PRINC NA PROSJACKOM STAPU

aguero RSS / 16.10.2008. u 13:59

Odavno se Princ prestolonaslednik Aleksandar Karadjordjevic vratio u Beograd.Ostavio je svoj dom i kancelariju u Londonu i uselio se u Beli dvor na Dedinju.Vlada Srbije dala mu je pravo da tu stanuje sa princezom Katarinom,svojim sinovima i drugim clanovima slavne porodice.Princ je,kao staresina Porodice,odlucio da tu budu samo on,njegova zena i deca.Za ostale nije bilo mesta.Razmirice u krugu Familije time su samo dodatno podstaknute,pa se postavilo i pitanje ko je pravi Prestolonaslednik-Ovaj ili Onaj Karadjordjevic.Obojica se zovu Aleksandar,obojica su Karadjordjevic,a ovaj Drugi zivi u Parizu...Ta prica nije od juce i svima je poznata.

Sin Kralja Petra II Karadjordjevica preuzeo je i obavezu da se stara o celom dvorskom kompleksu.Zatekao ga je u jadnom stanju.Sve je izgledalo lepo,kao i mnogo sta drugo u Srbiji,samo izdaleka.Sve instalacije su dotrajale,trule,zidovi vlazni,krovovi suplji....Racuni za vodu,recimo,koja je oticala svuda ispod zemlje,zbog popucalih cevi,iznosili su i nekoliko desetina hiljada evra mesecno.

Princ je trazio pomoc Drzave,koja je i dalje vlasnik ovog poseda.Dugo su trajala natezanja,komunisti i komunisticka svest i dalje su veoma prisutni u nasem ponasanju i odlucivanju,tek tek 2.oo5-te godine Dvor dolazi na republicki Budzet.Bila su to znatna sredstva, 80,12o,14o miliona dinara na godisnjem nivou.

A onda,sa promenom Vlade,Dvor se skida sa budzeta za 2.oo8.,s tim sto mu nisu dati svi novci odredjeni budzetom za 2.oo7-u.Ustvari,taj budzet je imao karakter privremenog,pa sredstva nisu bila jasno definisana,ali se podrazumevalo da treba da budu bar na nivou prethodnih godina.

I tako,dobri Princ,koji je mnogo vise bio domar nego prestolonaslednik na svom imanju,koje je i dalje u tudjem vlasnistvu,od tog sadasnjeg vlasnika,nije dobio nikakve garancije za finansiranje dvorskog kompleksa u 2.oo8-moj godini.

Jurili su i On i princeza Katarina premijera i razne ministre,ali dalje od sekretarica i sefova kabineta nisu odmakli.

I ono sto je popravljeno na Dvoru sada strada,jer rekonstrukcija instalacija nije okoncana.Princ i princeza su ocajni-sad su ni tamo ni onamo-u Londonu.Dodje im da dignu ruke i od Belog dvora i od Monarhije!Jer,za Monarhiju vise niko nema razumevanja.

Princeza Jelisaveta je podstanar u nekom stanu kod Kinoteke,princeza Linda zivi u kuci na Senjaku iz koje su nekoliko puta pokusali da je izbace,u kuci u kojoj zimi nema grejanja.

Kako god okrenete,uz princeve,sve nase princeze prolaze Golgotu.Ali,Golgotu je prosla i najveca komunisticka princeza,drugarica Jovanka.Godinama je zivela u ruiniranoj kuci u blizini Belog dvora,bez grejanja,u vlaznim prostorijama....

Dok se Rasim Ljajic nije sazalio i pomogao da se problemi rese!Rasim je pomogao,kad se vec neki Srbin nije ponudio...

Sta cemo ako nas Princ prestolonaslednik i princeza Katarina sada napuste?Da li ce nam Evropa biti jos dalje?Mi ih ,prakticno, teramo,a mnogi bi se grabili za njih.Sta bi sve Amerikanci dali da imaju Prestolonaslednika?!

A da nije Indijanac!

Srbija je Republika.Tesko da ce ikada ponovo biti Monarhija.Cak ne ni Parlamentarna monarhija.

Narodu,ili predstavnicima naroda u Skupstini,nikada nije i nece biti data sansa da se izjasne da li su za povratak monarhije ili ne.Iako nas Prestolonaslednik nije Indijanac!

 

No,mnogo je indijanaca* u Srbiji koji se tome protive!

 

*Svaka cast domorocima u SAD,Kanadi i svim drugim indijanskim postojbinama!

 



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dreamreader dreamreader 19:47 17.10.2008

Sta bi ovo...

Rasim je pomogao,kad se vec neki Srbin nije ponudio...

...trebalo da znaci?
aguero aguero 21:13 17.10.2008

Re: Sta bi ovo...

Ne,nikako nije to sto Vam je prvo palo na pamet.Bilo je pre no sto je Rasim postao ministar mnogo pozvanijih pre njega koji su morali da pomognu-i u vojnim i u civilnim sluzbama.I svi su bili Srbi.A to nisu hteli ni da pokusaju, sveteci se,valjda,na Jovanki (pogresno), za sva zla koja je (navodno) Tito naneo Srbima.Otuda ta paralela koja Vam je mogla zazvucati sovinisticki.Inace o Rasimu mislim sve najbolje.Da je on ovo procitao,shvatio bi,siguran sam, upravo ovako.No,priznajem da sam to mogao srecnije da formulisem!
dreamreader dreamreader 21:23 17.10.2008

Re: Sta bi ovo...

aguero
....No,priznajem da sam to mogao srecnije da formulisem!


Upravo tako:)
Pomenuta formulacija, na zalost, navodi na viseslojne mogucnosti pogresnog/loseg tumacenja, a nasa sredina je za takvu vrstu "mozdanih aktivnosti" izrazito pogodna. Cini se da ste toga svesni, pa kad vec pripadate malom broju takvih pomozite da i drugi budu bolji, citajuci u svakom smislu ispravne tekstove:)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana