Namestaljka..

medjutim92 RSS / 08.12.2008. u 10:28

 

U petak je u Danasu izasao intervju sa Nebojsom Vucicevicem, nekadasnjim fantasticnim driblerom i jednim od najomiljenijih fudbalera Partizana iz osamdesetih. Pored raznih zivotnih zanimljivosti, pomenuta je i tema o kojoj se dosta puta pricalo, ali nikad niko od igraca nije imenom i prezimenom potvrdio spekulacije. Rec je o utakmici Roma-Partizan, odigranoj 1988. u okviru drugog kola kupa UEFA.

Posle dve pobede protiv sofijske Slavije od po 5:0, u drugom kolu protivnik Partizana bila je Roma. U prvoj utakmici u Beogradu, Partizan je pobedio Romu rezultatom 4:2. Ko se ne seca igre i rezultata, setice se zapaljenog sundjera za skok uvis. U Rim Partizan odlazi kao veliki favorit, ali tamo na pomalo cudan nacin gubi rezultatom 2:0, i ispada. Narocitu sumnju ostavlja penal koji je Vermezovic skrivio nad Felerom. Ubrzo se pojavljuju price o prodaji utakmice, a sa tribina se cuje "Oj Vermeze kurvo stara, kol'ko su ti dali para?" Prica se o petorici igraca koji su strasno podbacili. Postava koja je izasla na teren je bila: Omerovic, Sredojevic, Klincarski, Vermezovic, Spasic, D.Brnovic(M.Djukic), Batrovic, Milojevic(Milanic), V.Djukic, Vokri, Vucicevic (boldovano pet igraca proglasenih za krivce). Ovi igraci relativno brzo odlaze iz Partizana, a Vermezovic dosta godina kasnije postaje trener prvog tima, odlukom istih onih ljudi koji se optuzuju za prodaju utakmice. I Klincarski i Vermezovic su godinama vodili mladje ekipe.

6860270574388db00f3fe9552046982_big.jpg

Prvi covek koji je dokumentovao optuzbe je Slobodan Milosavljevic, bivsi rukometas i sluzbenik u upravi FK Partizan. Nakon velikog broja malverzacija i mahinacija kojima je bio svedok, 1995. objavljuje knjigu "Najveće mućke čelnika FK Partizan u protekloj deceniji", u kojoj detaljno objasnjava mehanizme za ispumpavanje para koje je rukovodstvo kluba koristilo. Slede brojni pritisci, pretnje i ucene (o kojima je Milosavljevic detaljnije pricao u "Poligrafu"), i kao sto to ovde obicno biva, vuk pojeo magarca. O ovome se ponovo pricalo tek posle blago receno neobicnog poraza Partizana od Makabi Petah Tikve, 2:5, posle pobede od 2:0 u gostima.

Sta je sada novo? Konacno je neko od igraca rekao nesto u prilog teze o namestaljki. Evo bitnog dela iz Danasa:

Večno pamtiti Romu

Večni grad Rim, odnosno Romu, Nebojša Vučićević će večno pamtiti, kako po dobru tako i po zlu.

Po dobru:

- Ona utakmica u Beogradu kad smo pobedili slavni italijanski klub sa 4:2 najbolja je međunarodna utakmica koju je Partizan odigrao dok sam bio njegov član.

Po zlu:

- Revanš u Rimu bih najradije zaboravio. Međutim, nedavno me je na tu žalosnu epizodu podsetio SOS kanal, kad je u negativnom kontekstu objavio tim Partizana koji je igrao tu sramnu utakmicu. Srećom, navijači Partizana dobro znaju koji su igrači sabotirali tu utakmicu. Ja sigurno nisam, a nije na meni da ih prozivam. Neka ih proziva savest - kaže Vučićević.

Videcemo hoce li bilo ko nadlezan ista primetiti, mada znamo odgovor..

Bitni linkovi:

Tekst u Danasu

Prva utakmica 

Slobodan Milosavljevic u Poligrafu:

Knjiga "Najveće mućke čelnika FK Partizan u protekloj deceniji"



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 19:10 10.12.2008

a ovoga nema...

u crvenoj zvezdi!
zato ja navijam za njih
medjutim92 medjutim92 21:19 10.12.2008

Re: a ovoga nema...

njanja_de.manccini
u crvenoj zvezdi!


na ovo cu samo da se nasmesim :)

iskreno, mnogo vise znam o utakmicama koje je Partizan namestao (vrlo sumnjivo finale kupa sa Obilicem '98, Petah Tikva, utakmice sa Sliemom i Santa Colomom, mnoge utakmice sa crnogorskim timovima) jer sam gledao mnogo vise Partizanovih nego zvezdinih utakmica, ali daleko od toga da zvezda ne namesta, na ovaj ili onaj nacin..

recimo, zvezdina utakmice sa Seltom u gostima (spremljena prodaja Drulica) i utakmica sa Odenzeom u Beogradu (7+) se najcesce pominju, kad su evropske u pitanju..

U svakom slucaju, dobrodosla :)
marco_de.manccini marco_de.manccini 01:28 12.12.2008

Re: a ovoga nema...

nameshtali, ne nameshtali, sad su gde su.
medjutim92 medjutim92 14:53 12.12.2008

Re: a ovoga nema...

marco_de.manccini
nameshtali, ne nameshtali, sad su gde su.


kao sto to obicno i biva kod nas kad se kraducka..
marco_de.manccini marco_de.manccini 06:38 14.12.2008

Re: a ovoga nema...

hocu da kazhem, na niske grane sve to spalo. oba tima.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana