Mobing=Retard + Forte

jande92 RSS / 14.10.2008. u 11:08

Oh kako je vrla ministrarka divanila o natčovečanskim naporima da zakon o mobingu prodje surovu Skupštinsku proceduru. Ubila se  od objašnjavanja da ovo ima da preporodi našu zemljicu i da poboljša status im omiljenog dela programa stranke-brige o radnicima.Mogli ste pomisliti da u jednom trenutku liči na poznate borce za ljudska prava iz prošlosti ne ove današnje. Ne bih da joj lamentiram, ali nema pojma o korenima maltretiranja na poslu, pogovu u nas, a o neobaveštenosti samih korisnika Ustavom zagarantovanih prava, ne bih sada. Kod nas je ono što je u svetu mobing jedna mešavina strasti ka sportu i divljačkih nagona koje imamo začinjena uličnim (ne)vaspitanjem, a kućnog vaspitanja u ovom slučaju NEMA.

Ja sam od onih ministarkinih čeda koji ima posao već 14 godina, tj. zvanično 8, jer dok sam se dokopao radnog mesta, morao sam da sačekam da se svi podobniji ''ubace'' a ja sam pičio preko studentske zadruge. Ne treba da vam kažem da je bilo neobjašnjivih ''prekida'', samo da prodju neki konkursi. Naravno koristeći tadašnji Zakon, moja, inače velika firma nije mi uplaćivala nikakvo osiguranje. Menadžmetn moje firme je  imao neki debilni stav u životu da bez obzira na stručnu spremu, morate da prodjete sve delove preduzeća, valjda da se upoznate sa svima i procesom rada uopšte. Tako da nije neobično (a poželjno) da se baš elektroinženjeri, pravnici, ekonomisti ''padnu'' na kopanju rupa, polaganju kablova, radu na telefonskoj centrali, poslovima obezbedjenja, kao vozači, servirke, moleri..... Roditelji vas celog života teraju da učite, da vam bude lakše, a onda vi onda udjete u državnu firmu gde je sve po propisu i onda, tras.To naravno nije mobing, jer to poniženje treba da otrpite i izdignete se iznad toga.Napredovanje na poslu vam je zagarantovano samo ako vam šef umre ili se baš politički upropasti.Ovde vas uvek pitaju za iskustvo, jer ako ga imate, ima svako od kolega da vam uvali po deo svog posla-valja se da se ''kalite''.ako ga nemate. Malčice ste u boljoj pozicijiako imate nekog radnog iskustva, osim što vam iza ledja govore da ste glupi i da se čude kako li ste završili školu.To naravno ''morate'' da prodjete i to je društveno prihvatljivo.Ne daj bože da imate stvarno iskustvo, i da znate mnogo više od pretpostavljenih, pa vi ste ga najebali iz mesta! To jednostavno nije politika firme, da zapošljava pametne i napredne ljude. Samo uprosečeni!I priučeni!Još ako na kolegijumu izadje neki vaš moderan predlog ili nešto što nisu čuli, ozbiljno se zamerate menadžmentu i kolegijum se pretvara u inkvizitorski izvršni organ koji ''jednostavno mora'' da ''vidi šta će sa ''VAMA''.To uvek ode u pogrešnom smeru, tj. ako ste muško vi ste peder, majmun, kurčite se, ako ste žena onda to ide da ste nejebani, prejebani, ružni, prelepi....Najteže je ako ste novi u menadžmentu, jer se svi utrkuju da vam daju neki ''problem''da vi ''presečete'' a to mu dodje kao inicijacija medju kolege.Poželjno je da na poslu imate švalera ili bar da se hvalite, oblačite se po poslednjioj modi, provokativno i izazovno, radno vreme koristite i za druge stvari-ne samo za posao, ogovarajte sve i svakoga iako mu ne znate ime, nabacujte se i udatim kolegenicama-i one volu da su u centru pažnje, pričajte bezobrazno i prljavo pred kolegama u kancelariji a naročito u kafani, javno iznosite svoje političke stavove-da znaju ko ste, urinirajte po kolegama npr. ako su sa prostora KIM, obavezno naznačite koju ste teritoriju obeležili tj koje radno mesto priželjkujete....Spisak je dugačak, nego da li ste primetili gde je tu počeo mobing. Gde se sakrio taj..

Nikako da dodjemo do realnog i racionalnog.Zakon o radu je toliko smešan i jadan da ga ne vredi komentarisati. Da, loš je i nije prilagodjen ovom društvu gde su norme ljudskog ponašanja poremećene  odavno, a baš odavno i ne funkcionišu. Ovde se ljudi plaše pametnijih i lepših, a naročito uspešnijih do granica paranoje.Najveća kršenja prava na radu su zabeležena upravo u državnim preduzećima, to vam je podatak iz sudova. Privatnici mu dodju ko beli medvedi. Malčice ih jure za neprijavljivanje radnika, a ako pipkaju i seksualno uznemiravaju radnike-pa i oni su njihova svojina.Oni ne zamenjuju radnike boljima, već samo istrošene i neinteresantne radnike.

Nadao sam se, naravno, da će ovaj zakon povratiti dostojanstvo čoveka, ljudsko poštovanje kolega bez obzira na sve i na površinu izbaciti nabolje medju nama. Nadao sam se da će Zakon drastično kažnjavati surovo u velikoj lovi,  naročito poslodavce čiji je osnivač Republika i to retroaktivno kao u svetu. Tamo kad bi inspekcija upala, morala bi da se zaglavi kao u živom pesku.Ovi ostali će sami da se urede. Kad kažem surovo, mislim na velika obeštećenja oštećenima, kao što se to radi svuda. Toliko velika da se svi počešaju.Onda se neće dogoditi:

-da radite u neljudskim uslovima, da vas poslodavac premešta na drugo radno mesto bez ikakvog obrazloženja i utemeljenog zakonskog razloga, da vas otpuste bez socijalnog programa, da vas kažnjavaju kad ste na godišnjem odmoru, da vas smenjuju posle dolaska sa GO, da vam zameraju kad ranije otvorite porodiljsko bolovanje, kada isto produžite, da imate više poslova za koje postoji u ugovoru o radu obrazloženje''i ostali nepomenuti poslovi po nalogu neposrednog rukovodioca'' (to je najodvratniji deo ugovora jer ako ne znaju šta vi treba da radite, šta onda znaju), da morate uvek kada tražite posao da posegnete za trikovima tipa kratka suknja, dekolte, odelo i kravata sa crnim cipelama, da konkursi koji se objavljuju uvek budu ''završeni'', da ste uvek osigurani, da ste na zameni po 10 godina i da ne smete da zucnete, da morate da poštujete standarde u oblačenju sa 100 evra mesečno, da nemate sredstva za rad, da vam je opis i popis poslova nejasan i nerazumljiv, da ne morate da cekate 5 godina da radite posao u struci jer vam je predhodni poslodavac predvideo tako ugovorom o radu a vi prešli u drugu firmu, da i vaša deca mogu da se razbole pa ste prinudjeni da ih pričuvate, da su sve dobre ribe sa posla u stvari vaše kolegenice i...... još mnogo toga

Svodi se na to da mobing počinje još pre stupanja na rad, tamo se ukoreni u vama, i vi onda naviknete na to. Naravno na kraju crknete.

Ministarka treba da radi svoj posao, a ne da se ne meša u svoj posao. Ona svojim izjavama odaje utisak da se njen rad završava donošenjem glupog zakona. Zakon treba pisati da se odnosi na svakog čoveka, a srodne zakone prilagoditi novonastalim. Nju kao da je strah da bude oštrija, jer tajkuni (Delta pre svih) moraju da pate zbog njenog savesnog rada. Prvo treba da udari, recimo na EPS, NIS, Deltu... i ostale koji drže najveći broj zaposlenih u zemlji sa svim državnim upravama, kako gradskim tako i ostalim.Otiču nam genitalije od dobrih namera, a nikako da se nešto desi. Pa presecite već jednom, za svagda.Videće te da je bolje, a ne da nas zavlačite i da nam donosite zakone samo da bi imali dovoljan broj.

 

 

Atačmenti



Komentari (1)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 07:20 15.10.2008

Štos je

i u tome što je postojeći zakon o radu pisan kao popriličan ustupak potencijalnim stranim investitorima koji ovde očekuju mnogo jeftine, krotke, 0-24 na raspolaganju, radne snage

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana