шањикин лет

Черевићан RSS / 02.12.2008. u 14:59

 

састав на тему . . радиоаматеризма

1 , незнатега ,куми,  живео је те 1987 г. у Базелу па ме позвао угосте као посматрача европског такмичења у планинском радиоаматерском гониометрисању , обзиром да сам то умео ,а Он познавао ликове у организационом одбору шампионата.

р.гониометрисање  је:  

знате  оно, "сакрије" се једна р.станица која емитује сигнал на место које само комисија зна где је, а потом се "пуштају" у временском растеру екипе које уз помоћ пријемника и мобилне антене се труде да у што краћем временском року исту лоцирају те физички пронађу.која пре, тој екипи и пехар .

медаље , члановима исте, такођер.

буде јурњава општа ,кондиција је неопходна, а и познавање картографије како  се у непознатим вукојебинама неби погубили такмичари . одабрана је локација такмичења високо у швајцарским Алпима тамо где близу једна друге извиру реке Рајна,Рона, Тицино те  Ин који када се потом улије  у  Дунав , из висине гледајући, Еуропу деле на четвртине, чинећи облик  посебног крста - свастике ( на санскриту ), намах ми је намамила "читану" историју углаву.треба напоменути да на месту где извиру  те четири реке налази се Мали прелаз Св Бернарда који је, верује се , Ханибал у другом пунском рату 218 г пре н. Ере користио

305px-Hannibal3.jpg  да би стигао у Италију.на томе месту постоји остатак каменог круга из гвозденог доба могуће церемонијално место Таrentaisian  културе као и остатак стуба јупитеровог храма  још из времена пре Цезара . почетком 20 в. на том месту се окупљала једна утопијска заједница под воћством Гвида фон Листа , оца германског окултизма (концепт Туле) који је ,поново, открио изгубљено значење руна , посебно руне Хагал , мајке рууна. . .

да потсетим знано:

историчар Тацит је још у првом веку поделио Германе на 3 племена - уствари касте  (по Листу ) и то :Ингевони - сељаци, Истевони-војници те Хермиони- свештеници, који су чували тајну руна - изворног писма кориштеног у северној европи а насталог у 2 веку.

Зачудо многи су тада озбиљно схватили ову концепцију те је 1908 г основано Листово друштво за очување германског наслеђа које је окупило неке од најбогатијих и најугледнијих људи немачког говорног подручја .Ревносно су Га заговарали тако да је потсећало на нову религију да би касније прерастао у покретачку силу ватреног националистичког покрета , који је довео до Првог св.рата ( обашка Гаврило Принцип).само су чланови овог новог свештенства знали да је руна Хагал тајна моћ о којој се не говори .

Listjj2.jpg  Лист је предвидео да ће сви они који падну на бојном пољу у првом св.рату а за идеале садржане у рунама учествовати у вечном повратку тјст доживети тренутну инкарнацију. новорођени тада ће се потом ујединити у нову силу која ће достићи пуну снагу када  већина њих  напуни 18 година .та сила ће потом призвати древне тевтонске Богове и променити свет.астролошко испитивање јасно је указивало да ће се тај дух испољити негде крајем 1932 г.

време Адолфа је отпочињало. . .

на детаље о Листу , поред моје површне информисаности , указа ми једна знана наша, а отамо ,лекарка, док смо се њеним голфом "штруцкали" од Базела  убрда , знајући за моје интересовање о таковим  историјским пикантеријама.

што се пак тиче успеха наших тада ЈУ представника на поменутом такмичењу  , заборавих које место  ( између 23 екипе ) освојисмо, но се  присећам једног шањике , војвођана, који се понет могућом медаљом стрмекну у подубоки Алпски процеп и заглави угипсу пар  месеци о трошку организатора у тамошњем Хоспиталу.тада , сирома, сјеба ногу за свагда , али упозна ову лекарку коју поменух и са којом је, енога тамо . . . . убраку .



Komentari (69)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jeremija92 jeremija92 15:14 02.12.2008

Engleski pacijent

Da nije Šanjika bio povod za poznati roman i još poznatiji film Engleski pacijent?
Mora da jeste, samo njegov autor to ne bi priznao ni da ga čereče. Što zbog slave, što zbog honorara.

g. Čer, da nije učestvovao slučajno i neki goniometrista Ondajt ?
Черевићан Черевићан 19:36 02.12.2008

биљка код ел таја . . .

одВас поменути гониометрист мајкл уистину ме превазишао маштовитошћу јербо обрсти Букера онако ко одшале, док они силни оскареви за филм дошли су само као приде глумачкој трудноћи филмских радника. но обзиром да је аутор поменуту новелу осмислио 1992 г а ние искључено да је био члан једне од радиогониом. екипа која се ломатала по поменутим вукојебинама забаченог средишта еуропе , г јеремија , те питање мени постављено би требали упутити директ на адресу г Ондајта, упс, јербо сумњам да нам блога посећуе.

фала на дружењу и наравски за топ место припада
jeremija92 jeremija92 08:06 03.12.2008

Re: биљка код ел таја . . .

Черевићан
одВас поменути гониометрист мајкл уистину ме превазишао маштовитошћу јербо обрсти Букера онако ко одшале, док они силни оскареви за филм дошли су само као приде глумачкој трудноћи филмских радника.

Roman nisam čitao, ali film je odličan.

A šo se tiče Bukera baš čitam Beli tigar od ovogodišnjeg laureata Aravinda Adige.
Ne bih da budem nepristojan, ali Vi g. Čer i bar polovina onih koji pišu na ovom blogu, pišu bolje od Adige.
Predsednik žrija za dodelu ovogodišnje Bukerove nagrade izjavio je da im je kriterijum ove godine bio - obaranje s nogu, a Adiga ih je, kaže, sve sem jednog člana, oborio s nogu.
Kako i čime ih je oborio, nisam shvatio.
Možda je stranice rukopisa natopio nekom indijskom opojnom travom, slično kao onaj monah, čuvar biblioteke, iz Imena ruže Umberta Eka.
pnbb pnbb 15:14 02.12.2008

dr

сирома, сјеба ногу за свагда , али упозна ову лекарку коју поменух и са којом је, енога тамо . . . . убраку .

znaci nije samo nogu sjebo
Черевићан Черевићан 19:39 02.12.2008

хе,хе

баш сте Ви г pnbb неки шаљив коментатор , фала на луцидној опаски.
AlexDunja AlexDunja 15:14 02.12.2008

turner


Snow Storm: Hannibal and his Army Crossing the Alps exhibited 1812
Черевићан Черевићан 19:42 02.12.2008

ђега

драга гђо Алекс наађосте, омиљеногми мр турнер-а, ФАЛА.
reanimator reanimator 15:46 02.12.2008

...

Mr Če..medju nama..valja'l ta lekarka išta, il' se ovaj vez'o za nadu & ohrabrenje? Mislim..jel bar zna zašto je pao, ili je dodatno ugasio?
Черевићан Черевићан 19:46 02.12.2008

штос Ње тиче

билоби тада још кандидата за крљање . . сам тако . . посве искрено. а и поломљени Поменути је уистину момчина ипо био. наравно да ова сећања на ликове треба кориговати временски за 20 година , хе,хе.

фала reanimator -е на коментару.
49 41 49 41 16:15 02.12.2008

Ludi kamen

Ko je terao Sanjiku, da trazi ludo kamenje po planinama?
Черевићан Черевићан 19:50 02.12.2008

посве искрено

г 49 41 поменути Ш. радиоаматеризму усмерен није ни у сну могао помислити да ће међ толко стенчуга тамо баш Он нагазити на камен , како га назвасте. но се никад покајао ние, чак штавише . . .

редовност ваша коментаторска ми сујету потпирује, хвала.
Milan Novković Milan Novković 21:44 05.12.2008

Re: посве искрено

но се никад покајао ние

Svaka čast.

Ja sam na oba kamena nagazio preko radio kluba ali, na sreću, tamo više ne odlazim :)

I u moje vreme je bila popularna radio goniometrija, i mi smo je zvaii "Lov na lisicu". Obično se skrivalo više radio stanica, npr 5, pa je jurnjava po prirodi bila još žešća.
Черевићан Черевићан 19:22 07.12.2008

то нам

је било заједничко време г Новковићу ,тјст у јууги устаљени назив за ту врсту р- аматерске активности.по фрушкој се и могло радити са откривањем више скривених станица али овде где је приповетка лоцирана једна је била посве довољна обзиром на конфигурацију терена те додатне чак три скривене станице које су емитовале фалш знак ради збуњозе учесника,а што је била тада новина.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:16 02.12.2008

Milost Baaove svetlosti,

sin velikog Hamilkara Barke, u znaku i svetlosti Bika



vredan je sigurno bio pomenutog pentranja. A koliko vidim i Šanjika je nesreću sa nogom u sreću pretvorio.
mariopan mariopan 18:11 02.12.2008

Re: Milost Baaove svetlosti,

Mora da je ta doktorka vec bila Sanjiki u nekom predskazanju pa je on padanje odradio najbolje sto je mogao da toj svojoj sudbini krene u susret...srecno im bilo
Черевићан Черевићан 19:59 02.12.2008

ако

је веровати историји ,тој лажљивици, поменути син знанога оца, је још како током пунских ратова ангажовао римљане да се уозбиље у одбрани поседа својих. е сад колико је срећан заратог бијо, незнам ,али у шањикину фортуну уистину могу да поверујем.

баш ми је драго да сте коментаром овде присутна г Greganović , фала.
49 41 49 41 18:10 02.12.2008

Mogao se "zastiti"



Hannibal-ovi vojnici su se Slonovima stitili od povreda.
dragoljub92 dragoljub92 19:23 02.12.2008

бре

штосуси маторци досадни.кадгод некојнешто казује онешто одма иониси имају неку згодну причу о тој.тако ија.требаломи сампар сати дасе сетим да самси имао једну пријатељицу којаме удави сас теја руне,тело жемско да јој урежем у дрво па ће она да враџбује састој.никако нисам мого да ескивирам,ал ај за тој јес штоказује народ.кад се мора и пиво је гадно.него једваје убедиси да сито урадим унеко квалитетно дрво,она запела уобичан чам.јајок .урадејасам тој ујасен,штоми патој било важно памеко дрво бргосе распадне паси мора правим наново.овако потрајало докгу интересовало.
а штасам уствари теода казујем.падане сиона намен једну руну дагу држим укућу, каоона ћеси поспешује напредак укућу,лову илтако нешто.
невидоси никакав напредак апареси идаље бегају одмен.
поздрав госн Чер
пс
нисам снео више да збијам речови
AlexDunja AlexDunja 19:33 02.12.2008

Re: бре


невидоси никакав напредак апареси идаље бегају одмен.

ti bas imas srece sa zenama, dragoljube:)
dolybell92 dolybell92 19:33 02.12.2008

Re: бре

Jesu li ovo te rune - te ja jedva razabrah nešto od teksta ?
dragoljub92 dragoljub92 19:36 02.12.2008

Re: бре

dolybell92
Jesu li ovo te rune - te ja jedva razabrah nešto od teksta ?

ne ovo je matevačko narečje niškog jezika
dragoljub92 dragoljub92 19:38 02.12.2008

Re: бре

AlexDunja

невидоси никакав напредак апареси идаље бегају одмен.

ti bas imas srece sa zenama, dragoljube:)

ухбре,нинепријатељу неби пожелео бољу. срећу
dolybell92 dolybell92 19:43 02.12.2008

Re: бре

Мора да поновим читање - да, ако буде могло без преводиоца...
dragoljub92 dragoljub92 19:57 02.12.2008

Re: бре

dolybell92
Мора да поновим читање - да, ако буде могло без преводиоца...

ово сам мало упростио ,ставио простор да се дише,понегде.
неке давне године сам месец дана провео у срему,сремци ко сремци кад почу реченицу мож слободно да одеш попијеш нешто и вратиш се ,он још није завршио прву реченицу.
дошло време да се вратим у ниш,наравно у београд узмем нишекспрес,ем сам локалпатриота емсу превизили брже од осталих између пола и целог сата ,што значи није да није.
елем уђем у аутобус и зевам да убујем време.етегу снава врћа се заниш сингу испраћује.снава увутарку забрађена,свепопропис.поздравишесе уђе е тадсе сетила нешто.шта је она рекла ја нисам стиго ни две речи да разумем.испалила је рафал који је сигурно имао више речи од овог мог текста удаху,ако је имала три паузе између речи.тад сам заклључио даневаља дасидуго избијам изниш.ћусизаборавимјезик.
Черевићан Черевићан 20:09 02.12.2008

ха,ха

посве изворно казивајућ г dragoljub-у92 коментар постирасте штому даје на ор'гиналности. из посве разумљивог текста закључих да вас . . .пара неће . .на шта би ја само додао . . . . које ли сте среће . . . јер, мука је паре имати ( присећате се ваљда тулипанове опаске . . такућу сови новци?). стога верујем да одабрасте праву руну ,никако погрешну .

годиломие Вашим текстом пребирати, хвала.
dolybell92 dolybell92 21:19 02.12.2008

Re: бре

Успела сам ! Све сам разумела.... без преводиоца,
ал' не знам да га говорим а колико видим - ни да пишем
dragoljub92 dragoljub92 21:38 02.12.2008

Re: бре

dolybell92
Успела сам ! Све сам разумела.... без преводиоца,
ал' не знам да га говорим а колико видим - ни да пишем

свака част на упорности,сад шта да ти кажем евцо ти пар речи правог нишког
ИБИШ-АГА

Е, мој Ниш... мој парађумиш!
Без ич ништо сам, а ете с'лнце ме па греје.
Овдек, нагости ли бе?
А и там, куде ћу идем - и там ли ћу нагости?
На овај па свет, човек ли је с'лте нагости?
Овој па нашо живење - с'лте ли је проодење?
Идем...
Ћу се одлелејем низ стамболијски друм...
Там ћу сам... ама... душа ће ми је овдек...

Из Драме Видосава Петровића „Ибиш-ага“


постоји још и кљига калчине приче ,писана на нишки језик,само не могу сад да се сетим аутора нашо сам
погледај овај линк
dolybell92 dolybell92 23:27 02.12.2008

Re: бре

Хвала - одмах сам га "закачила" у букмаркс, па ћу после да га студирам...
онако натенане... баш сам се обрадовала !

Знам да ћу са њим да изађем на крај... али са Врањанци,
е то не верујем - ту ми стварно треба преводилац, знам само неке речи...
dragoljub92 dragoljub92 01:42 03.12.2008

Re: бре

е то не верујем - ту ми стварно треба преводилац, знам само неке речи

пиротјанци,то је тешко штета што га овде нема ниједан протјанац ,а овог ибиш агу би и ја требао да прочитам поново јер се овог дела не сећам ич само нјеговог закључка да како су срби кренучли козна де ће си стану па решио да се сели у скопје.то једино што се сећам.
dolybell92 dolybell92 19:41 02.12.2008

присећам једног шањике

Тако му и треба - када је радиоаматер ,
да је радиопрофесионалац . не би се он стрмекњавао
по процепима Алпа ... но знамо да свако зло има и
своје добро.
Надам се да му је то стрмекњавање на добро изашло ?
2008 - 1987 = 21 година, пунолетство 100% !
Черевићан Черевићан 20:18 02.12.2008

указах

малко вишље да је поменутог аматера само усуд тамо довео уту скрајнутост планинску. јес да поменута нога оста фалична и поред свих врхунских ургенција, јес да се више никад није бавио активним радиогониометрисањем ,али . . .нађоше си њих двое . . . ал баш одзаправо. малолие?

мрс dolybell92 , хвала ђто се и овог пута санама.
dolybell92 dolybell92 21:28 02.12.2008

Re: указах

јес да се више никад није бавио активним радиогониометрисањем


Није више ни требало - нашао је он своју (радио) станицу,
и то му је било довољно... што би тражио неку другу ?
Тако некима бива да траже једно - а нађу друго ..
NNN NNN 19:53 02.12.2008

Alal vera

Za čas nas prošetaste kroz nauku, geografiju, istoriju, sport, život...
Черевићан Черевићан 20:14 02.12.2008

3 N-у

хвала на дружењу .у саставима преферирам динамику па отуд те шароликости појмова а све у једном, па ко
се снађе, можда му се и допадне. уочавам да сте Ви у тој категорији, што ми годи.
iris.davidovich iris.davidovich 20:39 02.12.2008

Kaze

сирома, сјеба ногу за свагда , али упозна ову лекарку коју поменух и са којом је, енога тамо . . . . убраку .

znaci nije samo nogu sjebo


moj drug, jedna nevolja nikad ne dolazi sama
treba covek da pazi pred kime se skr'ava, eto primera da ima i mudrih, ko vas prijatelj
adam weisphaut adam weisphaut 20:42 02.12.2008

Iz gipsa u...

moj drug, jedna nevolja nikad ne dolazi sama

Черевићан Черевићан 22:02 02.12.2008

поздрав

г weisphaut -е но нажалост нећесе да распакуе фото?прилогВам. хвала на посети.

овако већ да г weisphaut ако посредством моје диоптрије добро уочавам млада се већ докопала кључића за брачну срећу . . е , забринути жениче требо си бити хитрији па га ти први апити . уствари најбоље кад су два кључа у игри . . . мисим равноправнијеје.
Черевићан Черевићан 22:07 02.12.2008

тај изазов

животом назван понуди нам разних могућности како угодних тако и оних других .пријатељ ми очигледноје имаше срећу да се скрљо баш . . . на правом месту.акому.

мрс iris.davidovich уочавам Вам редовност у коментарима наблогуми ,те захваљуем.
sloba2 sloba2 20:40 02.12.2008

Шањикин лет

Задовољство које имам читајући Ваша писанија је јаче јер: а) пишете са Малте која ми је остала у лепој успомени; б) носталгија која некад провејава ми је блиска; в) посебно ме забавља стил...
Има још, да не набрајам да Вам не буде непријатно, али данас сте ме изненадили да сте се још интересовали за р.аматерство, хоби из оних срећних дана када се општежиће практиковало на разне начине, па и у виду радио-клубова. Непримерен у данашње време интернета, то је хоби који умире. Мада нас има још заражених који гајимо стубове и антене. А за гониометрију, смета стомак и ослабеле ноге које једва носе нарамак сувишних килограма.
Чекам следећи прилог да уживам, а Вама уздравље.
Черевићан Черевићан 21:59 02.12.2008

хе,хе

кудгод кренеш насвојеш наићи , има усрему узречица г slobо2 .баш ми је драго да сте се овде међ присутним р-аматерима евидентирали. дуго се бавим тим хобијем а и данас сам но посве ретко (радним обавезама окупиран) активан самалте (9H5CC) но углавном телеграфија , те 2 метра - за диване са множином бродова по медитерану.

да, малта ,које посетио, остајему упамћена засвагда,но поменусте и носталгију, па штанам у овим каснијим годинама и преостаје, обзиром да за ово ново баш инисмо (наравски неуопштавам).

уздрављу иВи био. хвала да Вам се састав свидео,па читаћемосе . . .
sloba2 sloba2 08:25 03.12.2008

Re: хе,хе

Ja το више рачунам не у хоби, већ у љубав из младости која ме није изневерила, а ја њу више пута и свакодневно. Увек има нешто прече, а за љубави свих врста има кад после=никад. Или радиш оно што желиш или смишљаш изговоре.
И то антенисање је део носталгије, покушавам да се вратим у оне прашњаве просторије радио-клуба у Тимочкој, као да ћу себе наћи непромењеног после толико година. Јок.
Ипак, задовољство је скоро исто као некад, када седнем за станицу и мало дрндам тастер, исто као оно пре 30 година. Чак и такмичења радим, матор коњ.
Можете мислити, примили ме у old timer клуб.

Ако доједрим близу Валете, заказујемо скед.

73 de YT2SS
Черевићан Черевићан 08:37 04.12.2008

драги

YT2SS валета вазда плута у истом месту тако да уколико повољан ветар улеђа дунеВам скед омануту неможе. управусте, радиоматеризам је зараза, сида, ја уме да додам , незнам иког које пре по века тиме кренуо да се бави да је баш потпуно одустао од хобија.нажалост р.клубови се полако закључавају, подмлатка све мање, телеграфију ретко ко жели да учи обзиром да рачунари посредством специјализованог софтвера предају - пријем одраде прецизније и далеко брже па ко би се још пешаком замајавао. ни они сквиз ништа конфорнији му више недођу . . . но класика је класика она замене неима, бар за нас отписане, упс.
искрене честитке за чланство у младалачком клубу.

ето, ако на cw банду којим случајем чујете _ _ _ _ . . . . . сконцентришитесе, молим , 73 de YT7CC
Milan Novković Milan Novković 22:09 05.12.2008

Re: хе,хе

Чак и такмичења радим, матор коњ

Ja se upravo vratio iz Bgd i video staro EXY društvo.

A iz Timočke mi ćale doneo prvi kit kad sam bio šesti-sedmi osnovne, pa Sombor, Apatin i na kraju EXY (po prirodi ETF-a).

Šanjiki su se zalomile planine iako se i na ravnom može strmeknuti, pa ko na kamen a ko na meku travu :)

Черевићан Черевићан 19:12 07.12.2008

богами

овои двоици небу под облацима над - под бимом и ние свеједно. јоој кад се присетим колико смо стубова само подигли. овај у Борчи 25 метарски ако се неварам баш делује . . ние да не.

фала г Novković -у на вазда адекватном коментару.
Budimac Budimac 20:41 02.12.2008

I tako

Šanji sleti u bračno gnezdo sa doktorkom... Lepa priča kao i uvek g. Čer.

P.S. Nemojte mi beležiti minus zbog izbivanja sa prethodnog bloga, pročitah ga malo dockam, a osim komplimenta nijesam imao šta reći. Hoćem kasti i dalje sam redovan :)
Черевићан Черевићан 21:44 02.12.2008

па доообро

г Budimac , некако ћу прекопрошлог пута прећи ,ха,ха но уколико Вам то унавику којим случајем пређе немојте се зачудити ако наместо ловоровог листа ( награде за брзе на окудачу) заузмете високо место међу непосетитељимами блога, а што ће наравно такође бити пригодном графичком обрадом награђено. аха.

за данашњи посјет, наравски хвала.
Unfuckable Unfuckable 21:13 02.12.2008

svako

nađe svoju rupu,
a ovaj još i gips fasova, sirot - to valjda da ne beži, udesila Sudba
Uživah u čituckanju istorijskih pikanterija, Mr Čer
Черевићан Черевићан 21:31 02.12.2008

присет

драги г Унф-у посета ,у саставу поменутом , локалитету сваком оном кои има имало друштва углави,упс, неможе да не намами читану историју предочи ,а отог па до прибелешке,мисим ко је скрибоманији склон,корак је мали.ја припадам категорији особа који засад још прилично памтим оно одрание (штасам јуче ручо ни улудилу се небих присетио) па отуд и овог поста.

драгомие да Вам се питким учинио,хвала на дружењу.
mirelarado mirelarado 21:26 02.12.2008

Koloplet sudbine

Kad se radijska goniometrija i runska magija isprepletu na tom čarobnom, ali vrletnom bregu, dobije se Šanjikina,
ipak, srećna sudbina.
Zaista lepa priča, kao i uvek majstorski ispričana, gos'n Čer. A radio-amateri, ipak je to osobito lep vid komunikacije,
glasom, lepši od elektronskog sveta u koji smo, kao u mrežu, svi uhvaćeni.
Черевићан Черевићан 21:38 02.12.2008

јоој

мрс mirelarado кад помислим само колико сам у својем 55 г дугом бављењу радиоаматеризмом дивних момената доживео отог би се подебеле свеске исписати могле. свет је то за себе и в. ми је жао да је сваким даном све разређеније етерско друштво. но свеукупни напредак на пољу комуникација чини свое, а нама малко већ буђавим само присет преостаје.

хвала на коментару.
dolybell92 dolybell92 23:32 02.12.2008

Re: јоој

Море, како се ситуација у свету распламсава - бојим се да
радио - аматери поново не дођу у први план ?
Не знам зашто, али пре два дана сам баш о њима имала
свој " монолог" у једном друштванцету..
Черевићан Черевићан 09:57 03.12.2008

нема

повратка мрс dolybell92 и добро је што је тако. технологија етерских контаката се осавремењава но заљубљеници у оне класичне аматерске луфт комуникације остаће им привржени , јер то је сида . ко се једном навуко нато засвагдаје заражен, познатоје ишире.
myredneckself myredneckself 00:52 03.12.2008

majka runa

Izguglah majku runa Hagal za vaš kao i uvek zanimljiv tekst, gosp. Čerevićan
Черевићан Черевићан 10:41 03.12.2008

мамаРуна

хвала мрс myredneckself на труду и посети . да, могу те руне уистину доконе да заинтересују . . .

Lingvistično gledano, riječ «runa» ima konotaciju misterije. Sama riječ se vjeruje da dolazi od Indo-europskog korijena ru,što znači «misteriozna ili tajna stvar». Svaka oznaka koju zovemo runa je riznica znanja i značenja, ali toj se mudrosti može pristupiti samo marljivim učenjem runske vještine u svim njenim aspektima.Runski sistem je dinamičan, fleksibilan, kreativan i otvoren za daljnji razvitak. Realnost je fluidna i svaki put kad se koriste ruune one reagiraju na novi način prema toj tekućoj, promjenjivoj realnosti.
Najčešće su bile na glatkoj površini kamenčića s nacrtanim simbolima na jednoj strani.Runski majstori s posjedovali kožne vrećice u kojima su bili ti kamenčići, na svakom po jedna runa. Protresli bi vrećicu i pobacali ih po podu. One rune koje su pale sa simbolima okrenutima prema gore su tada interpretirane. . .

Rune variraju u broju, imenima i obliku. Temeljna njemačka abeceda se sastojala od 24 rune.Od ranog 19. stoljeća u Sjevernoj Umbriji i anglosaksonskim područjima se broj povećao na 33, a kasnije su je Vikinzi smanjili na 16.
Od 5000 runskih zapisa do sad otkrivenih, većina ih je nađena u Švedskoj, gdje su korišteni u Vikinško doba u pisanju nadgrobnih natpisa. U nekim predjelima rune su obilježene kao poganske, a negdje su imale blagoslov Crkve. U anglosaksonskoj Engleskoj, na primjer, runske spomen ploče su se pojavile tek u kršćanska vremena.
myredneckself myredneckself 01:06 03.12.2008

I ovu...

..još izguglah. Učinilo mi se da je Šanjiku i doktorku direkt u "bračnu" akašu povela
Nanen

Hearts Dream. Many of the enlightened find others along a similar path, and they pair together with each other as companions during their walk through life. Those dragons joined during Nanen often find their way back to each other over many incarnations time and again.
Черевићан Черевићан 10:51 03.12.2008

чујте

мрс myredneckself могуће да уопште нисте у криву по питању Nanen и ово двое у саставуми поменутих. ма никад се незна како те руне делују . . . ако их као такве прихватимо.
49 41 49 41 03:30 03.12.2008

Ne zalite

vi gonicogoniometristi i radiotalasohvataci zacas mozete iz zasenka u prvi plan.

U pravu je dollybell92.

Samo nek nestane struje, kao sto je bilo, pre par godina -
kad,, je nas 55 miliona bilo bez struje po nekoliko dana, neki i vise.
Eto vas na glavnu scenu; kao nekad na dedovini vam.

U pravu je i Dusko Radovic, niko ne kuka kad je ima. Svi prokukaju kad je nema.
malasneki malasneki 10:31 03.12.2008

Samo da se prijavim

nemam trenutno vremena za opsirne opservacije

pozdrav Mr Че
Черевићан Черевићан 10:47 03.12.2008

евидентирана

Вам је редовност драга гђице malasneki , хвала ,а за временску стиску Вас разумем јер у овом саставуми је начето тема охохо, кое доконост за анализу захтевају.

поз.
maya.sangoma maya.sangoma 11:24 03.12.2008

izvin'te sto sam malo vise zakasnila

Mr Ce stvarno mi je zao sto ste , mozda ,
pomislili da sam vas zanemarila.
Nikada !
Bijem nene svoje bitke.
Tema mi je nepoznata (to neko letenje necega ) ,
al' prica vam je divna, kao i uvek .
U moju mentalnu listu dodacu jos jedan (ustvari DVA ) epiteta :
NEODOLJIVO RAZNOVRSTAN tip
Tu zajedno sa Leonardom da Vincijem osnivate tim .
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 12:08 03.12.2008

IZGUBIH AZIMUT...

... Pa napamet dođoh na blogVammm. ali sretan nikad nije okasnio kažu tako a kažu I,
- Ko je sretan komšija mu oko žene pomaže...mislim u kuhinjskim poslovima čisti krompir pa beli lukac da vam žena ne zasmrdi na garlic...

Ja bio radio amater oko godinu dana u celozi, fabrici papira...
Bio ja novi električar i kad god pogrešim poslovođa mi kaže amater ti .... pa mi se to tako zgadilo i ja napustim ...mislim celulozu...

pozdrav i sretna nova godina svim blogerima

Oću da i ja budem prvi u nečemu eto....
Черевићан Черевићан 12:26 03.12.2008

уф,уф

ево ме где у Вашем глорификовању маленкостими пр(д)нух у висине леонардовске абез падобрана. јоој кад пукнем отло па се растрезним . . . но свакако да годи непримеренаме упоредба мрс maya.sangoma , ХВАЛА.
лепоје да сте често санама у дружењу, те да Вам се састав свидео,изато хвала, а изВаших битака желим Вам победнички излаз .
Черевићан Черевићан 12:32 03.12.2008

ма нисте

требали од аматеризма тако брзо одустајати, г pavlovic -у ,можда би га временом и заволели, као и многи други. комшија што се пак тиче зар се невели да су они . . . . најпречи род, па ди онда замерити, ако понекад и отреби комшиницу, овај, лукац, безвезе.

а за нгодишњу честитку . . е некасте ПРВИ . . ФАЛА,ФАЛА, остаће евидентирано за будућа покољења нека која по блоговима буђавим буду претурала

драгоми да сте и данас снама овде.
nsarski nsarski 14:33 03.12.2008

R. goniometrisanje bez radija

Hans Berger je prvo hteo da studira astronomiju. Onda mu se desilo da je jednom, dok je sluzio vojsku u Nemackoj konjici 1890ih, konj mu se u nekoj vukojebini propne i sklizne u jarak te se jahac povredi. Povredjenog Berger odvedu u bolnicu. Njegova sestra, koja se nalazila na mnogo, mnogo kilometara dalje, oseti u mozgu da joj je brat u opasnosti, i natera oca da posalje telegram i raspita se.
Ovo daljinsko komuniciranje mozgom toliko zainteresuje Bergera da on batali astronomiju i pocne da istrazuje elektromagnetske signale koje pusta mozak. Prvi je u laboratoriji uspeo te signale da izmeri, danas se to zove EEG, i tako ga proglase za izumitelja ove tehnike.
Preporuka, Mr. Cher.
Черевићан Черевићан 15:08 03.12.2008

главино таласање

ето заштостеми драг коментатор г нсарски, јер Ваш прилог неможе проћи без едукације. за случај хер Бергер-а нечух те се ето зазеру просветих , хвалаВам, а и на похвали ,офскроз.



muaddib92 muaddib92 23:15 03.12.2008

Strmozvizdio se Šanjika, pa šta...

Што рече Шварци у 'Терминатору 2': I'll be bAck! - и ево мене опет, после 6-месечног одсуства у коментарисању. Како се јавнух први пут код Јелице, са посла (упс) некидан, све ово време сам уредно читао њене и Ваше постове, драги и поштовани Чер, али сам услед неразумљивог збрца био онемогућен да Вам се јавнем из топлине дома свог (син објашњава да је до firewall-а, ту му и мајка недужна пострадала) .
А из канца - well, па бар се о ајеродрому ових дана писало подоста - но тамо се понешто и помало радило последњих месеци, штагод ко мислио и писао, не вреди, нека их блажених...
Подсетио ме Ваш текст ''Псећих година'' накнадно анатемисаног Г.Граса, где сазнах да су и ознаке на реверима SS-оваца биле руне (шуц-штафл=заштитни одреди, за разлику од SA - штурм абтајлунг=јуришни одреди). Застрашујуће је каква се снага црпела из древних симбола и митова - нажалост, и на овом простору ће ускоро самозвани витезови ускоро урањати у савско језеро едаби изронили ледени крст - а љубоф? Па, ако им се укаже нека дивна душа у болници. Није да их нема.
Поздрављам Вас
Черевићан Черевићан 08:19 04.12.2008

наравно

г muaddib92 , уочих Ваше оцуство но приписах га радним обавезамаВам јер блогоприсутност је ионако време намењено доконости.
да, пратесе гибања ареодромска, да се и радило несумњамВам у реч, но где има дима . . .

што се рууна тиче ако их човек малко разгрне ние да се неможе умислити посебно, рецимо . . .

Drugi Svjetski Rat je donio novi aspekt upotrebi runskih simbola jer su Nacionalsocijalisti prihvatili novostvorene Armanske rune i ugradili ih u simbole države, vojske i školskog sistema. Armanske rune je stvorio Austrijanac Guido List. Tvrdio je da je njegovih 18 simbola starije čak i od Starijeg Futharka. List se posvetio proučavanju runa te je utemeljio runsku jogu, koju su dalje razvili njegovi sljedbenici, a ona je i danas priznata meditativna metoda.

новоконпонованим витезовима пак. . . . сретна и безбедна роњава, нека буде

хвала на посети .
d j o l e d j o l e 12:27 04.12.2008

Gotovo da

svi slonovi koji su uspeli da predju Alpe u poznatom Hanibalovom pohodu, ustvari nisu ni imali nekakvog uticaja na dalji ishod ekspedicije ... posto je neposredno nakon prelaska vecina uginula ... Naprimer u poznatoj bitci kod Kane (valjda se tako zvala), negde na sredini Ap. poluostrv., nije ucestvovao ni jedan slon.
Черевићан Черевићан 12:57 04.12.2008

ослоновима

прочитах

. . . . . Zakleo se da će osvetiti nepravdu učinjenu njegovom domu Kartagi u sjevernoj Africi, carstvu koje je vladalo Mediteranom prije nego što mu je Rim oteo krunu. Njegova patološka mržnja prema Rimu nije poznavala granice.
Nakon egzila u Španjolskoj 26-godišnji Hanibal Barka predvodio je vjerojatno najodvažniji vojni pothvat u povijesti. S 50.000 vojnika i 37 slonova prevalio je 2415 kilometara kako bi izazvao neprijatelja na vlastitom tlu. Ratni pohod koji je uslijedio bio je tako brutalan i nasilan da je gotovo nevjerojatan. Hanibal je srušio rimski mit o nepobjedivosti porazivši veliku naciju i vojsku ne jedanput, nego tri puta.

е сад након толиког штрапаца ние ни чудо да одслонова вајде било ние, мислим оних пар комада који успеше вукојебине алпа да савладају. а лепо је било замишљено . . немош касти, јелда г. d j o l e , фала на дружењу

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana