NO PASARAN!

zeka Novi Sad RSS / 18.07.2007. u 18:02

Na današnji dan pre 71 godinu počeo je španski građanski rat. Prvi veliki sukob između fašizma i antifašizma koji je posle tri godine krvavih borbi završen porazom antifašista.

U Španiju! To je bio poklič svakog čoveka koji voli slobodu, u Španiju! Tamo su se realizovale težnje svih progresivnih ljudi, tamo se pre 71 godinu vodila, pokazaće se, odlučujuća bitka protiv reakcije i fašizma. U Španiju! to je bio poklič proleterskog internacionalizma,u te dve reči sakupljene su težnje čitave radničke klase, svi su želeli otići tamo i učestvovati u izgradni novog sveta, sveta bez gospodara i boga, bez kapitalizma i izrabljivanja.
19.Jula 1936. na ulice Barselone izašli su radnici i odbranili republiku od fašista i započele jedinstven proces socijalne revolucije. Barselona je dobila revolucionarni izgled tih prvih dana rata i revolucije davne 1936.iygled koji je zadržala do pred sam kraj rata i ovaj je grad zajedno sa Madridom postao simbol antifašističke borbe. Imena poput Durutija, braće Askaso i Huana Garsije Olivera postala su simbolom antifašističkog otpora u borbi protiv reakcije.

Podsetimo se u ktratkim crtama kako je sve počelo.

Građanskom ratu i revoluciji koja se desila prethodila je pobeda Narodnog fronta na izborima koji su održani u februaru 1936.godine, a sačinjavali su ga republikanaci, socijalisti, komunisti, UGT, ( Sindikat povezan sa Socijalističkom partijom Španije), POUM (Antistaljinistička komunistička partija osnovana 1935. ujedinjenjem grupe trockista i disidenata) i male Sindikalističke partije.

Mora se napomenuti da je socijalna situacija bila prilično teška.

Evropa je tridesetih godina okusila do tada najveću bedu. Propast Wall Street-a 1931. godine i posledice toga su se osetile svuda. Španija nije bila izuzetak. Do 1936. godine, nezaposlenost je porasla na 30% u mnogim gradovima. Od ukupno 3.000.000 radnika, milion nije imao posla. Za njih nije bilo socijalne pomoći i pošto su cene porasle 80% za pet godina, mnogi su se našli na ulici i gladni.( zvuči poznato?).
Naravno konzervativci i reakcionari su učinili sve da umanje i ponište dostignuća španske republike .
Kako je vladajuća klasa postajala sve očajnija, odlučila je da odbaci parlamentarnu demokratiju. Oni se nikada nisu protivili fašizmu zato što su znali da im on nekada može biti od koristi. Njihova dobra i privilegije su im bili važniji od svega ostalog. Kao i u Nemačkoj i u Italiji, odlučili su da organizovanu radničku klasu treba smiriti, kako bi se ponovo nakačili na njena pleća i nastavili da profitiraju. Iako su se neki u početku i opirali fašizmu, on je ipak bio njihovo pomoćno sredstvo sa kojim su bili spremni da se služe ukoliko uvide da je to neophodno za održavanje na vlasti.Radnici im nisu ostajali dužni pa je između izbora u februaru i fašističke pobune u julu, bilo je 113 generalnih štrajkova, 228 delimičnih štrajkova, 145 eksplozija bombi, 269 mrtvih, 1.287 ranjenih, 215 napada i 160 spaljenih crkvi. Naravno, svega toga nije bilo u programu Narodnog fronta koji se suštinski odnosio na održavanje anti-fašističkog jedinstva. Ali situacije je bila strahovito zategnuta a stanovništvo podeljeno i polarizovano.

jul 17. - Započinje oružani ustanak u Maroku.

Državni udar je izveden 17. jula. Prvi korak je napravljen kada se Franko dočepao Maroka i objavio "Radikalni manifest". Manifest je primio jedan lojalni radio-operater i prosledio ga Ministarstvu mornarice. Vest o državnom udaru čuvana je do 7 sati 18. jula. Vlada je uveravala zemlju da je sve pod krontolom, ali kako se kasnije pokazalo to je bio početak građanskog rata.


jul 19. - Barrio daje ostavku. Jose Giral (levi republikanac) postaje premijer. Ustanici pobeđuju u Barseloni.

U Kataloniji, naročito u Barseloni, radnici, su pokazali kako se treba boriti. Objavili su generalni štrajk i izašli na ulice tražeći oružje koje je vlada odbila da im da. Na kraju su krenuli u juriš na kasarne i uzeli ono što im je bilo potrebno. Bili su potpomognuti od strane vojnika koji su odbijali lojalnost. Radnici su brzo postavili barikade i za nekoliko sati je ustanak odbranjen. Oružje je podeljeno i grupama koje su razaslate u druge oblasti da zaštite nastajuće ustanke.

jul 20. - Ustanici pobeđuju u Madridu.

Madrid je takođe spašen zahvaljujući heroizmu i inicijativi radnika. Kada su čuli šta se desilo u Barseloni, oni su izvršili juriš na kasarnu Montana, glavnu vojnu bazu u gradu. U Valensiji su radnici okružili kasarne i ta situacija je potrajala dve nedelje. Vlada je i dalje odbijala da naoruža radnike, tako da su kasarne uspešno zauzete tek nakon što je poslato oružje iz Barselone i Madrida.

Takvim akcijama je Republika Španija spašena. Nisu se samo članovi CNT-a priključili borbi, nego i članovi UGT-a i POUM-a. Za te radnike to nije bio samo rat za odbranu od fašista, već početak revolucije. Komitet antifašističkih milicija osnovan je 20 jula u Barseloni.
Radničke milicije su bile uspostavljene nezavisno od pokušaja države da smiri situaciju i nagodi se sa Frankom.
Vlada se našla u delikatnoj situaciji kada je 19. jula počeo organizovani otpor civilnog stanovništva. Dok se odigravao državni udar, vlada nije našla načina da upotrebi svoj autoritet. Veći deo vojske se pobunio protiv nje. Tamo gde su pobunjenici pobeđivali, vojska je bila raspuštana i radnici su preuzimali oružje. Sindikati i levičarske organizacije su se odmah potrudili da organizuju te radnike. Oformljene su milicije i one su postale jedinice revolucionarne vojske. Deset dana nakon državnog udara, u Kataloniji je bilo 18.000 radnika organizovanih u milicije. Ukupno je bilo 150.000 dobrovoljaca, spremnih da se bore gde god da su bili potrebni. o nije bila uobičajena vojska. Nije bilo uniformi (marame oko vrata su obično označavale kojoj organizaciji član milicije pripada).
To je bila situacija 1936. Iako je vlada Narodnog fronta još uvek postojala, nije imala vlast. To je bilo zbog nedostatka represivnih organa države. Vlast je bila podeljena na bezbroj fragmenata i rasuta u hiljade gradova i sela, među revolucionarnim komitetima koji su preuzeli kontrolu nad zemljom i fabrikama, sredstvima za transport i komunikaciju, policijom i vojskom. Vojska, ekonomija i politička borba, razvijale su se nezavisno od vlade i, u stvari uprkos njoj. Takva situacija je poznata kao "dvojaka vlast".
U Španiji se paralelno sa građanskim ratom , odvijala i svojevrsna socijalna revolucija koja je dostigla dotad ( i dosad) neviđene razmere i srazmerno tome uspehe na polju socijalne i zdravstvene zaštite, smanjenju socijalnih razlika , gladnih i nepismenih , koji su za ono , pa i za ovo vreme bili veliki .
Preduzeća, napuštena od vlasnika, preuzimana su, a u ruralnim oblastima seljaci su okupirali zemlju.
Po prvi put su radnici u Španiji uživali dobrobit zdravstvene zaštite organizovane od strane CNT-ove (Nacionalna konfederacija rada) Federacije zdravstvenih radnika. Federaciju je činilo 40.000 zdravstvenih radnika - sestara, doktora i administrativnih radnika. Još jednom je postignut veliki uspeh u Kataloniji gde je za svih 2.500.000 stanovnika obezbeđena adekvatna zdravstvena zaštita. Uspostavljen je i program preventivne medicine zasnovan na lokalnim zdravstvenim centrima. Na kongresu 1937. medicinski radnici su razvili zdravstveni plan za buduću Španiju koji bi bilo moguće izvesti da je revolucija bila uspešna. Promenila se i uloga žena. One su ostvarile mnoge pobede. U odnosu na njihovu ulogu u građanskom ratu, posmatrači su istakli da su one odigrale punu ulogu u anti-fašističkom otporu. Bile su prisutne svuda - u komitetima, milicijama, na frontu. U prvim bitkama rata, žene su se borile pored muškaraca jer se to podrazumevalo samo po sebi. Nije bilo slučajeva da žene popunjavaju mesta muškaraca koji su na frontu (a to je uobičajeni slučaj u ratnim uslovima. Kada se rat završi i žene nisu više potrebne kao radna snaga, one se vraćaju domovima). U milicijama su se borile kao jednake. Učestvovale su u organizovanju kolektiva i borile se protiv seksističkih stavova prošlosti kojima nema mesta u bilo kojoj pravoj revoluciji. Za vreme građanskog rata abortus je bio legalizovan u republikanskoj zoni. Centri su bili otvoreni za sve žene, uključujući i neudate majke i prostitutke.

Umesto da pozdrave i pomognu antifašističku borbu naroda Španije , velike evropske"demokratije"(Francuska ,Engleska) plašeći se više socijalne revolucije nego fašizma su potpisale sraman sporazum o nemešanju. Misleći da će to zaštiti njihove države od ekspanzije fašizma . Sa druge strane Franko je izdašno potpomognut od Hitlera i Musolinija , dok je republikanska Španija jedinu pomoć i to na kašičicu dobijala od Meksika i SSSR-a. Drugačiji stav evropskih demokrata mogao je biti prekretnica za celu Evropu, umesto da Španija bude još jedna žrtva fašizma, a građanski rat predigra za krvavi svetski rat, fašizam je mogao biti pobeđen na vreme.

Ostavljen sam sebi španski narod je osim muka u građanskom ratu , i više od dva miliona poginulih i zatvorenih neposredno posle rata , morao da istrpi fašističku diktaturu koja je trajala punih 37 godina.

Danas 71 godinu kasnije Španija je obična mediteranska država u kojoj vlada parlamentarna demokratija u kojoj su legalizovani homoseksualni brakovi i u kojoj su na vlasti socijalisti (koji imaju malo zajedničkog sa Largom Kabaljerom)
Slučaj Španije opominje nas da se solidarnost i jednakost ne smeju shvatiti uslovno , kao metode propagande za osvajanje vlasti, i da se danas opasnost od fašizma ne sme shvatiti olako. Sa druge strane uspesi španskog stanovništva u suprotstavljanju fašizmu,ali i u vlastitoj emancipaciji moraju nam biti primer i putokaz. Borbeni poklič "No Pasaran"- neće proći i stegnuta pesnica ostali su simboli antifašističkog pokret do danas. Da nas opomenu da nikada ne dopustimo da fašizam prevlada da mu se uvek suprotstavimo Značaj španskog stradanja i dostignuća koja su postignuta u neverovatno teškim okolnostima kada su ljudi bili solidarni i plemeniti pokazuju nam da za čovečanstvo još uvek ima nade.Na kraju ne mogu a da ne postavim pitanje da li bi svet da se rat drugačije završio- pobedom ideje za koju su se borili i poginuli milioni španaca i dobrovoljaca iz Internacionalnih brigada, bio bolje mesto za život ? Odgovor se nameće ako pogledamo svet u kome danas živimo.


 

Atačmenti



Komentari (54)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

oldtajmer oldtajmer 18:45 18.07.2007

Fasizam u Srbiji

Lepo, sledece godine kad se organizuje gej parada, vi idite tamo, pa kad dodju navijaci, huligani, popovi i ostali fasisti, vi im recite "No pasaran!"
cvijus cvijus 19:07 18.07.2007

Knjige

Upravo sam ja sada na faksu zavrsio rad sa analizom knjiga od Orvela, Lou i Bree koji su se bavili ratom. Koliko god da je Barselona pokazivala progresivnost, ipak entusijazam mase se ikrenuo ka lincu i ljudi koji nisu bili ni Fasisti, iako su posedovali bogatstvo. Jednostavno materijalna situitanost je bila odlika ko je koliko bio fasista, podrzavao on Franka - Republiku ili ne. Koliko gos mi imali pozitivnu sliku od odbrani protiv fasista, ona nije bila idealna. Uostalom, Republika je izgubila rat jer nije mogla da sastavi kraj sa krajem i da smiri anarhiste i POUM, jer za neke je to bio rat protiv fasizma, a za neke samo jedna revolucija gde su fasisti bili sporadne.
Jedna engleske istoricarka, ime sam joj zaboravio, je tvrdila da bi Drugi Svetski Rat bio sprecen da Franko nije pobedio. Zaista, to je bio ispit za Hitlera i koliko moze da izazove Zapad. Kad je Poljska dosla na red Zapadu je puk'o q... Dali bi Hitler posustao da njegov projekat kroz Franka je propao?
d j o l e d j o l e 19:32 18.07.2007

Re: Knjige

Kako bi izgledala ta varijanta u kojoj bi Hitler posustao, da li je takva drzava uopste mogla da funkcionise u nekom relativnom miru.

P.S.

Da li znate koji je nasa poznata istorijska licnost provalila policiji citav brod spanskih dobrovoljaca, od kojih se vecini nakon toga gub svaki trag (brod je ili presretnut na nasem bivsem primorju ili negde u Musolinijevoj Italiji).
cvijus cvijus 20:52 18.07.2007

Re: Knjige

Za Hitlera je gradjasnki rat u Spaniji bila proba njegove spoljne politike prema Zapadu. Nije se krilo mesanje njegovo u korist Franka, kao sto ni nije bilo reakcija na varvarsko bombardovanje Guernike. Popustljivost, ili neodlucnost, Zapadnih sila prema Hitleru tokom rata u Spaniji je upravo omogucila Minhenski sporazum i dalje Hitlerove avanture koje su dovele do izbijanja rata na celom evropskom kontinentu.
Medjutim, da se Hitler nije umesao, rat u Spaniji bi trajao mnogo duze i mnogo vise bi se krvi prolilo, ali opet to nikako ne moze da bude neka vrsta opravdanja.
Zaista ne znam koja je ta licnost o kojo govorite. Zamolio bih Vas da mi otkrijete.
m.agrippa m.agrippa 02:57 19.07.2007

Re: Knjige

Ivo Andric?
d j o l e d j o l e 07:56 19.07.2007

Re: Knjige

drug Toti.

Covek je, valjda, paralelno radio za Kominternu, i spec. policije ko zna kojih sve zemalja. Radio je i kao regruter dobrovoljaca za spanski gr. rat po citavoj Evropi, a specijalnost mu je bila da ih sve prikupi, spakuje na brod, i onda brod preda u nekoj antikom drzavi (Italija, ...). To je cinjenica ... mozete da samo da zamislite sta je posle bilo sa tim ljudima.

A tek denunciranje (najcesce 100% izmisljeno) potencijalnih konkurenata u Kominterni, to mu je bila uza specijalnost. Valjda je i to jedan od nacina da se dodje tamo gde je on zavrsio.
m.agrippa m.agrippa 17:35 20.07.2007

Re: Knjige

Ovo nisam znao. Hvala Vam puno na informaciji. Obavezno letim u biblioteku cim ugrabim vremena!
zeka Novi Sad zeka Novi Sad 10:48 21.07.2007

Re: Knjige

d j o l e
drug Toti.

Covek je, valjda, paralelno radio za Kominternu, i spec. policije ko
zna kojih sve zemalja. Radio je i kao regruter dobrovoljaca za spanski
gr. rat po citavoj Evropi, a specijalnost mu je bila da ih sve prikupi,
spakuje na brod, i onda brod preda u nekoj antikom drzavi (Italija,
...). To je cinjenica ... mozete da samo da zamislite sta je posle bilo
sa tim ljudima.

A tek denunciranje (najcesce 100% izmisljeno) potencijalnih konkurenata
u Kominterni, to mu je bila uza specijalnost. Valjda je i to jedan od
nacina da se dodje tamo gde je on zavrsio.


Gari kakva je ovo budalastina, dostojna Dragosa Kalajica,apsolutno netacno. Verovatno si i to nasao u knjigama koje tvrde da su Srbi narod najstariji...
d j o l e d j o l e 11:56 23.07.2007

Re: Knjige

Zeko, bilo bi super kada bi ste bili u pravu ... Mada, plasim se da je ova prica samo vrh brega ... ovo su tek njegovi rani radovi ... pre 1941. Kada pocne da isplivava sta je radio '41-'45, i nakon toga ... uzas.

Mozda je bolje da se nikada i ne sazna, tu se slazem sa vama.
Ruben Ruben 19:38 18.07.2007

No pasaran

Nadam se da je u pitanju propust, napisati tekst o 1936., a ne spomenuti niti jednom anarhiste je istorijski nedopustivo.Računa se da ih je tada u Španiji bilo oko 250.000, većinom u Kataloniji.Takođe treba dodati politikantski stav Rusa koji su se obračunavali pre svega sa njima (anarhistima) nego što su brinuli za ishod građanskog rata.
Ostalo je manje-više O.K.
zeka Novi Sad zeka Novi Sad 10:18 19.07.2007

Re: No pasaran

Ruben
Nadam se da je u pitanju propust, napisati tekst o 1936., a ne spomenuti niti jednom anarhiste
je istorijski nedopustivo.Računa se da ih je tada u Španiji bilo oko
250.000, većinom u Kataloniji.Takođe treba dodati politikantski stav
Rusa koji su se obračunavali pre svega sa njima (anarhistima) nego što
su brinuli za ishod građanskog rata.
Ostalo je manje-više O.K.


"Durutija, braće Askaso i Huana Garsije Olivera postala su simbolom antifašističkog otpora u borbi protiv reakcije"
A šta su bili pomenuti drugovi ?
Problem je u jednom tekstu nabrojati sve detalje iz istorije Španije tridesetih godina prošlog veka jer su se tamo događaji odvijali neverovatnom brzinom.
Ali kad ste vec pomenuli CNT ( španski anarhosinidikat) je imao oko 2 miliona registrovanih članova i članica,znači deset puta više nego što ste vi napisali, najviše ih je bilo u Kataloniji, Asturiji i Aragonu... Oni su i pokrenuli antifašističke milicije i u stvari u prvom talasu pobune spasili Republiku. Naravno SSSR je pomagao španskoj republici ali po koju cenu? Oni su upravo pomažući Španiji vojno i materijano insistirali na uspostavljanju hijerarhije u vojsci i zaustavljaje socijalne revolucije koja je otpocela uporedo sa građanskim ratom,što je dovelo do sukoba između CNT i KP Španije u maju 1937 i tog trenutka je zapravo rat za Republikanske snage bio izgubljen. O tome piše Orvel u svojoj knjizi "Kataloniji u čast" a po njegovoj knjizi Britanski reditelj Ken Louč je 1996 snimio film "Zemlja i Sloboda" ( Land and Freedom) koji čini mi se najbolje govori o tom sukobu i sramnoj ulozi KP SSSR u celoj priči.


Ruben
Drugo, ni spomena da se preko 1500 jugoslovenskih dobovoljaca borilo u Spaniji i da je vise od 800 poginulo.

Mislim da je tačna cifra 1576, pomenuo sam medjutim na kraju teksta internacionalne brigade ali nisam to je tačno i moja je greška jugoslovenske dobrovoljce od kojih se gotovo dve trećie nije vratilo jer su ili poginuli ili ostavili svoje živote u logorima u Francuskoj koji su bili podignuti da bi se interbrigadisti zadržali da ne mogu da se vrate .Gde ih je većina dočekala nemačku okupaciju Francuske i poginula u bornbama. Oni koji su se vratili mnogo su pomogli u antifašističkoj borbi naroda Jugoslavije tokom Drugog svetskok rata. Četiri generala JNA koji su vodili završne operacije u oslobađanju zemlje od fašista bili su učesnici španskog građanskog rata.



Dejan Nikolic Dejan Nikolic 11:51 19.07.2007

Re: No pasaran

To se cini kao veliki broj. Koliko je ukupno bilo stranaca u internacionalnim brigadama?
zeka Novi Sad zeka Novi Sad 13:49 19.07.2007

Re: No pasaran

Ukupno je bilo između 35-40 000, ali nikada ih odjednom nije bilo više od 15 000 zbog međunarodne blokade i sporazuma o nemešanju. Zaboravih da pomenem imena četvorice generala ako neko ne zna to su bili Peko Dapčević, Petar Drapšin, Kosta Nađ i Koča Popović. Naši dobrovoljci su bili raspoređeni po četama u "Balakanskoj", "Ivan Cankar", "Matija Gubec", u bataljonima: "Dimitrov" , "Đuro Đaković", "Masarik" i u 129. internacionalnoj brigadi. Činili su jezgro u artiljerijskim baterijama "Karl Libkneht", "Gotvald", "Kolarov" ,"Stjepan Radić", "Roza Luksemburg" i u Jugoslovenskoj protivtenkovskoj bateriji, a od 1600 dobrovoljaca iz Jugoslavije u zemlju se vratilo svega 250.
Ruben Ruben 16:03 19.07.2007

Re: No pasaran

Ne, u redu je.Ja samo kažem, što se može i videti u Vašem tekstu, da nema termina - anarhisti-.
Tim pre što i sami navodite u svojoj replici da ih je bilo 2 miliona registrovanih...
Ono što me je ustvari zanimalo je prisustvo onog recidiva komunističke opsesije o anarhistima koje je stoga potrebno bilo izbrisati iz svih pisanih tragova.
Inače, drago mi je da ste postavili ovu temu povodom godišnjice.
Taj, u svakom slušaju epsko-romantični -No pasaran!- u našoj kolektivnoj svesti praktično i da ne postoji.
,,Mrtvi su pobedili,, - Č.Bukovski, -Uspomene starog pokvarenjaka-
v.stojkovic v.stojkovic 20:08 18.07.2007

Da li bi svet bio bolji?

Bio bi kao danas u Severnoj Koreji i Kubi i do nedavno u SSR, Poljskoj etc. Kamo sreće da nisu pobedili ni oni zanesenjaci u Rusiji 1917.godine.
ivana23 ivana23 21:03 18.07.2007

Re: Da li bi svet bio bolji?

v.stojkovic
Bio bi kao danas u Severnoj Koreji i Kubi i do nedavno u SSR, Poljskoj etc. Kamo sreće da nisu pobedili ni oni zanesenjaci u Rusiji 1917.godine.


Sta fali Kubi? Bila, videla, ljudi srecniji od nas. Moj utisak. Ne mora, (ali zaista) niko da se slozi samnom.

Drugo, ni spomena da se preko 1500 jugoslovenskih dobovoljaca borilo u Spaniji i da je vise od 800 poginulo.


Dušan Matić
(1898-1980)


Zovem se Anita

Anita sam se zvala

Pupoljak ruže sam bila

Danas sam prost broj u spisku žrtava bombardovanja

Madrida

Pupoljak ruže španije

ruže španije

Kap krvi španije



Jedra ruža se razliva

Mrtvo dete govori našim srcima

Četiri godine sam imala

Anita sam se zvala

Budućnost španije sam bila

Oca svog i majke ljubimica sam bila



Krv ruže, ruža krvi

Krvava ruka španije u vijornoj kosi čovečanstva

Plamen koji se povija nad našim danima

Rumen i crn on veže naša jutra

Rumen i rumen on veže naše snove



Pod mesečinom Madrida, naša su srca nemirna

Meseče ludi, meseče dobri, ti nisi sanjalica, ti si oko

bombardera

Učini da mirno spavaju deca Madrida bar ove noći

Meseče ne odbijaj tako svesrdno sunčev izgubljen sjaj

iza lepeze noći

Meseče ne sipaj tako nemilice sjaj po krovovima

Madrida

Noći kad su tamne, mirna su naša srca za decu

Madrida

Jedna krvava ruľa sva je već razlistana

Zovem se Anita

Pupoljak ruže sam bila

Imala sam četiri godine

Otac moj zvao se Huan

A majka moja Aida

Bili su radnici

Ali milovanja njihovih ruku

Mekša su od prolećne svile u zraku

Jedna ruµa u plahoj krvi je zamočena

Ljubimica oca i majke svoje sam bila

Tada su došli Kaproni i Junkersi

Danas sam samo mrtav broj 4 - 21 - 35

Kosa je moja i crna i bujna i talasasta kao reč i

zemlja Andaluzija

Odakle, gladni sa zemlje došli su moj ded i otac u

fabriku tekstila

Danas sam mrtav broj 4 - 21 - 35

U spisku žrtava bombardovanja Madrida



Jedan nov pupoljak ruže se otvara

U lešu mom nećete naći moje majušno srce

Majušnu malu pticu u ruci što drhti

Umesto srca mog tu leži sada hladno parče granate

U lešu mom nećete naći moje majušno srce

Majušnu malu pticu u ruci što drhti

Moje srce danas je ogromno srce radnog španskog naroda



Zovem se Anita

Moje usne su nepomične ali osmeh moj lebdi na

usnama

sve žive dece španije

Moje oči su zauvek sklopljene ali one budne gledaju sa

osmatračnica ka studentskom kvartu



Zovem se Anita

Ja sam srce, usta, oči žive španije

Moje srce ludo kuca u Gvadalahari

Moje ruke ne igraju više sa lutkama od krpa

Moje ruke kopaju lagume pod Ovijedom

Zovem se Anita

Moje bose noge ne gacaju po prašini madridskog

predgrađa

Moje noge jure drumovima španije

Moje noge tapakaju po rovovima rodne španije



Zovem se Anita

Ja sam ljubimica cele žive španije

Ja sam ustreptali živi broj najmlađe brigade

Ja sam budućnost, osmeh i teška sreća nove španije.



(1937)

.
v.stojkovic v.stojkovic 01:11 19.07.2007

Re: Da li bi svet bio bolji?

Kad je već reč o literaturi da i ja citiram nešto (parafraziram, po sećanju)
Jedna od završnih scena Kovačevićeve "Velike drame": Stari Crnogorac, koloniziran u Vojvodinu, na samrti. Kraj njega ćerka i žena, sinovi mu zbog ideologije zavđeni, rasuti po svetu.
"Šćeri znaš li ko je prvi donio komunizam u Crnu Goru?"
" Znam oče."
"E reci mu kad ga vidiš, da mu Zarija Matrinović jebo i oca i majku". To su mu bile poslednje reči. Umire.
apatrid apatrid 12:42 19.07.2007

Re: Da li bi svet bio bolji?

v.stojkovic
Kad je već reč o literaturi da i ja citiram nešto (parafraziram, po sećanju)Jedna od završnih scena Kovačevićeve "Velike drame": Stari Crnogorac, koloniziran u Vojvodinu, na samrti. Kraj njega ćerka i žena, sinovi mu zbog ideologije zavđeni, rasuti po svetu. "Šćeri znaš li ko je prvi donio komunizam u Crnu Goru?"" Znam oče.""E reci mu kad ga vidiš, da mu Zarija Matrinović jebo i oca i majku". To su mu bile poslednje reči. Umire.



Ja mislim da je najbolje da, kada vec nema sta pametno da kaze, covek treba da cuti. Ovo se odnosi podjednako na Zariju Martinovica i v. stojkovica.
Lionsgate Lionsgate 10:32 20.07.2007

Re: Da li bi svet bio bolji?

Sta fali Kubi? Bila, videla, ljudi srecniji od nas. Moj utisak. Ne mora, (ali zaista) niko da se slozi samnom.


Tesko da ce iko da se slozi sa vama, pogotovo Kubanci...
zeka Novi Sad zeka Novi Sad 11:27 20.07.2007

Re: Da li bi svet bio bolji?

v.stojkovic
Kad je već reč o literaturi da i ja citiram nešto (parafraziram, po sećanju)
Jedna od završnih scena Kovačevićeve "Velike drame": Stari Crnogorac,
koloniziran u Vojvodinu, na samrti. Kraj njega ćerka i žena, sinovi mu
zbog ideologije zavđeni, rasuti po svetu.
"Šćeri znaš li ko je prvi donio komunizam u Crnu Goru?"
" Znam oče."
"E reci mu kad ga vidiš, da mu Zarija Matrinović jebo i oca i majku".
To su mu bile poslednje reči. Umire.


Dusan Kovacevic to je onaj cetnik?? pa nije ni cudo sto se u nedostatku argumenata koriste fraze iz dela konzervativnih pisaca koji su vazda bili na pravoj strani samo nisu imali hrabrosti da to javno kazu.
Problem sa liberalima (kao uostalom i sa nacionalistima) jeste sto bi branili ovaj sistem do poslednje kapi tudje krvi.To licemerje je i izazvalo stradanje ne samo spanskog naroda vec se to desava konstantno u poslednjih 300 godina.
apatrid apatrid 11:41 20.07.2007

Re: Da li bi svet bio bolji?

Lionsgate
Sta fali Kubi? Bila, videla, ljudi srecniji od nas. Moj utisak. Ne mora, (ali zaista) niko da se slozi samnom.Tesko da ce iko da se slozi sa vama, pogotovo Kubanci...


Na celu sa GW Busom.
Lionsgate Lionsgate 11:53 20.07.2007

Re: Da li bi svet bio bolji?

Na celu sa GW Busom.


Velikom broju Kubanaca je GW Bush predsednik, skoro istom onom broju koji nije izbegao sa Kube ne znajuci da su tamo srecni...

Vrhunac cinizma je napisati da su ljudi na Kubi (Sev.Koreji) srecni ljudi.
d j o l e d j o l e 12:16 20.07.2007

Re: Da li bi svet bio bolji?

Vrhunac cinizma je napisati da su ljudi na Kubi (Sev.Koreji) srecni ljudi.


Slet ekonomija ... narod zivi od sleta do sleta, tamo se hrane, oblace, sticu potrebno obrazovanje ... zive od sleta do sleta. Ozbiljno, na cemu se bazira ekonomija S. Koreje (ako se izuzme vojska)?
ivana23 ivana23 13:05 20.07.2007

Re: Da li bi svet bio bolji?

Lionsgate
Na celu sa GW Busom.Velikom broju Kubanaca je GW Bush predsednik, skoro istom onom broju koji nije izbegao sa Kube ne znajuci da su tamo srecni...Vrhunac cinizma je napisati da su ljudi na Kubi (Sev.Koreji) srecni ljudi.


Ni jednom recju nisam spomenula Severnu Koreju!!! A da li ste vi bili na Kubi, pa govorite iz licnog iskustva?
ivana23 ivana23 13:07 20.07.2007

Re: Da li bi svet bio bolji?

zeka Novi Sad

v.stojkovicKad je već reč o literaturi da i ja citiram nešto (parafraziram, po sećanju)Jedna od završnih scena Kovačevićeve "Velike drame": Stari Crnogorac,koloniziran u Vojvodinu, na samrti. Kraj njega ćerka i žena, sinovi muzbog ideologije zavđeni, rasuti po svetu. "Šćeri znaš li ko je prvi donio komunizam u Crnu Goru?"" Znam oče.""E reci mu kad ga vidiš, da mu Zarija Matrinović jebo i oca i majku".To su mu bile poslednje reči. Umire.Dusan Kovacevic to je onaj cetnik?? pa nije ni cudo sto se u nedostatku argumenata koriste fraze iz dela konzervativnih pisaca koji su vazda bili na pravoj strani samo nisu imali hrabrosti da to javno kazu.Problem sa liberalima (kao uostalom i sa nacionalistima) jeste sto bi branili ovaj sistem do poslednje kapi tudje krvi.To licemerje je i izazvalo stradanje ne samo spanskog naroda vec se to desava konstantno u poslednjih 300 godina.


Veliku dramu je napisao SINISA Kovacevic.
ivana23 ivana23 13:10 20.07.2007

Re: Da li bi svet bio bolji?

Lionsgate
Na celu sa GW Busom.Velikom broju Kubanaca je GW Bush predsednik, skoro istom onom broju koji nije izbegao sa Kube ne znajuci da su tamo srecni...Vrhunac cinizma je napisati da su ljudi na Kubi (Sev.Koreji) srecni ljudi.


Pa neka im je sa srecom GWB, njega se i pametni Ameri stide.
Lionsgate Lionsgate 13:15 20.07.2007

Re: Da li bi svet bio bolji?

Skoro svaki Kenjadjanin je bio na Kubi... cheap letovanje, cheap hotel, cheap hrana, cheap cigarilosi, cheap prostitutke. Sve za can $ 750 van sezone (ukljucena taxa) all inclusive... nikakv uspeh otici na Cubu.

Niste spomenuli S.Koreju ali postoji analogija, i sa Kube i iz Koreje masovno beze srecni sitizeni... ne znajuci da su tamo u sustini srecni.
Lionsgate Lionsgate 13:17 20.07.2007

Re: Da li bi svet bio bolji?

Pa neka im je sa srecom GWB, njega se i pametni Ameri stide.


pa recimo da je neuporedivo bolji od satrapa sa Kube...
v.stojkovic v.stojkovic 13:46 20.07.2007

Re: Da li bi svet bio bolji?

Apatrid, Zarija Martinović lik iz "Velike drame" posle citiranih reči je umro. I ćuti. Da li i v.stojkovic teba da ćuti, kad već nema šta pametno da kaže, mije uopšte bitno. Ali kako ne čuti ćutanje stotina hiljada žrtava iz Sibira, Golog otoka, Budimpešte 1956. Praga 1968. etc. Ako ih Vi ne čujete, onda je reč o Vašoj perceptivnoj udešenosti, samo na one tonove i atgumente koje želite da čujete. Mislim da se razumemo, ovde nije reč o spiritualizmu.
ivana23 ivana23 13:47 20.07.2007

Re: Da li bi svet bio bolji?

Lionsgate
Skoro svaki Kenjadjanin je bio na Kubi... cheap letovanje, cheap hotel, cheap hrana, cheap cigarilosi, cheap prostitutke. Sve za can $ 750 van sezone (ukljucena taxa) all inclusive... nikakv uspeh otici na Cubu.Niste spomenuli S.Koreju ali postoji analogija, i sa Kube i iz Koreje masovno beze srecni sitizeni... ne znajuci da su tamo u sustini srecni.


Ko su Kenjadjani? Ja sam vas pitala za vase iskustvo. Trknte dok je jos satrap ziv, pa steknite licni utisak.
Nikakve analogije nema izmedju Kube i S. Koreje, ni u cemu, valjda ste toliko informisani. To vam je kao da
poredite SFRJ i Poljsku, npr. 1981.g.
Lionsgate Lionsgate 14:00 20.07.2007

Re: Da li bi svet bio bolji?

Trknuo 2003 i zakljucio to sto zakljucio, malo gledao i van hotelskog kompleksa i video chemer, jad, bedu, ochajanje, totalno drugachiji osecaj zivota na Kubi nego vash osecaj... Kenjadjani su stanovnici Kenjade, logichno.

Nikakve analogije nema izmedju Kube i S. Koreje, ni u cemu, valjda ste toliko informisani. To vam je kao da
poredite SFRJ i Poljsku, npr. 1981.g.


Pa i nema, razlikuje im se geografski polozaj, klima, etnicki sastav stanovnistva, glavne ekonomske grane... ali imaju i jedna i druga samo jednu zajednicku sitnicu, isti politichki sistem: diktaturu velikih vodja. Doduse i tu postoji razlika, kubanski samo sto nije otisao karlu marxu na ispovest a koreanski je jos poprilichno drzeci...


Lionsgate Lionsgate 14:16 20.07.2007

Re: Da li bi svet bio bolji?

To vam je kao da
poredite SFRJ i Poljsku, npr. 1981.g.


Eh, da... te 1981. u SFRJ su bile restrikcije svega, ulje, deterdzent, kafa, secer se delio na bonove, benzin takodje, bile su i restrikcije struje... a u Poljskoj nichega od toga nije bilo. A opet u SFRJ su ziveli srecni pripadnici svih naroda i narodnosti, doduse na jednom malom delu (koji je i sad politicki veoma aktuelan) zdruzene snage milicije su probale da stanovnistvo uvere da su i oni srecni. Eh, ta dobra stara vremena...
v.stojkovic v.stojkovic 14:40 20.07.2007

Re: Da li bi svet bio bolji?

Druže zeko Novi Sad, prvo čast mi je što ste reagovali na moj komentar. Činilo mi se, vidim pogrešno, da se javnosti obraćate proglasima, u svetlu najbolje tradicije Vaših prethodnika ( Pismo Druga Tita i Izvršnog Biroa, i tsl.). E sad kad ste se već udostojili da meni, kao prostom članu ove blog zajednice (Restakov izraz, koji mi se uzgred bilo rečeno uopšte ne sviđa, jer ne želim da budem organizovani ČLAN ničega), odgovorite, moram da Vam kažem: Nije Dušan, već je Siniša, Dušan je onaj iz Zvezdara teatra, do nedavno ambasador u Portugalu (Sveti Georgije ubiva aždahu, Profesionalac, Maratonci trče počasni krug, etc) a da li je Siniša četnik ne znam, ali ne verujem. S obzirom na njegove godine u Drugom velikom ratu nije mogao biti ni četnik - početnik. Uostalom, ne nosi bradu, ali primera radi Aleksandar Solženjicin nosi bradu, mora da je i on četnik kad je pisao onolike knjige protiv komunizma u njegovoj ( a možda i Vašoj zeko Novi Sad) majčici Rusiji.
A u vezi četnika: Ne znam da li ste zeko Novi Sad negde pročitali ili čuli da su četnici bili elitni deo Srpske vojske daleko pre II Sv.rata i Draže Mihajlovića i da su toj eliti mogli pristupiti samo najsposobniji, najhrabriji i najodaniji pripadnici te vojske.U kontekstu takvog definisanja četnika, narečeni Kovačević (Siniša, ne Dušan) ne bi mogao biti ni običan komornik ( kuvar i sl).
Druže zeko, želim Vam uspeha u vašoj pravednoj partizanskoj borbi protiv četničkih vojvoda kao što je Šešelj, Nikolić, Vučić, Vučinić i njima slični. Nadam se da ćete, u toj borbi biti hrabri i uspešni bar onoliko koliko je bio uspešan i Vaš španski uzor, čuveni Žikica Jovanović.
I sasvim na kraju: Ideje koje zastupate neće proći u narednih bar sto godina, dokle god rane žrtava sluđene levičarske misli, ostvarene u bivšem SSSR i dr. zemljama istočnog lagera, ne zarastu. Prema tome: NO PASARAN! JOK!
zeka Novi Sad zeka Novi Sad 14:54 20.07.2007

Re: Da li bi svet bio bolji?

Lapsus hebiga ali nista ne menja na stvari...
vucko vucko 15:27 20.07.2007

Re: Da li bi svet bio bolji?

Restakov izraz, koji mi se uzgred bilo rečeno uopšte ne sviđa, jer ne želim da budem organizovani ČLAN ničega


Jel ovo ono kao Gručo Marks? :)

ivana23 ivana23 17:06 20.07.2007

Re: Da li bi svet bio bolji?

zeka Novi Sad
Lapsus hebiga ali nista ne menja na stvari...[/quote

A, boga mi, od kada ga znam Sinisa nosi bradu
v.stojkovic v.stojkovic 18:39 20.07.2007

Re: Da li bi svet bio bolji?

To nije ČETNIČKA , već UMETNIČKA brada. I prezimenjak mu Dušan je povremeno nosio bradu. Ipak, ja od kada ih znam, znam ih kao dramske pisce. Sad da li su i četnici, treba pitati Iliju Čvorovića, taj ZNA bolje.
ivana23 ivana23 18:44 20.07.2007

Re: Da li bi svet bio bolji?

v.stojkovic
To nije ČETNIČKA , već UMETNIČKA brada. I prezimenjak mu Dušan je povremeno nosio bradu. Ipak, ja od kada ih znam, znam ih kao dramske pisce. Sad da li su i četnici, treba pitati Iliju Čvorovića, taj ZNA bolje.



''...da li je Siniša četnik ne znam, ali ne verujem. S obzirom na njegove godine u Drugom velikom ratu nije mogao biti ni četnik - početnik. Uostalom, ne nosi bradu...''
To ste vi napisali, bez otklona da li je ove ili one vrste!
v.stojkovic v.stojkovic 19:14 20.07.2007

Re: Da li bi svet bio bolji?

Dobro, dobro Ivana23, u pravu ste, pogrešio sam: Siniša nosi bradu.Bez otklona.
tnosugar tnosugar 12:10 24.07.2007

Re: Da li bi svet bio bolji?

Bio bi kao danas u Severnoj Koreji i Kubi i do nedavno u SSR, Poljskoj etc. Kamo sreće da nisu pobedili ni oni zanesenjaci u Rusiji 1917.godine.


Da zanesenjaci nisu pobedili, Rusija bi se razbila u paramparcad, tj ostala nazadan prostor zreo za rasparcavanje i osvajanje. Koliko god apsurdno izgledalo, komunizam ih je spasao i omogucio im tranziciju ka 21. veku.

Jedna tako ogromna zemlja je morala da prodje put iz jednog (tradicionalistickog, feudalnog sistema) u drugi, komunisticki, zbog svoje kulturoloske pozadine, sastava stanovnistva - mahom seljaci bezemljasi nenaviknuti na liberalne tekovine) da bi tek sada pocela da trazi kompromis i da se stabilizuje. Cini se da Rusiji tek slede zlatne godine. Narocito ako nafta i gas ostanu osnovno pogonsko gorivo jos bar 100 godina. Sa Kinom isti slucaj, samo su pametnije odigrali - iskusno, sto bi se reklo. Ipak su to hiljade godina neprekinute civilizacije.

A ono za Toti skroz verujem. Samo ga to ne razlikuje od mnogih mesetara tog tipa iz tog vremena (to vreme nam verno docarava setting u Korto Maltezeu). Ali to dosta govori i o nama. Narod bira ili dobija vladara najslicnijeg sebi. Valjda ce i to da se menja.

tom tom 11:16 20.07.2007

španski gradjanski rat

ma rat ko rat.....narod gine a fukara se bogati.
zeka Novi Sad zeka Novi Sad 15:29 20.07.2007

frustrirani cetnici

pokusacu dakle da odgovorim dvojici vrlih konzervativaca koji ne razlikuju Spaniju od SSSR-a Kubu od Severne Koreje i SFRJ od Poljske.
Prvo i osnovno nije sve sto je levo od vaseg uzoritog krvolocnog sistema = Sibir, SSSR, Staljin ili Kim il Sung. I tu je glavna vasa zabluda ali ocigledno ste ili dobili zadatak ili ga sami sebi dodelili da diskreditujete sve sto vam se ucini opasno za vas sistem vrednosti. To je legitimna strategija ali nemojte ocekivati da vas ne postavim na pravo mesto. Sto se tice cetnika znam kad su i kako nastali i koja im je bila uloga ali to ne menja kontekst uopste jer njihova uloga u Drugom svetskom ratu je sramna i kolaboracionisticka i ni uz najvecu mogucu upotrebu vase zakrzljale liberalne maste ih ne mozete nazvati antifasistima. U Spaniji su se pre 71 godine sukobili legitimno izabrana vlada Narodnog Fronta i fasisticki uzurpatori predvodjni vojskom, katolickom crkvom i krupnim kapitalom. Spanija je razlicit slucaj od SSSR-a ili od kasnijih "revolucija" koje su pokretane po uzoru na boljsevicku jer su u spanskoj revoluciji glavna sbnaga bili anarhisti ,tacnije anarhosindikalisti i nije slucajno Buenaventura Duruti rekao u intervjuu koji je dao 1936 sovjetskim novinama citiram "pokazacemo mi vama boljsevicima kako se sprovodi revolucija" i pokazali su...
Dakle nije isto revolucija u Kini ili revolucija u Spaniji ,nije isto revolucija na Kubi ilirevolucija u Rusiji.
Medjutim vama je lakse da sve svedete na Staljina jer onda je to sve lose i odgovara vam da nema razlike izmedju ovoga sto sam nabrojao .Razlika medjutim postoji,jedino sto je zajednicko svim ovim revolucijama je antikapitalizam,a toga se vi nesretnici najvise plasite.Da bi neko mogao da kaze nesto istinito o tom vasem sistemu. Pa ste spremni da se udruzite sa najgorim sljamom planete fasistima i rasistima i da ih finansirate da ginu umesto vas samo da bi zadrzali svoje nicim zasluzene privilegije. Zikica Jovanovic je ubio nedicevskog zandara. Milan Nedic je stvorio u Srbiji kvislinski profasisticki rezim u kome su Jevreji, Romi i "nedovoljno kvalitetni" Srbi zavrsili svoje zivote u koncentracionim logorima u kome su proganjani i muceni svi antifasisti u kome su vazili rasni zakoni...
Ne biti na strani antifasista u Drugom svetskom ratu ne znaci biti neutralan vec znaci biti na strani fasista, a vama vidim to uopste ne pada tesko. Aleksandar Solženjicin osim sto nosi bradu je i konzervativac i apologeta tog vaseg ljubljenog sistema. I sasvim na kraju u zemlji Srbiji postalo je sasvim prirodno izjednacavati fasiste i antifasiste cine se naravno vi stavljate na stranu fasista, ali to ne znaci da je ispravno isto tako mozete vi braniti sve sto vam se ucini vrednim (cak i fasiste ) ali se nemojte cuditi kad se vasi sticenici budu okrenuli protiv vas.
Lionsgate Lionsgate 16:35 20.07.2007

Re: frustrirani cetnici

pokusacu dakle da odgovorim dvojici vrlih konzervativaca koji ne razlikuju Spaniju od SSSR-a Kubu od Severne Koreje i SFRJ od Poljske.


Dakle, gde je tu odgovor na razlicitosti sistema u Koreji i na Kubi i kao primer uzete razlicitosti SFRJ i Poljske 1981. I u S.Koreji i na Kubi vladaju samodrsci, velike i bezgresne vodje, tu od kominizma i socijalizma nema nicega sem jednakosti u krajnjoj bedi... i za jednu i za drugu zemlju je sasvim jasno da ce se njihovi sistemi raspasti po smrti dozivotnih vodja, nesto slicno SFRJ iz '80-tih. U sustini sta ima i da se natezem oko stvari koje su vec deo istorije (ili vrlo skoro ce to biti), imate svoja ubedjenja i verujete u njih...

Finish.
ivana23 ivana23 17:25 20.07.2007

Re: frustrirani cetnici

Lionsgate
pokusacu dakle da odgovorim dvojici vrlih konzervativaca koji ne razlikuju Spaniju od SSSR-a Kubu od Severne Koreje i SFRJ od Poljske.Dakle, gde je tu odgovor na razlicitosti sistema u Koreji i na Kubi i kao primer uzete razlicitosti SFRJ i Poljske 1981. I u S.Koreji i na Kubi vladaju samodrsci, velike i bezgresne vodje, tu od kominizma i socijalizma nema nicega sem jednakosti u krajnjoj bedi... i za jednu i za drugu zemlju je sasvim jasno da ce se njihovi sistemi raspasti po smrti dozivotnih vodja, nesto slicno SFRJ iz '80-tih. U sustini sta ima i da se natezem oko stvari koje su vec deo istorije (ili vrlo skoro ce to biti), imate svoja ubedjenja i verujete u njih...Finish.


Razlike...Osim sto u S. Koreju ne mozes uci, nema turizma, nema nicega. Izmedju zemalja koje su bile komunistike iliti socijalisticke,bilo je (i danas ima) velike razlike. Do neprepoznatljivosti! Danasnja Kina,
iako jos uvek komunisticka zemlja pravo je cudo u ekonomskoj sferi. Ajde da je uporedimo sa S.Korejom.

-Džozef Stiglic (dobitnik nobelove nagrade za ekonomiju):

Novi kineski ekonomski model

''Kineski uspeh od početka tranzicije u tržišnu ekonomiju bio je zasnovan na prilagodljivim strategijama i politici: pošto je jedan set problema rešen, nastajali su novi za koje su morale da budu razvijene nove strategije i politika. Taj proces obuhvata i socijalnu inovaciju. Kina je shvatila da ne može prosto da preslika ekonomske institucije koje su funkcionisale u drugim zemljama; u krajnjem slučaju ono što je bilo uspešno negde drugde moralo je da bude prilagođeno jedinstvenim problemima sa kojima se Kina suočavala.

Kina danas razmatra "novi ekonomski model." Naravno, stari ekonomski model bio je zapanjujući uspeh koji je obezbedio prosečnu stopa privrednog rasta od 10 odsto godišnje proteklih 30 godina i izbavio od siromaštva stotine miliona Kineza.

Te promene nisu očigledne samo u statistikama, već daleko više na licima ljudi koji se sreću širom zemlje. Nedavno sam posetio udaljeno selo Dong u planinama Ćičoua, jedne od najsiromašnijih kineskih provincija, kilometrima udaljenog od najbližeg asfaltnog puta; ipak, imalo je električnu struju, a sa električnom strujom nije stigla samo televizija, već i Internet. Iako deo povećanih prihoda potiče od doznaka članova porodice koji su migrirali u primorske gradove, seljacima je bilo bolje sa novim poljoprivrednim kulturama i boljim semenom: vlada je prodavala na kredit seme visokog kvaliteta s garantovanom stopom klijanja.''

m.agrippa m.agrippa 18:31 20.07.2007

Re: frustrirani cetnici

Ne biti na strani antifasista u Drugom svetskom ratu ne znaci biti neutralan vec znaci biti na strani fasista,


Netacno.

I sasvim na kraju u zemlji Srbiji postalo je sasvim prirodno izjednacavati fasiste i antifasiste cine se naravno vi stavljate na stranu fasista.


Netacno.

v.stojkovic v.stojkovic 19:09 20.07.2007

Re: frustrirani cetnici

Logika Ti je druže zeko u skaladu sa najboljom tradicijom SKOJ-a: Ko nije s nama, taj je protiv nas! Ko nije komunista, taj je fašista! Samo napred druže zeko! Nadam se da ćeš i Ti kao Pinki jednog dana ugledati svog Tita.
gaus gaus 20:16 20.07.2007

Re: frustrirani cetnici

Jednom se otac Zekin sa posla kući vratio pre,
odenuo Zeki praznično sve i poveo ga na trg.
Bio je Zeka klinac još i bilo mu je tek oko pet
al' dobro pamti nasmejan svet i svečan i sretan grad.

Nije razumeo zastave, gužvu.
Znao je tek, nešto je važno
jer otac ga tad prigrli snažno,
reče mi: "Sine Zeko, gledaj i pamti".

I Zeka je video Tita maršala,
legendu tu, slobodotvorca,
čoveka tog, druga i borca.
Tada je Zeka video Tita prvi put...
mp40 mp40 01:31 21.07.2007

Re: frustrirani cetnici

Katalaksicari mi se vise gade od fasista! Fasisti veruju da se bore za pravu stvar jer su glupi i sitne duse ili zrtve zatucane tradicije a vi ste cisto, pogano zlo. Ne mogu da verujem da postoje ovakvi gadovi! Priznaj da ga bacas na prizore iz Ruande i da stanes na semaforu da pljunes i udaris prosjaka! FUJ! SMRAD!!!
zeljudina1 zeljudina1 19:27 20.07.2007

Extra!!!

Oduvek su me odusevljavale te skaradnoidealizovane revolucionarne storije tipa ''uzecemo bombe u ruke i golim grudima junackim cemo jurisati na barikade zarad ideala koji su iznad nasih zivota''! Zapravo divio sam se tim kretenima tipa Lenjin, Ce Gevara, Tito i ko jos sve ne... Kao, ugradicemo se u bolje sutra i oni sto dolaze za nama ce nas, heroje, slaviti do kraja istorije.

Zasto kretenima?

Vrlo je jednostavno: Oni su to radili za pare. Ideali su samo farsa. Bez zavaravanja.

Negde, 93ce ili 94te, putovao sam iz Pristine za Beograd vozom. U kupeu sam bio sa veoma upecatljivim matorcem, koji mi je ispricao zgodnu pricu: bio je 1905 godiste i bio je ucesnik Spanskog rata. Isao je da se bori, ali za pare, bez foliranja. Zbirni centar je bio u Slavonskom Brodu, i odatle su ih slali na more, pa brodom u Spaniju.

A sa druge strane imamo i primer legendarnog Zikice Jovanovica Spanca, koji je kao veliki idealista i kosmopolita otisao u Spaniju, ne bi li izmenio svet i ucinio ga divnim mestom za zivljenje. Kada je ispunio svoju misiju, vratio se u rodnu Belu Crkvu i stecena znanja je aplicirao na ''podizanje ustanka u Srbiji''! Primio se brat. Za pocetak je brutalno ubio lokalnog zandara, koji je usput bio i Srbin. Morao je covek da odnekud pocne. E, onda su komunjare taj dogadjaj proglasile pocetkom revolucije ili cega vec...

Ima li tu bilo sta da je normalno?

Proleterski Internacionalizam????!!!!!!!!!!!!!!??????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Blato...

Prijatelju, podsetio bih, da je komunizam najveca posast koja je ikad zahvatila planetu, odneo je milione zivota i milione unesrecio. Mogao bi da se posmatra i kao neka od gradacija fasizma. Brutalnost im je zajednicka, sto je i normalno.

ivana23 ivana23 20:02 20.07.2007

Re: Extra!!!

zeljudina1
Oduvek su me odusevljavale te skaradnoidealizovane revolucionarne storije tipa ''uzecemo bombe u ruke i golim grudima junackim cemo jurisati na barikade zarad ideala koji su iznad nasih zivota''! Zapravo divio sam se tim kretenima tipa Lenjin, Ce Gevara, Tito i ko jos sve ne... Kao, ugradicemo se u bolje sutra i oni sto dolaze za nama ce nas, heroje, slaviti do kraja istorije.Zasto kretenima? Vrlo je jednostavno: Oni su to radili za pare. Ideali su samo farsa. Bez zavaravanja.Negde, 93ce ili 94te, putovao sam iz Pristine za Beograd vozom. U kupeu sam bio sa veoma upecatljivim matorcem, koji mi je ispricao zgodnu pricu: bio je 1905 godiste i bio je ucesnik Spanskog rata. Isao je da se bori, ali za pare, bez foliranja. Zbirni centar je bio u Slavonskom Brodu, i odatle su ih slali na more, pa brodom u Spaniju.A sa druge strane imamo i primer legendarnog Zikice Jovanovica Spanca, koji je kao veliki idealista i kosmopolita otisao u Spaniju, ne bi li izmenio svet i ucinio ga divnim mestom za zivljenje. Kada je ispunio svoju misiju, vratio se u rodnu Belu Crkvu i stecena znanja je aplicirao na ''podizanje ustanka u Srbiji''! Primio se brat. Za pocetak je brutalno ubio lokalnog zandara, koji je usput bio i Srbin. Morao je covek da odnekud pocne. E, onda su komunjare taj dogadjaj proglasile pocetkom revolucije ili cega vec...Ima li tu bilo sta da je normalno?Proleterski Internacionalizam????!!!!!!!!!!!!!!??????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Blato...Prijatelju, podsetio bih, da je komunizam najveca posast koja je ikad zahvatila planetu, odneo je milione zivota i milione unesrecio. Mogao bi da se posmatra i kao neka od gradacija fasizma. Brutalnost im je zajednicka, sto je i normalno.


Da ti nije slucajno rekao i ko ili koja organizacija ih je placala? Koliko love?
zeka Novi Sad zeka Novi Sad 23:08 20.07.2007

Re: Extra!!!

zeljudina1
Oduvek su me odusevljavale te skaradnoidealizovane revolucionarne

A sa druge strane imamo i primer legendarnog Zikice Jovanovica Spanca,
koji je kao veliki idealista i kosmopolita otisao u Spaniju, ne bi li
izmenio svet i ucinio ga divnim mestom za zivljenje. Kada je ispunio
svoju misiju, vratio se u rodnu Belu Crkvu i stecena znanja je
aplicirao na ''podizanje ustanka u Srbiji''! Primio se brat. Za pocetak
je brutalno ubio lokalnog zandara, koji je usput bio i Srbin. Morao je
covek da odnekud pocne. E, onda su komunjare taj dogadjaj proglasile
pocetkom revolucije ili cega vec...

Ima li tu bilo sta da je normalno?



Zikica Jovanovic je ubio nedicevskog zandara. Milan Nedic je stvorio u Srbiji kvislinski profasisticki rezim u kome su Jevreji, Romi i "nedovoljno kvalitetni" Srbi zavrsili svoje zivote u koncentracionim logorima u kome su proganjani i muceni svi antifasisti u kome su vazili rasni zakoni...
To sto je zandar bio Srbin moze da znaci nesto samo poluretardiranim frustriranim ljudima koji ne shvataju da to sto je neko Srbin ne amnestira ga od bilo kakvog zlocina.Nadam se da ti nisi takav.
Taj "Srbin" je bio u sluzbi fasistickog rezima Milana Nedica svaki antifasista bi postupio isto. To je savrseno normalno, ono sto nije normalno je vase insistiranje da je to bio Srbin,sta da je bio Nemac ili Madjar ili Hrvat onda bi bilo u redu?
Ne on je fasista a fasista je zlo nezavisno od toga da li je Madjar, Nemac ili Srbin...


zeljudina1
Prijatelju, podsetio bih, da je komunizam najveca posast koja je ikad
zahvatila planetu, odneo je milione zivota i milione unesrecio. Mogao
bi da se posmatra i kao neka od gradacija fasizma. Brutalnost im je
zajednicka, sto je i normalno.


Ako je tebi ta konstatacija normalna molio bih te da potrazis profesionalnu pomoc van ovog bloga.
gaus gaus 20:52 20.07.2007

'68

doktore što se to dogadja sa Zekom
osjeća se čudno
ima 37 godina i vrijednu diplomu
uznemiruju ga noćne polucije
i boli ga glava
profesor je na srednjoj školi
tamo predaje neka jebena prava
onanija mu je redovna
mjesečna plača mizerna
što da radi bez akcije čitavi dan
dok je bio student
ružio je često
čitao praxis
polemizirao vješto
anarhizam mu je bio u krvi
svi na barikade
sanjao je kako vodi proletere mlade
a danas doktore pomozi mu
teško mu je vjeruj
što da radi bez akcije čitavi dan
Zekino društvo ordinira od 19 do 22
ono niti eksa
niti galami
zuri u prazno i truli
šljakeri spavaju po tramvajima
djeca se ljube na ulicama
noći su frajerske i uvijek na smetnji
noći su samo na smetnji
Zeka sada ide iz ovih stopa da se baci
ravno u Kanal D-T-D
šezdeset
osam šezdeset
vratit će se opet
osam šezdeset...
zeljudina1 zeljudina1 03:04 21.07.2007

Re: Extra!!!

''Antifasista'' se obavezno poklapa sa ''komunista''?

Podsetio bih te da su se komunisti prvenstveno borili za vlast, borba protiv Nemaca je bilo nuzno zlo, a nisu mnogo marili za sve ostale nekomuniste.

Imali su i manju ''kolateralnu stetu'' usput, ali zar je bitno, kad su u pitanju tzv ''visi ciljevi''?

Dobro su nas oslobodili!!!!!!!!

Prijatelju, uputi sebe negde ka predivnoj Kini, nadji tamo Miru i Marka, negde pored vodopada otpevajte internacionalu, popijte po votku na eks, evocirajte uspomene i iskulirajte... Ali ostanite tamo.

Srbiji je dosta komunista.

Za sva vremena.

I duze.

Sto se pomoci tice, nemoj da brines.

zeljudina1 zeljudina1 03:09 21.07.2007

Re: '68

To majstore!!!!!!!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana