Back to basics

nsarski RSS / 06.10.2008. u 10:25

 

datamancerlaptop-foot.jpg

There is no need to state the obvious - T.S. Eliot

Ovaj trik sam naučio od gordanac: napišes blog sa engleskim naslovom, i onda je vidljiv na naslovnoj strani mnogo duže. A ja želim da ovaj blog bude vidljiv jer će, nadam se, nekome biti od praktične koristi. Zato sam mu stavio takav naslov.

Kad je svakodnevno korišćenje kompjutera u pitanju, svi smo mi samouki.
OK, skoro svi.
Desi mi se nekad da gledam nekoga kako koristi kompjuter i vidim da mu je potrebno dva tri klika mišom da postigne nešto što se može uraditi jednim potezom. Ako takvu radnju treba ponoviti više puta, počinjem da bivam nervozan. Kao da gledam coveka koji pokušava da udene konac u iglu jednom rukom dok mu je druga besposlena.
Nekad, opet, kad gledam majstora, zadivim se nad veštinom i lakoćom baratanja - on uradi stvari mnogo brže nego sto bih ja umeo. On zna prečice koje ja, samouk, nikad nisam otkrio, ili sam bio lenj da nadjem uputstvo. Jednostavno sam se ‘'zaglavio'' u svom načinu po sistemu ‘'što se krivo rodi...''
Takodje, desi se da neki komentator ili bloger pošteno napiše da ne zna kako se kače slike, na primer.
Ovo je blog o tehničkim sitnicama, prečicama koje meni olakšavaju život prilikom korišćenja kompjutera. O osnovnim stvarima koje, verovao sam, svako zna, a ispostavilo se da nisam u pravu. Praktično znanje nije isto što opšte poznato znanje.
Zato sam odlučio da zapišem ovde nekoliko sitnica iz mojeg praktičnog znanja koje će mnogima biti dosadne, ali će možda nekome koristiti. Ako vi imate tako neku prečicu ili sitnicu koju koristite da uštedite vreme, pozivam vas da na sve naučite. Ovo što sledi su samo neki osnovni korisni trikovi i prečice koje ja koristim. Napisani su bez posebnog reda.

*Nedavno sam naučio da, umesto prelaska mišom preko reči, mogu da je hajlajtujem duplim klikom miša. Stavite miša na bilo koju reč u pretraživaču ili Word dokumentu - dupli klik - i gotovo. Stvar je trivijalna, ali ja je nisam znao.
Ako triput kliknete, hajlajtuje se cela linija.
Ctrl+A hajlajtuje ceo tekst.
Da hajlajtujete do pocetka reci Ctrl <-, do kraja Ctrl ->
*Tako hajlajtovana rec, deo teksta, ili ceo tekst, može da se italizira (Ctrl+i), bolduje (Ctrl+b), kopira (Crtl+c), pejstuje (Ctrl+v), stavi u superscript (Ctrl i + istovremeno), ili subskript (Ctrl i = istovremeno). Da promenu ponistite, pritisnite Ctrl+z.
*Da bi povecali slova na ekranu pretrazivaca pritisnire Ctrl i znak + istovremeno.
*Da zatvorite aktivni ekran (prozor) pritisnite Alt F5
*Da obnovite stranicu pritisnite F5
*Da otvorite novi "tab" pritisnite Ctrl T
*Da trazite nesto na aktivnoj strani pritisnite Ctrl F

Google nije samo pretrazivac, vec ima i druge mogucnosti.
Recimo:
* moze da racuna. Ukucajte 3/5+6.2-7/8= pritisnite "Enter" i dobicete rezultat 5.9250
*moze da konvertuje. Ukucajte neku tezinu, recimo "5 kilograms in pounds" pritisnite "Enter" i dobicete konverziju. Ili "5 dollars in euro". Ili "3 square meters in square feet", itd.
*moze da pretrazuje samo odredjeni sajt. Ukucajte "site: blog.b92.net radovan" (sve bez navodnika) i naci ce vam samo na tom sajtu gde se pojavljuje rec radovan.
*ako hocete da nadjete samo kombinaciju "radovan karadzic" ili neku drugu onda zeljenu kombinaciju stavite u navodnike, recimo "sarma od vinove loze" i google ce vam dati stranice koje samo tu kombinaciju reci sadrze.
*ako vam je potrebna definicija necega kucajte "define big bang" (bez navodnika) i Google ce vam dati definiciju.
*Ako ste u USA i zanima vas gde se u blizini nalazi picerija, kucajte "pizza 90210" i naci cete gde se nalaze takve radnje na Beverli Hilsu (postanski broj 90210).

*Ctrl L vam misa postavi na address bar pretrazivaca
*da sidjete niz stranicu za jedan ekran, pritisnite space bar (najduza tipka na dnu tastature)
*da podignete "My Computer" pritisnite Windows+e
*da kopirate sve sto vidite na ekranu pritisnite "Print Screen" dugme. Ekran se kopira na clipboard, i to, pritiskom na Ctrl+v, mozete da pejstujete u Word document, recimo.
*kad kucate adresu u pretrazivacu, nije potrebno da ubacujete www i slicno. Dovoljno je da ukucate "cnn" (bez navodnika) u adresu, i bicete prebaceni na http://www.cnn.com. Po difoltu ova radnja stavlja www i com gde treba. Inace
Ctrl+enter stavlja .com iza adrese
Shift+enter stavlja .net iza adrese
Crtl+Shift+enter stavlja .org iza adrese

Sve precice za Mikrosoftove aplikacije se mogu naci sakupljene na http://support.microsoft.com/kb/126449

Ove gore precice su mi trenutno pale na pamet. Drugi imaju svakako bolja resenja. Neke svi koriste, neke skoro niko, ali je dobro da ih imamo na okupu za brzu konsultaciju. Ako ste naucili makar jednu koju do sada niste znali, ovaj blog je ispunio svoj cilj. Svi prilozi i komentari su dobrodosli. I nemojte se ustrucavati, nesto sto vama iygleda trivijalno, drugi jednostavno jos nisu otkrili. Ima ovde majstora kao sto su ivana23 i gordanac koji se po netu snalaze kao riba u vodi.

 

Ona slika na vrhu je Viktorijanski Laptop, na slici ispod je "mehanizam". Stavio sam je iz ocevidnih razloga.

datamancerlaptop-closed.jpg 

 



Komentari (190)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gordanac gordanac 10:37 06.10.2008

:))

Ovaj trik sam naučio od gordanac: napišes blog sa engleskim naslovom, i onda je vidljiv na naslovnoj strani mnogo duže. A ja želim da ovaj blog bude vidljiv jer će, nadam se, nekome biti od praktične koristi. Zato sam mu stavio takav naslov.

Happy to oblige! :))))
Ali ovo:
Praktično znanje nije isto što opšte poznato znanje.

....imam drugara koji za sebe kaže "posedujem samo nekorisno znanje, jedina korist je što mi nikada nije dosadno!" :)
Sada svi "posedujemo" jedan koristan post :)
nsarski nsarski 10:40 06.10.2008

Re: :))

Pa, ocekujem da otkrijem male tajne velikih majstora. recimo, zaboravio sam kako se muzika ubacuje u tekst (da ti svira kad je otvoris).
Ti si to jednom objasnila, a ja zaboravio:))
gordanac gordanac 10:57 06.10.2008

Re: :))

Muzika može samo u editoru koji ima "HTML" ikonicu, pa je postupak sledeći:
- odeš na boomp3 (ili sličan web koji omogućava "embed" ili "post" muzike)
- u njegov pretraživač ukucaš muziku koju želiš ili uradiš "upload" muzike sa svoje mašine
- "click" na ikonicu na kojoj piše "post it", onda "copy"
- "click" na "HTML" u editoru, "skoči prozorče", pa onda "paste" u to prozorče
- sipaš piće i pustiš "play" na ikonici od mp3 koja se sada nalazi u tekstu :))))

Postoji opcija "neverending" sviranja, (može da se zaustavi u bilo kom trenutku "click" na "play" i - gotovo!), nju moraš da odabereš na početku, pre copy / paste (to može i na ovom B92 Blogu) i postoji opcija "autoplay", to znači da muzika počne da svira ČIM otvoriš stranu BLOGA, a to znači da svira svima - i onima koji hoće na tvoj tekst i onima koji to neće (ne preporučujem).
U komentarima ne postoji opcija "HTML" (na FMb92 postoji), već može samo - link.

antioksidant antioksidant 12:13 06.10.2008

Re: :))

Ovaj trik sam naučio od gordanac: napišes blog sa engleskim naslovom, i onda je vidljiv na naslovnoj strani mnogo duže. A ja želim da ovaj blog bude vidljiv jer će, nadam se, nekome biti od praktične koristi. Zato sam mu stavio takav naslov.

nije poenta u engleskom naslovu vec u "definisanju bloga da je na englesko" imas dugme (pre nego sto objavis blog mada sad idi na opciju "izmeni" pa ces doci na isto.

tada ti se blog pojavljuje desno gde su blogovi na engleskom (kojih je manje pa duze traju na naslovnoj)

Komentari Dozvoli Zabrani
Jezik SrpskiEnglish
margos margos 10:38 06.10.2008

Eeee:))))

Pa hvala. Veliko hvala! Ode u favorite, da bude pod rukom.
mariopan mariopan 10:51 06.10.2008

Re: Eeee:))))

Ja sam mislila da sam samo ja samouka a vi ste svi to naucili negde gde se to uci i svuda to kazem da bi ljudi znali na koga su naleteli jer onaj znak kao za voznju "L" ne postoji )))))

Onda mi stigne takvo uputstvo kako da nesto uradim koje moze da se cita i ovako *&^#$@!@!@##$$%%^&.......i tek onda nemam pojma nego probam jedno po jedno i ako imam srece otkrijem sta mi treba...ako ne onda pobrljam nesto i zovem dete da me spasava, ali dosta sam naucila i od blogera...sad cu ovde da dezuram da naucim jos nesto trebace, nece se baci.

Pozdrav

myredneckself myredneckself 10:52 06.10.2008

Re: Eeee:))))

Kad je svakodnevno korišćenje kompjutera u pitanju, svi smo mi samouki.

Evo je još jedna totalno samouka ! Neke trikove sam već znala , a ove druge ću sa zahvalnošću vama na nesebičnosti, prihvatiti. )))
myredneckself myredneckself 11:04 06.10.2008

Re: Eeee:))))

P.S. Zaboravila da pitam iskusne blogere...Kako da, kad pišem tekst u "Napiši novi tekst", pa moram da prekinem pisanje, ne dozvolim da mi "pobegne", tj. kako da ga ostavim u draftu, pa da nastavim pisanje kasnije. Opcije i mogućnosti ovog bloga još nisam savladala i proučila, ali ovo je nešto osnovno, pa molim da mi kažete i pomognete, verovatno ja to ne vidim,i mučim se bez veze. Hvala, friška samouka blogerka
ivana23 ivana23 11:04 06.10.2008

***

nsarski nsarski 11:07 06.10.2008

Re: Eeee:))))

Ako je od koristi: ja novi tekst uvek prvo napisem u MS Wordu, popravljam, korigujem i onda ga samo Ctrl+v u novi tekst. Tako je meni lakse. Mozda neko ima efikasniji nacin.
djcorto djcorto 14:53 06.10.2008

Re: Eeee:))))

nsarski
Ako je od koristi: ja novi tekst uvek prvo napisem u MS Wordu, popravljam, korigujem i onda ga samo Ctrl+v u novi tekst. Tako je meni lakse. Mozda neko ima efikasniji nacin.


Ima. Isto to, samo OpenOffice - dzaba je.

Iskreno, ne vidim svrhu u koriscenju Njorda ili neceg drugog kao email ili blog editora. OK ako pises ozbiljan, duzi tekst, ali za jedno pisanije iz rukava, ovo ugradjeno je sasvim dosta.

Izvinjotina na odsustvu nasijeh slovaca ...
Lala iz Banata Lala iz Banata 22:53 06.10.2008

Re: Eeee:))))

djcorto

Ima. Isto to, samo OpenOffice - dzaba je.


Naravno. A naročito ako trči pod linux-om.

djcorto

Iskreno, ne vidim svrhu u koriscenju Njorda ili neceg drugog kao email ili blog editora. OK ako pises ozbiljan, duzi tekst, ali za jedno pisanije iz rukava, ovo ugradjeno je sasvim dosta.


Saglasan.

Šortkati, predikcije (ne samo imena fajlova nego i komandi), terminal prozori, editori, kompiz u onosu na koga je Aero "cica maca", SIGURNOST od "zakucavanja" i virusa, itd, itd... su takve prednosti linux-a da je otužno kada vidim kako su se ljudi "drogirali" MS-om. A droga - košta! A linux -ne.
Naravno i MAC je bolji od MS-a.

P.S.: jel' to ONAJ djcorto? Sa CAD foruma u NS iz druge polovine devedesetih? :)
Ako jeste - onda se znamo. :)



Unfuckable Unfuckable 10:44 06.10.2008

naravno

Ako ste naucili makar jednu koju do sada niste znali, ovaj blog je ispunio svoj cilj

ne da je ispunio nego.....
svaka čast
mali doprinos :

*da kopirate sve sto vidite na ekranu pritisnite "Print Screen" dugme. Ekran se kopira na clipboard

posle toga otvorite Paint (start/ program/accessories/paint
i na belom polju . klik - ctrl+n pa ctrl+v = slika se pojavi tu, podesite šta vam treba i sačuvajte (kao .jpg a ne kao .bmp jer će ipak jpg biti manji fajl)
radojicic92 radojicic92 10:55 06.10.2008

Re: naravno

*da kopirate sve sto vidite na ekranu pritisnite "Print Screen" dugme. Ekran se kopira na clipboard


opet nista za Mekovce:))

da bi ovo uradili na Meku pritisnite Shift, Command, 3 i imate sliku svog desktopa sa svim sto se nadje na njemu
nsarski nsarski 10:57 06.10.2008

Re: naravno

Da, ovaj blog je PC biased. Nije politicki korektan jer je PC:)
radojicic92 radojicic92 11:03 06.10.2008

Re: naravno

nsarski
Da, ovaj blog je PC biased. Nije politicki korektan jer je PC:)

:)

ja sam danas miroljubiv, slusam novi PC radio, al ako ti dodje BOL letece perje
svejedno preporuka



Unfuckable Unfuckable 11:04 06.10.2008

Re: naravno

znači, očekujmo skoru kritiku Žena u Leopardu povodom nekorektnosti autora
Čerevicki Čerevicki 11:08 06.10.2008

Re: naravno

da kopirate sve sto vidite na ekranu pritisnite "Print Screen" dugme. Ekran se kopira na clipboard


Pre mislim da komanda Ctrl+Prt Scr služi za kopiranje svega što se vidi na ekranu. Sama komanda Prt Scr kopira samo aktivan prozor. Ne?
nsarski nsarski 11:10 06.10.2008

Re: naravno

Pre mislim da komanda Ctrl+Prt Scr služi za kopiranje svega što se vidi na ekranu. Sama komanda Prt Scr kopira samo aktivan prozor.

Da, tako je. Hvala.
mariopan mariopan 11:15 06.10.2008

Re: naravno

radojicic92
*da kopirate sve sto vidite na ekranu pritisnite "Print Screen" dugme. Ekran se kopira na clipboard


opet nista za Mekovce:))

da bi ovo uradili na Meku pritisnite Shift, Command, 3 i imate sliku svog desktopa sa svim sto se nadje na njemu

Fala fala niko da se seti mekovaca a ja sedim i cekaaam ))))
djcorto djcorto 14:56 06.10.2008

Re: naravno

Mekisto,

Zaboravio si nalepnicu Intel inside ...

Kad smo kod PrintScreen:

ALT+PrintScreen na'vatava trenutno aktivni prozor - dijaloge, i tako to.
radojicic92 radojicic92 19:50 06.10.2008

Re: naravno

djcorto
Mekisto,

Zaboravio si nalepnicu Intel inside ...

Kad smo kod PrintScreen:

ALT+PrintScreen na'vatava trenutno aktivni prozor - dijaloge, i tako to.


djcorto
jesam izvinjavam se, jos uvek sam na starom, ali izgleda super radi,
rankot rankot 20:38 06.10.2008

Re: naravno

Print Screen копира цео екран, ALT+PrintScreen само активни прозор.

Што се текста тиче, има још један фазон (ради и на Меку) за избор текста: клик мишем на почетак (или крај) жељеног дела, а онда Shift + клик на крај (односно почетак) жељеног дела и то је то.
maksa83 maksa83 20:39 06.10.2008

Re: naravno

posle toga otvorite Paint (start/ program/accessories/paint
i na belom polju . klik - ctrl+n pa ctrl+v = slika se pojavi tu, podesite šta vam treba i sačuvajte (kao .jpg a ne kao .bmp jer će ipak jpg biti manji fajl)


Okej, evo još malo MS Paint tipova. Kada pejstuješ neku sliku, može da se desi da je njegova (MS Paintova) default veličina slike veća od te tvoje, i onda imaš onaj ružni beli paspartu koji nisi želeo i sa kojim ne znaš šta bi. Rešenje je jako prosto - odeš na Image -> Attributes, i tu kažeš da je slika veličine 1 x 1 pixel. To ostaje zapamćeno, i svako sledeće pejstovanje će napraviti imidž "taman koliki treba", tj. onoliki koliki je pejsotvana slika.

I, da - jpg je zgodan za fotke, ali u njemu npr. ne treba praviti slike koje imaju velike prazne površine sa povremenim linijama, pošto je algoritam kompresije takav da te linije ispadnu ružne & krzave. Ovakve stvari obično ne dolaze od fotki nego od crteža.

U opštem slučaju (po meni) najbolji format je .png, po pitanju odnosa veličina/kvalitet.
kastor92 kastor92 10:48 06.10.2008

Super fora

Koristan i veoma edukativan prilog. Naročito ova fora sa engleskim naslovom. ;-)
Budimac Budimac 10:57 06.10.2008

Majstori

i manje-majstori se lako otkrivaju upravo po količini vremena upotrebe miša, jer većina stvari u svakom programu se može obaviti tastaturom. Imam priatelja u Istanbulu koji radi u Photoshop-u tako da samo kad treba nešto manuelno maskirati upotrebljava miš (zapravo on ima graphic pen) -- sve ostalo radi tastaturom. Uživanje za gledati! U tom pogledu sam svojevremeno bio dobar sa Quark Expressom.
nsarski nsarski 10:58 06.10.2008

Re: Majstori

Eto jos jednog majstora!
ivana23 ivana23 11:09 06.10.2008

Re: Majstori

nsarski nsarski 11:16 06.10.2008

Re: Majstori


Ako hocete da operete prljavu tastaturu, ovo NIJE nacin:
ivana23 ivana23 11:24 06.10.2008

Re: Majstori

vishnja92 vishnja92 11:52 06.10.2008

Re: Majstori

Ako hocete da operete prljavu tastaturu, ovo NIJE nacin:

verovao ili ne, pola ljudi kod mene u firmi upravo to radi :)
Emir Halilovic Emir Halilovic 12:27 06.10.2008

Re: Majstori

Ako hoćete da operete prljavu tastaturu:

- rastavite tastaturu
- odvojite elektroniku, kontaktnu foliju i šrafove
- dugmiće i ostalu plastiku strpajte u mašinu za suđe i operite (na 40 stepeni)
- posle toga sastavite

Tastatura k'o nova! To naravno ko zna da sastavi/rastavi a da ne ostane višak .
rankot rankot 20:40 06.10.2008

Re: Majstori

Budimac
Imam priatelja u Istanbulu koji radi u Photoshop-u tako da samo kad treba nešto manuelno maskirati upotrebljava miš (zapravo on ima graphic pen) -- sve ostalo radi tastaturom.

Ниси добро гледао - у Шопу могу да се мењају алати помоћу тастатуре, али све остало МОРА мишем (бар оно што је везано за рад на самој слици). Немој рећи црта тако што помера курсор стрелицама са нумеричке
Budimac Budimac 21:13 06.10.2008

Re: Majstori

Ниси добро гледао - у Шопу могу да се мењају алати помоћу тастатуре, али све остало МОРА мишем (бар оно што је везано за рад на самој слици). Немој рећи црта тако што помера курсор стрелицама са нумеричке

Nisi dobro pročitao šta sam napisao.
FYI ima gomila stvari u photoshopu koja nije povezana sa maskiranjem, crtanjem i sl. I ne radi se samo o menjanju tool-sa nego rada po svim menijima, lejerima, kanalima itd, a brzina (ušteda u vremenu) je neverovatna ali zato treba ZNANJE programa i svih shortcuts.
j.bre j.bre 16:18 07.10.2008

Re: Majstori

Budimac
I ne radi se samo o menjanju tool-sa nego rada po svim menijima, lejerima, kanalima itd, a brzina (ušteda u vremenu) je neverovatna ali zato treba ZNANJE programa i svih shortcuts.

Apsolutno podrzavam.

ja sam tek skoro

otkrila kako kad pises danima jedan tekst da automatski pravis sadrzaj koji sam izracunava koji podnaslov je na kojoj stranici. needless to say - otkrovenje kad pises poglavlje za knjigu i sl.
odes na view pa izaberes outline
svaki put kad unosis naslov ili podnaslov, kliknes na headings.
kad zavrsis sa pisanjem kliknes na update TOC (table of content)
mozda ce nekom da posluzi
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 10:59 06.10.2008

ima logike

Ovaj trik sam naučio od gordanac: napišes blog sa engleskim naslovom, i onda je vidljiv na naslovnoj strani mnogo duže

a mog bloga na engleskom o Madoni, sa srpskim naslovom zato nigde nema :)
nsarski nsarski 11:01 06.10.2008

Re: ima logike

a mog bloga na engleskom o Madoni, sa srpskim naslovom zato nigde nema :)

Eto, sad znas trik:))
nsarski nsarski 10:59 06.10.2008

Velika/mala slova

U MS Wordu, da sva slova pretvorite iz malih u velika ili obrnuto, hajlajtujete sta zelite i Shift+F3.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 11:11 06.10.2008

Re: Velika/mala slova

nsarski
U MS Wordu, da sva slova pretvorite iz malih u velika ili obrnuto, hajlajtujete sta zelite i Shift+F3.

to sam sad hteo da napisem, ali i da dodam jos nesto:

CTRL+F6 ako su vam otvorena dva wordovska fajla onda je sa ovom precimo lako doci do ove druge bez koriscenja misa

CTR + E, ili R, L, u zavisnosti da li hocete da centrirate tekst, stavite ga u levu stranu ili desnu

CTRL 1 ili 2 - ako hocete da promenite razak izmedju paragrafa

CTRL+F - find opcija

CTRL +H - find i replace opcija

CTRL +D - otvara vam prozor za fontovima...
ima ih joss:)
djcorto djcorto 14:58 06.10.2008

Re: Velika/mala slova

nsarski
U MS Wordu, da sva slova pretvorite iz malih u velika ili obrnuto, hajlajtujete sta zelite i Shift+F3.


Oznacite ... odaberite ...

Ostoja okolo ogedalom ogleda

Rec Hajlajtuj ne postoji.
maksa83 maksa83 15:03 06.10.2008

Re: Velika/mala slova

Rec Hajlajtuj ne postoji.


E, komšija, opuštencija .... da ti dovedem ja mog kolegu Džonija (Nidža - džoNi), World Of Warcraft addicta, koji je u jednom trenutku izrekao sledeće, mrtav ozbiljan: "imam abiliti da ga trekujem i dok je hajdovan". )
nsarski nsarski 15:24 06.10.2008

Re: Velika/mala slova

Rec Hajlajtuj ne postoji.

Ne postoji?! Kako ne postoji, eto ja sam je napisao?
Postoji i rec qwewoitweqrqwef, samo sto nista ne znaci. Highlight (hajlajt) ne postoji u Srpskom, naravno, kao ni fajl, ni hard drajv, ali ko razume shvatice:))
Covek u belom Covek u belom 16:29 06.10.2008

Re: Velika/mala slova

maksa83
E, komšija, opuštencija .... da ti dovedem ja mog kolegu Džonija (Nidža - džoNi), World Of Warcraft addicta, koji je u jednom trenutku izrekao sledeće, mrtav ozbiljan: "imam abiliti da ga trekujem i dok je hajdovan". )

Troll on, to je zato sto je human pa ima percepciju, pa moz da trekuje bez kastovanja spelova. Ja vise volim one klokovane od tih hajdovanih, lakse se trekuju :))). Troll off.
djcorto djcorto 18:00 06.10.2008

Hajlajtovanje, bilo Re: Velika/mala slova

Yo, komsija, slazem se ... eto GRMBLZ NASA SLOVA šta se desi kad odlučiš da ohladiš glavu poslednjih pola sata na poslu blogom ... i nešto ti baš zasmeta ušima tj očima.

Autore, soripsilon na zakeranju ... setio sam se onih tvojih kamiondžija kojima si pomagao da polože neznamvišešta, podseti me na njih!
nsarski nsarski 19:08 06.10.2008

Re: Hajlajtovanje, bilo Re: Velika/mala slova

Autore, soripsilon na zakeranju ... setio sam se onih tvojih kamiondžija kojima si pomagao da polože neznamvišešta, podseti me na njih!

Daleko bilo, ne zameram uopste!:)) Nego, ne znam ni sam koju rec da iskoristim - mozda "istaci", umesto hajlajt. Zene imaju taj izraz (barem ovde) kad naprave one svetlije pramenove u kosi kod frizera. Mozda "pojacati"? Ne znam ni sam.
Onda, rekoh, ybg, neka bude bastard hajlajt, znace sta znaci.
Meni je samo bilo smesno kad si rekao da ta rec ne postoji. Haahaaa:)))

Kad smo kod kamiondzija - to nema vise. Po novom zakonu, ne mogu vise da polazu sa prevodiocem.
Joj, bio jedan proletos, pa polaze saobracajne znake. Pokazu mu znak, a on treba da kaze sta znak znaci. On to meni objasni, a ja onda prevedem sta je objasnio.
Pokazu mu

(bez teksta "Stop" a on kaze - to ti je... to ti je, bolan, zabrana! Kavkva zabrana, pitam? Pa, zabrana, opasnost...sta ja znam, zabrana.
OK, nagodimo se nekako, pa mu pokazu:



A on skoci: "E, ovaj ti je jedan jako opaaasan znak!" Sto opasan, pitam. "Opasan, taj ti je znak...tu moras stati, nemers proci. Taj znak...to kad vidis tu nemeres ni naprijed ni nazad!". Pa, rekoh, kako to?. Dosao si do tog znaka i vise ne mozes nigde. Gotovo, nema vise voznje? "Jes, vala, nemeres. Moras sjedit u autu."
Stvarno su mi ulepsavali dane.
MightyNora MightyNora 19:53 06.10.2008

Re: Velika/mala slova

nsarski
U MS Wordu, da sva slova pretvorite iz malih u velika ili obrnuto, hajlajtujete sta zelite i Shift+F3.


TO je taj!!!! fala...
MightyNora MightyNora 19:58 06.10.2008

Re: Velika/mala slova

maksa83
Rec Hajlajtuj ne postoji.


E, komšija, opuštencija .... da ti dovedem ja mog kolegu Džonija (Nidža - džoNi), World Of Warcraft addicta, koji je u jednom trenutku izrekao sledeće, mrtav ozbiljan: "imam abiliti da ga trekujem i dok je hajdovan". )


Troll on (copy paste copyrighted by covek u belom - svidelo mi se sta ces...)... Hunter inace moze da trackuje sve. U zavisnosti sta trazi. Ali pazi ovo - Rezilijens mi je bio toliki da mi krit nije radio i onda sam se bafovao, firovao ga, pobacao dotove i onda spicio boltovima. Troll off (copyrighted by covek u belom).

Pozz
j.bre j.bre 16:14 07.10.2008

Re: Hajlajtovanje, bilo Re: Velika/mala slova

nsarski
Nego, ne znam ni sam koju rec da iskoristim - mozda "istaci", umesto hajlajt.

U moje vreme, selekt/selektovanje je bio opste prihvacen termin.
(uz napomenu da je hajlajt drzao jako drugo mesto)
Budimac Budimac 11:01 06.10.2008

Google

Cool Google Search Trick

ili za one sa fatmom na YouTube as myself :)))
Cool Google Search Trick
sarajevo1968 sarajevo1968 11:13 06.10.2008

Korisno

Preporuka.Hvala na vrlo korisnim stvarima za koje nisam znao na kompjuteru.
ivana23 ivana23 11:16 06.10.2008

***

jinks jinks 11:18 06.10.2008

*

*


Milan Novković Milan Novković 11:28 06.10.2008

"Profesionalci"

...Nekad, opet, kad gledam majstora, zadivim se nad veštinom i lakoćom baratanja - on uradi stvari mnogo brže nego sto bih ja umeo...

On the other hand, ja ne znam ni jednog profesionalca koje se ne drži, i to religiozno, sledećeg pravila:

"When everything else fails, read the documentation" :) (Intelektualna svojina jednog našeg bivšeg zaposlenog Rusa Jurija).

Rekao bi čovek da profesionalci bolje kapiraru i kvantitativnu stranu ozbiljnijeg rada sa kompjuterima, estimates, tj prognozu koliko treba vremena da se nešto uradi.

Evo Jurijevog pravila: "Take it to the next unit and multiply by two" :) Pa je tako pola sata u stvari ceo dan, 3 dana su 6 nedelja, 2 meseca su 4 godine itd :)

Juri ne daje konkretne savete šta raditi da bi čovek bio efikasniji u životu, ali daje insight kroz komentar na bezalkoholno pivo "What's the bloody point?" :)
nsarski nsarski 11:31 06.10.2008

Re: "Profesionalci"

"When everything else fails, read the documentation" :)

Haahaaa, dobro je! Ali, kazi mi iskreno: da li si ti zaista procitao dokumentaciju za Google? I koliko njih znas da su procitali. Ljudi to koriste vise, da kazem, intuitivno.
gordanac gordanac 11:36 06.10.2008

Re: "Profesionalci"

Juri ne daje konkretne savete šta raditi da bi čovek bio efikasniji u životu, ali daje insight kroz komentar na bezalkoholno pivo "What's the bloody point?" :)

:))))))))))
No point, ima Juri pravo
To je tkz "kobajagi structure" iz života ljudi, vrlo raširena stvar sa iznenađujuće malim brojem ljudi koji postavljaju sasvim ispravno i smisleno pitanje kao Juri :))
nsarski nsarski 11:38 06.10.2008

Re: Google

ivana23


Znate li za ovaj pregled po odrednicama...

Ovo je dobro, to nisam znao. Tnx!
Unfuckable Unfuckable 11:42 06.10.2008

Re: Google

ima li ovaj pregled i nekog drugog osim ove Dvojice ?
kako da dođem do toga ?
ivana23 ivana23 11:45 06.10.2008

Re: Google

Unfuckable
ima li ovaj pregled i nekog drugog osim ove Dvojice ?kako da dođem do toga ?


Klik na ime , dobijes ponudu za druge likove...


Unfuckable Unfuckable 11:52 06.10.2008

Re: Google

hm, pa nije neki izbor....vidim desno da može da se prilagodi - ali recimo, pod "UK" nema Churchilla : ((((((
ili ja, po običaju, ne radim nešto kako treba
ivana23 ivana23 11:56 06.10.2008

Re: Google

Unfuckable Unfuckable 12:13 06.10.2008

Re: Google

ono što me sve više ljuti je uslovljavanje :
dakle - stalno preporučuju i prilagođavaju sve u tom labsu za Firefox ili IE ...mi, korisnici Opere smo diskriminisani
nsarski nsarski 12:13 06.10.2008

Re: Google

Unfuckable
ono što me sve više ljuti je uslovljavanje :
dakle - stalno preporučuju i prilagođavaju sve u tom labsu za Firefox ili IE ...mi, korisnici Opere smo diskriminisani

Parlez vous Safari?
Budimac Budimac 12:14 06.10.2008

Re: Google

Unfuckable
hm, pa nije neki izbor....vidim desno da može da se prilagodi - ali recimo, pod "UK" nema Churchilla : ((((((
ili ja, po običaju, ne radim nešto kako treba

a tek quotes!!! Ispada da je Bliar ćutao kao zaliven :))))

nsarski nsarski 12:16 06.10.2008

Re: Google

a tek quotes!!! Ispada da je Bliar ćutao kao zaliven :))))

Pazi, pazi! A kako si "zalepio" ceo ekran u komentar tako brzo?! Kojim trikom?
Unfuckable Unfuckable 12:18 06.10.2008

Re: Google

hehehehe
pa to ti je Turktelekom ; )))))))))))))))))))))

a Safari mi je.....hm
Opera - Moć Navike : )))))
Budimac Budimac 12:32 06.10.2008

Re: Google

Pazi, pazi! A kako si "zalepio" ceo ekran u komentar tako brzo?! Kojim trikom?

Nisam ni ja za bacanje kad je Photoshop u pitanju (no daleko sam od pomenutog Judžela) :)))
radojicic92 radojicic92 12:42 06.10.2008

Re: Google

Budimac
Pazi, pazi! A kako si "zalepio" ceo ekran u komentar tako brzo?! Kojim trikom?

Nisam ni ja za bacanje kad je Photoshop u pitanju (no daleko sam od pomenutog Judžela) :)))


izmislja Budimac, pravi se vazan, imao je vec fotku postavljenu na svom blogu

dakle za spijune (Mek), kada hocete da saznate koja je web adresa neke fotke postavljene ovde, pritisnite ctrl i kliknite na doticnu fotku, pojavice vam se izmedju ostalog copy image adress, unesete tu adresu u novi browser prozor i odvede vas tamo, u ovom slucaju kod budimca ili Bojana B:)))
http://www.bojanbb.com/images/blogb92/gordon-bliar.jpg
4krofnica 4krofnica 12:44 06.10.2008

Re: Google

ctrl-nj
Budimac Budimac 12:55 06.10.2008

Re: Google

izmislja Budimac, pravi se vazan, imao je vec fotku postavljenu na svom blogu

pa morao sam je uploadovati negde da bi je okacio ovde :)))


radojicic92 radojicic92 12:58 06.10.2008

Re: Google

Budimac
izmislja Budimac, pravi se vazan, imao je vec fotku postavljenu na svom blogu

pa morao sam je uploadovati negde da bi je okacio ovde :)))




ma znam Budimac salim se, Nsarski pitao kako si to brzo postigao

nego vidi ovo
Think Positive

Budimac Budimac 13:07 06.10.2008

Re: Google

nego vidi ovo
Think Positive

Jujuju ))))))))))))) is this real?????
Inače ti ne znaš za moju fatvu? - mnogo mi je lakše da pristupim YouTubu pomoću linka :)))
radojicic92 radojicic92 13:15 06.10.2008

Re: Google

Budimac
nego vidi ovo
Think Positive

Jujuju ))))))))))))) is this real?????
Inače ti ne znaš za moju fatvu? - mnogo mi je lakše da pristupim YouTubu pomoću linka :)))


aaaa tek sad vidim tvoje blogove, Turska znaci, imam licni interes:) odoh da citam
gordanac gordanac 11:30 06.10.2008

half-a-troll :))

...za sve "spektrumovce", "comodorovce", "DOSovce" iz vremena pre svih nas današnjih "OSovaca" :i web2 korisnika.... :))



Denis & Denis - Program tvog kompjutera (1984)
Budimac Budimac 11:38 06.10.2008

Re: half-a-troll :))

...za sve "spektrumovce", "comodorovce", "DOSovce" iz vremena pre svih nas današnjih "OSovaca" :i web2 korisnika.... :))

Idi bre Gordana(c) :)))
:)))) Ubaci me u vremeplov samo tako... Prvi Spektrum 1984. Od svih mesta Ajdovščina (na odsluženju duga tadašnjoj otadžbini)... Ostalo je (pra)istorija :)))
ivana23 ivana23 11:52 06.10.2008

Re: half-a-troll :))

I cuveni Ventilator Zorana Modlija :))

Bio je veoma popularan radio voditelj tokom osamdesetih kada je imao emisiju „Ventilator 202“ (kum je bio Vlada Janković Džet[1]). Modli se trudio da bude inovativan i prvi je vodio emisiju iz aviona, dok pilotira. Sledeća inovacija je bila skupljanje traka sa demo snimcima. Ova emisija postaje pogotovo popularna i značajna za razvoj muzike na ovim prostorima kada počinje da objavljuje demo snimke novih grupa. Iz njegove „Demo top liste“ su izdvojeni materijali koji su izdati od 1983. do 1985. godine na tri albuma. Tako su svoje prve kompozicije objavili sastavi kao što su „Katarina II“ (kasnije EKV), „Partibrejkers“, „Rex Ilusivii“, „Denis i Denis“, „Gustaf i njegovi dobri duhovi“, „Karlovi Vari“, „Dorijan Grej“, „Psihomodo Pop“, „Laki Pingvini“, „La Strada“. Modli je oduvek bio sklon novim tehnologijama i još 1979. godine je dovodio u emisiju profesora Vladimira Ajdačića a kasnije počinje saradnju sa urednicima časopisa za popularizaciju nauke „Galaksija“. U njegovim emisijama se prvi put čulo škripanje i cvrčanje računarskih programa kada je Dejan Ristanović doneo jednu rutinu za Spektrum na magnetskoj kaseti i pustio je u program. Poseban entuzijazam je ova emisija izazvala početkom 1984.[2] godine kada su se u etar emitovali programi[3] za prvi domaći računar u samogradnji „Galaksija“. Od tog momenta njegove radio rok end rol emisije dobijaju, u to doba nov prizvuk visokih tehnologija, on je za sebe izmislio naziv radio-haker. Karijera „Ventilatora“ se završava 1987. godine i posvećuje se više karijeri pilota na velikim putničkim avionima.

Ovo sam Mogla da postavim i kod Milenkovica, koji je taj period propustio da pomene... (izvinjavam se zbog trola)
nsarski nsarski 11:54 06.10.2008

Re: half-a-troll :))

Ovo sam Mogla da postavim i kod Milenkovica, koji je taj period propustio da pomene... (izvinjavam se zbog trola)

Evo jos jedan trol, za utehu.
Danas je dodeljena Nobelova nagrada iz Medicine. Sutra ce biti iz fizike. Ako je iz oblasti o kojoj ponesto znam, napisacu:)
ivana23 ivana23 12:05 06.10.2008

Re: half-a-troll :))

nsarski
Ovo sam Mogla da postavim i kod Milenkovica, koji je taj period propustio da pomene... (izvinjavam se zbog trola)Evo jos jedan trol, za utehu.Danas je dodeljena Nobelova nagrada iz Medicine. Sutra ce biti iz fizike. Ako je iz oblasti o kojoj ponesto znam, napisacu:)


Devetog je za knjizevnost..

Сувише амерички за Нобела
nsarski nsarski 12:12 06.10.2008

Re: half-a-troll :))

ivana23
nsarski
Ovo sam Mogla da postavim i kod Milenkovica, koji je taj period propustio da pomene... (izvinjavam se zbog trola)Evo jos jedan trol, za utehu.Danas je dodeljena Nobelova nagrada iz Medicine. Sutra ce biti iz fizike. Ako je iz oblasti o kojoj ponesto znam, napisacu:)


Devetog je za knjizevnost..

Сувише амерички за Нобела

Da bilo je ovde ljutitih reakcija zbog toga.

EDIT: Evo naslova iz danasnjeg NY Timesa: One Way Up: U.S. Space Plan Relies on Russia
From 2010 to 2015, the U.S. will have to rely upon Russia to carry its astronauts in to space.
Vremena se menjaju. Zamisli da je neko ovako nesto predvideo 1990!
nsarski nsarski 11:47 06.10.2008

Kacenje slika

Jednom za svagda.
Prvo i veoma bitno.
Sliku ne mozete da okacite ako nije javno dostupna negde na internet adresi. Dakle, ako je imate na svom disku, privatno, takvi sliku ne mozete da okacite.

Javno dostupna slika ima svoju adresu - nesto kao http://www.nekisajt.com/slika.jpg

Tu adresu usendvicite izmedju [ img] i [ /img] i sada ste je okacili (ovo radi, na primer na PP). Nekada je bilo moguce da se format slike regulise, ali od kada smo se unapredili, to vise ne moze.
Na ovom blogu, u prozoru gde se upisuje komentar imate ikonicu sa drvencetom, na nju kliknete, pojavi se dialog box u koji paste (Ctrl+v) adresu slike. To je sve.
Unfuckable Unfuckable 11:55 06.10.2008

Re: Kacenje slika

eto primera kako "one thing leads to another..."
paz' pitanje :
a kako proklete zagrade [ i ] (ove sam iskopirao od tebe, iznad : )))))) - dakle, kako i gde da nađem te proklete fuckin' zagrade na prokletoj fuckin' serb tastaturi ????
nsarski nsarski 11:57 06.10.2008

Re: Kacenje slika

Unfuckable
eto primera kako "one thing leads to another..."
paz' pitanje :
a kako proklete zagrade [ i ] (ove sam iskopirao od tebe, iznad : )))))) - dakle, kako i gde da nađem te proklete fuckin' zagrade na prokletoj fuckin' serb tastaturi ????

Pa, ja onda otvorim Word, i ukucam svaku tipku na tastaturi, sa shift i bez, pa vidim gde mi se pojavi uglasta zagrada. Nije mnogo pametno, ali bolji trik ne znam.
gordanac gordanac 12:01 06.10.2008

Kacenje slika

nsarski nsarski 12:06 06.10.2008

Re: Kacenje slika

gordanac
i - a, ne nije me mrzelo da nađem ! :)
Kako je Jelica G. (vešta žena) naućila da kači slike bez čekića, Part I

Hahaaaaa, od tada me zove "ucitelju":))))
Covek u belom Covek u belom 12:11 06.10.2008

Re: Kacenje slika

Unfuckable
eto primera kako "one thing leads to another..."
paz' pitanje :
a kako proklete zagrade [ i ] (ove sam iskopirao od tebe, iznad : )))))) - dakle, kako i gde da nađem te proklete fuckin' zagrade na prokletoj fuckin' serb tastaturi ????

ALT GR+F/G
A ako je cirilicna onda nema pomoci.
ivana23 ivana23 12:11 06.10.2008

Klik po klik..

Unfuckable Unfuckable 12:13 06.10.2008

Re: fuckin' zagrade

[hvala, ČuB !!!]
; ))))))))))))))))))))))))))
Budimac Budimac 12:19 06.10.2008

Re: Kacenje slika

Pa, ja onda otvorim Word, i ukucam svaku tipku na tastaturi, sa shift i bez, pa vidim gde mi se pojavi uglasta zagrada. Nije mnogo pametno, ali bolji trik ne znam.

A Character Map? Svaki Windows ga ima te se lako mogu naći specijalni karakteri, tamo dobiješ i kombinaciju za tastaturu ili Copy/Paste.
ivana23 ivana23 12:26 06.10.2008

Re: Kacenje slika

nsarski
Jednom za svagda.Prvo i veoma bitno. Sliku ne mozete da okacite ako nije javno dostupna negde na internet adresi. Dakle, ako je imate na svom disku, privatno, takvi sliku ne mozete da okacite.Javno dostupna slika ima svoju adresu - nesto kao http://www.nekisajt.com/slika.jpgTu adresu usendvicite izmedju [ img] i [ /img] i sada ste je okacili (ovo radi, na primer na PP). Nekada je bilo moguce da se format slike regulise, ali od kada smo se unapredili, to vise ne moze. Na ovom blogu, u prozoru gde se upisuje komentar imate ikonicu sa drvencetom, na nju kliknete, pojavi se dialog box u koji paste (Ctrl+v) adresu slike. To je sve.


Kako ne moze?


Slika sa mog diska (i sa mog prozora :))

Takodje slika sa nekog sajta sa moze formatirati preko istog servisa, posto se priliko upload-ovanja moze izabrati format.

Jedan od jednostavnih servisa za upload
nsarski nsarski 12:29 06.10.2008

Re: Kacenje slika

Da probam:

Ma da, ali ta slika je na picoodle.com a ne na tvom hard drive-u.
Covek u belom Covek u belom 12:40 06.10.2008

Re: Kacenje slika

Budimac
Pa, ja onda otvorim Word, i ukucam svaku tipku na tastaturi, sa shift i bez, pa vidim gde mi se pojavi uglasta zagrada. Nije mnogo pametno, ali bolji trik ne znam.

A Character Map? Svaki Windows ga ima te se lako mogu naći specijalni karakteri, tamo dobiješ i kombinaciju za tastaturu ili Copy/Paste.

Da moze i numericki, ne htedoh da ulazim jer je malo komplikovanije ali bilo koji Unicode znak se moze dobiti pomocu
ALT+"broj na numerickoj tastaturi"
Ovde "broj na numerickoj tastaturi" odgovara unicode kodu karaktera unetom na numerickoj tastaturi. Ako su kodovi <128 kuca se samo broj, ako su izmedju 128 i 4095 kuca se vodeca 0 pa onda kod.

Na taj nacin je npr. uglasta zagrada ALT+91/93.

Inace za sve ALT-GR kombinacije vidi ovde.
ivana23 ivana23 12:44 06.10.2008

Re: Kacenje slika

nsarski
Da probam:Ma da, ali ta slika je na picoodle.com a ne na tvom hard drive-u.


Ali, ja sam je upload-ovala na picoodle, sta mislis kako se tu nasla.
To nije neki moj album na netu, vec pojedinacno, po potrebi to radim kada hocu da okacim svoju fotku ili preformatiram neku sa neta.
Jedino sto je ne kacis direkt sa svog diska, vec je "provuces" kroz picoodle. Klik na Browse, otvori se tvoj folder sa slikama, izaberes... uradis resize po potrebi, kliknes upload i sacekas da dobijes Direct link to image URL of image.

I onda mozes da uzivas.
nsarski nsarski 12:53 06.10.2008

Re: Kacenje slika

Ali, ja sam je upload-ovala na picoodle, sta mislis kako se tu nasla.

Pa, znam to, tako i ja radim sa imageshack, na primer.

Zato sam i napisao tako gore. Ako slika nema javnu web adresu, ne moze da se okaci. Mora da stoji tako da je dostupna browserima.
ivana23 ivana23 13:01 06.10.2008

Re: Kacenje slika

nsarski
Ali, ja sam je upload-ovala na picoodle, sta mislis kako se tu nasla. Pa, znam to, tako i ja radim sa imageshack, na primer. Zato sam i napisao tako gore. Ako slika nema javnu web adresu, ne moze da se okaci. Mora da stoji tako da je dostupna browserima.


Razumela sam ja tebe, ali za one koji ne znaju, moramo objasniti da postoji postupak i za kacenje slika sa svog diska i za reformatiranje slika sa neta :)))
vishnja92 vishnja92 13:09 06.10.2008

Re: Kacenje slika

i na koju velicinu ga smanjujes, o ivano? tamo nudi svasta.

skoro da sam na ivici da pocnem da ucim kacenje slika :)))
nsarski nsarski 13:15 06.10.2008

Re: Kacenje slika

vishnja92
i na koju velicinu ga smanjujes, o ivano? tamo nudi svasta.

skoro da sam na ivici da pocnem da ucim kacenje slika :)))

Pa, mozes da resizujes na 320x240, to je kao standard ako ti je slika velika.
ivana23 ivana23 13:18 06.10.2008

Re: Kacenje slika

vishnja92
i na koju velicinu ga smanjujes, o ivano? tamo nudi svasta.skoro da sam na ivici da pocnem da ucim kacenje slika :)))

Na 320x240 ili 640x480, ali za ovu drugu velicinu idi na Posaljite komentar, jer se tada otvori veci prozor za komentar.
vishnja92 vishnja92 13:30 06.10.2008

Re: Kacenje slika

eee, hvala vam, oboma:)
jedino sto mnogo sporo radi upload iz ovog mog trenutnog dajalapa.

svejedno idem da probam, strpljen - spasen
ivana23 ivana23 14:41 06.10.2008

***

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana