Peticija Incest trauma centra -Beograd

Jasmina Tesanovic RSS / 08.08.2007. u 11:33

http://www.petitiononline.com/itc2007i/petition.html

Drage gradjanke i gradjani, cesto slusamo ili citamo o nasilju, komentarisemo «Kakve se sve stvari dogadjaju!» Pitamo se kako da svoju decu zastitimo od stvari koje im se mogu desiti, kako da im objasnimo cega da se cuvaju, sta da uopste kazemo a da ih unapred ne uplasimo. Saznamo za neki slucaj nasilja koji je prijavljen nadleznima, cudimo se i ljutimo na njihovo reagovanje, kazemo «Pa, kako je moguce - na cijoj su oni strani?» Ili imamo svoje iskustvo - kao dete koje je prezivelo nasilje ili zena koja je izlozena nasilju - i jos se pitamo da li smo krive/i.. Jer, niko nam nije kazao da nismo! Sad smo u prilici da zajedno radimo na promeni! Nasilje nad zenama i decom ne mozemo odjednom i odmah zaustaviti, ali mozemo uciniti da se ono prepoznaje i pravilno na njega reaguje. Hajde da saradjujemo na ovom cilju! Incest Trauma Centar - Beograd u okviru svoje kampanje protiv seksualnog nasilja "Ja koju/kojeg niko ne poznaje" pokrece inicijativu za uvodjenje teme nasilja zasnovanog na rodnoj pripadnosti u skolski nastavni plan i udzbenike na svim nivoima obrazovanja. To znaci da smatramo neophodnim, te zahtevamo od Ministarstva prosvete i Vlade RS, da svako dete tokom redovnog skolovanja uci o nasilju nad decom i zenama. To takodje znaci da ce svaki lekar, policajac, socijalni radnik, nastavnik i drugi koji dolaze u direktan kontakt sa decom i zenama koji su izlozeni nasilju nauciti tokom svog redovnog skolovanja da prepoznaju i pravilno postupaju kad se sa ovim problemom sretnu. Pozivamo vas da potpisivanjem nase Peticije u roku od 12 meseci prikupimo 100 000 potpisa koji ce predstavljati snazan zajednicki glas da se ovaj cilj ostvari. Na nasoj web stranici www.incesttraumacentar.org.yu je obrazac peticije koji je vazno istampati i koristiti i zatim dostaviti u prostorije Incest Trauma Centra. Pozivamo vas da prikupljamo potpise zajedno, od svojih komsinica i komsija, familije, koleginica i kolega, prijatelj(ic)a... I SVAKI BROJ POTPISA KOJI USPE DA PRIKUPI SVAKA /I OD NAS - ZNACAJAN JE ! Pozivamo vas da zajedno pokazemo da ovo nije ni stvar koja se tice nekog drugog ili odgovornost nekog drugog! LICNO ME SE TICE! Molimo vas da, ukoliko zelite da se ukljucite u nasu inicijativu, to javite mailom ili telefonom nama u Incest Trauma Centru da bismo vam bile na raspolaganju za sva dodatna pitanja koja se jave tokom sakupljanja potpisa. Aktivnosti koje pripadaju ovoj inicijativi su podrzane od Kanadske agencije za medjunarodni razvoj i Delegacije Evropske Komisije u Beogradu.

Atačmenti



Komentari (32)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Ford Perfekt! Ford Perfekt! 11:40 08.08.2007

NE!

NE!

vi niste normalni...
Ford Perfekt! Ford Perfekt! 11:43 08.08.2007

Re: NE!

Doprinos svake / svakog od nas ce biti javno istaknut i nagradjen tokom Nedelje prepoznavanja volonterskog rada


sekta...
bladerunner bladerunner 12:14 08.08.2007

Ford

mene zaista (bez zle namere) interesuje zašto je vaše mišljenje ovakvo? Šta vam se konkretno ne dopada --sama ideja ili to što je ideju pokrenula grupa koja je pokrenula ili način na koji bi one da reše problem. ..o čemu se zapravo radi pošto mi je malo iznenadjujuće i preterano ovoliko ne sa znakom uzvika?
Ford Perfekt! Ford Perfekt! 13:09 08.08.2007

Re: Ford

ne dopada mi se ideja uopste. Smatram je nakaradnom i sramotnom. Mogao bih da kazem cak bolesnom, ali nisam sklon da vredjam na taj nacin. Samim tim, onaj ko se "setio" te ideje mi se dopada jos manje, a s'obzirom da su se dogovorili i organizovali i napravili neku mrezu kojom bi tu ideju sproveli u delu, krajnje sam uzasnut, te sam zabrinut za sve one koji budu prihvatili ovu ideju, potpisali se ispod onog DA i budu smatrali da se na taj nacin iole moze reshiti "taj" problem.

objasnite mi sta moze dobro da izadje iz toga sto cete i pored sveg sranja u kojem se nalazimo kao drustvo, dodatno deci u osnovnim skolama pricati o tome kako je tata tamo neke devojcice stavljao svoj "you know what" u istu. Bash me zanima kako ce te da objasnite toj istoj deci sta je to tacno "you know what"...

ili ja mozda preterujem?

poenta je da ja uopste ne zelim da iko mojoj deci to objashnjava, a pogotovo ne u tom kontekstu.

Sta je vama ljudi? Vi bi ste to "sistemski" da unosite pedofiliju u skole????

NE!
AlexDunja AlexDunja 13:36 08.08.2007

Re: Ford

AUH!
bladerunner bladerunner 13:53 08.08.2007

Ford

Prvo -- Ideja ne može da bude sramotna i nakaradna iz razloga što je to ideja da se spasu dečji i ljudski životi. Možda vam se način na koji bi se realizovala ideja ne dopada.
Mi i ne znamo koliko dece u ovom trenutku trpi tako nešto i plače i trese se. I zar ne mislite da ako su došle do pokretanja ove peticije da već možda imaju razradjen plan kako će detetu u školi objasniti
kako je tata tamo neke devojcice stavljao svoj "you know what" u istu.

Da li vama pada na pamet neka druga ideja da se ovaj problem reši? Ako vam pada recite jer mene interesuje jer mislim da će žene koje su ovo pokrenule imati problem da sprovedu ovo u delo ali dobro je da su počele. Ovaj problem je teško rešiv baš iz tog razloga što niko ne želi da njegovo dete sluša tako nešto odnosno baš zato što se o ovom problemu ćuti. Dok ne počne da se priča o tome neće se naći rešenje.Tema je delikatna ali od nekud mora da se krene i neki način mora da se nadje.
Vi znate da je vaše dete dobro i zaštićeno i živi normalnim životom ali pomislite na nekog druga ili drugaricu vašeg deteta i pomislite da je možda u tako nekoj situaciji . Prvo zar vam ne bi bilo žao tog deteta a drugo zar ne mislite da i vaše i svačije dete može da postane žrtva tako nekog manijaka a to su baš oni za koje se nikad ne bi nadali da su tako nešto.
Problem je vrlo težak i složen i komplikovan i ne znam koji će se način iznaći da se reši.
O nasilju nad ženama se i govori ali to je tek tužna i teška priča i ovde naravno može da se nadoveže priča o našem kretenskom i idiotskom sistemu pravosudja.
Drago mi je što se ovo pokrenulo ali nisam optimista da će nešto moći da se izvede praktično , bar ne u skorije vreme. Bar ne dok neki pedofil ne zaglavi min.10 god. zatvora a neki muž za sistematsko prebijanje žene i zlostavljanje cele porodice isto toliko
ducaty ducaty 14:30 08.08.2007

Re: Ford

Ford Perfekt!


Sta je vama ljudi? Vi bi ste to "sistemski" da unosite pedofiliju u skole????


Posle toga na red dolazi nasilje nad zenama, zivotinjama, nekrofilija, masovni ubica iz Jabukovca...Nema veze sto to nema nikakvog efekta, al zato ce deca da budu "edukovana".
Ford Perfekt! Ford Perfekt! 14:37 08.08.2007

Re: Ford

bladerunner
a drugo zar ne mislite da i vaše i svačije dete može da postane žrtva tako nekog manijaka a to su baš oni za koje se nikad ne bi nadali da su tako nešto.


cek cek polako... pricamo o nasilju zasnovanom na rodnoj pripadnost. Ne o nekim tamo manijacima...

slazem se ja sa vama uglavnom u svemu, sem u par detalja... kazete da je to akcija koja moze spasiti ljudski zivot. Ne slazem se sa vama, jer nisu sve akcije koje imaju za svoj cilj neko plemenito delo samim tim i same plemenite. Da ne navodim sad vec izvakane primere iz istorije, razumecete.

Dva, ne smatram da imaju vec isplaniran plan, jer iskustvom poucen u vezi rada NVO organizacija, uglavnom su to jednoobrazne akcije, agresivne za ostvarivanje jednog cilja, zanemarujuci sve ostale moguce posledice. Kako i sam radim u nevladinom sektoru, vec godinama se susrecem sa ovakvim problemom. Uostalo, i da imaju vec isplaniran plan, ne cini li vam se NEOPHODNIM, da taj plan i ispishu tamo gde stoji peticija, kako bi mi koji potpisujemo znali sta potpisujemo? Ovako se od gradjana trazi da daju svoj pristanak da tamo neka "sumnjiva" ogranizacija uvede u skole neki predmet u vezi nasilnih rodoskrvnih odnosa. Pa cekajte, ako cu ja dozvoliti da moja deca slushaju TAKVE stvari, onda moram da znam o cemu se tu radi.

A smatram pogeshim DECU upucivati u taj problem. Vec sam rekao, a ponovicu, nije li i previshe ovih groznih stvari koje oni moraju da gledaju svaki dan? Nije li poenta, nas kao roditelja, profesora, nastavnika i drugih lica koji BRINU o njima, da na sve moguce nacine uspemo toj deci da omogucimo SRECNO i RADOSNO, BEZBRIZNO detinjstvo i adolescenciju? Smatram bolesnim svaki pokushaj da umesto toga, umesto pruzanja nekih vannastavnih aktivnosti koji ce u njima pobudjivati kreativnost i pravilan, zdrav razvoj, umesto toga, bombardujemo raznim boleshtinama i zlocinima.

Svaka akcija ovog tipa MORA da bude usmerena NA RODITELJE, na one koji cine taj zlocin, a ne na potencijlane ZRTVE tog zlocina, koji u svojoj svesti i nemaju mogucnost da je tako nesto moguce. Sta vi hocete, da u detinjstvu napravite razdor izmedju dece i njihovih roditelja? O tome ne razmisljate, vi "zene" koje hocete da sprovedete ovu akciju, dok god ostvarujete svoju misiju i cilj za koji ste dobili pare.

I vi, bladerunner, a i ja, znamo da ovaj projekat nikada nece proci, ni zaziveti. I "one" to znaju. Ovaki projekti, uostalom kao i svi ostali koje propagira i ciji je clan Jasmina Tesanovic, sluze ISKLJUCIVO da stvaraju provokaciju i izazivaju javno mnjenje da misli kako njima odgovara. Ja do sada, od nje, nisam video nijedan druge vrste. Stoga, ja vishe ovde necu polemisati sa vama, molim Vas, da mi to ne zamerite.

moj odgovor je i dalje:

NE!



Mirko Kontic Mirko Kontic 23:10 08.08.2007

Re: Ford

Ford Perfekt!

A smatram pogeshim DECU upucivati u taj problem. Vec sam rekao, a ponovicu, nije li i previshe ovih groznih stvari koje oni moraju da gledaju svaki dan? Nije li poenta, nas kao roditelja, profesora, nastavnika i drugih lica koji BRINU o njima, da na sve moguce nacine uspemo toj deci da omogucimo SRECNO i RADOSNO, BEZBRIZNO detinjstvo i adolescenciju? Smatram bolesnim svaki pokushaj da umesto toga, umesto pruzanja nekih vannastavnih aktivnosti koji ce u njima pobudjivati kreativnost i pravilan, zdrav razvoj, umesto toga, bombardujemo raznim boleshtinama i zlocinima.



E Forde s ovim se u potpunosti slazem.


Svaka akcija ovog tipa MORA da bude usmerena NA RODITELJE, na one koji cine taj zlocin, a ne na potencijlane ZRTVE tog zlocina, koji u svojoj svesti i nemaju mogucnost da je tako nesto moguce. Sta vi hocete, da u detinjstvu napravite razdor izmedju dece i njihovih roditelja? O tome ne razmisljate, vi "zene" koje hocete da sprovedete ovu akciju, dok god ostvarujete svoju misiju i cilj za koji ste dobili pare


Protiv sam ovakvih akcija radi "edukacije" dece u tom smislu. Nemaju DECA veze s tim. Ova "BOLESTINA" je produktu odraslih.

Potpisujem NE, koje ste izrekli, i da ne bih pisao "kilometarske komentare" kako se balderunner izrazila jednom, evo i zasto. I svim ljudima koje znam, kazacu isto - NE, nemojte se pridruzivati tim akcijama koje imaju za cilj da na posredan nacin, u zavijenoj formi, napadnu drzavu. I one koji tu drzavu predstavljaju. NE, nemojte potpisivati svaki predlog NVO/NGO jer od svakog vaseg potpisa zavisi njihov rejting. Kakva crna akcija!? Ako se ne pridruzim/-o, potencijalni smo nasilnici, jel to treba da se izvuce kao zakljucak u klasicnoj zameni teza, mnogobrojnih VIP Nasilnika Bloga B92, koji jednostrano dizu u visine svoj stav kao savrsen, najbolji, jedini ispravan?! Nece me cuditi ako ova akcija izazove mnoge roditelje i druge ljude, na nasilje, a koji se gnusaju
nasilja, posebno zloupotrebe sexualnosti.
Daj Boze, da vam ova akcija prodje u "redu i miru" u sta i te kako sumnjam. Samo izazivate izazivate provocirate, ionako izbedacene ljude. Ne znaju kraj s krajem da sastave a vi cete im jos trtljati o tome kako njihova deca treba da budu edukovana o tome, sta ih moze snaci od njihovih roditelja?! Jeste li to pokupili od Orvelovog Velikog Brata?
Jednom sam predlozio: Svi roditelji koji zele da imaju decu, trebali bi prethodno da budu na proveri kod psihijatra, i tek kada im se uruci psihijatrijsko tumacenje da li su za to sposobni, tek onda im to treba dozvoliti. To je Prva preventiva.
Ford Perfekt! Ford Perfekt! 10:46 09.08.2007

Re: Ford

Mirko Kontic

Jednom sam predlozio: Svi roditelji koji zele da imaju decu, trebali bi prethodno da budu na proveri kod psihijatra, i tek kada im se uruci psihijatrijsko tumacenje da li su za to sposobni, tek onda im to treba dozvoliti. To je Prva preventiva.


Ako se ne varam, ovakav program postoji u Danskoj ili Svedskoj, nekoj od tih tamo skandinavskih zemalja, i do sada je pokazao odlicne rezultate. U samo nekoliko godina smanjen je broj napushtene dece i dece bez roditelje, smanjeno je nasilje u porodici i sto je najbitnije zaustavljeno je izrabljivanje dece od nesavesnih roditelja koji ih radjaju iskljucivo zbog toga.

Medjutim, verujte mi da sam do sada pri pomenu toga od svojih sunarodnika obicno nailazio na otpor tipa: a ko je merodavan da odlucuje ko moze a ko ne moze da ima decu. :) Ali, ne brinem se. Uveren sam da i medju nama ima ljudi koji svoj posao znaju savrsheno da obavljaju i da ako do toga dodje, da necemo u tome imati problema.
TijanaMC TijanaMC 14:21 22.08.2007

Re: Ford

Jedna od tih devojcica moze biti i drugarica sa kojom Vasa cerka sedi u klupi. Nijedna devojcica koja je to dozivela nije "tamo neka". To Vase konformisticko i slepo "tamo neka" je tipican obrazac ignorisanja i diskriminacije zrtava nasilja u Srbiji.
andjelija andjelija 16:49 08.08.2007

ne razumem ovo

...inicijativu za uvodjenje teme nasilja zasnovanog na rodnoj pripadnosti u skolski nastavni plan i udzbenike na svim nivoima obrazovanja....

u koje udbzenike? i koji su to nivoi obrazovanja?

za ovakve stvari prvo trebaju psiholozi da se pitaju , jer kako ce neko dete od sedam godina da shvati o cemu se radi tu, ako nije zlostavljano? to mogu za dete da budu traume kako neki tata/mama maltretira svoju cerkicu ili sina.

deca u americi pre nego sto nauce da pise, znaju da ako ih cale ili keva mlatne, taj klinja ZNA da moze da ode kod cika policajca ili da okrene 911 i da prijavi roditelje.

incest je uvek pritajen i tih. duboko skriven od javnosti. nije to samo daj peticiju i da se uci iz knjiga. potrebno je ohrabriti zrtve jos od malih nogu da znaju da to sto im se radi nije u redu, ali isto tako moramo da zastitiimo decu koja nisu izlozena takvim strahotama (kao sto klinci do 8-9 godina i nisu svesni tih stvari).



Nietzsches Aprentice Nietzsches Aprentice 17:24 08.08.2007

...

Ovoj temi je mesto u skoli koliko i prici o tome kako je lose ubijati i krasti. Ostatak argumenta je opisao Ford Perfekt...
G r o f G r o f 22:22 08.08.2007

Još jedna u nizu nebuloza..

Ne kažem da pred nekim stvarima treba zatvartati oči ali inficirati njima decu koja su daleko od toga, ravno je zločinu.
Ne, nije dovoljno tražiti da školski psiholozi rade svoj posao i da se poveća njihov broj, to nije dovoljo zvučno. Treba tražiti uvodjenje novog predmeta čiji smisao i oblik nije jasan ni onome ko ga je zamislio.
Ej!!!!! Prestanite da mi silujete zdtrav razum.
ervetor ervetor 22:41 08.08.2007

Beznadje

Dakle ja stvarno mislim da od tih peticija nema nikakvog efekta.
Pa pogledajte samo poslednji primer sa peticijom za ukidanje bebi pdv-a koja je potpuno ignorisana da bi se zatim poslusao savet patrijarha...

Mislim da mi stanovnici ovog podneblja nazalost moramo polako da uzimamo pravdu u svoje ruke jer se nas drzavni aparat koji je zamisljen da stiti interese svojih gradjana potpuno raspao.
Ono sto postoji u praksi jesu samo ostaci nekadasnje drzavne uprave koji su se samoorganizovali u klanove za namicanje para. Oni rade u sprezi sa novim gazdama srpske imovine.

do sada su ljudi oklevali da uzmu stvar u svoje ruke jer su isli logikom: " Cuti, nemoj da dete ostane bez roditelja".
Medjutim sada je vrag odneo salu, jer je bolje da dete ostane bez roditelja nego roditelj bez deteta !

Zato roditelji, zaj...te peticije nego odmah aperkat !

Takodje ono sto mi smeta jeste to vecito klasifikovanje na ugnjetene zene i tra la la
Mislim, sve to stoji i nije sporno ali po meni to ne treba razdvajati. mene kao muskarca koji apsolutno postuje jednakost medju ljudima pa time i medju polovima sama podela na zene zrtve nasilja i one ostale u startu odbija jer sama po sebi potvrdjuje ovu nejednakost u praksi.
Slicno je i sa konstantnom greskom kada se govori o broju nastradalih muslimana u Srebrenici.
Greska je sto se od starta trebalo govoriti o broju pobijenih LJUDI u Srebrenici.
Tako se treba govoriti o LJUDIMA zrtvama nasilja. Time se pravi otklon u odnosu na stereotipnu nejednakost polova.
Jednakost medju polovima ulazi u obim jednakosti medju ljudima.
Jednakost medju ljudima je opsti pojam kome zapravo tezimo.
Jer ako vam ja kazem da sam muskarac koji trpi nasilje zena verovatno cete se smejati, ali zapravo time stvarate klimu nejednakosti izmedju polova protiv koje pledirate da se borite...

Mirko Kontic Mirko Kontic 23:25 08.08.2007

B LJ A K!

Rekli ste mi Jasmina jednom da smo vi i ja zavrsili sve rasprave.
S ovakvim predlogom, mi je potpuno jasno, zasto ste bili u pravu.


Takodje sam protiv da homoseksualci dobiju pravo da usvajaju ili podizu decu, iako to mnogi smeju i cine po celoj Evropi i Americi. To je tako "humano", a mogucnost da isti zloupotrebe tu humanost, je skoro jednaka sa latentnom homoseksualnosti mnogih ozenjenih heteroseksualaca, koji se potom ispostave kao muski nasilnici. Kao da zenski, nasilnici, tj. pedofili ne postoje? U vecini vasih "akcija" vice versa "peticija", atak je usmeren na muskarce nasilnike, muskarce zlocince, muskarce manijake, muskarce muskarce muskarce. Iz toga izvodim zakljucak da vi imate lican problem s muskarcima koji projektujete na svaki problem koji nas pritiska ili nas okruzuje.

Akcija koju sada poduzimate, je u potpunosti pogresna. Ne bi me cudilo da mnogi profesori, direktori skola, cak i ministri ako vas u tome podrze budu na zahteve roditelja, smenjeni i otpusteni s posla. Kako ste je srocili i cime ste inspirisani da je ovako prezentujete, stice se utisak da cete jednom reci, napasti sve roditelje, bilo krive, bilo nevine, stavljajuci naglasak na preventivi, i samim tim aludirajuci na sve pripadnike muskog pola, kao potencijalne napasnike, a to nece na dobro izaci.

irena_stoji irena_stoji 00:46 09.08.2007

Re: B LJ A K!

Mirko, niko ne usvaja decu iz srecnih porodica. Usvajaju se napustena deca, bacena u kante ili ostavljena u parkovima ili slicnih sudbina. Po pravilu ovakva deca imaju slabu sansu u zivotu. Kada se zna da ono sto deci najvise treba je ljubav i paznja onda svakako nemam nista protiv toga da jedan homoseksualni par usvoji ovakvo dete i pruzi mu to sto mu treba. Cesto pomislim da bi neka deca bila i srecnija sa nekim od homoseksualnih parova koje znam, nego sa svojim roditeljima....

Koliko god da vam smeta sto su muskarci na tapetu oni su vecinom napasnici i zlostavljaci. Zar vi zaista imate problem da to shvatite? Nije vam intuitivno jasno? Uzgred, ja nemam nista protiv muskaraca, imam jednog divnog, mirnog i dobrog.
Mirko Kontic Mirko Kontic 10:29 09.08.2007

Re: B LJ A K!

irena_stoji
Koliko god da vam smeta sto su muskarci na tapetu oni su vecinom napasnici i zlostavljaci. Zar vi zaista imate problem da to shvatite? Nije vam intuitivno jasno? Uzgred, ja nemam nista protiv muskaraca, imam jednog divnog, mirnog i dobrog.


Naravno da mi je jasno, ali nije to po sredi. Do nasilja ne dolazi samo zato sto su pojedinci nastrani. Ljudi zastrane i zbog trenda u drustvu, i zbog nedostatka paznje, i zbog nemastine. Isuvise faktora provocira takav defekt. Ne smetaju mi muskarci jer su na tapetu, kako ste se izrazili, nego mi smeta Jasminin poziv na linch protiv muskaraca, u prenesenom znacenju, protiv muskog roditelja. Takodje uopste se ne mogu sloziti da o nezbrinutoj deci, vode racuna homoseksualni parovi. Tako nesto s ovim danasnjim nivoom svesti kojim determinisemo vecinu populacije, je upravo kontraproduktivno.

irena_stoji irena_stoji 20:28 09.08.2007

Re: B LJ A K!

Svakako nisam mislila da ce u Srbiji od sutra, homoseksulani parovi, koji ne smeju ni sami tako da se izjasne, biti prihvaceni kao roditelji nezbrinute dece. Ali u nacelu nemam nista protiv da homoseksulani parovi, u zemljama u kojima im je dozvoljeno da zive onako kako jedino umeju, usvajaju decu. Naprotiv.

Ako biram izmedju (1) napustene dece za koju niko ne mari ali koja su samim tim "zasticena" od homoseksualnog eksponiranja i (2) ljubavi i paznje koju ce dobiti u homoseksulanoj zajednici glasam za (2).

O nastranosti, drustveni trendovima i ostalim nebulozama nebi htela ni da diskutujem.... Neki ljudi su rodjeni kao homoseksulaci i to znaju od ranog detinjstva, neki ce mozda vremenom shvatiti da im isti pol vise odgovara.
Mene to u principu ne zanima. Ako dve osobe bilo kog pola zive zajedno i zele da zive zajedno, drustvo nema pravo da ih sputava u tome, i naprotiv treba da im omoguci ista prava nezavisno od njihove seksulane orijentacije.
irena_stoji irena_stoji 00:32 09.08.2007

DA!

Nazalost, zlostavljanje je vrlo cesta pojava i nemoze se ignorisati. Problem je da deca i ako im se to desava ne znaju da je to lose i u ostalom ne znaju sta da rade sa tim. Skoro sam se upoznala sa psihologom koji radi sa odraslima koji su bili zlostavljani kao deca. Cinjenica je da se vecina incesta desava jos u predskolskom uzrastu, dakle nad potpuno bespomocnom decom. Takodje je cinjenica da vecina seksualno zlostavljane dece uspe ovo da potisne negde do polovine 30-tih godina kada se uglavnom desava psiholoski kolaps.

Kada se radi o obrazovanju dece i uvodjenju ovakvih sadrzaja u skole, nece to biti explicitno kao sto Ford zamislja, vec se moze objasniti detetu sta je dozvoljeno dodirivanje a sta ne. Dakle jos u obdanistu. Deca ne razumeju pojam seksa, genitalija i nece to dozivljavati na nacin na koji Ford zamislja. Glupo je da o nacinu prezentovanja sadrzaja mi razgovaramo kao laici kada bi na tome trebalo timovi psihijatara sa klinickim iskustvom da rade.... Ali samu ideju edukacije nase dece o ovakvim temama ne smemo ignorisati ili omalovazavati.

Neki statisticki podaci o ucestalosti nasilja i razbijanje na otac vs. majka bi pomogli i mnogim blogerima da shvate zasto ova peticija jeste usmerena na oceve. Pa takodje i svima ostalima koji budu skupljali potpise za peticiju. Ali svakako cilj ovakve kampanje i ovakovog obrazovanja u vaspitnim institucijama bi trebalo da bude da deca osecaju da imaju kome da se povere i da umeju da razluce dobro od loseg. Kada sam bila mala imali smo komsinicu koju je muz posteno lemao s vremena na vreme. Kada bi otisla u policiju da ga prijavi (sa vidnim tragovima prebijanja po licu i telu) pitali bi je dali ima svedoke koji su videli da je bije? Poslali bi je kuci bez ikakve intervencije kada bi im odgovorila da je uglavnom tucena u kuci a ne na ulici! Meni se cinilo da je to u nasem komsiluku bilo prihvaceno kao norma i nista cudno...Evo ih ponovo se deru -- malo je uci pameti...Dakle ovakvo shvatanje u nama treba menjati...


Mirko Kontic Mirko Kontic 10:34 09.08.2007

Re: DA!

Kada se radi o obrazovanju dece i uvodjenju ovakvih sadrzaja u skole, nece to biti explicitno kao sto Ford zamislja, vec se moze objasniti detetu sta je dozvoljeno dodirivanje a sta ne.


Zanimljivo, zanimljivo, zanimljivo, zanimljivo....

Evo molim vas objasnite mi sta je dozvoljeno a sta nije dozvoljeno, odnosno do koje mere je dodirivanje bilo kog dela tela, pozeljno, odnosno "razumno", tj. "prihvatljivo" a koje nije?!

Ford Perfekt! Ford Perfekt! 10:37 09.08.2007

Re: DA!

e i mene ovo bash zanima
Mirko Kontic
Evo molim vas objasnite mi sta je dozvoljeno a sta nije dozvoljeno, odnosno do koje mere je dodirivanje bilo kog dela tela, pozeljno, odnosno "razumno", tj. "prihvatljivo" a koje nije?!


irena_stoji irena_stoji 20:10 09.08.2007

Re: DA!



Evo molim vas objasnite mi sta je dozvoljeno a sta nije dozvoljeno,
odnosno do koje mere je dodirivanje bilo kog dela tela, pozeljno,
odnosno "razumno", tj. "prihvatljivo" a koje nije?!



Kao sto rekoh nisam expert po ovom pitanju, ali sam malo pretrazila na netu i poenta je
da deci treba objasniti da niko nesme da ih dira u predelu genitalija. Niti oni treba drugu decu da dirkaju tamo.
Takodje da nije OK da skidate svoj ves i pokazujete se drugom, ili da se drugi pokazuju vama....

Ako ih neko nepristojno dira treba da umeju da kazu NE! (razumeju da je to lose) i da umeju da kazu to trecoj osobi.

Znaci poenta ovakvog vaspitanja je da se definise sta je prihvatljiva interakcija izmedju dece i odraslih ili izmedju same dece. Ja ne vidim da ce to biti sokantno za decu. Kao sto se nauce da ne tuku drugu decu ili ne pljujuju ili sta god trece, tako se mogu nauciti i da se ne diraju gde ne treba i da ne dozvole da ih neko dira...
Sneska Sneska 08:23 09.08.2007

Jako je bitno o kakvoj edukaciji je rec...

I bez toga traziti potpise je malo neodgovorno. Moze se ta edukacija objasniti i u nekoliko recenica, ali samo reci da se o toj temi prica meni nista ne govori. Ako se samo deca upucuju da incest postoji i da se desava, ne vidim nikakvu svrhu toga! Decu treba uciti, kao sto su neki vec rekli, kako da se zastite od bilo koga ko ih napada ili radi im bilo sta sto ih plasi ili cini da se osecaju neugodno. To je dovoljno reci i ne objasnjavati koliko incesta ima i sta je incest detetu od 6-7 godina. I na taj nacin se ne bi samo sprecio incest nego i zlostavljanje od drugih odraslih osoba.

A u obuci profesionalaca koji rade sa decom ili imaju bilokakav kontakt sa decom bi trebalo da se prica o procentima, rasprostranjenosti ove pojave, nacinima da se prepozna, i sta je jednom ucitelju, vaspitacici, itd. da cini ako posumnja u takvo nesto (na primer, sa kim treba da se konsultuju, sta da pita dete i na koji nacin, itd.). I ja bih pre potpisala peticiju da se svi ucitelji, pedagozi, lekari, i ostala profesionalna lica koja rade sa decom legalno obavezu da prijavljuju slucajeve zlostavljanja dece nadleznih organima. I ako se pronadje da nisu nista ucinili a znali su ili videli znake zlostavljanja, da se kazne. Naravno, to podrazumeva da kod nas nadlezni organi fukcionisu, u sta nisam upucena. Mozda neko zna?
Ford Perfekt! Ford Perfekt! 10:33 09.08.2007

Re: Jako je bitno o kakvoj edukaciji je re

Sneska u potpunosti se slazem sa vama. To sto vi govorite je mnogo mnogo mnogo bolje reshenje od ovog koje predlozila J.T.

Sto se tice vasheg pitanja, drzim trenutno u ruci Alternativni izvestaj UN komiteta za ljudska prava o drzavnom nasilju u Srbiji i Crni Gori koji su sastavili Astra, Centar za prava deteta i Fond za humanitarno pravo. Ovakvi izvestaji su jedna od aktivnosti Medjunarodne organizacije protiv torture (OMCT) i kljucni izvor informacija za clanove Komiteta za ljudska prava. Tu se izmedju ostalog, na kraju izvestaja na strani104 u vezi preporuka vezanih za polozaj dece kaze i sledece:

1. Zahtevati od vlade Srbije i Crne Gore da ustanovi sistem zastite prava deteta koji bi bio usmeren i obuhvatio najosetljiviju i najugrozeniju grupu dece, decu zlostavljenu i zanemarenu u svojim domovima, na ulici ili ustanovama, decu u sukobu sa zakonom i decu pripadnike nacionalnih manjina.

2. U pogledu torture i drugih oblika zlostavljanja, zahtevati o vlade Srbije i Crne Gore da:
- naredi pokretanje detaljne i nepristrasne istrage okolnosti koji su dovele do dogadja ove vrste u cilju pronalazenja osoba odgovornih za ova (ne)dela, pokretanje postupka protiv njih i njihovog zakonskog kaznjavanja

- ustanovi zalbeni postupak posebno prilagodjen deci zrtvama torture, mucenja i drugih vidova zlostavljanja od strane drzavnih sluzbenika.

- organizuje permanentnu edukaciju osoblja zaposlenog u ustanovama u skladu sa medjunarodnim standardima iz oblasti ljudskih prava.

itd..


Kao sto vidite na ovom problemu se vec godinama radi. Medjutim, ovaj izvestaj je napisan 2004. godine i do danas je jako malo toga uradjeno od strane Drzave. Ovi zahtevi na neki nacin predstavljaju osnovu od koje zajedno kao drustvo treba da krenemo.
Sneska Sneska 06:41 10.08.2007

Re: Jako je bitno o kakvoj edukaciji je re

Ford perfekt,

hvala vam na informaciji. Drago mi je da postoje takvi izvestaji jer to govori da se o ovim pitanjima bar razmislja, ali naravno bilo bi jos mnogo bolje kada bi se krenuli sa tim u akciju. Medjutim, verujem da je ovo jedno od stotina legalnih pitanja koje ceka neki svoj red da se resi, napise, i usvoji. Nije mi jasno sta vlada konkretno radi? Kako provodi svoje dane kada se toliko pitanja vec godinama ne resava? Ocigledno vec odavno ne zivim u Beogradu, pa me zato i dan danas neke stvari cude. A mozda je i bolje cuditi se nego prihvatiti da je to tako, zdravo za gotovo...

Medjutim, pre vlade mogli bi odgovarajuci fakulteti da uvedi obuku i odredjena udruzenja (na primer,udruzenje psihologa) da sprovede neke eticke ako ne legalne obaveze za svoje clanove...Cisto ideja.
Ford Perfekt! Ford Perfekt! 11:14 10.08.2007

Re: Jako je bitno o kakvoj edukaciji je re

Sneska
Nije mi jasno sta vlada konkretno radi?


ni meni. :)

cini se da ne radi nista.

sto se tice fakulteta, danas je bilo sta u fakultete uneti postalo neverovatno komplikovano. Sto zbog nestucnosti pojedinaca koji zauzimaju fotelje, sto zbog frke oko Bolonje, sto zbog neke silne birokratije koja je postala jos veca. Elem, razgovaracu sa nekolicinom profesora na psiholoskom koje poznajem, pa cu im preneti vashe predloge. Videcemo da li je ista moguce uraditi...

pozdrav :)


Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 11:37 09.08.2007

Skrecem paznju

komentatorima ili volonterima da ja nisam autorka ovog teksta niti inicijative
ja sam je pustila na blog kao mnoge druge akcije prethodno
ako zelite da date primedbe ili da se ukljucite u akciju mozete direktno da se obratite incest trauma centru
Dax Dax 12:06 09.08.2007

Get a life

Klasican argument puritanaca je da deca ne znaju nista o seksualnosti,sto je apsurd.Svi u osnovnoj skoli znaju sta je incest ,samo je pitanje kako ce se nositi sa time ako im se desi.Takodje priglupi ljudi smatraju da ce deca biti ostecena ako saznaju da postoje pedofili i zlostavljaci dece.Zaista nece biti ostecena,vec ce znati da treba da prijave te stvari.Vidim da je neko spomenuo i "Unosenje pedofilije u skole",jako ali jaaaako glupava i prizemna konstatacija.
Građanče Građanče 13:29 09.08.2007

građanče

"...kojim cemo pokazati da gradjanke i gradjani razumeju i podrzavaju..."
Feministkinje, i nefeministkinje koje se u ovome s njima slažu, su se izborile u mnogim domenima javne reči da se ženski rod pominje paralelno sa muškim, odnosno da se muški oblik ne uzima kao opšti i pokrivajuć za različite kategorije. Bio bi red da se organizacija koja brine o deci i bori se za njihova prava, ovo isto pravo omogući i deci, bar onde gde to ima smisla. Tako bi bilo lepo da ovde piše:
"...kojim cemo pokazati da gradjanke, gradjani i građančad (ili građančići) razumeju i podrzavaju..."
mcvetkovic mcvetkovic 14:15 09.08.2007

Re: građanče

Apsolutno se slazem, Građanče.
šumadinac šumadinac 11:28 10.08.2007

sta deci treba

decu od ludih roditelja nece zastititi obrazovanje. kad primete da se nesto desava VEC SU zlostavljana.

verujem da prava edukacija o zlostavljanju mora da dodje od NORMALNIH RODITELJA (jer nenormalni decu edukovaci nece). skola je tu sumnjive vrednosti, a ovo govorim poznajuci prosvetni kadar

da mi neko zlostalja dete ne bi ga tuzio. ubio bi ga kao kera, time bi ucinio uslugu svima i mirne bi ga savesti odrobijao.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana