Društvo

Predsednikove oktobarske poruke

blackbox92 RSS / 22.10.2008. u 10:44

Predsednik Tadić je ,nakon niza godina stidljivog odnosa Srbije prema svojoj antifašističkoj borbi, 20. oktobra u Beogradu i 21. oktobra u Kragujevcu odao i dužno priznanje svim onima koji su se borili protiv fašizma. Na taj način Srbija se ponovo vratila u društo velike antihitlerovske koalicije, odakle se pomalo sama bila isključila.Time je pokazala i da vrednosno pripada savremenoj Evropi i da je tokom 2.svetskog rata sebe ugradila u njene temlje.

Odajući poštu žrtvama fašizma, ali i svim žrtvama i žrtvama svih naroda  na ovim prostorima Predsednik Tadić je iskazao nesumnjivo dostojanstven državnički čin primeran predsedniku svih građana Srbije- poruka mira,pomirenja, pijeteta, dostojanstva i

Samopoštovanja Srbije.

Moderna Srbija treba da se okrena ka budućnosti a uslov za to je da se pomiri sama sa sobom i u okviru sebe. Upravo je uslov za to da se konačno napusti ideološka stereotipija u vrednovanju prošlosti i to ostavi sudu istorije. Opterećivanje mlade generacije sa događajima iz prošlosti i naročito njihovim iskrivljenim i tendencioznim prikazivanjem vodi trovanju i nepotrebnim podelama.U tom kontekstu i Deklaracija potpisana između DS I SPS ima smisla.

Predsednik Tadić upravo to čini insistirajući na pomirenju i opraštanju ali ne i zaboravu. Demokratskoj i modernoj evropskoj Srbiji je dosta  podela na Karađorđevićevce i Obrenovićevce, četnike i partizane, komuniste i antikomuniste jer narod od toga nema ništa. Narodu je takođe dosta sukoba i ratova zarad propalih nacionalističkih projekata i tu je predsednik Tadić porukom mira i pomirenja bio jasan i nama i regionu i Evropi.

Dakle, Srbiji je neophodno unutrašnje pomirenje ali i pomirenje u regionu.

Da li je to realno i moguće??

Mora biti moguće., mora se pokušati i pokušavati, a moguće je jedino ako ima spremnosti da se kaže gola istina, bez nacionalističkih i ideoloških friziranja. Ideološka i nacionalistička zaslepljenost su glavne prepreke istini jer se manifestuju kao višak patriotizma a manjak razuma.
Istina je stvar dostojanstva nacije, države, svake stranke i pojedinca. Dostojanstvo podrazumeva ponos na sebe, naciju, državu i stranku ali i priznanje i osećaj stida za ono što smo lično iili neko u ime nas ružno uradili.
Ako je pomirenje partizana i četnika značilo zaborav antifašističke borbe i samoisključivanje Srbije iz antihitlerovske koalicije, onda takav pristup vređa dostojanstvo. Pomirenje bez istine je lažno i latentna opasnost za nove sukobe, čim prestanu aktuelni interesi. istoriju ostavimo istoriji ali kažimo bobu bob , popu pop.Jer ako se ne kaže može nam se  ponoviti ono "ko to kaže, ko to laže."
 
Zalaganje i konkretne poteze predsednika Tadića na planu pomirenja u regionu i Srbiji treba pozdraviti.

  Nesporno je da je Vili Brant mnogo veći državnik od Tuđmana, Izetbegovića, Silajdžića, Tačija, Čekua i drugih, pa i svih njih zajedno. Predsednik Srbije Boris Tadić uradio je nešto slično što i Vili Brant, a što niko od navedenih nije

Njegov odlazak u Srebrenicu i izvinjenje Hrvatskoj je civilizacijski čin koji nije baš imanentan ni prijemčiv balkanskom mentalitetu i našem srpskom inatu. Balkan je odavno sinonim uglavnom za ružne stvari: primitivizam, zaostalost, etničku i religioznu netoleranciju, nestabilne države, konflikte, nacionalizam i šovinizam, mitologizaciju, falsifikovanje i predoziranje istorije, stalno vraćanje u prošlost umesto okretanja budućnosti, ali i siromaštvo, ekonomsku zaostalost, sporu demokratizaciju, nezakonje i kriminal svake vrste. Jednom reči, balkanska krčma u kojoj svi čekaju da se ugasi svetlo i počne razračunavanje, jer svako je svakome kriv i dužan. Istovremeno, jedino što besprekorno funkcioniše je organizovani kriminal koji ne poznaje granice niti mu smetaju verske, nacionalne i istorijske razlike.
Zbog svega toga, Balkan je bio, i još uvek jeste, bure baruta, a pravo je pitanje kako ga konačno pretvoriti u oazu mira, saradnje i prosperiteta. Svi su različito tumačili i tumače stanje, a radi se o tome da treba konačno nešto raditi - da ga treba promeniti, imajući u vidu pre svega prostor bivše SFRJ.
Da bi taj proces ozbiljno započeo, neophodan je minimalni konsenzus svih strana i morao bi obuhvatiti sledeće korake: istina - otrežnjenje - izvinjenje - pomirenje.
Prećutkivanje i skrivanje istine je neodgovorno prema narodu i istoriji i duboko nemoralno prema žrtvama. Istina je da je na Balkanu od dolaska Slovena bilo najviše sukoba između vlastele istog naroda oko vlasti i teritorije (vlast je uzimana tako što brat otme od brata, otac od sina i obratno), a bilo je saradnje i zajedničkih vojnih akcija slovenskih i drugih naroda. Između Srba i Hrvata nije bilo ozbiljnijih sukoba sve do XX veka.
Da je posle Drugog svetskog rata saopštena puna istina o ustaškim zločinima nad Srbima u Hrvatskoj, Bosni i Sremu, da se oko toga jasno odredilo rukovodstvo Jugoslavije i posebno Hrvatske, uključujući i izvinjenje, verovatno ne bi došlo do ponavljanja istih, a možda ni takvog raspada SFRJ. Zato konačno treba reći punu istinu o događajima i žrtvama na svim stranama na prostoru bivše SFRJ i sprečiti manipulacije. Ovo je posebno važno za BIH jer se još uvek manipuliše podacima.
Puna istina pomaže otrežnjenju i shvatanju da je na svim stranama narod najveći gubitnik i da treba sve činiti da se to ne ponovi. Logično, posle toga sledi izvinjenje svih i pijetet prema žrtvama. Samo tako može doći do trajnog pomirenja, a onda i solidarnog rešavanja nemalih problema žrtava, izbeglih i prognanih.

Naravno, sve to zahteva mnogo veću odgovornost političkih elita, istoričara, verskih zajednica i, posebno, medija.

I dalje će na svim stranama biti onih koji će na žrtvama praviti svoju političku promociju, onih koji su sve i započeli i koji ne prihvataju pomirenjem.

Isto tako, ima puno onih koji su pretrpeli strahote, zločine i gubitke najbližih i ne mogu lako zaboraviti ni oprostiti. Upravo zbog njih, ne treba medijski raspirivati mržnju i dirati u njihove rane.
Kažu da nije glup onaj ko napravi glupost nego onaj ko je ponavlja, što se može primeniti i na istoriju i njeno ponavljanje. Sve nacionalne elite regiona zaklinju se u Evropu i njene vrednosti, pre svega mir, toleranciju i blagostanje.Treba ih, međutim, podsetiti da Evropa ne živi u miru i toleranciji zato što su, na primer, Nemci, Francuzi, Skandinavci i ostali zaboravili svoju istoriju ili je nemaju, već upravo zato što su dovoljno pametni i razumni da ne dozvole da je ponavljaju. Upravo zato su istina, otrežnjenje, pomirenje i izvinjenje osnova da se  Srbija i celi Balkan debalkanizuju, da se ne ponavlja istorija već gradi budućnost.

Sve to važi i za Srbiju.Saopštiti punu istinu o svim srpsko-srpskim žrtvama od 1941 do kraja 90-ih, uključujući i lustraciju.

Modernoj Srbiji je potreban  opšti nacionalni konsenzus u vidu definisanih nacionalnih interesa i Strategije nacionalne bezbednosti. To bi podrazumevalo i opšte pomirenje ne samo dve već svih stranaka, bez ideoloških i nacionalističkih ostrašćenosti. To je moguće samo ako svi pokažu spremnost da se kaže i prizna istina.

Neka se konačno i kod nas politička sporenja stranaka vode oko toga ko će obezbediti bolji socijalni položaj građana, ko obezbediti veći privredni rast, zaposlenost i po svim ostalim pitanjima kao u savremenim civilizovanim društvima.

Ima li za to izgleda ispremnosti, šta vi mislite ??

Unapred zahvaljujem na komentarima i kritikama. .

 



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 13:39 22.10.2008

:)

istina - otrežnjenje - izvinjenje - pomirenje.

kako jednostavno izgleda kada se ovako napise!

btw, odmeren tekst.
(znajuci tvoje komentare nisam drugo ni ocekivala)
blackbox92 blackbox92 15:55 22.10.2008

Re: :)

hvala sto si obratila paznju na moj tekst.
iako se neki ne slazu,slobodan sam da istaknem da je mera svega odmerenost.
dali76 dali76 16:43 22.10.2008

istina

Modus in rebus sto bi rekli Rimljani ili ti umjerenost jeste rijesenje.
Doduse ovaj recept ne vredi za istinu jer istina nije umjerena nit moze biti. Istina je bezkompromisna cesto I bolna.
Slazem se s tobom u sustini teksta sem za ono da EU danas zivi bez rata jer su naucili iz istorije. Vjeruj mi da je to vise stvar okolnosti a ne ucenja iz istorije.
Mogu zahvaliti Sovijetima I strahu od komunizma I naravno na losem iskustvu iz ratova.
No medjutim vreme sve nosi tako polako I svjedoke ratova a sa njima I losa iskustva istih.
Dokumentacija,knjige,svedocanstva malo vrede jer da vrede ko je mogao ratovati posle knjige “na zapadu nista novo”, a ratovali su I Nemci I Francuzi jos krvavije niti pune dve decenije nakon publikacije pomenute knjige.
No vratimo se nama.
Politicka emancipacija je neophodna I nadam se da Srbija ide u tom pravcu.
Dosta je podela na izdajnike I patriote dolazile one od Radikala, Narodnjaka il Salter partije gospodje Biserko koji neki zovu I Helsinski odbor.
Istina o ratu se mora reci I ona jeste bezkompromisna I kako rekoh s pocetka I bolna.
Zlocinima nema opravdanja kao ni politici koja je dovela do istih.
Svijet nije crno bijeli I to je bitno spoznati kao sto je bitno osuditi svaki zlocin.

blackbox92 blackbox92 17:00 22.10.2008

Re: istina

Istina o ratu se mora reci I ona jeste bezkompromisna I kako rekoh s pocetka I bolna.
Zlocinima nema opravdanja kao ni politici koja je dovela do istih

Upravo to je poenta.Bez istine nema pomirenja a ko nije spreman na istinu je politicki kalkulan,licemer i lazov.
Zbog toga mislim da su najnviji potezi u tom pravcu pocetak koji obecava.Barem hocu u to da verujem.A ko nije spreman da osudi jedan zlocin isti je kao i onaj koga osudjuje za zlocine njemu učinjene.
Svet nije crno bijeli a Balkan je mnogo poznatiji po crnome i sivilu a ima i nečega bijelog.
Hvala ti na komentaru.
sentinel26 sentinel26 19:55 22.10.2008

1 : 1

Gosn B.Tadiću od mene jedno pozitivno brojanje za ovo
Predsednik Tadić je ,nakon niza godina stidljivog odnosa Srbije prema svojoj antifašističkoj borbi, 20. oktobra u Beogradu i 21. oktobra u Kragujevcu odao i dužno priznanje svim onima koji su se borili protiv fašizma.
A ovo je još na dugačkom štapu,
Na taj način Srbija se ponovo vratila u društo velike antihitlerovske koalicije, odakle se pomalo sama bila isključila.Time je pokazala i da vrednosno pripada savremenoj Evropi i da je tokom 2.svetskog rata sebe ugradila u njene temlje.
Srbija se još nije vratila, nijesu ona dva koraka njegova dovoljna. Zna on šta još treba da uradi da bi ovaj cilj postigao, a ako to stvarno želi treba najprije da izbriše iz glave misli da li će mu to donijeti ili oduzeti glasove. Da prestane da se druži sa nekim trovačima naroda sa bordžijanskim iskustvom.

Što se Srebrenice tiče ja mu taj korak još ne priznajem. On sada može to da radi samo kao gradjanin u svoje lično ime i u ime svoje partije.
Kada onaj optuženi za najteže zločine na kraju 20-og vijeka bude predat pravdi, tek tada stiče pravo da u ime svih gradjana Srbije (a ne samo u ime srpskog naroda) ode u Srebrenicu i zamoli za oproštaj.

Ne samo on, nego svi balkanski lideri nijesu ni za primirisati jednom Vili Brantu. Uporedjivanje sa njim ja ne mogu ni da zamislim.
Vili Brant nije razmišljao o izborima kada je kleknuo na koljena u Varšavi i zatražio oproštaj. Znao je da će ga poveliki broj Njemaca u obje države "osuditi" u mislima. On je mislio na budućnost kada je tražio oprost za prošlost.

Negativno brojanje B.Tadiću zbog stalnog izbora katastrofalno loših savjetnika, što dokazuje i njegova jučerašnja izjava objavljena u "Novostima":
"Kako steći poverenje naroda, ne znam tačan odgovor. neki kažu da je to harizma, neki kažu da je energija, sposobnost govorništva. Možda je to energija u jednom specijalnom smislu te reči."

Biće mi izuzetno drago ako on krene tim putem. Ima jedna narodna za one koji počinju da hodaju: "Baci ljeskovu uzmi drenovu ! "
blackbox92 blackbox92 21:28 22.10.2008

Re: 1 : 1

Ne sporeći Vaše stavove i ocene a posebno ne preporuke, samo da napomenem da je moja poenta na onome što su nesporno pozitivni i potezi koji vode putem ili ka putu normalizacije stanja i odnosa u Srbiji i regionu.
Slažem se da je Vili Brant jedan i da je njegov gest jedinstven, ali sam naveo da je B.Tadić, za razliku od ostalih balkanskih lidera, učinio gest sličan V.Brantu.
Složićete se da je njegov odlazak u Srebrenicu dočekan na nož i u Srbiji i u BiH, kao i izvinjenje u Zagrebu.
Dakle, ako je ocenjivanje stvar upoređivanja, a jeste, onda je B.Tadić u tom pogledu ispred ostalih, kao što i govor predsednika Mesića u Jasenovcu predstavlja glas razuma i zaslužuje svaku pohvalu.Verovatno mnogi u Hrvatskoj nisu bili oduševljeni onim što je rekao.
Da ne dužim, slažemo se da bi sve to trebalo uraditi decidiranije i energičnije, ali ko ne počne neće ni nastaviti a ja se nadam da će nastaviti i to upravo pokušah da afirmišem.
Vama hvala što ste odvojili vremena da pročitate moj tekst i , naravno, na komentaru.
Pozdrav
sentinel26 sentinel26 21:49 22.10.2008

Re: 1 : 1

blackbox92
Ne sporeći Vaše stavove i ocene a posebno ne preporuke, samo da napomenem da je moja poenta na onome što nesporno pozitivni i potezi koji vode putem ili ka putu normalizacije stanja i odnosa u Srbiji i regionu.
Slažem se da je Vili Brant jedan i da je njegov gest jedinstven, ali sam naveo da je B.Tadić, za razliku od ostalih balkanskih lidera, učinio gest sličan V.Brantu.
Složićete se da je njegov odlazak u Srebrenicu dočekan na nož i u Srbiji i u BiH, kao i izvinjenje u Zagrebu.
Dakle, ako je ocenjivanje stvar upoređivanja, a jeste, onda je B.Tadić u tom pogledu ispred ostalih, kao što i govor predsednika Mesića u Jasenovcu predstavlja glas razuma i zaslužuje svaku pohvalu.Verovatno mnogi u Hrvatskoj nisu bili oduševljeni onim što je rekao.
Da ne dužim, slažemo se da bi sve to trebalo uraditi decidiranije i energičnije, ali ko ne počne neće ni nastaviti a ja se nadam da će nastaviti i to upravo pokušah da afirmišem.
Vama hvala što ste odvojili vremena da pročitate moj tekst i , naravno, na komentaru.

Slažem se ja oko svega ovoga, čak ja mislim da su oni obojica i mislili to što su izjavili, ali to na ovom prokletom Balkanu nije ni blizu onoga što moraju da urade.
On treba bar malo Djindjićeve hrabrosti da preuzme i da se otkači i "Očuha nacije" i nekih satrapa što misle da su popili svu mudrost ovoga svijeta.

Ovdje na Balkanu još ne mogu da se "nagode" ko je sa kime i radi čega vodio ratove. To ide čak dotle da se pokušava vršiti revizija i XX i XIX vijeka.
Varijanta (za koju je kriva i MZ) da su svi pobjednici (1995.) ne pije vodu jer je zakasnila.
I onda niko ne želi da prihvati ulogu gubitnika, pa se to onda reflektuje i na žrtve.

Meni lično najviše smeta da bilo ko od njih govori u ime žrtava. Neka kažu što god misle ali u ime sadašnjosti jer su ih za to izabrali na izborima, pa i u ime budućnosti ako misle da budu vizionari.

Drugo, što mi užasno smeta, što vidim da su okruženi užasno nesposobnim pa i nevaljalim ljudima što dovodi u sumnju njihove namjere.

On ili neko drugi, mora da stisne zube i da kaže STOP mitomaniji i mitovima. To neće ići lako.
Slušao sam večeras njegov intervju TV CG i vidi se da bi imao želju da se malo odmakne od tih inženjera mitologije ali mu ne uspijeva ili se boji.

I meni je, kao što znaš, posebno drago što je on shvatio da je Eulex bio velika šansa Srbije i da još uvijek može nešto da se uradi. Za taj projekat planiran da policiju i sudstvo dovede na neki viši novo trebala je Srbija biti najviše zainteresovana.

blackbox92 blackbox92 21:58 22.10.2008

Re: 1 : 1

100% saglasan.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana