Pismo bogatih siromašnima

zeka Novi Sad RSS / 17.07.2007. u 14:32

PISMO ZAHVALNOSTI BOGATIH SIROMAŠNIMA


Budimo otvoreni: nikada nećete dobiti na lutriji. S druge strane, sve su šanse da ćete nastaviti da rmbate na svojim usranim poslovima do kraja života. A sve samo zato što ste se rodili u pogrešnoj klasi. Bolje se suočite sa tim: vi ste samo naši najamni robovi. žalimo slučaj!
To je razlog zašto ste tako neobrazovani, neotesani, bez trunke dobrog ukusa, ali i bez trunke samopouzdanja, bez čega nikada nećete postati neko od nas. Da budemo sasvim precizni: ni knjiga veličine telefonskog imenika ne bi bila dovoljna da u nju stanu sve nepravedne prednosti koje MI imamo nad VAMA. To je razlog zbog čega nam je veoma stalo da i dalje verujute u sve te gluposti o "socijalnoj pravdi" i "jednakim šansama za sve".
Naravno, u hijerarhijskom sistemu poput našeg, na vrhu nema mnogo mesta. A mi smo već tamo. I tu nam se toliko sviđa da nam nije ni na kraj pameti da potražimo neko drugo. Ali, dobra strana hijerarhije je što i od nižeg ima niže: i vi imate na koga da gledate odozgo, da mu naređujete ili da ga s vremena na vreme opalite po njušci. Čak i najbedniji perač sudova može u hijerarhiji da pronađe neku skitnicu nad kojom će da se Iživljava. I zato, budite zahvalni što smo vam obezbedili sve te emigrante, izbeglice, kurve i beskućnike!
Nikada ne gubite iz vida sledeće: kada bi svi vi bili ekonomski zbrinuti i privilegovani kao i mi, onda ne bi imao ko da radi sve te prljave, dosadne, opasne, slabo plaćene poslove. Ne bi bilo nikog ko bi se borio u našim ratovima i slepo izvršavao naša naređenja. I što je najvažnije, ne bi bilo onih koji i na smrt gledaju tako tupo, jer prethodno nisu okusili ni trunku ispunjenog, smislenog i kreativnog života. Zato imamo samo jednu molbu za vas: samo nastavite tako!
Moguće je da vi nemate tu našu pohlepnu, patološku potrebu za novcem, vlašću i prestižom. Ali, čak i kada poželite da promenite svoj život, ta mogućnost promene vas odmah uplaši, pa tako ostajete zarobljeni u sopstvenom paklu. Nastavljate da živite mehanički, u skladu sa ulogom koju smo vam dodelili, stalno strepeći od toga šta će drugi misliti ako se usudite da razbijete taj kalup.
Naravno, uvek se trudimo da podelimo i vladamo, gde god nam se sviđa: dobro plaćeni radnici protiv loše plaćenih radnika, radnici iz sindikata protiv onih izvan sindikata, domaći radnici protiv stranih, strani radnici protiv drugih stranih radnika, itd. Pri tom, stalno vam smanjujemo nadnice pod izgovorima kao što su "strana konkurencija", "zahtevi ponude i potražnje", "nacionalna bezbednost", "veliki spoljni dug", itd. Laka srca gazimo svakog ko počne da postavlja nezgodna pitanja ili pokuša da ugrozi naš profit. A da bi vam omogućili bar nekakvo olakšanje od ekonomske ucene, kojom vas svakodnevno iznurujemo, dopuštamo vam da s vremena na vreme glasate za naše političke surogate, u igri zvanoj "izbori".
Izuzetno nam je drago što nemate pojma šta se zaista dešava. Umesto da svu krivicu s punim pravom svalite na nas, vi okrivljujete strance, radnike na crno, zabušante, društvene parazite, pedere, Jevreje, jedni druge.
Osim toga, zaista nas raduje što su se mnogi od vas upecali na priču o "radnoj etici", iako većina poslova u našoj ekonomiji na svaki način doprinosi opštem zagađenju, uništavanju vašeg fizičkog i emocionalnog zdravlja, isisavajući iz vas život, iako je to jedini život koga imate.
Mi zaista ne znamo mnogo o radu. Ali, zato ste vi tu. I zbog toga nam je posebno drago.
Naravno, vaš zivot bi mogao biti drugačiji.
Društvo bi zaista moglo biti organizovano tako da zadovolji prave potrebe ljudi.
Vi i vaša vrsta mogli bi da ustanete i zajedno se oslobodite naše vladavine.
Ali, vi to ne znate! Šta više, ne možete ni da zamislite neki drugačiji život! I to je verovatno najveće i najvažnije dostignuće našeg sistema: to što smo ukrali svu vašu maštu, svu vašu kreativnost, vašu sposobnost da mislite svojom glavom i da sami upravljate svojim životima.
Zato vam se svima zahvaljujemo iz dubine naših okrutnih srca. Vaše svakodnevno žrtvovanje donosi nam sva naša iskvarena blaga; vaš rad održava naš sistem; mnogo, mnogo hvala na tome što dobro znate gde vam je mesto, a da toga niste ni svesni.

U potpisu,

svi bogataši sveta



Komentari (55)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Queeria Queeria 15:11 17.07.2007

Bravo

Bravo Zeka Peko...
S prvim blogom si započeo revoluciju... to mi se sviđa...

Pozdrav,
Pedja
mariopan mariopan 15:40 17.07.2007

Re: Bravo

BRAVO, i ja kazem BRAVO.

Nije tacno da ne znamo,znamo ali nam to nista ne vredi,kakva nas ljulja zaljulja....malo je depresivno tresnuti nam u lice kakvi smo ali..jesmo..bas takvi smo i zato sto smo mi takvi i ONI su takvi prema nama.


Bolje nam dajte uputstvo kako da nadjemo i neku lepotu u tom stradanju a da nema veze sa mazohizmom.Pozdrav.
v.stojkovic v.stojkovic 15:55 17.07.2007

?

Pismo je, takvo kakvo je. Ko je tu lud, a ko zbunjen , drugo je pitanje. Međutim, bez loše namere, pitam se: na osnovu kojih parametara, kvaliteta, argumenata, zasluga, nepotizma, podobnosti, IQ, ili ne znam čega već, redakcija bloga b92 bira autore? Evo, npr. Zeko kako su Tebe izabrali? Slučajni uzorak ili nešto drugo?













oldtajmer oldtajmer 16:54 17.07.2007

Re: ?

pise ovde:

ali mrzelo me da citam do kraja :) Procitaj ako te ne mrzi pa nam prepricaj.
YoKey YoKey 08:43 18.07.2007

Re: ?

Evo, npr. Zeko kako su Tebe izabrali?

Restakov pašenog
v.stojkovic v.stojkovic 15:58 18.07.2007

Re: ?

Pročitao sam ranije, zato i pitam. Jer ono što tamo Restak piše nije najjasnije. Teško je prepričati. Ali, ajd da pokušam: Kao nekakva ezoterija, kabala, tajna i posvećena društva tipa Trilaterale, Hram i loža, Sveta krv, Sveti gral, Templari, Zidari, Lobanje i kosti, SKOJ etc. Izbor, bolje reći INICIJALIZACIJA, novih autora najmanje je jasan. Kao neko nekog predloži, ali nije to dovoljno, opet pitanje ko je koga predložio, pa onda čini se da novi autor treba da u ponoć u Kući Velikog brata, ogrnut belim plaštem (ispod koga je ko od majke rođen i premazan svim bojama),pripremi večeru za Verana,Restaka i njihovo veselo društvo, a ta čorba mora da sadrži levo krilo šišmiša, desni (osušeni) karabatak žabe krastače, španske mušice, petlovu krv, oči sove ušare i srce mladunca tvora, pa ako se ovima svidi ta čorba, onda ovaj novi može da piše na na blogu b92 šta god hoće i kako ume i kako zna. Izgleda da je presudna čorba.. E sad jbg, možda ja nisam najbolje razumeo, pa ti pročitaj sam.
Kazezoze Kazezoze 16:27 17.07.2007

super..

malo anarhije ne bi shkodilo na ovom blogu.
znao sam ja da nam zeka priprema iznenadjenje;-)

chisto da ne zaboravimo
IRAQ - RAT JOSH TRAJE!

Kazezoze Kazezoze 16:36 17.07.2007

Re: super..

da doda josh i malo muzike kao komentar;-)
Shumar Shumar 16:47 17.07.2007

arogancija i strah bogatih



"jak" clanak. cestitam.

Ovu jadikovku valja takodje prebaciti kod njihovih "ucitelja" , u Holivud. U Britaniju. U zemlje koje su bogatsvo stekle na tudjem znoju i stranoj krvi.Sad njihov model preuzima istocni blok.Bogatashi novopeceni.U Rusiji prvenstveno.Onda i ovde.Manje od 10% ljudi drzi 80% bogatstva.

nema milosrdja. Srpsko, siroko srce se steglo.Uplasheno strahom od sirotinje.
Srbi nemaju jake charity organizacije, ili se barem njima ne busaju u grudi kao sto to rade holivudske zvezde.

Srce im se steglo. Vicu da su bedni i siromashni, a ne pomazu jos bednijima i siromashnijima.
Nek pokazu prvi , nek daju primer svog milosrdja.
Neka delima dokazu "prosvetljenost" , nek pomognu svojoj braci na Kosovu.nek pomognu jos bednijima koji nisu Srbi.
nek pomognu Darfuru.nek pomognu Etiopiji.....

nije vazna suma, vazna je namera, po njoj se vidi ko je koliko "svestan".

Ako nista, evo, opet cemo da damo krv...ako su nam dzepovi prazni...nije srce.







igipop igipop 18:51 17.07.2007

Sjajan tekst

Sve je to tacno.

Samo kao sto rekoste mi siromasni ne vidimo svet koji bi mogao da bude druaciji.

Imate li neku ostvarljivu ideju?



Brooklyn Brooklyn 19:13 17.07.2007

Re: Sjajan tekst

Sjajan tekst #Link Replika: 0Sve je to tacno.

Samo kao sto rekoste mi siromasni ne vidimo svet koji bi mogao da bude druaciji.

Imate li neku ostvarljivu ideju?


pa revolucija, pa podeliti sve siromasnima, nego sta? :)
sun_to_rock sun_to_rock 19:28 17.07.2007

Re: Sjajan tekst

Ko zna zasto je Robin Hood pljackao bogate?
Svetlana S. Svetlana S. 19:34 17.07.2007

.

Imate li neku ostvarljivu ideju?

pa revolucija


a možda da se proba i preko ujedinjenih nacija, tamo postoje razni programi za siromašne, tipa ’nafta za hranu’ (pa se tu neko ugradi sa procentom, dobije ’projekt’ putem korupcije, kao kod nas:). ima takve programe i svetska banka ha ha ha.
inače, pozdravljam pojavljivanje na blogu autentične levice.
iako sebe baš i ne nalazim na tom polu političkog spektra.
u stvari, ja nisam ni levo ni desno, ja sam iznad toga, što bi rekao de gol.
Kazezoze Kazezoze 19:54 17.07.2007

Re: Sjajan tekst

pa revolucija, pa podeliti sve siromasnima, nego sta? :)

ili da novi svetski poredak odluchi koliko kashikica je (ne)dovoljno siromashnim i koliko novih siromashnih treba josh da napravi u svojoj pohlepi!:)
Brooklyn Brooklyn 20:00 17.07.2007

Re: Sjajan tekst

evo kaze i zeka ce da vode primerom, pa ce da razdele svoju imovinu siromasnijim od sebe. ili to vazi samo za druge? :)
Kazezoze Kazezoze 20:17 17.07.2007

Re: Sjajan tekst

ovo ti je glupo... jel' ti kad nemash nishta da kazhesh uvek dajesh tako glupe predloge?
Jaril Jaril 20:22 17.07.2007

Re: Sjajan tekst

igipop
Sve je to tacno.

Samo kao sto rekoste mi siromasni ne vidimo svet koji bi mogao da bude druaciji.

Imate li neku ostvarljivu ideju?





To je razlog zašto ste tako neobrazovani, neotesani, bez trunke dobrog ukusa, ali i bez trunke samopouzdanja, bez čega nikada nećete postati neko od nas.


У овом писму нису богаташи лоши и није наш систем лош, него су сиромашни лоши, јер се ништа од побројаних особина не стиче класом већ радом на себи. А сви ови коментари пљују по богаташима што текст не ради.
Закључај текста: сиромашни су криви за свој статус, а кривицу пребацују на другог.

ПС: Један од карактеристика писмености је и разумевање текста.
Brooklyn Brooklyn 20:25 17.07.2007

Re: Sjajan tekst

kako nemam sta da kazem. pa rekla sam da levicare kao sto su zeka i kaze srce boli da pomazu svetu tudjim parama. ali se obicno slabo prse sa svojim. ili ce zeka u sledecem postu da nam isprica sta je on sve uradio za siromasne u prosloj nedelji / mesecu / godini...od svojih para, naravno. ne od tudjih.
Igor S. Igor S. 20:29 17.07.2007

Re: Sjajan tekst

Jaril
igipop
Sve je to tacno.

Samo kao sto rekoste mi siromasni ne vidimo svet koji bi mogao da bude druaciji.

Imate li neku ostvarljivu ideju?





To je razlog zašto ste tako neobrazovani, neotesani, bez trunke dobrog ukusa, ali i bez trunke samopouzdanja, bez čega nikada nećete postati neko od nas.


У овом писму нису богаташи лоши и није наш систем лош, него су сиромашни лоши, јер се ништа од побројаних особина не стиче класом већ радом на себи. А сви ови коментари пљују по богаташима што текст не ради.
Закључај текста: сиромашни су криви за свој статус, а кривицу пребацују на другог.

ПС: Један од карактеристика писмености је и разумевање текста.




JEDAN od karakteristika pismenosti je i poznavanje stilskih alatki, u ovom slucaju ironije.
Igor S. Igor S. 20:34 17.07.2007

Re: Sjajan tekst

Ko zna zasto je Superhik pljackao siromasne?
Kazezoze Kazezoze 20:38 17.07.2007

Re: Sjajan tekst

ne trazhi se da neko nekome pomogne, nego se trazhi da se ne otima i krade preko ledja siromashnih, shto uporno rade svetski mocnici novog svetskog poredka koje ti brook tako uporno podrzhavash ... to je valjda prva lekcija ispiranja mozga koju si dobila u americi.
Brooklyn Brooklyn 20:46 17.07.2007

Re: Sjajan tekst

Kazezoze
ne trazhi se da neko nekome pomogne, nego se trazhi da se ne otima i krade preko ledja siromashnih, shto uporno rade svetski mocnici novog svetskog poredka koje ti brook tako uporno podrzhavash ... to je valjda prva lekcija ispiranja mozga koju si dobila u americi.


pa kazem ja: revolucija :)))))
Jaril Jaril 20:54 17.07.2007

Re: Sjajan tekst

Igor S.
Jaril
igipop
Sve je to tacno.

Samo kao sto rekoste mi siromasni ne vidimo svet koji bi mogao da bude druaciji.

Imate li neku ostvarljivu ideju?





To je razlog zašto ste tako neobrazovani, neotesani, bez trunke dobrog ukusa, ali i bez trunke samopouzdanja, bez čega nikada nećete postati neko od nas.


У овом писму нису богаташи лоши и није наш систем лош, него су сиромашни лоши, јер се ништа од побројаних особина не стиче класом већ радом на себи. А сви ови коментари пљују по богаташима што текст не ради.
Закључај текста: сиромашни су криви за свој статус, а кривицу пребацују на другог.

ПС: Један од карактеристика писмености је и разумевање текста.




JEDAN od karakteristika pismenosti je i poznavanje stilskih alatki, u ovom slucaju ironije.


Izvin'te za kucaću grešku. A što se ironije tiče... hm... ako je to ironija, onda je ironija u ironiji što ima reverzibilno značenje - odnosno ono što ja napisah da je poenta teksta - da su siromašni loši. (Nije da se (ne)slažem)
Igor S. Igor S. 21:00 17.07.2007

Re: Sjajan tekst

Ok, sve je jasno.

Moz' da bidne, al' ne mora da znaci.

Hvala na pojasnjenju.
Greshka Greshka 22:13 17.07.2007

Re: Sjajan tekst

Imate li neku ostvarljivu ideju?


druzite se sa bogatima, bogatstvo je prelazno (Onazis)
mariopan mariopan 22:22 21.07.2007

Re: Sjajan tekst

Znamo,prelazi iz nasih dzepova u njihove.
angie angie 20:15 17.07.2007

Zeko

je si li ti u Kanadi?
zeka Novi Sad zeka Novi Sad 22:40 17.07.2007

Re: Zeko

angie
je si li ti u Kanadi?


Ne u Novom Sadu...
G r o f G r o f 20:36 17.07.2007

Opet se neko igra vremeplovom.

Filozofska pozadina teksta je Out.
Kasni osamdeset godina....a možda i mi.
Igor S. Igor S. 20:47 17.07.2007

Re: Opet se neko igra vremeplovom.

Pa eto...

Proslo je 80 godina, a sve je ostalo isto. Ima i bogatih i siromasnih. Bogati i dalje pljackaju siromasne. Siromasni i dalje crkavaju od gladi. Ergo: the song remains the same.

igipop igipop 23:35 17.07.2007

Liberalizam i jos po nesto

Problem svih levicarskih ideja je prilicno jednostavan: Jos uvek nije smisljen sistem u kome nema onoga o cemu Zeka pise.

Svi, ali bez izuzetka svi sistemi do zadnje koji su pocivai u temeju na ideji socijane pravde su propali.

Pocev Egipta, Sparte (one su u ogranicenom obimu imale ideju jednakosti) preko drzava juzne amerike Pariske komune i Komunisticih drzava dvedesteto veka.

Problem koji ideolozi levice do danas nisu uspei da rese je trade off izmedju jednakosti i efikasnosti.

Sto vise jednakosti to manje efiasnosti.

Sto manje efikasnosti to losija upotreba onoga sto drustvo poseduje.

Sto losija upotreba to veca beda.

Problem uvodjenja levicarsih ideja u drustvo je u velicini kolaca. Sto je vise preraspodele to je kolac manji.

Ovo je Zakon.

Ako pogledate uporedno ekonomiju razlicitih drzava ovaj zakon ce te jasno videti.

Drzave kao sto su Juzna Koreja, Sinapur, Japan, SAD ili Irska se razvijaju mnogo brze nego Nemacka, Francuska, Velika Britanija, Svedska.

Relacija je vise nego ocigedna.

"Levicari" uglavno zaboravljaju da pomenu tu cenu.

A trebalo bi.

Jer levicarske ideje (dakle govorim iskjucivo o ekonomiji) su za Srbiju jako, jako opasne.

Da probam to ovako da objasnim.

Ako izvrsite preraspodelu 10% nacionalno bogatstva Izubicete 10% rasta GDP godisnje. Ako izvrsite preraspodlu 20 % drustveno bogatstva izubicete 20% rasta GDP.

Ili u apsolutnim brojkama. Ako Srbija ove godine preraspodeli 50% drustveno proizvoda (koliko je recimo udeo budzeta u drustveno proizvodu) Moja plata ce porasti za 5% (koliki je recimo rast GDP ove godine) a ne 10% koliko bi mogla da poraste.

To bi znacilo da se drustvo kao celina na ime preraspodele (citaj jednakosti, mada je vrlo sporno kako se taj novac zaista raspodeljuje) u periodu od 10 godina odrice 50% !!!! rasta koji bi mogao da bude ostvaren. Dakle sa postojecim sistemom umesto 20000 evra koliko bi iznosio prosecni GDP po glavi u srbiji za 10 odina iznosice samo 10000 Evra.

To je otprilike cena toga o cemu pricate Gosn Zeko.

Kao sto sam vec jednom na blogu pomenuo sve politicare u Srbiji ukljucujuci i gosn Zeku treba poslati na jedan kratak kurs mikroekonomije.

I jos smatram levicarske ideje u ekonomiji u drustvu koje se i dalje bori sa bedom, koje je tek izaslo iz jednog suludog eksperimenta destrutivnim i opasnim. Politicar koji ne zna puno o ekonomiji a zalaze se preraspoedlu kao kljucnu karateristiku ekonomskkog sistema je u najmanju ruku ozbiljno neoprezan.

I jos rec dve o liberalizmu.

Prvo jedina stranka u srbiji koja bi se mogla nazvati liberalnom u Srbiji je G17. Sve ostalo ukljucujuci LDP nema veze sa liberalizmom. Drugo liberalizam nije tako jednorodan pojam. Mozete biti liberal u smislu ekonomije, politike, prava. Mozete liberalizam usvojiti kao ideoloiju ( sto mi se cini da je slucaj sa opsn Milanom)To su jako razlicite stvari. Trece ako je neko liberal u smislu ekonomije ne znaci da je protiv svake preraspodele. To samo znaci da uvazava trzsite i da razume kako funkcionise. Recimo ja sebe smatram liberalom ali smatra nuznim postojanje minimlne soc. zastite, opravdane intervencije drzave na trzistu (monopoli) pa cak i stvari kao sto su drzavne investicije u odredjeni sektorima. Neki drugi koji sebe smatraju liberalima opet ne. Kao sto rekoh liberalizam je jako razudjen i sirok termin.

Ekonomija je jako lepa i korisna nauka. I priicno je logicna. Jedna dobra knjiga moze vam dati sve odgovore. Na zalost blog je suvise kratka forma da bih sve natanane obrazlagao.

PS: Izvinjavam se zbog slovnih gresaka



















andrej stanimirović andrej stanimirović 00:32 18.07.2007

Re: Liberalizam i jos po nesto

Gosn Igipop,

slažem se sa ovim što ste izneli, samo imam nešto da primetim. Originalni post je potpisan od "svih bogataša sveta". A Vi se ovde dadoste u priču o preraspodeli koju vrši država. Znači, Robin Hud alijas zekaNS se trudi da ocrni bogataše. A vi nam objašnjavate da je problem u stvari u državi.

Možda bi potpis trebalo da glasi "svi političari sveta"?
igipop igipop 02:08 18.07.2007

Re: Liberalizam i jos po nesto

Pre ovog teksta je kod Coleta bila rasprava o liberalizmu.

Idaje levice je ako je ja dobro razumem upravo preraspodela kroz drzavni mehanizam.

Tekst je ocito ironican.

Posto je tema bitna ucinilo mi se da je bolje da ne ironisem nego napisem sta imam.
python python 10:17 18.07.2007

Re: Liberalizam i jos po nesto

igipop

Svi, ali bez izuzetka svi sistemi do zadnje koji su pocivai u temeju na ideji socijane pravde su propali.

Nisu ti sistemi propali sami od sebe. Oni su urušavani spolja i iznutra.

igipop

Sto vise jednakosti to manje efiasnosti.

Odakle ti ovo ?

igipop

Drzave kao sto su Juzna Koreja, Sinapur, Japan, SAD ili Irska se razvijaju mnogo brze nego Nemacka, Francuska, Velika Britanija, Svedska.

Pa gde bi ti radije živeo i radio, u Južnoj Koreji ili Švedskoj.

igipop

Jer levicarske ideje (dakle govorim iskjucivo o ekonomiji) su za Srbiju jako, jako opasne.

Da li to treba da levičare zatvaramo, ili možda ...

igipop

Moja plata ce porasti za 5% (koliki je recimo rast GDP ove godine) a ne 10% koliko bi mogla da poraste.

A neko će zbog toga preživeti, dobiti besplatan lek, neko siromašan završiti fakultet,...

igipop

To je otprilike cena toga o cemu pricate Gosn Zeko.

A kolika je cena ljudskog života, u toj tvojoj valuti.

igipop

Ekonomija je jako lepa i korisna nauka. I priicno je logicna. Jedna dobra knjiga moze vam dati sve odgovore.

Pa što nisi pročitao tu knjigu.
zeka Novi Sad zeka Novi Sad 15:56 18.07.2007

Re: Liberalizam i jos po nesto

igipop

Problem koji ideolozi levice do danas nisu uspei da rese je trade off izmedju jednakosti i efikasnosti.


Ideolozi levice u stvari nisu ni pokusavali da rese taj problem jer on u drustvu za koji su se oni zalagali NE POSTOJI.

igipop
Sto vise jednakosti to manje efiasnosti.


Tako je medjutim to onda znaci i obratno sto vise efikasnosti to manje jednakosti. Bilo je u istoriji drustava i zemalja koje su se smatrale vrlo efikasnim sa ekonomske tacke gledista nacisticka Nemacka je jedan od primera.Tamo je efikasnost dostigla zadivljujuci nivo ali po koju cenu?? E o tome se radi efikasnost je mozda potrebna u ovom drustvu i sistemu ali sa stanovista levice ili ako hocete sa stanovistva humanizma efikasnost je stetna jer skodi ljudima.A ljudi su ispred svake ideologije zar ne?



igipop
Jer levicarske ideje (dakle govorim iskjucivo o ekonomiji) su za Srbiju jako, jako opasne.


To isto je tvrdio Dimitrije Ljotic tridesetih godina proslog veka pa sad ti vidi...





















bobo bobo 20:26 18.07.2007

Re: Liberalizam i jos po nesto

zeka Novi Sad
igipop

A ljudi su ispred svake ideologije zar ne?

Da ali u praksi kao i samim ideologijama -nisu.

Odlican tekst!


Zanima me tvoj stav o "go green" maniji.?
G r o f G r o f 21:00 18.07.2007

Re: Liberalizam i jos po nesto

Napokon nešto suvislo..
Pozdrav Igi.
igipop igipop 21:49 18.07.2007

to piton

Moji argumenti protiv levicarenja u ekonomiji nisu odraz moje ljubavi prema onima koji imaju, niti izraz ideologije vec pokusaj da realno sagledam kako svet funkcionise. Kao sto sam gore u prvom postu napisao sve sto je Zeka rekao je surovo tacno. Cinicno, iskarikirano ali tacno.

Kad sam procitao test nije i bilo svejedno. Da bude iskren morao sam posto sam procitao tekst malo da se oladim. Jer nije prijatno sve to cuti tako baceno u lice. Naravno osim ako ste bogati. Sto nije moj slucaj.

Kada bih reagovao emotivno rekao bih, ma da sve to treba razbucati. Sto rece Bruklin Revolucija.

Ali kao sto sam vec napisao ekonomija je jako logicna i sva je sastavjena od pravila. Kad covek ta pravila ne postuje mora da plati cenu. Mozete reci da zakon gracitacije ne vazi, mozete i ceo svet ubediti da ne vazi, ali kada probate sa treceg sprata da umesto na vrata izadjete kroz prozora slomicete vrat.

To je tako.

I ako vam nesto znaci zao mi je zbog toga.

Nisu ti sistemi propali sami od sebe. Oni su urušavani spolja i iznutra.


Zapitajte se zasto su propali

Odakle ti ovo ?


Kao sto rekoh to je zakon. NIsam ga je smislio.

Pa gde bi ti radije živeo i radio, u Južnoj Koreji ili Švedskoj.


Ja bih najradije ziveo u Srbiji. Zato ovo i pisem.

Da li to treba da levičare zatvaramo, ili možda ...


Ne. Jedan od osnovnih temelja libaralizma je sloboda. Izmedju ostalog i sloboda misljenja. Inace sto vise slobode, to vece blaostanje. I to je zakon.

A neko će zbog toga preživeti, dobiti besplatan lek, neko siromašan završiti fakultet,...


Samo drustvo koje je bogato moze da se brine za siromasne. Drzava treba da se brine o siromasnima i da im pruzi osnovni set socijalne zastite. To nije u suprotnosti sa idejama liberalizma. Naprotiv.

A kolika je cena ljudskog života, u toj tvojoj valuti.

Zivot je neprocenjiv.

Pa što nisi pročitao tu knjigu.


Procitao sam dosta knjiga na temu.

Ocito ste pogresno shvatili sta sam hteo da kazem. I zato se ljutite. Sta mislite zasto kazem da je levicarska percepcija ekonomije opasna? Razmisite malo. Ne morate da citate ekonomiju samo se zapitajte zasto je kounizam propao. Zapitajte se zasto srbija danas nije kao svajcarska.

igipop igipop 22:08 18.07.2007

to zeko

Ideolozi levice u stvari nisu ni pokusavali da rese taj problem jer on u drustvu za koji su se oni zalagali NE POSTOJI.


Pokusali su. Ideja od Platona, preko Fiorea, Mora, Marska do Mao Ce Tunga je ista: Novi covek koji nece biti egositican vec spreman da radi u korist zajednice. Uzorak je suvise veliki da bi neuspeh bio slucajnost. Ljudi u svo osnovno porivu jos uvek ( a pitanje je da li ce ikada biti druacije) nisu altruisti.

Na tom odbijanju da prihvate ljude kakvi jesu su pale i takve velicine kakva je bio Marks.
Zaista je tragicno, ako ste vi onaj ko mislim da jeste, da tako razmisljate. Narocito imajuci u vidu sta je Srbije uljucujuci i Vojvodinu prosla.

Tako je medjutim to onda znaci i obratno sto vise efikasnosti to manje jednakosti. Bilo je u istoriji drustava i zemalja koje su se smatrale vrlo efikasnim sa ekonomske tacke gledista nacisticka Nemacka je jedan od primera.Tamo je efikasnost dostigla zadivljujuci nivo ali po koju cenu?? E o tome se radi efikasnost je mozda potrebna u ovom drustvu i sistemu ali sa stanovista levice ili ako hocete sa stanovistva humanizma efikasnost je stetna jer skodi ljudima.A ljudi su ispred svake ideologije zar ne?[/quote

Nacisticka nemacka je bila nacional socijalisticka, sa ekonomijom kojom se uporavljalo iz Hitlerovo kabineta. To nije bio nikakav Liberalizam vec pre varijanta komunizma. Ili prosto receno komunizam i nacizam su sestre od iste majke i razlicitog oca.

To isto je tvrdio Dimitrije Ljotic tridesetih godina proslog veka pa sad ti vidi...


Sada bi to trebalo verovatno da znaci da Ljotic i ja razisljamo isto. Lep argument nema sta. Na nivou.
glodur glodur 11:52 19.07.2007

Re: to piton

Sa tom razlikom što su ekonomski zakoni koje pominješ vrlo podložni promenama, a zakon gravitacije važi uvek i svuda (u redu, ne važi u spejs šatlu). Ono što je danas trend u ekonomiji sutra će već možda biti zamenjeno nekim drugim trendom. Bilo je toga dosta u istoriji. A inače mnogo više bi cenio zemlju koja bi rešila da umesto da bude peta bude petnesta ekonomija u svetu ali da porodiljsko odsustvo traje 15 meseci.
m.agrippa m.agrippa 17:52 19.07.2007

Re: Liberalizam i jos po nesto

Samo da zamolim za pojasnjenje, obzirom da nisam pratio Coletovu temu...

Da li se liberalizam u kontekstu diskusije koristio analogno levici? Pitam, posto bi to bilo pogresno; obzirom da je levica (socijalizam, u prvom redu) nastala kao odgovor liberalizmu (prevashodno laissez-faire liberalizmu i 'nevidljivoj ruci'). Zahvaljujem.
Brooklyn Brooklyn 02:41 18.07.2007

the communist party....

python python 11:41 18.07.2007

Re: the communist party....

Capitalist party...

Brooklyn Brooklyn 15:19 18.07.2007

Re: the communist party....

python
Capitalist party...


and you'd rather be at the first party? :))))))))))
slavica i branko slavica i branko 16:52 18.07.2007

Re: the communist party....

Brooklyn
python
Capitalist party...


and you'd rather be at the first party? :))))))))))

Nažalost, ja sam bio na ovoj drugoj, to je ono što se vidi u pozadini. Znaš ono, ratne trube i doboši.
python python 18:00 18.07.2007

Re: pyton,...

Jel tako bilo?
Gde si?
apatrid apatrid 13:31 18.07.2007

pozdrav

Pozdrav, Zekonjo! Vidim da su se neoliberali odmah uzbudili. Dakle, dobar text.
slavica i branko slavica i branko 15:17 18.07.2007

Levico, dobar dan!


Dobar dan i dobrodošla!

Srbija vapije za pravom, dobro organizovanom levicom!
Evropa vapi za levicom, ova planeta vapi za levicom!

Svetu treba ekonomija sa ljudskim likom.
Dejan Nikolic Dejan Nikolic 12:10 19.07.2007

Re: Levico, dobar dan!

Svetu treba ekonomija sa ljudskim likom.


Na zalost, to je upravo ono sto svet trenutno ima...
nsarski nsarski 04:29 19.07.2007

Kao sto reche Che

u UN 1964:

Jerry Jerry 12:59 19.07.2007

jeftina radna snaga

Posebno treba videti sada kada mnoge kooperacije i koncerni zloupotrebljavaju radnu snagu na siromašnom istoku za platu od dolar ,dva .Sve u svrhu štednje i jeftine ljudske snage, a otpuštaju svoje radnike ili zatvaraju svoje pogone u razvijenim zemljama .Zato ne treba naša država da pristane da naši radnici rade kao jeftina ljudska snaga .A pošto kod nas ne postoji razvijen sindikalni pokret i još imamo dva ili više posvađanih sindikata i kod nas je moguće da kapitalisti iskoriste radnu snagu , a vlada koja zavisi od njih da to proglasi kao uspeh u smanjivanju nezaposlenosti.Zato , pamet u glavu!
Dejan Nikolic Dejan Nikolic 13:12 19.07.2007

Re: jeftina radna snaga

Posebno treba videti sada kada mnoge kooperacije i koncerni zloupotrebljavaju radnu snagu na siromašnom istoku za platu od dolar ,dva .Sve u svrhu štednje i jeftine ljudske snage, a otpuštaju svoje radnike ili zatvaraju svoje pogone u razvijenim zemljama


To je cuveno i poznato pitanje i daje zaista gadnu sliku o korporacijama i globalizaciji. No tu treba potegnuti i pitanje tih zemalja koje dopustaju tako nesto, i jos i podrzavaju. Zar mislite da korporacije treba vise da brinu o tim ljudima (deci) od njihovih drustava? Korporacijske jedine obaveze su prema akcionarima (mada se i to cak u poslednje vreme pokazuje kao ne bas tacno vec stvari idu ka tome da korporacije imaju obaveze samo prema onome na sta su naterane da imaju obaveze).

Sta sa Kinom koja ima drzavnu politiku istu prema sopstvenim radnicima (rade i za manje od dolar dnevno) kao internacionalne korporacije prema stranim?

Sindikati takodje ne resavaju taj problem jer su po pravilu leglo korupcije i/ili organizovanog kriminala (ne samo u SAD) i bivaju zloupotrebljavani sa raznih strana (u kapitalizmu od strane interesnih grupa a u socijalizmu od strane vladajuce oligarhije).

Resenje je jasna regulacija trzista rada i po ovoj kojoj mi imamo ovde mislim da ne postoji opasnost da se pretvorimo u sweat shop. Ima puno jeftinijih i neregulisanijih od nas.
Jerry Jerry 13:38 19.07.2007

Re: jeftina radna snaga

Dejan Nikolic
Posebno treba videti sada kada mnoge kooperacije i koncerni zloupotrebljavaju radnu snagu na siromašnom istoku za platu od dolar ,dva .Sve u svrhu štednje i jeftine ljudske snage, a otpuštaju svoje radnike ili zatvaraju svoje pogone u razvijenim zemljama

To je cuveno i poznato pitanje i daje zaista gadnu sliku o korporacijama i globalizaciji. No tu treba potegnuti i pitanje tih zemalja koje dopustaju tako nesto, i jos i podrzavaju. Zar mislite da korporacije treba vise da brinu o tim ljudima (deci) od njihovih drustava? Korporacijske jedine obaveze su prema akcionarima (mada se i to cak u poslednje vreme pokazuje kao ne bas tacno vec stvari idu ka tome da korporacije imaju obaveze samo prema onome na sta su naterane da imaju obaveze).

Sta sa Kinom koja ima drzavnu politiku istu prema sopstvenim radnicima (rade i za manje od dolar dnevno) kao internacionalne korporacije prema stranim?

Sindikati takodje ne resavaju taj problem jer su po pravilu leglo korupcije i/ili organizovanog kriminala (ne samo u SAD) i bivaju zloupotrebljavani sa raznih strana (u kapitalizmu od strane interesnih grupa a u socijalizmu od strane vladajuce oligarhije).

Resenje je jasna regulacija trzista rada i po ovoj kojoj mi imamo ovde mislim da ne postoji opasnost da se pretvorimo u sweat shop. Ima puno jeftinijih i neregulisanijih od nas.
Što se tiče Kine to je njihova stvar ,a ja sam više za ono :"Deluj lokalno, misli globalno".
m.agrippa m.agrippa 18:00 19.07.2007

Re: jeftina radna snaga

Pre mozda 4-5 dana sam procitao neki post na internetu (potrudicu se da ga iskopam ponovo) u kom se tvrdi da strane kompanije u Srbiji prete svojim zaposlenima da ni u ludilu ne pomisljaju na sindikat ("union". Po secanju, nas zakon eksplicitno tvrdi da je udruzivanje pravo svih zaposlenih na teritoriji Srbije. (Ako gresim, izvinjavam se).

Postoji mnogo primera iz tzv. Treceg sveta gde su korporacije jednostavno zatvorile svoje firme/fabrike kada su se radnici samo-organizovali.
Brooklyn Brooklyn 18:02 19.07.2007

Re: jeftina radna snaga

eee, ako si procitao na internetu it must be true )

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana