdaju se sa svim što je za sprdanje i niko, sem zatucanih, ne kaže da su nekulturni.”
Sprdanje jeste prava rec jelte jel se I vi sprdate sa svim sto je za sprdanje ili ipak imate granica u tom vasem sprdanju?


uh, uh!
što bi reko moj drug peđa, o ozbiljnom ozbiljno.

dakle, kao prvo i ne najvažnije, imam problem da razumem šta pišeš.
očigledno ne živiš ovde dugo pa si malo zarđao u jeziku. ali nije važno.
nemam nikakvih granica koje mi postavljaju drugi. sama određujem svoje granice, sviđalo se
to nekom ili ne.

nikad se ne sprdam sa ozbiljnim stvarima. ni ovde se nigde nisam sprdala. sve što sam
napisala su gole i proverljive činjenice.
ima na googlu koliko hoćeš fotografija gde su patrijarh pavle i karadžić i mladić zajedno u crkvi.
njih dvojica odmah iza njega.
šta je tu sprdanje?
sami se uslikali ili dozvolili da ih slikaju.

Vi se sprdate samo fiktivno s crkvenim velikodostojnicima vec je vasa frustracija okrenuta ka religiji I njenoj sustini .

ma to je tvoja čista izmišljotina.
kakva frustracija?
mene religija zanima samo kao pojava, sa raznih aspekata. i smatam da bi trebalo da se uči u višim
razredima neki predmet poput istorija religija.
ali lično mislim da su religije anahrone.
pa pogledaj blog o ženama u islamu?
pa jel to tako piše u kuranu il su izmislili oni zastupnici alaha na zemljici?
al kad smo kod žena, nema religije koja ih drži za ravnopravna bića sa muškarcima.
mašine za rađanje, sedi, ćuti, gaji decu, da su zdrava i debela..

Ja nisam I necu nigdje reci da su ateisti manje vredni nego ljudi koji vjeruju ,a vi doduse indirektno, smatrate budalama sve one koji ne misle kao vi odnosno vjeruju.


ma na osnovu čega to tvrdiš?
kako znaš?
dal me možda poznaješ?
moji prijatelji koji su vernici, nikad ne pričaju o veri. to je njihova stvar.
ali najstrašnije osuđuju ove vladike i ostale koji ne krnje ugled crkve, nego štetu nanose religiji, samom verovanju.
i naravno da su užasnono besni što se crkva ne oglašava, ograđuje, izopštava takve likove.

Vase reci ,mislite govore o mojoj pismenosti ili o vama?
Kad imate argument s covijekom koji ima govornu manu ili naprimjer muca vi u vas argument I to stavite ? Jel I to je za sprdnju mozda?


ne idu ti baš dobro konstrukcije.
naravno da je pisanje od govora nešto drugo.
dakle, ako neko muca, ili je čak nem, ne znači da ne ume da piše.
ali mene je zanimalo da li znaš šta znači ta reč, jer ako znaš, s kojim pravom za mene kažeš da sam dvolična i licemerna?
ko ti daje to pravo?
ali ako ne znaš, onda ništa. oprošteno:)))
Za vas je crkva buvljak pun lazi ,a vjernici su?


vernici kod nas su izmanipulisani.
reći ću ti ovo.
vraćamo se sa sahrane moje tetke. to sam već pisala.
još dok je trajao obred, pop nije našao za shodno da upamti ime pokojnice. da ne pričam kako je došao sav
blatnjav i neuredan. a crkvenjak u crvenoj mont perjanoj jakni.
mene je to malo zblanulo ali je najbližu rodbinu sigurno povredilo.
elem, vraćamo se a on prilazi ćerki i pita bez stida i srama - šta je sa stanom pokojnice?
pa jel mu to posao?
da otima stanove vernicima.
na stotine takvih primera ima i to među ovim što su nepoznati.
Mnogo puta do sad religija je bila alatka u rukama zlih ljudi I previse , ali to ne govori o religiji vec o ljudima.

od postanka.
samo ako uzmeš stari zavet, smrzneš se načisto.
nadam se da si čitao.
ja eto, jesam, i stari i novi i šta mi dopadne ruku.

Ja djece nemam , ako ih budem imao ucicu ih da budu ljudi prije svega da sami izaberu religiju , I da misle svojom glavom , al da postuju drugacije I one koji misle drugacije.

ili da ne izaberu nijednu. ako budu mislili svojom glavom pa tako odluče.
a da budu ljudi, za to nije potrebno da budeš vernik da bi decu vaspitao da budu dobri.
ali prilično je važno da budu obrazovani, ako je to, naravno, moguće. da im se pruži izbor. da sama odlučuju
o svom životu.

Hristjanstvo nazalost nije promjenilo svijet ,svijet je promenio hristjanstvo ….

ja bih rekla - srećom nije. jer bi još imali i inkviziciju i zemlja bi bila ravna ploča.
srećom, evolucija je nezaustavljiv proces:))))
Jas am samo covijek nit bolji nit gori ,mozda malo zatucan I nepismen al avaj moglo je I gore ..


ma nisi. ok si skroz.
take care!
eto, ispričasmo se i smorismo sve oko sebe.

pozz

ex.l.

dali76 dali76 00:53 23.12.2008

Re: moglo e i gor...

samo vi e ne razumete na blogu ..
vase reci su dokaz licemerstva..
nasi postovi upuceni drugima govore o nama.
svako dobro ..
O tome ako bog kaznjava pricajte svojim drugovima koji veruju , ali bojim se ispalo bi licemerno ..
i ne nisam toliko dugo u SADda bih zaboravio jezik, no izvinjavam se radi pogresaka u konstrukciji

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana