Život

Masline – vreme uživanja [1]

Budimac RSS / 04.11.2008. u 17:23

m3.4441.jpgKad smo birali mesto (plac) na kome bi gradili kuću jedan od kriterijuma je bio da ne bude "go", odnosno, da ima neko drveće na sebi. Mesto koje smo posle godinu dana potrage u radijusu od 30 km od Bodruma odabrali je ispunjavalo taj uslov. Zatekli smo vrlo lep dud, šest starih krušaka (ah, kad bih imao kazan – ove sezone rodile ko lude), par smokvi, nekoliko stabala nara, nekih divljih krušaka i što je najvažnije jedno dvadesetak (da budem sasvim iskren nikada ih nismo, ono baš skroz, prebrojali) stabala maslina.


 

Tih dvadesetak su pitome kako ovde kažu "pametne" (akılı) masline, onih "ludih" (da, tako ih zovu – deli) iliti nekalemljenih mladih ima barem još toliko. Ove naše pametne su različite starosti i veličina, od 20 cm u prečniku do onih koje ne mogu da obgrlim, što znači obim > 185 cm (komada 2).

m8.4442.jpgMaslina je najveći individualac među drvećem. Mislim, kad kažeš/misliš štajaznam čempres, platan, hrast itd. imaš neku mentalnu sliku koja se poklapa sa većinom primeraka vrste. Eeee to je malo drugačije kad je maslinovo drvo u pitanju. Nema dva ista maslinova stabla, ne samo dva ista nego skoro da nema dva koja liče – sve su individualci. To se najbolje može videti u maslinjacima gde postoji uniformnost redova. Jedno stablo je nakrivljeno i izvija se na jednu stranu drugo na suprotnu. Ne znam za bilo kakvo objašnjenje zašto je to tako, naime, da je, recimo, vetar presudan faktor verovatno bi bila nakrivljena barem slično. No, kako bilo, upravo ta individualnost ih meni čini uzbudljivim.

Neću uopšte da ulazim u simboliku maslinovog drveta, grančica i sl. ali moram reći da kad sam prvi put razapeo ležaljku (hamak) između dva maslinova stabla i legao u nju gledajući nebo kroz krošnje to je bio, skoro pa, spiritualni doživljaj. U svakom slučaju, sada mi je teško da zamislim bolji i brži način relaksacije od kuliranja između dve masline (srećom, to se može činiti preko cele godine).

Ovo jeste maslinarski kraj, ali pravih maslinjaka je relativno malo i svi su relativno mladi. Kako? Pa, ovde žive potomci Yörük-a, do nedavno nomada, koje je republika sredinom prošlog veka primorala da se nastane za stalno. Do tada su bili stočari koji su lutali odavde (obala Egejskog mora) do Anadolije (reč yörük vuče koren iz glagola yürü – hodati). Jedan od stimulansa za naseljavanje je pedesetih godina prošlog veka dao prvi demokratski izabran (i harizmatičan) premijer Turske Adnan Menderes, tako što je njegovom agrarnom reformom u ovim krajevima omogućeno da svako ko "pripitomi" divlje masline dobije tapiju na zemlju na kojoj je to učinio. Zahvaljujući Menderesu, moj komšija Hasan (lonely donkey rider) ima nekih 70 hektara brda i dolina pod maslinama – otac mu je očito bio vredan čovek (i Hasan je). Elem, sada se za te masline kaže Menderesove masline.
[Btw posle vojnog puča 1960. i prekog suda Menderes je obešen 1961. Rehabilitovan je 1990.]

Po ovdašnjem običajnom pravu "čije masline toga je i livada" ne važi. Naime, ima slučajeva da je vlasništvo drveta i zemlje na kojoj je isto u različitim rukama. Tako na Zehrinom placu dva maslinova drveta pripadaju nekoj porodici iz Čomlekčija, a baš danas videh Sulejmana Katara sa trogodišnjim unukom na Huseinovoj njivi da skupljaju masline ispod drveta koje je njihovo. Kako je došlo do takvih slučajeva ne znam tačno. Pretpostavljam da kad su seljani prodavali jedni drugima zemlju nisu prodavali i svo drveće na njoj. Enivej zakon ne priznaje to običajno pravo, tako da ko danas kupi zemlju zna da je kupio i sve što je niklo iz nje.

m1.4444.jpgOko maslinovog drveća u suštini nema puno posla. Početkom proleća (to je ovde februar) doteruju se krošnje. Seku se grane koje se suše i one koje rastu ušrek ili kako to ovde kažu treba "otvoriti krošnju". Proletos, s obzirom da su naše masline bile prilično zapuštene taj proces je rezultirao sa jedno metar drva. Sređivanje krošnji mora da se radi postepeno ako se želi imati kakvu-takvu berbu (može i radikalno ali onda treba čekati tri godine da se nova krošnja oformi da bi donosila plod). Amaterski računam da će trebati još dve godine da naše masline dođu do punog sjaja. O tome kako gori maslinovo drvo kasnije. Takođe u proleće je dobro okopati ih i nađubriti. To ovde niko ne radi, osim tih novih (dođoša) plantažera. Mesec-dva kasnije dobri domaćini isprskaju krošnje lekom. Lek (na turskom ilaç – ilač) je u ovim krajevima generička reč za apsolutno svu hemiju, od pravih lekova za ljude i životinje preko preparata za biljke do silikona ili pene za zaptivanje prozora na kući i sl. Elem, lek za masline znam da sadrži plavog kamena, a šta još nemam pojma.

Maslina je iznenađujuće živahna biljka i izdanci vrlo brzo rastu iz podnožja stabla, te ako se oni ne uklanjaju drvo stvori bokor oko sebe, koji, naravno, ne služi ničemu osim odvlačenju energije za pravljenja lišća, cveća i plodova. Zato se ti izdanci povremeno 2-3 puta godišnje uklanjaju. Za to služi alat koji se zove "čapa" i koji je sličan našoj bradvi samo sa druge strane ima deo koji liči na sekiru. Ne treba biti nežan pri tom procesu, jer izdanak treba "iščupati" iz kore, ako se samo preseče (kao što sam ja moronski prve godine probao da obavim posao baštenskim makazama) na tom mestu će vrlo brzo niknuti 2-3 nova.

m9.4446.jpgKrajem aprila i tokom maja masline cvetaju. Cvetovi su neobično mali nemaju ni 1 cm u prečniku, svetlo žute su boje. Mnoštvo cveća ne znači da će biti i dobra godina. Ove godine smo se veoma radovali tokom cvetanja, međutim rana vrućina je prosto "spržila" većinu cvetova. Postoji neki lek za zadržavanje cveta, ali to nisam video da iko radi osim Leventa (prosvećenog kauboja – bivši istanbulski izdavač, sada kravar u selu do našeg), no on je opsednut hemijom inače.

Ako godina (zima i proleće) nisu bili jako kišni (već treću godinu ovdašnji slučaj) nije zgoreg krajem leta (avgust-septembar) zalivati masline. Tada su plodovi veličine vrha malog prsta i može se videti kad su "žedni" – izgledaju sparušeno.

To bi otprilike bio sav posao oko maslina. Osim, naravno, berbe ali to u sledećem nastavku.

m7.4445.jpg 

=====================================

Beleške na margini

Sad kad sam već napisao tekst primetih da sam zaboravio da napišem da je turska reč za maslinu zeytin iliti zejtin, kako za drvo tako za plod i nema nikakve veze sa uljem.

Maslinova stabla postaju šuplja relativno rano (već kad je prečnik stabla > 30 cm velika je šansa da je šuplje). Koliko znam taj proces (hollowing) je normalan za svaku vrstu drveta (ne označava bolest). To ih čini (maslinova stabla) idealnim staništem i/ili mestom za igru vevericama. U stanju su da se ganjaju kroz lavirinte unutar stabla po čitav sat (pretpostavljam da je to za te male brze glodare čitava večnost).

Atačmenti

  • m1.jpg / 9.64 / KB image/jpeg
  • m3.jpg / 18.42 / KB image/jpeg
  • m7.jpg / 13.77 / KB image/jpeg
  • m8.jpg / 23.45 / KB image/jpeg
  • m9.jpg / 7.86 / KB image/jpeg


Komentari (132)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

JJ Beba JJ Beba 17:33 04.11.2008

mmmmmm...

....što je lepoooo
volim mediteran, volim tursku, volim zeytin
uživaj
:)
Budimac Budimac 17:45 04.11.2008

Re: mmmmmm...

JJ Beba
....što je lepoooo
volim mediteran, volim tursku, volim zeytin
uživaj
:)

Bedri Rahmi Eyüboğlu turski slikar i pesnik sa čijim sinom Mehmetom imam čast da se družim u Istanbulu i Bodrumu, je napisao pesmu čiji jedan stih otprilike glasi:
Ova lubenica je toliko crvena da se mora podeliti

Ja to pokušavam pisanjem...
JJ Beba JJ Beba 18:08 04.11.2008

Re: mmmmmm...

Budimac
JJ Beba
....što je lepoooo
volim mediteran, volim tursku, volim zeytin
uživaj
:)

Bedri Rahmi Eyüboğlu turski slikar i pesnik sa čijim sinom Mehmetom imam čast da se družim u Istanbulu i Bodrumu, je napisao pesmu čiji jedan stih otprilike glasi:
Ova lubenica je toliko crvena da se mora podeliti

Ja to pokušavam pisanjem...

ti pojma nemaš dragi moj budimac kolko ti zavidim
.)
al mi super da neko može da živi kako hoće, gde hoće i da uživa u mediteranu...
margos margos 21:04 05.11.2008

Re: mmmmmm...

Ova lubenica je toliko crvena da se mora podeliti

Kakav divan stih!
I tvoje delanje, naravno.:)
Budimac Budimac 21:31 05.11.2008

Re: mmmmmm...

margos
Ova lubenica je toliko crvena da se mora podeliti

Kakav divan stih!
I tvoje delanje, naravno.:)

Hvala ti Margos...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 17:38 04.11.2008

puste zelje

eću uopšte da ulazim u simboliku maslinovog drveta, grančica i sl. ali moram reći da kad sam prvi put razapeo ležaljku (hamak) između dva maslinova stabla i legao u nju gledajući nebo kroz krošnje to je bio, skoro pa, spiritualni doživljaj. U svakom slučaju, sada mi je teško da zamislim bolji i brži način relaksacije od kuliranja između dve masline (srećom, to se može činiti preko cele godine).


zena i ja smo uvek pricali da bi voleli da zivimo na moru. I eto nas, na moru, ali kod nas nema te crvene zemlje, niti tih maslina, niti krsa i goleti koje podseca na morea, a najmanje ima temperature koja bi nas podsetila da smo na moru, a o temperaturi vode ni da ne pricam. Ali, neka, ne smes odbiti ono sto citavog zivota zelis, mozda jednog dana, dodjemo i mi na jedno takvo, ili da promenim zelju, odnosno da budem malo precizniji, ni sam ne znam...
zavidim, Budimac :)
Budimac Budimac 17:56 04.11.2008

Re: puste zelje

Još uvek čekam obećane tekstove o Irskoj, pa da onda možemo uzajamno da zavidimo :)
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 18:11 04.11.2008

Re: puste zelje

Budimac
Još uvek čekam obećane tekstove o Irskoj, pa da onda možemo uzajamno da zavidimo :)

nesto nemam inspiraciju, druze, ali polako doci ce i to na red...
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:49 04.11.2008

umrecu

nemoj da si sluchajno o smokvama pisao!!!
Budimac Budimac 17:58 04.11.2008

Re: umrecu

marco_de.manccini
nemoj da si sluchajno o smokvama pisao!!!

Evo samo ovo. Naši psi jedu smokvino lišće da bi ga onda posle pet minuta ispovraćali. Valjda im to reguliše probavu... Neću više :))))
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:03 04.11.2008

Re: umrecu

e sad si me izlechio. ja razmishjao koliko su tek sve smokve individualne, treperile mi nozdrve, i udisao punim plucima, a sad necu moci tri dana ...
Milan Novković Milan Novković 18:07 04.11.2008

Re: umrecu

Valjda im to reguliše probavu

Ili su mali antihristi :)

Ili misle da vam maslinovo lišće tamo nije potrebno, kao što verovatno osećamo i mi što vam zavidimo :)
JJ Beba JJ Beba 18:10 04.11.2008

Re: umrecu

marco_de.manccini
nemoj da si sluchajno o smokvama pisao!!!

hahahha i ja sam to pomislila
letos sam jela smokve sa zemlje koje su se tu na zemlji poluosušile....unutra džem, dirketno
sada mi pođe voda na usta kad se setim
dolybell92 dolybell92 03:08 05.11.2008

Re: umrecu

marco_de.manccini
nemoj da si sluchajno o smokvama pisao!!!


E kad ih pomenu.... šta da ti radim ? Znam: da te mučim, (što ih pomninješ!?)






Green Figs Stewed in Honey with Vanilla, Lemon Zest and Thyme


Can't wait till breakfast? This also makes a delectable summer dessert.

To serve two

Ingredients:

2 tablespoons honey
1 tablespoon water
1 6-inch vanilla bean (I prefer Mexican)
2 or 3 strips of lemon zest
1 sprig of lemon thyme (or any other thyme)
8 ounces fresh Calimyrna or other green-skinned figs

Method:

1. Rinse the figs and pinch off the stems. Cut them in half and set aside.
2. Split the vanilla bean in half lengthwise and cut each half into 2 or 3 pieces.
3. In a small saucepan, combine the honey, water, vanilla bean and lemon zest over the lowest flame. Stir to dissolve the honey and turn off the heat. Add the figs, gently toss them in the honey mixture, and let them macerate, covered, for an hour.
4. After an hour, add the lemon thyme. Turn the heat to very low and gently simmer the figs for 30 to 40 minutes, turning them carefully so that they don’t fall apart but are just cooked through. Remove the pan from the heat and let them cool to room temperature.
5. You can eat the figs now if you like, but they are even better if you leave them overnight to soak up the syrupy vanilla and lemon-infused juices they have exuded. To serve, divide the figs between two bowls and spoon their pale pink syrup over them. Serve with Greek yoghurt, of course, and coffee. Very black.
dolybell92 dolybell92 04:04 05.11.2008

Re: umrecu

JJ Beba
marco_de.manccini
nemoj da si sluchajno o smokvama pisao!!!

hahahha i ja sam to pomislila
letos sam jela smokve sa zemlje koje su se tu na zemlji poluosušile....unutra džem, dirketno
sada mi pođe voda na usta kad se setim


dunjica dunjica 18:08 04.11.2008

Vrijeme uživanja, čitajući

Pazi da redovito obrezuješ, inače ti se može dogoditi ovakav zagrljaj ;-)
Budimac Budimac 19:17 04.11.2008

Re: Vrijeme uživanja, čitajući

Predivno je... Imamo tri panja jedan od njih liči na ovo drvo. Hoću reći, izgleda da je nešto slično bilo posečeno (pitali smo komšije niko ne zna kada).
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 18:11 04.11.2008

corfu

budimac znash da si me vratio u vreme i prostor nachisto sad. e shto volem ovaj predeo na ostrovu krf kad se ide sa jedne strane obale is glavnog grada pa na drugu stranu prema Paleokastrits-e. sav taj predeo pored puta je sa maslinama. choveche lepota. kad cu opet tamo da mi je znati. da osetim onaj miris....
Budimac Budimac 18:28 04.11.2008

Re: corfu

njanja_de.manccini
budimac znash da si me vratio u vreme i prostor nachisto sad. e shto volem ovaj predeo na ostrovu krf kad se ide sa jedne strane obale is glavnog grada pa na drugu stranu prema Paleokastrits-e. sav taj predeo pored puta je sa maslinama. choveche lepota. kad cu opet tamo da mi je znati. da osetim onaj miris....

Drago mi je čuti da nekom mogu da skrenem pažnju sa najistorijskih i najvažnijih izbora :)))
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:36 04.11.2008

Re: corfu

da osetim onaj miris....


Iznenadna požuda

Miris trave
Vode
Leta
Miris sunca
Udišem
Udišem
Gorim sav
dolybell92 dolybell92 01:52 05.11.2008

Re: corfu

njanja_de.manccini
budimac znash da si me vratio u vreme i prostor nachisto sad. e shto volem ovaj predeo na ostrovu krf kad se ide sa jedne strane obale is glavnog grada pa na drugu stranu prema Paleokastrits-e. sav taj predeo pored puta je sa maslinama. choveche lepota. kad cu opet tamo da mi je znati. da osetim onaj miris....



njanja_de.manccini njanja_de.manccini 01:59 05.11.2008

Re: corfu

e hvala ti za slichicu. ceo dan pokushavam da se setim mirisa, da ga nekako dozovem...ova slichica a i one od ivane pomazhu opasno.
dolybell92 dolybell92 03:14 05.11.2008

Re: corfu

njanja_de.manccini
e hvala ti za slichicu. ceo dan pokushavam da se setim mirisa, da ga nekako dozovem...ova slichica a i one od ivane pomazhu opasno.


i malo morskog mirisa lavande čisto zbog upotpunjenja ugođaja,
ova je sa Hvara...


gordanac gordanac 18:31 04.11.2008

blog uživanja...

mmmmmm Masline mmmm (drvo - ima u Češme jedno za koje su me tako lepo lagali da je u vremenu Ulysses i Cyclops već bilo veoma staro...), masline zelene, crne, masline ulje, masline seckane, kisele, marinada, same, sa koštunjavim plodovima i mirisnim travama, sir feta i masline, paradajz i masline, bosiljak, mozzarella i masline, .....i možda najbolje - dve čaše crnog vina ispod starog maslinovog drveta....



Masline su dobre, mnogo dobre...
Mislim da je samo avokado bolji od maslina, (a možda i hobotnice na salad ...)

Imam jedan tekst o avokadu, dođe mi da ti ga postavim ovde, da napravim "post u postu" :))))

I mnogo vam lep plac....
JJ Beba JJ Beba 18:41 04.11.2008

mmmmm

za sva čula
Pablo Neruda napiso odu

Ode To Olive Oil

Near the murmuring
In the grain fields, of the waves
Of wind in the oat-stalks
The olive tree
With its silver-covered mass
Severe in its lines
In its twisted
Heart in the earth:
The graceful
Olives
Polished
By the hands
Which made
The dove
And the oceanic
Snail:
Green,
Inumerable,
Immaculate
Nipples
Of nature
And there
In
The dry
Olive Groves
Where
Alone
The blue sky with cicadas
And the hard earth
Exist
There
The prodigy
The perfect
Capsules
Of the olives
Filling
With their constellations, the foliage
Then later,
The bowls,
The miracle,
The olive oil.
I love
The homelands of olive oil
The olive groves
Of Chacabuco, in Chile
In the morning
Feathers of platinum
Forests of them
Against the wrinkled
Mountain ranges.
In Anacapri, up above,
Over the light of the Italian sea
Is the despair of olive trees
And on the map of Europe
Spain
A black basketfull of olives
Dusted off by orange blossoms
As if by a sea breeze
Olive oil,
The internal supreme
Condition for the cooking pot
Pedestal for game birds
Heavenly key to mayonaise
Smoothe and tasty
Over the lettuce
And supernatural in the hell
Of the king mackerals like archbishops
Our chorus
With
Intimate
Powerful smoothness
You sing:
You are the Spanish
Laguage
There are syllables of olive oil
There are words
Useful and rich-smelling
Like your fragrant material
It's not only wine that sings
Olive oil sings too
It lives in us with its ripe light
And among the good things of the earth
I set apart
Olive oil,
Your ever-flowing peace, your green essence
Your heaped-up treasure which descends
In streams from the olive tree.

Goran Vučković Goran Vučković 18:57 04.11.2008

Re: blog uživanja...

masline zelene, crne, masline ulje, masline seckane, kisele, marinada, same, sa koštunjavim plodovima i mirisnim travama, sir feta i masline, paradajz i masline, bosiljak, mozzarella i masline

Sa inćunima :)
Budimac Budimac 19:00 04.11.2008

Re: blog uživanja...

Imam jedan tekst o avokadu, dođe mi da ti ga postavim ovde, da napravim "post u postu" :))))

Be my guest :)
Budimac Budimac 19:02 04.11.2008

Re: blog uživanja...

Goran Vučković
masline zelene, crne, masline ulje, masline seckane, kisele, marinada, same, sa koštunjavim plodovima i mirisnim travama, sir feta i masline, paradajz i masline, bosiljak, mozzarella i masline

Sa inćunima :)

Mislim da je to Jevrejska izreka za beli luk, ali može se primeniti i na masline: "Masline ne idu samo u neke vrste kolača."
gordanac gordanac 19:26 04.11.2008

Re: blog uživanja...

Čubaka:
Sa inćunima :)

i - ringlicama, pravim, što imaju kapar tačno gde treba !
Budimac:
"Masline ne idu samo u neke vrste kolača."

:))))
samo u jedne:

Somlói galuska

Hozzávalók:
3 vékony piskótalap (sima, diós, kakaós)
a vaníliakrémhez:
5 dl tej
4 tojássárgája
15 dkg cukor
8 dkg liszt
1/2 rúd vanília
citromhéj
a sziruphoz:
2,5 dl víz
20 dkg cukor
1 dl rum
a töltelékhez:
8 dkg dióbél
8 dkg mazsola
1-1,5 dl rum
1 evőkanálnyi kakaópor
a csokoládéöntethez:
15 dkg étcsokoládé
25 dkg cukor
1,5 dl víz
1 dl rum
a habhoz:
6 dl tejszín

(ovo samo da se setiš, uz masline kako je i Budim "oszo sep.." :))
Budimac Budimac 19:34 04.11.2008

Re: blog uživanja...


(ovo samo da se setiš, uz masline kako je i Budim "oszo sep.." :))

Pre neku godinu prijateljica iz Budimpešte mi je donela Gundelov kuvar (Gundel naj naj restoran u Budimpešti za one koji ne znaju), mnogo se obradovah, dok ne pročitah uvod u kome Gundel kaže u većini recepata svinjska mast je nezamenjiva.
Gde da nađem svinjsku mast ovde???? :(((
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 19:36 04.11.2008

Re: blog uživanja...

Budimac

(ovo samo da se setiš, uz masline kako je i Budim "oszo sep.." :))

Pre neku godinu prijateljica iz Budimpešte mi je donela Gundelov kuvar (Gundel naj naj restoran u Budimpešti za one koji ne znaju), mnogo se obradovah, dok ne pročitah uvod u kome Gundel kaže u većini recepata svinjska mast je nezamenjiva.
Gde da nađem svinjsku mast ovde???? :(((

Budimac, sad sam se setio sta hocu da pitam danima... Elem, pravi mi se Gulasz Soup, ili kako se to pise. Jeo sam to nekoliko puta kada sam boravio u Budimpesti, i sada bih hteo to da napravim. Da ne bude trol, ako mislis da jeste, moze i na pp
gordanac gordanac 19:52 04.11.2008

Re: blog uživanja...

Gde da nađem svinjsku mast ovde???? :(((

Pazi, problem, stvarno...
Ali mi se sviđa da na postu o turskim maslinama pričamo o mađarskim kolačima u noći američkih izbora! A sve i o Nova Sadu :)

Gundel Étterem
Gundel Étterem Budapest Blog
Budimac Budimac 20:18 04.11.2008

Re: blog uživanja...

Aleksandar Stosic
Budimac

(ovo samo da se setiš, uz masline kako je i Budim "oszo sep.." :))

Pre neku godinu prijateljica iz Budimpešte mi je donela Gundelov kuvar (Gundel naj naj restoran u Budimpešti za one koji ne znaju), mnogo se obradovah, dok ne pročitah uvod u kome Gundel kaže u većini recepata svinjska mast je nezamenjiva.
Gde da nađem svinjsku mast ovde???? :(((

Budimac, sad sam se setio sta hocu da pitam danima... Elem, pravi mi se Gulasz Soup, ili kako se to pise. Jeo sam to nekoliko puta kada sam boravio u Budimpesti, i sada bih hteo to da napravim. Da ne bude trol, ako mislis da jeste, moze i na pp

Nema trola :) Ali ću ti recept poslati na PP jer treba prvo naći taj kuvar (kuća nije još skroz gotova pa su knjige na raznim mestima neke još u kutijama).
Budimac Budimac 20:19 04.11.2008

Re: blog uživanja...

Ali mi se sviđa da na postu o turskim maslinama pričamo o mađarskim kolačima u noći američkih izbora! A sve i o Nova Sadu :)

Pa to je prava stvar! :)))
Goran Vučković Goran Vučković 21:31 04.11.2008

Re: blog uživanja...

i - ringlicama, pravim, što imaju kapar tačno gde treba !

Zar to nije hm... otprilike isto - ringlica / inćun / anchovy?

Ili sam nešto pomešao?
crossover crossover 21:39 04.11.2008

Re: blog uživanja...


Goran Vučković
i - ringlicama, pravim, što imaju kapar tačno gde treba !

Zar to nije hm... otprilike isto - ringlica / inćun / anchovy?

Ili sam nešto pomešao?

Ниси помешао, то је све исто.
Него ако gordanac настави са овом клопом, ја одо’ да нападнем фрижидер.
Goran Vučković Goran Vučković 21:45 04.11.2008

Re: blog uživanja...

Ниси помешао, то је све исто.

reko' da nije možda kao onaj primer saksonskih (swine) i normanskih (pork) reči iz Ajvanhoa - jedno je u vodi, a drugo na trpezi:

"Why, how call you those grunting brutes running about on their four legs?" demanded Wamba.

"Swine, fool, swine," said the herd, "every fool knows that."

"And swine is good Saxon," said the Jester; "but how call you the sow when she is flayed, and drawn, and quartered, and hung up by the heels, like a traitor?"

"Pork," answered the swine-herd.

"I am very glad every fool knows that too," said Wamba, "and pork, I think, is good Norman-French; and so when the brute lives, and is in the charge of a Saxon slave, she goes by her Saxon name; but becomes a Norman, and is called pork, when she is carried to the Castle-hall to feast among the nobles; what dost thou think of this, friend Gurth, ha?"

"It is but too true doctrine, friend Wamba, however it got into thy fool's pate."

"Nay, I can tell you more," said Wamba, in the same tone; there is old Alderman Ox continues to hold his Saxon epithet, while he is under the charge of serfs and bondsmen such as thou, but becomes Beef, a fiery French gallant, when he arrives before the worshipful jaws that are destined to consume him. Mynheer Calf, too, becomes Monsieur de Veau in the like manner; he is Saxon when he requires tendance, and takes a Norman name when he becomes matter of enjoyment."

"By St Dunstan," answered Gurth, "thou speakest but sad truths."
crossover crossover 21:52 04.11.2008

Re: blog uživanja...

reko' da nije možda kao onaj primer saksonskih (swine) i normanskih (pork) reči iz Ajvanhoa - jedno je u vodi, a drugo na trpezi:

Хе, хе, ово си се лепо сетио, та pig-swine-pork трилема често мучи континенталце када дођу на Острво.
gordanac gordanac 21:52 04.11.2008

Re: blog uživanja...

Ko je rekao "gulaš supa" ? :))
(za Aleksandra Stošića and whoever feel like..)

GULAŠ SUPA
Sastojci:

# 250 g junetine
# 1 crveni luk
# po 1 crvena i žuta paprika
# 2 kašike ulja
# 2 kašike paradajz pirea
# 1 kašika aleve paprike
# 125 ml crnog vina
# 650 ml supe (kocka) ili bujon od bele teleće koske
# 250 g krompira
# 1 čen belog luka
# 1 kašičica rendane kore limuna
# 1 kašičica kima

Priprema jela:

1. Iseckati meso, luk i papriku.

2. Luk i meso propržiti na ulju, pa dodati papriku i pržiti jos 1 minut. Dodati alevu papriku i paradajz pire. Propržiti, naliti vino i supu, pa prokuvati. Poklopiti, krčkati 40 minuta na srednjoj temperaturi.

3. U medjuvremenu oljuštiti i iseći krompir na kocke velike oko 1 cm.Krompir dodati nakon prvih 20 minuta kuvanja jela. Oko 5 minuta pred kraj kuvanja dodati koru limuna, kim i malo soli.

VAŽNO:
a) meso "prpasirati" kroz ruke "namazane" jednom kašičicom senfa, pre "bacanja" na prženje
b) pre јela obavezna je jedna "barack palinka", a pоsle čaša crnog vina
c) ako mora `lebac, onda - cipovka, obavezno, stolnjak kariran, stolice blizu
d) ljubiti se između zalogaja

eto, писофкејк
Budimac Budimac 22:13 04.11.2008

Re: blog uživanja...

Ko je rekao "gulaš supa" ? :))

Hvala Gordana(c), malopre siđoh dole po pivo i probah na brzaka da nađem kuvar, ali netje motji ove notji...
dolybell92 dolybell92 03:27 05.11.2008

Re: blog uživanja...

Recipe:
Chilled Turkish Soup with Yogurt, Cucumber and Dried Mint


On a hot day, cold yogurt-cucumber soup, seasoned with dried mint
and maras biber Turkish pepper, is an easy, refreshing supper.

This version of cacik is adapted from Turquoise. The original recipe calls for diced cucumbers. This creates a lot of crunch, which is nice when cacik is served as a sauce with grilled kebabs. But a soup should have a slightly smoother texture so I pulsed the cucumber in the food processor until it was finely chopped—and in fact, this is the way Kemal Cenki served it at his restaurant. At the end I couldn’t resist sprinkling the soup with a little of Kemal’s wondrous maras biber. This moist crushed red pepper from Turkey adds a touch of fiery heat to the cold, creamy soup—an untraditional, but tasty twist.


Cacik, or Chilled Turkish Soup with Yogurt, Cucumber and Dried Mint

Serves two for dinner or four as an appetizer

Ingredients:

2 cups ayran (yogurt)
1/4 to 1/2 cup cold water
2 medium cucumbers
2 cloves garlic
1-1/2 teaspoons dried mint
Salt to taste
1/2 teaspoon maras biber (optional) (see note)

Method:

1. In a large bowl, stir together the yogurt and 1/4 cup water until well mixed.
2. Peel the cucumbers and cut them in half vertically. Using a teaspoon, scoop out the seeds and discard. Coarsely chop the cucumbers and place them in the bowl of a food processor. Add the garlic. Pulse until both are finely chopped—but do not liquefy. The soup should have some texture.
3. Stir the cucumbers into the yogurt mixture. Add a little more water if necessary to achieve a soupy consistency. It should be fairly thick, but on the liquid side. Stir in the dried mint and salt to taste. Chill the soup in the refrigerator for two hours.
4. Just before serving, sprinkle with a little maras biber if desired. Or, for color without heat, sprinkle with sweet paprika.

Maras biber can be ordered from www.kalustyans.com.

Budimac Budimac 05:41 05.11.2008

Re: blog uživanja...

Cacik, or Chilled Turkish Soup with Yogurt, Cucumber and Dried Mint

Serves two for dinner or four as an appetizer

Ingredients:

2 cups Greek yogurt (see note)
1/4 to 1/2 cup cold water
2 medium cucumbers
2 cloves garlic
1-1/2 teaspoons dried mint
Salt to taste
1/2 teaspoon maras biber (optional) (see note)

Paaaa, nisam siguran da bi Turci bili jako srećni sa ovo Greek yogurt u njihovom receptu :)))))
dolybell92 dolybell92 09:21 05.11.2008

Re: blog uživanja...

Paaaa, nisam siguran da bi Turci bili jako srećni sa ovo Greek yogurt u njihovom receptu :)))))


Onda neka stave ajran... dobro si me podsetio,
nisam na to ni mislila, jer je recept u sttvari duži, a ja sam ga skratila, bez uvoda...
i onda je objašnjenje za naziv nestalo...sad ću da ga promenim
dali76 dali76 19:06 04.11.2008

super text

Dunje zute uvijek ljepo mirisu
Pisci dobri uvijek dobro pisu.
Za pisanje uvijek dezurni je krivac
Ko bi drugi bio negoli Budimac.
Tekstovima svojim slike nama salje
Nadamo se da ce nastaviti dalje ……

Ja zivim na obalama Meksickog zaliva I po tvom pisanju vidim da zivimo u gotovo identicnoj klimi samo meni fale masline ali zato I ne manjka uragana 
Zdnji koji je bio nazvase ga ajk (ike)…..
Vec sam pisao o njemu al moracu I ja naci malko vise inspiracije….
pozdrav
Budimac Budimac 19:14 04.11.2008

Re: super text

:))) Sjajna pesmica. Hvala :)
dali76 dali76 19:59 04.11.2008

Re: super text

Nema a cemu ja se volim igrati recima I rimama.
Posto blogeri pod nazivom Serbs for obama propustise priliku upoznati nasmalo blize s danasnjim predsjednickim izborima eto ja to ucinih na svom jutrasnjem tekstu :
Moj text vasa prognoza”
Mozda ne mozete glasati ali ostalo je jos nekoliko sati da pogodite?
Obecavam naucicu kako se prenosi link
mariopan mariopan 20:07 04.11.2008

Re: super text

Evo ja , samo zbog maslina ukljucila komp, nemam vremena ali za njih, uvek ))
Kako ih volim jedva cekam nastavak, a ovaj tekst mi taman otvorio apetit za sledece nastavke, lepo mi mirisu, mirise more i so iz mora...i sve to iz tvoje price )))
Hvala Budimac
PS. A o smokvama nemojte molim vas. Nije lepo. Ovde novembar i sad ce zima a na smokve bas sada treba da mislim?
Budimac Budimac 20:23 04.11.2008

Re: super text

Kako ih volim jedva cekam nastavak,

Mariopan :) sledeći je o branju, a poslednji o spremanju i pravljenju ulja. Toliko mogu da dam unapred :)
Budimac Budimac 21:09 04.11.2008

Re: super text


Posto blogeri pod nazivom Serbs for obama propustise priliku upoznati nasmalo blize s danasnjim predsjednickim izborima eto ja to ucinih na svom jutrasnjem tekstu :
Moj text vasa prognoza

mariopan mariopan 22:53 04.11.2008

Re: super text

Budimac
Kako ih volim jedva cekam nastavak,

Mariopan :) sledeći je o branju, a poslednji o spremanju i pravljenju ulja. Toliko mogu da dam unapred :)

E , taj deo cekam, jer jedan deo vec znam , onaj da sve to volim, sad kako se to sve pravi?
ivana23 ivana23 22:57 04.11.2008

Re: super text

dolybell92 dolybell92 01:55 05.11.2008

Re: super text

Budimac
Kako ih volim jedva cekam nastavak,

Mariopan :) sledeći je o branju, a poslednji o spremanju i pravljenju ulja. Toliko mogu da dam unapred :)



49 41 49 41 03:21 05.11.2008

Re: super text



Ja zivim na obalama Meksickog zaliva I po tvom pisanju vidim da zivimo u gotovo identicnoj klimi samo meni fale masline ali zato I ne manjka uragana 

Dali76, ako zivis u Houstonu imas najboljih maslina, poreklom iz Chile-a "Alfonso"- .Krupne kao sljive, mesnate i vrlo ukusne.
Gde sada zivim nema Chileanskih maslina.


49 41 49 41 03:24 05.11.2008

Re: super text

ivana23


Uummm, gric, kvrc, mljac.

P.S.
SSmmrcc, smrccc. Mama mia.
Unfuckable Unfuckable 19:56 04.11.2008

prvo

preporuka,
onda gvirnem Krugolinu na "Uvećanju"
pa dođem da čitam, iako zeytin ne gotivim, šta ima veze
Tursku gotivim ; ))))))))))))
NNN NNN 19:57 04.11.2008

Očekivano

Fenomenalno.
Hvala.
Budimac Budimac 22:15 04.11.2008

Re: Očekivano

NNN
Očekivano
Fenomenalno.
Hvala.

Da citiram po ko zna koji put Unfa (koji opet citira sportske novinare) -- ovo i obavezuje :)
Hvala tebi

u dalmaciji

je postojao obicaj da mladic ne moze da se ozeni do ne posadi maslinu.
ovde u manchesteru ima jedan "mladic" poznati arhitekt ian simpson koji je na vrhu jedne od svojih zgrada spojio 2 sprata u jedan, ugradio skupoceni klima uredjaj i preselio 100 stabala maslina iz grcke, vec velikih, da gaji. sad rastu na 40om spratu.
Budimac Budimac 21:10 04.11.2008

Re: u dalmaciji

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
ovde u manchesteru ima jedan "mladic" poznati arhitekt ian simpson koji je na vrhu jedne od svojih zgrada spojio 2 sprata u jedan, ugradio skupoceni klima uredjaj i preselio 100 stabala maslina iz grcke, vec velikih, da gaji. sad rastu na 40om spratu.

To šašavo i zvuči, a voleo bih da vidim kako izgleda :)
ivana23 ivana23 22:15 04.11.2008

***

Budimac Budimac 22:19 04.11.2008

Re: ***

Ivana, kao i uvek svojim prisustvom obogaćuješ blog.
ivana23 ivana23 22:26 04.11.2008

Re: ***

Budimac
Ivana, kao i uvek svojim prisustvom obogaćuješ blog.


Hvala. :)))

Re: u dalmaciji

Budimac

Ana WithAFamilyNameTooHardToPronovde u manchesteru ima jedan "mladic" poznati arhitekt ian simpson koji je na vrhu jedne od svojih zgrada spojio 2 sprata u jedan, ugradio skupoceni klima uredjaj i preselio 100 stabala maslina iz grcke, vec velikih, da gaji. sad rastu na 40om spratu. To šašavo i zvuči, a voleo bih da vidim kako izgleda :)

Evo kako izgleda zgrada. BTW, pogresila sam. Masline su na 50om spratu
Budimac Budimac 11:36 05.11.2008

Re: u dalmaciji

Masline su na 50om spratu

loodilo, taj kontrast mora da udara u glavu...
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:36 04.11.2008

Zanimljivo, kao i uvek

Cim sam poceo da citam
Budimac
Kad smo birali mesto (plac) na kome bi gradili kuću jedan od kriterijuma je bio da ne bude "go", odnosno, da ima neko drveće na sebi. Mesto koje smo posle godinu dana potrage u radijusu od 30 km od Bodruma odabrali je ispunjavalo taj uslov. Zatekli smo vrlo lep dud, šest starih krušaka (ah, kad bih imao kazan – ove sezone rodile ko lude), par smokvi, nekoliko stabala nara, nekih divljih krušaka i što je najvažnije jedno dvadesetak (da budem sasvim iskren nikada ih nismo, ono baš skroz, prebrojali) stabala maslina.

znao sam da ce biti zanimljivo.

Ako se pridruzim onima koji kazu "I envy you" to ne bi bila prava stvar, jer zavist, kako ja shvatam, cak i kada je dobronamerna (ako moze biti takva), nije 'my cup of tea'. Ne zavidim ti (ako bih to radio, gde bi mi bio kraj, jer ima mnogo onih koji su se lepo sredili po bilo kom osnovu, he, he, he... ), dakle, vec mi je drago da cujem da volis to sto radis, kako radis i - gde to radis.
Sta moze da bude lepse nego oplemeniti neko parce zemlje, pretvoriti ga da bude tvoje dvoriste, koje ces, u datim okolnostima, napraviti da bude stvarno ENJOYABLE?
Uzivaj. Budi uzor/primer komsijama tamo.

Budimac Budimac 21:06 04.11.2008

Re: Zanimljivo, kao i uvek

Hvala Vladimire.
Budi uzor/primer komsijama tamo.

Prihvatili smo onaj moto think globaly, act locally. Mi učimo od komšija i oni uče od nas.
Unfuckable Unfuckable 22:25 04.11.2008

Re: Zanimljivo, kao i uvek

Sta moze da bude lepse nego oplemeniti neko parce zemlje


sudeći po zemljištu oko Bodruma, mislim da neću pogrešiti ako kažem - krajnje krvava rabota
Budimac Budimac 22:35 04.11.2008

Re: Zanimljivo, kao i uvek

sudeći po zemljištu oko Bodruma, mislim da neću pogrešiti ako kažem - krajnje krvava rabota

Mi srećom nismo na polustrvu koje je zaista samo krš. Ovde ima i nešto zemlje :) Nekih 50 cm zagarantovano :) (ovde nema dubokog oranja :) Tako da je malo manje krvava rabota, mislim obradili smo temu kusku (ćuskije) i sl.
Milan Novković Milan Novković 22:37 04.11.2008

Re: Zanimljivo, kao i uvek

Mi učimo od komšija i oni uče od nas

Ideal, tražiti tačno ono što želite, pa naći, pa se uklopiti i uživati u komšiluku. Zvuči tako jednostavno, a većina nas jedva da ume da napravi i prvi mentalni korak na sličnu temu, u mašti.
Budimac Budimac 22:53 04.11.2008

Re: Zanimljivo, kao i uvek

Milan Novković
Mi učimo od komšija i oni uče od nas

Ideal, tražiti tačno ono što želite, pa naći, pa se uklopiti i uživati u komšiluku. Zvuči tako jednostavno, a većina nas jedva da ume da napravi i prvi mentalni korak na sličnu temu, u mašti.

Pa, nije i jeste jednostavno... Mislim treba hrabrosti ili ludosti (u ovom drugom mislim da ne oskudevamo ni Fu ni ja). Ona je selo videla samo na razglednici pre naše selidbe ovamo, a ja sam u Staparu (koji nimalo ne liči ni na jedno ovdašnje selo) poslednji put bio na više dana pre nekih 30 i dobar kusur godina. Iz megapolisa u selo sa 600 duša, jeste major promena, ali kao što kažeš to smo želeli i (za sada) se nismo nijednu sekundu kajali.
Milan Novković Milan Novković 23:16 04.11.2008

Re: Zanimljivo, kao i uvek

Mislim treba hrabrosti ili ludosti (u ovom drugom mislim da ne oskudevamo ni Fu ni ja).

Sigurno, u nekoj užoj perspektivi, jednoj od perspektiva, ludost je, bar sam ja ubeđen, poseban podsvesni spoj hrabrosti i odučnosti da se neke slobode ne ispuštaju iz ruku.

Da nije tako sumnjam da ni nas "glavom-kroz-zid" strategija tako često dovela do druge strane zida.

I ja sam u selu živeo do pre 31-nu godinu, u komšiluku :) (Prigrevica) i za sad mi ludost samo pada na pamet, relativno često, ali ni hrabrost, ni odlučnost, ni ljubav za tim specifičnim vidom slobode nikako da se slegnu kako treba (iako mu London dođe kao veliko selo i uz malo pažnje kao i solidan surogat čak i nama koji smo na selu rođeni).
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 01:55 05.11.2008

Re: Zanimljivo, kao i uvek

Unfuckable
Sta moze da bude lepse nego oplemeniti neko parce zemlje


sudeći po zemljištu oko Bodruma, mislim da neću pogrešiti ako kažem - krajnje krvava rabota

Да, а могао је Будимац да оде и у овакву питомину:)

ТОСКАНА



У Тоскани се смењује три културе: шуме, виногради и маслињаци.
Нешто нисам географски надражљив, али Тоскана...
Плус, наравно, маслиново уље и вина.
Budimac Budimac 05:38 05.11.2008

Re: Zanimljivo, kao i uvek

У Тоскани се смењује три културе: шуме, виногради и маслињаци.

Toskana, Šumadija sa maslinjacima :)
gorran2 gorran2 21:27 04.11.2008

simbol mira (?)

Brao sam masline prošle jeseni - zaista su rodile:

Ovo stoji na ulazu u parcelu:
Goran Vučković Goran Vučković 21:40 04.11.2008

Re: simbol mira (?)

Prave mine, ili kreativna zaštita od turista-maslinokradica?
gorran2 gorran2 22:21 04.11.2008

Re: simbol mira (?)

Tzv "zvonca", kasetna punjenja iz VBR-ova koja ostaju opasna decenijama. Mada nije loša ideja za zaštitu :) Ako bi nekome pala na pamet bizarna ideja da krade masline...
Budimac Budimac 22:30 04.11.2008

Re: simbol mira (?)

Ako bi nekome pala na pamet bizarna ideja da krade masline...

Ima toga... Srećom, ne u našem selu i užem kraju, ali ima...
MilutinM MilutinM 21:37 04.11.2008

Masline

Puna ih je Andaluzija. Gde god pogledaš


(nije moja fotka)
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:48 04.11.2008

Biokovske masline

Evo, poslale nam naše gazde iz Brela fotke njihovih maslina, iz maslinjara na Biokovu, vidi ih ko lutkice :)



Ovo za zejtin nisam znala... :) Lepo.

JJ Beba JJ Beba 22:03 04.11.2008

Re: Masline

bela hamvaš u Flozofiji vina ulje svrstva u toplu praosnovnu tečnost, toplu po svom karakteru (zajedno sa čajem i vinom)
na osnovu drevnih znanja simboli ulja su:
ulje - Jupiter - četvrtak - d - plavo - kalaj - 6

ulje u odnosu na sedam planeta, sedam dana u nedelji, sedam glasova, sedam duginih boja, sedam metala, i sedam bojeva.
svi ovo su drevni simboli koji stoje za ulje
Budimac Budimac 22:08 04.11.2008

Re: Masline

MilutinM
Puna ih je Andaluzija. Gde god pogledaš

Ove su uredno sađene. Ovde su šume divljih maslina samo malo proređivane i kalemljene, pa nema nikakvih redova.
ivana23 ivana23 22:17 04.11.2008

Re: Masline

marco_de.manccini marco_de.manccini 22:17 04.11.2008

zejtin

a znate kad je policajac otishao u prodavnicu i trazhio litar zejtina?

prodavac kazhe "a kamo flasha za kauciju?", a policajac kazhe "ma nema potrebe, popicu ovde ispred prodavnice".
Budimac Budimac 22:31 04.11.2008

Re: Biokovske masline

Evo, poslale nam naše gazde iz Brela fotke njihovih maslina, iz maslinjara na Biokovu, vidi ih ko lutkice :)

Predivne su, ali o berbi sledeći put :)
ivana23 ivana23 22:33 04.11.2008

Re: masline

dolybell92 dolybell92 04:18 05.11.2008

Re: Masline

Budimac
MilutinM
Puna ih je Andaluzija. Gde god pogledaš

Ove su uredno sađene. Ovde su šume divljih maslina samo malo proređivane i kalemljene, pa nema nikakvih redova.


Ne mislim da su baš ovakve ali mi se ove dopadaju


dolybell92 dolybell92 04:20 05.11.2008

Re: Biokovske masline

Ove nemaju veze sa Biokovom ali mi se sviđa asortiman...

Budimac Budimac 05:28 05.11.2008

Re: Biokovske masline

Ove nemaju veze sa Biokovom ali mi se sviđa asortiman...

Moje omiljene su ove roze u donjem levom uglu.
dolybell92 dolybell92 09:40 05.11.2008

Re: Biokovske masline

Budimac
Ove nemaju veze sa Biokovom ali mi se sviđa asortiman...

Moje omiljene su ove roze u donjem levom uglu.


Ma uopšte ti zavidim ... s obzirom da sam ja uglavnom biljojed,
(meso može ali ne mora... ) a kod tebe ih ima da mogu samo
da ih sanjam... i po vrstama i po količini...
Kad se samo setim kako ih oni samo izaranžiraju... a ja
pijacu i njen šareniš obožavam - meni je njihova praznik za oči...
Budimac Budimac 11:27 05.11.2008

Re: Biokovske masline

Kad se samo setim kako ih oni samo izaranžiraju... a ja
pijacu i njen šareniš obožavam - meni je njihova praznik za oči...

Drago mi je da si to dotakla.
Pijaca je za mene bila totalni kulturni šok. Prvo, to što pominješ kako je to aranžirano, a drugo (mnogo veći šok) kad sam video kako Fu kupuje na pijacama (govorim o istanbulskim). Na primer prvo odabere ribu(e), dok majstori to čiste ona ode na zeleni kraj pijace, na jednoj tezgi poruči štajaznam toliko paradajza, dok prodavac ne završi merenje ona je na drugoj i poručuje drugu stvar, zatim na trećoj treću itd. Na kraju se vrati kod ribarnice i tamo je sačekaju svi prodavci (zapravo njihovi pomoćnici) i tu se transakcija zapravo obavlja, a za mali bakšiš jedan od njih će ti to sve odneti do kola. Ništa (bespotrebno) teglenje kupljene robe dok se pazari. Onako, baš elegantno i (čini mi se) neviđeno zapadnije od Istanbula. Mislim se nešto (sećajući se moje mame na pijaci) svaka žena kod nas bi se osećala kao carica, a ovde to tak normaljno...

P.S. Ja sam bio totalno zbunjen prvi put i stalno sam zapitkivao, pa zar nećeš to platiti, pa čekaj da ti spakuje čovek i sl. Da ne govorim o tome da sam par puta ostao kod tezge koju je ona odavno napustila :)))
crossover crossover 16:48 05.11.2008

Re: Biokovske masline

Ništa (bespotrebno) teglenje kupljene robe dok se pazari. Onako, baš elegantno i (čini mi se) neviđeno zapadnije od Istanbula. Mislim se nešto (sećajući se moje mame na pijaci) svaka žena kod nas bi se osećala kao carica, a ovde to tak normaljno...

Е, то је оно о чему сам причао на твојим претходним постовима, и то се све дешавало половином осамдесетих. Врло сличне ствари сам доживео на пијацама, ресторанима, продавницама, и то на сасвим обичним местима, не на оним ексклузивним где би се таква услуга и могла очекивати.
Могао бих о томе да напишем чаршав, ево само пар детаља, обичан ресторан, паркирају нам ауто у гаражу, вечера феноменална, услуга беспрекорна и ненаметљива, када су схватили да намеравамо да кренемо, дечко је отрчао да нам довезе ауто пред улаз.
Куповина је тек занимљива, осим ценкања понудиће вам чај (један од најбољих које сам икада пробао, а пробао сам их много) или кафу (не препоручујем) уз чашицу разговора. Често су мислили да сам са Запада (правог), а кад им кажем да сам из Србистана, онда је разговор постајао готово срдачан. Дешавало ми се да се тако заподене прича и о уметности, историји и којечему још нетривијалном (а мени не треба много :), поготово ако имате среће као ја да налетите на продавца који је студирао на Сорбони, додуше, његов отац је и власник зграде у којој је радња. Често сам имао осећај да сам дошао у госте, а не у куповину.
И наравно, чим виде да не можете лако да понесете то што сте купили, без питања ће то учинити за вас. Подразумева се да је непристојно да за такву љубазност не дате бакшиш. Куповина у Истанбулу је између осталог и одличан провод.
Ех, шта бих сад дао за један турски чај, на том "заосталом" Оријенту.
Unfuckable Unfuckable 20:48 05.11.2008

Re: Biokovske masline

mene je zapanjio lik u Bodrumu (zapanjio - jer sam tek otapao glečere svojih predubeđenja)
kada mi je u sred nekog cenkanja predložio da sednemo i popijemo čaj, pitajući me odakle sam. Kad mu rekoh - on mi samo nekako uz smešak uzvrati "A, ne...ti si naš!"
Helou ?!?!?
Moštemisti šta mi je sve prošlo kroz glavu.
Ali, imao sam već dovoljno izgrađen dojam o njihovoj srdačnosti i gostoljublju, pa reših da odigram (a i svo to cenkanje....)
Reč po reč - malo engleski, malo turcizmi....dođosmo do Makedonije odakle je poreklom čovek. Ola - la...
Ostadoh skoro sat - što politika, što sport, što makedonsko-srpsko-turske relacije....ostadoh zapanjen, ne znam kako to da nazovem nego "nivoom kuliranja" koji sam doživeo - u sred vreve malih uličica u starom delu grada, dok su se kupci gomilali, lik je opušteno cirkao čaj sa nekom budalom iz Srbistana koja mu se učinila simpatičnom
sjajno
Budimac Budimac 21:33 05.11.2008

Re: Biokovske masline

"A, ne...ti si naš!"

ili "Aaaa komšu!" Mislim, kako bre pa ima i Bugarska valjda između, no to je sve komšija :)
mirelarado mirelarado 23:08 04.11.2008

Najzad masline!

Budimac, obožavam masline, i to drvo koje može da živi i rađa vekovima i njegov plod i ulje, ma sve!
Ne zavidim, ali volela bih da sam Hasan i da imam bezbrojna stabla maslina...

Imam i potpitanje: zeytin je maslina, a kako se na turskom zove ulje, tj. naš "zejtin"?
Divan post!
Budimac Budimac 23:17 04.11.2008

Re: Najzad masline!

Imam i potpitanje: zeytin je maslina, a kako se na turskom zove ulje, tj. naš "zejtin"?

Yağ, izgovara se ja (malo produženo a).
Ğ ili g sa kvačicom u turskom se naziva meko h i zapravo je nečujan glas (u čitanju produžava samoglasnik koji se nalazi ispred njega). To je najčešća greška u transkripciji, naročito imena koja se ovde često završavaju sa oğlu -- olu (što znači sin), redovno se transkribuju oglu.
mirelarado mirelarado 23:49 04.11.2008

Re: Najzad masline!

Ğ ili g sa kvačicom u turskom se naziva meko h i zapravo je nečujan glas (u čitanju produžava samoglasnik koji se nalazi ispred njega). To je najčešća greška u transkripciji, naročito imena koja se ovde često završavaju sa oğlu -- olu (što znači sin), redovno se transkribuju oglu


Uh, onda se naši pravdaju kako, je l' da, nije uvek presudan izgovor, već da transkripcija može da bude bliža izvornom pisanju neke reči. A iza toga se uvek krije neznanje...
Budimac Budimac 23:55 04.11.2008

Re: Najzad masline!

Uh, onda se naši pravdaju kako, je l' da, nije uvek presudan izgovor, već da transkripcija može da bude bliža izvornom pisanju neke reči. A iza toga se uvek krije neznanje...

Više puta sam više redakcija u Srbistanu pitao da li Vuk još važi glede turskih imena (premijer Erdoan je redovno Erdogan). Nikad nisam dobio odgovor :)
ecce-florian ecce-florian 23:28 04.11.2008

starost

ovo bi trebalo da bude najstarija maslina sa naše strane jadrana

Nalazi se u Kaštel štafiliću.
Ova maslina (Olea europea) starija je od 1.500 godina i pretpostavlja se da je donesena iz Grčke ili Italije, jer pripada sorti koje inače nema u okolnim krajevima. Obujam debla je 6 m, promjer krošnje 22 m, visina 10 m. Nema glavno korijenje, već sustav korijena koji je razvila u prostoru od 100 m.

Postoje i neka stabla masline ( ako se ne varam u grčkoj) za koje se tvrdi da su starije od 2000 godina pa čak i 2500 godina. Te masline bi bile savremenice Hrista ,Bude i Muhameda . Ne zaboravimo da su se grčka naselja nalazila na teritoriji sadašnje Turske. Tako Aristotel za dosokratovca Talesa iz Mileta navodi da je uz sve drugo, na primedbu da svoju mudrost ne može da iskoristi, jedne godine kada je proračunima predvideo kakve će biti meteorološke prilike i utvrdio da će biti dobar rod maslina, zakupio sve mlinove ( prese) za ceđenje ulja unapred za malo novca što je posedovao. Kada je došla bogata berba višestruko je zaradio na njihovom iznajmljivanju.

Skromne krošnje , ne preterano visoke , izuvijane i šuplje od proteka godina ,primer su skromnosti u zahtevima koja vodi dugovečnosti kao i izreke da visoko drveće sa velikim krošnjama para nebo i privlači gromove
gordanac gordanac 23:36 04.11.2008

Re: starost

Nalazi se u Kaštel Štafiliću.

Ej sada me zaledi! :))
Znam skoro sve o maslinama iz Kaštel Štafilića
Tamo sam naučila reč "mirakul" (i ostale prelepe dalmatinske reči) i - prvi put omirisala more...leeeeeleeee!
Budimac Budimac 23:44 04.11.2008

Re: starost

Sjajan dodatak, Cvetko. Hvala.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana