summer time and the living is DIZZY

Jelena Milić RSS / 05.08.2007. u 12:42

   ‘Vreme je da Coca-Cola dobije mesto u SB UN.” 

junak iz jednog od romana James Ellroy-a 

Pročitala sam  ovo još pre  desetak godina,  dok se  još nisam  po prirodi posla bavila međunarodnim odnosima, pre NATO intervencije na Kosovu, mnogo pre  nego što ću se naći u situaciji da povremeno pišem o i javno komentarišem politiku naših vlasti i međunarodne zajednice oko konačnog statusa Kosova, da tvrdim da će to imati veze i sa podelom Iraka, a kamo li implikacije na Nagorno Karabah npr,  ili  sa blogerima raspravljam o pitanju razlika između suvereniteta i međunarodnog priznanja. Ne sećam se više ne imena romana ( mislim da je White Jazz) ni junaka, ali se jasno sećam citata i toga koliko mi se već tada jako svideo. Čitala sam posle, naravno, mogo više stručnije i/ili  popularne literature na tu temu, dopali su mi ruku i vremena i John Naisbitt i njegov Global Paradox i legendarna Naomi Klein ( koju ja nikad nisam shvatila kao antiglobalistu). Nekoliko puta sam iščitavala i In Defense of Globalization Jagadish Bhagwati-ja, ali ova rečenica iz detektivskog romana mi je i dalje omiljena—sjajan  način na koji jasno ubada  pravac u kome se kreću međunarodni odnosi u 21 veku, hteo to Koštunica da prizna ili ne. Posle sam otkrila John O’Farrell-a i smatram njegove  romane  skoro jednako korisnim za razumevanje političkih odnosa savremene Velike Britanije koliko i radove Anthony Giddens-a. Ne propuštam Jon Stewart  i njegov   The Daily Show  na CNN-u. Ne stidim se da tvrdim da mi je to vrlo referentan izvor za praćenje i američke unutrašnje  vanjske politike koju se ponekad, takođe, drznem da javno komentarišem, pre svega u kontekstu odnosa sa/na  Balkanu  i  u Jugoistočnoj  Evropi. U očajanju, a  što i zbog jezičke barijere, uhvatila sam sebe da u NINu redovno, ali i  u  radikalskoj  Pravdi, čitam o stavovima ruskih zvnaičnika o politici prema Kosovu, ali još interesantnije, šta o procesu i međunarodnim implikacijama misle ruski analitičari i instituti. (U tom kontekstu, najstrašniji komentar koji sam  na blogu dobila, koji najviše opominje,  je onaj gde mi se sugeriše da ne pišem o unutrašnjim pitanjima Crne Gore jer to nije moja stvar,  već da čistim u svom dvorištu! )  

 

No, ako bi trebala da izdvojim jedan  stalni izvor informacija, jedan medijski prozor u svet kroz koji najčešće gledam  i na koji se pozivam kao izvor i čije trendove čini mi se mogu da uočim, bio bi to The  Economist. Balkan već nekoliko godina, ili neka od zemalja pojedinačno, retko dobijaju više od 2/3  strane na svaka tri-četiri meseca, na primer. Bosna je nedavno bila tema, nazvana je najvećim bolesnikom Balkana. Čini mi se da je vide kao veći izvor nestabilnosti nego Kosovo.  

 

U broju od 28. jula do 3. augusta ima tekst posvećen Kosovu pod naslovom “ Out with the UN, in with the EU”, u kome se u prvoj rečenici kaže:” When the Americans and their friends in the European Union last week withdrew a proposed resolution on the future of Kosovo from the UN Security Council, it was clear that Russia and Serbia had won a hard-fought diplomatic battle. “ Ne znam da li će zbog ove konstatacije ugledni The Economist u delu srpske javnosti odmah postati “blizak Koštunici”, kao što je okvalifikovan Goran Svilanović samo zato što se drznuo da, takođe, primeti  ovaj trend.   U tekstu se iznosi i slaganje sa Koštuničinom ocenom da “many more fierce engagements lay ahead”, s tim  što The Economist smatra da je to zato što “Kosovo has increasingly become a part of an argument between the West and Russia which has little to do with its rival Serbs and Albanians”.   Oko izmeštanja pregovora i nove dinamike u tekstu se kaže:” Now, say the diplomats, it is time for the parties to talk again, this time under the aegis of the Contact Group……Officialy, this is what Russia and Serbia want. In fact, Serbia has no idea what its strategy should be.” Bolno tačno. Nekoliko dana posle objavljivanja  ovog teksta stigle su nove potvrde. Srpske vlasti su prvo iz potaje, čini se,  ponudile “kompromis” tipa članstvo Kosova u IMF i WB što su radikali dočekali na nož, a MZ več odavno praktikuje u mnogim aspektima jer to i jeste njen mandat a ne nešto što određuje Srbija.  Zatim su predočili svoje patetično viđenje fair play –a u vođenju pregovora, umesto jasno preciziranih zahteva i stavova, u okvirima realnog.  

Opominjuće slike egzodusa Srba iz Krajne, koje ovih dana  povodom dvanaestogodišnjice gledamo, kao da im ne dopiru do mozga. A morale bi. Idu kosovski izbori. Još jedno sugerisanje Srbima da na njima ne učestvuju, bilo bi ne samo  nastavak  tribalizacije umesto politizacije i institucionalizacije Srba na Kosovu u okviru kosovskih institucija, već vrlo skupa karta u jednom pravcu preostalim Srbima  na Kosovu. Ne znam koliko je njima jasno koliko je još Kraišnika, Srba iz Bosne  i njihovih komšija sa Kosova  u očajnim životnim uslovima ovde, bez obzira na sva busanja u grudi da se država o njima brine. A situacija u Srbiji, u slučaju da Koštunica nastavi da “dobija” kao do sada, podrazumevaće dalje zatezanje odnosa sa EU. EU je i do sada bila glavni payer ( što se za Rusiju, iako pravoslavnu i bratsku ne može reći)  a njene države članice pojedinačno među najvećim investitorima u Srbiji, ali se čini da, konačno, počinje da biva i glavni player.

 

U spomenutom tekstu se na kraju zaključuje sledeće:” Russia may  have less interest in Kosovo itself than the chance to stir up differences between its EU neighbours. But some EU diplomats say they have no intention of being thwarted by Russia. Along with the Americans, thay aim to use the coming months to build up a critical mass of European countries ready to recognise a unilateral declaration of independence by Kosovo when the talks inevitably fall. But, in exchange for this, the EU wants Kosovo’s government to invite a strong EU mission to replace the withering UN one in the disputed territory.” Jasno je da ruski i srpski interesi oko Kosova  nisu i ne mogu biti identični, i ne teba ih brkati sa legitimnim finasijskim ruskim interesima u Srbiji-dokle god su pod ravnopravnim uslovima. Ono što se Rusiji može na međunarodnom planu, Srbiji se ne može. U slučaju da se The Economist-ov scenario ostvari, a usudila bih se reći da su šanse vrlo velike, politika DS-i  Kosovo u Srbiji i Srbija u EU- neće biti moguća, u obliku u kome je do sada bila. Možda i Srbija i Kosovo u EU, kao što je to Međunarodna komisija za Balkan i predlagala još 2005, da, ali sadašnja DS politika ne. Umesto da tercira DSS u njenoj utopističkoj formalnoj pozivciji i EU i Rusija u trenutku kad postaje jasno da se mora praviti izbor,  poslednji je čas  da DS ( možda uz pomoć G17, civilnog sektora i opozicije) pokuša da formira critiacal mass u srpskom društvu, ako je zaista pro EU orijentisana,  tako što će mu objašnjavati koliko bi  bilo pogubno zatezati odnose sa EU, ali i sa okruženjem,  ukoliko njena misija dodje na Kosovo, pošto ga neke njene zemlje priznaju.Pogledajte izjavu Božidara Đelića o dinamici EU integracija, ni reči o Kosovu al Srbija u EU na Vidovdan!  http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&mm=08&dd=05&nav_id=258181

Ako DS nije u stanju, ili ne želi da ovo pokuša, morao bi neko drugi, mnogo jasnije i glasnije sa mnogo  više real-političkih i ideoloških, a ne sociološko-istorijskih, argumenata.   

 

Umesto toga-summer time and the living is easy-parlament se raspustio, vlada je na leru. Gledam  kako se Jon Stewart sprda sa Bušovom administracijom koja je našla za opravdano to što se iračka vlada raspustila zbog velikih vrućina, i koji pita a što onda ne dobiju i letnji raspust „our boys there“!  

 

A our boys here? Kosovo će, verovatno, biti nezavisno, ali  nije dovoljno to samo konstatovati. Kao što je nedovoljno samo se povremeno deklarativno i programski zalagati za EU. Mogući su različiti scenariji kako će se do kosovske nezavisnosti  doći. Oni podrazumevaju i različite implikacije po vanjsko-političko pozicioniranje Srbije. Bez obzira što je Coca-Cola out there i što je razvalila SB mnogo  pre nego Koštunica, i što mnoge stvari oko Kosova od nas ne zavise, izbor vanjsko-političkog kursa, ipak, zavisi. Naslov  citiranog teksta kaže " Out with the UN, in with the EU". To je vrlo verovatna nova realnost, koja traži i dodatnu argumentaciju i objašnjavanje srpskoj javnosti šta su verovatne implikacije. Nereagovanje je prećutna saglasnost i za pokušaj podele Kosova i za daljnju političku putinizaciju Srbije.

   



Komentari (21)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Talekk.sna Talekk.sna 15:36 05.08.2007

Odavno vas pratim, al na blogu...

... i u mnogo slučajeva me nervirate kada je kritika na račun DS-a. Ne samo zato što sam član (podpredsednik jednog lokalnog ogranka DS-a). Ali ovo je sjajna analiza, sa kojom se potpuno slažem.
manitu manitu 17:18 05.08.2007

Re: alter i anti globalizam & globalizam

to je manje vise pobrkano .
naomi klajn je odlicna politicka&socijalna teoreticarka & sociloskinja globalizma , svakako zgadjena koroprativnom stupidnom, replicirajucom (ne)kulturom .

zvuci kao ona nije antiglobalista jer je nekad negde ekipa rekla " ej, ona je prodala No Logo u xxxx miliona primeraka" - dakle - dobra prodaja te i drugih knjiga (samo napred N.Klajn) je diskvalifikuje da bude anti/alter ili bilo sta u donosu na korporacijske trendove .

svilanovic je uvek bio covek "interegnuma " , ili/ili , moze i ovo i ono - te je svaka odrednica za nj. bespredmetna

entoni gidens je nabiflani povrsni medijski popculture' teoreticar .
jedino sto zna , a zna ( to mu je bio i PhD.) to je sport i uticaj na drusvene elite , sporty, sportists , sve u stilu njegove 'povrsine'

tempo integracija u Eu je posledica procesa koji je poceo isporukom milosevica , ukljucujuci i 2,5 god. zoran-zoran vlade . DOS je uvek bio dobro umrezen sa sps -om , tu i tamo i po kojim 'ostalima' .

metode 'vladavine' , ostanka na 'vlasti ' , veliki doprinos , razradu strategije i mehanizama sa sve 'undercover mind' plagirali su i recilirali svi zajedno : DS, DSS, SPS, SRS, GSS, G17, G17+ Velja i one sumadisje koalicije, ekipe , cak i JUL rastocen po ostalim partijicama i partijama

sto bi rekao Zoran Djindjic : Rasiri sliku !
Ruben Ruben 15:50 05.08.2007

dizzy

Stvar će se naravno, otprilike tako odvijati.

..[b]da DS ( možda uz pomoć G17, civilnog sektora i opozicije) pokuša da formira [b]critiacal mass u srpskom društvu,[/b][/b]E, ovde počinje prostor spornog.
Mislim da je maksimum realnog (pod uslovom da je analitičar nepopravljivi optimista) da posle svega ,oni koji su vezali političku sudbinu za ugrađivanje Kosova u Ustav i izbornu kampanju, podnesu ostavke i odu iz politike.
Na žalost, mislim da to nije realno.
Gospoda će odmah, po završetku Kosovske sage, otkriti da u Srbiji postoji gorući problem Vlaha koji eto ugrožava nacionalne interese, ili štogod već, i naravno, ostaće da i to reše.

manitu manitu 17:36 05.08.2007

da rezimiram

EU integracije , njihova "brzina" su direktna posledica :

1. nemoc drzavnog aparata da izmeni politicki sistem moci - izvrsna vlast
2. nemoc drzavnog aparata da izmeni policijski aparat
3. nemoc drzavnog aparata da izmeni pravosudni aparat
4. nemoc drzavnog aparata da izmeni i restrukturira civilne tajne sluzbe i vojne (tajne) sluzbe
5. bolno i strasno --> nemoc drzavnog aparata da kreira slube koje bi bile u stanju da prate tokove novca (a sta reci , zasto to nisu umeli ?)
6. najbolnije --> nemoc drzavnog aparata da izmeni i utice na kulturnu klimu , medijske zakone i kulturnu politiku ,


Nemoc , Nemoc , Nemoc

Eh, ta strasna Impotencija

zato imamo reprizu Borke Vucic
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 17:47 05.08.2007

Re: da rezimiram


Manitu, potpuno se slazem sa tobom, mada bih dodao da oni ni nemaju nameru da menjaju bilo sta od toga. Njima je i ovako super svima...
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 20:08 05.08.2007

Re: da rezimiram


Dodao bih, da sam veliki protivnik politike stranaka koje cine Vladu, kao i ostalih parlamentarnih stranaka (koji sebe nazivaju opozicijom - sto one zapravo nisu). Ali jednostavno mi moramo biti realni i samokriticni: nacin na koji Vlada vodi pregovre i stav po pitanju Kosova je jedini ispravan.
Kako ce se zavrsiti pregovori videcemo, ali bilo bi potpuno politicki imbecilno da se Srbija odrekne, jedinog sto zapravo i ima - medjunarodno priznatog suvereniteta na teritoriji u sadasnjim granicama.

Ova Vlada, sa njome i ceo rezim, se nikako ne moze srusiti pitanjem Kosova, vec svim ovim sto si ti Manitu nabrojala u postu. Znaci, ne mogu se rusiti na osnovu dobrih stvari koje cine, vec na osnovu losih stvari. U anketama sprovednim u javnom mnjenju Srbije, Kosovo zauzima tek 5. ili 6. mesto na listi prioriteta. Na vrhu liste priotiteta su zaposlenost, standard, uvodjenje demokratije, borba protiv kriminala i korupcije - znaci po vaznosti daleko ispred pitanja Kosova.

Argumenti nekih "opozicionih" stranaka da Srbija treba da prizna nezavisno Kosovo, posto ne treba da ima u svojoj drzavi 2 miliona Albanaca i 30% albanskih poslanika u Skupstini Srbije, su u najmanju ruku politicki nezreli. Kao prvo, tako nesto je prakticno nemoguce, jer to Albanci i ne zele - i to se nikada vise nece ni desiti, jednostavno nemoguce je. Zasto raspravljati onda o necemu nemogucem, Albanci imaju vec neformalni suverenitet na 90% teritorije Kosova. Srbija ima formalni suverenitet na celu Srbiju, na 90% Kosova Albanci imaju neformalni suverenitet, a Srbija formalni i neformalni suverenitet na 10% Kosova.

Jednostavno kroz pregovore se mora doci do nekog kompromisnog resenja, koji bi bilo prihvatljivo za obe strane, kao npr. podela Kosova. Status quo da podsetim, daleko vise odgovara Srbiji, tako da ce Albanci ipak morati da se odreknu svojih maksimalistickih zahteva, samim tim napraviti nekakav kompromis u kojem bi obe strane bile zadovoljne. Pravedno resenje za obe strane, svakako ce dovesti do gasenja poslednjeg zarista na Balkanu, sto bi bio preduslov trajnog mira i pomirenja naroda na Balkanu.

Naravno mi iz opozicije ne trebamo trositi energiju i vreme po pitanju Kosova, jednostavno nasa je obaveza da kao i svi ljudi koji vole svoju zemlji, navijamo za svoj nacionalni tim dok traje utakmica, da navijamo za tim Srbije dok traju pregovori. Naravno u ovoj utakmici, rat je kategoricki iskljucena mogucnost - rata nece i ne moze biti.

Nama iz opozicije osnovno treba da bude uvodjenje demokratije u Srbiju, sto podrazumeva:
- ukidanje tajnih policija DB i KOS,
- otvaranje svih dosijea,
- lustracija,
- povracaj konfiskovanog i nacionalizovanog,
-rehabilitacija stotina hiljada pobijenih civila od strane Brozovog rezima,
- osuda i raskid sa tim rezimom i Milosevicem kao njegovog nastavljacem
- donosenje zakona o ispitivanju porekla svojine.....

To su sve pitanja kojima mi iz opozicije treba da se bavimo i na sta treba da fokusiramo delovanje. Mislim, ukoliko zaista zelimo da budemo prava opozicija - mi onda treba da tezimo rusenju polcijsko-vojne diktature u Srbiji.

Da sumiram, mi iz opozicije se moramo zalagati za rusenje rezima.
Atomski mrav Atomski mrav 17:55 05.08.2007

Kosovo

Očigledno je da se nezavisnost Kosovu ne može "dati" već će je Albanci morati proglasiti sami, jednostrano. Već su odredili i datum, na Dan zastave - taman im se lepo poklopilo. Pitanje je šta će posle toga uraditi Srbi na severu Kosova, da li će možda proglasiti otcepljenje od takvog Kosova ili nešto slično. Da li će se ponoviti već viđeni scenariji? Da li je podela Kosova rešenje?
nemanjag nemanjag 18:03 05.08.2007

izvor informacija

slazem se da je economist odlican izvor informacija. mozda i vise u smislu - da vidimo sta ima u svetu, da saznamo koje teme su aktuelne, a koje ne... a mozda ipak ne toliko zato sto se slazem sa svim njihovim stavovima...
ne znam da li u beogradu moze da se kupi foreign affairs? u svakom slucaju to je mnogo bolja first hand literatura za medjunarodne odnose... cini mi se...
sto se tice politike ds-a, mislim da je jelenina hipoteza, iako optimisticna, i iako bih voleo da se obistini, ipak daleko od realne... ds u poslednje vreme vodi politiku tako sto reaguje na dogadjaje... u tom smislu veoma slicnu dss-u... bilo kakva akcija, savezi sa drugim partijama, ngo sektorom itd. mi ne deluje verovatno... jednostavno, strah od razbijanja tek formirane vlade, gubitka mesta u upravnim odborima, dakle svih tih beneficija, ponovo ce prevagnuti, i ds ce nastaviti tu neku 'politiku inercije'...
to ce dalje stvoriti uslove u kojima ce vodjenje medjunarodne politike srbije najverovatnije dovesti do jednostranih priznavanja kosova od sad-a i nekih zemalja evropske unije...
eximag eximag 20:47 05.08.2007

Hmmm

hm... globalizam... svetska dominacija... srpska politika?!?!? nesto tu ne stima... samo... gde li je problem?
jeca jeca 21:35 05.08.2007

Kosovo- tema za politička poene

Dobar tekst Jelena. Poenta je da Srbija nema nikakvu strategiju za Kosovo. Ustvari strategija bi bila odugovlaciti dok se "oni" ne predomisle kada vide da Rusija ne da nezavisnost. Naravno da se velike sile nece predomisliti i da ce na kraju kada im prekipi unilateralno priznati nezavisnost Kosova. Tada dolazi ovo sto ste vi rekli- ili dalja integracija u Evropu ili odustajanje. DS se ponasa kao i do sada- kao stranka koja prati drzavnu politiku Vojislava Kostunice, samo sto za razliku od Kostunice koji je prvi nametnuo temu "preispitivanja" odnosa sa zemljama koje bi priznale Kosovo (a to ponovio za sada Vuk Jeremic) DS nas ubeđuje kako ćemo mi imati i dobre odnose sa EU i sa SAD, pošto kao nema alternative, ali je za nas u isto vreme gubitak Kosova neprihvatljiv? To je zaista konfuzna i nerealna strategija. Ne verujem da će se išta menjati u tom njihovom stavu, a pravo lice DS ćemo videti kada dođe do tog unilateralnog priznanja. Ono što bi ja smatrala uspehom na kraju pregovaračkog procesa je da se naša strana izbori za veći stepen zaštite Srba na Kosovu, pritom ne znam da li se uopšte o tome pregovara ili je fokus isključivo na granicama. Jedino što ostaje kao pitanje i šta još uvek ne mogu da predvidim je naša reakcija na neminovni gubitak Kosova?
codex_casti codex_casti 22:36 05.08.2007

pitanje je sledece

zasto se evropa trudi da nam uzme kosovo kad kosovo (sa ili bez srbije) nikada nece biti clan evropske unije. takodje srbija nikada nece biti clan evropske unije (sa ili bez kosova), posto trebamo praviti drustvo drzavama koje takodje nikad nece biti clanovi evropske unije (kosovo (ponovo), makedonija, albanija, bosna, crna gora). da li vi mozete da zamislite dva miliona albanaca kao clanove evropske unije kojima ne treba viza da odu u svicu ili nemacku?
Atomski mrav Atomski mrav 00:12 06.08.2007

Ispravka

Moram da ovde naglasim jednu stvar - NATO nije intervenisao samo na Kosovu, već je bombardovao čitavu Srbiju (i Crnu Goru).
Tarkovski Tarkovski 02:24 06.08.2007

Re: topic

Ostavljajuci na stranu razbacivanje nekim ciranjima i moju sumnju da su dobro razumena shvatanja iz tih dela ili cak da su procitana pojacanih time da je omiljeni izvor Economist i da se John Stewart sa Comedy Central ima show na CNN-u.

Vrlo tesko razanati neke i malo orginalnije misli i teze iz svega napisanog gore ali su o bitnim stvarima nase politike.

umesto jasno preciziranih zahteva i stavova, u okvirima realnog.


Nesto iz Negotiation 101 - da ne idemo dalje - nikada ne ofiraj svoju poziciju niti prvi nudi (i Albanski tim to dobro razume). Toga se dobro nasih pregovaraci pridrzavaju i bilo bi glupo drugacije raditi. Ofiranje i precizna, kompromisna ponuda nije sada na redu. Ako govorimo o organizaciji pregovaranja, ono sto je problem sada sto jedan pregovaracki tim koji je uspecno odoleo ofanzivi se izgleda zbog ostavki menja. Ja sam video taj tim koji je bio vrlo u nezavidnoj situaciji da nije davao sebi autogolove da je dobro odigrao iako u defanizivi. Sada kada treba preci u neku ofanizivu treba racunati u nekoj formi i na taj prethodni tim. Ne treba se samo prevashodno na EU (aka Nemacku) vec jednostavno igrati pametno na sve tri karte (EU, Rusija, USA) razlicitim metodima shodno situaciji. Ono sto treba raditi je da se formira tim koji ce imati mogucnost da se slozi sa nekim ponudjenjim kompromisom (ali ne Ahtisarijev predolg u ovom formatu) koji mozda ne bude imalo popularan ali ipak bolji od onoga sto bi se desilo ako se ne prihvati.

Umesto da tercira DSS u njenoj utopističkoj formalnoj pozivciji i EU i Rusija u trenutku kad postaje jasno da se mora praviti izbor, poslednji je čas da DS ( možda uz pomoć G17, civilnog sektora i opozicije) pokuša da formira critiacal mass u srpskom društvu


Kriticna masa vec postoji (po rezultatima javnog mnjenja) i vlada je formirana a prioritet vlade je priblizavanje EU. Pokusaj izlolacije DSS-a ne bi odgovarao interesima vlade i njihovog glasackog tela u ovom trenutku zato sto za sada mislim da rade dobro u tom pravcu mada veca iskusenja tek dolaze u narednim mesecima.. Ukoliko su stvarno zaintersovani za konstruktivnu pomoc LDP i ostali NGO mogu uvek da daju konstruktivan doprinos. Sada sta je vazniji cilj EU ili rusenje vlade vreme ce reci iako se vidi gde oni idu.
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 10:29 06.08.2007

Podela


Da li je podela Kosova rešenje?



Mislim da jeste jer Kosovo kao autonomni deo Srbije nikada nece biti funkcionalno resenje, vec ce dovesti do nezadovoljstva Albanaca koji bi se vratili gerilsko-teroristickim metodama borbe ili unilateralno objavili nezavisnost sto opet ne bi principijalno bilo prihvatljivo za Srbiju.U najmanju ruku ( i najmanje neverovatnu) Albanci bi primenili metod gradjanske neposlusnosti ne placajuci racune, bojkotujuci institucije i uterujuci strah u kosti preostalim
Srbima dok se ovi svi kompletno ne isele. U svakom slucaju trosenje ljudskih i novcanih resursa i igranje zivotima kosovskih Srba bez ikakve koristi za Srbiju.

Severno Kosovo kao deo nezavisnog Kosova - isto tako neodrzivo, jer Srbi nikada ne bi pristali na to i onda bi unilateralno uz podrsku matice objavili nezavisnost sto nikako ne bi bilo prihvatljivo za nezavisno Kosovo . Srbi bi se mozda isto organizzovali vojno ili ( manje verovatno) primenili metod gradjanske neposlusnosti dok bi na drugoj strani (neuspesno) vrbovali MZ za podrsku.U oba ova scenarija verovatna eskalacija nasilja i oruzani sukobi.

Kako god, Kosovo bi ostalo najbitnija stavka u srpskoj politici i ogromna kolicina para i energije bi bila protracena na dokazivanje ko je koga kada i zbog cega i iz supljeg u prazno dok Srbija ionako ne bi imala nikakve koristi od Kosova.

Zato je podela Kosova jedino odrzivo resenje jer bi povukla jasne granice izmedju dve etnicke drzave i tako predupredila bilo kakve etnicke sukobe u buducnosti. Naravno bitne finese kao zastita srpskih spomenika i kosenzualnost i konstitutivnost bi trebale biti iskamcene dok se jos moze.

Ocigledano tenzije i verovatni oruzani sukobi u slucaju da ne dodje do podele ce nas drzati daleko od EU.Pa ko bi biotako lud da u zajednicu primi takvu drzavu? Podela je verovatno jedini nacin za Srbiju da udje u period mira i posveti se sama sebi.Tako ne verujem da postoji ucena tipa Kosovo za EU, ali bez podele sigurno nema ni EU.

E sada da li su ovoga svesni nasi kohabitanti, to ne mozemo znati jer ne izgleda da postoji jasno definisana dugorocna nacionalna strategija za Kosovo ( ako se NE DAMO! ne racuna kao strategija). Da li je to zbog toga sto je nemaju ili je to zato sto se nadaju da ce tako zadrzati birace, ne znam. Ja se jos uvek nadam da je to samo maska za EU, SAD i UN od kojih se ocekuje da na tako tvrd stav odgovore odbacivanjem Ahtisarijevog plana i predloze podelu.

vladimir petrovic vladimir petrovic 12:07 06.08.2007

Postoji strategija, kako da ne

Nemojte olako da izjavljujete da Srbija nema stratetiju. Autor bloga, Jelena citira misljenje uglednog The Economist, da “In fact, Serbia has no idea what its strategy should be” i odmah brze-bolje komentarse da je to “Bolno tačno”. Isn’t it? A onda se javlja, medju komentatorima, “Jeca” da ponovi: “Dobar tekst Jelena. Poenta je da Srbija nema nikakvu strategiju za Kosovo”.
Ovo drugo je neosnovano, nije tacno da Srbija “nema nikakvu strategiju”. Svakako da ima. A vi koji tvrdite (pretpostavljam – sa zaljenjem) da nema, napisite (otvoreno) pismo Vladi sa vasim konkretnim predlozima koji bi mogli da budu uzeti u obzir prilikom upotpunjavanja i zaokruzivanja strategije… jer to je veoma tezak posao. Naravno da je Albancima lakse, uslovno govoreci, da “imaju strategiju” i da zele samo jedno, a d aim splet sadasnjih svetskih okolnosti ide na ruku. Srbija je u tezem polozaju, ne treba biti politican pa shvatiti donekle njenu tamnovilajetsku poziciju… Ali je jedno, po mom humble misljenju tacno – a to je da je politika Vlade ispravna, i srecan sam sto je to zajednicka politika, ukljuciv DS… (Svi znamo da je Tadic, istrcavajuci se kako vec to ponekad radi, Amerikancima davao neke nade da “kada DS dodje na vlast, pitanje Kosova ce se lako resiti”, sto su oni shvatili onako kako im odgovara, ali sada Tadic reterira, i hvala Bogu da je tako).
Muka mi je od defetistickih predvidjanja (sto je daleko od mudrosti) da ce Kosovo dobiti nezavisnost, odnosno da, kako Jelena Milic voli da podseca na Barozoove reci, Srbija treba da bude konstruktivna (to zapravo govore drugi, on je kao papagaj samo ponovio, u nedostatku inteligencije da smisli nesto pametno). Svojim postavljanjem, iako neki olako tvrde da nemamo strategiju, Srbija se ponasa konstruktivno, ali KONSTRUKTIVNO znaci WIN-WIN formulu (sto moze biti nekakva podela, na primer), a to tzv. mz tesko da prihvati, jos uvek su jaki jastrebovi koji misle da Srbijicu, ipak, treba kaznjavati. Pogresno. I tu je pomoc Rusije vazna i od neprocenjive vaznosti. Rusija, naravno, radi iz svojih
razloga, ali u medjunarodnim odnosima se neretko dogadja da dodje do koincidencije interesa dve strane, koje ne moraju biti “prirodni prijatelji” sve vreme. S druge strane, nama Rusija uvek mora umnogome biti bliska sto ne mora da ima za cenu putinizaciju Srbije, kako to autor Jelena neodgovorno ukazuje. To vam nije trebalo, jer umanjuje neke poente vaseg pisanja, koje zasluzuju da budu procitane.
N. B. za Bojana Zdravica: Dobar komentar, i pored nekako frajerskog naglasavanja “mi iz opozicije”. By the way, Zdravic nije cesto (mada je lepo) prezime. Znao sam jednog finog gospodina Stojana Zdravica, iz Brusa/Krusevca, koji je kasnije presao u Bgd. Any relation? On je znao da zdravorazumski razmislja, kao i njegova supruga Milica, cini mi se da se tako zvala
bladerunner bladerunner 14:27 06.08.2007

Jelena

obično imate dobru ideju šta da preneste čitaocima ali su vam textovi zaista vrlo često konfuzni.
No nebitno
“ Out with the UN, in with the EU”,
je odlična ideja samo ne znam koliko će uroditi plodom . Ovo iz prostog razloga što UN uopšte nije ono što se misli da jeste. Vi ste mnogo više upoznati sa tim od mene sigurna sam a za one koji nisu evo članka Congo's War, the UN's Shame By Cynthia Scharf Wall Street Journal a evo i linka
http://www.globalpolicy.org/security/issues/congo/2003/0502monuc.htm
jednom prilikom mi je dopao do ruku i članak koji se zvao nešto tipa --Emergency sex -- koje je napisalo troje radnika UN-a, amerikanci su u pitanju gde su se oštro kritikovale UN (koje čak okrivljuju i za izazivanje sukoba )
al kao što rekoh vi to sigurno mnogo bolje znate

Kad sam rekla da ne verujem da će EU učiniti više od UN to je zato što je EU već više puta na čelu sa Britanijom ( pošto Britanija tu igra glavnu ulogu svidjalo se to drugim članicama EU ili ne a rekla bih da im se ne svidja ali to je drugo pitanje i tu možda leži naša špasa) pokazala da je samo sluga US i ništa više. Ovo i sad pokazuju sa celom situacijom oko Kosova i oko sporenja sa Rusijom da se isporuči Ljugovoj. A po zakonu Rusija ne isporučuje svoje građane. I pored toga oni ga traže. Pa to je isto kao od slepog čoveka tražiti oči. To u stvari dokazuje da to namerno rade i namerno izazivaju konflikt. A iz svega je profitirala Rusija koja je opet počela da zauzima svoju poziciju a na kraju krajeva tako i treba da bude jer je zaista sa ovom kaubojskom Amerikom neophodno napraviti ravnotežu u svetu.

When the Americans and their friends in the European Union last week withdrew a proposed resolution on the future of Kosovo from the UN Security Council, it was clear that Russia and Serbia had won a hard-fought diplomatic battle. “ Ne znam da li će zbog ove konstatacije ugledni The Economist u delu srpske javnosti odmah postati “blizak Koštunici”, kao što je okvalifikovan Goran Svilanović samo zato što se drznuo da, takođe, primeti ovaj trend.


Pa ovo o izvojevanju jedne bitke je istina svidjalo se to nekom ili ne . To je baš ono o čemu ste pisali u prethodnom textu. "Opozicija" može da se buni samo me interesuje šta bi oni uradili da su bili na mestu DS+DSS. Tek sada nemojte očekivati da
Umesto da tercira DSS u njenoj utopističkoj formalnoj pozivciji i EU i Rusija u trenutku kad postaje jasno da se mora praviti izbor, poslednji je čas da DS ( možda uz pomoć G17, civilnog sektora i opozicije) pokuša da formira critiacal mass u srpskom društvu, ako je zaista pro EU orijentisana


Ne propuštam Jon Stewart i njegov The Daily Show na CNN-u. Ne stidim se da tvrdim da mi je to vrlo referentan izvor za praćenje i američke unutrašnje vanjske politike koju se ponekad, takođe, drznem da javno komentarišem

vi ne propuštate ovo a ja ne propuštam Majkl Mura

Ako DS nije u stanju, ili ne želi da ovo pokuša, morao bi neko drugi, mnogo jasnije i glasnije sa mnogo više real-političkih i ideoloških, a ne sociološko-istorijskih, argumenata.

Ko? LDP?
Ili imate na umu nešto sasvim terće : )

što se tiče Coca Cole US je mogao da vlada svetom njom a ne oružjem



Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:14 06.08.2007

Tačno...

Ono što se Rusiji može na međunarodnom planu, Srbiji se ne može. U slučaju da se The Economist-ov scenario ostvari, a usudila bih se reći da su šanse vrlo velike, politika DS-i Kosovo u Srbiji i Srbija u EU- neće biti moguća, u obliku u kome je do sada bila. Možda i Srbija i Kosovo u EU, kao što je to Međunarodna komisija za Balkan i predlagala još 2005, da, ali sadašnja DS politika ne. Umesto da tercira DSS u njenoj utopističkoj formalnoj pozivciji i EU i Rusija u trenutku kad postaje jasno da se mora praviti izbor, poslednji je čas da DS ( možda uz pomoć G17, civilnog sektora i opozicije) pokuša da formira critiacal mass u srpskom društvu, ako je zaista pro EU orijentisana, tako što će mu objašnjavati koliko bi bilo pogubno zatezati odnose sa EU, ali i sa okruženjem, ukoliko njena misija dodje na Kosovo, pošto ga neke njene zemlje priznaju.Pogledajte izjavu Božidara Đelića o dinamici EU integracija, ni reči o Kosovu al Srbija u EU na Vidovdan!

Samo, kakve veze čovek koga upoređuješ sa "Ekonomistom" ima sa tim. On je tvrdio, koliko ja znam,da je bitno jedinstvo "predsednika i premijera"...i sada to onako neutralno sugeriše...
A to o strahu da će se ponoviti Krajina i Zapadna Bosna, to je tako jasno i na to već mesecima upozoravamo. Imala si čitav jedan moj post, i i na ovom blogu, imala si skoro tekst Boška Jakšića u "Politici"..
Sad vidim da čovek koga upoređuješ sa "Ekonomistom" pravi skicu podele,čak i savetujue ove neupućene kako bi moglo biti, ali onako nezainteresovano. Nigde stava šta to znači za Srbiju i kakve opasnosti otvara. Videla si dan nakon toga na Končulju nastavak priče.
A ovo o Rusima. To ti je ok. To je lekcija savladana već bezbroj puta. Ali ovi u koje se uzdaš nebi ulazili u vladu da tako misle. Vidiš Božu. odjednom su tu Vidovdani, Petrovdani, Mitrovdani...retorika koja uvek može prati desetak miliona evrića....zar ne...
pozz
semele semele 23:33 06.08.2007

self-hatred

Jelena, Summertime and the living is IZZI. Nepodnosljiva lakoca postojanja. Niko vas ne tera iz vaseg beogradskog (nesumljivo) air-conditioned apartmana. Citate sve to sa cime ste se pohvalili. Gledate svoju kablosvksu TV. Setate se lepim beogradskim ulicama nacickanim suncobranima i kafeima. Sve vas je priteglo a najvise konzumerizam - mislim na sve te strane kompanije koje vas teraju da kupujete, kupujete. Medjutim sve to ne sacinjava istoriju. Namernom necu da unistim vasu lepu idilu slikama Cigana proteranih sa Kosova koji kampuju u zgradama u Raci Kragujevackoj vec osam godina.

The Economist je tradicionalno anti-srpski casopis. Od 1990 - kada je objavio karikaturu velikog Srbina kako vuce zaprezna kola iz kojih iskacu jadni mali Slovenac, Hrvat i neki neindentifikovani tipovi - njihova politika je bila protiv vas. Od pro-slovevancke, pro-hrvatske, pro-muslimanske, do pro odvajanja CG, do pro-albanske politike sve je isto. Da li vam to ne govori dovoljno da oni ne vole vas, vec da su uvek protiv vas. Da vas (Srpkinje) nece podrzavati ni u jednoj formi: bez obzira da vas vodi kraljevska ili komunisticka ili liberalna elita. Svaka Srbija je losa - bez obzira koliko se ona priblizavala zapadnoj Evropi. Taj prilaz sa zaletom koji je dug najmanje 200 godina nikako da se obistini. Cak i u Evropi cete biti crna ovce. O Rusima da ne govorimo, oni su jos losiji jer su veci, losi carevi, losi komunisti, nemoralna demokratija (Alan Dershwovitsh). Gde ste sa njima nasli?

Kao sto ste izjavili u proslom blogu vi verujete u moralnost internacionalne zajednice. Da li je sve srpsko stvarno nemoralno? Da li imate primere iz vaseg detinjstva nekih moralnih (srpskih) baba koje su vas naucile moralu koji danas podrzavate? Da li se secate neke moralne (srpske) uciteljice iz vase omiljene skolice?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:25 07.08.2007

Re: self-hatred

Da li je poštovana Semele,
sve iz DSS "pameti" moralno, pa bar to smislio i Vladeta Janković?
I naročito, da li je moralno iz jedne od globalnih prestonica Londona, zagovarati ovde stavove, ideologiju i praksu 19. veka. Dođite u Raču koju pominete usput zovući jedan narod imenom koji je uvredljiv, Kosovsku Mitrovicu ili Beograd, ako su vam već Minsk i Moskva malo dalje, pa se zalažite za to. Lično vas ne bih podržao, ali bih imao neko razumevanje. Ovako, bljutavo je i neuverljivo...šta da vam kažem....
semele semele 21:35 08.08.2007

Gubitak vremena

Preterujete u svemu.
London je globalna prestonica samo za one koji ga tako dozivljavaju.
Bila sam u Raci prosle godine.
Ciganin nije uvredljiv naziv, barem ni u jednom recniku. Kako bi ste vi rekli GIPSY? Mozda DJIPSI?
Osim Rusa ko vama Srbima nudi ista?
Beograd nikad ne moze biti ni Minsk, ni Moskva, ni Sankt Petersburg...
Zanima me sta vi zamisljate da ce Rusi navodno da vam urade?
Kako zamisljate da postanete "ruska provincija"?
Sa druge strane mislite da cete postati vise evropeizirani nego sto vec jeste?
Da li su Slovenci postali veci Evropljani nego sto su bili?
selperedejz selperedejz 00:06 07.08.2007

pretnje nasiljem nad Srbima

Oh mene neobavestenoga, ja mislio da je nezavisno Kosovo skinuto sa dnevnog reda.

Jer ako svi uglas govore da je unilateralno priznanje najgora i neprihvatljiva opcija, a istovremeno je i jedina, onda nezavisnosti nece ni biti. Ne znam, bar sam ja tako razumeo skorasnja desavanja.

Ako nema unilateralnog priznavanja Kosova, onda nema ni prizivanja sudbine Krajisnika kako bi se "poterali" DS i G17(???) da ne talambasaju puno, tj. nimalo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana