Klackalica

Drago Kovacevic RSS / 25.07.2007. u 20:07

Odlučio sam postirati tekst kolumne pisane za jedan zagrebaćki mjesečnik, s obzirom da se novina već nalazi u štampi. Nisam prijavio uredniku zato što smatram da to i nije neki problem.

 

 

 

 

SRBIJANSKA POLITIČKA KLACKALICA

Piše: Drago Kovačević

Ljeto obično nosi privremeni smiraj na političkoj sceni, ali u Srbiji nema najava toga smiraja, već kao da se stvari zahuktavaju, kao da igrači ubrzavaju ritam i kao da je «politička klupa» sve nervoznija.

Za ovakvu konstataciju postoji mnoštvo indikatora. Od onih krupno političkih, poput konačnog određivanja statusa Kosovu, zatim radnji oko evropskih integracija gdje je puna saradnja sa Hagom prva i posljednja rečenica prilikom svakoga kontakta sa evropskim i američkim zvaničnicima, preko priprema za predstojeće predsjedničke i lokalne izbore, koji bi po ranijoj agendi morali usljediti do kraja godine. Doda li se tome aktiviranje nekih starih tema poput državnoga šverca duvanom i otvaranje afera koje uvijek služe ili maskiranju stvarnih problema koji tište vlast, ili pak dnevno – političkim obračunima, onda je portret potpun.

«Sapunanje daske» između rivalskih političko – tajkunsko – medjskih grupa, nije samo tradicionalna srbijanska narodna disciplina, već ozbiljna utakmica oko količine moći kojom će raspolagati, zauzimanja dobrih startnih pozicija vezano za privatizaciju naftne privrede, elektro - energetskog sistema i jeftine kupovinu suvišne vojne imovine, naročito javnih zgrada u Beogradu i imanja poput Karađorđeva, kojih je u Srbiji značajan broj.

U ovako opisanoj politčkoj atmosferi, čak ni beogradsko gostovanje «Rolingstonsa», tako dugo čekano, nije bilo neka posebna vijest.

Vlast i nacionalistička opozicija složno su i uspješno donijeli Rezoluciju o Kosovu. Devetu po redu u zadnje dvije – tri godine.. Kad god Srbija zapadne u politički ćor – sokak, njena politička klasa posegne za rezolucijom o Kosovu. Tolika je to briga i staranje. I nema veze što je to beskrajno ponavljanje istoga, ali ni jedan novi politički posao oni nisu u stanju započeti ako to ne ovjere novom rezolucijom.

Rekosmo izbori.

Tekuća godina, ili početak sljedeće, odrediće daljnju političku sudbinu Borisa Tadića, aktualnog predsjednika Srbije.

Ovaj 48 – godišnjak, prijatnog izgleda i pristojnog rejtinga van Srbije, izbio je u prvi plan dolaskom na čelo Demokratske stranke, godinu dana nakon Đinđićeva ubistva i veoma brzo se vinuo u političke visine kombinacijom ličnoga šarma, preuzimanjem izvjesnih populističkih obrazaca tako stranih Đinđiću i nesumnjive podrške nevidljivih, a bitnih političkih krugova koji su smatrali i smatraju, da Srbija treba sporije ići u promjene, ako joj uopšte promjene trebaju, da se više treba oslanjati na tradiciju i biti oprezna u pogledu globalnih procesa. - Šta će nam Evropa ako ostanemo bez Kosova – kažu ti krugovi.

Istovremeno, baš tamo, u tim krugovima, smatra se kako je presudno važno, da Tadić politički složno djeluje sa Vojislavom Koštunicom, konzervativnim, zatvorenim političarem, sklonim nekakvoj ideologiji «nacionalizma sa ljudskim licem», u kojoj nema otvorenog neprijateljstva prema susjedima, ali je ta ideologija puna iracionalnih elemenata, anahronog pravoslavlja kao državne religije i potrebe za relativizacijom srpskih kolektivnih mana i grehova, ako ne i pretvaranju tih mana u vrline. Tadić im je karta prema svetu a Koštunica je više za po kući, za kućne dilove i kombinacije.

Savez Tadića i Koštunice u svom začetku, dobio je u srpskoj političkoj javnosti radni naziv «kohabitacija». Ne koristi se taj pojam u smislu u kome on ima značenje u francuskom ili hrvatskom političkom životu i odražava nužnu saradnju predsjednika i vlade u interesu efikasnog obavljanja državnih poslova kad nisu iz istoga političkoga bloka. Taj pojam u srpskim endemskim političkim prilikama označavao je tajnu političku koaliciju koja nije ozvaničena samo zbog nepodnošljivosti stranačkoga članstva Koštuničine i Tadićeve stranke i široko rasprostranjenoga mišljenja da je Koštunica pravio političku i medijsku atmosferu u kojoj je Đonđić nastradao a reforme utihnule.

No, kohabitacija se pokazala mnogo isplativija Tadiću nego Koštunici. Na parlamentarnim izborima u januaru ove godine, Tadićeva stranka je uzela više od devetsto hiljada glasova, a Koštunica je u velikoj narodnjačkoj koaliciji jedva prešao preko šestotina hiljada. Nisu mu pomogli ni Velja Ilić koji je sa mašinama za asfaltiranje špartao srbijanskim selima, a ni veliki ljubitelj Mocarta i Baha - Palma Marković od Jagodine, poznat po tome što je u kameru izrazio žaljenje što se nije obogatio prije smrti ovih muzičkih genija, pa da mu sviraju na svadbi. Više od dvjesto hiljada glasača je upravo iz njegove «kvote» otišlo Tadiću, jer su biračima oni počeli ličiti, a Tadić je medijski i marketinški značajno atraktivniji.

No, kod sastavljanja vlade, Tadić je to «kompenzovao» dajući Koštunici premijersko mjesto, iako bi po dobrim demokratskim običajima bilo potpuno nemoguće da upola manji partner zasjedne na najznačajniju državnu funkciju. Ova politička bizarnost izvedena je, uz predstavu napravljenu u Skupštini sa SRS i njihovim liderom Tomom Nikolićem, te jasnom pretnjom domaćoj javnosti i evropskim zvaničnicima, kako će Nikolić, ako zavlada, voditi Srbiju na Istok, pravo u rusko okrilje.

Tako je Tadiću, uz svesrdnu pomoć «radikalskog strašila», na trenutak oproštena popustljivost prema Koštunici i njegovom načinu vođenja politike. Oproštena mu je, samo ne znam dokle, prevara velikog broja birača njegove stranke.

A taj način,taj nastup i ta «strategija svrake» u odnosu prema zapadnoj politici liči neodoljivo na situaciju kad učiteljica nemirno dijete kazni tako da odstoji u ćošku neko vrijeme, a ono ode tamo i iznenada počme lupati glavom o zid. Tada se učiteljica trgne, priđe mu puna kajanja i straha od posljedica i mazeći ga, vrati nazad u klupu. Na taj način Koštunica, od EU dobija neke ustupku, popuste oko evropskih integracija i mogućnost da se kod blazirane domaće javnosti predstavlja kao reformator i mudar političar.

U tome mu vrlo predano pomažu Tadić i Nikolić.

Tadić tako što po svijetu zagovara Koštunicu kao reformatora pod pritiskom, a Nikolić svjestan situacije da je njegova stranka izgubila svaki istorijski legitimitet, pristaje iz lukrativnih razloga na ulogu «strašila».

Glavna propagandna poruka koja od današnje vlasti u Srbiji i njenih medijskih mogula ide prema biračkome tijelu - glasi – «samo da ne dođu radikali»..Ako se tome doda, da je prije nešto više od pola godine isti trio praktično sam donio Ustav, da o tome najvažnijem aktu državne konstitucije nisu raspravljali ni skupštinski poslanici, a kamo li vođena javna rasprava, te da je tim Ustavom ukupna politička moć smještena u stranačke vrhuške odredbom da mandati ne pripadaju poslanicima nego strankama - Srbija više liči na državu u rukama trijumvirata stranačkih vođa, nego na zemlju sa demokratskim institucijama.

No sve ovo ne znači da su predsjednički izbori nebitni.

I sa Tadićem, ovakvim kakav jest, Srbija djeluje uljudnije nego što bi djelovala sa radikalima, Čovićem ili Veljom Ilićem. Bar na simboličkoj ravni, on je u stanju da ode u Srebrenicu i pokloni se žrtvama, da ode u Zagreb i izvini se onom delu hrvatskoj javnosti koji je imao štetu od Srba, da u rano jutro pronađe u Knez Mihajlovoj ulici Darka Rundeka koga su napali neki napaljeni nacoši i sa njim u znak osude toga nasilničkoga akta i izvinjenja što se to dogodilo, popije kafu. Drugi koje sam pomenuo ne bi bili u stanju ni toliko.

Populizam kojim se kod kuće Tadić služi, a koji se najčešće sastoji u rečenici – i Kosovo i Evropa- sa tim da i sam zna, kako to zvuči šuplje i da bi najgora opcija za Srbiju bila upravo taj recept koji nude on i Koštunica a koji u Beogradu šaljivo prevode – kao više od nevinosti a manje od trudnoće-, u političkoj konačnici će najviše štetiti njemu, bez obzira što je srbijanska javnost još u svom pretežnom dijelu tako trenirana da više cijeni slatke neistine nego realnost.

Ono što će odrediti njegovu daljnju političku sudbinu, a gubitak predsjedničkih izbora bi za njega bio i kraj političke karijere, upravo su birači liberalnijih, prozapadnijih i progresivnijih nazora. Oni što su na proteklim predsjedničkim izborima prije tri godine izašli i glasali za njega. Može se dogoditi da upravo ta grupacija zgađena populizmom, slizavanjem sa Koštunicom, kooperativnim odnosima sa Nikolićem i upornim bježanjem od istine što nije realni interes Srbije, ne izađe....

Ne znam bi li to bilo dobro ili loše...Ja, recimo ne bih izašao ako bi u drugom krugu snage odmerili Tadić – Nikolić.Pa, kako bilo. Osjećao bih se, bože me prosti, kao da glasam za Koštunicu.

 



Komentari (65)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

igipop igipop 20:26 25.07.2007

??????

i potrebe za relativizacijom srpskih kolektivnih mana i grehova
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:42 25.07.2007

Re: ??????

igipop
i potrebe za relativizacijom srpskih kolektivnih mana i grehova

Nekritična javnost, političko pamćenje u milisekundama, sklonost ka mitomaniji, autoritarna politička kultura...autoritet vođe a ne autoritet institucija - to su neke od kolektivnih mana..
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 21:04 25.07.2007

Re: ??????

Mislis na kolektivne mane vecine politicara i SVIH politickih stranaka u Srbiji ?
Kasper Kasper 13:53 26.07.2007

Re: ??????



Nekritična javnost, političko pamćenje u milisekundama, sklonost ka mitomaniji, autoritarna politička kultura...autoritet vođe a ne autoritet institucija - to su neke od kolektivnih mana..



Svestan sam da nema neke preterane veze sa temom , no , kad sam procitao kvalifikacije - rukovodio sam se geografijom! Jasenovac,npr., sve ovo baca u senku! Idemo redom...
Brooklyn Brooklyn 20:27 25.07.2007

jel ti to

switchujes izmedju srpskog i hrvatskog ili su to oni preveli?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:36 25.07.2007

Re: jel ti to

Brooklyn
switchujes izmedju srpskog i hrvatskog ili su to oni preveli?

Da pišem za engleske novine pisao bih na engleskom. Kad je za hrvatske onda na hrvatskom...
Brooklyn Brooklyn 20:39 25.07.2007

Re: jel ti to

ok. samo pitam.
AlexDunja AlexDunja 21:23 25.07.2007

Re: jel ti to

eh,drago,
a duvan,evropa,hiljada?:)))))
vlada dvm vlada dvm 21:56 25.07.2007

Re: Poliglota?!

Inace Vas ne bi razumeli?! Izvinjavam se zbog cinizma, ali nisam mogao da se suzdrzim. Pitanje: Ako Vas pozovu iz nekih crnogorskih novina da im nesto napisete, kako ce te tek to srociti? Moja majka je svojevremeno radila u SIV-u kao prevodilac za slovenacki jezik. Svima je bilo jaaaaako smesno sto je pored slovenacke, makedonske, albanske i madjarske redakcije, postojala i hrvatska a bogami i bosanska. Pa kada su "Rane" prikazane u Zagrebu, krenuo je titl, a publika je pala u nesvest od smeha. Meni je Vase objasnjenje takodje jako smesno....
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:05 25.07.2007

Re: Poliglota?!

vlada dvm
Inace Vas ne bi razumeli?! Izvinjavam se zbog cinizma, ali nisam mogao da se suzdrzim. Pitanje: Ako Vas pozovu iz nekih crnogorskih novina da im nesto napisete, kako ce te tek to srociti? Moja majka je svojevremeno radila u SIV-u kao prevodilac za slovenacki jezik. Svima je bilo jaaaaako smesno sto je pored slovenacke, makedonske, albanske i madjarske redakcije, postojala i hrvatska a bogami i bosanska. Pa kada su "Rane" prikazane u Zagrebu, krenuo je titl, a publika je pala u nesvest od smeha. Meni je Vase objasnjenje takodje jako smesno....

Ja sam izvorno ijekavac. Ne bi mi bio problem pisati na crnogorskom..Inače smatram da je jezik jedan, da ima dve varijante i nekoliko imena. Mene ne smeta kad Crnogorci naš jezik zovu svojim nacionalnim imenom ,kao što me ne smeta da ga svojim nacionalnim imenom zovu Hrvati i Bošnjaci. Ne smeta me ni kada vidim da se on van Balkana sve češće zove b/h/s...
Nego, ja imam osećaj da Vas nešto smeta...Budite malo jasniji..
TIMELESS TIMELESS 22:16 25.07.2007

Re: jel ti to

odlično vam ide, Kovačevići. Šteta je da se vraćate na ekavicu. Ovako više liči na Alana Forda.
vlada dvm vlada dvm 22:44 25.07.2007

Re: Poliglota?!

"Mene" nista ne smeta. Kazu da sam jako tolerantan. Tako sam vaspitan; da nije bitno koje si boje ili koji jezik govoris (pa ni kako ga zoves); bitno je samo to da si ljudko bice i da ne cinis drugome ono sto ne zelis da drugi cine tebi ( ne nisam vernik, ne verujem ni biblijskog Hrista - ali ova mu je bila dobra, ako je on izgovorio). Pokojni i divni Mika Antic je jednom napisao: ...."Kada god komadic sebe das, licice svet vise na tebe nego na druge..." i time se u dobroj meri i rukovodim. Posto ste izvorno ijekavac, a Vi pisite tako, nemam problem sa tim. Kada posetim rodbinu u Sloveniji, ja govorim srpski, oni slovenacki i sjajno se razumemo....Ali ono sto mi smeta je blagi osecaj, dok citam Vase postove i komunikaciju sa drugim posetiocima, vec vidjenog. Da budem precizniji, Vas govor me zaista podseca na vreme komunizma, bez ljutisa, ali tako je. Kako se ciji jezik zove, cija ameba je prva ugledala vaseljenu, srpska ili hrvatska, cija je zemlja po kojoj se hoda....i onda se desio BIG-BADA-BUUM!!! RAT!!! Mozda gresim.Zato sam i naglasio da imam "blagi osecaj". Zaista nisam iskljuciv. Ako Vas ne mrzi, a Vi me ubedite u suprotno. No hard feelings?!
vlada dvm vlada dvm 23:55 25.07.2007

Re: Poliglota?!

Ah, i da se osvrnem na sam tekst. Vec vidjeno, vec procitano..cemu?!
Vega Vega 03:05 26.07.2007

Re: Poliglota?!

zvek zvek 09:53 26.07.2007

Re: Poliglota?!

Svima je bilo jaaaaako smesno sto je pored slovenacke, makedonske, albanske i madjarske redakcije, postojala i hrvatska a bogami i bosanska.


Kazu da sam jako tolerantan.


I vi ovo podsmevanje zovete tolerancijom? Samo ako vas tolerantnim doživljavaju baš ljudi kojima je takva praksa bila smešna. Za pretpostaviti je da su se smejali onome što nisu razumeli, a nisu razumeli zašto je bilo važno da se "materijali" saveznih institucija korisnicima koji ne govore srpski (iako ga razumeju) dostavljaju upravo u jezičkoj varijanti kojom se služe i time im olakšaju korišćenje i objavljivanje. I, naročito važno, da to čine oni koji su za taj posao osposobljeni, pre nego što ga se late diletanti.

Zanimljivo mi je da ni vaša majka, profesionalni prevodilac, nije to uspela da vam objasni pa da se ne smejete iz neznanja.
vlada dvm vlada dvm 13:33 26.07.2007

Re: Poliglota?!

@ ZVEK
Apsolutno se slazem da je prevod na druge jezike, u bivsim saveznim institucijama bio neophodan (bas kao i danas u EU i njenim institucijama), ali za-ime-boga, bosanski jezik???? Podsemavenja je ruzna osobina, a ja sam u mom komentaru preneo informaciju, stav i o tome mozemo da diskutujemo bez ruznih reci, cinizma i sarkazma. Mozemo se sloziti da li je u bivsoj SFRJ postojala "bosanska nacija" pa time i jezik ili ne, ali ja nemam nameru da se ljutim i pisem bilo sta ruzno , ako se neko ne slaze sa mojim vidjenjem. Da , mislim da je to toleranto i naravno Vi se ne morate sa tim sloziti. Ja to prihvatam i nema ljutnje.
Praksa da se "prevodi na bosanski jezik" je smesna, ali tuzno smesna i to mi ne dize uglove usana na gore vec obrnuto. Naravno, ovo danas izgovoriti je bogohulno, jer boze moj, ljudska prava-ili-sta-vec..Ta potreba u bivsoj SFRJ da se zadovolje svaciji zahteve, makar i besmisleni je dovela do toga do cega je i dovela. Promovisanje veroispovesti u naciju takodje. A sto bi Djelic rekao : ne diraj mi majku!!! Salim se . Ona mi je tu besmislenu praksu dodavanja "j" ili "ij", kao neko ko je bio u srcu bivse drzavne institucije, vrlo podrobno objasnila. Opet, moze to Vama da se svidi ili ne, ali to je njen stav, a i ne samo njen. Nigde podsmevanja. Samo tuznog, vrlo tuznog osmeha. E sad, ako sam ja necim povredio Vas i Vas nacin razmisljanje, molio bih Vas da mi objasnite kako i cime i ja sam spreman da Vam se izvinem. Ja izvinjenje za ne razumevanja onog sto sam hteo da kazem necu da trazim.
vlada dvm vlada dvm 14:07 26.07.2007

Re: Poliglota?!

Hvala na podsecanju! Boze kako su smao ne toleranti bili, c,c,c!!!
Lektorka Lektorka 21:32 25.07.2007

Mantra

Glavna propagandna poruka koja od današnje vlasti u Srbiji i njenih medijskih mogula ide prema biračkome tijelu - glasi – «samo da ne dođu radikali»


A telo ponavlja i ponavlja i ponavlja mantru kao obaveznu gimnastičku vežbu.

Nego, hoće li ovo neko tamo malo lektorisati, a? Malkice si posvađan s crticama, znaš :))) (Računam, tebi smem da kažem a da me ne shvatiš kao političkog neistomišljenika)
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:39 25.07.2007

Re: Mantra

Lektorka
Glavna propagandna poruka koja od današnje vlasti u Srbiji i njenih medijskih mogula ide prema biračkome tijelu - glasi – «samo da ne dođu radikali»


A telo ponavlja i ponavlja i ponavlja mantru kao obaveznu gimnastičku vežbu.

Nego, hoće li ovo neko tamo malo lektorisati, a? Malkice si posvađan s crticama, znaš :))) (Računam, tebi smem da kažem a da me ne shvatiš kao političkog neistomišljenika)

o)))
Hoće, naravno...
Ima i mešanja ekavice i ijekavice...o)))
pozz
zana zana 21:36 25.07.2007

Drago,

odlicna analiza, odlicno da za hrvatske novine pisu bas ljudi koji mogu objektvino da sagledaju situaciju kod nas, jer na koncu, nista nam drugo ne preostaje. Za sada. :)
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:42 25.07.2007

Re: Drago,

zana
odlicna analiza, odlicno da za hrvatske novine pisu bas ljudi koji mogu objektvino da sagledaju situaciju kod nas, jer na koncu, nista nam drugo ne preostaje. Za sada. :)

Tako je...Za sada..o)))
pozz
TIMELESS TIMELESS 22:14 25.07.2007

Gospodine Kovačeviću


vidim da ste mnogo angažovaniji nego što bi se na osnovu naizgled neutralno/kritičko/intelektualnih opservacija koje nam ovde, na blogu, već izvesno vreme iznosite. Pročitao sam vaš tekst, shvatio kakvu ste percepciju političke i uopšte socijalne realnosti kanili preneti Hrvatima, nikada sitim u proždiranju gadosti o Srbima. Niste Drago naveli, a zarad korektnosti je trebalo to da učinite, da su vaše opservacije sačinjene kroz LDP dioptriju.
Može se dogoditi da upravo ta grupacija zgađena populizmom, slizavanjem sa Koštunicom, kooperativnim odnosima sa Nikolićem i upornim bježanjem od istine što nije realni interes Srbije, ne izađe....
– tako ste ih predstavili, jasno se svrstavajući, a ujedno izbegnuvši jasno nominalno određenje.
Dalje, Drago, navodite potpuno netačne detaljčiće:
veliki ljubitelj Mocarta i Baha - Palma Marković od Jagodine, poznat po tome što je u kameru izrazio žaljenje što se nije obogatio prije smrti ovih muzičkih genija, pa da mu sviraju na svadbi

Priča je bila potpuno druga. Vi, verujem, željni da se uližete Hrvatskom pučanstvu, znali ste samo da je Palma napravio gaf, kakav, to nije ni bitno. Daće se već nešto smisliti.
Izvrtali ste i u vezi sa Nikolićem:
te jasnom pretnjom domaćoj javnosti i evropskim zvaničnicima, kako će Nikolić, ako zavlada, voditi Srbiju na Istok, pravo u rusko okrilje

Pretnja uopšte nije bila jasna, niti realna ali će Hrvate sigurno zabaviti. Pokušajte ne biti zluradi pa sami recite koliko verujete u mogućnost da Srbija postane pridruženim delom Ruske federacije.
I još:
koji u Beogradu šaljivo prevode – kao više od nevinosti a manje od trudnoće
-,
Kada to budu pročitali, nikom od Hrvata neće pasti napamet da je to samo jedan od duhovitih komentara jednog od 33 blogera na Blogu B92.
S namerom, izbegao sam da ulazim u polemiku o tačnosti vaših zaključaka iznetih u tekstu, vaše je pravo da zaključujete onako kako hoćete i možete. Pobrojao sam samo neke od zluradosti kojima se šepurite.
dunjica dunjica 22:44 25.07.2007

Re: Timeless

Hrvatima, nikada sitim u proždiranju gadosti o Srbima.


"Precjenjujes" Hrvate. Imaju/imamo preca posla.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:55 25.07.2007

Re: Gospodine Timeless

Konačno da se neko pozabavi i sadržajem.
E sad, naravno, svako se češe tamo gde ga svrbi, pa se vama LDP priviđa svuda. Ne kažem da nam stavovi ne liče, ali ne mojom krivicom. o))) Ja ne mogu ljudima zabraniti da misle svojom glavom.o))) Neverovatna je ova nova DS mantra. Vi mislite da je sve što je "svoje" i suvislo, odnekud organizovano.
Nije, ne pušite na hladno.o))
I šta kažete - ono sa Tomom nije bio karneval priređen da vam birači lakše svare Koštunicu.Izjava da će Srbija postati ruska gubernija ako se budu pitali radikali nije bila ciljana. .Palma nije izrazio žaljenje zato što su Mocart i Bah "umrli kad je bio mali", pa još i dodatno pripitao novinorku " dobro, čekaj, kad su umrli"..Impresivna briga za koalicione partnere i diskretne saradnike - svaka čast..o)))
Ovolika količina negacije očiglednog nije zdrava g. Timeless i blago brinem za "budući status" vaše političke percepcije...o))
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:05 25.07.2007

Re: Timeless

dunjica
Hrvatima, nikada sitim u proždiranju gadosti o Srbima.


"Precjenjujes" Hrvate. Imaju/imamo preca posla.

Ne znam gde je video "gadosti o Srbima"...
Osim ako ne misli da se kritički napisi vezani za vladajući triumvirat po sebi "gadost prema Srbima"...
TIMELESS TIMELESS 23:42 25.07.2007

Re: Gospodine Timeless

Palma nije izrazio žaljenje zato što su Mocart i Bah "umrli kad je bio mali"

Gospodine Kovačeviću, to niste napisali u tekstu namenjenom Hrvatima.
Zamolio sam vas da ako ste u mogućnosti stavite zluradost u zagradu i kažete koliko je verovatna mogućnost da Srbija postane ruska gubernija. Karneval je bio, to i kažem, vi u tekstu o toj mogućnosti govorite kao o realnoj, ne kao o karnevalskoj, ciljanoj petardi.
Ja ne mogu ljudima zabraniti da misle svojom glavom

Krajnje mi je indikativno i to sto ste danas na blogu elaborirali upravo reči koje je Čeda juče izgovorio na skupstini, i to samo par minuta nakon sto su izgovorene.
Ne, Drago, vi ne mislite vasom pameću, vi iz nekog licnog razloga mrzite. Mislim da to nije zdravo.
Zaboravio sam vas pitati sta zapravo zanci "srbijanska"?
TIMELESS TIMELESS 23:48 25.07.2007

Re: Timeless

Drago, molim vas, navedite mi jedan srpski list koji plaća nekog Hrvata da pljuje po Hrvatskoj.
Ja evo, navodim Vas i Petra Lukovića. Ta osoba, ako je uopšte osoba, mi je posebno zanimljiva. Potpuno mi je nejasna naslada sa kojom na izvornom hrvatskom, kao i vi, piše o Srbiji, na način na koji piše. Nije mi jasan interes hrvatskih novina da to plaćaju. Ako plaćaju. Osobe poput njega bi to i besplatno radile. Mislio sam da ste vi ipak malo trtezveniji od Lukovića.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:11 26.07.2007

Re: Gospodine Timeless

TIMELESS
Palma nije izrazio žaljenje zato što su Mocart i Bah "umrli kad je bio mali"

Gospodine Kovačeviću, to niste napisali u tekstu namenjenom Hrvatima.
Zamolio sam vas da ako ste u mogućnosti stavite zluradost u zagradu i kažete koliko je verovatna mogućnost da Srbija postane ruska gubernija. Karneval je bio, to i kažem, vi u tekstu o toj mogućnosti govorite kao o realnoj, ne kao o karnevalskoj, ciljanoj petardi.
Ja ne mogu ljudima zabraniti da misle svojom glavom

Krajnje mi je indikativno i to sto ste danas na blogu elaborirali upravo reči koje je Čeda juče izgovorio na skupstini, i to samo par minuta nakon sto su izgovorene.
Ne, Drago, vi ne mislite vasom pameću, vi iz nekog licnog razloga mrzite. Mislim da to nije zdravo.
Zaboravio sam vas pitati sta zapravo zanci "srbijanska"?

Eto...Nije važno mislim li ja kolika je mogućnost. Pa naravno da nema takve mogućnosti ali ima karnevala i ima takvih ideja. Pa znate li da nikad nije povučena ona incijativa o svezu sa Rusijom i Belorusijom..o))
Nije Nikolić one noći učestovao u predstavi da ozbiljno vlada. Nego, da olakša Tadiću Koštuničino postavljanje za premijera. Bio sam toga dana u Novom Pazaru i slušao ljude u kafanskim baštama kako komentarišu: Vala, samo da nam radikali ne dođu...Gaf je upalio.
Šta znači "srbijanski"..Pa onaj koji pripada državi Srbiji..
Oko Palme ne razumem šta branite...
O ostalom neću. O tome sam već rekao pa se neću ponavljati.
Ne smatram da treba pisati različito u domaćim i stranim medijima. Treba pisati u skladu sa činjenicama i vlastitom savješću.
Naročito je besmisleno ono što ste napisali o mržnji i Peri Lukoviću, to odbacujem i ne smatram vrednim rasprave.
TIMELESS TIMELESS 00:33 26.07.2007

Re: Gospodine Timeless

Nije važno mislim li ja kolika je mogućnost. Pa naravno da nema takve mogućnosti

Naravno da je bitno sta vi mislite, tekst je napisan kao lično vidjenje i promisljanje o "srbijanskoj klackalici". Slutim da ste sa namerom izbegli da iznesete svoje mišljenje, nije vam se bas uklapalo u kontekst, iako ga cesto pominjete kao nesto vama svojstveno.
Palma:
poznat po tome što je u kameru izrazio žaljenje što se nije obogatio prije smrti ovih muzičkih genija, pa da mu sviraju na svadbi.

Niti je pomenuo zal za tim sto se na vreme nije obogatio niti je pominjao sviranje na svadbi. Znam i sam da teranje maka na konac u vezi sa Palmom nije toliko bitno ali se pitam zasto ste uopste imali potrebu da izvrnete njegove reci iako, koliko vidim, dobro znate sta je rekao. Hrvati bi se smejali i likovali i da ste rekli bas onako kako je i bilo.
Sto se tiče Čede i simultanog transkribovanja njegovih reči, to nije bas dobar argument u prilog "nezavisnom stavu".
Kazete:
Šta znači "srbijanski"..Pa onaj koji pripada državi Srbiji..

Mislim da je adekvatnije reci "srpski". Ovo vas pitam iz razloga sto se upotreba tog "srbijanski" pokazala kao distinktivna za određenu ideolosko/politicku opciju, koju sve vreme stidljivo odricete. Gospodine Kovačeviću, nije vas valjda sramota da kazete da ...
mayo1 mayo1 00:46 26.07.2007

Re: Timeless

Ako se smijem ubaciti, kao Hrvat iz Hrvatske, u člancima Drage Kovačevića i Pere Lukovića nikad nisam "čitao" gadosti o Srbima - isključivo o kriminalu, gluposti i apsurdnim potezima konkretnih ljudi koji su slučajno Srbi. A logično je da o tome pišu ljudi iz Srbije, jer poznaju situaciju. Uvijek sa zadovoljstvom pročitam zdravorazumska razmišljanja Drage Kovačevića i sarkastične komentare Petra Lukovića.
Članci Pere Lukovića samo doprinose boljoj slici Srbije u Hrvatskoj, jer pokazuju da ima puno onih koji ne razmišljaju kao "Politika", "Kurir" itd. Nadam se da se g.Kovačević neće ljutiti, mali odlomak iz kolumne P.Lukovića u "Feralu":

VELIKO NIŠTA: Omiljena gimnastička disciplina među elitnim srpskim fašistima: negiranje teoretske mogućnosti da su The Serbs sposobni da nekom nešto učine nažao, taman posla da likvidiraju, prekolju, zakolju ili zapale mrskog neprijatelja – jer, Srbin nije naučen da mrzi – svakog se jula, baš nekako oko godišnjice Srebrenice, pretvara u bolesnu gebelsovštinu sa samo jednom porukom: Srbi ne čine ratne zločine! Ovo patološko izrugivanje koje se pantomimom pretvara u esencijalni nacizam – ne priznaje nijednu činjenicu: ni da je u Srebrenici, za nekoliko dana, efikasno pobijeno preko osam hiljada ljudi, možda i više; ne priznaje se odluka Međunarodnog suda pravde koji je zločin u Srebrenici proglasio genocidom; ne priznaje se ni dirljiva uloga države Srbije koja je ubicama logistički pomagala; čini se sve da se ismeje Srebrenica i predstavi kao neka vrsta muslimanske izmišljotine uperene protiv časnog, nevinog, srpskog golorukog naroda.

Među spisateljskim huljama na ovom genocidnom zadatku, posebno mesto ima Miroslav Toholj, nekadašnji ministar informiranja u genocidnoj tvorevini pod imenom Republika Srpska: ovaj pisac, esejista i izdavač Karadžićevih psiho-knjiga, utočište je – poput mnogih lokalnih RS zločinaca – našao u Beogradu gde je kao nagradu dobio državljanstvo Srbije! Sukladno svom demokratskom statusu: da ima ustavno pravo da širi rasističke ideje i da ismejava žrtve, pomenuta hulja dobila je zaslužen prostor u najnovijem ćiriličnom nazi-tabloidu Pravda gde je prošlog tjedna ispisala sledeće redove:

"Navršilo se punih dvanaest godina otkako se u Srebrenici nije dogodilo ništa. Ništa neobično bar za onu vrstu lokalnog i međuverskog sukoba u kakvima se događa sve i svašta. Za ovih tuce naoko mirnodopskih leta srebreničko ništa ratnohuškački je pretvoreno u nešto golemo i strašno. Njime su se zabavljale inostrane vlade, padale i iznova se konstituisale, ono im je podizalo i spuštalo nivo državne potentnosti. Nad njime su onamo cmizdrili krupni, ovamo sitni državnici: njime se ovde napaljivala žuta; onde zelena omladina."

Samo pišite, g.Kovačeviću, o "gadostima" - da se ne bi ponavljale. Na dobro sviju nas. Pozdrav iz Osijeka.
kuki kuki 01:38 26.07.2007

Re: Time(brain)less

A da li postoje ikakve sanse da ti shvatis da su Pera i Drago veliko plus za Srbiju?
Ajde bas da vidim, da li ces da shvatis?
MIM MIM 01:49 26.07.2007

Re: Gospodine Kovačeviću

S obzirom da sebi dajete pravo da Dragu zamerate zluradosti kojima se sepuri,
budite sada vi ljubazni pa nas prosvetlite svojim skromnim, dobronamernim
opservacijama.
Vasim redom:
1. Koje je vase nominalno odredjenje u odnosu na grupu kojoj pripadate,a koja
ce izaci na buduce izbore,
2. Sta je tacno rekao gdin Markovic-Palma ( sto je lako proveriti na Yu-Tub-u),
3. Sta je to "nejasna pretnja"? I da li ista mora biti realna da bi bila
pretnja? Da se Gavrilo Princip, recimo, iznervirao, i drustvu u kafani
dan-dva pre atentata rekao :" Nece ni Ferdijeva do zore" ( nadam se da vam
je ovo dovoljno "nejasno"- da li bi iko normalan mogao proceniti to realnom
opasnosti od citavog jednog rata??
4. Last, but not the least - sta po vama TACNO znaci "Vise od autonomije -
-manje od nezavisnostï"? I u kojoj zemlji je to ikada probano? I jos i
opstalo! Dajte neki artumentic.
PS A sa kojom namerom izbegavate da ulazite u polemiku o tacnosti Dragovih
zakljucaka? Bilo bi verovatno (naj)zanimljivije cuti.
TIMELESS TIMELESS 01:57 26.07.2007

Re: KUKU

Mislim da je za takav uvid neophodna inteligencija tvog kalibra. Ova moja, nazalost, nije od te vrste.
TIMELESS TIMELESS 02:18 26.07.2007

Re: MIM

Mada veoma nerado, odgovoricu vam.
1. Koje je vase nominalno odredjenje u odnosu na grupu kojoj pripadate,a koja
ce izaci na buduce izbore,

Potpuno je irelevantno moje političko opredeljenje. Ako budem bio u prilici da svoje politicke opservacije objavljujem u stranim ili domaćim časopisima, biltenima... i ako uz to budem pretendovao da čitaocu pruzim objektivnu sliku, sigurni budite, navešću svoje opredeljenje.
2. Sta je tacno rekao gdin Markovic-Palma ( sto je lako proveriti na Yu-Tub-u),

molim vas pogledajte sami. Ako se ispostavi da je
izrazio žaljenje što se nije obogatio prije smrti ovih muzičkih genija, pa da mu sviraju na svadbi
javno ću se izviniti Dragu i vama ostalima. A ako tamo ne budete pronasli ono sto Drago u citatu tvrdi ...?
3. Sta je to "nejasna pretnja"? I da li ista mora biti realna da bi bila
pretnja? Da se Gavrilo Princip, recimo, iznervirao, i drustvu u kafani
dan-dva pre atentata rekao :" Nece ni Ferdijeva do zore" ( nadam se da vam
je ovo dovoljno "nejasno"- da li bi iko normalan mogao proceniti to realnom
opasnosti od citavog jednog rata??

Nejasna pretnja je pretnja za koju ste sigurni da se ne može ostvariti. Ako ste pazljivo citali Dragove ogovore na moje komentare naisli ste sigurno i na sledecu njegovu izjavu
Pa naravno da nema takve mogućnosti ali ima karnevala i ima takvih ideja
To vam je nejasna pretnja. Znajuci da "takva mogucnost ne postoji" Drago pokusava da nas tom nikolicevom izjavom ipak malo zaplasi, ili tacnije, ismeje.
4. Last, but not the least - sta po vama TACNO znaci "Vise od autonomije -
-manje od nezavisnostï"? I u kojoj zemlji je to ikada probano? I jos i
opstalo! Dajte neki artumentic.

Negde u mojim komentarima ste naleteli na tu formulaciju? Zapazili ste da se zalazem za nju? Molim vas, citajte pazljivije.
TIMELESS TIMELESS 03:06 26.07.2007

Re: Mayo1

Verovatno ste primetili da ni u jednom trenutku nisam osporio pravo niti želju, možda čak obavezu, Draga Kovačevića da susedima prenese svoju percepciju "srbijanske političke klackalice". Nisam ulazio u način zaključivanja, u izbor činjenica kojima će nas oslikati. Sporna mi je jedino uočena potreba da svoj "zdravorazumski" i "činjenični" osvrt izrazi kroz jedan specifičan, za određenu ideologiju karakterističan manir. Nepošteno je prema čitaocima da u tom smislu ne bude skroz eksplicitan. Iz nekog razloga, Drago se u izvesnoj meri poigrava činjenicama, na potpuno dosledan način. Lično me zanima zbog čega to radi. Možda se dodvorava susedima ili pak namerno karikira one koje deklarativno predstavlja kao svoje. Mozda pred vama glumi Yugo 55, jedinog Srbina koji se da opraviti, kako kaze jedan vic, neću reći Hrvatski.
kuki kuki 03:36 26.07.2007

Re: KUKU

Nije!
Pokusaj ponovo.
Ali sada probaj da mislis svojom glavom.
Brooklyn Brooklyn 04:20 26.07.2007

Re: Gospodine Kovačeviću

sta po vama TACNO znaci "Vise od autonomije -
-manje od nezavisnostï"? I u kojoj zemlji je to ikada probano?



USA
MIM MIM 11:37 26.07.2007

Re: Gospodine Kovačeviću

Ako ovim aludirate na Meksiko, podseticu vas da za punu nezavisnost neke
zemlje mora postojati snazna zelja, a samim tim i odlucnost njenih
stanovnika za ispunjenje tog cilja. A koliko nam je svima poznato velikom
broju Meksikanaca je do nezavisnosti toliko- da su spremni i da ginu, pre
lazeci USA granicu. Nesto se ne secam da je neki Albanac bio u slicnoj
situaciji.
MIM MIM 12:59 26.07.2007

Re: MIM

U pravu ste. Izvinjavam se. Kad se u Srbiji kaze da nekog pozovete na
svadbu - to obicno ima pozitivnu konotaciju. Sto se ne bi reklo za nadmenu
" DODJI MI NA NOGE" kombinaciju. Zamislite koliko bi onda Hrvati uzivali!!!
MIM MIM 13:10 26.07.2007

Re: MIM

U pravu ste. Izvinjavam se. Kad se u Srbiji kaze da nekoga pozovete na
svadbu - to obicno ima pozitivnu konotaciju.Sto se ne bi reklo za nadmenu
"DODJI MI NA NOGE" kombinaciju. Zamislite koliko bi onda tek Hrvati uzivali!!!
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:27 26.07.2007

Re: Draga Bruk..

Brooklyn
sta po vama TACNO znaci "Vise od autonomije -
-manje od nezavisnostï"? I u kojoj zemlji je to ikada probano?



USA

Uvek i svuda su potpuno neadvektna poređenja Srbije i USA. Čak i kad stvari imaju prividni sličnost..
Ono što se u Srbiji događa danas, u USA se u nekim segmentima događalo pre 200 godina.
USA je lider današnje civilizacije, Srbija njen rep...USA deli kao lutriju zelene karte, u Srbiji je najvećem broju građana životni cilj dobiti tu kartu...
Pa šta će nam rasprava u kojoj na ovo treba podsećati...aman - zaman...
vlada dvm vlada dvm 13:42 26.07.2007

Re:USA lider..??!!?!?!?!

Postovani Drago, molio bih Vas da mi objasnite u cemu je to danas USA lider?!?! Mislim naravno u pozitivnom smislu. Istorija USA je jedan ne prekinuti niz genocida, invazija (ne mislim samo na XX vek), finansiranja tajnih operacija u drugim drzavama, obaranje nepodobnih i neposlusnih rezima, proizvodnje oruzija za masovno unistenje, diktata.... Sto bi danasnjim recnikom rekli, to je jedna "genocidna tvorevina"...lobiranje, spinovanje.....Pa zar zaista verujete da su USA pozitivni primer za bilo sta (naravno iz ovoga bi izuzeLuja Armstronga, Levi's 501, starke imnogo drugih lepih stvari - ali drzane institucije....#?%@^&9(...mis'im stvaaarno!!!)
jaksa scekic jaksa scekic 22:17 25.07.2007

Nije bila vest? Stounsi

"U ovako opisanoj politčkoj atmosferi, čak ni beogradsko gostovanje «Rolingstonsa», tako dugo čekano, nije bilo neka posebna vijest."


????


J

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:56 25.07.2007

Re: Nije bila vest? Stounsi

jaksa scekic
"U ovako opisanoj politčkoj atmosferi, čak ni beogradsko gostovanje «Rolingstonsa», tako dugo čekano, nije bilo neka posebna vijest."


????


J


A vi mislite da jeste...?
dunjica dunjica 22:41 25.07.2007

Čestitke

za objavljivanje u hrvatskom mjesečniku, Drago! Da li je u pitanju "Zarez" možda?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:57 25.07.2007

Re: Čestitke

dunjica
za objavljivanje u hrvatskom mjesečniku, Drago! Da li je u pitanju "Zarez" možda?

Nećemo praviti reklamu. To je protiv pravila..o))
pozz
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 01:34 26.07.2007

nece biti

"U ovako opisanoj politčkoj atmosferi, čak ni beogradsko gostovanje «Rolingstonsa», tako dugo čekano, nije bilo neka posebna vijest"

ccc, m'ajde
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 08:58 26.07.2007

Re: nece biti

Vesna Knežević Ćosić
"U ovako opisanoj politčkoj atmosferi, čak ni beogradsko gostovanje «Rolingstonsa», tako dugo čekano, nije bilo neka posebna vijest"

ccc, m'ajde

I to je sve što imate reći i sve za šta ste se uspeli uhvatiti.
A radi se o najperifernijoj rečenici u tekstu...
cccc...o)))
jaksa scekic jaksa scekic 11:17 26.07.2007

Re: nece biti

Drago Kovacevic

Vesna Knežević Ćosić"U ovako opisanoj politčkoj atmosferi, čak ni beogradsko gostovanje «Rolingstonsa», tako dugo čekano, nije bilo neka posebna vijest"ccc, m'ajdeI to je sve što imate reći i sve za šta ste se uspeli uhvatiti.A radi se o najperifernijoj rečenici u tekstu...cccc...o)))



Pa ne bih se bas slozio da je najperifernija misao u text-u.

Kao prvo nije tacna,jer koliko se secam tih dana Exit i nastup Stounsa je bila prva vest po novinama i TV,ukljucujuci i njihovo gostovanje u Crnoj Gori.

Kao drugo,recenica da je u Srbiji takav dogadjaj kao sto je gostovanje Stounsa bio u senci polticke atmosfere indirektno sugerise kakva je Srbija danas.

Stoga,i ne ispada bas da je periferna

Sa postovanjem

JS
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:02 26.07.2007

Re: nece biti

Vesna Knežević Ćosić"U ovako opisanoj politčkoj atmosferi, čak ni beogradsko gostovanje «Rolingstonsa», tako dugo čekano, nije bilo neka posebna vijest"

ccc, m'ajde
I to je sve što imate reći i sve za šta ste se uspeli uhvatiti.
A radi se o najperifernijoj rečenici u tekstu...
cccc...o)))


gosn drago, slabo 'vatam tako duboke misli, moracu da vezhbam, a ovo po stounsima bash ste mu ga dali, hehe



jinks jinks 08:21 26.07.2007

Uspavanka za radikalske liberale

svjestan situacije da je njegova stranka izgubila svaki istorijski legitimitet

i vas pokret, na gotovo identican nacin, gubi legitimitet i svaku politicku osnovu (jednako kako radikali vuku VSh repove, vi sa sobom nosite balast VBP)

recimo ne bih izašao ako bi u drugom krugu

planirate da izadjete u prvom krugu?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 08:59 26.07.2007

Re: Uspavanka za radikalske liberale

jinks
svjestan situacije da je njegova stranka izgubila svaki istorijski legitimitet

i vas pokret, na gotovo identican nacin, gubi legitimitet i svaku politicku osnovu (jednako kako radikali vuku VSh repove, vi sa sobom nosite balast VBP)

recimo ne bih izašao ako bi u drugom krugu

planirate da izadjete u prvom krugu?

Da...ako bude nominovan kandidat po mom ukusu...
zana zana 10:13 26.07.2007

Re: Uspavanka za radikalske liberale

Onaj ko uporedjuje VS repove sa VBP-om, je najblaze receno maliciozan, ili nece da vidi, a ako nece da vidi, to je licno njegov problem, samo sve to nije razlog da ovde iznosi lazi. Neka sve to ostavi za svoju glavu.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:33 26.07.2007

Re: Uspavanka za radikalske liberale

jinks
svjestan situacije da je njegova stranka izgubila svaki istorijski legitimitet

i vas pokret, na gotovo identican nacin, gubi legitimitet i svaku politicku osnovu (jednako kako radikali vuku VSh repove, vi sa sobom nosite balast VBP)

recimo ne bih izašao ako bi u drugom krugu

planirate da izadjete u prvom krugu?

jinks
svjestan situacije da je njegova stranka izgubila svaki istorijski legitimitet

i vas pokret, na gotovo identican nacin, gubi legitimitet i svaku politicku osnovu (jednako kako radikali vuku VSh repove, vi sa sobom nosite balast VBP)

recimo ne bih izašao ako bi u drugom krugu

planirate da izadjete u prvom krugu?

Nešto ste hteli?...o)))
Da izaći ću samo na one izbore na kojima budem imao svoga kandidata. Više mi ne pada na pamet da glasam za "manje zlo". Meni, je politički danas ( ne istorijski jer sam već rekao šta su radikali i šta o njima mislim), isto Boris Tadić i Toma Nikolić. To su igrači iz istoga tima.
Ja hoću alternativu koju je na prošlim izborima prepoznalo negde 5, 3 posto, a po današnjim istraživanjima negde oko 11 posto. Kreće se, sporo, ali se kreće.
jinks jinks 15:01 26.07.2007

Alternativa

valjda podrazumeva neke nove ideje. Uz sve duzno postovanje, jedino sto u celoj prici (ne vas licno) moze da se prepozna, jeste zelja nekih koji su ranije bili na vlasti da se na istu vrate, pokusavajuci da skupe sve sto bi moglo da ispadne na nekoj od krivina. Recite, molim vas, koja je to nova, alternativna ideja ...

Koliko se secam, i jul je imao najmanje 20% pre svakih izbora na kojima je ucestvovao. Cudno da se tek sada okrecu prema vama, kada je to ustvari vasa izvorna ciljna grupa.
jinks jinks 15:04 26.07.2007

Re: VS repovi

Radi se o vrlo slicnom stilu, i, najverovatnije, vrlo slicnim pobudama ... jedino su pocetni uslovi malo drugaciji.
Inace, nije mi jasno kako necije misljenje moze da bude laz, koliko god nekome delovalo besmisleno.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 15:25 26.07.2007

Re: Uspavanka za radikalske liberale

Drago Kovacevic
Meni, je politički danas ( ne istorijski jer sam već rekao šta su radikali i šta o njima mislim), isto Boris Tadić i Toma Nikolić. To su igrači iz istoga tima.


Slazem se sa tobom u potpunosti, obojica su odavno saradnici tajnih policija, ali ne vidim razliku izmedju njih i tebe. Ti si bio Ministar za informacije u Vladi RSK, sto automatski znaci da si bio saradnik DB-a. Celni ljudi u LDP-u su isto saradnici DB-a. Ne razumem kakva ste vi alternativa, kada ste odavno zavrbovani od tajnih sluzbi, isto kao i Tadic i Nikolic.
Svi ste vi zajedno igraci istog DB/KOS tima.
TIMELESS TIMELESS 17:02 26.07.2007

Re: gospodine Kovačeviću, to je već bolje

[b]Ja hoću alternativu koju je na prošlim izborima prepoznalo negde 5, 3 posto, a po današnjim istraživanjima negde oko 11 posto. Kreće se, sporo, ali se kreće.[/b]

Vidite da nije teško "biti fin". Mislim da je to isto trebalo biti saopšteno u tekstu koji objavljujete u Hrvatskoj.
I još jedna pitanje: Kako se osećate s obzirom na to da ste u nekoliko poslednjih povezanih komentara tvrdili da ne niste svrstani uz LDP, već da samo imate potrebu da mislite svojom glavom? Nije vas blam, ni malo?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:46 26.07.2007

Re: Tamburica sitno svira..

Bojan Zdravic
Drago Kovacevic
Meni, je politički danas ( ne istorijski jer sam već rekao šta su radikali i šta o njima mislim), isto Boris Tadić i Toma Nikolić. To su igrači iz istoga tima.


Slazem se sa tobom u potpunosti, obojica su odavno saradnici tajnih policija, ali ne vidim razliku izmedju njih i tebe. Ti si bio Ministar za informacije u Vladi RSK, sto automatski znaci da si bio saradnik DB-a. Celni ljudi u LDP-u su isto saradnici DB-a. Ne razumem kakva ste vi alternativa, kada ste odavno zavrbovani od tajnih sluzbi, isto kao i Tadic i Nikolic.
Svi ste vi zajedno igraci istog DB/KOS tima.

Ma ja se čudim što te nema..zar probe tako dugo traju...o))
Pa Zdraviću, jesi li konačno naštimao žice...o)))
Ne razumeš se ti moj Zdraviću ni u politiku ni u muziku...možda malo u tancanje..o)))
kuki kuki 18:05 26.07.2007

Re: gospodine Kovačeviću, to je već bolje

Time(brain)less: posto vidim da ne mozes da se prisetis, ili da nadjes u stavovima i smernicama CK, zasto bi Drago i Pera bili plus za Srbiju, da ti pomognem i ponudim izbor. Ti samo zaoukruzi odgovor koji mislis da je tacan:
A. Kao strani placenici (na stranu sto su i domaci izdajnici) dobijaju pozamasne devizne prihode. Oporezivanjem istih, drzava Srbija ce da se obogati.
B. Kao srpski spijuni, infiltrirani u neprijateljske redove, sire dezinformacije i zavaravaju neprijatelja da smo mi slabi, moralno klonuli i da je samo pitanje vremena kada cemo propasti. Oni se ponadaju da je komsiji crkla krava (balkanski sindrom) a mi ih zahebemo (balkanski sindrom na kvadrat).
C.U Srbiji postoje tragovi slobode misljenja i govora, nezavisne i kriticke misli. Naravno, ako i oni pokusaju nesto slicno (a lepo si primetio da tamo vlada red i da je to nezamislivo) mi ih opet zahebemo (ovog puta, sindrom na kub) i ti ih docekas.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 00:33 27.07.2007

Re: Tamburica sitno svira..



Ma ja se čudim što te nema..zar probe tako dugo traju...o))
Pa Zdraviću, jesi li konačno naštimao žice...o)))
Ne razumeš se ti moj Zdraviću ni u politiku ni u muziku...možda malo u tancanje..o)))


Uf, ovo je tako duboko misaono i vizionarski receno, izgleda da ja ovo zaista nisam sposoban da razumem. Ako ti nije tesko, jel' mozes molim te da mi objasnis sta ovo znaci?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 09:27 27.07.2007

Re: Tamburica sitno svira..

Bojan Zdravic


Ma ja se čudim što te nema..zar probe tako dugo traju...o))
Pa Zdraviću, jesi li konačno naštimao žice...o)))
Ne razumeš se ti moj Zdraviću ni u politiku ni u muziku...možda malo u tancanje..o)))


Uf, ovo je tako duboko misaono i vizionarski receno, izgleda da ja ovo zaista nisam sposoban da razumem. Ako ti nije tesko, jel' mozes molim te da mi objasnis sta ovo znaci?

Ne znaš šta je tancanje?..o)))
jinks jinks 10:17 27.07.2007

Re: gospodine Kovačeviću, to je već bolje

I još jedna pitanje: Kako se osećate s obzirom na to da ste u nekoliko poslednjih povezanih komentara tvrdili da ne niste svrstani uz LDP, već da samo imate potrebu da mislite svojom glavom?


Sta, G. Kovacevic je nezavisni intelektualac, nije clan nijedna stranke? Moguce, sto da ne ... mozda je samo clan politickog saveta stranke ...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 10:34 27.07.2007

Re: gospodine Kovačeviću, to je već bolje

jinks
I još jedna pitanje: Kako se osećate s obzirom na to da ste u nekoliko poslednjih povezanih komentara tvrdili da ne niste svrstani uz LDP, već da samo imate potrebu da mislite svojom glavom?


Sta, G. Kovacevic je nezavisni intelektualac, nije clan nijedna stranke? Moguce, sto da ne ... mozda je samo clan politickog saveta stranke ...

Pa LDP pominjete samo gospodin Timm i vi. Ja nisam pomenuo LDP...ja govorim o pojavam..
dobronamjeran dobronamjeran 16:05 07.08.2007

Relativno dobra analiza

U biti pokazuje svjesnu kostunicinu igru s radikalima da bi preplasio demokrate a jos vise okruzenje i EU. Tadic umjesto da odmah raspise izbore i na taj nacin ili dade legitimitet kradikalima ili preuzme vladu uz demokratsku vecinu bez DSS-a on pribjegava trgovini i s time rusi kredibilitet DS-a kao ozbiljne demokratske opcije te s time pokazuje da umjesto cvrstih stavova postoji trgovacki mentalitet i zelja za vlascu kao takvom. Na zalost iz svega ovoga opet ce najvecu korist izvuci kradikali upravo zbog pokazane nedosljednosti glavne struje tkz demokratskog bloka. Ta opcija moguce nacional socijalisticke koalicije (SRS +SPS) dovodi do novog urusavanja demokracije u srbiji i moguceg otvaranja kriznih zarista.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana