CRN DAN AMERICKOG SNA

aguero RSS / 20.10.2008. u 11:00

Prosle nedelje osvanuo je crn dan proizvodjaca i dilera automobila u SAD.U prosli utorak na celoj teritoriji Amerike nije prodat ni jedan jedini automobil!Vest koja zaista zvuci neverovatno.

Auto,veliki auto,van,dzip,kamionet,japanski,juznokorejski i ko zna ciji sve automobil deo je americkog sna.Uz sve ostalo...

Ekonomska kriza u SAD pogodila je i automobilsku industriju.Mreze dilera su u panici.Odavno,vec,opada prodaja,a samim tim i proizvodnja vozila u Severnoj Americi.Kvalitet domacih automobila je ispod donjeg nivoa ekonomicnosti.I zato najcesce cujete savet prijatelja potencijalnom kupcu - Ne kupuj americki auto.

Mada,Amerikanci,gonjeni patriotizmom,i dalje preferiraju klultne marke automobila - Sevrolet,Kadilak,Krajsler,Dodz....

U Srbiji ima sve vise dilera i sve vise novih kola.Proslog meseca na nase trziste zakoracio je i cuveni Leksus!Superluksuzni automobili japanskog proizvodjaca Tojota deo su statusnog miljea novih Bogatasa u Beogradu i drugim gradovima nase zemlje.

Sajam automobila koji se tradicionalno odrzava krajem marta i pocetkom aprila belezi stoprocentnu prodaju svih izlozenih modela,a prvi se prodaju oni najskuplji.Kada su automobili u pitanju i Srbija ima svoj san!

Doduse,mnogo je vise onih koji sanjaju kako da produze vek svog automobila,jer previse je krseva na nasim ulicama i putevima.Kazu - prosecna starost je iznad deset godina!

Mnogo je polovnjaka uvezeno iz Zapadne Evrope,ali,opet,i takvi automobili poznatih proizvodjaca bolji su od novih Zastavinih.

Vracajuci se sa jedne vecere,sinoc u mojoj i okolnim ulicama,ne nadjoh mesto za parkiranje kola.U cetiri - pet ulica poredjane stotine automobila.Po gruboj proceni u svakoj ulici u proseku parkirano je po milion evra!

Ne znam koliko takvih ulica ima u nasem gradu.I drugim vecim gradovima.Opet,oni koji se bave statistikom,tvrde da je u saobracaju u jednom trenutku,recimo bas sada,samo 13 - 17 posto automobila.Ostali cekaju na parkingu.

Tako je zarobljen ogroman kapital.Najcesce ljudi,vlasnika,koji jedva da odrzavaju golu egzistenciju.

Auto,posebno,dobar,besan auto je i statusni simbol.Za njim posezu oni koji su na razne nacine dosli do novca,do mnogo novca,ali ne i do statusa.Status se,misle oni,obezbedjuje kupovinom skupe garderobe,velelepnih vila i svega drugog sto podrazumeva najvise cene!No,to je njihov problem.

Svasta smo prosli za poslednjih 17 godina!Vise ekonomsklih kriza,sankcije,ratove na tlu bivse SFRJ,egzodus Srba iz Krajine,Slavonije,sa Kosova,bombardovanje,revoluciju...Pucalo je po mnogim savovima,gladovalo se i mnogo zaduzivalo i dugovalo....

Jedino sto je napredovalo jeste broj automobila.

Kada sam se doselio pre 17 godina u jednu ne bas malu ulicu na Banovom brdu,moj auto bio je tek sedmi u celoj ulici.Sinoc ih je bilo vise od 13o!

Ne racunam one koji su parkirani u garazama.Sa njima ukupno ih ima vise od dve stotine.Neka je prosecna cena samo 7.ooo evra,to je skoro milion i po!

Vidim,prepuni su i placevi za prodaju polovnih automobila,a sleperi za prevoz vozila neprestano stizu i obogacuju ponudu.

Srbija nije Amerika!Ali,ovde vde jos nije osvanuo crn dan za prodaju automobila.Mnogi drugi crni dani vec jesu,ali taj - ne.

Jos ne!



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

NNN NNN 23:52 20.10.2008

Eto

i mi njih da pobedimo.
aguero aguero 00:11 21.10.2008

Re: Eto

Mozemo i kad hocemo,i kad necemo!Mi smo cudo!Evo Abramovic odlozio svadbu jer je puk'ona berzi.A ja ne cuh da se tako nesto dogodilo kod nas!
Kod nas puca samo prsluk!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana