U susret Sajmu knjiga: TIPOGLIKEMIJA KAO DIJAGNOZA

Sestre Bogavac RSS / 02.10.2008. u 01:01

Uevk ste msilili da je pavrpois vžaan?

Zaavljhuujći nobniečoj mćoi ljdksuog mgzoa, pemra irtažiavnjima nučainka sa Kmbreidža, njie vžano kjoim su roedsldoem npiasnaa slvoa u rčei, jdieno je btino da se pvro i psldeonje sovlo nlaaze na sovm msteu. Otasla solva mgou btii u ptponuom nerdeu i bez ozibra na ovu oloknost, tkest mžeote čtiati bez pobrelma. Ovo je zobg tgoa što ljduksi mzoak ne čtia savko slvoo pnaooosb, vec rčei psmraota kao cleniu. Oavj preomećaj je šljiavo nzavan TIPOGLIKEMIJA.

Niko ništa ne čita!!!  ... Hoćete dokaz?...

Ja svakog dana pred natpisom "VUCI" vidim bar pet budala koje guraju... I pored toga što je gradski prevoz izlepljen naptisima "Dajte prednost trudnicama!", najbolja mesta u autobusu uvek zauzmu najači: penzioneri. ...Uostalom, da li se prodaja cigareta makar za procenat smanjila od kad na svakoj pakli piše: "PUŠENJE UBIJA" ? ... Ne. Niko ništa ne čita!

A što i da čitamo, kada je UČITIVANJE toliko (koliko-toliko) puta zabavnije?!... Zašto bih čitao tuđu knjigu kad mogu da napišem svoju, naprimer... Zašto bih išao na Sajam knjiga, osim da obiđem promocije svih onih koji su bili na mojoj promociji, jer sam ja bio na njihovoj, jer su oni bili na mojoj, jer sam bio na njihovoj... ?! ...

Nema razloga!

A Sajam knjiga je ipak, jedna od najposećenijih manifestacija u našem malom-velikom gradu. To nije zato što čitamo. To je zato što mnogo pišemo. Upisujemo: između redova, na marginama, u svojoj svesti, podsvesti... Tome nas uče. Još od osnovne škole. Da nije tako, zar bi postojalo pitanje: "Šta je pisac hteo da kaže?" ... To zvuči mnogo efektnije nego: "Šta je pisac rekao?"... Jer, ko zna šta je on rekao... ako ni mi sami ne znamo šta je hteo da kaže... Niko ništa ne čita!  

Mislim o ovome, kada mi kažu: "Čitam tvoj blog."

Mislim o ovome, posebno kada mi kažu kako je nešto na blogu bilo:

  • a) neprimereno
  • b) brzopleto
  • c) uvredljivo
  • d) ______________ (učitajte!)

Mislim o tome... I pišem... I mislim samo kad pišem... I pitam se: kada će, zaboga, neko početi da čita? Ne "da me čita"... to rade mnogi... već da ČITA TO ŠTO PIŠE... bez zavirivanja između redova... bez traženja skrivenih motivacija... bez pitanja: šta je htela da kaže?! ...

Nisam htela da kažem ništa! Nikada ništa ni više ni manje od onoga što sam rekla... to jest: napisala. Nikada ništa!

_____________________________________________________________

(učitajte!)

m. m. b.

 

p.s.

A to sa Sajmom knjiga, to je ozbiljna stvar... Jednom ćemo čitavu Šumadiju deponovati u Narodnu biblioteku... Katalogizacija će moći da nam posluži i ko birački spisak... Nažalost, neće ostati nikog da bude jednostavno ČLAN... Biblioteke. Što da ne?

 

:))))

Atačmenti



Komentari (64)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

NNN NNN 01:21 02.10.2008

Jevda pročtiah!

Za mene (lično) je prošlogodišnji sajam bio najuspešniji (našao neke knjige koje sam tražio godinama), al' da ne dužim, kad niko i ne čita.
margos margos 01:36 02.10.2008

Je l se ti to ljutiš?

Reče da smo učeni da u školi s mukom tražimo odgovor na pitanje 'Šta je pisac hteo da kaže?'' a ne šta je rekao. Tumačeno je to različitim razlozima. Neki su bili da je zbog mrskih neprijatelja, zavojevača, okupatora, raznih zlonamernika i ____________ (učitaj koga još!) moralo da se piše uvijeno, okruglo pa na ćoše, i da samo oni upućeni mogu da prepoznaju sadržaj. Zatim taj otkriveni sadržaj uviju još malo u pakpapire, celofane, vreće, kese, krpe i __________ (učitaj u šta još!) pa da šalju dalje. A mi onda treba da raspakujemo. Cvrc.

Sećam se jednog gospodina koji je u svojoj dnevno-spavaćoj sobi (a i po celom stanu) imao ''Politike'', ako se ne varam, od 1947. a ja sam bila u tom stanu 1983. Gomile podvučenih novina, ispisanih po obodima. Pronalazio je ono između redova, skriveni smisao, tajne poruke, predviđao ko će sledeći zglajznuti i koji će se deo istorije prepraviti.

Ma koliko bilo uvrnuto, slutim da nije jedini.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 12:45 02.10.2008

Re: Je l se ti to ljutiš?

Neki su bili da je zbog mrskih neprijatelja, zavojevača, okupatora, raznih zlonamernika i ____________ (učitaj koga još!) moralo da se piše uvijeno, okruglo pa na ćoše, i da samo oni upućeni mogu da prepoznaju sadržaj.


Interesantno viđenje stvari. I ne, Margos... ne ljutim se... Samo tako... nešto razmišljam, jer mi se u poslednje vreme događaju uvrnute stvari... Prolazim kroz neke tekstove po hiljadu puta i ne uspevam da shvatim čime sam nekog uvredila. Ne pada mi napamet da se izvinjavam zbog nečeg što nisam napisala. Kako? ... "Izvini što si PROČITAO tekst na svoj način..." ... ?!?!?!...

Čudno, to. I ne kažem da u svemu tome nema izvesne lepote.
Pojedini čitaoci misle da sam mnogo opasniji igrač nego što ustvari jesam.
Tako se lepo svako vidi u tekstu... kao u ogledalu.

:)

Nisam, naravno postovala ovaj tekst zato što smatram da je takvo tumačenje jedino ispravno.
Prosto me je zanimalo šta imate o tome da kažete, s obzirom na prosečnu pismenost ove blogerske zajednice, koja mi vrlo često vraća nadu u budućnost pisane reči na našim prostorima.

pozdrav, osmeh.
margos margos 14:26 02.10.2008

Re: Je l se ti to ljutiš?

Znam da se ne ljutiš... mišljah da stavim smajlija... pa hoću/neću... i osta neću.
A sad hoću.:)))
Učeni smo da tražimo skriveni smisao i gde ga ima i gde ga nema. I da govorimo ono što se od nas očekuje, a ne ono što mislimo. I tako su stvorene generacije 'jedno misli, drugo,govori, treće radi'. Nije mali posao dovesti to ponovo u normalu.

Mnogo puta imam problem kad kažem da nešto ne razumem i da mi se pojasni - od onog ti mene zezaš preko ti bi opet da se svađaš do ti si mnogo bezobrazna, znaš!
Eh...
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 10:33 03.10.2008

Re: Je l se ti to ljutiš?

Prosto me je zanimalo šta imate o tome da kažete, s obzirom na prosečnu pismenost ove blogerske zajednice, koja mi vrlo često vraća nadu u budućnost pisane reči na našim prostorima.

Ma, ajde !

Sestre Bogavac Sestre Bogavac 10:40 03.10.2008

Re: Je l se ti to ljutiš?

Ma, ajde !


Slažeš se? ... Ne slažeš? ... Misliš da preterujem? ...

Ja ozbiljno razmišljam o tome kako zahvaljujući blogu, upoznajem veliki broj veoma pismenih ljudi... Ustvari, čak sam i slušala nekog stručnjaka na tevejcu, kako priča nešto o blogu kao mediju koji će vraća lepotu pisane reči na zasluženo mesto... štaznam.... To je definitivno tema za sasvim novi tekst...

Ipak me zanima šta "MA, AJDE!" znači.

Pozz. VEEELIKI.

:)))))))))))))))))))))
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 11:06 03.10.2008

Re: Je l se ti to ljutiš?

Ipak me zanima šta "MA, AJDE!" znači.

Pa sad, prvo sam mislio da malo preterujes, ali u stvari me je zatekao tvoj entuzijazam i nada (i malo me to oporavilo pravo da ti kazem) i sada povlacim to "Ma, ajde" u potpunosti....
Veliki pozdrav tebi i svim tvojima.
simkke simkke 01:44 02.10.2008

Sajam je cudo!

150 autobusa sa decom iz provincije, + hiljade 'domacih turista' , i svi vise na pljeskavicama. Ej, koja je to lova!!!!
Sajam je cudo!!!
Strongman Strongman 01:54 02.10.2008

Re: Sajam je cudo!

simkke
150 autobusa sa decom iz provincije, + hiljade 'domacih turista' , i svi vise na pljeskavicama. Ej, koja je to lova!!!!
Sajam je cudo!!!



Stvarno bre odlicne te sajamske pljeskavice... Kad se samo setim.
dolybell92 dolybell92 10:30 02.10.2008

Re: Sajam je cudo!

Stvarno bre odlicne te sajamske pljeskavice... Kad se samo setim.


Direktno sa sajma knjiga (znam čoveka) ...na ovu stranicu "in live"


Strongman Strongman 02:05 02.10.2008

Funkcionalna nepismenost

Da ne razglabam sa dvostrukom ili trostrukom statistikom koliko ima pismenih, odnosno nepismenih u Srbiji. nebitno je za ovo sto zelim da kazem

Kod nas se pismenoscu podrazumeva neko ko zna da cita. Jos ako zna da cita i pise... To je babaroga.

Ima tu jedna druga stvar. Funkcionalna nepismenost. Mnogo ljudi ume da procita tekst ali ne i da shvati njegovo znacenje. jednostavno ne vidi nikakvu informaciju u procitanom.

ne samo da su funkcionalno nepismeni nego su i u funkcionalnoj nemogucnosti da primaju informacije. Recimo, tamo nekada sam drzao neki kafic i imao sankera Bosanca Dina. Da svima pojednostavim zivot trudio sam se da se sazeto, jasno i nedvosmisleno izrazavam. Recenica:

"Dino daj mi, molim te, tu flasu tekile iz drugog reda odozgo, treca sa leve strane."

Dakle sanker nema sta da me pita. Samo da okrene guzicu i da mi doda flasu. Ali NE. Postavio je sledeca pitanja (nije karikirano, nazalost):

Ko?
Jel ja?
Sta da ti dam?
Jel flasu?
Jel sad?
Koju flasu?
Jel da ti je dam, stvarno?(!!!!)
Kome da je dam?

Strashno, da strashnije ne moze biti.

Tako da je ne citanje natpisa samo vrh ledenog brega.

A isto kao sto ne mogu da primaju informaciju, ne umeju ni da objasne bilo sta. Mislim ogromna vecina ljudi, po mom iskustvu. Mada ja imam bas ostre kriterijume.

Da ne bude da sam ja bogom dan i nepogresiv recicu sta mi se desava. Vezbom a i malim talentom podjednako dobro citam i naopako napisanio, u ogledalu, odpozadi unapred, ... I mnogo sam smesan samom sebi kad na staklenim vratima imas izrezana pa nalepljena slova "VUCI". A ja pojma nemam da l' su napisana sa moje ili sa one druge strane jer mozak automatski obradi napisano i da mi informaciju. Uvek zastanem delic sekunde da proverim, da se ne blamiram pred samim sobom.

Ko jel ja?
Jel sada?
simkke simkke 02:15 02.10.2008

Re: Funkcionalna nepismenost

Strongman
Da ne ..........nas se pismenoscu podrazumeva neko ko zna da cita. Jos ako zna da cita i pise... To je babaroga.?



Danas, pismen je onaj, koji pored citanja i pisanja, ima i vozacku dozvolu, zna bar jedan strani jezik (najcesce engleski), ume da 'barata' kompjuterom, zna da koristi mobilni telefon, i jos puno raznoraznih 'kerefeka'...pa, to vise nije normalno, sta sve moras da znas da te uracunaju u pismenog (za danasnje standarde). Eto, svi ti silni izumi, pronadjeni sa ciljem da coveku olaksaju zivot, zapravo ga otezase. Onda nije ni cudo kad na pitanje "Da li ste citali Kritiku Cistog Uma?" ljudi odgovaraju sa "Ne, ali sam gledao istoimeni film, i to na DVD-u"...Lakse je, brate!
nsarski nsarski 02:15 02.10.2008

Re: Funkcionalna nepismenost

Jos ako zna da cita i pise... To je babaroga.

A tek ako zna i strane jezike...to je ovako:

ElectricDreams ElectricDreams 04:59 02.10.2008

Re: Funkcionalna nepismenost

Strongman

Da ne bude da sam ja bogom dan i nepogresiv recicu sta mi se desava. Vezbom a i malim talentom podjednako dobro citam i naopako napisanio, u ogledalu, odpozadi unapred, ... I mnogo sam smesan samom sebi kad na staklenim vratima imas izrezana pa nalepljena slova "VUCI". A ja pojma nemam da l' su napisana sa moje ili sa one druge strane jer mozak automatski obradi napisano i da mi informaciju. Uvek zastanem delic sekunde da proverim, da se ne blamiram pred samim sobom.


Ditto :)
Lol
dolybell92 dolybell92 08:12 02.10.2008

Re: Funkcionalna nepismenost

Kod nas se pismenoscu podrazumeva neko ko zna da cita. Jos ako zna da cita i pise... To je babaroga.


Nisam pogledala da li postoji fobija od slova ?
Ako ne postoji u svetu - e kod nas postoji.
Od reči, rečenica.... a tek od tekstova ?

Sve mislim da su zbog toga uveli : Šta je pisac HTEO da kaže ?
Nikad nisam uspevala da otkrijem - šta je hteo - a nije rekao,
ja sam to tako htela da vidim... a ne šta je mislio kadjetopisao...
Pojma nemam šta je mislio, ....valjda je to i napisao ?

Da li ste čuli ili videli da je neko u vašoj okolini ikada
pročitao uputstvo za montažu bilo kog uređaja...?
Ne uputstvo za korišćenje (i to je retko - svi sve sami
otkrivaju...) već za montiranje?
Ja retko, skoro nikad - a ako sam se i zatekla da je kod nekog
stigao neki novi uređaj - ja prvo hvatam najlon kesu sa papirima,
dok vlasnik komentariše: Šta će ti to ?

A onda sledi pitanje: Kako se ovo otvara ?

Tako , da je uvek - ti čitaj pa ćeš mi objasniti....
već su na to i navikli .. pa bude: Uostalom, ti se u to razumeš...
Kako i ne bih - koliko sam samo uputstava pročitala za druge,
i spašavala ih od: Uf, bre - ja sam mislio da je to...

Naš svet, neverovatno, sve zna unapred...koje čitanje...
oni znaju !
antioksidant antioksidant 08:31 02.10.2008

Re: Funkcionalna nepismenost

Da li ste čuli ili videli da je neko u vašoj okolini ikada
pročitao uputstvo za montažu bilo kog uređaja...?

ovo je vec musko zenska stvar. nema veze sa "fobijom od slova"
bilo je to po blogovima kod gordanec i jelice
Naš svet, neverovatno, sve zna unapred...koje čitanje...
oni znaju !

isto pretpostavljam da nije nasa specificnost
dolybell92 dolybell92 09:00 02.10.2008

Re: Funkcionalna nepismenost

Da li ste čuli ili videli da je neko u vašoj okolini ikada
pročitao uputstvo za montažu bilo kog uređaja...?

ovo je vec musko zenska stvar. nema veze sa "fobijom od slova"


Tačno, nema veze sa fobijom od slova - koja inače postoji,
ali me je mrzelo da pišem dva posta, samo je trebalo da ih odvojim...

Čitanje uputstava za montažu verovatno je muško - ženska stvar,
jer muškarci, u prisustvu žena - uvek sve znaju ... pa makar
pojma nemali o nečemu... ali misle da će se već snaći... smešno
dodrilas dodrilas 09:07 02.10.2008

Re: Funkcionalna nepismenost

re: funcionalna povrsnost

toliko o svemu tome!
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 12:51 02.10.2008

Re: Funkcionalna nepismenost

Ima tu jedna druga stvar. Funkcionalna nepismenost. Mnogo ljudi ume da procita tekst ali ne i da shvati njegovo znacenje. jednostavno ne vidi nikakvu informaciju u procitanom.


To je strašno ozbiljna stvar. Na Fakultetu su nam često ponavljali tačan procenat funkcionalno nepismenih u našoj zemlji... Sigurna sam da je veći od 70%... Onih 30% su dakle, sve sami pisci i književnici. Za naciju u kojoj je ogroman procenat nepismenih i još veći procenat funkcionalno nepismeni, mi definitivno imamo višak pisaca po glavi stanovnika. :))))

Tu opet stižemo do mog omiljenog Sajamskog paradoksa!
Ta gužva tamo... ako izuzmemo sirote srednjoškolce... to su uglavnom autori... Pre nego "obični" čitaoci. Pišemo i pišemo... sve jedni za druge. :))))
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 12:53 02.10.2008

Re: Funkcionalna nepismenost

Naš svet, neverovatno, sve zna unapred...koje čitanje...
oni znaju !


- Jesi čitao "Na Drini Ćupriju" ?
- Čuj, ćito! HODO!!!

TijanaMC TijanaMC 12:01 03.10.2008

Re: Funkcionalna nepismenost

Onda nije ni cudo kad na pitanje "Da li ste citali Kritiku Cistog Uma?" ljudi odgovaraju sa "Ne, ali sam gledao istoimeni film, i to na DVD-u"...Lakse je, brate!


:)))))))))))))))))))))))))))))! Fenomenalno!
Filip Mladenović Filip Mladenović 02:24 02.10.2008

O čitanju i pisanju

PIŠI KAO ŠTO GOVORIŠ, ČITAJ KAKO JE NAPISANO.

Zbog prvog sam bio dve godine u zatvoru, a zbog drugog pola godine u ludnici!
TijanaMC TijanaMC 12:07 03.10.2008

Re: O čitanju i pisanju

PIŠI KAO ŠTO GOVORIŠ, ČITAJ KAKO JE NAPISANO.

Zbog prvog sam bio dve godine u zatvoru, a zbog drugog pola godine u ludnici!


Ovo je sjajno! Ako nemate nista protiv, stavila bih ovo kao moto iznad svog radnog stola. Kad god mi pisanje ne bude islo, pokusacu da primenim ovu tehniku.

Pozdrav :)
nsarski nsarski 02:51 02.10.2008

Evo jedno istorijskog miss-citanja

Godine 1610 Galilej uspe da konstruise teleskop (prema usmenom predanju o otkricu teleskopa u Holandiji) i tada ga prvi put okrene ka Jupiteru. Na svoje iznenadjenje - i iznenadjenje cele civilizacije - otkrije da Jupiter ima 4 satelita (Moons of Jupiter) koji se oko njega okrecu. Ovo je bilo porazavajuce po vladajucu dogmu da se Zemlja nalazi u centru svemira i da se sve, ukljucujuci i Sunce, oko nje okrece. Sta rade ti Meseci Jupitera pa se okrecu oko "pogresne" planete. U svakom slucaju to je bila velika novost za svet.
Galilej onda okrene teleskop ka Marsu i Saturnu i kao krunu svog zapazanja zapise:

smaismrmilmepoetaleumibunenugttauiras

Kepler, koji je dosao do ovog anagrama, pokusava da ga rastumaci. Sada, Kepler je bio ljubitelj harmonija i proporcija i smatrao je da ako Zemlja ima 1 satelit (Mesec), onda bi Mars morao imati 2, a Jupiter 4, kao stepeni broja dva (2^0, 2^1, 2^2). (Mnogo kasnije su dva Marsova satelita zaista otkrivena) Kepler je rastumacio Galilejev anagram kao:

Salve umbistineum geminatum Martia proles (Budite pozdravljeni, dvojno vezani, deco Marsa).

Ovo tumacenje se razlikovalo od originala za jedno slovo, ali ko mari za takve sitnice.
Kasnije je Galilej rastumacio sta njegov anagram znaci:

Altissimum planetam tergeminum observavi
(Video sam najvisu planetu [Saturn] u triformi. Tj. u tri oblicja). Naravno, ovo je posledica toga sto Saturn ima prstenove pa se u razlicitim vremenima vidi drugacije kada se posmatra pod razlicitim uglovima).
Nije poznato kakva je Keplerova reakcija bila kada je saznao za pravo tumacenje.
Eto sta je pisac hteo da kaze!
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 20:49 02.10.2008

Re: Evo jedno istorijskog miss-citanja

Nsarski, hvala na komentaru...
Lepo i poucno, kao i uvek.

:)))
nsarski nsarski 21:37 02.10.2008

Re: Evo jedno istorijskog miss-citanja

Nsarski, hvala na komentaru...

Glad to oblige, little missy:))
mara92 mara92 02:56 02.10.2008

...

"Читам твој блог"...хахахахахахаха...ШАЛИМ СЕ! Сјајно си то приметила. Мени звучи ДБ-овски...знаш оно: "познато нам је Ваше кретање и делатност"...
Покренула си више тема. Не знам да ли прво да говорим о томе колико се ама баш ништа не чита...чини се да је клинцима "обавезна" и омиљена литература оно ђубре из опскурног таблоидног мрака...у библиотеке се слабо залази - осим ентузијаста, затим студената и то оних којима баш треба стручна литература (или тишина читаонице)...Уколико се нешто и чита то су којекакве будалаштине и бљувотине а ла Весна Радусиновић и тако те списатељице (заборавила сам) које преносе авантуре са "врелог београдског асфалта"... да не помињем оне Улемекове романсиране причице...Волела бих да ме неко демантује, заиста бих волела...
Друго, за "читање" самог аутора - овде, у белетристици, новинарству....то је неизбежно. У друштву које је дубоко политизовано то просто не може, а да се не деси. Врло често аутори заиста и имају више од текста, имају конотацију да тако кажем, јер се њихови јавни наступи материјализују у текстовима које објављују, њиховим друштвено-политичким активностима, интервјуима које дају, тако да напослетку не знаш да ли је то у тексту пред тобом или у тексту испод текста. Да ли заиста постоје задње намере или не, тешко је рећи; генерално не, али не бих искључила ту опцију (или ми је мозак затрован паранојом)...
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 21:06 02.10.2008

Re: ...

да не помињем оне Улемекове романсиране причице...

Maro, podsetila si me... to je stvarno neverovatan fenomen!
Citala sam nedavno neki forum, gde ljudi... cini mi se, uglavnom mladji, diskutuju o tome koji je najbolji srpski roman... Neko je postavio to pitanje, i sad... umesto odgovora, prvo dobija 50 komentara na temu:
"zasto bas srpski?"
"je l to neki nacionalizam?"
"sta ima veze odakle je pisac, ako je knjiga dobra"
"po meni su strane knjige mnogo bolje od nasih"
"samim tim sto stranih pisaca ima vise, pa je siri izbor... "
Potpuno apsurdno i neverovatno!
Elem, diskusija se rasplamsala a da nije pomenut ni jedan jedini roman.
Tek nakon nekog vremena, pocinju da stizu sledeci komentari:
"Moj omiljeni roman su Znakovi pored puta, Ive Andrica" ... HALO?!
Ne zelim ovde da poricem znacaj bilo koje Andriceve knjige, ali nazvati Znakove pored puta romanom, pa jos i najboljim... To je nesto kao cisto sprdanje s Andricem...
Prvo sam pomislila da se to na forumu pojavio neko ko se zeza, ali... Zatim je pocelo navodjenje Ulemekovih knjiga. Tada sam otkrila da ima ljudi koji to citaju, ne na nivou informacije, vec sasvim uvereni u neosporne LITERARNE kvalitete dela... Ne znam zasto sam se u svemu tome toliko zakucala... Mislim: klinci, ne citaju nista, pa dobro, pa sta... Ali, onda kad razmislis- to je stvarno samo indikator toga koliko nam je drustvo bedno.
To su isti ti klinci sa Sajma knjiga... i isti ti koji sede 6 casova, svakog dana u skoli...
Da li je moguce, ne samo da ne citaju, vec da ne znaju osnovne razlike izmedju knjizevnih rodova?! Da ne razumeju zasto neko pita za najbolji SRPSKI roman, a da se pritom osecaju pozvanim da u to pitanje ucitaju ko zna kakve zadnje namere... Ah... Sve je to mućenje plitke vode, ne bi li se ucinila dubljom.

(или ми је мозак затрован паранојом)...


Moj jeste. To je sigurno. :)

pozz.
marco_de.manccini marco_de.manccini 03:23 02.10.2008

mbola

mloim da pvonoo ntapetiše sve. sva su vam se sovla poalmšea.

hlvaa uaneprd
thug_b thug_b 06:50 02.10.2008

nisi valjda ozbiljna:-?

da li se prodaja cigareta makar za procenat smanjila od kad na svakoj pakli piše: "PUŠENJE UBIJA" ? ... Ne. Niko ništa ne čita!


odlicne si primere uzela, "pusenje ubija", a ne znas da sve te akcije za odvikavanje finansira philip morris, da vucemo samo zato sto pise, pa kad pozele nova vrata, samo zaglave stara u rikverc, a mi da povucemo, a ono za penzionere, vidi se iz kakve si porodice... naivna si ti mnogo. ili si mozda naivna ti meni mnogo?

A što i da čitamo, kada je UČITIVANJE toliko (koliko-toliko) puta zabavnije?!...


nemoj da si bezobrazna.
beletristika, kojom ti pokusavas da se bavis, da ne kazem gospodjice bogavac, ne moze sadrzati vrednost ni korisnost ako nije replika, nadovezivanje, moderno tumacenje kao potvrda ili poziv na preispitivanje (a drugo i ne moze da bude, ili si ti u sumi od zivotinja naucila da govoris, citas i pises) i sve to suptilno, pre svega, jer suptilnost, koju ti ponizavas poredeci beletristiku sa agitovanjem, a pri tom cudeci se "citanju te" u necemu sto "nije fabula", a ima zakljucak, i to tvoj licni, dakle, suptilnost podize smisaonu, a smisao eticku vrednost jer podrazumeva sire "margine" zbog kojih se knjige ne zovu saopstenja, a sire margine zahtevaju vise papira, te podizu trzisnu vrednost, pa izdavac nije lud da stampa nesto sto je "necija prosta, a profesionalna, istina" a "nije" autobiografija "daleko bilo", cime ne ucestvuje u anarhiji u kojoj bismo mi u onolikim kjigama neizbezno i povazdan bacali pare i gubili vreme na samozvane postmoderniste, haute couture za siroke narodne mase - nismo, bre, mi budale, jel sad razumes?

sta? ovo je blog a ne drama? niko te za ovo ne placa? a "Nisam htela da kažem ništa! Nikada ništa ni više ni manje od onoga što sam rekla... to jest: napisala. Nikada ništa!", to nije isto sto i "Nikad necu da trazim vizu! Nikad osim par preko needvisa.net... t.j kupiti. Nikad nikakve!"

***
sestro, viri brate, viri i piri izmedju ovih tvojih "redova" da se brines, preispitujes. ja cim pocnem da se "ucitavam" prestanem da citam, a ako ne prestanem (magarac), potpisem se na marginu, gde mi je i mesto (magarac). procitala sam "sve tvoje blogove", osim par, i nikad nigde nisam ostavila nikakav komentar, t.j napisala, osim ovde. pa ti vidi jel ces (smes) ovako da nastavis ))))

Sestre Bogavac Sestre Bogavac 13:03 02.10.2008

Re: nisi valjda ozbiljna:-?

sestro, viri brate, viri i piri izmedju ovih tvojih "redova" da se brines, preispitujes.

Svakako ne između redova, već uglavnom iz redova samih.

Ne znam, stvarno, šta sve to piše u ovim tvojim redovima... Odakle god da krenem, učitavam da se ti to nešto drkaš na mene... Pominjanje moje porodice, pa posle nekih bezobrazluka, životinja u šumi ... i slično...
Stvarno se nadam da je iz dobre namere, mada me sve nešto vuče da učitam drugačiju.


Odustajem od daljeg komentarisanja ovog komenatara, jer stvarno nisam sigurna da ga dobro razumem.


Sve naj,
m.




thug_b thug_b 19:43 02.10.2008

Re: nisi valjda ozbiljna:-?

crna sestro b, salim se.

sad ne mogu i da hocu, rastuzila sam se, preledila, bolje receno. setila sam se kako sam i ja jednom prestala da se smejem - hiljadu puta ponovljena glupost postaje istina, realnost sa kojom moras da se nosis hiljadu puta na dan. sorry

e, dosta sentimenata, nema odustajanja... ne znam kako da ti povratim veru u smisao za humor, uzmi onaj moj ukrstene reci od komentara, pa udari, prvi pasus, 8 kvadratica vodoravno, to cu ja da ti pocnem: p-a-r-a-n-o-j-a.... zadnji pasus ima smajlija pa je resenje tematske enigmatike na temu vestacki izazvanih poremecaja konstantnim ponavljanjem i beskrajnim kombinovanjem floskula, 14 kvadratica, ..... _-e -- _-ls-i-m -- s-e -- r-e-c-i.

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxooxo (<-- kisses and hugs!)
thug_b

p.s: pitam se sad ko mi je dao preporuke za komentar, tj. pitam se zasto, za sta, jel "sam preporucena" pre ili posle tvoje replike :-?) eto vidis kako siris paniku, preispituj se u sebi :-!))))))))))))
margos margos 20:19 02.10.2008

Re: nisi valjda ozbiljna:-?

pitam se sad ko mi je dao preporuke za komentar, tj. pitam se zasto,

Ja sam - jer je tvoj komentar pravi primer onog što ne treba. I pritom duhovito.:)))
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 21:08 02.10.2008

Re: nisi valjda ozbiljna:-?

p.s: pitam se sad ko mi je dao preporuke za komentar, tj. pitam se zasto, za sta, jel "sam preporucena" pre ili posle tvoje replike :-?)


Thug_b, mislim da si bila preporučena i pre. A jedna preporuka je moja.

Pozdrav, osmeh.
Sve naj,
...
thug_b thug_b 21:23 02.10.2008

Re: nisi valjda ozbiljna:-?

huuuuhhhhhhhhh, sad mi je malo lakse

edit:... potpuno lakse
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:39 02.10.2008

da pokvarim istragu

e sad cu ja da joj dam josh jednu preporuku, pa da ne znate chija je ona treca.
annmay annmay 08:20 02.10.2008

posecenost

Sajam je, nazalost, dosta posecen jer ga posecuju skole iz unutrasnjosti i Beograda po direktivi... skupe klince i svi autobusima 'ajde na sajam, da pravimo guzvu....
dolybell92 dolybell92 08:23 02.10.2008

Samo JEDNO slovo

A young monk arrives at the monastery.
He is assigned to helping the other monks in copying the old canons and laws of the church by hand.


He notices, however, that all of the monks are copying from copies,
not from the original manuscript.
So, the new monk goes to the head abbot to question this,
pointing out that if someone made even a small error in the first copy,
it would never be picked up!
In fact, that error would be continued in all of the subsequent copies.

The head monk, says: "We have been copying from the copies for centuries,
but you make a good point, my son."


He goes down into the dark caves underneath the monastery
where the original manuscripts are held as archives in a locked
vault that hasn't been opened for hundreds of years. Hours go
by and nobody sees the old abbot.

So, the young monk gets worried and goes down to look for him.
He sees him banging his head against the wall and wailing,

"We missed the "R" ! , we missed the "R" !"

His forehead is all bloody and bruised and he is crying
uncontrollably. The young monk asks the old abbot, "What's wrong, father?"

With a choking voice, the old abbot replies, "The word was...

CELEBRATE!!!"
jeremija92 jeremija92 08:39 02.10.2008

Lažni carevi šćepani mali

Čitanje prepoznvanjem reči, koje nisu kompletne ili pravilno napisane, a dovoljno su redudantne za dekodiranje, dakle ta tipoglikemija, kako su je nazvali, uopšte nije poremećaj, pa nije ni dijagnoza, već sposbnost, dakle kvalitet.

Lepota i vrednost književnosti i jeste u tome da ja književno delo čitam i doživljavam na svoj način, drugačije od ostalih, a i drugačije od onog šta je pisac hteo da kaže. Prava književna dela time žive svoj život. Obično drugačiji od onog kako su ga njihovi autori zamišljali.

Razlika između književnog dela i natpisa "GURAJ" na vratima nije za komparaciju.

To što svi pišu je novi civilizacijski kvalitet. Pišu, jer misle da imaju šta da kažu. I treba da pišu.

Druga je stvar subjektivni osećaj ugroženosti, koji se javlja kod nekih profesionalnih pisaca.
Oni, naime, imaju osećaj da im spada kruna sa glave.
Ne znaju da krunu nisu ni imali, ili je bila od papira, dakle lažna.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 20:47 02.10.2008

Re: Lažni carevi šćepani mali

Čitanje prepoznvanjem reči, koje nisu kompletne ili pravilno napisane, a dovoljno su redudantne za dekodiranje, dakle ta tipoglikemija, kako su je nazvali, uopšte nije poremećaj, pa nije ni dijagnoza, već sposbnost, dakle kvalitet.


Jeremija, ja se u potpunosti slažem s tobom i svakako sam zadivljena sposobnošću ljudskog uma da prepozna celinu, pre nego što se udubi u detalje. To što je nazvano tipoglikemijom, objašnjava zašto se lektorima provuku greške u naslovu... I objašjava još mnogo zanimljivih stvari. Međutim, kad ovaj fenomem pređe u neku vrstu manira, događa se takozvano "čitanje napamet" koje prestaje da bude čitanje... postaje učitavanje.
Evo nekih primera... Ja recimo, veoma volim kada glumci prilagodjavaju moje replike, improvizuju i dorađuju ih. To me zaista čini srećnom. Imam utisak da mi je komad stvarno dobar, samo ako je njima inspirativan.... Međutim, neki put se dogodi da u petoj improvizaciji na improvizaciju, primetim da su smisao i ideja sasvim pobegli. Onda zamolim glumca, da samo jednom procita repliku ili monolog... da PROCITA, dakle, kako bi setio odakle je krenuo u improvizaciju... Nekoliko puta mi se desilo da mi kolege glumci ODGLUME citanje. I ako uzmu papir u ruke, i ocima prelaze slova... naglas govore POTPUNO DRUGE STVARI. ... Ali, glumci su... glumci su glumci, i bas su zato tako predivni. Ipak, kada u slicnoj prevari uhvatim nekog ne-glumca, osecam se veoma pogodjenom. Tu se ne radi o citanju i licnoj interpretaciji. Tu se radi o predrasudi i cistom hejtu.
Uzimam, dakle, tvoj tekst jer mislim nesto o tebi... Samo se pravim da citam, a prelecuci redove trazim detalje koji bi moje misljenje o tebi potvrdili... cak i kada detalje moram sasvim da istgrnem iz konteksta... cak i kad moram da ih stavim u potpuno drugi kontekst...
Ono sto sam zapravo htela da kazem, ne tice se interpretacije knjizevnog dela vec namere s kojom mnogi citaoci prilaze jednom delu...

To što svi pišu je novi civilizacijski kvalitet. Pišu, jer misle da imaju šta da kažu. I treba da pišu.


Ovde mi pada na pamet replika iz jedne drame Darka Lukića. "Demokratizacija pismenosti je onepismenila čovečanstvo" ... Hah. Ne mislim naravno da treba da postoji neka zabrana ili selekcija... Svako ko hoce da pise, naravno treba da pise. To je bezopasno, lekovito i s tim je sve u redu. Ne treba, medjutim, brkati književnost i sve druge vidove pisanja... Upravo kao ni beletristiku s napisom VUCI ili GURAJ. Nadam se da smo se, sto se ovoga tice, razumeli.

Sto se tice sledeceg...
Druga je stvar subjektivni osećaj ugroženosti, koji se javlja kod nekih profesionalnih pisaca.
Oni, naime, imaju osećaj da im spada kruna sa glave.
Ne znaju da krunu nisu ni imali, ili je bila od papira, dakle lažna.

... sporazumećemo se značajno teže... Bez opasnih učitavanja koja bi te sigurno mnogo više povredila, ovaj odeljak mogu da nazovem samo potpunom, oprosti mi na izrazu, ali... budalaštinom.
Ako želiš da me razuveriš, molim te da pokušaš s citatom nekog profesionalnog, makar i delimično relevantnog pisca, koji tvrdi kako se oseća ugroženim od strane pismenih ljudi...
Čak i ako takvu izjavu stvarno nađeš, ja ovu tvoju neću biti u stanju da prihvatim. Jer mislim da je nastala učitavanjem. Ne intrepretativnim nego namernim.

"Lažni carevi šćepani mali" --- uzgred, kakav izbor naslova.
Šta li je, šta li pisac stvarno hteo da kaže??? ... Ne znam. Znam šta si rekao.

Svako dobro.
m.





jeremija92 jeremija92 03:07 03.10.2008

Re: Lažni carevi šćepani mali

Sestre Bogavac


Sto se tice sledeceg...
Druga je stvar subjektivni osećaj ugroženosti, koji se javlja kod nekih profesionalnih pisaca.
Oni, naime, imaju osećaj da im spada kruna sa glave.
Ne znaju da krunu nisu ni imali, ili je bila od papira, dakle lažna.

... sporazumećemo se značajno teže... Bez opasnih učitavanja koja bi te sigurno mnogo više povredila, ovaj odeljak mogu da nazovem samo potpunom, oprosti mi na izrazu, ali... budalaštinom.
Ako želiš da me razuveriš, molim te da pokušaš s citatom nekog profesionalnog, makar i delimično relevantnog pisca, koji tvrdi kako se oseća ugroženim od strane pismenih ljudi...
Čak i ako takvu izjavu stvarno nađeš, ja ovu tvoju neću biti u stanju da prihvatim. Jer mislim da je nastala učitavanjem. Ne intrepretativnim nego namernim. Isto je i sa napisanim.

"Lažni carevi šćepani mali" --- uzgred, kakav izbor naslova.
Šta li je, šta li pisac stvarno hteo da kaže??? ... Ne znam. Znam šta si rekao.

Svako dobro.
m.


Nisam ni mislio na relevantne pisce, već na umišljene veličine, lažne "relevantne" pisce. Otud i takav izbor naslova. Slažem se da to i nije najbolji izbor.

Umesto da tražim citate, koji te ionako, kako kažeš, neće razuveriti, evo nekih argumenata za navedeni stav:

Bolje snabdevene knjižare raspolažu sa blizu 25.000 naslova . Verovatnoća da će u takvoj poplavi knjiga neinformisani čitalac, a takvih je većina, odabrati knjigu profesionalnog pisca je 1/25.000.
Nije problem sa najpoznatijima, najboljima, čuvenima. Međutim, većina ostalih profi pisaca, koji su do nedavno bili sigurni da će se njihova nova knjiga uočiti u izlogu i na polici knjižare čim se objavi, sada su u većem problemu. Moraju, zajedno sa izdavačem, ulagati u marketing, plaćati nastupe na TV, etc. I zbog toga se njima javlja subjektivni osećaj da su ugroženi, jer sad svi pišu i objavljuju.

Što se tiče tvoje ocene da je navedeni moj stav potpuna budalaština, svakako da me nisi povredila, jer izgovoreno uvek govori više o onome koji ga je izgovorio, nego o onome kome je upućeno. Isto je i sa napisanim.


I tebi svako dobro.
man ray loves me man ray loves me 11:27 03.10.2008

Re: Lažni carevi šćepani mali

Bolje snabdevene knjižare raspolažu sa blizu 25.000 naslova . Verovatnoća da će u takvoj poplavi knjiga neinformisani čitalac, a takvih je većina, odabrati knjigu profesionalnog pisca je 1/25.000.
sta, samo jedan je 'profesionalan'?
jeremija92 jeremija92 15:24 03.10.2008

Re: Lažni carevi šćepani mali

man ray loves me
Bolje snabdevene knjižare raspolažu sa blizu 25.000 naslova . Verovatnoća da će u takvoj poplavi knjiga neinformisani čitalac, a takvih je većina, odabrati knjigu profesionalnog pisca je 1/25.000. sta, samo jedan je 'profesionalan'?


:))) trebalo je n/25.000, n=broj prof.pisaca

hvala.
dolybell92 dolybell92 08:50 02.10.2008

Ogden Neš

Delovi jedne njegove pesme

Šta je život ? Život je korak uz nepostojeću stepenicu
ili sedanje na stolicu koje nema.
Život je kada vam niko ne kaže da je parket
sav klizav od utrljanog krema.
Život je nešto, što vas iz inata
navodi da vučete vrata nakojima piše GURAJ
i da gurate vrata na kojima piše VUCI
i da previđate natpise ULAZ NA SUSEDNA VRATA.
...........................................................................................

Kad ne bi bilo razočarenja i poniženja,
verujem da bi se ljudska rasa nadula od
uobraženja.

Neko je jednom opisao Šelija kao divnog
i nemoćnog anđela koji uzalud maše krilima u praznini,
Što je poređenje, svakako na visini,
Ali time se po svoj prilici hoće prosto reći to
da smo svi na istoj muci,
I da je Šeli kao i svi drugi
vukao vrata na kojima piše GURAJ,
i gurao vrata na kojima piše VUCI.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 20:15 02.10.2008

Re: Ogden Neš

Ali time se po svoj prilici hoće prosto reći to
da smo svi na istoj muci,
I da je Šeli kao i svi drugi
vukao vrata na kojima piše GURAJ,
i gurao vrata na kojima piše VUCI.


Hvala na prekrasnom Ogdenu Nešu, draga Dolybell.
Veoma volim ovu pesmu...

Pozdrav, osmeh.

m.
kenozoik92 kenozoik92 00:21 03.10.2008

Re: Ogden Neš

Ogden pogodio "u sridu", ko i uvek. A sto se tice onog drugog lamenta iz uvoda:
Bogavac
Uostalom, da li se prodaja cigareta makar za procenat smanjila od kad na svakoj pakli piše: "PUŠENJE UBIJA" ? ... Ne. Niko ništa ne čita!

setilo me na jednog komicara:
izbegavaj one na kojima pise "pusenje izaziva rak", sve ostale mozes slobodno da zapalis
dolybell92 dolybell92 15:01 03.10.2008

Re: Ogden Neš

Hvala na prekrasnom Ogdenu Nešu, draga Dolybell.
Veoma volim ovu pesmu...


Kad Nešovu poeziju čitaš - ne znaš da li je Neš ili Andrić ?
U svakom slučaju, ja ga (ih) obožavam.

quandqqnabonespoire quandqqnabonespoire 09:03 02.10.2008

NE VUCI / NE GURAJ

Moj kolega je napravio svojevrstan eksperiment sa ljudima i VUCI/GURAJ. Odstampao je nalepnice NE Vuci i NE Guraj. I da, cak i oni koji misle citaju natpise, po pravilu nisu videli NE. I dalje su gurali kad treba da se vuce i obrnuto. Neki su se cak silno ljutili, kao da se mi tu poigravamo sa njihovom inteliigencijom, a poenta je da ljudi ili ne citaju ili citaju ali delimicno.
A sto se sajma tice, meni ce ovo biti prvi sajam posle pet u nizu na kom necu raditi. I zao mi je, a znam i zasto. To je zato sto za godinu dana, od jednog do drugog sajma, ljudi koji rade na njima zaborave sve patnje kroz koje su prosli na onom prosle godine. Stajanje od po 10 sati, nedostatak vazduha, 1 obrok , nehigijenski uslovi wc-a, i sve to puta sedam dana. A o pogubljenim posetiocima koji dolaze bez konkretne ideje sta bi kupili uz pitanja Aj'te mi nesto preporucite za zenu za rodjendan. Ili imate neku knjigu proze? Ili jao, ne znam ime autora ali znate nesto se u naslovu pominje sunce ili mozda mesec,... a? jel vam poznato? Horor!!! A na srednjoskolske ekskurzije se vremenom se postaje imun. To je neka masa koja ide u krug kupeci flajere i sve sto je besplatno, ne postavljajuci nijedno pitanje,i ne pokazujuci interesovanje nizasta, prosto moze covek da se pravi da ih ne primecije.
JJ Beba JJ Beba 13:16 02.10.2008

Re: NE VUCI / NE GURAJ

a svakog dana pred natpisom "VUCI" vidim bar pet budala koje guraju...

taman tela da napišem nešto kad ono gle, dolybell već rekla
:)
mudri Ogden Neš
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 08:04 03.10.2008

Re: NE VUCI / NE GURAJ

A sto se sajma tice, meni ce ovo biti prvi sajam posle pet u nizu na kom necu raditi. I zao mi je, a znam i zasto. To je zato sto za godinu dana, od jednog do drugog sajma, ljudi koji rade na njima zaborave sve patnje kroz koje su prosli na onom prosle godine. Stajanje od po 10 sati, nedostatak vazduha, 1 obrok , nehigijenski uslovi wc-a, i sve to puta sedam dana. A o pogubljenim posetiocima koji dolaze bez konkretne ideje sta bi kupili uz pitanja Aj'te mi nesto preporucite za zenu za rodjendan. Ili imate neku knjigu proze? Ili jao, ne znam ime autora ali znate nesto se u naslovu pominje sunce ili mozda mesec,... a? jel vam poznato? Horor!!! A na srednjoskolske ekskurzije se vremenom se postaje imun. To je neka masa koja ide u krug kupeci flajere i sve sto je besplatno, ne postavljajuci nijedno pitanje,i ne pokazujuci interesovanje nizasta, prosto moze covek da se pravi da ih ne primecije.


Pazi, ja volim Sajam knjiga, naravno.
Ali, ne volim što nikad nemam dovoljno para da kupim sve knjige koje želim, a na Sajmu mi- medju svim tim knjigama, porastu apatiti, pa otkrijem da želim i priručnik za gajenje hibiskusa, i ako moj sasvim fino napreduje i bez priručnika... Znači, uhvati me knjiško-moljačka potrošačka groznica, što je iritantno. Ne volim ni što, kad imam nešto para da se opustim u kupovini, posle moram da kupim novu policu.
Ne volim ni što nemam dovoljno veliki stan za sve police koje imam...
Ali, pre svega, ne volim saobraćajni kolaps koji se u vreme Sajma knjiga događa... S obzirom da živim blizu Beogradskog sajma, u vreme Sajma knjiga postajem odsečena od sveta... Gde god da krenem, moram da krenem bar sat vremena ranije... Naša mirna, mala ulica pretvara se u parking, na kom su svi nervozni i svi trube i svađaju se... Taksi se ne može dobiti po 20 minuta... Iz autobusa vise siroti srednjoškolci... Na Gazeli ludilo! ... Ove godine sam u posebnoj frci, jer je Bulevar Vojvode Misica raskopan. Dvadesetogodišnje iskustvo mi govori da će za vreme Sajma na Senjaku biti nepodnošljivo... I nije stvar u gužvi... OK, gužva je sasvim u redu.
Stvar je u tome što ne znaš kako je moguće da svi ti knjigoljupci negde sede čitave godine, a za Sajam knjiga izmile napolje... Pa, dobro, čitaoci, gde ste vi inače?! Šta radite preko godine?! Čitate?! ... Ali, biblioteke zvrje prazne! Ni knjižare se baš ne slamaju od posla. ... To nekako znači da popularnost Sajma knjiga, daleko prevazilazi popularnost knjiga, uopšte. I to je smešno. Jer, ako biste bili stranac u Beogradu za vreme Sajma knjiga, pomislili biste kako se nalazite među najnačitanijim narodom u Evropi. Ustvari, većina ih posle Crvenkape do Grabljivice, nije pročitala ništa sem čitulja u Politici ("Nema me, dobro je, još sam živ!" i natpisa VUCI/GURAJ.
Sve je to pre za natpis POVUCI/POTEGNI.
Jadno je društvo u kom se srednjškolci na Sajam knjiga privode silom.

Tako nekako...
quandqqnabonespoire quandqqnabonespoire 13:34 03.10.2008

Re: NE VUCI / NE GURAJ

Pazi, ja volim Sajam knjiga, naravno.
Ali, ne volim što nikad nemam dovoljno para da kupim sve knjige koje želim,

Upravo to. Razmisljala sam ja o tome i zakljucila sam da je problem u tome sto je Sajam knjiga uvek u poslednjoj nedelji Oktobra, kad svi potrose pare i cekaju sledecu platu. Ali reklo bi se da ima i onih koji cele godine stekuju pare samo za to. Meni to ne ide nikako.
Stvar je u tome što ne znaš kako je moguće da svi ti knjigoljupci negde sede čitave godine, a za Sajam knjiga izmile napolje... Pa, dobro, čitaoci, gde ste vi inače?! Šta radite preko godine?! Čitate?! .

Pa valjda zato sto ljudi misle da ce jako jevtino da prodju, ali mnogi izdavaci drze iste cene u kao u knjizarama i to rade po pravilu oni veliki izdavaci, manji su manje(ili ni malo) halapljivi. Pa plus cena ulaza, plus parking, ma izadje na kraju isto kao da ih kupis u knjizari.
Ni knjižare se baš ne slamaju od posla. ...

To je samo utisak, u stvari, ove vece knjizare (kao ova u kojoj sam radila) imaju velike velike pazare, a snadbevenost je cesto losa jer se duguje izdavacima i onda ovi ne daju knjige i tako u krug. A da sad sam se setila jako puno ljudi iz unutrasnjice dolazi iz prostog razloga sto u svojim gradovima imaju po jednu knjizaru koje su vise papirnice, pa pored police sa knjigama stoje tapete i lepkovi i sl. U Kragujevcu se skoro desio skandal oko zatvaranja jedine prave, ozbiljne knjizare u celom gradu. Kao gradska vlast je htela tu zgradu za neku banku. Ne znam sta se na kraju desilo sa tim ali stvarno je poremecena ideja.
jasnaz jasnaz 13:40 02.10.2008

ma!

- Bila sam jasna!
- Bila si____________!
- Molim!?
- Bila si, bila!
- Slušaj: to si mogla da budeš samo ti. Ja sam rekla sve što sam imala.
- Pa to ti kažem......
- `Oćeš napismeno?
- Ne. Hoću da sledeći put vodiš računa o čemu pričaš.
- Ma pročitala sam ja tebe. Još onomad, kada si mi objašnjavala šta si htela da kažeš. A bilo je nešto sasvim drugo..........
- I ja sam tebe: i dobro ti je ovo poslednje: priznajem. Možda naslov...........






bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 15:11 02.10.2008

:)



uevk se veeslim smaju kginja. "svašta nešto" mi se fnio dgdooi :)
m. m. b. :) , kžai nam smao, na šndtaovima kiojh izdačvskih
kćua mžoemo nćii kinjge ssteara bgoaavc?

pzordav
dolybell92 dolybell92 07:04 04.10.2008

Re: :)

bojan ljubomir jugovic


uevk se veeslim smaju kginja. "svašta nešto" mi se fnio dgdooi :)
m. m. b. :) , kžai nam smao, na šndtaovima kiojh izdačvskih
kćua mžoemo nćii kinjge ssteara bgoaavc?

pzordav


Biva da ste češće na ovakvim štandovima,
sve mi se čini da su posledice vidljive ?


bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 10:34 04.10.2008

Re: :)

Biva da ste cesce na ovakvim standovima,
sve mi se cini da su posledice vidljive ?


:)) dobra fora doly, hajde recimo da posledice i jesu vidljive ali su
uzroci mnogo, mnogo složenije prirode

evo, minji i njenim kolegama, dramskim piscima, na PROFILovom standu (hr)
(naravno ukoliko budu gostovali kao i prosle godine) skrecem paznju na knjigu
koja se pojavila u maju



drame "dvije" i "nemres pobjec od nedjelje" vec su izvodjene u bg
a treca je "fragile" (2006) - pisana na engleskom zatim prevedena na hr.
na jednom mestu novozelandjanka gayle gleda kartu sveta na zidu i primecuje

Gayle upre prstom u Beograd,

GAYLE: Hoćeš me povesti u Beograd jednom?
Be-o-grad. Bijeli grad. Kako lijepo ime za grad.

Mrak. Muzika. Zvuk vjetra.


anyway, evo sad ovde citam neke komentare, preovladavaju "tmurni" tonovi :)
glavu gore, ni ja necu imati neku strasnu kintu za knjige ali uzivacu bar da
vidim ponudu - i uvek postoji onaj odjeljak na spratu - gde antikvarnice
nude polovna izdanja
AlexDunja AlexDunja 15:39 02.10.2008

:)

Nisam htela da kažem ništa! Nikada ništa ni više ni manje od onoga što sam rekla... to jest: napisala. Nikada ništa!
Jasna021 Jasna021 21:59 02.10.2008

;-)

..."i sve bi bilo u redu da je Petar na vreme otisao u policiju".

U pravu si.
I dalje niko nista ne cita.

Jaril Jaril 11:21 03.10.2008

:-))

Немам проблем са тим "Шта је писац хтео да каже?"

Имам проблем што људи то не примењују на своје писање.

А ја волим да читам у три корака: Упити, доживети, размишљати (ово последње, ако баш мора и то тек по окончању првог читања).

А ово последње исто у три корака: Шта је рекао? Шта је хтео да каже? Шта није хтео да каже?
man ray loves me man ray loves me 12:52 03.10.2008

sajam knjiga

sto se tice sajma knjiga, evo jednog teksta.
sto se tice tipoglikemije, probala sam da nadjem fotku starog klasika, ali posto nije uspelo mogu samo da je prepricam: naslovna strana knjige, a zove se - Drviš i smrt.
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:39 03.10.2008

Re: sajam knjiga

da se nadamo bar da nisu pogreshili i ime autora Miše Selimovića.
man ray loves me man ray loves me 18:04 03.10.2008

Re: sajam knjiga

Radoš Ljušić napisao predgovor - "Kako se drvio Piša" :)
dolybell92 dolybell92 07:12 04.10.2008

Kierkegaard



-Kierkegaard once said, of someone who spoke and wrote too much:
"if he had kept quiet, he would have remained a philosopher."
Change "philosopher" to "writer" and you begin to appreciate the career of
Moxon Garbutt, who died 20 years ago today.-

guardian
dolybell92 dolybell92 07:16 04.10.2008

Novo?

Za nekog može da bude novost - iako nije...

Don't read - listen
Move over blooks and the Kindle - podiobooks are the latest way
for writers to reach a new audience



Sound of the underground ... Are podiobooks the future of literature?

(the same - guardian)

marco_de.manccini marco_de.manccini 20:58 05.10.2008

Re: Novo?

Are podiobooks the future of literature?


nisu. bar ne potpuno. mozhe neko da mi chita do iznemoglosti. ja necu nishta razumeti. neshto malo mi ostane u glavi samo ako lichno prochitam. ochima svojim.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana