Kad Deda Mraz vodi u Evropu...

Simon Simonović RSS / 21.10.2008. u 14:33

 

Posle sto i kusur dana vlade, možemo primetiti da su rezultati rada vlade, iako je sama sebi dala peticu za rad, njeni rezultati su daleko od očekivanih. Iako su prethodni predsednički i republički izbori pokazali opšti narodni koncenzus o nužnosti evropskih integracija, izgleda da je upravo ova tema ostala diskretno zaobiđena od strane nove/stare vlasti.

Srbija se još prošle godine obavezala da u procesu pridruživanja usvoji 51 zakon iz različitih oblasti, a do sada su usvojena samo dva - Zakon o putnim ispravama i Zakon o azilu (doneti u prethodnom skupštinskom sastavu). Potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić, je još proletos obećao da će najveći deo zakona biti usvojen do novembra ove godine, kad Evropska komisija objavljuje Izveštaj o napretku Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.  Od tog izveštaja direktno zavisi da li će Srbija dobiti status kandidata za članstvo u EU, kao i da li će biti ukinute vize za EU.

Nakon više od sto dana vlade u novom parlamentu do sad je usvojeno 14 zakona, kad izuzmemo odatle Zakon o potvrđivanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Zakon o potvrđivanju prelaznog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima, kao i super štetni (super jer je sa Rusijom, a štetni po naše novčanike) Zakon o sporazumu sa Ruskom federacijom u oblasti nafte i gasa, možemo primetiti da su svi ostaki zakoni sporazumi o pozajmicama, donacijama, finansiranju i sličnim varijantama zaduživanja, koji će otplaćivati upravo građani/ke u ova teška vremena svetske finansiske recesije.

Spisak donetih zakona od momenta formiranja vlade:

(http://www.parlament.sr.gov.yu/content/lat/akta/zakoni.asp)

Rezultat ovakvog neodgovornog ponašanja biće:

  • - dalje odlaganje evroposkih integracija
  • - donošenje zakona po hitnim procedurama, bez sistemske javne rasprave za većinu zakona
  • - kao i problemi u primeni tih zakona, usled njihovog donošenja pro forme a ne kao rezultat sistemske strategije na evropskom putu Srbije.

Ukoliko Narodna skupština Republike Srbije pod hitno ne shvati da oni nisu još jedan reality show-a na TV-u, i ako premijer ne shvati da najvažniji aspekti vlade nisu dobra atmosfera i timski duh (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=10&dd=14&nav_id=323426), moći će mo svi zajedno da zapevamo "Putuj Evropo".

 

bilo nekad a važi i dalje...
bilo nekad a važi i dalje...

Atačmenti



Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dragan7557 dragan7557 14:56 21.10.2008

Putuj Evropo

Po ko zna koji put ??? Naputova se ta Evropa dok se naš Veliki Brat spremi ode i ostatak sveta.
dragan7557
vracarac92 vracarac92 14:58 21.10.2008

Uglavnom...

...se slažem sa ovim vašima stavovima. Moglo je mnogo više. U stvari moralo je mnogo više ali takođe smatram da treba realno sagledati probleme koji od formiranja prate ovu vladu. Ipak su DS i G17+ razapeti na više strana, stalno moraju da balansiraju između zahtava SPS + PUPS i podrške (kohabitacije) LDP-a. Nadam se da će se u skorije vreme nešto promeniti i da će vlada konačno početi da radi u interesu građana.
I još nešto, kažete da je gasni sporazum sa Rusijom super štetan. Mislim da niste u pravu. Taj sporazum treba dvojako posmatrati. Kratkoročno i dugoročno. Kratkoročno gledano sporazum jeste loš po nas, jednostavno njime dobijamo mnogo manje novca nego što bi trebalo ali dugoročno mislim da je sporazum veoma dobar jer ipak nam obezbeđuje energetsku sigurnost kao i zaradu od tranzita. Iako to još nije definisano prilično sam siguran da će gasovod iz Srbije produžiti negde prema zapadu. Takođe smatram da bi i cena gasa mogla da bude niža jer bi ga kupovali direktno od proizvođača - Rusije t.j. zaobišli bi razne posrednike koji na debelo naplaćuju svoje usluge. Takođe ne treba zaboraviti i otvaranje novih radnih mesta što nam je u ovom trenutku preko potrebno. Kada sve saberam i oduzmem mislim da je taj sporazum dobar za našu zemlju.
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:26 21.10.2008

Re: Uglavnom...

Vracara92
...Uglavnom... se slažem sa ovim vašima stavovima. Moglo je mnogo više.

Slazem sa Vracarcem, kao i kada kaze
Vracarac92
...I još nešto, kažete da je gasni sporazum sa Rusijom super štetan. Mislim da niste u pravu.

Cak i da ima istine da taj gasni sporazum i nije idealno resenje, smatram da preterujete kada kazete
Simon Simonovic
... kao i super štetni (super jer je sa Rusijom, a štetni po naše novčanike) Zakon o sporazumu sa Ruskom federacijom u oblasti nafte i gasa,

To sto kazete lepo POETSKI zvuci, ali politika Srbije sa Rusijom je daleko od poezije, kao uostalom i politika svake ozbiljne zemlje sa drugim zemljama.
O tome smo vec ranije govorili na ovom blogu. Nemojmo kukati sada kako smo mi gubitnici, odnosno supergubitnici, kao da nas je neko bio po usima da udjemo u taj aranzman. Dobrovoljno smo usli. Da je moglo bolje teorijski je moglo, kao sto su mogle bolje biti izvrsene privatizacije Sartida i mnoge druge. Ne kukajmo naknadno, tek kukanja radi, to ne pomaze (imajuci uvidu,uostalom, i da mozemo da prekinemo dil, u stilu "puj-pike-ne-vazi", jos nije kasno). To me podseca na jednog coveka iz susedstva, koji se nedavno ozenio, i stalno govori "da je mogao bolje da se ozeni, ne zna sta mu je bilo". A ja znam, i on zna, i mlada zna, svi znamo da, kakav je, nije mogao bolje, samo se on pravi da ne zna...
aguero aguero 19:27 21.10.2008

Re: Uglavnom...

se slažem sa ovim vašima stavovima. Moglo je mnogo više. U stvari moralo je mnogo više ali takođe smatram da treba realno sagledati probleme koji od formiranja prate ovu vladu. Ipak su DS i G17+ razapeti na više strana, stalno moraju da balansiraju između zahtava SPS + PUPS i podrške (kohabitacije) LDP-a. Nadam se da će se u skorije vreme nešto promeniti i da će vlada konačno početi da radi u interesu građana.


Jeste moralo vise,ali,cini mi se,da nije moglo iz objektivnih razloga.Pogledajte samo kako se ponasaju oba krila radikala.To vise ninasta ne lici.Kada je stupila na duznost nova vlada,po obicaju,povuceni su iz skupstinske procedure svi predlozi zakona koje je podnela prethodna.
Malo je 1oo dana za ozbiljan posao i novu vladu!Treba biti realan.I istrpeti i mnoge slabosti te vlade.Stalne promene ne donose nista dobro.
Cesto pomislim,u ovakvoj situaciji,da treba ukinuti direktne tv prenose Skupstine,iako je to jedna od pozitivnih tekovina demokratskih promena u Srbiji.Bas zato sto je Skupstina pretvorena u teatar u kome uglavnom gledamo tragi - komedije.Tada bi bilo manje svadja,glumetanja,pa, dozvolicete, i lupetanja!
Zakoni bi bili u prvom planu i problemi realnog zivota,a ne sukobi u truloj radikalskoj stranci.
Dr M Dr M 23:31 21.10.2008

Re: Uglavnom...

kao da nas je neko bio po usima da udjemo u taj aranzman. Dobrovoljno smo usli


Mislim da smo usli u taj aranzman isto tako dobrovoljno kao i covek koji dobrovoljno pada u provaliju jer ga je neko gurnuo.

Nas je gurnuo V. Kostunica a za to vreme je B. Tadic brojao zvezde i poslanicke glasove.

I, ugovor je stetan, ne zbog cene nego zato sto smo dali stranoj sili apsolutni monopol u kljucnoj privrednoj grani.

Ovaj mladozenja iz Vase metafore nije ni trebalo da se zeni, ima da placa sve racune a svoje "potrebe" ce da zadovoljava samo ako bude pokoran i umiljat prema zeni, tasti...

Tako i mi.
vracarac92 vracarac92 06:49 22.10.2008

Re: Uglavnom...

Malo je 1oo dana za ozbiljan posao i novu vladu!Treba biti realan.I istrpeti i mnoge slabosti te vlade.Stalne promene ne donose nista dobro.

I to je tačno
dali76 dali76 15:38 21.10.2008

rjesenje

Slozio bih se s tekstom bez namjere da kazem to “ali”…
Razumijem da nije sjajno I razumijem realnosti raznorazne koje ne idu na ruku Demokratama , ali nervira me to ponasanje “zasluzujemo Peticu”.
OK svjestan sam ja da ce premijer hvaliti rad vlastitog kabineta , al pretera ga malo?
Jeli odlaganje povisice telefonskih usluga telefona poslje nove godine rijesenje il placanje gasa u ratama?
aguero aguero 19:35 21.10.2008

Re: rjesenje

ali nervira me to ponasanje “zasluzujemo Peticu”.


Pa,dobro - to je njegovo misljenje.Bar nije govorio okruglo pa na cose,a da nista ne kaze.Siguran sam da se premijer trudio za 5-cu,a rano je za ocenjivanje rezultata.
Uostalom,niko drugi i nece da hvali Vladu,to nije u skladu sa teskim stanjem u zemlji i dobrim ukusom.
Gradjani bi zeleli,i to je ljudski,da odmah bude mnogo bolje.Ali to nije realno.
Meni se cini da Mirko Cvetkovic zna gde je i da zeli da radi dobro u opstem interesu.Uostalom,pustimo ih jos malo - i njega i njegov Kabinet!
drug.clan drug.clan 16:09 21.10.2008

vlada ili skupstina

Nakon više od sto dana vlade u novom parlamentu do sad je usvojeno 14 zakona,


I ako mi je jasno da je ova vlada nesposobna kao i ona pre nje moram da primetim da se ovde brkaju pojmovi.

Kako vlada moze da bude odgovorna za (ne)donosenje zakona, zar to nije posao skupstine? Jeste da vlada predlaze zakone ali isto to moze da uradi i bilo koja poslanicka grupa bez vlade.

Ne znam koliko je zakona vlada predlozila skupstini a to bi trebao biti kriterijum za ocenu rada vlade u zakonodavnom segmentu.

opet ponavljam ova vlada je kao i prethodna radi samo kada treba da se poveca cena necega.
Goran Vučković Goran Vučković 16:18 21.10.2008

Re: vlada ili skupstina

Da, stvarno - ovo više liči na onu najopštiju podelu između zakonodavne i izvršne vlasti - koji je tačno razlog što teretimo izvršnu vlast za problem sa zakonodavnom vlasti?
subwire subwire 17:53 21.10.2008

Nije vlada kriva

Nakon više od sto dana vlade u novom parlamentu do sad je usvojeno 14 zakona

Pa prema osnovnoj teoriji o podeli vlasti (na zakonodavnu, sudsku i izvršnu) nije ni posao vlade da donosi zakone već parlamenta. Samim tim ako vlada (izvršna vlast) da sebi peticu za rad, onda to može biti neopravdano jedino ukoliko je vlada napravila veliki broj porpusta u primeni zakona, planiranja budžeta, pitanja inflacije, ekonomije, infrastrukturnih projekata... itd.

Ali zakonodavna funkcija spada pod parlament i tehnički, vlada samo predlaže zakone. To što mi imamo pogrešan sistem u kome ko god ima većinu, donosi zakone i ima izvršnu vlast - što očigledno nije nikakva podela vlasti, jer izvršna ujedno kontroliše i zakonodavnu - pa samim tim vlada (izvršna vlast) ima i zakonodavnu funkciju (donosi zakone). Dovodi nas u taj apsurd da vlada sebi daje petice, a ništa ne funkcioniše.

Pravi problem je što nema nikakve realne podele vlasti - što je posledica lošeg ustava, koji je proizvod "domaćeg" pravnog genija i dovitljivosti.
milosib92 milosib92 20:57 21.10.2008

Re: Nije vlada kriva

@subwire
Pa prema osnovnoj teoriji o podeli vlasti (na zakonodavnu, sudsku i izvršnu) nije ni posao vlade da donosi zakone već parlamenta.

Nije da donosi, ali jeste da predlaže. Ona inače sprovodi svoju političku ideju kroz predlaganje novih i izmenu i dopunu postojećih zakona. Čak i ako neko drugi podnese predlog zakona čini mi se da se pre rasprave u Skupštini mora pribaviti mišljenje Vlade.

Prema tome, za zakone je suštinski odgovorna Vlada i za donete i za one koje nisu, jer u suštini je ona odraz većine u parlamentu, a to kod nas znači da nema problema u izglasavanju. Jedino je pitanje koliko se može demokratski boriti protiv opstrukcije rada Skupštine. U krajnjoj liniji se od takve opstrukcije odustaje zbog lošijeg rezultata na sledećim izborima i toga je recimo g.Nikolić bio svestan pre neki mesec.

Što se mene tiče da ništa nisu uradili, dolazak FIAT-a sa investicijom od 700M EUR je dovoljno za tu možda previsoko datu peticu. Neka i država da svojih 200M EUR, ali skinula je sa vrata fabriku kojoj su davane pare i da pokrene proizvodnju i da pokrije gubitke od iste i da isplati plate radnicima. Da ne govorim o koristi koja će biti za malu i srednju privredu u vidu kooperanata, a u pitanju su hiljade firmi i bar deset puta toliko radnika.

Još kad bi zaista zasekli u korupciju punopravno članstvo u EU bi postalo irelevantno.
subwire subwire 01:07 22.10.2008

Re: Nije vlada kriva

milosib92
za zakone je suštinski odgovorna Vlada i za donete i za one koje nisu, jer u suštini je ona odraz većine u parlamentu, a to kod nas znači da nema problema u izglasavanju.

To sam i hteo da kažem, ali tu suštinski nema podele vlasti. Za razliku od predsedničkog sistema, gde predsednik bira i postavlja ministre, sastavlja budžet, zatim traži odobrenje od parlamenta i bavi se sprovodjenjem zakona koje donosi parlament, mi ovde imamo skupštinu koja deluje više kao smetnja izvršnoj vlasti nego što ispunjava svoju regulatornu i zakonodavnu funkciju.
Apsurdno je govoriti i bilo kakvoj efikasnosti državnih organa i zastupljenosti narodne volje u takvom sistemu.
Domazet Domazet 18:46 21.10.2008

Simon Simonovic, pisac?

Posle sto i kusur dana vlade, možemo primetiti da su rezultati rada vlade, iako je sama sebi dala peticu za rad, njeni rezultati su daleko od očekivanih. Iako su prethodni predsednički i republički izbori pokazali opšti narodni koncenzus o nužnosti evropskih integracija, izgleda da je upravo ova tema ostala diskretno zaobiđena od strane nove/stare vlasti.

Srbija se još prošle godine obavezala da u procesu pridruživanja usvoji 51 zakon iz različitih oblasti, a do sada su usvojena samo dva - Zakon o putnim ispravama i Zakon o azilu (doneti u prethodnom skupštinskom sastavu). Potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić, je još proletos obećao da će najveći deo zakona biti usvojen do novembra ove godine, kad Evropska komisija objavljuje Izveštaj o napretku Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Od tog izveštaja direktno zavisi da li će Srbija dobiti status kandidata za članstvo u EU, kao i da li će biti ukinute vize za EU.

Nakon više od sto dana vlade u novom parlamentu do sad je usvojeno 14 zakona, kad izuzmemo odatle Zakon o potvrđivanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Zakon o potvrđivanju prelaznog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima, kao i super štetni (super jer je sa Rusijom, a štetni po naše novčanike) Zakon o sporazumu sa Ruskom federacijom u oblasti nafte i gasa, možemo primetiti da su svi ostaki zakoni sporazumi o pozajmicama, donacijama, finansiranju i sličnim varijantama zaduživanja, koji će otplaćivati upravo građani/ke u ova teška vremena svetske finansiske recesije.


Hmmm, ako je odgovor na pitanje iz naslova 'da', onda ono boldovano potpuno dezavuise autorovu kritiku Vlade za nedovoljnost ulozenog truda. Ako je odgovor 'ne' onda je dezavuisanje samo delimicno.

A sada o italiku. Ako mislimo na iste predsednicke i republicke izbore onda je sasvim sigurno da jedan od nas dvojice ne razume znacenje izraza 'opsti narodni konsenzus'...
ivana23 ivana23 20:58 21.10.2008

Re: Simon Simonovic, pisac?

Nije S.S. - pisac:



vec momak u prvom planu na ovoj slici:

aguero aguero 20:59 21.10.2008

Re: Simon Simonovic, pisac?

Hmmm, ako je odgovor na pitanje iz naslova 'da', onda ono boldovano potpuno dezavuise autorovu kritiku Vlade za nedovoljnost ulozenog truda. Ako je odgovor 'ne' onda je dezavuisanje samo delimicno

Odgovor je naravno - ne!Rec je o mladom politicaru u pokusaju,koji se eto libi da srednjim slovom ili po americki onim junior jasno stavi do znanja ko je.
Danas je najlalse kritikovati druge.A ovaj mladi momak udario pravo na Vladu.
milosib92 milosib92 21:28 21.10.2008

Re: Simon Simonovic, pisac?

aguero
Hmmm, ako je odgovor na pitanje iz naslova 'da', onda ono boldovano potpuno dezavuise autorovu kritiku Vlade za nedovoljnost ulozenog truda. Ako je odgovor 'ne' onda je dezavuisanje samo delimicnoOdgovor je naravno - ne!Rec je o mladom politicaru u pokusaju,koji se eto libi da srednjim slovom ili po americki onim junior jasno stavi do znanja ko je.Danas je najlalse kritikovati druge.A ovaj mladi momak udario pravo na Vladu.

Video dečko da je g.Jovanoviću uspelo, pa ko veli što je on gori. Najbolje je valjda da se ugledaš na šefa. Setite se samo onog mlataranja glavom levo desno i podražavanja glasa pokojnog premijera Đinđića kod mnogih ili onog tipa što je izmenio glas da bude kao Milošević.
Domazet Domazet 21:58 21.10.2008

Re: Simon Simonovic, pisac?

Hvala Ivana, hvala Aguero. I ja sam, na osnovu malo guglanja, pretpostavio to sto ste mi vi potvrdili. To sto autor teksta nije pisac svakako umanjuje tragikomiku koja proizilazi iz sklepanosti teksta koji pretenduje da kritikuje druge za nedovoljno ulozeni napor. To sto se radi o mladom coveku koji pokusava da nas ubedi da bi on, valjda, umeo bolje, na zalost uvecava pomenutu tragikomiku.

A sada da se vratim na nesto sto uopste nema elemente komike, na njegovu izjavu:

Iako su prethodni predsednički i republički izbori pokazali opšti narodni koncenzus o nužnosti evropskih integracija,


Zaista je tragicno u kojoj su meri poslenici javne reci u Srbiji (nezavisno od toga kojoj generaciji i kojoj 'polovini' pripadaju) uvereni da 'sirina' tvrdnje doprinosi njenoj istinitosti. Kao da su nesposobni da shvate da je tacno (i to ne uvek) upravo obrnuto, tj. da istinitost tvrdnje doprinosi njenoj 'sirini'...
aguero aguero 17:08 22.10.2008

Re: Simon Simonovic, pisac?

Video dečko da je g.Jovanoviću uspelo, pa ko veli što je on gori. Najbolje je valjda da se ugledaš na šefa. Setite se samo onog mlataranja glavom levo desno i podražavanja glasa pokojnog premijera Đinđića

Da,prestali su sa tim mlataranjem glavom po ugledu na sefa.Jedino je veran tome ostao ministar Dulic!A,tako mi to nedostaje - bilo je kao ono kuce u zanjem prozoru 'tristaca' sa vratom na feder!
sentinel26 sentinel26 22:52 21.10.2008

Ko se hvali

„sam se kvari“ kaže narodna izreka. Možda i nije tako ?

Vlada Srbije se pohvalila da su njena dva najveća uspjeha ratifikacija SSP sa EU i ratifikacija „Gasnog aranžmana“ sa Rusijom. Oba su potpisana na vjeresiju i oba u doba Vlade V.Koštunice. Lijepo sad imaju ravnotežu - ka u doba hladnoga rata.
U posljednjoj predizbornoj kampanji za Kletvoment (poznat još i pod imenom: Skupština), jedna partija ozbiljno, a neke druge stranke samo formalno, su se borili svim dozvoljenim ( ?) sredstvima da V.Koštunica ode sa političke scene Srbije (poželjno bilo trajno).

Otišao Koštunica a ZEvS formirao novu vladu bez Voje K.
Oni koji su se tome puno radovali su se malo preigrali. Zašto?
Pa otišao je Koštunica, ali je ostao „koštunizam“ i to podvučen žutim.

- Vlada ne radi obećano, ni jedno pitanje iz predizborne kampanje nije ni počela da rješava, još se samo planira i najavljuje, potpisuju planovi, ugovori i pisma o namerama, od realizacije još uvijek ništa,

- Svako ministarstvo je prava mala Mini-vlada - feud, kao i kod Voje K,

- Izveštaj podnose, posebno premijer, a posebno svaki potpredsednik, što samo dokazuje prethodno rečeno,

- Plen (upravne odbore i sl.) su podijelili po istim merilima i feudalnim ključevima, kao u doba Voje K,

- Kosovo je opet najvažnija mantra ali i blok(adno) pitanje kojim se blokiraju sva ostala, pitanje nad pitanjima, bitka nad bitkama,

- Koštuničin Akcijoni plan je i dalje na snazi, ozbiljno se primjenjuje,

- Prodaja (poklanjanje) narodnih dobara Rusima teče po Koštuničim dogovorima,

- Korupcija nije ni taknuta, kao kod Voje K,

- Boža (sa Penkalo) besposlen kao i kod Koštunice, nemamo ni „Š“ od obećanog „Šengena“, mislim ko narod šljivoše, a i koji će mu šljivo-šurgen to,

- Dinkić prodaje maglu (doduše s malo većom dozom sumpora) kao i kod Koštunice,

- Monopolisti diriguju svime i svačime kao i kod Voje K,

- Rasim Ljajić - ministar za veze sa Hagom se ubi dokazujući da Radovan (alias: DDD) i RM nijesu imali kontakte. Zar samo zbog neuspjele trampe? A socijalno staranje izgleda nije mu više u opisu poslova ?

- Ministar vojni, zna šta voli narod, pa prvo najavio neutralnost i povećanje vojske,a što ta dva cilja ne idu zajedno koga je briga, pa onda zaprijeti Europi da Srbija može da se okrene Rusiji ako je ova hitno ne primi u naručje, pa mu ni to ne bilo dosta već poruči komšijama da se očekuju „incidenti“,

- Umjesto Velje imamo Mrku, mrklo je dosta svima, osim njima, pa se i ne vidi razlika a ni autoput,

- Tu više nije Jo-čić, ali jeste Da-čić, murija odbacila gumenjake,

- Prosveta koja je prosvirala kod Lončara, sad kod Obradovića nema šta da obradjuje, može jedino samu sebe,

- Ministar energetike poručio vojvodjanima da to što se greju na gas predstavlja veliku civilizacijsku privilegiju koju moraju da plate,( cijene nijesu važne ),

- Ministar trgovine se izgubio u lavirintu pristiglih novih cijena, a kad stigne druga tura,

- Ministarka tele-komunikacija misli možda da ta riječ predstavlja složenicu od riječi: telad (mi korisnici usluga telekoma) i reči komuna ( srpska - slična pariskoj),

- Odnos prema susjedima pokoštunjavljen sa dodatkom začina „PNG“ (tj. „Persone non grata“),

Srbiju nijesu primakli Evropi ni za centimetar, njima bolji život od ovoga koji imaju ne treba, a i ne bi ga ni našli i da ga traže. Otišao Koštunica ali ostao „koštunizam“ podvučen žutim !
A narod ? A šta sad pa narod ... ?
vracarac92 vracarac92 06:52 22.10.2008

Re: Ko se hvali

kao i kod Voje K,
Kao i pre Voje K.
milosib92 milosib92 07:28 22.10.2008

Re: Ko se hvali

Al ipak pomalo bolje nego kod Mila Đ., bar ih ne traži interpol.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana