Ignoramus Muzykalis

Julishka RSS / 02.10.2008. u 01:56

Pita me baka oko 6 uvece, gde sam krenula. - Idem na koncert, vrati cu se uskoro. Nije mi poverovala.

Kroz groznu guzvu kraja radnog dana, kad kola sviraju autobusu koji gura trolejbus u kojem deset-put vise ljudi nego taj moze izdrzati - zurila sam na neocekivano lep susret koji mi je kostao dva evra i nalazaio se u samom centru grada, u bivsem dvorcu koji sad sluzi kao muzeum i sala za koncerte.

Zakasnila sam pa me drugarica cekala vec na stepenicama unutra, trcali smo na prstima dug mermernih zidova, po starinskom parketu, i sve blize smo bile muzike.

Drugi i treci delovi koncerta J. S. Baha za alt sa orkestrom zvucali su jako, intenzivno, prolazeci onim dubokim glasom alta kroz kozu i misle, terajuci svakog da izgube dah kad alt prestane...i orkestra zacuti...

Pola sata pre kraja koncerta izasli su radnici, dodali su vise stolica na pozornicu - da udju jos trube i bubanji - a posle je izasao momak, jedva ima dvadeset godina, i najavili su da ce odsvirati Rahmaninovu Fantaziju na temu Paganinija, broj 43.

Nije dovoljno priznati da klasicna muzika ume da dirne svakoga, cak i tolikog ignoramusa kao sto sam ja koja ne moze na sluh reci da li sad svira gitara ili violina. Nije dovoljno pogledati lica penzionera, studenta, deci koji su bili nasmejani dok Fantazija je vise licila na salu a ne licnu tragediju... Nije dovoljno videti znoj na celu pianiste... A cudno je odjednom shvatiti da u nekom trenutku muzika vlada tvom svescu, cak regulise srcani ritam i disanje. I nikad neces znaci zasto su ti suze na tren pojavile.

Puno lingvista su priznali da postoje blizak, mozda 'porodicni', odnos izmedju jezika i muzike - ali kad je muzika toliko jaka i jednostavno savrsena, nemam ni reci niti morfeme... mozda, samo su mi foneme ostale posle tog koncerta. Izasala sam srecna, a kapi klasicne peterburgske kise blistale u svetu fenijera kao zvuci Fantazije otcepljajuci se od struna i odjekajuci se od carskih ogledala.



Komentari (30)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 07:26 02.10.2008

Divan dozivljaj

Samo preporuka ))
Atomski mrav Atomski mrav 08:41 02.10.2008

Re: Divan dozivljaj

Preporuka, nego šta! Piši nam češće.

P.S. Baha mogu slušati uvek... i nije muzika u "srodstvu" samo sa jezikom, već i sa mnogim drugim disciplinama (matematika, na primer... ko bi rekao?)
Julishka Julishka 13:44 02.10.2008

Re: Divan dozivljaj

hvala!

nadam se da tak milion gramatickih i drugih gresaka moze da se tumaci kao znak odusevljenja koncertom :)
Julishka Julishka 23:07 02.10.2008

Re: Divan dozivljaj

Atomski mrav
(matematika, na primer... ko bi rekao?)


"ne moze se algebrom proveriti harmoniju" (Male tragedije: Mozart i Salieri, Pushkin)

radije cu verovati da muzika ima zajednicki genezis sa jezikom i religijom nego sa matematikom :)
cini mi se da je matematika, kao i fizika, su dosli nesto kasnije kao vrste svesnog simbolickog misljenja i se pojavile posle jezika i religija i mitologije koji su mnogo dublje ukoreneni u podsvesnom i instinktivnom.

zato mnogo vise su reci i note sposobni nas dirnuti nego cak i najidealnije formule.
Atomski mrav Atomski mrav 07:21 03.10.2008

Re: Divan dozivljaj

E vidiš, a baš je Bah bio najbolji matematičar među kompozitorima, ili možda naveći kompozitor među matematičarima... kažu knjige da je umeo pomoću muzike da "prikazuje" matematičke jednačine i slično. E sad, algebra verovatno ne može da "proverava" harmoniju ali, recimo, Furijeova analiza bi možda i mogla...
Svet kakvim ga znamo je zasnovan na harmonijskim oscilacijama, čovek je "izmislio" muziku ne znajući za to a ona je jedan od najlepših dokaza te tvrdnje...
Atomski mrav Atomski mrav 09:08 03.10.2008

Re: Divan dozivljaj

Dakle, savršenstvo:



Julishka Julishka 12:50 03.10.2008

Re: Divan dozivljaj

Atomski mrav
ali, recimo, Furijeova analiza bi možda i mogla...


:)
i u tome sam kompletni ignoramus.

mozda, bas zbog toga toliko me fascinira uticaj muzike i slicnih umetnosti. dovoljno dugo je vladala tvrdnja da bez nadleznog obrazovanja, recimo, bar bez par godina muzicke skole, nece covek moci da uziva u klasicnoj muzici. naravno, ja ne mogu da toliko uzivam u Bahu kao sto mozes ti, Mrav, ili Gn Cerevican - ali i dalje, bez teoretske analize, bez pripoznavanja umetnickih alata, glasova instrumenta, harmonija Srednjih vekova ili izuma barocne instrumentacije, susret sa velikom muzikom ostaje neobicajno impresivan sa 'dugotrajnim efektima' (pardon na kancelarskom izrazu). i to me ne prestaje da fascinira.
mariopan mariopan 12:58 03.10.2008

Re: Divan dozivljaj

Julishka
hvala!

nadam se da tak milion gramatickih i drugih gresaka moze da se tumaci kao znak odusevljenja koncertom :)

Kojom Gramatikom?;-)))
Julishka Julishka 13:08 03.10.2008

Re: Divan dozivljaj

mariopan
Kojom Gramatikom?;-)))


pa, srpskog jezika :) kad nije mi materni jezik, uvek znam da ima gresaka koje ce se jednom uciniti 'cute', a drugom - gramatickim zlocinom :)
Atomski mrav Atomski mrav 14:52 03.10.2008

Re: Divan dozivljaj

Uopšte nisam muzički obrazovan ali mi to ni najmanje ne smeta da uživam u muzici. Šta više, smatram da mogu i više da uživam u njoj od onih muzički obrazovanih, pogotovo onih kojima je muzika profesija jer čim ti je nešto profesija ti stalno nešto analiziraš, posmatraš, itd. Tako da verujem da ja zaista uživam u muzici posmatrajući je kroz neku sopstvenu prizmu i to mi veoma godi
Julishka Julishka 14:54 03.10.2008

Re: Divan dozivljaj

treba da osnivamo neki klub za ignoramuse :)
Jaril Jaril 15:17 03.10.2008

Re: Divan dozivljaj

smatram da mogu i više da uživam u njoj od onih muzički obrazovanih, pogotovo onih kojima je muzika profesija jer čim ti je nešto profesija ti stalno nešto analiziraš, posmatraš, itd.
Атомски, немаш појма колико си у праву. Ја сам у једном тренутку факултета себе затекао како слушам тоналитет и промене тоналитета, акорде, форму (прва тема, друга тема, развојни део...) мелодијске покрете, ритмичке фигуре... док у једном тренутку нисам рекао: доста! Хоћу да слушам музику.

Мени је требало нешто времена да се отргнем од аналитичког слушања и да се вратим на онакво слушање какво ме је и наговорило да се бавим музиком.

Стојим иза тога да за уживање у музици није неопходно музичко образовање. Шта више, може да га поквари ако музику претвори у аналитички 'објекат'.

Зато ме изјаве типа: ја нисам образован за ту врсту музике - тотално изнервирају ) Шта имаш да будеш образован. Седи и слушај!! )
AlexDunja AlexDunja 15:39 03.10.2008

Re: Divan dozivljaj

Зато ме изјаве типа: ја нисам образован за ту врсту музике - тотално изнервирају ) Шта имаш да будеш образован. Седи и слушај!! )

:))
Julishka Julishka 17:04 03.10.2008

Re: Divan dozivljaj

Зато ме изјаве типа: ја нисам образован за ту врсту музике - тотално изнервирају ) Шта имаш да будеш образован. Седи и слушај!! )


ne mogu da se ne slozim sa ovim. ali upravo sam se setila svoje zbunjenosti u toku jednog koncerta u Hramu prolite krve (Church on the Spilt Blood): slusala sam mladog kompositora Aleksa Prajera (Alex Prior) koji je inace priznat i poznat sirom sveta kao savremeni genij muzike, i to neo-klasicne. i nisam znala da li cu biti pristojna i sdrzati smeh ili cu prosto ustati i izaci - jer to nije bilo ni blizu pojma 'muzika' za mene, ignoramusa, naravno.

tako da verujem da ponekad je potrebno obrazovanje, bar bazicno - kako cemo inaci videti razliku izmedju, recimo, stvarnog malevica (kojeg, inace, ne volim) i mog crnog kvadrata koji mogu sama sebi nacrtam na zidu (ili celu)?
Atomski mrav Atomski mrav 09:35 06.10.2008

Re: Divan dozivljaj

Biću slobodan da primetim da bi za te savremene umetničke forme zaista trebalo, ako ne obrazovanje, onda makar objašnjenje Dok je klasika - klasika. OK, možda nije loše znati šta je to kontrapunkt dok slušaš Baha ili Malera ali nije neophodno za uživanje u njihovim delima.
jeremija92 jeremija92 08:46 02.10.2008

Majstor iz Petrograda

Uvek sam tvrdio da je u Petrogradu lakše postati Dostojevski, nego u Beogradu.
Julishka Julishka 13:42 02.10.2008

Re: Majstor iz Petrograda

ne znam o tome koliko je lako postati Dostojevski :) prilicno sam ubedjena da to treba se roditi.

a sto se tice grada... meni je jako drago da uz guzvu, blato, zimu, visoke cene, ovaj grad mi pruzi stotine neverovatnih prilika. klubovi, koncerti, zurke, ponekad apsolutno slucajni kucni koncerti mladih pankera ili hiphopera, citanje pesma ili pripovesti mladih autora, studentski skupovi, amaterski pozorista i baleti...

a najlepse je da nista se ne mora planirati - na sve ovo moze se naleteti slucajno! cesto mogu prosto izaci u grad da prosetam, da malo udahnem svez vetar sa Finskog zaliva i primetim najavu neceg zanimljivog. tako sam sinoc dosla na koncert, tako sam pre tri godine gledala eksperimentalni performance po joysovom Ulyssu u stilu japanskog teatra kabuki... ili ostanem ponekad kod ulicnih muzicara...
Atomski mrav Atomski mrav 13:53 02.10.2008

Re: Majstor iz Petrograda

A kakva je situacija u Piteru što se tiče "residentship" - pričale su mi kolege iz Moskve da ko nije rođen u Moskvi ima velikih problema ako želi da živi i radi u Moskvi...?
Julishka Julishka 14:00 02.10.2008

Re: Majstor iz Petrograda

sto se tice residentship-a (lol, kakva rec!), velikih problema, koliko ja znam, nema - ali potrebno je se prijaviti nadleznim organima i biti zvanicno zaposlen da bi ne dobiti problema. ako neko je zvanicno zaposlen, onda sama firma ce tog radnika prijaviti miliciji, i nema problema.

meni je to skroz shvatljivo - grad sa vise od 12 mln stanovnika mora da se nekako regulise i ima alati da zna ko i gde se nalazi. jer od tih 12 mln, jedva 5 mln su bas rodjeni u Moskvi ili su bar u prve generacije moskovljane (? moskvitjane? moskovici? hahahaa).

sto se tice peterburga, malo je lakse jer grad je manji. ali opet, sve sto sam navela se tice samo ruskih drzavljana. strancima jeste malo problematicnije jer svaka viza ili pozivno pismo mora da se registruje u imigracione sluzbe u toku 24 sati, i kazna je, ako to nije uradjeno, vise od 300 evra. oni koji dolaze da rade ima da dobiju radnu dozvolu i budu zvanicno zaposlene i placaju porezi (obicno, to je nekako skupo jer strani radnik mora da plati porezi u Rusiji ali jos firma mora platiti njegovo pensijsko osiguranje van Rusije - i zbog toga se smanjuje plata).
Atomski mrav Atomski mrav 15:02 02.10.2008

Re: Majstor iz Petrograda

Znam za sve te komplikacije jer sam radio u jednoj firmi koja je prisutna u Rusiji... no mislio sam na te administrativne zapreke i zabrane. Svestan sam da bi bez toga u Moskvi već sada živelo jedno 20 - 30% žitelja Rusije.

Nego, izgubi Zenit preksinoć... :(
Julishka Julishka 23:25 02.10.2008

Re: Majstor iz Petrograda

pa da, ako ne celih 50% - kad se tamo koncentrise 80% novca cele zemjle.

a sto se tice Zenita... jbg...
AlexDunja AlexDunja 08:59 02.10.2008

:)

lepo:)
pufna92 pufna92 21:19 02.10.2008

za melomana ignoramusa ;)

Julishka Julishka 23:26 02.10.2008

Re: za melomana ignoramusa ;)

hvala!

ali kad bi bio problem u tome... da li mozda postoji sajt gde moze da se kupi sluh za muziku? :)
Черевићан Черевићан 21:21 02.10.2008

ах,тај Бах (или) атмосфера камерног немира

из дневниками - 20092008:

шумови, клокотање, звиждање, куцкање по инструменту те размештање истих током извођења ,па онда слободно кретање уметника по невеликој бини био је довољан и добро осмишљен потез младих извођача да одушеве публику у Музичкој школи у валети где се синоћ затекох по позиву познате ми свираљке .Наиме, баш све се око незаобилазног и омиљеног ми Баха у форми цикличности окретало.Тјст ,са Бахом је све почињало да би се потом захваљујући флексибилности интерпретатора те универзалности композиционог поступка и остала дела , стилски разнородна , улила у уху пријатну целину .
За мене ,усхићење је наступило када је деликатно изнијансирана Сарабанда за попречну флауту (партита у а-молу) испевана на дрвеном барокном инструменту једне попуњене музиканткиње увела нас у Хојсер-ову Смералину за флауту,виолину и виолончело ,која својим кратким те садржајним контрастним мотивима , енергичним тремолима и флаутским украсима уствари је музички описала одломак из Невидљивих Градова Итала Калвина.

једно пријатно вече којега ћу се сећати . . .

мрс Julishka хвалаВам што својим надахнутим саставом БРАВО ме усмеристе овом ми присету.
Julishka Julishka 23:27 02.10.2008

Re: ах,тај Бах (или) атмосфера камерног немира

Cak i nisam sigurna, dragi Cerevican, da li Vi mene zezate ili ste stvarno toliko zahvalni na mom diletantskom tekstu. Ili mi prosto fali znanje srpskog jezika.
Tako da, nemam reci. I nema na cemu. I hvala na komentaru.
Черевићан Черевићан 08:42 03.10.2008

драга

мрс Julishka волим да се шалим али кад ми је омиљени Бах (55 г. га слушам) у питању ту онда шали места нема но само има описа угођаја. текст Вам уопште није дилетантски чак је изнад просека анализе музичког дела а српски језик нисам приметио да вам је толико фаличан да би значајно утицао на поимање поруке Вашег састава који се мени ,искрено речено, свидео.

ето. уздрављу била.
Julishka Julishka 12:41 03.10.2008

Re: драга

dragi Cerevican,

hvala jos jednom - na objasnjenju i visoke ocene.
Jaril Jaril 11:14 03.10.2008

Препорука

Nije dovoljno priznati da klasicna muzika ume da dirne svakoga, cak i tolikog ignoramusa kao sto sam ja



Све што треба да знамо о уметничкој музици, рећи ће нам она сама.



Хвала на лепом тексту.
Julishka Julishka 12:51 03.10.2008

Re: Препорука

hvala!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana