U potrazi za vanzemaljcima V. Ortodoksni i alternativni SETI

Milan M. Ćirković RSS / 28.07.2007. u 04:11

Pošto smo pregledali standardne anti-SETI argumente, hajde da vidimo kakva je sadašnja praksa potrage za vanzemaljskim razumom, kao i šta se u tom pogledu može poboljšati u doglednoj budućnosti. Prvo se treba osloboditi nekoliko relativno čestih predrasuda. Nekakav centralizovani, etablirani, institucionalni SETI ne postoji; kliše iz loših TV serija kada se pojavljuje čovek koji maše legitimacijom i viče "Ja sam iz SETI-ija!" besmislen je, kao i većina televizijskih klišea. Ono što postoji jeste jedna vrsta intelektualne platforme koja je zajednička različitim small-scale projektima širom sveta. Da tu platformu valja žestoko kritikovati (kao i uvek, kritika je kompliment, poperovski rečeno), biće iz ostatka teksta više nego jasno. Druga bitna predrasuda jeste da SETI projekti zahtevaju neka posebno velika ulaganja. Protivnici stalno potežu to pitanje i naduvavaju nešto što je objektivno gotovo zanemarujuće jeftino. Sa tim valja jednom za svagda raščistiti: čak i ako se glavni cilj SETI-ija - kontakt sa nekom vanzemaljskom civilizacijom - ne ostvari, količina dobijenih informacija po uloženom dolaru na najrazličitije teme, počev od astrofizičkih fenomena, preko razvoja i testiranja detektora, do numeričke analize i kriptografije čini SETI projekte verovatno najprofitabilnijom vrstom naučnih projekata igde, ikad. Ovo je još naglašenije u eri kad su mnogi od SETI projekata parazitski (tehnološki govoreći, tj. obavljaju se istovremeno kad i drugi posmatrački programi) ili distribuirani (SETI@home), te na obično krajnje licemerni argument o "novcu poreskih obveznika" neću više trošiti reči.

E sad malo o praksi. Dosadašnja praksa, ono što bi se moglo nazvati mejnstrim ili ortodoksni SETI (

Frenk Drejk, Grin Benk teleskop
Frenk Drejk, Grin Benk teleskop
oličeno, recimo, u aktivnostima SETI Instituta ili Seganovog Planetskog društva), oslanja se - i to kako ćemo videti doslovno i nemaštovito - na ideje "otaca osnivača" iz 1960-tih i 70-tih: Frenka Drejka (oca projekta OZMA, prvog SETI projekta, izvedenog radio teleskopom u Grin Benku, SAD), Bernarda Olivera, Filipa Morisona, Majkla Papagianisa, Ronalda Brejsvela i još nekoliko imena. Namerno nisam pomenuo dvojicu najvećih među njima, Karla Segana i Josifa Šklovskog, čiji je neprocenjiv doprinos, između ostalog, saradnja najpre na monumentalnoj knjizi "Vaseljena, život, razum" (izašla i kod nas negde osamdesetih u izdanju "Prosvete" i na moje prijatno iznenađenje još se može naći kod beogradskih i novosadskih antikvara i bukinista), a zatim i na organizovanju istorijske Bjurakanske konferencije 1971. godine u Jermeniji koja je bila jedan od relativno retkih masovnih druženja američkih i sovjetskih naučnika u doba vrhunca hladnog rata.

Tokom tog vremena iskristalisao se skup ideja koje se mogu smatrati "ortodoksnim" SETI-jem. U pojednostavljenom obliku, one se mogu sažeti na sledeći način. Život je čest širom Galaksije. Pojava inteligencije i tehnologije je, ako ne nužan, u najmanju ruku čest ishod biološke evolucije na planetama u Mlečnom putu. Značajan procenat tehnoloških inteligentnih vrsta zainteresovan je za komunikaciju sa drugim inteligentnim bićima. Ima smisla osluškivati i tragati za radio ili optičkim porukama iz svemira, kao i transmitovati poruke u odgovor. Nema puno smisla putovati preko međuzvezdanih razdaljina ili očekivati takve međuzvezdane posetioce. Ono što možemo očekivati da postignemo jeste spora i dobronamerna razmena informacija, pri čemu će najviše koristi od takve razmene imati najmlađe civilizacija i poslednji došljaci u "Galaktički klub", kao što su ljudi. Osnovne postavke ovakvog pogleda na stvari pojavile su se do sredine 1970-tih godina, dakle decenijama pre astrobiološke revolucije.

Bjurakanska opservatorija
Bjurakanska opservatorija
Bjurakan je označio prekretnicu - i to vrlo pozitivnu - u razumevanju i recepciji SETI-ija kao naučne discipline. Nažalost, nisu sve lekcije Bjurakana podjednako dobro naučene u godinama i decenijama koje su usledile. Jedna od manje zapaženih bila je rasprava Frimena Dajsona i Marvina Minskog (obojica velikani u svojim poljima, kvantnoj teoriji polja i veštačkoj inteligenciji, respektivno) o značaju procesiranja informacija za napredne tehnološke civilizacije. Na ovo ću se vratiti malo kasnije, ali prvo moram da istaknem da je ostatak ortodoksnog SETI diskursa ostao praktično fosilizovan od Bjurakana naovamo. U kontrastu koji teško da može biti oštriji, naši pogledi na astrofiziku, planetarne nauke, evolucionu biologiju i, naročito, computer science - što su bez ikakve dileme 4 ključna naučna stuba svake potrage ove vrste - promenile su se od tada revolucionarno, da upotrebim najslabiji termin. Ironično je, a u isto vreme i tužno, da polje koje je svojevremeno sa pravom označavano kao primer originalnosti, hrabrosti i živahne razmene ideje, nije zadržalo tu reputaciju tokom proteklih oko 30 godina. Umesto toga, postali smo svedoci postepenog preovladavanja konzervativnih i dogmatskih stavova. Samo tim neobičnim dogmatizmom može se objasniti, recimo, da je na početku novog milenijuma (2001) objavljen obimni pregledni članak o SETI-iju iz pera Džil Tarter, "perjanice" SETI instituta (po kojoj je delimično pravljen lik koji glumi Džodi Foster u Kontaktu), a koji nijednom jedinom rečju na svojih 38 strana gustog teksta ne pominje takve ključne meme kao što su AI, fon Nojmanove sonde, neodarvinizam, antropičko načelo ili astroinženjering. Tvrdnje pojedinih zagovornika ortodoksije da je SETI striktno empirijska aktivnost samo čine lošu situaciju još gorom, jer nas savremena epistemologija uči da je insistiranje na "empirijskom radu" bez teorijske osnove (ili sa skrivenom teorijskom osnovom, što je još gore) zaštitni znak pseudonauke; npr. parapsihologija, astrologija, rašljarstvo, kraniometrija ili različite nutricionističke sekte se, obično bez trunke objašnjenja, pozivaju na svojih "sto kila dokumentacije" u prilog Istine.

Konačno, najbolji argument koji zagovornicima "osluškivanja-i-dešifrovanja" preostaje jeste poziv na strpljenje. Dok se u potpunosti može prihvatiti da je strpljenje nužan element svake potrage (i ne samo kosmičke), i dalje se može argumentovano tvrditi da je ortodoksni SETI, koji predstavljaju projekti počev od pionirskog OZMA projekta, pa do njegovih savremenih analoga (projekti META, ARGUS, Feniks, itd.), posebno onih koje sprovodi NASA i SETI Institut, suštinski ograničen i ima vrlo malo izgleda na uspeh. Ovo svakako nije zbog nepostojanja istinskih meta potrage, ponajmanje zbog (iskreno govoreći) budalastih sugestija da smo sami u Galaksiji, kako zvanični kontakt-pesimisti propovedaju. Naprotiv, realni fizički, inženjerski i epistemološki razlozi podrivaju ortodoksnu SETI filozofiju. U tom smislu, problem se uopšte ne odnosi na svet, već na naše predrasude i neznanje o svetu.

Frimen Dajson
Frimen Dajson

Poznaćete ih po njihovim plodovima. Biblijska izreka lepo sažima nekonvencionalni prostup SETI-iju koji, po mom skromnom mišljenju, ima daleko više izgleda na uspeh od ortodoksnog i u kome je fokus potraga za manifestacijama i makroinženjerskim artefaktima umesto namernih poruka. Štaviše, metafora deluje posebno prikladno pošto i upozorava da poruke (i njihovo išćekivanje) mogu zavesti na krivi put u potrazi za istinom u vezi vanzemaljske inteligencije. Upravo duž tih linija je Dajson još 1960. godine u jednom koliko kratkom toliko i slavnom članku u Science-u sugerisao da bi napredne tehnološke civilizacije težile optimizaciji resursa, a enerija je ključni resurs čija potrošnja veoma brzo raste (i nema razloga za verovati da će se to drastično promeniti - tj. ako civilizacija ne kolapsira, već preživi i proširi se svojim matičnim planetskim sistemom). Stoga će istinski napredno društvo želeti da maksimalno optimizuje najveći neposredno mu dostupni izvor energije - nuklearnu fuziju u jezgru matične zvezde. Jedini istinski put da se ovo optimizuje jeste da se oko matične zvezde izgradi što je moguće više orbitalnih stanica/platformi koje bi, korišćenjem nekih naprednijih analogona današnjih fotoćelija, konvertovale zvezdanu energiju u onu vrstu energije neophodnu datoj civilizaciji (najprirodnije je očekivati uglavnom za procesiranje informacija). Pošto se energija ne može stvoriti ni uništiti, a procesiranje informacija nužno, kako su nas učili Meksvelov demon, Brijuen, Landauer i Benet, dovodi do termalnog rasipanja energije, to će se sva ona na kraju izračiti napolje u svemir samo na daleko nižoj temperaturi - zapravo onoj radnoj temperaturi na kojoj rade mašine napredne civilizacije. Posmatrač sa strane ne bi video zvezdu, već "telo" optički tamno, mnogo većih ugaonih dimenzija od zvezde, koje bi zračilo kao crno telo na, recimo, 50 kelvina - tj. video bi Dajsonovu sferu! Naravno, istinska Dajsonova sfera ne bi izgledala kao u poznatoj epizodi Zvezdanih staza i nekim drugim (uglavnom lošijim, izuzetak su Time Ships Stivena Bakstera) SF prikazima - kao jedinstveni kruti objekat, pravu opnu oko zvezde. Ovo ne samo zbog toga što je to tehnički neostvarljivo sa ma kojom danas zamislivom vrstom materijala, već iz mnogo jačeg razloga: što je nepotrebno, jer nema nijedne funkcije koju bi čvrsti objekat mogao obavljati, a koju bolje i efikasnije ne bi obavljale pokretne orbitalne stanice. (Ovo je poreklo i donekle suptilne jezičke okolnosti da je na engleskom nakon početnog zamenjivog korišćenja izraza Dyson sphere i Dyson shell, ovaj drugi potpuno preovladao u ozbiljnoj literaturi; nažalost, srpski prevod "školjka" ili "opna" ima čak i suprotnu konotaciju jedinstvenog, kontinuiranog objekta, pa ga zato ne koristim.)

Ovaj Dajsonov članak, jedva duži od strane, nije samo motivisao mnogobrojne docnije vizije i studije na polju astroinženjeringa (nedavno se u izdanju Springera pojavio i prvi tematski zbornik radova na temu astroinženjeringa) i nastaviće da to čini i ubuduće; teza koju zastupam jeste da je on postavio temelje i za drugačiju vrstu SETI-ija od onog koji je obavljan od OZMA projekta naovamo. Ovo je zbog toga što je Dajson sugerisao da bi infracrveni "potpis" Dajsonovih sfera mogao da se detektuje sa relativno velikih međuzvezdanih udaljenosti koristeći srazmerno primitivnu tehnologiju kojom čovečanstvo već danas raspolaže. Neke od najboljih elaboracija Dajsonovih ideja pojavile su se u naučnofantastičnom kontekstu, recimo u delima Stanislava Lema kao što su Glas gospodara i Fijasko (u potonjem se današnji ortodoksni SETI čak vrlo otvoreno i cinično izvrgava ruglu) ili, od novijih, Alistera Rejnoldsa (naročito njegov roman Revelation Space). Pojedini elementi ovog alternativnog pristupa mogu se pratiti u istoriji ideja i znatno ranije. Smele spekulacije nekih od najbriljantnijih umova prve polovine 20. veka pružaju znatno materijala za to: pomenuću samo britanske pisce i filozofe Vilijema Olafa Stejpldona i Herberta Dž. Velsa, poznatog biologa, inženjera i polihistora Džona B. S. Holdejna, ruskog filozofa Nikolaja Fjodorova i njegovog slavnog učenika Konstantina Ciolkovskog, te srpsko-američkog izumitelja Nikolu Teslu. (Zapravo, Tesla je bio prethodnik obe vrste SETI-ija, i ortodoksnog i alternativnog, što je jedna od tema iz raznoraznih razloga nedovoljno proučena u istoriji nauke.)

Istraživačkih pokušaja u smislu Dajsonovog predloga potrage za manifestacijama naprednih tehnoloških civilizacija bilo je nekoliko. Pomenuću, recimo, potragu za Dajsonovim sferama koje su korišćenjem infracrvenih baza podataka oko par stotina obližnjih zvezda sproveli japanski astronomi Jugaku i Nišimura u periodu 1995-2003, traganje za gama-zracima veštačkog porekla, nastalim kao izraz anihilacije antimaterije u industrijske svrhe (američki astrofizičar Heris u dve publikacije, 1986. i 2002., koje razdvaja čitava generacija orbitalnih gama-detektora) ili skorašnju briljantnu studiju francuskog astronoma Lika Arnolda koji je u radu iz 2005. godine izračunao kakva su fotometrijska obeležja tranzita tela veštačkog oblika (recimo objekata sa oštrim ivicama, ili pravougaonih objekata) preko diska matičnih zvezda za nekog posmatrača sa Zemlje. Potonji rad je sjajan primer teorijskog istraživanja duž linija alternativnog SETI-ija (ono što posebno raduje kod njega jeste što je objavljen u inače relativno konzervativnom Astrophysical Journal-u što ukazuje na postepenu promenu atmosfere u relevantnim naučnim krugovima). Međutim, sve to je zanemarljivo malo čak i u poređenju sa onim inače malim sredstvima koje se troše na ortodoksni SETI i naivna očekivanja njegovih lidera da, za razliku od Markesovog pukovnika, njima "ima ko da piše".

Primer astroinženjeringa...
Primer astroinženjeringa...
U skorašnjem članku (2006) sa kolegom Robertom Bredberijem, predložio sam da se ovi pojedinačni i hvale vredni pokušaji objedine u jedinstvenu strategiju alternativnog SETI-ija, koji bi se mogao nazvati dajsonovskim, jer ga odlikuje pre svega promišljanje značaja astroinženjeringa i mogućnosti detekcije manifestacija inteligentnog života i njegovog uticaja na prirodu iz daljine, odustajanje od naivne ideje da valja očekivati usmerene i ciljane poruke, odustajanje od naivne predstave o radio-talasima kao bogomdanom sredstvu komunikacije, naglasak na potragu u infracrvenom, pa i optičkom delu spektra (poput Arnoldove posredne detekcije, ali bi se uz pomoć nove generacije interferometrijskih teleskopa veliki vanzemaljski artefakti mogli, možda, i direktno detektovati), itd. isl. Kako mogu izgledati neke od tih manifestacija razmotriću - uz pomoć nekih od slika i ideja razvijenih u domenu ozbiljne naučnofantastične literature - u narednom nastavku ove serije tekstova.

Nastaviće se.

Atačmenti



Komentari (82)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dražen Dražen 07:16 28.07.2007

Sjajno

Vaši su blogovi pravo osveženje. Po kompetentnosti, količini informacija, posvećenosti , stilu...
Srećna nam potraga! :)
Shumar Shumar 08:51 28.07.2007

ET



ja samo mogu da se zahvalim kolegama sa B92 sto su Vas uvrstili u VIP blogere, vash brilijanti um je pravo osvezenje izmedju jadikovki i zavijanja u pojedinim temama nekih alternativnih "blogera" koji zamajavaju ostale clanove i blate ovo korisno mesto.

Hvala Vam za Vase napore.Citam Vas redovno.

NASA looking in wrong places for alien life

Review: Contact with Alien Civilizations

Expanded Search for Extraterrestrial Life Urged


“The committee’s investigation makes clear that life is possible in forms different from those on Earth,” the scientists concluded. Their report, “The Limits of Organic Life in Planetary Systems,” was published today by the National Research Council of the National Academies of Sciences and posted on the NAS web site, www.nationalacademies.org.





“Nothing would be more tragic in the American exploration of space than to encounter alien life and fail to recognize it,” the report concluded.




Dax Dax 09:18 28.07.2007

SETI

Koji su razlozi tolikog insistiranja na radio-talasima?Da li ima (po vama naravno) nekih objektivnih razloga za "oldschool" SETI,ili se radi o skepticizmu prema novom nacinu traganja?
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 14:40 28.07.2007

Re: ET

Hvala na lepim recima, trudimo se pomalo... ;o))
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 14:44 28.07.2007

Re: SETI

Dax
Koji su razlozi tolikog insistiranja na radio-talasima?Da li ima (po
vama naravno) nekih objektivnih razloga za "oldschool" SETI,ili se radi
o skepticizmu prema novom nacinu traganja?

Pa, glavni razlog po meni je doista intelektualna inercija i nemastovitost. Ima, medjutim, i jedan skriveni razlog o kome necete generalno nista procitati ili cuti u zvanicnim publikacijama ili na konferencijama, a za koji se ja plasim da je mnogo uticajniji nego sto bi trebalo da bude: naime, da jos uvek postoji ideja da ce nam desifrovanje usmerenih poruka omoguciti ili bar pomoci, u resavanju nekih sustinskih ljudskih problema na Zemlji. Tj. da ce nam napredne civilizacije pomoci da postignemo mir u svetu, resimo probleme prenaseljenosti, zagadjenja, globalnog zagrevanja, itd. To je, naravno, cista pseudoreligiozna besmislica (zapravo, Karl Segan se licno jako borio protiv takvog shvatanja, nazalost ne i svi njegove kolege i savremenici), ali sam uveren da igra odredjenu ulogu u definisanju strategije SETI-ija...
Shumar Shumar 14:49 28.07.2007

Re: Nikola Tesla



TALKING WITH THE PLANETS

by Nikola Tesla

Collier's Weekly, February 9, 1901
Spiridon Spiridon 10:29 28.07.2007

da se nadovezem

Frimen Dajson je takodje bio poznat i po svom specificnom odnosu prema zenama odakle je i potekla inspiracija za njegov poznati roman Majčine desni.
Mirko Kontic Mirko Kontic 12:59 28.07.2007

kad govorimo

o Vanzemaljcima, treba da govorimo o multidomenzionalnom Kosmosu i paralelnim realnostima, a ne o fizickom Kosmosu i fizickom dodiru s njima. Svi ovi projekti koje navodite i o kojima se prica ili spekulise, svejedno, imaju tamnu i nedovoljno poznatu pozadinu. Ne bih u to da zalazim, bas bih se napisao a to sve manje zelim, na ovom blogu pogotovu. Ne sporim ni jednu rec ni slovo koje ste nam dali, ali u fizicki kontakt s Vanzemaljskim Rasama, ne verujem dok god se na planeti ne dogodi odnosno stvori, multipolarna federacija Zemlja, ili vec koji energicno pravni sistem OUN. Istrazivanja u tom pravcu, pre smatram jakom marketinskom kampanjom u ogromnoj psihijatrijskoj terapiji nad Zemljanima, sto je vrlo pozitivno i domisljato resenje, nasuprot dosadasnjim resenjima ratovanja i istrazivanja raznih tehnologija, nad ljudima. Dakle celu ovu ideju podrzavam samo iz tog razloga, da se skrene paznja vecini populacije na mogucnost postojanja zivota van Zemlje, i samim tim, savesnost ili svesnost ( sto je jedno te isto ) Coveka kao inteligencije=vladaoca na planeti na kojoj smo, i koja( planeta) u fizickom ogranicenju prostora, jeste globus=kugla, bar podstakne da se svaki pojedinac usmeri ka sebi i drugima kao samom sebi. Da se jednom recju, probudi davno uspavana ( valjda geneticki!) Vrlina ljudskog roda, odlike humanosti i prosvetljenosti. Da se nanovo okurazi i ozivi ideja zajednistva i medjusobnog poverenja, na cemu treba da se bazira jedna opsta snaga volje, svakog coveka, koja opet garantuje svakom coveku sigurnost, a potom i mogucnost da svaki covek ostvaruje svoj licni san i svoj licni cilj. Religija umire, ili tacnije Religija jeste tako bliska toj ideji olicenoj u prici o Vanzemaljcima. Ali to je bilo do sada. Nebo i sve sto nas povezuje s Nebom, asocira na Vanzemaljce. No kada kazemo, Zivot sigurno postoji i van Zemlje, filozofski i metafizicki posmatrano, to je nesumnjiva istina, ali ako to isto pitanje razmatramo sa stanovista nasih mogucnosti da tu pojavu utvrdimo dosadasnjim naucnim metodama dokaza, nailazimo na hiljade protivrecnih pitanja.
Primera radi, mnostvo raznih fotografija udaljenih galaksija, nisu pouzdani dokazi da te galaksije magline nebule, bas tako izgledaju, vec mesavina tehnologije, umetnicke kreacije i pretpostavke, izvedene iz razlicitih metodologija koje se koriste da sve to tako izgleda. Da to izgleda dovoljno blizu nama vec utanacenog, naviknutog oblika imaginacije, odnosno predstave. Ne kazem da te fotografije nisu bas takve ili nisu lepe. Bozanstvene su, ali to je problem. Iz kog ugla je koja galaksija vidjena i projektovana kroz viziju umetnika?! Kako je moguce da se "uslika" jedna hiper udaljena galaksija sa Habla, i izgleda tako tacno, tako sjajno, tako fantatsicno realno...kada mi ni Mars ne mozemo da uslikamo kako bi zeleli, da budemo sigurni da ono sto vidimo na toj povrsini moze biti stvarno takvim, kad ( i ako ) se spustimo na njega?!
Zato i kazem, Vanzemaljci ne postoje kada se ta hipoteza/teorija pokrece s tacke naseg fizickog dodira susreta s njima. Ili njihovog nailaska u nase vode.... Uskoro ce zahvaljujuci satelitima i raznim "raketnim" stitovima biti nemoguce prici Zemlji iz Kosmosa, i svaka aluzija na susret sa Vanzemaljskom vrstom, bice samo dobro projektovana kombinacija uticaja raznih centara Moci na planeti a s kojim sve ciljevima, ostavljam senzacionalistim ai zaverenicima da mastaju.
Broj 1 Broj 1 13:35 28.07.2007

O galaktičkom inženjeringu

Vaš blog me je zaista oduševio i sa nestrpljenjem očekujem još.

Nisam mogao, a da se ne setim divnog detalja u romanu Carla Sagana "Kontakt". Mislim na ono sa kraja, kada se na ne-znam-kojoj decimali broja Pi pojavi pravilnost, odnosno cifre koje iscrtavaju krug (dobro, davno sam čitao, pa mi je malo izbledelo - ne sećam se više kako, ali to je to).

To je deo romana koji me je najjače pogodio. Jer, celu vasionu je NEKO napravio, i unutar njenih najdubljih hodnika sakrio poruku o tome: eto, stigli ste do te-i-te decimale, što znači da te dovoljno napredovali, pa vam sada možemo otkriti tajnu: mi smo sve ovo projektovali i napravil Baš sve, pa i vas.



Mirko Kontic Mirko Kontic 13:48 28.07.2007

Re: O galaktičkom inženjeringu

Broj 1
Vaš blog me je zaista oduševio i sa nestrpljenjem očekujem još.Nisam mogao, a da se ne setim divnog detalja u romanu Carla Sagana "Kontakt". Mislim na ono sa kraja, kada se na ne-znam-kojoj decimali broja Pi pojavi pravilnost, odnosno cifre koje iscrtavaju krug (dobro, davno sam čitao, pa mi je malo izbledelo - ne sećam se više kako, ali to je to).To je deo romana koji me je najjače pogodio. Jer, celu vasionu je NEKO napravio, i unutar njenih najdubljih hodnika sakrio poruku o tome: eto, stigli ste do te-i-te decimale, što znači da te dovoljno napredovali, pa vam sada možemo otkriti tajnu: mi smo sve ovo projektovali i napravil Baš sve, pa i vas.


Da, na Zemlji.
Buregdzya Buregdzya 13:54 28.07.2007

Apes or Angels

(Pisem ovaj post vec po 3. put, svaki put mi se obrise)

Naisao sam na jednoj stranici koju bih opet hteo naci a preko Google-a nisam uspeo na koncept o Apes or Angels.

Ukratko, verovatnoca naici na civilizaciju koja zivi je gotovo nepostoja. S jedne strane trajanje evolucije zivota dok se dostine razina civilizacije je neuporedivo duze od trajanja civilizacije.

Odnosno zivot jedne civilizacije je infinitezimalno kratak naspram vremena koje prolazi posle gasenja te iste civilizacije.

S toga bismo mi, ili ko god u potrazi za civilizacijama u svemiru, naisli ili na majmune/Apes (odn. amebe) ili bismo naisli na bica koja su dostigla neki visi vid postojanja a koji je nama neraspoznanjiv/Angels.

Sjajna ilustracija misli o daljnoj evoluciji inace nudi Lem u njegovom Golemu.

Da li ko zna tu www stranicu koju zelim ponovo naci? Imala je crnu pozadinu sa plavim ili zelenim slovima, izgledala je dosta siromasno.
Medutim sadrzaj je fenomenalan. Skupljeni su pojmovi sto iz popularne SF sto iz konvencionalne nauke.
Izmedu ostalog moze se citati o mogucnosti FTL (kretanje brzim od svetlosti), svrsihodnost bitki svemirskim brodovima koje su dakako popularne u filmovima ali mnogo manje efikasne od upotrebe topova na daljinu itd.
d j o l e d j o l e 14:10 28.07.2007

Machine

Koliko su SETI i NASA povezani u svojim istrazivanjima. Odnosno, koliko je SETI ukljucen u analizu informacija koje prikupljaju sonde koje je NASA lansirala u svemir, kao i koliko je SETI ukljucen u planiranje, realizaciju i analizu eksperimenata koji se vrse na orbitalnim stanicama ... kao i na nekim buducim instalacijama u orbiti ili na Mesecu ...

P.S.

Kad vec pomenuste J. Foster i film Kontakt

Contact, based on the novel of the same name by Carl Sagan, is the story of a free thinking radio astronomer (Jodie Foster) who discovers an intelligent signal broadcast from deep space. She and her fellow scientists are able to decipher the Message and discover detailed instructions for building a mysterious Machine. Will the Machine spell the end of our world, or the end of our superstitions?


Uz film je isla i prica da the Machine iz filma nije totalni scifi, vec da se zasniva na nekoj vrlo interesantnoj teoriji, koja postoji vec duze vremena (... koliko se secam nesto u vezi sa krivljenjem svemira ...) . Da li bi mogli da kazete nesto vise o toj teoriji, ili da pomenete neke linkove u vezi sa njom.

Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 14:39 28.07.2007

Re: Machine

d j o l e
Koliko su SETI i NASA povezani u svojim istrazivanjima. Odnosno, koliko
je SETI ukljucen u analizu informacija koje prikupljaju sonde koje je
NASA lansirala u svemir, kao i koliko je SETI ukljucen u planiranje,
realizaciju i analizu eksperimenata koji se vrse na orbitalnim
stanicama ... kao i na nekim buducim instalacijama u orbiti ili na
Mesecu ...

Ovo je stvarno dobro pitanje. Koliko ja cenim odokativno (a to je ipak stvar menadzmenta, ne same
nauke), prilicno slabo, posebno nakon dolaska Busha na vlast i njegovog ekstrakonzervativnog tima koji je skresao mnoge interesantne ideje i projekte. Sa druge strane, NASA ima sopstvenih i to vrlo dubokih problema (dobra tema za neki buduci tekstic), pa ne cudi sto im SETI nije medju prioritetima...

d j o l e

Kad vec pomenuste J. Foster i film Kontakt

Contact, based on the novel of the
same name by Carl Sagan, is the story of a free thinking radio
astronomer (Jodie Foster) who discovers an intelligent signal broadcast
from deep space. She and her fellow scientists are able to decipher the
Message and discover detailed instructions for building a mysterious
Machine. Will the Machine spell the end of our world, or the end of our
superstitions?


Uz film je isla i prica da the Machine iz filma nije
totalni scifi, vec da se zasniva na nekoj vrlo interesantnoj teoriji,
koja postoji vec duze vremena (... koliko se secam nesto u vezi sa
krivljenjem svemira ...) . Da li bi mogli da kazete nesto vise o toj
teoriji, ili da pomenete neke linkove u vezi sa njom.


Tacno, u pitanju je teorija crvotocina ("wormholes" koja u nekom klasicnom obliku potice od Ajnstajna i njegovog asistenta Natana Rozena, a u modernom negde sa kraja 80-tih iz rada Torna, Morisa i Jurcevera koji su pokazali da je postojanje crvotocina saglasno sa najjednostavnijim idejama o buducoj kvantnoj teoriji gravitacije. Doduse, tek kad budemo imali tu teoriju (kadgod to bilo, jer je problem ekstremno tezak), bice moguce zaista reci da li su ta resenja jednacina polja koja odgovaraju crvotocinama legitimna ili ne.

U svakom slucaju, "Kontakt" jeste jedan od retko ozbiljnih filmova na bilo koju naucnu temu, tesko ga je ne preporuciti!
Zack Zack 16:52 28.07.2007

Re: Machine

Milan M. Ćirković

d j o l eKoliko su SETI i NASA povezani u svojim istrazivanjima. Odnosno, kolikoje SETI ukljucen u analizu informacija koje prikupljaju sonde koje jeNASA lansirala u svemir, kao i koliko je SETI ukljucen u planiranje,realizaciju i analizu eksperimenata koji se vrse na orbitalnimstanicama ... kao i na nekim buducim instalacijama u orbiti ili naMesecu ... Ovo je stvarno dobro pitanje. Koliko ja cenim odokativno (a to je ipak stvar menadzmenta, ne samenauke), prilicno slabo, posebno nakon dolaska Busha na vlast i njegovog ekstrakonzervativnog tima koji je skresao mnoge interesantne ideje i projekte. Sa druge strane, NASA ima sopstvenih i to vrlo dubokih problema (dobra tema za neki buduci tekstic), pa ne cudi sto im SETI nije medju prioritetima...

d j o l eKad vec pomenuste J. Foster i film Kontakt
Contact, based on the novel of thesame name by Carl Sagan, is the story of a free thinking radioastronomer (Jodie Foster) who discovers an intelligent signal broadcastfrom deep space. She and her fellow scientists are able to decipher theMessage and discover detailed instructions for building a mysteriousMachine. Will the Machine spell the end of our world, or the end of oursuperstitions?Uz film je isla i prica da the Machine iz filma nijetotalni scifi, vec da se zasniva na nekoj vrlo interesantnoj teoriji,koja postoji vec duze vremena (... koliko se secam nesto u vezi sakrivljenjem svemira ...) . Da li bi mogli da kazete nesto vise o tojteoriji, ili da pomenete neke linkove u vezi sa njom.Tacno, u pitanju je teorija crvotocina ("wormholes" koja u nekom klasicnom obliku potice od Ajnstajna i njegovog asistenta Natana Rozena, a u modernom negde sa kraja 80-tih iz rada Torna, Morisa i Jurcevera koji su pokazali da je postojanje crvotocina saglasno sa najjednostavnijim idejama o buducoj kvantnoj teoriji gravitacije. Doduse, tek kad budemo imali tu teoriju (kadgod to bilo, jer je problem ekstremno tezak), bice moguce zaista reci da li su ta resenja jednacina polja koja odgovaraju crvotocinama legitimna ili ne. U svakom slucaju, "Kontakt" jeste jedan od retko ozbiljnih filmova na bilo koju naucnu temu, tesko ga je ne preporuciti!

Milan M. Ćirković

d j o l eKoliko su SETI i NASA povezani u svojim istrazivanjima. Odnosno, kolikoje SETI ukljucen u analizu informacija koje prikupljaju sonde koje jeNASA lansirala u svemir, kao i koliko je SETI ukljucen u planiranje,realizaciju i analizu eksperimenata koji se vrse na orbitalnimstanicama ... kao i na nekim buducim instalacijama u orbiti ili naMesecu ... Ovo je stvarno dobro pitanje. Koliko ja cenim odokativno (a to je ipak stvar menadzmenta, ne samenauke), prilicno slabo, posebno nakon dolaska Busha na vlast i njegovog ekstrakonzervativnog tima koji je skresao mnoge interesantne ideje i projekte. Sa druge strane, NASA ima sopstvenih i to vrlo dubokih problema (dobra tema za neki buduci tekstic), pa ne cudi sto im SETI nije medju prioritetima...

d j o l eKad vec pomenuste J. Foster i film Kontakt
Contact, based on the novel of thesame name by Carl Sagan, is the story of a free thinking radioastronomer (Jodie Foster) who discovers an intelligent signal broadcastfrom deep space. She and her fellow scientists are able to decipher theMessage and discover detailed instructions for building a mysteriousMachine. Will the Machine spell the end of our world, or the end of oursuperstitions?Uz film je isla i prica da the Machine iz filma nijetotalni scifi, vec da se zasniva na nekoj vrlo interesantnoj teoriji,koja postoji vec duze vremena (... koliko se secam nesto u vezi sakrivljenjem svemira ...) . Da li bi mogli da kazete nesto vise o tojteoriji, ili da pomenete neke linkove u vezi sa njom.Tacno, u pitanju je teorija crvotocina ("wormholes" koja u nekom klasicnom obliku potice od Ajnstajna i njegovog asistenta Natana Rozena, a u modernom negde sa kraja 80-tih iz rada Torna, Morisa i Jurcevera koji su pokazali da je postojanje crvotocina saglasno sa najjednostavnijim idejama o buducoj kvantnoj teoriji gravitacije. Doduse, tek kad budemo imali tu teoriju (kadgod to bilo, jer je problem ekstremno tezak), bice moguce zaista reci da li su ta resenja jednacina polja koja odgovaraju crvotocinama legitimna ili ne. U svakom slucaju, "Kontakt" jeste jedan od retko ozbiljnih filmova na bilo koju naucnu temu, tesko ga je ne preporuciti!


To jeste zanimljiva teorija, pre svega sa stanovišta mogućnosti brzih prelazaka s jednog kraja kosmosa na drugi. Postoji još jedna teorija, koja je obrađena u filmu "Event Horizon" i koja se bavi istoimenim astrofizičkim fenomenom (mislim da se na srpskom to zove "horizont događaja", ali nisam siguran, izvinjavam se na ovome, davno beše astronomija u školi i od tad više praktično i nisam imao više srpskog jezika u obrazovanju). Event horizon je takoreći ivica oko crne rupe iza koje više nema ničega za videti, tj. to je granica sa koje svetlost može još eventualno pobeći strahovitoj gravitacionoj vuči crne rupe. U istoimenom filmu postoji svemirski brod tog naziva koji koristi jako zanimljivu i pre svega jednostavnu ideju putovanja kroz kosmos - teoriju savijanja prostora. Naime, ako na jednom listu papira obeležite dve tačke, najkraće rastojanje između te dve tačke nije, kao u konvencionalnoj geometriji, prava linija, već rastojanje između te dve tačke kada se list savije i tačke prislone jedna uza drugu. To je iskorišćeno u filmu, uz nažalost malo religioznog sadržaja, kao priča da se napravi tzv. gravitacioni motor, koji je u mogućnosti da "savije" prostor i tako omogući letelici da se, praktično momentalno, iz tačke A nađe u tački B. Interesuje me komentar autora bloga na ovu teoriju i ideju.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 03:22 29.07.2007

Re: Machine

Pa to je upravo tako, i zove se horizont dogadjaja doista. S tim sto, opet ponavljam, mi necemo znati da li su takva resenja korektna sve dok ne razvijemo kvantnu teorije gravitacije, do cega ce jos dosta vremena da prodje...
expert expert 11:04 30.07.2007

Re: Machine

Zack
Postoji još jedna teorija, koja je obrađena u filmu "Event Horizon" i koja se bavi istoimenim astrofizičkim fenomenom (mislim da se na srpskom to zove "horizont događaja", ali nisam siguran, izvinjavam se na ovome, davno beše astronomija u školi i od tad više praktično i nisam imao više srpskog jezika u obrazovanju). Event horizon je takoreći ivica oko crne rupe iza koje više nema ničega za videti, tj. to je granica sa koje svetlost može još eventualno pobeći strahovitoj gravitacionoj vuči crne rupe. U istoimenom filmu postoji svemirski brod tog naziva koji koristi jako zanimljivu i pre svega jednostavnu ideju putovanja kroz kosmos - teoriju savijanja prostora. Naime, ako na jednom listu papira obeležite dve tačke, najkraće rastojanje između te dve tačke nije, kao u konvencionalnoj geometriji, prava linija, već rastojanje između te dve tačke kada se list savije i tačke prislone jedna uza drugu. To je iskorišćeno u filmu, uz nažalost malo religioznog sadržaja, kao priča da se napravi tzv. gravitacioni motor, koji je u mogućnosti da "savije" prostor i tako omogući letelici da se, praktično momentalno, iz tačke A nađe u tački B. Interesuje me komentar autora bloga na ovu teoriju i ideju.

A ja naivan, znajuci sta znaci taj termin, uzeh taj film da odgledam. Umesto dobrog SF filma odgledao sam los horor.
Shumar Shumar 14:16 28.07.2007

Povratak Gospodara




Dodao bih da su mnogi naucnici u jednom precutnom istrazivanju znakova koji postoje izmedju arheologije i ET zivota.


Tema je malo nezgodna jer su takve hipoteze dolazile od istrazivaca amatera jos pre skoro 30 godina.
Secate se Denikena ?

Znaci , radi se o povratku na Zemlju, a ne nekakvom susretu u svemiru.

U tom smislu ima dosta ideja i web stranica koje spajaju ove hipoteticke teorije sa simbolicnim tumacenjem iz Biblije, na pr.


Ne moramo da idemo predaleko od nashe teritorije :

Freske iz manastira Dechani, Kosovo i Metohija 14 vek :






expert expert 11:11 30.07.2007

Re: Povratak Gospodara

Shumar
Dodao bih da su mnogi naucnici u jednom precutnom istrazivanju znakova koji postoje izmedju arheologije i ET zivota.Tema je malo nezgodna jer su takve hipoteze dolazile od istrazivaca amatera jos pre skoro 30 godina.Secate se Denikena ?Znaci , radi se o povratku na Zemlju, a ne nekakvom susretu u svemiru.U tom smislu ima dosta ideja i web stranica koje spajaju ove hipoteticke teorije sa simbolicnim tumacenjem iz Biblije, na pr.Ne moramo da idemo predaleko od nashe teritorije :Freske iz manastira Dechani, Kosovo i Metohija 14 vek :

Umetnost je cesto zagonetna. Na tim freskama ja vidim rodjenje Isusovo i dolazak Betlehemske zvezde, u stvari komete, a ne neki vanzemaljski svemirski brod. Kad bi nasa civilizacija propala, ko zna sta bi nasi naslednici zakljucili za onu kapiju na novosadskom trgu mladenaca. Mozda bi mislili da je u pitanju opservatorija ili medjuzvezdani portal. Tesko bi im pala na pamet simbolika koju je imao autor hteo da pretstavi.
Shumar Shumar 18:30 30.07.2007

Ufo i Biblija




vidish, tako ne misli gospodin George Adamski

Biblija i UFO


a posebno mogu citaoci bloga da vide i :

Bible and Ufo

ili jednostavno : fficial&sa=X&oi=images_back&ct=title' target='_blank' class='crvenoNormal'>OVDE




Otkrovenje gl.21. ( Pisano pre skoro 2000g.):

10. И одведе ме у духу на гору велику и високу, и показа ми град велики, свети Јерусалим, где силази с неба од Бога,
11. И имаше славу Божију; и светлост његова беше као драги камен, као камен јаспис светли,
23. И град не потребује ни сунце ни месец да светле у њему; јер га слава Божија просветли, и жижак је његов Јагње.
24. И народи који су спасени ходиће у виделу његовом, и цареви земаљски донеће славу и част своју у њега.
25. И врата његова неће се затварати дању, јер онде ноћи неће бити.



podsecam, kako sam i gore vec napisao , ovo su samo hipoteticke teorije, "nenaucnog" karaktera.

relax ...




Shumar Shumar 18:55 30.07.2007

Re: Ufo i Biblija

ljiljaO ljiljaO 16:45 28.07.2007

Pitanje za autora

Odmah da se izjasnim - ovo nema veze sa vanzemaljcima ali ima sa fizikom. Citala sam ovih dana neku zabavnu knjigu - politicki triler - pa jedan od likova izgovara ovakvu recenicu:
Zar vam u detinjstvu nikad nije receno da bi zemaljska kugla bila izmestena iz svoje ose kada bi svi u Kini u isto vreme skocili samo jednom.
Dakle mogla bih (matematicar sam) i sama da se zabavim racunom ali mislim da ce vama to biti lakse cak i da "odokativno" procenite da li ima icega u tome. Ja vrlo sunljam ali lepo zvuci, zar ne?
nsarski nsarski 17:07 28.07.2007

Re: Pitanje za autora

Heh, to sa da vrlo lako izracunati:
masa Zemlje je mZ=5.97*10^24 kg. Neka Kineza ima 1 milijarda = 10^9, i neka je svaki tezak 70kg - ukupna masa Kineza je onda mK=70*10^9kg. Neka svi skoce istovremeno na visinu od h=1m. Onda moraju da se odbace brzinom od vK=sqrt(2*g*h), gde je g=9.81m/s^2 ubrzanje zemljine teze, tj kad zamenimo ove brojeve dobijemo vK=4.42m/sec.
Kada masa Kineza od mK=70*10^9 se odbaci od Zemlje ovom brzinom oni imaju kolicinu kretanja vK*mK,. Zbog zakona o odrzanju kolicine kretanja u zatvorenom sistemu, onda ce i Zemlja da dobije impuls jednak ovome, tj. mZ*vZ.
Sredujuci ovu jednacinu, dobijemo da je brzima koju ce dobiti Zemlja:
vZ=mK*vK/mZ Zamenjujuci prethodne rezultate u ovu jednacinu imamo da je brzina kojom bi skacuci Kinezi odbacili Zemlju
vZ=0.5*10^(-13)m/sec ili brzinom od 1 kroz 500,000 milijarditi deo metra u sekundi!
Odgovor: nema nicega u tome:))) Sorry.
Mirko Kontic Mirko Kontic 17:16 28.07.2007

Re: Pitanje za autora

nsarski
Heh, to sa da vrlo lako izracunati:masa Zemlje je mZ=5.97*10^24 kg. Neka Kineza ima 1 milijarda = 10^9, i neka je svaki tezak 70kg - ukupna masa Kineza je onda mK=70*10^9kg. Neka svi skoce istovremeno na visinu od h=1m. Onda moraju da se odbace brzinom od vK=sqrt(2*g*h), gde je g=9.81m/s^2 ubrzanje zemljine teze, tj kad zamenimo ove brojeve dobijemo vK=4.42m/sec. Kada masa Kineza od mK=70*10^9 se odbaci od Zemlje ovom brzinom oni imaju kolicinu kretanja vK*mK,. Zbog zakona o odrzanju kolicine kretanja u zatvorenom sistemu, onda ce i Zemlja da dobije impuls jednak ovome, tj. mZ*vZ.Sredujuci ovu jednacinu, dobijemo da je brzima koju ce dobiti Zemlja:vZ=mK*vK/mZ Zamenjujuci prethodne rezultate u ovu jednacinu imamo da je brzina kojom bi skacuci Kinezi odbacili ZemljuvZ=0.5*10^(-13)m/sec ili brzinom od 1 kroz 500,000 milijarditi deo metra u sekundi!Odgovor: nema nicega u tome:))) Sorry.


hahahahahahahaha

dovoljno je da Jedan Crnogorac Odluci da skoci, pa da se to dogodi.
MMMila MMMila 17:23 28.07.2007

Re: Pitanje za autora

nsarski
Odgovor: nema nicega u tome:))) Sorry.


Kako vidim, gradivo Mehanike 1:)
Zekaan aan Oceaan Zekaan aan Oceaan 23:28 28.07.2007

Re: Pitanje za autora

Nema potrebe za ovakvom racunicom nsarski. Centar mase Kineza i ostatka Zemlje (sto je prakticno centar Zemlje) ce se kretati nezavisno od njihovog relativnog polozaja u prvoj aproksimaciji, tj. ukoliko se gravitacioni potencijal moze dobro opisati linearnim Taylor-ovim polinomom ($phi = phi_0 + {bf a} cdot ({bf r} - {bf r}_0)$ za one sa LaTeX iskustvom, gde je $phi_0$ gravitacioni potencijal u centru mase ${bf r}_0$), a to je opet prakticno uvek slucaj.

Drugim recima, svi Kinezi koji su skocili ce morati i da doskoce kada ce vratiti sav onaj momenat koji su dobili odskakanjem. Osim ako nisu u stanju da se odbace brzinom vK>7km/s.
MMMila MMMila 23:38 28.07.2007

Re: Pitanje za autora

Svi Kinezi u orbiti:)
nsarski nsarski 00:10 29.07.2007

Re: Pitanje za autora

Pa cak i sa tim odbacivanjem prvom kosmickom brzinom od 7.1km/sec se dobije da bi brzina saopstena Zemlji bila oko 10^(-10)m/sec sto je totalno zanemarljivo. Svima, naravno, sem Kinezima, jer bi tada, kako kaze MMMila Kinezi orbitirali oko Zemlje.
E, tada bi bio spektakl kad bi tih milijardu vanzemaljskih Kineza poceli da gube stabilnost orbite i poceli da padaju nazad na Zemlju - koji bi to vatromet bio!
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 03:20 29.07.2007

Re: Pitanje za autora

ljiljaO
Odmah da se izjasnim - ovo nema veze sa vanzemaljcima ali ima sa
fizikom. Citala sam ovih dana neku zabavnu knjigu - politicki triler -
pa jedan od likova izgovara ovakvu recenicu:
Zar vam u detinjstvu nikad nije receno da bi zemaljska kugla bila
izmestena iz svoje ose kada bi svi u Kini u isto vreme skocili samo
jednom.
Dakle mogla bih (matematicar sam) i sama da se zabavim racunom ali
mislim da ce vama to biti lakse cak i da "odokativno" procenite da li
ima icega u tome. Ja vrlo sunljam ali lepo zvuci, zar ne?


OK, sve to stoji, ali to nije kraj price. Naime, sve zavisi kakav poremecaj i na kojoj vremenskoj skali posmatrate. Moze se pokazati da je zbog haoticne prirode interakcija u Suncevom sistemu, pa i kretanja Zemlje oko Sunca, dovoljno da neko preparkira kamion na drugu stranu ulice i da Zemlja bude na suprotnom kraju svoje orbite od onog u slucaju da to nije uradio - samo treba dovoljno sacekati (u navedenom slucaju cini mi se oko 100 miliona godina, sto je daleko, daleko manje od starosti Zemlje i Suncevog sistema). Tako da i sasvim male akcije mogu imati kosmicke posledice - i dobro je sto je tako!
nsarski nsarski 03:49 29.07.2007

Re: Pitanje za autora


Moze se pokazati da je zbog haoticne prirode interakcija u Suncevom sistemu, pa i kretanja Zemlje oko Sunca

Milane, mislim da je u pitanju awkward formulation:
Interakcije nisu haoticne - radi se o gravitacionim interakcijama, i deterministickim (Njutnovim) jednacinama kretanja. Naravno. u pitanju je nelinearan dinamicki sistem koji moze da uleti u haoticni rezim (sto je, verujem, ovde slucaj), i onda dolazi do "sensitive dependence on initial conditions" tako da preparkiravanje zaista moze da dovede do large scale consequences.
Inace, naravno da je bitno na kojoj vremenskoj skali posmatramo dinamiku, kao sto kazes. Zna li se Ljapunov eksponent za slucaj Suncevog sistema? (Ta cifra od 10^8 godina sugerise da se zna, makar priblizno).
MMMila MMMila 07:53 29.07.2007

Re: Pitanje za autora

nsarski
Svima, naravno, sem Kinezima, jer bi tada, kako kaze MMMila Kinezi orbitirali oko Zemlje. E, tada bi bio spektakl kad bi tih milijardu vanzemaljskih Kineza poceli da gube stabilnost orbite i poceli da padaju nazad na Zemlju - koji bi to vatromet bio!

Mozda bi bilo zanimljivije da Kinezi dostignu DRUGU kosmicku brzinu:)
gordanac gordanac 08:27 29.07.2007

kinezi i astronews

Interplanetary Superhighway
Mr Cheung Sze-leung, Astronomy Officer, u ime svih kineza koji se ovde rabe u smislu misaonih eksperimenata :))), daje svoj doprinos temi na sledeći način:



There are five points in space, called Lagrangnian Points L1 to L5, where the gravity of the Sun and Earth exactly cancels out each other. Objects residing at these points are in some sort of gravitational equilibrium
With suitable initial speed, space probes can be put to orbit around L1 or L2. The collection of this kind of orbits constitutes the so-called interplanetary highways.



Highways connecting different planets may even coalesce together, allowing space probes to jump from one highway to another. Mathematically speaking, these highways form a giant network of interplanetary superhighways for probes to speed along. Scientists are now planning to build a transfer station at L1 between the Earth and the Moon as the starting point to reach for more remote planets. If successful, interplanetary travel may no longer be a distant dream.

Uz, naravno, imaginaciju vortex - An artist's concept of twisted space-time around Earth.



Zanimljiv link (ima puno kineza!) za sve koje zanima i SETI i sve ono što uz SETI ide ili kao prtljag ili kao prethodnica :)). Have fun with astronews
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 13:41 29.07.2007

Re: Pitanje za autora

nsarski

Moze se pokazati da je zbog haoticne prirode interakcija u Suncevom sistemu, pa i kretanja Zemlje oko Sunca

Milane, mislim da je u pitanju awkward formulation:
Interakcije nisu haoticne - radi se o gravitacionim interakcijama, i
deterministickim (Njutnovim) jednacinama kretanja. Naravno. u pitanju
je nelinearan dinamicki sistem koji moze da uleti u haoticni rezim (sto
je, verujem, ovde slucaj), i onda dolazi do "sensitive dependence on
initial conditions" tako da preparkiravanje zaista moze da dovede do
large scale consequences.
Inace, naravno da je bitno na kojoj vremenskoj skali posmatramo
dinamiku, kao sto kazes. Zna li se Ljapunov eksponent za slucaj
Suncevog sistema? (Ta cifra od 10^8 godina sugerise da se zna, makar
priblizno).

Zna se sasvim sigurno, i to za svaku pojedinacnu komponentu kretanja (orbitalno, precesija, promena nagiba ose, promena ravni sistema Zemlja-Mesec), itd. S tim sto ih ja ne znam... ;o( Ali mogu da se raspitam kod mog direktora, on je jedan od trojice najvecih svetskih eksperata za haos u Suncevom sistemu!
ljiljaO ljiljaO 17:29 28.07.2007

Hvala

.
Dejan Nikolic Dejan Nikolic 18:02 28.07.2007

Aliens

A sta cemo kad ih nadjemo? :)
ivana23 ivana23 18:04 28.07.2007

Re: Aliens

Dejan Nikolic
A sta cemo kad ih nadjemo? :)


Ili kada nadju oni nas!?
nsarski nsarski 18:13 28.07.2007

Re: Aliens

E, onda cemo poslati kolegu Cirkovica da im objasni gde su dosli: You guys took a wrong turn in Albuquerque:)))
MMMila MMMila 18:20 28.07.2007

Re: Aliens

Osetice po mirisu, samo neka jos koji dan bude ovoliko toplo!
Shumar Shumar 06:28 30.07.2007

Re: Aliens

Dejan Nikolic
A sta cemo kad ih nadjemo? :)



Zavisno ko ih bude prvi nashao.

Ako ih nadju Ameri onda ce oni pokushati da ih obrlate da im ukradu naprednu tehnologiju ne bi li zavladali planetom.

Ako ih nadju Rusi, onda ce oni da pokushaju da maznu njihovu tehnologiju da dominiraju nad Amerima.

Ako ih nadju Kinezi,onda ce oni da iskoriste shansu da pokazu svima koji nisu zute rase.

Ako ih nadju Indijci onda ce se osecati izabrani da ceo svet primi hindu religiju.

Ako ih nadju Albanci, zelece nezavisno Kosovo, a ako ih nadju Srbi onda ce oni zeleti veliku Srbiju.

Ako ih nadju Grci, zelece da najzad vrate Tursku odakle su doshli, a ako ih nadju Turci, da opet ostvare Osmanlijsko carstvo.

Ako ih nadju bushmani, oni ce da ih pitaju Da li imaju nesto da se pojede ?

Ako ih, pak nadju .... i td.

Dakle PRMIMITIVNI Zemljani jos nisu spremni za kontakt.

Osim pateticnih pojedinaca, koji bi da pobegnu iz ovog haosa :"primite me u brod, molim vas, jel mogu i ja sa vama"





A najgora varijanta od svih je da "ONI" pokushaju da nas sve stave u rezervat kao Amero-Britanci indijance





I naravno, jedna od gorih varijanti je da saznamo da ONI ne igraju svi u jednom timu.

To je kao kada bi smo se "MI" spustili na Mars. E, to "m"i zavisi, da li su Rusi ili Ameri, na pr.

Tako moze biti i sa njima, da oni vec budu u nekom galaktickom sukobu i nas da iskoriste samo kao jatake, za zamenu za naprednu tehnologiju..

U svakom slucaju, vecina se slaze, da ako postoje napredne civilizacije, one nece biti usamljene.

nece biti jedna vrsta aliena, vec vishe vrsta.

Bili bi naivni, ako bi ocekivali da u svemirskoj dzungli pronadjenmo samo jednu vrstu zivotne forme, zar ne ?

Na to , dakle, treba da budemo spremni.

Najvaznije od svega, osim tehnoloshkog znanja, je ovladati najvishim oblicima etickih principa.

bez toga, sve ce biti uzalud....





Tatjana Momčilović Tatjana Momčilović 18:29 28.07.2007

Odlicno!

Procitala sam na miru i sve Vase ostale tekstove. Sjajno! Raduje me da sa toliko entuzijazma pisete i radite
Pozdrav
Tanja
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 03:14 29.07.2007

Re: Odlicno!

Tatjana Momčilović
Procitala sam na miru i sve Vase ostale tekstove. Sjajno! Raduje me da sa toliko entuzijazma pisete i radite
Pozdrav
Tanja

Hvala na lepim recima i zavidim Vam (na onom boldovano)! Pre dva meseca bio sam nesto sluzbeno u Oxfordu, tamo kupim dvadesetak knjiga i otkad sam se vratio, ne stigoh ni cetvrtinu da procitam... ;o(
vlazimi vlazimi 22:45 28.07.2007

-

Ja naprotiv,misim da su vasi tekstovi puni nejasnoca,zakomplikovani i neprilagodjeni sirokim masama.Kada objasnjavate,nadam se da se ne obracate samo kolegama iz vase struke,i malobrojnim koji su upuceniji u materiju.Budite malo jasniji,vizuelizujte kosmicke hipoteze i na kraju fizicke i kvantne zakonitosti.Ne verujem da je to tako komplikovano.Ta i ta hipoteza izgleda ovako i ovako!Pojednostavite stvari.Banalizujte ako treba.Valjda imate nesto u sebi od prosvetiteljskog talenta,ili je u pitanju neka forma sebicnosti i zelja da se razumevanje teorija i hipoteza zadrzi u manjem krugu ljudi.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 03:18 29.07.2007

Re: -

vlazimi
Ja naprotiv,misim da su vasi tekstovi puni nejasnoca,zakomplikovani i
neprilagodjeni sirokim masama.Kada objasnjavate,nadam se da se ne
obracate samo kolegama iz vase struke,i malobrojnim koji su upuceniji u
materiju.Budite malo jasniji,vizuelizujte kosmicke hipoteze i na kraju
fizicke i kvantne zakonitosti.Ne verujem da je to tako komplikovano.Ta
i ta hipoteza izgleda ovako i ovako!Pojednostavite stvari.Banalizujte
ako treba.Valjda imate nesto u sebi od prosvetiteljskog talenta,ili je
u pitanju neka forma sebicnosti i zelja da se razumevanje teorija i
hipoteza zadrzi u manjem krugu ljudi.


Dobro, koji Vam tacno deo nije jasan? Ja uvek cenim kritiku, ali ovako uopstena ne sluzi nicemu. Ne razumem sta su Vam ono "siroke mase" - ja mislim da tako necega uopste nema, postoje samo pojedinci (i njihove porodice i prijatelji), a svakom pojedincu nejasno je nesto razlicito, zar ne?

Sto se pojednostavljivanja tice, pa tu je najbolje citirati Ajnstajna (sto sam vec ucinio par puta na ovom blogu, izvinjavam se na redundanciji): "Sve treba da bude najjednostavnije moguce - ali ne vise od toga!"
Dejan Nikolic Dejan Nikolic 03:30 29.07.2007

Re: -

sta su Vam ono "siroke mase"


Ja imam poprilicnu masu pa sam ipak skapirao skoro ceo tekst
Banna Banna 14:58 30.07.2007

Re: -

banalno bi bilo ovo:
da bi otkrio da li u svemiru ima inteligencije ne morash da chekash da ti stigne pismo (radio-talas)..postoji mnogo stvari ili pojava koje mogu da ukazhu posredno na to da postoji verovatnoca da su produkti inteligencije.. drugi deo teksta pricha o nachinima na koji treba obratiti pazhnju i na koje pojave (astrointhenjering)..
puno pohvala za blog i za korisne linkove... odavno nisam chitala neshto interesantnije..
:)
Черевићан Черевићан 08:03 29.07.2007

зверооки ја

понекад, док лутању склон, зверам ноћу по пробуђеном небу понет хаиком
Оставимо земљу
Ту трудницу
Припаднимо машти
на моменатсе, приземљен упитам, зар мудрије за људски род било неби да уместо што вазда звера васионом тежећи (не)реалном живи тренутни живот те међуљудске односе учини подношљивијим а зјап свемира остави у наслеђе генерацијама . . које му следе
expert expert 09:27 29.07.2007

Tesla i SETI

Budite ljubazni i pojasnite malo to oko Tesle kao pretece SETI-a. Malo mi to cudno zvuci i kvari inace izuzetan tekst. Nije valjda James Watt imao na umu trke formule 1 unapredjujuci parnu masinu?
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 14:05 29.07.2007

Re: Tesla i SETI

expert
Budite ljubazni i pojasnite malo to oko Tesle kao pretece SETI-a. Malo
mi to cudno zvuci i kvari inace izuzetan tekst. Nije valjda James Watt
imao na umu trke formule 1 unapredjujuci parnu masinu?

Naprotiv, Tesla je vrlo eksplicitno bio ne samo preteca, vec i prvi pravi SETI istrazivac. Velika je steta (pa i sramota) sto to nije daleko bolje poznato, mada ozbiljni istoricari nauke (recimo Michael Crow ili Steven J. Dick to odavno priznaju). Svojevremeno sam napisao jedan tekst o tome za Treci program, ali izgleda da bi trebalo vise poraditi na tome. Neko je gore vec dao link na "Talking with planets" (Shumar, hvala!) A evo odlomka iz tog mog starog teksta.

Tesla je bio taj koji je prvi sugerisao da bi upravo elektromagnetski talasi, i to oni u radio oblasti elektromagnetskog spektra, bili najpogodniji nosilac informacije na međuplanetskim i međuzvezdanim rastojanjima. Čitav niz osobina koje ovaj metod čine najprivlačnijim sa stanovišta SETI-ija Tesla je korektno identifikovao: ogromna brzina radio-talasa (jednaka brzini svetlosti, odnosno približno 300 hiljada kilometara u sekundi u vakuumu), njihova prodornost kroz Zemljinu atmosferu i većinu čvrstih predmeta u jako širokom opsegu talasnih dužina, ali pre svega mogućnost da se oni relativno lako i efikasno moduliraju, odnosno da se u njih ugradi informacija koju bismo želeli da prenesemo našoj kosmičkoj sabraći. (I, naravno, koju bi ona eventualno mogli preneti nama.) Suštinski digitalna priroda obrađenih radio-signala inspirisala je još jedno Teslino predviđanje ugrađeno u same temelje današnjih shvatanja: aritmetika, i to teorija brojeva kao njen najviši domet, biće pravi medijum na osnovu koga će se moći sa sigurnošću reći da se radi o inteligentnim signalima. Setimo da je osnov Gausovog i ranijih projekata komunikacije sa vanzemaljskom inteligencijom činila geometrija. Sada je Tesla sugerisao da je aritmetika znatno pogodnija, te da u prirodi ne postoje signali koji bi se manifestovali, na primer, kao celi brojevi. On predlaže najjednostavniji mogući, ali veoma efektan način za početak komunikacije preko ogromnih kosmičkih udaljenosti: na signale koji nam kažu • •• ••• treba, naravno, odgovoriti (na istoj talasnoj dužini) sa ••••! Univerzalnost matematike predstavlja Teslino čvrsto opredeljenje u teorijskom zasnivanju SETI-ija, koga su se i sve potonje generacije istraživača i entuzijasta čvrsto držale...

Pored činjenice da je SETI korišćenjem radio-talasa principijelno moguć, što je Teslina centralna ideja u ovom kontekstu, i ona za koju mu je teško osporiti apsolutni prioritet, ima još nekoliko aspekata ovog epohalnog poduhvata koje je on odmah uočio. Ne najmanje bitan jeste da su SETI projekti koriščenjem radio-talasa jeftini. On u pomenutom članku u Collier’s Weekly procenjuje da predajnik od dve hiljade konjskih snaga bio dovoljan za pouzdanu transmisiju signala na međuplanetarnim udaljenostima; igrom slučaja, današnje procene snage predajnika – uz, naravno, ogromno povećanje osetljivosti prijemnika – se kreću na sličnom nivou, ali za međuzvezdanu komunikaciju koja je cilj modernih SETI projekata.

Međutim, i tu je možda ključ za otpor priznavanju Teslinih zasluga na ovom polju, on nije ostao samo na teorijskim razmatranjima, već je prešao i na delo. Naime, u svojoj slavnoj laboratoriji u Kolorado Springsu, Tesla je na prelasku između dva veka u više navrata, a posebno u leto 1899, tvrdio da je postigao uspeh, tj. detektovao signale inteligentnog porekla sa Marsa. Mada je sam gajio duboke sumnje u autentičnost ovih rezultata, i naglašavao da je uveren samo da je primio signale vanzemaljskog, a ne nužno i marsovskog, porekla, ovo se brzo pretvorilo u kratkotrajnu senzaciju onog vremena, a kasnijim, posebno pozitivistički i vulgarno-materijalistički orijentisanim istoričarima i istraživačima dalo dobar povod da odbace sve Tesline spekulacije o vanzemaljskom životu (te tako zajedno sa prljavom vodom iz kade izbace i poslovičnu bebu). O interpretaciji ovih rezultata, te o drugim velikim postignućima koja nisu vezana za SETI, a koja se možda u njima nalaze, biće reči na drugom mestu. Ono što ovde treba naglasiti jeste da su, ma kakve zablude Tesla imao o naprednoj civilizaciji na Marsu, one bile (1) duboko kulturološki ukorenjene u njegovo doba, i (2) dugoročno gledano, daleko manje značajne od njegovih metodološki i epistemološki korektnih ideja.
vlazimi vlazimi 17:13 29.07.2007

Re: Tesla i SETI

Naposletku,Tesla je bio obican sarlatan,izumitelj.Kao i sve u nasem narodu i njegovim delima se pridaje preuvelicana vrednost.Najsmesnije od svega,on i nije pripadao srpskom narodu..
ivana23 ivana23 17:22 29.07.2007

Re: Tesla i SETI

vlazimi
Naposletku,Tesla je bio obican sarlatan,izumitelj.Kao i sve u nasem narodu i njegovim delima se pridaje preuvelicana vrednost.Najsmesnije od svega,on i nije pripadao srpskom narodu..


Molim?
Dejan Nikolic Dejan Nikolic 17:22 29.07.2007

Re: Tesla i SETI

Naposletku,Tesla je bio obican sarlatan


Ma nemoj? Kako moze sarlatan da izmisli masinu za duplikaciju zivih organizama? I sve je zabelezeno na filmskoj traci kao dokaz...

Edit: U stvari slazem se sa kolegom Vlazimijem... ta masina uopste nije realna, kao fol nesto za madjionicare ovo,ono... ma id'te molim vas.
vlazimi vlazimi 17:30 29.07.2007

Re: Tesla i SETI

niko nije rekao da Tesla nije bio nadaren i inventivan.dve stvari su cinjenica.inspiracija njegove inventivnosti se oslanja na fiziku koliko i na alhemiju.ne zaboravimo da je Tesla bio sujeverean covek,vise umetnik nego naucnik na kraju krajeva.mnostvo pojava koje je uocio,nije uspeo naucno da definise,vec se hvatao za neke floskule o Bogu i govoru zvezda.a da nije bio Srbin i tako se deklarisao,ta znamo svi..ali pusta potreba beznacajnih i gubitnika da svojataju..
nsarski nsarski 18:02 29.07.2007

Re: Tesla i SETI

Tacno!
I Njutn je bio mistik, i veci deo zivota posvetio alhemiji, Kopernik je tragao za platonovskim savrsenstvom u svemiru, Ajnstajn je verovao u Boga koji je sve determinisao i ne kocka se, a Ramanujan je govorio da mu one neverovatne formule daruje Bramanska boginja u snu - sve luzeri i beznacajni tipovi.
gordanac gordanac 18:19 29.07.2007

Tesla i SETI i ostali...

...- sve luzeri i beznacajni tipovi.....

need one to see one... :))
Touche, мсје нсарски.! Game, set and match. Lovely


...a evo ga još jedan



..i još jedna...
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 18:27 29.07.2007

Re: Tesla i SETI

vlazimi
Naposletku,Tesla je bio obican sarlatan,izumitelj.Kao i sve u nasem
narodu i njegovim delima se pridaje preuvelicana vrednost.Najsmesnije
od svega,on i nije pripadao srpskom narodu..

A Vama je izgleda najbitnije kom narodu je pripadao? Sramota.
Banna Banna 15:08 30.07.2007

Re: Tesla i SETI

odgovorila sam vam gore banalno, ali sada se vec pitam zashto uopshte chitate ovaj blog..mislim da ste zalutali..pa vi tvrdite da je Tesla bio vishe umetnik nego nauchnik!!! ne cenite nechiji rad..pitam se koliko ste vi postigli.. a mogli bi i vishe da se uputite u ono shto je Tesla radio..bez obzira koje ste nacionalnosti!
Dejan Nikolic Dejan Nikolic 12:37 29.07.2007

"Blagodati" izolacije

Onaj komentar o tome kako Kinezi gledaju na interplanetarno putovanje, te "out-of-the-box" nacin razmisljanja u potrazi za vanzemaljcima i slicne pojave navele su me da od nasih blogera naucnika narucim, ako je moguce, tekst o tome koliko nauka trpi zbog globalizacije. :)

Znam da je malo cudno ali pojasnicu. Svima su nam jasne blagodati globalizacije za razvoj nauke. Mreza informacija, virtualni timovi, kolaboracije.... itd. Da ne ulazim u detalje.

Medjutim ocigledno se gubi jedna, po meni vrlo korisna osobenost odsustva globalizacije. Originalnost. Drugaciji pristup. Gledao sam pre nekog vremena na Diskaveriju (sto izgleda polako potiskuje ono cuveno "citao sam neku literaturu u Politikinom Zabavniku" emisiju o raketnim motorima koje su razvili ruski naucnici tokom razvoja programa ekspedicije na mesec (koji je obustavljen posto su Ameri tamo kao fol stigli prvi :). Gasenje programa prezivelo je par desetina tih motora i sad su u Americi. I Amerikanci nisu mogli cudom da se nacude kako su Rusi resili neke stvari koje njima nikad ne bi pale na pamet. I veruju da je takav paralelan razvoj bio moguc samo u uslovima izolacije hladnog rata.

Ima li jos takvih primera? Da li je izolacija neophodna za out-of-the-box nacin razmisljanja? Da li information overflow (overload?) stetno utice na to kako razmisljamo o temi koju obradjujemo? Mene je u mom poslu svakako ulenjilo i profesionalno, misim da nemam originalnu misao vec nekoliko godina, jer svi su drugi vec smislili sta mi treba da bih resio problem koji imam. Just reach out. Da li nauka postaje "zboksana" i jednolinijska?
Dax Dax 18:26 29.07.2007

Tesla

Stvarno je tragikomicno da neko 2007 godine kaze za Nikolu Teslu da je sarlatan.To koliku mu vrednost dajemo govori cinjenica da smo ime aerodromu dali po njemu i pravimo mu razne gizdave spomenike dok u Americi ima status naucnog Titana.
Stvarno mi nije jasno ,kako takvi komedijasi kao gospodina par postova iznad zavrse na ovom blogu?Gospodine Cirkovicu ,sem pojedinih komentatora Vas blog je pravo osvezenje,motivise na bavljenje naukom.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 18:29 29.07.2007

Re: Tesla

Dax
Stvarno je tragikomicno da neko 2007 godine kaze za Nikolu Teslu da je
sarlatan.To koliku mu vrednost dajemo govori cinjenica da smo ime
aerodromu dali po njemu i pravimo mu razne gizdave spomenike dok u
Americi ima status naucnog Titana.
Stvarno mi nije jasno ,kako takvi komedijasi kao gospodina par postova
iznad zavrse na ovom blogu?Gospodine Cirkovicu ,sem pojedinih
komentatora Vas blog je pravo osvezenje,motivise na bavljenje naukom.


Hvala na lepim recima, slazem se sa Vama oko Tesle, mada se ne slazem da je imenovanje aerodroma (i to na onakav nacin i od koga) bilo u istinskoj funkciji postovanja njegovog dela.
Dax Dax 18:46 29.07.2007

Re: Tesla

Mozda nisam bio jasan.Mislim da i nije bas pohvalno imenovati aerodrom na taj nacin ,a ako cemo pravo i od tolikih "naucnika". Pozdrav
vlazimi vlazimi 20:45 29.07.2007

Re: Tesla

-
yu1bcd yu1bcd 22:08 30.07.2007

Re: Tesla

Cesto pominjete religioznost u vasim komentarima ali ja imam utisak, da je vas odnos do Tesle upravo takav! Tesla je lepo napisao u svojoj autobiografiji da se lecio elektrosokovima od shizofrenije i to objasnjava dobar deo njegovih halucinacija. Nedavno sam procitao naslov u srpskim novinama, da je Tesla izmislio internet!

Dvofazni elektromotor je sasvim dovoljan za besmrtnost Tesle skupa sa priznanjem oko radiotalasa.
jovbranko jovbranko 00:09 30.07.2007

UFO - Greatest story ever denied...

G-dine Ćirkoviću,

Evo i ja da vam se zahvalim na vrlo informativnim tekstovima. Zaista je pravo zadovoljstvo čitati ih. :)

Pre par meseci pogledao sam fim : "UFO - the greatest story ever denied", od Jose Escamilla-e.

Interesuje me kakvo je vaše mišljenje o činjenicama koje su iznesene u tom filmu.

Pozdrav i poštovanje.

@ vlazimi
Uz sve dužno poštovanje, ali ako imate problema da razumete gornji tekst, to znači da ste laik što se ove tematike tiče, a čini mi se i nauke uopšte. Ne bi bilo loše, da zaobiđete komentarisanje teme o kojoj ne znate mnogo...
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 02:21 30.07.2007

Re: UFO - Greatest story ever denied...

jovbranko
G-dine Ćirkoviću,

Evo i ja da vam se zahvalim na vrlo informativnim tekstovima. Zaista je pravo zadovoljstvo čitati ih. :)

Pre par meseci pogledao sam fim : "UFO - the greatest story ever denied", od Jose Escamilla-e.

Interesuje me kakvo je vaše mišljenje o činjenicama koje su iznesene u tom filmu.

Pozdrav i poštovanje.


Hvala na lepim recima! Cinjenice su varljiv termin, posebno sto se u nauci koriste u nesto drugacijem znacenju nego u svakodnevnom zivotu. Doticni film nisam video, ali sam vec preduzeo korake da ga lociram, zato ga ne bih komentarisao, samo cu da kazem da iako sam prvi koji ce podrzati istrazivanja mogucnosti prisustva inteligentnih artefakata u Suncevom sistemu, ipak sam vrlo skeptican prema dosadasnjoj UFO/NLO "evidenciji". Slazem se ja da tu "ima neceg", ali mi se to ipak cini vise daleko verovatnijim kao manipulacija ljudskih (vojnih i politickih) faktora nego istinska vanzemaljska pojava.
RumuUn RumuUn 00:42 30.07.2007

Pitanje (i pohvala)

Jako mi se dopade kako tema tako i tekst.

Postavio bih pitanje koje možda i nije toliko u vezi sa izvanzemaljskim zivotom u koji ne sumnjam (pitanje je samo, možemo li kontaktirati sa njim)

Gledao sam nekad (kvazi)?naučnu emisiju o Atlantidi, to o njenoj lokaciji na južnom polu, kolapsu i raseljavanju pojedinaca i ostavljanju zaostavštine. Navešću samo primjer sfinge za kuju autori tvrde da ju je erodirala kiša (stara je, po autorima svih 15000 godina) te da je bila statua lava kojoj su faraoni tek isklesali glavu (gledano iz vazduha, glava jeste neprirodno mala u odnosu na tijelo). Pomenuše još i da je za kolaps atlantide odgovorno pomjeranje zemljine kore kao "kora oljuštene pomorandže" (ajnštajnova teorija, opet po autorima). Ima li kakve istinitosti u ovome ili je i ovo nekakav tarot?

Btw, čitah i vaše komentare vezano za evoluciju (il to bješe NS) i ja imam jednu krupnu zamjerku na teoriju evolucije, koju inače ne negiram. Sve sa prvobitnim bujonom je korektno i razumljivo do momenta kad DNK (Ili RNK) preuzima kontrolu nad sintezom proteina i to pomoću koda tripleta koji je i danas sačuvan, nepromijenjen, u bezmalo svim organizmima. To mi je korak od 7 stepenica i nekako mi nerazumljivo.

I treće, raspisah se, kakvi su praktični aspekti susreta sa vanzemaljskim životom, tj na evropi ispod leda možemo naći kakve mikroorganizme koji će istrijebiti čovječanstvo.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 02:11 30.07.2007

Re: Pitanje (i pohvala)

Uh mnogo pitanja i to teskih! Pokusacu da budem sazet... Atlantida u uopstenom smislu postojanja starih civilizacija o kojima malo znamo svakako nije na nivou tarota, vec predstavlja ozbiljno pitanje (mada svakako ne na juznom polu, to je prilicno glupavo). Sto se mikroorganizama tice, verovatnoca da ce ti kosmicki biti opasni za nas je EKSTREMNO MALA, ali je ne treba prenebregnuti, te se u tom smislu vec i sad rade (a radice se svakako jos vise u buducnosti) detaljne dekontaminacije svih objekata koji se vracaju iz svemira. Konacno, Vasa tvrdnja o tezini tog koraka je tacna( to je jedan od tzv. "teskih koraka", ali samo treba naglasiti (a) to striktno i nije problem evolucije, vec biogeneze, to su sasvim druge teorije, (b) tu postoji i problem selekcionog efekta - da se pojavio i neki drugi genetski kod na Zemlji, za ocekivati je da su nasi preci potisnuli te druge oblik zivota, tj. bolje se prilagodili, itd. Veoma je tesko odrediti a priornu verovatnocu neceg sto ukljucuje i vase sopstveno postojanje - to mu dodje kao ono podizanje stolice na kojoj sedimo...
Dexter Dexter 01:02 30.07.2007

NLO videosnimci

Na mnogobrojnim videosnimcima NLO-a karakteristicno je to sto se ti objekti krecu u nesaglasnosti sa principima konvencionalne aeronautike. Izuzetna ubrazanja i usporenja. Bilo kakva ziva bici ili cak oprema nikad ne bi mogla izdrzati toliki g.
Iz tog razloga se stice utisak da su "vanzemaljci" pronasli neki nacin da anuliraju gravitaciono polje.Jedino se objekti sa masom ~0 mogu kretati na taj nacin.
Zanima me koliko je validno nase stanoviste da je brzina svetlosti u vakumu najveca moguca brzina i da li bi se to pravilo odnosilio i na objekte sa masom 0?
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 02:25 30.07.2007

Re: NLO videosnimci

Dexter
Na mnogobrojnim videosnimcima NLO-a karakteristicno je to sto se ti
objekti krecu u nesaglasnosti sa principima konvencionalne aeronautike.
Izuzetna ubrazanja i usporenja. Bilo kakva ziva bici ili cak oprema
nikad ne bi mogla izdrzati toliki g.
Iz tog razloga se stice utisak da su "vanzemaljci" pronasli neki nacin
da anuliraju gravitaciono polje.Jedino se objekti sa masom ~0 mogu
kretati na taj nacin.
Zanima me koliko je validno nase stanoviste da je brzina svetlosti u
vakumu najveca moguca brzina i da li bi se to pravilo odnosilio i na
objekte sa masom 0?

Ha, hajde da teorijski i dopustimo ideju da se radi o vanzemaljskim artefaktima - ali sto bi oni za ime sveta uopste prevozili zive vanzemaljce? Zar nije logicnije da se radi o cistoj masineriji, sondama kojima ni daleko veca ubrzanja ne bi smetala?

(Pri cemu prejudiciramo ideju da su vanzemaljci koji bi ostvarili medjuzvezdani let - dakle daleko napredniji od nas vec samim tim - nuzno i dalje ograniceni istom biologijom kao i mi. Meni se cini logicnijim da bi oni vec odavno krenuli u pravcu postbioloske evolucije, te da bi oni sami postali masine - ili softver u njima...)
ljiljaO ljiljaO 08:26 30.07.2007

Re: NLO videosnimci

Cini mi se, da bi se usvajanjem potpuno obrnute teze da brzina ne moze biti manja od brzine svetlosti dobija potpuno zatvorena formalna teorija. (Kao Euklidska i geometrija Lobacevskog!) Samo problem nastaje kada se to uvrsti u formule kojima mi manipulisemo - imamo " koren iz 1 minus v na kvadrat kroc c na kvadrat" i to je koren iz negativne vrednosti. Filozofski gledano "sta bi to bilo". Meni deluje da je problem zapravo u ogranicenosti naseg postojanja.
Naravno dala sam ovde sebi maksimalnu "pesnicku slobodu" i cini mi se da je ovo daleko od neke "naucne istine" ali zvucalo bi tako nekako. Mi zapravo nemamo pojma sta bi bilo kad nebi bilo, ili kad bi bilo... Njutnova terija je aproksimacija Ajnstajnove. Nema razloga da i Ajnstajnova ne bude aproksimacija neke druge.
expert expert 10:50 30.07.2007

Re: NLO videosnimci

Dexter
Na mnogobrojnim videosnimcima NLO-a karakteristicno je to sto se ti objekti krecu u nesaglasnosti sa principima konvencionalne aeronautike. Izuzetna ubrazanja i usporenja. Bilo kakva ziva bici ili cak oprema nikad ne bi mogla izdrzati toliki g.Iz tog razloga se stice utisak da su "vanzemaljci" pronasli neki nacin da anuliraju gravitaciono polje.Jedino se objekti sa masom ~0 mogu kretati na taj nacin.Zanima me koliko je validno nase stanoviste da je brzina svetlosti u vakumu najveca moguca brzina i da li bi se to pravilo odnosilio i na objekte sa masom 0?

Humanocentricno razmisljanje. Zbog cega bi eventualni vanzemaljci morali imati tela krhka kao sto su nasa? Zbog cega bi putovanje svemirom moralo biti brzinama bliskim brzini svetlosti? Sta ako su vanzemaljci bica koja zive vise hiljada godina? Njima stotinak godina bi doslo kao nama nekoliko meseci pa bi takav put bio nalik putovanju Frensisa Drejka.
Dejan Nikolic Dejan Nikolic 11:04 30.07.2007

Re: NLO videosnimci

Meni se cini logicnijim da bi oni vec odavno krenuli u pravcu postbioloske evolucije, te da bi oni sami postali masine - ili softver u njima...)



Aaaaa... Sajlonci!!!!
Dexter Dexter 12:57 30.07.2007

Re: NLO videosnimci

@Milan

Cak i da su u pitanju masinerije ili sonde promene vektora kretanja za 90 ili 180 stepeni bez promene brzine je potpuno neobjasnjiva.
Drugi deo Vaseg odgovora je posebno zanimljiv i mogao bi biti tema jedne vece rasprave.
Takvo stanoviste ("upload umova" u neke simulatore) ili zasebno razvijena vestacka inteligencija je teme koje imaju svoje eticke, filozofske i religijske komponente(i mnoge druge, naravno).
Konacno, mozda postbioloska evolucija i postoji, ali njen pravac ne mora neophodno biti taj koji ste naveli.
Na kraju, tesko je u potpunosti negirati niz parapsiholoskih fenomena za cije se objasnjenje mora izaci iz konteksta posmatranja coveka kao "bioloskog racunara", iako se slazem da su mnoge mentalne funkcije vrlo fizicki objasnjive.
gnipi gnipi 02:04 30.07.2007

Fantastican tekst

Svaka cast!

U smislu globalizacije i uticaja globalizacije na nacin kako primenjujemo istrazivacke metode, logicno je oceniti da zaista dolazi do grupisanja koje ne mora u svakom slucaju biti korisno.
Kao potvrdu tome, covek se moze dati u razmisljanje o motivaciji otkrivanja novih stvari:
Zasto bi neko izmisljao nesto sto vec postoji ?
Bilo bi logicno da se prvo procitaju tekstovi ostalih naucnika na istu temu, pa da se od toga krene i usavrsava ili prilagodi onaj deo koji ne odgovara. Tako je efikasnije, i stedi se ogromno vreme.
Medjutim, gubi se upravo originalnost koja ponekad mnogo znaci. Nekada je komunikacija bila toliko otezana da istrazivaci u susednim zemljama pa cak i u susednim gradovima, jednostavno nisu mogli znati da se jos neko bavi istom tematikom i tek nakon vise godina postojala je neka osrednja sansa da se oni sretnu, da se bas tada povede tema o necemu i da medjusobno prepoznaju da zapravo rade na istoj ili slicnoj stvari.
Nije dobro nemati komunikaciju, ali siguran sam da potpuna globalizacija drustva i posebno - globalizacija pristupa informacijama - moze da skodi. Da se pretpostaviti da je zapravo optimalno nesto izmedju dva ekstrema. Ipak, uveren sam da sama specificnost ljudi koji zivot posvecuju nauci, njihova ekscentricnost (u vecem broju slicajeva) moze da da tu raznolikost koja je potrebna. Pitajte se ... da li bi neko drugi izumeo to sto je Tesla izumeo da Tesla nije rodjen ? Verovatno bi ... pitanje je - kada ? i da li bi to bilo bas isto tako ili malo drugacije. Ocito - protiv matematickih i ostalih zakona u prirodi se ne moze raditi, dakle sve bi to bilo, ali bi mozda drugacije izgledalo. Mozda bolje, verovatno losije, ali nikada to necemo saznati. Upravo bogatstvo razlicitosti razlicitih kultura, naroda, rasa pa cak i religija na ovoj nasoj zajednickoj planeti doprinosi tome da se u prirodnoj borbi za primat u odredjenom polju, postizu fantasticni rezultati, postoji motivacija koja je jaca od radoznalosti, takmicarski duh koji - bojim se, polako iscezava.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 02:17 30.07.2007

Re: Fantastican tekst

gnipi

Zasto bi neko izmisljao nesto sto vec postoji ?

Neko bi rekao da bi tako bilo bolje - ali istorija nazalost cesto biva znatno komplikovanija, pa
se otkrica zbog nedostatka komunikacije (a i generalno obrazovanja) ponavljaju: Aristarh i
Kopernik, Heron i Dzejms Vat, itd. Naravno, ja uvek insistiram da moramo prevazidji vigovsko
tumacenje istorije: istorija nije ni "dobra" ni "losa" - ona jednostavno jeste, a mi je ili poznajemo,
ili (kao vecina Srba) ne poznajemo...

gnipi

Bilo bi logicno da se prvo procitaju tekstovi ostalih naucnika na istu
temu, pa da se od toga krene i usavrsava ili prilagodi onaj deo koji ne
odgovara. Tako je efikasnije, i stedi se ogromno vreme.
Medjutim, gubi se upravo originalnost koja ponekad mnogo znaci. Nekada
je komunikacija bila toliko otezana da istrazivaci u susednim zemljama
pa cak i u susednim gradovima, jednostavno nisu mogli znati da se jos
neko bavi istom tematikom i tek nakon vise godina postojala je neka
osrednja sansa da se oni sretnu, da se bas tada povede tema o necemu i
da medjusobno prepoznaju da zapravo rade na istoj ili slicnoj stvari.
Nije dobro nemati komunikaciju, ali siguran sam da potpuna
globalizacija drustva i posebno - globalizacija pristupa informacijama
- moze da skodi. Da se pretpostaviti da je zapravo optimalno nesto
izmedju dva ekstrema. Ipak, uveren sam da sama specificnost ljudi koji
zivot posvecuju nauci, njihova ekscentricnost (u vecem broju slicajeva)
moze da da tu raznolikost koja je potrebna. Pitajte se ... da li bi
neko drugi izumeo to sto je Tesla izumeo da Tesla nije rodjen ?
Verovatno bi ... pitanje je - kada ? i da li bi to bilo bas isto tako
ili malo drugacije. Ocito - protiv matematickih i ostalih zakona u
prirodi se ne moze raditi, dakle sve bi to bilo, ali bi mozda drugacije
izgledalo. Mozda bolje, verovatno losije, ali nikada to necemo saznati.
Upravo bogatstvo razlicitosti razlicitih kultura, naroda, rasa pa cak i
religija na ovoj nasoj zajednickoj planeti doprinosi tome da se u
prirodnoj borbi za primat u odredjenom polju, postizu fantasticni
rezultati, postoji motivacija koja je jaca od radoznalosti, takmicarski
duh koji - bojim se, polako iscezava.


Slazem se da u nauci ima jako mnogo potrebe za motivacijom i inspiracijom koje
izlaze van okvira striktno racionalnog diskursa - o tome zapravo, od sloma pozitivizma
naovamo i nema neke ozbiljnije debate, jer se svi oko toga i slazu. Sad je samo pitanje
do koje mere i u kom stepenu se ta vrsta iracionalnog podsticaja nauci (makar u vidu snova
ili vizija ili stogod vec) moze opisati, posebno na popularan nacin, i koliku ulogu moze imati
u uobicajenim predagoskim prezentacijama...
RumuUn RumuUn 02:40 30.07.2007

Još jedno pitanje (i pohvala)

Zahvaljujem na brzom odgovoru

To za, sad već biogenezu, ne evoluciju ), sam i doživljavao slično jer taj genetski kod ipak nje potpuno uniforman (mitohondrijalna dnk npr za par aminokisjelina). Ali ipak jeste veliki skok. Jer od "supe" prilično lako nastaje, usudiću se, savršenstvo.

A još jedno pitanje, rizikujući da se udaljim od teme, kako zamišljate Atlantidu, ako vjerujete u njeno postojanje? (civilizaciju na nivou stare grčke ili rima, ili kao društvo sa tehnologijom 21. 22. il već 42. vijeka?) Šta je preovlađujući stav, ako uopšte postoji takvo što, kod ozbiljnih istraživača.

Ovo što radim je prilično loša osobina, tražim odgovor sažvakan, kao apsolutnu istinu, mrzi me da potražim sam. Al' dopade mi se vaš blog pa zloupotrijebih...
Milgor Milgor 08:19 30.07.2007

Jezik

Ako mogu da primetim, ne kaze se "kolapsirati", nego "kolabirati".
Tekst je zanimljiv.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 09:51 30.07.2007

Re: Jezik

Milgor
Ako mogu da primetim, ne kaze se "kolapsirati", nego "kolabirati".
Tekst je zanimljiv.

Hvala, ali da li je to bas isto? (Pitam, ne tvrdim da jeste ili nije.) Ja sam se ugledao na jednu knjigu o crnim rupama koju sam citao jos kao klinja, a koju je tada objavila Matica srpska i gde se koristilo ne samo kolapsirati, vec i imenica kolapsar (od kolabirati sumnjam da moze da se napravi imenica), ali mozda je to pogresno ili se nesto u medjuvremenu izmenilo...
Milgor Milgor 19:03 30.07.2007

Re: Jezik

Milane, mislio sam na ovo

"Upravo duž tih linija je Dajson još 1960. godine u jednom koliko kratkom toliko i slavnom članku u Science-u sugerisao da bi napredne tehnološke civilizacije težile optimizaciji resursa, a enerija je ključni resurs čija potrošnja veoma brzo raste (i nema razloga za verovati da će se to drastično promeniti - tj. ako civilizacija ne kolapsira, već preživi i proširi se svojim matičnim planetskim sistemom)."

Moguce je da koristis neki strucni termin, ali ako koristis ovaj glagol, tj. kolabirati, od kojeg se moze napraviti imenica i to upravo ona koja je glavni krivac za hiperkorekciju - kolaps (lat. collapsus), od glagola collabi (u opstem znacenju malaksavanja snage, opadanja zivotne energije), onda je po jezickim zakonima bas ovako kako ja tvrdim: kolabirati, kolabira, kolaps. Naravno, sve je to sporedno odnosu na temu, i tekst je zaista zanimljiv i hvala ti. Jos jednom se izvinjavam ako sam brzopleto reagovao tamo gde ne treba.





Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 00:51 31.07.2007

Re: Jezik

Milgor
Milane, mislio sam na ovo

"Upravo duž tih linija je Dajson još 1960. godine u jednom koliko
kratkom toliko i slavnom članku u Science-u sugerisao da bi napredne
tehnološke civilizacije težile optimizaciji resursa, a enerija je
ključni resurs čija potrošnja veoma brzo raste (i nema razloga za
verovati da će se to drastično promeniti - tj. ako civilizacija ne kolapsira, već preživi i proširi se svojim matičnim planetskim sistemom)."

Moguce je da koristis neki strucni termin, ali ako koristis ovaj
glagol, tj. kolabirati, od kojeg se moze napraviti imenica i to upravo
ona koja je glavni krivac za hiperkorekciju - kolaps (lat. collapsus),
od glagola collabi (u opstem znacenju malaksavanja snage, opadanja
zivotne energije), onda je po jezickim zakonima bas ovako kako ja
tvrdim: kolabirati, kolabira, kolaps. Naravno, sve je to sporedno
odnosu na temu, i tekst je zaista zanimljiv i hvala ti. Jos jednom se
izvinjavam ako sam brzopleto reagovao tamo gde ne treba.


Daleko bilo, nema nikakve potrebe za izvinjavanjem! Nego me zanima, posto sam i sam preveo nekoliko knjiga, a nameravam da nastavim sa tim, i to posebno onih kod kojih kontekst sugerise da bi ovakvi termini mogli da se pojave. Stoga lingvisticka diskusija nije izlisna, naprotiv! Kad sam pomenuo imenicu, nisam mislio na sam proces (kolaps), nego na ono sto ostaje kad se on okonca (to je bila ideja uvodjenja kolapsara, bar u engleskom originalu). U tim stvarima cini mi se - a ispravi ako gresim - uvodjenje neologizam je gotovo neminovnost... ;o))
GajaR GajaR 05:52 31.07.2007

prevodi

milane, ja neznam sve tvoje prevode, ali za neke ti skidam kapu
oduševio si me prevodom "carevog novog uma"!
da li bi bio ljubazan da nam javno kažeš nešto o ostalim tvojim prevodima; onima koji su štampani i onima koji se tek trebaju štampati?
unapred se zavaljujem(o)!
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 09:59 01.08.2007

Re: prevodi

GajaR
milane, ja neznam sve tvoje prevode, ali za neke ti skidam kapu
oduševio si me prevodom "carevog novog uma"!
da li bi bio ljubazan da nam javno kažeš nešto o ostalim tvojim
prevodima; onima koji su štampani i onima koji se tek trebaju štampati?
unapred se zavaljujem(o)!

Pa ima jos jako lepe knjigice Pola Dejvisa "Poslednja tri minuta" i Fejnmena "QED - neobicna teorija materije i svetlosti", a sprema se i jos jedna stvar, ali to nek bude iznenadjenje, posto se radi o vecem projektu sa jos neizvesnim izdavacem... ;o)
RumuUn RumuUn 22:43 31.07.2007

Teraformiranje

U nekom SF filmu sam vidio teoriju o topljenju (navodnog?) leda na polovima marsa, te o formiranju atmosfere slične zemljinoj. Slično sam nešto vidio i na nekom obrazovnom programu. Da li je ovo izvodljivo? Mislim da su proces nazvali teraformiranjem...
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 10:03 01.08.2007

Re: Teraformiranje

RumuUn
U nekom SF filmu sam vidio teoriju o topljenju (navodnog?) leda na
polovima marsa, te o formiranju atmosfere slične zemljinoj. Slično sam
nešto vidio i na nekom obrazovnom programu. Da li je ovo izvodljivo?
Mislim da su proces nazvali teraformiranjem...

Jeste, teraformiranje. E sad, tesko je reci da li je izvodljivo, posto ova rec ima pomalo dvojako znacenje. Naime, svakako je izvodljivo *u principu*, jer je u skladu sa svim prirodnim zakonima, nasim razumevanjem planetarnih procesa, itd. isl. Medjutim, jos uvek nije tehnicki izvodljivo iz razloga koji su relativno ocigledni: cena transporta kilograma relevantnog materijala je isuvise velika da bismo to sa sadasnjim nivoom razvoja raketnog pogona izveli. U doglednoj buducnosti ce, ako se ljudi prethodno ne istrebe, svakako i to postati izvodljivo...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana