[ANIME] Mnemosyne

pitchwise RSS / 29.09.2008. u 11:55

mnemosyne.jpgRin je privatni detektiv koji uzima poslove svih profila. Njena prednost: besmrtnost. Zahvaljujuci polenu drveta Yggdrasill, njena asistentkinja Mimi i ona zive vec mnogo godina. Resavajuci probleme "obicnog" sveta, ona takodje biva uvucena u veliku zaveru izmedju bica pod imenom Apos, andjela i besmrtnih zena.

Ova serija je kao svez vazduh u zadimljenoj prostoriji punoj prosecnih anime serija koje se u poslednje vreme izbacuju na trziste. Ako je vas krajnji domet poznavanja anime serija "Pokemon", "Yu-gi-Oh", "Dinosaur King" i "Naruto" (tj. ono sto se daje na domacim TV kanalima), onda ni ne treba da citate dalje.
U slucaju da ste dosta toga odgledali sto je vredno spominjanja kao vrh japanske animacije i ideje, onda ce vam se ova anime serija svideti.
Cudnog formata (6 epizoda po 45 minuta - sto je otprilike 12 standarnih epizoda) "Mnemosyne" vas vozi od pocetka do kraja.
Ono sto ce mozda odbiti nekoga su malo eksplicitnije scene mucenja, sexa i nasilja, ali s obzirom da zivimo u Srbiji i da smo se nagledali svega i svacega, i da imamo turbo folk, ovo nije nista strasno.

Ime serije je ime boginje u grckoj mitologiji, cuvarki secanja, cerke Gaje i Urana i majke Zevsovih Muza. Kroz 6 epizoda ova serija je smesten u vremenski period od 1985. do 2055, i prati zivot besmrtne Rin i njene asistentkinje Mimi, koje su uvucene u veliku spletku oko toga ko ce biti sledeci cuvar Yggdrasill drveta.

Po nordiskoj mitologiji Yggdrasill je Drvo Sveta. Jednom u bilion puta polen ovog drveta udje u ljudsko bice. Ako je zena postace besmrtna. Nece to znati dok joj zivot, po prvi put, ozbiljno ne bude ugrozen. Ako je muskarac postaje andjeo. Andjeo nije onakav kakvog ga mi zamisljamo, vec covekoliko bice sa krilima, sa nadljudskom snagom, koje zivi samo tri nedelje i traga za besmrtnim zenama. One kada su u blizini andjela ne mogu da se obuzdaju i predaju im se. A onda sledi sex pa ih andjeli pojedu. Eh ti japanci....:D Bice pod imenom Apos, manipulise ljudima, salje placene ubice, kiborge i andjele, pokusavajuci da zaustavi i eliminise Rin iz velikog plana, koji je na pocetku samo njemu poznat.

Likovi u ovoj svezoj i cudnoj prici su jako dobro oslikani. Sem glavnih protagonista pratimo u seriji i prijatelje besmrtne Rin i Mimi, policijskog detektiva, klona i dousnika, koji se protezu kroz generacije. Kako se svaka sledeca epizoda desava 10 - 15 godina kasnije, svaki od ovih likova dobija na karakternoj dubini. Pratimo njihov zivotni vek i saznajemo nesto novo o njima cak i onda kada se pominju kao ocevi, majke ili preci.
Lako je identifikovati ko je negativac u seriji, ali je tesko pratiti seriju oslanjajuci se samo na to. Veliki plan negativca napreduje vrlo sporo kroz prvu polovinu serije, i biva prikriven ne tako bledim detektivskim pricama koje resava glavna protagonistkinja Rin.

Serija takodje jako dobro oslikava tehnoloski napredak covecanstva. Od beleznice i fiksnog telefona u prvoj epizodi, mobilnih telefona i kompjutera, do virtuelne realnosti pod oznakom 1.5 i 2.0 gde mi je bilo frka da ukapiram sta je stvarno a sta virtuelna realnost. Prava poslastica za ljubitelje Vilijema Gibsona.

Kvalitet animacije je standardan za seriju iz sezone 2007.-2008. Likovi postuju zakone fizike i nema nekih nenormalnih odskakanja. Posebno se isticu scene u kojima je dobro iskorisceno osvetljenje i senka. To je nesto sto se ocekuje od dugometraznih bioskopskih anime filmova a ne od televizijskog specijala.

Zvuk je krajnje prosecan, sa jednostavnom muzikom koja nece stici do (bar ne vrednog) soundtrack CDa i ponekad prenaglasenim zvucnim efektima. Preterano koriscenje ksilofona podseca na muziku iz igara sesnestobitne ere.

Glasovi su jako dobri, cak odlicni. Kada dodate to na dobro prezentovane protagonista, dobijate jako cvrste i stabilne likove cije licnosti prepoznajete i osecate kroz tok serije.

Na kraju, ovo je kvalitetna anime serija sa relativno jedinstvenom pricom. Ona odstupa od klasicne anime serije po stilu, prici i naraciji. To je jedno od onih ostvarenja koje vam se ili svide ili su potpuno bezveze. Nema sredine. Eksplicitne, krvave scene i sadomazohistickih momenti ce odbiti mnoge, ali za ostale ce biti sasvim prosecne i pristajace uz ton ove price. Preporucujem ovu seriju onima koji bi da pogledaju nesto novo i sveze, sto se razlikuje od tradicionalne anime serije.

TV SPECIAL (6 Eps x 45min.) | 2008 | Produkcija: GENCO, XEBEC

Oficijelni sajt: http://www.rin-asougi.com/

Tagovi



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana