DARK KYLIE

aleksandar.skywalker RSS / 04.10.2008. u 02:08

Kod prosecne muzicke publike koja slusa, ili bolje receno gleda samo MTV i cita 'Bravo', ali i onih koji iz inata to necine okrecuci se drugim 'vodama', Kylie Minoge je samo jedna veoma uspesna pop zvezdica, veca kap u moru fabrikovanih kvazi diva. Medjutim, oni koji znaju nesto vise od prosecne publike, ti su i upuceni u veliki raspon muzickog ukusa i talenta sicusne australijanke. 

90 - tih godina Kylie je dozivela svoju tamniju fazu slicnu onoj kao njena starija i tada uspesnija koleginica Madonna. Mnogo kasnije kriticari ce uporediti ove dve pevacice i njihove tadasnje stilove kao slicnim, ali Madonnin 'taman' stil je u vezi sa misticizmom koji je pronasla u novootkrivenoj Kabali. 

KylieImpossiblePrincess3Dcoverpicture.jpg

Pocetak 

Rodjena 28. Maja 1968. godine, Kylie Minogue je od svojih ranih dana usla u svet sou biznisa kao glumica u popularnoj australijskoj seriji Neighbours (Susedi), iz koje su potekla jos dva imena pop muzike Natalie Imbrulia i mladja sestra Danii Minogue. Posto je na jednom dobrotvornom koncertu sa ostalim clanovima serije otpevala The Loco-Motion, njen sladunjavi glasic je dosao do diskografske kuce Mushroom Records 1987. godine. Ubrzo je snimila istu pesmu prepravivsi ime u Locomotion, a pesma je ostvarila veliki uspeh zadrzavsi se sedam nedelja na prvom mestu australijske liste singlova, postavsi najprodavaniji singl 80-tih. Sledeci veliki uspeh je dosao ubrzo sa pesmom I Should Be So Lucky, koja je dospela na prvo mesto britanske liste singlova. Takvim uspehom svi su konstatovali - zvezda je rodjena.

KylieMinogueIShouldBeSoLuckyVideo.jpg

Medjutim ova zvezda je tokom 90-tih godina resila da iskoci iz klisea pop zvezde i resila da istrazi svoje najmracnije kutke licnosti. 

90 - te pocinju 

Pobunivsi se protiv svoje stecene etikete 'devojka i komsiluka', mlada buntovnica je snimila album Rytham Of Love 1990. godine. Album je prikazao nov, sofisticirani dens stil koji je bio iznenadjene za mnogobrojne fanove, ali i kritiku. Resena da je prihvati i starija publika, Kylie je preuzela kontrolu nad svojom muzikom. Album je otvorila pesma Better The Devil You Know prestavivsi eroticnu stranu Kyline licnosti. Nove pesme su ostvarile veliki uspeh u Australiji i Evropi, gde su naisle na veliku podrsku u nocnim klubovima medju starijim auditorijumom koji je ciljala. Sledeci singl Shocked, nasao se medju 10 najslusanijih u Britaniji. Najvecu zaslugu za ovaj stilski obrt imao je njen tadasnji decko pevac australijske grupe INXS - Michael Hutchence, koji je inspirisan novom Kylie napisao veliki hit grupe Suicide Blond.

KylieMinogueBettertheDevilYouKnowVideo2.jpg

Vec sledece, 1991. godine izdaje album pod nazivom Let's Got To It koji je obilovao prvenstveno baladama i lakim dens pesmama. Uprkos pozitivnim kritikama, album nije prosao ocekivano kod publike. Singlovi Give Me Just A Little More TimeIf You Were With Me Now su usli u top 5 na britanskoj listi singlova. 

Kylie Minogue je bila nezadovoljna producentima sa kojima je radila i ubrzo je napustila dotadasnje saradnike. Sledeci projekat je bio Greates Hits izdanje 1992. za koje je uradila i tri nove pesme. 

Confide In Me 

41J3JZPT98L._AA240_.jpg

1994. godine izlazi album pod nazivom Kylie Minogue koji je otvorila pesma Confide In Me koja je provela pet nedelja na prvom mestu liste singlova u Australiji. Confide In Me je umetnicki vrhunac u karijeri Kylie Minogue i predstavlja verovatno najbolji muzicki prozivod u istoriji popularne muzke. Pesma krece dubokim instrumentalnim uvodom u kome se smenjuju note klavira i violine sa mekim vokalima Kylie Minogue. Na sredini uvoda pojavljuje se rez koji deli blage i opustajuce tonove klavira sa emocionalnim tonovima violine koji pruzaju atmosferu uzasa, da bi se dalje uz ritam bubnjeva nastavila veoma leko prepustajuci prostor Kylienom glasu. Njen glas je sad vec dosta evoluriao u poredjenju sa ranijim pesma kao npr. u I Should Be So Lucky. Melanholicna melodija pracena uz zvuk violine i klavira savrseno je podupreta cistim i bogatim glasom Kylie Minogue koja peva i bek vokale. Njen glas kao da lebdi kroz pesmu krecuci se u oktavama. Tokom cele pesme najizrazeniji je refren „Confide in me" koji se ponavlja. On je upotpunjen stihovima „we all get hurt by love, and we all have our cross to bear, but in the name of undrestanding now, a problem should be shared". Tekst peseme su radili novi saradnici Anderson i Seaman, a muziku su komponavali Brothers In Rytham, a miksovali Paul Wright i Sarm West.  

U pesmi se oseca morbidna atmpsfera tuge i apatije, da bi se na kraju pesme uz vrtlog ritmova i ubrzano ponavljanje tonova stekao utisak katarze, praznjenja emocija koji nailaze na jalov ucinak. Pesma se zavrsava u trenutku, stisavanjem instrumenta i propustanjem vokala koji, kao da umire na kraju. 

Veoma interesantan je i video spot koji je pravio pesmu prikazujuci Kylie u sest razlicitih izdanja hot line devojke. 

Sa albuma su objavljene i pesme Put Yourself In My Place i Where Is The Feeling koja pomalo podseca na Madonninu elektro-pop fazu. Koristeci se prednostima elektronske muzike, pesma dobija jedinstven sofisticirani i buntovnicki karakter koji je upotpunjen uz cisto vokalno izvodjenje pesme. Tekst pesme je izazivacki i na granici cinizma i ceznje: „there is nobady better, better than you", „anytime you want me to, I can make you happy, there ain't nothing I woulden't do to make you happy", „when we not together, tell me everything is gonna be alright". Pesme predstavlja jos jedan umetnicki uspeh u karijeri. Na pesmi su takodje radili isti saradnici kao i na Confide In Me, s tim sto su tekst pisali Smarties i Hanna.  

 

Where The Wild Roses Grow 

Kada je prvi put cuo pesmu Better The Devil You Know, Nick Kve je pozeleo saradnju sa Kylie Minogue tvrdeci da ta pesma ima najbasilniji tekst medju pop pesmama, i da kad Kylie peva reci pesme na nevin nacin kako radi, ta pesma odaje strasan horor utisak slusaocu. Tako se 1995. godine pojavila pesma Where the Wild Roses Grow koja ce uskoro biti priznata kao jedna od najboljih dueta u istoriji spojivsi 'lepoticu i zver'. Metafora je u tome da i sama balada govori o lepotici (Kylie) i izveri (Cave). Tekst pesme se sastoji iz naracije dva lika koji na dogadja gledaju svako iz svog ugla. Pesma iz tri cina, odnosno tri dana koliko radnja traje, opisuje pshioticnog opsesivnog ubicu koji je zadivljen crvenim ruzama i mladu i nevinu zrtvu. Pesma je pracena zvukom violine, a refren peva samo Kylie Minogue. Tekst pesme je izazvao dosta kontoroverze, iako je samo njen kraj u kome ubica ubija svoju zrtvu 'otvoreno nasilan' : 

 

Nick Kave peva: 

On the third day he took me to the river

He showed me the roses and we kissed

And the last thing I heard was a muttered word

As he knelt (stood smiling) above me with a rock in his fist 

 

Kylie Minogue peva:

On the last day I took her where the wild roses grow

And she lay on the bank, the wind light as a thief

And I kissed her goodbye, said, "All beauty must die"

And lent down and planted a rose between her teeth 

Tekst pesme je napisao sam Nick Cave, a komponovao zajedno sa The Bad Seeds, Tony Cohen i Victor Van Vugt. 

Odlicnu pesmu upotpunjava odlican spot sa odlicnom fotografijom u crvenoj, beloj i crnoj boji. Jedna od kultnih scena je kada Kylie u beloj haljini lezi mrtva u jezeru sa ruzom u ustima, a pored nje prolazi zmija. Ova scena je inspirisana Opheliom John Everett Milla. 

KylieMinogueWhereTheWildRosesGrowVideo.jpg

800px-Millais_-_Ophelia.jpg

Pesma je naisla na fantastican uspeh u Evropi dospevsi u top 10 u nekoliko zemalja, a u Australiji do pozicije broj 2., gde je proglasena za najboju te godine. 

Krajem 90-tih, Kylie Minogue je bila u vezi sa francuskim fotografom Stephane Sednaoui, koji je cesto opisivao kao 'Geisa i manga superheroinu'. Pocevsi da je fotografise on joj je stvorio nov rok stil koji je trebao da privuce novu publiku. U to vreme Kylie je slusa Shirley Manson, Garbage, Bjork, U2 i japanske pop muzicare Pizzicato Five i Towa Tei. Svi oni su bili inspiracija za nov album. 

1997. se pojavluje Immposible Princes album, koji je dobio ime po zbirci pesama Billy Childish-a. Na izradi albuma su saradjivali James Dean Bradfiled i Sean Moore, bubnjar i tekstopisac grupe Manic Street Preachers, a Minogue sama je napisala vecinu tekstova. Prvi singl Some Kind Of Bliss nije naisao na prijem publike, iako je album dobio dobre kritike. Mnogi su videli vezu izmedju tog i Madonninog veoma uspesnog albuma Ray Of Light. Objavljeni su i Did It Again, pesma u rok fazonu, i dens pesma Tears

To je bio najslabije prodavan album u Britaniji i njen album koji se nabolje prodau u Australiji. 

Kraj 90-tih je oznacio i kraj njene dark karijere. 2000. godine je izdala veoma uspesno izdanje Light Yeras, zamenivsi tamne tonove pop-disko stilom i muzikom. Uspesan album u 21. veku su ispratila jos dva uspesnija Fever koji je ptvorio singl Cant'Get You Out Of My Head koji se mesecima nije skidao sa vrha evropskih top lista postavsi njen najuspesniji u karijeri; i Body Language sa uspesnim singlovima Slow i Chocolate



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana