Cijim cemo gloginje da mlatimo?

Tibor Jóna RSS / 06.10.2008. u 14:55

Nakon najnovijeg fudbalskog derbija organi gonjenja uhapsili jos 24 huligana zbog divljanja po ulicama i strpali ih iza resetaka. I to je u redu.

Domaci korisnici fejsbuka vec duze vreme vode pravi PR rat preko dve grupe na ovoj mrezi, glede jednog drugog zvezdinog huligana, gde se jednoj grupi zahteva pravda za Urosa, a u drugoj se, pak, tvrdi da je pravda stigla Urosa, decka koji je pokusao da nahrani zandara u civilu zapaljenom bakljom i koji je osudjen na 10 godina bukagija.

 

Strucna, manje strucna, nestrucna, laicka, dobronamerna i zlonamerna javnost jedinstvena je u jednom - situacija sa huliganima ce se promeniti neselktivnom primenom ostrih zakona po engleskom modelu.

E pa shio mi ga Djura!

Najlakse je zatvoriti nekoga, baciti ga u zatvor i pretvarati se da je problem resen. Posebno kada su u pitanju mladi ljudi. Ja tog Pravda za Urosa ne poznam. Nit mi je rod, nit pomoz bog. Huliganchina je ono preispoljna. Mogao je ubiti tog coveka.

 

 

Medjutim, tragedija ovog drustva nije u tome sto se Uros ponasao u neskladu, vec sto se ponasao u potpunom skladu sa modus operandijem koji vlada u nasem drustvu, modusu prilagodnjenom njegovom kruzoku i sceni. Jer, neko pronalazi polu-hrvastinu, neko ubija muve po tv studijima, neko baca kletve po skupstini, neko humano preseljava, neko sakriva ubice vojnika, a kako Iovis i Bovis nisu isto, tako Uros prlji zandara!

Sa obrazovnim sistemom koji je neadekvatan potrebama i zahtevima modernog sveta i modernog poslovanja, sa okruzenjem u kojem se sa drzavne razine promovisu ratni zlocinci, u kojoj su ratni profiteri i liferanti postali ugledni privrednici kojima ministri i predsednici odlaze na poklonjenje, u drustvu kojem su otimacina i arbitrarnost glavni atributi, u kojem za mlade nema posla, gde se omladina pita samo kad treba da krivicno odgovara, u drustvu u kojem drzava sistematski vredja i ponizava one koje je pod svoju uniformu pozvala da bi ih posle nekaznjeno u toj istoj uniformi streljala i posle od njih pravila pedere, ludake i manijake kako bi zastila odgovorne, gde nepotizam i korupcija caruju, u kojem je intelektualna elita konstruktor genocida, a ona koja na to ne pristaje skrenuta na izdajnicke margine, u drustvu ciji je sistem dizajniran kako bi te terao da radis neposteno jer je to najbolji nacin da drzis podanike u shaci, za ekonomska muda... e u takvom drustvu nije svako moralni Golijat da pod tolikim bremenom izdrzi da hoda uspravno.

 

I onda kad u takvom drustvu padnes, umesto da ti se pruzi prilika da ustanes, pojavi se drzava koja te jos dodatno pregazi slanjem u zatvor, gde je unapred poznato da ti se aman bas nista lepo nece desiti,  predstavljajuci to kao resenje za sve probleme - pod firmom: e pa neka on tamo sedi i razmislja!

E ma nije nego!

Kako to da se niko nije setio da toj deci ponudi neku korisniju alternativu zatvoru? Da ih obuci malo kako se radi na kompjuteru, kako se popravljaju kola, kako se prave PVC prozori, kako se dobijaju krediti za mala i srednja preduzeca, kako se administrira firma, kako se vode knjige, reklamira?

Kad vec vidimo da su pali i da su posustali, da su marginalizovani, zasto je nemoguce da im se umesto branja bela luka po zatvorskim ekonomijama obezbede recimo biznis kursevi, povoljniji krediti i da ih se tako izvuce iz zacaranog kruga nasilja i kriminala? Na primer!

Poenta koju zelim da istaknem je sledeca - obezbediti mladim ljudima, posebno onim koji ocigledno nisu uspeli da se odrze na povrsini vode i koji polako tonu, uslove da se razviju u "normalne" clanove drustva, pa tek ona drakonskim kaznama udariti po onima koji i onda, pored svih uslova, ne zele da se uklope u normalno funkcionisanje drustva! 

Samo ce tada drakonske kazne imati smisla, jer ce cuvati koristan sistem. Ovako kako je danas te bi drakonske kazne cuvale jedan beskoristan sistem koji sam proizvodi te probleme i perpetuira kriminal i nasilje!

To je uvek bio moj problem sa kojekakvim dodelama nagrada za najbolje studente ili ucenike. Sto je lepo, ali kao, pa taj i ta su vec najbolji. Uspeli su, pronasli su kako radi sistem! Daj da vidimo sta mozemo da uradimo za one ispod 3.50, da vidimo sto oni nisu uspeli. Kako i od njih da napravimo najbolje. Niko nije bas bez i jednog talenta, i mnogo je mislim lakse da se potrudimo i pronadjemo taj talenat nego da ih kad potpuno padnu i odu u kriminal ili nasilje bacimo u zatvor.

Ali ne, "gubitnike" se ignorise i gura u dno stola i posle kad sa stola spadnu svi dizemo obrve i iscudjavamo se kako.

Isto je tako i sa Romima! Na regrutaciji pre neki dan pita referent ima li ko da nije zavrsio osnovnu skolu. Od nas 40tak javilo se njih 5! Sve Romi. Od njih petorice, 3 imaju samo 5 razreda!

Ja da sam drzava - ja bi te ljude umesto vojnog roka vratio u obrazovni sistem. Ok, ne moze da bude direktor banke jer nema skolu, ali moze da mesi hleb, popravlja aute, ugradjuje plocice. Moze da radi nesto i da se sam izdrzava svojim radom, da bude ponosan, da ne zivi od milostinje i tudje crkavice, da bude svima koristan, najpre sebi! Na kraju, sto ne bi bio i direktor banke?   

Isto je i sa decom sa specijalnim potrebama. U Domu za decu "Jabuka" pored Panceva sa tom se decom radi po posebnim programima. Ospobljavaju se za koliko toliko samostalan zivot u zajedincama unutar Doma. Imaju svoje kuce, rade u pekari ili cvecari, kao postari, doprinose i oni malo zajednici. Atmosfera koja je tako stvorena u Domu odise ljudskoscu i humanizmom. Jeste imaju posebne potrebe, ali su ljudi kao ti i ja i to se tamo vidi! 

Jedna od sticenica Doma u skorasnjoj izjavi za neku emisiju na TV, upitana kako joj se svidja sto radi kao pekarka kaze: Lepo je kad nekom trebas!

Isuse slatki. Pa danas da krenemo da placemo, do kraja zivota ne bi mogli suzama da speremo sramotu sto Coveka teramo da se oseca kao da nikom ne treba. Posebno kada vidimo da mu je, kao ovoj deci, potrebno samo malo vise paznje, vremena i malo vise podrske pa da bude sve bolje. 

Najlakse je tretirati coveka kao stoku. Baciti ga u zatvor, udariti na njega "drakonskim merama",  drustveno marginalizovati, depersonalizovati i ona se isdjudjavati iz udobnosti svog doma kako je neko huligan, ili se odao kriminalu ili misliti da je neko drugi beskoristan. Fora je pronaci model da se vrate iz huliganstva, a u zatvor moze i majmun da te zakljuca, a ti budi covek!

Humanizujmo malo drustvo pre neko sto ga podrakonimo, napravimo ga po meri coveka pa ga onda zastitimo rigoroznim zakonima. Ovako, dok drustvo sluzi samo nekima, a predstavlja robiju i obavezu mnogima to nema smisla. 

To jest, da parafraziram Dositeja - perspektiva! Perspektiva i sansi braco, a ne praporaca i bukagija!



Komentari (146)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:10 06.10.2008

*

Pa danas da krenemo da placemo, do kraja zivota ne bi mogli suzama da speremo sramotu sto Coveka teramo da se oseca kao da nikom ne treba.


Bravo majstore!
naprednjak naprednjak 15:19 06.10.2008

Re: *

Najlakse je tretirati coveka kao stoku. Baciti ga u zatvor, udariti na njega "drakonskim merama", drustveno marginalizovati, depersonalizovati i ona se isdjudjavati iz udobnosti svog doma kako je neko huligan, ili se odao kriminalu ili misliti da je neko drugi beskoristan. Fora je pronaci model da se vrate iz huliganstva, a u zatvor moze i majmun da te zakljuca, a ti budi covek!

U potpunosti se slazem. I taj Uros kad posle 10 godina izadje napolje nema sanse da ce biti normalniji nego sto je danas.
ne.nevena ne.nevena 08:13 07.10.2008

Re: *

Jelica Greganović

Bravo majstore!



samo mogu da se slozim sa vama. preporuka.
kastor92 kastor92 15:12 06.10.2008

Bravo, Tibore!

Slušajući tu halabuku oko mladog huligana, pitao sam se jesam li to propustio istorijski trenutak u kome je Srbija dobila pravnu državu i nekorumpirano sudstvo i policiju, likvidirala sve tajkunske i političke mafije, pa su joj preostali još jedino navijački huligani da ih privede redu. Preko te huliganske dečurlije itekako se tuku tajkunske jetrve preko blentave svekrve i neće me začuditi da je cela ta priča samo epizoda u borbi klanova fudbalske mafije za preuzimanje Zvezde koja je nekada bila policijski tim, ali se izgleda malo otrgla sa povoca, pa dozvoljava da joj navijači na tribinama kače transparent na kome piše da treba krasti kartone marlboroa iz obijenih trafika da bi se postao ministar policije. Samo nedelju dana nakon pojave tog transparenta na tribinama došlo je do ovog, očito isprovociranog, incidenta.
naprednjak naprednjak 15:23 06.10.2008

Re: Bravo, Tibore!

Slušajući tu halabuku oko mladog huligana, pitao sam se jesam li to propustio istorijski trenutak u kome je Srbija dobila pravnu državu i nekorumpirano sudstvo i policiju, likvidirala sve tajkunske i političke mafije, pa su joj preostali još jedino navijački huligani da ih privede redu

Eh gde si bio na blogu "no mercy for Red Star Belgrade hooligan" da mi malo pomognes u odbrani ovih stavova.
kastor92 kastor92 15:30 06.10.2008

Re: Bravo, Tibore!

naprednjak
Slušajući tu halabuku oko mladog huligana, pitao sam se jesam li to propustio istorijski trenutak u kome je Srbija dobila pravnu državu i nekorumpirano sudstvo i policiju, likvidirala sve tajkunske i političke mafije, pa su joj preostali još jedino navijački huligani da ih privede redu

Eh gde si bio na blogu "no mercy for Red Star Belgrade hooligan" da mi malo pomognes u odbrani ovih stavova.


Eh, gde si ti bio da mi pomogneš na Forumu B92 kada su mi takvi stavovi brisani, a ja warnovan što se ne slažem sa supermoderatorkom da će Srbija bar početi da rešava sve svoje probleme ako prvo postrelja fudbalske huligane. :(
naprednjak naprednjak 15:34 06.10.2008

Re: Bravo, Tibore!

kastor92

naprednjak
Slušajući tu halabuku oko mladog huligana, pitao sam se jesam li to propustio istorijski trenutak u kome je Srbija dobila pravnu državu i nekorumpirano sudstvo i policiju, likvidirala sve tajkunske i političke mafije, pa su joj preostali još jedino navijački huligani da ih privede reduEh gde si bio na blogu "no mercy for Red Star Belgrade hooligan" da mi malo pomognes u odbrani ovih stavova.Eh, gde si ti bio da mi pomogneš na Forumu B92 kada su mi takvi stavovi brisani, a ja warnovan što se ne slažem sa supermoderatorkom da će Srbija bar početi da rešava sve svoje probleme ako prvo postrelja fudbalske huligane. :(

Pa dobro onda smo 1:1
vracarac92 vracarac92 10:33 07.10.2008

Re: Bravo, Tibore!

očito isprovociranog, incidenta.
TO!
antioksidant antioksidant 15:19 06.10.2008

.

tibore,

svaka cast

Medjutim, tragedija ovog drustva nije u tome sto se Uros ponasao u neskladu, vec sto se ponasao u potpunom skladu sa modus operandijem koji vlada u nasem drustvu, modusu prilagodnjenom njegovom kruzoku i sceni.


Isuse slatki. Pa danas da krenemo da placemo, do kraja zivota ne bi mogli suzama da speremo sramotu sto Coveka teramo da se oseca kao da nikom ne treba. Posebno kada vidimo da mu je, kao ovoj deci, potrebno samo malo vise paznje, vremena i malo vise podrske pa da bude sve bolje.


Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 15:31 06.10.2008

drustvo i mi

Sve je to lepo Tibore, sto si rekao, i sve si u pravu, ali drustvo - to smo mi!
Nema menjanja drustva dok se mi sami ne promenimo, dok ne pomognemo prvom do nas, dok ga ne saslusamo i prosto ljudski pomognemo. Koliko puta smo bili svedoci nepravde? I, sta smo uradili? Koliko smo mi puta pomogli nekom? Pa, ti isti ljudi (mi) kreiramo krivicne zakone, radimo po kojekakvim domovima za specijalnu i nezbrinutu decu, po zatvorima. I dali se onda brinemo ljudski o njima ili ispunjavamo birokratske forme da bi sutra mogli da budemo cisti pred bogom (inspekcicjom)? Niko ovde ne vodi racuna o drugima, do o samom sebi, i dogod se bude vodila ta "politika" te male ljudske sudbine ce biti prepustene same sebi. preporuka, majstore:)
kastor92 kastor92 15:41 06.10.2008

Re: drustvo i mi

Aleksandar Stosic
Sve je to lepo Tibore, sto si rekao, i sve si u pravu, ali drustvo - to smo mi!
Nema menjanja drustva dok se mi sami ne promenimo, dok ne pomognemo prvom do nas, dok ga ne saslusamo i prosto ljudski pomognemo. Koliko puta smo bili svedoci nepravde? I, sta smo uradili? Koliko smo mi puta pomogli nekom? Pa, ti isti ljudi (mi) kreiramo krivicne zakone, radimo po kojekakvim domovima za specijalnu i nezbrinutu decu, po zatvorima. I dali se onda brinemo ljudski o njima ili ispunjavamo birokratske forme da bi sutra mogli da budemo cisti pred bogom (inspekcicjom)? Niko ovde ne vodi racuna o drugima, do o samom sebi, i dogod se bude vodila ta "politika" te male ljudske sudbine ce biti prepustene same sebi. preporuka, majstore:)


Jel' se zezaš il' stvarno pripadaš onom manjinskom društvancetu koje Srbiji i kroji i sprovodi zakone?! ;-) Odakle ti ideja (ili informacija?), da i Tibor pripada tom društvancetu i da će svi naši problemi biti rešeni čim se vi dobrovoljno promenite?! ;-)
Tibor Jóna Tibor Jóna 15:44 06.10.2008

Re: drustvo i mi

Odakle ti ideja (ili informacija?), da i Tibor pripada tom društvancetu i da će svi naši problemi biti rešeni čim se vi dobrovoljno promenite?! ;-)


tibor jona je anagramni pseudonim za miroslav miskovic.
kastor92 kastor92 15:49 06.10.2008

Re: drustvo i mi

Tibor Jóna
Odakle ti ideja (ili informacija?), da i Tibor pripada tom društvancetu i da će svi naši problemi biti rešeni čim se vi dobrovoljno promenite?! ;-)


tibor jona je anagramni pseudonim za miroslav miskovic.


))))))

Pazi stvarno je očigledno i slaže se sve i do poslednjeg slova i akcenta. Aj' se kladimo da će ti i Aca poverovati. ;-)
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 15:54 06.10.2008

Re: drustvo i mi

Odakle ti ideja (ili informacija?), da i Tibor pripada tom društvancetu i da će svi naši problemi biti rešeni čim se vi dobrovoljno promenite?! ;-)

Izvini, glup sam.

Nego da pitam, o cemu sam pricao, mozes li sad da mi prepricas na brzinu?
Kada kazem MI sprovodimo zakone, ne mislim na tebe, Tibora i mene, nego na na obicne ljude, na sve koji su oko nas...ali jos jednom, izvini, glup sam...
mariopan mariopan 15:54 06.10.2008

Re: drustvo i mi

BRAVO BRAVO BRAVO )
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 15:59 06.10.2008

Re: drustvo i mi

mariopan
BRAVO BRAVO BRAVO )

kome, kastoru li meni?
kastor92 kastor92 16:03 06.10.2008

Re: drustvo i mi

Aleksandar Stosic
mariopan
BRAVO BRAVO BRAVO )

kome, kastoru li meni?


Tebi, narafski. Otkrivši demokratiju u Srbiji ostvario si veće otkriće i od Kolumba onomad. ;-)
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:08 06.10.2008

Re: drustvo i mi

kastor92
Aleksandar Stosic
mariopan
BRAVO BRAVO BRAVO )

kome, kastoru li meni?


Tebi, narafski. Otkrivši demokratiju u Srbiji ostvario si veće otkriće i od Kolumba onomad. ;-)

prvo prepricaj komentar, pa da pricamo
mariopan mariopan 16:09 06.10.2008

Re: drustvo i mi

Aleksandar Stosic
mariopan
BRAVO BRAVO BRAVO )

kome, kastoru li meni?

Ovo BRAVO bilo je autoru teksta sa kojim se slazem ))))
mariopan mariopan 16:13 06.10.2008

Re: drustvo i mi

Aleksandar Stosic
mariopan
BRAVO BRAVO BRAVO )

kome, kastoru li meni?

Ali i tebi preporuka za onaj gore komentar, ja nisam procitala sve komentare vec samo uvodni tekst i onda onako reagovala , bas od srca, jer mislim zaista da se o mladima ovde ne misli na pravi nacin.
kastor92 kastor92 16:14 06.10.2008

Re: drustvo i mi

Aleksandar Stosic
kastor92
Aleksandar Stosic
mariopan
BRAVO BRAVO BRAVO )

kome, kastoru li meni?


Tebi, narafski. Otkrivši demokratiju u Srbiji ostvario si veće otkriće i od Kolumba onomad. ;-)

prvo prepricaj komentar, pa da pricamo


A šta da pričamo kad unapred priznajem da si u pravu da se u Srbiji neće promeniti ništa dok se ne promeni to tvoje društvance koje joj i kroji i sprovodi zakone? ;-) Mogu samo da ti apludiram i skandiram "BRAVO BRAVO BRAVO". 0;-)
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:24 06.10.2008

Re: drustvo i mi

da se u Srbiji neće promeniti ništa dok se ne promeni to tvoje društvance koje joj i kroji i sprovodi zakone

ama covece, nema tu mog drustvanceta! I izbaci politiku iz ove price, i ostalom nemas pojma o mojoj politickoj opredeljenosti. Ovde sam hteo da kazem, da bih ti nacrtao, o svakom coveku koji prodje protiv pijanice koji lezi u krvi jer je pao na plocnik i polomio arkadu a da mu nije ni pomislio da pomogne. E onda taj isti covek dodje na posao i treba da sistemski resava probleme drustva (recimo) i onda dolazi konstatacija da on to nije u stanju da uradi.

ps.
da si u pravu da se u Srbiji neće promeniti ništa dok se ne promeni to tvoje društvance koje joj i kroji i sprovodi zakone?

Samo da se ne promeni ono u drustvance, koje je to radilo pre ovih, ono koje kaznjava i gasi novine, koje ubija po ulici, ono koje istera coveka na ulicu da prodaje benzin i ostale kucne potrepstine...ako mislis da oni treba da dodju ONDA NISTA
mariopan mariopan 16:29 06.10.2008

Re: drustvo i mi

kastor92
Aleksandar Stosic
kastor92
Aleksandar Stosic
mariopan
BRAVO BRAVO BRAVO )

kome, kastoru li meni?


Tebi, narafski. Otkrivši demokratiju u Srbiji ostvario si veće otkriće i od Kolumba onomad. ;-)

prvo prepricaj komentar, pa da pricamo


A šta da pričamo kad unapred priznajem da si u pravu da se u Srbiji neće promeniti ništa dok se ne promeni to tvoje društvance koje joj i kroji i sprovodi zakone? ;-) Mogu samo da ti apludiram i skandiram "BRAVO BRAVO BRAVO". 0;-)

Mislim da je Aleksandar Stosic u pravu da si malo pazljivije citao video bi i sam. Ceo njegov komentar se odnosi na nas, ako mi obicni ljudi malo pazljivije postupamo prema drugima to drustvo ce se promeniti na bolje......i obratno, ako budemo samozivi i gledali samo sebe nece nam biti bolje jos duugo duugo.Pa da uradimo i mi ono sto mozemo dok cekamo da drzava uradi sta ona treba da uradi, svet ce odmah biti bar malo bolji.

Mogao je i Tibor da ne napise danas ovaj blog, sta ga briga i za urosa mladjanog kriminalca i za decu koja ne mogu bas da doktoriraju fiziku ali mogu da mese hleb i kifle i DA NEKOME BUDU POTREBNI...mogao je da sve to ne napise i da ne izazove onu odusevljenu reakciju kod mene BRAVO BRAVO BRAVO......a ta reakcija je nastala tako sto sam pomislila "Hvala Bogu neko razmislja i o drugima a ne samo o sebi" i tako mi je ulapsao dan.Zato BRAVO.
Doctor Wu Doctor Wu 15:51 06.10.2008

Kad je svojevremeno Srdž

na starom Blogu napisao nešto slično ovome što je napisano u poslednja 3 paragrafa, prišla je jedna spodoba (ili ih je bilo je 2 ili 3), krenula sa šutkom i proglasila ga za nacoša.

U ovome "drustveno marginalizovati, depersonalizovati" fali i "dehumanizovat i izolovati". Dehumanizovanog je lakše kažnjavati, tući, bombardovati. Do skora je u Evropi lakše bilo biti životinja nego Srbin.
Tibor Jóna Tibor Jóna 15:55 06.10.2008

Re: Kad je svojevremeno Srdž

Do skora je u Evropi lakše bilo biti životinja nego Srbin.

uz sve gluposti koje nam se desavaju u dvoristu, kad stignete da gledate sta ima na bulevaru?
Doctor Wu Doctor Wu 16:07 06.10.2008

Re: Kad je svojevremeno Srdž

uz sve gluposti koje nam se desavaju u dvoristu, kad stignete da gledate sta ima na bulevaru?

A zar se tebi ne čini da su događanja na bulevaru u visokoj korelaciji sa događanjima u dvorištu?
mariopan mariopan 16:08 06.10.2008

Re: Kad je svojevremeno Srdž

Jedini razlog zasto sam ja bila protiv tako drakonske kazne za Urosa ( na drugoj temi) je sve ovo sto si ti sada napisao. Mlad decko a bacen u djubre za sva vremena? zasto? zato sto je pogresio. Pa treba da se kazni ali ne da mu se za "Primer" upropasti zivot. Ko ima decu znace o cemu govorim. Deca grese, ponesu ih emocije ili psihologija gomile, kada sve prodje kaju se i oni, znaju da sve to nije trebalo...i kazna treba ...ali sta drustvo cini osim sto kznjava za "primer"? NISTA.

Imamo potpuno moralno rasulo u zemlji, mafije nam svakakve rastu iz usiju i nemamo gde da se sakrijemo od nemorala svake vrste ali uterivanje strogoce ide obratnim redom.

Hajde da prvo uteramo u red ove prave lopove, da pokazemo deci da se od kriminala ne moze ziveti, moze samo do robije da dodje.

Hajde da obrazujemo i one sa trojkama i dvojkama, nije moguce da su oni tako glupi da ne mogu da prodju korz nase famozno skolstvo pa da budu dobre zanatlije ili bar kondukteri, cistaci ulica ili nesto trece.

Meni dvoriste sprema ponekad jedan mladic, izgleda kao decak, ne radi nigde jer nije zavsio osnovnu skolu, nije ni mogao, vidi se da je zaostao i tesko razume ali radi kao crnac i malo ga placaju. Kod mene voli da radi jer je posteno placen i stidi se da uzme novac jer misli da ga nije zaradio, ali jeste. Pitam ga da li je probao da se negde zaposli jer ima i roditelje koji nemaju nista (tata malu penziju) on kaze da mu u gradskoj Cistoci traze da ima zavrsenu osnovnu skolu ali i da je potrebna VEZA....eto on je vec naucio da nema zaposlenja dok nekome ne odnese koverat.

Sve dok nase drustvo prvo to uci decu, da nema napretka dok dobro ne potplatis dotle nema napretka ni nama svima, ima da idemo u mulj gde i pripadamo. Ove kazne samo govore da drustvo nema nameru da popravlja sebe vec samo da se sveti onima koji se drznu da rade ono sto ga to drustvo i uci. da krsi zakon.
adam weisphaut adam weisphaut 16:39 06.10.2008

?

Do skora je u Evropi lakše bilo biti životinja nego Srbin.

Što se ne vrati onda?
man ray loves me man ray loves me 16:42 06.10.2008

Re: Kad je svojevremeno Srdž

Ove kazne samo govore da drustvo nema nameru da popravlja sebe vec samo da se sveti onima koji se drznu da rade ono sto ga to drustvo i uci. da krsi zakon.
nije isto - dati mito i izvrsiti nasilni zlocin. podsecam te da je tip gurao coveku zapaljenu baklju u usta.
Covek u belom Covek u belom 16:44 06.10.2008

Re: ?

adam weisphaut
Do skora je u Evropi lakše bilo biti životinja nego Srbin.

Što se ne vrati onda?
Dragi adame posto zivis sa one strane Urala, ima ljudi koji zive u Evropi, a nisu u EU i slucajno se zovu Srbi.
Doctor Wu Doctor Wu 16:53 06.10.2008

Re: Kad je svojevremeno Srdž

nije isto - dati mito i izvrsiti nasilni zlocin. podsecam te da je tip gurao coveku zapaljenu baklju u usta.

da, ali jedno vodi drugom. mafijaški poredak vodi stvaranju kreatura kakve su taj nesrećni uroš ili ovaj fljamurtari, i generacije klinaca koji trunu u samomržnji. po meni, izlaz je u otvaranju društva, otvaranju perspektiva, pokazati klincima da postoji i drugi način. u izolaciji je nemoguće rešiti probleme u srbiji.
man ray loves me man ray loves me 16:56 06.10.2008

Re: Kad je svojevremeno Srdž

ne vodi. postoji i slobodna volja. sto ti i ja nismo nikome gurali baklju u usta? i mi smo ziveli u tome.
Doctor Wu Doctor Wu 17:16 06.10.2008

Re: Kad je svojevremeno Srdž

ne vodi. postoji i slobodna volja. sto ti i ja nismo nikome gurali baklju u usta? i mi smo ziveli u tome.

Već drugi put se danas sudaramo na sličnom pitanju. Prvi put sam ti odćutao, ali sad da ti napišem (kranje dobronamerno). Kapiram da se neki inženjer ili tako nekaj. Neki nije isto što i svi; univerzalni kvantifikator nije isto što i egzistencijalni. Ako postoji trend, to ne znači da se svi ponašaju u skladu sa matricom. Niko nije rekao da su svi klinci kao uroš (ili fljamurtari), već ekstremi. Težnja (i nada) je da se preokrene trend kako bi i extremi krenuli u skladu. A to se može (u slučaju uroša i njemu sličnih; fljamurtari je, izgleda, izgubljen slučaj) samo ako se promeni društveni kontekst... Po meni, takve stvari su nemoguće bez promene konturnih uslova.
adam weisphaut adam weisphaut 17:19 06.10.2008

Re: ?

Dragi adame posto zivis sa one strane Urala, ima ljudi koji zive u Evropi, a nisu u EU i slucajno se zovu Srbi.

Ma šta kažeš?
Psihodelični doktor je mislio na Srbiju?
Kada je govorio o Evropi?


adam weisphaut adam weisphaut 17:21 06.10.2008

Re: Kad je svojevremeno Srdž

psihodelični doktor
Niko nije rekao da su svi klinci kao uroš ili da će budu kao ja kad porastu.

man ray loves me man ray loves me 17:35 06.10.2008

Re: Kad je svojevremeno Srdž

Neki nije isto što i svi; univerzalni kvantifikator nije isto što i egzistencijalni. Ako postoji trend, to ne znači da se svi ponašaju u skladu sa matricom.
Ti si rekao "jedno vodi drugom". Ja to vidim kao implikaciju. Iz A sledi B. Znaci, sledi uvek, a ne ponekad.
Ako sledi ponekad, onda se slazemo da postoji i masa drugih uzroka - pa ce u 'slobodnom drustvu' od njih sto baklju u usta da gura deset, a u slobizmu pedeset. Ali ti ne znas da li je Uros u onih deset ili u ovih cetrdeset, pa uslovi dakle nisu celo objasnjenje.

edit - slozila bih se u potpunosti za moleban devojke da je to bio 'naucen' zlocin i da su one prosto radile ono sto su videle da svi rade. ali pokusaj ubistva je meni nesto drugo, i mislim da je glavni uzrok ipak u tom decku, a ne 'post-slobijanski traumaticni sindrom'.
mariopan mariopan 17:38 06.10.2008

Re: Kad je svojevremeno Srdž

man ray loves me
Ove kazne samo govore da drustvo nema nameru da popravlja sebe vec samo da se sveti onima koji se drznu da rade ono sto ga to drustvo i uci. da krsi zakon.
nije isto - dati mito i izvrsiti nasilni zlocin. podsecam te da je tip gurao coveku zapaljenu baklju u usta.

Znam , kazem kriv je i treba da bude kaznjen ali deset godina?U poredjenju sa presudama koje gledamo za gore zlocine ovo je previse.
Exitus Letalis Exitus Letalis 22:58 06.10.2008

Re: Kad je svojevremeno Srdž

ne vodi. postoji i slobodna volja. sto ti i ja nismo nikome gurali baklju u usta? i mi smo ziveli u tome.

pristojan svet gotovo da se libi da ide na utakmice.
sad je bila odlična "latinica".
upravo o tome da su se sa fronta preselili na koncerte i utakmice.
misli se na tu matricu ponašanja.

kakve uzore imaju mladi?
legiju koji piše pisma iz zatvora, jel to?
ove što svaki dan marširaju gradom sa karadžićevim slikama?
gledam i ne mogu da se načudim. zastave nose (i slike, naravski) deca koja nisu
ni bila rođena tada. 15, 16 godina.

Ubicama košarkaša 40 godina zatvora
29. septembar 2008. | 13:33 | Izvor: Tanjug
Beograd -- Zbog ubistva splitskog košarkaša Jovana Manovića i pokušaja ubistva Marka Nikolića dvojica optuženih osuđena u Okružnom sudu na ukupno 40 godina zatvora.

Manović je ubijen prošle godine u kafiću "Zodijak" u Beogradu i napad na Nikolića zvanog Crnogorac dogodio se 2005. godine na Zlatiboru. Bojan Baćković zvani Baćko iz Užica i Milanko Ivanović zvani Crni iz Čajetine osuđeni su za ubistvo Manovića i pokušaj ubistva Nikolića na jedinstvenu kaznu od po 20 godina zatvora.


pa sad stvarno ne znam kome je upropašćen život. ovoj dvojici ili jovanu manoviću i njegovoj porodici.

možda su i ovi "samo" pogrešili i sad da robijaju po 20 godina.

pravo da vam kažem, uopšte me se ne tiče kako će im biti kada izađu.
vracarac92 vracarac92 10:46 07.10.2008

Re: Kad je svojevremeno Srdž

podsecam te da je tip gurao coveku zapaljenu baklju u usta.

Nalaz sudskog veštaka nam govori nešto drugo:
Međutim dan pre izricana presude saznajemo nešto drugo i ti od strane sudskog veštaka:

Sudski veštak, doktor Dušan Dunjić, izjavio je juče u Okružnom sudu u Beogradu da je žandarm Nebojša Trajković u decembru prošle godine bio brutalno pretučen na fudbalskoj utakmici Crvena zvezda - Hajduk iz Kule, ali da nije bio životno ugrožen.

Tokom iznošenja nalaza i mišljenja veštaka na suđenju Urošu Mišiću, optuženom da je Trajkoviću gurao navijačku baklju u usta i na taj način pokušao da ga ubije, Dunjić je naveo da je Trajković zadobio teške povrede, ali da nije imao povrede u ustima.

Trajković je na usnama imao reakciju od opekotine na levom obrazu, koja sama za sebe predstavlja tešku telesnu povrede - rekao je Dunjić. Veštak je naveo da je Trajković zadobio niz opekotina po licu, vratu, leđima, zatim ubode na šaci i nadlaktici i brojne krvne podlive, oderotine i nagnječenja.

Dakle, po sudskom veštaku guranja baklje u usta, kako vi to tvrdite, nije bilo. Cela priča o guranju baklje u usta je samo jeftina konstrukcija žutih medija na koju su mnogi, a izgleda i vi, naseli.
Uroš jeste napravio krivično delo i definitivno jeste zaslužio robiju ali deset godina nije. Ukoliko presuda ostane nepromenjena za deset godin sa robije će izaći jedan okoreli kriminalac koji neće imati šanse da se uklopi u društvo. Da li je to cilj naše države? Malo nam je kriminalaca pa moraju da ih dodatno proizvode? Razumem da od nekud treba krenuti i da država treba odlučnije da se bori protiv kriminala i svih drugih devijantnih pojava ali smatram da kola ne treba da se slome na devetnaestogodišnjaku bez kriminalnog dosijea. Mogli su da nađu nekog kriminalca povratnika, dilera koji nam potrova omladinu ili korumpranog političara ili "biznismena" da na njemu treniraju strogoću a ne na nepromišljenom klincu. Mislim da bi to imalo mnogo veći efekat.
Tibor Jóna Tibor Jóna 10:51 07.10.2008

Re: Kad je svojevremeno Srdž

Mogli su da nađu nekog kriminalca povratnika, dilera koji nam potrova omladinu ili korumpranog političara ili "biznismena" da na njemu treniraju strogoću a ne na nepromišljenom klincu. Mislim da bi to imalo mnogo veći efekat.


ne radi se cak ni o tome, po mom misljenju!

zakon mora da se sprovodi nad svima koji ga krse, pa i nad Urosem.

samo sto kaznena politika morala da bude humanija za neke kategrije i po meni i morala da ukljuci i druge metode rehabilitacije izuzev zatvora, posebno kada se radi o mladim ljudima kojima ne sme biti ponudjen samo zatvor, jer ce se , slazem se, iz zatvora vratiti samo ogorceniji i sa vecim sansama da se odaju jos ozbiljnijem kriminalu.
vracarac92 vracarac92 10:53 07.10.2008

Re: Kad je svojevremeno Srdž

pristojan svet gotovo da se libi da ide na utakmice.
sad je bila odlična "latinica".
upravo o tome da su se sa fronta preselili na koncerte i utakmice.
Za Hrvatsku ne znam niti me zanima ali u Srbiji ta priča ne pije vodu. Na utakmice ljudi slabo dolaze zbog katastrofalnog kvaliteta domaćeg fudbala. I to je to.
U ostalom pre desetak dana u Beogradu je gostovao višestruki evropski prvak Ajax. Protivnik mu je bio čačanski Borac. Dakle utakmica bez ikakvog bezbednosnog rizika, opušteno zezanje i šansa da se pogleda jedan veliki svetski tim.
I gde je bio taj pristojan svet? Zašto nije došao?
Zato što se narod odvikao od odlaska na stadion zbog lošeg domaćeg fudbala. I to je pravi i jedini razlog.
vracarac92 vracarac92 10:57 07.10.2008

Re: Kad je svojevremeno Srdž

zakon mora da se sprovodi nad svima koji ga krse, pa i nad Urosem.

samo sto kaznena politika morala da bude humanija za neke kategrije i po meni i morala da ukljuci i druge metode rehabilitacije izuzev zatvora, posebno kada se radi o mladim ljudima kojima ne sme biti ponudjen samo zatvor,
Mislim da govorimo o istoj stvari. Mogu da razumem da im je bio potreban i neko za primer ali su ipak mogli da obrate malo više pažnje pri izboru pokusnog kunića.
aguero aguero 11:04 07.10.2008

Re: Kad je svojevremeno Srdž

U proslu nedelju,na 134-tom Vecitom derbiju navijac Partizana udarao je i palio bakljom drugog navijaca crno-belih,na slican nacin na koji je Uros Misic pokusao da ubije zandarma Nebojsu Trajkovica!Napadnutog navijaca batinalo je pre toga desetak drugih "grobara"!Prebijeni mladic se jedva nekako spasao,pobegao,ali ne zna se kakve je povrede pretrpeo,jer od straha ne sme da zatrazi lekarsku pomoc!Uros Misic,dakle,nije samo jedan!Huligana ima mnogo i nalaze se u mnogim taborima.Njihovo huliganstvo sutra se moze preneti i na ulice!Ako je kazna Urosu vec izrecena,a slazemo se da je izrecena po Zakonu,onda treba da trazimo i ocekujemo da to nece biti izuzetak,vec pravilo!Da bi se otklonile sumnje da je u 1o godina kazne ugradjena i odmazda Vlasti zbog sistematskog prozivanja ondasnjeg ministra policije Dragana Jocica i nekih drugih funkcionera,ovako drakonske kazne moraju da postanu redovne.Urosu Misicu zivot je vec bitno promenjen,a posle izdrzane kazne verovatno ce biti izgubljen za normalan zivot,ali o tome je morao prvo on da misli.Da je napadnuti policajac zapucao iz svog pistolja ,definitivno bi bio unisten bar jedan zivot,Urosev,a mozda i vise zivota!Isto,kao sto je i Nebojsa Trajkovic mogao da pogine na tribini medju navijacima Crvene Zvezde.Bilo kako bilo,presudu treba prepustiti pravim sudijama,koji ce se ispod te presude i potpisati.I za nju odgovarati.Najlakse je nama laicima da budemo advokati i da sudimo drugim ljudima!Zato,izbegnimo tu opasnost i prepustimo taj odgovoran posao pravim advokatima i pravosudju,ma koliko imali ili nemali poverenja u pravosudni sistem i Drzavu danas.Tako cemo doprineti i vracanju tog poverenja!
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:50 06.10.2008

izmedju shtapa i shargarepe

lepo napisano tibore. pomozi blizhnjem svom. sve je tachno, bilo bi lepo kad bi se neosporna mladalachka energija usmerila u neshto bolje od guranja baklji u usta choveka "za kojeg je mislio da je samo navijach". i joh bolje bi bilo kad se ta energija ne bi ni morala usmeravati nego samo osloboditi da nadje sama za shta je tu i da to neshto i uradi. dakle dati i slobodu i shansu svakome da se pronadje i bude potreban.

nachelno, mislim da se svi slazhu oko ovoga. ali kako to postici je tajna formula koju josjh ne znamo chini mi se.

Tibor Jóna Tibor Jóna 18:45 06.10.2008

Re: izmedju shtapa i shargarepe

ali kako to postici je tajna formula koju josjh ne znamo chini mi se.


recimo ovako:

formira se npr. Nacionalni savet za borbu protiv maloletnickog nasilja i kriminala

Umreze se kroz taj Nacionalni savet Zavod za socijalno staranje (ili kako se vec zove), maloletnicki sudovi, popravni domovi, policija i ministarstva rada i ekonomije (recimo) sa jedne i privredna komora, predstavnici Asocijacije banaka i sl sa druge strane.

Napravi se strategija "biznis opismenjavanja" maloletnih delikvenata i svih ono zainteresovanih.

Deca se umesto u zatvore , pod nadzorom salju na biznis opismenjavanje. Uce se svemu i svacemu umesto da sede u zatvoru... ono od 9-5 svaki dan...

Svako od klinaca ima zadatak da kao krunu projekta smisli svoj biznis plan kroz koji se evaluira kako njihov tako i napredak obrazovnog sistema.

Drzava finansijskim podstrecima i u saradnji sa privredom i bankama daje sugestije - fijatu trebaju piksle za kola, telenoru trebaju police, us steelu treba ovo, onoj frimi ono... to se sada uvozi, a moze da se pravi i kod nas...

Deca se obucavaju da prave piksle za fijat. Daju im se povoljni krediti, sa hipotekom nad stvarima koje kupuju, daje im se poreskih beneficija, podstice da zaposljavaju kolege sa kursa ili razno razne druge vurnelabilne grupe...

Nudi im se pomoc prvih 2-3 godine od strane lokalnih samouprava u vidu oslobadjanja komunalnih dazbina. Formiraju se mini poslovni centri sa ciljem da ovakvim preduzecima omoguce jeftine kancelarije i komunalije/

I nakon 5 godina da vidis i vlasnika i zaposlenih i zadovoljnih i mirnih stadiona i punijih fondova i zadovoljnijih ljudi.

nije to tako tesko. posebno jer je razvoj male privrede win-win situacija za sva tri stejk holdera - pojedinca, drzavnu administraciju i privredu!
freeuna freeuna 19:43 06.10.2008

Re: izmedju shtapa i shargarepe

...biram win-win situaciju!

To je uvek bio moj problem sa kojekakvim dodelama nagrada za najbolje studente ili ucenike. Sto je lepo, ali kao, pa taj i ta su vec najbolji. Uspeli su, pronasli su kako radi sistem! Daj da vidimo sta mozemo da uradimo za one ispod 3.50, da vidimo sto oni nisu uspeli. Kako i od njih da napravimo najbolje. Niko nije bas bez i jednog talenta, i mnogo je mislim lakse da se potrudimo i pronadjemo taj talenat nego da ih kad potpuno padnu i odu u kriminal ili nasilje bacimo u zatvor.


Ovaj tvoj program za zatvor je mnogo bolji nego fore kako se nagradjuju najbolji.
Provereno na sopstvenoj kozi ( ne treba mi besplatna inter rail karta, osposobi me da je zaradim )
Ako te iko posluša, ja cu prvom prilikom da napravim neki prekrsaj kako bih upala u tvoje "biznis opismenjavanje", jer je bar idejno mnogo bolje od mog fakulteta.

I nije mi jasno, ako ti ocas posla osmislis "biznis opismenjavanje", ako smo nekada (bar po priči starijih) imali jos u srednjim skolama prakse koje te zaista uče poslu, ako postoje modeli fakultetskog obrazovanja u inostranstvu koji podrazumevaju četvrtu godinu kao obaveznu praksu u konkretnoj firmi (koju sam odabereš), koliko treba biti glup ili bezobrazan pa praviti generacije izgubljene dece.

Mislim da ovde ipak vlada globalna zavera : -) " idite deco u kafane, pijte, drogirajte se, spavajte do uvece, tako ste nam najrentabilniji"

ps

a da su Uroša kaznili tako što bi godinu dana bio redar na utakmicama, pod budnim nadzorom nekog revnosnog ?!
Tibor Jóna Tibor Jóna 20:06 06.10.2008

Re: izmedju shtapa i shargarepe

a da su Uroša kaznili tako što bi godinu dana bio redar na utakmicama, pod budnim nadzorom nekog revnosnog ?!


sve, samo klince ne u zatvor gde ulaze u jos gori matrix...
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:36 06.10.2008

Re: izmedju shtapa i shargarepe

chini se da si tibore vishe razmishljao o ovome nego resorni ministri. samo je malo sve idealistichno i optimistichno (a posle kazhu ja shirim optimizam).

recimo, tu oko oslobadjanaj poreza i povoljnih kredita cesh odmah naci zloupotreba, ochigledno je kako. samo gurnesh nekog "mladog pokajnika" ispred sebe kao paravan i skupljash beneficije. a onaj mali od sveg biznisa nauchi samo da se sistem mozhe izigrati.

ali bolje probati dobru stvar i ne uspeti nego samo odmahnuti rukom. svaki program mozhe biti zloupotrebljen (i jeste zloupotrebljen) ali to valjda ne treba da zaustavi dobre ideje i programe.

nishta bez shtapa i shargarepe. recimo, hmmmm, recimo kazna deset godina za ozbiljnu zloupotrebu ovog tvog programa. jel' dovoljno?
vracarac92 vracarac92 10:59 07.10.2008

Re: izmedju shtapa i shargarepe

bilo bi lepo kad bi se neosporna mladalachka energija usmerila u neshto bolje od guranja baklji u usta choveka

Oprostite ali to nije baš tačno:
Međutim dan pre izricana presude saznajemo nešto drugo i ti od strane sudskog veštaka:

Sudski veštak, doktor Dušan Dunjić, izjavio je juče u Okružnom sudu u Beogradu da je žandarm Nebojša Trajković u decembru prošle godine bio brutalno pretučen na fudbalskoj utakmici Crvena zvezda - Hajduk iz Kule, ali da nije bio životno ugrožen.

Tokom iznošenja nalaza i mišljenja veštaka na suđenju Urošu Mišiću, optuženom da je Trajkoviću gurao navijačku baklju u usta i na taj način pokušao da ga ubije, Dunjić je naveo da je Trajković zadobio teške povrede, ali da nije imao povrede u ustima.

Trajković je na usnama imao reakciju od opekotine na levom obrazu, koja sama za sebe predstavlja tešku telesnu povrede - rekao je Dunjić. Veštak je naveo da je Trajković zadobio niz opekotina po licu, vratu, leđima, zatim ubode na šaci i nadlaktici i brojne krvne podlive, oderotine i nagnječenja.

dakle nigde nema tog famoznog guranja baklje u usta.
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:46 07.10.2008

Re: izmedju shtapa i shargarepe

dakle nigde nema tog famoznog guranja baklje u usta.


dobro vracharac, obrishimo taj deo. tako sam razumeo (ili su me tako veshto ubedili).

ali sve shto sam hteo da kazhem je da postoje sigirno mnogo bolji nachini za troshenje neosporne mladalachke energije nego onaj koji je urosh upotrebio u datom trenutku (a verovatno i mnogi drugi u nekim drugim prilikama).

ja sam se slozhio sa tiborom da, u nachelu, drushtvo mora da radi i na shargarepi, a ne samo na shtapu. mislim da se i ti slazhesh. to je sve.

Zato što se narod odvikao od odlaska na stadion zbog lošeg domaćeg fudbala. I to je pravi i jedini razlog.


a za ovo shto si rekao si donekle u pravu. ja sam gledao bari generaciju na marakani. ovo danas ne znam kako da nazovem.
vracarac92 vracarac92 07:29 08.10.2008

Re: izmedju shtapa i shargarepe

ali sve shto sam hteo da kazhem je da postoje sigirno mnogo bolji nachini za troshenje neosporne mladalachke energije nego onaj koji je urosh upotrebio u datom trenutku (a verovatno i mnogi drugi u nekim drugim prilikama).

ja sam se slozhio sa tiborom da, u nachelu, drushtvo mora da radi i na shargarepi, a ne samo na shtapu. mislim da se i ti slazhesh. to je sve.
Apsolutno se slažem
Brooklyn Brooklyn 17:01 06.10.2008

*

To je uvek bio moj problem sa kojekakvim dodelama nagrada za najbolje studente ili ucenike. Sto je lepo, ali kao, pa taj i ta su vec najbolji. Uspeli su, pronasli su kako radi sistem! Daj da vidimo sta mozemo da uradimo za one ispod 3.50, da vidimo sto oni nisu uspeli. Kako i od njih da napravimo najbolje. Niko nije bas bez i jednog talenta, i mnogo je mislim lakse da se potrudimo i pronadjemo taj talenat nego da ih kad potpuno padnu i odu u kriminal ili nasilje bacimo u zatvor.


i ja se uvek pitam, kada se dodeljuju nagrade putavanje evropom ili stipendije za najbolje studente ili penzije za "zasluzne umetnike", da li je bas njima najpotrebnije, ili je mozda humanije da se nesto ucini za one koji nisu blagosloveni izuzetnoscu i samim tim su im pocetne pozicije u zivotu daleko gore od ovih gore spomenutih.
mariopan mariopan 17:40 06.10.2008

Re: *

Brooklyn
To je uvek bio moj problem sa kojekakvim dodelama nagrada za najbolje studente ili ucenike. Sto je lepo, ali kao, pa taj i ta su vec najbolji. Uspeli su, pronasli su kako radi sistem! Daj da vidimo sta mozemo da uradimo za one ispod 3.50, da vidimo sto oni nisu uspeli. Kako i od njih da napravimo najbolje. Niko nije bas bez i jednog talenta, i mnogo je mislim lakse da se potrudimo i pronadjemo taj talenat nego da ih kad potpuno padnu i odu u kriminal ili nasilje bacimo u zatvor.


i ja se uvek pitam, kada se dodeljuju nagrade putavanje evropom ili stipendije za najbolje studente ili penzije za "zasluzne umetnike", da li je bas njima najpotrebnije, ili je mozda humanije da se nesto ucini za one koji nisu blagosloveni izuzetnoscu i samim tim su im pocetne pozicije u zivotu daleko gore od ovih gore spomenutih.

Recimo da nahrane bar onih 155 000 dece koja zive u "teskom siromastvu" u Srbiji , taj podatak sam sad videla na vestima.
Blade Runner Blade Runner 17:45 06.10.2008

Re: *

i ja se uvek pitam, kada se dodeljuju nagrade putavanje evropom ili stipendije za najbolje studente ili penzije za "zasluzne umetnike", da li je bas njima najpotrebnije, ili je mozda humanije da se nesto ucini za one koji nisu blagosloveni izuzetnoscu i samim tim su im pocetne pozicije u zivotu daleko gore od ovih gore spomenutih.


Mislim da mesate babe i zabe.
Obe stvari treba da postoje. Nagradjivanje zasluznih i pomoc onima kojima treba.
Brooklyn Brooklyn 17:55 06.10.2008

Re: *

Mislim da mesate babe i zabe.

bez obzira sta ti mislis, ja ti kazem da je moj stav da ako se vec gradjani nekog drustva teraju da nekog subvencioniraju, to onda treba da budu oni koji imaju nesrecu da nemaju startne pozicije u zivotu koje su na nekom drustveno prihvatljivom minimumu, a ne privilegovani clanovi tog drustva. sta ti mislis o mom stavu irelevantno i ne znam kakve veze s tim imaju babe i zabe.
mariopan mariopan 18:00 06.10.2008

Re: *

Brooklyn
Mislim da mesate babe i zabe.

bez obzira sta ti mislis, ja ti kazem da je moj stav da ako se vec gradjani nekog drustva teraju da nekog subvencioniraju, to onda treba da budu oni koji imaju nesrecu da nemaju startne pozicije u zivotu koje su na nekom drustveno prihvatljivom minimumu, a ne privilegovani clanovi tog drustva. sta ti mislis o mom stavu irelevantno i ne znam kakve veze s tim imaju babe i zabe.

Te "startne pozicije" nemaju ova deca zato se i slazem sa tvojim misljenjem, kada sve to budu i oni imali onda je u redu i da se dele privilegije. I to treba ali tek tada.
Blade Runner Blade Runner 18:04 06.10.2008

Re: *

sta ti mislis o mom stavu irelevantno

Ne nagradjivanje boljih vodi u uravnilovku koja u siroj perspektivi nije dobra za drustvo, pa ni za one sa losim startnim pozicijama u zivotu. Treba ljudima obezbediti jednake uslove, ali treba i nagraditi one koji te uslove bolje koriste.
Brooklyn Brooklyn 18:12 06.10.2008

Re: *

treba i nagraditi one koji te uslove bolje koriste.

pa oni ce biti nagradjeni sami po sebi jer ce biti uspesniji u zivotu. sto bi jos uzimali novac od poreskih obveznika i davali im; to je cist cinizam.

a uravnilovku stvaraju visoki porezi i velika preraspodela dohodka. smanji poreze i daj ljudima mogucnost da zaradjuju i sami zadrze novac koji su zaradili i neces imati problem sa uravnilovkom.
kastor92 kastor92 18:23 06.10.2008

Re: *

mariopan
Brooklyn
To je uvek bio moj problem sa kojekakvim dodelama nagrada za najbolje studente ili ucenike. Sto je lepo, ali kao, pa taj i ta su vec najbolji. Uspeli su, pronasli su kako radi sistem! Daj da vidimo sta mozemo da uradimo za one ispod 3.50, da vidimo sto oni nisu uspeli. Kako i od njih da napravimo najbolje. Niko nije bas bez i jednog talenta, i mnogo je mislim lakse da se potrudimo i pronadjemo taj talenat nego da ih kad potpuno padnu i odu u kriminal ili nasilje bacimo u zatvor.


i ja se uvek pitam, kada se dodeljuju nagrade putavanje evropom ili stipendije za najbolje studente ili penzije za "zasluzne umetnike", da li je bas njima najpotrebnije, ili je mozda humanije da se nesto ucini za one koji nisu blagosloveni izuzetnoscu i samim tim su im pocetne pozicije u zivotu daleko gore od ovih gore spomenutih.

Recimo da nahrane bar onih 155 000 dece koja zive u "teskom siromastvu" u Srbiji , taj podatak sam sad videla na vestima.


Baš ste zabrazdili. Ni manje ni više, nego bi jednake uslove i jednake startne pozicije za svu decu, pa bi još i svu da nahranite. Švercujete tu socijalizam čiste vode, što bi rekle baćuške, a dekretovano je s najvišeg vrha da to nije dobro i da je kaka i fuj i da nije demokratski. Nemo' da vas čuje ono društvance s tog vrha koje kroji i sprovodi zakone, pa ćete videti svog boga. Nema veze što se to isto društvance kol'ko juče još zaklinjalo u socijalizam, al' samo onaj bez uravnilovke, baš kao i baćuška Staljin. Nema veze ni to što ta uravnilovka nikad i nigde zapravo i nije postojala. LM, kad se sve sabere i oduzme, blentavi Uroš mora da odleži deset godina zatvora zato da u Srbiji ne bi bio ugrožen najdemokratskiji kapitalizam tajkunskog društvanceta. A moraće da odleže i oni što su Uroševom sudiji izrekli onako žestoku pretnju izraženu u želji da ga stigne ona ista pravda koju on deli drugima. Zna sudija šta to znači, kol'ko vredi ta njegova pravda i da to zaista jeste i pretnja i kletva.
Blade Runner Blade Runner 18:26 06.10.2008

Re: *

pa oni ce biti nagradjeni sami po sebi

Znaci davati stipendije dobrim studentima su bacene pare? Oni ce ionako da dobro zaradju kad zavrse (ako imaju dovoljno sredstava da zavrse). Studije su bile skupe i u doba kad su bile besplatne. Talenti ako ne budu negovani mogu da propadnu. Slicno vazi i za umetnike. Ako ih drzava ne pomaze oni ce otici i bice korisni za neku drugu drzavu.
smanji poreze

A iz kojih fondova ces onda da isplacujes subvencije? Mozda prihodi od poreza treba da se bolje raspodeljuju pa ce biti i za jedne i za druge.
Brooklyn Brooklyn 10:59 07.10.2008

Re: *

Znaci davati stipendije dobrim studentima su bacene pare? Oni ce ionako da dobro zaradju kad zavrse (ako imaju dovoljno sredstava da zavrse).

pa bas zato sto ce dobro zaradjivati mogu da uzmu (komercijalni) zajam i kasnije ga vracaju. takodje, nemam nista protiv privatnih stipendija. ako ti hoces da negujes neki talenat, ko sam ja da ti kazem kako da trosis svoje pare? ili vise volis da "pomazes" tudjim parama?

Slicno vazi i za umetnike. Ako ih drzava ne pomaze oni ce otici i bice korisni za neku drugu drzavu.

mislis, kostace drugu drzavu? ja kazem, let them, ako nadju nekog drugog da ih izdrzava, good for them, ali zasto bi neki radnik iz smedereva subvencionisao pozorisne karte koje, recimo, kupuju beogradjani koji zaradjuju vise od njega?

A iz kojih fondova ces onda da isplacujes subvencije?

jel ti namerno ne citas sta je napisano ili samo ne razumes? NE ZELIM DA PLACAM NIKAKVE SUBVENCIJE! posto vecina ljudi ne zeli da gleda druge ljude kako umiru od gladi ili bolesti na ulici, razumem potrebu da se isplacuje socjalna pomoc onima koji su "hopless" ili kojima treba, privremeno, "safety net".

subvencije onima koji su i onako privilegovani, NE ZELIM.
Blade Runner Blade Runner 15:31 07.10.2008

Re: *

NE ZELIM DA PLACAM NIKAKVE SUBVENCIJE!

Prva definicija subvencije: Provision of help, aid, or support.
Znaci daju se onima koji nemaju dovoljno sredstava. Mozda ti
ne citas sta je napisano ili samo ne razumes
Ja sam te i pitao: odakle bi dosle te pare? Ti bi da svi imaju iste uslove ali ne od tvojih para. Ako imas plan kako da to izvedes mnoge svetske vlade bi ti bile zahvalne, a pala bi i Nobelova za ekonomiju.
A i tvoj stav za talente koji odlaze u druge zemlje je za "svaku pohvalu". Divan recept za povratak u prosli vek.
Brooklyn Brooklyn 15:49 07.10.2008

Re: *

Ti bi da svi imaju iste uslove ali ne od tvojih para.

ne bih. htela bih da oni koji ne mogu sebi da pomognu imaju minimum za prezivljavanje. dakle da ne umru od gladi ili hladnoce. za to bi bio dovoljno ukupno poresko opterecenje od oko 10%. takvo poresko opterecenje bi meni bilo prihvatljivo.

a kada se vec daju pare, onda bi radije da se daju onima koji imaju daleko slabije startne pozicije u zivotu od vecine (napustena deca, invalidi, bolesni), nego deci iz vise srednje klase i umetnicima, ma kako isti bili talentovani.

to je moj stav. ne znam sta je tu sporno, odnosno sta ti nije jasno.
Blade Runner Blade Runner 15:55 07.10.2008

Re: *

to je moj stav. ne znam sta je tu sporno, odnosno sta ti nije jasno.

Sve mi je jasno. I wish you all the best in your future endeavours.
Pozz
yanjing yanjing 19:20 06.10.2008

Tibore

Kucala sam 1, a evo ti ovako jos 50 preporuka za ovaj tekst.

Evo samo ilustracije radi kako jeste verovatno u vecini skola i kako moze da bude kada skola i organizacije malo pomognu



"Prepoznali smo njegovu ljubav prema hemiji", kaže direktor Stojanović, "i omogućili mu da joj se ozbiljno posveti, pružajući mu institucionalnu i ljudsku podršku".

Steta je sto nema vise takvih prosvetnih radnika.
Tibor Jóna Tibor Jóna 20:04 06.10.2008

Re: Tibore

yanjing
Kucala sam 1, a evo ti ovako jos 50 preporuka za ovaj tekst.

Evo samo ilustracije radi kako jeste verovatno u vecini skola i kako moze da bude kada skola i organizacije malo pomognu



"Prepoznali smo njegovu ljubav prema hemiji", kaže direktor Stojanović, "i omogućili mu da joj se ozbiljno posveti, pružajući mu institucionalnu i ljudsku podršku".

Steta je sto nema vise takvih prosvetnih radnika.


evo!

na primer, ovom coveku stan od drzave, a ne cavicu koji je profi sportista i koji od sponzora ima duplo vise!
hvala za ovo!
dreamreader dreamreader 22:40 06.10.2008

Sistem (ne)vrednosti

Jeste da mi je komentar mozda kasnije pristigao raspravi, ali ne mogu da verujem koja kolicina empatije postoji u drustvu za koje bi se moglo reci sve sem da je empaticno.

Ako ispravno citam tekst, kao i vecinu komentara na isti, Uros Micic je problematicno dete koje je napravilo gresku. Delovao je kao tipicni predstavnik izrazito problematicnog drustvenog sistema, stavise njegov je tipicni produkt, ergo za svaki pojedinacni problem ovog tipa krivo je drustvo, ne pojedinci.
Obzirom da je Uros samo "zalutalo dete" trebalo bi ga humanim putem proucavati, prevaspitavati i na kraju se nadati da ce tako "humano prepravljen" da sa slobode deluje kao produktivni clan drustva, koje ce se takodje u medjuvremenu proucavati i samostalno prevaspitavati. Zatvor nije opcija jer ce postati gori nego sto vec jeste i zivot ce mu biti unisten.

Kako 'dete' Uros moze biti gore nego sto vec jeste? Znaci, o tome kakav ce biti njegov zivot se razmislja, ali ne i o tome kakav je zivot osobe/policajca koji je pretucen, sa ocitom Urosevom namerom da osoba/policajac bude i pokojan. O tome da je mladi Uros onesposobio osobu/policajca da zaradjuje za zivot i da u normalnom svetu ne samo da bi odsluzio kaznu vec i bio duzan da placa odstetu osobi koju je onemogucio da nastavi da zaradjuje, to je tema o kojoj nije bitno razmisljati ili je to prosto pitanje kolateralne stete naopakog drustvenog sistema?
Da, edukacija je kljuc svega, ali ona nije primarno resenje u ovakvim slucajevima i moze se sprovoditi tek paralelno sa kaznom koja je po zakonu doneta.

Ili mozda, ni razno-razne ubice, silovatelji, ratni zlocinci, jednom recju najgori kriminalci - mozda i njih treba prvo humano prevaspitati, pa ako ponove greske onda razmisliti da li ih ipak poslati u zatvor. Sta je sa svim onim ljudima koji su u medjuvremenu bili na onoj strani koja je trpela posledice takvih gresaka?

Inace, iskreno me zanima kako bi reagovali da je "problematicno dete Uros" isto ovo uradilo nekom od vasih clanova porodice ili prijatelja?

Ne mozemo se izgovarati na to da se posledice ne primenjuju uvek i jednako na sve, jer kada god se donese zakonska odluka ona se mora postovati - ne samo onda kada mi mislimo da treba, ili kada se to nama svidja. Ostatak vremena oni koji nisu "problematicna deca" imaju pravo da menjaju/popravljaju sistem - civilizovanim putem.
Tibor Jóna Tibor Jóna 23:27 06.10.2008

Re: Sistem (ne)vrednosti

i mozda, ni razno-razne ubice, silovatelji, ratni zlocinci, jednom recju najgori kriminalci - mozda i njih treba prvo humano prevaspitati, pa ako ponove greske onda razmisliti da li ih ipak poslati u zatvor.


neprihvatljivo je da se "drzava" zainteresuje za mladica tek kad ga osudi na 10 godina robije, a vrlo je dobro znala cime se on bavi i ranije...
dreamreader dreamreader 23:38 06.10.2008

Re: Sistem (ne)vrednosti

neprihvatljivo je da se "drzava" zainteresuje za mladica tek kad ga osudi na 10 godina robije, a vrlo je dobro znala cime se on bavi i ranije...


Ako je taj "mladic" i ranije nekoga namerio da posalje Bogu na ispovest, onda svakako, dodati mu jos godina na kaznu, a u skladu sa delom koje je pocinio i pre ovoga.

Zanima me, zasto u ovom slucaju, gde je kazna odredjena u skladu sa zakonom, istu ne treba sprovesti?

Znaci, ne valja kada se drzava ne bavi svojim poslom, ali ne valja ni kada pocne da se bavi svojim poslom? Meni to zvuci kao raj za kriminalce - sto "mali Uros" jeste.
Ili je pak, mozda, samo imao los dan? U tom slucaju, predlazem da od poreza ostalih gradjana koji zaradjuju (sa ponekim losim danom u zivotu) ide na terapiju. Duboko verujem da vise nikada nece ponoviti slicnu gresku.
sonja k. sonja k. 23:54 06.10.2008

Re: Sistem (ne)vrednosti

neprihvatljivo je da se "drzava" zainteresuje za mladica tek kad ga osudi na 10 godina robije, a vrlo je dobro znala cime se on bavi i ranije...


i sta sad?
da ga oni ipak oslobode pa kad se 2984 reinkarnira u zabu odma odnesu u zooloski vrt da ne bi pravio belaja
talicni talicni 23:55 06.10.2008

Re: Sistem (ne)vrednosti

man ray loves me man ray loves me 23:57 06.10.2008

Re: Sistem (ne)vrednosti

neprihvatljivo je da se "drzava" zainteresuje za mladica tek kad ga osudi na 10 godina robije, a vrlo je dobro znala cime se on bavi i ranije...
jel ranije pokusao ubistvo? nije. nasa drzava manje od svih ostalih drzava moze da izigrava minority report.
dreamreader dreamreader 23:58 06.10.2008

Re: Sistem (ne)vrednosti

i sta sad?
da ga oni ipak oslobode pa kad se 2984 reinkarnira u zabu odma odnesu u zooloski vrt da ne bi pravio belaja


:))))) A tamo ce ga vec stici zasluzena kazna u obliku malog australijanca koji ce njime (posebno ako je retka vrsta zabe) nahraniti omiljenog krokodila
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:16 07.10.2008

Re: Sistem (ne)vrednosti

Ako ispravno citam tekst, kao i vecinu komentara na isti, Uros Micic je problematicno dete koje je napravilo gresku.

mali uroš nije uopšte mali. ima 20 godina.
ko zna koliko se puta potabao do sada.
dosta priče "mali uroš".
po čemu je mali?
ako je "mali" u glavi, za to postoji preventiva.
možda da roditelji malo pobrinu o svim "malim urošima" kojih je prepun grad.
ako uopšte znaju gde su im deca.
Tibor Jóna Tibor Jóna 07:32 07.10.2008

Re: Sistem (ne)vrednosti

možda da roditelji malo pobrinu o svim "malim urošima" kojih je prepun grad.
ako uopšte znaju gde su im deca.



ako zaista mislite da ce stadioni biti sigurniji jer ce taj klinac da provede 10 godina u zatvoru, onda nek ode u zatvor. ako mislite da ce ga taj zatvor popraviti onda neka ode u zatvor. ako mislite da ce posle tog zatvora on biti koristan clan svoje zajednice, onda neka ode u zatvor.

ali ako mislite da ce nakon zatvora biti jos agresivniji, ako mislite da ce biti jos vise marginalizovan, ako mislite da ce praviti jos vise problema drustvu, onda neka ne ode.

ja jednostavno mislim da se em nista nece resiti, em nece nestati nasilja jer ono ne postoji zbog slabih zakona, em ce se upropastiti jedan zivot koji bi mogao da bude drugaciji.

sa 19 godina u zatvoru svesno se unistava zivot zarad stvaranja privida pravne drzave koja je sve sem pravna. neka odgovara, ali nesme jedina alternativa da bude zatvor!.

nemoze se simulirati drzava preko tinejdzera koji je samo radio ono sto je video da svi ostali rade u porodici, u skoli, na televiziji, u skupstini, na terenu i kojem niko nije ponudio alternativu...

nismo svi moralne gromade, ali mozemo svi to postati!
011-495 011-495 10:41 07.10.2008

Re: Sistem (ne)vrednosti

Tibor Jóna
možda da roditelji malo pobrinu o svim "malim urošima" kojih je prepun grad.
ako uopšte znaju gde su im deca.



ako zaista mislite da ce stadioni biti sigurniji jer ce taj klinac da provede 10 godina u zatvoru, onda nek ode u zatvor. ako mislite da ce ga taj zatvor popraviti onda neka ode u zatvor. ako mislite da ce posle tog zatvora on biti koristan clan svoje zajednice, onda neka ode u zatvor.

ali ako mislite da ce nakon zatvora biti jos agresivniji, ako mislite da ce biti jos vise marginalizovan, ako mislite da ce praviti jos vise problema drustvu, onda neka ne ode.

ja jednostavno mislim da se em nista nece resiti, em nece nestati nasilja jer ono ne postoji zbog slabih zakona, em ce se upropastiti jedan zivot koji bi mogao da bude drugaciji.

sa 19 godina u zatvoru svesno se unistava zivot zarad stvaranja privida pravne drzave koja je sve sem pravna. neka odgovara, ali nesme jedina alternativa da bude zatvor!.

nemoze se simulirati drzava preko tinejdzera koji je samo radio ono sto je video da svi ostali rade u porodici, u skoli, na televiziji, u skupstini, na terenu i kojem niko nije ponudio alternativu...

nismo svi moralne gromade, ali mozemo svi to postati!


Iskreno verujem da ako ne bi otishao u zatvor ne bi ni shvatio kakav poklon je dobio i bio bi sve gori i gori. Ako je iole normalan u zatvoru ce shvatiti da svaki ili skoro svaki put kada uradi nesto slicno ponovo ce se naci na mestu koje mu ne prija. Ako to shvati onda ce se pred njim pojaviti dvoje vrata i samo je njegov izbor kroz koja ce proci.

Iskreno verujem da decu upropastavaju roditelji koji im popushtaju i prave od njih razmazene osobe koje misle da im je sve dozvoljeno-pa cak i ovo sto se desilo. Ako su u porodici normalni odnosi decu ne moze da povuce "ulica,lose drustvo" i sl. Zasto ljudi misle da zatvor nekoga moze da upropasti, tamo nema mogucnosti da se nekaznjeno neko napadne,da se obije trafika i sl.-sve se vrlo brzo resava, ili na nivou medju zatvorenicima ili na nivou sa cuvarima. Covek brzo shvati da li on pripada tom miljeu ili ne. Ako pripada to ce mu doci kao diploma, ako ne pripada kopace i rukama i nogama da sto pre ode odatle i da se na "slobodi" udalji sto vise od toga a to se postize tako sto se uglavi u sistem vrednosti i zakona koji je zvanicno na snazi a ne te poruke koje on "cita" sa TV-a iz novina i sl. Ni TV ni novine nisu zakon nego ono sto pise "u zakonu".
Tibor Jóna Tibor Jóna 10:44 07.10.2008

Re: Sistem (ne)vrednosti

Zasto ljudi misle da zatvor nekoga moze da upropasti, tamo nema mogucnosti da se nekaznjeno neko napadne,da se obije trafika i sl.-sve se vrlo brzo resava, ili na nivou medju zatvorenicima ili na nivou sa cuvarima.


vi ste zapravo komedijas!
011-495 011-495 10:54 07.10.2008

Re: Sistem (ne)vrednosti

Tibor Jóna
Zasto ljudi misle da zatvor nekoga moze da upropasti, tamo nema mogucnosti da se nekaznjeno neko napadne,da se obije trafika i sl.-sve se vrlo brzo resava, ili na nivou medju zatvorenicima ili na nivou sa cuvarima.


vi ste zapravo komedijas!


Iskreno Vam preporucujem 30 dana u Pozarevcu ili bilo kom zatvoru u Srbiji. Trebali bi da platite da vidite kako je tamo i da shvatite ko ste i kakvi ste. Ili potonete ili isplivate, opstanak u najcistijem vidu.
Tibor Jóna Tibor Jóna 10:59 07.10.2008

Re: Sistem (ne)vrednosti

Ili potonete ili isplivate, opstanak u najcistijem vidu


ja bih vas obavestio da ljudi nisu zivotinje, da imaju razum !
man ray loves me man ray loves me 12:53 07.10.2008

Re: Sistem (ne)vrednosti

Exactly! Gde je Igoru bio taj razum? Ako imaju razum, imaju i individualnu odgovornost - nisu puki produkt loseg uticaja okoline.
Tibor Jóna Tibor Jóna 12:58 07.10.2008

Re: Sistem (ne)vrednosti

man ray loves me
Exactly! Gde je Igoru bio taj razum? Ako imaju razum, imaju i individualnu odgovornost - nisu puki produkt loseg uticaja okoline.


o kako je lako sedeti zavaljen u udobnost sopstvene uspesnosti i sa prezirom zatvarati po zatvorima one koji nisu kao ja.
umesto da ta uspesnost bude dodatni motiv da se okrenete manje uspesnima i vidite kako im se moze pomoci da i oni budu kao vi, vi okrecete palac nadole pred njima u nadi da ce to ocistiti svet od neuspeha....

nece.
man ray loves me man ray loves me 17:50 07.10.2008

Re: Sistem (ne)vrednosti

da li bi se ti, tibore, danas kad bi imao priliku, druzio sa uroshem, na primer otisao sa njim na utakmicu?

(btw ne zelim da ocistim svet ni od cega, vec jedino mirno da prodjem pored sveta koji me ne interesuje i da mi se ne desi nista lose.)
Tibor Jóna Tibor Jóna 20:29 07.10.2008

Re: Sistem (ne)vrednosti

da li bi se ti, tibore, danas kad bi imao priliku, druzio sa uroshem, na primer otisao sa njim na utakmicu?


ne vidim zasto ne bih.
011-495 011-495 10:31 07.10.2008

Sta ako...

Na papiru sve lepo i izvodljivo zvuci, naci zanimaciju deci i omladini i sl. u praksi nije bas tako. Cak i drustva koja u kriminalce ulazu mnogo vishe novca nego mi u "normalne" ne resavaju nista sa tim. Niko nije "pao ili posrnuo" i podigao se zahvaljujuci tome sto mu je drustvo oprostilo nego zato sto je sam shvatio da ako bude vodio odredjen nacin zivota nece mnogo postici. U Engleskoj mnogo novca ulazu pa su imali problem na stadionima dok nisu uveli drakonske mere i to je pravilno.
Malo pitanje za sve, pomenuto je da momak ima 20 godina, to znaci da je on u normalnom zhivotu redovan student (bilo kog fakulteta) 2ili 3 godine i primeran gradjanin i da mu se ovo omaklo (ponele ga emocije i masa)?? Ili je covek koji smatra da je jedini zakon njegov zakon? Bio je napadnut fizicki od nekoga pa se branio jedinim sto je imao u ruci (bakljom, BTW one su zvanicno zabranjene na utakmicama-znaci vec je sa time prekrshio zakon). Ili je sam napao coveka koji je stajao nedaleko od njega i nije pokazivao agresivnost prema njemu?

Zasto ljudi uporno pokushavaju da ovo svedu na to da se ne sudi "tajkunima" nego "sirotinji", ako bilo ko od vas/nas ima materijalne dokaze za bilo kog od "tajkuna", molim lepo pravac tuzilashtvo i policija pa prijavimo ili podignimo sami parnicu ili uz pomoc istomishljenika. Ako nemamo dokaze za kriminal nekog "tajkuna" osim proverene srpske floskule "znam ja", bolje bi bilo da se pogledamo u ogledalo i razmislimo kakvi smo mi ljudi kada nekoga optuzujemo a ni ne poznajemo ga.

Mogu samo da zamislim sta bi bilo da nije postojao video snimak napada ovog mladica na drugu osobu, tek onda bi bile price da se nista nije desilo i da mu namestaju. U zatvoru ce biti samo jedan od svih onih nevinih koji tamo sede zato sto ih policija zbog necega mrzi-kao sto su ih u skoli mrzeli prvo ucitelji pa onda nastavnici (do profesora nisu ni dogurali), kako su ih na ulici provocirali time sto su proshli pored njih pa su morali da odreaguju na neposhtovanje.

Ako je taj momak onakav kakvim ga svi u javnosti predstavljaju, on ce izaci ubrzo (zbog dobrog vladanja) i pokazati svima nama da on nije takav nego posten,vredan,dobar i upisace i zavrsice fakultet i daleko dogurati kao koristan clan drustva. A ako nije...? Hocemo li se naci na ovom blogu za nekoliko godina da vidimo koliko smo bili u pravu ili ne?
Tibor Jóna Tibor Jóna 10:39 07.10.2008

Re: Sta ako...

Ako je taj momak onakav kakvim ga svi u javnosti predstavljaju, on ce izaci ubrzo (zbog dobrog vladanja) i pokazati svima nama da on nije takav nego posten,vredan,dobar i upisace i zavrsice fakultet i daleko dogurati kao koristan clan drustva. A ako nije...? Hocemo li se naci na ovom blogu za nekoliko godina da vidimo koliko smo bili u pravu ili ne?


tudjim je lako gloginje mlatiti.

a ako vi verujete u ovo sto ste napisali, onda blago vama!
011-495 011-495 10:51 07.10.2008

Re: Sta ako...

Tibor Jóna
Ako je taj momak onakav kakvim ga svi u javnosti predstavljaju, on ce izaci ubrzo (zbog dobrog vladanja) i pokazati svima nama da on nije takav nego posten,vredan,dobar i upisace i zavrsice fakultet i daleko dogurati kao koristan clan drustva. A ako nije...? Hocemo li se naci na ovom blogu za nekoliko godina da vidimo koliko smo bili u pravu ili ne?


tudjim je lako gloginje mlatiti.

a ako vi verujete u ovo sto ste napisali, onda blago vama!


Da li ste vi ikada u zivotu uradili nesto sto bi vas dovelo u situaciju u kojoj je ovaj momak? Ja jesam i shvatio sam da samo ja i niko drugi ne moze da promeni moj zivot- i na bolje i na gore. I bas zbog toga smatram da svako treba da bude kaznjen ili nagradjen za to sto uradi.
Mislite li da je pesnik Ljubivoje Rsumovic postao gori covek ili kriminalac zato sto je bio u zatvoru?
Mislite li da bi sin Slavnica bio bolji da ga nisu kaznili?
man ray loves me man ray loves me 10:53 07.10.2008

Re: Sta ako...

tudjim je lako gloginje mlatiti.
vala lako je i izigravati isusa - spasimo decka, nije on to mislio, sto da ide u zatvor? sto da bilo ko ode u zatvor?

da je povredjen neko ko je tebi drag, mozda bi pogledao situaciju sa dve strane.
Tibor Jóna Tibor Jóna 10:54 07.10.2008

Re: Sta ako...

I bas zbog toga smatram da svako treba da bude kaznjen ili nagradjen za to sto uradi.


ma super ste vi. bas ono idealni.
u knjige bi vas trebalo i bukvare, na naslovnicu, umesto tita, da vidi omladina kakva moralna gromada hoda ulicama.

bitno da ste vi uvideli. a posle vas i onako potop.

za razliku od vas, o moralni, ja mislim da i uros moze to isto da uvidi ako mu se malo pomogne. i smatram da je bolje da mu se pomogne da to uvidi nego da ga se drzi u zatvoru.

Tibor Jóna Tibor Jóna 10:57 07.10.2008

Re: Sta ako...

da je povredjen neko ko je tebi drag, mozda bi pogledao situaciju sa dve strane.


sad ja vas nesto da pitam:
sta ima lose u tome da se decko spasi ako moze, a moze?

gde je greh u zelji da se stvori koristan clan zajednice?

u lenjosti. jer zakljucati vrata zatvora za nekim je em jednostavno em je ono televizicno.
a truditi se za njega i pokusavati da mu se pomogne trazi i vreme i ljubav i zelju... a ko ce to da uslika.

linch i psihologija linch rulje u kojoj je bitno samo da se neko zaljulja na drvetu magnolije da bi se mi osecali srecno je jadna!

man ray loves me man ray loves me 11:11 07.10.2008

Re: Sta ako...

to jeste hriscanski, ja se slazem - ali isteraj koncept do kraja i doci ces do toga da zatvori ne treba da postoje. zasto spasavas samo njega?

licno mislim da nije vredan spasavanja zbog tezine zlocina. za moleban devojke koje su krale patike - i couldn't agree more - drustvo im nije dalo nista, radile su ono sto su videle da drugi rade. ali ovaj tip je zesci sadista - zamisli cin - gurati nekom baklju u usta. mislim da ne moze da bude spasen, i da ce prvi put kad dobije priliku da uradi to isto.

gledala sam jedan dokumentarac o tome kako su osamdesetih u americi odlucili da najtezim zatvorenicima koji sluze dozivotnu kaznu u samici "daju nadu" - dozvolili su im da se druze medjusobno, da idu na grupnu terapiju, cak i da provode dane na slobodi. rezultat je bio porazavajuci - vecina je pocinila nove zlocine, a medjusobno druzenje su iskoristili da podele iskustva, sto je dovelo do unapredjenja 'tehnike' izivljavanja nad novim zrtvama.
011-495 011-495 11:18 07.10.2008

Re: Sta ako...

Tibor Jóna
I bas zbog toga smatram da svako treba da bude kaznjen ili nagradjen za to sto uradi.


ma super ste vi. bas ono idealni.
u knjige bi vas trebalo i bukvare, na naslovnicu, umesto tita, da vidi omladina kakva moralna gromada hoda ulicama.

bitno da ste vi uvideli. a posle vas i onako potop.

za razliku od vas, o moralni, ja mislim da i uros moze to isto da uvidi ako mu se malo pomogne. i smatram da je bolje da mu se pomogne da to uvidi nego da ga se drzi u zatvoru.



Na sarkazam necu reagovati, pokazuje Vas bolje nego Vas osnovni tekst.
Znaci ako Vas (ili Vasu porodicu) ja napadnem sa namerom da Vam nanesem teske telesne povrede ili pokusam da Vas ubijem Vi cete isti pristup propovedati? Necete pozvati miliciju, podici optuzbu protiv mene? Pokushacete da mi pomognete?
Zasto to niko ne govori za sve one shoviniste i fashiste koji su ucestvovali u ratovima od 1990 na ovamo nego ih svi trpaju u zatvore. Otkud mi znamo da se i oni nisu zbunili. Mozda i njima treba ukazati na pravi put? Sta je to sto nekakav pripadnik Skorpiona (inace jedan od navijaca-huligana, necu reci kog kluba) pobije nekoliko vezanih ratnih zarobljenika. Omaklo se momku, ponela ga emocija. Treba mu pomoci? Samo jednim-zatvor.
Iskreno cenim vas dobronamerni (skoro samaricanski) stav ali on nazalost ne pomaze a za to su dokaz svi programi koji postoje u Engleskoj za navijace i ljude "sa margine". Porast delikvencije medju starijim maloletnicima je neverovatan, tamo nema sigurno toliko "tajkuna" koje niko ne hapsi pa i omladina misli da tako treba.
Preventiva je u porodici a ne u drustvu koje je po definiciji bezlicno i ravnodushno. Da li znate da je zemlja sa najvecim brojem teskih ubistava u svetu Finska, ne SAD nego mala Finska. 3 miliona automobila i 2 miliona vatrenog oruzja. Mislite da oni nemaju kao i druge bogate zemlje sve moguce programe za rehabilitaciju, preventivu i sl.? Njihovi zatvori su mnogo bolji od nashih decijih odmaralishta, i nishta.

Mnogo se vishe ljudi javilo u zashtitu pornulog momka sa Marakane nego sto je poslalo podrshku ili pomoc malom Goranu Torbici koji se muci skoro slep da zavrshi skolu a nije izashao na ulicu da prosi ili vara ljude.
Mislite da je Vasa licna pomoc i angazovanje vaznije onome koji sam nece da se bori sa svojim demonima i porivima, nego za onog kao sto je G.Torbica koji se sam bori?
Ja predlazem da pokrenemo inicijativu za promenu krivicnog zakona gde ce se prvo tesko krivicno delo oprastati svima uz uslov da covek prodje rehabilitaciju u drustvima dobrovoljaca. Pa da vidimo kakav ce biti uspeh. Ako ne pokusamo necemo znati. Moramo samo da pazimo da rodjaci zrtava ne izvrse linc, kako ste sami primetili.
Tibor Jóna Tibor Jóna 11:24 07.10.2008

Re: Sta ako...

011-495

Na sarkazam necu reagovati, pokazuje Vas bolje nego Vas osnovni tekst.
Znaci ako Vas (ili Vasu porodicu) ja napadnem sa namerom da Vam nanesem teske telesne povrede ili pokusam da Vas ubijem Vi cete isti pristup propovedati? Necete pozvati miliciju, podici optuzbu protiv mene? Pokushacete da mi pomognete?
Zasto to niko ne govori za sve one shoviniste i fashiste koji su ucestvovali u ratovima od 1990 na ovamo nego ih svi trpaju u zatvore. Otkud mi znamo da se i oni nisu zbunili. Mozda i njima treba ukazati na pravi put? Sta je to sto nekakav pripadnik Skorpiona (inace jedan od navijaca-huligana, necu reci kog kluba) pobije nekoliko vezanih ratnih zarobljenika. Omaklo se momku, ponela ga emocija. Treba mu pomoci? Samo jednim-zatvor.
Iskreno cenim vas dobronamerni (skoro samaricanski) stav ali on nazalost ne pomaze a za to su dokaz svi programi koji postoje u Engleskoj za navijace i ljude "sa margine". Porast delikvencije medju starijim maloletnicima je neverovatan, tamo nema sigurno toliko "tajkuna" koje niko ne hapsi.


najlakse je dici ruke od coveka i zatvoriti ga u zatvor.
najlakse!
aguero aguero 11:31 07.10.2008

Re: Sta ako...

Kad bi se sada i desilo nemoguce-da Uros Misic bude oslobodjen,on bi se vratio medju svoje Delije,prirodno.Da li bi Delije,Grobari i ostali navijaci koji svoju navijacku strast izrazavaju na najgori moguci nacin,prestali sa divljanjem?Ne,naravno,jer je to,nazalost,postao uobicajeni nacin i simbol njihove borbe protiv svih i svakoga!Cak i jednih protiv drugih u istom taboru!Slazem se da su mnogi razlozi za njihovu ukupnu frustraciju i da bi tim problemom morali da se bave mnogi drugi strucnjaci,a ne samo policajci i pravosudni organi,pa cak i da to nije samo njihova krivica(takvo ponasanje),ali oni su udarna pesnica ludila koje se mora zaustaviti!Da li mi je zao Misica- jeste(nevezano sa tim sto je u srodstvu sa cuvenim junakom Vojvodom Zivojinom Misicem,sto je nevazno za ovu pricu)-jer svi zalimo kada se nekome unisti zivot,ali to je,pre svega, bio,svestan ili nesvestan, izbor samog Urosa Misica!Tesko da mu mi sada mozemo pomoci,kada je on vec,u neku ruku,izvrsio samoubistvo!
P.S.Volim fudbal,navijac sam Crvene zvezde,ali sam kao klinac igrao u pionirima Partizana(kod cika Celeta Vilotica) i veslao sam u Partizanu-nisam,dakle, ostrasceni navijac.Vec godinama ne idem na utakmice'svog' tima,upravo zbog navijaca koji divljaju.Nije rec o tome da ih se plasim(da je tako ne bih ni pisao ove redove u komunikaciji koja nije bas zasticena),vec zbog toga sto to nema nikakve veze ni sa sportom,ni sa navijanjem,ni sa normalnim ljudskim ponasanjem.To je divljastvo koje najvise stete nanosi sportu,sportistima i celom (razumnom) drustvu!
011-495 011-495 11:34 07.10.2008

Re: Sta ako...

Tibor Jóna
011-495

Na sarkazam necu reagovati, pokazuje Vas bolje nego Vas osnovni tekst.
Znaci ako Vas (ili Vasu porodicu) ja napadnem sa namerom da Vam nanesem teske telesne povrede ili pokusam da Vas ubijem Vi cete isti pristup propovedati? Necete pozvati miliciju, podici optuzbu protiv mene? Pokushacete da mi pomognete?
Zasto to niko ne govori za sve one shoviniste i fashiste koji su ucestvovali u ratovima od 1990 na ovamo nego ih svi trpaju u zatvore. Otkud mi znamo da se i oni nisu zbunili. Mozda i njima treba ukazati na pravi put? Sta je to sto nekakav pripadnik Skorpiona (inace jedan od navijaca-huligana, necu reci kog kluba) pobije nekoliko vezanih ratnih zarobljenika. Omaklo se momku, ponela ga emocija. Treba mu pomoci? Samo jednim-zatvor.
Iskreno cenim vas dobronamerni (skoro samaricanski) stav ali on nazalost ne pomaze a za to su dokaz svi programi koji postoje u Engleskoj za navijace i ljude "sa margine". Porast delikvencije medju starijim maloletnicima je neverovatan, tamo nema sigurno toliko "tajkuna" koje niko ne hapsi.


najlakse je dici ruke od coveka i zatvoriti ga u zatvor.
najlakse!


Slazem se, ali o tome treba misliti pre nego sto se desi nesreca. Sada je kasno da vratimo dogadjaje i zatvor je vrsta pomoci, verujte mi, sve zavisi od momka.Kriminal je kao narkomanija i ako covek sam nece da se izleci niko ne moze da mu pomogne.
Tibor Jóna Tibor Jóna 11:41 07.10.2008

Re: Sta ako...

aguero
Kad bi se sada i desilo nemoguce-da Uros Misic bude oslobodjen,on bi se vratio medju svoje Delije,prirodno.


niko ne kaze da njega treba da se pusti.
ja samo kazem da mu kaznu treba drugacije organizovati, i da umesto da ide u zatvor treba to vreme da provede uceci da radi nesto koristno ili da na drugi nacin realizuje svoje pozitivne kapacitete koje svaki covek ima!
i ne samo njemu nego i svim omladincima.
i ne samo kaznu, nego preventivno delovati edukativnim programima dok su jos samo na nivou blagih prestupa!
rayzippo rayzippo 11:41 07.10.2008

Re: Sta ako...

10 godina je mozda mnogo ali ovim ruznim desavanjima na stadionima samo se zatvorom moze stati na kraj...ako vam nije zao uludo izgubljih godina,izvolite...
Tibor Jóna Tibor Jóna 11:46 07.10.2008

Re: Sta ako...

rayzippo
10 godina je mozda mnogo ali ovim ruznim desavanjima na stadionima samo se zatvorom moze stati na kraj...ako vam nije zao uludo izgubljih godina,izvolite...


vi zaboravljate jednu stvar - gomili te dece taj zatvor uopste nece biti izgubljene godine jer ni na slobodi nemaju nista da rade, nigde da putuju...

kapirate?

nema posla, nema sanse da krenu sa svojim poslom, nema podrske. samo stadion! i zelja da te prihvate vrsnjaci i oni koji su hijerarhijski vise od tebe.

sedeo u zatvoru ili sedeo na slobodi - isto im je... stim sto su u zatvoru ima vise droge, vise koncentrovanog kriminala i vece su sanse da izadju naopaki.

o tome ja pricam - daj toj deci kvalitetnu alternativu zatvoru! pomozi da ostvare zivot u kojem nesto rade, negde mogu sebi da priuste da odu... pa kad to bude imao imace od cega da streca...

ovako on nema nista ... nema sto da se pazi....


man ray loves me man ray loves me 11:57 07.10.2008

Re: Sta ako...

nema posla, nema sanse da krenu sa svojim poslom, nema podrske. samo stadion! i zelja da te prihvate vrsnjaci i oni koji su hijerarhijski vise od tebe.

ovaj argument me podseca na film '400 udaraca'.
(ali nema samo stadion, ima i kinoteka :))

verujem da bi eksperiment 'druga sansa za urosa' dao interesantne rezultate. ovako vidim da se razgovor svodi na sukob verovanja o tome sta je ljudska priroda.
Tibor Jóna Tibor Jóna 12:02 07.10.2008

Re: Sta ako...

man ray loves me
nema posla, nema sanse da krenu sa svojim poslom, nema podrske. samo stadion! i zelja da te prihvate vrsnjaci i oni koji su hijerarhijski vise od tebe.

ovaj argument me podseca na film '400 udaraca'.
(ali nema samo stadion, ima i kinoteka :))

verujem da bi rezultat eksperimenta 'druga sansa za urosa' dao interesantne rezultate. ovako vidim da je razgovor besmislen - sukob verovanja o tome sta je ljudska priroda.


ne ne.... ne radi se o davanju druge, radi se o davanju prve sanse!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana