Mediji| Zabava

Fatvom na sapunicu

Budimac RSS / 04.10.2008. u 08:47

Slabo gledam TV. Najmilije dugme na daljinskom mi je sleep. Ako sam suviše umoran za čitanje pre spavanja namestim TV da se isključi za 45 minuta i legnem, puštajući da me background noise uspava (ni tada ga ne gledam). Posledica je da mi je znanje o trenutnoj turskoj TV produkciji relativno ograničeno. To se posebno odnosi na sapunice. No, to ne znači da nisam uhvatio njihov šmek. Na početku mog života ovde sam gledao neke ovdašnje sapunice - one su sjajan način da se uči jezik.

Turskih sapunica ima tušta i tma i, u zavisnosti od kanala koji ih emituje (i/ili produkuje), pokrivaju sve slojeve društva. Ono što im je zajedničko je zajedničko za tu vrstu zabave(?) worldwide, što će reći (meni) dosadne, rastegnute, uglavnom su ni o čemu i cure od patetike. Ovde je kolektivno plakanje pred televizorom jedna od omiljenih razbibriga(?), a sapunice su samo mali segment - ima gomila programa, od studijskih emisija uživo sa sve publikom i interakcijom do doku-drama - koji služi toj svrsi. Drugi deo programa je naštimovan da uveseli i nasmeje -vesti često spadaju u taj deo.

S obzirom na takav moj odnos prema civilizacijskoj tekovini zvanoj televizija ne malo me je iznenadio fenomen turske sapunjare pod originalnim imenom Gümüş (gumuš - srebro, ali i lično žensko ime), u arapskom svetu poznatoj pod imenom Noor (nur - svetlo na arapskom, dapače sveto svetlo koliko znam, i takođe žensko ime), za koji sam prvo saznao iz dnevnika Zaman, a samo nekoliko dana posle sam čitao o istom (ni manje ni više) u Vašington postu. Serija je o ničemu, kao i sve sapunice, a radnju odigrava više nego dobrostojeća (zapravo high class) familija (3 do 4 generacije), koja se bori sa raznoraznim životnim nedaćama u svojoj vili na Bosforu. Ona (serija) je 3 godine stara, ovde je emitovana 2005, i smatra se stanovitim neuspehom, inače bi danas verovatno postojalo 300 - 450 epizoda (postoji "samo", po jednim izvorima sto, po drugim, 140 epizoda).

noor1.jpgElem, ta serija je stekla takvu popularnost na Arabijskom poluostrvu (i šire, arapskom svetu) da je praznila ulice tokom emitovanja. Distributer u Saudijskoj Arabiji tvrdi da je seriju dnevno pratilo između 3 i 4 miliona gledalaca (SA ima populaciju od 28 miliona stanovnika). Razlog uspaljene mašte je odnos između Gümüş iliti Nur (u daljem tekstu Nur - manje slova:) i njenog plavookog i plavokosog muža Mohanada (u turskoj verziji Mehmeta) koji je nadasve nežan prema njoj i tretira je kao sebi jednaku. Eeee sad, nemojte ni na sekundu pomisliti da Arapkinje & Arapi nisu imali dosta prilika da vide takvu vrstu odnosa između supružnika u serijama i filmovima koje uvoze sa Zapada, pa se nisu primili na njih kao na ovu tursku sapunicu.

Ono što čini ovu seriju uspešnom na tom delu planete su stvari sa kojima se arapska publika mogla identifikovati. Pre svega to su pomenuta patrijahalna extended porodica koja živi u jednoj kući, poštovanje koje mladi ukazuju starijima i, najverovatnije najbitnije, aranžirani brak Mohanada i Nur. To su kopče koje spajaju ta dva dosta različita društva (a koje zapadne serije definitivno nemaju). Ostalo, što je u seriji prenaglašeno do curenja - ljubav koja se rađa iz tog aranžiranog braka, otvoreno pokazivanje iste i nežnosti sa sve cvećem, poklonima itd. verovatno jeste, na žalost, samo u domenu mašte za većinu bračnih parova (a naročito boljih polovina) u tom delu sveta.

Naravno, Mohanadova lepota (svi likovi su lepi u seriji, dakakvi bi bili) takođe igra određenu ulogu u toj arapskoj Nur groznici. Prema nekim lokalnim novinama u SA nekoliko brakova je razvrgnuto kad su nadrndani muževi našli fotografije lika na mobilnim telefonima svojih supruga. Tu već uskaču "dušebrižni" klerici i gađaju seriju fatvom zbog "dekadencije" i proglašavaju gledanje iste "grehom". Drago mi je izvestiti vas da je isti broj gledalaca (sedmina populacije) odlučio da živi u "dekadentnom grehu" i odgleda seriju do kraja. Poslednja epizoda se emitovala baš negde pre Ramazana.

Turski turizam je bitno profitirao od Nur loodila, prema jednom turskom diplomati broj turista iz Saudijske Arabije je sa 41000, prošle godine, skočio na preko 100000 ove, a tur operateri su, podrazumeva se, uključili vilu u kojoj je serija snimana u sightseeing ponudu. Ulaz u istu - cijena prava sitnica 60$. Naravno, neki se ne zadovoljavaju obilaskom nego bi da je kupe.

Međutim, kraljevstvo uzvraća udarac! Ministarstvo trgovine Saudijske Arabije je konfiskovalo majice sa likovima iz serije jer su one (majice) protiv "morala" i "islamskih vrednosti".

Za mene je bacanje fatve na sapunsku operu definitivni dokaz o devalvaciji fatve. A kad režim počne da se plaši majica to je definitivan dokaz osećanja sopstvene slabosti. [I] zato kažem: ŽIVELA NUR!

Radi pisanja ovog teksta sam učinio nadnaravnu žrtvu i odgledao stotu poslednju(?) epizodu serije online. Možda ćete više ceniti moju žrtvu ako znate da ista traje sat i po (a background music isto toliko).

---------------------------------------------

Beleške na margini

Naravno ne postoji koncenzus o seriji, pa ni među mladim ženama na Arabijskom poluostrvu. To se najbolje vidi po blogovima. Blogerka iz Kuvajta sa nickom Drunk'n'gorgeous je obožava iako je počela da je gleda sa zakašnjenjem ali zahvaljujući reprizama je uhvatila ritam i postala Noor adict. Njena jedina primedba je da Nur nije dovoljno lepa za Mohanada. Iz njenog bloga saznajem da je serija počela da se emituje u Kataru, baš kad je završena u Saudijskoj Arabiji.

Koleginica blogerka Ansam, takođe iz Kuvajta, piše: "The "Noor" craze is driving me crazy.", objašnjavajući to da je serija dooosadna (debelo je u pravu).

Najnovije stvari o Nur se mogu naći na blogu Waleg.com - the first and largest pop culture and media gossip blog in the Middle East and North Africa, koji je otvorio posebnu sekciju za sve u vezi iste.

Zvanična strana serije na sajtu arapskog distributera.

Serija je posle uspeha na Arabijskom poluostrvu, Severnoj Africi, Grčkoj i Iranu, otvorila vrata turskim serijama, tako da se 18 turskih sapunica vrti u tom delu sveta.

***

Dragana Mirković, od svih na planeti, ima večeras koncert u Istanbulu. ONI SE ŠIRE!!!

Inače, kao što mi optužujemo turski uticaj za lelekanje i zavijanje pevačica(?) poput narečene. Turci za isto optužuju iranski uticaj. Koga Iranci optužuju ne znam...



Komentari (172)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gordanac gordanac 09:01 04.10.2008

oya dolores...

...usurpadora jedna! Zna se ko sme da pravi "sapunice" - Ameri, Španci, Meksikanci, ...šta je sad ovo?! Turci?! :))))
Ali za ovo:
Radi pisanja ovog teksta sam učinio nadnaravnu žrtvu i odgledao stotu poslednju(?) epizodu serije online. Možda ćete više ceniti moju žrtvu ako znate da ista traje sat i po (a background music isto toliko).

...se mora brzo smisliti neki način da ti se to nadoknadi! :))))
(čim smislim nagradu vrednu bar dela žrtve, odmah javljam!)
Pa onda odličan socio-politi-religio momenat:
Tu već uskaču "dušebrižni" klerici i gađaju seriju fatvom zbog "dekadencije" i proglašavaju gledanje iste "grehom".

...potpuno nevezano setila sam se pretnji naše TV iz (mislim) osmadesetih o tome da je TV nabavila kombi koji otkriva "neprijavljene pretplatnike" i da se bolje sami odmah prijave i počnu da plaćaju, nego da ih ovaj čudesni uređaj - otkrije (ko fatva, bre! a samo zato što ga imaš i ne plaćaš, baš ih briga šta gledaš! :))))
I naravno, na kraju:
Inače, kao što mi optužujemo turski uticaj za lelekanje i zavijanje pevačica(?) poput narečene. Turci optužuju za isto optužuju iranski uticaj. Koga Iranci optužuju ne znam...

...pa, Amere, kao i za sve drugo...ili Iračane, a ovi Pakistance i Afganistance...mislim da na Japance niko ne sumnja...mada....
Budimac Budimac 09:06 04.10.2008

Re: oya dolores...

:))))
.mislim da na Japance niko ne sumnja...mada....

možda to ide u krug oko planete :))))

nsarski nsarski 09:14 04.10.2008

Re: oya dolores...

..mislim da na Japance niko ne sumnja...mada....

Hahahaaaaa, gde ti zivis.
Postoji fenomenalna grupa Deko Boko (udubljeno ispupceno).

Njihov album Cicala Mvta - to je tek posebna prica zasto se tako zove (potice iz Jinta tradicije s pocetka XX veka) - lici na nase talambase i muziku iz filma "Underground". Evo manjeg opisa:
In my opinion, old jazz , klezmer or wedding brass band traditions, from India to the Balkans, are all similar to chindon as an early modern mixture music . These are all clarinet musics, so it's very natural for me to play these types together" he says.
kako ga daje Okhuma, osnivac grupe.
Pokusavam da nadjem njigovu stvar Suki Ni Natte Gomenasai (kako sam mogao da zivim bez tebe). Kad nadjem poslacu.

Probaj ovo (nije bas sto sam trazio, ali posluzice)
yanjing yanjing 09:17 04.10.2008

Re: oya dolores...

mislim da na Japance niko ne sumnja...mada....


Oni deluju na drugom kraju sveta, prvo su pokvarili Korejce, a sada ovi svojim sapunjarama kvare postenu kinesku omladinu.

Jako zanimljiva tema - potpuno sam se odusevila sto je princip izgleda svuda isti - identicne price, online zajednice fanova, putovanja na lokacije snimanja, rast turizma, pare i onda kontra - ko to nas kvari, na sta se trose nase pare, pa optuzbe, nacionalizam... Potpuno ludilo.


"Because of the promises of their grandfathers they get married eventhough
they dont want it.Its very complicated at first but as time goes by, their find
themselves falling in love to each other and fight what they really feels..."

Izgleda da na ovo djubre niko nije imun.
Budimac Budimac 09:17 04.10.2008

Re: oya dolores...

Hahahaaaaa, gde ti zivis.

kažem ja to je circulus vitiosus :))))))
nsarski nsarski 09:24 04.10.2008

Re: oya dolores...

kažem ja to je circulus vitiosus :))))))

Narodski receno - svet je minimalan:)
gordanac gordanac 09:27 04.10.2008

Re: oya dolores...

Narodski receno - svet je minimalan:)

ili, da svi razumeju:

srpska posla!
bre

EDIT:
evo, budimac, link da lakše zaobiđeš fatvu na YouTube za video koji je nsarski "embed" (odličan! :)))))
Japanci
margos margos 09:27 04.10.2008

Re: oya dolores...

Narodski receno - svet je minimalan:)

....a sapunice maximalne.
nsarski nsarski 09:33 04.10.2008

Re: oya dolores...

gordanac
Narodski receno - svet je minimalan:)

ili, da svi razumeju:

srpska posla!
bre

EDIT:
evo, budimac, link da lakše zaobiđeš fatvu na YouTube za video koji je nsarski "embed" (odličan! :)))))
Japanci


Evo ga ovde!!! sukiniatte gomen nasai

Probaj na istom linku Tokyo Jinta:)
Budimac Budimac 09:37 04.10.2008

Re: oya dolores...

EDIT:
evo, budimac, link da lakše zaobiđeš fatvu na YouTube za video koji je nsarski "embed" (odličan! :)))))

pogledao i klip na YouTube i ovo...
Seci me gde sam najtanji ako ovi nisu slušali (verovatno i gledali) Bokija (Borisa) Kovača.
nsarski nsarski 09:43 04.10.2008

Re: oya dolores...

Budimac
EDIT:
evo, budimac, link da lakše zaobiđeš fatvu na YouTube za video koji je nsarski "embed" (odličan! :)))))

pogledao i klip na YouTube i ovo...
Seci me gde sam najtanji ako ovi nisu slušali (verovatno i gledali) Bokija (Borisa) Kovača.

Jinta je njihova street music, a kazu da potice od Avganistanske svadbene tradicije - don't ask me how. Takodje, ima i neki nas poznati trubac (Markovic ili tako nesto) koji je u Japanu legenda - ovi su ga proslavili.
O Chicala Mvta drugi put. (Naziv je poreklom iz Italije i znaci "mutavi cvrcak" - zapravo cvrcak kome je zabranjeno da peva i ima veze sa revolucionarnom radnickom tradicijom japana. Soeda Azembo: A CICALA-MVTA CHE CANTAVA E LA SVA MOGLIE CHE L' AMAVA ).

Edit:
evo ti link sa svim detaljim. U pitanju je Boban Markovic.
Budimac Budimac 10:00 04.10.2008

Re: oya dolores...

Takodje, ima i neki nas poznati trubac (Markovic ili tako nesto) koji je u Japanu legenda - ovi su ga proslavili.

Da, Boban. Sve je to ta World Music ekipa. Ovo je Borisov plakat sa turneje po Japanu

LaDaABa - La Danza Apocalyptica Balcanica (taj deo sajta sam ja radio)
gordanac gordanac 10:02 04.10.2008

Re: oya dolores...

e, kad si rekao "cvrčak" - pazi kad sam se setila!
cicala mvta nova 2007 :))))

EDIT:
LaDaABa & friends playlist :))
(valjda nemaš fatvu ....:)
Budimac Budimac 10:09 04.10.2008

Re: oya dolores...

gordanac
e, kad si rekao "cvrčak" - pazi kad sam se setila!
cicala mvta nova 2007 :))))

bila lepa žurka. Sad tek vidim šta sam sve propustio :(
nsarski nsarski 10:10 04.10.2008

Re: oya dolores...

A sada o sapunicama.

Radnja se desava pre par godina u Meksiku. Zateknem se u 10 ujutru (napolju vrucina, totalna siesta, nigde zive duse) u nekoj olupanoj kafani "La Cantinita". Prazna potpuno. Nigde zive duse - ni Borhesov pas da predje ulicu. Ja treba da ubijem sat vremena, imao sam nesto za citanje, i narucim cerveza grande (veliko pivo). Sankerka mi donese pivo, limones i so, i ode iza sanka da gleda TV.
Prema zvucima koji su mi dopirali iza ledja, shvatim da se neka teska sapunica prikazuje. Kad sam zavrsio pivo, podjem do sanka da uzmem jos jedno, nisam hteo da je dozivam, da je ne uznemiravam. Ona sedi na barskoj stolici, netremice gleda u TV ekran i place ko kisa. Na ekranu se takodje ljube i placu.
Zao mi bilo da je prekidam (ona me nije ni primetila). Ostavim novac za popijeno, i izadjem na ustajalu zegu letnjeg jutra. Aya ya, dolor!
A ja mislio samo se mi palimo na ljubavne patnje:)
Budimac Budimac 10:16 04.10.2008

Re: oya dolores...

Oni deluju na drugom kraju sveta, prvo su pokvarili Korejce, a sada ovi svojim sapunjarama kvare postenu kinesku omladinu.

Izgleda da na ovo djubre niko nije imun.

Nije :))) i dođe mi da vičem ŽIVELE SUBVERZIVNE SAPUNICE!!! :)))) Ili GLEDAOCI SAPUNICA SVIH ZEMALJA, UJEDINITE SE!!!
nsarski nsarski 10:30 04.10.2008

Re: oya dolores...

gordanac
e, kad si rekao "cvrčak" - pazi kad sam se setila!
cicala mvta nova 2007 :))))

EDIT:
LaDaABa & friends playlist :))
(valjda nemaš fatvu ....:)

Ali, ima i obrnuti uticaj:


Ova zenska je trenutno ekstremno popularna u Kini.
yanjing yanjing 11:11 04.10.2008

Re: oya dolores...

GLEDAOCI SAPUNICA SVIH ZEMALJA, UJEDINITE SE!!!


BUBBLE POWER!!!

BUBBLES TO THE PEOPLE!!!

Budimac Budimac 11:40 04.10.2008

Double bubble

BUBBLES TO THE PEOPLE!!!

Na svim planovima!
Budimac Budimac 11:50 04.10.2008

Re: oya dolores...

Ona sedi na barskoj stolici, netremice gleda u TV ekran i place ko kisa. Na ekranu se takodje ljube i placu.
Zao mi bilo da je prekidam (ona me nije ni primetila). Ostavim novac za popijeno, i izadjem na ustajalu zegu letnjeg jutra. Aya ya, dolor!

Super prica... sve sam veoma plastično zamislio (valjda uticaj Tarantina :))))
Budimac Budimac 14:19 04.10.2008

Re: oya dolores...

...pa, Amere, kao i za sve drugo...


slika je link na zanimljiv atlas
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 17:14 04.10.2008

Re: oya dolores...

nsarski
kažem ja to je circulus vitiosus :))))))

Narodski receno - svet je minimalan:)


Имају Руси једну широко применљиву изреку: Степе су широке, али је путева мало...
aleksandarz92 aleksandarz92 22:01 04.10.2008

Re: oya dolores...

zano setila sam se pretnji naše TV iz (mislim) osmadesetih o tome da je TV nabavila kombi koji otkriva "neprijavljene pretplatnike" i da se bolje sami odmah prijave i počnu da plaćaju, nego da ih ovaj čudesni uređaj - otkrije (ko fatva, bre! a samo zato što ga imaš i ne plaćaš, baš ih briga šta gledaš! :))))


Jeste, osamdesete su u pitanju, al' nije kombi nego najnoviji "Švedski TV detektor". Ko se toga ne seća?
Narod se plašio toga ko pomračenja sunca. Znam da su ljudi krili televizore po šupama i štalama.
Unfuckable Unfuckable 22:45 04.10.2008

Re: oya dolores...

a što je najbolje, slično vozilo, u malo retro stilu, pojavilo se u jednoj od epizoda "Otpišanih", kada su Švabe jurile po Beogradu ilegalnu radio stanicu....
Budimac Budimac 22:47 04.10.2008

Re: oya dolores...

Unfuckable
a što je najbolje, slično vozilo, u malo retro stilu, pojavilo se u jednoj od epizoda "Otpišanih", kada su Švabe jurile po Beogradu ilegalnu radio stanicu....

A u reklami (ako se to može nazvati reklamom) su se pojavljivala dva lika sa antenom (vulgaris) i.e. običnom antenom i nekom kutijom.... ))) sećaš se toga?
Unfuckable Unfuckable 22:59 04.10.2008

Re: oya dolores...

nisam video reklamu : ja se samo onih pretnji po Gnevniku sećam, možda je sve to i pratila neka slika, ali ja - onako sleđen zbog očite nezakonitosti delanja (imasmo 2 x tv, to mu dođe minimum 5 god. strogog...) - ništa živo nisam video
Goran Vučković Goran Vučković 12:02 04.10.2008

Fatva

Za mene je bacanje fatve na sapunsku operu definitivni dokaz o devalvaciji fatve.

Pročitah neki dan da je bačena fatva i na Mikija Mausa. Ni fatva nije više ono što je nekad bila... ovo me podseća na neke "lovce na naciste" ovde po blogu
gordanac gordanac 12:12 04.10.2008

Re: Fatva

Pročitah neki dan da je bačena fatva i na Mikija Mausa. Ni fatva nije više ono što je nekad bila... ovo me podseća na neke "lovce na naciste" ovde po blogu

:)))))))))))
Idi, bre, Čubaka!
I ti i Mickey Mouse i fatva.....
Ispašće sapunice i crtaći nadasve ozbiljni događaji.....nastupa totalna devalvacija ozbiljne institucije "verbalnog delikta" as we once knew the definition of "sloboda govora, političke slobode, ljudska prava,.....itd"
Znam da rukopisi ne gore, ali šta se dešava sa sapunicama i crtaćima - to mi kaži! :))))
Goran Vučković Goran Vučković 12:13 04.10.2008

Re: Fatva

Znam da rukopisi ne gore, ali šta se dešava sa sapunicama i crtaćima - to mi kaži! :))))

Sapunica se ispira - doduše ovde u Škotskoj malo teže, pošto je meka voda
Budimac Budimac 12:17 04.10.2008

Re: Fatva

Pročitah neki dan da je bačena fatva i na Mikija Mausa.

Šugavoj ovci i runo (majice) smeta(ju). Ja se često pitam koliko bi taj režim preživeo bez nesebične podrške Zapada. Na žalost, mi po pravilu čujemo (logično) najglasnije, a u toj zemlji galame dve ekstremne opcije (Saudi i Laden). Ono što je moderate ni ne dolazi do nas.
Goran Vučković Goran Vučković 12:29 04.10.2008

Re: Fatva

Ono što je moderate ni ne dolazi do nas.

Kad je moderate bilo vest?
Budimac Budimac 13:14 04.10.2008

Re: Fatva

Kad je moderate bilo vest?

Upravo tako!
Osim kad ta etiketa treba da neutralizuje ranije upotrebljenu staunch. Pa će i ex SRS Toma sad biti neko "moderate". Inače, pravi moderates zaista nikad nisu prednet vesti.

crossover crossover 17:27 04.10.2008

Re: Fatva

Goran Vučković

Pročitah neki dan da je bačena fatva i na Mikija Mausa. Ni fatva nije više ono što je nekad bila... ovo me podseća na neke "lovce na naciste" ovde po blogu


Mickey Ibn Mouse šejtanov vojnik?
Stvarno je velika kriza na bliskom istoku.
Budimac Budimac 22:53 04.10.2008

Re: Fatva

Mickey Ibn Mouse šejtanov vojnik?
Stvarno je velika kriza na bliskom istoku

Pre neki dan sam okačio na privatnom blogu (posle uuuužasno duge pauze tamo) najsvežiji intervju sa Robertom Fiskom jednim od najčasnijih reportera sa tog područja. Iako intervju nije bogznašta (tnx to intervjueru) vredi pogledati - naime, "Fiski" govori da Bliski istok i nije tako komplikovano mesto...
crossover crossover 23:40 04.10.2008

Re: Fatva

najsvežiji intervju sa Robertom Fiskom


Thanks.
yanjing yanjing 13:04 04.10.2008

mad tv


mislim kad smo vec kod sapunica, ovo se mora spomenuti;-)
Budimac Budimac 13:34 04.10.2008

Zahebancija, ali...

da li je daleko od istine?
mariopan mariopan 14:19 04.10.2008

Re: Zahebancija, ali...

Kad je isla Kasandra kod nas se organizovao narod iz jednog sela, nasli advokata da je brani od laznih optuzbi neke zenske iz serije, i svi se prijavili da budu svedoci na sudu, advokat mrtav ozbiljan, bilo to i u novinama i na tv, narod totalno pomesao mastu i stvarnost ))))))))))))))))))))))))

Bilo mi je smesno kada su ti ljudi na tv, kada daju izjave onako ogorceno tvrdili da je Kasandra NEVINA i da joj je smestila ona druga...uzas )))

Onda je stigla Kasandra avionom u Beograd i svi se okupili da je docekaju onako kao kraljicu serije, a ona mala , krivih nogu.....nikakva, svaka je devojka iz Bg mogla da je pojede za dorucak ako bi se lepota merila, ona je samo dobro bila nasminkana i samo su joj glavu prikazivali pazeci da se ne vide klempave usi, veliko dupe i krive noge, naravno i visina metar i smska jagodica.

E, sto ti je TV, bas kvari narod )))
Budimac Budimac 14:31 04.10.2008

Re: Zahebancija, ali...

Bilo mi je smesno kada su ti ljudi na tv, kada daju izjave onako ogorceno tvrdili da je Kasandra NEVINA i da joj je smestila ona druga...uzas )))

Veruj mi nemam pojma o čemu pišeš ))) ali je super!!!
Naime, ja se sećam samo jedne sapunice, od pre emigracije - Robinje Isaure. Ne zato što sam je gledao, nego zato što je Balašević komentarisao jogurt revoluciju sa rečima nešto poput: "Ja bih samo mogao nositi transparent OSLOBODITE ROBINJU ISAURU!"
Takođe sam znao da ne smem telefonirati mami kad je sapunica "I bogati plaču" na programu :))))
mariopan mariopan 15:03 04.10.2008

Re: Zahebancija, ali...

Stvarno, evo ako se jos neko seca moze da potvrdi ))))

To j bilo za "Kasandru" koja dospela do zatvora zbog neke spletke njene suparnice i nas se narod digao na noge da je odbrani, uzeli advokata, pravili su i neke demonstracije, pisalo na transparentima SLOBODA ZA KASNDRU ili NEVINA JE i sve tako...onda nasli advokata, ozbiljnog coveka, pravi advokat, ne zezam se ))) pa su novinari i advokata pitali da li je on normalan da to radi....ali ako se secam on je rekao da je on pristao zato sto je nejgova tetka (?) mama ili neko njegov to trazila od njega i to uporno sve placuci, i one je morao, da smiri zene da pristane, pa kud puklo ))))
Ovo ne da je luudooo nego ne verujem da nas je neko prevazisao u tome ))))

Edit
E, moguce je samo da gresim u imenu serije i glavne junakinje ali to sto je Djole rekao verovatno je aludirao bas na te transparente koje su nosili "branitelji" glavne junakinje.Na stvaran slucaj.
Goran Vučković Goran Vučković 16:36 04.10.2008

Re: Zahebancija, ali...


Edit
E, moguce je samo da gresim u imenu serije i glavne junakinje ali to sto je Djole rekao verovatno je aludirao bas na te transparente koje su nosili "branitelji" glavne junakinje.Na stvaran slucaj.

Da, Kasandra, venecuelanska telenovela - glavnu ulogu je igrala Koraima Tores.
aleksandarz92 aleksandarz92 22:09 04.10.2008

Re: Zahebancija, ali...

mariopan
Stvarno, evo ako se jos neko seca moze da potvrdi ))))

To j bilo za "Kasandru" koja dospela do zatvora zbog neke spletke njene suparnice i nas se narod digao na noge da je odbrani, uzeli advokata, pravili su i neke demonstracije, pisalo na transparentima SLOBODA ZA KASNDRU ili NEVINA JE i sve tako...onda nasli advokata, ozbiljnog coveka, pravi advokat, ne zezam se ))) pa su novinari i advokata pitali da li je on normalan da to radi....ali ako se secam on je rekao da je on pristao zato sto je nejgova tetka (?) mama ili neko njegov to trazila od njega i to uporno sve placuci, i one je morao, da smiri zene da pristane, pa kud puklo ))))
Ovo ne da je luudooo nego ne verujem da nas je neko prevazisao u tome ))))

Edit
E, moguce je samo da gresim u imenu serije i glavne junakinje ali to sto je Djole rekao verovatno je aludirao bas na te transparente koje su nosili "branitelji" glavne junakinje.Na stvaran slucaj.


Da potvrdim i da dodam:
Advokat je pisao neku tužbu protiv zloća iz serije, da bi tako pustili jadnu Kasandru iz zatvora. Tarifa je bila 10 DEM za svakog ko hoće da se priključi tužbi. Lepe pare je uzeo za ono vreme (94.-95. čini mi se).
Još je našao neku rupu u zakonu pa je to sve ispali zakonski čisto, tj. nisu mogli da ga optuže za prevaru i sl.
Sve se dešavalo u Kučevu.
Budimac Budimac 22:36 04.10.2008

Re: Zahebancija, ali...

Lepe pare je uzeo za ono vreme (94.-95. čini mi se).

Ovaj deo je i Fu prepoznala doduše ona je pročitala "lepo pare" :))))))
Jaril Jaril 15:53 04.10.2008

Честитке

Само да честитам за ВИП. Касније читам.

Велики поздрав
Budimac Budimac 17:10 04.10.2008

Re: Честитке

Bez teksta sam :))) sa velikim kezom :)
Hvala Jarile
vishnja92 vishnja92 16:15 04.10.2008

ceeeestiiiitke!

pa mora covek koji voli drvece da bude vip, nego sta!
:)))
jako mi je drago zbog tebe :)
Budimac Budimac 17:12 04.10.2008

Re: ceeeestiiiitke!

Nemam zaista reči osim hvala svima koji ste me čitali, jer valjda je u tome stvar :)
NNN NNN 18:43 04.10.2008

Re: ceeeestiiiitke!

vishnja92
pa mora covek koji voli drvece da bude vip, nego sta!
:)))
jako mi je drago zbog tebe :)
Takođe!
Unfuckable Unfuckable 16:20 04.10.2008

to se zove pravda

Prijatelju, čestitam na vip statusu !
Ta loža je bila logično ishodište za ovakvog autora, bilo je samo pitanje vremena.
Izuzetno mi je drago da je još neko prepoznao kvalitet koji preliva iz tvojih tekstova
Keep walking
Budimac Budimac 17:14 04.10.2008

Re: to se zove pravda

Unf. veliko hvala i ja bih zaista, pogotovo poslednjeg tvog antologiskog teksta, voleo da delimo naslovnu u istom statusu. To bi bila pravda!
crossover crossover 17:35 04.10.2008

Re: to se zove pravda

Čestitke i od mene.
Budimac u mom RSS-u ima status VIP No. 1, ne bih ni primetio da mu je promenjen status, da mu niste čestitali.
Budimac Budimac 17:39 04.10.2008

Re: to se zove pravda

Budimac u mom RSS-u ima status VIP No. 1

Ovo je baš lepo čuti. Hvala Crossover :)
malaramona malaramona 18:55 04.10.2008

Re: to se zove pravda

crossover
Čestitke i od mene.
Budimac u mom RSS-u ima status VIP No. 1, ne bih ni primetio da mu je promenjen status, da mu niste čestitali.

Takodjer.

Pridružujem se čestitkama.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:12 04.10.2008

Наличје правде

crossover
Čestitke i od mene.
Budimac u mom RSS-u ima status VIP No. 1, ne bih ni primetio da mu je promenjen status, da mu niste čestitali.

'Ајде да неко у ово досадно једноумље унесе мало разноликости...
Јер, Будимац, ја сам те баш недавно избрисао из своје ВИП листе, мада, морам признати, било ми је тешко да то учиним.

Наиме, ја ВИП листу и немам, него сам је направио специјално због тебе, с тобом као њеним јединим чланом, како бих могао лакше да ујурим твоје текстове.
Од оног трена када си од човека из подземља постао надземан, као дрво, ја сам опет без ВИП листе...

Рекох, и спасих душу ;-)

П.С.
се односи на П.П: хвала...
Budimac Budimac 19:37 04.10.2008

Re: to se zove pravda

@ malarmona

Hvala :)
Budimac Budimac 19:54 04.10.2008

Re: Наличје правде

Оног трена када си од човека из подземља постао постао надземан, као дрво, ја сам опет без ВИП листе...

Razumem, ni ja ne držim nadzemne u VIP listi nema potrebe vidljivi su :)
nsarski nsarski 18:03 04.10.2008

VIP efendija Budimac,

cestitke za unapredjenje!
Tvoji tekstovi su zaista doneli novu svezinu ovom blogu. Walk tall!
Budimac Budimac 18:08 04.10.2008

Re: VIP efendija Budimac,

nsarski
cestitke za unapredjenje!
Tvoji tekstovi su zaista doneli novu svezinu ovom blogu. Walk tall!

:)))) Šta da kažem osim hvala. Sedim i crvenim pred ekranom :))) Puno hvala Nsarski.
jeremija92 jeremija92 18:32 04.10.2008

Čuvaj se fatve

Sad kad si VIP, pazi šta pišeš, čuvaj se i ti fatve, čija god i kakva god da je.:)

Čestitam.
Budimac Budimac 19:36 04.10.2008

Re: Čuvaj se fatve

jeremija92
Sad kad si VIP, pazi šta pišeš, čuvaj se i ti fatve, čija god i kakva god da je.:)

Čestitam.

Hvala:) Paziću :)))
Unfuckable Unfuckable 21:04 04.10.2008

Re: Čuvaj se fatve

Hvala:) Paziću :)))


nikako !
zajebi autocenzuru
samo nastavi isto, sasvim je dobro
Budimac Budimac 21:51 04.10.2008

Re: Čuvaj se fatve

Unfuckable
Hvala:) Paziću :)))


nikako !
zajebi autocenzuru
samo nastavi isto, sasvim je dobro

:)))) Naravno Unf. nisam mislio na autocenzuru kad sam rekao da ću paziti. Blog sa istom nema smisla kako lepo napisa Boban danas. Jedino na šta mogu paziti je kvalitet pisanja (akokaotakav postoji - lažna skromnost ))
ivana23 ivana23 18:40 04.10.2008

Cestitam!

Budimac Budimac 19:55 04.10.2008

Re: Cestitam!

Hvala Ivana majstore :)
NNN NNN 18:41 04.10.2008

Dünyayi kurtaran adam

Samo za prave sladokusce!
Zaboravite Karpentera, Votersa, mladog Pitera Džeksona!
Samo za one kojima Džedaj zvuči turski!
:))))))))))))))))))))))
Gledao sam jednu tursku limunadu od pre 20ak godina, svi glumci oko 40ak godina, brke ko Ron Džeremi, ludilo, danima sam je prepričavao, čini mi se da su sad uznapredovali.
Goran Vučković Goran Vučković 19:02 04.10.2008

Re: Dünyayi kurtaran adam


Gledao sam jednu tursku limunadu od pre 20ak godina, svi glumci oko 40ak godina, brke ko Ron Džeremi, ludilo, danima sam je prepričavao, čini mi se da su sad uznapredovali.

"Obratite paznju, na stadionu u Istanbulu samo policijski psi nemaju brkove !!"
-- Miloš Topalović, sportski novinar
Budimac Budimac 20:07 04.10.2008

Re: Dünyayi kurtaran adam


"Obratite paznju, na stadionu u Istanbulu samo policijski psi nemaju brkove !!"
-- Miloš Topalović, sportski novinar

:)))))))) Ovo je super hiper naj junak (hibrid između Džek Bauera i Ramba) TV serije Doline Vukova (posle snimljen film koji je zabranje u Nemačkoj) Obratite pažnju NEMA BRKOVE! Napredovali su definitivno.

mara92 mara92 20:30 05.10.2008

Re: Dünyayi kurtaran adam

Budimac
"Obratite paznju, na stadionu u Istanbulu samo policijski psi nemaju brkove !!"-- Miloš Topalović, sportski novinar:)))))))) Ovo je super hiper naj junak (hibrid između Džek Bauera i Ramba) TV serije Doline Vukova (posle snimljen film koji je zabranje u Nemačkoj) Obratite pažnju NEMA BRKOVE! Napredovali su definitivno.

У је, која комбинација: мис'им Џек Бауер (мозак), Рамбо (мишићи)....то му дође неки турски оо7
Budimac Budimac 21:19 05.10.2008

Re: Dünyayi kurtaran adam

У је, која комбинација: мис'им Џек Бауер (мозак), Рамбо (мишићи)....то му дође неки турски оо7

Da, ta serija je razbijala do pre tri godine, a u poslednjoj epizodi guest star je bila Šeron Stoun! Posle je napravljen film Dolina Vukova - Irak, koji je izazvao mnogo bure u Evropi i čak bio zabranjen u Nemačkoj. Kad se to dešavalo pisao sam o tome na privatnom blogu . Inače mnogo dece koja su rođena u periodu emitovanja serije nose ima Polat (Polat Alemdar je ime lepotana sa fotke i glavnog lika serije)
mara92 mara92 21:31 05.10.2008

Re: Dünyayi kurtaran adam

Хвала за линк! Читала сам нешто о том филму, али овде цензура јако фино ради...поприлично се прашине дигло око "таквог скандалозног виђења" ствари и то у осведочено пријатељској и савезничкој земљи ... Наравно, већина Амера дубоко верује како су њихови момци и девојке све див-јунаци и јунакиње: часни и поштени супер-војници...(оно, Абу Граиб, Гвантанамо и покоји непостојећи ћумез по Румунији, Египту или френдли Пакистану са све дављењем и осталим "стандардним процедурама" , па Бого мој, то се не рачуна)...
пс. одох да бацим поглед на линАк (хвала још једном)
Goran Vučković Goran Vučković 20:12 04.10.2008

Unapređenje

Da ne zaboravim da čestitam na unapređenju. Dalje nema - pokupio si sve zvezdice i lišće.

U stvari, možda i ima - neka vrsta komercijalizacije (ne znam da li si razmišljao o tome). Ovde ima dovoljno profesionalnih novinara da procene kvalitet mnogo bolje od mene, ali meni bar izgleda više nego kvalitetno.
Budimac Budimac 20:37 04.10.2008

Re: Unapređenje

Hvala Gorane ili Čubaka kako te Gordana zove:)
U stvari, možda i ima - neka vrsta komercijalizacije (ne znam da li si razmišljao o tome)

Sestra mi to stalno govori, a ja je ubeđujem da me niko ne bi uzeo za dopisnika jer sam suviše, pa... recimo neutralan ili nezavisan :)))) bolje bandoglav :)))
Goran Vučković Goran Vučković 21:46 04.10.2008

Re: Unapređenje


Sestra mi to stalno govori, a ja je ubeđujem da me niko ne bi uzeo za dopisnika jer sam suviše, pa... recimo neutralan ili nezavisan :)))) bolje bandoglav :)))

Neutralnost je nepotrebna iluzija. Dovoljno je da novine ne budu previše ideologizirane. Nezavisan si svakako, pošto ti je primarni izvor prihoda nešto drugo i ne mogu te urednici zavrtati ekonomski. Možeš u svakom trenutku da kažeš ono "f*ck your money" i da se ni ne počešeš.

Što ne bi probao na par mesta - Status, NIN, Vreme, Politika, Danas? Sad možeš lako da pokažeš "uzorke", reakciju publike i rejting ovde. Verujem da bi mogao da upotrebiš i ovo što si napravio već, pa imao na svom blogu a i ovde.
Budimac Budimac 22:57 04.10.2008

Re: Unapređenje

Politika,

Danas mi je kum obratio pažnju na jednu paškvilu u Politici koju je napisao Lazanski o turskom novinarstvu... Verovatno, mislim još nisam skroz odlučio, se može desiti da moj sledeći tekst bude "Fisking Lazanski", jer koliko sam preleteo preko teksta taj ga se baš nalupetao... (što se ne drži pisanja o vojnom hardveru? nego se glupira)
Goran Vučković Goran Vučković 23:03 04.10.2008

Re: Unapređenje

Verovatno, mislim još nisam skroz odlučio, se može desiti da moj sledeći tekst bude "Fisking Lazanski", jer koliko sam preleteo preko teksta taj ga se baš nalupetao... (što se ne drži pisanja o vojnom hardveru? nego se glupira)

Pa pošalješ u onu rubriku... kako ono beše... "odjeci i reagovanja"? :)
Budimac Budimac 23:08 04.10.2008

Re: Unapređenje

Goran Vučković

Pa pošalješ u onu rubriku... kako ono beše... "odjeci i reagovanja"? :)

:)))) imaju oni komentare na sajtu ali (bukvalan prevod) ne bih zadržavao dah dok mi ga ne objave. Pazi, koliko sam shvatio iz teksta on je bio u Turskoj i razgovarao sa jednom novinarskom zvezdom pre deset godina!!! Pa Turska u koju sam ja došao (pre osam godina) i danas su dupe i oko (o medijskoj situaciji da se ne priča)
malaramona malaramona 00:44 05.10.2008

Re: Unapređenje

Budimac
Goran Vučković

Pa pošalješ u onu rubriku... kako ono beše... "odjeci i reagovanja"? :)

:)))) imaju oni komentare na sajtu ali (bukvalan prevod) ne bih zadržavao dah dok mi ga ne objave. Pazi, koliko sam shvatio iz teksta on je bio u Turskoj i razgovarao sa jednom novinarskom zvezdom pre deset godina!!! Pa Turska u koju sam ja došao (pre osam godina) i danas su dupe i oko (o medijskoj situaciji da se ne priča)


Imas li link za clanak Lazanjskog?
Budimac Budimac 00:49 05.10.2008

Re: Unapređenje

Imas li link za clanak Lazanjskog?


ТАКО ТО РАДЕ У ТУРСКОЈ
Budimac Budimac 00:59 05.10.2008

Re: Unapređenje

TАКО ТО РАДЕ У ТУРСКОЈ


Скоро да се десило Мехмету Алију Биранду, педесетогодишњем новинару листа ’Сабах’ са тиражом од 500.822 примерка.

Inače Ali Birand je jedno beskičmeno stvorenje, no nije bitno, kaže Miroslav pedesetogodišnjem, pa da pre više od deset godina je bio pedesetogodišnjak, naime rođen je 1941.

Pošto mi je kum poslao taj članak mejlom ja sam mu odgovorio sledećim:

Tja...

Pre svega on piše o praistoriji -- pre deset godina je ovde praistorija. Znam slučaj i znam pomenute novinare. Ali Birand je jedno beskičmeno govno, dok je Džengiz Čandar (a ne Džandar, mogao je barem ukapirati transkripciju imena - nije rocket science) prilično respektabilna ličnost i novinar po mom mišljenju i rado čitam njegove kolumne (čitam i Biranda samo da vidim u kom pravcu razmišlja para-državni kartel i proponenti mu). Obojica i dalje rade u Doan grupi a kolumne su im noć (Birand) i dan (Čandar).

Medijska situacija se totalno promenila u zadnjih deset godina i sada ima medija koje drže Anadolijski tigrovi (koji su itekako smanjili uticaj Doanove grupe), a nema više ni nacionalnog monopola na papir (poslednja državna fabrika papira je privatizovana 2002. ili treće).

To o Džumhurijet kao liberalnoj levici (ikad) je idiotizam na koji su i ovdašnji samoproklamovani levičari padali (neki još uvek padaju). Hebo te, taj list ima u zaglavlju ispod siluete oca nacije slogan "Turska Turcima!" Levičari? My ASS! Ovde nikad nije bilo nikakvih levičara osim onih koje su stvarale tajne službe (slično stoji sa "pravim" islamistima).

Pisati o podacima od pre deset godina i plasirati "da su novinari na strani vlasti" je čisto baljezganje -- mediji su podeljeni prema tome ko stoji iza njih i to žešće, a to se naravno odslikava na odnos istih prema vladi. Grupa kojoj je Lazanski toliko impresioniran (Doan) osim retkih časnih primera (Čandar, a da se razumemo i on ume da opiči vladu kad to zaslužuje) je primer novinarskog i medijskog beščašća. Dezinformacije i govor mržnje koji se sipa iz njih su teško poredive sa bilo čime što sam na tom planu video bilo gde (uključujući 90-te kod nas).

Što se tiče novinarsko/medijske etike skoro da je tako kako piše, ali to je individualna stvar novinara. Naravno, da mu je Ali Birand rekao "ma kakva etika." Eeee takav je i novinar.

Lazanski kao egzemplar sličnog novinarskog bešćašća u nas bi trebao da se drži opisa vojnog hardvera i tačka.
Unfuckable Unfuckable 01:00 05.10.2008

Re: Unapređenje

hehehehe
služio askaru sa 27 godina ????
zrelo do trooleži
Budimac Budimac 01:04 05.10.2008

Re: Unapređenje

Unfuckable
hehehehe
služio askaru sa 27 godina ????
zrelo do trooleži

i dobio odlikovanje!!!
Unfuckable Unfuckable 01:22 05.10.2008

Re: Unapređenje

uklapa se u Sapunicu, kaj ne ?

fantastičan mail, btw...
to volim bre : usta puna baruta
crossover crossover 01:23 05.10.2008

Re: Unapređenje

i dobio odlikovanje!!!


Tip je lud. Na Kosovu ’99 dok je izveštavao, bio je obučen u američku uniformu, onu staru iz Vijetnama, sa sve onim starim šlemom i zadenutim laki strajkom za onu traku na šlemu. Kaže mu neki naš oficir "Slušaj ti, ne znam ko si ni odakle si, al’ skidaj to sranje, ubiće te neki pijani rezervista!"
Nisam ustvari siguran, da li je lud ili glup.
malaramona malaramona 01:24 05.10.2008

Re: Unapređenje



Ma Lazanjski ovo pise iz svojih razloga.
Smenilo mu urednicu, njen drugar direktor dao otkaz Ljubodragu Stojadinoviću. Sve se ljulja, pa
Lazanjski peva o slobodi zabrinut za svoje dupe.

Turska mu je, što reče jedan ovde"deveta rupa na svirali".
Budimac Budimac 08:37 05.10.2008

Re: Unapređenje


Ma Lazanjski ovo pise iz svojih razloga.
Smenilo mu urednicu, njen drugar direktor dao otkaz Ljubodragu Stojadinoviću. Sve se ljulja, pa
Lazanjski peva o slobodi zabrinut za svoje dupe.

Turska mu je, što reče jedan ovde"deveta rupa na svirali".

Razume se, samo pri tome piše notorne gluposti na podacima od pre deset godina kao da je ovde sve zamrznuto. Dok su neke stvari i stajale tada sada su smešne. Što reče Fu napravio je deset godina star pilav, a star pilav samo možeš da baciš :)))
Budimac Budimac 08:41 05.10.2008

Re: Unapređenje

crossover
i dobio odlikovanje!!!


Tip je lud. Na Kosovu ’99 dok je izveštavao, bio je obučen u američku uniformu, onu staru iz Vijetnama, sa sve onim starim šlemom i zadenutim laki strajkom za onu traku na šlemu. Kaže mu neki naš oficir "Slušaj ti, ne znam ko si ni odakle si, al’ skidaj to sranje, ubiće te neki pijani rezervista!"
Nisam ustvari siguran, da li je lud ili glup.

:))) to je taaaako Lazanski...
Budimac Budimac 08:44 05.10.2008

Re: Unapređenje

fantastičan mail, btw...
to volim bre : usta puna baruta

Hvala Unf. :))) umem da bljujem vatru kad mi neko stane na živac :)))
mara92 mara92 20:47 05.10.2008

Re: Unapređenje

Što reče Fu napravio je deset godina star pilav, a star pilav samo možeš da baciš :)))


Прво, поздрави Фу и питај је, је л'смем повремено да је цитирам?

Друго,
Нисам сасвим разумела где си послао овај твој одговор/коментар о Биранду. Плиз, немој да шаљеш као коментар за интернет издање "Политике", јер се тамо све изгуби у поплави неких идиотских порука.
Невероватно је шта се све подмеће као чланак, па макар то била и "Политика".
Мислим...Лазански! Хеј, то је самозвани "експерт" за војна питања (ок, не знам колико добро познаје теКнику, не "разбирам" баш најбоље те ствари), али се врло често уплитао у политику одбране и политику генерално (ако је неко заинтересован, нека потражи мало по архиви "Политике", шта је тај све писао)...
Драго ми је што си ти у Турској, па нам из прве руке преносиш "Who is Who" на новинарској сцени (хвала ти за то)...и што рече Вучковић, пошаљи материјал рецимо "Данасу"...променили су интернет-издање и имаш опцију у свакој рубрици да пошаљеш материјал...

Budimac Budimac 21:26 05.10.2008

Re: Unapređenje

Прво, поздрави Фу и питај је, је л'смем повремено да је цитирам?

Hoću hvala :) i naravno da možeš.
Нисам сасвим разумела где си послао овај твој одговор/коментар о Биранду.

Nisam, znam da nema smisla...

Što se tiče pisanja za neke novine još moram razmisliti, a verovatno ću, kad dođem sledeći put popričati malo sa nekim ljudima o tome (recimo Ramača glodura Danasa poznajem).
crossover crossover 01:20 06.10.2008

Re: Unapređenje

Хеј, то је самозвани "експерт" за војна питања (ок, не знам колико добро познаје теКнику, не "разбирам" баш најбоље те ствари)


Nije. Zaista veoma dobro poznaje (ima i impresivno iskustvo), što kaže Budimac military hardware i ono što ide uz to, ali o politici piše kao pukovnik u dugogodišnjoj penziji.
yanjing yanjing 20:26 04.10.2008

Cestitke

i da zalijemo status;-))))
Budimac Budimac 20:39 04.10.2008

Re: Cestitke

yanjing
i da zalijemo status;-))))

moram priznati da (upravo) pijem pivo ;-))) ali da zalijemo sa ko šta ima...
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:01 05.10.2008

Re: Cestitke

Naravno, i ja se pridruzujem cestitarima.
Da iskoristim priliku da kazem jos 'dve' reci.
Sapunice, bilo 'spanske' (pre latinoamericke, sto znaci i 'portugalske" odnosno brazilske), bilo turske ili ne znam vec cije (ja bih tu strpao i italijansku seriju "Ocarani" koja se daje na TV Avali) predstavljaju svojevrstan fenomen. Ne treba ih a priori odbacivati kao "djubre". Uostalom, zasto traziti visoke umetnicke domete u svemu?
Verovatno se sapunicama bave sociolozi i ini, ali one opstaju sirom sveta, imaju siroku publiku i ne vidi im se kraj.
O fatvi nemam komentara.

Meni je palo u oci, Budimac, da ste na pocetku rekli:
Na početku mog života ovde sam gledao neke ovdašnje sapunice - one su sjajan način da se uči jezik.


Ne znam da li ste se svesno/nesvesno pravdali pred sobom i drugima zasto uopste - gledate sapunice, ali tacno je da se jezik moze uciti uz njih. Samo ne znam da li moze i turski, jer mi se cini djavolski tezak, zbog svojih specificnosti, posto nije, usko gledano, iz grupe indoevropskih jezika.
Ja, koji prilicno govorim spanski, uvek kada sam gledao poneku latinoamericku sapunicu, popravljao sam svoj spanski, jer mi latinoamericki spanski vise lezi nego spanski spanski, kao sto neki preferiraju americki engleski od britanskog engleskog.
Dokle ste stigli sa turskim? Jednom sam bio u kontaktu sa ljudima iz naseg Konzulata u Istanbulu, kada su i oni pricali o zelji da pocnu da uce turski... ne znam da li je to kod njih ostalo samo na recima...
Pozdrav.
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:10 05.10.2008

Re: Cestitke

Vladimire Petrovicu, da se jednom složimo vi i ja.

Dole niže Jaril nešto kritički nastrojen prema devedesetim kad smo se davili u Kasandri, Ljovisni, Esmeraldi i ostalim unesrećenim devojčicama, a ja pravo da vam kažem, to jesam gledala u prvo vreme, plus posle još jedino kad sam bila trudna pa mi hormoni pojeli mozak, i mogu da vam kažem da to uopšte nije bilo uludo utrošeno vreme. Ja sam španski savladala zahvaljujući tim telenovelama taman toliko da sam u L.A.-u sobarici u hotelu, koja reč engleskog nije znala, uspela da objasnim da mi ne ostavlja više to decaffenated govno, nego da mi ostavlja isključivo kafu s kafom, bre!

A pre nedelju dana sam bila na nekom rođendanu, gde je ortak doveo svoju novu devojku - Španjolku. Totalno sam je fascinirala kad sam digla ruke visoko u nebo i dreknula: "Grand Ostebe te le protehe!!" (Sad, kako se piše pravilno, ne znam, ja to po Vuku.)

Sapunice su idealne za učenje jezika iz tri razloga:
- pričaju polako
- ponavljaju se unedogled
- koriste samo reči, fraze i izraze neophodne za dnevnu komunikaciju

Nema bolje škole!

EDIT: kuku, nije Jaril dole niže nego Mara, a ja vidla ćirilicu, pa odmah iz fioke mozga izvukla Jarila...)
maksa83 maksa83 21:17 05.10.2008

Re: Cestitke

Sapunice su idealne za učenje jezika iz tri razloga:
- pričaju polako
- ponavljaju se u nedogled
- koriste samo reči, fraze i izraze neophodne za dnevnu komunikaciju


Kukumajko.

Postoji teorija (utemeljena u ničemu, ali ipak zanimljiva , da se zapravo dok se snimaju sapunice snimaju dve serije. Idu one kao romanse i intrige - kosakimštakako, svađe, nežni teleći pogledi, žene koje se svađaju oko muškaraca, itd., e a i to konkretno kosakimštakako, to se isto snima kontinualno i konsekventno sa ovim, samo se posle u montaži razdvaja, i jedno se prodaje kao serija a ono drugo kao hard core pornić. Ušteda na glumcima i setu i scenariju i ...

Budimac Budimac 21:39 05.10.2008

Re: Cestitke

Ne znam da li ste se svesno/nesvesno pravdali pred sobom i drugima zasto uopste - gledate sapunice, ali tacno je da se jezik moze uciti uz njih. Samo ne znam da li moze i turski, jer mi se cini djavolski tezak, zbog svojih specificnosti, posto nije, usko gledano, iz grupe indoevropskih jezika.

Možda je to bilo pravdanje (što uopšte gledam TV :))))
Turski jeste đavolski težak, ali meni je donekle pomoglo "znanje" mađarskog koji sam progovorio posle 5 godina života u Budimpešti. Naime, logike jezika su slične -- odsustvo rodova, prefiksi, sufiksi, s tim što je turski još za jednu stepenicu, nisam siguran da je prava reč ali ipak "jednostavniji" -- što ga za nas navikle na indoevropsku logiku čini još težim.
Moj nivo konverzacije na turskom je vrlo ograničen, teško da mogu da raspravljam o filozofskim temama. Obični svakodnevni govor obavljam bez problema. Mogu da pratim TV (kad ga gledam :))) i da čitam novine. Pri tome nisam pohađao nikakav kurs niti se bavio bilo kakvim sistematskim učenjem (isto tako je bilo i sa mađarskim). Selidba u ove krajeve iz Istanbula me je jedno vreme unazadila što se tiče razumevanja ovdašnjeg stanovništva, jer njih ponekad ni Fu ne razume (dosta jak dijalekat), no sada i to nekako dolazi na mesto. S druge strane ovde sam više primoran na komunikaciju nego u Istanbulu (tamo sam uvek mogao da se izvučem sa engleskim) pa sam s te strane napredovao.
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:41 05.10.2008

Re: Cestitke

Krugolina

Vladimire Petrovicu, da se jednom složimo vi i ja.


Smrc... smrc... smrc!

Pa zar se tek sada slazemo? Zar je sve dosad bilo kontriranje? Nece biti. Ja sam se umnogome slagao s tobom, tek ponegde, retko, sam pisao uz vetar, priznajem... (oko postojanja 'bezbolnog porodjaja" npr. ali nisam ja to izmislio, citao sam u novinama). A ko pisa uz vetar, ponekad i sam bude popisan, he, he, he... (Ovde mislim na MUSKO pisanje uz vetar, sa zenskim je to malo drukcije, domet je slabiji).

Naravno da se uz sapunice moze nauciti spanski, pa i portugalski, ali mislim da je sa prokletim turskim malo teze, iako mi imamo mnoge turcizme, to nista ne pomaze, jer su red reci i gramaticne konstrukcije tog jezika totalno udaljene od evropskih jezika.
Bas cekam da cujem Budimca, sta ce on odgovoriti. Mozda je on "language minded" (ima takvih!), te za njega nema teskih i lakih jezika.




Krugolina Borup Krugolina Borup 22:09 05.10.2008

Re: Cestitke

priznajem... (oko postojanja 'bezbolnog porodjaja" npr. ali nisam ja to izmislio, citao sam u novinama).


Probaj sledeći put iz ličnog iskustva. Ili ćuti.

Naravno da se uz sapunice moze nauciti spanski, pa i portugalski, ali mislim da je sa prokletim turskim malo teze, iako mi imamo mnoge turcizme, to nista ne pomaze, jer su red reci i gramaticne konstrukcije tog jezika totalno udaljene od evropskih jezika.


Opet, ti turcizmi mora da pomažu, i svakako imamo bolju polaznu osnovu nego, na primer, neki Danci koji bi pokušali da uče.) Sita se ja ispričala na turskom s jednom kolegicom iz Turske, na jednoj konferenciji. Jastuk, burek, pendžer, aman zaman, i tako to. Isto tako i u Nemačkoj. Šine, šrafciger, šoferšajbna, brushalter, fruštuk ... a na auspuh su pali na teme. )) Koliko smo mi izvrnuli tih nemačkih reči, to je čudo jedno!
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:12 05.10.2008

Re: Cestitke

i jedno se prodaje kao serija a ono drugo kao hard core pornić.


Pa, i pornići su čudo za učenje jezika.
Što se nemačkog tiče, ajde sad, reci mi - pored onog ausvajsa iz partizanskih filmova - šta je generalno populacija od nemačkih reči naučila? Šnel, šnel i tako to. Ili nije tako?
maksa83 maksa83 22:19 05.10.2008

Re: Cestitke

Što se nemačkog tiče, ajde sad, reci mi - pored onog ausvajsa iz partizanskih filmova - šta je generalno populacija od nemačkih reči naučila? Šnel, šnel i tako to. Ili nije tako?


Iju ... nemam pojma o čemu pričaš, ja sam i to šnel šnel (odmah posle ide los, los, a izvikuje švabo sa šmajserom dok tera zarobljenike) isto naučio iz partizanskih filmova.

:))))

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana