добошарев

Черевићан RSS / 14.10.2008. u 14:13

 

састав на тему . . . невере

како невиност није била предуслов за брачну срећу моја једна рођакиња удаде се усуседно село за лепог младог и имућног, ал срамежљивог здраво. Ко девојка је био тај мој роћак вуле.а она, ватра буктећа, што на уму то на друму, што осмисли то и оствари, док он некако . .гњецав бијо.
Кућа цветала уњој све блистало,ал брак јалов.једно другом су набеђивали грешку одоле. Тада још није бијо обичај да доктори вагају које неисправан. Онаје мислила да може јер је пре вулета имала пар чишћења наравно мужу непријављени. Додуше он срамежљив није ни питао зате безобразне речи, па зарад чега се онда фаалити, резоновалаје.
И полагацко . . .наста куршлус брачни.. .
Он се пропијо ( а шта друго) а она се прошвалерисала здобошарем савом, ал да се незна. Наравски цело је село отом приповедало, чуо и мој рођак вуле, али ние маријо, било му сведно, јер кућа је била уредна,а каткад су и легали заједно, он и рођакињами.
И такојим . . живот хоодо . . .
А онда једног фебруара она га обрадова даје занела. Одњега није било срећнијег на кугли земаљској, целој. Престаоје да одлази укафану, а и пиће је алалијо и сав се здао у исчекивање наследника, јер је знао ако га икад буде, биће син.
И устину негде октобра, свињокољи били ујеку, пуна кућа помагача јер је требало ту месину истранџирати, њу заврне трбу и док су тркнули по баба даринку која је умела да прима бебе, рођакиња моја се укујни напатосу , породила сама.
И било . . .мушко. . . .
Ома кои дан поселу се пронела вест да је мали пљунути добошар,

 clip_image001-1.jpg

уши клонпаве а и гадан нањега. Чуо то и рођакми ал само руком одмано и казо
- дете ко дете само кад пиша прекоглаве.
Како се није једијо да се види, село малко олајавало па прешло надругу тему.крстише га срећко јер им унесе поновну радост укућу. Рођакињамисе сва здала детету, а татавуле тек сада постао прави муж. Какосу обое били радни кућа им сину новим сјајем, ми деца срећка никад ни нисмо звали друкчије, него добошаров, нити се неко једијо збогтог, нит нам ко замеро.
Одрастасмо заједно у истом сокаку, дирали исте девојчице кад зато стасасмо, године се слагале једна надругу . . .добошаров се ожени, добише близанце , синове.
А њи двое, рођакињами и вууле остарише заједно и сећам их се , недељом кад се оперу па обучени крену уЦркву, иду сред сокаком и држесе зашаке, што баш и ние бијо обичај уњиовом окружењу
- вид наши голубова, коментарисали су спенџера ил склупа предкућама ,завидни, а Они се само нато смешкали, задовољни.

Па сад нерецте да лична срећа понекад може канути и из . . славине тууђе.



Komentari (110)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

malasneki malasneki 14:27 14.10.2008

Merem li

prva :)
Черевићан Черевићан 14:43 14.10.2008

брзотрз

сте драга гђице malasneki па аконто тога изволите припадајуће уз
- хвала надружењу



vesna7592 vesna7592 14:27 14.10.2008

.

prva!
svama čast mister če, kao i uvek.
Черевићан Черевићан 14:46 14.10.2008

умалко

мрс vesna . . . но неклоните духом . . биће и првог места. ха,ха за овај пут само захвала да Вам се текст допао,
лепо је да сте снама у друштву
dangubas dangubas 14:54 14.10.2008

Re: .

..ipakvesni75..
mariopan mariopan 15:05 14.10.2008

Re: .Bravo -))

Majstorski ispricana prica !
Bilo je i u ono vreme da se u devojke nadje dete ..
A kada se tako zeljno ceka onda se poklonu u zube ne gleda nego bas ovako, sa srecom , ko sto jeste. Al otom se bas ne divani rado ni cesto......imammo i mi jednog u familiji, vec mu je pedeseta, sto stariji on sve vise lici na cigu iz orkestra (tamburasi a on bio primas) a gde mu je majka pevala jedno vreme po kafanama, ali sa muzem nije imala nikad...pa resila da prba i uspelo joj...i oni evo pedesetak godina u braku, nista im ne fali, dete sve na oca lici i njemu nista ne fali..pa onda uzdravlje im ))
Черевићан Черевићан 17:17 14.10.2008

ето, јес видо

а ја се не досетих да стимулишем прве 3 јавке, ха човек се ули док јежив .хвала dangubas -у на досетки те посети, наравски.
Черевићан Черевићан 17:30 14.10.2008

е вала јес

драга гђо mariopan , годи када сте међнама.фала.
коднас уселу се казивало . . свака луда мош да направи дете, ал треба дете умети одранити. то је бијо главни адут оних мушких згрешком угааћа.
jesen92 jesen92 22:47 14.10.2008

Re: е вала јес

Mr Cer, ja sam ovu vasu pricu vec citala a verovatno i drugi blogeri....nadam se da je niste slucajno ponovili..:))
myredneckself myredneckself 01:47 15.10.2008

Re: е вала јес

свака луда мош да направи дете, ал треба дете умети одранити.

Gosp. Čerevićan, volem što takim divanom divanite, i negujete ga kroz vaše priče. Bila je kod moje babe u selu u Bačkoj, gde sam odrastala i leta provodila, jedna žena koja se znala iščuđavati svima i svačemu, pa je znala reći za nešto -
Jeste da sam i ja devojkom rodila , al' vako nikad ni' bilo!
Kanda je u našim krajevima ova pojava dosta česta bila, odvajkada , pa se i u siromaštvu i u bogatstvu odranjivalo, nek' je živo i zdravo, al' o tom pravi svet nije divanio di ne treba, taki je bio red.
Izvinjavam se što sam vašim stilom govorila, bilo je jače od mene. Uvek posle čitanja vaših priča uhvatim sebe da na "našem" divanu mislim bar pet minuta.

Черевићан Черевићан 09:22 15.10.2008

оно

што у времену сазревања нам се похрани умеморију (памћења) то завазда остаје.потребана је само провокација да га из магле присета намами.тако и Вама ови моји састави дођу, као потсетник на нека непоновљива времена . . и притом драга.

фала на коментару , мрс myredneckself
vesna7592 vesna7592 09:36 15.10.2008

Re: .

dangubas
..ipakvesni75..

ne vidim sličicu ali verujem da je neko utešno priznanje mojoj neverovatnoj brzini
hvala dangubas
jeremija92 jeremija92 14:33 14.10.2008

Daje se na znanje, prvo

Tako su dobošari, prethodnica svekolike medijske buke, marketinga i političke propagande, najavljivali ono što im je naloženo. I to na svakom ćošku, po sremskim selima i varošima. Al da ne dužim na tu temo..
Nego, g. Čer, jel taj Srećko bio dobošarev il nije?
Budimac Budimac 14:36 14.10.2008

Re: Daje se na znanje, prvo

po sremskim selima i varošima

Ja se sećam i po bačkim :)
Черевићан Черевићан 14:50 14.10.2008

ју

питања претсветом етерским г jeremija92 пардонирам али мораћу вас ускратити за то сазнање јербо . . .фамилија, додуше даља ,ал та кати смести то се памти.па стога неби им се замеро . . .разумећете.

но свакако . . . фала на интересовању .те дружењу.
Черевићан Черевићан 14:54 14.10.2008

ма

добошара је било свугде а по војводини посебно. читам неки дан да , превидех локацију (у србији?) да је наведем и дан данашњи отац и син обављају ту часну дужност.

фала да сте снама и овог пута, г Budimac
dangubas dangubas 18:14 14.10.2008

Re: Daje se na znanje, prvo

PADEJ - Kada je pre četiri godine Padej kod Čoke ostao bez dobošara, Mihalj Čilag latio se palica i doboša, kako bi zaradio koju paru. Iako je njegov doboš star između 300 i 400 godina, još ga dobro služi. Na dva mesta kozja koža je popustila, pa je raritetni doboš morao da okrpi jer, kako kaže, bez alata nema zanata. Kada ima posla Mihalj, obiđe 56 seoskih "ćoškova" i isto toliko puta obnaroduje proglas, obaveštenje ili najavi važan događaj.

Od toga u džep stavi 500 dinara. U njegov bogat repertoar spadaju i mali oglasi, koje, kao i sve ostale tekstove, kazuje na srpskom i mađarskom jeziku. Kada neko u selu hoće da unovči marvu, koju litru "vatrene vodice", seno ili bilo šta drugo, u pomoć zove Čilaga. Iskusni dobošar veli da je ovakav način prodaje daleko pouzdaniji od kačenja ceduljica po selu, jer se začas nađe neko "pametan" ko je otkine ili pocepa. Na pitanje kakve vesti meštani najviše vole, Čilag odgovara:

- Padejci najviše vole vesti o penzijama. Tada padne i poneki bakšiš. Mene posebno obraduje kada me, dok im muževi nisu kod kuće, na jednu "palinku" pozovu jedre snaše. Da ih ne bi uvredio, ali i da bih okvasio grlo, koje tokom dobošarenja ne štedim, poziv rado prihvatam - šeretski će Čilag.

Iako su mu poznate sve prednosti interneta, on ne zazire od modernih komunikacija i priznaje da još nije došlo vreme da "ode u staro gvožđe". Čilag kaže da je u čokanskoj opštini aktivan još jedna dobošar - Zoltan Nađ iz Ostojićeva. Da na mlađima svet ostaje, Nađ je dokazao na nedavno održanom prvom Međunarodnom festivalu dobošara "Daje se na znanje", čiji je domaćin bila Čoka. U konkurenciji 15 emisara javne reči, Nađ je osvojio drugo mesto.
..(net)..
Черевићан Черевићан 22:41 14.10.2008

отом

читах ал детаље заборавих те сам Вам г. dangubas -у захвалан на овако детаљном указунам о неопходности добошара и поред интернета, ха,ха. замиру многа занимања али нека се ево очигледно кочоперно држе . . традиција, шта ли је у питању. или једноставно, лепа навика ашто вели г Чилаг ни снаше нису имуне на добошаре . . . па док то потраје . . биће и добовања а потом ће ко и оне куће што надобош одоше и добоши отићи надобош ( у неки музеум лични).

фалаВам на уистину информативном коментару.
dangubas dangubas 13:03 15.10.2008

Re: отом

Черевићан
читах ал детаље заборавих те сам Вам г. dangubas -у захвалан на овако детаљном указунам о неопходности добошара и поред интернета, ха,ха. замиру многа занимања али нека се ево очигледно кочоперно држе . . традиција, шта ли је у питању. или једноставно, лепа навика ашто вели г Чилаг ни снаше нису имуне на добошаре . . . па док то потраје . . биће и добовања а потом ће ко и оне куће што надобош одоше и добоши отићи надобош ( у неки музеум лични).фалаВам на уистину информативном коментару.


..molim lepo,interestantan opis stavih (kao sto i sami znate),snasa radi,iako bi i bez toga
ukazao na eto korisne detalje dobosarskog umeca..i mene je potsetio na detinjstvo,virec`
kroz pendzer kada je dobovo`..
dolybell92 dolybell92 14:38 14.10.2008

Poznato ...

mi je odavno da su se nerotkinje lečile po
raznim banjama preporučenim za za takve slučajeve...
i dešavalo se često da su im baš bile od pomoći,
te su ostajale netom po povratku iz banje u drugom stanju...
Nešto ako me sećanje ne vara, Mataruška banja je bila na glasu,
a bogami i neke druge banje koje i nisu baš specijalizovane
za ženske boljke - Vrnjačka banja npr.. a ima ih još ....
Черевићан Черевићан 17:25 14.10.2008

знане

су биле те феле терапија одоле а није било ни за замерити нероткињама јер су примером доказивале да су те бањске воде . . . уистину делотворне.а присећам се и пар стихова аконто . . .

маами мене бања
да ме мушко гања
па када ме стигне
ето . . . другог стања

фала мрс dolybell92 на потсету бањском
dangubas dangubas 14:40 14.10.2008

::)

..auu stasad,uisto vreme ..

вид наши голубова





Giant Giant 14:42 14.10.2008

Vidim ja

ovo je već text blizak damama s Pink estrade i Ibarske magistrale...Samo treba dodati još i bakteriju klamidiju kao čestu pojavu kod ovih dama...PS. Važno je da "muž" ne sazna a što čaršija zna - nema veze! Važno je da se napravi svadba i podvuče crta! 'ajd živeli doktori i sestre na GAK "Narodni front" i "Višegradska"!!
Черевићан Черевићан 17:34 14.10.2008

наравски

да се ти поменути клица сполни треба пазити Giant -е јер једном запачене умеју да шкоде изнутра здравствено.а што се мужева тиче, ма лако сашњима, недао ти бог да те село неинформисано натапет мете, стога, в. је битно приоритете схватити навреме.

фала на коментару.
49 41 49 41 14:53 15.10.2008

Re: Vidim ja

Giant
ovo je već text blizak damama s Pink estrade i Ibarske magistrale...Samo treba dodati još i bakteriju klamidiju kao čestu pojavu kod ovih dama...PS. Važno je da "muž" ne sazna a što čaršija zna - nema veze! Važno je da se napravi svadba i podvuče crta! 'ajd živeli doktori i sestre na GAK "Narodni front" i "Višegradska"!!


Oppaaa,

Sa Vere na Neveru
Sa Mire u nemire
Ananas gnjecave stalno je
Ana htede odoz'gole;
nikad Anci odoz'dole...

cupa, sto nas Cer popali
mali, mali nevaljali!
Pricom kratkom
ponekom i slatkom.
Celavko, celavko mali nevaljali.
Nisi celav sto ti dlaka fali
a nije na glavi.
Dlaka, dlaka svima je u glavi.
Klimava nam klima;
svaksevata ostaima.



Na GAK-u "Narodni front" pred studentima, sestrama - Doktoru sta uraditi hirurski, sa starijom pacijetkinjom sa sela; kojoj je zbog mnogih poroda i godina pocela da ispada materica.

"Uvuci sve to sto je ispalo; sto dublje-vratiti na svoje mesto i jednostavno sve usiti"! - kratak je Prof. med. u svojoj zavrsnoj reci hirurske poruke.

Nemo'te molim vas Do'tore mi je celu zasivat-vapije seljanka; ostavitebarupicukosto jebilo; Muz i ja zivimo na selu; nema struje, nema Radija, nema Televizije, nema DOBOSARA - kastajeneka' bilo; pa, ni komsija. Ona nam je nocomostala jedinaigracka i zabava - nemotedotore
i njuzasivat. Sta cujadnatimajka.


P.S.
Pu, pu , pu ;
Kucanavrata RODJENO mi zima
pu, pu idemizima, svima se klima.
Klima se tamo, kaoiovamo.
sentinel26 sentinel26 14:57 14.10.2008

Ес вирт гегебен !

Ес вирт гегебен !

Народе блогерски, чујте и почујте, ови добошар то нијесам био ја, тако ми овога блога.

А ово да је у питању "рођакиња" треба да нас одврати од помисли да није ни госн Чер ?.
mariopan mariopan 15:15 14.10.2008

Re: Ес вирт гегебен !

sentinel26
Ес вирт гегебен !

Народе блогерски, чујте и почујте, ови добошар то нијесам био ја, тако ми овога блога.

А ово да је у питању "рођакиња" треба да нас одврати од помисли да није ни госн Чер ?.

??????
)))))
Черевићан Черевићан 17:40 14.10.2008

епасад

sentinel26 треба малко се и међ редовима научити читати. ко ние досад - инећета јер доза ребусоидности и даје мам оваквим истинским ( тек тек напасованим ) саставима да се нагађа.а ми народ волијемо да погаћамо нег . . немогу сад да се сетим компарације.извинте.

филе данке надружењу.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 15:21 14.10.2008

Trk kući

Ju, ju. Gledam nešto mog sina. Onako sav tanak, pa visok, pa lep, pa pametan.
Kao ja al' suprotno. Ma liči mi na jednog trubača iz onog vremena, valjda je slučaj tako hteo da liči.
A vi blogeri, šta čekate? Trk kući i ženu za ruku izvedite.

PS Briši ovo, crni Čerevićan. Izazvaćeš pomor. Ne diraj u istoriju našu učiteljicu. Znaš kako nam je učiteljica prošla. Skoro kao crni Fomenko.
Черевићан Черевићан 17:45 14.10.2008

та чему паника

драги Кинге, малко напред написа ја да је кунст дете одранити и човека одњега створити, а направити истог . . .ма то је само оних пар непримерених радњи чак на смешно личећих татране посматрајући. их.

волим кад сте нузнас.фала. а хисторију . . .управу сте требао бих је се малко поцетити. ветри ми изглаве убрзаним темпом акумулисано током времена.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 15:23 14.10.2008

Bravo !!!!

Gospodine.
Черевићан Черевићан 17:47 14.10.2008

ако

сам и Вас успео да текстом заинтересујем . . уистину сам задовољан. фала г Randjelovic на дружењу.
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:29 14.10.2008

Dobosar?

A sto bas dobosar? Jel' on obdareniji od drugih?
Mogao je da bidne i neki drugi, zar ne?
Ali u ovoj lepoj prici - dobosar je sporedna licnost. Neko ko je pripomogao. Pogurao stvar i nestao. U stilu: Crnac je odigrao svoju ulogu...
Vazni su gospodin on i gospodja ona i gospodicic-detence im Srecko.
Kako umeju da budu srecne te sremske porodice!
Черевићан Черевићан 18:05 14.10.2008

као

јавна личност добошар је у селу фаца, па ние ни замеритими рођакињи ди попусти подњим. уствари он би требао бити потпуно небитан у брачној срећи даље ми фамилије да се то дешавало рецимо у нев јорку ,но у једној сеоској средини па још сремачкој нуздунав , е ту баш иније могло безевиденције проћи.
а поменути срећко је уистину у угодном окружењу одрастао док је срећа поменутих супружника била баш сретна, без фолирања околиша. . . . је све се знало и о свему се наоколо олајавало спочетка да би се ита залудна работа алалила временом. уосталом . . пише усаставуми г petrovic -у, фала на дружењу.
Dr M Dr M 07:10 15.10.2008

Re: Dobosar?

A sto bas dobosar? Jel' on obdareniji od drugih?


Dobosar udara dvema sipkama a, izgleda, obdareniji je onom trecom:))
Черевићан Черевићан 09:39 15.10.2008

иова

опаска је посве на месту , анатомски гледано ,што ме одвас нечуди г Dr M. проф деформација ,ха,ха.

фала на дружењу.

Ako me pamcenje

dobro sluzi o ovom neuhvatljivom fenomenu bracne srece smo vec citali kod Vas?
Svejedno. Pohvala.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:07 14.10.2008

Re: Ako me pamcenje

Ma, samo nek je živo, zdravo i muško...je l' to to?
Lepa priča gazda Čer, kao i vazda.
Черевићан Черевићан 17:55 14.10.2008

окo

управусте овај текст је код неког био прилог (трол) као коментар но ми се учини да није згорег да га понудим малко већем броју читалаца небили се у коментарима одредили својим размишљањем на тему невере и то брачне. па сад . . видићемо.

драгомије кад знам да има неколицина на овом блогу којој редовност праћења мојих писанија терет начини..зато Вам посебно хвала , драга гђо Ана +. . . . похвала евидентирана!
Черевићан Черевићан 18:08 14.10.2008

то

тјст да пишки прекоглаве. а дете . . ко дете, се каже тамо окленсам.

фала на похвали јер кад је оВас онда малко и црвеним гђо Greganović
49 41 49 41 17:21 15.10.2008

Re: Ako me pamcenje i ??? ako ste

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
dobro sluzi o ovom neuhvatljivom fenomenu bracne srece smo vec citali kod Vas?
Svejedno. Pohvala.


... mislili na mene, pocrveneo sam.

Ali, Cer me je "c(h)ac(h)nuo"; lepopisanijem-kaoiuvek iuostalom, nadovezo'se "detinjos(tr)ecanjem", Mira -iztmusemozga "zgrabila"; An(CH)a "nacoskusacekala".

Zaboraviosam samnacisto daina nabloguimaAna.

Uz, svetoregijskebolescine raskasapile.

E, paneznam stadaiuostalom kazem; je', samtoja jal'misesamoc(h)ini - vracsejuceod lekara.

loader loader 16:15 14.10.2008

Cvetanje, precvetavanje...

Izvrsna priča. Zaista. Smem li da kažem nešto, a da ne bude narušena prikrivena sujeta autorska? Smem. E, dobro. Dakle, iz inače odlične priče samo bih sklonio onu poslednju rečenicu ( ".. iz slavine tuđe.". Potpuno je suvišna i ispod nivoa teksta. Čini tekst profanim. Neka je navedena rečenica i duhovita (kao što jeste), ali sama priča je daleko iznad vickastog.

Uzgred, priča me podsetila na film, tj. sam svršetak filma "Rajanova kći", gde ona i on, uprkos svemu, trpko prihvativši sudbinu i time postavši jači od moralističke osude i samoosude, zajedno odlaze iz mesta u kome su do tada živeli.

dangubas dangubas 16:42 14.10.2008

Re: Cvetanje, precvetavanje...

сад нерецте да лична срећа понекад може канути и из . . славине тууђе.







.po mom m ta recen`ca je na mestu,npr moglo bi se reci i :


sreca se katkad pronadje i u tudjem bunaru..
Черевићан Черевићан 18:19 14.10.2008

част

ми чини loader -у да сте ме наградили искреном критиком саставами, јер ја нисам професионални писац, мени кад наиђе, ето онда се деси, па отуд и Ваша опаска која је сасвим на месту о односу на поменути део завршне сентенце приповеткине.

наравски небих је брисао из састава али ово болдујем да буде уочљивије те укаже на Ваш пријатељску указ неутралнијим-стручнијим оком од мојег посматран, како би читаоци могли да о томе неки свој суд засебе донесу.

фала на коментару који ето издвајам међ једнаким.

Re: част

ja bas volim sto svaki tekst pocinje sa sastav na temu:, i zavrsava se "malom" poukom
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 18:39 14.10.2008

Uff, bubnjari su neeeezgodni...

јер ја нисам професионални писац,


:)

...

ĆELAVI:
Za koga ste glasali na prethodnim izborima?

BLOGER:
Glasao sam za...

ĆELAVI:
Ćutite! Dovoljno je. [Gleda u papir.] Da vidimo, sve plusevi, samo jedan minus. Dakle, izuzev Hristine svi podaci se slažu, nema dileme - na pravoj sam adresi. U redu, gospodine, sad ponavljajte za mnom: “Sasvim je jasno da je ludilo fenomen urođen svakoj dubokoj manifestaciji umetnosti.“

BLOGER:
Da ponavljam?

ĆELAVI:
Hajde, šta čekate, zinite čoveče, nemam celu noć na raspolaganju. Vrlo sam zaposlen, tanak sa živcima a i narod čeka. Idemo, ponavljajte, ponavljajte: „Sasvim je jasno...“

BLOGER:
[Nesigurno. ] Sasvim je jasno...

ĆELAVI:
[Vrti u krug desnom rukom kao da diriguje.] „...da je ludilo fenomen...“

BLOGER:
Da je ludilo fenomen...

ĆELAVI:
„...urođen svakoj dubokoj manifestaciji umetnosti.“

BLOGER:
Urođen svakoj dubokoj... [Opusti se.] Čekajte, ta rečenica... [Pauza.]

ĆELAVI:
Da, šta s njom?

BLOGER:
Odnekud mi je poznata...

ĆELAVI:
Naravno da Vam je poznata. Malopre sam pročitao jedan pasus iz knjige koju ste čitali pre nego što ste zaspali.

BLOGER:
Ha „Pečalbade“? Svetislav Stojanović? [Uzme knjigu i pokaže ćelavom.]



ĆELAVI:
[Razneži se.] Jao, jel' to gosn. Sveta Черевићан?

BLOGER:
[Ushićeno.] Da, da, njega sam baš čitao...

ĆELAVI:
[Poput deteta.] Cool tip, čoveče, čak super cool, rekao bih, a jel' znaš da piše i dobre pesme? Ne znaš? Jako dobre, super cool pesme piše, moja žena stalno visi na tom blogu, dobila skoro mailom od njega i zbirku „Muk Opsdijana“... [shvati da se opustio i raspričao, naglo se uzbilji i hladno odseče] …ali ne! Nisu „Pečalbade“ nego Likovne sveske br. 5 i 6 – izdanje Univerziteta umetnosti u Beogradu!

BLOGER:
[Sasvim opušteno.] Heh pa da, Likovne sveske. A to, to o umetnosti i ludilu, ko je to rekao? Đakometi? Magrit? Men Rej?
...


Черевићан Черевићан 22:18 14.10.2008

и шта сад

кад нам омиљеними коментатор овако нешто сервира предочи једино нам преостаје . . да му . . . Ћелавом из овог сецнутог игроказа . . поверујемо на реч .а тусе нема баш ништа одузети . . . упс

фала г БЉЈ на ,проређеном додуше , дружењу.
Черевићан Черевићан 22:22 14.10.2008

давно

на школским курсевима названим . . како нетреба писати . . су нам указивали да састав није лоше ако има увод ,редњу и закључак.ја ко насисан тога се одонда држим.

отуд гђо Ана+ . . . и основа Вашој опаски.
loader loader 23:15 14.10.2008

Re: Cvetanje, precvetavanje...

Червићан: " част ми чини loader -у да сте ме наградили искреном критиком саставами, јер ја нисам професионални писац, мени кад наиђе, ето онда се деси, па отуд и Ваша опаска која је сасвим на месту о односу на поменути део завршне сентенце приповеткине.

наравски небих је брисао из састава али ово болдујем да буде уочљивије те укаже на Ваш пријатељску указ неутралнијим-стручнијим оком од мојег посматран, како би читаоци могли да о томе неки свој суд засебе донесу.

фала на коментару који ето издвајам међ једнаким
Fala i vami na uzvratku usrdnom i lepozborijavšem. Nego, samo da malo dojasnimo... Nisam za onu "suvišnu" rečenicu ni mislio da je stvarno brišete. Taman posla. Napisano je napisano. Ono u komentaru je, samo, bila opaska u smislu da je moj lični stav o tome "takav i takav", nipošto sugestija da uzmete književne makazice i da seckate nogavice svoje pripovesti. A to što (kako velite) niste profi-pisac ne znači da niste pisac. Imate ovu sasvim ljupku pripovetkicu i ona vas definiše kao stvaraoca. E, sad, to - 3/4 pisac, mali pisac, veliki pisac, profi pisac, amater pisac, naivan pisac, lukav pisac... - sve to je suvišak koji samo komplikuje stvari.
Черевићан Черевићан 09:36 15.10.2008

мени

свака сугестија у поводу састава којеВам постирем на одмет ние јер искрено указује на списатељскеми пропусте од којих имун нисам. по природи питом увек сам вољан да разумем опаску која ми може користити у . . .неким будућим саставима. стога Вама г loader -у још једном хвала на примедби. него, неуочих титулу скрибоман у категоризацији писаца ?

у тумачење категоризацие писаца се небих упуштао, јер ту је у питању кухиња у којој се ја као кувар аматер несналазим баш . има зато мајстора.
loader loader 16:48 15.10.2008

Re: Cvetanje, precvetavanje...

Ima skromnih, a tako lepih jela...
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:31 14.10.2008

sjajno

док он некако . .гњецав бијо


Nemog se oporavim od smija...))))))))))))))
Черевићан Черевићан 18:22 14.10.2008

уствари

теде написати млитав ал ми ово гњецав хотменије звучало у већ наглувим ушима.посебно левом.
радује ме да сте нам се придружили , па макар и смејом гђо Krugolina Borup -ова
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:14 14.10.2008

Re: уствари

Pa, ja malo ovih dana zauzeta dizanjem revolucija, pa ne postizavam ništa drugo do te, eto, revolucije. Jedva čekam da prođe, pa da se nauživam po blogu ko normalan čovek.)

A smej je najbolja medecina, to svi znaju.

Inače, "mlitav" nema tu težinu kao "gnjecav".
Gnjecav je ovde legao ko kec na deset.)
Kud vam pade na pamet!
mariopan mariopan 21:32 14.10.2008

Re: уствари

Krugolina Borup
Pa, ja malo ovih dana zauzeta dizanjem revolucija, pa ne postizavam ništa drugo do te, eto, revolucije. Jedva čekam da prođe, pa da se nauživam po blogu ko normalan čovek.)

A smej je najbolja medecina, to svi znaju.

Inače, "mlitav" nema tu težinu kao "gnjecav".
Gnjecav je ovde legao ko kec na deset.)
Kud vam pade na pamet!

Ma ima takvih ovde u Banatu koliko hoces postali smo cuveni potom pitanju. Ima i vic:

Tuzila Sosa Lalu sudu da one stvari ne radi i ako se setii kada to mu je ona stvar mala i nedovoljna joj......hm.
Slusa lala tuzno sta Sosa veli pa doceka red da i njega sudija pita stogodj, da i on kaze nesto u svoju odbranu, kada dodje red na njega on skruseno rece:

- Gosn Sudja sve je Sosa u pravu , ne radim to cesto i mali mi je ali..gosn sudija samo da znate kakav je ......( tu se raznezi sav)....ma mekan ko duusa )))
Biljana Beba Knežević Biljana Beba Knežević 16:33 14.10.2008

Kako da ne

nekad ume i da bude slađa, a dobošar bio neki dobrodušan čovek, koliko vidim :) nije se buniJo da pomogne
Черевићан Черевићан 22:06 14.10.2008

увек

катисе неко запомоћ обрати одбити нетреба .посебно у оваким деликатностима. каваљерство пре свега, а тога никад ние унашем селу мањкало.још ако ће други љуљати . . . ха,ха.

фала на коментару гђо Knežević .
nsarski nsarski 16:58 14.10.2008

:)

Па сад нерецте да лична срећа понекад може канути и из . . славине тууђе

ja sam poznavao jedan bracni par koji nikako nije mogao da dobije decu. posle mnogo truda i lekarskih intervencija, uvide oni da od tog posla nema nista i odu u Kazahstan da usvoje dete. Kad su dete usvojili, vratili se nazad, srecni. tada ustanove da je gospodja u drugom stanju, i najzad se porodi. Dobije trojke, u Kazahstanu zacete.
Nije bila tudja slavina, ali drugo nebo, klima, ili stagod, ali sada su srecni sa 4. dece.
chao_li chao_li 18:17 14.10.2008

Re: :)


ja sam poznavao jedan bracni par koji nikako nije mogao da dobije decu. posle mnogo truda i lekarskih intervencija, uvide oni da od tog posla nema nista i odu u Kazahstan da usvoje dete. Kad su dete usvojili, vratili se nazad, srecni. tada ustanove da je gospodja u drugom stanju, i najzad se porodi. Dobije trojke, u Kazahstanu zacete.
Nije bila tudja slavina, ali drugo nebo, klima, ili stagod, ali sada su srecni sa 4. dece.


Nije retka pojava da nakon usvojenja žena ostane trudna, znam par takvih slučajeva. E sad je pitanje jeli to bio "kvar" u glavi ili je božija nagrada ?

Gospodine Čerevićan, em što sam naučila čitati Vaše sastave, em što su duhoviti, em što su životni. Čula sam jednom da čak 30% dece u"civilizovanom" svetu nisu od očeva zapisanih u papire. Opet mislim ako je i za taj civilizovani svet opet je previše.
NNN NNN 18:58 14.10.2008

Re: :)

Čula sam jednom da čak 30% dece u"civilizovanom" svetu nisu od očeva zapisanih u papire. Opet mislim ako je i za taj civilizovani svet opet je previše.
Koliko je meni poznato svako 10. je...hmm...zadružno, mada ja i ne bih više od 9, slabo pamtim imena :)
Черевићан Черевићан 19:00 14.10.2008

потсетисте

ме г nsarski (вазда пуни приповедака) на стари игрорек кад је соса родила црнче па се правдала да је вијо црнац па се отог здраво уплашила и ето. . . .
- изгледа да је тај гарави тебе стиго, беше закључак лалин а безмного једа.

да није тако било ( иако се ви одредисте) и сово двома утом казахстану тамо богу изаногу, упс. фала на коментару и дружењу и овог пута.
nsarski nsarski 20:23 14.10.2008

Re: потсетисте

игрорек кад је соса родила црнче

Ima i drugi kad su lala i sosa, mlad bracni par, bili u Africi par godina i vratili se sa detetom, malo crnjim. A pita svekrva sina kako to beba ispala crna. A sin objasnjava kako sosa nije imala mleka da doji dete, pa je dojile crnkinje i ispalo crno, tako mu sosa rekla. A svekrva ce - sine, to se desava. Primerice, kad si ti bio beba ja nisam imala dovoljno mleka, pa smo te hranili kravljim, i, eto, ispao si vo.
49 41 49 41 21:06 14.10.2008

Re: потсетисте;Tamani, nije u mom zitu

Черевићан
ме г nsarski (вазда пуни приповедака) на стари игрорек кад је соса родила црнче па се правдала да је вијо црнац па се отог здраво уплашила и ето. . . .
- изгледа да је тај гарави тебе стиго, беше закључак лалин а безмного једа.

Lalin rodjak dotrca u kucu, usplahirenobesan, spragavice-vid'ti zene skomsijom uzitu.

Crven ulicu ratobornobesnji skoci Lala trcec' posalasu.
Posle polauhrce vratise danastavi pivce-mlako:
"Tamani nije umomzitu"! Komsijskom je.
mariopan mariopan 21:38 14.10.2008

Re: потсетисте

nsarski
игрорек кад је соса родила црнче

Ima i drugi kad su lala i sosa, mlad bracni par, bili u Africi par godina i vratili se sa detetom, malo crnjim. A pita svekrva sina kako to beba ispala crna. A sin objasnjava kako sosa nije imala mleka da doji dete, pa je dojile crnkinje i ispalo crno, tako mu sosa rekla. A svekrva ce - sine, to se desava. Primerice, kad si ti bio beba ja nisam imala dovoljno mleka, pa smo te hranili kravljim, i, eto, ispao si vo.

E ovo me podseti na drugi vic:

Dolazi veterinar da osemeni kravu pa pita domacicu kakve osobine treba da ima tele, to jest koje rase da bi osemenio kravu tim semenom.....gleda ona njega pa ne razume....opet je on pita kakvo tele zeli da ima...ona ga gleda pa najzad ukapira sta je pita i kaze "Ma neka bude tele, nema veze kakvo tele ,samo nemojte da nosi naocare (veterinar je imao naocare) tako je ona shvatila osemenjivanje ))
Черевићан Черевићан 21:46 14.10.2008

свима

трома . . гђа mariopan . . .nsarski . . .49 41 . . .фала на шалама нису наодмет у овој свецкој натмурености
Черевићан Черевићан 22:00 14.10.2008

нестручан

да коментаришем онај део где жена након усвајања детета затрудни склон би био помисли да јој сам чин усвајања побуди (грешком) утихнуте инстикте материнства а што резултира успешним осемењавањем. рецимо.

е сад што се тиче науке потребне за читањеме испаде ја неки посебан но нисам приче су све то иживота једино је казивање малко исувише подређено оном . . читај кошто је написано . . па отуд коднеког лаку забуну ствара.
што се пак очинства уцивилизацији тиче то ипак морамо веровати статистикама јер деликатност таквих анкета је да задире у сујету мушку, а уто . . . донтач ,казли би усрему. ха,ха.

мрс chao_li драгомије да сте се огласили коментаром који на размишљање мотивише.фала.
49 41 49 41 23:53 14.10.2008

Re: потсетисте


E ovo me podseti na drugi vic:

Dolazi veterinar da osemeni kravu pa pita domacicu kakve osobine treba da ima tele, to jest koje rase da bi osemenio kravu tim semenom.....gleda ona njega pa ne razume....opet je on pita kakvo tele zeli da ima...ona ga gleda pa najzad ukapira sta je pita i kaze "Ma neka bude tele, nema veze kakvo tele ,samo nemojte da nosi naocare (veterinar je imao naocare) tako je ona shvatila osemenjivanje ))


S lican vic - s j(t)uznije strane;

Baba u stali objasni veterinaru.

Ovde je lavor, ovde je voda; evo i sapuna, ekserjenagredi-pantalone daokacis.

crossover crossover 17:34 14.10.2008

Даје се на знање

Господине Черевићан, Ваше приче су - поезија.
Поздрав и препорука.
Черевићан Черевићан 19:37 14.10.2008

оваквим

опаскама сујету ми потхрањујете crossover -у те ме самим тим доводите уситуацију да се почињем уогледалу посматрати небили се препознао. уствари . . ние да негоди похвала стилами казивања, краће речено.хвала Вам.
mirelarado mirelarado 17:59 14.10.2008

Poštovani g.Čerevićan


Bivalo je takvih "tuđih slavina" i po sicilijanskim varošicama, o tome je još Pirandelo pisao, ali ne s ovako srećnim razrešenjem kao u vašoj priči, više kao neko vraćanje milo za drago - ti si moju porodicu doveo do prosjačkog štapa, al' opet će moj sin uživati u otetom blagu, jer tamo je vazda vendetta vladala...

Vaš stil je jedinstven i neponovljiv, posebno mi se dopada što negujete taj fini lokalni kolorit svoga zavičaja, što je retko u savremenoj domaćoj književnosti. Srdačan pozdrav
Черевићан Черевићан 19:20 14.10.2008

г mirelarado

посве искрено подалеко сам ја од књижевности но игрорек којим сам изгледа надарен (а за преко 6 деценија трајања се и подоста тога дешавало што упамтих) па како старим узима маха итај ,одВас поменути, лок. колорит - сремачки, давно али за свагда умеморију памћења ми заварен. отудга.

наравски, поз, и Вама и хвала на дружењу овога пута.
mirelarado mirelarado 19:52 14.10.2008

Re: г mirelarado

подалеко сам ја од књижевности



Laskam sebi da se u književnost ponešto razumem, g. Čerevićan, te se ovde ne bih s Vama složila, Vaše su minijature neosporno književne vrste, a zapazila sam da Vam ni poJezija nije strana...
Черевићан Черевићан 20:46 14.10.2008

упс

е, обзиром да се иза ника Дама крије имој наступ мора бити одмеренији те усклађен околности. несумњам да како Ви их назвасте моје минијатуре оку мамљиве могу бити но тематски лутам нема (с)концентрације него ко чела сцвета надругу латицу сунем а то онда ипак ние књижевност него колоплет насумце убодених тема но кое ипак очигледноје привуку известан број присутних на блогу што ми сујету потпирује да се непредајем утој залудности.наместо да пецам те живце усталасане животом пеглам пиљећи у медитерана околнога.плавога.

увези пак стихоклепами , мрс mirela rado строфу омени изволте ,откудга.

и сада пред старост што брзо докаса
неретко се докон предам успомени
помало изгубљен - морнар без компаса
док вир усмена . . . пљускасе у мени

mirelarado mirelarado 21:11 14.10.2008

Re: упс

Nemate se zbog čega izvinjavati, ovde nam se rod zbog pustih nickova teško razaznaje, ali Malta na Vas svakako inspirativno deluje. Odličan stihoklep!
milosib92 milosib92 18:08 14.10.2008

Ah ta nevera.

Čudna je stvar sa neverom g.Čerevićan.

Kad ne sumnjaš i ne znaš onda je sve u redu.
Kad sumnjaš, a ne znaš jedeš se ko mlad mesec.
Kad sumnjaš,a znaš dođeš mu budala.
Kad ne sumnjaš da znaš onda nije važno.

Lepo je govorio moj kolega, i kada te uhvate na delu ne priznaj.
Черевићан Черевићан 18:26 14.10.2008

ма које признавање

на мукама се јуначина познаје, кадгод нас учили г milosib92 док овај Ваш четвороредни игрорек осумњи богами . . казује све. једино се треба трудити . .бити неуватљив, ха,ха. фала на коментару.
Jaril Jaril 18:23 14.10.2008

Подсетих се...

Подсети ме ова Ваша прича на "Корене". Позаборављао сам имена ликова, ал' има неки брат на селу чија жена није могла да затрудни (да л' беше Славка?). Само тамо било и неког насиља. (А он крив, откријо нам писац. Превртао се по белом свету са разноразним женама.) И тако, жена ко жена, оде код комшије. Додуше, омашила па отишла код ногатог, рукатог (ово друго и по шатровачки), па онда њен муж куповао сину све мале ципеле јер нико од његових не носи тол'ке бројеве. А жена, умрла, на порођају.

Више ми се свиђа ова Ваша прича.

Нема насиља и на крају сви живи, па се још и држе за руке.

А и краћа је. ))
Черевићан Черевићан 18:42 14.10.2008

еее

да ја умем тако опширно ко г Ћосић да састављам неби се по века минула кљуко путном прашином него би у заслуженој ладовини измишљо овако . . резултат моје маште имате предВама и хвалаВам да се тиме накратко позабависте .

поменусте Корене па је ред да укажем на пост данашњи г Јоне те коментар мрс иване23 где заинтересовани могу доћи до исцрпних података о причи коју начесте . . .

Вама г Jaril -е фала на лепим речима у поводу саставами, те дружењу.
NNN NNN 18:39 14.10.2008

Jopet bravo!

...i hvala.
Kad se konačno izvrši reforma školstva, gosn Чер će biti obavezna lektira za srednju školu.
Черевићан Черевићан 20:52 14.10.2008

само

ми то треба г 3N па да ме замрзу будуће младе генерације, учећиме, а уњи наду полажемо да нас искобељају исфекалија укоје се саминицијативно одлучисмо додуше уз кумовање бројних татране.

фала додуше на прогнози, упс. те посети.
d j o l e d j o l e 18:46 14.10.2008

G. Čerevićan

Izvinte, ali moram. Ovu ste priču ispričali još na starom drupal blogu u jednom od komentara, ako se dobro sećam. Naravno, ne bih ovo pomenuo da nisam vašu priču više puta prepričavao, i svi su se jednako oduševljavali rečenicom
вид наши голубова, коментарисали су спенџера ил склупа предкућама ,завидни, а Они се само нато смешкали, задовољни.

Черевићан Черевићан 20:58 14.10.2008

већ

је будно око гђе Ане +. . . то уочило што похвалих да памти моје постове а сада ево ту похвалу ивама упућујем г d j o l e . лепоје наиме имати верне читаоце поготову кои замерити неће ако се потсете на прочитано кадгод но ово је прилика да новоприспели блогери који нечитају старе коментаре размисле малко о теми неверства.
додуше иово већ рекох. ебига.

Вама на редовности дружења, фала, а за усмено ширење саставами ,посебно.
Unfuckable Unfuckable 18:52 14.10.2008

ova

lepa i poučna priča podseti me na jednu legendu iz mlađih dana koja je kroz moje društvo kružila o nekoj prelepoj crnogrivoj studentkinji što iz Valjeva ovde malo na škole svrati i na jošštošta - jer joj onaj njen gimnazijska ljubav još i pomalo verenik na čekanju diplome junfa nije uspevao lišiti što jedan od tih ne trepnuvši letnje noći bez meseca obavi kratko ali jebitačno
...a k'o vrata preporučeno !
Черевићан Черевићан 21:32 14.10.2008

г Унф

увек животан у казивању, нема врдања. јунф, туби ор нотуби решава се рутински па још ако имесеца нема ниш лакше ( косе мрака небои наравски) ањезин чекач дипломе добио натацни просврдлану девојку, па ди то има, беструда .испаде тај и мудар докраја.ваљда се и дипломе докопо . . .ха,ха.

нисте се морали трошити запрепоруку, мени је важно да се окупимо и дружимо но одбити нећу, чакштавише ФАЛА.
thebee269 thebee269 19:25 14.10.2008

hvala

sjajno, blistavo, izvanredno.
Danas sam radio citav dan i dolazim kuci mrtav umoran.
Ulepsao si mi dan i vece.
A znas koliko je danas u ovim vremenima, tesko nekom ulepsati dan.
Hvala ti.
Черевићан Черевићан 21:20 14.10.2008

могу

само задовољан бити да сам Вам тај осећај саставом данашњим приуштио г thebee269 па да некварим утисак, фала на лепим уводним речима коментараВам.
49 41 49 41 19:49 14.10.2008

Vidi nase golubove





Черевићан Черевићан 21:17 14.10.2008

49 41

чисто ме штрецнусте кад фотосе спазих умало ко ја одавно сличе дечаци. сценографија и гардероба истацка а ија воло голубове баш . . . усупи ( додали би груби). ја нисам бијо отих.

баш Вам фала напотсету. идружењу.
49 41 49 41 00:25 15.10.2008

Re: Alsenekad dobrojelo

Черевићан
чисто ме штрецнусте кад фотосе спазих умало ко ја одавно сличе дечаци. сценографија и гардероба истацка а ија воло голубове баш . . . усупи ( додали би груби). ја нисам бијо отих.

itakijeh.
... i na kraju; puna solja
kozijegmlekaladna.
Черевићан Черевићан 10:02 15.10.2008

моји

су имали содару па је наше омиљено дечије пиће бијо клакер пуњен у онај архаични модел флашица од 2 децилитра са стакленим кликером угрлићу па га пре пијења мораш утиснути уфлашу снечим а гас онда пола садржаја истера напречац док ни устима принео ниси ,кошуље нафајтане добрано клакером.

млеко исподкраве нам је науши изилазило обзиром да бесте пијаче се није могло ни ујутру ниувече, маајка је отом водила рачуна да се непрескочи јер се тиме кости јачају ,било је образложење.

ха, кад се само присетим . . . 49 41
Черевићан Черевићан 12:39 15.10.2008

кацмовећ код голубова



Vec vekovima golubovi dobosari bude veliko interesovanje odgajivaca zarad svojeg oglasavanja koje podseca na udarce palice po dobosu pa odatle i naziv dobosari. Zbog te neobicne osobine mnogi budu opcinjeni cim ih cuju prvi put. Kako poseduju neobicno oglasavanje, isto tako su neobicnog izgleda sa dosta naglasenih ukrasa perja, do bogato operjanih nogu pa stoga ostavljaju ocaravajuci utisak na posmatraca.
milan_skoric milan_skoric 19:55 14.10.2008

svaka cast....

Znas onaj vic,kad su muz i zena imali cetvoro dece,a vlada obeca pomoc za one koji imaju petoro.I sta ce muz ,prizna zeni da ima jos jedno,i predlozi da ga dovede kuci zarad te pomoci.....Sutradan dolazi muz kuci s posla,a ono ostalo samo dvoje.-Pa gde su nam deca?- upita on zenu,........-Pa dosli ljudi po svoje-...odgovori ona
Черевићан Черевићан 21:08 14.10.2008

ха,ха

ДОБАР! г skoric-у. волим ту флексибилност (нашег) човека и у ситуацијама кад баш инијему дотог. фала на коментару коем смех је награда.
omega68 omega68 20:07 14.10.2008

Lepo...

Г.Чер, има ваљда једна народна по којој није важно чије је теле, него у чијој се штали затекло!
Изгледа да многи имамо сличне примере у даљој фамилији
Черевићан Черевићан 21:12 14.10.2008

живео народ

могу само додати.е сад од распечености ( бројности) фамилие зависи и учесталост поменутих случајева, те посебно које вољан да то ипризна, али то задире упсиху појединца.а тамо мрак, углавном. . .

фалаВам omega68 најавки.
ssvetlana92 ssvetlana92 20:51 14.10.2008

Priča!

Priča je lepa, ali nema veze sa stvarnošću! :) Gde bi to neko uradio svom sopstvenom mužu!? Pu pu, daleko bilo! :)))
Черевићан Черевићан 21:05 14.10.2008

љуцка машта

проузведе свашта. управусте мрс ssvetlana92 диби се то личном мужу смело то задовољство усрему посебно приуштити радила би брица гарант .ето ме разоткристе ,а ја пробо да одобровољим љуте сремце притеране у деликатну ситуацији. но оманух. штета ми труда измишљања. . . но штаје тује, прича се родила, љуљање се наставља, а Вама фала што помажете уљуљки.
ssvetlana92 ssvetlana92 21:28 14.10.2008

Re: љуцка машта

Jeste, radi svašta ta ljucka mašta! Takve stvari se ne dešavaju kod nas, a ni u Sremu, pouzdano znam. Može biti tamo na Zapadu, oni su baš pokvareni. I truju nam maštu! Hvala Bogu, pa vi samo pripovedate, a ne verujete, stvarno! :)
Черевићан Черевићан 21:38 14.10.2008

та откуд

верово неби посебно кад Дама на то указује.него , десисе ето и кукољ усрему, озбиљноВам л/к ажем ( обрисати непотребно) ние умишљај бијо мрс ssvetlana92 , па незнам далби више отом.
Biljana Beba Knežević Biljana Beba Knežević 21:58 14.10.2008

Re: Priča!

ssvetlana92
Priča je lepa, ali nema veze sa stvarnošću! :) Gde bi to neko uradio svom sopstvenom mužu!? Pu pu, daleko bilo! :)))



Hahaha genijalno Svetlana! Imate pravo, to je totalno nerealno ( evo se još uvek smejem )!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana