Društvo| Politika

Obamamania

Budimac RSS / 07.11.2008. u 15:58

Cunami gluposti koji je zapljusnuo planetu zemlju, a u vezi novoizabranog američkog predsednika je teško uporediv sa bilo čime. No, čini mi se da je to samo još jedan (definitivan) dokaz da smo do guše u orvelijanskom svetu, te je shodno tome newspeak postao lingua Franca globotomiranog sveta.

Da se razumemo odmah na početku i meni je veoma drago da je Barak Husein Obama pobedio na tim izborima. Samo... ja nisam ovlažio zbog toga niti odložio mozak u ladicu nahtkastne.

Nisam ni od onih (nije ni njih malo) koji kažu da se NIŠTA neće promeniti. Ništa je baš širok pojam i teško je da se ništa ne menja promenom stanara na tako poznatoj adresi. Međutim, da će sve ili većina promena ići u pravcu želja koje su ne samo američki birači nego i dobar deo sveta projektovali u Obamu, a on ih (logično) podgrevao (newspeak jezikom), ne verujem, jer ne samo da se to kosi sa zdravim razumom nego nema baš puno uporišta čak ni u samoj njegovoj retorici (kada se malo izbliže pogleda), da ne govorim o postupcima. Verovati tako nešto znači ignorisati konzistentnost američke spoljne politike od Drugog svetskog rata na ovamo (bez obzira na stanara Bele kuće).

Najjednostavniji i najočigledniji primer je pitanje prisustva američkih trupa u Iraku, što je eufemizam za rat u istom. Da, Barak Husein Obama je bio protiv tog rata (vrlo pozitivno) kad ga to skoro ništa nije koštalo u političkom smislu, a na duže staze mu je donelo profit. No, to neslaganje je bilo jednokratno. On se nikad nije usudio da glasa za zatvaranje slavine kroz koju su istekle milijarde dolara za održavanje tog rata. TO bi ga moglo mnogo koštati. Izjave o povlačenju su upravo pitijske i zamagljuju izraz combat troops. Ovo navodim kao primer zato što je Obama dobio ogroman mandat za završetak tog rata, a što bi rekli Ameri neću zadržavati dah dok se to desi. Ne savetujem ni vama.

U svakom slučaju on je izuzetan političar – to je primećivanje očiglednog – i mitove kojom je okružio svoju kampanju će biti teško razbiti. Zapravo, on sam će ih razbijati kada sa reči pređe na dela. Jedan od najupešnijih je da je njegova kampanja, koja cenom prevazilazi sve granice pristojnosti, nije finansirana korporativnim novcem (odnosno, da je to manji deo) i da je sve to people power na grassroot nivou. Da, a zemlja je ravna ploča koju nose četiri slona na leđima velike kornjače.

[I] na kraju, ne slažem se sa trubljenjem medija da je to ispunjenje sna Martina Lutera Kinga, jer verujem da on (Martin Luter King) nije bio površan. Mnogo draži od općepznatog I have a dream mi je onaj maladjusted govor. U kome Martin Luter King kaže:

But I say to you, my friends, as I move to my conclusion, there are certain things in our nation and in the world which I am proud to be maladjusted and which I hope all men of good-will will be maladjusted until the good societies realize. I say very honestly that I never intend to become adjusted to segregation and discrimination. I never intend to become adjusted to religious bigotry. I never intend to adjust myself to economic conditions that will take necessities from the many to give luxuries to the few. I never intend to adjust myself to the madness of militarism, to self-defeating effects of physical violence.

Obama nije dobio izbore zato što je maladjusted, nego upravo obrnuto zato što je very well adjusted na ponešto od gorenavedenog.

==================================

Beleške na margini

Da želim nekoga da ubeđujem u gorenapisano ovaj članak bi bio mnogo duži i mnogo zahtevniji za čitaoca – išaran linkovima koji podupiru ovo moje mišljenje, no to mi nije bio cilj. Neka se svako obaveštava prema svojim potrebama i željenim izvorima. Jedini cilj mi je da zabeležim ovo (na vreme) i da budem potpuno iskren ne interesuje me diskusija na temu. Dugo sam razmišljao da li da zatvorim komentare – neću, ali nemojte očekivati od mene hiperaktivno učešće. Idem da berem masline (kojima ću se i tekstovima vrlo brzo vratiti).

Video klip, koji je Onion napravio pre x meseci (pre primarnih izbora), a zahebancija je na temu izbora i američke demokratije, se završava rečenicom: "After the break, researchers say they have found cure for awakeness!" Mislim se ovih dana Obama je možda taj lek.

Pomenuti cunami je naravno zapljusnuo i zemlju u kojoj živim. Samo jedan turski novinar je napisao nešto skeptičnije, svi ostali piške firnajz.

I na (stvarnom) kraju moram reći da je, po mom mišljenju, najsmisleniji (dapače odličan) tekst na ovom blogu o ovoj temi napisao Ivan Marović.

 



Komentari (211)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 16:04 07.11.2008

da se zapljunem i dodam ponešto :


edit 21:40 :
sjajan tekst, kao što volim da čitam Budimca u turskom koloritu, tak obožavam i njegove političke opservacije, one oštrije ponajviše.
Zaista poprilično Kugle piška firnajz, potpuno si u pravu ; mi "odrasli na nekoj drugačijoj vodi" ipak malo zazora imamo prema rečima, imageu i mitovima.... - dela su, naime ono što je bitno.
Prvo što mi upada u oči je fascinacija njegovom bojom kože. Samo dokaz koliko prikrivenih predubeđenja gostuje u svima nama, a okolini naročito. Mislim, ako se "civilizirana Europa" iščuđava - pozitivno, naravno, a kako bi... - ne govori li nam to ipak nešto o njihovom poimanju boje kože, položaja "drugačijih", pa i o samim US ?
Sledeće : Irak.
E tu stvaaarno želim da vidim Majčinog Sina koji će da izbije kintu iz džepa jastreb - industrijalaca. Jedan probao ('63) pa znamo kako je završio. Možda su zato i počela poređenja , hm.
Promene. Lepo zvuči - ali svi znamo kako ide sa tim obećanjima iz kampanja. Kada krene realizacija obično se nađe tu neka grupa čilagera koja vrlo plastično objasni Reformatoru da pokušava - nemoguće.
Dakle : drago mi je što je Barack pobedio uglavnom zato što nisam nikako želeo da pobedi onaj dementni, prikriveno nervozni Čikica, i ona njegova neposredna ali zato prostodušna Tetka koja mnogo voli oružje
Alava Alava 17:58 07.11.2008

Re: da se zapljunem

А и теби су цоол ови смајлији?
Budimac Budimac 22:28 07.11.2008

Re: da se zapljunem i dodam ponešto :

Ceo komentar je sjajan,
Prvo što mi upada u oči je fascinacija njegovom bojom kože. Samo dokaz koliko prikrivenih predubeđenja gostuje u svima nama, a okolini naročito. Mislim, ako se "civilizirana Europa" iščuđava - pozitivno, naravno, a kako bi... - ne govori li nam to ipak nešto o njihovom poimanju boje kože, položaja "drugačijih", pa i o samim US ?

a ovo je u sridu!
Ma sve je u sridu -- Unf at his best!
Unfuckable Unfuckable 22:49 07.11.2008

Re: da se zapljunem i dodam ponešto :

hvala, hvala...
Unfuckable The Spolnopolitički Komentator
loader loader 18:20 08.11.2008

Re: da se zapljunem i dodam ponešto :


"Dangerous liaisons" / "Opasne veze" /...
marta l marta l 18:05 09.11.2008

Re: da se zapljunem i dodam ponešto :

Unfuckable The Spolnopolitički Komentator

sta ti sad vredi anonimnost, Lazanski
AlexDunja AlexDunja 16:09 07.11.2008

aleksandar hemon, u BH danima



Ali niko bolje od Obame ne zna da neće biti lako. Kad se odmamura i kad padne pobjednički adrenalin, kad dosade analize gorespomenutog historijskog trenutka i kad se svi u Americi suočimo sa zastrašujućim dimenzijama moralno-političkog zgarišta koje za sobom ostavlja Bush – neće biti lako. Dva simultana rata, infrastrukturalni kolaps, privredna i finansijska katastrofa, koja nije ni blizu kraja (i koja je, sudeći po mnogim anketama, bila na pameti većine glasača), globalna klimatska kriza, temeljito narušen međunarodni ugled Amerike i činjenica da će Bushova administracija u dva mjeseca do smjene učiniti sve da instalira što veći broj lojalnih birokrata i zabetonira što veći broj zakona, samo su neke od stvari kojima će se Obama morati baviti još prvog dana na novom poslu. Trebać e dugo – sigurno godine – da iz spaljene zemlje koju za sobom ostavljaju Bushove razularene, poražene trupe izraste nešto vrijedno poštovanja.
Pred Obamom je veliki broj nepojmljivih iskuš enja i problema i nema sumnje da će napraviti greške i kompromise, da će donositi upitne i nepromišljene odluke, da će morati nekoga razočarati, no ako bude vladao kao što drži govore, neće biti velikih problema. Ali ako, kao što to obično biva, ispadne da je predizborna retorika jedna stvar, a svakodnevno upravljanje ogromnom državom druga, moraćemo pamtiti da su energija i nadahnuće koji su u politički proces uključili rekordan broj glasača i uznijeli Obamu na pozornicu u Chicagu vrijednost po sebi, da je probuđena Amerika, Amerika koja uči iz svojih grešaka, moćan i prilagodljiv organizam, da nakon svih demografskih, kulturnih i političkih transformacija, koje su omogućile da se u Bijelu kuću useli nebijeli čovjek kojem je srednje ime Hussein, jednostavno nema povratka na monohromatsku, kršćansku, zagušljivu planetu na kojoj žive Bush, McCain i slični Amerikanci.

A ako se predsjednik Obama usudi da sve to zaboravi, ima ko će ga podsjetiti.
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:06 07.11.2008

Re: aleksandar hemon, u BH danima

AH
da je probuđena Amerika, Amerika koja uči iz svojih grešaka,


Hm. Ovo mi izgleda kao "wishful thinking". Ni druge zemlje ne uce iz svojih gresaka, a kamoli silna Amerika! Sto rece Inner Party, Amerika na voli poraze i samoispitivanje, pa jos manje "izvlacenje zakljucaka iz pocinjenih gresaka".

Kad bi bilo tako imali bi pune vagone zakljucaka, jer su mnogo gresili...
AlexDunja AlexDunja 17:18 07.11.2008

Re: aleksandar hemon, u BH danima

Amerika na voli poraze i samoispitivanje, pa jos manje "izvlacenje zakljucaka iz pocinjenih gresaka".

ne sporim,
ali, ipak je vise mladih ljudi izaslo na izbore,
nego obicno, i to pod sloganom change, i hope...
niko ne tvrdi da je amerika sada drugacija zemlja.
ali, mnogi se tamo nadaju promenama.
Budimac Budimac 17:28 07.11.2008

Re: aleksandar hemon, u BH danima

niko ne tvrdi da je amerika sada drugacija zemlja.

Obamamanija se upravo sastoji iz takvih tvrdnji i verovanja
ali, mnogi se tamo nadaju promenama.

a ja samo kažem da su nade prenapumpane i da će "back to reality" biti surov, pri tome se ne ograničavam na američku populaciju s obzirom da je fenomen globalan.
AlexDunja AlexDunja 17:42 07.11.2008

Re: aleksandar hemon, u BH danima

a ja samo kažem da su nade prenapumpane i da će "back to reality" biti surov,

jasno mi je sta hoces da kazes :)
i velikim delom se slazem sa tobom...
ali, bojim se da je svet danas takav da je i ovakav
obama dobra vest. eto.
Budimac Budimac 17:48 07.11.2008

Re: aleksandar hemon, u BH danima

obama dobra vest.

potpisujem, rekoh da je i meni veoma drago
constrictoria92 constrictoria92 22:07 07.11.2008

Re: aleksandar hemon, u BH danima

a ja samo kažem da su nade prenapumpane i da će "back to reality" biti surov, pri tome se ne ograničavam na američku populaciju s obzirom da je fenomen globalan.


Potpuno se slazem.
Ameri imaju zacrtan plan koji je napravljen mnogo godina pre Obame. :)))) On moze nesto malo da izmeni, ali....

Ipak, Obama jeste dobra vest.
DejanOz DejanOz 02:55 08.11.2008

Re: aleksandar hemon, u BH danima

AlexDunja
...Amerika koja uči iz svojih grešaka, moćan i prilagodljiv organizam, da nakon svih demografskih, kulturnih i političkih transformacija, koje su omogućile da se u Bijelu kuću useli nebijeli čovjek kojem je srednje ime Hussein, jednostavno nema povratka na monohromatsku, kršćansku, zagušljivu planetu na kojoj žive Bush, McCain i slični Amerikanci.

Daleko bilo (pu pu), ali nesto slicno 9/11 za vreme Obaminog mandata bi moglo da vrati kolor sliku na crno-belu dok kazete "keks". I Obama bi posebno bio ranjiv u toj situaciji ako bi reakcija bila dozivljena kao mekana (treba se samo prisetiti ljage koja je bacana na njegovu tzv. asocijaciju sa teroristima), jednako kao sto bi bio vidjen kao "bushista" - posebno van USA - u slucaju cvrste reakcije. Njemu bi u toj situaciji "izmedju Osame i McVeigha" bilo gore nego McCainu ili Bushu. Ali, neka to ostanu samo crne misli.
jeremija92 jeremija92 16:16 07.11.2008

Ko prvi devojci...

Budimac, ote mi temu.. a bio sam pri kraju.
Po naslovu i po prvoj rečenici vidim da smo na istoj frekvenciji.
Ne moram ni da čitan, znam šta piše.
Ipak, pročitaću da vidim da li si nešto prevideo. Pogrešio nisi, znam..:))
Budimac Budimac 16:40 07.11.2008

Re: Ko prvi devojci...

Budimac, ote mi temu.. a bio sam pri kraju.

Ih bre, nemoj da te to spreči... Meni bi bio gušt da čitam nekog drugog ko će da da malo skepse na celo ovo loodilo...
jeremija92 jeremija92 16:56 07.11.2008

Re: Ko prvi devojci...

Kažem, bio si brži. Ne vredi da ponavljam ono što si na svoj način već rekao.
Evo par crtica.

Novi mesija?.
Uvod:
Euforiju koja je zahvatila Ameriku i svet, glede Obame, donekle razumem.
Jer, kao i u drevnoj Judeji, svi su očekivali mesiju.
Da li je Obama mesija?
Sigurno da nije.
Obama je šarmantan, inteligentan, obrazovan čovek i dobar govornik. Dakle, vešt političar i ništa više.
Zaključak:
Ništa se neće promeniti u odnosu SAD prema svetu, a unutar SAD možda nešto malo.
A i zašto bi?
Zato što im je predsednik crn?
Čudan argument.

Budimac Budimac 17:02 07.11.2008

Re: Ko prvi devojci...

Sjajno! A da ti to ipak objaviš? Makar ovde kao post u postu... Molim te Molim te Molim te Molim te Molim te Molim te...

EDIT: Neka bar ovo mesto bude malo ostrvo koje talas nije pogodio.
jaksa scekic jaksa scekic 17:08 07.11.2008

Re: Ko prvi devojci...

jeremija92
Kažem, bio si brži. Ne vredi da ponavljam ono što si na svoj način već rekao.
Evo par crtica.

Novi mesija?.
Uvod:
Euforiju koja je zahvatila Ameriku i svet, glede Obame, donekle razumem.
Jer, kao i u drevnoj Judeji, svi su očekivali mesiju.
Da li je Obama mesija?
Sigurno da nije.
Obama je šarmantan, inteligentan, obrazovan čovek i dobar govornik. Dakle, vešt političar i ništa više.
Zaključak:
Ništa se neće promeniti u odnosu SAD prema svetu, a unutar SAD možda nešto malo.
A i zašto bi?
Zato što im je predsednik crn?
Čudan argument.


ne bih ja bas toliko minimizirao Obamu i njegove sposobnosti. On je pre svega uspeo u dve stvari:

1. Pobedio je politicku masineriju dinastije Klinton
2. Pobedio je desnicu i konzervativce unutar svoje stranke.

Malo li je na ovu skupocu.
Shvatio je cega je Amerika zeljna,PROMENE, ono sto drugi tabor nije shvatio ili nije su uspeli da to takjo dobro upakuju i prodaju. Inace kad je je za potpredsednika izabrana Guvernerka Alaske, (koja inace BTW po pisanju Newsweek-a nije znala da je Afrika kontinent, vec je mislila da je Afrika drzava) Obama je pao.
Zatim je dosla ekonomska kriza, Obama je imao brzi i kompetentniji odgovor, a Republikanci su mudrovali i nisu imali odgovor. Obama je zaigrao na kartu poreske politike i veceg oporezivanja bogatijih Amerikanaca i korporacija i to je ono sto obicni ljudi zele da cuju. Ekonomija je bila izborno pitanje, a ne spoljna politika i iskustvo.

Pa zar nije i ovde slicno, po mom skromnom misljenju prvi ko pocne da hapsi svoje za mito i korupciju dobice izbore, a ne sto je navodno sacuvao Kosovo ili beli sengen ili EU

J
nsarski nsarski 17:32 07.11.2008

Re: Ko prvi devojci...

inace BTW po pisanju Newsweek-a nije znala da je Afrika kontinent, vec je mislila da je Afrika drzava

Ona je takodje mislila da je glavni grad Kine Chinatown...
Budimac Budimac 17:35 07.11.2008

Re: Ko prvi devojci...

Ona je takodje mislila da je glavni grad Kine Chinatown...

boli...

EDIT:
Kazezoze Kazezoze 18:10 07.11.2008

Re: Ko prvi devojci...

Jer, kao i u drevnoj Judeji, svi su očekivali mesiju.
Da li je Obama mesija?
Sigurno da nije.



Vidi uveli nam smajlije,
a slichne rechi je govorio i njegov prethodnik
ssvetlana92 ssvetlana92 19:02 07.11.2008

Re: Ko prvi devojci...

Neka bar ovo mesto bude malo ostrvo koje talas nije pogodio.


Em sam skeptična, a pri tom ne volim ni gužvu! A smajliće obožavam!
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:30 07.11.2008

Re: Ko prvi devojci...

Jaksa
ne bih ja bas toliko minimizirao Obamu i njegove sposobnosti. On je pre svega uspeo u dve stvari:

1. Pobedio je politicku masineriju dinastije Klinton
2. Pobedio je desnicu i konzervativce unutar svoje stranke.
Malo li je na ovu skupocu.


Sa ovim se slazem. Velika je stvar bila pobediti Hilari Klinton, premda dinastija Klinton nije bas bila kao dinastija Kenedi, mada su se bili drznuli visoko i malo je trebalo da Hilari ispliva.
Tek kada je Obama nju ucutkao, onda se videlo da bi on mogao dobiti izbore. Dotle su ga mnogi smatrali autsajderom.

Medjutim, bushizam - sa kojim se mnogi (izvan Amerike) sprdaju - nece biti lako napusten, pa ni reformisan. Cak ce biti problema i sa povlacenjem iz Iraka, nece to ici preko noci. Taj rat Amerikance mnogo kosta, ali im istovremeno donosi i velike koristi (industrija naoruzanja). Ima i drugih koristi (na psiholoskom, spoljno-
politickom planu).

Jaksa
... Ekonomija je bila izborno pitanje, a ne spoljna politika i iskustvo.

OK. Ali ne treba pojednostavljivati stvari. Naivno je ocekivati da krupne ekonomsko-finansijske probleme moze resiti mladjani Obama carobnim stapicem.
Na kraju, nije ni sam predsednik Bush kriv za ovo sto se sada dogadja u Americi. Razlozi su dublji.

Makoliko mi mislili da se u Americi spoljnoj politici ne pridaje veliki znacaj, nece biti bas tako.
Amerikancima nije dovoljno da znaju samo da su velika sila, politicka i vojna na prvom mestu, vazno im je i da ubede druge da to veruju, a tu dolazi do izrazaja diplomatija i vestina predstavljanja vani.
Stoga je veoma bitno kakav ce spoljnopoliticki kurs Obama istinski povesti.
Exitus Letalis Exitus Letalis 16:13 08.11.2008

Re: Ko prvi devojci...

Zato što im je predsednik crn?

kakva glupost.
promeniće se zato što je obama šarmantan, inteligentan, vrlo obrazovan čovek i dobar govornik i dobar političar i zato što će da izabere dobar tim a pre svega, zato što to amerikanci žele.
to što je crn, važno je samo kao argument onima koji nemaju nikakve argumente.
da malo sačekamo.
amerikanci su ga izabrali, dakle svi a ne samo crnci (odvratno mi je i da pišem o njegovoj boji kože) al se to navodi neprekidno, kao da je marsovac.
nisu ga izabrali zato što je crnac (osim toga, nije ni crnac nego melez)
videli smo pri izboru glavnog urednika politike koliko je dobio glasova dr rajko đurić - 4 glasa ili 2.7 posto od 145 novinara koji su glasali.
da li zato što je nesposoban ili zato što nije "beli" belac?
JJ Beba JJ Beba 17:35 08.11.2008

Re: Ko prvi devojci...

promeniće se zato što je obama šarmantan, inteligentan, vrlo obrazovan čovek i dobar govornik i dobar političar i zato što će da izabere dobar tim a pre svega, zato što to amerikanci žele.
to što je crn, važno je samo kao argument onima koji nemaju nikakve argumente.
da malo sačekamo.


i ja mislim da nije važna bolja kože, u principu.
al me nerviralo što su na SNNu ubili baš sa tim: te prvi afroamerikanac izabrani predsednik; te suze Opre Vinfri koja mu namkla milone i u kinti i u glasačima; pa opet crna publika po trgovima, te igra po ulicama harlema; te sin Martina Lutera pa onaj Rev. Jesse Jackson što bio kod nas ... i baš su insitirali na tome
A u pauzama idu reklame: reklama za Afriku, najlepši kontinent, pa neka reklama za sapun koja donosi meku kožu detetu & majci a dete i majka crni.
baš su potencirali, bar meni bolo oči. ne zato što je manekenka i dete crno i što ide komercijalni film za afriku, nego zato što sve to nije bilo tako intezivno pre izbora.
mislim ako nije važna boja kože zašto su tolko potencirali?
ili ja gledam CNN uvek kada idu te reklame?


a to da su amerikancima potrebne promene i da im je dosta nasleđa jada i mržnje celog sveta koje im je ostavio buš, to stoji...al šta će Obama da uradi sa ekonomijom, krizom, recesijom koju je nsaledio, to je važno.
ja se bojim da će da puste da se kola slome na njemu pa da kažu - eto jel smo izabrali afroameriknca za predsednika? jesmo? i jel uradio nešto? nije. e pa nemoj više da vam padne na pamet crni predsednik....i onda izaberu nekog drugog demokratu

inače berza uvek meri povećanje indeksa posle predsedničkih izbora. Posle Obaminog izbora indeksi gube vrednost i stručnjaci smatraju da pad berzi u SAD i razvijenim zemljama sveta pokazuje da su poslovni krugovi – sasvim različito od većine birača u SAD – vrlo razočarani Obaminom pobedom.
ceo tekst ovde
myredneckself myredneckself 22:34 08.11.2008

Re: Ko prvi devojci...

Jer, kao i u drevnoj Judeji, svi su očekivali mesiju.



Here I come!

Sviđa mi se Obama i njegova pobeda, radi Amerikanaca koji tako mnogo očekuju od promena. Ali ta Obamamanija prerasta u svetsku histeriju, obama ovo, Obama ono, Obamin pas za belu kuću...ma , samo što ga još nisu slikali kako hoda nad Misisipijem recimo, misliiim,easy...otrežnjenje sledi i biće surovo
palilula92 palilula92 23:02 08.11.2008

Re: Ko prvi devojci...

i ja mislim da nije važna bolja kože, u principu.
al me nerviralo što su na SNNu ubili baš sa tim: te prvi afroamerikanac izabrani predsednik; te suze Opre Vinfri koja mu namkla milone i u kinti i u glasačima; pa opet crna publika po trgovima, te igra po ulicama harlema; te sin Martina Lutera pa onaj Rev. Jesse Jackson što bio kod nas ... i baš su insitirali na tome
A u pauzama idu reklame: reklama za Afriku, najlepši kontinent, pa neka reklama za sapun koja donosi meku kožu detetu & majci a dete i majka crni.
baš su potencirali, bar meni bolo oči. ne zato što je manekenka i dete crno i što ide komercijalni film za afriku, nego zato što sve to nije bilo tako intezivno pre izbora.
mislim ako nije važna boja kože zašto su tolko potencirali?
ili ja gledam CNN uvek kada idu te reklame?


Po pitanju rase, Amerika je zatucanija nego sto ljudi misle. Medutim, ono sto mnogi zaboravljaju je da Obama nije onaj prosecan crnac, odrastao u stracari sa polu-pismenim roditeljima, okruzen kriminalom. Njegovi roditelji, kao i baba i deda su bili obrazovani ljudi. Iako sa ocem nije bas imao kontakata, imao je njegov primer-diplomu sa Harvarda. Ziveo je u Indoneziji, video svet. On je ustvari rastao kao belci iz obrazovanijih familija. Ali nesumljivo je da je ovo veliki korak za Ameriku. U Americi se polu-crnci, pa i oni sa 1/4 crnacke krvi smatraju crncima. Znam coveka koji ima guguravu crnacku kosu, ima belu kozu, ali on sebe smatra crncem.
margos margos 23:52 08.11.2008

Re: Ko prvi devojci...

Po pitanju rase, Amerika je zatucanija nego sto ljudi misle

Ovo ti verujem. Letos je bio jedan poznanik koji inače radi fin posao u Njujorku, obrazovan, tolerantan i sve naj... i ja ga pitam hoće li Obama pobediti - on reče 'sumnjam'. Pitam 'Šta, Amerika još nije spremna za crnog predsednika?' a on reče iskreno 'Nisam ni ja.'

Meni je naravno drago što je pobedio - ali sam vrlo skeptična po pitanju svega što možda i želi da promeni.
palilula92 palilula92 00:02 09.11.2008

Re: Ko prvi devojci...

Meni je naravno drago što je pobedio - ali sam vrlo skeptična po pitanju svega što možda i želi da promeni.


Koliko para, toliko i muzike. On nece imati mnogo para, to je jasno. Bilo kakve promene ne zavise samo od njega, nego i od Senata i House of Reps. Ekonomski haos, dva rata, zdravstveni siastem koji ne funkcionise kako treba, obrazovni sistem koji mora da se reformise, neprijatelja po svetu ko blata.....Nece mu biti lako. Ono sto je neki moj utisak o Obami, kao coveku, je da njegov cilj nije da bude jedan prosecan precednik, nego da ode u istoriju kao izuzetan precednik. On ce sigurno pokusati da donese promene, koliko ce u tome uspeti, videcemo.
JJ Beba JJ Beba 00:12 09.11.2008

Re: Ko prvi devojci...

On ce sigurno pokusati da donese promene, koliko ce u tome uspeti, videcemo.


naslovna strana Chicago Reader -a
jack_bauer jack_bauer 06:23 09.11.2008

Re: Ko prvi devojci...

Meni je naravno drago što je pobedio - ali sam vrlo skeptična po pitanju svega što možda i želi da promeni.

e tu margos? skepticizam je nesto sto nikako ne mogu da spojom sa tvojim likom i delom, kaotakvim.

Re: Ko prvi devojci...

samo vrlo banalan i povrsan posmatrac moze da navede boju koze kao glavni razlog za obaminu pobedu.
ALI... to sto je crn je u zavrsnom glasanju mobilisalo veliki broj glasaca koji inace ne izlaze na izbore, tako da su ovi imali najveci odziv u poslednjih 44 godine. obamina pobeda je inspiracija za bolju integraciju imigranata u americko drustvo. i ne samo americko.
juce gledam X factor uk. tamo neki crnacki boy band, lower middle class (da se ogradim, ovo nije moj zakljucak, za one koji ne znaju engleska je i dalje vrlo klasno drustvo). simpa, dobro pevaju. kad im je producent rekao: "can we win it? yes we can!" oni su se toliko razgalili, neki se cak i rasplakase.
margos margos 15:11 09.11.2008

Re: Ko prvi devojci...

e tu margos? skepticizam je nesto sto nikako ne mogu da spojom sa tvojim likom i delom, kaotakvim.

Ma eto, sorry, i ja. Prosto mislim da je mašinerija ogromna i da su se unutar te mašinerije mnogi lepo uglavili i da će biti mangupa u njegovim redovima s velikim očekivanjima, a malom voljom za radom. Po meni bi trebalo uraditi isto što i kod nas - zavrnuti rukave pa na čiščenje i pranje svega i svačega...

Treba mu dati vremena, i ne sumnjam da će mu narod koji mu je dao poverenje - dati i to vreme -ali šta će mangupi da rade, to ne mogu ni da zamislim.. Zato sam skeptična.
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:23 09.11.2008

Re: Ko prvi devojci...

Palilula92
...Ono sto je neki moj utisak o Obami, kao coveku, je da njegov cilj nije da bude jedan prosecan precednik, nego da ode u istoriju kao izuzetan precednik


Hm. Pa svi predsednici sanjaju o tome da odu u istoriju kao izuzetni predsednici. Siguran sam da se i George W. Bush uspavljivao sa tom zeljom... I ne zaboravimo: on je USPEO, jer je dobio drugi mandat.
Daj Boze da Barack Obama bude predsednik SAD u dva (uzastopna) mandata, to ce biti veliki uspeh, samo po sebi... kao i da ode mirno sa te visoke funkcije (dakle, da ne bude ubijen, da ne bude ipmicovan /by impeachment/ itd).

A ako se pogleda lista dosadasnjih americkih predsednika, svega tamo ima... (ukljuciv ubijene i na silu odjurene... ).

Re: Ko prvi devojci...

Budimac Budimac 10:05 10.11.2008

Re: Ko prvi devojci...

Treba mu dati vremena, i ne sumnjam da će mu narod koji mu je dao poverenje - dati i to vreme -ali šta će mangupi da rade, to ne mogu ni da zamislim.. Zato sam skeptična.

Tako je Margos. Zdrava skepsa treba da postoji, a u ovoj (Obama)maniji ja je ne vidim, zato i pisah.
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:22 10.11.2008

Re: Ko prvi devojci...

Exitus
to što je crn, važno je samo kao argument onima koji nemaju nikakve argumente.
da malo sačekamo.


Hm. Ne bih se "gadio" cinjenice sto mnogi isticu da je Obama - crnac. On to jeste (mada je melez, ali za vecinu Amera crnac je i neko sa jednom cetvrtinom crnacke krvi).

Smatram da se ta cinjenica ne moze potpuno zanemariti. On jeste to sto jeste, i uticalo je to na glasace.
Mozemo mi, kao sto duhovito radi bloger Ivan Marovic, Obamu nazivati i belcem, ako nam je to zgodno.

By the way, kada je u Peruu za predsednika izabran Fudjimori, svi su govorili za njega da je Japanac, iako je on Peruanac, rodjen u Peruu (od japanskih roditelja).

Kada je Henry Kissinger izabran za drzavnog sekretara SAD, svi su govorili da je poreklom Nemac, iako je on bio amer.
Prema tome, pominjanje Obamine negritude nije ni 'advantage' ni 'disadvantage". To je cinjenica.
Nadajmo se da u njegovom predsednikovanju to nece da se oseti.
Exitus Letalis Exitus Letalis 01:50 11.11.2008

Re: Ko prvi devojci...

On je ustvari rastao kao belci iz obrazovanijih familija.

kako rastu belci?
ovo je baš onako... malo degute...
Exitus Letalis Exitus Letalis 01:56 11.11.2008

Re: Ko prvi devojci...

Ovo ti verujem. Letos je bio jedan poznanik koji inače radi fin posao u Njujorku, obrazovan, tolerantan i sve naj... i ja ga pitam hoće li Obama pobediti - on reče 'sumnjam'. Pitam 'Šta, Amerika još nije spremna za crnog predsednika?' a on reče iskreno 'Nisam ni ja.'

obrazovan i zatucan.
teško ide zajedno al kod ovog se sklopilo.
a i pogrešio je.
neki su zatucani, kao na primer on, a neki bogami nisu.
nemanja_99 nemanja_99 05:10 11.11.2008

Re: Ko prvi devojci...

Exitus Letalis
Ovo ti verujem. Letos je bio jedan poznanik koji inače radi fin posao u Njujorku, obrazovan, tolerantan i sve naj... i ja ga pitam hoće li Obama pobediti - on reče 'sumnjam'. Pitam 'Šta, Amerika još nije spremna za crnog predsednika?' a on reče iskreno 'Nisam ni ja.'

obrazovan i zatucan.
teško ide zajedno al kod ovog se sklopilo.
a i pogrešio je.
neki su zatucani, kao na primer on, a neki bogami nisu.


U stvari velika vecina nije. Kad pogledamo gdje je McCain napravio bolji rezultat od Busha 2004, rijec je skoro iskljucivo o Apalacima, gdje izazivanje rasnog nepovjerenja i dalje pali. U New Yorku ne pali, bar ne u ovom u kojem ja zivim. Ne znam ko vam je poznanik, ali tolerantan bas i nije, a svakako predstavlja jednu sicusnu manjinu u Americi, a pogotovu u New Yorku.
Exitus Letalis Exitus Letalis 12:03 11.11.2008

Re: Ko prvi devojci...

Ne znam ko vam je poznanik, ali tolerantan bas i nije, a svakako predstavlja jednu sicusnu manjinu u Americi, a pogotovu u New Yorku.

ej, nije moj poznanik. palilulin je.
al će palilula da ga prevaspita : for sure.

a ja se skroz slažem s tobom.
bobo92 bobo92 18:09 11.11.2008

Re: Ko prvi devojci...

Exitus Letalis
Ne znam ko vam je poznanik, ali tolerantan bas i nije, a svakako predstavlja jednu sicusnu manjinu u Americi, a pogotovu u New Yorku.

ej, nije moj poznanik. palilulin je.
al će palilula da ga prevaspita : for sure.

a ja se skroz slažem s tobom.

Ja se ne slazem.
Rase su i dalje izdvojene po raznim predgradjima u NY.
Medjurasni parovi nisu cesti kao u Londonu ili Parizu npr.
Nekretnine u delovima grada gde zive crnci ili latinosi su neuporedivo jeftinije od delova u kojima zive belci.
Etnicke i rasne manjine se i dalje koncentrisu oko "svojih" uglavnom.
Cim se mrdne malo sa Menhetna, ulazi se u drugaciji svet (mada je i sam Manhattan prilicno podvojen).

Exitus Letalis Exitus Letalis 19:05 11.11.2008

Re: Ko prvi devojci...

Ja se ne slazem.
Rase su i dalje izdvojene po raznim predgradjima u NY.
Medjurasni parovi nisu cesti kao u Londonu ili Parizu npr.
Nekretnine u delovima grada gde zive crnci ili latinosi su neuporedivo jeftinije od delova u kojima zive belci.
Etnicke i rasne manjine se i dalje koncentrisu oko "svojih" uglavnom.
Cim se mrdne malo sa Menhetna, ulazi se u drugaciji svet (mada je i sam Manhattan prilicno podvojen).

ma u redu je, najgori su.
sve je propaganda.
bobo92 bobo92 19:11 11.11.2008

Re: Ko prvi devojci...

Exitus Letalis

ma u redu je, najgori su.
sve je propaganda.

A gde sam ja rekla da su najgori?
O kakvoj propagandi pricamo?


nemanja_99 nemanja_99 04:02 12.11.2008

Re: Ko prvi devojci...

bobo92
Exitus Letalis
Ne znam ko vam je poznanik, ali tolerantan bas i nije, a svakako predstavlja jednu sicusnu manjinu u Americi, a pogotovu u New Yorku.

ej, nije moj poznanik. palilulin je.
al će palilula da ga prevaspita : for sure.

a ja se skroz slažem s tobom.

Ja se ne slazem.
Rase su i dalje izdvojene po raznim predgradjima u NY.
Medjurasni parovi nisu cesti kao u Londonu ili Parizu npr.
Nekretnine u delovima grada gde zive crnci ili latinosi su neuporedivo jeftinije od delova u kojima zive belci.
Etnicke i rasne manjine se i dalje koncentrisu oko "svojih" uglavnom.
Cim se mrdne malo sa Menhetna, ulazi se u drugaciji svet (mada je i sam Manhattan prilicno podvojen).


Pa slobodno se vi ne slazite, pitanje nije bilo da li postoje gradske cetvrti u kojima stanuju odredjene skupine, nego da li je Amerika spremna za crnog predsjednika. Rezultati izbora govore da je itekako spremna.

Govoriti o odvojenosti rasa u New Yorku, a onda uzimati London i Pariz kao kontra primjer je apsurdno. Da ste bar ponudili kao alternativu Toronto ili Rio de Janeiro, imalo bi nekog smisla. Mislim da je i vrapcima jasno da su francuski muslimani mnogo vise marginalizovani nego americki crnci, u politickom, ekonomskom, pa i u onom fizickom smislu - oni skoro svi do jednog zive u naseljima koja su manje-vise geta. I eto, molim vas, javite mi kad neki Francuz alzirskog porijekla postane Predsjednik, ili pak neki Englez jamajkanskog porijekla postane Premijer. Takve stvari u Evropi nisu moguce u ovom trenutku.

A kad smo vec kod New Yorka, posto u njemu zivim vec 5 godina, usudio bih se reci da ga poznajem bolje od vas. Vasa teza da je Manhattan rasno podijeljen potice, valjda, iz nekih serija koje ste gledali koje su snimljene 70ih godina. Manhattan, kao i ostalih 5 okruga (boroughs), su podijeljeni uglavnom ekonomski. I ja sam, kad sam imao manje novca, zivio u Harlemu (ali da se razumijemo, nije ni svaki dio Harlema jeftin, cak stavise, niti je Harlem iskljucivo, pa cak ni dominantno, crnacki). A to vase "kad se mrdne iz Manhattana" je isto izreka zastarijela bar 30ak godina - sada je, recimo, skoro najpopularniji "trendy" dio New Yorka Brooklyn, specificno Williamsburg, gdje je naseljen ogroman broj mladih profesionalaca (svakakvih boja koze).

bobo92 bobo92 05:34 12.11.2008

Re: Ko prvi devojci...

nemanja_99


A kad smo vec kod New Yorka, posto u njemu zivim vec 5 godina, usudio bih se reci da ga poznajem bolje od vas. Vasa teza da je Manhattan rasno podijeljen potice, valjda, iz nekih serija koje ste gledali koje su snimljene 70ih godina. Manhattan, kao i ostalih 5 okruga (boroughs), su podijeljeni uglavnom ekonomski. I ja sam, kad sam imao manje novca, zivio u Harlemu (ali da se razumijemo, nije ni svaki dio Harlema jeftin, cak stavise, niti je Harlem iskljucivo, pa cak ni dominantno, crnacki). A to vase "kad se mrdne iz Manhattana" je isto izreka zastarijela bar 30ak godina - sada je, recimo, skoro najpopularniji "trendy" dio New Yorka Brooklyn, specificno Williamsburg, gdje je naseljen ogroman broj mladih profesionalaca (svakakvih boja koze).


Ok, 5 godina je vise nego 3, verovatno bolje poznajete.
Pricam iz licnog iskustva, ne iz serija.
Williamsburg i Brooklyn Hights su mali delovi Brooklyna do kojih se pesaka sa Menhetna stize.
U Williamsburgu mi stanuje vecina prijatelja i svi se cesto nailaze na rasnu diskriminaciju, sto od strane policije, sto od strane komsija.
Zapadni deo Harlema su poceli da menjaju polako. Crnci se zale da ih teraju iz zgrada da bi ih prodali i pretvarali u fancy condominiums, koje oni ne mogu da priuste, naravno.
Pre mesec dana sam setala sa drugom oko Union Square u sred bela dana i lik je poceo da ga proziva "Fucking faggot" na sav glas. Mnogi koje poznajem imali su problema da iznajme stanove u odredjenim delovima grada zbog svoje boje koze.
Ja se slazem da je NY napredniji od ostalih gradova u US ali hajde da ne zivimo u bajci.

Na mikro nivou su Pariz i London (npr.) manje rasisticki. Mozda nemaju predsednika Arapina ali su kulturoloski manje podvojeni.
nemanja_99 nemanja_99 21:27 12.11.2008

Re: Ko prvi devojci...

bobo92

Ok, 5 godina je vise nego 3, verovatno bolje poznajete.
Pricam iz licnog iskustva, ne iz serija.
Williamsburg i Brooklyn Hights su mali delovi Brooklyna do kojih se pesaka sa Menhetna stize.
U Williamsburgu mi stanuje vecina prijatelja i svi se cesto nailaze na rasnu diskriminaciju, sto od strane policije, sto od strane komsija.
Zapadni deo Harlema su poceli da menjaju polako. Crnci se zale da ih teraju iz zgrada da bi ih prodali i pretvarali u fancy condominiums, koje oni ne mogu da priuste, naravno.
Pre mesec dana sam setala sa drugom oko Union Square u sred bela dana i lik je poceo da ga proziva "Fucking faggot" na sav glas. Mnogi koje poznajem imali su problema da iznajme stanove u odredjenim delovima grada zbog svoje boje koze.
Ja se slazem da je NY napredniji od ostalih gradova u US ali hajde da ne zivimo u bajci.

Na mikro nivou su Pariz i London (npr.) manje rasisticki. Mozda nemaju predsednika Arapina ali su kulturoloski manje podvojeni.


Mislim da ponovo moramo razdvojiti dva fenomena: raslojavanje drustva po rasnom kriterijumu, i po ekonomskom kriterijumu. Posto smo eto izgleda sugradjani, vi vidite kao i ja, da imamo neprestan i ogroman priliv stanovnistva u New York, i to uglavnom ljudi koji rade sto u bankarstvu sto u pravu, elem, zaradjuju mnogo novaca, i jednostavno vrse konstantan pritisak nagore na cijene nekretnina i stanarina. Time potiskuju "starosjedioce", bez obzira na njihovu rasnu pripadnost. Pa uzmite samo East Village/Alphabet City, tamo je broj crnaca neznatan, a mnogi su morali da odsele jer je jednostavno poskupilo "preko noci". Nije bilo pitanje rase nego finansijskog stanja.
Ruznih ispada poput ovih sto ste gore naveli naravno ima svuda, pa i u New Yorku. Ne znam sta ste htjeli time reci. Mislim da se rasna integracija i emancipacija mora mjeriti drukcijim mjerilima. Ako mi mozete ukazati na sistemsku diskriminaciju, poput one koja postoji u Francuskoj, mozda cu se s vama sloziti.
I pobogu kako mozete samo reci da je Pariz, od svih mjesta na svijetu, manje rasisticki i podvojen od New Yorka. Pa nema 2-3 godine kako su francuski muslimani izlazili po ulicama i palili auta i sta ja sve vec znam.
bobo92 bobo92 22:45 12.11.2008

Re: Ko prvi devojci...

nemanja_99


I pobogu kako mozete samo reci da je Pariz, od svih mjesta na svijetu, manje rasisticki i podvojen od New Yorka. Pa nema 2-3 godine kako su francuski muslimani izlazili po ulicama i palili auta i sta ja sve vec znam.


To nema veze sa religijom, rasom, vec sa francuskom kulturom bunta, protesta (koju su manjine prihvatile). Ta kultura bunta ne postoji u USA od sedamdesetih godina proslog veka. Ovde se rasisticke izjave cuju svakodnevno i ne vidim neke masovne pobune protiv.

raslojavanje drustva po rasnom kriterijumu, i po ekonomskom kriterijumu.

To i jeste problem, jer se rasno izjednacilo sa klasnim.
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:23 07.11.2008

Cunami gluposti

Lepo, Budimac, lepo si ovo postavio:
Cunami gluposti koji je zapljusnuo planetu zemlju, a u vezi novoizabranog američkog predsednika je teško uporediv sa bilo čime. No, čini mi se da je to samo još jedan (definitivan) dokaz da smo do guše u orvelijanskom svetu, te je shodno tome newspeak postao lingua Franca globotomiranog sveta.


Ja zelim da dodam jedan biser tom cunamiju gluposti: Italijanski premijer, 72-godišnji Silvio Berluskoni, ovih dana je, prilikom posete Moskvi, rekao: “OBAMA JE MLAD, ZGODAN I PREPLANUO”. A novinari odmah komentarisali da je to "jos jedan od Berluskonijevih gafova", he, he, he..

A ono sto kazes:
Samo... ja nisam ovlažio zbog toga niti odložio mozak u ladicu nahtkastne.

me je zasmejalo. Zar muskarac moze da - ovlazi? Ja sam mislio, u naivnosti i neiskustvu mom, da je to zenska osobina. Naime, secam se da je slovenacki autor Vitomil Zupan u jednoj svojoj knjizi govorio o nekoj dami koja je volela da prima pisma, pa je svaki put kada je postaru otvarala vrata - dole ovlazila... Nije mogla, nezadovoljena dusa, da se kontrolise, tim pre sto su postari bili obicno zgodni mladji ljudi, he, he, he...
(Izvini zbog ovog trola; svako blogiranje je puno trolova).
Budimac Budimac 16:27 07.11.2008

Re: Cunami gluposti

(Izvini zbog ovog trola; svako blogiranje je puno trolova).

Nema trolova (vidi dobismo novo dugme za smajlije)
Došlo mi tako... da sam upotrebio ekvivalent za mušku fiziologiju bilo bi em grublje, em možda još pogrešnije shvaćeno.
markostamenic markostamenic 16:27 07.11.2008

Cunami gluposti

Amen...
falilo je samo da se jos njih odluci i proglasi drzavni praznik, ili, jos bolje, uvede par neradnih dana...
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:49 07.11.2008

Re: Cunami gluposti

Pa u Keniji je proglasen drzavni praznik i uvedeni su neradni dani zbog Omamine pobede... Izgleda da mi, ipak, nismo Kenija!
margos margos 16:30 07.11.2008

Veruj mi,

više me zanimaju masline, nego sve ovo.
Budimac Budimac 16:35 07.11.2008

Re: Veruj mi,

margos
više me zanimaju masline, nego sve ovo.

Verujem, Margos, pravo da ti kažem i mene, samo nekad mi je teško da ćutim i gledam...
ivana23 ivana23 18:10 07.11.2008

Re: Veruj mi,

margos margos 18:15 07.11.2008

Re: Veruj mi,

Hej, pa tamnoputi Mc Cain izgleda super. Toplije, normalnije, prijatnije....
Zanimljivo... baš...:)
Goran Vučković Goran Vučković 18:19 07.11.2008

Re: Veruj mi,

Hej, pa tamnoputi Mc Cain izgleda super. Toplije, normalnije, prijatnije....
Zanimljivo... baš...:)

Isti Tom Džons :)
ivana23 ivana23 18:20 07.11.2008

Re: Veruj mi,

margos
Hej, pa tamnoputi Mc Cain izgleda super. Toplije, normalnije, prijatnije....Zanimljivo... baš...:)


Budimac Budimac 18:20 07.11.2008

Re: Veruj mi,

Hej, pa tamnoputi Mc Cain izgleda super. Toplije, normalnije, prijatnije....

A mene bledunjavi Barak podseća na Švarcenegera

Re: Veruj mi,

A je l' znas da je Svarci rekao da nikad ne bi glaso za BO zato sto ima mrsave noge?
margos margos 19:25 07.11.2008

Re: Veruj mi,

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
A je l' znas da je Svarci rekao da nikad ne bi glaso za BO zato sto ima mrsave noge?

Kažem ja.... Holivud... vrvi od argumenata:)))

NNN NNN 20:52 07.11.2008

Re: Veruj mi,

Isti Tom Džons :)
Da, onako ljuto iskvarcovan!

A mene bledunjavi Barak podseća na Švarcenegera
Jeste, posle štrajka glađu.
reanimator reanimator 14:34 08.11.2008

Re: Veruj mi,

margos
Hej, pa tamnoputi Mc Cain izgleda super. Toplije, normalnije, prijatnije....Zanimljivo... baš...:)

Ne dele svi tvoje mišljenje. Neki ga več javno prozivaju
Budimac Budimac 15:52 08.11.2008

Re: Veruj mi,


Ne dele svi tvoje mišljenje. Neki ga več javno prozivaju

Evo ga!!!! Živeo Bolivud!
margos margos 15:55 08.11.2008

Re: Veruj mi,

Ne dele svi tvoje mišljenje

Nadam se da ovo nije pretnja i da zbog epiteta neću proći kao on.:)))

Bez zezanja, uvek kad se ovako podigne prašina i pojavi pozitivan talas emocija, očekujem da se pojavi neki Batica kao u filmu 'Kratki rezovi' koji će nam reći da uradimo ono što treba da uradimo (i što je samo po sebi logično) - samo o tome nismo razmišljali, čekajući ''Čoveka Koji Sređuje Stvari''.
jaksa scekic jaksa scekic 16:35 07.11.2008

Obamamanija nece dugo trajati


Posto se Obamomanija polako otima kontroli i preti da rec Obama postane sifra za resavanje svih problema (Na Index portalu u Hr vec je nekoliko sati stoji naslov "Prijatelj Srba u Beloj Kuci" samo par napomena i da se svi malo ohladimo.

Svaki predsednicki kandidat ima cuvenu recenicu "Kad postanem Predsednik ja cu.....". Obamina obecana staju (vec su neki ljudi sastavili i izracunali) na 85 strana.
Sami Amerikanci kazu (znaci ne pravim se ja pametan) sledece:
1.Amerika je zemlja gde Kongres, a ne Predsednik pise zakone
2.Amerika je zemlja gde je zbog sukoba interesnih grupa mnogo lakse da Predsednik uradi nista na resavanju velikih problema, nego da ih resava.
3.Cak i najuticajniji americki predsednici ,kad su bili navodno bili najjaci morali su da se menjaju i da izadju u susret svim tim centrifuglanim i centripetalnim silama i da im ugode.
Obami ce ruke biti vezane:
1.Ekonomijom, jer ce interesne grupe da se bore za njegovu paznju i da ga prozivaju,
2.Irak, Avganistan, Iran, Pakistan, neodredjena Rusija...

Americko javno mnjenje ima brzo da zaboravi svo svoje odusevljenje iz predhodne dve godine. Vecina Amerikanca smatra da im je zemlja nasadjena nakrivo, svi oni zele da je Obama ispravi sto je pre moguce. da ne bude "Olako obecana brzina"- to mi je nesto poznato.

Obama sad ulazi u svet kompromisa, cenjkanja, u svet Washingtonske politike.

Svet sad Obamu gleda kao Supermena, ali vec krecu sile koje seju kripton u okolini Pennsylvania avenue.

J

PS:Jedina 100%-na uteha je sto je na granici nemoguceg da Obama bude losiji predsednik od Busha mladjeg.
Budimac Budimac 16:47 07.11.2008

Re: Obamamanija nece dugo trajati

PS:Jedina 100%-na uteha je sto je na granici nemoguceg da Obama bude slabiji predsednik od Busha mladjeg.

Misliš lošiji. Buš nikako nije bio slab, broj zakona koji je jednostavno stavio na stranu (signing statements) je neverovatna, vladao je kao imperator.
Lošije je nemoguće, slažem se, ali po mnogim pitanjima neće biti mnogo razlike upravo zbog onog što navodiš pod rubriku "vezane ruke".
jaksa scekic jaksa scekic 16:49 07.11.2008

Re: Obamamanija nece dugo trajati

Budimac
PS:Jedina 100%-na uteha je sto je na granici nemoguceg da Obama bude slabiji predsednik od Busha mladjeg.

Misliš lošiji. Buš nikako nije bio slab, broj zakona koji je jednostavno stavio na stranu (signing statements) je neverovatna, vladao je kao imperator.
Lošije je nemoguće, slažem se, ali po mnogim pitanjima neće biti mnogo razlike upravo zbog onog što navodiš pod rubriku "vezane ruke".


Bravo,ispravio

J
JJ Beba JJ Beba 16:56 07.11.2008

Re: Obamamanija nece dugo trajati

budimac preporuka
i ja milim da je marovićev tekst Prcednik odličan.
NNN NNN 17:51 07.11.2008

Re: Obamamanija nece dugo trajati

"Kad postanem Predsednik ja cu....."
"Ako budem izabrana za MISVETA, boriću se protiv gladi i da bude mir u svetu..."
Goran Vučković Goran Vučković 17:59 07.11.2008

Re: Obamamanija nece dugo trajati


Lošije je nemoguće

Nemo' da baksuziraš, molim te. :)
margos margos 18:06 07.11.2008

Re: Obamamanija nece dugo trajati

Svet sad Obamu gleda kao Supermena, ali vec krecu sile koje seju kripton u okolini Pennsylvania avenue.

Upravo zato sve i izgleda kao Hollywood's dream, a ne American's ili ML King's dream.

I želim mu svu sreću. Nek' za milimetar promeni zatupljenost i samo(za)dovoljnost bitnih u odnosu na nebitne, i nek pomogne da veliki i jaki skapiraju da je Planeta zajedničko stanište svih - učiniće mnogo.
Budimac Budimac 18:10 07.11.2008

Re: Obamamanija nece dugo trajati

Nemo' da baksuziraš, molim te. :)

Kako ono ide pu pu pu, pa se pomerim s mesta
Blade Runner Blade Runner 18:51 07.11.2008

Re: Obamamanija nece dugo trajati

Nije da ga branis, ali ako ne uspe da uradi sve obecano ... da se zna zasto.
Tine i Radojka Tine i Radojka 19:46 07.11.2008

:)

JJ Beba
Prcednik
ovo vise nije slucajnos
idemo

ju
vegije deste
dalste
jeremija92 jeremija92 20:07 07.11.2008

Re: Obamamanija nece dugo trajati

jaksa scekic

Na Index portalu u Hr vec je nekoliko sati stoji naslov "Prijatelj Srba u Beloj Kuci"


Što se tiče odnosa SAD prema Srbiji i Kosovu, spoljna politika SAD se ne bi promenila da je umesto Obame pobedio jedan drugi profesor ustavnog prava, Vojislav dr Koštunica. (Jedna od teza mog nesuđenog posta)
aguero aguero 21:46 07.11.2008

Re: Obamamanija nece dugo trajati


Nemo' da baksuziraš, molim te. :)

Barak Obama ce biti jedan od boljih predsednika SAD!Potpuno je svestan svacije,pa i vase skepse,a posebno problema koje treba resavati.Ima ogromnu pozitivnu energiju,i kada je oduvao onu (onakvu) Hilari Klinton,moze da pobedi sve i svakoga.Tekst I.Marovica je dobar donekle,uostalom kao i autor....
JJ Beba JJ Beba 22:24 07.11.2008

Re: :)

Tine i Radojka
JJ Beba
Prcednik
ovo vise nije slucajnos
idemo

ju
vegije deste
dalste

hahahaha
znala sam da ćeš ti da reaguješ
sad je namerno
al jedini ti imaš prljavu maštu i pokvarene snove

Ivanov tekst prEcednik mi super.
Tine i Radojka Tine i Radojka 01:53 08.11.2008

nemae neman

JJ Beba
namerno
pre kini sizgovori
sekspresno duvatis nesto musko
ane samo da cekas precednika sveliku kintu
JJ Beba JJ Beba 16:37 08.11.2008

Re: nemae neman

Tine i Radojka
JJ Beba
namerno
pre kini sizgovori
sekspresno duvatis nesto musko
ane samo da cekas precednika sveliku kintu

hahahaha
uvatila
al nije precednik.
možda bolje da uvatim samo precednika?
ono ima tih slovnih grešaka vazda kod mene
brza sam na miš(k)u
drug.clan drug.clan 17:28 07.11.2008

Obamomanija u americi

Nisam ni od onih (nije ni njih malo) koji kažu da se NIŠTA neće promeniti. Ništa je baš širok pojam i teško je da se ništa ne menja promenom stanara na tako poznatoj adresi. Međutim, da će sve ili većina promena ići u pravcu želja koje su ne samo američki birači nego i dobar deo sveta projektovali u Obamu, a on ih (logično) podgrevao (newspeak jezikom), ne verujem, jer ne samo da se to kosi sa zdravim razumom nego nema baš puno uporišta čak ni u samoj njegovoj retorici (kada se malo izbliže pogleda), da ne govorim o postupcima. Verovati tako nešto znači ignorisati konzistentnost američke spoljne politike od Drugog svetskog rata na ovamo (bez obzira na stanara Bele kuće).


Postoje dve vrste OBAMOMANIJE jedna je americka a druga svetska i bitno se razlikuju.
U americi ona je posledica nade u promenu unutrasnje politike koja je jedina bitna i na koju se on fokusira, u ostatku sveta ona je pak vezana za spoljnu politiku koja nije bitna i njega preterano ne zanima

Moram samo da podsetim i da Obama nije dobio mandat zato sto neko u Americi hoce promenu u spoljnoj politici, niti su amerikanci zainteresovani za spoljnu politiku, on je mandat dobio za popravljanje ekonomije (na prvom mestu) i za popravljanje politickog sistema u Americi. Ako je potreban jos veci i zesci rat da bi se ovo uradilo on ima mandat za to od ljudi koji su glasali za njega.
Spoljna politika nije bitna tema njegovog razmisljanja ni tema njegovog interesovanja. Nju ce voditi zato sto mora a ne zato sto zeli i bilo koje ozbiljnije angazovanje oko iste bice samo posledica potrebe da se uradi nesto na unutrasnjem planu.


S druge strane euforija koja vlada u svetu posledica je jos jedne "istorijske konzistentnosti" a to je pojava da se nivo nasilja, nesrece i siromastva u svetu smanjuje u periodima kada amerika dobro stoji na unutrasnjem planu. Ne bi da sada ulazim u razloge zasto je to tako ali se lako moze potvrditi osvrtanjem na proslost.
Gyre Gyre 17:36 07.11.2008

Budimac, right on spot

sto bi Englezi rekli. Potpuno se slazem sa tobom. Vidim dosta Amera ovde kod mene u Emiratima, svi ljudi ispunjeni nadom i velikim ocekivanjima, al jos niko od njih ne rece da ce sada da se vrati u Ameriku i opet radi za duplo manje pare nego ovde+ income tax svake godine min 30%, jedino sto sad ne ubire kajmak Bush nego Barack:) Kao sto ti rece, nece mnogo stvari da se promeni, a po najmanje ono sto nas najvise interesuje-njihova spoljna politika.
Nego, da okrenemo na ozbiljnije teme, te masline sto beres su u tvom maslinjaku ili pomazes nekome? Ja 'profesionalno' radio to u Grckoj daleke '95te, bio da zaradim za pojacalo. Najdosadniji posao na svetu. Od tada masline ne mogu ocima da vidim-do tada samo nisam mogao da ih jedem:) Nepotrebno da dodam-zanat ispekao, al pojacalo ostalo sanak pusti...
Budimac Budimac 17:44 07.11.2008

Re: Budimac, right on spot

Nego, da okrenemo na ozbiljnije teme, te masline sto beres su u tvom maslinjaku ili pomazes nekome?

Na placu gde smo izgradili kuću imamo 20-tak maslina, dakle nije maslinjak, ali kad rode nije ni za baciti. U svakom slučaju, nije količina da odereš leđa od posla.
flipper58 flipper58 17:42 07.11.2008

"post-racial liberalism"

Budimac:
na kraju, ne slažem se sa trubljenjem medija da je to ispunjenje sna Martina Lutera Kinga....


Martin King;
I still have a dream. It is a dream deeply rooted in the American dream.


Martin King:
I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character.



Američki i britanski komentatori i mislioci koji trube -- u medijima -- se uglavnom slažu da je Obamina pobeda ispunjenje civil rights movementa. Nešto poput Karađorđeve pobede nad Turcima. Naravno Karađorđa su dokraičili njegovi, međutim on je postao otelotvorenje srpskog sna o slobodi. Tadašnji konzervativci - dahije, bosanski begovi i spahije - koji nisu hteli da se privole ustaničkom pokretu - se mogu porediti sa današnjim Palin-McCain konzervativcima kojima je izvitopereni san postao nedostatak univerzalnog zdravstvenog osiguranja i javnih zdravstvenih ustanova.

Obamin ćin empowerrmenta 40.7 miliona crnca i drugih koji se osećaju tako je veoma bitan (za sada su Hispanics i gays najprominentniji u toj grupi). Gledajući okrugle stolove na US-UK televiziji, u skoro svakom razgovoru učestvuju gays and lesbians. Znači mnogi su i crni, žene i gej. Znači da treba shvatiti trend. Oni koji su empowered tj. drugim rečima oni koji postaju moćni, će imati šansu da svoje vrednosti nametnu. Ovde se radi o sledećim vrednostima: toleranciji, nenasilju, jednakosti, socijalnoj pravdi - koji ionako već sasvim preovladavaju na univerzitetima. Znači samo će se društvena primena socijalne dogme pojačati. Znači u suštini ništa novo.

Čak i ako Obama ne uspe u da fundamentalno promeni kurs anglo-američke imperijalne politike i pokaže se kao neuspešan predsednik, njegova pobeda ostaje pobeda i ostvarenje US dreama.


No ipak voleo bih da čujem nešto više o zahebanciji i nahtkasni :) i zašto ne zejebanci i natkasni, pozdrav.
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:48 07.11.2008

Re: "post-racial liberalism"

Flipper58
Obamin ćin empowerrmenta 40.7 miliona crnca i drugih koji se osećaju tako je veoma bitan (za sada su Hispanics i gays najprominentniji u toj grupi). Gledajući okrugle stolove na US-UK televiziji, u skoro svakom razgovoru učestvuju gays and lesbians.

Hm. Da gejevi ovo pogresno ne shvate?!
Obama se decidirano izjasnio da se protivi istopolnim brakovima. Dakle, ne drzi bas stranu gejevima, he, he, he...
flipper58 flipper58 18:49 07.11.2008

Re: "post-racial liberalism"

he, he, he..


Izleda da ste me pogresno shvatili.

To su detalji. Civil Union ili Marriage? U čemu je razlika?

Važni su oni koji osećaju da su empowered. Crnac oseća pobedu bez obzira da li se nalazi u Africi, USA ili UK.
dusanj92 dusanj92 00:52 10.11.2008

Re: "post-racial liberalism"

Američki i britanski komentatori i mislioci koji trube -- u medijima -- se uglavnom slažu da je Obamina pobeda ispunjenje civil rights movementa

Ja samo ne razumem nikakvu vezu Obame i Kinga i civil rights movement. Obama i nije dosao iz crnacke kulture-porodice nego je odrasta sa majkom i babom belcima. Proveo je mladost u Indoneziji i Havajima. prvog crnca je verovatno video na TV ili na fakultetu. Cak je opisao u svojoj knjizi koliko se baba plasila crnaca kada ide ulicom. Kao politicar uglavnom je prosao put kojim prolaze belci u Chicago. To sto mu je otac Kenijac ne vezuje ga sa gore pomenutim. Obama je proizvod bele kulture i za belce ce i da radi. da vidim da li ce dati vazne piozicije crncima kao sto je Bush imao Powell ili Rice. Ljudi u njegovoj boji koze vide ono sto zele a ne cinjenice.
najcrnji najcrnji 17:55 07.11.2008

dildomania

Ko stvarno zeli da cuje samozadovoljavanje sve sa suzama u ocima obavezno da poslusa danasnji Pescanik. Pocinje sa nekritickom pohvalom Americi a zatim sledi pljuvanje po Rusiji. Slusao sam i nisam verovao koliko je ekipa izgubila osecaj za pristojni nivo samocenzure.
rivera rivera 18:20 07.11.2008

IMA LEP OSMEH!

Nije ovde rec ni o kakvoj maniji,histeriji-jednostavno,kao retko kada na predsednickim izborima uskovitlala se pozitivna energija i rodila nova nada da ce svima biti bolje!Svima,ne samo gradjanima SAD.I sta je tu lose?I mi u Srbiji mislimo da ce sa Obamom i nama biti lepse.Nisu li se Srbi vise obradovali novom am.predsedniku,nego svom B.Tadicu.?Jesu!
Uz to,americka demokratija ,koja je u stvari surogat , ili,u najboljem slucaju,privid demokratije, zasnovana je na strahovanjima malog coveka,gradjanina koji nikada nema dovoljno,i sve sto ima ima na kredit i dok ima posao.Zato mora da bude poslusan i manji od makovog zrna,jer se uvek moze dogoditi da ostane bez icega.
Rodila se,dakle,i nova nada da ce americka demokratija biti drugacija,zasnovana na pravim demokratskim nacelima.
Obama je danas IN,a vec od trenutka stupanja na duznost on postaje meta kritika,i oni koji su sada za njega postaju ljuta opozicija,jer i tamo ljudi zele ODMAH da zive bolje.A to ni u SAD nije moguce,posebno u ovako teskoj ekonomskoj krizi!
Sad je mnogo lako biti pametan pa reci - Ja ne mislim da ce on biti dobar predsednik,jer je gotovo nemoguce biti dobar predsednik bilo gde u svetu!Ni Barak Obama nije nadcovek.On je odlican kao nova Nada,nada da ce svi nasi zivoti izaci na nesto bolje od ovoga danas.
I na kraju,snaga predsednika SAD je poput pesnicke metafore,mnogo je faktora u senci koji kreiraju njegove postupke i odluke,a on je najvecim delom Lutka u izlogu.Uostalom kao i ovaj nas,samo je to manje bitno.To odavno nije tajna.
I na kraju,ako nista drugo,ovaj predsednik je pametan,ima lep osmeh,smeje se,i ume to da radi iskreno!
Deluje cisto!!!
Za pocetak,sasvim o.k.
naroz naroz 18:35 07.11.2008

Lessig

Budimac interesuje me sta mislis o Lessigovom obracanju na ovu temu u februaru ove godine. (Video sam sta mislis o njegovim drugim angazovanjima). Ovo traje 20 minuta ): ali evo samo kraja u kojoj je sustina a mozda i opravdan uzrok toga sto ti zoves obamanija. Mada razumem sta hoces da kazes.



But there's one more crucial way in which Barack Obama can inspire, distinct from how Hillary Clinton could ever hope to inspire, and that's the inspiration he would offer towards peace. We in this country need to acknowledge to the world a certain mistake that most of us understand we made. At the height of insanity, after this extraordinary and horrible bombing, of our own citizens on our own territory, we were led into war by a president who didn't care to pay attention to the facts.

This was the biggest political blunder, perhaps ever, that an American president engaged. It was extraordinarily destructive — destructive to us and to them. If we're going to find peace here, then that peace will only come if we can signal our own change. A change that they understand is a change in who we are, a change that they can see.

So I want you to shut your eyes and imagine what it will seem like to a young man in Iraq or in Iran, who wakes up on January 21st, 2009, and sees the picture of this man as the president of the United States. A man who opposed the war at the beginning, a man who worked his way up from almost nothing, a man who came from a mother and a father of mixed cultures and mixed societies, who came from a broken home to overcome all of that to become the leader in his class, at the Harvard Law Review, and an extraordinary success as a politician. How can they see us when they see us as having chosen this man as our president?

There can be no clearer way that we could say, that we could say that the United States could say, that we have changed, than by electing this man. There is no way we could more clearly move on toward peace than this. He represents the very best of who we are, the best of character, of integrity and ideals. And someone who opposed the war from the start.

a evo i celog videa


EDIT
sada procitah ponovo tvoj post

Najjednostavniji i najočigledniji primer je pitanje prisustva američkih trupa u Iraku, što je eufemizam za rat u istom. Da, Barak Husein Obama je bio protiv tog rata (vrlo pozitivno) kad ga to skoro ništa nije koštalo u političkom smislu, a na duže staze mu je donelo profit. No, to neslaganje je bilo jednokratno. On se nikad nije usudio da glasa za zatvaranje slavine kroz koju su istekle milijarde dolara za održavanje tog rata.



Lessig ti je vec odgovorio ovo je FALSE and Misleading
Budimac Budimac 19:44 07.11.2008

Re: Lessig

Lessig ti je vec odgovorio ovo je FALSE and Misleading

Pa i nije. Ja o njegovom anti-ratnom čikaškom govoru i nestanku istog sa njegovog sajta (za šta ga je Hilari optužila) nisam napisao ni reči, a Lessig kaže za to da je FALSE i verovatno jeste. On smatra da je Misleading inače tačna informacija da je B.H.O glasao za finansiranje rata koji je već počeo. Po njemu to se ne kosi sa anti-ratnim stavom, jer (bože moj) sada kada smo već tamo ne možemo uskratiti trupama municiju za ubijanje Iračana i sl. Ja se ne slažem da je to misleading. Naime, informacija jeste tačna.

Odgledah odnosno odslušah taj vrlo nadahnuti video i hmmm, ima par stvari koje su se, da kažem blago, promenile u toku kampanje. To Lessig dok je pravio taj video nije mogao znati, a reč je o novcu. Onu o nepostojanju besplatnog ručka znaju čak i ovdašnji vrapci. Obamina kampanja je bila preskupa i u njoj je veoma mnogo novca big biznisa. Te usluge se vraćaju, a interesi korporacija i širokih narodnih masa, opet da kažem blago, nisu baš najkompatibilniji. Tako da bi me veoma interesovalo šta bi Lessig rekao danas na temu (ne)primanja novca od raznoraznih lobija.

Drugo, na šta Lessig stavlja dosta velik akcenat, jer to jeste tada bilo veliko pitanje, a ostalo je u zapećku pucanjem hauzing balona, je rat u Iraku. M'sl'm to što je Lessig projektovao u Obamu je lepo i krasno, ali ničim podržano. Obama je itekako uhvaćen u mrežu tzv "rata protiv terora" i nema nikakvu nameru da ga prekine, samo da premesti fokus na Avganistan u kome skoro pa svakodnevno Ameri ubijaju desetine civila, a premeštanjem fokusa ubijaće ih još više. O nekom opraštanju i ne znam čemu maaaa daj... Sve to me podseća na ono što pominjem u O antiamerikanizmu, bitno je da se popravi imidž, a ne suština ili delovanje. Elem, Obama sigurno menja imidž Amerike to je nesporno, međutim suština i delovanje, čijoj promeni se nadaju oboleli od Obamamanije van SAD-a, se neće menjati – samo način. Neće možda biti prstom u oko, nego malo blaže. Eeeee ako to opravdava ovo loodilo onda OK...
crossover crossover 20:48 07.11.2008

Re: Lessig

Elem, Obama sigurno menja imidž Amerike to je nesporno, međutim suština i delovanje, čijoj promeni se nadaju oboleli od Obamamanije van SAD-a, se neće menjati – samo način.

Има и једноставнијих начина да се дође до одговора на та питања.
Само треба сачекати и видети на који начин ће се пројектовати буџет намењен војсци.
Избор Обаме за председника је само почетак, тек следе најзанимљивији догађаји.
Budimac Budimac 21:03 07.11.2008

Re: Lessig

Има и једноставнијих начина да се дође до одговора на та питања.
Само треба сачекати и видети на који начин ће се пројектовати буџет намењен војсци.
Избор Обаме за председника је само почетак, тек следе најзанимљивији догађаји.

Čak ne treba toliko čekati, prvi indikator će biti sastav kabineta.
Moj omiljeni bloger Tony Karon (inače urednik online izdanja Time magazina), je juče kao status na Facebook-u stavio: "Tony is thinking that Rahm Emmanuel's appointment will pour cold water on (naive?) expectations of a major change in U.S. Middle East policy."
Danas mu stoji: "Tony is wondering what's going to happen to all that "Yes we can" energy if politics continues more or less as usual. "
Dakle, nisam ja jedini skeptik
crossover crossover 00:42 08.11.2008

Re: Lessig

Dakle, nisam ja jedini skeptik

Ниси. И ја сам. Мада имам пуно разумевања за људе који се радују, и ми смо се радовали 5-ог октобра.
Али чим ми неко помене заокрет у америчкој спољној политици, мени, баксузу, прво падају на памет имена као што су Northrop Grumman, General Dynamics, ExxonMobil и сл.
Пада ми на памет и војни пуч у Ираку 1963 који је организовала CIA, у коме је учествовао и Садам Хусеин, и Залив Свиња, и свашта ми још пада на памет. Ко беше тад омиљени Председник?

О одушевљењу бојом коже новоизабраног председника лепо рече Унф, то више говори о САД него било шта друго. Често се заборавља да је "најдемократскија" земља на свету све до 1968 (!!!) имала расну сегрегацију, и многи који су је осетили на својој кожи или спроводили, су и данас живи. Такве трауме не могу лако да се залече, па ми је отуд и разумљива радост Обаминих присталица.
Знам да звучи мало цинично, али кога змија уједе...
dolybell92 dolybell92 18:08 08.11.2008

Re: Lessig

crossover
Elem, Obama sigurno menja imidž Amerike to je nesporno, međutim suština i delovanje, čijoj promeni se nadaju oboleli od Obamamanije van SAD-a, se neće menjati – samo način.

Има и једноставнијих начина да се дође до одговора на та питања.
Само треба сачекати и видети на који начин ће се пројектовати буџет намењен војсци.
Избор Обаме за председника је само почетак, тек следе најзанимљивији догађаји.



naroz naroz 21:49 08.11.2008

Re: Lessig

Prvo napisao si da svojim stavom protiv rata u Iraku nije imao sta da izgubi, medjutim on je tada bio u kampanji, kako kaze Lessig u tada potpuno insine atmosferi u Americi mogao je da izgubi u sentorskoj trci. On nije kalkulisao i ulizivao se pobesneloj US vec je izneo svoj stav o ratu u Iraku. Ja sam na to mislio kada sam rekao da je false and misleading. Kako se kaze na srpskom misleading (:?
Sto se tice glasanja BHO za finansiranje rata koji je vec poceo, tu si me naveo da se zamislim. Nisam siguran da znam dovoljno o tome da bi moagao da sudim. Ali ajde mogu da prihvatim to sto ti kazes. Na zalost u tom slucaju on nikada ne bi bio izabran za predsenika, dakle ipak se ulizivao tj igrao pametno. Ispade nema nista od moralne hrabrosti o kojoj Lessig prica. Ne znam da li je to bas tako. Da li bi glasanjem protiv bilo sta mogao da promeni? Osim da od sebe napravi metu. Negde sam cuo da se ne boris tako protiv golijata.
Sto se tice novca nemam pojma na osnovu kojih informacija si tako siguran.
Lessig je provalio katastrofalni uticaj novca na odlucivanje u politici, kao prvi problem koji mora da se resi da bi demokratija mogla da funkcionise. Osnovao je novi CC ovoga puta Change Congress koji se bavi bas tim pitanjem. Siguran sam da bi on prvi vristao da tu nesto ne stima u Obaminoj kampanji.
Sto se Avganistana opet nemam pojma, izgledalo mi je da je normalno da se obracunas sa teroristima, kao sto je bilo neophodno da se svet obracuna sa hitlerovom nemackom. Mozda na to moze da se gleda iz nekog dugog ugla za koji ja trenutno ne znam. Posalji neki link.
Ja se nadam da promena nije samo promena imidza. Videcemo. Mozda sam previse naivan. Pored toga se trudim da imam i zivot tako da dosta toga moze da prodje ispod radara.
Inace amerikanci imaju dosta toga da se stide na prvom mestu sta u uradili u Iranu 1951. Nazalost posle Trumana je dosao Ajzenhauer.
Budimac Budimac 23:42 08.11.2008

Re: Lessig

On nije kalkulisao i ulizivao se pobesneloj US

Pa nije (nikad) entuzijazam za rat bio overwhelming. Tako da ne prihvatam da su svi pobesneli da idu u rat. Osim toga kad se glasalo o ratu on je već bio senator.
Finansiranje 1 detaljnije
Finansiranje2 površno
Porediti bunch of rag tag terrorists sa Hitlerom je malo preterano, ne misliš? Terorizam se ne rešava (i nikad se nije rešio) vojnim putem. Osim toga ceo "rat protiv terorizma" je oksimoron.
Obaranje Mosadeka u Iranu je bilo 1953.
naroz naroz 00:39 09.11.2008

Re: Lessig

A da mi dodas jos pola?
Mosadek izabran 1951 (:
U pravu si za terorizam.
Inace necu da sad razvlacimo crevca ali:

Now, in this respect I think Barack Obama is exactly the opposite. There's one clear example of this all of us know, that's the example of Iraq. And we have to remember here just how hard this was. We have to remember the insanity of us, or of the United States, at this time. In October 2002, as the drumbeats for war were increasing, Barack Obama took to the streets of Chicago and made a strong call to stop the entry into this war. As he said:

I stand before you as someone not opposed to all war in all circumstances. I don't oppose all wars. What I'm opposed to is a dumb war, what I am opposed to is a rash war. A war based not on reason, but on passion; not on principle, but on politics.

That was precisely the right description of the war that led us to Iraq, and this was not a popular position for a candidate for the United States Senate to take, especially in a State that had a Republican governor. Yet Barack Obama took this position. And in this one respect at least, it shows that he has a certain kind of moral courage. Not because he was smarter, not because he had access to better intelligence about Osama bin Laden, but because he had the moral courage to stand up for what was right in the face of very strong political opposition.
ili zeznuo me Lessig?
....
Sta mislis o CC?
Budimac Budimac 10:31 09.11.2008

Re: Lessig

A da mi dodas jos pola?

Ne razumem.
Mosadek izabran 1951 (:

Da, i bio jedno vreme darling svetske politike, a onda odlučio da nacionalizuje naftnu industriju i Britanci nahuškali Amere da ga zbace 1953.
Inace necu da sad razvlacimo crevca ali:

Ni ja, i ne mislim da te je Lessig zeznuo, jednostavno to je bajat govor (u samoj kampanji kao i u svetu se mnooogo promenilo od februara do novembra) samo to. Dobro, ja priznajem da mi treba malo više od retorike da bi me bilo koji političar ubedio u to da je visokomoralna ličnost (hmmm, da li to postoji?) ta dva mi ne idu zajedno. Dakle, let's see... Ja sam samo malo iritiran padanjem u trans pre nego što je uradio bilo šta.

O CC sve najbolje, Lessig je jedan od retkih koji je uočio teror Copirajta, koji je sad već uspostavljen toliko čvrsto da je to apsurdno... CC to ne može promeniti na kratke staze, ali na duže može itekako uticati da taj teror bude manji (zavisi naravno od broja autora spremnih da se štiti CC-om za razliku od C.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana