Zdravlje

Zasto Srbi nestaju?

Velimir Mladenovic RSS / 18.10.2008. u 14:47

Od iskona, tačnije od vremena Adamovog ljudi ubijaju jedni druge. Prvi ubica po predanju, Kain, ubio je svog brata Avelja!

 To traje do dana danasnjeg.

Postoji jedna vrsta ubistva koja svojom perfidnošću i tragičnošću samih posledica prevazilazi sva do sada počinjena ubistva u istoriji civilizacije.

Reč je o ubistvu koje jedan narod vrši nad samim sobom, kroz legalizovano i propagirano vršenje abortusa.

Prvi sačuvani pisani spomenici u kojima se pominje abortus pronadjen je u Kini i potiče iz vremena vladavine Shen Nunga između 2737 i 2696. godine pre naše ere.

Abortus je danas, zbog osavremenjivanja tehnika i legalizacije u velikom broju zemalja, vrlo rasprostranjena i učestala stvar. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije godišnje se u svetu izvrši oko 55 miliona abortusa. Procenjuje se da se u Srbiji godišnje izvrši oko 200.000 abortusa, naspram samo 90.000 rođenih beba. Bez obzira na sve posledice i upozorenja lekara, kod nas se još uvek prema važećem zakonu legalni prekid trudnoće može uraditi na ženin zahtev, ukoliko ona ima više od 16 godina, i ukoliko trudnoća nije starija od deset nedelja. Na takav korak svake godine odluči se i šest-sedam hiljada maloletnih devojaka koje pohađaju osnovnu ili srednju školu.

Otac%20i%20beba-ruke.jpg

Udruženje građana"Izaberi život" je nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje građana registrovano u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, a čija su osnovna programska načela, ciljevi i zadaci: pružanje raznih vidova pomoći ženama koje su suočene sa neplaniranom trudnoćom (izuzev zdravstvene pomoći), a naročito ženama koje u toj situaciji nemaju podršku partnera ili porodice; davanje sveobuhvatnih informacija o abortusu; podizanje svesti o vrednosti ljudskog života; edukacija vezana za odgovorno seksualno ponašanje mladih (seksualno prenosive bolesti, kao što je sida i dr., upotreba kontracepcije); rad sa ženama koje su imale iskustvo abortusa, ili spontanog pobačaja, koje osećaju posledice toga i imaju potrebu da o tome razgovaraju sa nekim.

Udruženje je registrovano pre tri godine, po ugledu na centre koji  postoje u SAD-u preko 30 godina (Pregnancy Crises Centers). Ovi centri nastali su odmah nakon legalizacije abortusa iz želje da se ženama ukaže na alternative i pruži podrška, i da im se ponudi  nada i obnova ako su u prošlosti odabrale abortus. Udruženje je u partnerstvu sa „Heartbeat International", organizacijom koja umrežava više od 3000 centara u svetu. „Izaberi život" za svoj rad koristi prostorije dve Mesne zajednice u Novom Sadu (MZ „Sonja Marinković" i MZ „Detelinara").

 

Jedna stara kineska poslovica kaže da je početak mudrosti nazvati stvari njihovim pravim imenom. Abortus jeste namerni prekid trudnoće sa ciljem uništenja fetusa; jedinstveni je fenomen jer je to hirurška intervencija koja razara i odbacuje nešto što je najčešće u potpunosti zdravo i živo, osobu koja je u razvoju, te prekida prirodan proces. Medicina zna za neophodnost uklanjanja bolesnih delova tela, različitih vrsta tumora, kancerogenih tkiva i slično, ali kod abortusa imamo uklanjanje nečega što je zdravo, i što je - ljudsko biće. Sa tačke gledišta savremene biologije (genetike i embriologije) život čoveka počinje od momenta začeća, od trenutka spajanja muške i ženske polne ćelije i obrazovanja jedinstvenog jedra; ta ćelija sadrži neponovljivi genetski materijal koji određuje pol deteta, boju očiju, ten, visinu. Živo ljudsko biće koje raste, razvija se, sazreva, stari i umire, u svojoj suštini je nepromenjeno od momenta začeća do kraja svoga života, i samim tim je od neprocenljive vrednosti. Abortus predstavlja namerno i nasilno oduzimanje elementarnog prava na život, a i samog života kao svetinje U toku čitavog unutarmateričnog razvoja, novi ljudski organizam ne može se smatrati delom tela majke. On se ne može porediti ni sa delom organa majčinog organizma. Zato je očito da  je abortus u bilo kom stadijumu trudnoće namerni prekid života čoveka kao biološke individue.

Izaberite život-deo teksta preuzet iz studentskog časopisa VOX.

Možete pisati na e-mail adresu:
izaberizivot@neobee.net    ili nazvati na tel. 064/266 02 01

Atačmenti

Tagovi



Komentari (1)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

queeria92 queeria92 18:48 25.10.2008

Mitovi o abortusu

Ø Fetus je ljudsko biće, tj. ličnost - ljudsko biće se postaje začećem, a ne rađanjem.

Ovde se fetus potpuno izjednačava sa živom osobom, u odnosu na osobu koja je trudna izgleda kao da su u pitanju dva potpuno različita tela. Stvara se slika da fetus ne zavisi od žene koja je trudna, već da žena koja je trudna predstavlja samo jedan provodnik za hranjive materije fetusu devet meseci. Naravno da fetus potpuno zavisi od volje i života žene. Što se tiče crkve žena je u trudnoći važna samo kao taj provodnik, njene emocije, njeno socijalno stanje i njen život kao realne osobe uopšte se ne uzima u obzir.

Ø Fetus je živi organizam koji ne može da se brani.

Ovom rečenicom se uglavnom nastoji da izazove osećanje sažaljenja i predpostavljam krivice kod osoba koje žele ili su već abortirale i osuda od ostalih.

Ø Abortus je nasilni prekid trudnoće, «argument» koji je praćen detaljnim opisivanjem abortusa kao komadanje deteta u utrobi, pa potom izvlačenja delova istog iz žene.

Uobičajeni trik koji se provlači kroz tekstove protiv abortusa jeste opisivanje abortusa kao «seckanje živog deteta», bez obzira što postoje razni načini vršenja abortusa i što se oni obično sprovode dok fetus ni nema oblik koji smatramo ljudskim.

Ø Abortus je deo vrednosnog sistema «novog svetskog poretka» koji izmišlja ljudska i ženska prava i slobode i time udara na porodicu, i sve tradicionalne vrednosti nacije.

Abortus je deo jedne šire teorije zavere, to je samo još jedan način na koji tvorci tzv. novog svetskog poretka žele da vladaju svetom i da ih bude sve više. Sve počinje sa levičarima tj. Marksom, koji su izneli tezu da je Boga izmislio čovek, i napravili diskontinuitet sa dotadašnjim načinom mišljenja. Tvorci pomenutog poretka su uglavnom Jevreji, ali i izdajice svoga naroda i zavedeni (zavisi ko je autor teksta i gde živi), levičari na čelu sa Marksom, humanisti i naravno feministkinje, a svi oni zajedno ateisti-tj. satanisti. U Srbiji to su još i Romi, Hrvati, Albanci, Muslimani, lezbejke i kako oni kažu homoseksualci itd, svi za koje smatraju da mogu biti ne-pravoslavci, jer je vera i nacija po njihovom mišljenju isto, ili pak narušavaju ideju tradicionalne pravoslavne porodice. U knjizi Abortus -još jedna humanistička vodenica smrti (izdao IHTUS) ukoliko je citirani lekar Jevrejin, to je u fusnoti obavezno navedeno.

Ø Argumenti za abortus kao što su nezaposlenost, siromaštvo, nedostatak stambenog prostor, kao i karijera umesto materinstva deo su vrednosnog sistema novog svetskog poretka koji stavlja «čoveka» u ulogu Boga

Uz ovakve argumente se još navodi da Bog ima plan za sve i ako je žena trudna to znači da Bog ima plan za nju i da ona treba da rodi, bez obzira ako nema gde da živi; SPC optužuje žene da "ignorišu" materinski instinkt i biraju karijeru zato što su sebične i kao što smo već rekli zavedene idejom da je centar svega «čovek» a ne Bog.

Ø Abortus je ubistvo nacije.

Ovim se pozivaju sve zavedene i zavedeni da prekinu sa abortusima jer je Srba i pravoslavaca sve manje. Ova rečenica je vrlo eksplicitna u desničarskim tekstovima, ali često se u raznim medijima pojavljuju ne tako eksplicitni sadržaji koji nose ovu poruku.

Ø Novi način prinošenja žrtve Đavolu.

Kao što sam već pomenula svi koji su ne-vernici/ce (ovde se može čitati i kao ne - pravoslavni/e) bilo da se izjašnjavaju kao ateisti ili ne su automatski protiv boga a to znači da (vodeći se dobro poznatom logikom ako nisi sa nama onda si protiv nas tzv. «ili - ili» politika) veruju u đavola i onda tu nastavljaju sa teorijama zavere u koje ne želim ovde da ulazim.

Preuzeti iz teksta ABORTUS, SRPSTVO I PRAVOSLAVLJE

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana