Single Issue-state, party, movement, society....

Jelena Milić RSS / 31.07.2007. u 11:14

Slušam likovanja DSS i ideološki im naklonjenih novinara i analitičara oko “uspeha” koji je Beograd izvojevao nastavkom pregovora o Kosovu. Vidim da se polako prelama i kad će koji izbori, pre ili posle neke nove  značajne faze u pregovorima. Osećam da se i relevantnoj međunarodnoj zajednici opet šalju signali tipa, nemojte sad preko kolena evo idu predsednički pa loklani, nemojte da dajete radiklima šansu naglim odlukama. Dokle? I šta se, u stvari,  i ko tačno,  dobija?  A šta, i ko u stvari,  gubi?

 

Još  sam proletos čula da je jedan naš  ugledni i iskusni diplomata na skupu o regionalnoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi, posle izlaganja Vuka Draškovića koji se na temu ni osvrnuo nije već je sve vreme objašnjavao značaj Kosova u srpskom biću, sa zabrinutošću konstatovao da Srbija postaje “single issue state”.

 

Da razjasnim jednu svoju poziciju pre nego nastavim dalje-smatram, naime, da je sasvim normalno da se država, u ovako specifičnoj situaciji-a pitanje konačnog statusa Kosova to svakako jeste- bori  na razne načine da sačuva “teritorijalni integritet i  suverenitet zemlje ” ma šta to tačno u 21 veku značilo. Meni mnogi od argumenata mogu da se sviđaju ili ne. Za neke mogu da smatram da su nelegitimni,  za neke da su nemoralni, za neke da štete interesima države Srbije, onako kako je ja vidim…U ostalom, moj osnovni nesporazum i neslaganje sa sadašnjom politikom državnog vrha oko Kosova polazi od toga da pitanje novog statusa Kosova nije uzrokovano sukobom velikih sila koji se prelama preko nas, da je to “usud” koji nas je “zadesio” pa i ako izgubimo biće to zbog “silovanja prava” onih kojima se može,  iako smo mi dokazali da je pravo na našoj strani.

 

No, tu negde počinje i moj nesporazum i sa međunarodnom zajednicom i sa našom progresivnom opozicijom kad su  u pitanju razlozi zašto Kosovo treba da bude nezavisno. ( Pisala o tome već na blogu). I  meni su argumenti tipa “brže ćete u EU”, “takva je realnost na terenu,” “obećali smo Kosovarima” i prijateljski saveti “da budemo konstruktivni” u nečemu što de fakto jeste delimična destrukcija, uvredljivi, ali pre svega zabrinjavajući, jer mi govore da i sama MZ diže ruke od principa supremacije ljudskih prava nad suverenitetom nad teriotorijom.  Što zbog Iraka, što zbog drugih stvari  međunarodna zajednica  diže ruke od koncepta humanitarnih intervencija koje ja zdušno podržavam. Ni argumenti za domaće tržište tipa “mi ionako ne upravljamo Kosovom” ili tipa “jedno društvo umire drugo se rađa” koje čujem od nekih zvaničnika LDP i jednog dela NGO mi ne piju vodu.

 

Pre  mesec dana bila sam na pres konfereciji ambasadora Polta povodom 60 godina od Maršalovog plana. Lepo sastavljen govor, ali pun eufeminizama tipa ne dozvolite da vam mračna prošlost zaseni budućnost. Novinar ga posle pita o argumentima zašto Kosovo treba da bude nezavisno. Opet ista priča; te tako je jednostavnije, te tako ćete brže u EU…Nigde, u prvih  pet argumenata nije eksplicitno rečeno –zato što je nad kosovskim Albancima sproveden neviđen državni teror i zato što smatramo da je nezavisnost jedino  održivo rešenje posle tako stravičnog ponašanja države nad njenim građanima. Na moju primedbu i pitanje a gde nestade argument supremacije HR nad suverenitetom teritorije , ambasador mi je odgovrio tipa pa ne, ja se savim slažem sa vama, eto ja sam upravo spomenu u govoru da mračna prošlost i zločini treba da se prevaziđu. Što više ne spori ni Vojislav Koštunica, i čak implictno priznaje da je na Kosovu nešto bilo loše big time, čim nudi tako široku autonomiju.

 

No, aktuelanoj  vlasti, naravno, pregovori o Kosovu služe i kao paravan za mnoge zakulisne radnje i odvraćanje pažnje javnosti od nekih drugih bitnih tema. Za šta god da je prozoveš, ona ti vrati kontra pitanjem- a Kosovo? Nemoj sad da talasaš potrebno je održati “akciono jedinstvo” oko Kosova. Ovde se otvaraju dve pitanja. Da li  državni aparat u Srbiji uopšte ima resurse da paralelno sa Kosovom drži otovrenom još neku bitnu temu od opšteg društvenog interesa, poput EU i NATO integracija? Da li državni vrh uopšte ima političku volju da otvori  još neku temu, mimo Kosova?

 

Odavno je jasno da je  Koštuničina vlada spojila lepo sa korisnim, pa je rusku podršku u pregovorima oko Kosova spojila sa svojim, legitmnim i legalnim da ne bude zabune, okretanjem državnog vanjskopolitičkog kursa prema Putinovoj Rusiji. Time je stavila do znanja i koliko je zaista zanimaju čak i EU integracije, a kamo li NATO. Brine što je prošlonedeljna Barosova izjava da Srbija mora biti konstruktivna u pregovorima o Kosovu ako misli da je EU podrži u njenim integrativnim tokovima prošla u srpskoj javnosti potpuno nezapaženo. On je tom ocenom  stavio tačku na patetične ocene međunardnih zvaničnika da su pitanja Kosova i EU integracija odvojena pitanja, što su nam posle Oliver Dulić i Božidar Đelić svako malo ponavljali. Niko, ni novinari ni progresivna opozicija nisu pokušali da posle ove izjave isteraju na čistac DS, šta sad i kako dalje, dokle može njena kosovska politika da bude –i jare i pare? Iako je izjava data u jeku skupštinske rasprave o vladinoj politici o Kosovu!  BTW, o NATO integracijama može se u javnosti čuti samo skromno od Šutanovca koji jadan do besvesti koristi eufeminizam “ da nam  vojska bude u NATO standardu” ili od Zorana Ostojića u ponekom mu TV nastupu. Nedovoljno i nesistematično.

 

Što dovodi do pitanja-ne postaje  li i progresivna   opozicija “single issue party-coallition”? Kao što je, u stvari,  i SPO, koji nikad nije pratio  kako  se okruženje i svet menjaju već je Srbiju pokušao modelirati po  prevaziđenim kategorijama, na osnovu svojih ubeđenja o istorijskim nepravdama,  bio svih onih godina? Naravno da su jezive i  lukave ove optužbe, a pre svega generalna kriminalizacija Đinđićeve vlade. Naravno da odvlače resurse i pažnju, ali….Osim tekstova Nikole Samardžića u Danasu, dobrih ali sa preširokim istorijskim zahvatom, retko se od čelnika koalicije  mogu pročitati autorski tekstovi ili stavovi o temama koje su takođe bitne za Srbiju, a ne tiču se naprasnog obrušavanja na Miškovića, površnih name and shame izdavačkih poduhvata,  ili komentarisanja stanja u srpskom pravosuđu. Mogu li tone krivičnih prijava i povremene ulične manifestacije biti glavni metod rada jedine progresivne opozicije u nekoj zemlji? I opšte mesto da će Kosovo biti nezavisno, polako gubi smisao u trenutku kad Koštunica dobija, makar i produženje pregovora, bez jasnijeg stava o tome zašto se dinamika tako rapidno menja i bez preporuka međunarodnoj zajednici šta i kako dalje. Vreme je da povremeni test baloni Vesne Pešić o podeli Kosova dobiju, takođe, više prostora  u javnosti. Ne zato što je to nekima  idelana, a onima  koji zagovaraju multietnički priostup neprihvatljiva opcija, već zato što postaje sve realnija! Izgovori o medijskoj izolaciji, koje često čujem kao odgovor na ova pitanja  u privatnim razgovorima,  u 21 veku ne pije vodu. I od nas zavisi što Srbija postaje single issue society.

 

Moralo je da se desi masovno ubistvo u Jabukovcu, pa da Jočić, a ne neko iz pro HR orijentisane Srbije, uvede u javni život i raspravu o kontroli ličnog naoružanja. Na kraju će vladino ministarstvo za rad i socijalana pitanja  u skupštinsku proceduru uvesti i zakon o antidiskriminaciji. Nije se čulo ništa iz tih redova ni o  nedavno predstavljenom predlogu zakona o udruživanju građana. O mnogim drugim, globalnim temama još manje. NIN zovemo K-KNIN, satanizovali smo Cvijanovića, raskrinkali Kurir , Vukadinovića i Antonića i Krstića,  i sta?  Ali taj i takav NIN, pored odvratnh tekstova Petra Ignje i Co, u druge dve trećine iz broja u broj ima odlično izabrane i prevedene tekstove iz strane štampe, feljtone, intervjue….I ne samo to. Oko NINa se formira legitimno jezgro konzervativnih analitičara, ljudi poniklih iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu, koji redovno mnogo pismenije i stručnije, bez ličnih momenata i sujetnih ispada tipa -Antonić i Vukadinović, sistematski spinuju svoju opciju. Nema osvrta na njihove tekstove od strane njihovih ideoloških oponenata,  nema kritike njihovih predloga i kontra predloga. Nema debate. A sa njima je mora biti. Oni, mahom, nit negiraju zločine, niti se prevashodno bave kriminlaizacijom sadašnje građanske Srbije i Đinđićeve vlade, već samo prilično stručno za srpske prilike, rade svoj posao.  Konzervativna Amerika niti je postala jaka zbog Buša, niti će propasti zbog njegovih bisera i uloge, već, između ostalog, i zbog talasa desničarskih i konzervativnih think-tanks i instituta koji je Ameriku zahvatio krajem osamdesetih, a na koje liberlana Amerika u početku nije obraćala pažnju.

 

Vreme je da i Vojislava Koštunicu prestanemo da koristimo kao strašilo i izgovor za našu  nemoć i pred domaćom javnošću i u razgovorima  sa međunarodnom zajednicom, koja mu daje sve veći legitimitet i ustupke. Vreme je da se osvrnemo i da vidimo da i u EU Braća Kaćinski imaju značajnog uticaja, i da ih zbog gro konzervativnih stavova, još nije i neće biti moguće strpati u zatvor. Vreme je da Tanja Mišćević prestane da bude predmet sprdnje u liberalnim krugovima, već potencijalni partner za saradnju. Vreme je da CEFTA sporazum dobije na značaju koliko i Mišković. Diletantski apeli EU zvaničnicima da pregovore o pridruživanju npr, preusmere  na  građane i NGO, ili ocena da je DS glavna opasnost u Srbiji danas, možda su  najbolji pokazatelj koliko je liberalna Srbija danas demode. Single issue movement. U takvim okolnostima i od nas zavisi što Koštuničina opcija dobija a naša stagnira.

     



Komentari (113)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

cyberella cyberella 11:53 31.07.2007

Single issue kao opšti model u Srbiji

Potpuno se slažem. Olako se zaboravlja zašto je Kosovu obećana nezavisnost, da su tamo činjeni strašni zločini, olako i od strane međunarodne zajednice. To nam nimalo ne pomaže, jer ispada kao gledanje kroz prste. Ovde se elita ni ne trudi da da drugačiji okvir i objasni zašto bi eventualno bilo dobro za Srbiju da Kosovo bude nezavisno. Svako ko nije priklonjen tom jedinstvu, proglašava se izdajnikom. Zar se nismo borili protiv jednoumlja koje je vladalo više od 50 godina? Ne znam, polako gubim orijentir u svim ovim dešavanjima i tog sabornog okupljanja oko Kosova kao single issue. Ovaj tekst me je malo vratio u normalu, ne može se čuti ni pročitati često ovako temeljno i dosledno rezonovanje. I meni je muka što se koalicija oko LDP-a manje bavi suštinom nego što je to neophodno. Koga briga za Cvijanoviće i ine, sve to "raskrinkavanje" dešava se prekasno i previše je pljuvanja, a premalo konkrentnih delovanja (a da nisu akcije tipa Miškov bulevar, itd.). Daleko bilo da mislim da su akcije omladine LDPa loše, samo takvo delovanje nije dovoljno. Kad se već partija institucionalizovala, onda treba to iskoristiti. U Srbiji je uvek sve ili-ili, nikad nema umerenog promišljanja, nego odmah odalami dok se neko drugi ne seti. I stvarno dokle taj Koštunica, ispade čovek veći od Boga.
Velimir Jeremić Velimir Jeremić 12:03 31.07.2007

Re: Single Issue...

Moj komentar na ovo je da sam jutros poslao email bratu od tetke u Vancouver da mi vidi uslove za školovanje dece, jer zaista me ubija saznanje o neumitnom protoku vremena i iščekivanju boljeg sutra. Od 1989. pa do 2000. "hajde da ne budem kukavica, nemam izražen migracioni momenat, imam imovinu, ženu i decu, šta ako se razbole tamo, pravnik sam-gde sad da vozim kamion u Kanadi ili perem sudove, pa imam i imovinu ovde a tamo...ma sad će Sloba da ode. Ode on 2000. sad ćemo mi časkom u EU, biće ko u Češkoj, još i brže, samo još malo da sačekamo (unapred jasnu ) sudbinu SRJ. Slobini & Co. promeniše dresove i krenu slična utakmica, samo sad bez jasne piramide vlasti, kriminala i dr. Njega ubiše, mi kao ostasmo sa ovim umetnicima, sad već u Srbiji. E, još samo sad da sačekamo da se reši (već unapred rešeno) pitanje Kosova, i odavno neminovno pitanje Mladića i ekipe i eto nas 2018-1024. u EU, ako se ona do tada ne raspadne. Sve u svemu, ako to doživem imaću pedeset i kusur godina, a moja deca po 25-30. Znači, od 89. do danas je 18 godina prošlo u iščekivannju boljeg! Gospodo draga, mnogo je..ipak moja deca ne zaslužuju da im neki novi Dača Ž Marković bude ministar, prof. dr Vojislav Šešelj i Oliver Antić predaju na fakultetu i preosvećeni Amfilohije bude duhovni otac. Hvala lepo, pa ko poslednji izađe neka zaista ugasi svetlo. Ne mora da zaključava jer neće biti ničeg vrednog za odneti.
Outsider Outsider 18:08 31.07.2007

Re: Single Issue...

Prijatelju, imaš preporuku od mene:)
jankovicf jankovicf 14:32 06.08.2007

Re: Single Issue...

I od mene
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 12:09 31.07.2007

super

Postovana Jelena,
ne znamo se ali posle ovog teksta ko da se znamo citav zivot.... Zaista svih ovih dana, mesec, pa i godina razmisljam o tome kako kod nas nista ne moze da izraste na normlanim temeljima. Posebna mi je draga kritika liberalizma u Srbiji. Ja sam inace liberalno orjentisan, srecan kao malo dete sto je LDP usao u parlament... poznajem i dosta NGO-ovaca s kojim cesto vodim diskusije na razne teme i uvek primecujem ono sto nasi divni protivnici "konzervativci" nazivaju sektastvo". Naime, nije se desila rasprava sa ljudima iz "naseg" korpusa a da se kritika upucena na racun LEVIH pretvori u jednu histericnu tiradu o tome kako sam se ja tek sada pokazao u pravom svetlu, ko sam i sta sam. I zato sve ovo vreme i ja imam samo clansku kartu LDP i ne zelim da imam nikakvu drugu ulogu osim "uloge broja koji uvecava clanstvo." Drugo sam u Danasu diskutovao i s jednim kolegom iz redakcije koji je vec nekoliko godina u Inicijativi maldih (A.N.) oko uloge NGO i uvek me je na svaki moj kriticki osvrt gledao kao da sam izdajnik.
Hocu da kazem, da i u liberalnim krugovima vlada ista filozofska matrica kao i kode desnih / od toga Srbi ne mogu da se odvoje . i ko nas vlada dogmatizam - kritika je nedozvoljena, pausalnost - hocu da sam levo ali neznam bas sta to znzaci..., oportunizam - nema ideje o prosperitetu, cesto vlada duh palanke.... Tu bih se osvrnuo i na clanke Nikole Samardzica iuglavnom se s tobomvama slazem ali bih i dodao jos nesto: previse su opsirni, apstraktni, literarni, a premalo daju odgovore sta da radimo: previse kritike o stvarima koje vec svi znamo napamet, a premalo jasnih i preciznih predloga, sto je , uostalom, boljka svih nasih analiticara s leva. Da se razumemo, Samardzica jako postujem, posebno jer me je pre nekoliko godina, posredno pohvalio za uredjivanje rubrike Evropa u Danasu, koju sam radio nekoliko godina... no to nema veze....
Slazem se da mnoge olako kritikujemo, omalozavamo, stvara se jedan elitisticki krug u tom levom korpusu, i cesto, vrlo, cesto primecujem da se u parlamentu kritikuje i ono sto ne bi trebalo, kao deo mantre "sve sto ide od onih, treba odaciti". Pa sta ako oni kazu da treba da jedemo i da disemo, i sta onda... hocemo li odbaciti i te principe.. drago mi je da se pokrenuli debatu o ulozi liberalnih ideja.
zana zana 13:16 31.07.2007

Re: super

Ako diskutujemo o Samardzicevim textovima, ja zaista ne mogu da otkrijem da je tu ista sporno. Jedan od najvecih filozofa 20. veka, metodolog, Karl Poper, je govorio da bez postavljanja problema i pokusaja da se oni rese upravo kritikom, nema pomaka u bilo kojoj oblasti istrazivanja, dakle pristup kroz kritiku je opravdan. Nase znanje o svetu i jeste rezultat prihvatanja tradicije, dakle kritika svega do sada usvojenog i treba da bude pravilo.
Jelena Milić Jelena Milić 13:22 31.07.2007

to zana

nista nije sporno. naprotiv. covek pise iz perspektive iz koje je strucan i uverljiv. problem je nesto drugo--samardzic je jedini, to je problem!

trebalo bi vise i redovnije da se, u toj formi, oglasavaju i drugi lider i/ili clanovi politickog saveta ili teoreticari liberlane ideje u 21 veku.

problem nije u tome sto kostunicino okruzenje ima svoje teoreticare, analiticare i glasila, vec sto mi nemamo VISE i BOLJE
zana zana 13:42 31.07.2007

Re: to zana

Slazem se, ali to je vec problem celog drustva. Nikada mi nece biti jasno kakav je to svetonazor u kome je intelektualcu udobno da samozadovljno sedi zavaljen jedino u sopstvene misli?
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 13:44 31.07.2007

Re: super

nista ije sporno... sve sto kaze je tacno, samo mi je previse analize unazad a premalo predloga za unapred. Inace, sve ostalo je zaista ok, da se ponavljam...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 13:48 31.07.2007

Re: to zana

ma imamo ali nema ko da ih gura.... sta je sa srdjom popovicem, sta je s vesnom pesic, sta je s ljudima koji nisu usko vezani za ldp... ima ih na desetine, to su ljudi s gradjanskom svesti, koji uvazavaju razlicitosti, prepoznaju probleme drustva.. mi ovde samo kritikujemo, vredjamo, a malo dajemo konstruktivnijh predloga...evo Svetlani S. dole smeta tvoja metodologija, pa pobogu ovo je blog , ovde se dopustaju slovne greske, nemetodoloski napisani tekstovi etc... to nije pitanje koje se otvara na blogu... eto toliko hocu da kazem, uvek nam nesto smeta
zana zana 14:06 31.07.2007

Re: super

Vi ste sada postavili jedan naucni problem. U Poperovoj Logici otkrica, izuzetno je bitan momenat kritike, to je analiza. To je metod za koji i sam Poper kaze da nas ne mora nuzno dovesti do nekog konkretnog rezultata. Medjutim, iako nuzno ne mora da da rezultate, on je nuzan za progres. Nas ne vode posmatranja problemima- nego problemi posmatranjima.
Bez dobro postavljenih problema- nema dobrih resenja. U ovom slucaju, to je dobar zamajac.
Doctor Wu Doctor Wu 14:36 31.07.2007

Re: super

U Poperovoj Logici otkrica, izuzetno je bitan momenat kritike, to je analiza. To je metod za koji i sam Poper kaze da nas ne mora nuzno dovesti do nekog konkretnog rezultata.


:))), kako su (ne)predvidljivi ovi srpski (?!) Überintelektualci (???????). Kad ponestane argumenata samo zviznu jednog Popera, pa nek se puši! Što ne probate sa Per Bakom i samo-organizirajućom kritičnošću?
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 15:06 31.07.2007

Re: super

Bez dobro postavljenih problema- nema dobrih resenja. U ovom slucaju, to je dobar zamajac.

ja uporno hocu da kazem da ovde imamo na tone takvih "poperovaca" koji znaju sjajno da skiciraju problem , da postave probleme, ali tu se okoncava njihova moc. Ono sto je najgore to nisu ljudi iz takozvanog konzervativnog miljea, vec ljudi koji su trenutno liberalna okosnica drustva, ili se oni samo tako predstavljaju. Stvarno, ne secam se kada sam procitao neki clanak, kolumnu whatever a da ta teza nije bila prezvakana milionima puta pre toga... danasnja levica u Srbiji samo je za trenutak pokazala da postoji, ali se plasim da ona nema ideju sta da radi u kom pravcu da se krece...
zana zana 18:19 31.07.2007

Re: super

Bas tako doktore, samo nek se pusi :))
adam weisphaut adam weisphaut 20:47 31.07.2007

Re: super

Kad ponestane argumenata samo zviznu jednog Popera, pa nek se puši!


Dokle kad srpski nacionanli kvaziintelektualci pocnu da obrazlazu svoja remek dela to prsti od argumentacije. Moj licni favorit je Antonic kada je onomad pomocu Toroa pokusao da opravda to sto se crkva u Srbiji pretvorila u paradrzavnu instituciju.
Doctor Wu Doctor Wu 21:24 31.07.2007

Re: super

od Popera do pušenja u 3 cuga: još jedna odlika srpskih (?!) Überintelektualki/aca.
Ne stvarno, a šta fali Per Baku?
gordanac gordanac 21:37 31.07.2007

Per Bak

Apsolutno ništa mu ne fali. Štaviše preporučujem čitanje. Malo se o njemu zna, ali evo šanse.

"Single issue" Srbije može se inače prevesti i kao faza pred proces pravljenja društvenih prioriteta. Može se desiti da to bude teže nego rešavanje nasleđenih problema, kako god to paradoksalno zvučalo.
Zanimljivo i "provocative", možda i Per Bak kome pomogne.
zana zana 21:42 31.07.2007

Re: super

Doktore, razumem da vam je puno do pusenja, ali ne prilici to ovde, mislim ipak ste lekar!
Jelena Milić Jelena Milić 12:12 01.08.2007

nije sve ni pitanje intelektualaca

a ni problem celog drustva.

problem srbije danas je izmedju ostalog sto progresivna srbija nema vise--ne poperovaca, veverovaca, habersmanovaca, ne vec sto nema vise operativnijih ljudi koji ce u dva dana izaci sa ocenom predloga zakona o udruzenjima, i/ili o nekim drugim "prizemnijim stvarima". ja ne kazem da ih u srbiji enma, samo ih ne vidim kao jedan front. sa druge strane, vidim formiranje konzervativnog fronta, i to na vrlo operativan i efikasan nacin.
mislim da tu samo analitika pa makar i poperovska nece biti dovoljan odgovor. ima nesto i u bavljenju i davanju odgovora na jednostavnije teme i probleme.

intelektualnim manirizmom i suvise sirokim zahvatom se kod nas vrlo cesto maskiraju druge pojave--nepracenje, neprofesionalnost,....
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 14:41 01.08.2007

Re: nije sve ni pitanje intelektualaca

sa druge strane, vidim formiranje konzervativnog fronta, i to na vrlo operativan i efikasan nacin.

upravo sam o ovome razmisljao pre nekih mesec ivise kada sam u jednom razgovoru saznao da dva najvisa drzavna funkcionera iz DS nisu imali pojma da je u toku akcija hapsenja Tolimira. Pomislih tada koliko su ovi iz DS, da upotrebim eufemizam, u zaostatku za DSS, koliko konzervtaivci imaju strategiju, logistiku,a kako se ovi drugi tek koprcaju. MIslim da je i na liberalnom krilu slicna stvar... previse tamo ima.. onih koji p[odrzavaju ideju ali ne idu dalje od toga, to je valjda lepa reklamica... cak se koliko vidim i tu stvara jedan elitni klub (CJ, NP, PL, i comp) koji je vise usredsredjen na to sta ce da kaze i kako ce na to da reguju njihovi sledbenici nego sta su rekli, a pogovot sta su uradili. Cak me i zamaraju i TV dueli u kojima "liberali" odavno nisu rekli nista novo, vec samo stare i otrcane floskule i fraze. I konacno, liberalizam nisu samo postaovanja prava gej zajednice, manjinskih naroda i slicno, vec je to i ekonomija, tehnologija, nauka... Iskreno, posle izborne kampanje i video klipova ja zaista nisam cuoni jednu liberalnu ideju van domena ljudskih i slicni h prava.
zana zana 14:56 01.08.2007

Re: nije sve ni pitanje intelektualaca

Kada sam rekla da je problem pitanje drustva, to se odnosi i na cinjenicu da u Srbiji ima 6,9 % visokoobrazovanih ljudi, ako pocnemo sada da se time bavimo moze da ispadne i circulus vitiosus.
Sto se Popera tice, zavaravanje je da filozofija ne daje i prakticna resenja, a sto sam ja bas pisala o Poperu priznajem da mi je blizak, mada ima jos dobrih metodologa. Metodologija moze da resi mnogo toga, samo sto nasi metodolozi spavaju :))
Jelena Milić Jelena Milić 11:26 02.08.2007

6.9 %

to je sustina. to mene plasi. sto ni posle stotinjak dana, mi kao opcija( ovde zadrzavam pravo da i sebe svrstam u istu bez obzira sto nisam vise clan, u smislu da se to moze uraditi i mimo partijskih struktura, da postoje strucni ngo i think tanks sa tih pozicija) nemamo jasan stav npr o reformi obrazovanaj, o stanju u obrazovanju, o kvalitetu udzbenika.... a znamo svakog bogovetnjeg tuzioca, imenom, biografiju, ucinak, na svim nivoima....

potpuno je neprimeceno prosao i potocnikov gest dolaska na exit, a da ne pricam o EU odlocu da 7F otovri za Srbiju. a ima prostora. nova ministrka, gospodja peskan, mi zasista ne deluje kao neko ko ne bi izasao u susret i nekoj formi saradnje, ko ne bi cuo konstruktivne i dobro argumentovane pozicije bez obzira odakle dolaze.
Jelena Milić Jelena Milić 11:57 02.08.2007

"nase sektastvo"

Aleksandre,

Ja se jako trudim da nista od licnih iskustava ne podvedem pod trend, da mi to sluzi da kroz tu vizuru gledam celu opciju. Jos nesto, uvek se trudim da je gledam ne kroz licnosti vec kroz ideje i vrednosti. dok god su one tu, opcija ima moju podrsku. ljudi su uvek i svugde i problem ali i razlog uspeha. hocu da kazem da mozda mogu da razumem vasu frustraciju, ali ostavite i mogucnost da je mozda u pitanju bio nesporazum.

samo na osnovu debata na blogu, i ja bih mogla zakljuciti i o dogmaticnosti i o povrsnosti, i o navijackim porivima i vezivanjima z alicnosti a ne posvecenosti ideji etc. ali preskocimo to, ima precih poslova i tema.

"previse kritike o stvarima koje vec svi znamo napamet, a premalo jasnih i preciznih predloga, sto je , uostalom, boljka svih nasih analiticara s leva"

ovo mi se mnogo svidelo. meni se vec kosa na glavi dize i od nikolaja i ekipe....

Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 14:55 02.08.2007

Re: "nase sektastvo"

samo na osnovu debata na blogu, i ja bih mogla zakljuciti i o dogmaticnosti i o povrsnosti, i o navijackim porivima i vezivanjima z alicnosti a ne posvecenosti ideji


Isto tako razmisljao sam kolko bi ljudi otislo iz LDP onog trenutka kada bi Ceda otisao iz stranke...eto bas me zanima, mislim da bi to pitanje pokazalo realno stanje stvari...
ne volim ni ja da generalizujem stvari ali cesto sam zrtva inercije pa onda jedan, dva, tri licna primera mi se ucine kao opste stanje. ali - ma nek bude i generalizacija - cini mi se je ovde stvar o tome da bi vecina zelela da se pokaze kako je pametna, razumna, razborita...kako se upinje da se neko drugi impresionira pa se tako citiraju razni filozofi, dokazuje se time poznavanje nekih teorijskih postavki...
Pa recimo da me vise ne zanimaju postavke starije od 30 godina.... dajte nesto novo, nesto sto je pribliznije vremenu u kojem zivimo...pa cak sam cuo i to da je jedna crkva (zaboravio koja) pocela da uvazava nove drustvene okolnosti zivota u sekularnom svetu, uz mnoge tehnoloske inovacije... dakle, ta vrsta narcisoidnosti, zbog koje trpimo svi i bzog cega nema drustvenog napretka je nesto sto me nervira...stalno se pokusava imitirati neki lider, pre je to bio Djindjic, danas bi svi posto poto da budu Ceda...
Cesto se pitam sta je ideja LDP, zasto sam glasao za njih... da li sam glasao za lidera ili za ideju modernog gradjanskog drustva, naprednog u tehnoloskom i kulturolskom smislu, koje ce uvazavati drustvena kretanja civilizovanog sveta. Ili sam mozda glasao zbog Cede i njegove borbe da se obracuna sa Kostunicom, Tadicem i etc. Ne znam, za LDP sam glasao zbog ovog prvog, jer se u parlamentu 4 godine nije culo ono sto ja mislim i onako kako ja razmislja, sto je vladalo drustveno politicko jednoumlje, sto ljudi nisu od drveta uspeli da primete sumu...i onda, kada nabasam na neke ostrascene branitelje Cede uplasim se da li stranku zahvata srpski sindrom, i da li bi LDP-a bilo i bez Cede? Iz mog ugla, naravno da bi bilo, cak ponekad pomislim da bi i bolje prosli jer bi prestali da budemo optereceni onim tiradama iditoskih tabloida, i desnicarskih analiticara...
kapiram, pa nije ldp ceda, vec je ldp jedan potpuno drugi kulturni model, jedan neopterecujuci ekonomsko-politicki sistem koji treba da pokazuje drustvu i drugo lice zivota. eto, i bas me zanima kako izgledaju sastanci u stranci, ima li tu diskusije ili ne?
zana zana 15:23 02.08.2007

Aleksandre,


i ja se potpuno slazem sa tobom!
Nadam se da nisam od onih koji od drveta ne vide sumu, pa se i sama pitam da nisu na primer pomenuti Samardzic i Prokic samo Cedini klonovi?

A LDP jeste drugi kulturni model drustva, kao i deetatizacija koju cekamo.
Svetlana S. Svetlana S. 12:27 31.07.2007

.

Što zbog Iraka, što zbog drugih stvari međunarodna zajednica diže ruke od koncepta humanitarnih intervencija koje ja zdušno podržavam.


Diže ruke? Sadašnje vreme? Daj uskladi se sa trandovima. Prouči malo teorijsku osnovu koncepta, i njegovu praktičnu (istorijsku) upotrebu i posebno zloupotrebu.

I jesi li ti čula da je Bizmark vodio ‘nužne ratove’ i pobio na hiljade ljudi, a da su idealisti XX veka vodili ‘pravedne ratove’ i pobili milione? A ti i dalje zdušno podržavaš koncept humanitarne intervencije. Važne su namere, a ne razultati? To je intelektualna ignorancija i čak preteća hipokrizija.

legitimno jezgro konzervativnih analitičara, ljudi poniklih iz Međunarodnog instituta za privredu i politiku


Koji je ovo institut? Da nije onaj gde je direktor bio jedan ‘konzervativac’ (nesuđeni ambasador u Briselu) kome si ti, ‘liberal’, bila čest i rado viđen gost?
Jelena Milić Jelena Milić 13:13 31.07.2007

institut, fatic, etc

svetlana,
da o konceptu humanitarnih intervencija--u kontekstu 21 veka, spare me bizmark-- vec pisala na blogu, ako ste zainteresovani za ozbiljniju debatu a ne vredjanja i guranja u zakljucke koje ja nisam iznela, izvolite.

i lekovi se zloupotrebljavaju, pa niko ne preporucuje zabranu leka, vec se bori protiv zloupotrebe!

da, radi se o vrlo, vrlo bitnoj instituciji, institutu, koju je gospodin vatroslav vekaric pokusao da revitalizjue posle oktobarskih promena ali ga je fatic predupredio. i da, dolazila sam u institut na par vrlo dobrih debata, pre svega o viznoj politici, i za vreme faticevo. faticev dnos prema bivsem rukovodstvu a pre svega prema nekim clanovima jako kritikujem, ali ne sporim i da fatic ume da plasira svoje --legitimne i legalne-ali meni suprotstavljene teze na sasvim dobar nacin! vidi se da zna i metodologiju,da zna materiju, i da je ulozeno vreme.

sto se vasih drugih sugestija tice, preskacem ih, jer osecam zluradost i zlonamernost, a ne konstruktivnu kriticnost. vama preporucam da misem kliknete i zaobidjete moje blogove ako su vam nezgodni za citanje, metodoloski ili kako god.


Svetlana S. Svetlana S. 13:54 31.07.2007

Re: institut, fatic, etc

Oh, samo napred u borbi protiv zloupotrebe ‘humanitarnih intervencija’!
Ne mogu da vodim konstruktivnu raspravu sa nekim ko se ne slaže sa samim sobom. Nemoguće.
Zato zaboravi da sam i bila ovde. Odoh da napišem nešto za NIN. Baš si mi dala ideju :))
PS. Vekarić – Fatić … jednostrana ti je ta priča, ali je dalja rasprava i o tome – sasvim nepotrebna.
Nego, kad ni naziv instituta ne navedeš precizno, šta je uopšte pouzdano od tvojih podataka i tumačenja.
Zdr.
Jelena Milić Jelena Milić 11:29 01.08.2007

Re: institut, fatic, etc

za naziv instituta ste u pravu. greska.

no, mi niste dali ni jedan primer gde se ja to ne slazem sa samom sobom. umesto toga sve vreme obrusavate licno, i/ili otpisete bez argumenata dalju raspravu na temu koju ste upravi vi uveli --fatic--cim vam se predoce crno bele cinjenice.

no, bilo bi zanimljivo procitati neki vas tekst na bilo koju od tema koje ste ovde povrsno nabacali.
Svetlana S. Svetlana S. 12:29 31.07.2007

.

I pozabavi se malo metodologijom. Tekst ti je konfuzan, po običaju.
kuki kuki 14:42 31.07.2007

single issue state

da, i to samo jedan, jedini i jedinstveni: VLAST!
Ako mogu da iskoriste to sto je danas utorak da bi se domogli ili ucvrstili svoju vlast ucinice to, a kako ne bi koristili tako tesku kategoriju kao sto je Kosovo.
Zarko.Petrovic Zarko.Petrovic 18:17 31.07.2007

pragmatizam ili princip i obratno

Pitanje Kosovo – Srbija je pitanje funkcionalne drzave. Kako Srbija moze da bude funkcionalna drzava ako Albanci sa Kosova ne zele tu drzavu, vec su spremni da ratuju? Srbija nema kapaciteta da Kosovo odrzi, ni vojnih, ni privrednih ni moralnih! A nema i nece imati ni priliku da pokusa da iskoristi jedan od tih kapaciteta.

U Srbiji malo ljudi prihvata cinjenicu da Evropa nece mnogo dugo jos sa nama da se zamajava. Nas kapacitet za pravljenje problema, cak u nocna – mora – verziji da radikali dodju na vlast je pozitivna nula…Ko kaze da Evropa ne moze da dozvoli rupu na Balkanu? Moze, I bojim se da hoce ako ne bude drugog izbora.

Pitanja koja ce da more Evropu u sledecih 20 godina su odnosi sa promena klime, ekonomsko zaostajanje za nekim zemljama, Rusija, Kavkaz, Iran, Afrika, imigracija. Nema tu vise mesta za Srbiju I Balkan.

I Barosova izjava nije jedina. Oli Rehn je nesto slicno rekao pre skoro mesec dana. Birajte integracije ili Kosovo. Legitiman izbor.

Ono gde se ne slazem je zasnivanje nezavisnosti na krsenju ljudskih prava! Bilo je mnogo vecih nego na Kosovu. (Abkhazija, Cecenija, Darfur) … Negde jos uvek traje…Krsenje ljudskih prava ne moze I ne sme da bude razlog za davanje jednostrane nezavistnosti teritoriji ciji je stanovnici zele, upravo zato sto se ta Pandorina kutija jako lako otvara …previse lako.

Sve mi se cini da je Zapad lud sto hoce da da nezavisnost Kosovu, a da smo mi ludi sto se toj nezavisnosti protivimo!
Atomski mrav Atomski mrav 22:09 31.07.2007

Re: pragmatizam ili princip i obratno

Recimo, Kurdi nisu dobili svoju državu, bez obzira na to šta su sve preživeli pod režimom Sadama Huseina. A i kako bi dobili državu pored Turske, članice NATO-a...
Jelena Milić Jelena Milić 12:03 02.08.2007

Re: pragmatizam ili princip i obratno

zarko,

ja sam rekla da se zalazem za medjunarodne intervecije u slucaju masovonog krsenja ljudskih prava. a ishod intervencija, nacin uredjenja pojedinih teritorija posle...su sasvim druga tema. i relativno nova. izmedju ostalog, zato kostunica i uspeva sa prolongiranjem. btw, svi vasi razlozi i argumenti sa pocetka komentara su Ok, ali je zaista tesko biti drzava pa reci eto zbog toga idite......i nije se bas cesto u praksi desavalo. nefunkcionalne drzave, a pre svega failing state, ipak, na kraju postanu subjekt sire zajednice i u tom kontekstu se problem i resava.

to sto MZ nije reagovala jos gde treba --jer je bilo teze--more things at steak--etc nije opravdanje d ane reaguje tamo gde moze! ja sam tu vrlo real politicna. ako moze i ima povoda, neka reguje. bolje ista nego nista.

evo pogledajte novu rezoluciju o darfuru. nece mozi da se nose sa problemom ilegalnog oruzija, moci ce da reaguju samo u samoodbrani...opet, mnogo vise nego nista. i bolje ikad nego nikad.

Turkmenbasi Turkmenbasi 21:04 03.08.2007

Re: pragmatizam ili princip i obratno



mozda nisam razumeo, ali vasa reakcija na press conf. M.Polta mi je izgledala kao da zasnivate argumente za nezavisnost na proslom krsenju lj.p. ?

hum.interv - ok, nije da se skroz ne slazem, jer se svako malo nadje ekipa negde koja napravi odlican deal sa nekim jakim i onda moze da radi sta hoce ...npr.ekipa iz Sudana-Kina (jaki)-Darfur (zrtva)....medjutim, evo upravo sam pricao sa jednim Etiopljaninom, covekom koji radi u UN-u poslednjih 15 godina, zavrsio Lomonosov a zivi u Kanadi, koji me ubedjuje da Darfur traje od kraja 80-tih, ali da dok nafta nije otkrivena krajem 90-tih, nikoga nije bilo briga za Darfur ... - ne znam dovoljno, da bih se sporio. Ukratko, nije da ne podrzavam hum.interv. ako nema drugih motive iza....

reci ne mozemo zajedno - idite ako hocete, nije tako tesko. Stavise mislim da je pozeljno. Npr. tako su britanci prestali da budu imperija...tako su se menjale granice u Centralnoj Aziji posle razvala SSSR, i tako ce Sev. Irska, a mozda i Skotska to isto postati. Ne vidim zasto mi to ne bismo rekli Albancima na Kosovu. Zastitite manastire, i garantujte prava manjinama i dovidjenja, prijatno ...

A, ako kazemo, "idite, jer smo vam ucinili nazao", onda pravimo crno - belu sliku u koju ni sami Albanci ne veruju. Osim toga, nas mali Balkan nije jedino problematicno podrucije na svetu, te, iako "ucinili smo vam nazao" mozda i moze da bude tako clear - cut kod nas, u drugim mestima ne moze, a napravimo prokleti presedan koji posle, po principu spojenih sudova, kosta neki drugi narod(e), na nekom drugom kraju planete oko 100-200.000 zrtava.

drzave "fail" iz raznih razloga...negde je u pitanju konflikt koji se resi, a negde se protegne unedogled...Afghanistan je "failed state" od kako je otkriven, Tajikistan, s druge strane se posle "failed state" faze sada krece krupnim koracima napred...negde se resi u sirem kontekstu a negde se protegne unedogled...e, da toga ne bi bilo kod nas imamo sansu da sami resimoproblem, vrlo pragmaticno.

Drzimo se pragmaticno principa koji postoje...

Atomski mrav Atomski mrav 22:07 31.07.2007

NATO i humanitarne intervencije

Preporuka za tekst.

Stičem utisak, možda je za to kriv stil pisanja, da smatraš (rekli smo, nema persiranja :)) kako je NATO nešto što je iznad EU. Da li je to tačno i ako jeste - zašto?

Kad razmišljam o učlanjenju u NATO, razmišljam o hipotetičkoj situaciji - teroristi drže dvadesetak državljana Srbije, civila, preti da će ih pobiti ako srpska vlada ne povuče svoje trupe (u sastavu NATO) sa te i te teritorije...

Problem je ako takozvane humanitarne intervencije u svojoj suštini nisu humanitarne. Irak, na primer. Da je stvarni cilj Pustinjske oluje 2 bio svrgavanje režima Sadama Huseina i oslobađanje zemlje od diktature, zašto ona čitava šarada sa oružjem za masovno uništenje koje nigde nije pronađeno? Zašto NATO nije oslobodio Irak Sadamove diktature još za vreme prve Pustinjske oluje? Da ne pišem o tome kako su SAD podržavale taj isti režim tokom iračko - iranskog rata. Tako da je taj "humanitarni" karakter vojnih intervencija koje nisu pod patronatom UN vrlo diskutabilne.

Pozdrav.
Jelena Milić Jelena Milić 12:15 02.08.2007

Re: NATO i humanitarne intervencije

atmski,

pre svega ne idealizuj UN :))

kao sto sam i svetlani s rekla, i lekovi se zloupotrebljavaju, pa se niko ne zalaze da se oni ukinu, vec se bori protiv zloupotrebe.


zarku sam , mislim, odgovrila parorp nereagovanja i na drugim mestim gde je bilo krsenja ljudskih prava...svet nije idealan. ja sam pragmaticna. podrzavam da se raguje makar tamo gde se moze i gde se stekne konsenzus, ako vec ne moze svugde i uvek. bolje sita nego nista.

da nato je nesto drugo. big time u odnosu na eu. geografski mnogo nesputaniji.

budu li australija, japan, novi zeland npr usle u nato, nato ce, cak ce to i aleksejev shvatiti, biti pre svega politicki savez liberalnih demokratija. globalni.
Atomski mrav Atomski mrav 13:59 02.08.2007

Re: NATO i humanitarne intervencije

Meni se čini, Jelena, da ti idealizuješ NATO :) No, složiću se da su odnosi u tom vojnom savezu (da, vojnom) ipak "čistiji" nego u EU, a UN da ne spominjemo. Ali ipak ne verujem da su njihove akcije vođene humanitarnim razlozima. I ne smatraš, recimo, Tursku liberalnom demokratijom?
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 03:30 01.08.2007

Dijalog

Jeste, zaista je najstrasniji taj nedostatak sistematskog konstruktivnog civilizovanog dijaloga izmedju razlicitih politickih opcija kod nas. Mislim da to dolazi iz nepostojanja planskih i programskih inicijativa koje bi mogle biti diskutovane i modifikovane kroz dijalog sa javnoscu i drugim politickim strujama. Da toga ima politicki horizont bi se prosirio i ne bi dosli u situaciju da smo single issue state.

Nas najveci problem u smislu politicke (ne)kulture, upravo i jeste sto se medjusobno ne uvazavamo i ne podnosimo i nemamo dovoljno pameti da shvatima da ako zapnemo zajedno sa svojih suprostavljenih pozicija sa zeljom da nesuglasice resimo na konstruktivan nacin stizemo mnogo dalje nego konfrontacijom koja je sama sebi i pocetak i kraj.Tako se zavadjene strane zalepe za najemotivniju temu koja ih razdvaja ( Sloba, Hag, Privatizacija,Kosovo) i ostre rogove svojom tvrdoglavoscu i nepopustljivoscu, glumeci alfa muzjake pred uspaljenim glasackim telom i verujuci da bi bilo kakav kompromis bio vidjen kao popustanje i slabost. I otuda se sve vaznije teme kao ove navedene gore razvlace godinama i Srbija se tesko pomera dalje od njih postajuci mozda ne single ali ne vise od few issues state.
Jelena Milić Jelena Milić 12:07 01.08.2007

to dragan-emotivna tema ili stvar principa

donekle se slazem sa vasom ocenom. nije u pitanju samo dijalog sa drugom stranom ovde u srbiji, vec pre svega odnos i prema jos nekim pitanjima koja ce srbiju, ne budemo li ih otovrili zadesiti ko "dogadjanje naroda".

no, imam ogradu kada je pitanju vasa definicija emotivinih tema. za mene je pitanje haga--pitanje odnosa prema zlocinu--principijelno pitanje i zaista ne mogu da vidim ako bi o nekim drugim temama mogla da debatujem sa nekim ko negira zlocin, vredja zrtve, odbija suoacavanje i pokusaje da se zlocinci privedu pravdi.

to nas, u stvari, dovodi do problema definicije demokratije u 21 veku. da li su u pitanju samo izborni procesi, ili i nesto--sadrzinski--vise. ja sam pristalica druge percepcije.

u tom smislu je za mene fraza "da se cuje i druga strana" vrlo cesto problematicna. negatorima holokausta i slicnim ne bih dala poyziciju druge LEGITIMNE strane. ne.

no, da li privatizacija treba da ide ovako ili onako...to da...uvek. big time.
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 15:55 01.08.2007

Re: to dragan-emotivna tema ili stvar principa

Potpuno ste u pravu, mislim da se razumemo. To sve jesu principijalna definisuca pitanja. Ono sto hocu da kazem je da kada se pojave razlicita misljenja o jednom pitanju ceo se 'diskurs' ekspresno seli iz polja realpolitike u atmosferu Hristove poslednje vecere. Ne radi se vise o planu i programu nego o veri i neveri.

Naprimer ako pogledate sukobljavanje oko Kosova: da li se u javnosti od strane zastupnika bilo koje strane barata ozbiljnim analizama sta bi nepromenjen status a sta podela ili nezavisnost Kosova doneli Srbiji : u smislu smanjenja/povecanja ekonomije i materijalne dobrobiti za gradjane Srbije, strukture povecanog/smanjenog budzeta, jacanja / slabljenja medjunarodne pozicije Srbije, geopolitickog znacaja, administrativnih sluzbi, gradjanskih prava, perspektivi u narednih 20-30 godina,mogucem efektu na Vojvodinu , Sandzak etc. Naravno da ne, nego se celo pitanje - i to podjednako sa svih suprostavljenih snaga - definise kroz kategorije dobrih i losih: Srba i izdajnika ( ekstremisti), Srba i defetista(desni), oni koji misle za dobrobit nase male zajednice i oni koji to ne rade (centar i levi).

Kada bi se za svako moguce resenje na papir stavilo + za sve potencijalno dobro sto bi donelo Srniji i - za sve potencijalno lose, e onda bi smo bili u situaciji da realno sagledamo problem i vidimo resenje.

Iz meni ne potpuno jasnih razloga nasi politicari i javnost ostaju na iracionalno emotivnom nivou, cak i kod resavanja ovih najvaznijih & principijelnih pitanja umesto da resenja potraze u racionalnom i realnom svetlu.
Jelena Milić Jelena Milić 11:32 02.08.2007

zasto se ostaje na iracionalno-emotivnom

meni je razlog za to sasvim jasan. zato sto ni jedna ni druga ni treca strana, sa casnim izuzetcima, ne prate desavanja, struku, trendove...i nemaju jednostavno druge argumente, ali imaju muda i obraz da se drze u javnom zivotu. izmedju ostalog zato sto ni konkurencije nesto nema.

u tom smislu mene i plasi sto vidim da dolazi novi talas konzevativaca, elokventnih, radinih i pismenih, a mi za njih odgovor nemamo. oni u svojim tekstovima i debatama ne idu ni iracionalno ni emotivno, vec surovo realno i vrlo pragmaticno. i sa dosta informacija.
Tarkovski Tarkovski 03:57 01.08.2007

Re:

Ja mislim da je autor na pravom putu u kritici metoda leve radikalne opcije olicene u LDP-u i pristalicama.

Ali i vlasti. Kako u biznis svetu tako i u politici brzo se zaobravi da prioriteti ne znace da su ono jedino sto se radi.

Mislim da su Zarkovic i ostali elokvento pisali vec o tome:
http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=35763

Ovaj put ipak samo nesto o toj "opozciji". Malo sigurno karikirano ali kao da se samo cuje:
Kostunice, ubije se! Voja je organizovao ubistvo Zorana! Kosovo bi da damo budzasto! Nije bitan narod Srbije! Sve je isto, cak i gore, jer je Voja prikriveni jos gori od Milosevica. DS se prodala! Slusajmo sta EU i Washington pricaju a ne nas narod iz neke ne-urbane provincije!

Sve su to neke stvari na koje normalni zdravo razmisljajuci se ne pale ali je dosoljavanje da bi se neki zajapureni glasaci stimulisali... Kakve od toga dobra ima Srbija je jasno.

Ne ulazeci sire pogledajmo ovaj blog...
Ja mislim da od SRS pa ovih na vlasti, svi oni uzivaju sa svakom novim blogom na B92 od Queeria, Srbljanovic, Kusovca, Miletic, ... i zasoljavanja i skracivanja glave od chete klimogavih partijaca LDP koji se po duznosti i osamucen svojim stavovima... Sve ono po: ne pada sneg da pokrije breg...

Zalosno je jer zdrava opozcija sa te leve strane koja ima stvarnu ljubav prema svojoj zemlji i narodu moze mnogo da pomogne. Ali zato mislim da je potrebno jedno drugacije rukovodstvo ili jedan jasan pozitivni zaokret.
Jelena Milić Jelena Milić 11:59 01.08.2007

to tarkovski

vasa i moja precepcija progresivne opozicije se drasticno razlikuje. mislim da vam ni ovako "malo karikirana" slika, kako ste je predtavlili ne sluzi na cast. u svakom slucaju, ubija mogucnost za daljnju debatu. moj odnos je takav da ja zelim/navijam/smatram da bi bilo dobro, da ta i takva opozicija prosiri ili ponegde promeni domen delovanja. sa polaznim principima iste nemam ikavih problema i u vecini stvari se slazem.

Tarkovski Tarkovski 13:31 01.08.2007

Re: to tarkovski

Jelena Milić
vasa i moja precepcija progresivne opozicije se drasticno razlikuje.


Nisam vas citao ovde ranije niti vas znam a sada kada pogledah neke clanke vidim da mozete da se nadjete u mojoj predjasnoj grupi gore. Verovatno ste videli da grupa u kojoj ste i navijate ide u pogresnom smeru pa sada naknadna pamet nije na odmet.

Inace, mislm da je ispod casti jedino to sto vi neciju cast pominjete.

/NRN
Jelena Milić Jelena Milić 10:29 01.08.2007

FT-EU ili Kosovo

http://www.blic.co.yu/politika.php?id=9562
adam weisphaut adam weisphaut 13:15 01.08.2007

Da oni spinuju svoju opciju

-Antonić i Vukadinović, sistematski spinuju svoju opciju

Da, oni spinuju svoju opciju, ali ne kao posledica toga sto nema ko da im suprostavi svoju rec, vec kao posledica cinjenice da dobijaju ogroman prostor u medijima. Osim sto su na RTS-u dobili status sveznajucih mudraca koji saopstavaju svoju istinu vaskolikom srpstvu ovaj dvojac ima svoju kolumnu u Politici (insistiram na Politici jer NIN ima izuzetno ogranmicen auditorijum kao i bilo koji nedeljnik u Srbiji). Nemojmo da previdjamo cinjenicu da je upravo sa dolaskom Smajlovicke na poziciji urednice i formranjem novog bogougodnog UO ovaj dvojac dobio ogroman prostor za spinovanje. Dakle njihovo sistematsko delovanje nije pitanje dobre volje, nego dolazi sa pozamasnom materijalnom nagradom. Naravo, znam da je Politika uvek bila prorezimski list. Ali uporedimo kolumne u Politici posle 5.10. videcemo da je postojala simterija. Ivan Torov je bio predstavnik leve opcije, dok je Ljubodrag Stojadinovic zastupao desnu. Sa dolaskom Smajlovicke dolazi do transformacije, Torov odlazi, dolaze ova dvojica, Stojadinovic kao evidentno nedovoljno patriotski orijentisan pocinje da pise o bezbednosnim temema, a radi lazne simetrija dovodi se nemusti Zarkovic, za koga kada citam njegove tekstove sam u iskrenoj nedoumici da li nastupa kao licni PR Miroslava Miskovica. Poenta da nije istina da je glavni problem neaktivnost "gradjanskog fronta" Problem je u sistematskom podjarmljivanju srpskih medija od konzervativnih politicih snaga uz svesrdnu tajkunsku pomoc, o sastancima sa galvnim urednicima i ucenjivanju pretnjama o prestnku oglasavanja.kod "nedisciplinovanih" medija
Tarkovski Tarkovski 13:37 01.08.2007

Re: Da oni spinuju svoju opciju

Kada je prostor u medijima u pitanju pogledajte blog b92 ili ceo b92 pa cete videti ko dobija kakav prostor na web-u a znamo da se ipak krece sve od papira prema web-u. Inace ako ste oko 5% da li mislite da treba da bude 50%: 50% zastupljenost. Drugi je problem sto autori - kako navedoh gore - sami sebe ruse bezidejnoscu, nekoopertivnoscu, ideologiziranjem, iskljucivoscu i svadjalastvom.
adam weisphaut adam weisphaut 14:15 01.08.2007

Re: Da oni spinuju svoju opciju

Ajde molim te Tarkovski, ti stvarno uzimas blog za primer? U Srbiji 15?% stanovnista ima pristup internetu, od toga vecine preko dial up. Pa kada uzmemo da oni koji mahom pristupaju su mahom mladi i tinajdzeri, populacija koja je najmanje zainteresovana za Politiku, pa oduzmes one koje su na RTS-u, Press-u, Poltici dobijes kolika je realna moc bloga. Sto se tice B92 kao trece plasirane tv stanice, pade knjiga na jedno slovo, a na suprotnoj strani RTS kao najgledanija(dakle drzvno, javno dobro kidnapovano od strane nelegalno dovedenog direktora u partijsku svojinu ), Pink na kome Zelko debelo pazi da nikom ne stane na zulj , ostalo nije vredno pomena. Od 6 najcitanijih dnevnih novina samo Blic nije patriotski orijentisan. Danas ima .zanemarljiv tiraz, Vreme takodje doduse ima veliku tezinu u srpskom medijskom prostoru ali vec pomenuti nemusti glodur o cijem delovanju da otupi njegovu kriticku ostricu govori nedavni primer sa Misom Vasicem i toliko. O cemu mi onda pricamo?
Tarkovski Tarkovski 22:44 01.08.2007

Re: Da oni spinuju svoju opciju

Ja uzimam web za primer jer to mogu da vidim licno i tu je trend porasta citanosti.

Ako je u stampi manja zastupjnost od 3-5% onda mozete da se bunite. Ne znam tacno ali ako je tako onda mozete da se bunite pa i pokrenete svoj listove.

Ako citamo vesti sa najzastupljenijeg sajta a i blogove sa istog - jedino tu mogu da vidim diskriminaciju da tih navodinih 5% ovde vise izgleda kao 55% po autorima i tendecioznosti prema jednoj strani. Sve mi se cini da bas zbog toga koliko i kako pisu taj procenat sve vise gravitira ka 0.55% za glasanje.

bladerunner bladerunner 23:05 01.08.2007

Jelena

imate moju preporuku. Ovo je jedini text koji me naterao da se javim u poslednje vreme.Sve price su vec ispricane , neciji rezultati su vidljivi svidjalo se to nekom ili ne a neciji bas i nisu. U mnogim stavovima se ne slazemo ali za postovanje je to sto ste mogli da se uzdignete i napravite kriticki osvrt sto se tice vase opcije. Bilo je krajnje vreme da neko zapocne ovu temu jer rezultati su tu. Da je opozicija dobra ne bi imali situaciju koju imamo danas i to je to, tu je kraj price.
adam weisphaut adam weisphaut 23:56 01.08.2007

Re: Da oni spinuju svoju opciju

Naravno da posecenost blogu raste zato sto je gradjanska opcija izopstena iz mainstream medija,. ovako ste nas sve sveli na jedan geto gde mozete da nas nadzirete lol. Ako hocete da razgovaramo ozbiljno postavite stvari ozbiljno, jeste da imate umetnici nick ali umetnost trazi i odredjenu disciplinu misli. Tako sto uzimate jedan primer, vadite ga van koneksta i na njemu gradite svoju konstrukciju vas priblizava jednom drugom reditelju koji je na celu UO lista o kome sam piso.
Sto se tice procentaze, vi biste kao Sajlok da svako dobije svoje parce mesa. Ja jesm pricao o zastupljenosti u medijima ali ideoloskoj ne stranackoj i ukazivao konkretne primere. Argumentovano sam govorio o tome kako jedna politicka opcija zloupotrebljava drzavne resurs dakle javni servis i vlasnicki udeo u medijskim kucama za svoje promovisanje, posto niste nista rekli povodom toga da slucajno ne odobravate takvu praksu. Kad smo kod zastupljenosti u procentima bilo bi intersantno videti kolika je zastupljenost DSS-a u medijima s obzirom da je prema poslednjim istrazivanjima njihoiva podrska oko 10% .
A sto se tice procenta od 0,55% verujem vam da biste zarko voleli da je tako ali na vasu veliku zalost kloiko vidim stvari idu u suprotnom pravcu. Ako vam smeta orijentacija koja vlada na ovom blogu, koliko ja znam prisustvo na njemu nije obavezno pa mozete otici do Press-a, RTS-a , Politike. Sigurno cete tamo naci puno istomsljenika u krajnjoj liniji pogledajte koji film od Tarkovskog da ne ispadne da ste ga birali samo zato jer je
Rus/pravoslvac.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 01:06 02.08.2007

Re: Jelena


I od mene preporuka za tekst, na zalost - potpuno su se obistinila moja predvidjanja da ce LDP odvesti opoziciju na stranputicu i skroz je marginalizovati. LDP je bez ispravnih stavova, bez ideje i vizije.

Najveca steta i greska je zapravo ujedinjenje LDP i GSS. Stavljanje kompletne opozicije u Srbiji pod kontrolu jednog nesposobnopg i neinteligentnog klinca kao sto je Cedomir Jovanovic, koji je uz to i autokrata, rezultiralo je ovakvim krahom opozicije.

GSS je trebao da bude odstupnica opozicionim snagama, posle fijaska LDP koalicije na izborima. Na zalost, Gospodja Vesna Pesic koja je jedina u LDP koaliciji imala ispravne stavove po pitanju Kosova, koja je trebala i jedina zaista mogla da nasledi Djindjica, ovim ujedinjenjem je drasticno izgubila politicki identitet. Posto je LDP opcija potpuno propala, opozicija je mogla naci utociste kod G-dje Pesic u GSS, koji je imao dugogodisnju reputaciju i ugled.

Ovako, opoziciono nastrojeni vise nemaju kuda, opozicija je potpuno obezglavljena i demoralisana, bez perspektive da se skoro oporavi, zahvaljujuci jednom bezobrznom i nadobudnom, na pare alavom klincu - obicnom saradniku DB-a. Pa gde on moze da vodi kompletnu opoziciju u Srbiji, on ne zna ni da govori kako treba - kamoli da napise nesto. On nikad nista nije napisao, ne samo kao dramaturg - vec i kao politicar.

Strasno, potpuno beznadje..... Bio sam opozicionar 20 godina, najverovatnije cu odustati i prestati da se borim...
bladerunner bladerunner 09:01 02.08.2007

Re: Jelena

Problem što se tiče opozicije u Srbiji, ako uopšte možemo da govorimo o ozbiljnoj opoziciji je taj što nije dobila moj glas. A ja sam protiv vladajuće koalicije. Radim na takvom mestu ( sa ljudima iz baš te koalicije) da se svaki dan pitam prvo da li da plačem ili da se smejem a onda da li da odem u policiju ili u inspekciju rada, u neke novine ili da izadjem na neku TV toliki pritisak trpim i toliko sam se nebuloza i nevaspitanja i svega i svačega nagledala.
I i pored takve moje situacije ja nisam za opoziciju koju danas imamo.
Šta mislite koliko ima takvih ljudi koji nisu za vladajuću koaliciju a niste ih ubedili? Mene niste ubedili i za moj glas se niste izborili a mogli bi za tren oka. Međutim nešto očigledno nedostaje. Ako mislite da se ne treba boriti za makar i jedan glas i za jednog "neopredeljenog" vi onda niste ozbiljni niti profesionalni. Ako težite tome da imate samo "elitu" opet ste neozbiljni i neprofesionalni. Jer ovo je ipak zemlja seljaka na brdovitom Balkanu. Šta vi mislite privatno o narodu to je vaša stvar ali morate da pridobijete biračko telo.
Što se tiče g-đe Vesne Pešić ne mogu da opišem rečima razočarenje posle emisije na Pinku kod one sirote Simonide Kažić . Žena je histerisala, vrtela se na stolici, trzala, mahala, vikala da bi u jednom trenutku histerično povikala svom sagovorniku a gostu u studiju --ćutite, ćutite -- kao da razgovara sa svojim mužem u kući pretpostavljam (?) ili na odboru svoje stranke sa svojim ljudima. A onda g-đa Sanda Rašković Ivić koja je isto tako bila jedan od učesnika u emsiji --op jedna lekcija o tome kako dame sede, razgovaraju , kojim tonom , onda -- jedna lekcija o lepom ponašanju, onda -- jedna lekcija iz istorije , pa jedna lekcija o ljudskim pravima, pa jedna lekcija o geopolitici i sve to potpuno smireno , kulturno , argumentovano , mislim da joj se ton glasa, puls i pritisak nisu podigli ni za malo. Posle toga opet sledi Vesna Pešić koja se brani sa ---ali ja nisam, ali ja ne...ali ja ovo ...ali ja htela da kažem ono. Pa zašto nisi rekla imala si svojih 5 minuta?
Mislim baš je bilo bljak.
Juče sam razgovarala sa više kolega da vidim šta misle i kako se osećaju u vezi situacije na poslu i svi su me podržali verbalno i tiho u strahu ali niko nije spreman da bilo šta preduzme. Jedan kolega mi je rekao -- obećaj mi ako izgubiš posao da ćeš da rađaš decu. Pa valjda hoću, nisam sigurna .
Kad se nateram da izdržim da slušam Čedu J. vidim da čovek i ne zbori loše . Ali to je kad se nateram da ga saslušam.
adam weisphaut adam weisphaut 10:25 02.08.2007

Re: Jelena

Bojane aka LBSL, bi li objasno i nama smrtnicima kako to da ti se grandiozna ideja da je LDP opcija propala, javila tek posto si iz iste izopsten. Postajes blago dosadan sa tvojim Kalimero komentarima, kao da si u proslom zivotu bio profesionalna narikaca .
zana zana 10:40 02.08.2007

Bladerunner,


Ta emisija na tv-u gde su ucestvovale Vesna i Sanda nije o baletu, nego politicka rasprava, a nije ni svaka zena koja blazirano sedi i prica napamet naucene floskule dama, uostalom ta dama Sanda Sandzakovic je u svom krznenenom kaputu za Novu Godinu skakutala uz Cecu i Velju na Trgu, gde se je poprilicno diskvalifikovala iz kategorije " dama "
Jelena Milić Jelena Milić 11:09 02.08.2007

da je opozicija dobra....

slazem se sa vama da je potrebno imati i kritican ( konstruktivan, naravno, bar se ja trudim da takav bude, bez obzira sto ponekad prodjem ko bos po trnju) osvrt i na ucinke nase opcije.

da je opozicija dobra, ne bi smo imali situaciju koju danas imamo, kazete. u se vec ne slazem skroz sa vama. mnoge su okolnosti u i gri. i tranzicija, i ratno nasledje, i promene na geopolitickoj akrti sveta, ne moze na sve to uticati samo opozicija....inace je tesko biti mala opoziciona grupa kad su na vlasti velike koalicije. a ova nasa se solidno ucvrscuje.

no, to mora samo da bude dodatan podstrek i izazov, da se nadju teme, nise, i da se pre svega generisu ljudi, koji ce moci sa nasih liberalnih pozicija da ih strucno i politicki mudro brane u javnosti. slazem se da i rezltata bas nema mnogo, bez obzira i na sve objektivno teske okolnosti.

mene plase i subjektivni propusti. kao najveci vidim otklon od nudjenja ruke konstruktivnoj saradnji sa DS koji je LDP, bar se meni tako ucinilo, imao jednog momenta jos tokom formiranja vlade...mislim da je otklon pre uzrokovan nekim personalnim istupima u LDP i oko jega nego icim u DS.

da se ne zavaravamo, novi izbori--kao alternativa vladi sa DSS--ne bi doneli nista sustinski novo, zbog cega bi bilo vredno i dalje imati zemlju bez skoro i jedne legitimne institucije

Jelena Milić Jelena Milić 11:19 02.08.2007

Re: Bladerunner

amen
Jelena Milić Jelena Milić 11:28 02.08.2007

Re: Bladerunner

ovoaj amen komentar se odnosio na to da li je SRI dama ili nije.

sto se mene tice NE. a ni dobar politicar. za razliku od VP.
Jelena Milić Jelena Milić 11:28 02.08.2007

Re: Bladerunner

ovoaj amen komentar se odnosio na to da li je SRI dama ili nije.

sto se mene tice NE. a ni dobar politicar. za razliku od VP.
bladerunner bladerunner 11:30 02.08.2007

Opozicija

mi smo na istoj strani i moja kritika je trebalo da bude konstruktivna. Očigledno je da treba promeniti metode rada. I Vesna Pešić je verovatno tada ok govorila ali od načina na koji je govorila ja nisam uopšte čula sadržinu govora. O tome se radi. Kao što rekoh i ČJ mudro zbori ali zbog načina na koji zbori meni je naporan za slušanje. Dok Sanda nije trošila vreme na razračunavanje nego na plasiranje odredjene poruke javnosti i to je to. Znači promeniti način rada i pristup glasačkom telu. Isto tako ne bi bilo dobro, šta više bilo bi opasno da se opozicija ovako slaba kakva je još više deli a ima indicija i za tako nešto a sve iz lične sujete ili koristi ili čega već . Kod nas nikad ljudi nisu bili u stanju da se izdignu iznad nekih ličnih pobuda i potreba i sujete i da rade u korist naroda u korist zajednice.

Jelena Milić Jelena Milić 11:34 02.08.2007

Re: Da oni spinuju svoju opciju

adame, linija manjeg otpora.

vesna pesic, presavije tabak pa odogovri u politici. otovri debatu. uzme prostor.

ko samardzic u danasu.

samo ih je malo. i neredovni su.
adam weisphaut adam weisphaut 11:56 02.08.2007

Re: Da oni spinuju svoju opciju

Tacno Jelena, ali VP nece da dobija 1800e mesecno od Politike za svoje tekstove (da budem zloban ni apanazu iz Telekoma). Osim toga zasto Politika kao medij u delimicno drzavnom vlasnistvu ne dovede i nekog drugog referentnijeg kolumnistu. Nemaju ova dvojica tapiju na poltocke analize. Zasto npr.ne bi Vladimir Goati kao neosporni autoritet ne bi imao kolumnu.?
zana zana 11:58 02.08.2007

Bladerunner,


kada sednes da gledas politicku emisiju moras dobroooo da se nabazdaris: da osiguras nerve. Mene licno upravo najvise onespokojava taj kvazi hriscanski mir kojim odise desna Srbija, jer to znaci da su cvrsto ubedjeni u svoje pozicije, pa i Sanda Sandzakovic isto, lako je njoj mirom odisati i kosu zabacivati, Kostunicu grliti i Kosovo ljubiti.
hehe
zana zana 12:04 02.08.2007

Hvala


za amen, jes vala tako!
bladerunner bladerunner 12:10 02.08.2007

Re: Bladerunner,

dobra ti je ova : )))))))))))))))
ruse kose i 'aljina na žirafe...
Jelena Milić Jelena Milić 12:11 02.08.2007

bojane

ne slazem se sa vama u gro stvari oko ocene i procene i gss i cedomira jovanovica.

kazete, npr, nije sposoban da ista napise. ne ulazim u to. poenta mog blog ai nije u tome da li i sta moze da napise sam lider stranke, on ima najcesce drugu ulogu, i sto ser mene tice CJ ju je pre svega tokom izborne kampanje odigrao sjajno.

poenta je zasto nema drugog esalona, treceg esalona....tu se mozda mozemo donekle samo sloziti da li postoje i nedopustivi unutranji razlozi zasto je situacija takva. no, ja ipak mislim da su objektivne okolnosti dosta teske i da tome doprinose.

takodje, ne vidim da je LDP potpuno propao, oovo kazem kao neko ko stvari posmatra i spolja. sto, naravno, ne znaci da se ne moze ocekivati i nadati da se radi vise, pre svega na vise frontova. no i za to treba vreme. i trebaju ljudski resursi. i treba ubedjenje. mnogi resursi u nas zauzimaju lagodnije pozicije i to je jos jedna od objektivnih prepreka sa kojima se opcija suocava--konformizam kao manir.

Bojan Zdravic Bojan Zdravic 15:28 02.08.2007

Re: adam weisphaut


Tebi naravno nista necu objasniti o LDP grandioznoj ideji, jer si kao prvo bezobrazan. Drugo, lazes da sam izopsten iz LDP-a. Iz LDP-a sam sam otisao, imam dosta svedoka, imam i e-mail kopije koje sam poslao CJ odmah posle izbora - kada sam napustao LDP, sa zahtevom o ispisivanju iz stranke.

Ne znam ni jednu osobu sa imenom adam weisphaut. Ako ti je to nik izvoli predstavi se pa da nastavimo diskusiju po ovom pitanju, jer ovo sto ti pocinjes su stvari koje se ticu moje licnosti. Jednostavno, ne mozes inkognito da me klevetas, svodi se na to da me provociras. Ili jednostavno prestani da lazes, bezobrazni balavce.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 16:03 02.08.2007

Re: bojane


poenta je zasto nema drugog esalona, treceg esalona

Nema ih jer je program opozicije pogresan, jednostavno ljudi hoce kompletan i zreo opozicioni program. Ne moze se sa pogresnim programom ici medju ljude i traziti podrska. Jednostavno ljudi ga nece, zato nece ni glasati za taj nekvalitetan i pogresan program - odnosno za opoziciju. Ako je program los, odgovoran je onaj ko ga je pravio. Ne moze biti politicar dobar - ako pravi lose i pogresne programe.

takodje, ne vidim da je LDP potpuno propao

Naravno, ne moramo se sloziti u misljenju, svako ima pravo na svoj stav, idu lokalni izbori, oni ce dati odgovor na to...Nek prodju izbori, Boze zdravlja, pricacemo onda o opoziciji, da li je treba reorganizovati - ili treba organizovati jednu potpuno novu, PRAVU opoziciju.
adam weisphaut adam weisphaut 16:10 02.08.2007

Re: adam weisphaut

Pa jedini razlog zasto si napustio anonimnost nicka je sto si provaljen kao LBSL i tada si negirao da si to ti. Drugim recima poslednji si koji bi zbog toga trebalo da se buni.Da verujem tio sve su te moljakali, ali ti si principijalno rekao ne. A sto se tice tog "balavce", oprastam ti zbog emocionalne rastresenosti.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 17:40 02.08.2007

Re: adam weisphaut


Ma da, vidi se kod tebe prava provokatorska LDP-DB skola Drage Kovacevica, Ministri RSK, Knindze, kozni mantili na 35 C u hladu. Ajde pali decko, i nemoj da mi se obracas vise ovde na blogu
adam weisphaut adam weisphaut 18:59 02.08.2007

Re: adam weisphaut

Mislis prate te DB, Knoindze, kozni mantili.... Cista paranoja, Bojane, cista
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 20:48 02.08.2007

Re: adam weisphaut


Sta ja mislim to je moj problem - ne tvoj, nadam se da si razumeo, da sa tobom ne zelim da komuniciram
adam weisphaut adam weisphaut 20:58 02.08.2007

Re: adam weisphaut

Kad to iznosis u vezi moje malenkosti na blogu, to postaje i moj. I da vidm sve prestajes sa komunikacijom ali nikako da stanes...
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 21:38 02.08.2007

Re: adam weisphaut


Ma ne, ja sam postavio post na ovom blogu, na koji si se nadovezao lazima i klevetama vezanim za mene, plus si bio bezobrazan, zato ne zelim da komuniciram sa tobom.

Evo stao sam - sa tobom za uvek, i reci onom tvom kulovu u kaljavim simikama da mi ne salje vise provokatore ovde po blogu...


adam weisphaut adam weisphaut 21:52 02.08.2007

Re: adam weisphaut

Paranoja, Bojane, cista paranoja...
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 22:31 02.08.2007

Re: adam weisphaut


Ma kakva tvoja paranoja, vrlo sam nasmejan i bezbrizan, evo ti pa citaj sta si napisao

Bojane aka LBSL, bi li objasno i nama smrtnicima kako to da ti se grandiozna ideja da je LDP opcija propala, javila tek posto si iz iste izopsten. Postajes blago dosadan sa tvojim Kalimero komentarima, kao da si u proslom zivotu bio profesionalna narikaca


precenjujes se decko, tripujes da si neka elita, u stvari su lazljiva i bezobrazna kulovcina.
adam weisphaut adam weisphaut 22:49 02.08.2007

Re: adam weisphaut

Bojane zbunio si se, paranoja je tvoja. Vidim da prilicno dosledno ne komuniciras sa mnom., Kad smo kod lazjivosti ko je negirao da je Bojan Zdravic dok se jos predstavljao kao LBSL kada je javno prozvan ja ili ti? A secas se dobro ko te je i zasto prozvao. Nije meni to morao da sapne niti Drago, niti knindze, niti bilo ko drugi ,svako ko je pratio blog je imao priliku da vidi. Sve u svemu jadno i paranoicno Bojane.
Tarkovski Tarkovski 01:05 03.08.2007

Re: Da oni spinuju svoju opciju

Adam Illuminati W. kao svaki dobar LDP parijcik -- hiljadu reci ce da sruci a malo sta ce da kaze; sve u cilju da bujicom reci otera odavde pa onda cak i eksplicitno to preporucuje. Ja bih tebi preporucio da uradis kako ti je volja a i za sebe zadrzavam to pravo.

Sto se tice vase partijske opcije sa ovim rukovdstvom ne vidim vam buducnost. Jednostavno nema neke trakcije. Zalazuci sa za negativne stvari sami su pokazali narodu gde su:
Dole Ustav!
Da se ne formira reformska vlada!
Sto vide kocimo vladu!
Sve sto kaze i uradi Kostunica i Tadic i Dinkic je pogresno!
Neki ljudi sa idejama iz te opcije koji su realisti kao recimo Svilanovic bi verovatno mogli da vam pomognu ali ne verujem ni on da ce da se uhvati za suvu granu kada ima vise lukrativne opcije; jos i vise zajapureni ideopoklonici MTV / LDP sekte i protivnci svega ne-urbanog bi pristali na neku zdravo razumsku varijantu.

Ja LDP-ovce i slicne mogu da vidim samo kao jedan zajuperni deo DS bez stvarnog uticaja ili sektu koja ce ubrzo da izumre kao Illuminati.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 01:14 03.08.2007

Re: adam weisphaut


Ma ti si Vaseljena (Boban) u stvari, odnosno svi ste vi iz LDP-a isti, jer sve radite sinhronizovano. Vase zlo i primitivizam vas je i oterao u blogovsku izolaciju - zoksterov blog tzv. Kulovija LDP Blog da kacite slicice tamo i izivljavate se na zivotinjama. Dobicete svojih 1.5% na izborima, onda ce vam mozda biti jasno ponesto. Najgore je sto ste oterali celu opoziciju Srbije sa vama na margine i u geto.

Komunikacija sa vama iz LDP-a me nevidjeno zaglupjuje i smara. Ovime javno i definitivno obustavljam svaku komunikaciju sa clanovima LDP-a.
Jelena Milić Jelena Milić 09:49 03.08.2007

to adam i bojan

jedan od razloga zasto je sanje u srbiji ovakvo kakvo jeste je i ovo vase prepucavanje. nekonstruktivno, licno, jadno.

meni je indikator da mozda nemate resurse za ozbiljnije debate o ozbiljnijim temama na ozbiljniji nacin.

zaista me ne zanimaju pojedinacna iskustva i odnosi. moj blog nece postati od traca do istine i obratno. niti lov na nikove.

molim vas da se ili drzite teme pojedinog posta ili da se uzdrzite od komentarisanja ovde.



Jelena Milić Jelena Milić 09:55 03.08.2007

to tarkovski -2

vise puta ste vec ponovili iste ocene. nista novo. point made. za nekog koga smatrate da je bez znacaja, pa...posvetiste mu suvise vremena i prostora objasnjavajuci taj beznacaj. dokle?

pokusajte molim vad da se ukljucite u rasprave o temi pojedinih posotva ili da se obuzdate.

Bojan Zdravic Bojan Zdravic 14:39 03.08.2007

Re: to adam i bojan


Jelena, izvini molim te za ova ogavna prepucavanja sa AW - potpuno si u pravu, ali nazalost bio sam primoran na to. Ja sam vodio diskusiju o temi koju si postavila, na sta se on nadovezao napadima i lazima o mojoj licnost i mom identitetu, sto je potpuno van teme koju si postavila.

To zaista nije prvi put, oni to rade sinhronizovano mesecima protiv mene (BS, Drago, kapi, adam...) jednostavno ne dozvoljavam da me iko kleveta.

Hvala ti na diskusiji, mislim da sam dao znacajan doprinos - dao sam svoj licni stav koji je i originalan, ne tvrdim da je jedini pravi i ispravan, ali moj je, I am my own. Oduvek sam govorio samo svoje misli - ne tudje, pa svidelo se to ljudima ili ne. Misljenja sam da govorim istinu, sto ne mora da znaci da je i tacno!!!

Pozdrav
Bojan
Jelena Milić Jelena Milić 18:31 03.08.2007

Re: to adam i bojan

deal. razumem da je problem, ali....hvala na razumevanju.
Tarkovski Tarkovski 21:46 03.08.2007

Re: to tarkovski -2


Suzdajte se pokusaja niskih verbalnih udaraca jer dolazi do bumerang efekta.
To nije orginalno kao ni ono sta pisete. Jedina novina u vasem je sto se rekli ono sto su mnogi vec rekli sa drugacijim pogledom na svet a vi ponovili. Sada koji stvarni razlozi se vas naveli na kritiku da od jednog partijskog bica dodjete do kriticira - to bi vi bolje trebali da objasnite sebi jer to se najcesce svodi na neke privatne stvari.
Jelena Milić Jelena Milić 08:25 04.08.2007

Re: to tarkovski -2

od partijskog bica do kriticara


pogledajte sva meoje tekstove u dnasu od 2001 naovamo, moje radove a icg, tekstove za dnevnik, nastupe za pescanik, stalno postoji kriticki osvrt na rad odredjene opcije. ja u javnosti pre svega nastupam kao clan foruma za medjunarodne odnose--nepartijsko bice.

umesto toga, vi PONOVO, vracate tvari naTRACEVE i licne FRUSTRACIJE. moji razlozi povlacenja su jednostavni--nije doslo do napredovanja zarad kadrovske politike koju sprovode neclanovi a realizuju clanovi koji ne razlikuju gordona brauna od nekih drugih, a podrzavaju drugi. vecina. jednostavno--RAZLAZ.

vas manir--ne, hvala. pokazuje koliko nemate resursa nizasta drugo.

Tarkovski Tarkovski 14:09 04.08.2007

Re: to tarkovski -2

nastupam kao clan foruma za medjunarodne odnose--nepartijsko bice


Ovo je u najboljoj tradiciji Bill O'Reily sa FoxNews-a i njegovog "Fair and Balance News" slogana.

Jelena Milić Jelena Milić 10:04 05.08.2007

Re: to tarkovski -2

"Ovo je u najboljoj tradiciji Bill O'Reily sa FoxNews-a i njegovog "Fair and Balance News" slogana."

a ovo vec lici na vas u nedostatku bilo cega ozbiljnijeg kad god ste suoceni sa argumentima i/ili obicnim i lako proverljivim cinjenicama.

molim vas, pocnite da zaobilazite ovaj blog.

hvala na razumevanju.
Jelena Jelena 08:36 02.08.2007

100% komentar

Jelena,
tvoj stav je sjajan i ja ga delim 100%. Brine me vec dugo, razismljajuci na tu temu, da za odgovor na desavanja koja guse Srbiju ne postoji kriticna masa intelektualnog potencijala. Ne postoji zato sto je, ne racunajuci Milosevicev rezim, sistematski gusena i u poslednjih sedam godina, narocito posle ubistva Premijera.
Ne vidim bavljenje srpskom stvarnoscu,ne vidim kriticki stav, ne vidim predloge. Kao da Srbija zivi svoju adolescenciju i to onu turbulentnu, agresivnu i priglupu. Zapravo, estradnu.

Jelena Milić Jelena Milić 11:16 02.08.2007

to jelena --kriticna masa intelelktualnog


jeste dosta sistematski guseno. ali da smo mi bili uporniji, vredniji, skromniji, mozda ne bi bili uguseni. tema ovog bloga je, mozda ne sasvim esksplicitno, bila i to da ne treba za sav opozicioni rad ni toliko "intelektualnog potencijala" --nepolitickog, vec ljudi obrazovanih, upornih, upucenih u odredjene teme, ...ljudi koji svojim radom nece dopustit da budu uguseni, jer ce njihova strucnost i reputacija biti neophodni.

vec sam pisla na blogu da mi se cini da nedostaje strucna--sektorska diversifikacija na opozicionoj sceni.

i jos nesto. cini mi se da nedostaje skromnosti, da se radi na ne-seksi temama. nije sve u politici ni slikanje sa bil gejtsom i/ili terane na izjasnjavanje rade ili beba, ima ponesto i uspehu da se kalnice sistematizuju i da je pocne izvoz junetine u EU
Jelena Jelena 12:07 02.08.2007

Re: to jelena --kriticna masa intelelktualnog

Skoro nisam procitala nesto sa cim se toliko slazem koliko sa tobom.
Sve sto si rekla je je ok.
Narocito zapazanje da se moze misliti i pisati o neseksi temama, uz skromnost i svesto o neophodnosti standardizacije. Nekako strucni tekstovi ne prolaze.
Ipak, mislim da se malo preostalih ljudi umorilo, da nije dobrodoslo i da je opozicija pozicioniranih toliko jaka da se ljudi sklanjaju jer su im dusevno zdravlje i mir vazniji od borbe za opste bolje sutra.
Znas, to je postalo pitanje zdravog razuma. LJudi svesno nece u tome da ucestvuju.
Jelena Milić Jelena Milić 12:21 02.08.2007

Re: to jelena --kriticna masa intelelktualnog

uh. uh. mnogo tema. depolitizacija nije samo problem u srbiji.

konzumerizam, krediti, sve je to legitimno, sve to naravno odvlaci paznju...ali, onda dodju pozari i pitase se dokle mozes samo sebe da gledas....mene i u srbiji plasi--nervira, kad mi neko kao izgovr za svoju apoliticnost ili imanje stava koji se nigde ne artikulise, navede da ga nerviraju personalana resenja, unutrasnja nedemokraticnost neke organizacije i sl...uvek ima nacina

nego, citam danas vec u pravdi ( say no more, say no more, sve to redovno citam...) tipa sto neko od mestana jabukovac nije uzeo oruzije u ruke pa zaustavio ovoga!!


pa sam se prvo skandalizovala. a posle, pa sramota me da priznam...

ali sam fascinirana da se kod nas do sad nije u obzir uzimalo psihicko zdravlje kod izdavanja dozvola. i to tako promice.....
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 12:33 02.08.2007

Re: to jelena --kriticna masa intelelktualnog

ima ponesto i uspehu da se kalnice sistematizuju i da je pocne izvoz junetine u EU


Tacno tako!!! Hiljade ovakvijh stvari kada se srede - e tada ca nam biti ok.

Samo secam se kad je prilikom sastavljanja vlade funkcionerka G17+ izjavila da se njena stranke nece zadovoljiti necim tako nevaznim kao ministarstvo obrazovanja. Bukvalno tako rekla. Pa zar oni - legende, majstori, eksperti plave krvi - pa obrazovanje?EEEe...Kakvog slepila, neobrazovanja i drskosti...

Jelena Jelena 15:51 02.08.2007

Re: to jelena --kriticna masa intelektualnog

Juce sam u napadu ocaja i ja kupila Pravdu....:))))), da vidim sta konzervativna Srbija ima da kaze....Grom me udario u glavu! Ipak nisam ocekivala, priznajem sta cu, toliko dno. Mozda im nije bio dan, vidim danas se smesi Vucic, ali zgadilo mi se. Milijana Baletic, Paris Hilton i sl. , a ja mislila bice ipak nesto da se procita.
Mene je sto se tice pozara zaprepastila izjava min. odbr. Sutanovca da ljudi mirno sve posmatraju i da ne pomazu drzavi u gasenju pozara. Dok to govori, ja gledam vojnika koji nema ni osnovnu opremu kojom bi zastito svoj zivot prilikom gasenja pozara. Shvatam, dok se ta agonija desava, da sistem ne postoji, da je drzava iznenadjena, da je ljudima svega dosta, da se ceka pomoc Rusije....
Pitam se na osnovu kog zakona ministar drzave ciji se sistem razgradio do tragicnih granica, poziva ljude da rizikuju sopstveni zivot da bi ugasili pozar koji ni objektivno ni subjektivno ne mogu da ugase. Shvatam ponovo da vlastodrsci ne znaju sta drze.
Onda vladika Justin koji na sahrani ubijenih ljudi grdi prisutne da su otisli na zapad i priklonili se tudjim bogovima. Kojim tudjim, pa oni bajaju vekovima upravo tu gde su, pod duhovnom jurisdikcijom SPC....
Pitam se gde zivim? U teatru apsurda u kome su na sceni razgovori u paklu...
Necu da vas davim, ali meni je sve ovo van pameti
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 05:09 03.08.2007

Ovo je vrlo vazna tema


Zato i zelim da dodam jos jedan komentar, u kome prilazem svoje misljenje o opoziciji u Srbiji od uvodjenja visestranacja do danas.

Ako analiziramo rukovodece ljude u "opozicionim i demokratskim" strankama, uvek se moze primetiti rukovodeci dvojac, u kome je covek broj dva u stranci zapravo policajac, koji je tu da kontrolise i rukovodi zapravo covekom broj jedan u stranci. Da budem konkretan dvojac Komnenic - Draskovic, dvojac Jocic - Kostunica (iz perioda kad je DSS bio "opozicija" , dvojac Milic - Jovanovic. U policijskoj hijerarhiji - covek broj 2 u stranci, je uvek nadredjen coveku broj 1 u stranci. To je taj covek za tzv. "vezu". Predsednici stranaka su zapravo nizi saradnici u policijskoj hijerarhiji - moraju da slusaju nadredjene, pod njihovom su direktnom kontrolom. Da ne nabrajam ljude iz predsednistava opozicionih stranaka, koja su takodje leglo DB-a.

Potpuno je logicno, da policajci ne mogu biti demokrate, da ne mogu uvoditi demokratiju, da ne mogu biti opozicija policijskoj diktaturi, t.j. da ne mogu i nece da se bore i sruse diktaturu u Srbiji, jednostavno to je sukob interesa. Vrlo logicno, zasto bi policajac na duznosti rusio policajca na duznosti.

Zato opozicija nikad nije ni mogla da srusi rezim u Srbiji, jer su rukovodstva "opozicionih" stranaka zapravo ljudi rezima. Rukovodstva opozicionih stranaka, uvek naprave neku "gresku" sa kojom produze zivot nazadnom i dekadentnom rezimu. Uvek im nesto fali i drugi im je kriv, te ne valja im narod - u stvari radi se o obicnoj prevarantskoj fori, lazi i prevare, fatiranje lovom, jedan duva - drugi ladi, dva ti stavim - tri ti vadim cik pogodi sta ti radim, znaci najobicnije sibicarenje - jednostavno nije im ni u programu niti hoce da ruse rezim, u programu im je npr. nezavisno Kosovo, cime ni pod razno ne mogu srusiti rezim, mogu samo da sruse opoziciju za vjek i vjekova.

"Opozicione" stranke i policijska rukovodstva u njima su zapravo brana pravoj opoziciji, koja zbog toga ne moze da se organizuje na pravi nacin, i konacno svrgne policijsku diktaturu u Srbiji.

Naravno, jedini izuzetak je bio Djindjic, koji ne samo sto je bio genije - vec je bio i izuzetno hrabar covek, rekao bih najveci heroj i junak u srpskoj istoriji. Mislim da je neumesno bilo kakvo poredjenje, ovih sestorice udbaskih muflona sa njim u bilo kom pogledu i nazvati ih istim imenom - opozicionarima, kao sto je Djindjic bio opozicionar.

Zato bih na kraju zakljucio, da u Srbiji trenutno ne postoji ni jedan opozicioni lider, da ne postoji ni jedna opoziciona stranka. Da postoji samo Savez Komunista (Savez Udbasa) sa svojim ograncima - politickim strankama DS, DSS, SRS, G17, NS, SPO, LDP....

Pozdrav
Bojan
semele semele 18:27 03.08.2007

Gubitak vremena

Moj deda je 1930tih bio “progresivac Jugosloven” u Desimirovcu, 1940tih deca mu postaju komunisti, a unuci su rasejani po svetu.
Termin “progresivni politicar” u 21veku postoji izgleda samo u Srbiji, i to vise govori o tome da postoje ljudi koji ocenjuju i etiketiraju citave segmente svoje zajednice kao “nazadne” u odnosu na “progresivne.”

Oni koji smatraju da je neko “nazadan” ne postuju principe tolerancije i ljudskih prava da covek bude ono sto zeli i sto jeste. Sa druge strane, progresivci veruju da zive u nazadnoj zajednici, i to, nazadnoj u odnosu na onu zajednicu koju oni vide kao naprednu. Moj deda je smatrao da su srpska sela bila nazadna 1920tih godina, mada ih nije opitno mogao uporediti sa francuskim ili kalifornijskim selima tog doba – sto bi mu mozda promenilo sliku.

Gospodja Jelena zamajave sebe i druge ako stvarno misli da teritorijalni integritet i suverenitet zemlje nemaju tacno znacenje u 21 veku. Najjasniji primer su pregovori o ulasku u EU. Zna se tacno sa kim se pregovara i u ime koje teritorije. Tu nema nikakvih dvojbi.

Sto se tice izjave: “i sama MZ diže ruke od principa supremacije ljudskih prava nad suverenitetom nad teriotorijom.” To vec nije zamajavnje vec izvesno ideolosko self-inflicted slepilo. Da li znate koliko stotina miliona Kineza nema danas prava da postanu clanovi nezavisnog radnickog sindikata? Pa sta cini tzv. MZ povodom toga? Odgovor: tera ih da proizvodi jeftinu robu 11 do 16 sati dnevno, 6 dana nedeljno.

Cini mi se da gospodja Jelena ne haje mnogo za nekoliko stotina miliona ljudi ove planete – da ne govorimo o Afrikancima i drugima, vec da veoma selektivno bira svoje argumente. Njeni blogovi me podsecaju na replike opozicije u britanskom parlamentu koje po pravilu moraju biti negativne u odnosu na vlasti – jer biti opozicija znaci oponirati bez obzira na logiku argumenta.




Jelena Milić Jelena Milić 18:43 03.08.2007

Re: Gubitak vremena

semele,

obradovala sam se vasem postu. ovakvu vrstu kritike i komentara volim. ima osnova z akonstruktivnu debatu.

hvala za kompliment, nemojte me pogresno razumeti, ja zaista smatram poredjenje sa britanskom parlamentarnom opozicijom komplimentom. igrom slucaja, nekome sam u komentarima bas napisala da mi je zao sto se ldp sa pocetka formiranja vlade stav u odnosu na ds kad je nudio ruku saradnje i podrske u nekim stvarima, cini mi se povukla.

takodje sam napisala da objektivno nije lako biti oporba velikoj koaliciji. ldp mi zaista ne izgleda kao neko ko u pralmentu oponira i kad ima logike u argumentima. ja--dajte primere!

sto se tice rasprave o supremaciji HR nad suverenitetom, i o tome sam ovde vise pisala, ipak se intervencije vode tamo gde se se moze i gde je krsenje masovno i osnovno, gde su zivoti u pitanju. pogledajte moje prethodne blogove, mislim d asma bila medju redjima ovd ekoja je o darfuru uopste pisala. posotvala sma i neka interesantna svedocenja pred kongresom.

sto se procesa demokratizacije velikih drzava tice ( to da li ja hajem ili ne nije bitno, cini mi se da BAR pratim itekako) u kini postoji trend boljitka, dok recimo u rusiji postoji trend stagnacije i recesije. opet, pogledajte intervju sa solzenjicinom u NIN, kaze naravno da jos nema D od demokratije u putinovoj rusiji, ali odakle smo posli, ne zaboravite....ipak je bolje.

sto se definicije suvereniteta tice, pogledajte sta nasa vlast radi! jedni nude kosovu clanstvo ummf i wb, drugi odbijaju, pitaju se sta to znaci!

jedino se sustinski ne slazem da ldp sa jedne i radikali i socijalisit sa druge isti tip opozicije, tj da je progresivno negirati zlocine, siriti potpuni populizma, ucestvovoati u vlasti cija je politika dovela do sankcija, zlocina, ...ne, zaista ne.

sto se rasprave o levom i desnom u smislu socijalnih sloobda i/ili vlasnistva nad sredstvima proizvodnje, uplicu drzave etc...tu ne delim oporbu na progresivnu ili ne.



semele semele 20:24 03.08.2007

Re: Gubitak vremena

Jelena,
Trenutno zivim u SAD gde zivi oko 300 miliona legalnih gradjana i 10 do 15 miliona ilegalnih i eksploatisanih dusa. Istinska demokratija sa 300 miliona ljudi je prakticno nemoguca jer je nemoguce cuti misljenje svih njih. Amerikom vlada ELITA koja se oformila u 18tom i 19tom veku. Postoje dve parlamentarne grupe i sve prolazi kroz tu etabliranu masinu. Ta jedna ELITA sacinjava "demos" tj. zajednicu gradjana koji imaju zelju i mogucnosti da budu deo elite. Ta elita stiti naravno i ostale gradjane i brine se za njihova HR.
Sa druge strane, vi u Srbiji imate veliku srecu sto sacinjavate jednu "malu" zajednicu, u kojoj postoji 7-8 grupacija i kod vas je zato DEMOKRATIJA sasvim moguca i prisutna.

Medjutim, vi umesto da stitite vasu demokratiju, vi se pozivate na MZ.
A sta je MZ? To je americka elita, sa britanskom elitom, i ostalim tradicionalnim zapadnjackim elitama - jevrejska, katolicka, protestantska, liberalna etc.

Zasto vi zastupate njihove interese? Zar vi nalazite da vase postojanje znaci nesto vise Medjunarodnoj Zajednici tj. Eliti nego vasoj srpskoj zajednici?

Kazete "sto se definicije suvereniteta tice, pogledajte sta nasa vlast radi! jedni nude kosovu clanstvo ummf i wb, drugi odbijaju, pitaju se sta to znaci!" Sasvim je logicno da govore to sto misle kao pojedinci u demokratskoj zajednici. Prvo, ne moze neko iz Srbije da nudi clanstvo u IMF ili WB nekoj provinciji, narocito sto ti klubovi primaju samo SUVERENE drzave. Znaci da bi se ovo postiglo potrebno je da se promeni mind-set i policy Medjunarodne Elite tj. Zajednice koja je zaposlena u IMF i WB. Ovo je prakticno jedan ogroman evolutivan korak za tu okostalu elitu. Odjednom ce shvatiti da je mogu da imaju kliente koji nisu SUVERENI. Shvatice da mogu da posluju sa Albancima a da ne namecu vize Srbima koji zele da posete svoje imanje na Kosovu!!!
semele semele 20:59 03.08.2007

Re: Gubitak vremena

Kazete:"da je progresivno negirati zlocine, siriti potpuni populizma, ucestvovoati u vlasti cija je politika dovela do sankcija, zlocina, ...ne, zaista ne."

Ovde su vam misli (i slova) malo muddled sto bi rekli -- zamucene.

"Negirati zlocine" nije ni progresivno no resgresivno.

"Populizam" je termin koji nije sasvim jasan i koji je kontradiktoran. To je vise termin kojim se ismejava vecinsko misljenje i dovodi do apsurda koncept demokratije. Vi znate ime "drustvenog radnika" koji je popularizovao ovaj termin, ja sam zaboravila.

Sto se tice vlasti koja je dovela do politike sankcija i zlocina - to je izgleda vas mali flashback, Jer, Jelena, ipak je proslo citavih 17 godina od 1990! Ne treba biti stuck in the past. Lets go along with the times.
Tarkovski Tarkovski 21:59 03.08.2007

Re: Gubitak vremena

Progresivnu etiketu liberali su preuzeli i pokusavaju da je stave u upotrebu u Americi mahom zbog toga sto rec liberal ima negativnu konotaciju u glasackom telu.
Tamo su konzervativni politicari satanizovali rec liberal. Sada sto nasi ljudi ne razumeju celu tu situaciju te slepo pokusavaju da zdravo za gotovo sve prihvate i da se razbacuju sa terminima koji ovde imaju drugo znacenje samo govori zasto je njihova politicka opcija tamo gde je. Dakle, ono sto prestavalja progresivan, liberal, konzervativac, u Americi, ... i ono sto je kod nas su vrlo razlicite stvari.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana